Σκληραίνει η κόντρα Βρετανίας – Ε.Ε.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / Σκληραίνει η κόντρα Βρετανίας – Ε.Ε.  /  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σκληραίνει η αντιπαράθεση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς η πρωθυπουργός κ. Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δηλώσει σήμερα, σαφέστερα από κάθε άλλη φορά, ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε «σκληρό Brexit».

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι αν αποκλειστεί το Λονδίνο από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά, τότε θα απαντήσει μειώνοντας πολύ το επίπεδο της φορολογίας ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό. Η λίρα υποχώρησε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών έναντι του δολαρίου. Στο πλευρό της Βρετανίας τάχθηκε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας το Brexit και υποσχόμενος να συνάψει γρήγορα εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, ενώ το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2017.

Η πληροφορία πολλών βρετανικών εφημερίδων πως η κ. Μέι θα δηλώσει σήμερα πως το Λονδίνο θα εγκαταλείψει την φιλοδοξία να παραμείνει μέλος της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης ώστε να είναι σε θέση να ελέγχει πλήρως την μεταναστευτική της πολιτική και να αποκαταστήσει την απόλυτη κυριαρχία της βρετανικής νομοθεσίας έναντι της ευρωπαϊκής, προκάλεσε χθες την υποχώρηση της λίρας στερλίνας στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 1985. Η λίρα υποχωρούσε κάποια στιγμή κάτω από το 1,20 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ το βράδυ έδειχνε να έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή του 1,2040 υποχωρώντας κατά 1,10%. Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο είχε υποχωρήσει η ισοτιμία της λίρας στο 1,18 για δύο λεπτά της ώρας. Εναντι του ευρώ η λίρα υποχωρούσε κατά 0,84% στο 1,1358. Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε ως “εικασίες” τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Αντιθέτως η Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε πλήρως το Βρετανό υπουργό Οικονομικών ο οποίος ουσιαστικά απείλησε την Ε.Ε. να είναι έτοιμη για οικονομικά αντίποινα στην περίπτωση που προσφέρει κακή συμφωνία στην μετά Brexit εποχή. Ο κ. Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» η χώρα «θα αναγκαστεί να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο” αν αποκλειστεί από την κοινή αγορά. Ο κ. Χάμοντ είπε ότι στόχος της Βρετανίας είναι να παραμείνει οικονομία ευρωπαϊκού στυλ, με ανάλογο φορολογικό καθεστώς και κανονιστικό καθεστώς. Αν δεν έχουμε πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, αν αποκλειστούμε… τότε θα υποστούμε οικονομική ζημιά τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”, είπε ο κ. Χάμοντ. “Σε αυτή την περίπτωση θα ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάξουμε το οικονομικό μας μοντέλο… ώστε να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας”, συμπλήρωσε. Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Ανγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως η Ενωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να περιορίσει την πρόσβαση της Βρετανίας στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά αν το Λονδίνο δεν αποδεχτεί τις τέσσερις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές ελευθερίες, δηλαδή την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών.

Η διαβεβαίωση του κ. Τραμπ, την Κυριακή, πως το Brexit θα αποδειχτεί “σπουδαία υπόθεση” σίγουρα ικανοποίησε το Λονδίνο, ενώ ακόμη σημαντικότερη είναι η υπόσχεση του ότι θα προχωρήσει γρήγορα σε σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με το Λονδίνο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τραμπ στους “Times of London” είπε πως “το Brexit θα καταλήξει να είναι σπουδαία υπόθεση. Σας το λέω. Το γεγονός πως υποχωρεί η λίρα; Υπέροχα. Διότι υπάρχουν απίστευτες επιχειρηματικές (ευκαιρίες) σε πολλά μέρη της Βρετανίας”. Ο κ. Τραμπ ακολουθεί τελείως διαφορετική πολιτική από τον κ. Ομπάμα και στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. “Θα εργαστούμε πολύ σκληρά ώστε να την ολοκληρώσουμε (την συμφωνία) γρήγορα και σωστά. Καλή και για τις δύο πλευρές… θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα”, υποσχέθηκε ο κ. Τραμπ.

Τέλος το ΔΝΤ αναθεώρησε από το 1,1% στο 1,5% την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2017, παραδεχόμενο ουσιαστικά ότι έπεσε έξω όταν προέβλεπε άμεση και μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

17 Responses to Σκληραίνει η κόντρα Βρετανίας – Ε.Ε.

 1. Ο/Η xBerliner λέει:

  Δεν είμαι καλός στα οικονομικά αλλά τώρα αυτό που λέει ο Φίλιπ Χάμοντ, ότι δηλαδή αν μας αποκλείσετε από την κοινή αγορά εμείς θα μειώσουμε την φορολογία μας στέκει ως απειλή; Δηλαδή να και αν τη μειώσεις να και αν δε τη μειώσεις. Αν δεν έχεις κάποια εμπορική συμφωνία με μένα μπορώ να σε σκίσω στους δασμούς και να σε αποκλείσω έτσι κι αλλιώς.

  ΟΚ όλα αυτά είναι άνοιγμα χαρτιών πριν από τις διαπραγματεύσεις. Είναι προς συμφέρον όλων να βρουν μια λύση. Ελπίζω μόνο να μην κάνουν πίσω οι ευρωπαίοι στo σημαντικό: Πρόσβαση στην κοινή αγορά μόνο αν αποδεχτούν τις βασικές αρχές τις ΕΕ που αφορούν στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, αγαθών υπηρεσιών κτλ. Που νομίζω δεν θα το κάνουν γιατί αυτή θα είναι η αρχή του τέλους της ΕΕ και όχι το Bexit.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η physicist λέει:

  Ημιάσχετο: Χαρακτηριστική για την αδιαφορία των πολιτών και την αποξένωσή τους προς την ΕΕ είναι η σχεδόν πλήρης άγνοια ή/και απουσία σχολιασμού σχετικά με τη σημερινή ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου του ΕΚ — ενός από τους τρεις κύριους εκπροσώπους της ΕΕ, έστω κι αν η πολιτική του ισχύς είναι περιορισμένη. Σχεδόν απαρατήρητο πέρασε το αποτυχημένο σάλτο μορτάλε του σοβαρού και νηνεχούς (λέμε) Φερχόφτστατ να συμμαζέψει τα Πέντε Αστέρια στη φράξια των Φιλελευθέρων μήπως και τσιμπήσει κανα ψηφαλάκι. Πάει κι ο Φερχόφστατ, σαλτιμπάγκος. Κατά τ’ άλλα, ένας έμπιστος του Μπερλουσκόνι, λέει, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, επειδή τον στηρίζει το ΕΛΚ, ο άλλος κολοσσός της μετριοπαθούς και λογικής πολιτικής — κοτζάμ ΕΛΚ, ο μόνος που βρήκανε να στείλουν στην κούρσα είναι της Φόρτσα Ιτάλια. Α ναι, και ο τρίτος ισχυρός είναι ο Πιτέλλα των ΣΔ, γνωστός από τα κολλητηλήκια του με τον Σύριζα.

  Φτου να μην τους ματιάσουμε, λέμε.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η physicist λέει:

  νηνεχούς νουνεχούς

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η xBerliner λέει:

  physicist
  Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ. Όχι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται αλλά ο (δικαιολογημένος) λόγος που δεν ενδιαφέρεται και λέγεται έλλειμμα δημοκρατίας. Για τον περισσότερο κόσμο η ΕΕ είναι ένα γραφειοκρατικό τέρας που παίρνει τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες και είναι αποτέλεσμα ισορροπίας δυνάμεων. Και μεταξύ μας δεν έχει άδικο. Αυτή είναι η μία πλευρά της ΕΕ.
  Πάντως ο Σουλτζ έχαιρε μιας σχετικά καλής δημοσιότητας.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η xBerliner λέει:

  Να προσθέσω για να μην παρεξηγηθώ ότι το έλλειμμα δημοκρατίας στο οποίο αναφέρομαι δεν είναι το ίδιο με το έλλειμμα δημοκρατίας στο οποίο αναφέρονται οι συριζαίοι. Αυτοί εννοούν ότι όταν 10 εκ ψηφίζουν σκίσιμο μνημονίων τα 400 εκ πρέπει να αρχίσουν να μας ταϊζουν, γιατί έτσι.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η physicist λέει:

  Ο Σουλτς ήταν όντως αναγνωρίσιμος, Βερολινέζε, αλλά ούτε κι αυτός έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης στον πληθυσμό, απ’ όσο γνωρίζω. Προσωπικά μιλώντας, μου έδινε στα νεύρα γιατί ήταν/είναι εξυπνάκιας κι έχει ένα στυλ δασκαλίστικο-ηθικολογικό το οποίο απωθεί.

  Κατά τ’ άλλα, συμφωνώ με αυτά που λες, ειδικά μάλιστα η διευκρίνησή σου στις 11:48 είναι απόλυτα εύστοχη.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η physicist λέει:

  Ωχ, τον γλωσσόφαγα τον Γκυ — μόλις διάβασα ότι οι Φιλελεύθεροι απέσυραν την υποψηφιότητά του, ενισχύοντας έτσι έμμεσα τον Αντόνιο Ταγιάνι της Φόρτσα Ιτάλια.

  Φόρτσα Πρεζιντέντε ντελ Παρλαμέντο Εουροπέο — όπως και να έρθει το πράγμα, Ιταλός θα είναι.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Ενη λέει:

  «Ευρωκοινοβούλιο: Αποσύρεται ο Φερχόφσταντ. Ταγιάνι και Πιτέλα οι δύο βασικοί υποψήφιοι

  Ραγδαίες εξελίξεις στη διαδικασία εκλογής προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Γκι Φερχόφσταντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κούρσα διαδοχής του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία της Ευρωβουλής
  news247
  Ιανουαρίου 17 2017 11:49
  Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φέρχοφστατ απέσυρε την υποψηφιότητά του ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμμαχία της ομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ του υποψήφιου Αντόνιο Ταγιάνι.

  «Εδώ και λίγα λεπτά, ο κ. Φέρχοφστατ μου ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητα που είχε προηγουμένως αναγγείλει», ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς προς το Ημικύκλιο στο Στρασβούργο.
  «Το ALDE και το PPE σχημάτισαν φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης», ανακοίνωσαν οι δύο ευρωομάδες στο Twitter.
  «Το PPE ωθούσε πάντα προς μία προσέγγιση που θα βασίζεται στη συνεργασία . Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή αυτή. Καλούμε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να έρθουν μαζί μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.
  «Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της Ενωσης, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκι Φέρχοφστατ.
  «Με τον Τραμπ, με τον Πούτιν, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, είναι κρίσιμο να συνεργασθούμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ενωση», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ALDE.
  Η σημερινή μυστική ψηφοφορία από 751 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου είναι πιθανό να αναδείξει νικητή τον Ιταλό πολιτικό Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην εκπρόσωπο του εμπλεκόμενου σε πολλά σκάνδαλα πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ταγιάνι, ο οποίος υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανία από το 2010 ως το 2014, είναι ο υποψήφιος κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο.
  Ο σοσιαλιστής Τζιάνι Πιτέλα από την Ιταλία τρέφει επίσης ελπίδες για τη νίκη στις εκλογές. Ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ από το Βέλγιο και διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, είδε τις πιθανότητές του να κατακρημνίζονται του μετά από μια αποτυχημένη συμπόρευση την περασμένη εβδομάδα με το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων από την Ιταλία.
  Ο νικητής θα τεθεί επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια κρίσιμη στιγμή, επειδή θα έχει την τελική έγκριση για οποιαδήποτε συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται το 2019. Σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό κλίμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τελικά σε ανασχηματισμό των άλλων κορυφαίων θέσεων της ΕΕ, προκαλώντας επιπλέον αστάθεια στην Ένωση σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει κρίσεις που κυμαίνονται από το Brexit μέχρι και το μεταναστευτικό.
  Η επιρροή των λαϊκιστών
  Σε όλη την ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979, με την εξαίρεση πέντε ετών, το ΕΛΚ και οι σοσιαλδημοκράτες εναλλάσσονται στην προεδρία στο πλαίσιο ενός «μεγάλου συνασπισμού» με στόχο την εξασφάλιση της συναίνεσης στις αποφάσεις.
  Αλλά αυτή η βολική κατάσταση κατέρρευσε εν μέσω μιας διαφωνίας για το ποιος θα διαδεχθεί τον Σουλτς. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι η «προδοσία» από τις άλλες ομάδες, οι οποίες αναμενόταν να υποστηρίξουν τον Ταγιάνι σημαίνει ότι «αυτοί είναι υπεύθυνοι για την αυξανόμενη επιρροή των λαϊκιστών στο Κοινοβούλιο».
  Ο Πιτέλα όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί το «μονοπώλιο» του ΕΛΚ για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι αντιτίθεται επίσης στις γερμανικής εμπνεύσεως πολιτικές λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης, των οποίων οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έπληξαν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και την Ισπανία.
  Ο Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ο οποίος ηγείται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ηγείται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προέρχονται και οι δύο από το ΕΛΚ. Οι αριστεροί ευρωβουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να διεκδικήσουν μια από αυτές τις θέσεις, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλήξει επίσης στα χέρια των συντηρητικών με τον Ταγιάνι.
  Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Euroactive.gr

  NEWS 247

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Ενη λέει:

  Xberliner,

  Πως προδικαζεται οτι υπαρχει μια αδιαφορία για τα τεκταινομενα στην ΕΕ;
  Τουλαχιστον στον ελληνικό Τυπο, το ανω θεμα καλυπτεται σημερα απο πλειστα οσα ΜΜΕ , οπως

  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΤΟ ΒΗΜΑ – ΕΘΝΟΣ – ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – NEWS 247 – MULTINEWS GR. – κ.α.

  Σιγουρα πολλοι ελληνες ειναι ηδη ενημερωμενοι………….

  Για να μη σου πω οτι πολλοι πολιτες επισης ενημερωνονται απο το ραδιοφωνο…….

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Ενη λέει:

  Συνεχεια

  Οπως και «Για το σχεδιο για το Brexit» (το θεμα του ποστ)

  Σημερα στα ΜΜΕ

  SKAI – IN. GR – STAR GR. – i.efimerida – ΕΘΝΟΣ – ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κ.α.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Ενη λέει:

  «Brexit: Η ανακοίνωση της Μέι για μια ‘παγκόσμια Βρετανία’

  Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά την ομιλία της ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του. Προτείνεται η έξοδος της Βρετανίας από την ενιαία αγορά (Vid)
  news247
  Ιανουαρίου 17 2017 14:20
  Στις 23 Ιουνίου του 2016 έπειτα από μια άνω των 40 ετών θυελλώδη σχέση με τις Βρυξέλλες, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίζει με δημοψήφισμα να εγκαταλείψει την ΕΕ. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα και οι όροι του διαζυγίου ανακοινώθηκαν σήμερα, 17 Ιανουαρίου 2017, από την Τερέζα Μέι.
  «Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σήμερα στην ομιλία της που είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση της στρατηγικής της σχετικά με το Brexit. «Μια παγκόσμια Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με τους εταίρους της», είπε χαρακτηριστικά, «σε ζητήματα όπως το έγκλημα, η τρομοκρατία και οι υποθέσεις διεθνών σχέσεων».

  «Δεν θέλουμε την αποσύνθεση της ΕΕ», πρόσθεσε η Μέι. Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ «δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε (…) δεν ήταν μια απόπειρα να κάνουμε κακό στην ΕΕ», υπογράμμισε.
  Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη κατά την ομιλία της ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του.
  «Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου», δήλωσε η Μέι.
  Έξοδος από την ενιαία αγορά

  Το Brexit θα σημάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, τόνισε για την οικονομική πτυχή της διαδικασίας.
  «Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά», η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε «τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας στο Λονδίνο τη στρατηγική της για το Brexit.
  Εξάλλου και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει να παραμείνει τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την ένωση, αλλά θα θέσει ως στόχο της την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
  Ο Χάμοντ μίλησε σε τακτική συνεδρίαση ερωτήσεων του κοινοβουλίου ενώ η Μέι εξέθετε τη στρατηγική της για την αποχώρηση από την ΕΕ σε μια διαφορετική εκδήλωση.
  «Θα προωθήσουμε τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μέλη της ενιαίας αγοράς, εξαιτίας των πολιτικών κόκκινων γραμμών γύρω από τις ‘τέσσερις ελευθερίες’ που έχουν θέσει άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά θα διατυπώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Χάμοντ στο κοινοβούλιο.
  Ο Χάμοντ είπε ακόμη ότι η αστάθεια της στερλίνας δημιουργεί ένα ζήτημα για τους ξένους αγοραστές βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων.
  Όσα ξέρουμε για το Brexit
  -Χρονοδιάγραμμα:
  Η πρωθυπουργός από τις τάξεις των Συντηρητικών Τερέζα Μέι αποφάσισε ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο ξεκινάει η διαδικασία διαζυγίου πριν από το τέλος του Μαρτίου.
  Οι δύο πλευρές θα έχουν στη διάθεσή τους στη συνέχεια δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εκτός κι αν συμφωνήσουν για την παράταση του χρονικού αυτού διαστήματος.
  Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την πλευρά της ΕΕ, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι θέλει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019.
  -Μετανάστευση και ενιαία αγορά:
  Το Λονδίνο θέλει να επανέλθει στα χέρια του ο έλεγχος όσον αφορά την μετανάστευση από την ΕΕ και ταυτοχρόνως να διατηρήσει την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
  Ωστόσο οι ευρωπαίοι εταίροι του προειδοποιούν ότι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων συνδέεται με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
  Για τις κυριακάτικες εφημερίδες της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι θα προετοιμάσει κατά συνέπεια σήμερα το έδαφος για ένα «σκληρό Brexit», με αποχώρηση από την ενιαία αγορά, από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
  -Μεταβατική συμφωνία:
  Το άρθρο 50 αφορά μόνον στο διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Οι μελλοντικές σχέσεις τους, κυρίως οι εμπορικές, αλλά και στον δικαστικό τομέα, θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο άλλων διαπραγματεύσεων οι οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Εξ ου και η ιδέα για μια μεταβατική συμφωνία που θα επιτρέψει να αποφευχθεί μια εξαιρετικά απότομη έξοδος από την ευρωπαϊκή αγκάλη, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, εν αναμονή της οριστικής συμφωνίας.
  -Η οικονομία αντιστέκεται:
  Την ώρα που τα πιο απαισιόδοξα σενάρια προβλέπουν ένα σοκ για την βρετανική οικονομία στον απόηχο του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, αυτή έχει δείξει να αντιστέκεται, όπως μαρτυράει μια σειρά από πρόσφατους δείκτες, μεταξύ των οποίων αυτός της ανεργίας που ήταν σταθερός στο 4,8% στα τέλη του Οκτωβρίου, και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% για το σύνολο του 2016.
  Ωστόσο αν και η βρετανική δραστηριότητα αντιστέκεται μέχρι στιγμής, οικονομικοί θεσμοί και η τεράστια πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει να υπάρξει μια σαφής επιβράδυνση το 2017.
  -Κοινοβούλιο:
  Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα πρέπει να αποφανθεί πριν από το τέλος αυτού του μήνα αν η Μέι θα πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο προτού μπορέσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
  Αν αυτό αποφασίσει πως πρέπει, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο ένα σύντομο σχέδιο νόμου που θα δίδει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
  Μολονότι είχαν υπερασπιστεί μια παραμονή στην ΕΕ κατά την προεκλογική εκστρατεία πριν από το δημοψήφισμα, οι βουλευτές αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν τώρα το σχέδιο νόμου φοβούμενοι ότι θα προκαλέσουν την μήνιν των ψηφοφόρων τους.
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: brexit

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η zepos λέει:

  Το Brexit στην αρχή ήταν πικρό,με τον καιρό γίνεται φανερή η πραγματική προοπτική για Ευρωπαϊκή συνείδηση χωρίς τους συνεχείς Βρετανικούς δισταγμούς και αστερίσκους

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Όπως φαίνεται η Βρετανία στρέφεται τελικά προς την επιλογή του σκληρού Brexit.

  http://www.kathimerini.gr/892091/article/epikairothta/kosmos/tereza-mei-e3odos-apo-thn-eniaia-agora—h-voylh-8a-yhfisei-epi-ths-telikhs-symfwnias-gia-to-brexit

  […]

  Σχετικά με τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση του Brexit, η Τερέζα Μέι ήταν σαφής: έξοδος από την ενιαία αγορά, έλεγχος των συνόρων και κατάργηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

  «Είμαστε ανεκτικοί και θέλουμε την εισροή λαμπρών μυαλών, αλλά η λαϊκή εντολή ήταν σαφής: Δεν κλείνουμε τα σύνορά μας αλλά περιορίζουμε την εισροή μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

  Σε ό,τι αφορά την ενιαία αγορά, η Βρετανή πρωθυπουργός ήταν σαφής: «Brexit σημαίνει έξοδος από την ενιαία αγορά. Συμμετοχή στην ενιαία αγορά σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας μετακίνησης. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε», τόνισε.

  […]

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η xberliner λέει:

  «Όπως φαίνεται η Βρετανία στρέφεται τελικά προς την επιλογή του σκληρού Brexit.
  Λες; Γιατί εγώ βλέπω πολλά παράθυρα ορθάνοιχτα.
  Καταρχήν:
  «Η Βρετανή πρωθυπουργός δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου πως θα ζητήσει από Βουλή και Γερουσία να κυρώσουν το σχέδιο Brexit, ενισχύοντας έτσι την εσωτερική έννομη τάξη της Βρετανίας.»
  1ο παράθυρο ανοιχτό για αλλαγές.

  «Όσο αφορά το μεταναστευτικό, η πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε λόγο για κάποιου είδους «έλεγχο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η μετανάστευση πρέπει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όταν ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται υπερβολικά, η δημόσια στήριξη προς το «σύστημα» μειώνεται. Η May ξεκαθάρισε πως «Brexit» πρέπει να σημαίνει ταυτόχρονα και έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που καταφτάνουν στη Βρετανία. Πηγή: http://www.lifo.gr»
  Δηλαδή οκ, δεν θα μπαίνουν όλοι, αλλά όταν είναι λίγοι θα μπαίνουν όλοι και όταν είναι πολλοί θα μπαίνουν λιγότεροι και τρία πουλάκια κάθονταν.

  Επειδής ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ δεν μπορεί να κάνει αν δεν αποδεχτεί τις 4 θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ (αν αποδεχτεί κάτι τέτοιο η ΕΕ θα είναι το τέλος της, γιατί τότε είναι που θα ψάχνουμε τον επόμενο και κάποιος να κλείσει την πόρτα), εγώ μυρίζομαι ότι θα τις αποδεχτούν αλλά θα λένε ότι δεν τις αποδέχονται, δηλαδή θα έχουν δικαίωμα να τις αναστείλουν σε κάποιες περιπτώσεις που όμως θα είναι πιο πιθανό να δώσει ο Αλέξης 13 σύνταξη το 2017 (σε ευρώ). Είναι κάτι σαν και μας που έχουμε μνημόνιο, αλλά δεν έχουμε, και έχουμε τρόικα αλλά δεν έχουμε γιατί τους λέμε θεσμούς και ότι γουστάρουμε κάνουμε με το πλεόνασμα και μια μαλακία είπαμε ρε αδερφέ να περνάει η ώρα πάρε τώρα μια επιστολή συγνώμης και πέφτω στα γόνατα και σε θερμοπαρακαλώ να κλείσεις την αξιολόγηση αλλά τουλάχιστον έχουμε περηφάνια και αξιοπρέπεια και πάλι καλά που έχουμε αξιοπρέπεια και τώρα οι γιαγιάδες που πεθαίνουν από τα μαγκάλια είναι ανθρώπινες τραγωδίες ενώ πριν ήταν επειδής οι άλλοι μας πήραν την αξιοπρέπεια και δεν είχαν να βάλουν πετρέλαιο.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Βερολινέζε δεν ξερω τι ακριβώς τελικά επιθυμεί η βρετανική κυβέρνηση. Εγω προσωπικά θεωρώ ότι ένα ήπιο Brexit θα είναι είναι καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους. Ίδωμεν.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η physicist λέει:

  Παραθέτω τον σύνδεσμο που ακολουθεί κυρίως λόγω της εμπνευσμένης φωτογραφίας που συνοδεύει το άρθρο.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/brexit-plaene-die-harte-tour-14679970.html

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  «…πάλι καλά που έχουμε αξιοπρέπεια και τώρα οι γιαγιάδες που πεθαίνουν από τα μαγκάλια είναι ανθρώπινες τραγωδίες ενώ πριν ήταν επειδής οι άλλοι μας πήραν την αξιοπρέπεια και δεν είχαν να βάλουν πετρέλαιο.»

  xberliner,
  Για να υπερθεματισω στην αναφορα σου περι των εσωτερικων, παρατηρω επισης οτι εσχατως εχει εκλειψει η επικληση των αυτοκτονιων ως αποτελεσμα των μνημονιακων πολιτικων, οι συνεργαζομενοι με τους δανειστες δεν αποκαλουνται πλεον προδοτες, υποταγμενοι, ευρωλιγουρηδες, κλπ , η μερκελ ειναι φιλη μας, τα πρωτογενη πλεονασματα δεν ειναι πλεον ματωμενα,ο ρεαλισμος θεωρειται πλεονεκτημα, οι κλειστες δομες για τους παρανομους μεταναστες εχουν γινει πλεον απαραιτητες, τα παιδια δεν λιποθυμουν στα σχολεια, η διαπλοκη εχει ..εξαφανιστει και αλλα πολλα τετοια παρομοια

  επισης τεινουν να εκλειψουν οι πορειες, τα γιαουρτια και οι δημοσιογραφικες εκπομπες
  μαλλον τυχαιο θα ειναι

  Εχει εμφανιστει δε και ενα καινουριο ειδος ριζοσπαστη αριστερου, αυτο του Mnemoniomahus by-any-means Implementius
  (we implement,and we implement better)
  βασιλικοτεροι του βασιλεως, και οι καλυτεροι υποστηρικτες του μνημονιου

  μηπως να `ναι και αυτες οι μεταλλαξεις αποτελεσμα της κλιματικης αλλαγης? 🙂

  *

  Oσο για το Brexit, εξοδος σημαινει εξοδος
  Ελευθερη κυκλοφορια ανθρωπων και αγαθων = Bremain
  το οποιο ομως εχασε

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s