Η ελαφρότητα των «σοβαρών» δραχμιστών…

Η ελαφρότητα των «σοβαρών» δραχμιστών…  /  Γιώργος Καρελιάς  Arkas_AEI STOdiaolo
Η Ελλάδα «μεγαλούργησε» επί δραχμής, αποφάνθηκε (δις) ο πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης. Αφού «μεγαλούργησε», τι περιμένουμε; Και γιατί ο ίδιος κάνει διορθωτικές δηλώσεις μέσω facebook;

Υπάρχουν τεσσάρων ειδών «δραχμιστές».

Πρώτον, οι φόρα παρτίδα. Αυτοί, δηλαδή, που δεν κρύβονται και μέρα παρά μέρα πουλάνε αυτήν την πραμάτεια τους (ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ).

Δεύτερον, οι σοβαροφανείς ξερόλες, οι οποίοι πετάνε μια κουβέντα στο ραδιοφωνικό αέρα, γίνεται ντόρος και μετά σπεύδουν να κάνουν διορθωτική δήλωση (εδώ).

Τρίτον, οι εντελώς κρυφοί. Και αυτοί είναι ορισμένοι λεφτάδες, που τα έχουν στο εξωτερικό και θα γίνουν ζάμπλουτοι αν η Ψωροκώσταινα αποφασίσει να «μεγαλουργήσει»-που λέει κι ο πρώην υπουργός- με τη νέα δραχμή της.

Τέταρτον, δραχμιστής είναι και ο Σόιμπλε, αλλά γι’ αυτόν δεν μας πέφτει λόγος, είναι Γερμανός.

Εδώ μας ενδιαφέρει η δεύτερη κατηγορία, οι σοβαροί ή καλύτερα οι σοβαροφανείς δραχμιστές, όπως ο κ. Ξυδάκης. Ενας σοβαρός δραχμιστής αξίζει να ακούγεται, όσο κι αν διαφωνείς μαζί του. Εχει επιχειρήματα, αναγνωρίζει τις πολύ μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά θεωρεί ότι, έτσι όπως είναι τα πράγματα, η αλλαγή νομίσματος είναι όρος επιβίωσης της χώρας. Αυτή η άποψη πρέπει να ακούγεται, υπό τον όρο ότι όποιος την εκφράζει πρέπει να ζει στην Ελλάδα και να έχει τις καταθέσεις του σε ελληνικές τράπεζες. Αν ζει και δουλεύει στον Λονδίνο, για παράδειγμα, είτε δραχμή είτε ευρώ σκοτίστηκε. Αυτός λίρες ή δολάρια έχει.

Αντίθετα, οι σοβαροφανείς «δραχμιστές» είτε είναι ανίδεοι είτε πετάνε μια κουβέντα στον αέρα για να γίνει ντόρος είτε και τα δύο μαζί. Και, κυρίως, οι σοβαροφανείς «δραχμιστές» (τα εισαγωγικά μπαίνουν διότι είναι αμφίβολο αν είναι τέτοιοι) είναι έτοιμοι, μόλις δουν τον ντόρο που ξεσήκωσαν, να ανακαλέσουν και να «διορθώσουν». Οπως έκανε ο πρώην υπουργός. Ο οποίος λέει «ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή», επειδή «γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού».

Δύο τα ερωτήματα:
1. Πώς δεν υποστήριξε την επιστροφή στη δραχμή, αφού επαναλαμβάνει ότι «επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε»; Αφήνουμε κατά μέρος το αντιστόρητο του ισχυρισμού (ναι, η Ελλάδα με δραχμή δεν είχε ούτε φτώχεια, ούτε πείνα, ούτε δανειστές, ούτε διεθνή οικονομικό έλεγχο με κανονιοφόρους…) και τον αποδεχόμαστε. Οπότε προκύπτει εύλογα το ερώτημα: αν είναι έτσι, γιατί να μη «μεγαλουργήσει» και πάλι; Τι «διορθώνει» ο πρώην υπουργός; Οταν χρησιμοποιείς ένα τόσο βαρύ ρήμα (μεγαλουργώ), ποια αμφιβολία μένει για το τι προτείνεις;
2. Ας αφήσουμε τους άλλους, τους πρώην, οι οποίοι απέρριψαν κατηγορηματικά την επιστροφή στη δραχμή, όταν το πρότεινε ο Σόιμπλε (εδώ); Ο κ. Ξυδάκης δεν άκουσε και δεν διάβασε τι έχει πει ο Πρωθυπουργός που τον έκανε υπουργό; Ας το διαβάσει εδώ και εδώ.

Οι έλληνες πολίτες ακούνε και διαβάζουν τα μύρια όσα κάθε μέρα. Αν και οι πρόθυμοι να εξαπατηθούν έχουν –ελπίζουμε– λιγοστέψει, υπάρχουν πολλοί που, μέσα στην καθημερινή τύρβη, ακούνε αυτό το «μεγαλούργησε» και μπορεί να ονειρευτούν δραχμικούς παραδείσους.

Οσοι τους ζωγραφίζουν με τόσην επιπολαιότητα ας κάνουν λίγο κράτει. Από τη «μεγαλουργία» έως την καταστροφή η απόσταση είναι μικρή. Οση και η απόσταση από την «ανοησία» έως την «προδοσία», που λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

39 Responses to Η ελαφρότητα των «σοβαρών» δραχμιστών…

  1. Ο/Η Αλικη λέει:

    Πάντα γελοίος ηταν ο Ξυδάκης. Και τα άρθρα του στην Καθημερινή ηταν αρλεκιν σε σοβαροφανές αμπαλάζ.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Mitsos λέει:

    H ελαφρότητα των σοβαρών «ευριστών» κατά το «δραχμιστών» πρέπει όμως να μας εξηγήσει πώς θα βγει η χώρα στις αγορές το 2018 και με τι θα πληρώσει τα διψήφια επιτόκια με τα οποία θα τη δανείσουν οι θεσμικοί παγκόσμιοι επενδυτές ή κατ’εμέ τοκογλύφοι.

    Ο Σοιμπλε κατεβαίνει με προεκλογική σημαία ότι αν τον ξαναψηφίσουν το πρώτο πράγμα που θα κάνει ειναι να πετάξει την Ελλάδα από την ΕΟΚ. Ο Αμερικάνος πρέβυς στην ΕΕ δήλωσε στο BBC ότι είναι πολύ πιθανόν να μην υφίσταται ΕΕ σε 18 μήνες από σήμερα και ότι ο Γιουνκέρ θα ξαναγίνει δήμαρχος σε κάποια πόλη του Λουξεμβούργου..

    http://www.bbc.com/news/business-38749884

    Ο Τραμπ δεν λέει και τα καλύτερα λόγια για την ΕΟΚ και την Αγγελα Δωροθέα και της έχωσε με το καλημέρα μερικά εκατομμύρια δολλάρια πρόστιμο στην DB. Αλλά ξέχασα όλοι οι «ευριστές» δεν θέλουν τον Τραμπ, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι παρόλο που δεν τον θέλουν ή τον καταριούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ, είναι πρόεδρος της Αμερικής πλέον και η Αμερική δεν είναι ούτε Κίεβο, ούτε Συρία.

    Κατά τα άλλα όποιος στην Ελλάδα λέει ότι πρέπει να προετοιμαστεί κάποιο σχέδιο στην περίπτωση που συμβεί αυτό που λένε οι Αμερικάνοι, είναι ηλίθιος «δραχμιστής».

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ποιος λέει ότι με δραχμή δε θα χρωστάμε?

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η δεξιος λέει:

    Η διαφορά είναι πως θα πάμε Σχο.Εάν διαλυθεί η ευρωζώνη όχι από εμάς αλλά από υπαιτιότητα άλλων θα τεθεί το ερώτημα σε τι νόμισμα θα πληρώσουμε τα δάνεια στις άλλες χώρες αφού το ευρώ δεν θα υπάρχει.Προφανώς η Ελλάδα θα ζητήσει να πληρώσει σε δικό της νόμισμα και οι άλλες χώρες σε δικό τους.Προηγούμενο δεν υπάρχει αλλά πάντως κανείς δεν θα μπορεί να μας πεί εσείς φταίτε και κάποιος συμβιβασμός θα βρεθεί.Εάν όμως φύγουμε μόνο εμείς τα δάνεια θα πρέπει να πληρωθούν σε ευρώ.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εμείς πρέπει να φύγουμε τελευταιοι

    Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Ο/Η Elias λέει:

    Η δραχμή είναι ένα εργαλείο, όπως και ένα άλλο είναι το ευρώ. Το πλεονέκτημα το ευρώ είναι η σταθερότητα του που επιτρέπει σε ανεπτυγμένες οικονομίες να διατηρούν ένα σταθερό επίπεδο ζωής σε αυτούς που το χρησιμοποιούν. Το πρόβλημα είναι ότι οι μισθοί ανεβαίνουν σε τέτοιο περιβάλλον και είναι δύσκολο να λειτουργήσουν σε αυτό το πλαίσιο οικονομίες που βασίζονται σε χαμηλούς μισθούς.

    Αυτό το πρόβλημα λύνεται με την υποτίμηση του νομίσματος, που μπορεί να επιτευχθεί με τη δραχμή. Η υποτίμηση είναι το αντίστοιχο του κόφτη που προτείνει η τρόικα, μόνο που αντί να γίνει με μείωση μισθών, επιτυγχάνει το ίδιο αποτέλεσμα με αλλαγή της αξίας του προσφερόμενου νομίσματος. Αντί να σου δώσουμε 100 ευρώ σου δίνω 1000 δραχμές που αντιστοιχούν σε 80 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι αν απευθύνεσαι σε ηλίθιους να νομίζουν ότι παίρνουν περισσότερα τη στιγμή που παίρνουν λιγότερα. Δεδομένου της βλακείας που μαστίζει το εκλογικό σώμα είναι η ιδανικότερη λύση για τη μείωση των μισθών.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η physicist λέει:

    Ηλία, ακριβώς όμως όπως δεν είναι σωτηρία η φυγή από το Ευρώ και η διαρκής υποτίμηση (αφού τότε κάθε χώρα θα τύπωνε και θα υποτιμούσε μέχρι ναυτίας), δεν είναι λύση ούτε και η συμμετοχή του καθενός στην Ομάδα Σκληρού Νομίσματος, γιατί τότε θα έμπαινε στο Ευρώ και το Κόσοβο και θα έρρεαν στην Πριστίνα νέκταρ και μέλι (πλάκα-πλάκα, κάπου διάβαζα ότι η Βοσνία έχει για νόμισμα ένα είδος παλιό Γερμανικό Μάρκο ή κάποια προσομοίωση του Ευρώ — δεν τα ξέρω όμως).

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Elias λέει:

    physicist
    όπως σου είπα το νόμισμα είναι απλά ένα εργαλείο. Έχοντας μια κατεστραμμένη οικονομία ένα σκληρό νόμισμα, δεν μπορεί να κάνει την απαραίτητη υποτίμηση, ώστε να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα μέσα από την μείωση των κρατικών δαπανών. Από οικονομικής απόψεως είναι δηλαδή καλύτερα για μια οικονομία να έχει αδύναμα νομίσματα αν βασίζεται στο φτηνό εργατικό. Από κοινωνικής απόψεως είναι τόσο κακό όσο και να σου μειώνουν το μισθό. Αν όμως δεν υπάρχει το οικονομικό υπόβαθρο να πληρωθούν οι υποχρεώσεις που δημιούργησαν οι ασυνείδητοι πολιτικοί, η μόνη εναλλακτική λύση είναι να τσακώνεται με την κάθε ομάδα εργαζομένων για τη μείωση των μισθών τους ονομαστικά.

    Η άλλη λύση φυσικά είναι η ανάπτυξη της οικονομίας ώστε να μην χρειαστεί να γίνουν όλα τα παραπάνω. Αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει άλλα που δεν έχουμε και δεν μπορούμε να αποκτήσουμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα: χαμηλοί φόροι, οργανωμένη δικαιοσύνη, σωστή δημόσια διοίκηση με απλές διαδικασίες και χαμηλές δαπάνες, όχι πελατειακό κράτος που ευνοεί τους επιτήδειους και νοθεύει τον ανταγωνισμό, σωστή παιδεία κλπ. Αυτά όμως δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά θα έπρεπε να κάνουν στα οκτώ χρόνια της κρίσης οι άχρηστοι που μας κυβέρνησαν, αλλά αντί αυτού χάιδευαν τα αυτιά παριστάνοντας πως υπήρχε κάποια άλλη μαγική λύση.

    Το ερώτημα είναι : είναι διατεθειμένοι οι ευρωπαίοι να κάνουν υπομονή μέχρι να αναδιοργανωθεί η οικονομία ή θα την μπουμπουνίσουν και όποιον πάρει ο χάρος. Αυτό προυποθέτει και άλλα δάνεια, και μου φαίνεται δύσκολο να βάλουν το χέρι στην τσέπη όταν έχουν συνομιλητή έναν τελειωμένο λαικιστή όπως ο Τσίπρας και εναλλακτική έναν αδύναμο όπως ο Κυριάκος. (πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος ενώ ξέρει ποιο είναι το πρόβλημα δεν τολμά να μιλήσει για βασικά που πρέπει να γίνουν όπως απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με κλείσιμο άχρηστων κρατικών δομών, επιστροφή των νεαρών συνταξιούχων στην εργασία τους, αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της δικαιοσύνης, αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της παιδείας. Φυσικό είναι λένε κάποιοι γιατί αν τα πει δεν θα εκλεγεί. Αλλά μην λέγοντας τα δεν δημιουργεί το υπόβαθρο που θα του επιτρέψουν να τα κάνει και φτάνει στο σημείο ο γραφικός βουλευτής του Σύριζα που είπε χθες ότι ΝΔ και Σύριζα δεν έχουν καμία βασική διαφορά. Και το αστείο είναι ότι έχει δίκιο.)

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η physicist λέει:

    Λογικά μιλάς, Ηλία.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η physicist λέει:

    Διαβάζω ότι οι Πρυτάνεις ζητούν έως και μείωση στο μισό του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, επειδή το επίπεδο έχει πέσει στα τάρταρα. Σώπα καλέ! Kαι τόσα χρόνια που καμαρώναμε σαν γύφτικα σκεπάρνια για το υψηλό μορφωτικό μας επίπεδο, κοροϊδευόμασταν;

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ένας εναλλακτικός τίτλος θα μπορούσε να είναι, «Πως η Εξουσία Προσγειώνει».

    Σεβαστάκης: Καταστροφή το Grexit – Δεν έχουμε ούτε διατροφική αυτάρκεια

    http://www.skai.gr/mobile/article?aid=337689

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Mitsos λέει:

    To νόμισμα δεν είναι απλώς εργαλείο. Οπως επίσης δεν είναι και η πανέκεια για κάθε πρόβλημα μιας οικονομίας. Πάντως αυτοί που έτσι απλά λένε τι ευρώ , τι δραχμή, τι ρούβλι, τι δολλάριο, ας προσπαθήσουν να δώσουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί οι Αγγλοι δεν μπήκανε ποτέ στην ευρωζώνη ή γιατί οι Σουηδοί κρατήσανε και κρατούν ακόμα την κορώνα.

    Το νόμισμα είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό κυρίαρχου κράτους με βάση τον ΟΗΕ. Ενα κράτος για να θεωρείται κυρίαρχο και να ενταχθεί στον ΟΗΕ οφείλει να έχει σημαία, νόμισμα και στρατό ομοιόμορφα ντυμένο και όχι κατσαπλιάδες σαν του Βελουχιώτη. Αν αυτά τα τηρείς μπορείς να κάνεις αίτηση για να ενταχθείς σε αυτό που αποκαλείται οργανισμος ηνωμένων εθνών. Το Κόσοβο πχ αυτά δεν τα έχει. Επίσης όλα τα κράτη που παραχώρησαν το νόμισμά τους και μπηκανε στο ευρώ έπαψαν να αποτελούν κυρίαρχα κράτη. Για αυτό άλλωστε έγινε και άρση συγκεκριμενων άρθρων του συντάγματος προκειμένου να μπει η Ελλάδα στο ευρώ.

    Την απάντηση στο τι εστί να παραχωρεί ένα κράτος το νόμισμά του την έδωσε πολλά χρόνια πριν ο εμπνευστής της σχολής του Σικάγου Μίλτον Φρήντμαν και είναι δημοσιευμενη στον εκονομιστ και σε διάφορα paper που εξέδωσε στα μέσα της δεκαετίας του 90. Αν την είχαν διαβάσει οι Ευρωπαίοι του Νότου όπως έκανε τον κόπο να τη διαβάσει η Θάτσερ δεν θα έφταναν οι χώρες τους στο σημερινό χάλι. Αφού όμως έφτασαν στο χάλι αυτό και θα θα πάνε ακόμα πιο βαθιά στον πάτο, αποφάσισαν να βγάζουν σε κάθε χώρα το κάθε άσχετο παπαγαλάκι να βγαίνει κάθε μέρα στην τηλεόραση να λέει Γκαιμπελίστικη προπαγάνδα.

    Η Ελλάδα νομοτελειακά θα βγεί από τη ζώνη του ευρώ και δεν πρόκειται να να πάθει απολύτως τίποτα. Το ζήτημα είναι ότι μέχρι να βγει ίσως χρειαστεί να γίνει ένας μινι εμφύλιος πόλεμος για να ξεχωρίσουνε στη χώρα αυτή η ήρα και το στάρι. Προσωπικα θεωρώ ότι η ώρα φτάνει και την τοποθετώ γύρω στα μέσα του 2018 επί κυβερνήσεως Κυριάκου. Διότι όσο και να λαικίζει ο Κυριάκος, λέγοντας ότι μόλις αναλάβει την εξουσία θα ανοίξει το λουλούδι του Σόιμπλε και θα του μοιράζει λεφτά επειδή είναι ομοιδεάτες, την καφτή πατάτα θα την πιάσει και επειδή από οικονομικά δεν γνωρίζει την τύφλα του τη μαύρη θα τα κάψει τα χεράκια του και μάλιστα θα βγάλει και πολλές φουσκάλες.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η xBerliner λέει:

    Ο Ξυδάκης είναι ένας παρλαπίπας. Καλός να γράφει κενολογίες, κοινολογίες και μπουρδολογίες με όμορφα λόγια στην Καθημερινή, αλλά μέχρι εκεί.
    1ον Η ελληνική οικονομία έχει αποπληθωριστεί. Αν πλέον το αποπληθωρισμού βάλεις και την υποτίμηση του δικού σου νομίσματος θα μιλάμε για μισθούς τριτοκοσμικής χώρας. Ένα δικό σου νόμισμα (από μόνο του) δεν σου την κάνει ανταγωνιστική. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι ανεξάρτητες από το νόμισμα που κρατάς.
    2ον Δραχμή ίσον: Χρέος τεράστιο ανελαστικό (αυτό που είναι στα χέρια της ΕΚΤ) που θα σε έχει εκτός δανεισμού for ever. Όλα τα χρέη των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ (ELA, target2) παραμένουν χρέη σε ευρώ. Με λίγα λόγια, τα λεφτά που βγήκαν σε τράπεζες του εξωτερικού μετατρέπονται σε χρέος του ελληνικού κράτους. Όσοι πήραν δάνεια θα πληρώσουν σε δραχμές η διαφορά θα περάσει ως χρέος στο ελληνικό κράτος. Π.χ. ήσουν προσεκτικός και δεν πήρες δάνειο για να αγοράσεις εκείνο το σπίτι των 300χιλ; Ας πρόσεχες, ο άλλος που πήρε θα πληρώσει κάτι ψιλά σε δραχμές και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο συνήθης μαλάκας έλληνας φορολογούμενος.
    3ον Το χρέος είναι τεράστιο. Δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθεί. Αλλά δεν μπορεί και να κουρευτεί. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να το μετατρέψουν σε effective βιώσιμο. Δηλαδή το κόστος εξυπηρέτησης να είναι το ίδιο με αυτό ενός χρέους βιώσιμου. Με αυτό συν ένα πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσεις να βγεις στις αγορές και να μην είσαι με το χέρι απλωμένο. Η εμμονή στα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι καταρχήν παράλογη. Το ποσοστό είναι. Αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτό είναι συνάρτηση της αξιοπίστιας σου (αντιστρόφως ανάλογη). Όταν ο υπουργός σου παραδέχεται ότι έχουν ικανοποιήσεις μόλις το 1/3 των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση, όταν υπουργοί σου στη βουλή δημόσια ισχυρίζονται ότι νομοθετούν αλλά δεν θα τα εφαρμόσουν για να κοροϊδέψουν τους κουτόφραγκους, και το 3.5% πρωτογενές που ζητάνε λίγο είναι. Όπως δεν υπάρχει τζάμπα γεύμα, έτσι δεν υπάρχει και τζάμπα μαγκιά.
    4ον Την δεκαετία του 60 που είχαμε δραχμή και μεγαλουργούσαμε (σύμφωνα με τον παρλαπίπα) η Ελλάδα ζούσε το 2ο και νομίζω μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης στη σύγχρονη ιστορία της. Επειδή μεγαλουργούσαμε φαντάζομαι.

    @ physicist
    Οι πρυτάνεις αλλάζουν θέσεις για το επίπεδο των πανεπιστημίων ανάλογα με τη συζήτηση. Όμως σχετικά με τον αριθμό εισακτέων είχαν πάντα σταθερή θέση (και είχαν και έχουν δίκιο).

    Αρέσει σε 1 άτομο

  14. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Το ερώτημα δεν είναι δραχμή ή ευρώ, μακάρι να ήταν αυτό (σοβαρολογώ στο μακάρι) αλλά εντός ή εκτός ΕΕ όχι μόνο θεσμικά ..αλλά και γενικότερα σε ένα διεθνές σκηνικό όπου οι οικονομικοί ου μην και οι νομισματικοί πόλεμοι αρχίζουν και επηρεάζουν και τα γεωστρατηγικά ( και όχι απλώς έμμεσα όπως πάντα και μέχρι ..τούδε, αλλά όλο και πιο …γραμμικα).
    Η δε τακτική που προκύπτει απλή. Προσήλωση στον στόχο (μην βρεθούμε μόνοι σαν το λεμόνι πούλεγαν και στον κινηματογράφο) και χωρίς πολλές πολλές αναρωτήσεις (που κάνουν άλλοι από θέση ισχύος ή έστω από θέση ..καλούτσικη, δεν είμαστε σε τέτοια)
    Τα νομισματικά και τα οικονομικά ..γενικότερα τα βρίσκω ..κουλτουριαρέϊκα 😆 😆

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    κουλτουριαρέϊκα = κουλτουριαρέiκα (θέλω να επιστήσω την προσοχή σας ότι άμα ένας δίφθογκος τονίζεται στο πρώτο γράμμα δεν είναι δίφθογκος αλλά δύο φωνήεντα ..ξεχωριστά και ότι δεν υποχρεούμεθα να βάζουμε διαλυτικά στο δεύτερο φωνήεν, αφού είναι ξεχωριστό είπαμε και ο άλλος το καταλαβαίνει από μόνος του όταν το διαβάζει. Υπάρχει βέβαια και το θέμα ότι άμα ένας δίφθογκος τονίζεται τότε είναι ..τέτοιος, αλλά πάλι δεν θέλει διαλυτικά. Αφώτιστε τα νέα παιδιά σήμερα τα ξέρουν αυτά;;, ποια είναι η γνώμη σου΄)

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Αλικη λέει:

    Berliner 14:49 +++++

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τα μοιραλέικα θέλουν διαλυτικά? 📣

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Η ελαφροτητα των σοβαρων ή Οταν το γελοιο αποκτα βαρυτητα

    http://www.iefimerida.gr/news/316699/kare-kare-ta-epeisodia-sti-varkiza-petres-kai-himika-stis-kontres-toy-thanatoy-vinteo

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    και, κυριως, εδω!

    http://vapsomalliades.blogspot.gr/2008/12/blog-post.html

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Τόχα διαβάσει! (το κυρίως) 😆

    ΥΓ Σχολιαστή δεν θέλει (διαλιτικα), εκτός αν είναι εξαίρεση όπως το ούστινες που παρόλο που τονίζεται στην προπαραλήγουσα πάιρνει περισπωμένη (και όσο ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, άλλο τόσο ξέρω και για τα μοιραλέϊκα), αλλα το φλέγον ζήτημα είναι γιατί τα λένε μοιραλέϊκα και όχι μοιραλαίικα. Αλλα εσύ είσαι ..μικρός και δεν πρόλαβες τον Παπανούτσο οπότε ότι και να μου λες το ακούω βερεσέ, περιμένω τον Αφώτιστο που ..κοινώνησε (σ)την παπανούτσειο εκπαίδευση

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @Αναγνώστης ο αθηναίος

    1. Το κυριως 😆 (διδαγμενη υλη του διαδικτυου) ειναι σχετικως παρελθον! Που να διαβασεις τα ερωτικα του ποιηματα !!!

    2. Οσον αφορα τα διαλυτικα, χωρις να θυμαμαι τους κανονες , τους εφαρμοζω 😆.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Mitsos λέει:

    Πετούν και πλέουν ανενόχλητοι οι Τούρκοι στα Ιμια και από ό,τι φαίνεται ο Τσίπρας πολεμάει να βρει στο τηλέφωνο τη μαμά του την Αγγελα να κλάψει λίγο στην ποδιά της μπας και σφυρίξει στον Ερντογάν να μαζέψει τον τουρκικό στόλο. Από ό,τι φαίνεται ο Τράμπ δεν ξέχασε ακόμη τα γλυψίματα στη Χίλαρυ και τις κουβεντούλες του Αλέξη. Ο δε Πούτιν βαρέθηκε να ασχολείται με γελοία πρόσωπα που του απελαύνουν τους διπλωμάτες. Να πάτε τώρα ρε μπαγλαμάδες να σας ριξει μερικά σκαμπηλάκια ο Γιουνκέρ. Ετοιμάζεται και καταφθάνει να σας σώσει το ναυτικό του Λουξεμβούργου.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Πάνος λέει:

    Δεχόμαστε σταδιακή μείωση του αφορολόγητου, παίρνουμε περιγραφή μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (για μετά το 2018). Μπαίνουν οι περικοπές των συντάξεων στον κόφτη. Πάμε για πλεονάσματα 3,5% ως το 2023. Δεν γίνεται συζήτηση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις οι λέξεις είναι «ένας βαθμός ευελιξίας». Όλα τα παραπάνω δεν θα ενεργοποιηθούν αν «δεν χρειαστεί».
    That’s all, folks.
    ΥΓ. Κυκλοφόρησε η φήμη ότι επειδή (μάλλον) θα τα δεχτούμε όλ’ αυτά, ο Σόιμπλε θα απαιτήσει, επιπλέον, να ξαναβαφτιστεί ο Ερνέστος και να τον πούνε Φριτς. Προσωπικά δεν το πιστεύω.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    H Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να κινείται με ευελιξία και χάρη μέσα στο καπιταλιστικό σύμπαν. 🙂 Με αυτά τα τρεμουλιασμένα ψωρόγιδα δεν θα δούμε κάτι καλό.

    Μερικές σκέψεις:

    Οι συντάξεις που ξεπερνάνε το μισθό του αντίστοιχου εργαζόμενου θέλουν κόφτη. Αλλιώς πληρώνονται μέσω της φτωχοποίησης των παραγωγικών ανθρώπων.
    Αν οι εισφορές μπορούν να καλύψουν τις σημερινές συντάξεις να δίνονται. Αν δεν μπορούν να μη δίνονται.

    Το αφορολόγητο αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών δεν το έχουμε. Φαντάζομαι πώς όταν μειωθεί για τους άλλους θα μας βάλουν και κάποιο φόρο ακόμα για …αλληλεγγύη 🙂 Σε κάθε περίπτωση με το δικό μας μηδενικό αφορολόγητο έχουν τη δυνατότητα να έχουν αφορολόγητο κάποιοι άλλοι.

    Διαβασα χθές τα ντοκουμέντα πώς το μέσο κόστος των εργαζόμενων στη ΔΕΗ είναι 3200. Εχει λογική;

    Χρειάζεται να καθοριστεί ποσοστό επι του ΑΕΠ που δαπανά το δημόσιο για μισθούς και συντάξεις Δ.Υ. Το ποσοστό πρέπει να είναι τέτοιο που τα χρήματα που περισσεύουν να επιτρέπουν στο κράτος να μειώσει τη φορολογία, να επιδοτεί θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνει τους πολίτες που προσφέρουν υπηρεσίες στην ώρα τους. Λέτε να το προτείνει κάποιος πολιτικός; 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

  25. Ο/Η Mitsos λέει:

    Tα έσοδα του κράτους είναι περίπου 45 δις. Τα έξοδα μισθών συντάξεων είναι γύρω στα 25 δις. Ας πούμε ότι χρειάζεται και άλλα 10 δις το κράτος να ταίζει τους κρατικοδίαιτους εργολάβους και λοιπές βδέλλες. Μας μένουν λοιπόν άλλα 10 δις.

    Αν από το 2010 κάποιος αποφάσιζε να διαπραγματευθεί σοβαρά σε αυτή τη χώρα και αν οι Ευρωπαίοι ήταν διατεθειμένοι να σώσουν την Ελλάδα αντί να τη διαμελίσουν όπως έκαναν στην Ουκρανία και να παρει καθένας ένα κομμάτι, τότε θα έλεγαν δίνε μας 5-10 δις το χρόνο να το λήξουμε. Αυτοί τη μια χρονιά ζητούν 25 δις και την άλλη 2 δις. Και αυτά μέχρι το 2060 και βλέπουμε.. Η μεγάλη επιτυχία Τσίπρα ήταν το μνημόνιο το πήγε μέχρι το 2116..

    Απλή αριθμητική ήταν το ελληνικό πρόβλημα όπως γίνεται με τα κοινόχρηστα σε μια πολυκατοικία. Οι κύριοι των Βρυξελλών το μετέτρεψαν σε ανατολικό ζήτημα και πολύ φοβούμαι ότι θα πετύχουν να πάρουν και από τα τρία το μακρύτερο καθότι έχουν οι άνθρωποι τα σχέδιά τους, αλλά έχει και ο θεός τα δικά του. Και μπορεί αυτοί που κυβερνούν αυτή τη χώρα να είναι πουλημένα τομάρια, αλλά η Ελλάς έρχεται απο μακριά και πρόκειται να πάει μακριά.

    Ακόμα και αν σβηστεί το ελληνικό χρέος αύριο σε 20 χρόνια η χώρα θα είναι ξανά χρεωκοπημένη. Χώρα η οποία δεν έχει δυνατότητα έκδοσης νομίσματος νομοτελειακά χρεοκοπεί. Η Ελλάδα κάθε φορά που χρεωκοπούσε ιστορικά είχε τη δραχμή δεμένη με κάποιο ξενο νόμισμα. Κάπως έτσι χρωκόπησε και η Αργεντινή, η οποία ανέκαμψε μόλις αποφάσισε να αποκοπεί από το δολλάριο και σημερα πάει μια χαρά.

    Υπάρχει και το παράδειγμα της Ισλανδίας αλλά δεν είναι ακούγεται και πολύ στα Μίντια. Μόνο τη Βενεζουέλα θυμάται ο Πορτοσάλτε στο Σκάι.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η xBerliner λέει:

    @σχολιαστης
    Οι συντάξεις πρέπει καταρχήν να συνδεθούν με τις εισφορές. Ακόμα και σήμερα μεγάλο ποσοστό της σύνταξης είναι επιδοτούμενο από τον προϋπολογισμό. Η επιδότηση να παραμείνει μόνο για τις πολύ χαμηλές συντάξεις και να καταργηθεί πλήρως για συντάξεις άνω ενός ποσό (π.χ. 600 ευρώ).
    Αν το κάνεις αυτό 1ον δεν κινδυνεύεις να σε τρέχουν στο ΣτΕ, 2ον δε χρειάζεσαι κόφτες και 3ον είναι κοινωνικά δίκαιο γιατί επιδοτείς αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται και 4ο και σημαντικότερο είναι το μόνο ΔΙΚΑΙΟ και για τους συνταξιούχους και για τους εργαζόμενους.

    «Χρειάζεται να καθοριστεί ποσοστό επι του ΑΕΠ που δαπανά το δημόσιο για μισθούς και συντάξεις Δ.Υ.»
    Συμφωνώ. Αλλά το σημαντικότερο είναι να υπάρξει αναπροσαρμογή ώστε οι μισθοί του δημοσίου να ΜΗΝ είναι υψηλότεροι από αντίστοιχες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Σε όλο τον κόσμο στο δημόσιο παίρνεις στην καλύτερη το 75% του μισθού μιας αντίστοιχης θέσης στον ιδιωτικό τομέα.

    «Διαβασα χθές τα ντοκουμέντα πώς το μέσο κόστος των εργαζόμενων στη ΔΕΗ είναι 3200. Εχει λογική;»
    Αν τα 3200 είναι μικτά πρέπει να διάβασες λάθος. Οι δεητζήδες είναι αν όχι η πιο ευνοημένη σίγουρα από τις πιο ευνοημένες συντεχνίες. Μην ξεχνάς ότι ήταν η πρώτη (και αν δε κάνω λάθος η μόνη) συντεχνία που πήρε αυξήσεις μέσα στο 2015 με τη μορφή επιδόματος τροφής (επί συντρόφου Λαφαζάνη). Κάποιοι τότε έλεγαν ότι είναι ιδιωτική εταιρεία που έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με τους μισθούς που δίνει !!!! Ιδιωτική όταν έχει να κάνει με τη μάσα, δημόσια όταν πρόκειται να την ιδιωτικοποιήσουμε.

    «Το ποσοστό πρέπει να είναι τέτοιο που τα χρήματα που περισσεύουν να επιτρέπουν στο κράτος να μειώσει τη φορολογία, να επιδοτεί θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνει τους πολίτες που προσφέρουν υπηρεσίες στην ώρα τους.»
    Να μειώσει τη φορολογία ΝΑΙ.
    Να μειώσει τις εισφορές ΝΑΙ
    Αλλά να επιδοτεί θέσεις εργασίας με τίποτα. Το δημόσιο δεν (πρέπει) είναι εργοδότης.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Ενη λέει:

    Σε ο,τι αφορά τα οικονομικα , Βερολινεζος και Σχολιαστης, ειπαν τα περισσοτερα σωστα και απο πρακτικης αποψεως αλλά και ως πιθανες επιλογες.εντος της ευρωζωνης και της ΕΕ. (+++++)

    Ομως σε ο,τι αφορά το θεμα του ποστ (κειμενο Καρελια), περι δραχμιστων, πραγματι υπαρχουν αυτες οι τρεις εκδοχές. Για τη μια που συζητουμε, δηλώσεις Ξυδακη, δεν υπαρχει αμφιβολία οτι ηταν μια ανοητη ενεργεια εκ μερους του, προσπαθησε να την δικαιολογησει εκ των υστερων με αοριστολογίες ακαδημαικες και φυσικα απετυχε να τον παρουν στα σοβαρα οι εχεφρονες πολιτες.

    Ακουγοντας τον δε (τον Ξυδακη), χθες στη βουλή που πηρε το λογο για το θεμα, εκανε μια ακαδημαικου επιπεδου ,της κακιας ωρας, επεξηγηση και φυσικά εγινε περιγελως.

    Ομως πετυχε κατι. Να γινεται δημοσια συζητησε, (οπως εδω) για το ενδεχομενο της δραχμης που οπως εχει χιλιοειπωθει στο παρελθον, ειναι μια καταστροφικη εξελιξη για το βιοτικο επιπεδο της κοινωνίας, σε ολους τους τομεις. Μια ανειπωτη φτωχεια περιμενει ολη την ελληνικη κοινωνία αλλα και το ελληνικο κρατος σε περιπτωση να παμε στη δραχμη. Ολη η προπαγανδα περι δραχμης δεν μπορει να πεισει κανενα, θα ειναι η καταστροφη της ελληνικης κοινωνίας της σημερινης και της μελλοντικης. Τα παραδειγματα χιλιοειπωμενα, ακομα και στα μπλογκς. Δειτε π.χ. την Καλυβα οταν ξανασυζητουνταν θεμα δραχμης επι Λαφαζανη, που απειλουσε να καταλαβει το νομισματοκοπειο και θα καταλαβετε.

    .

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Βερολινεζε, ας μην επιδοτεί αμεσα
    Σε κάθε περίπτωση το κράτος αν έχει να ξοδέψει μοιράζει την πίτα επενδύοντας σε υποδομές με χιλιάδες θέσεις εργασίας
    Κάπως έτσι το φαντάζομαι 🐏

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Mitsos λέει:

    O μόνος άνθρωπος που έχει πει τι πρέπει να γίνει με το ασφαλιστικό με βάση τα σημερινά δεδομένα όπου ουδείς κολλάει ένσημα, είναι ο Στέφανος Μάνος.

    Κατάργηση εισφορών, ασφαλιστικών ταμείων και ενιαία σύνταξη για όλους 700 ευρω. Αυτή η θεωρία βέβαια για να δουλέψει πρέπει να μην είσαι σαν τον Τσίπρα και να θεωρείς ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα ούτε να βάζεις στη χώρα σου όλο το Μπαγκλαντές.

    Η μόνη σωστή άποψη περί ασφαλιστικού, κοστολογημένη με πολύ μικροτερο κόστος για το δημόσιο είναι αυτή, αλλα για να δουλέψει πρέπει να έχεις ηγέτες και όχι τσογλάνια που αφελληνίζουν την Ελλάδα συστηματικά και με κάθε τρόπο. Πρώτα και κύρια θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και θα γλιτώσει το κράτος χιλιάδες μισθούς.

    Αλήθεια την κατάργηση της Αντιγόνης από τα σχολεία και την εισαγωγή μαθήματος περί τραβεστί και ομοφυλοφιλίας η τρόικα την απαίτησε ή μήπως ο Σόιμπλε?

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Mitsos λέει:

    Ο Βερολινέζος φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι μια οικονομία έχει τρία ποδάρια. Επιχειρήσεις-Τράπεζες, Νοικοκυριά, Κράτος. Οταν σε μια οικονομία δεν ξοδεύει κανείς κάποιος θα πρέπει να αρχίσει να ξοδεύει για να πάρει μπρος. Αλλιώς τους παίρνει όλους ο διάολος. Σε μια οικονομία δεν γίνεται να ξοδεύουνε όλοι αλλά ούτε και να αποταμιεύουνε όλοι.

    Οταν λοιπόν εχουμε κρίση ή μάλλον depression όπως έχουμε στην Ελλάδα, αν δεν αποφασίσει το κράτος να ξοδεψει για να δημιουργήσει εισόδημα και θέσεις εργασίας θα βουλιάξουνε όλοι μαζί. Το κράτος το μόνο που κάνει στην Ελλάδα είναι να φορολογεί ακόμα και τον αέρα που αναπνέει ο κοσμάκης προκειμένου να πληρώνει τις δόσεις και να ανακεφαλαιοποιεί κάθε λίγο και λιγάκι τις τράπεζες ζόμπι που έπρεπε να είχε κλείσει από το 10.

    Το μάθημα από την κρίση του 29 αυτό ήταν. Απλώς στη Γερμανία ακόμα δεν το χουνε πάρει πρέφα. Ο Σόιμπλε δεν έχει διαβάσει Κέυνς. Γνωρίζει τα μαθηματικα και τα οικονομικά κάτι παλιών μπακαλόγατων με το μπακαλοτέφτερο.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Ο Βερολινέζος φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι μια οικονομία έχει τρία ποδάρια. Επιχειρήσεις-Τράπεζες, Νοικοκυριά, Κράτος. Οταν σε μια οικονομία δεν ξοδεύει κανείς κάποιος θα πρέπει να αρχίσει να ξοδεύει για να πάρει μπρος. Αλλιώς τους παίρνει όλους ο διάολος. Σε μια οικονομία δεν γίνεται να ξοδεύουνε όλοι αλλά ούτε και να αποταμιεύουνε όλοι.»
    1. Μέχρι το 2009 το κράτος ξόδευε και όλοι κατανάλωναν. Ελάχιστοι παρήγαγαν. Γι’ αυτό χρεοκοπήσαμε.
    2. Η ελληνική οικονομία δεν είναι ένα απομονωμένο σύστημα. Η ελληνική οικονομία είναι μέρος της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Μπορείς να ανακάμψεις προσωρινά την οικονομία με νέα δανεικά αν μεταφέρεις στο μέλλον την αποπληρωμή των χρεών του χρεοκοπημένου. Αλλά μπορείς να πωλήσεις και σε κάποιους που έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη, αρκεί να έχεις κάτι που να θέλουν να αγοράσουν.
    3. Οι ελληνικές τράπεζες είναι πράγματι ζόμπι. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ότι δεν χρηματοδοτούν την κατανάλωση στο εσωτερικό. Το πρόβλημα είναι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για όσες παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν πιθανόν να αναπτυχθούν.
    4. Τα όσα λέει ο Κέυνς είναι σωστά αν αναφερόμαστε σε μια λίγο πολύ κλειστή οικονομία με δασμούς και περιορισμούς στις εισαγωγές. Η Ελλάδα δεν είναι κλειστή οικονομία.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ΚΟΣΜΟΣ
    Ρουμανία: Στις 7/2 η δικαστική απόφαση για το διάταγμα που αποποινικοποιεί τη διαφθορά
    Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 14:32 UPD:14:47

    Η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών – Φιλελεύθερων ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης έκτακτο διάταγμα το οποίο αποποινικοποιεί ορισμένα εγκλήματα διαφθοράς, προκαλώντας την οργή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, καθώς και επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας θα ανακοινώσει στις 7 Φεβρουαρίου πότε θα αρχίσει η εξέταση των προσφυγών κατά αμφιλεγόμενου κυβερνητικού διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Βαλέρ Ντορμεάνου.

    […]

    http://www.naftemporiki.gr/story/1201193/roumania-stis-72-i-dikastiki-apofasi-gia-to-diatagma-pou-apopoinikopoiei-ti-diafthora

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    «προκαλώντας την οργή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, καθώς και επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»
    και την αγανάχτιση επίσης (πρέπει να προκάλεσε) και είναι λαμπρή ευκαιρία να τους μεταφέρουμε τεχνογνωσία για την οργάνωμένη έκφραση (της οργής και της αγανάχτισης) και στα πλάισια αυτά μπορούν να επισκεφτούν την γείτονα (χώρα) και επιλεγμένα στελέχη βετεράνοι των πλατειών που είχαμε εδώ χάμου, διότι δεν είναι σωστό να μην μοιραζόμαστε με τους ξένους τις καλές πρακτικές και πρέπει να μεριμνούμε για να προκόψουν και αυτοί όπως προκόψαμε και εμείς (εδώ χάμου)

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «δεν είναι σωστό να μην μοιραζόμαστε με τους ξένους τις καλές πρακτικές » 🙂 🙂

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Mitsos λέει:

    O,τι είπε ο Κέυνς ισχύει και για κλειστές και για ανοιχτές οικονομίες. Απλώς σε μεγάλες κλειστές οικονομίες πχ αμερικανική εφαρμόζεται πιο απλά και φέρνει ταχύτατα αποτελεσματα. Αυτή ήταν η πολιτική Τραμπ και πολλών αλλων πριν από τον Τραμπ. Η αμερικανική ειναι από τις πλέον προστατευμένες οικονομίες σε όλον τον κόσμο, κόντρα στο τι πιστεύουν κάποιοι οι οποιοι δεν γνωριζουν που πάνε τα τέσσερα. Και μαλιστα πάντοτε οι ρεπουμπλικάνοι υπήρξαν πιο προστατευτικοί ως πρόεδροι με πρώτο και καλύτερο τον Ρήγκαν.

    Οταν μια οικονομία βρίσκεται σε απόλυτο κώμμα όπως είναι η ελληνική όπου δεν ξοδεύει κανείς και κανείς δεν επενδύει, αν δεν ξοδέψει τώρα το κράτος, οδηγούνται τα πάντα στο μηδέν. Αυτό ονομάζεται αντικυκλική πολιτική και είναι η πολιτική που ακουλουθείται στην Ιαπωνία, την Αμερική και παντού στον κόσμο. Απλώς ξαναλέω στη Γερμανία επειδή πάθανε αυτόν τον υπερπληθωρισμό την περίοδο του μεσοπολέμου και καήκανε με το χυλό, φυσάνε και το γιαούρτι.

    Η περίοδος της Βαιμάρης και ο υπερπληθωρισμος συνέβη επειδή το κεφάλαιο τραβήχτηκε από τη Γερμανία εξαιτίας της επαναστασης των κομμουνιστών της Ρόζας Λουξεμπουργκ και επειδη συνειδητά το κράτος έκοβε λεφτά χωρίς αντίκρυσμα προκειμένου να πληρωσει τις πολεμικές αποζημιώσεις που επεβλήθησαν από τους συμμάχους στις Βερσαλίες.

    Πολιτική που να μπορεί κάποιος να εφαρμοσει σε περιόδους κρίσεως δεν υφίσταται παρά μόνον ό,τι είπαν οι Κευνσιανοί και μεταΚευνσιανοί. Η άλλη λύση είναι ο πόλεμος και ειδικά ο παγκοσμιος πόλεμος και αυτό θα ζήσουμε οσονούπω καθότι τα πράγματα δεν προχωρούν και ο αποπληθωρισμός δεν τιθασεύεται.

    Τα τείχη που χτίζει ο Τραμπ, οι αγωγοί αερίου που θα γεμισει την Αμερική, οι δρόμοι που ξαναχτίζει από την αρχή δεν γίνονται παρά μόνο για να κινήσει την αγορά και να ανοίξει θεσεις εργασίας. Κάνει ένα Κευνσιανό jump start στην αμερικάνικη οικονομία μπας και πάρει μπρος ο κινητήρας.

    Στην Ελλάδα και γενικότερα στη Ν. Ευρώπη αν δεν υπάρξει τονωση της ρευστότητος θα εξαφανιστεί και η υπάρχουσα επιχειρηματική τάξη. Οταν δανείζεται ο Γερμανος επιχειρηματίας με 2% και ο Ιταλός με 8% ή πόσω μάλλον ο Ελληνας που έχει εντελώς κλειστό τον τραπεζικό δανεισμό, το μόνο που θα βλέπεις από εδώ και πέρα είναι λουκέτα σε όλη τη Ν. Ευρώπη. Οσο για τις περίφημες ξένες επενδύσεις.. Σε κράτος χρεωκοπημένο, ασταθές γεωπολιτικά όπου το 70% του εισοδήματος πάει σε φόρους έμμεσους και άμεσους, ουδείς θα επενδύσει στους αιώνας των αιώνων.

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Ιδρυτικό Συνέδριο του ”Αριστερού Ρεύματος” (Α.Ρ): Για μια κυρίαρχη Ελλάδα με εθνικό νόμισμα, χωρίς μνημόνια
    Από Iskra – 04/02/20170
    http://www.iskra.gr/%CE%B9%CE%B4%CF%81%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/

    ΥΓ Εδω εχουμε κοσμογονικες διακηρυξεις και αριστερα ρευματα, meshlikvn kaiκαι υπερηλικων συνδικαλιστων ΑΔΕΔΥ και ΔΕΚΟ και αλλων πρωην εμμισθων κομματικων στελεχων μηδεποτε ή ελαφρως εργασθεντα 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.