Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για την «τριτοκοσμική» ΕΡΤ

Liberal  /  Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για την «τριτοκοσμική» ΕΡΤ

Μαχαίρια βγήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, με αφορμή δηλώσεις του πρώην υπουργού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη στην δημόσια ραδιοτηλεόραση που την χαρακτήρισε «τριτοκοσμική και απαράδεκτη«.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής με επιστολή του αποκαλεί με ειρωνική διάθεση «φίλο(;)» τον Ν. Ξυδάκη, τον εξομοιώνει με τον Μ. Λαζαρίδη εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ που είχε καταφερθεί κατά της ΕΡΤ και ευθέως του καταλογίζει ότι κινείται με άλλες στοχεύσεις και συγκεκριμένα ότι «στοχεύει να συναντηθεί με κάποιο θολό αριστερό ακροατήριο»     

Ολόκληρη η επιστολή ανακοίνωση του προέδρου της ΕΡΤ:

Αξιότιμε κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΣΥΡΙΖΑ,

Φίλε (;) Νίκο,

Δεν απάντησα χτες στη δήλωσή σου περί τριτοκοσμικής ΕΡΤ, περιμένοντας σήμερα, μια διορθωτική δήλωση συγγνώμης εκ μέρους σου. Δεν το έκανες!

Θλίψη, προσωπική απογοήτευση και πλήθος ερωτηματικών μου προκάλεσε η στάση σου! Χωρίς περιστροφές λοιπόν και σε εντελώς προσωπικό επίπεδο, ως καλλιτέχνης κυρίως, (χωρίς φυσικά να απεμπολώ την ιδιότητα του προέδρου) εξηγούμαι:

Όπως καλά γνωρίζεις, οι εποπτεύοντες την ΕΡΤ υπουργοί, είναι τρεις:

Ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο Υπουργός Πολιτισμού. Υπήρξες Υπουργός Πολιτισμού εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τεράστια η ευθύνη σου λοιπόν στην περίπτωση αυτής της … κατρακύλας του οργανισμού που επόπτευες. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής δεν άκουσα να συνοδεύει αυτήν την ισχυρή σου δήλωση.

Ακολούθως και μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό, κατείχες τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού των Εξωτερικών. Καμία αιχμή δεν άφησες ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, δημόσια ή στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάσταση στην ΕΡΤ.

Σήμερα, είσαι ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν έθεσες το ζήτημα της… κατρακύλας της ΕΡΤ ζητώντας, ως όφειλες, να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής «εκτροπής».

Προς τι λοιπόν η τόσο συχνή παρουσία σου, ως εκπροσώπου του «Πρώτου Κόσμου», στα τηλεοπτικά πάνελ αυτού του τριτοκοσμικού καναλιού; Ρητορικό το ερώτημα. Δεν περιμένω απάντηση.

Ας είναι! Πόση χαρά, αλήθεια, προκάλεσες στους συνήθεις εχθρούς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με τη χτεσινή σου τοποθέτηση; Και γι’ αυτό το ερώτημα, δεν περιμένω απάντηση.

Ένας σχολιαστής, φίλε (;) Νίκο, δικαιούται (το «δικαιούται» για την οικονομία της συζήτησης) να κάνει την οποιαδήποτε κρίση-κριτική, έστω και χωρίς να ζυγίσει την κάθε του λέξη. Ένας πολιτικός και μάλιστα πρώτης γραμμής όμως, οφείλει μια πιο υπεύθυνη στάση.

Πριν από 20 περίπου μέρες, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, αποκάλεσε την ΕΡΤ «τηλεόραση της Βόρειας Κορέας».

Την ίδια μέρα, εκπροσώπησες την κυβέρνηση στην εκπομπή έρευνας του Πάνου Χαρίτου (όσο και αν ισχυρίζεσαι πως δε γίνονται τέτοιες εκπομπές στην ΕΡΤ) για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Χάρηκα την ευρυμάθειά σου και τις νηφάλιες απόψεις σου και σε παρακολούθησα να μιλάς επί ένα τρίωρο, μιας και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δε μας έκανε την τιμή (υπό το βάρος της κατηγορίας, μάλλον, του κυρίου Λαζαρίδη) να παρουσιαστεί στο Ραδιομέγαρο.

Όχι Νίκο, η ΕΡΤ δεν βρίσκεται στο σημείο που ονειρευόμαστε, όσοι αγωνιστήκαμε να ανοίξει ξανά. Υπάρχουν λάθη, αστοχίες, παραλείψεις και ελλείψεις. Αυτά παλεύουμε να διορθώσουμε και θα συμφωνήσω με τον κάθε καλόπιστο πολίτη, πως η κοινωνία και απαιτητική είναι και βιαστική.

Και πίστεψέ με, το παλεύουμε. Δεν βγαίνουμε κάθε μέρα νικητές. Δεν είμαστε όμως και απαθείς θεατές. Εσύ, που ξέρεις από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, έπρεπε να είσαι ουσιαστικά κριτικός απέναντί μας και όχι άκριτα αφοριστικός. Δημιουργείς ερωτήματα με τη στάση σου!

Με ειλικρίνεια μιλώντας, δεν ξέρω πού πραγματικά στοχεύεις. Μήπως για άλλη μια φορά (όπως πολλοί τελευταία κάνουν) χτυπάς το σαμάρι; Μήπως εκεί έξω, υπάρχει ένα κάπως θολό αριστερό ακροατήριο, με το οποίο θέλεις να συναντηθείς; Πάντως, το να θέλεις να μας… διορθώσεις με τέτοιους χαρακτηρισμούς, το θεωρώ μάλλον απίθανο!

Δεν ξέρω! Και εκεί ακριβώς οφείλεται η θλίψη και η απογοήτευσή μου.

Θα ζητήσω λοιπόν από τον Διευθυντή ενημερωτικών εκπομπών, (αν και η σωστή διατύπωση για έναν Πρόεδρο τριτοκοσμικής ή «Βορειοκορεάτικης Ραδιοτηλεόρασης, είναι «Θα διατάξω») να σε καλέσει αύριο στην… τριτοκοσμική (το ΕΡΤ για λόγους συντομίας παραλείπεται) να στοιχειοθετήσεις την κατηγορία σου, παρουσία δημοσιογράφων που εργάζονται και μοχθούν καθημερινά. Αν το θέλεις και με παρουσία της Διοίκησης.

Πάντως στο φτωχό και σαστισμένο (από τη στάση σου) μυαλό μου, κυριαρχεί μια ανακοίνωση ποδοσφαιρικού αποτελέσματος (μιας και η ΕΡΤ σκοπεύει να μπει για τα καλά στη διεκδίκηση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων):

«Μακάριος – Νίκος, σημειώσατε χι».

Στο πιο ποιητικό θα έλεγα: «Μακάριος ο Νίκος εν τη αφελεία αυτού.»

Και συμπληρώνω: Περιμένοντας, τον επόμενο πλειοδότη σε χαρακτηρισμούς. Και αυτός σίγουρα θα έρθει. Όχι όπως ο Γκοντό…

Διονύσης Τσακνής

(και για την ομοιοκαταληξία)

Πρόεδρος Τριτοκοσμικής

ΥΓ Πάντως, την ΕΡΤ των 1000 χορηγιών (μέσα σε ενάμιση χρόνο) σε θέατρα, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια, και δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΕΡΤ με τα πέντε και πλέον εκατομμύρια ευρώ (τη μόνη από τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια) που στηρίζει την οπτικοακουστική βιομηχανία της χώρας, την ΕΡΤ των εκατοντάδων συναυλιών σε όλη την Ελλάδα από τα τρία Μουσικά της Σύνολα με δωρεάν ή συμβολικό εισιτήριο, την ΕΡΤ που με τους περιφερειακούς σταθμούς της βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματά τους, την ΕΡΤ του Αρχείου που καταγράφει την ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό, την ΕΡΤ που μεταφέρει τη Φωνή της Ελλάδας, σε όλες τις γειτονιές του κόσμου, την ΕΡΤ των μεγάλων πολιτικών, πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων, ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΔΕΝ ΤΗ ΛΕΣ!!!

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

30 Responses to Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για την «τριτοκοσμική» ΕΡΤ

 1. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «…Το 1998 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Μύκονο με τη Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών. Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς. Το 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ και τoν Ιανουάριο του 2015 εκλέχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής στη Β’ Αθηνών. Στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έως τον Αύγουστο του 2015, διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού.

  Το Σεπτέμβριο 2015 επανεκλέχθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών και διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ως τις 4 Νοεμβρίου 2016…..»

  ΥΓ Ποση δοξα ακομα απαιτει ο Ν.Ξ. ; Συνηθες. Η υβρις του πολιτικου ολων των κομματων.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Elias λέει:

  Είναι απαράδεκτο τι στιγμή που μας λείπουν τα βασικά, το κράτος να μας υποχρεώνει να συντηρούμε μια πανάκριβη και κακής ποιότητας τηλεόραση. Να αποσυνδεθεί η πληρωμή της ΕΡΤ από το λογαριασμό του ρεύματος.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Υπερβαλλεις. Δεν ενδιαφερουν ολους τα πολιτικα. Μολις εκανα διαλειμα απο την υπεροχη σειρα the bridge. Καθε Δυτερα 24.00 εχει την DOCUMENTA 14, ταινες κ.λ.π.

  http://www.kathimerini.gr/786999/article/politismos/eikastika/h-a8hna-antivaro-toy-kasel-gia-thn-documenta-toy-2017

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Απο τα 180 εκατ. το χρόνο είμαι σίγουρος ότι οι σειρές και οι ταινίες ξοδεύουν ένα πολύ μικρό τμήμα.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  http://www.cnn.gr/news/ellada/story/69838/epanerxetai-stin-ert-i-ekpompi-ton-enoplon-dynameon

  » Εκπομπη των ενοπλων δυναμεων, προγραμματιζεται στην ΕΡΤ

  Αληθεια σε ποια δυτικοευρωπαικη χωρα, υπαρχει εκπομπη των ενοπλων δυναμεων στη Δημοσια Τηλεοραση;;

  Μετα εχει η δεν εχει δικαιο ο Σχολιαστης να μιλα για καθεστωτικες αντιληψεις των συριζανελ;;; 🙂

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Ενη λέει:

  ΑΦ εχεις δικαιο, το προγραμμα της ΕΡΤ, στα θεματα πολιτισμου ,ειναι απο τα ποιοτικοτερα που υπηρξαν στη δημοσια τηλεοραση.
  Εχει αξιοπροσεκτες εκπομπες που εμπεριεχουν και μια κοινωνικη συνειδητοποιηση για τις νοοτροπιες που κυριαρχουν και κυριαρχουσαν σε ο,τι αφορά τις κοινωνικες εξελιξεις.
  Ακομα και απλες σειρες , ψυχαγωγικες, δινουν πολυ χρησιμα μηνυματα πως στο παρελθον εξελισσονταν οι κοινωνίες και υπηρξε η μεταβαση απο τις πλεον υποκριτικες συντηρητικες αντιληψεις σε πολυ πιο προηγμενα και συγχρονα ρευματα που καθορισαν και τις σημερινες ανεπτυγμενες κοινωνίες.
  Βεβαια οι ωρες που προβαλλονται πολλα αξιολογα προγραμματα ειναι εντελως ακαταλληλες. Οι μεταμεσονυκτιες προβολες δεν ξερω σε ποιους απευθυνονται, ουτε στους εργαζομενους ουτε στους συνταξιουχους, ουτε στη νεολαια, Αραγε ποσοι αντεχουν αυτο το ωραριο;;

  υγ. Ο Ξυδακης διαβαζω οτι τα μαζεψε. Ολη η σημερινη ειδησεογραφια επι του θεματος αναφερει οτι δεν ηθελε να πει αυτα που ειπε. lol

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Η εκπομπή των ΕΔ σε ενα δημόσιο μεσο δεν είναι πρόβλημα αρκεί αυτά που προβάλει να μην είναι προβληματικά
  Την εχει δει καποιος απο την παρεα να μας πει ? 😎

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η xberliner λέει:

  Δεν βλέπω τηλεόραση οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη (τεκμηριωμένη).
  Βλέπω δηλαδή ελάχιστα, και συνήθως όταν το κάνω συμβαίνει επειδή σκαλώνω σε κάποιο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Η εντύπωσή μου είναι ότι το πρόβλημα στην ΕΡΤ δεν είναι η ποιότητα των προγραμμάτων. Μπορεί να είναι στη λογική ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα περισσότερο προσεγμένα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στο όνομα της ποιότητας (ή του εντελώς αντίθετου που προσφέρουν τα ιδιωτικά) γίνονται οικονομικά εγκλήματα.
  ΥΓ
  Δεν αναφέρομαι στην ενημέρωση. Αυτή είναι μια πονεμένη ιστορία τόσο στην ΕΡΤ όσο και στα ιδιωτικά. Απλώς από την ΕΡΤ περιμένεις και εκεί προσεγμένες παραγωγές. Δεν μιλάω για αντικειμενικότητα αλλά τουλάχιστον για προσεγμένες παραγωγές.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Ενη λέει:

  «Επανέρχεται στην ΕΡΤ η εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων
  Newsroom
  Newsroom , CNN Greece
  18:27 Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017

  Επανέρχεται στην ΕΡΤ η εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων
  Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  Η εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων «Με αρετή και τόλμη» ξεκινά στην ΕΤ1 από την ερχόμενη Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 11:30, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.

  Οι πρώτες εκπομπές έχουν γυριστεί στα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού STAR. Την εκπομπή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, θα παρουσιάζουν η Αλεξία Τασούλη και η Βίκυ Παπαλουκά, σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ, ο οποίος αφιλοκερδώς συμμετέχει στη νέα προσπάθεια, ενώ αρχισυντάκτης θα είναι ο Τάσος Ζορμπάς.
  Η εκπομπή θα παρουσιάζει τις δράσεις των Γενικών Επιτελείων, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, τη ζωή στελεχών τους, τη δράση του υπουργείου, συνεντεύξεις ξένων αξιωματούχων και ιστορικά στοιχεία. Το κόστος της δεν θα ξεπερνά τις 25-30.000 ευρώ ετησίως, ενώ το 2014, οπότε έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ, στοίχιζε 120.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σκοπός είναι να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου από τον προϋπολογισμό της εκπομπής, την οποία στελεχώνουν άτομα που ανήκουν στη δύναμη του υπουργείου. Στόχος είναι η εκπομπή να γυρίζεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την προμήθεια των αναγκαίων μέσων.
  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι το υλικό αποτελεί ιδιοκτησία των Ενόπλων Δυνάμεων, θα παραμένει εδώ και θα ελέγχεται από τα Επιτελεία πριν δημοσιοποιηθεί. Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με ιδιωτικά κανάλια και περιφερειακούς σταθμούς για την αναμετάδοση της εκπομπής σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους.

  υγ.
  Λοιπόν, σχολιαστή, οριστε εκπομπη των ενοπλων δυναμεων στην ΕΡΤ ανακοινωσε ο υπουργος αμυνας Καμμενος σε συνεντευξη του στο Πενταγωνο.. !!!!!!!!

  Που ακουστηκε σε δημοκρατικα κρατη να ανακοινωνονται εκπομπες, στα δημοσια μεσα ενημερωσης,
  απο υπουργους που θα αφορουν στα υπουργεια τους;;;;;;;

  Δηλαδή ο Καμμενος θα εχει το προνομιο να παρουσιαζει το εργο του στη δημοσια τηλεοραση;
  Κατι σαν ενα προσωπικο μεσο επικοινωνιας, που το πληρωνουν ολοι μεσω των λογαριασμων της ΔΕΗ.

  ,

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Ενη λέει:

  συνεχεια

  …και βεβαια δεν θα θελουν να πιστεψουμε οτι φταιει η διοικηη της ΕΡΤ. Ανωθεν της επεβληθη. Για να τα λεμε ολα. Ο Τσιπρας τι γνωμη εχει περι αυτου, αραγε;;;;;

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Οταν δέχεσαι να σου επιβάλλεται κάτι άνωθεν, φταις 🙂

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Ενη λέει:

  Τώρα, σχολιαστη σοβαρολογεις;; δηλαδή δεν ειναι ο Καμμενος που υλοποιει την εκπομπη μαζι με τον Τσιπρα;;;
  Συνηθως εισαι ατεγκτος προς συριζα, γιατι οχι και τωρα;;;;

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεν θα δικαιολογήσουμε τα μεγαλοστελέχη 😎

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Ενη λέει:

  » Η εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων «Με αρετή και τόλμη» ξεκινά στην ΕΤ1 από την ερχόμενη Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 11:30, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο

  Μια εκπομπη του ΥΠΕΘΑ που την ανακοινωνει ο ιδιος ο υπουργος Καμμενος σε συνεντευξη Τυπου στο Πενταγωνο……….οχι στην ΕΡΤ.

  Για πες κατι γι΄αυτο…….

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Ενη λέει:

  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Persona non grata ο Καμμένος για τον Μητσοτάκη

  Τρίτη 07 Μαρτίου 2017, 08:49 – Τελευταία ενημέρωση: 12:3

  Απο το Liberal

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  xo xo xo xo
  και να προσθέσω ότι σε κάποιες αναρτήσεις η ένδειξη χωρίς σχόλια δεν ισχύει (αφού έχουν)

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκπομπη της ΥΕΝΕΔ 😎

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Mitsos λέει:

  Σε δήλωση με την οποία επισημαίνει την ανάγκη να προετοιμαστεί η χώρα για το ενδεχόμενο μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, προέβη ο καθηγητής Οικονομικών Διονύσης Χιόνης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης των Βερσαλλιών όπου αποφασίστηκε να καταργηθεί η ΕΕ όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

  Ο καθηγητής και σημαίνον στέλεχος της ελληνικής Δεξιάς, σημειώνει στην δήλωσή του μεταξύ άλλων ότι «Η άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας αποτελεί πλέον εγνωσμένο δόλο»…

  Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

  «Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, η διάσκεψη των Βερσαλλιών με την συμμετοχή των αρχηγών κρατών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίοι αποφάσισαν την μετάλλαξη της Ευρώπης.

  Από αύριο οικοδομείται η ΟΝΕ των δύο ή περισσότερων ταχυτήτων.

  Το ενδεχόμενο μετάβασης σε εθνικό νόμισμα και η μελέτη της διαδικασίας μετάβασης αποτελεί πλέον κάτι παραπάνω από εθνική και επιτακτική ανάγκη για την χώρα μας.

  Η άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας δεν αποτελεί πλέον λανθασμένη πολιτική και οικονομική άποψη, αποτελεί εγνωσμένο δόλο που θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία προετοιμασίας της χώρας».

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Ενη λέει:

  «ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  Κόκκινα τριαντάφυλλα από τον Κουτσούμπα στις δημοσιογράφους της Βουλής
  Λίγο πριν την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη Μέρα της Γυναίκας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,επισκέφθηκε την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, συνομίλησε με γυναίκες δημοσιογράφους και προσέφερε σε κάθε μία ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.
  ΕΘΝΟΣ On Line
  11:07,

  Και η Ιστορία της η μερας της γυναικας στις 8 Μαρτιου:

  » Στις 8 Μαρτιου το 1857, οι υφαντρες της Νεας Υορκης κατεβηκαν στους δρομους απαιτωντας ισα δικαιωματα με τους αντρες συναδελφους τους στα εργαστασια.
  Η εξεγερση αυτη ππνιγηκε στο αιμα απο το ιππικο.

  Το 1910, η Κ λαρα Τσετκιν, στο συνεδριο της σοσιαλιστικης Διεθνους, στην Κοπεγχαγη, προτεινει να γιορταζεται η 8 του Μαρτη η διεθνης ημερα των γυναικων, και η προταση της γινεται αποδεκτη.

  Η Κλαρα Τσετκιν, ηταν στελεχος του Νεου Σοσιαλιστικου Κομματος το SPD (ιδρυθηκε το 1875),και αντιπροσωπευε την αριστερα με στο νεο σοσιαλιστικο κινημα.
  Το 1907 ειχε προτεινει να δοθει το δικαιωμα ψηφου στις γυναικες λεγοντας οτι βοηθαει τις αστες να ξεπερασουν τους φραγμους που βαζουν οι αντρες και τις εμποδιζουν να συνεχισουν τις σπουδες τους και να εργαστουν.
  Επισης βοηθα τις προλεταριες να πετυχουν στον αγωνα τους για την παλη των ταξεων και να καταφερουν να εμπνευσουν το σεβασμο των αντρων, ως ανθρωπινα οντα με δικαιωματα.
  Και τελικα πλην της ψηφου, απαιτει για τις γυναικες και για κοινωνικα δικαιωματα.
  ,

  Το 1912, στο συνεδριο της Μπαλ, επικρινει τον εθνικισμο που προσκειται φιλικα στην ιδεα του πολεμου. Οι προσπαθειες της δεν φερουν αποτελεσμα και σε ολη τη διαρκεια του πολεμου δεν παυει να καταφερεται εναντια στον ιμπεριαλισμο.
  Το 1917 γινεται ο διαχωρισμος του κομματος και η Κ.Τ, προσχωρει στο USPD (Σοσιαλιστικο Ανεξαρτητο Κομμα) , που αρνειται τα δανεια προς το στρατό.
  Το 1918, οταν γινεται η επανασταση στο Βερολινο, η Κλαρα σπευδει να βοηθησει τη Ροζα Λουξεμπουργκ και τον Καρλ Λαιμπνεχτ.
  Το 1919 δημιουργειται το KPD (to κομμουνιστικο κομμα) και το 1920, εκλεγεται βουλευτης του κομματος και διεθνης γραμματεας των γυναικων κομμουνιστριων.
  Το 1922 , αν και αρρωστη, διασχιζει την ταραγμενη Ευρωπη για να κινητοποιησει τον κοσμο εναντια στον φασιστικο κινδυνο. »

  Πηγη. Απο το περιοδικο «Des femmes en mouvements»

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η Ενη λέει:

  «n.gr » Ειδήσεις » Πρόσωπα και Ιστορίες
  Δημοσίευση: 08 Μαρ. 2017, 12:44
  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

  Μακρύς ο δρόμος για την ισότητα: Βία κατά των γυναικών και μισθολογικό χάσμα

  O δρόμος για την ισότητα είναι μακρύς. Η φράση αυτή της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, φτάνει ως διαπίστωση σε μια εποχή που τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών παραμένουν υψηλά στην Ελλάδα, τη στιγμή που το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα καλά κρατεί.

  «Η κρίση επηρέασε περισσότερο τις γυναίκες. Ακόμη είναι η πλειοψηφία του άνεργου πληθυσμού παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια. Σε προχωρημένη ηλικία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες», δηλώνει στο in.gr η κ. Κούβελα εξηγώντας ότι η υφεσιακή εποχή έχει πλήξει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες. Περιγράφει την ασυδοσία που συχνά παρατηρείται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εξαιτίας του φαινομένου της μερικής απασχόλησης και της κατάργησης του θεσμού επιχειρησιακών συμβάσεων. Τα δεδομένα αυτά διογκώνουν το μισθολογικό χάσμα.

  «Όσο δεν προχωράμε σε πλήρη απασχόληση και οι γυναίκες δεν εργάζονται σε καλοπληρωμένους κλάδους, θα υπάρχουν αυτά τα ποσοστά. Πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα δεν προσλαμβάνουν γυναίκες καθώς δεν θέλουν να καταβάλουν άδειες μητρότητας. Έχουμε μιας μορφής αποκλεισμό», επισημαίνει η Γενική Γραμματέας υπενθυμίζοντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010 που έδειξαν ότι η μισθολογικά «ψαλίδα» μεταξύ αντρών και γυναικών στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά υψηλή. Το συνολικό μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ το 2010 άγγιζε το 41% και για την Ελλάδα το 45%.

  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για την εξαετία 2008-2014, το ανδρικό ποσοστό ανεργίας αναρριχήθηκε από το 5,4% στο 23,5% (18,1% αύξηση) και το γυναικείο από το 11,8% στο 30,4% (18,6% αύξηση) ανάμεσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 και το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Για το μήνα Νοέμβριο 2016, προέκυψαν υψηλά ποσοστά ανεργίας για τις γυναίκες (62,35%), έναντι 37,65% για τους άνδρες.

  Όσον αφορά στο κομμάτι των διευθυντικών θέσεων, έχουν αυξηθεί οι γυναίκες στα συγκεκριμένα πόστα, «ο δρόμος όμως που πρέπει ακόμη να διανύσουμε είναι μεγάλος», αναφέρει η Γενική Γραμματέας Ισότητας εξηγώντας ότι σύμφωνα με τον νόμο για τις δημόσιες υπηρεσίες στα Συμβούλια πρέπει να υπάρχει η ποσόστωση, δεν τηρείται όμως. Για τις μεγάλες, δε, επιχειρήσεις υπάρχει το σχέδιο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει συνταχθεί ώστε να μετεξελιχθεί σε οδηγία και στα Διοικητικά Συμβούλια το ένα τρίτο να απαρτίζεται από γυναίκες. Το σχέδιο όμως δεν έχει μετουσιωθεί ακόμη σε οδηγία.

  Πρώτη στη «λίστα» η ενδοοικογενειακή βία

  Βία κατά των γυναικών. Ένα θέμα που παρά το πέρασμα των χρόνων αποτελεί μια από τις πιο θλιβερές όψεις της καθημερινότητας. Από τις γυναίκες πρόσφυγες στους καταυλισμούς που ζουν υπό τη σκιά της κακοποίησης μέχρι και τις ελληνίδες συζύγους που βιώνουν τον πόνο της βίας. Η κακοποίηση δεν κάνει διακρίσεις.

  «Έχουμε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Τα ποσοστά, δε, της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των γυναικών είναι υψηλά καθώς αρκετοί είναι οι σύζυγοι που αντιμετωπίζουν τις συντρόφους σαν κτήμα τους. Οι γυναίκες πλέον όμως ανοίγονται, μιλούν για τα προβλήματά τους οπότε διαπιστώνονται υψηλά ποσοστά βίας», δηλώνει η κ. Κούβελα χωρίς να εστιάζει σε μεμονωμένες περιπτώσεις, καθώς η βία δεν κοιτά κοινωνικοοικονομικό προφίλ.

  Σε όλες τις περιφέρειες διατηρεί συμβουλευτικά κέντρα και 61 δομές η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων όπως και στις υπηρεσίες της βρίσκεται η 24ωρη γραμμή SOS 15900, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου κατά της βίας των γυναικών.

  Η Γραμμή SOS 15900 στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2011 έως και τον Νοέμβριο του 2016 δέχθηκε 26548 κλήσεις και 346 ηλεκτρονικά μηνύματα.

  Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 21381 (81%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 15454 κλήσεις (72%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ οι 5927 κλήσεις (28%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/-ες 26%, γονείς 16%, άλλους συγγενείς 14%, αδελφός/ή 13%, γείτονας 13% και άλλα άτομα 16%).

  Από τις 15454 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 12958 κλήσεις (83%) αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία, οι 218 κλήσεις (1%) σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 182 κλήσεις (1%) σε περιπτώσεις βιασμού, οι 12 κλήσεις (0%) σε πορνεία, 13 κλήσεις (0%) σε trafficking και 515 κλήσεις (3%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας.

  «Κατά κύριο λόγο συναντάμε ενδοοικογενειακή βία όσον αφορά στη βία κατά των γυναικών. Γυναίκες που πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού ανεξαρτήτως μόρφωσης και κοινωνικοοικονομικού προφίλ. Συχνά στη γραμμή SOS τηλεφωνούν ελληνίδες μορφωμένες με κοινωνική άνεση ώστε να μιλήσουν για το περιστατικό βίας», αναφέρει η κ. Κούβελα λέγοντας ότι έχει παρατηρηθεί γυναίκες για καιρό να υφίστανται βία μέχρι να διαπιστώσουν ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό απόρροιας θυμού.

  Γυναίκες που φοβούνται να φύγουν από μια σχέση στις οποίες πέφτουν θύματα κακοποίησης είναι εκείνες που δεν έχουν οικονομική ανεξαρτησία, αλλά και αυτές που το περιβάλλον τους τις αποτρέπει να προχωρήσουν στο βήμα της εγκατάλειψης. Καταγράφονται, ακόμη, περιπτώσεις γυναικών που τρέφουν αισθήματα για τον κακοποιητή.

  Η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων πέρα από την ψυχολογική, νομική και συμβουλευτική στήριξη, έχει εντάξει και στο πρόγραμμά της και τη συμβουλευτική εργασία μεριμνώντας για τις γυναίκες που για να ζήσουν με αξιοπρέπεια προχωρώντας σε μια νέα αρχή χρειάζονται εργασία.

  Η ανεπαρκής νομοθεσία για τη σεξουαλική κακοποίηση

  Λίγες ημέρες αφότου δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian αναφερόταν σε απροστάτευτες γυναίκες – θύματα βιασμού, εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου σε Ελλάδα και Βέλγιο επικαλούμενη μελέτη του διεθνούς οργανισμού υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, Equality Now, η Γενική Γραμματέας ισότητας των Φύλων μιλά επίσης από την πλευρά της για προβληματική νομοθεσία.

  «Αυτή τη στιγμή υπάρχει η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ένα νομικό ολοκληρωμένο κείμενο που προβλέπει την προστασία των κακοποιημένων γυναικών και την τιμωρία του θύτη. Εμείς τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας νομοσχεδίου ώστε να επικυρώσουμε αυτή τη σύμβαση και ταυτόχρονα να ψηφίσουμε νομοσχέδιο που απορρέει από αυτή τη σύμβαση. Προχωρήσαμε σε μια προεργασία στην Γραμματεία μέσα από μια επιτροπή που συγκροτήσαμε. Διαπιστώσαμε πού υστερεί το εθνικό μας δίκαιο και τι πρέπει να αλλάξει. Παραδώσαμε, έτσι, το πόρισμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να συνταχθεί το νομοσχέδιο», υποστηρίζει η κ. Κούβελα μια
  ανάσα πριν από 61η Σύνοδο του ΟΗΕ που θα είναι αφιερωμένη στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας.

  Ελισάβετ Σταμοπούλου
  Newsroom ΔΟΛ

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Αναγνλωστης ο αθηναίος λέει:

  Παλιά στην καλύβα για την εορτή της γυναίκας ανέβαινε ειδικό post (1 τουλάχιστον), στα σχόλια του οποίου γινόταν η προσήκουσα ανάλυση για το θέμα του εορτασμού …αλλά και γενικότερα (κυρίως). Εδώ με λύπη μου βλέπω, ότι ενώ φτάσαμε στο ..απόγιομα, δεν υπάρχει τίποτα ακόμη.
  Θλίβομαι!

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Αϊσχος! «το σχόλιό σας θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή».
  Είναι φως φανάρι ότι – με βάση το περιεχόμενο του σχολίου μου, το οποίο το έφαγε η μαρμάγκα (σπαμιέρα)- εδώ χάμου ε΄κτρός των άλλων κυριαρχεί και ο ..σεξισμός.
  Αιδώς Αργείοι!

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ο διαχειριστής του blog είναι του ιδιωτικού τομέα 🙂

  Οπότε είναι φορές που δεν προκάνει 🙂

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @Αναγνώστης ο αθηναίος

  Αν χρειαζεται αυτη η ημερομηνια ειναι για αλλλες χωρες (μουσουλμανικες, αφρικανικες, ασιατικες,..)

  Το θεμα ειναι πλεον πασσε για την χωρα μας !

  Στην ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ειναι καταγεγραμενες 75 γυναικείες οργανώσεις.

  http://www.isotita.gr/index.php/docs/c122/

  Στον χωρο των μηχανικων ειναι η ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΕΔΕΜ)
  Φρονώ ότι καταφέραμε να καταστρεψουμε το γυναικείο φύλο που τείνει να γίνει όπως και το ανδρικό.

  Και τι δεν ειδαμε ! Ας μιλήσουμε λ.χ. για γυναίκες πολιτικούς.

  Την κυρία με το ταγερακι που φρόντιζε τα οψαρια της Ε.Ε., την Αννουλα του βορα με τις φωτοτυπίες, την βαφτισιμια του τέως, την καλλίπυγο βορειοελλαδιτισσα που προκαλει …ταραχή στις παραλίες της χώρας, την Ζωή και την πρώην φίλη της,….

  ΑΦ, πρωην φεμινιστης

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η Αλικη λέει:

  Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην έκθεση «ο Τσαβες εμπνέει».

  Να τα βλέπουν οι συναινεσακηδες και όσοι κάνουν οτι θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατικό κομμα.

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Άσχετο 😉
  Μου είχε κάνει εντύπωση περίπτωση ..κάποιου, ο οποίος, σύμφωνα με την ειδησειογραφία τότενες, είχε φάει χοντρή φλασιά με την περίπτωση της Ελεονώρας Μελέτη και ενώ ξεκίνησε από απλός θαβμαστής, μετά και προϊόντος του χρόνου και αν κατάλαβα καλά και αυτή δεν επικοινωνούσε μαζί του και μάλλον δεν του έδωσε ισιαίτερη σημασία (όπως τηνε καταλάβαινε αυτός), δεν ασχολιόταν με τίποτα άλλο παρά με αυτήν και όπου πήγαινε (διαδικτυακά και πραγματικά) ότι και να λέγανε οι άλλοι, έθετε το ζήτημα της Ελεονώρας (ξεκάρφωτα).
  Ακόμα και για το ..ομούσιο της αγίας τριάδας (αλλά και γενικότερα) να λέγνε ή να γράφανε οι άλλο, τον καυμό του με την Μελέτη αυτός.
  Δεν τηνε ξερω την κατάληξη, αλλά κοίτα να δεις τι γίνεται 😆

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Τγομερο!!!

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η Ενη λέει:

  Αν μου πειτε κι΄εμενα ποια ειναι η Ελεονωρα η Μελετη, θα με υποχρεωσετε.
  Τώρα βεβαια κι΄αυτή η εμμονη καποιων για κατι η για καποιους, ειναι κι΄αυτό ενα θεμα…..προς διερευνηση. lol

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s