FT για ανεξαρτησία θεσμών: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως Ουγγαρία – Πολωνία

Στο πλαίσιο αυτό η εφημερίδα τοποθετεί την Ελλάδα στο ίδιο κάδρο με την Πολωνία και την Ουγγαρία των ακροδεξιών κυβερνήσεων

Liberal  /  FT για ανεξαρτησία θεσμών: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως Ουγγαρία – Πολωνία

Εκτενές δημοσίευμα με το οποίο θέτει το ερώτημα κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία θεσμών και οργάνων φιλοξενεί η ιστοσελίδα των Financial Times.

Το ρεπορτάζ, με τον ενδεικτικό τίτλο «Ελλάδα: ένα ζήτημα ανεξαρτησίας», αρχίζει με αναφορά στην υπόθεση της ηγεσίας της Τράπεζας Αττικής και την κόντρα μεταξύ κυβέρνηση και του διοικητή της Τράπεζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση είχε ανατρέψει την απόφαση του κ. Στουρνάρα να ανατεθεί η διεύθυνση της τράπεζας στον «επαγγελματία τραπεζίτη» Θεόδωρο Πανταλάκη, με πηγές να λένε στους Financial Times πως κυβερνητικά στελέχη κανόνισαν με το ΤΣΜΕΔΕ, τον μεγαλο μέτοχο της Τράπεζας Αττικής, να δοθεί η θέση στον «με λίγη γνώση περί τα τραπεζικά» Κωνσταντίνο Μακέδο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή ήταν ευθεία πρόκληση προς τον κ. Στουρνάρα, επικεφαλής του ανεξάρτητου εποπτικού οργάνου του τραπεζικού τομέα. Σημειώνεται επίσης ότι κυβερνητικές πηγές αρνούνται οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαδικασία επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής.

Παρόλα αυτά, προσθέτει το δημοσίευμα, «το επεισόδιο αυτό επικαλούνται επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως ένα παράδειγμα της αυταρχικής τάσης που λένε ότι γίνεται όλο και πιο ορατή καθώς οι ηγέτες του παλεύουν με την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την ανάκαμψη της υποστήριξης για το κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία».

Ο επίτιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάνος Βερέμης σχολιάζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ήθελε να θέσει κάθε ανεξάρτητο θεσμό υπό κρατικό έλεγχο», καθώς «είναι μέρος της ιδεολογίας τους».

Για άλλους, συμπληρώνει η εφημερίδα, το επεισόδιο αυτό και άλλα είναι απλώς μία πιο ορατή έκφανση της πολυετούς δυσκολίας σεβασμού της ανεξαρτησίας βασικών δημοσίων θεσμών στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στην έφοδο των εισαγγελέων διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του κ. Στουρνάρα Λίνας Νικολοπούλου – «ένα περιστατικό που ανησύχησε αξιωματούχους της ΕΚΤ και προκάλεσε ευρύτερους φόβους για την προθυμία του κράτους να κάνει χρήση εκφοβισμού για να περάσει το δικό του». Η κα Νικολοπούλου δηλώνει στους FT ότι ο πραγματικός στόχος της εφόδου ήταν ο σύζυγός της.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η έφοδος έγινε λίγο πριν ο κ. Μακέδος κριθεί ακατάλληλος για την ηγεσία της Τράπεζας Αττικής και ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης είχε επιβάλει απαγόρευση δανεισμού στην προβληματική τράπεζα, γεγονός που σήμανε την ακύρωση δανείου που προετοίμαζε η τράπεζα προς τον Χρήστο Καλογρίτσα, έναν από τους «προτιμητέους από την κυβέρνηση» συμμετέχοντες στην «ευαίσθητη και αμφιλεγόμενη» διαδικασία τηλεοπτικών αδειοδοτήσεων. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά και στα βοσκοτόπια των εγγυήσεων Καλογρίτσα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κα Νικολοπούλου προσθέτει ότι η έφοδος πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση, χωρίς υπογεγραμμένο ένταλμα έρευνας. «Ήμουν έξαλλη αλλά και σοκαρισμένη που κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβαίνει σε μία δημοκρατική χώρα», δηλώνει η σύζυγος του κ. Στουρνάρα.

Και πάλι η εφημερίδα σημειώνει ότι κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν τις κατηγορίες περί πολιτικών κινήτρων πίσω από τη συγκεκριμένη έρευνα στα γραφεία της Λίνας Νικολοπούλου.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι μετά από έξι ταραχώδη χρόνια στις σχέσεις Αθήνας-Βρυξελλών «τώρα υπάρχουν φόβοι πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμα μέτωπο στην προσπάθεια της ΕΕ να αναχαιτίσει απειλές εναντίον βασικών αρχών καλής διακυβέρνησης και σεβασμού για τους ανεξάρτητους θεσμούς».

Στο πλαίσιο αυτό η εφημερίδα τοποθετεί την Ελλάδα στο ίδιο κάδρο με την Πολωνία και την Ουγγαρία των ακροδεξιών κυβερνήσεων, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει πως η απειλή για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με την απειλή σε αυτές τις δύο χώρες. «Δεν είναι τόσο έντονη, αλλά σε μεθοδολογία είναι η ίδια. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», λέει στους FT ο κ. Βενιζέλος.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι μεταξύ των παρατηρητών του ελληνικού προγράμματος διάσωσης υπάρχει μια έγνοια ότι η έλλειψη σεβασμού στην ανεξαρτησία ορισμένων θεσμών, ιδίως της δικαιοσύνης, «θα μπορούσε να γίνει η Αχίλλειος πτέρνα στην προσπάθεια της χώρας να στρίψει τη γωνία και να προσελκύσει έξωθεν επενδύσεις».

Αναφερόμενη σε φόβους περί εμβάθυνσης της κουλτούρας της πολιτικής παρέμβασης στο δημόσιο τομέα η εφημερίδα επικαλείται τον πρώην Πρόεδρο του ΣτΕ και πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο που κάνει λόγο για σημείο καμπής: «Λίγο-λίγο η τήρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα εξαφανίζεται. Νιώθω πως κάθε μέρα που περνά οι Έλληνες πολίτες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τους Ευρωπαίους πολίτες».

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κατέρρευσε εν μέσω «περαιτέρω σκανδάλων», με κατηγορίες περί απόπειρας επιρροής των μελών του ΣτΕ με υποσχέσεις για αύξηση αποδοχών, κάτι που απορρίπτουν κυβερνητικές πηγές επιρρίπτοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση για την παράκαμψη του ΕΣΡ.

Γίνεται επίσης σύντομη αναφορά στην αποτυχημένη «κυβερνητική απόπειρα» καθαίρεσης της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στην ουσία εμποδίστηκε από τις Βρυξέλλες.

Εκτενέστερη είναι, τέλος, η διήγηση των νομικών περιπετειών του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, με την κατηγορία της εσκεμμένης υπερβολής των υπολογισμών για το δημοσιονομικό έλλειμμα, με τους FT να σχολιάζουν ότι οι διεθνείς ανησυχίες για το επίπεδο σεβασμού της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ανεξάρτητους θεσμούς προηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι εκπληκτικό και πραγματικά απογοητευτικό ότι επίσημοι στατιστικολόγοι διώκονται πολιτικά και ανηλεώς εντός των συνόρων της ΕΕ», δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Γεωργίου.

Το μακροσκελές δημοσίευμα των FT καταλήγει μεταφέροντας τη θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι οι κατηγορίες περί υποχώρησης του κράτους δικαίου είναι μια απόπειρα σπίλωσης της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη χώρα. Κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις γίνονται ακριβώς επειδή πλήττονται υπενδεδυμένα συμφέροντα.

Παρόλα αυτά, προστίθεται, σε μια ένδειξη του πόσο μεγάλες είναι πλέον οι ανησυχίες, το θέμα του σεβασμού της ανεξαρτησίας των θεσμών θα αναδειχθεί στην επόμενη προεκλογική περίοδο από την αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει: «Έχουμε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες ότι γινόμαστε μάρτυρες μίας διάβρωσης της ποιότητας των δημοκρατικών θεσμών μας από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο κ. Βερέμης σχολιάζει ότι παρά τις απόπειρές του κατά της ανεξαρτησίας θεσμών ο ΣΥΡΙΖΑ «στερείται στρατηγικής και επομένως αυτοσχεδιάζει, κάτι που οδηγεί σε προχειρότητες και τελικά σε αποτυχία».

Πηγή: skai.gr

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

8 Responses to FT για ανεξαρτησία θεσμών: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως Ουγγαρία – Πολωνία

 1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Απάντηση Τσίπρα στους FT: Υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα

  http://www.kathimerini.gr/889982/article/epikairothta/politikh/apanthsh-tsipra-stoys-ft-ypokryptetai-politikh-skopimothta

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ενα Δελτίο Τύπου για την Ολγα…
  Το ύφος που χρησιμοποιεί το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού θέλει να μας πει το εξής: «καριόληδες, τόσα χρόνια ήμασταν στην απέξω και κάνατε πάρτι, τώρα κυβερνάμε εμείς και το πάρτι τελείωσε»

  Χρήστος Μιχαηλίδης
  «Τώρα κοκορεύεσαι επάνω στον εξώστη, και μιλάς στο πόπολο σαν τον ναυαγοσώστη» – Διονύσης Σαββόπουλος, «Πολιτευτής».

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341313917-44341313917

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η zepos λέει:

  Θέλουν να πουν οι σύντροφοι οτι «το πάρτυ άλλαξε διοργανωτές» και οχι φυσικά τελείωσε..
  Πλέον είναι φανερό οτι έχουν καταλάβει οτι ο χρόνος τελειώνει για τις μάσες τους, έχουν ριχτεί με τα μούτρα στο πλιάτσικο του κρατικού χρήματος από την μια και συγχρόνως κάνουν και υπογράφουν συμφωνίες για οτιδήποτε θα δυσκολέψει τους επόμενους, ώστε να έχουν το βήμα και πάλι της καταγγελίας που είναι τόσο προσφιλές και τόπαιξαν με επιτυχία τα τελευταία χρόνια

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η physicist λέει:

  […] Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση δεν έπρεπε να ήταν αυτή που μόλις διαβάσαμε. Φαντάζεστε ποτέ να γραφόταν τέτοιου είδους κείμενο από το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, της Ντάουνιγκ Στριτ, των Ιλισίων ή της Καγκελαρίας;

  Των Ηλυσίων, φαντάζομαι, θέλει να πει ο ποιητής και μάλιστα του Μεγάρου των Ηλυσίων αλλά ας του συγχωρήσουμε τα Ιλίσια — θα μπορούσε να είχε γράψει Ζωγράφου ή Χολαργό απ’ την πολλή συγκίνηση που νοιώθει ο εγκέφαλος όταν αναφέρεται στα κέντρα εξουσίας στις Γαίες της Επαγγελίας.

  😉

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Αλικη λέει:

  Εδώ εχουν κανει έφοδο στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, οπως πολυ σωστα επισημαίνει ο Βενιζελος, των ανεξάρτητων αρχών θα φεισθουν;

  Μας κυβερνά «μια τσογλανοπαρεα», που θα έλεγε κι ο Σαβοπουλος.

  ΥΓ: Πάντως στις Γαιες της Επαγγελίας -εςτω κι αν εκ παραδρομής γράφονται με «Ι»- τέτοιες ανακοινώσεις θα ηταν αδιανόητες. Αυτη ειναι η ουσια.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η physicist λέει:

  Το κείμενο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι όντως άθλιο, κι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν τέτοιου είδους κείμενα θα γραφόταν από το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου ή την Καγκελαρία. Η επίκληση του τελευταίου επιχειρήματος εκ μέρους του συντάκτη είναι εντελώς άτοπη και εκτός των αναλογιών. Θυμίζει π.χ. την δίκαιη κριτική που γίνεται στην κουρελαρία και τις αθλιότητες των ελληνικών ΑΕΙ, πλαισιωμένη όμως από τη μανταμσουσούδικη παρατήρηση ότι τέτοια δεν συμβαίνουν στο Χάρβαρντ. Το θέμα είναι ότι τέτοια δεν συμβαίνουν ούτε καν στο Πανεπιστήμιο του Μινσκ ή, αν προτιμάτε κάτι πιο κοντινό, στα Πανεπιστήμια της Μπρατισλάβας ή της Ιένας ή της Σαραγόσας, με τα οποία η σύγκριση έχει και περισσότερη βάση. Αν, επιπλέον, ο σχολιάζων κατακρεουργήσει και το όνομα του Χάρβαρντ ή του Καλτέκ στη σύγκρισή του, ε, γίνεται κάπως αστείος.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ναι Φυσικέ αλλά στο Μινσκ στον τομέα του ελέγχου της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση συμβαίνουν χειρότερα.
  Ο συγγραφέας ήθελε να κάνει σύγκριση με δυτικές χώρες,όχι απαραίτητα λόγω του πλούτου αυτών αλλά λόγω των θεσμών.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η physicist λέει:

  Δεξιέ, το Μινσκ το ανέφερα σε άλλο συγκείμενο, δεν έχει να κάνει με δικαισύνη ή δημοκρατία. Νόμιζα είναι σαφές.

  Τέλος πάντων, Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.