Κ. Σημίτης: Το Grexit πλανάται ακόμη

Liberal  /  Κ. Σημίτης: Το Grexit πλανάται ακόμη

Ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση και το έλλειμμα εμπιστοσύνης που δεν έχει καλύψει η χώρα μας, εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο φόρουμ των Δελφών. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι διαφωνεί πλήρως με την άποψη της κυβέρνησης ότι λόγω των εκλογών στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα βρίσκεται σε ευνοική θέση για να προωθήσει τα αιτήματα της.

«Υποχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει», προέβλεψε ο κ. Σημίτης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που πρόκειται να αναμετρηθούν εκλογικά δεν διακινδυνεύουν την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, ανέφερε.

Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε με έμφαση στο πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης. «Υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης και πρέπει να επιδιώξουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Βρισκόμαστε στο τρίτο μνημόνιο και αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τους εταίρους που θα έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει εδώ και καιρό. Μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Τα ίδια προβλήματα έχει και η κοινωνία». Δυστυχώς το Grexit πλανάται ακόμη, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη των πολλών ταχυτήτων και τα σενάρια Grexit, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντέξει στην πρώτη ταχύτητα. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούμε να πάρουμε ένα δρόμο μόνοι μας. Το ερώτημα αν αντέχει η χώρα την επιλογή της ευρωζώνης είναι τόσο άσχετο όσο και το ερώτημα αν αντέχει ο άνθρωπος στη ζωή. Ο άνθρωπος πρέπει να αντέξει στη ζωή αλλιώς αυτοκτονεί».

Βασίλης Γεώργας

(φωτογραφία: SOOC)

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

16 Responses to Κ. Σημίτης: Το Grexit πλανάται ακόμη

 1. Ο/Η Ενη λέει:

  Eδω, αναλυτικοτερα.

  Δυσκολο να διαφωνησει κανεις σε σωστες παρατηρησεις

  ««Το Grexit πλανάται ακόμα»
  Σημίτης: Η υποχώρηση των δανειστών, που επιθυμεί η κυβέρνηση, δεν θα συμβεί

  Δελφοί
  Το Grexit πλανάται ακόμα, δήλωσε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογραμμίζοντας ότι στην κυβέρνηση νομίζουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω των εκλογών στην Ευρώπη και έτσι η σκληρή στάση θα έχει αποτέλεσμα.

  Αυτό όμως, όπως υποστήριξε, δεν θα φέρει αποτελέσματα και η υποχώρηση που επιθυμεί η κυβέρνηση δεν θα συμβεί, εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός σε συνομιλία του με το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

  Η κοινή πορεία των χωρών της Ένωσης αποτελεί μια τεράστια επένδυση, την οποία ένα μέλος της δεν μπορεί να θυσιάσει χωρίς σημαντικό κόστος για το ίδιο» τόνισε και συμπλήρωσε: «Το ερώτημα αν αντέχει η χώρα την επιλογή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να τεθεί. Είναι τόσο άσχετο με την πραγματικότητα, όσο και το ερώτημα αν αντέχει ο άνθρωπος τη ζωή. Την ζει ή αυτοκτονεί» πρόσθεσε εμφατικά ο πρώην πρωθυπουργός.

  «Η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Σημίτης και σημείωσε πως «η κύρια επιδίωξη της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Διότι, τι άλλο από έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ο μικρός αριθμός ξένων επενδύσεων στη χώρα ή το γεγονός της συνεχούς αύξησης του επιτοκίου, που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα αν θέλει να δανεισθεί από τις αγορές;».

  Επ’ αυτού, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της «έλλειψης ενός δικού μας αναπτυξιακού μοντέλου» και υπογράμμισε ότι με τις αδιάκοπες κωλυσιεργίες της Αθήνας «οι δυνατότητες επανάκαμψης μειώνονται συνεχώς και ο αναγκαίος χρόνος για την επάνοδο στην ομαλότητα αυξάνεται όλο και περισσότερο».

  Για την πορεία της ΕΕ ο κ. Σημίτης επισήμανε το πρόβλημα της «δομικής ανισορροπίας» που τη χαρακτηρίζει – «ο Βορράς πραγματοποιεί πλεονάσματα και ο Νότος ελλείμματα» είπε- και άρα, αν δεν αρθεί αυτή η αδυναμία «οι κρίσεις στην Ένωση θα έρχονται και θα επανέρχονται» τόνισε.

  Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η διεθνής αλληλεξάρτηση δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχουν κράτη με απόλυτη αυτονομία, καθώς προβλήματα (όπως η μετανάστευση ή η κλιματική αλλαγή) απαιτούν συμπόρευση και συνεργασία.

  Αναφορικά με την κρίση, ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι αυτή εξελίσσεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον πιο δυσμενές, καθώς στη μεν ΕΕ «το 2017 είναι έτος εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ενώ στις ΗΠΑ, η εξωτερική πολιτική Τραμπ φαίνεται πως θα χαρακτηριστεί από έναν «εθνικιστικό ηγεμονισμό».

  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Ενη λέει:

  Eνα σχολιο μου δεν αναρτηθηκε. Τι συνεβη; δικο μου λαθος;

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεν έχει κρατήσει κάτι 🙂

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Mitsos λέει:

  Oταν θα τελειώσει η ιστορία αυτή που ξεκίνησε από το 2007 με τις πυρκαγιές, αν υπάρχει Ελλάδα να γνωρίζει ο κος Σημίτης ότι όπου και να πάει να κρυφτεί θα συλληφθεί και θα καθίσει στο σκαμνί και αν δεν μπορέσει να πείσει περί της αθωότητάς του ή της ηλιθιότητάς του ώστε να πείσει ότι είχε το ακαταλόγιστο, θα στηθεί στα 9 μέτρα μαζί με πολλούς άλλους που αλωνίζουνε σήμερα στο τραπεζικό σύστημα και υπήρξαν δικά του παιδιά. Για αυτό καλο είναι να προετοιμάζεται για το τι θα πει στη δίκη, διότι αμφιβάλλω αν θα προλάβει τότε καθότι θα δικαστεί εν τάχει.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ουτε ο σορας δεν τα λέει έτσι, Μήτσο. Δεν είμαστε εδώ ο «στόχος».

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Mitsos λέει:

  Μην ανησυχείς ξέρει πολυ καλά τι τον περιμένει και αυτον και τον αδερφούλη του στη Γερμανία όπως και πολλούς άλλους που τοποθέτησε στις τράπεζες και φάγανε τα λεφτά από τα πακέτα διάσωσης. Και δεν πρόκειται να τον εκτελέσω εγώ, άλλοι θα τον στήσουνε στα 9 μέτρα μαζί με το παρεάκι.

  Δεν υπάρχει μίζα στα εξοπλιστικά που να μην είναι αναμεμιγμένος ο κύριος αυτός. Και δεν υπάρχει σκάνδαλο στο τραπεζικό σύστημα που να μην είναι αναμεμιγμένοι οι υπόλοιποι. Για αυτό σου εγγυώμαι ότι αν υπάρχει Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα στηθούνε στον τοίχο αν προλάβουνε και δεν τους κόψει λουρίδες το πλήθος.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

  Ευρώ, Ολυμπιακοί Αγώνες, εξοπλιστικά πακέττα, Αιγαίο, διαφθορά, ο μεγάλος ένοχος παντού είναι ο Κώστας Σημίτης!

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Η Κύπρος με την πολιτική Σημίτη εντάχθηκε στην Ευρωπαική οικογένεια.

  Η Ελλάδα με την πολιτική Σημίτη κατάφερε μετά την περιπέτεια των Ιμίων να μη μπει σε διαπραγμάτευση για το Αιγαίο.

  Με τους Ολυμπιακούς -που δεν ήθελε ούτε ο Σημίτης- κατάφερε η Αθήνα να αποκτήσει ζωτικά έργα υποδομής που κάνουν τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη.

  Ο Σημίτης είχε πλήρη επίγνωση για τις 2 Ελλάδες που συνυπάρχουν και η μια χαλάει αυτά που φτιάχνει η άλλη. Ηξερε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε καθεστωτικά χαρακτηριστικά και κράτησε λεπτές ισορροπίες. Στο κόμμα έχασε κατά κράτος. Με τις πολιτικές του όμως κατάφερε να εντάξει Ελλάδα και Κύπρο στον πυρήνα της Ευρωπαικής οικογένειας. Παρέδωσε μια χώρα με ελεγχόμενο χρέος και καλές προοπτικές και οι επόμενοι τα διέλυσαν όλα.

  Συγκρινόμενος με την επόμενη περίοδο 2004-2009 όπου όλα πήγαν κατά διαόλου με την απόλυτη κυριαρχία του λεφτά υπάρχουν όλοι θα πάρετε, ελάτε να διοριστείτε, κάτι κατάφερε. Και αν συγκριθεί με την περίοδο 2010-2017 ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο. Τουλάχιστο του έκοβε, δεν ήταν μπούφος. 🙂

  Αρέσει σε 1 άτομο

 9. Ο/Η Mitsos λέει:

  1) Eβαλε Ελλάδα και Κύπρο σε μια ζώνη νομισματική με εντελώς πλαστά στοιχεία μέσω μιας συμφωνίας κάτω από το τραπέζι με την Goldmann Sachs. Αυτό μόνο που έχει αποδειχθεί από όλες τις πηγές και τα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών, είναι αρκετό για να δικαστεί για εσχάτη προδοσία.

  2) Η ένταξη της Κύπρου χωρίς να έχει πρώτα λυθεί το κυπριακό στην ευρωπαική Ενωση ήταν κατά παράβαση όλων των ευρωπαικών νόμων. Εγινε από τους Γερμανούς προκειμένου να συμβει αυτό που τώρα συμβαίνει στην Κύπρο. Η Κύπρος πολύ δύσκολα θα γλιτώσει ένα σχέδιο πολύ χειρότερο ακόμα και από αυτό του Ανάν που απερρίφθη συντριπτικά από τον λαό. Αν το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί το νησί θα έχει εκτουρκιστεί σε 2-3 γενιές από την εφαρμογή του.

  3) Ολη η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα οφείλεται σε πρόσωπα που τοποθέτησε σε όλες τις τράπεζες. Ηταν μονοσήμαντη η πορεία της χώρας λόγω αυτών των ατόμων που κυβερνούν την Ελλάδα από τότε. Ο ΚΑΚ, ο Σαμαράς, ο Τσίπρας είχαν τα χέρια τους δεμένα. Πίσω από την κουρτίνα κυβερνούν ακόμα αυτοί οι Σημιτάνθρωποι την Ελλάδα και πολύ φοβούμαι ότι στο τέλος αυτού του δρόμου την περιμένει ο διαμελισμός. Οι δε φωτιές του 2007 έγιναν στοχευμένα από πράκτορες γερμανικών, καταριανών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών μαζί με τη Μοσάντ που ήθελε να καεί η Ελλάδα για να περάσουν οι αγωγοί East Med από την Πελοπόνησο, αν δεν τις βάλανε μαζί και οι πασοκατζήδες για να ανατραπει ο ΚΑΚ και να αναλάβει ο λεφτά υπάρχουν και ο μαζί τα φάγαμε.

  4) Δεν υπήρξε μεγαλύτερη διασπάθιση δημοσίου χρήματος από την περίοδο Σημίτη. Εκανε έργα παντελώς άχρηστα. Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, Ολυμπιακά κτίρια που σήμερα εγκαταλελειμένα σαπίζουν, δρόμους παντελώς άχρηστους αντί να στηρίξει όπως όλα τα κράτη τους σιδηροδρόμους που απαξιωμένοι πουλήθηκαν για 400 εκατομμύρια. Προκειμένου να τα οικονομάνε μέσω των διοδίων οι εργολάβοι που τον βγάλανε στην εξουσία διαλύθηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

  Για αυτούς και ένα σωρό άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με δισεκατομμύρια που φαγώθηκαν σε άχρηστα εξοπλιστικά και σε μίζες που πολυ εύκολα μπορούν να αποδειχθούν ειδικά μετά την κατάθεση Τσοχατζόπουλου, ο κύριος αυτός μαζί με το παρεάκι που έχωσε σε όλες τις τράπεζες με το έτσι θέλω, ξαναλέω αν υπάρχει Ελλάδα σε λίγα χρόνια, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω σθεναρά, θα περάσει από δίκη και το πιθανότερο ειναι ότι θα εκτελεστεί. Το δε ΠΑΣΟΚ ως κόμμα στο τέλος θα απαγορευτεί στην Ελλάδα ύστερα από αυτά που θα ακολουθήσουν οσονούπω, όπως και ο Συριζα, η μετάλλαξή του.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ολες οι άλλες χώρες μπήκαν με κρυστάλλινα στοιχεία; Δεν ξέρεις ότι τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς οικονομικά κριτήρια αλλά με πολύ πιο σύνθετα, και ότι η ΕΕ έχει κάνει για όλες τις χώρες μέλη τα στραβά μάτια κατά καιρούς. Μήπως στην ΕΟΚ μπήκαμε για οικονομικούς λόγους πρωτίστως;

  Το πως θα λυνόταν το κυπριακό με την Κύπρο εκτός ΕΕ και σαν καλαμιά στον κάμπο, φαίνεται ότι το ξέρεις καλύτερα και θα μας το εξηγήσεις.

  Οταν λές ότι είναι άχρηστη η γέφυρα που ενώνει Μοριά και Ρούμελη, τι να σχολιάσω; Προσπάθησε να προσκομίζεις επιχειρήματα και όχι εμπάθεια. Και προσπάθησε να μη χρεώνεις στο Σημίτη τις μαλακίες των επομένων που δεν αξιοποίησαν τα Ολυμπιακά έργα. Αν το ξέχασες, είχε παραδώσει την εξουσία στον κουρασμένο, μερικούς μήνες πριν γίνουν οι αγώνες.

  Σχόλιο με αναφορά σε εκτελέσεις και άλλες ακραίες ταλιμπανιές, παρακαλώ να μην ξαναγραφτούν εδώ. Πες, θέλω να τιμωρηθεί γι’ αυτό και γι’ αυτό, είναι αρκετό. Υπάρχουν άλλοι χώροι που αυτά μπορεί να γράφονται.

  Αν η Ελλάδα κινδυνεύει από κάτι, κινδυνεύει απο ανθρώπους που αφού έβγαλαν τους συριζανέλ, και τους στήριξαν μετά μανίας, στη συνέχεια τους βρίζουν και καταφεύγουν σε ακόμα πιο ακραίες επιλογές και θεωρίες συνωμοσίας και μίσους που διακινούν οι πιο σκοτεινοί κύκλοι.

  Καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει αν η ορθολογική σκέψη γίνεται αρκούντως μειοψηφική και η παπαρολογία τείνει να υποκαταστήσει τον ορθό λόγο.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Αλικη λέει:

  Σχο 9:27 +++++

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Σχολιαστή +1 για το σχόλιο στις 11:18, ειδικά για τις τρείς τελευταίες παραγράφους.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Mitsos λέει:

  Ολες οι άλλες χώρες μπήκαν με κρυστάλλινα στοιχεία; Δεν ξέρεις ότι τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς οικονομικά κριτήρια αλλά με πολύ πιο σύνθετα, και ότι η ΕΕ έχει κάνει για όλες τις χώρες μέλη τα στραβά μάτια κατά καιρούς. Μήπως στην ΕΟΚ μπήκαμε για οικονομικούς λόγους πρωτίστως;

  Oταν πάει κάποιος σε ένα δικαστήριο για πράξη εσχάτης προδοσίας δεν μπορεί να επικαλεσθεί το αν μπήκαν οι άλλοι με κρυστάλλινα στοιχεία. Οπως πχ αν κάποιος δέρνει τη γυναίκα του στην Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι στη Σ. Αραβία και σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο η γυναίκα τρώει ξύλο σε καθημερινή βάση για να απαλαγεί των κατηγοριών που τον βαραίνουν. Η χώρα αποτελεί συνταγματική πολιτεία ακόμα τουλάχιστον. Εχει δικό της νομικό σύστημα και δεν είναι προτεκτοράτο όπως πχ το Κόσοβο.

  Μπορεί και κάποιοι άλλοι να μπήκαν στην ΟΝΕ με πλαστά στοιχεία όμως δεν έφτασαν στο χάλι της Ελλάδος. Εχουν βέβαια το δικό τους χάλι και αυτοί. Και εκεί θα έρθει η ώρα που θα στηθούν ειδικά δικαστήρια.

  Οσο για τα περί εκτελέσεων, κάτσε να καταληφθεί η μισή χώρα, να υπάρξουν χιλιάδες μανάδες να κλαίνε παιδιά, να χαθούν εκατομμύρια ευρώ περιουσίες και να φύγουν εκατομμύρια Ελληνες πρόσφυγες και τότε θα δούμε ποιοι και πώς θα γλιτώσουν το απόσπασμα. Και στη μικρασιατική εκστρατεία αφού τα κάνανε μαντάρα, το παίζανε Κινέζοι αλλά δεν το γλιτώσανε το απόσπασμα. Επειδή τη γλιτώσανε με το Κυπριακό το 74 έλαβαν κακά μαθήματα και νομίζουνε οτι στη χώρα αυτή μπορεί καθένας που αναλαμβάνει την εξουσία να κάνει ό,τι θέλει, αρχής γενομένης απο τον μέγα Ανδρέα Παπανδρέου. Από το να ανοίγει τα σύνορα όπως οι σημερινοί, να κάνει ολυμπιάδες με δανεικά, μέχρι να την βάζει σε νομισματικές ζώνες χωρίς να ρωτάει κανένα. Και να επιμένει μετά ότι οι συνέπειες των πράξεών του δεν βαραίνουν τον ίδιο αλλά τα υπόλοιπα δέκα εκατομμύρια Ελληνες που δεν ρώτησε ποτέ.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Αλικη λέει:

  Σχο, 11:18. Σχο, εισαι σε μεγαλη φόρμα σημερα!
  Πραγματι, οι τρεις τελευταίες παράγραφοι τα λένε ολα.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Ενη λέει:

  Για τις ταλιμπανιες, ειναι απολυτως δικαιολογημενη η αντιδραση σου, Σχολίαστη!!!!!

  Πιο πανω ομως ,καπου γραφεις οτι:

  «Ηξερε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε καθεστωτικά χαρακτηριστικά και κράτησε λεπτές ισορροπίες»

  Αυτή η φραση εγειρει ερωτηματικά.
  Πώς γινεται να «εχει καθεστωτικα χαρακτηριστικα» οταν με το Νομο του ΠΑΣΟΚ, για την αποκεντρωση και την ενδυναμωση της Τοπικης Αυτοδιοικησης , εκλεγονταν πλεον ολοι οι φορεις της Τ.Α.. Δηλαδή Νομαρχες, Περειφερειαρχες και οχι μονο Δημαρχοι και Κοινοταρχες, οπως γινονταν επι κυβερνησεων της Δεξιας.( Σημειωτεον τοτε, οι Νομαρχες διοριζονταν απο τις κυβερνησεις και ο θεσμος της Περιφερειας δεν υπηρχε),

  Οταν η εξουσία διαχεεται προς την κοινωνία με ενισχυμενους θεσμους της τοπικης αυτοδιοικησης, δεν συνιστα καμια «καθεστωτικη νοοτροπια» , αλλα το εντελως αντιθετο δηλαδή,
  την αποκεντρωση της εκτελεστικης εξουσίας (κυβερνηση ς) και την ενδυναμωση των φορεων της τοπικης αυτοδιοικησης, οι οποιοι εκλεγονται απο το λαο και δεν διοριζονται απο την εκαστοτε κυβερνηση.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αλλα πραγματα ειχα στο μυαλό μου για να γράψω για «καθεστωτική νοοτροπία» που εχουν κυρίως να κάνουν με τη διαφθορά

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.