Οι άμουσοι της ΕΛΣΤΑΤ χάλασαν τη «συμφωνία της Άνοιξης», του πρωθυπουργού

Liberal  /  Οι άμουσοι της ΕΛΣΤΑΤ χάλασαν τη «συμφωνία της Άνοιξης», του πρωθυπουργού

Του Γιάννη Σιδέρη   Φωτογραφία του Yannis Koutsomitis.

Τώρα που ήρθε η Άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν, η λυρική διάθεση του πρωθυπουργού εναρμονίστηκε με τη φύση. Από κρητικός λυράρης που θα έπαιζε τη λύρα και οι αγορές θα χόρευαν, έγινε συνθέτης. Είπε χθες στο υπουργικό: «Τώρα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική. Να συνθέσουμε την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε για πρώτη φορά τους καρπούς να μην τους γευτούν μονάχα λίγοι. Αλλά να επαρκέσουν για να επουλώσουν τις μεγάλες κοινωνικές πληγές της κρίσης και να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Δυστυχώς κάποιοι άμουσοι και κακόφωνοι της ΕΛΣΤΑΤ, πέταξαν τη ρουκέτα στην αίθουσα του υπουργικού, και χάλασαν την παρτιτούρα της εξαίσιας σύνθεσης. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,1%, έναντι ανάπτυξης 0,3%. Μόλις πριν λίγα λεπτά, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους περιχαρείς υπουργούς, ότι «μετά από επτά χρόνια σχεδόν καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, η ελληνική Οικονομία θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, του υψηλότερους της ευρωζώνης» (και όπως είπε κάποιος, μάλλον είναι η μόνη ανάπτυξη χώρας, που κράτησε… δέκα λεπτά).

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είχε και μια παρένθεση, που κατά την ταπεινή μας γνώμη, σηματοδοτεί την υποχώρησή του και προετοιμάζει το ακροατήριό του γι’ αυτή: «το αληθινό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου, δε παίζεται στο χώρο της συνεδρίασης των κλιμακίων, αλλά παίζεται στο πεδίο της πραγματικής Οικονομίας», είπε.

Μα αφού δεν παίζεται στο χώρο συνεδρίασης των κλιμακίων, τότε γιατί κατατρίβεται, γιατί σκιαμαχεί, γιατί χρονοτριβεί, γιατί ανεμίζει ιδεολογήματα και κορώνες αντίστασης, καθυστερώντας πάνω από χρόνο την αξιολόγηση; Και όσοι του έλεγαν να την έχει κλείσει «χθες», γιατί ήταν οι υπηρετικές φωνές του Schaeuble και του ΔΝΤ στην Ελλάδα, και δεν ήταν – που ήταν – νουνεχείς, μετριοπαθείς, ώριμες φωνές που έβλεπαν αυτό που έβλεπε και ο δικός του ο Χουλιαράκης, ότι είναι καλύτερα μια κακή συμφωνία από μια καθυστερημένη συμφωνία, αφού το αποτέλεσμα της δεύτερης θα είναι χειρότερο της κακής.

Γιατί έφερε στη ζωή των πολιτών τη μηχανική του τρόμου, κλείνει – δεν κλείνει η συμφωνία, παίρνουμε – δεν παίρνουμε τη δόση, κινδυνεύουν οι τράπεζες ξανά, διαρρέει το ρευστό, αφού όλοι πληρώνουν με κάρτες και τα χρήματα του ΑΤΜ τα φυλούν για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες απρόοπτες ανάγκες που ενδεχομένως τους φέρει η πολεμική άποψη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για το τι εστί διακυβέρνηση μιας χώρας;

Και πριν είχαμε μνημόνια, και πριν είχαμε διαπραγμάτευση (μόνο στο μυαλό των Συριζαίων δεν είχαμε) αλλά η ζωή, η παραγωγή, η οικονομία, είχε μια κανονικότητα, την οποία για δυο χρόνια τώρα έχει χάσει, αρχής γενομένης, (ως σήμα κατατεθέν) από του «ουάου» του Γιάνη.

Το χθεσινό υπουργικό ήταν μια καλή κίνηση, ως αναγνώριση ότι η κυβέρνηση, μετά από δύο χρόνια, ολοσχερώς χαμένα, συνειδητοποίησε ότι πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη. Συμβολική κίνηση βέβαια, επιφυλασσόμεθα για την αποτελεσματικότητά της, καθώς και αυτή δεν απαλλάσσεται από τις γνωστές φανφαρόνικες επικονωνικακές παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ: Τον δήθεν διάλογο με το λαό, με τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και διάλογο σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο!

Για να έχουν υποτίθεται «την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και τη ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για τις πρωτοβουλίες και τους άξονες δράσεις, σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο». Όταν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί (υπενθυμίζουμε και σε τοπικό επίπεδο), θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο» (δηλαδή για ένα διάστημα ο διάλογος θα τρέχει (θεωρητικώς) παράλληλα με τον αλήστου μνήμης διάλογο για το σύνταγμα (Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα κάνει εισήγηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση).

Πάντως έως ότου ολοκληρωθεί ο διάλογος για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αφενός αυτή θα είναι είδος εν ανεπαρκεία, αφετέρου με την ολοκλήρωσή του, ενδέχεται να ολοκληρώνεται και η θητεία της κυβέρνησης.

Οι εντυπώσεις πάντως θα παραμείνουν προς εκμετάλλευση: Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάπτυξη με το λαό, και έλαβε υπόψιν του τη γνώμη του!

Φωτογραφία: SOOC

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

6 Responses to Οι άμουσοι της ΕΛΣΤΑΤ χάλασαν τη «συμφωνία της Άνοιξης», του πρωθυπουργού

 1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Δεν τους αντέχω, σαν εφιάλτης που συνε

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  συνεχίζεται στο ξύπνιο

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Elias λέει:

  Χρόνια τώρα η αριστερά στην Ελλάδα δοξαζόταν κρυπτόμενη. Πάντα έφταιγε η εφαρμογή και όχι η θεωρία, για τις αποτυχίες της. Τώρα τι να πούνε όμως?

  Ψέματα, βουνά από ψέματα για να καλύψουν την ανικανότητα των στελεχών της, την ρηχότητα των θεωριών της. Ίσως καταστροφή να μας προλάβει πριν προλάβουμε να απαλλαγούμε από τους νέους αυτούς απατεώνες, αλλά τουλάχιστον ας μάθουμε κάτι απ όλη αυτή την περιπέτεια. Ο κρατισμός είναι η ιδεολογία του τεμπέλη και ο μόνος τρόπος να υπάρξει παραγωγή και ανάπτυξη είναι η φιλελεύθερη προσέγγιση των πραγμάτων. Οι ικανοί να αφεθούν να δημιουργήσουν και να αφεθούν να απολαύσουν τα αποτελέσματα του κόπου τους, και οι τεμπέληδες να πάψουν να αμείβονται μόνο και μόνο για να στηρίζουν κρατικίστικα μορφώματα όπως το Πασόκ, η ΝΔ και πάνω από όλα η ¨πρώτη φορά αριστερά¨ ότι όνομα και αν έχει αυτή τη φορά.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @Elias
  Πολύ φοβάμαι ότι κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΛ θα πέσει πολύ πριν ηττηθεί πραγματικά ο αριστερός και δεξιός λαϊκισμός. Τώρα αύξησαν τη χρηματοδότηση των βουλευτών, όχι φυσικά για να ενισχύσουν την αντιπολίτευση αλλά για να μειώσουν την πιθανότητα κάποιοι φιλοκυβερνητικοί βουλευτές να μην ψηφίσουν τη συμφωνία που έρχεται, οδηγώντας έτσι την κυβέρνηση σε πτώση. Ένα είδος εξαγοράς είναι κι αυτό.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  «Βέμπερ: Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία δεν βγαίνουν από την πρώτη κατηγορία της Ε.Ε.
  Newsroom
  Newsroom , CNN Greece
  14:40 Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017

  Βέμπερ: Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία δεν βγαίνουν από την πρώτη κατηγορία της Ε.Ε.
  Πηγή: Twitter / Christian Hügel
  «Οι χώρες του Νότου, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, είναι ήδη στην πρώτη κατηγορία και δεν υπάρχει κίνδυνος να βγουν», δήλωσε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

  Ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει να σταθεί «στο ίδιο ύψος των Ηνωμένων Πολιτειών του Τραμπ και της Κίνας ως παγκόσμιος εταίρος».
  «Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, το σχέδιο κοινού νομίσματος πρέπει να προχωρήσει και όχι να κάνει βήματα πίσω. Η κύρια υποχρέωση, για την ομάδα αυτή, είναι να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη, και για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε με την πολιτική ολοκλήρωση», προσθέτει ο Βέμπερ σύμφωνα με τηλεγραφημα του ΑΠΕ.
  Θεωρεί, δε, ότι «το σχέδιο του κοινού νομίσματος πρέπει να ενισχυθεί, όχι να διορθωθεί», και ότι όλες οι χώρες «πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις όπως είναι η ατζέντα 2000, την οποία είχε επινοήσει και θέσει σε εφαρμογή ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ».
  Ο Γερμανός κεντροδεξιός πολιτικός παραδέχεται, δε, ότι «η Ευρώπη σίγουρα δεν είναι τέλεια και έκανε λάθη, όπως το υπερβολικό βάρος που δόθηκε σε γραφειοκρατικά μέτρα» και εκτιμά ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ κάνει σημαντικά βήματα για να διορθώσει το θέμα αυτό».
  Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνει στην «Ιl Messaggero» ότι περιμένει από την Ιταλία να υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση κατά 0,2% της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ, διότι «τίθεται θέμα εμπιστοσύνης» και συγχρόνως υπογραμμίζει:
  «Μακροπρόθεσμα το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία [της Γερμανίας] πρέπει να κάνει μεγάλες επενδύσεις που να συμβάλουν στην ανάπτυξη όλης της Ευρωζώνης».
  «Η πρόκληση των επόμενων πέντε ετών είναι να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη την οποία ο Πούτιν θα ήθελε διαιρεμένη και αδύναμη. Πρέπει να σταθούμε στο ίδιο ύψος των Ηνωμένων Πολιτειών του Τραμπ και της Κίνας ως παγκόσμιοι εταίροι. Μια ενήλικη Ευρώπη σε έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη», καταλήγει ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.