Το πιο επικίνδυνο θηρίο, είναι το πληγωμένο

Liberal  /  Το πιο επικίνδυνο θηρίο, είναι το πληγωμένο / Του Σάκη Μουμτζή  papanikos-romaioi-01

Είναι διάχυτη η εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε εξωθεσμικές λύσεις γιατί είναι αποδυναμωμένος πολιτικά. Κατακρημνίζεται στις δημοσκοπήσεις, δεν διαθέτει κομματικές οργανώσεις, οι υπουργοί του όπου εμφανίζονται αποδοκιμάζονται, στις συγκεντρώσεις του μαζεύονται 20-25 άτομα. Άρα τι μηχανισμούς θα ενεργοποιήσει, τι κόσμο θα κινητοποιήσει για να επιτύχει τον στόχο του;

Εύλογα ερωτήματα, που δεν λαμβάνουν όμως υπ΄όψη δύο στοιχεία. Πρώτον, για τους κομμουνιστές, δηλαδή τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει τις αποφάσεις, δεν υπάρχει στόχος που οι κομμουνιστές να μην μπορούν να τον πραγματώσουν, εφ΄όσον το θέλουν. Και δεύτερον, το πληγωμένο θηρίο είναι και το πιο επικίνδυνο.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πως αν ακολουθήσει την φυσιολογική –νόμιμη οδό που χαρακτηρίζει την φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία, μετά βεβαιότητος, οδηγείται το κόμμα τους όχι στην ήττα, αλλά στην συντριβή. Συνεπώς, ο δρόμος των ομαλών εξελίξεων  δεν τους συμφέρει.

Είναι κοινός τόπος, πως η μαρξιστική Αριστερά επιθυμεί την ανατροπή του πολιτεύματος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, προκρίνοντας τις μορφές της «άμεσης δημοκρατίας» ( ριζοσπαστική Αριστερά) ή έχει ως πρότυπο τις, σοβιετικού τύπου, « λαϊκές δημοκρατίες» ( ορθόδοξη, σταλινική αριστερά). Ολες οι εκδοχές της μαρξιστικής Αριστεράς χρησιμοποιούν και επικαλούνται τα πολιτικά δικαιώματα που τους παρέχει απλόχερα η φιλελεύθερη δημοκρατία, για να την ανατρέψουν.

Συνεπώς, όταν διαπιστώνουν πως η συνταγματική ομαλότητα και οι νόμιμες εξελίξεις δεν ανταποκρίνονται στους σχεδιασμούς τους, έχουν κάθε λόγο για να τις παρακάμψουν. Και ο λαός; Η θέληση του; Είναι δυνατόν να παρακαμφθεί και αυτή; Μα φυσικά! Πότε και σε ποιο μέρος του πλανήτη η μαρξιστική Αριστερά σεβάστηκε την λαϊκή βούληση, ενώ βρισκόταν στην εξουσία;Τι έγινε με το δημοψήφισμα του 2015 στην πατρίδα μας; Και αν παγκοσμίως υπάρχουν  μια ή δύο εξαιρέσεις, αυτές απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Τι πιο δημοκρατικό από ένα δημοψήφισμα, θα αντιτείνει ο αναγνώστης. Και σε άλλες χώρες διενεργούνται δημοψηφίσματα, κι όμως ουδείς αμφισβήτησε την δημοκρατική δομή του πολιτεύματος τους.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα έγκειται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την προσφυγή στον λαό για να σεβαστεί την θέληση του, αλλά για να επιρρίψει σε αυτόν τις βαρύτατες δικές του ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η ουσία του προβλήματος. Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα εξαιτίας της διακυβέρνησης 2015-2017, κάτι που, επιμελώς, προσπαθούν να κρύψουν οι κυβερνώντες. Είναι αποδεδειγμένο πως η κατάσταση που παρέλαβαν από τους «δωσίλογους», ουδεμία σχέση με την σημερινή κατάντια.

Τα τρία αυτά στοιχεία, δηλαδή, η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, η περιφρόνηση της λαϊκής θέλησης και η απόπειρα μετάθεσης των ευθυνών, αποκλείουν μετά βεβαιότητος, τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Η απώλεια της εξουσίας θα είναι το νέο μεγάλο τραύμα της Ελληνικής Αριστεράς, που δύσκολα θα το ξεπεράσει.

Γι΄αυτό με κάθε τρόπο θα προσπαθήσει να την αποτρέψει. Έτσι, ο εφησυχασμός και η μακαριότητα είναι κακοί σύμβουλοι για τα αστικά πολιτικά κόμματα. Ας είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

8 Responses to Το πιο επικίνδυνο θηρίο, είναι το πληγωμένο

 1. Ο/Η Γιώργας λέει:

  , το πληγωμένο θηρίο είναι και το πιο επικίνδυνο

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Γιώργας λέει:

  , το πληγωμένο θηρίο είναι και το πιο επικίνδυνο

  Μήπως είναι το θηρίο της αποκαλύψεως;

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Όχι
  Είναι ένα θηρίο για τα θηρια

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Mitsos λέει:

  Σειρά τεχνασμάτων που χρησιμοποιούν τράπεζες και μεγαλοκαταθέτες προκειμένου να παρακάμψουν τα capital controls παρουσιάζει το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento.

  Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως οι πρακτικές αυτές, με τις οποίες έχουν διαφύγει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προς τράπεζες του εξωτερικού, είναι εν γνώσει της Τράπεζας της Ελλάδας, και του Διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα.

  «Τα εμπόδια των capital controls έχουν παρακαμφθεί εδώ και μήνες από ελληνικές τράπεζες οι οποίες συνεργάζονται με τους λεγόμενους «ξένους θεματοφύλακες», τονίζει υπάλληλος συστημικής τράπεζας που μίλησε στην εφημερίδα.

  Εξηγώντας τη διαδικασία μέσω της οποίας διαφεύγουν τα κεφάλαια, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, σημειώνει πως πρόκειται για «μια ασφαλιστική εταιρεία συνήθως η οποία έχει τραπεζικές δραστηριότητες τις οποίες τις οποίες ονομάζει ασφαλιστικά προϊόντα», το οποίο, όπως εξηγεί, πρόκειται για επίφαση.

  Και συμπληρώνει: «Κάποιος εμφανίζεται να αγοράζει ασφαλιστικό προϊόν, φαίνεται πως η αγορά είναι στην Ελλάδα, αλλά η τράπεζα το προωθεί σε ξένη τράπεζα».

  Η διαδικασία αυτή είναι εν γνώσει της ΤτΕ: «Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει κάθε βδομάδα αυτές τις ροές, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλείται», επισημαίνει το ρεπορτάζ. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ΤτΕ, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «είναι άγνωστο γιατί ενώ τα κεφάλαια αυτά είναι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν αποτελούν κομμάτι των στατιστικών που ανακοινώνει».

  Το ρεπορτάζ παραθέτει δείγμα συνομιλιών του συντάκτη της εφημερίδας με δύο διαφορετικές τράπεζες, οι οποίες πουλούν τέτοια προϊόντα σε συνεργασία με ξένο θεματοφύλακα, μέσα από τις οποίες γίνεται εμφανές το πώς γίνεται η παράκαμψη των capital controls διά αυτής της μεθόδου.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «…Τα τρία αυτά στοιχεία, δηλαδή, η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, η περιφρόνηση της λαϊκής θέλησης και η απόπειρα μετάθεσης των ευθυνών, αποκλείουν μετά βεβαιότητος, τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Η απώλεια της εξουσίας θα είναι το νέο μεγάλο τραύμα της Ελληνικής Αριστεράς, που δύσκολα θα το ξεπεράσει….»

  1.Οπως καταρρευσε το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ και η ΝΔΣΟΚ παρομοιως μειωνονται ευλογως τα ποσοστα του ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Ευθυνες υπρχουν και στον λαο με τις επιλογες που εχει κανει ηδη απο 1996 (πιεση για τερατωδεις διορισμους αεργω ν ή εάφρως εργαζομενων στον ευρυτερο δημοσιο τομεα, ΟΤΑ,… μη λυση του ασφαλιστικου, πιεση για φοροδιαφυγη και φοραποφυγη,….)
  3. Η περιφρονηση ειναι ενα αισθημα της αστικης ταξης και των ανθρωπων των πολεων, οπως εδειξε περιφημα ο Αντονιονι, που δεν την διαθετουν συχνα οι εσωτερικοι μεταναστες του τσιφτετελιου και της χαρολυπης. Καμμια περιφρονηση , απλως τυφλη οργη απο μερικους αφρονες οψιμους ψηφοφορους γιατι δεν μπορεσε να κουρεψει ολα τα κοκκινα δανεια, να διορισει τα παιδια τους, να παιρνουν μηνιαιαες συνταξεις 2000 χωρις να αυξησει τις εισφορες,να φερει την αναπτυξη,….

  α…..και οι τρεις (+2 Σημιτης, ΚΚ βου) εβλαψαν και βλαπτουν την Ελλαδα. Αυτο δεν πρεπει να το ξεχνουν οι νοημονες πολιτες.
  β. οποιος δεν θελει να ζυμωσει 10 χρονια κοσκινιζει
  γ. καλη λυση δεν βλεπω ουτε απο την παρουσα κυβερνηση ουτε απο αυτην που θα προκυψει απο τις εκλογες του 2019 (η οποτε γινουν)
  δ.Αν με καποιον μαγικο τροπο επιτευχθει και διατηρηθει και το 2018 η υπεραποδοση και η κυβερνηση πεταξει μερικα ψιχουλακια -δωρακια οπως μειωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στα βασικα ειδη, φοβαμαι οτι ο κουτοπονηρος λαος θα την ξαναψηφισει. Θα βοηθησουν και κλασσικα καθεστωτικα κολπα οπως συμβασεις εργου, προμηθειες κια εργα σε εκλεκτους ή συνεργασιμους,…

  ΥΓ Απορω τι να περιμενει κανεις απο ενα κομμα/χωρο με προϊστορια ποσοστων 3-5% εως το 2011. που καταφερε οριακα με τους ΑΝΕΛΛ να κανει κυβερνση. Οι αλλοι (πασοκοι, οικολογοι, κουλουριαρηδες καθε τυπου, μλουδες, τροτσκες,….) ειναι περαστικοι. Αυτα ο αρθρογραφος τα γνωριζει πιο καλα απο αλλους. Προφανως ως παλιος Ρηγας που μεταστραφηκε προς αλλες κατευθυνσεις υπερβαλλει και κανει φοβικη προπαγανδα. Ενω αλλα θα επρεπε να επισημανει.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ΥΓ2 Απο την παρακατω προσφατη δημοσκοπηση, στην δυσμενη συγκυρια προ της ολοκληρωσης της αξιολογησησης απο τους δανειστες, δεν βλεπω καποια θεαματικη αλλαγη δεδομενου οτι 23% δεν απαντουν.

  Συγκεκριμένα, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, στην δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 13-15/2/2017, είναι (σε παρένθεση τα ποσοστά στην προηγούμενη δημοσκόπηση της MRΒ τον Δεκέμβριο του 2016):

  ΣΥΡΙΖΑ 14,2 % (14,7%)

  ΝΔ 27,2 (26,1%)

  ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7 (7,5%)

  ΠΑΣΟΚ 6,9 (6,1%)

  ΚΚΕ 6,8 (6,1%)

  ΑΝΕΛ 2,3% (2,4%)

  ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,3% (2,7%)

  ΠΟΤΑΜΙ 2,1% (1,5%)

  ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,1% (2,4%)

  ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 6,1%

  ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ 9,8%

  ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 1,7%

  ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ-ΑΠΟΧΗ 11,5% .
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/provadisma-ths-nd-se-nea-dhmoskophsh.4535053.html

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Γιατί φοβάσαι αφού -όπως λές- βλάπτουν το ίδιο με τους άλλους;

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @ σχολιαστης

  Εγραψα`»Αν…..επιτευχθει και διατηρηθει και το 2018 η υπεραποδοση και η κυβερνηση πεταξει μερικα ψιχουλακια -δωρακια οπως μειωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στα βασικα ειδη, φοβαμαι οτι ο κουτοπονηρος λαος θα την ξαναψηφισει. Θα βοηθησουν και κλασσικα καθεστωτικα κολπα οπως συμβασεις εργου, προμηθειες κια εργα σε εκλεκτους ή συνεργασιμους,…»

  Φοβαμαι την ανωριμοτητα, την ιδιοτελεια και την κουτοπονηρια του μεσου ελληνα ψηφοφορου που οταν του πεταξουν κοκκαλακια (πεντοχιλιαρα στους πυροπαθεις Ρομα της Β.Ελλαδας το 2007, λεφτα στους αγροτες επι Χατζηγακη,…) συνηθως ξαναψηφιζει αυτους που εβριζε.

  Προσωπικα προτιμω αρθρογραφους Παγκοσμιου επιπεδου οπως ο Π. Μποφιγκερ (ΒΛ. ΥΓ) και οχι Β Εθνικης 🙂

  ΥΓ ¨ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΤΕΡ ΜΠΟΦΙΝΓΚΕΡ
  Γερμανός «σοφός»: Μοιραίο για την Ελλάδα ένα Grexit

  «Θα ήταν μοιραίο να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ δεδομένων των εντάσεων στον κόσμο αλλά και εντός της Ευρώπης, όπου έχουμε φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες την απειλούν. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται υπό έλεγχο, αντίθετα με το Brexit, τον Τραμπ ή ακόμα και την Κίνα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται εικασίες περί εξόδου της από την Ευρωζώνη.

  Η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να εκπληρώσει αυτά πού της ζητούνται. Συνολικά έχει εφαρμόσει μιαν άνευ προηγουμένου πολιτική λιτότητας και έχει ένα ισορροπομένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα έσοδα καλύπτουν τα έξοδα και αυτά είναι μια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με το 2009/2010». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής οικονομίας στο Πενεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).

  «Το βασικό πρόβλημα της Eλλάδας είναι ότι δεν διαθέτει δομές ανταγωνιστικές, κάτι που δύσκολα μπορεί να λλάξει, αλλά σε αυτό προστίθενται και οι συνεχείς απαιτήσεις για εξοικονόµηση πόρων, τους οποίους η χώρα δεν μπορεί να βρει. Και όταν επιβάλλονται διαρκώς φόροι, περικοπές δαπανών, τότε κλωτσάμε αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δυναμική και η χώρα δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης», πρόσθεσε ο παγκοσμίου φήμης Γερμανός οικονομολόγος.

  «Η οικονομία είναι όπως η ιατρική, είναι θέμα δοσολογίας και στην Ελλάδα επιβλήθηκε μια υπερβολική δόση λιτότητας. Πρέπει, λοιπόν, αφενός μεν να γίνουν δομικές / διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά από την άλλη να δημιουργηθεί και μακροοικονομικά ένα κλίμα, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη. Αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια, έχει ως συνέπεια μακροοικονομικές θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Δεν πρέπει επομένως να εκλήσσεται κανείς από το ό,τι υπάρχει μικρή ανάπτυξη», επισήμανε ο Πέτερ Μπόφινγκερ.

  Σχετικά με τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα είπε: «Πιστεύω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο, όταν λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι αρκετό. Πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα η ανάπτυξη και μετά να τεθεί το ερώτημα τι μέτρα λιτότητας απαιτούνται: τώρα είναι σαν να εισέρχεται ένας ασθενής σε κέντρο αποκατάστασης της υγείας του και να απαιτείται από αυτόν να έχει αμέσως υψηλότατες επιδόσεις. Αυτό δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πρόβλημα και το ΔΝΤ το έχει επιτέλους αντιληφθεί. Δυστυχώς, όμως απο ευρωπαϊκής πλευράς απαιτούνται συνεχώς νέα, φιλόδοξα μέτρα λιτότητας, κάτι που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στο παρελθόν».

  Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Μπόφινκερ πιστεύει ότι «αν ικανοποιηθεί περισσότερο η επιθυμία της Ελλάδας στο θέμα αυτό, δεν θα μας πονέσει (τους Γερμανούς), διότι στην πραγματικότητα έχει γίνει ήδη μια σχετικά εκτεταμένη παραίτηση από το χρέος μέσω της παράτασης αποπληρωμής του διά των χαμηλών επιτοκίων. Και πιστεύω ότι αν φροντίσουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, να παραμείνει το ευρώ σταθερό, τότε συμβάλλουμε σημαντικά στη σταθερότητα της Ευρώπης συνολικά, η οποία σταθερότητα αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερη από ποτέ άλλοτε».

  Στο ερώτημα του γερμανικού ραδιοφώνου DLF πώς μπορεί να εξηγηθεί στον Γερμανό φορολογούμενο ότι δίνονται συνεχώς επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα απάντησε: «Δίνονται, όχι για να ζουν οι Έλληνες πάνω από τις δυνατότητές τους, αλλά για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μας και στη διεθνή κοινότητα. Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για την παράταση των υπαρχόντων δανείων. Νομίζω πως αυτό είναι παρά, μα πάρα πολύ σημαντικό να το επαναλάβει κανείς».

  Για το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνει την κατάσταση, χρειάζεται όμως προσωπικό ώστε να μπορέσει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και δεν έχει χρήματα να διαθέσει για το δημόσιο τομέα. Νομίζω, όμως, ότι πρέπει να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα. Εάν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ, τότε θα είχαμε μεγαλύτερη αστάθεια στο ευρωσύστημα, στο οποίο ούτως ή άλλως η κατάσταση είναι τεταμένη. Νομίζω ότι το χειρότερο για τον Γερμανό φορολογούμενο θα ήταν αν διαλυθεί η ευρωζώνη, διότι τότε θα έχουμε τεράστια προβλήματα με τις εξαγωγές μας», υπογράμμισε.

  [….]

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=114487493

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s