Βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα

Κάποια στιγμή ο Καμμένος θα του τραβήξει μια αγωγή του Τσαβούσογλου και δεν θα ξέρει πού να κρυφτεί

Αντιγραφή απο το ΤΕΧΤ του Protagon

Πέρα απο την πλάκα, το ότι ο ΥΠΕΘΑ μιλώντας για ένα ζήτημα που άπτεται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, βρήκε τη στιγμή να κατηγορήσει -στον Τσαβούσογλου λέμε- ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ως ενδοτικούς ενώ αυτός είναι ο Λεωνίδας, δείχνει ότι πρέπει κάποιος άλλος να είναι σε αυτή τη θέση, γιατί δεν θέλει πολύ να γίνει το τσαφ. 

 

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

34 Responses to Βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα

  1. Ο/Η Ενη λέει:

    http://www.iefimerida.gr/news/321560/koymoytsakos-gia-diloseis-kammenoy-se-krisimes-ores-milaei-mono-ypex

    …..και φυσικά εχει δικαιο ο Κουμουτσακος.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ο άνθρωπος αυτός είναι ένας μαλάκας και μισός. Πέραν του ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του να απαντάει αυτός στις μαλακίες που λέει ο τούρκος ΥΠΕΞ, υπάρχει το υπουργείο εξωτερικών για αυτή την δουλειά (και η απάντησή του ήταν πολύ πιο μετρημένη), με αυτά που λεει δίνει ένα ακόμα πάτημα για περαιτέρω κλιμάκωση εκ μέρους των τούρκων.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Αλικη λέει:

    Άσχετο, αλλα εχω ενα θεμα με τον Καζαντζακη: Σε μια εποχή που η ελληνικη πεζογραφία είχε αρχίσει να στρέφεται προς το αστικό μυθιστορημα, ο Καζαντζακης την γύρισε πίσω στις βουκολικές αξιες, την πρωτόγονη παράδοση, τη μαχη του Καλού με το Κακο στα μαρμαρένια αλώνια και στις παπαδιστικες αναμετρήσεις του πνεύματος με τη σάρκα.

    Ο δε μαλλιαρισμος της γλώσσας του ειναι ανυπόφορος.

    ΥΓ: Δυστροπε, ο Καμμενος ειναι ως γνωστόν εντελως για τα μπάζα και ως εκ τούτου εξαιρετικά επικίνδυνος στο πόστο που κατέχει.
    Η δε επιρροη του στο κυβερνητικό σχήμα εχω την εντύπωση οτι γινεται ολο και πιο ισχυρή.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Έτσι είναι Αλίκη. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το ΥΠΑΜ θεωρούσα ότι πρόκειται για μία κακή επιλογή.
    Με αυτά που λέει ουσιαστικά προκαλεί τους τούρκους να κλιμακώσουν την επιθετικότητά τους ακόμα περισσότερο. Και δεν έχει κανένα λόγο η ελληνική πλευρά να καθίσταται το πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής επθετικότητας. Ας το κάνουν αυτό οι τούρκοι από μόνοι τους, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να τους δίνουμε τα προσχήματα.

    Και να ξεκαθαρίσω βέβαια ότι δεν ανήκω σε αυτούς που θεωρούν πως ότι και αν κάνουν οι τούρκοι η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει ποτέ να απαντήσει δυναμικά. Υπάρχουν κάποια πράγματα που αν η Τουρκία τα πράξει η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει δυναμικά.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η xberliner λέει:

    Από αυτά και για αυτά ζει ο Μπούλης. Συν το ότι εκκρεμούν κάτι παραγγελίες 2 δις. Η Τουρκία είναι 1000 φορές πιο βαθιά στα σκοτά από μας. Μόνο ηλίθιοι και πατροκάπηλοι βλέπουν κίνδυνο. Και ο Μπούλης είναι σίγουρα το 2ο.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η physicist λέει:

    Μόνο ηλίθιοι και πατροκάπηλοι βλέπουν κίνδυνο.

    Εγώ πάντως, Βερολινέζε, πράγματι βλέπω κίνδυνο από τον Ρ.Τ.Ε. και πατριδοκάπηλος δεν ήμουν ποτέ μου. Δεν θα έλεγα ότι χαίρομαι με την μοναδική άλλη επιλογή που μου άφησες παραπάνω.

    😛

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η xberliner λέει:

    Νομίζω είσαι υπερβολικός.
    Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι να τσιμπήσουν οι δικοί μας τους ψευτοτσαμπουκαδες των απέναντι. Αν και νομίζω ότι πολλά από αυτά που ακούγονται τις τελευταίες βδομάδες είναι υπερβολές των δικών μας ΜΜΕ που πηγάζουν από το υπεθα. Τα 2 δις είναι πολλά.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι να τσιμπήσουν οι δικοί μας τους ψευτοτσαμπουκαδες των απέναντι.»

    H δική σου σιγουριά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμιά βλακεία, ειδικά με τον ανισόρροπο μαλάκα που έχει για ηγέτη, από που πηγάζει? Όταν πια αμφισβητούν, και ανοιχτά πλέον, ακόμα και την συνθήκη της Λωζάννης? Δηλαδή, ειλικρινά, πως στο διάολο είσαι τόσο απόλυτα σίγουρος ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμία μαλακία?

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Κρείττον του λαλείν πατριδολαγνικώς, το προγραμματίζειν εθνικώς

    http://www.liberal.gr/arthro/118479/epikairotita/2017/kreitton-tou-lalein-patridolagnikos-to-programmatizein-ethnikos.html

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η xberliner λέει:

    «»από που πηγάζει?»
    Όταν 2 κουμάντο σου ά τις επιλέκτες δυνάμεις σου καταφεύγουν στον εχθρό για άσυλο κάτι δε πάει καλά στο στράτευμά σου. Έχεις 2 πολέμους ανοιχτούς 1 στα σύνορα και 1 άλλον εσωτερικό. Δεν μπορείς ακόμα να εμπιστευτείς την αεροπορία σου. Η οικονομία σου είναι σκατά. Τα γαυγίσματα είναι καλά για εσωτερική κατανάλωση. Αν είναι μόνο γαυγίσματα. Εκτός και αν έχεις ένα μπούλη απέναντι να τσιμπάει. Τότε είναι επικίνδυνα. Και το μπούλη δεν τον έχω εμπιστοσύνη.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Ενη λέει:

    xberliner 27/2 11:45

    +++++

    «Τα γαυγίσματα είναι καλά για εσωτερική κατανάλωση. Αν είναι μόνο γαυγίσματα. Εκτός και αν έχεις ένα μπούλη απέναντι να τσιμπάει. Τότε είναι επικίνδυνα. Και το μπούλη δεν τον έχω εμπιστοσύνη.»

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Όταν τα οποία γεγονότα γίνονται στο δικό μας έδαφος δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε κερδισμένοι
    Ένα πράγμα δίνει φαί σε πολλούς, ο τουρισμός
    Φανταστείτε να γίνει ένα μπάχαλο και να πέσει 50%

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η xberliner λέει:

    Μια διόρθωση γιατί βγάζει λάθος νόημα:
    «Αν είναι μόνο γαυγίσματα» να γίνει «Αλλά είναι μόνο γαυγίσματα»

    «Φανταστείτε να γίνει ένα μπάχαλο και να πέσει 50%»
    Μα ο τουρισμός της Τουρκίας έχει καταστραφεί. Ο δικός μας καλά κρατεί. Αλλά δεν τον νοιάζει το μπούλη, αρκεί να έχει λόγο ύπαρξης ο ίδιος, να σώσει την πολιτική του καριέρα και να αγοράσει και 2 δις λαμαρίνες. Οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο ή περισσότερο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα έχει ένα χαμένο και ένα νικητή ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης ή το πεδίο των εντυπώσεων: Η Ελλάδα που θα συρθεί σε διαπραγματεύσεις και παζάρια θα είναι ο μεγάλος ηττημένος. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Μπούλη. Και όσο κρατάει τον Αλέκση από τα @@ τις συγκυβέρνησης θα κάνει το κομμάτι του εις βάρος της χώρας.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η xberliner λέει:

    Να προσθέσω γι το Μπούλη ότι το να βγαίνει να λέει δημόσια ότι τώρα η Ελλάδα δεν έχει πρωθυπουργό Σημίτη και υπ. εξ. Πάγκαλο είναι σαν να παραδέχεται δημόσια και μάλιστα σε δήλωση προς τούρκο κυβερνητικό ότι η χώρα τότε ηττήθηκε. Ανεξάρτητα από το τί έγινε τότε αυτό ΔΕΝ το λες δημόσια. Δεν δίνεις πάτημα στον αντίπαλο να στοιχειοθετήσει τις αξιώσεις του. Και εν τέλει δουλειά του υπ. εξωτερικών είναι να κάνει δηλώσεις και να βγάζει ανακοινώσεις, όχι δικιά του.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Βερολινέζε αυτά που λες για την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία είναι μεν βάσιμα αλλά επιδέχονται και διαφορετικής ερμηνείας – ότι δηλαδή, ακριβώς επειδή η Τουρκία βρίσκεται σε αυτή την πολύ δύσκολη θέση και η ηγεσία της είναι εξαιρετικά πιεσμένη, η τελευταία έχει ισχυρό κίνητρο να πετύχει σε κάποιο μέτωπο, όπου πιστεύει ότι το μπορεί, μία εύκολη νίκη. Εαν συνδυαστεί αυτό με το γεγονός ότι η Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια συνεχώς τηρεί μία εξαιρετικά κατευναστική πολιτική απέναντι στις διάφορες παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας (που ουσιαστικά εγείρει αξιώσεις για το μισό περίπου Αιγαίο), τότε αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό το «εύκολο» μέτωπο για την τουρκική ηγεσία.
    Επιπλέον δεν λαμβάνεις αρκούντως υπόψη σου τον παράγοντα Ερντογάν – ο λεγάμενος έχει αποδείξει ότι δεν είναι πλήρως ορθολογικός στις επιλογές του και επίσης ότι είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνος (η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφος τον Νοέμβριο του ’15 δεν αφήνει καμία αμφιβολία επ’ αυτού, αλλά δεν είναι φυσικά η μόνη ανάλογη ενέργεια). Όταν ένας ηγέτης είναι τόσο ριψοκίνδυνος μπορεί φυσικά να τα κάνει μαντάρα και να υποστεί μεγάλη νίλα, από την άλλη όμως μπορεί και να του βγει το ρίσκο (και να είναι κάποιος άλλος αυτός που θα υποστεί την νίλα). Για αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη μία στάση εφησυχασμού εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, όπως φαίνεται να προκρίνεις.

    Μία τέτοια στάση, την στιγμή που η τουρκική ηγεσία νιώθει παρα πολύ πιεσμένη και αρα ψάχνει για μία «εύκολη» νίκη, και με ένα πολύ ρισκαδόρο για ηγέτη, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για την ελληνική πλευρά.

    ΥΓ. Για τον Καμμένο συμφωνούμε φυσικά. Ο άνθρωπος αυτός αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας απέναντι στην Τουρκία σαν προσωπική βεντέτα, σαν τσαμπουκά μεταξύ δύο νταήδων, και φέρεται ανάλογα. Σαφέστατα είναι τελείως ανεπαρκής για την θέση που κατέχει.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η xberliner λέει:

    «Μία τέτοια στάση, την στιγμή που η τουρκική ηγεσία νιώθει παρα πολύ πιεσμένη και αρα ψάχνει για μία «εύκολη» νίκη, και με ένα πολύ ρισκαδόρο για ηγέτη, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για την ελληνική πλευρά.»
    Δεν υπάρχει εύκολη νίκη για την τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο τώρα.
    Υπάρχει ίσως μόνο νίκη σε επίπεδο εντυπώσεων. Η Τουρκία θα προκαλεί μόνο λεκτικά και μέχρι εκεί. Εμείς να μη τσιμπήσουμε και αρχίσουμε μαλακίες με σημαίες κτλ.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Δεν υπάρχει εύκολη νίκη για την τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο τώρα.»

    Σαφώς και δεν υπάρχει, δεν θεωρώ την Ελλάδα τόσο στρατιωτικά αδύναμη ή την Τουρκία στρατιωτικά αήττητη.
    Αυτό όμως που έθιξα στο σχόλιο μου δεν είναι αν η Ελλάδα είναι στρατιωτικά αδύναμη αλλά ποιές είναι οι εντυπώσεις της τουρκικής ηγεσίας γύρω από το αν είναι αδύναμη η Ελλάδα (και δεν εξετάζουμε εδω κατά πόσο αυτές οι εντυπώσεις της τουρκικής ηγεσίας όντως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα). Η μέχρι τώρα συμπεριφορά των τούρκων δείχνει ότι μας θεωρούν αδύναμους, εξ ου και συνεχώς προκαλούν (προφανώς, δεν προκαλείς κάποιον που θεωρείς ότι είναι ισχυρός). Συνεπώς, εφόσον μας θεωρούν αδύναμους, συν το γεγονός ότι η ηγεσία τους είναι πολύ πιεσμένη για διάφορους λόγους (Συρία, το πραξικόπημα του Ιουλίου, κλπ), το κίνητρο να επιχειρήσουν να κανουν καμιά μαλακία εις βάρος μας το έχουν. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά και το γεγονός ότι έχουν ένα πολύ ρισκαδόρο μεγαλομανή για ηγέτη εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η επικινδυνόπτητά τους για την Ελλάδα είναι σαφέστατα σημαντικά αυξημένη σε σχέση με παλιότερα.

    Για να το πω αλλιώς, από την συμπεριφορά μας τα τελευταία χρόνια οι τούρκοι έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι είμαστε πολύ αδύναμοι για να τους αντιμετωπίσουμε (να επαναλάβω εδω ότι η εντύπωση αυτή που έχουν δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μπορεί κάλλιστα να είναι εσφαλμένη), επιπλέον εδω και 3-4 χρόνια λόγω διάφορων καταστάσεων η ηγεσία τους είναι εξαιρετικά πιεσμένη και πολύ θα ήθελε να σημειώσει κάπου μία «νίκη», συν το γεγονός ότι ο ηγέτης της Τουρκίας είναι κάποιος που δεν διστάζει να πάρει μεγάλα ρίσκα, οπότε θα ήταν βαρύτατο λάθος για την ελληνική πλευρά να μην βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνισης και ετοιμότητας (και ευτυχώς η ελληνική πλευρα εδω και κάποια χρόνια παίρνει πλέον στα σοβαρά τις απειλητικές διαθέσεις της Τουρκίας).

    » Η Τουρκία θα προκαλεί μόνο λεκτικά και μέχρι εκεί. Εμείς να μη τσιμπήσουμε και αρχίσουμε μαλακίες με σημαίες»

    Η Τουρκία δεν προκαλεί μόνο λεκτικά, κάθε άλλο. Προκαλεί κανονικότατα – οι αλλεπάλληλες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ή των ελληνικών χωρικών υδάτων μόνο λεκτικές προκλήσεις δεν είναι. Το να μην τσιμπήσουμε που λες ισχύει αλλά μέχρις ενός ορίου. Για παράδειγμα, αμα αρχίσει το τουρκικό λιμενικό να πυροβολεί εναντίον των ελλήνων ψαράδων που ψαρεύουν γύρω από τις Οινούσες σε ελληνικά χωρικά ύδατα (προς το παρόν οι παρενοχλήσεις είναι μόνο λεκτικού χαρακτήρα) ή αν αρχίσουν να κάνουν τα τουρκικά αεροσκάφη εικονικούς βομβαρδισμούς της Χίου ή Λέσβου, τι λες, δεν θα έπρεπε κάπως να απαντήσει η Ελλάδα, ή θα πρέπει να συνεχίσουμε το παραμύθι ότι τάχα δεν τσιμπάμε? Θέλω να πω υπάρχουν κάποια όρια τα οποία αμα οι τούρκοι τα ξεπεράσουν δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από μία δυναμική αντίδραση. Μακάρι να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο αλλά πάντως πρέπει πλέον να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Καυτό» Αιγαίο ως τις τουρκικές κάλπες;

    http://www.kathimerini.gr/897916/article/epikairothta/ellada/kayto-aigaio-ws-tis-toyrkikes-kalpes

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

    […]

    Οι διεκδικήσεις

    Η δεύτερη και ίσως πιο ουσιαστική, μακροπρόθεσμα, διάσταση αφορά την αποτύπωση των τουρκικών διεκδικήσεων στον χάρτη. Η εμφάνιση του «Τσεσμέ» σε τρία σημεία σε όλο το γεωγραφικό μήκος του Αιγαίου, αντιπροσωπεύει την πάγια τουρκική θέση για ίσα δικαιώματα στο αρχιπέλαγος. Η σκηνοθετική οπτική γωνία με την οποία αποτυπώνεται στα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιείται στην Τουρκία, η «προάσπιση των τουρκικών εθνικών συμφερόντων» στα Ιμια, δεν είναι τίποτε άλλο από την παρουσίαση της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών».

    Η αεροπορική συνέργεια σε αυτό τον στόχο είναι περιορισμένη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο –έστω και σε περιορισμένο αριθμό– το FIR Αθηνών και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος αμφισβητούνται σε καθημερινή βάση. Η Αγκυρα θεωρεί ότι ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού (βλ. γράφημα) έχει απόλυτη δικαιοδοσία τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Στο ίδιο πλαίσιο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι η ακταιωρός «Γιασάμ» διεξήγαγε επιχείρηση Ερευνας και Διάσωσης (SAR) λέμβου με 51 Πακιστανούς μετανάστες σε απόσταση 42 ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές, εντός δηλαδή των αρμοδιοτήτων του ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης. Από την Αθήνα παρακολούθησαν και αποτύπωσαν τον πλου του «Γιασάμ», το οποίο –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– δεν πραγματοποίησε απολύτως καμία επιχείρηση.

    Αυτή η διαδικασία κατασκευής πληροφοριών έχει οδηγήσει την Αθήνα στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία, πέρα από τις προφανείς και ουσιαστικές προκλήσεις, έχει αποδυθεί και σε έναν άτυπο ψυχολογικό πόλεμο, με στόχο τη διατήρηση της έντασης σε υψηλά επίπεδα και στα ελληνικά ΜΜΕ. Εμπειροι διπλωμάτες τονίζουν ότι έως αυτή τη στιγμή η τουρκική παραβατικότητα έχει περιοριστεί στο Αιγαίο Πέλαγος, δίχως να μεταφερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Αγκυρα διακηρύσσει τα αποκλειστικά δικαιώματά της σε μια περιοχή από τον 28ο έως και τον 32ο μεσημβρινό, η οποία συμπίπτει με την απόσταση μεταξύ της Λίνδου στη Ρόδο και της ανοιχτής θάλασσας έξω από την Πάφο, στην Κύπρο.

    Αρκετές φορές στο παρελθόν, ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες έχουν συναντηθεί –δίχως προβλήματα– στα νότια της Ρόδου ή ανοιχτά του Καστελλόριζου. Στην Αθήνα επιθυμούν να επαναδρομολογήσουν και να προσδώσουν εκ νέου νόημα στις διερευνητικές επαφές. Ισως είναι ειρωνικό, η τελευταία συνάντηση των δύο γενικών γραμματέων των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και Ουμίτ Γιαλτσίν, πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των «οκτώ» στην Τουρκία.

    Η προκλητικότητα

    Τρίτον, σε επιχειρησιακό επίπεδο η Αθήνα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνεται η τουρκική προκλητικότητα και έως αυτή τη στιγμή ακολουθεί μια στρατηγική κλιμάκωσης, η οποία, ωστόσο, δεν έχει ορατή κατεύθυνση. Εν ολίγοις, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές παρατηρούν ότι οι τουρκικές αντιδράσεις είναι σίγουρα σπασμωδικές, αλλά δείχνουν πως σκοπός είναι μια πιθανή εκδήλωση «θερμού επεισοδίου». Ως πλέον ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρονται οι βολές της τουρκικής ακταιωρού «Κουσάντασι» το πρωί της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα ανατολικά του Φαρμακονησίου. Εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη υποβρυχιακή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, ενώ ένας μεγάλος αριθμός πλοίων βρισκόταν ανεπτυγμένος στο αρχιπέλαγος με μικρή ή ελάχιστη τουρκική παρουσία. Εν ολίγοις, το Π.Ν. είχε απόλυτο τακτικό πλεονέκτημα, σε περίπτωση που το επεισόδιο του Φαρμακονησίου εξελισσόταν σε κάτι πιο σοβαρό.

    Στο ΓΕΕΘΑ, αλλά και στο ΓΕΝ που λόγω της ναυτικής φύσης των περισσότερων προκλήσεων βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή, αναμένουν να διαπιστώσουν πώς θα εξελιχθεί και μια άσκηση που έχει εξαγγείλει για την Τρίτη η Τουρκία και θα είναι η δεύτερη από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Πάντως σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζεται κανονικά. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sea Guardian» στην Κεντρική Μεσόγειο η τουρκική φρεγάτα «Γκαζίαντεπ», η ελληνική «Ναυαρίνον» και η ιταλική «Αβιέρε» συμπλήρωσαν μεταξύ 4 και 19 Φεβρουαρίου 600 ώρες κοινών περιπολιών…

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Kαι ο αμερικάνικος παράγων, ο οποίος παραμένει σε κατάσταση αποσυντονισμού.

    Ανησυχούν οι Αμερικανοί αλλά δεν παρεμβαίνουν

    http://www.kathimerini.gr/897920/article/epikairothta/politikh/anhsyxoyn-oi-amerikanoi-alla-den-paremvainoyn

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

    Ανησυχία για το κλίμα έντασης που διαιωνίζεται στο Αιγαίο, η οποία όμως δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε παρέμβαση ουσίας προς την Αγκυρα, επικρατεί στην Ουάσιγκτον. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται σε αυτή τη φάση με τα ελληνοτουρκικά, οι όποιες επαφές υπάρχουν γίνονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και δεν στηρίζονται πάντα στη διπλωματική γραφειοκρατία. Οι προθέσεις του περιβάλλοντος του προέδρου Τραμπ είναι ασαφείς και τα μηνύματα όχι ιδιαίτερα ηχηρά. Ωστόσο, ο ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, είναι ενήμερος για την αυξημένη ένταση στο Αιγαίο, κάτι που στο σημερινό περιβάλλον σύγχυσης που επικρατεί στον κυβερνητικό μηχανισμό –για «χάος» έκανε λόγο παράγων της Ουάσιγκτον που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις– αποτιμάται ως εξαιρετικά χρήσιμο.

    Παράλληλα, πολύ θετική χαρακτηρίζεται η απομάκρυνση του Μάικλ Φλιν από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, καθώς οι «στενές επαφές» που φέρεται να διατηρούσε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν με Τούρκους παράγοντες γεννούσαν εύλογες ανησυχίες για τη στάση που θα τηρούσαν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική κρίση.

    Ενα «ατύχημα»

    Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζουν τον υπαρκτό κίνδυνο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης, ακόμη και ενός «ατυχήματος», και διαμηνύουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, αλλά δεν υπάρχουν ούτε οι αποτελεσματικοί δίαυλοι επικοινωνίας που συχνά πηγάζουν από διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση απουσιάζουν, ούτε ο ανάλογος σχεδιασμός και η ειδικότερη ενασχόληση με το ζήτημα, απαραίτητα συστατικά για την έγκαιρη αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων και μάλιστα μεταξύ συμμάχων. Επίσημα, υπογραμμίζουν ότι ενθαρρύνουν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών για τη διαχείριση των όποιων μεταξύ τους διαφορών.

    […]

    Οι επικοινωνίες

    Παρά τον μειωμένο βαθμό εγρήγορσης, υπάρχουν επικοινωνίες οι οποίες κινούνται στην πάγια γραμμή της αποφυγής «ανατροπών» της υφιστάμενης κατάστασης. Σε επίπεδο ουσίας, τα μηνύματα σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά στο Αιγαίο απευθύνονται και προς τις δύο πλευρές, ζητώντας «αυτοσυγκράτηση» από την Αγκυρα, αλλά και από την Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα εκφράσθηκε δυσφορία για την «περιοδεία» του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή των Ιμίων, αλλά ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι ούτε κάποιες κινήσεις του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας βοηθούν.

    Ως γενικότερη αίσθηση πάντως αναγνωρίζεται στην ελληνική κυβέρνηση ότι τηρεί χαμηλούς τόνους, κάτι που δεν αντανακλά απαραίτητα και την εικόνα που υπάρχει για την Τουρκία, με δεδομένο τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Ταγίπ Ερντογάν και τους πολιτικούς υπολογισμούς που ενδεχομένως κάνει ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος του Απριλίου.

    Επιπροσθέτως, όπως τόνισε στην «Κ» Αμερικανός αξιωματούχος που έχει ασχοληθεί με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και γνωρίζει την περιοχή, ο βίαιος εκδιωγμός πολλών Τούρκων διπλωματών, και πολύ περισσότερο, αξιωματικών, έχει δυσχεράνει την επικοινωνία, ακόμη και αν υπήρχαν σαφείς οδηγίες για την αμερικανική πολιτική έναντι της Τουρκίας, που πάντως δεν υπάρχουν.

    […]

    Ο ρόλος των Ισραηλινών

    Από την πλευρά της Αθήνας γίνονται προσπάθειες να αξιοποιηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο μέσω τρίτων. Υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές –εντός και εκτός Ελλάδος– πιστοποιούν ότι Αθήνα και Ιερουσαλήμ βρίσκονται σε πολύ στενή επαφή προκειμένου να διευκολύνουν αρχικά την επικοινωνία και μετέπειτα την προσέγγιση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα και του προέδρου Τραμπ. Οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στο περιβάλλον του κ. Τραμπ, με το οποίο –όπως φάνηκε από την πρόσφατη εγκάρδια συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου– οι σχέσεις είναι αγαστές. Ενας δεύτερος, λιγότερο εμφανής δίαυλος της Αθήνας προς τον κ. Τραμπ είναι και η Αίγυπτος.

    […]

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

    Είτε το κάνει από λαϊκισμό και για ψήφους ο Καμμένος, είτε για να πείσει τους ΣΥΡΙΖΑίους να κάνουν νέες παραγγελίες όπλων, παίζει επικίνδυνο παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδος.
    Αν γίνει θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι θα έχουν δικαιολογίες στους συμμάχους, ενώ δεν προσθέτει τίποτε στη δύναμη και τη θέληση της Ελλάδος να αντιδράσει.
    Καλύτερα να ησχολείτο με αυτά τα δύο -δύναμη και θέληση- και να άφηνε τις δηλώσεις.
    «Speak softly, and carry a big stick», είχε πει ο Theodore Tousvelt.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Ενη λέει:

    Ετσι μιλανε οι σοβαροι πολιτικοι συριζαιοι και οχι οι παρλαπιπες τυπου Καμμενου αλλα και αλλων.
    Ο Παπαδημουλης ειναι σοβαρος πολιτικός και χαιρει εκτιμησεως στην ευρωβουλή. Κερδιζει η χωρα οταν εκπροσωπειται απο σοβαρους ανθρωπους.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=114512200

    Αρέσει σε 1 άτομο

  22. Ο/Η Ενη λέει:

    «ΑΠΟΨΕΙΣ
    Τα Ιμια του ’96 και ο αμετροεπής Καμμένος
    Το 1996 η Ελλάδα δεν έπεσε στην τουρκική παγίδα και δεν προσήλθε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων για όλο το Αιγαίο. Να δούμε πού θα οδηγήσουν οι λεκτικοί τσαμπουκάδες του Καμμένου, αν έχουμε-ο μη γένοιτο-επανάληψη της ιστορίας

    Γιώργος Καρελιάς

    26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017, 17:23 l
    Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης είχαν μια σταθερή πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Βασικό συστατικό της ήταν να αποφεύγουν τις προκλήσεις της άλλης πλευράς, για να μην παίζουν στο παιχνίδι της έντασης, που εκείνη επιδίωκε.

    Τον κανόνα αυτό φαίνεται ότι έχει επιλέξει να αλλάξει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Για την ακρίβεια, ο συγκυβερνών υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος επιλέγει την τακτική των λεκτικών τσαμπουκάδων. Πετάει μια απειλή η τουρκική πλευρά (Τσαβούσογλου: «Αν ο Τούρκος αρχηγός ήθελε να ανεβεί στα Ιμια, θα το είχε κάνει»), ανταπαντά στο ίδιο ύφος ο Καμμένος: «Αν πατήσει εκεί το πόδι του, να δούμε πώς θα κατεβεί».

    Βεβαίως και οι πέτρες γνωρίζουν ότι ο κ. Καμμένος έχει κάνει, κατά καιρούς, διάφορους «τσαμπουκάδες». Όπως όταν λοιδορούσε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι ψηφίζουν τα Μνημόνια «στα τέσσερα» (εδώ). Φυσικά, όταν ήρθε η δική του ώρα, ψήφισε με την ουρά στα σκέλια «ναι σε όλα» (εδώ). Και είναι ακόμα ζωντανός.

    Ο κ. Καμμένος συνεχίζει την ίδια τακτική και στα εθνικά θέματα. Μάλιστα, αυτή τη φορά δεν αρκέστηκε στην επίδειξη τσαμπουκά απέναντι στον Τούρκο υπουργό. Του «υπενθύμισε» ότι το 1996 ( πρώτο επεισόδιο στα Ιμια) «Πρωθυπουργός ήταν ο Σημίτης και υπουργός Εξωτερικών ο Πάγκαλος, ενώ σήμερα Πρωθυπουργός είναι ο Τσίπρας, υπουργός Εξωτερικών ο Κοτζιάς και υπουργός Αμυνας εγώ». Σαν να ήθελε να πει: εκείνοι ήταν οι ενδοτικοί και οι μειοδότες, εμείς είμαστε οι πατριώτες.

    Αλήθεια, τι έγινε το 1996 στα Ιμια, ποιες ήταν οι επιδιώξεις της Τουρκίας και τι ακολούθησε;
    Πρώτον, η Τουρκία προκάλεσε σκόπιμα το επεισόδιο, με αντικειμενικό στόχο, αμέσως μετά από μια σύντομη πολεμική εμπλοκή, να σύρει την Ελλάδα σε εφ’ όλης της ύλης διάλογο για το καθεστώς του Αιγαίου, από τον οποίο εκείνη είχε μόνο να κερδίσει και η Ελλάδα να χάσει.
    Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση (μόλις είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σημίτη) απέφυγε την πολεμική εμπλοκή, γνωρίζοντας τι επιδίωκε η άλλη πλευρά.
    Τρίτον, στα χρόνια που ακολούθησαν η Ελλάδα πέτυχε δύο μεγάλους στόχους της. Η ίδια έγινε μέλος της Ευρωζώνης και η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά την λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας.
    Τέταρτον, σήμερα η Ελλάδα, παρά τη δεινή οικονομική κρίση, είναι μέσα στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Εχει σταθερό δημοκρατικό καθεστώς.
    Πέμπτον, η Τουρκία είναι μια από τις πιο ασταθείς χώρες της περιοχής. Είναι δημοκρατική χώρα κατ’ ευφημισμόν (τα πραξικοπήματα είναι σύνηθες φαινόμενο), η οικονομία της παραπαίει, η φτώχεια εκεί δεν έχει καμιά σχέση με την αντίστοιχη ελληνική. Επιπλέον, δεν έχει καλές σχέσεις με καμία μεγάλη δύναμη (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε) και αισθάνεται απειλούμενη σε πολλές πλευρές των συνόρων της.

    Αυτά, λοιπόν, πέτυχε η «αντιπατριωτική» (κατά Καμμένον) ελληνική κυβέρνηση με τη στάση της στα Ιμια του 1996 και όλες οι επόμενες, που δεν επέλεξαν την παγίδα της πολεμικής σύγκρουσης και των τσαμπουκάδων. Οσο για το τι «πέτυχε» η Τουρκία, είναι πολύ ορατό.

    Είναι βέβαιο ότι αυτά δεν βολεύουν τον κ. Καμμένο. Μαζί με τον κ. Τσίπρα έχουν επιλέξει να πουλάνε «πατριωτισμό» και να υβρίζουν τους αντιπάλους τους ως «αντιπατριώτες» (εδώ). Αν μείνουν σ’ αυτό, το κακό θα είναι μικρό. Ο κίνδυνος είναι αλλού. Σε μια ενδεχόμενη τυχοδιωκτική ενέργεια (προβοκάτσια) εκ μέρους της Τουρκίας πώς θα απαντήσουν; Με τον ίδιο τυχοδιωκτικό τρόπο; Αλήθεια ο κ. Καμμένος έχει διασφαλίσει ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν ευήκοα ώτα για να συμβάλουν στην όποια απεμπλοκή; Ή θα εισπράξουν την προσφιλή απάντηση του Τραμπ «τι δουλειά έχουμε εμείς εκεί, ας το λύσουν οι Ευρωπαίοι;» (εδώ).

    Αυτά είναι μερικά ερωτήματα, στα οποία ελπίζουμε ότι έχουν απάντηση ο Τσίπρας και οι συν αυτώ. Εκτός αν έχουν εναποθέσει τα πάντα στους τσαμπουκάδες του κ. Καμμένου. Αν-ο μη γένοιτο- συμβαίνει αυτό, ας προσέξουν την ρήση του Αμερικανολιβανέζου οικονομολόγου Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ: «Μια λεκτική απειλή είναι το πιο γνήσιο πιστοποιητικό ανικανότητας».

    Protagon

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μάζης: Δεν αποκλείω απόβαση των Τούρκων στο Καστελόριζο

    http://www.eleftherostypos.gr/ellada/82243-mazis-den-apokleio-apobasi-ton-toyrkon-sto-kastelorizo/

    Στη στάση των Τούρκων το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στον Realfm 97,8.

    Συγκεκριμένα ο κ. Μάζης απαντώντας στο ερώτημα εάν αυτό που κάνει ο Ερντογάν το κάνει για εσωτερική κατανάλωση ή είναι ικανός να πάει και στο επόμενο βήμα προκαλώντας θερμό επεισόδιο είπε: «Η δική μου προσέγγιση η γενική, θα τη χωρίσω σε γενική και ειδική, είναι ότι η Τουρκία, είτε ως κεμαλική είτε ως νεοοθωμανική, έχει από το 1956 από τις ρήσεις του Νιχάτ Ερίμ, μέχρι τον Νταβούτογλου και μετά μία συγκεκριμένη πολιτική διεκδικήσεων τις οποίες επιθυμεί να υλοποιήσει όταν ο χρονισμός είναι ο κατάλληλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα του κ. Ερντογάν. Όσο βλέπουμε στις αξιόπιστες εξ αυτών τον κ. Ερντογάν να προηγείται με άνεση, να ξέρουμε ότι το θερμό επεισόδιο και η κλιμάκωση η θερμή θα γίνει με την όξυνση του κουρδικού ζητήματος. Αν βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις να έχουν χαμηλές τάσεις για τον κ. Ερντογάν και να μην του δίνουν το δικαίωμα να γίνει σουλτάνος, μέχρι τις 16 Απριλίου, τότε να θεωρούμε ότι πρέπει να είμεθα, θα το πω ωμά, με το δάχτυλο στην σκανδάλη».

    Στο ερώτημα εάν έχει ικανό τον κ. Ερντογάν να προχωρήσει στο επόμενο βήμα ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών απάντησε: «Απολύτως» και εξήγησε: «υπάρχουν τρόποι. Πρώτα-πρώτα μπορεί να κοιτάξει στο ασθενέστερο σημείο της Ελλάδος να προσδιορίσει τις δράσεις του. Το ασθενέστερο σημείο της Ελλάδος είναι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Μεγίστη-Στρογγύλη και Ρω. Πρέπει να το λάβουμε σοβαρά αυτό υπόψη διότι στον συγκεκριμένο χώρο μπορεί να δράσει με μεγαλύτερη άνεση και επιπλέον η Στρογγύλη έχει το χαρακτηριστικό ότι δια της παρουσίας της εξασφαλίζει τη σύνδεση της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Συνεπώς εάν από την κίνησή του θέλει να εξασφαλίσει πρώτον μία πολιτική ευχέρεια θα προτιμήσει τις περιοχές αυτές όπου δεν υπάρχει μεγάλη πληθυσμιακή μάζα, ούτως ώστε να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και δεύτερον να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά και καθοριστικά οφέλη».

    Στο ερώτημα αν με όσα λέει εννοεί να επιχειρήσει ο τουρκικός στόλος αποβατική ενέργεια ο κ. Μάζης απάντησε: «αποβατική ενέργεια. Ναι».

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Παρέμβαση ΗΠΑ προς την Αγκυρα

    http://www.kathimerini.gr/898354/article/epikairothta/politikh/paremvash-hpa-pros-thn-agkyra

    Διαύλους με την Αγκυρα προκειμένου να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο φαίνεται ότι έχει ενεργοποιήσει η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», πριν από λίγες ημέρες η Ουάσιγκτον ζήτησε διά της διπλωματικής οδού από την Αγκυρα να υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική στάση στο Αιγαίο, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα, όπως αυτή αποτυπώνεται αφενός σε επίπεδο δηλώσεων πολιτικών, αλλά και στρατιωτικής κινητικότητας. Η αντίδραση της Αγκυρας στην αμερικανική παραίνεση δεν είναι γνωστή, ωστόσο, η διπλωματική κινητοποίηση της Ουάσιγκτον, με αφορμή όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο τον τελευταίο μήνα, υπογραμμίζει την ουσιαστική ανησυχία των Αμερικανών για ένα ατύχημα που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

    […]

    Πάντως και χθες σημειώθηκε μια εικονική αερομαχία πάνω από το Αιγαίο, όταν ζεύγος τουρκικών οπλισμένων F-16 ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με δύο ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο για αναχαίτιση.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Συμβούλιο της Ευρώπης: «H Tουρκία οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς»

    http://www.kathimerini.gr/898438/article/epikairothta/kosmos/symvoylio-ths-eyrwphs-h-toyrkia-odeyei-pros-ena-monoproswpo-aytarxiko-ka8estws

    «Στην Τουρκία λαμβάνει χώρα μία δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης και η χώρα οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς», συμπεραίνει η «Επιτροπή της Βενετίας», αρμόδια για τον έλεγχο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με έδρα το Στρασβούργο, μετά από έρευνα εβδομάδων. Μάλιστα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από την Τουρκία να αναβληθεί το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση μέχρι την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

    Στα συμπεράσματά της, τα οποία δημοσιεύονται κατ’ αποκλειστικότητα από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται, επίσης, η κατάργηση σχεδόν όλων των μηχανισμών ελέγχου, μέσω των οποίων το Κοινοβούλιο ή η Δικαιοσύνη θα μπορούσαν να ελέγξουν τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ή ακόμα και να τις σταματήσει.

    «Χωρίς οποιοδήποτε έλεγχο, θα μπορεί (ο πρόεδρος της Δημοκρατίας) μελλοντικά να απολύει υπουργούς, θα διαθέτει ακόμα πιο μεγάλες δυνατότητες να ασκεί όλη την εξουσία μέσω διαταγμάτων και θα μπορεί να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά την κρίση του και η ούτως η άλλως αποδυναμωμένη Δικαιοσύνη χάνει τα τελευταία υπολείμματα της ανεξαρτησίας της», σημειώνει η «Επιτροπή της Βενετίας», σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου.

    Ακόμη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης ασκεί οξεία κριτική στο γεγονός ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. «Οι εκτεταμένοι περιορισμοί των πολιτικών ελευθεριών δεν δημιουργούν, με κανέναν τρόπο, το αναγκαίο δημοκρατικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα», αναφέρει συμπερασματικά η αξιολόγηση. Γι’ αυτό και οι συντάκτες της ζητούν από την Άγκυρα την αναβολή του δημοψηφίσματος έως την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή την άρση των περιορισμών των πολιτικών ελευθεριών.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Mitsos λέει:

    Aφού ξεκινήσανε το 2007 οι πυρκαγιές και κάψανε την Ελλάδα, αφού ξεκίνησε ο οικονομικός πόλεμος που κρατάει μέχρι σήμερα, έρχεται σιγά σιγά η ώρα των όπλων. Το κακό είναι ότι ακόμη στην Ελλάδα μερικοί θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται κάπου μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας. Αρνούνται να καταλάβουν ότι βρίσκεται στην φλεγόμενη Α. Μεσόγειο.

    Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται..

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Mitsos λέει:

    “Προς τον άθεον, αχάριστον, εκκλησιομάχον, τον δια τας πολλάς ημών βαρυτάτας και σοδομικάς αμαρτίας, τον δια την αποστασίαν του λαού ημών Πρωθυπουργόν της Ελλάδος Αλέξιον Τσίπραν”

    Είναι ιδίον της από του Θεού δοθείσης εις ημάς τούς ανθρώπους ελευθερίας να πιστεύωμεν ως ”άτομα” ή να μην πιστεύωμεν. Όταν όμως αποφασίσατε να κυβερνήσετε έναν λαό που πιστεύει εις Χριστόν δύο χιλιάδες (2000) χρόνια και που το Σύνταγμα του λαού αυτού, βάσει του οποίου υποχρεούστε να κυβερνήσετε έχει ως προμετωπίδα ως την επίσημον θρησκεία αυτού, θα πρέπει ή να αφήσετε κατά μέρος τας περί αθεϊας θεωρίας σας ή να μην αναλάβετε την διακυβέρνησιν του λαού αυτού, εάν θέλετε να μην θεωρήστε παράλογος ή παράφρων.

    Σεις όμως αφ’ ης ημέρας ανελάβατε ως Πρωθυπουργός, ανελάβετε εργολαβικώς δι, αντισυνταγματικών νόμων την αποχριστιάνισιν της Ελλάδος.

    Έπρεπε να γνωρίζετε και να ενθυμήστε συνεχώς ως άρχων αυτά που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ότι ”δει τον άρχοντα τρία τινά μέμνηται συνεχώς”.

    Ότι ανθρώπων άρχει (ούτε ζώων, ούτε Αγγέλων)

    Ότι κατά νόμον άρχει και

    Ότι ουκ αεί άρχει. ”Ο νοών νοείτω”.

    Είναι επίσης ιστορικώς επιβεβαιωμένον ότι ο Έλληνας όταν αρνηθή την πίστιν του (π.χ. Γενίτσαροι, και κουμμουνισταί και σεις ο ίδιος τώρα το επιβεβαιώνετε ως Ορωθυπουργός) γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός της Πατρίδος του.

    Δεν διαβάσατε ή δεν ακούσατε ποτέ για την δύναμιν της Εκκλησίας αυτά που είπεν ο ιδρυτής της, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός; “Ότι Πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής” που σημαίνει ότι όλες οι σκοτεινές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να την νικήσουν.

    Παραδείγματα: Τετρακόσια χρόνια φοβεράς δουλείας υπό τον ζυγόν των βαρβάρων Τούρκων η Ελλάς επέζησε δια της δυνάμεως της Εκκλησίας. Επίσης: Εβδομήντα δυο χρόνια φοβεροτέρας της τουρκικής δουλείας και καταπιέσεως του κουμουνιστικού καθεστώτος και με ογδόντα εκατομμύρια νεομάρτυρες δεν κατώρθωσε να σβήση, ως εκαυχατο την ορθόδοξον πίστην από τις καρδιές των Ρώσων και μόλις κατέπεσεν το κουμουνιστικόν καθεστώς εφάνη ότι όλοι οι Ρώσοι παρέμειναν Ορθόδοξοι.

    Ματαιοπονείτε λοιπόν όταν πιστεύετε ότι θα δυνηθήτε να νικήσετε την Εκκλησίαν διότι ”σκληρόν σοί πρός κέντρα λακτίζειν” κατά την ρήσιν του Ιδρυτού της. Μάθετε τι σημαίνει ποιός το είπε, σε ποιόν το είπε, και τι έγινε σ’ αυτόν που το είπε, και μιμηθήτε τον. Διδαχθείτε από την Ιστορία διότι ”ολβιός έστιν οστις Ιστορίας έσχεν μάθησιν”.

    Εάν λοιπόν έμεινε στην καρδιά σας καμιά σπίθα αγάπης πρός τον ταλαίπωρον τούτο τόπον ελάτε πάλι στην εκκλησία και κυβερνήστε κατά Θεόν για να δούμε μιά άσπρη μέρα γιατί όπως πάμε, πάμε κατά διαβόλου, όπως λέγει θυμόσοφα ο λαός μας. Συνέλθετε, κάνετε μεταβολή 180 μοιρών όπως εκάματε και στο δημοψήφισμα και το όχι το μετατρέψατε σε ναι και γίναε παγκοσμίως ρεζίλι. Αν όμως αυτό που σας γράφω, δηλαδή να επιστρέψετε στον Θεό, το κάνετε, θα πανηγυρίσει ο ουρανός και θα λάβετε αιώνια δόξα. “Χαρά γίνεται εν τω ουρανώ, επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι”.

    Και γράψετε εις τα υποδήματα σας αυτούς πού σας συμβουλεύουν ή σας απειλούν διότι ”φοβερόν το εμπεσειν εις χείρας Θεού ζώντος εξ’ ων ούκ έστι εξελέσθαι δυνάμενος”. Εάν εζηλώσατε δόξαν Ιουλιανύ παραβάτου προσέξατε μήπως έχετε και το τέλος αυτού.

    Τέλος εύχομαι δια το νέον έτος καλήν και ολόκληρον μετάνοιαν διά το καλόν το δικό σας, της οικογενείας σας, και της ταλαιπώρου Πατρίδος μας.

    Με αγάπη Χριστού

    Αρχιμ. Μάξιμος Καραβάς

    Ηγούμενος Ιεράς Μονής Αγ. Παρασκευής

    Μηλοχωρίου Εορδαίας

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «κάνετε μεταβολή 180 μοιρών »

    Δεν του έλεγε ο ευλογημένος 360 μοιρών; 🙂

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    “Προς τον άθεον, αχάριστον, εκκλησιομάχον, τον δια τας πολλάς ημών βαρυτάτας και σοδομικάς αμαρτίας, τον δια την αποστασίαν του λαού ημών Πρωθυπουργόν της Ελλάδος Αλέξιον Τσίπραν”
    E;;;;

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Σύμφωνα με τον καλαμοκαβαλάρη απέναντι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί μέχρι «να ηρεμήσουν εντελώς» τα πράγματα. Ένας εύσχημος τρόπος δηλαδή για να πει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμα, και σίγουρα για οσα αυτός θα παριστάνει τον σουλτάνο.

    Ερντογάν: Η κατάσταση ανάγκης στην Τουρκία θα παραταθεί μέχρι να «ηρεμήσουν εντελώς τα πράγματα»

    http://www.kathimerini.gr/898654/article/epikairothta/kosmos/erntogan-h-katastash-anagkhs-sthn-toyrkia-8a-parata8ei-mexri-na-hremhsoyn-entelws-ta-pragmata

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα κυβερνητικά διατάγματα και οι απολύσεις του προσωπικού που είναι ύποπτο για σχέσεις με την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον περσινό Ιούλιο στην Τουρκία, θα εξακολουθήσουν έως ότου «ηρεμήσουν εντελώς τα πράγματα», μετέδωσαν σήμερα το NTV κι άλλα ειδησεογραφικά δίκτυα επικαλούμενα δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

    Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο για τη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίζει ή να αναστέλλει δικαιώματα και ελευθερίες, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

    Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από επίσκεψη στο Πακιστάν. Στις 16 Απριλίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Τουρκία για μια αναθεώρηση του Συντάγματος με την οποία ενισχύονται οι εξουσίες του προέδρου της χώρας.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Νέα ένταση μεταξύ Αγκυρας – Βερολίνου: για εξηγήσεις καλεί τον Γερμανό πρέσβη το τουρκικό ΥΠΕΞ

    http://www.kathimerini.gr/898683/article/epikairothta/kosmos/nea-entash-meta3y-agkyras—verolinoy-gia-e3hghseis-kalei-ton-germano-presvh-to-toyrkiko-ype3

    Νέο περιστατικό στο σκηνικό έντασης μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας σημειώθηκε την Πέμπτη, μιας και για εξηγήσεις εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία, μετά από την ακύρωση, από τις γερμανικές αρχές, ομιλίας του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ σε γερμανική πόλη.

    Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, την απόφαση έλαβε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο Μποζντάγ νωρίτερα είχε ενημερώσει ότι ματαίωσε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, στον απόηχο της ακύρωσης της ομιλίας του, που προκάλεσε την οργή της Αγκυρας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί της τελευταίες ημέρες, μετά τη σύλληψη του ανταποκριτή της γερμανικής Die Welt από τις τουρκικές αρχές, που οδήγησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.