Τσίπρας προς Schaeuble (;): Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν αντιμετωπίζουν ούτε τα προβλήματα της χώρας τους

Εδώ ο μουσικός σηκώνει τα χέρια

Liberal  /  Τσίπρας προς Schaeuble (;): Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν αντιμετωπίζουν ούτε τα προβλήματα της χώρας τους

Λάδι στην υφιστάμενη κόντρα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble έριξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια γιορτής στη Βουλή για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Δίχως φυσικά να τον κατονομάσει, αλλά «δείχνοντας» προς την Γερμανική πλευρά είπε με έμφαση: «Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν αντιμετωπίζουν ούτε τα προβλήματα της χώρας τους.

Λίγο αργότερα, Αλέξης Τσίπρας και κυβερνητικές πηγές «πέτυχαν» να αυτοδιαψευστούν. Αρχικά, πρωθυπουργός σε συνάντηση με κυβερνητικούς συντάκτες «αστειευόμενος»  είπε ότι δεν αναφερόταν στον κ. Schaeuble. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα κυβερνητικές πηγές διέψευδαν τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι η αναφορά του πρωθυπουργού ήταν ανώνυμη! «Και η όποια αναφορά με τους δημοσιογράφους έγινε με αστεϊσμούς. Χρόνια Πολλά κλπ. Δεν είναι ούτε επιβεβαίωση ούτε διάψευση».

Σε κάθε περίπτωση μετά ο κ Τσίπρας από τη Βουλή, σχολιάζοντας την στάση που κρατούν κάποιες χώρες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απέναντι στην προσφυγική κρίση τόνισε ο πρωθυπουργός: «Εκείνοι που τούτες τις ημέρες μας κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον Ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς». Η φράση αυτή εύκολα βέβαια ερμηνεύεται ως καρφί προς τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ μετά και τα όσα υποστήριξε χθες («Καμία κατανόηση όταν κατηγορεί την Γερμανία»!).

«Εμείς, βέβαια, μέρες που είναι, έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων, θα τους ανταποδώσουμε λέγοντάς τους Χρόνια Πολλά, καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά. Να έχουν την ευλογία, να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε το προσφυγικό με τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιχειρώντας να δείξει ότι τα οικονομικά δεν είναι το άλφα και ωμέγα.  «Εμείς ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε αυτούς τους αδύναμους ανθρώπους. Και παρά τις δυσκολίες μας, κρατάμε μια στάση και μια θέση αξιοπρέπειας. Κι αυτό, ξέρετε, είναι πολύ μεγαλύτερος πλούτος και πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα από όλα τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Όσο μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και να καταφέρουν κάποιες χώρες, αυτό το μεγάλο πλεόνασμα ψυχής που έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός, δεν θα το καταφέρουν», τόνισε.

Αλέξανδρος Διαμάντης

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

134 Responses to Τσίπρας προς Schaeuble (;): Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν αντιμετωπίζουν ούτε τα προβλήματα της χώρας τους

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    *
    Αυτό του Τσίπρα για την άρρωστη ψυχή θυμίζει πολύ εκείνο του Πάγκαλου για τους Γερμανούς «που έχουν σώμα γίγαντα και μυαλό νάνου». Ο Πάγκαλος το είχε πει διότι είναι ασυμμάζευτος, εκ φύσεως. Ο Τσίπρας είπε το δικό του γιατί έχει πειστεί ότι ο ακατονόμαστος δεν θα ησυχάσει αν δεν τον γδάρει χωρίς αναισθησία – και δεν στείλει το τομάρι του στους Ποδέμος.
    Ζαβαρακατρανέμια, γενικώς.

    ΥΓ. Ο Πάγκαλος είχε αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη, σε κάποια σύνοδο υπουργών, εφαρμόζοντας τον κανόνα της ευγένειας «ζητώ συγγνώμη που σας έχεσα». Ο Τσίπρας είχε την πρόνοια να μην πει ονόματα – και τώρα λέει «μα δεν εννοούσα αυτόν που εννοείτε!»

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Νομίζω ότι έχει λαλήσει 😎

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αυτα ειναι τα αποτελέσματα της ανάδειξης στο πρωθυπουργικό αξίωμα ενός μειωμένης αντίληψης αμόρφωτου ανθρώπου, με ωριμότητα δεκαπεντάχρονου.

    Ας όψεται το αλάνθαστο κριτηριο του σοφού ελληνικου λαού!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Ο/Η δεξιος λέει:

    Εύχεται και καλά Χριστούγεννα σε μουσουλμάνους ενδεχομένως επειδή νομίζει ότι αυτό είναι αντιρατσιστικό.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Ντροπη.
    Αυτή είναι η μονη λεξη που ταιριαζει στις δηλωσεις του Τσιπρα.
    Δεν προκειται απλως και μονο για ανοησιες ενός αδαους και απαιδευτου νεου που η κριση τον ανεδειξε στο ανωτερο αξιωμα μια κατεστραμενης χωρας, αλλα για την επιτομη του ρατσιστικου μισους με το οποιο δηλητηριαζει την κοινωνια: «Για την κατασταση που βρισκεται η χωρα δεν φταιει η πολιτικη των θαυμαστων του Μαδουρου και των ακροδεξιων συνεταιρων τους αλλα η αναπηρια του Σόιμπλε που του εχει μαυρισει την ψυχη… και οποιος εχει κατεστραμενη ψυχη θελει να καταστρεφει και τις ζωες των αλλων»!!!
    Πιο ανοιχτη και βαθεια ρατσιστικη αντιληψη δεν γινεται. Είναι μια δηλωση που αξιζει στιν Μιχαλολιακο και τον Κασιδιαρη.
    Το προβλημα δεν σταματαει εδώ: Κανενας δεν βγηκε να καταδικασει τις δηλωσεις αυτές που απελευθερωνουνε τις πιο μαυρες δυναμεις που εχουν οι ανθρωποι μεσα τους, γιατι όπως ειπε και ενας αρχηγος κοινοβουλευτικου κομματος στους συμβουλους του όταν του εθεσαν το θεμα της καταδικης «Ειτε το θελουμε ειτε όχι στον κοσμο εχει περασει ότι φταινε οι Γερμανοι για τα χαλια μας, δεν θα βγουμε εμεις να τους ξελυνουμε» …!!!
    Να σημειωθει ότι το κομμα αυτό στα γκαλοπ βρισκεται στο 1,5%.

    Νοιωθω να μην μπορω να αναπνευσω μεσα σε αυτή την πνιγηρη και μολισμενη ατμοσφαιρα και σαν ελαχιστη πραξη διατηρησης της ανθρωπινης αξιοπρεπειας και του πολιτισμου αισθανομαι την αναγκη να ζητησω συγνωμη τον κάθε γερμανο πολιτη (πλην των ναζιστων) και από κάθε πολιτισμενο ανθρωπο για τις δηλωσεις του πρωθυπουργου της
    χωρας μου, να δηλωσω ότι ντρεπομαι και ανυσηχω για οσα προμηνυει αυτή η παρακμη.
    Γιατι δεν είναι μονο Τσιπρας, ο Τραμπ αυτό εκανε, σε απειρως μεγαλυτερη κλιμακα: απελευθερωσε και εξεφρασε τις χειροτερες δυναμεις μεσα από τους ανθρωπους λεγοντας οσα αθλια αισθανεται αλλα δεν μπορει να πει κανενας, η Λεπεν περιμενει στη γωνια μαζι με τους Αυστριακους ακροδεξιους και ακολουθουν ο Πέπε Γκρίλο κ.ο.κ.

    Και όπως λεει ο Ντιλαν σε ένα του στιχο «είναι αγρια, αγρια, αγρια η βροχη που θα πεσει πανω μας»

    ΥΓ
    Και επειδη τετοιες συμπεριφορες δεν εχουν σαν υποβαθρο την εντιμοτητα αλλα την υποκρισια και την θρασυδειλια, πριν αλεκτωρ λαλησει τρις ελαλησε η κοτα που κουβαλανε μεσα τους, και ειπε: «Σε καμια περιπτωση ο πρωθυπουργος δεν ενοουσε τον κ Σόιμπλε», αλλα δεν ειχε το σθενος να μας πει ποιον εννοούσε.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Νομίζω ότι αξιοποιεί τις καλύτερες παραδόσεις της σταλινικής ψυχιατρικής. Κινείται με λυμένα τα φρένα σαν τρελό σαραβαλιασμένο φορτηγό Lada. Χρειαζόμαστε μπόλικη τύχη για να γλυτώσουμε τα χειρότερα.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «Εχω πέσει από μικρός στη μαρμίτα αισιοδοξίας» είπε ο Τσίπρας σε δημοσιογράφους

    Πηγή: «Εχω πέσει από μικρός στη μαρμίτα αισιοδοξίας» είπε ο Τσίπρας σε δημοσιογράφους [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/308970/eho-pesei-apo-mikros-sti-marmita-aisiodoxias-eipe-o-tsipras-se-dimosiografoys-eikones#ixzz4TeNUHn9W

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Αυτός ο αλήτης πάει να ξανακάνει τα ίδια που έκανε το πρώτο εξάμηνο του ’15. Περήφανη Διαπραγμάτευση Νο 2. Όλοι ξέρουμε πως έληξε τότε εκείνο το έργο.
    Και από ότι θυμάμαι προσωπική επίθεση στον Σόϊμπλε, με απαξιωτικές αναφορές στην αναπηρία του, είχε κάνει παλιότερα και η Αυγή, σε κάποια γελοιογραφία αν θυμάμαι καλά (πρίν τις εκλογές του Ιανουαρίου του ’15).

    Είναι τελείως ανίκανος, και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η κατοχή και νομή της εξουσίας.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Παίδες και κόρες με το μαλακό οι σκληροί χαρακτηρισμοί, αν και είμαστε όλοι έτοιμοι να αρχίσουμε τα μπινελίκια. 🙂

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Η ανορθόδοξη συμπεριφορά του πρωθυπουργού

    Του Γιάννη Σιδέρη

    Ήξεις αφήξεις ου… τον Σόιμπλε πλήξεις…

    Κάπως έτσι ήταν η αλλοπρόσαλλη στάση του πρωθυπουργού κατά την έμμεση, και κάθε άλλο παρά διπλωματική, επίθεση στον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

    Στην Βουλή ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων, όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τη χώρας τους, ούτε της Ευρώπης. Όλοι κατανόησαν ότι φωτογραφίζει τον Σόιμπλε, σε μια απαράδεκτη ψυχιατρικοποίηση της πολιτικής συμπεριφοράς ενός ευρωπαίου υπουργού, ο οποίος θεωρούμε ότι δεν μας κάνει τα χατίρια.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δήλωσε στους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες – που κατά παράδοση καλούνται τέτοια μέρα στο Μαξίμου – ότι δεν εννοούσε τον Σόιμπλε.

    Ωστόσο λίγο μετά, πηγές του Μαξίμου δήλωσαν στο liberal.gr ότι «Η αναφορά του Πρωθυπουργού ήταν ανώνυμη!!! Η όποια αναφορά έγινε στους δημοσιογράφους (δηλαδή ότι δεν εννοούσε τον Σόιμπλε), έγινε εν μέσω αστεϊσμών, ευχών για χρόνια πολλά κλπ! Η συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού δεν είναι ούτε επιβεβαίωση ούτε διάψευση Είναι μια γενική αναφορά»!

    Αν μπερδευτήκατε… έχετε δίκιο! Το πρόβλημα είναι ότι και η κυβέρνηση είναι μπερδεμένη. Προσωποποιεί την πολιτική στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, χωρίς ωστόσο κανείς εξ ημών να γνωρίζει: το κάνει επειδή πιστεύει ότι όντως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει οφείλονται στη… μνησικακία και παραξενιά του γερμανού υπουργού, ή απλώς θέλει να στοχοποιήσει έναν εμβληματικό εχθρό, προκειμένου να βρει άλλοθι στις επερχόμενες αποτυχίες της;

    Ούτως ή άλλως η συμπεριφορά του κ. Τσίπρα είναι αντισυμβατική, αντιθεσμική, αντιδεοντολογική και αντικανονική. Μαρτυρά ότι η κυβερνητική ηγεσία δεν έχει επίγνωση των απαρέγκλιτων κανόνων διπλωματικής συμπεριφοράς. Μπορεί ο Λαζόπουλος να χυδαιολογεί κατά Σόιμπλε, αλλά εκπροσωπεί τον εαυτό του, δεν εκπροσωπεί έναν ολόκληρο λαό.

    http://www.liberal.gr/arthro/102677/politiki/2016/i-anorthodoxi-sumperifora-tou-prothupourgou—.html

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ε, οι σκληροί χαρακτηρισμοί Σχολιαστή (και σιγά τους σκληρούς χαρακτηρισμούς δηλαδή 🙂 ) έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το έχουμε ξαναδεί το έργο. Και ξέρουμε πως τελειώνει…

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Άρχισαν τα όργανα…

    Υψηλότερο πλεόνασμα για το 2016 ζητούν μετά τις παροχές οι θεσμοί

    http://www.kathimerini.gr/889122/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/yyhlotero-pleonasma-gia-to-2016-zhtoyn-meta-tis-paroxes-oi-8esmoi

    ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

    Ανεβάζουν τον πήχυ για την ελληνική κυβέρνηση οι θεσμοί και ζητούν να δεσμευθεί ότι θα πάρει μέτρα αν δεν πετύχει τον δικό της στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι υψηλότερος από αυτόν του μνημονίου.

    Ο στόχος του μνημονίου για το 2016 είναι 0,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και μετά τη χορήγηση του βοηθήματος στους συνταξιούχους θα πετύχει πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ. Αυτή η απαίτηση υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες στο έγγραφο που έστειλαν οι θεσμοί χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    […]

    Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι:

    • Η παροχή προς τους συνταξιούχους είναι έκτακτη και εφάπαξ, ενώ θα πρέπει να είναι σαφές ότι και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα αφορά μόνο το 2017. Να σημειωθεί ότι για το μέτρο αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά, ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ρητώς ότι την 1η Ιανουαρίου 2018 θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.

    • Στην περίπτωση που καταγραφεί απόκλιση από το πρωτογενές πλεόνασμα επί του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει τις παροχές, (το 0,75% του ΑΕΠ), τότε θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα.

    • Στο μέλλον, όταν θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα τηρούνται τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών και τα οποία αποτυπώνονται στο μνημόνιο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η υπεραπόδοση θα κατευθύνεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη μείωση των φορολογικών βαρών.

    […]

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η physicist λέει:

    Χμ, πάντως αυστηρά μιλώντας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε κάποιον (υποτίθεται τον κ. Σώυμπλε) για μοχθηρία και τον χαρακτήρισε δυστυχή, δεν έκανε καμία σύνδεση με σωματική αναπηρία κλπ. Το σχόλιο του ΠΘ είναι μεν ανόητο, λαϊκιστικό και παιδαριώδες, και καταλαβαίνουμε ότι έχει στόχο να αντηχήσει στα αντιγερμανικά αισθήματα πολλών, που άλλοι είναι ψηφοφόροι του Σύριζα και άλλοι όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτές είναι δικές μας ερμηνείες. Θεμιτές μεν και όχι παράλογες αλλά πάντως ερμηνείες.

    Σκεφτείτε τώρα πόσο επικίνδυνες είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις περί «λόγου του μίσους» (hate speech). Η δήλωση του ΠΘ, αν είχε γίνει από κάποιον άλλον, και με βάση τα κριτήρια της ερμηνείας που χρησιμοποιούνται εδώ, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί έτσι και να έχει νομικές συνέπειες. Δεν νομίζω ότι κανείς από μας θα ήθελε κάτι τέτοιο.

    ΥΓ — Τα περί άθλιας μεταχείρισης των αναπήρων στην Ελλάδα, τα θέματα με τις κακοφτιαγμένες και παρκαρισμένες ράμπες, για την αδυναμία πρόσβασης κ.τ.ο. είναι γνωστά και σωστά.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΔΠ, πιο πολυ για μένα το έγραψα, να αυτοσυγκρατηθώ 🙂

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Ενη λέει:

    Οι απαραδεκτοι και μπρουταλ αναφορές του ΠΦ περι «ψυχης κλπ.», δεν οφειλονται σε καμια αμορφωσιά και ανωριμοτητα του Τσιπρα αλλά, ως φαινεται, ειναι η κυρια στρατηγική της κυβερνησης συριζα-ανελ, που απευθυνεται στο θυμικό του εσωτερικου ακροατηριου,( και οχι μονο των ψηφοφορων του συριζα), το οποιο τοσα χρονια «βομβαρδιζεται» με χαρακτηρισμους «αντι-Σοιμπλε κλπ.» (για να το πω κομψα).

    Ηδη ο Παπαδημουλης , οπως δημοσιευεται στο ΕΘΝΟΣ σημερα, υποστηριζει μια αντιπαραθεση της κυβερνησης με ολους αυτους οι οποιοι «υπονομευουν» τα θετικά της διαπραγματευσης των συριζα-ανελ στα οργανα της ΕΕ.

    ««ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ EUROGROUP ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ»
    Παπαδημούλης: Μονομερής ενέργεια Σόιμπλε το «πάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
    Άρθρο του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της αξιολόγησης, τις «γνωστές τιμωρητικές εμπλοκές», κυρίως από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, αλλά και τις σταδιακά ευνοϊκές ισορροπίες δυνάμεων που διαμορφώνονται στην ΕΕ υπέρ των ελληνικών θέσεων.
    ΕΘΝΟΣ On Line
    10:42,
    Παπαδημούλης: Μονομερής ενέργεια Σόιμπλε το «πάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης «η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν είναι μόνες τους, αλλά καταφέρνουν με συνέπεια και συνεχείς προσπάθειες να δημιουργούν πολύτιμες συμμαχίες που αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιανομή του εισοδήματος και την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων».
    Υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση αξιοποιεί επίσης το ΔΝΤ ως δούρειο ίππο για να ασκήσει πολύπλευρη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοτας οτι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οφείλεται στην επιδίωξη της γερμανικής ηγεσίας

    Ολόκληρο το άρθρο του κ. Παπαδημούλη:
    «Η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της, θα αντισταθούν στις γερμανικές πιέσεις

    Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει και μπορεί να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου 2017, παρά τα εμπόδια και την καθυστέρηση, κυρίως από την πλευρά του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. Οι γνωστές τιμωρητικές εμπλοκές, τις οποίες έχει συνηθίσει η ελληνική κυβέρνηση, δεν αρκούν για να γκρεμίσουν ό,τι με κόπο έχει χτιστεί τα δύο αυτά χρόνια στην Ελλάδα: θετικοί δημοσιονομικοί δείκτες, σταθερή μείωση της ανεργίας, επιστροφή τμήματος του πλεονάσματος στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, σταδιακή αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος, θετικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, ανάπτυξη συμμαχιών σε επίπεδο θεσμών, πολιτικών ηγετών, και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν είναι μόνες τους, αλλά καταφέρνουν με συνέπεια και συνεχείς προσπάθειες να δημιουργούν πολύτιμες συμμαχίες που αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιανομή του εισοδήματος και την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων.
    Πριν από δύο σχεδόν χρόνια, τον Ιανουάριο του 2015, η ελληνική κυβέρνηση ήταν σχεδόν μόνη της, χωρίς συμμάχους, ενώ σήμερα ο κ. Σόιμπλε είναι εκείνος που βρίσκεται εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του και στην τακτική του για συνεχείς επιβαρύνσεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, και κυρίως στην προσπάθειά του να ναρκοθετεί και καθυστερεί με κάθε τρόπο τις συμφωνίες και υποχρεώσεις των εταίρων που απορρέουν από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Ο κ. Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν τον πυρομανή που παίζει με τα σπίρτα μέσα σε μια αποθήκη καυσίμων, θέτοντας συνολικά σε κίνδυνο το ευρωπαϊκά οικοδόμημα, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τροφοδοτώντας με επιχειρήματα τις διαλυτικές, λαϊκιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη.

    Η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους και η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και 2018, ενώ ποτέ, σε κανένα Eurogroup, δεν αποφασίστηκε «πάγωμα» της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια της ελληνικής πλευράς, όπως αυθαιρέτως κάποιοι κύκλοι άφησαν να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά για μονομερή ενέργεια του Σόιμπλε, την οποία οι Σουλτς, Μοσκοβισί, Πιτέλλα, Ρέγκλινγκ, Ντομπρόβσκις, Ολαντ, Σαπίν, με εντυπωσιακή ένταση και έκταση, έσπευσαν άμεσα και συντονισμένα να καταδικάσουν με τις δηλώσεις τους.

    Η γερμανική κυβέρνηση αξιοποιεί επίσης το ΔΝΤ ως δούρειο ίππο για να ασκήσει πολύπλευρη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Επί της ουσίας, η γερμανική δεξιά και το ΔΝΤ επιδιώκουν, ασκώντας πίεση στην Ελλάδα, να διατηρήσουν ανέπαφο το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρωζώνη, αποτρέποντας κάθε περιθώριο αναθεώρησης, ευελιξίας και προσαρμογής σε ένα μοντέλο που θα ενδυναμώνει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

    Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οφείλεται στην επιδίωξη της γερμανικής ηγεσίας να κρατήσει ζωντανή και ενεργή την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα, έχοντας πρώτα διερευνήσει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας, αλλά και στην πρόθεσή της να «τρίξει τα δόντια» στην ελληνική κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία. Μια «αυστηρή στάση» απέναντι στους Έλληνες ενδέχεται να ενδυναμώσει τους συντηρητικούς Γερμανούς του CDU και CSU, να συσπειρώσει και να «τραβήξει» πίσω ψηφοφόρους που έχουν καταφύγει στο λαϊκιστικό και ξενοφοβικό AfD. Μια πιο διορατική και ευέλικτη στάση απέναντι στην Ελλάδα ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, μια στάση που σέβεται και αναγνωρίζει τόσο το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, θα ήταν εις βάρος των «γερακιών» της γερμανικής δεξιάς.

    Ωστόσο, οι συνθήκες για την αμφισβήτηση της παρούσας γερμανικής ηγεσίας έχουν ήδη τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στη Γερμανία, όπου οι δυνάμεις των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων συσπειρώνονται και αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της συντηρητικής ακροδεξιάς. Η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, υποστηρίζεται από την Κομισιόν, από την γαλλική κυβέρνηση, από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και από τις αντίστοιχες προοδευτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Είναι η πρώτη φορά, μετά από έναν μακρύ διαπραγματευτικό αγώνα, που οι συμμαχίες της ελληνικής κυβέρνησης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις, όχι μόνο για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να εμπνευστούν περισσότερο από τις προσπάθειες και την επιμονή της κυβέρνησης και να διαμορφώσουν τις συνθήκες ώστε μέσα στο 2017 να δοθεί τέλος στις καταστρεπτικές πολιτικές λιτότητας, και να ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής».

    Απο το ΕΘΝΟΣ

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Ενη λέει:

    ….και το σχετικο λινκ

    ww.ethnos.gr/politiki/arthro/papadimoulis_monomeris_energeia_soimple_to_pagoma_ton_metron_elafrynsis_tou_xreous-64784100/

    υγ..
    διορθωση στο σχολιο μου «απαραδεκτες αναφορες»

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

    Πιό χαμηλά δεν υπάρχει.
    Φοβάται μην χάσει τη νομή της εξουσίας ο ίδιος, και δεν μπορεί να βολεύει πιά τους φίλους του.
    Σίγουρα, δεν είναι συμπεριφορά πρωθυπουργού αυτή που εμφανίζει τον τελευταίο καιρό.

    Έχει κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στην Ελλάδα από κάθε προηγούμενο πρωθυπουργό.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η physicist λέει:

    Οι Γερμανοί όμως ήταν εκείνοι που ήρξαντο χειρών αδίκων κατηγορώντας αποκλειστικά την Ελλάδα για την απελευθέρωση του Αφγανού πρόσφυγα ο οποίος βίασε και σκότωσε την Μαρία Λ. στο Φράιμπουργκ. Μετακύλισαν δηλαδή στον εύκολο στόχο, την Ελλάδα, τις δικές τους ευθύνες που άφησαν ανεξέλεγκτα τα σύνορά τους, εκθέτοντας τον πληθυσμό της χώρας τους στη συρροή εγκληματικών στοιχείων. Η κενότητα των κατηγοριών τους καταδείχτηκε ολοφάνερα μετά το μακελειό του Βερολίνου, όπου οι γερμανικές Αρχές Ασφαλείας ρεζιλεύτηκαν διεθνώς και επανειλημμένως μέσα σε λίγες ώρες, με πολλαπλές θεαματικές νίλες από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Βερολίνο μέχρι το ομοσπονδιακό επίπεδο. Και τον φερόμενο ως δράστη ακόμα τον έψαχναν στο Βερολίνο-Μοαμπίτ — καλά που είχαν τα μάτια τους ανοιχτά οι Ιταλοί, αλλιώς τζίφος.

    Ο Έλληνας ΠΘ, μέσα στην παραζάλη και την ανοησία του, λέει τουλάχιστον κάτι σωστό και πληρώνει τους Γερμανούς με το ίδιο νόμισμα: δεν μπορείτε καν να προστατέψετε την ίδια σας τη χώρα, τους λέει, υπονοώντας: πάψτε να δείχνετε με το δάχτυλο τους άλλους. Για ποιο λόγο το αντισυριζαϊκό μένος δεν αφήνει μερικούς να δουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει εν μέρει δίκιο;

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η physicist λέει:

    Με τον Αφγανό τους έφταιξε η Ελλάδα που τον αποφυλάκισε πρόωρα και δεν έδωσε, λένε, σήμα ότι είναι καταδικασθείς. Με τον Αμρι, ο οποίος αποφυλακίστηκε με το γράμμα του Νόμου, για τον οποίον είχαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ, το Μαρόκο, την Ιταλία και αλλού, και τον οποίον υποτίθεται ότι παρακολουθούσαν οι ίδιοι, ποιος έφταιξε; Ποιος είναι υπεύθυνος που κυκλοφορούσε ελεύθερος σχεδιάζοντας (και εκτελώντας, ανενόχλητος) τρομοκρατικές ενέργειες; Ποιος είναι υπεύθυνος που ο Αμρι βρήκε καταφύγιο στο «γνωστό τέμενος του ΙΚ» στο Βερολίνο-Μοαμπίτ; Ποιος είναι υπεύθυνος που λειτουργούν απρόσκοπτα τέτοια τεμένη, καθ’ ομολογία των Αρχών σφηκοφωλιές του ΙΚ και του σαλαφισμού στην Ευρώπη; Ποιος είναι υπεύθυνος που ο Νο. 1 καταζητούμενος της Ευρώπης διέσχισε ανενόχλητος επί 3 μέρες τα σύνορα τριών τουλάχιστον χωρών (ΟΔΓ, Γαλλία, Ιταλία), ταξιδεύοντας με το κοινό τραίνο; Μήπως φταίει και γι’ αυτά ο Παρασκευόπουλος; Και ποιος θα πει επιτέλους σε μερικούς αυτόκλητους εισαγγελείς να σιωπήσουν και να σκεφτούν για λίγο τις δικές τους ευθύνες και τις δικές τους αποτυχίες; Ο Έλληνας ΠΘ είναι πιθανώς το λάθος πρόσωπο τη λάθος στιγμή και επέλεξε τον λάθος τρόπο να το κάνει ευτό — αλλά υπάρχει κι ένα όριο στο πόσο ξεδιάντροπη μπορεί να γίνει και η άλλη πλευρά.

    Είπαμε, ο συριζανέλ είναι γελοίος αλλά όχι βρήκαμε τώρα παπά να θάψουμε και τους ζωντανούς. Υπάρχουν και αλλού γελοίοι, ο συναγωνισμός είναι σκληρός.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Ηλίας λέει:

    Ο Τσίπρας μια χαρά τα πάει. Πουλάει τρέλα, και το πόπολο αγοράζει. Ανεβάζει τα ποσοστά του και ο Κυριάκος κοιτάζει σα χαζός. Λογικό γιατί είναι χαζός.

    Αντί να θεμελιώσει ένα πρόγραμμα, να καταθέσει μια πρόταση προσπαθεί να μοιάσει στο Τσίπρα να εμφανιστεί σαν Τσίπρας λαιτ, λίγο ποιο σοβαρός ίσως. Όταν λέει ότι δεν θα απολύσει κανένα δημόσιο υπάλληλο, όταν λέει ότι θα διατηρήσει τους πρόωρα συνταξιοδοτημένους 50ρηδες στο καθεστώς σύνταξης, με αποδοχές μεγαλύτερες του μέσου όρου των αμοιβών στον ΙΤ, τότε η κουβέντα παύει να έχει νόημα.

    Κάποια στιγμή όταν ο Τσίπρας αποφασίσει να κάνει εκλογές (και δεν είμαι σίγουρος ότι θα κάνει κάτι τέτοιο τώρα), θα ξεθάψει το τσεκούρι του αντιμνημόνιου, και με σύνθημα : ο Κυριάκος είναι ένας Τσίπρας αλλά πολύ μνημονιακός θα πάρει το ποσοστό του. Και όλα αυτά γιατί ο Κυριάκος δεν τόλμησε, φοβήθηκε.

    Φοβήθηκε να τα βάλει με το Καραμανλή, φοβήθηκε να αποκηρύξει το σάπιο παρελθόν της ΝΔ, φοβήθηκε μη στεναχωρήσει. Αλλά αν δεν σπάσεις αυγά, δεν κάνεις ομελέτα. Και αν δεν ξέρει πως να σπάει αυγά, ας ρωτήσει το Τσίπρα που είναι εξπέρ.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, εισαι βέβαιος οτι ο γελοίος Τσιπρας λεει αυτα που αναφέρεις, και οχι οτι βγαζει ενα αντιγερμανικό/αντισωυμπλε παραλήρημα για να πουλήσει ελληνικη υπερηφάνεια στους σανοφαγους;

    Νομιζω οτι δίνεις στις απαράδεκτες δηλωσεις του μια ερμηνεια που βολεύει το δικο σου μενος εναντίον της πολιτικής που ασκειται στην ΟΔΓ.

    ΥΓ: Αλλα και αν υποθέσουμε οτι ήθελε να ασκήσει την κριτικη που υπονοείς, ηταν αυτο το κατάλληλο phrasing;
    ΥΓ2: Η συμψηφιστικη λογικη δεν δινει σωστές απαντήσεις, κατα τη γνωμη μου.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, δεν μ’ ενδιαφέρει να κάνω κρίση προθέσεων στον Έλληνα ΠΘ. Νομίζω μάλιστα ότι αν έκανα, μάλλον θα συμφωνούσα μαζί σου ότι κατά κύριο λόγο απλώς ψαρεύει στα θολά νερά. Ωστόσο, οι δηλώσεις του και οι πράξεις του μπορούν μερικώς να ερμηνευτούν και να θεωρηθούν κι από μιαν άλλη πλευρά, αυτήν δηλαδή που θίγω στα σχόλιά μου. Και θα μπορούσα με τη σειρά μου να παρατηρήσω με πόσον ζήλο πέφτουν οι κατραπακιές και τ’ αστροπελέκια κατά του Τσίπρα ενώ δεν γράφτηκε ούτε ένα σχόλιο που να υπερασπίζεται τη χώρα μας απέναντι στις ξεδιάντροπες κατηγορίες που της απηύθυναν οι ανεύθυνοι ντε Μαιτσιέρ και λοιποί από το Βερολίνο.

    Επιλέον, θα σου ζητούσα να πάψεις να νομίζεις ότι κάνω συμψηφισμούς. Για καθετί που συμβαίνει στην πολιτική υπάρχουν διαφορετικές γωνίες να γίνει αντιληπτό, να ερμηνευτεί και να θεωρηθεί. Δεν ισοφαρίζω τίποτε, απλώς επισημαίνω ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά.

    ΥΓ — Νομίζω έγραψα ήδη ότι το phrasing ήταν ατυχές. Υπερασπιστής του Τσίπρα δεν είμαι, τα είπαμε αυτά, μην τα ξαναλέμε. Όσο για το αν έχω «μένος» κατά της πολιτικής της ΟΔΓ, μην κολλάς εκεί. Πόσους νεκρούς θέλεις για να καταλάβεις ότι η πολιτική αυτή είναι τερατώδης;

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η physicist λέει:

    Να το πω κι αλλιώς, δηλαδή: αν όντως ο Τσίπρας προσπαθεί να πουλήσει σανό για ν’ αποπροσανατολίσει από τις θεαματικές αποτυχίες της δικής του πολιτικής και να ρίξει το φταίξιμο στη Γερμανία (πολύ πιθανό ότι έτσι σκέφτεται), για ποιο λόγο αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ακριβώς το ίδιο με αντεστραμμένους ρόλους σε ό,τι αφορά τη δική της αποτυχία ν’ ασκήσει σοβαρή πολιτική για τη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών της στο εσωτερικό της χώρας της; Και για ποιο λόγο νομίζεις πως η υπόμνηση αυτού του ενδεχομένου (γεγονότος, κατά τη γνώμη μου) αποτελεί συμψηφισμό; Όταν η πραγματικότητα συντίθεται από αλληλοσυμπληρούμενες πτυχές, που συχνά είναι συγκρουόμενες η μία με την άλλη, σημαίνει αυτό ότι οι πτυχές ακυρώνονται εκατέρωθεν;

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Ενη λέει:

    Το ζητημα ειναι ευρυτερο των «πρωταγωνιστων» του ανακυψαντος θεματος. Δηλωσεις και αντιδηλωσεις Σοιμπλε – Τσιπρα.
    Ο Παπαδημουλης στο αρθρο του τονιζει την εμβελεια του ολου θεματος σε ευρωπαικο επιπεδο και τηςγενικοτερης ευρωπαικης πολιτικης. (βλ. ολο το αρθρο Παπαδημουλη πιο πανω)

    Γραφει λοιπόν
    (…)

    «Ωστόσο, οι συνθήκες για την αμφισβήτηση της παρούσας γερμανικής ηγεσίας έχουν ήδη τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στη Γερμανία, όπου οι δυνάμεις των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων συσπειρώνονται και αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της συντηρητικής ακροδεξιάς. Η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, υποστηρίζεται από την Κομισιόν, από την γαλλική κυβέρνηση, από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και από τις αντίστοιχες προοδευτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Είναι η πρώτη φορά, μετά από έναν μακρύ διαπραγματευτικό αγώνα, που οι συμμαχίες της ελληνικής κυβέρνησης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις, όχι μόνο για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
    Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να εμπνευστούν περισσότερο από τις προσπάθειες και την επιμονή της κυβέρνησης και να διαμορφώσουν τις συνθήκες ώστε μέσα στο 2017 να δοθεί τέλος στις καταστρεπτικές πολιτικές λιτότητας, και να ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής»

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Mitsos λέει:

    To διπλό νόμισμα είναι προ των πυλών. Είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή κάποιων ηλιθίων οι οποίοι βλέπουνε ότι το μνημόνιο που ψήφισαν όλοι μαζί τον Αύγουστο δεν βγαίνει. Τα υπόλοιπα και οι κορώνες προς τον Σόιμπλε, όλα είναι θέατρο για εσωτερική κατανάλωση προς τους ιθαγενείς που είναι μνημονιακοί Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο αλλά για να μην διαλυθούν τελείως ως κόμμα το παίζουν αντιμνημονιακοί την υπόλοιπη βδομάδα.

    Το διπλό νόμισμα είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα. Μόνο χώρες κατεχόμενες αναγκαστικά τους επιβάλλεται. Κάτι τέτοιο έλαβε χώρα με το κατοχικό μάρκο και τα ράλικα λεφτά και θα έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα που είχε και τότε. Αλλά να γνωρίζουν ότι το όριο της ανοχής και της αντοχής του κοσμάκη τελειώνει.

    Οποιος συζητάει για διπλά και τρίδιπλα νομίσματα είναι ή άσχετος ή προδότης. Και επειδή ο Τσακαλωτος δεν είναι άσχετος, θα στηθεί στα 9 μέτρα στο τέλος του έργου. Διαλέχτε και πάρετε ή θα βγείτε από το ευρώ και θα πατε σε εθνικό νόμισμα ή θα βγείτε στις αγορές να δανειστείτε. Επειδή όμως δεν πρόκειται να δανείσει την Ελλάδα για τα επόμενα 50 χρόνια κανείς αφήστε στην άκρη τον ευρωλιγουρισμό και ξεχάστε το ευρώ γιατί ο Χειμώνας του 41 με το κατοχικό μάρκο δεν είναι και τόσο μακρια. Κάποιοι τον θυμούνται ακόμα.

    Λύση πλην της μονομερούς διαγραφής χρέους και της εξόδου από την ΕΟΚ δεν υπάρχει. Το ξέρουνε οι κυριοι αλλά βρήκανε και παιζουνε με τους ιθαγενείς διότι οι έξω γνωρίζουν οι πάντες τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα από εδώ και πέρα. Λεφτά από μνημόνια τέλος, έξοδο στις αγορές τέλος εκτός και αν είναι διατεθειμένοι για διψήφια επιτοκια που θα φέρουνε χρεοκοπία σε ελάχιστες εβδομάδες οπότε σου λένε ας σερβίρουμε τα ράλικα λεφτά.. και το ηλεκτρονικό χρήμα στο πόπολο.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, μίλησα για συμψηφισμό επειδη η παρούσα συζητηση αφορά τις αδιανόητης ανοησίας/γελοιότητας δηλωσεις Τσιπρα.

    Αυτα τα πραγματα δεν λέγονται στη διεθνη πολιτικη. Αυτο θεώρησα οτι σχολιάζουμε, ανεξάρτητα απο το δικιο η το άδικο του περιεχομένου.

    Με αυτο το δεδομένο θεώρησα οτι εσυ συμψηφίσες το λεκτικό μερος με αυτο που εσυ θεώρησες ως περιεχόμενο. Αυτο.

    ΥΓ: Και τα χίλια δικιά να ειχε -που δεν εχει- επαναλαμβάνω οτι αυτα δεν λέγονται.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, υπεκφεύγεις. Οι δηλώσεις Τσίπρα έγιναν στο υπόβαθρο των πρόσφατων κατηγοριών του κ. ντε Μαιτσιέρ, Ομοσπονδιακού Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, κατά της χώρας μας, στην οποία επέρριψε ευθύνες τις οποίες φέρει όχι η Ελλάδα αλλά η αλλοπρόσαλλη και ανεύθυνη πολιτική της δικής του Κυβέρνησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. ντε Μαιτσιέρ κατέστησε υπεύθυνη τη χώρα μας για τις εγκληματικές πράξεις ενός ανθρώπου τον οποίον η δική του χώρα δεν ήλεγξε ποτέ, και πώς να τον ελέγξει αφού δεν ελέγχει γενικώς.

    Νομίζω, επομένως, ότ δικαιούμαι να σε ρωτήσω με τη σειρά μου γιατί δεν άσκησες την παραμικρή κριτική σ’ αυτά τα αστήρικτα σχόλια του κ. ντε Μαιτσιέρ, τα οποία επίσης δεν λέγονται — ακόμα κι αν είχαν βάση.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σιγα μην απάντησε στον ντε τέτοιο. Για το Σοιμπλε τα είπε, αλλά αν είσαι στα 4 και τα λες αποτελεί θλιβερό θέαμα

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η physicist λέει:

    Από πού το ξέρεις αυτό; Πρόκειται για εκτίμηση — ΟΚ, σύμφωνοι, κάθε βάσιμη εκτίμηση είναι σεβαστή αλλά στη δήλωσή του λέει κάτι πολύ συγκεκριμένο: … δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας τους. Επειδή τα τρέχοντα, φλέγοντα προβλήματα της ΟΔΓ δεν είναι οικονομικής φύσεως αλλά αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, κι επειδή πολύ πρόσφατα είχαμε τη δήλωση ντε Μαιτσιέρ αλλά και την τραγωδια του Βερολίνου, εξίσου βάσιμη είναι η εκτίμηση ότι ο Τσίπρας ρίχνει καρφί για τα τζιχάντια που αλωνίζουν τη Γερμανία (τα οποία ούτως ή άλλως ήθελε να στείλει εκεί ο άλλος ο ανεκδιήγητος αλλά και οι Γερμανοί δεν έκαναν τίποτε να τον εμποδίσουν). Γιατί να καρφώνει τον ΥπΟικ της ΟΔΓ όταν τα προβλήματα δεν αφορούν τον χαρτοφυλάκιό του;

    Κοντολογίς, η κατάσταση είναι πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον, κι όλους μαζί. Όχι μόνον τον Τσίπρα, δεν τα κάνει η νύφη όλα τα στραβά τα καρβέλια.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν απαντούσε λέγοντάς ότι κάνουν το δάσκαλο Αλλά τα κάνουν μπάχαλο θα μπορούσε να σταθεί
    Αλλά μπέρδεψε ψυχές Καλό και Καλό με ηθικολογία
    του κωλου
    Για το σόι μπλε τα είπε και ήταν αηδιαστικό
    ο νέος 😆

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η physicist λέει:

    Ποια προβλήματα της χώρας του δεν αντιμετωπίζει ο Σώυμπλε κατά τη γνώμη σου; Στο βαθμό που μπορείς να μπεις στο μυαλό του Τσίπρα σύμφωνα με την υπόθεση που κάνεις, πράγμα ομολογουμένως όχι εύκολο 😉

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η physicist λέει:

    Προσωπικά πιστεύω ότι έκανε έναν αχταρμά τα πάντα όλα, αφού δεν φημίζεται δα και για την καθαρή, πειθαρχημένη του σκέψη. Όμως ακόμα κι ένας ασυνάρτητος μπορεί να πει κάτι που είναι εν μέρει σωστό και δίκαιο.

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ physicist

    Ο Τσίπρας στο συγκεκριμένο ζήτημα (μεταναστευτικό – εγκληματικότητα – τρομοκρατία) συμπλέει με τη γερμανική κυβέρνηση ή μάλλον συνέπλεε.Κριτική θα μπορούσε να κάνει ο Όρμπαν ή ο Βίλντερς – που έκανε και έβγαλε και φωτομοντάζ της Μέρκελ με χέρια με αίμα – ή στη Γερμανία το AfD,όχι ο Τσίπρας που υλοποίησε εμπράκτως την πτώση των συνόρων της ΕΕ και πέρασε πάνω από ένα εκατομμύριο μέσα.
    Εάν ο τρομοκράτης πέρναγε από Γερμανία σε Γαλλία και Ιταλία χωρίς έλεγχο είναι ακριβώς διότι δεν υπάρχει συνοριακός έλεγχος στη ζώνη Σένγκεν.Αυτή είναι η φιλοσοφία της ζώνης,να μην υπάρχουν σύνορα μεταξύ των χωρών μελών.Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να φυλάσσονται καλά τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης ,τα οποία κατήργησε μονομερώς ο Τσίπρας καραδοκώντας να δημιουργήσει πρόβλημα στη Μέρκελ ή εάν αυτή αντιδράσει να πετάξει ιστορίες περί ναζισμού.
    Αφού αυτή αποφάσισε να πάει πάσο και να τους πάρει (περιμένοντας κατά τη γνώμη μου τις αναπόφευκτες αντιδράσεις των ενδιάμεσων και άλλων που θα της επέτρεπαν αναδίπλωση χωρίς να μπορεί να πει κανείς για ρατσισμό) συνέπλεαν μέχρι πρότινος εναντίον των κακών ακροδεξιών Βίζεγκραντ για τους οποίους μάλιστα ο ουφοπρόεδρος συνοδοιπόρος Παυλόπουλος ζητούσε κυρώσεις της ΕΕ επειδή δεν ήθελαν τζιχαντιστές στις χώρες τους.
    Άρα τι νόημα έχει η κριτική του;

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η physicist λέει:

    Δεξιέ, ο Τσίπρας είναι οπορτουνιστής, δεν έχει αρχές και τέτοια. Όταν βρει την ευκαιρία να κριτικάρει κάποιον αντίπαλό του, θα το κάνει έστω κι αν αυτό αντιβαίνει τις (δηλωμένες στο χαρτί — άλλη αξία δεν έχουν) υποτιθέμενες αρχές του. Αλλά ξαναλέω ότι ακόμα κι αν το έκανε ευκαιριακά, άτσαλα και τυχοδιωκτικά όπως το έκανε: η δήλωσή του ότι η Κυβέρνηση της ΟΔΓ δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας της είναι εύστοχη και αληθής. Και στον βαθμό που θα μπορούσε να είναι (άτσαλη, κακοδιατυπωμένη, οτιδήποτε) απάντηση στην ουρανομήκη αθλιότητα του κ. ντε Μαιτσιέρ, είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

    Δεδομένων όλων των κακών της μοίρας της που έχει αυτή η Κυβέρνηση της Ελλάδας, νομίζω ότι η κριτική που της γίνεται είναι σε ορισμένες περιπτώσεις άδικη, κι αυτό μ’ ενοχλεί. Ειδικά μάλιστα όταν δίνεται υπερβολική σημασία σε ζητήματα καλών τρόπων με τον ενδόμυχο φόβο ότι θα θιχτούν οι υψηλοί ξένοι εταίροι μας, οι οποίοι όμως σε ζητήματα καλής συμπεριφοράς είναι όχι σπάνια ταγάρια του κερατά οι ίδιοι.

    Γράφεις, ακόμα: […] Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να φυλάσσονται καλά τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης ,τα οποία κατήργησε μονομερώς ο Τσίπρας […] Πρόκειται για λάθος. Η πρόσκληση για μετανάστευση στην Ευρώπη και για χορήγηση ασύλου στην ΟΔΓ (το οποίο άσυλο έχει αποδεδειγμένα γίνει αντικείμενο κατάχρησης αμέτρητες φορές) κυκλοφόρησε ήδη από το 2014, πριν έρθει στην εξουσία ο Σύριζα, και μάλιστα σε επίσημο, προπαγανδιστικό βίντεο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μετανάστευσης το οποίο διαδόθηκε μέσω ΥΤ. Ο Σύριζα μπορεί να ήταν χρήσιμος στην κ. Μέρκελ τη στιγμή που βρέθηκε εκεί όμως δεν είναι εκείνος που άνοιξε τα σύνορα, κι ούτε θα είχε μέλλον αυτή η υπόθεση αν η ΟΔΓ δεν είχε δώσει σαφή σημάδια ότι θα ανοίξει εκείνη τα δικά της.

    Το βίντεο κι ένα εξαιρετικό σχετικό άρθρο θα τα λινκάρω σε σχόλιο που θ’ ακολουθήσει.

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η physicist λέει:

    Το άρθρο με τίτλο Το Άδικο πάντοτε ξεκινάει μ’ ένα ψέμα για την σχιζοφρενική και ψευδεπίγραφη «κουλτούρα του καλωσορίσματος» της Κυβέρνησης Μέρκελ, γραμμένο από τον Imad Karim, Λιβανέζο-Γερμανό σκηνοθέτη και δημοσιογράφο, βραβευμένο για την εργασία του στην ένταξη μεταναστών στην κοινωνία.

    Γνώσεις γερμανικών απαραίτητες ή γουγλομεταφραστής.

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η physicist λέει:

    Το διαφημιστικό-προπαγανδιστικό φιλμάκι για την Γη της Επαγγελίας, φτιαγμένο το έτος 2014, πριν έρθει στην εξουσία ο Σύριζα. Γνώσεις γερμανικών επίσης απαραίτητες.

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, γιατι ηταν ουρανομήκης αθλιότητα η δηλωση του ντε Μαιτσιερ; Η ελληνικη κυβερνηση χειρίζεται με επάρκεια και ασφαλεια το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζητημα, κατα τη γνωμη σου;

    Οσο για το αν πρεπει να προσέχουμε τους καλούς τρόπους κλπ για να μη θιγούν οι εταίροι, η δικη μου απάντηση ειναι οτι ασφαλώς και πρεπει.
    1. Διοτι αυτο επιτάσσει η διεθνης διπλωματία/πολιτικη και 2. Διοτι αυτοι οι συγκεκριμένοι εταίροι συμβαίνει να ειναι και δανειστές μας. Η αξιοπρέπεια λοιπόν -οχι οπως την εννοει ο Τσιπρας- επιβάλλει να μην προσβάλλεις βάναυσα αυτούς, τους οποίους την επόμενη μέρα θα γλείφεις για να σου δώσουν δανεικά. Αυτο δεν ειναι αξιοπρέπεια αλλα κομπλεξική ψευτομαγκιά.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η physicist λέει:

    Φυσικέ, γιατι ηταν ουρανομήκης αθλιότητα η δηλωση του ντε Μαιτσιερ; Η ελληνικη κυβερνηση χειρίζεται με επάρκεια και ασφαλεια το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζητημα, κατα τη γνωμη σου;

    Το έχω εξηγήσει καμια δεκαριά φορές αλλά ευχαρίστως και μια ενδέκατη: επειδή δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν οι ελληνικές Αρχές είχαν δηλώσει ή όχι το αν ο Αφγανός είχε Ποινικό Μητρώο (σημ.: η Ελληνική πλευρά δηλωσε ότι είχε καταγράψει το Μητρώο του Αφγανού στο σχετικό ευρωπαϊκό αρχείο). Οι γερμανικές Αρχές δεν ενδιαφέρονται καν. Ακόμα και για τον Αμρί, όπου αποδεδειγμένα οι Ιταλοί το είχαν δηλώσει, οι Γερμανοί όχι μόνον τον άφησαν να κυκλοφορεί ανεμπόδιστος στη χώρα τους αλλά να έχει πολλαπλές ταυτότητες, να επισκέπτεται σαλαφιστικά κέντρα που δεν μπορούσαν να τα κλείσουν λόγω ελλείψεως προσωπικού και εν τέλει να διαπράξει τη φριχτή πράξη του που σκότωσε 12 αθώους και καταδίκασε πολλούς άλλους να μείνουν ανάπηροι μια ζωή. Πόσο θράσος μπορεί να έχει ο κ. ντε Μαιτσιέρ όταν προσπαθεί να ξεπλύνει την αποτυχία της δικής του Κυβέρνησης και των επιλογών της Καγκελαρίου του ρίχνοντας την ευθύνη στην Ελλάδα;

    Οσο για το αν πρεπει να προσέχουμε τους καλούς τρόπους κλπ για να μη θιγούν οι εταίροι, η δικη μου απάντηση ειναι οτι ασφαλώς και πρεπει.
    1. Διοτι αυτο επιτάσσει η διεθνης διπλωματία/πολιτικη

    Ναι, αλλά ισχύει για όλους. Και διπλωματία/πολιτική σημαίνει ότι δεν βγαίνεις να κατηγορήσεις ξένη χώρα χωρίς αποδείξεις — το γεγονός ότι η πραγματικότητα τον διέψευσε είναι τραγικό, το πλήρωσαν αθώοι άνθρωποι με τη ζωή τους.

    2. Διοτι αυτοι οι συγκεκριμένοι εταίροι συμβαίνει να ειναι και δανειστές μας. Η αξιοπρέπεια λοιπόν -οχι οπως την εννοει ο Τσιπρας- επιβάλλει να μην προσβάλλεις βάναυσα αυτούς, τους οποίους την επόμενη μέρα θα γλείφεις για να σου δώσουν δανεικά. Αυτο δεν ειναι αξιοπρέπεια αλλα κομπλεξική ψευτομαγκιά.

    Ο Τσίπρας μπορεί να είναι ψευτόμαγκας αλλά ανάμεσα στους δανειστές μας βρίσκονται διάφοροι χαρτογιακάδες με μηδέν υπόληψη στους ίδιους τους λαούς που κυβερνούν, τιποτένια μηδενικά που αν κάποιος τους φυσήξει θα πέσουν. Μακάρι να μην ήταν ο Τσίπρας απέναντί τους αλλά κάποιος πολιτικός με έρμα, συγκρότηση, μυαλό και παιδεία. Δυστυχώς δεν μας έτυχε.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, αν κατάλαβα καλα, ο ντε Μαιτσιερ επέρριψε ευθυνη στην Ελλάδα για το συγκεκριμενο περιστατικό. Δεν ξέρω αν ειχε δικιο η άδικο, ομως δεν θα ηταν λογικό να περιμένει κανεις να θεωρει ο συγκεκριμένος πολιτικος οτι εχει αποτύχει συνολικά η πολιτικη της κυβερνησης του στο μεταναστευτικό και οτι ως εκ τούτου δεν εχει κριτικής των παραλείψεων των άλλων.

    Αυτο που εσυ αποκαλείς «ξέπλυμα της πολιτικής της καγκελαρίου» ειναι το απολύτως αναμενόμενο και θεμιτό απο έναν υπουργό συγκεκριμένης κυβερνησης.
    Οταν θεωρει οτι καποιοι άλλοι εχουν ευθύνες, δεν πιστεύει οτι πρεπει να αυτομαστιγωθεί προτού τους αςκηςει κριτικη. Σε παρασύρει το αντιμερκελικο σου μενος και νομιζω χάνεις τον πραγματισμό.

    Κατα τα αλλα, όποιον πολιτικο και να είχαν απεναντι τους αυτοι που λες, και οποια κι αν ειναι η ποιητή τα τους, αυτος ο πολιτικος θα επρεπε να ειναι πολυ προσεκτικός στις δηλωσεις του, οταν εξαρτάται απο τον δανεισμό τους για να μην χρεοκοπήσει.

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η Αλικη λέει:

    Διορθωση: …δεν εχει δικαίωμα κριτικης

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Αλικη λέει:

    Διορθωση2: …οποια κι αν ειναι η ποιοτητα τους

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η physicist λέει:

    Φυσικέ, αν κατάλαβα καλα, ο ντε Μαιτσιερ επέρριψε ευθυνη στην Ελλάδα για το συγκεκριμενο περιστατικό. Δεν ξέρω αν ειχε δικιο η άδικο, ομως δεν θα ηταν λογικό να περιμένει κανεις να θεωρει ο συγκεκριμένος πολιτικος οτι εχει αποτύχει συνολικά η πολιτικη της κυβερνησης του στο μεταναστευτικό και οτι ως εκ τούτου δεν εχει κριτικής των παραλείψεων των άλλων.

    Στο συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρομαι, όπου οι κατηγορίες που ήγειρε ήταν απλώς αθλιότητες. Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πολιτική της ΟΔΓ στο μεταναστευτικό, υπάρχει άφθονη και πολύ καλά τεκμηριωμένη κριτική στη γερμανόφωνη πολιτική δημοσιογραφία αλλά και στην αγγλόφωνη και αλλού (π.χ. το άρθρο του Imad Karim που έδωσα παραπάνω είναι κρυστάλλινο). Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σ’ αυτήν την κριτική: η δήλωση ντε Μαιτσιέρ είναι συγκεκριμένη και αποδεδειγμένα εσφαλμένη, και περιορίζομαι σ’ αυτό.

    Αυτο που εσυ αποκαλείς «ξέπλυμα της πολιτικής της καγκελαρίου» ειναι το απολύτως αναμενόμενο και θεμιτό απο έναν υπουργό συγκεκριμένης κυβερνησης.

    Το θεωρείς απόλυτα αναμενόμενο και θεμιτό να εκτοξεύσει κάποιος ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της χώρας σου επειδή δεν είναι της αρεσκείας σου η Κυβέρνησή της; ΟΚ, καλώς, είναι κι αυτή μια πολιτική θέση την οποία ειλικρινώς δέχομαι — αλλά τότε πάψε την ηθικολογία και την διδασκαλία ex cathedra σχετικά με το τι είναι πρέπον και τι όχι. Κατά τη δική μου γνώμη, η πράξη του κ. ντε Μαιτσιέρ είναι αθλιότητα, κατ’ εσένα είναι θεμιτή επειδή υπερασπίζεται την κ. Μέρκελ και μαστιγώνει τον χλεμπονιάρη τον Τσίπρα. Fine.

    Οταν θεωρει οτι καποιοι άλλοι εχουν ευθύνες, δεν πιστεύει οτι πρεπει να αυτομαστιγωθεί προτού τους αςκηςει κριτικη. Σε παρασύρει το αντιμερκελικο σου μενος και νομιζω χάνεις τον πραγματισμό.

    Δεν με νοιάζει το τι θεωρεί και όταν εκτοξεύει κατηγορίες η γνώμη του είναι τρία στο δεκάρικο (opinions are like assholes — everybody has one). Καλά θα κάνει να τη στηρίζει και με δεδομένα, με αποδείξεις, κι όχι να γίνεται ρεζίλι προτού λαλήσει ο πετεινός.

    Κατα τα αλλα, όποιον πολιτικο και να είχαν απεναντι τους αυτοι που λες, και οποια κι αν ειναι η ποιητή τα τους, αυτος ο πολιτικος θα επρεπε να ειναι πολυ προσεκτικός στις δηλωσεις του, οταν εξαρτάται απο τον δανεισμό τους για να μην χρεοκοπήσει.

    Καταρχάς συμφωνώ. Από την άλλη, αναρωτιέμαι μήπως ο Τσίπρας ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι. Π.χ. ότι η κ. Μέρκελ θα κρατήσει την Ελλάδα στο Ευρώ πάση θυσία ή ότι τα μεγάλα κανόνια, αν σκάσουν, θα σκάσουν αλλού ή κάτι παρόμοιο.

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, ειναι σαφές το γιατι το θεωρω «αναμενόμενο και θεμιτό» -οχι βεβαια για τους λογους που αναφέρεις.
    Δεν κρίνω σκόπιμο το να απολογηθώ απεναντι σε τόση επιθετικότητα και στρεψοδικία.

    ΥΓ: Που την είδες την ηθικολογία και την ex cathedra διδασκαλία; Την γνωμη μου διατύπωσα, και μαλιστα με πολυ πιο ήπιο τροπο απο τον δικο σου.

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η physicist λέει:

    Τι ακριβώς είναι απολύτως θεμιτό όταν η κατηγορία δεν αντέχει ούτε τη στοιχειώδη αντιπαράθεση με την πραγματικότητα; Ποια σημασία έχει για σένα η λέξη θεμιτός; Πώς μπορεί κανείς ν’ αντιληφθεί το νόημά της πέρα από την κοινώς αποδεκτή της σημασία;

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η physicist λέει:

    Το ψευτομάγκικο ύφος του κ. Τσίπρα σε εξοργίζει (κατανοητόν), οι λαθροχειρίες του άλλου του μακαντάση είναι απολύτως θεμιτές; Γιατί; Επειδή έχει ντε στ’ όνομά του, τα λέει με ωραίο ύφος και φοράει γραβάτα;

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Να έχεις ρετιρέ κι ας σε φωνάζουν ρε 😎

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, η ευτέλεια της ειρωνείας σου στο τελευταιο σχολιο 00.07 ειλικρινά με κατέπληξε!

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η physicist λέει:

    Καλά Χριστούγεννα κι εγκάρδιες ευχές, Αλίκη. Ας αφήσουμε στην άκρη τα τσουγκρίσματα για λίγο!

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η Αλικη λέει:

    Καλα Χριστούγεννα κι απο μένα, Φυσικέ.

    ΥΓ: Φιλική υπόδειξη (μην την πάρεις στα σοβαρα) Προσπάθησε να αποφεύγεις τα αυτοτσουγκρισματα (κατα το αυτογκόλ) -εχεις μια ταση!

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η Αλικη λέει:

    Τις καλύτερες ευχές μου σε ολους!!

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η physicist λέει:

    Μετά τις γιορτές θα μου πεις τι εννοείς με το επίθετο «θεμιτός», σύμφωνοι; 😉

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    🙂

    Τσίπρας: Δεν θέλω τα κάλαντα του… ευρώ, θέλω τα παραδοσιακά

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500122284

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/i-patrida-tis-psyxis-44341308359

    Η πατρίδα της ψυχής
    Τα τελευταία δύο χρόνια η ψυχή έγινε κυβερνητική πολιτική. Οποιος μιλούσε τη γλώσσα των αριθμών και των επιτοκίων ήταν απλώς ανελέητος και άκαρδος, όποιος μιλούσε τη γλώσσα της λυρικής κοινωνικής ενσυναίσθησης έδινε τους ωραίους αγώνες υπέρ του λαού

    Ανδρέας Πετρουλάκης


    Αυτό ακριβώς διεπίστωσε και ο ζηλωτής του ψυχισμού Πρωθυπουργός προχτές. Οι άλλοι λαοί χάνουν το πραγματικό νόημα του θαύματος της ύπαρξης, πασχίζοντας να εξασφαλίσουν ισοσταθμισμένους προυπολογισμούς και πρωτογενή πλεονάσματα. Πόσο ανυποψίαστοι είναι για την πραγματική κλίμακα αξιών της ζωής μας, στην κορυφή της οποίας πρυτανεύει η ψυχή. Και ποιός είναι αυτός που το διαθέτει; Μα φυσικά ο περιούσιος λαός μας που πάλι παραδίδει οικουμενικά μαθήματα. Που μπορεί να υπολείπεται εκ πεποιθήσεως ως προς τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, αλλά μόνο γιατί εκείνος ήταν πάντα απορροφημένος από την κατάκτηση πλεονάσματος ψυχής, την ώρα που όλοι οι άλλοι κατεστραμένοι κυνηγούσαν νούμερα.

    Για αυτό έγινε και η άλλη παρεξήγηση. Οι προτεστάντες Γερμανοί πίστευαν ότι για να εξαγάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για την ψυχική υγεία κάποιου πρέπει να έχει δίπλωμα ψυχιάτρου και να τον κάτσει στην καρέκλα ή το ντιβάνι . Λάθος. Δεν ξέρουν ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας του ψυχικού πλεονάσματος πέτυχε τρείς εκλογικές νίκες γιατί αυτό που ξέρει καλά είναι να αφουγκράζεται την ψυχή των ανθρώπων. Γι αυτόν ήταν παιχνιδάκι να κάνει την διάγνωση για την ψυχολοχική κατάσταση του κ. Σόιμπλε και απορώ για τη φασαρία που έγινε και στη χώρα μας – για ποιά άλλη ειδικότητα άραγε τον εκλέξαμε Πρωθυπουργό για να διαμαρτυρόμαστε τώρα που την εξασκεί.

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Το κυριαρχο στις συγκεκριμενες δηλωσεις Τσιπρα δεν είναι αν αντεδρασε «ακομψα και ηλιθια» (αλλα … δικαιολογημενα) σε αδικη επιθεση ξενου κυβερνητικου αξιωματουχου εναντιον της χωρας αλλά τι σημαινει (με σειρα σημασιας):
    α) Η ρατσιστικη φυση των δηλωσεων αυτων και
    β) Η καταλυση των στοιχειωδων κανονων της διεθνους διπλωματιας και η εισαγωγη ορων πεζοδρομιακης αλητειας τυπου

    To the point, που λενε και οι Αγγλοσαξονες!
    Σε ότι αφορα το πρωτο: Οποιον και αν «δειχνει» ο Τσιπρας με τις δηλωσεις του (Σόιμπλε ή Ντε Μαιτσιέρ) σημασια εχει η ρατσιστικη φυση και η πολιτικη τοξικοτητα αυτων των δηλωσεων , τις οποιες κανει …εις ευηκοον του ποπολου (το οποιο είναι και ο βασικος αποδεκτης).
    Οποιος δεν μπορει (ή δεν θελει) να καταλαβει ποιανου βρυκολακα το φερετρο (βλ. φασισμος) ανοιγουν τετοιες δηλωσεις μπορει να στρεφει τη συζητηση σε αλλα σημεια (αδικη ‘η δικαιη επιθεση εναντιον της χωρας, ηλιθιοτητα του Τσιπρα κ.ο.κ.).

    Σε θεματα δευτερευουσας σημασιας (σχετικα με ποιον εννοει) εχω να παρατηρησω οτι οι δηλωσεις ενός πρωθυπουργου που απευθύνεται στο ποπολο δεν είναι ποτε αποκρυφιστικες αλλα παντα αναφέρονται –εστω και με νυξεις- σε κατι που γνωριζει ο αποδεκτης (το ποπολο) και όχι σε κατι που ξερει μονο αυτος και οι υπολοιποι αγνοουν.

    Προσπαθω λοιπον αλλα μου είναι αδυνατο να κατανοησω από που προκυπτει ότι οι δηλωσεις του Τσιπρα για … «δυστυχισμενη ψυχη» δεν δειχνουν τον τον Σόιμπλε αλλα τον Ντε Μαιτσιέρ.
    Εχει ο Ντε Μαιτσιέρ «δυστυχισμενη ψυχη» και γιατι; Από που προκυπτει η δυστυχια της ψυχης του;
    Μηπως ο Ντε Μαιστιέρ εχει παιδι με ξυλινο χερι, πατερα που την ευρισκε με τις φοραδες, μητερα που, όταν ηταν μικρος και αυτή σερβιριζε το φαγητο, τού εβαζε στο πιατο του το περισσοτερο ξυγκι; Τι τελοσπαντων δεν ξερουμε εμεις οι αδαεις και οι δημοσιογραφοι ανα τον πλανητη (του Στεφανου Χίου συμπεριλαμβανομενου) και το ξερει ο Τσιπρας;

    Εκεινο για το οποιο το ελληνικο ποπολο ειναι πληρως και εμφαντικα πληροφορημενο, τοσο από τους εγχωριους ναζιστες οσο και απο την εφημεριδα «Αυγη» (εκτος του ότι «για τα χάλια μας φταινε οι Γερμανοι») είναι πως η «δυστυχια της ψυχης» του …σακατη Σόιμπλε, που αποτελει την αιτια της μνησικακιας του για την Ελλαδα, οφείλεται στην αναπηρια του».
    Ο μονος τροπος για οποιον θελει να αθωωσει τον Τσιπρα για τις ανοιχτα ρατσιστικες δηλωσεις του, στο πλαισιο της όποιας πολιτικης ή –εστω- διακρατικης αντιπαραθεσης, είναι η επικλιση της ηλιθιοτητας του.

    Σε ότι αφορα το δευτερο (καταλυση των στοιχειωδών διεθνων διπλωματικων κανονων) σημαινει ένα αλμα προς τη βαρβαροτητα και τον εκφασισμο των κοινωνιων.

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    «…στη Γερμανία, όπου οι δυνάμεις των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων συσπειρώνονται και αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της συντηρητικής ακροδεξιάς».
    Παπαδημουλης

    Αντιλαμβάνεται πλεον κανεις γιατι τον λενε Παπαδημουλη και όχι Παπαδημο ή -εστω- Παπαδήμα

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η Αλικη λέει:

    @Αλιοσα 24:21.12

    +1

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η physicist λέει:

    Αλιόσα, οι λέξεις ρατσισμός και φασισμός έχουν γίνει, λόγω απερίσκεπτης χρήσης, πιο ευτελισμένες κι απ’ το πληθωριστικό Μπολιβάρ του Μαδούρο. Οπως οι Βενεζολάνοι ζυγίζουν, πλέον, τα μετρητά, έτσι κι εμείς θα χρειαστούμε σύντομα πολλαπλάσια δισεκατομμυρίων για να εκφράσουμε κάτι που να έχει ουσιώδη σημασία.

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    physicist, εδω κι εγω εδραιωμενη την αποψη οτι η απερισκεπτη χρηση του ορου φασισμος, για …πασα νοσο και πασα μαλακια, εξωραίζει και εν τελει αθωωνει τον ιδιο τον φασισμο.
    Ομως εδω δεν εχουμε να κανουμε με τη σκια του τερατος αλλα με το ιδιο το τερας, το οποιο εχει ηδη εγκατασταθει με τη μορφη του 3ου κομματος στη Βουλη -και φοβαμαι οτι θα ξεπερασουνε το 10% στις επομενες εκλογες. Προκειται για τη «σπορα των ηττημενων του 45» και νομιζω οτι πρεπει να ξανασκεφτεις αυτα που γραφεις.
    Ο μικροαστικος μινοταυρος του φασισμου τρεφεται με τις σαρκες του εθνικισμου και του ρατσισμου, αλλα η αγαπημενη του μεριδα ειναι ο λαικισμος. Η κοινωνια εχει ηδη νοσει απο τη δηλητηριωδη επιδραση του.

    Σκεψου λοιπον ποια απο αυτα τα δομικα στοιχεια περιεχει ο λογος του Τσιπρα (και των πολιτικων του εταιρων).
    Και μετα ξανασκεψου το.

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Επαναληψις:
    «…στη Γερμανία, όπου οι δυνάμεις των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων συσπειρώνονται και αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της συντηρητικής ακροδεξιάς».
    Παπαδημουλης

    Αντιλαμβάνεται πλεον κανεις γιατι τον λενε Παπαδημουλη και όχι Παπαδημο ή -εστω- Παπαδήμα

    Απαντηση:
    Κατα τον κ. Παπαδημουλη (κλασικο δειγμα λειτουργιας αριστερου εγκεφαλου) η ακροδεξια ειναι …συντηρητικη (!) και οχι ριζοσπαστικη.
    Μελημα της δηλαδη αποτελει το πως θα συντηρησει το status του αστικου συστηματος.

    Βρυξελες – Βρυξελες ερχονται οι βαζέλες

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η physicist λέει:

    Αλιόσα, το τρίτο κόμμα στη Βουλή αξίζει πέρα για πέρα τον χαραρκηρισμό που του αποδίδεις. Σε ό,τι αφορά τα σχόλια του Τσίπρα, δεν είμαι βέβαιος — μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να κάνει κάποιος απαράδεκτα και καταδικαστέα σχόλια, υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα μέχρι να φτάσει κανείς στον φασισμό ο οποίος, όπως σωστά λες, καλό είναι να μην απενοχοποιείται με συχνή και άσκοπη χρήση. Παρομοίως και με τον ρατσισμό.

    Ψήγματα «φασιστικής νοοτροπίας» με μια πολύ ευρεία, σχεδόν αυθαίρετα ελαστική, έννοια μπορείς να βρεις όχι μόνον στον λόγο του Τσίπρα αλλά και σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις. Μπορείς ακόμη να κατασκευάσεις ένα ολόκληρο υπόβαθρο φασιστικής νοοτροπίας με την ερμηνεία που θα δώσεις — δικαίωμά σου, ασφαλώς, αλλά να γνωρίζεις ότι πρόκειται για ερμηνεία, και ότι ο Τσίπρας εδώ ούτε εκπεφρασμένα αναφέρθηκε στον κ. Σώυμπλε ούτε μίλησε για μοχθηρία που μπορεί να νοιώθει λόγω της αναπηρίας του. Η ερμηνεία που δόθηκε είναι μεν εύλογη αλλά δεν είναι η μοναδική. Το να επισημανθούν και άλλες πιθανές πλευρές δεν θα πει πως ο επισημαίνων (η αφεντιά μου, δηλαδή, και καλό θα ήταν να με είχες ονοματίσει ευθέως) δεν θέλει ή δεν μπορεί να δει τον φασισμό κλπ. Την ίδια στιγμή, η ευκολία της κατασκευής ερμηνειών μπορεί ν’ αποβεί πολύ επιβλαβής αν πέσει στα λάθος χέρια — καταλαβαινόμαστε, νομίζω.

    Για να επιστρέψω στον όρο του φασισμού και στην πρώτη παράγραφο: φασιστικό κόμμα με φασιστική ιδεολογία στη Βουλή είναι ένα, το τρίτο που λέγαμε. Κανένα άλλο δεν είναι φασιστικό: ο φασισμός είναι συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία, είναι η βίαιη, βάρβαρη εκτροπή της ακροδεξιάς πτέρυγας του πολιτικού φάσματος. Ο Σύριζα μπορεί να είναι μαύρο χάλι αλλά με τον φασισμό δεν έχει την παραμικρή σχέση. Οι πολιτικές του τάσεις προς μη δημοκρατικές κατευθύνσεις είναι αριστερίστικες και αντλούν από κινήματα μαοϊκά, από αντάρτικα πόλεων, από αναφορές και συμπάθειες στο αριστερό παρακράτος της Μεταπολίτευσης και άλλα παρόμοια. Ο φασισμός προτιμώ να μείνει να χαρακτηρίζει εκείνους που πραγματικά τον εκπροσωπούν.

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ: Συμφωνώ απόλυτα για τον κ. Παπαδημούλη αλλά ο άνθρωπος είναι ανάξιος σχολιασμού. Εντελώς.

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    physicist, ενταξει, ας αφησουμε λοιπον τις «ερμηνιες» και ας παμε σε γεγονοτα: Μηπως μπορεις να μου εξηγησεις ορισμενα …τυχαια πραγματα:
    Πως αποφυλακιστηκε ο Κασιδιαρης πριν το 18μηνο;
    Τι σημαινει η καραμπινατη επιμμονη για -προφανεστατα αντισυνταγματικη- αυξηση του οριου ηλικιας των δικαστων;
    Τι σημαινουν οι δηλωσεις του Βουτση (οταν μπουζουριαζανε τη ΧΑ) οτι η κυβερνηση (Σαμαρα) δεν εχει στοιχεια στα χερια της.

    Ρωταω γιατι απ΄οτι ακουγεται, καποιοι κυκλοι του Συριζα θεωρουν οτι καποιοι αλλοι κυκλοι (ομοκεντροι) θεωρουν οτι το τερας ειναι χρησιμο γιατι τρεφεται απο το πιατο της ΝΔ.

    Και κατι ακομη, γραφεις: (ο φασισμος) «είναι η βίαιη, βάρβαρη εκτροπή της ακροδεξιάς πτέρυγας του πολιτικού φάσματος»

    Τωρα θα μου επιτρεψεις να σου πω μαλλον οτι εσυ ερμηνευεις τους αλλους αυθαιρετα καθως αυτοι αυτοπροσδιοριζονται -σε ολους τους χρονους και τους τονους- ως εθνικο-σοσιαλιστες, ο δε λογος τους εμπεριεχει σαφεστατα αριστερα στοιχεια, ενω αντιθετως σε αυτον δεν θα βρεις ουτε ιχνος στοιχειου φιλελευθερισμου.

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    «αυξηση του οριου ηλικιας των δικαστων» των ανωτατων δικαστων βεβαιως βεβαιως

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η physicist λέει:

    Αλιόσα, η συζήτησή μας ήταν για τις δηλώσεις Τσίπρα και όχι για τα πράγματι αξιοπερίεργα φλερτάκια/τσιλιμπουρδίσματα ορισμένων Συριζαίων με την ΧΑ. Εφόσον ζητάς τη γνώμη μου, η δική μου ερμηνεία είναι ότι λιγουρεύονται ψηφαλάκια από μέρος των υποστηρικτών της. Αυτός είναι χυδαίος πολιτικός υπολογισμός με πιθανές βαριές συνέπειες μεν αλλά καμία προγραμματική σύγκλιση με την ΧΑ δε. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Α, και ουδέποτε πίστεψα ότι υπήρχε καμία αξιοσημείωτη σύγκλιση της ΝΔ με την ΧΑ ή ότι η μία έτρεφε την άλλη. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας, ούτως ή άλλως, και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο τα αναφέρεις όλα αυτά.

    Σε ό,τι αφορά ερμηνείες και τοποθετήσεις: ο φασισμός είναι ακροδεξιά πολιτική νοοτροπία, η οποία απέχει έτη φωτός από τον Κομμουνισμό και το ξαδελφάκι του που έχει μάθει να χρησιμοποιεί μαχαιροπήρουνα, δηλ. τον Σοσιαλισμό. Το πού κολλάει ο φιλελευθερισμός τον οποίον ανέφερες, δεν το καταλαβαίνω: το επιχείρημά μου ήταν εναντίον του συσχετισμού ανάμεσα στον Σύριζα και τους φασίστες, ο φιλελευθερσιμός δεν ήταν μέρος της συζήτησης ούτε και ο Σύριζα μπορεί να συσχετιστεί με φιλελεύθερες τάσεις. Αλλά το να μην είναι κάποιος φιλελεύθερος (ο Σύριζα) ενώ ταυτοχρόνως και κάποιοι άλλοι δεν είναι φιλελεύθεροι (οι φασίστες) δεν μας λέει απολύτως τίποτε για τον συσχετισμό αυτών των δύο.

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, η αναφορα στον «λαό», ως ενιαίας αδιάφοροποιητης οντότητας, που εκπροσωπείται απο τον ηγέτη -εν προκειμένω τον Τσιπρα-, ο οποίος μιλάει εξ ονόματος του, ειναι ενα χαρακτηριστικο στοιχειο φασιστικής ρητορικής.

    Θυμίσου ποσο συχνή χρήση -κατάχρηση- του όρου γινεται απο τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Κατα τα αλλα, τα αριστεριστικα αντιδημοκρατικα κινήματα μεταπολεμικά εχουν τροφοδοτηθεί -με υπόγεια ρεύματα- απο πολλά πρωτοφασιστικα στοιχεια, οπως μας διδάσκει η ιστορια των ιδεών.
    (Χαρακτηριστική εν προκειμένω η επιρροη της σκέψης του Κάρλ Σμιτ στον αριστερισμό).

    Κοινή συνισταμένη η απέχθεια προς τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.
    Κάνε κάποιες αναγωγές.

    ΥΓ: Ας μην ξεχναμε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε δυο φορές ως κυβερνητικούς εταιρους τους ΑΝΕΛ, οι οποιοι δεν ειναι παρα μια ΧΑ light.

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ — η πρώτη που είχε αρχίσει κάτι παράξενα ανοίγματα προς την ΧΑ στη Βουλή ήταν η τότε Πρόεδρός της, την οποία φοβάμαι ότι στην επόμενη περίοδο θα την ξαναδούμε στην αίθουσα. Ελπίζω όχι στη μεσαία καρέκλα τη μεγάλη αλλά ποτέ δεν ξέρεις σε τι τιμή πουλάει ο καθένας τον συνασπισμό που προσφέρει.

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η physicist λέει:

    … Κοινή συνισταμένη η απέχθεια προς τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Κάνε κάποιες αναγωγές.

    Όσες αναγωγές και να κάνω, η κομμουνιστική ΕΣΣΔ με τους περίπου 30 εκατομμύρια νεκρούς της όχι μόνο πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα απ’ όλες τις χώρες αλλά ήταν εκείνη που σήκωσε στους ώμους της το κύριο βάρος της απελευθέρωσης της Ευρώπης από τον Ναζισμό. Όσες αναγωγές και να κάνω, οι φασίστες κυνηγούσαν πρωτίστως αριστερούς, σοσιαλιστές και κομμουνιστές ενώ μεγάλο μέρος της «δημοκρατικής, κοινοβουλευτικής κεντροδεξιάς» των ΧΔ της νεοπαγούς ΟΔΓ ήταν πρώην μέλη του NSDAP. Όσες αναγωγές και να κάνω, δεν μπορώ να ξεχάσω το γεγονός ότι αυτοί ακριβώς οι ΧΔ λοιδωρούσαν μια ζωή τον αντιναζιστή αγωνιστή Βίλλυ Μπραντ επειδή είχε διαφύγει από το Τρίτο Ράιχ αλλάζοντας το πραγματικό του όνομα (Χέρμπερτ Φραμμ) και αποκαλώντας τον «ο κ. ψευδώνυμος Χέρμπερτ Φραμμ». Και άλλα πολλά.

    Άλλο είναι να πεις ότι και τα δύο άκρα εχθρεύονται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, άλλο να τους αποδώσεις κοινές αρχές ή στόχους και άλλο ακόμα να ξεγελάς τον εαυτό σου πιστεύοντας (και διακηρύττοντας) πως όλοι όσοι συντάσσονται στα δημοκρατικά κόμματα είναι δημοκράτες.

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, ειναι προφανές οτι μιλάμε σε διαφορετικο μήκος κύματος.

    Ασφαλώς ισχύουν αυτα που λες. Ειναι τα πασίγνωστα και προφανή. Ομως, συχνά, τα πραγματα δεν ειναι άσπρο/μαύρο.
    Θέλησα να αναδειξω βαθύτερες συγγένειες. Γιαυτο σου ζήτησα αναγωγές. Τέλος πάντων.

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η physicist λέει:

    Νομίζω ότι οι βαθύτερες συγγένειες που θέλεις ν’ αναδείξεις είναι απλώς ορισμένες συμπτωματικές ομοιότητες που δεν μπορούν να κρύψουν τις θεμελιώδεις και, όντως, πασίγνωστες διαφορές. Αναγωγές μπορεί να κάνει όποιος θέλει αλλά καλό θα ήταν να είναι σοβαρές αναγωγές, βασισμένες στην πραγματικότητα.

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αυτα που αναφέρω ειναι πραγματικοτητα.

    Τωρα, τα περι σοβαρότητας κανονικά θα επρεπε να σου τα επιστρέψω. Δεν με ενδιαφέρει ομως αυτο το είδος του διαλόγου -το οποιο φαίνεται οτι εσυ προτιμάς. Δεν προσφέρομαι καθολου για αντικειμενο εκτόνωσης της επιθετικότητας σου, ξέρεις.

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η physicist λέει:

    Ποια επιθετικότητα; Εσύ διαρκώς αοριστολογείς με γενικότητες κι όταν σου απαντώ συγκεκριμένα εκτοξεύεις επίσης γενικόλογες δηλώσεις ότι δήθεν μιλάς σε άλλο, βαθύτερο ή αφηρημένο επίπεδο που ο συνομιλητής σου δεν το συλλαμβάνει παρά αναλίσκεται σε πράγματα «πασίγνωστα» (και σημαντικά στο ζήτημα αλλά που διαλέγεις να τα αγνοήσεις).

    Απαντώ με τη σειρά μου ότι η αδυναμία σου να παρουσιάσεις έστω κι ένα συγκεκριμένο επιχείρημα (ή ν’ απαντήσεις σε μιαν απλούστατη ερώτησή μου εδώ και καναδυο μέρες) είναι κατά πάσα πιθανότητα υπεκφυγή. Ξέρεις.

    (Γράψε τουλάχιστον you know που είναι και ορίτζιναλ).

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, σου εχω απαντήσει -και μαλιστα αναλυτικά- με τον δικο μου τροπο.
    Το να μην βρίσκεις ικανοποιητικές τις απαντήσεις μου, η και να διαφωνείς δεν μ ενοχλεί καθολου.
    Ετσι συμβαίνει στον διάλογο.

    Επιθετικότητα, ομως, ειναι οι χαρακτηρισμοί, με τους οποίους διανθίζεις τις απαντήσεις σου -περι σοβαρότητας κλπ- καθως και το ολο πνευμα των σχολίων σου.
    Γενικά, οταν προβάλει καποιος αντίρρηση στις αποψεις σου, εχεις την ταση να εξαπολύεις γενικη επίθεση.
    Προφανώς αυτος ειναι ο τροπος σου να συζητάς.
    Εμένα συμβαίνει να μην μου ταιριάζει. Αυτο.

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η physicist λέει:

    Πάλι: τι εννοείς όταν γράφεις πως το να εκτοξεύει ο Γερμανός ΥπΕσ αστήριχτες κατηγορίες κατά της χώρας μας είναι κάτι «απολύτως θεμιτό»; Τι σημασία έχει ο όρος «θεμιτό» για σένα; Τι κάνει αυτή τη δήλωση θεμιτή ενώ εκείνη του Τσίπρα παραμένει αθέμιτη;

    Να μια συγκεκριμένη ερώτηση στην οποία δεν απάντησες ποτέ, ούτε προσπάθησες καν, μιας και το βρήκες βολικό να επιρρίψεις στον συνομιλητή σου οτιδήποτε άλλο άσχετο, μετατρέποντας μιαν ανταλλαγή πολιτική σε ζήτημα ηθικού περιεχομένου (σαν να λέμε, αξιοπρεπείς δημοκράτες επιβάλλεται να αγανακτούν με τον Τσίπρα, και μάλιστα με συγκεκριμένη αιτιολόγηση που θα την καθορίσεις εσύ) ή σε μομφές περί ύφους (επιθετικότητα που δεν σου ταιριάζει και πράσινος άλογος).

    Α, και κάτι άλλο: τα name-dropping δεν είναι σοβαρά πράγματα. Εφόσον έχεις καταλάβει τι λέει ο Καρλ Σμιτ, δώσε μια σύντομη περίληψη με δικά σου λόγια. Αν είναι αδύνατον, μην τον αναφέρεις καν. Δώσε συγκεκριμένα, δικά σου επιχειρήματα που να είναι παρακαλώ κάπως περισσότερο αξιόπιστα από συγγένειες αριστεριστών-φασιστών του είδους ο Χορστ Μάλερ έφυγε από την Rote Armee Fraktion (a.k.a. Μπάαντερ-Μάινχοφ) κι έγινε ακροδεξιός. Και ο Όττο Σίλλυ έφυγε από τους αριστερίστικους κύκλους κι έγινε Ομοσπονδιακός Υπουργός των Εσωτερικών επί Καγκελαρίας Σρέντερ, λοιπόν;

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    «Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας, ούτως ή άλλως, και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο τα αναφέρεις όλα αυτά»
    physicist, τα αναφερω επειδή:

    Καταλαβαίνω ότι η ρητορικη του Συριζα δεν ειναι ασχετη και ξεκομενη απο τις πολιτικες του πραξεις αλλα συμβαδιζει με αυτές και αλληλοσυμπληρωνωνται.

    Τα παρε-δωσε με το τερας δεν το λες «φλερτακια» και «τσιλιμπουρδισματα» η μονη σχεση που μπορει να εχει ένα αριστερο κομμα μαζι του ειναι: Το εξοντώνεις ή το εκτρεφεις !

    Το ΧΔ κομμα της Γερμανιας ιδρυθηκε μετα τον Β’ΠΠ για να επιτελεσει -εκτος ολων των αλλων και- έναν συγκεκριμενο σκοπο: Να αποτελεσει το καθαρτηριο και ταυτόχρονα τον πολιτικο εγκλεισμο των δεκαδων εκατομυριων Γερμανων που ειχαν μολυνθεί από το μικροβιο του Ναζισμού (καθως η αστικη δημοκρατια δεν εκτελεί εκατομυρια ανθρώπους). Την αποστολή αυτή την εφερε εις περας με ιδιετερη επιτυχια, προς οφελος της ανθρωπότητας!
    Στην Ελληνικη περιπτωση μετα τη χουντα πολιτικα σοφότατα ποιων ο Πρεσβυτερος Καραμανλης μαντρωσε τους χουντικούς εντος της ΝΔ τους οποιους φιμωσε και εξουδερωσε πολιτικα. Αυτος ηταν ο -επωφελής για τη χωρα- ρολος της ΝΔ, στον οποιο ανταποκριθηκε επαρκως.
    Ο Νεωτερος Καραμανλης -στρατηγικος πλεον συμαχος του Συριζα- ανοιξε την πορτα του θηριοτροφείου και απεπεμψε από τις ταξεις του κομματος το τις δυναμεις. Ο πολιτικος λογος του Καρατζαφερη εξοικειωσε την κοινωνια με το φασιστικο λογο, ετσι η χωρα απεκτησε αυτονομη ακροδεξια και όταν δημιουργηκαν οι καταληλες συνθήκες (κριση) ο δρομος πλεον ηταν ανοιχτος.
    Με ορους πολιτικης γεωγραφιας, βαση της οποιας εχει μαθει να «προσανατολίζεται» η κοινωνια, η αποροφηση των ακροδεξιών
    Ο προσεταιρισμος των ακροδεξιών (στον οποιο επιδίδεται εργωδως ο Συριζα), είναι δουλεια των δεξιων και οχι των αριστερων κοινοβουλευτικων κομματων, αλλιως η καταργηση της πολιτικης γεωγραφιας, βαση της οποιας εχει μαθει να «προσανατολίζεται» το ποπολο, δημιουργει βερτικο στις κοινωνιες που … εκτροχιάζονται.
    Το ότι ο Συριζα τσαλαβουτάει την προβοσκιδα του στον ιδιο βαλτο που λουζεται ο φασιστικος κροκοδειλος αποτελει ιδιετερα επικινδυνο γεγονός.

    Τον φιλελευθερισμο τον ανεφερα επειδή οι ιδεες του , οσο και να τις προεκτείνεις, δεν τέμνονται ουτε σε ένα σημειο με τον Εθνο-σοσιαλιστικο λογο.

    Οι δηλωσεις του Τσιπρα αναφερονταν στην «ταραγμενη ψυχη» του Σόιμπλε, δεν ειναι θεμα ερμηνείας, τα’χει γραψει και η «Αυγη»

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η δεξιος λέει:

    Aλιόσα καλά όλα αυτά αλλά δεν είναι ακριβές ότι ο Καραμανλής απέπεμψε τον Καρατζαφέρη αλλά ότι αυτός έφυγε από τη ΝΔ.
    Ο λόγος για τον οποίο έφυγε ήσαν οι εκλογές του 2000 που κρίθηκαν στον πόντο και μάλιστα αρχικά φαινόταν ότι τις κέρδιζε η ΝΔ.Ταυτόχρονα έφθαναν παντού καταγγελίες ότι εμφανίσθηκαν σε εκλογικά τμήματα περίεργοι ψηφοφόροι με όχι καλή γνώση των ελληνικών προερχόμενοι κυρίως από την Κύπρο για να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.Ο Καραμανλής αποφάσισε να αγνοήσει τις καταγγελίες και να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα ενώ ο Καρατζαφέρης τον κατηγόρησε ότι πούλησε τις εκλογές.Μετά από αυτό δεν μπορούσε βέβαια να μείνει στη ΝΔ.
    Το ερώτημα τι πράγματι έγινε στις εκλογές αυτές θα μείνει αναπάντητο γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να το ερευνήσει.

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο καθένας λέει τη γνώμη του χωρίς να είναι υποχρεωμένος να κρατάει…σημειωσεις για τα προηγούμενα σχόλια 😎

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, σου απαντώ για να μη νομίζεις οτι υπεκφεύγω, μολονοτι δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει καθολου ο τόνος των σχολίων σου.

    1. Θεμιτές ηταν οι δηλωσεις του Γερμανού υπουργού, διοτι αναφέρονται σε συγκεκριμενες και, κατα την αποψη του, στοιχειοθετημένες παραλείψεις της ελληνικης κυβερνησης σε σχεση με την αντιμετωπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος.

    Αθέμιτες και απαράδεκτες ηταν οι δηλωσεις Τσιπρα, δεδομένου οτι εξαπολύουν ηθικολογικές/ψυχολογικές κατηγορίες εναντίον ενός συγκεκριμένου υπουργού ξένου κρατους, βασιζόμενες -εμμέσως πλην σαφώς- στη συνθήκη της σωματικής του αναπηρίας, και άσχετες με το προς συζητηση θεμα.

    2. Πολυ επιγραμματικά: η θεωρία του Καρλ Σμιτ περι «πολιτικού» στηριζεται στην αποψη οτι αυτο ενεργοποιείται σε συνθήκες σύγκρουσης με κάποιον εξωτερικό εχθρό.
    Κατα την Σμιτιανη αντίληψη, το κράτος στηριζεται στην ταυτοτητα ενός λαού ως πολιτικής μονάδας που συγκροτείται μεσω της βούλησης της να διακρίνει τον φίλο απο τον εχθρό. Η δε πολιτικη αυτη ενότητα αντιπροσωπεύεται απο την κυβερνηση.
    Εχθρός, κατα τον Σμιτ, ειναι μια μαχόμενη ολότητα ανθρώπων, η οποια βρισκεται αντιμέτωπη με μια αλλη ακριβως τέτοια ολότητα.
    Εχθρός ειναι μονον ο δημόσιος εχθρός, διοτι καθετί το οποιο αναφερεται σε έναν ολόκληρο λαό γινεται εξ ορισμού δημοσιο.

    Στις δεκαετίες του 60 και του 70 η Αριστερα άρχισε να δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τον Καρλ Σμιτ. Βεβαια και παλαιότερα διανοητές οπως ο Λουκάτς και ο Μπενγιαμιν είχαν διατηρήσει επικίνδυνες λιγο πολυ σχέσεις με τον Σμιτ, ενώ πολυ αργότερα κατα το τέλος του 20ου αιώνα η μετα μαρξιστική Αριστερα ανακάλυψε και παλι τον Σμιτ στην προσπαθεια της να καταπολεμήσει τον φιλελευθερισμό.
    Ωστόσο η Νεα Αριστερα, ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Γερμανία, στις δεκαετίες του 60 και του 70 ηταν το πεδίο οπου ο Σμιτ άσκησε την εντονότερη επιρροη, ως ευτρυτερο πολιτικο και πνευμστικο κίνημα.

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η Αλικη λέει:

    Διορθωση: ευρύτερο πολιτικο και πνευματικό…

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Δεξιε, δυστυχως ειναι αληθεστατο.
    Οι κακες γλωσσες λενε οτι γνωστος «νταβατζης» ηθελε να επιβαλει δικο του ανθρωπο στη θεση στενοτατου συνεργατη του ΚΑΚ. Εντελως τυχαια ο Καρατζαφερης ειπε οσα ειπε περι … Ηρωδιαδας. Προηγουμενως ειχε προβοκαρει την παραταξη του δηλώνοντας οτι αν γινει κυβερνηση «θα διορισει 500 χιλιαδες δικα του παιδια», ετσι «υψωσε για καρφωσει» ο Λαλιωτης, στον οποιο, συμπτωματικα επισης, αποδιδεται η αποψη οτι ενα ακροδεξιο κομμα θα ηταν ωφέλιμο για την προωθηση των σοσιαλιστικων ιδεωδών καθως θα εχωνε τα σουβλερα δοντια του στο δεξι πλευρο της ΝΔ. (παρομοια αντιληψη επικρατει σημερα και στους κολπους του Συριζα).
    Ο ΚΑΚ τσιμπησε και ετσι η ετσι η Ελληνικη κοινωνια βρεθηκε με τον ακροδεξιο κλαρινογαμπρο κατω απο το παραθυρο της.
    Ακομα ομως και αν τα παραβλεψουμε ολα αυτα, η ελειψη πολιτικης οξυδερκειας και η ανεπαρκεια του να αποτρεψει τον απεγκλωβισμο των ακροδεξιων δυναμεων απο το μαντρι εγγιζει τα ορια του πολιτικου εγκληματος.
    Περιτο να αναφερθει οτι ο πολεμος μεταξυ ΚΑΚικων και «νταβατζη» συνεχιζεται, επεισοδια του οποιου ειδαμε με τη μορφη της αντιπαραθεσης ΜεΙμαρακη – Καμμενου.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  80. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η Mitsos λέει:

    «Ο προσεταιρισμος των ακροδεξιών (στον οποιο επιδίδεται εργωδως ο Συριζα), είναι δουλεια των δεξιων και οχι των αριστερων κοινοβουλευτικων κομματων, αλλιως η καταργηση της πολιτικης γεωγραφιας, βαση της οποιας εχει μαθει να «προσανατολίζεται» το ποπολο, δημιουργει βερτικο στις κοινωνιες που … εκτροχιάζονται.»

    Ούτε ένας ψηφοφόρος της ΧΑ δεν πρόκειται να ψηφίσει ποτε Συριζα. Απεναντίας αρκετοί ψηφοφόροι του Συριζα θα ψηφίσουν χρυσή αυγή και ο Συριζα αν κάνει εκλογές το 19 θα είναι τρίτο κόμμα. Αν τις κάνει τώρα μπορεί να λάβει διψήφιο ποσοστό. Οσο παραμένει στην εξουσία θα κινείται προς το 4%, εκεί που πρέπει να είναι δηλαδή ώστε να μην διαλύει την Ελλάδα.

    Οι μέχρι τώρα εμφανίσεις του Τσίπρα στο Ηράκλειο δείχνουν ότι ο Συριζα ως κόμμα τελειώνει. Εχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ με το οποίο έκανε ό,τι μπορούσε για να ταυτιστεί.

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η χρυσηίς λέει:

    Συμπληρώνω το διάγραμμα της ανεργίας σε συνάρτηση με το ΑΕΠ εως το 2017 και με εκτίμηση εως το 2021 , του καθηγητή Παναγιώτη Πετράκη .

    http://www.indeepanalysis.gr/oikonomia/h-ellhnikh-oikonomia-mechri-to-2021

    Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες ,με υγεία!

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η Ενη λέει:

    Μια συνεντευξη στο ΑΠΕ, του ευρωβουλευτη του συριζα Στ. Κουλογλου, οπου θιγονται ολα τα θεματα

    » Πολιτική

    Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
    Κούλογλου: Δεν θα κλείσει η αξιολόγηση – Ο Σόιμπλε θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση
    26/12/201617:2426/12/201618:10 (upd) 39

    Κούλογλου: Δεν θα κλείσει η αξιολόγηση – Ο Σόιμπλε θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση

    Ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο «κάδρο» τον Γερμανό υπ. Οικονομικών: «Έχει εμμονή με την Ελλάδα, θέλει να υποφέρει» σχολιάζει

    Άρωμα εκλογών, με ευθύνη του Eurogroup και προσωπικά του Β. Σόιμπλε, υπάρχει στην ατμόσφαιρα, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, λέγοντας ότι «δεν θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση» και «θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση», οπότε «αν έχει αποφασίσει κάποιος να σου επιτεθεί, διαλέγεις εσύ τη στιγμή».

    «Ο Σόιμπλε έχει βαρύνοντα ρόλο στα ελληνικά θέματα, δεδομένου και του ρόλου του Πόντιου Πιλάτου που παίζει η Μέρκελ, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Πιστεύω ότι θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση» ανέφερε.

    Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον βλέπει φίλους στην Κομισιόν, στην ΕΚΤ και προπάντων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να προσθέσει πάντως, ότι «αν η Γερμανία δεν θέλει, στην Ευρώπη δεν λαμβάνεται καμία απόφαση».

    Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον, θεωρεί ότι το μεγάλο μας χαρτί είναι η επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα εκτόνωνε τις σχέσεις με την Τουρκία και θα επηρέαζε θετικά το Βερολίνο, ακόμη και στα οικονομικά μας θέματα.

    Διευκρινίζει ωστόσο ότι θα πρέπει να αποφασιστεί με όρους συμφιλίωσης του κυπριακού λαού και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

    Σε μια ελεύθερη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και με αφορμή το τέλος του έτους, ο κ. Κούλογλου μιλάει ακόμη για το Brexit λέγοντας ότι η βρετανική ελίτ προσπαθεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ για την ισλαμική τρομοκρατία, τονίζει ότι φοράει έναν θρησκευτικό μανδύα, αλλά στην ουσία πρόκειται για το αποτέλεσμα γεωπολιτικών αντιθέσεων και όχι για σύγκρουση διαφορετικών πολιτισμών.

    Ολόκληρη η συνέντευξη:

    Ερ: Έχοντας πιο πρόσφατη την επίθεση στο Βερολίνο, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το πρόβλημα της τρομοκρατίας

    -Το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας, που απασχολεί την εποχή μας, έχει να κάνει με τους πολέμους στη Μ. Ανατολή.

    Ο Μπιν Λάντεν υπήρχε και πριν την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Ήταν αποτέλεσμα των επεμβάσεων που έγιναν και από τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια από τις ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή και από τη συμμαχία με αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα, όπως η Σαουδική Αραβία. Αυτές οι πολιτικές φτήνυναν την ανθρώπινη ζωή και έχουν δημιουργήσει ως αντίδραση το τρομοκρατικό κίνημα.

    Ερ: Άρα δεν μιλάμε για σύγκρουση πολιτισμών

    -Νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να μιλήσουμε για σύγκρουση πολιτισμών. Όλη αυτή η σύγκρουση επενδύεται ένα θρησκευτικό ένδυμα αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για γεωπολιτικές αναμετρήσεις, όπως ήταν και οι σταυροφορίες, οι οποίες στο όνομα του εκπολιτισμού των απίστων, έγιναν στην πραγματικότητα για τη λεηλασία της Κων/πολης και της Μ. Ανατολής.

    Ερ: Το θέατρο του πολέμου επιχειρείται να μεταφερθεί στις μητροπόλεις της Δύσης.

    -Στρατηγική της Ισλαμικής τρομοκρατίας είναι να μεταφέρουν τον πόλεμο στα μητροπολιτικά κέντρα της Δύσης με τα οποία είναι σε σύγκρουση, επειδή στο πραγματικό μέτωπο του πολέμου ο εχθρός υπερτερεί σε εξοπλισμό.

    Ερ: Εκτός από την τρομοκρατία, η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα σφυροκόπημα άλλων προκλήσεων, με κυριότερες το προσφυγικό, το Brexit, την οικονομική κρίση, την άνοδο της ακροδεξιάς

    -Κατά βάση το πρόβλημα είναι η κρατούσα οικονομική πολιτική, η οποία ωφελεί το 1% και βλάπτει το 99% των πολιτών. Είναι ίσως η πρώτη φορά από τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο που οι επόμενες γενιές θα ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες, με λιγότερα οικονομικά και περισσότερη ανασφάλεια. Αυτός ο φόβος του αύριο θρέφει τον εθνικισμό και την ξενοφοβία και τελικά την ακροδεξιά, που είναι η παράταξη του φόβου.

    Τελευταία αποκαλύφθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να παραποιήσει κάποια οικονομικά στοιχεία, που έδειχναν ότι και στη Γερμανία οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται. Αυτή η αύξηση των ανισοτήτων παράλληλα με το άνοιγμα στον έξω κόσμο, λόγω της παγκοσμιοποίησης, προκαλεί φόβους για το μέλλον. Δεν υπάρχει αισιοδοξία. Και η αισιοδοξία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση κοινωνικής και οικονομικής προόδου.

    Παράγοντες όπως το προσφυγικό έρχονται να δράσουν καταλυτικά, ακόμη και σε χώρες που έχουν καλύτερες οικονομικές συνθήκες, όπως η Γερμανία, η οποία μάλιστα χρειάζεται τους πρόσφυγες, γι αυτό και η Μέρκελ τους άνοιξε την πόρτα – η Μέρκελ είχε ένα οικονομικό σχέδιο στο μυαλό της, όχι ανθρωπιστικό. Ωστόσο η άφιξη των ξένων αύξησε τις ανασφάλειες των πολιτών, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί η ακροδεξιά.
    .
    Ερ: Το Brexit χτύπησε την ΕΕ σαν κεραυνός και τώρα φαίνεται ότι θα τραβήξει χρονικά ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης των δύο μερών.

    -Μέσα στους κύκλους της βρετανικής, πολιτικής και οικονομικής ελίτ – και έχω προσωπική πληροφόρηση γι αυτό – υπάρχει σαφέστατα η πρόθεση να ανατραπεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν είναι σίγουρο, αν και πώς μπορεί να γίνει, αλλά υπάρχει ένας σχεδιασμός να αφεθεί να λιμνάσει, να ξεχαστεί λίγο και με κάποιον τρόπο, για παράδειγμα με απόφαση της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία ή με την εκλογή μιας κυβέρνησης που θα ήταν υπέρ της αναθεώρησης του δημοψηφίσματος, ή με ένα νέο δημοψήφισμα, ώστε να ανατραπεί το Brexit.

    Ερ: Τελούμε και εν αναμονή της νέας αμερικανικής ηγεσίας και εν μέσω αβεβαιότητας, καθώς δεν είναι προβλέψιμες οι επιπτώσεις της πολιτικής της στη διεθνή σκηνή

    – Ο μεγαλύτερος παράγοντας ανασφάλειας είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και οι πιθανές επιπτώσεις της πολιτικής του, με πιο σημαντικές για μας, την Τουρκία και τη Συρία.

    Θα χαρακτήριζα την κατάσταση με τον Τραμπ «κωμικοτραγική». Αποκαλώ την υπό διαμόρφωση κυβέρνηση «Goldman Trump» γιατί είναι μια κυβέρνηση «goldmen», χρυσών ανθρώπων, που προέρχονται από την Goldman Sacks. Έχει προσλάβει στο οικονομικό του επιτελείο, όλους τους τύπους της Goldman, ενώ προεκλογικά είχε κάνει επίθεση στην Goldman Sachs και κατηγορούσε τη Χίλαρι για «τσιράκι» της.

    Έχει προτείνει Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, μια θέση πολύ σημαντική για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας, έναν αμφιλεγόμενο πρώην στρατηγό. Η κατάσταση φαίνεται να γίνεται ανεξέλεγκτη. Το μόνο θετικό ως τώρα είναι ότι δεν έχει υιοθετήσει ψυχροπολεμική στάση έναντι της Μόσχας.

    Ερ: Αναφέρεσθε συχνά στον Σόιμπλε, θεωρώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για τις «κόντρες» της ΕΕ με την Ελλάδα.

    -Ο Σόιμπλε έχει βαρύνοντα ρόλο στα ελληνικά θέματα, δεδομένου και του ρόλου του Πόντιου Πιλάτου που παίζει η Μέρκελ, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Πιστεύω ότι θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα, το θέμα του συνταξιοδοτικού επιδόματος που αποφάσισε η κυβέρνηση ενόχλησε το Βερολίνο γιατί μπαίνει στον πυρήνα της αντίθεσης, καθώς ο Σόιμπλε επικαλείται συνέχεια ότι οι Έλληνες παίρνουν 800 και 1.000 ευρώ σύνταξη, ενώ οι Σλοβάκοι και οι Βούλγαροι 300 και 200, «στα οποία πρέπει να πάμε και μεις».

    Με την Ελλάδα, ο Σόιμπλε έχει μια διπλή εμμονή: Αφ’ ενός θέλει να υποφέρει, γιατί πιστεύει ότι αν υποφέρεις, στο τέλος γίνεσαι πιο δυνατός και αφ’ ετέρου του δίνει τη δυνατότητα να ξαναβάλει το θέμα του Grexit και της αναδιαμόρφωσης της ευρωζώνης σε ένα πιο κλειστό σύστημα πλουσίων χωρών του βορρά, με χώρες πρώτης και δεύτερης διαλογής. Οι τελευταίες θα έχουν ρόλο αποικίας με φτηνό εργατικό δυναμικό.

    Ερ: Έχουμε ωστόσο και συμμάχους στην ΕΕ

    -Πράγματι. Θεωρώ ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί καθώς και ο τρόπος που βλέπουν την Ελλάδα, κατ’ εξοχήν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ΕΚΤ-υπάρχει μεγάλη η επιθυμία από τον Ντράγκι να ανοίξει ο δρόμος και να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης- και στην Κομισιόν, η οποία αν και συντηρητική, παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και άρα δεν επιθυμεί να υπάρξει νέα κρίση. Μόνον το Βερολίνο είναι αντίθετο, αλλά η Γερμανία αποφασίζει για την ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, αν η Γερμανία δεν δώσει την έγκρισή της δεν λαμβάνεται καμία απόφαση.

    Ερ: Θα κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση;

    – Αν ήθελε το Eurogroup να κλείσει η αξιολόγηση θα την έκλεινε. Γιατί η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή της να κάνει συμβιβασμούς, ακόμη και στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει γιατί δεν θέλει το Eurogroup και ο Σόιμπλε που κυριαρχεί.

    Κατά τη γνώμη μου, η αξιολόγηση δεν θα κλείσει γιατί δεν θέλουν να την κλείσουν, θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Εγώ θεωρώ ότι θα ροκανίσουν τον χρόνο.

    Επίσης έχουμε μια αλλαγή συσχετισμών στο ΔΝΤ. Αφ’ ενός περιμένουν την ανάληψη της ηγεσίας από τον Τραμπ κι αφ΄ ετέρου και το κυριότερο, έχουμε αποδυνάμωση της Λαγκάρντ με την καταδίκη της, σε όφελος του Τόμσεν, ο οποίος είναι αναμεμειγμένος στο ελληνικό πρόγραμμα προσωπικά και είναι πιο σκληρός. Η Λαγκάρντ ως πολιτικός μπορεί να καταλάβει και την πολιτική αναγκαιότητα να κλείσει η αξιολόγηση, ο Τόμσεν είναι πιο τεχνοκράτης και θέλει να αποδείξει ότι είχε δίκιο, ότι φταίνε οι Έλληνες και ότι το πρόγραμμα δεν είναι λάθος όπως του καταλογίζουν. Ο Τόμσεν είναι ένα από τα μοιραία πρόσωπα της ελληνικής τραγωδίας και η αποδυνάμωση της Λαγκάρντ τον ευνοεί.

    Τελικά πιστεύω ότι θα μας πάνε ροκανίζοντας και την υπομονή και την οικονομία και την πολιτική και την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

    Ερ: Αποκλείετε μια λύση χωρίς το ΔΝΤ;

    -Η Γερμανία δεν μπορεί να το περάσει ούτε μία στο εκατομμύριο. Θα μπορούσε ενδεχομένως να μείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και αυτό προϋποθέτει σύγκρουση της Μέρκελ με κάποιους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές βουλευτές, την οποία δεν μπορεί να κάνει δεδομένου ότι αποδυναμώνεται καθημερινά σε όφελος της ακροδεξιάς και όσο αποδυναμώνεται δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση στο ΔΝΤ.

    Μακάρι να διαψευστώ, αλλά θα μας πάνε «καροτσάκι» κι αν είναι να μας πάνε έτσι και να μας φθείρουν τελείως – δεδομένου ότι έρχονται και φορολογικά μέτρα, αντικοινωνικά και δεν έχεις να δώσεις μια ελπίδα στον κόσμο – αν ξέρεις δηλαδή ότι ο άλλος θα σου επιτεθεί για να σε σκοτώσει, τότε πρέπει να επιλέξεις εσύ πότε θα το κάνει.

    -Ερ: Δηλαδή μιλάμε για εκλογές…

    -Για την οικονομία θα ήταν άσχημο, αλλά αν εκείνοι θέλουν να σε προκαλέσουν πρέπει να επιλέξεις εσύ, πότε θα τις κάνεις και όχι να σε σύρουν.

    Προσωπικά πιστεύω ότι η χώρα έπρεπε να αφεθεί για λίγο να μείνει απερίσπαστη, να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι και όλα τα φυσιολογικά παρεπόμενα, που πιστεύει και η Κομισιόν και οι περισσότεροι ευρωβουλευτές.

    -Ερ: Και όλα αυτά, με φόντο τις εθνικιστικές κορώνες Ερντογάν και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σε κρίσιμο σημείο, όταν μάλιστα μιλάμε για μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την επίλυσή του;

    -Σ’ αυτή τη συγκυρία υπεισέρχονται πράγματι, δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να εξελιχθούν στα καλύτερα ατού μας : Το ένα είναι το προσφυγικό, δεδομένου ότι είναι αποδεκτό στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα σηκώνει το μεγάλο βάρος και η Μέρκελ ενδιαφέρεται για το προσφυγικό, μιας και η ακροδεξιά την χτυπάει σ’ αυτό το θέμα.

    Το δεύτερο και πιο σημαντικό χαρτί μας είναι το Κυπριακό, σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του είναι σε κρίσιμη φάση και η Ελλάδα έχει λόγο και είναι παίκτης.

    Αν λυθεί το Κυπριακό, θα αποφορτίσει τη σχέση μας με την Τουρκία, γιατί θα της δώσει την ευκαιρία να παίξει έναν ευρωπαϊκό ρόλο, να μπει κατά κάποιον τρόπο στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα.

    Επιπλέον μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει θετικά σημάδια στους Ευρωπαίους και είμαι πεπεισμένος ότι θα συμβάλει σε μια πιο ανεκτική στάση του Βερολίνου απέναντι στα οικονομικά μας, όπως στη διαδικασία της αξιολόγησης.

    Άρα για μας, το μεγαλύτερο χαρτί είναι να προχωρήσει η λύση του Κυπριακού.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνοκυπριακή ή η ελληνική πλευρά θα αποδεχθεί κάθε είδους συμφωνία στο όνομα της βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας. Η λύση πρέπει ασφαλώς να αποφασιστεί στο όνομα της συμφιλίωσης στο νησί και στο όνομα της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων.

    Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να μείνει σταθερά προσηλωμένη στην αρχή ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαρίσταται και όχι να προσπαθήσει να βάλει τρικλοποδιές, επαναλαμβάνοντας μοιραία λάθη του παρελθόντος, όπως ήταν οι διάφορες επεμβάσεις στην Κύπρο με αποκορύφωμα την εγκληματική επέμβαση του 74 που οδήγησε και στην εισβολή.
    Οι μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα και η Βρετανία και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για τους δικούς της λόγους η κάθε μία, θέλουν να προχωρήσει η λύση και αν προχωρήσει θα διευκολύνει γενικότερα τα πράγματα.

    Η αξία μιας εκτόνωσης, από την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να εκτιμηθεί στο πλαίσιο μιας συγκυρίας, κατά την οποία η Τουρκία έχει μπει σε μεγάλη περιδίνηση με εμφυλιοπολεμικά στοιχεία – εμφύλιος χαμηλής έντασης στα ανατολικά, συλλήψεις, θάνατοι καθημερινά, βομβιστικές επιθέσεις. Σ΄ αυτό το περιβάλλον, ο Ερντογάν καταφεύγει σε ακραίες εθνικιστικές δηλώσεις που έχουν στόχο να διασκεδάσουν και να αποπροσανατολίσουν την κοινή του γνώμη.

    Θέλει να δημιουργήσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μια πτυχή των σχέσεων αφορά το προσφυγικό και αν καταρρεύσει η συμφωνία με την ΕΕ θα έχουμε μεγαλύτερα κύματα προσφύγων, που θα είναι ανυπόφορα, ειδικά για τα νησιά μας, ενώ θα έχουμε ακόμη και Τούρκους πρόσφυγες, αν η κατάσταση επιδεινωθεί περισσότερο στη γειτονική χώρα

    Απο το ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η Ενη λέει:

    Η συνεντευξη Κουλογλου εχει αναδημοσιευθει σε αρκετα ΜΜΕ και χθες και σημερα.
    Αρα ειναι αξιοσημειωτη ειδηση.

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι προβλέπει εκλογες

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, με λίγα λόγια:

    1. Θεμιτές ηταν οι δηλωσεις του Γερμανού υπουργού, διοτι αναφέρονται σε συγκεκριμενες και, κατα την αποψη του, στοιχειοθετημένες παραλείψεις της ελληνικης κυβερνησης σε σχεση με την αντιμετωπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος.

    Ελάχιστες μέρες αργότερα, οι δηλώσεις αυτές αποδείχτηκαν σαπουνόφουσκες από την τραγική πραγματικότητα. Δώδεκα άνθρωποι δολοφονήθκαν και θα ήταν πολύ περισσότεροι αν δεν ενεργοποιούνταν τα αυτόματα φρένα του τεχνολογικώς προχωρημένου Σκάνια. Κι επειδή ως ΥπΕσ της χώρας του πρέπει να είναι ενήμερος (και συνυπεύθυνος) για το χάος που επικρατεί στις Αστυνομικές και Διωκτικές Αρχές της, οι δηλώσεις του αποκαλύπτονται ότι ήταν κακόβουλες και επομένως αθέμιτες. Τα διπλά κριτήρια που υιοθετείς σε εκθέτουν. Αν η παταγώδης, επανειλημμένη, θεαματική αποτυχία των διωκτικών αρχών είχε λάβει χώρα στην Ελλάδα υπό Κυβέρνηση Σύριζα, είμαι βέβαιος ότι θα θεωρούσες την παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού αυτονόητη. Στην ΟΔΓ, η μετακύλιση της ευθύνης σε τρίτους είναι θεμιτή πολιτική ενέργεια. Αναρωτιέμαι πώς δεν κατανοείς ότι η στάση σου είναι κραυγαλέα ασυνεπής και χαρακτηρίζεται από τη χρήση διαφοερτικών μέτρων ανάλογα με το ποιος «αμαρτάνει».

    2. Σε ό,τι αφορά τον Καρλ Σμιτ και τις απόψεις του: και πάλι, αυτά που γράφεις είναι θεωρητικά και ακαδημαϊκά, και αποφεύγουν πλήρως να λάβουν υπόψη τους την αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα ότι η φασιστική δεξιά και η κομμουνιστική/αριστερίστικη αριστερά δεν έχουν κανένα ουσιώδες σημείο τομής. Οι συμπτώσεις τους αφορούν επιφανειακά ζητήματα.

    Αλιόσα:

    Τους ΧΔ τους ανέφερα για να δείξω ότι ο διαχωρισμός σε άμεμπτους κοινοβουλευτικούς δημοκράτες και σε φασιστικά μιάσματα είναι αφελής και παραπλανητικός. Τον θετικό ρόλο του ΧΔ Κόμματος στην ΟΔΓ τον ξέρω αρκετά καλά, όπως και διάφορες σκοτεινές πλευρές του ίδιου του κόμματος ή και υψηλών αξιωματούχων του. Αναρωτιέμαι, π.χ., αν ήταν αναπόφευκτη ιστορική αναγκαιότητα να γίνει Καγκελάριος (1966-1969) το πρώην μέλος όχι απλώς του NSDAP αλλά και της ειδικής οργάνωσης Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps (μόνο για φανατικούς ναζήδες — καθάρματα με βούλα και πατέντα, σαν να λέμε) Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ.

    Με τα υπόλοιπα ήθελα να υπογραμμίσω το προφανές: ο Σύριζα, επαναλαμβάνω, δεν έχει την παραμικρή συγγένεια με τον φασισμό που εκρποσωπεί η ΧΑ. Οι ψηφοφόροι της τελευταίας ήταν βέβαια μέρος του αξιοπρεπούς λαού (των non-deplorables σαν να λέμε) όταν, παλιότερα, ψήφιζαν νδ ή πασόκ ή κκε ή δεν ξέρω και γω τι άλλο. Αν η ΧΑ κάποτε εξαφανιστεί από το προσκήνιο, θα είναι επειδή οι τωρινοί deplorables θα απορροφηθούν αλλού. Με δεδομένη την περηφάνια που έχεις για τον φιλελευθερισμό και την φιλοδοξία της νδ να αντιπροσωπεύσει τον φιλελεύθερο χώρο, αναρωτιέμαι για ποιον λόγο αναθέτεις αποκλειστικά στην νδ τον ρόλο να απορροφήσει τους ψηφοφόρους της ΧΑ. Αν, ας πούμε, αυτό συνέβαινε με απόλυτη επιτυχία, και σε συνδυασμό με την γενικότερη άνοδο της νδ έφερνε τα ποσοστά αυτού του κόμματος κοντά στο 40%, εξασφαλίζοντάς του αυτοδυναμία, θα ένοιωθες καλά;

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η physicist λέει:

    Αλιόσα, υστερόγραφο:

    Στην Ελληνικη περιπτωση μετα τη χουντα πολιτικα σοφότατα ποιων ο Πρεσβυτερος Καραμανλης μαντρωσε τους χουντικούς εντος της ΝΔ τους οποιους φιμωσε και εξουδερωσε πολιτικα.

    Αυτό δεν είναι ακριβές. Στις Εθνικές Εκλογές του 1977, η Εθνική Παράταξις έλαβε 349.988 ψήφους, ήτοι το 6,82%, δηλ. σχεδόν ακριβώς το ίδιο ποσοστό με την ΧΑ το 2015.

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ,

    1. Το θεμιτό η μη δεν κρινεται με βαση μεταγενέστερα γεγονοτα.
    Ακομη και ανακριβείς κατα το περιεχόμενο, τέτοιου ειδους δηλωσεις αποτελουν ενδεχομενως εσφαλμένη εκτιμηση, αλλα οχι κακοήθη και προσβλητική -άρα, αθεμιτη- γενικη επίθεση ad hominem, οπως ηταν οι δηλωσεις Τσιπρα.
    Οι πολιτικοί κάνουν δηλωσεις με διαφορα κίνητρα -που συχνά υποκρύπτουν σκοπιμότητες. Εφόσον κινούνται μεσα στα καθιερωμένα πλαίσια και διατυπώνονται σε αποδεκτή διεθνώς γλώσσα, δεν μπορούν να θεωρηθούν αθέμιτες.
    Στην πολιτικη, οπως και σε αλλους τομείς, δεν κρινεται μονον το «τι», αλλα και το «πως».
    Οποίος δεν το κατανοεί αυτο χάνει το παιχνίδι.

    2. H αναφορα μου στον Καρλ Σμιτ ήθελε να καταδείξει ακριβως αυτο που εσυ αρνείσαι: οτι οι συμπτώσεις δεν αφορούν επιφανειακά αλλα βαθύτερα ζητηματα.
    Η πραγματικοτητα δεν ορίζεται μονον απο τα οφθαλμοφανή και τα πασίγνωστα.

    ΥΓ: Επιμένεις σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και προσβλητικό τόνο. Το εκλαμβάνω ως προσωπικό σου προβλημα και δεν θα σε ακολουθήσω.

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σιγά μη ζητήσουμε την παραίτηση του φον κάτι, μονο και μόνο επειδή τον γνωρίζει ο Φυσικός 🙂

    Οι δηλώσεις γίνονται θεμιτές ή αθέμιτες ανάλογα με το αν γίνει ένα τρομοκρατικό κτύπημα ή όχι;

    Τα αυγά -αν δε με απατά η απάτη μου- είναι οργάνωση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εχει νόημα να τα συγκρίνουμε με πολιτικά κόμματα;

    Η φασιστική δεξιά και η κομμουνιστική …τέμνονται σε ζητήματα ολοκληρωτισμού. Αρνούμαι να τα χαρακτηρίσω επιφανειακά ζητήματα.

    Και κάτι για τις ερωτήσεις στον νεο-εμφανισθέντα σχολιαστή Αλιόσα. Ας μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Ενα σχόλιο είναι απλώς ένα σχόλιο. Δεν είναι μανιφέστο με αποκλειστικές αναθέσεις. 🙂

    Το σχόλιο αυτό γράφτηκε ως προσπάθεια να ασκήσω τα …καθήκοντα του οικοδεσπότη του blog. Ε’ μια φορά το χρόνο δεν πειράζει. 🙂

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, εισαι ο πλέον ανεκτικός, δημοκράτης και ευγενής οικοδεσπότης που θα μπορουσε να υπαρξει -το εννοώ απολύτως.

    Δεν θα ηταν άσχημα αν ασκούσες συχνότερα τα σχετικά καθήκοντα.

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη:

    Το θεμιτό η μη δεν κρινεται με βαση μεταγενέστερα γεγονοτα.

    Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Τα μεταγενέστερα γεγονότα απέδειξαν περίτρανα ότι ο κ. ντε Μαιτσιέρ εψεύδετο εν γνώσει του στο χρονικό σημείο στο οποίο έκανε τις δηλώσεις. Ότι μεταβίβαζε σε άλλο Κράτος ευθύνες που δεν είχε, με σκοπό να καλύψει τις θεαματικές αποτυχίες της δικής του Κυβέρνησης. Ειλικρινώς, το εξήγησα δέκα φορές και είναι προφανές και τι εννοώ και τι συνέβη. Αν δεν είναι ή αν δεν ξέρεις τι διεμείφθη, ενημερώσου. Η προσπάθειά σου να διαστεβλώσεις αυτό που γράφω έτσι ώστε να μοιάζει σαν εκ των υστέρων ερημνεία πραγμάτων που συνέβησαν σε ανύποπτο χρόνο δεν σε τιμά. Αυτό που σου λέω ερμήνευσέ το σαν ad hominem, αν θέλεις, αλλά όταν εσύ πρώτη μου επέρριψες ότι δήθεν κάνω συμψηφισμούς –κάτι που είναι ad hominem– μην παραπονιέσαι όταν μετά εκθέτω τα εξωφρνικά double standards που ασκείς και μην με κοροϊδεύεις για δήθεν επίπεδο που διαθέτεις και δήθεν δικά μου προβλήματα στα οποία δεν θα με ακολουθήσεις.

    Σχολιαστή:

    Δεν είναι φον, ντε είναι. 😉

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, για τελευταια φορά.

    Την συμμετοχη στο φιλόξενο blog του Σχολιαστη την θεωρω ως ανταλλαγή απόψεων μεταξυ πολιτισμένων ανθρώπων, και οχι ως πεδίο επίλυσης προσωπικών προβλημάτων.
    Κάνε μου τη χάρη, λοιπόν. Δεν θα ασχοληθώ ξανά.

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η physicist λέει:

    Σου απαγορεύω να εκτοξεύεις συκοφαντίες, Αλίκη. Δεν είσαι σε θέση να αποδίδεις προσωπικά προβλήματα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις. Μάθε επιτέλους να φέρεσαι με σεβασμό.

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Ενας μεγαλος ερωτας γενναται υπο την πρωταρχικην μορφην της καθολικης αρνησεως 🙂

    Ζιγκμουνδος Αφωτιστος

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αφωτιστε, έγραψες!!

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Ας αφησουμε τους σχολαστικισμους, τους εγωϊσμους, τους ξερολισμους, τις επιθεσεις,… (ως μακρινη αναμνηση των «πηγαδακιων» πολεμικης (ενιοτε μετα χειροδικιας ) μεταξυ Κνιτων και ΑΑΣΠΕ-τζηδων, Ρηγαδων* , ΠΑΣΠιτων, ΠΠΣΠ-δων κ.λπ. λ.χ. της αυλης του ΕΜΠ που παρακολουθουσα επ’ ολιγον **- κατα τα ανεμελα φοιτητικα μου χρονια – κρυφογελωντας και εισερχομουν στην Αρχιτεκτονικη με τις ωραιες Ρηγιτισσες και αργοτερα τις κοπελες απο την ΑΣΚΤ)

    *Βουτσης, Παπαδημουλης,…
    ** κυριως με διεθνη θεματα του αμερικανικου ιμπεριαλισμου και των φιλοαερικανικων δικατορικων καθεστωτων την δεκαετια του 70(Χιλη, Αργεντινη, Νικαραγουα,…) και των αντιστοιχων εκδηλωσεων απο τους σοβιετικους/φιλοσοβιετικους ( καθεστως Γιαρουζελσκι, Αγκολα, Αφγανισταν, Ερυθροι Χμερ Καμποτζης,…)

    Ας υπενθυμισω οτι επειδη
    οι συνδικαλιστες μας ηταν «φωτισμενοι» και τα ηξεραν ηδη ολα, ενω διατυπωνα συνεχως αμφιβολιες αυτοαποκαλουμαι Αφωτιστος

    ενω σε αντιδιαστολη με την πλειονητα του ειδους των ελληνων στην χωρα , το φερωνυμο επωνυμο μου ειναι Φιλελλην

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η Elias λέει:

    Η συνεχής αναφορά στο Σόιμπλε και στους διάφορους κακούς είναι ένα προνομιακό πεδίο, που πάντα θα κερδίζει ψήφους ο Τσίπρας (που στην παρούσα φάση αποτελεί τον εκπρόσωπο του λαικισμού). Και αυτό γιατί φεύγει η κουβέντα από το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι οι σχέσεις μας με την ευρώπη αλλά το πως θα κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική. Γιατί μόνο μέσα από αυτό θα μπορέσουμε να σταθούμε αξιοπρεπώς στο εξωτερικό αλλά και να ζήσουμε σαν άνθρωποι στο τόπο μας. Ο Τσίπρας μην έχοντας ουσιαστικά πρόταση ανάπτυξης, συνεχίζει να τροφοδοτεί το μύθο περί της κλεμμένης ευημερίας από τους πονηρούς γερμανούς, και από πολιτική άποψη καλά κάνει. Έτσι ανέβηκε στην εξουσία έτσι θα τη διατηρήσει. Το πρόβλημα είναι η αντιπολίτευση, ο Κυριάκος συγκεκριμένα που αυτός θεωρητικά είναι το αντίπαλο δέος.

    Δυστυχώς δεν κατάφερε ένα χρόνο μετά την εκλογή του να περιγράψει μια στρατηγική που θα μπορέσει να μας βγάλει από την κρίση. Και αυτό όχι γιατί του λείπει η γνώση, αλλά γιατί φοβήθηκε να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα. (Το κράτος των δημοσίων υπαλλήλων, τους νεαρούς συνταξιούχους που πρέπει να γυρίσουν στην εργασία τους, τους πάπαδες που παρασιτούν σαν να μην υπάρχει αύριο, τους δικαστές που αποφασίζουν επί χρήμασι, κλπ). Περιορίζεται λοιπόν αναγκαστικά, να αντιγράφει την ρητορική του Τσίπρα (προτείνοντας ένα λαικισμό λαιτ, λίγο σοβαρότερο από του Τσίπρα), και περιμένει έτσι σαν ώριμο φρούτο να πέσει ο λαικιστής από την εξουσία. Φυσικά αυτό δεν θα γίνει σύντομα γιατί μπορεί ο Τσίπρας ανά πάσα στιγμή να πετάει ένα ξεροκόματο στο αφιονισμένο πόπολο και λίγο ψευτοτσαμπουκα, και έτσι να διατηρεί την εξουσία του. Γιατί άλλωστε οι εθισμένοι στο λαικισμό πελάτες, να προτιμήσουν τον ντεμέκ λαικιστή, από το γνήσιο, τον βαρβάτο, τον αριστερό?

    Μην περιμένετε λοιπόν να φύγει γρήγορα ο Τσίπρας, μην περιμένετε σύντομα προκοπή σε αυτό το τόπο. Θα βυθιζόμαστε στο βούρκο μέχρι να αλλάξουμε μυαλά, και ο βούρκος δεν έχει πάτο. Και φυσικά φταίει ο Σόιμπλε.

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Συμφωνω και επαυξανω, με τον προλαλησαντα. Ο Μητοτακης και η ΝΔ δεν αποτελουν εγγυηση για την αναπτυξη, αλλα μειωσης φορων στους εχοντες.

    Συμπερασματικα τα κολοπεδα του Κολλεγειου, τα παλιοκοριτσα του Αρσακειου, μαζι με αρκετους εσωτερικους μεταναστες που σε μεγαλο βαθμο στεγαστηακαν προσωρινα στο πασοκ.

    Τωρα τι μπορουμε να περιμενουμε απο την παrαπαιουσα ΝΔ ή απο την Ευπορη Μεσηλικη Αριστερα του ΣΥΡΙΖΑ ;

    Αναπτυξη δεν θα ερθει υποχρεωτικα με νικη της ΝΔ (ο Ηλιας εξηγει γιατι ειναι πολυ δυσκολη αυτη η νικη) ή με εξορθολογισμο του ΣΥΡΙΖΑ . Θα ερθει σιγα σιγα με αναπτυξη ολων των τομεων της οικονομιας.

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    @ Physicist,
    μην ανησυχεις με τον δικο μου «ενθουσιασμο για τον φιλελευθερισμο» που (ετσι αλλιως δεν είναι το θεμα μας) αλλα και δεν συνιστα απειλη για κοινωνιες με τα πολιτισμικα χαρακτηριστικα της δικης μας καθως αυτες, μεσω του λαϊκισμου, εχουν αναπτυξει ισχυρα αντισωματα και δεν κινδυνευουν από αυτή την «ασθενεια».
    Το ιδιο ισχυει και για ολοκληρο τον ορθοδοξο και –σε ακομα μεγαλυτερο βαθμο- για τον ισλαμικο και γενικωτερα τον …επεκεινα (τριτο) κοσμο, σε αντιθεση με την Εσπερια που υποφερει κατω από το βαρος του τρισκαταρατου φιλελευθερισμου.
    Η αναπτυξη αυτης της «ασθενειας» (του φιλελευθερισμου) σε μια κοινωνια προϋποθετει την υπαρξη ισχυρου αστικου στοιχειου, και είναι γνωστη (βλ. Γ. Κονδυλης) η ισχνοτητητα που παρατηρειται στην Ελληνικη κοινωνια, με αποτελεσμα το κρατος να εχει αλωθεί από τις μικροαστικες ταξεις, με ότι συνεπαγεται αυτο. Και -είναι επισης γνωστο πως- όταν αυτές βρισκονται σε κριση τα χειροτερα είναι μπροστα μας.
    Ετσι κι αλλιως παντα η φιλευθερη ταση απλως φιλοξενειτο στις ταξεις τηςδεξιας (ΝΔ), στην οποία δεσποζουσα δυναμη αποτελουσε η «λαϊκη δεξια», με ανταλλαγμα τις φιλελευθερους ψηφους, ειχε δηλαδη καποια από τα χαρακτηριστικα του γαμου και της τεκνοθεσια των ομοφυλοφιλων στο βαθμο που αποσκοπουν στα κρατικα προνομια (επιδοτησεις κ.ο.κ.).
    Οπως εξ ισου κυριαρχη δυναμη αποτελουσε και το «βαθυ πασοκ» στην (υποτιθεμενη) σοσιαλδημοκρατικη παραταξη, ενώ σε ότι αφορα την αριστερα, αυτή είναι εξ ορισμου εναντια σε κάθε ειδους φιλελευθερη σκεψη (βλ Φωτης Κουβελης).
    Κατοπιν τουτων αν σε κατι μπορει να συμβαλει η δεξια είναι το μαντρωμα των φασιστικων αμνοεριφιων, ρολο που, λογω … ηθικου πλεονεκτηματος, ανελαβε αυτοκλητη η (πρωτηφορα)αριστερο-ακροδεξια!

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η physicist λέει:

    Αλιόσα, ο φιλελευθερισμός όντως δεν είναι ούτε και ήταν το θέμα μας, όμως εσύ ήσουν εκείνος που τον έφερε στο τραπέζι, κι όταν σε ρώτησα τι σχέση έχει, μου απάντησες για το κενό σύνολο τομής που έχει με τον φασισμό — κάτι που ουδέποτε τέθηκε ως θέμα ούτε μας προσφέρει κάποια χρήσιμη πληροφορία. Τέλος πάντων, δεν είναι σπουδαίο ούτε παίρνουμε κεφάλια, αλλά χρειάζεται κάμποσο chuzpe να βγαίνεις τώρα να μου λες ότι ο φιλελευθερισμός δεν είναι το θέμα μας. Χαίρω πολύ.

    Τα υπόλοιπα που γράφεις καλά είναι για κομματική ομιλία ή κήρυγμα — με γεια σου και χαρά σου, αν σ’ αρέσει να τα γράφεις, γράφτα. Αλλά ούτε κι αυτά είναι το θέμα μας, ούτε με απασχόλησε ο φιλελευθερισμός στο συγκεκριμένο νήμα, επομένως κράτα τον Κονδύλη και τους αστούς γι’ αλλού. Εγώ σε ρώτησα συγκεκριμένα πράγματα, καθώς επίσης επισήμανα συγκεκριμένες εσφαλμένες πληροφορίες που παρέθεσες, π.χ. για το μάντρωμα των χουντικών από τον Κωνταντίνο Καραμανλή. Μην περιμένεις να εμπλακώ σε συζήτηση συνθημάτων μαζί σου. εφόσον αρνείσαι να μιλήσεις συγκεκριμένα και να δώσεις απαντήσεις συνεκτικές και λογικές, ενώ την ίδια στιγμή κηρύττεις τον ορθολογισμό.

    Αν πάντως θελήσεις να μιλήσεις συγκεκριμένα και όχι να βγάλεις κομματική ομιλία, οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: με δεδομένο ότι ένα 7% με 10% των Ελλήνων ψηφοφόρων ήδη από τη δεκαετία του 1970 είχε τάσεις να ψηφίζει χουντοδεξιά, και το οποίο «εξαφανίστηκε σε μια μελανή οπή» για 30 χρόνια για να ξαναδώσει βροντερό «παρών» μέσω της ΧΑ τη δεκαετία του 2010:

    (α) Πού νομίζεις ότι είχε βρει το κομματικό του σπίτι αυτός ο κόσμος;

    (β) Πώς νομίζεις ότι θα εξαλειφθεί η ΧΑ αν όχι με την επαναπορρόφηση των ψηφοφόρων της αλλού;

    (γ) Με βάση ποια στοιχεία πιστεύεις ότι αυτοί οι ψηφοφόροι προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τη ΝΔ, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία από άλλες χώρες δείχνουν ότι κόμματα συγγενικά με την ΧΑ τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από πρώην ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών και της Αριστεράς;

    (δ) Τι θα σε πείραζε αν τους απορροφούσαν σε διάφορα ποσοστά όλα τα άλλα κόμματα και όχι μόνον η ΝΔ;

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Τωρα που αναφερθηκα στο … ηθικο πλεονεκτημα της αριστερας αλλα και στην πρωτηφορα διακυβερνηση της χωραςαπο αυτή, μού ηρθε συνειρμικα στο νου ένα ανεκδοτο σχετικο με την περιπτωση:
    Όταν καποιος ερωταται από τον σεξολογο ποιος είναι ο λογος της επισκεψης του τού απαντα: «Δεν γ@μ@ω γιατρε».
    Ετσι ο γιατρος τον κλεινει σε ένα δωματιο με μια ομορφη και σεξυ νοσοκομα, η οποια βγαινει μετα από πολλη ωρα κυριολεκτικα διαλυμενη και σωριαζεται στο πατωμα.
    Ανησυχος και εκνευρισμενος ο γιατρος λεει στον επισκεπτη «Καλα εσυ δεν μου ειπες ότι δεν γ@μ@ς;» και αυτος του απανταει: «Όταν βρω γ@μ@αω, γιατρέ»!
    Αυτό συμβαινει και με την αριστερα, ειχε το «ηθικο πλεονεκτημα» που διεθετε οσο δεν εβρισκε ο Συριζα να …κυβερνησει (τωρα πλεον είναι αργα)!

    Ευχομαι σε ολους υγεια και μια καλυτερη χρονία.

    Μου αρέσει!

  102. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Θα τα πουμε ολα κατα το νεο ετος, η επικειμενη ελευση του οποιου μας στερει τη δυνατοτητα για περαιτερω συζητηση τωρα.

    Μου αρέσει!

  103. Ο/Η physicist λέει:

    Άντε, άντε, στο καλό και Καλή Πρωτοχρονιά!

    Μου αρέσει!

  104. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Καταρχήν τα χρόνια πολλά τάπαμε (στο κατάλληλο ποστ, όχι όπου βρούμε και μετά παραπονιόμαστε που δεν οργανωνόμεθα – σαν κράτος, αλλά και γενικότερα) και το λέω για να μην μου λέτε μετά δηλαδή ότι δεν τα είπα (τα χρόνια πολλά ..αλλά και γενικότερα) 😆 .

    Φυσικέ το πρόβλημα με τον ..νεοεισελθόντα(*) δεν είναι ότι χρησιμοποιεί συνθήματα, ούτε κομματικό λόγο (καμία σχέση, πιστεψέ με, ίσως το αντίθετο, ήτοι αίρεση και αμφιβολία σε οτιδήποτε θεωρείται ή εκλαμβάνεται ως στερεότυπο και αξίωμα, μην κολλάμε σε ..σημαινόμενα και δη αδίκως, δηλαδή δεν είναι όσοι επικαλούνται τον φιλελευθερισμό ..τέτοιοι πχ κομματικοί υπέρμαχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου ), αλλά ότι δεν τονίζει τις λέξεις!
    Την γνώμη μου λέω μην με πάρεις από τα μούτρα, γιατί στο λέω από τα τώρα θα πάω να κάνω σύλλογο (ξέρεις με ποιούς) για τα δικαιώματα όσων δέχονται ανοίκειες ανχόμινεμ επιθέσεις από εσένα και κάτι άλλους εδώ χάμου και να ξέρεις ότι έχουμε και κονέ με την ιδιοκτησία και ότι τα αιτήματά μας θα γίνουν ανάρπαστα (που έλεγε και κάποιος παλιά).

    (8) νεοεισελθέντα αυτόν που έχει νεοεισέλθει δηλαδή, όποιο είναι το σωστό τέλος πάντων με αυτές τις εσωτερικές επαφξήσεις και τις καταλήξεις γενικότερα

    Μου αρέσει!

  105. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Τα κονέ δεν τάχω εγώ, αλλοι τάχουν, αλλά θα τα αξιοποιήσω τώρα που (θα) είμεθα σε κοινό μέτωπο και κανείς δεν περισσεύει

    Μου αρέσει!

  106. Ο/Η physicist λέει:

    Αναγνώστα, σεβαστή η συμβουλή σου και την παίρνω υπόψη μου σοβαρά. — Αλιόσα, δεν σε παίρνω απ’ τα μούτρα κι ελπίζω να μην εξαγριώθηκες αγρίως. 😉

    Μου αρέσει!

  107. Ο/Η Αλικη λέει:

    Η εκλογική βαση της ΧΑ, κατα την αποψη μου, βρισκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, απο ο,τι σε κάποιο αλλο κομμα, και αυτο βασει της νοοτροπίας/θυμικού/συνωμοσιολογικής προσέγγισης των πολιτικών πραγματων, καθως και της περιφρονητικής στάσης απεναντι στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

    Δεν ειναι τυχαίο οτι η προσέγγιση αυτη τείνει -καμουφλαρισμένα, βεβαίως- να εκδηλωθεί και σε επιπεδο κορυφής.

    Μου αρέσει!

  108. Ο/Η δεξιος λέει:

    Υπάρχουν δύο αλληλοτεμνόμενες διαχωριστικές γραμμές,η παλιά δεξιάς – αριστεράς και η νέα του δημοψηφίσματος.Εξαρτάται από τον καθένα πως θα πάρει θέση στο σταυρόλεξο και δεν μπορεί να προδικασθεί τίποτα.

    Μου αρέσει!

  109. Ο/Η physicist λέει:

    Είναι άσχετο με την αφετηρία του νήματος αλλά θίχτηκε στις συζητήσεις παραπάνω με την Αλίκη και τον Δεξιό και, σε κάθε περίπτωση, το βρίσκω ενδιαφέρον. Όποιος θέλει ρίχνει μια ματιά, κύριως δε στο αρχείο pdf με το άρθρο του Βόλφγκανγκ Στρέεκ, στην τρίτη σειρά.

    http://speri.dept.shef.ac.uk/2016/09/04/new-speri-paper-by-wolfgang-streeck-exploding-europe/

    Δεξιέ, παρατήρησε ότι επ’ ουδενί δεν αναφέρεται ο συντάκτης στον Σύριζα σε ό,τι αφορά το θέμα που συζητούσαμε, κι αυτό ισχύει για όλες τις αναλύσεις που έχω διαβάσει. Η εμμονή στην κ. Τασία κλπ. είναι αποκλειστικά χαρακτηριστικό ορισμένων Ελλήνων αναλυτών, οι ξένοι προτιμούν να εστιάσουν στην κ. Άνγκελα. Ο Σύριζα εμπλέκεται μόνο στο βαθμό που η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το Προσφυγικό για να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο που είχε χάσει με την σκληρή αντιμετώπιση που είχε επιφυλάξει στην Ελλάδα, σύμφωνα τον συντάκτη, αλλά ακόμα κι αυτός ήταν ένας μόνον από τους λόγους για τις μερκελικές ταρζανιές του 2015.

    Μου αρέσει!

  110. Ο/Η δεξιος λέει:

    Οι ξένοι ασφαλώς θα αναφέρονται στη Μέρκελ αλλά εμείς που ζούμε εδώ ξέρουμε ότι η Μέρκελ δεν θα έμπαινε στο δίλημμα να πει ναι ή όχι εάν πρώτα δεν άνοιγαν τα σύνορα οι δικοί μας.Γιατί δεν το έκανε κα το 2014;Γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα.

    Μου αρέσει!

  111. Ο/Η physicist λέει:

    Δεξιέ, πολλά σχόλια παραπάνω θα βρεις βίντεο από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασύλου και Μετανάστευσης, φτιαγμένο το 2014, το οποίο οποιοσδήποτε το δει αμέσως αποκομίζει την εντύπωση ότι πρόκειται για μαζική πρόσκληση μεταναστών στη χώρα υπό το πρόσχημα του ασύλου, όπως ακριβώς γράφει και ο Στρέεκ. Αν η ΟΔΓ είχε φυλάξει τα σύνορά της, δεν θα είχε τεθεί σε κίνηση αυτή η τεράστια, μαζική μετακίνηση που λίγο έχει να κάνει με πρόσφυγες και τον πόλεμο στη Συρία.

    Μου αρέσει!

  112. Ο/Η δεξιος λέει:

    Eμένα με ενδιαφέρουν τα δικά μου σύνορα.Εάν πήγαιναν στη Γερμανία μέσω Ιταλίας ή μέσω Ρωσίας δεν είναι δικό μου πρόβλημα.Πήγαν μέσω Ελλάδος και το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν τα δικά μας βόρεια σύνορα και να ακούω ιστορίες ότι εξαρτώμεθα από την Τουρκία για το εάν θα γεμίσουμε τζιχαντιστές.
    Πάμε για συνομιλίες για το κυπριακό όπου ένα θέμα είναι και η παρουσία εκεί των εποίκων και επισήμως ακούμε από τα κυβερνητικά φερέφωνα ότι η κατάσταση στα νησιά μας και στη χώρα μας εξαρτάται από τα κέφια του Ερντογάν που όποτε αποφασίσει μπορεί να τα γεμίσει με άλλους εποίκους και κανείς δεν λέει ότι είμαστε ανεξάρτητη χώρα και δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν ο Ερντογάν και η Μέρκελ,όποιος επιχειρήσει να μπει παράνομα θα τον σταματήσουμε εμείς.

    Μου αρέσει!

  113. Ο/Η physicist λέει:

    Σωστά αλλά η γενεσιουργός αιτία δεν βρίσκεται εκεί που νομίζεις.

    Μου αρέσει!

  114. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τελικά όλα ανάγονται στο προπατορικό αμάρτημα και την Εύα! 🙂

    Μου αρέσει!

  115. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Physicist,
    η αναφορα μου στον φιλελευθερισμο δεν νομιζω ότι είναι …εκτος θεματος, εκτος θεματος μαλλον είναι ο εκ μερους σου χαρακτηρισμος των αποψεων μου ως … «υπερηφανεια μου» για τον φιλελευθερισμο», όπως και τα περι «κομματικης ομιλιας», «κηρυγματος» και «συνθηματων» που αποτελουν επισης απαξιωτικους χαρακτηρισμους (εκτος αν είναι επαινετικοι και δεν το καταλαβαινω), γιαυτο τα προσπερνω χωρις βεβαιως να σου «απαγορευσω να τα εκτοξευεις» (όπως εκανες στην @Αλικη). Μπορεις να εκφραζεσαι όπως σε κανει να νοιωθεις καλυτερα, όταν ενοχληθω θα σε ενημερωσω σχετικα.
    Ας δουμε όμως τι σχεση εχει ο φιλελευθερισμος (στον οποιο αναφερθηκα) με τον αντιδυτικισμο, που στις μερες μας εκδηλωνεται με τη μορφη του αντιγερμανικου προσωπειου (αντι-Σόιμπλε) και τη χωροθετηση του πολιτικου χατρη (που είναι ωφελιμο για τη χωρα να πανε οι ψηφοι της ΧΑ και γιατι).
    Η αναφορα μου στον φιλελευθερισμο αφορα στην εκτιμηση μου ότι η ΝΔ -ειτε με Μητσοτακη, ειτε με Καραμανλη- δεν είναι ένα φιλελευθερο αλλα ένα κομμα της λαϊκης δεξιας: Η ιστορια του φιλελευθερισμου στην Ελλαδα, ως ισχυρος κοινοβουλευτικος πολος, ξεκιναει στις αρχες (1910) και τελειωνει στα μεσα του 20ου αιωνα καθως μετα τον Β΄ΠΠ εξαφανιζονται και τα ελεχιστα στοιχεια της αστικης ταξης με συνεπεια να αλωθει το κρατος και ολες οι εξουσιες του από τις λαϊκες ταξεις που συν τω χρονω δημιουργουνται, μεταλλασονται σε μικροαστικες και καθιστανται κυριαρχες.
    Χωρις αστικη ταξη πλεον ο πολιτικος εκφραστης της συρρικνωνεται και τη θεση του καταλαμβανει αυτο που λεμε «κεντρωο» και στη συνεχεια Σοσιαλιστικο κομμα (Πασοκ).
    Αλλα και η ιστορια απεδειξε ότι η εδραιωση ενος φιλελευθερου κομματος στην πολιτικη σκηνη του τοπου, κατά το πρωτο ημισυ του προηγουμενου αιωνα, οφειλεται κυριως στην παρουσια και την πολιτικη οξυδερκεια του ιδρυτη του Ελ. Βελιζελου και τον ρολο που αυτος διαδραματισε στα πολιτικα πραγματα της χωρας και δευτερευοντως στο γεγονος ότι το κομμα αυτό εξεφραζε καποια φιλελευθερη αντιληψη που διεπνεε την Ελληνικη κοινωνια.
    Ετσι στο 2ο μισο του παρελθοντος αιωνα ο πολιτικος χαρτης της χωρας δεν προβλεπει χωρο για φιλελευθερο κομμα και μοιραια ο κυριος ογκος της (όποιας) φιλελευθερης τασης, που αποτελει μικρη μειοψηφια στην ελληνικη κοινωνια, στεγαζεται στην δεξια παραταξη καθως ο κοσμος είναι ηδη διπολικός, ενω εχουμε μπει στην περιοδο του ψυχρου πολεμου, τα διεθνη αντιπαλα «στρατοπεδα» είναι πολύ καχυποπτα και η χωρα κουβαλαει στην καμπουρα της έναν εμφυλιο.
    Η δεξια παραταξη όμως, λογω των πολιτισμικων χαρακτηριστικων της ελληνικης κοινωνιας, δεν διαπνεεται από φιλελευθερες ιδεες αλλα προκειται για μια βαθυτατα «λαϊκη δεξια», της οποιας ο αντιδυτικισμος μετα βιας κατορθωνει και κρυβεται πισω από τον αντικομουνισμο της.
    Όμως μετα την καταρρευση του «Ανατολικου μπλοκ», εκτος από τον αντιδυτικισμο της αριστερας -που ηταν παντοτε φανερος- εχουμε και τον αντιδυτικισμο της δεξιας που εκφραζεται πλεον συνεχως ολοενα και περισσοτερο ανοιχτα και απροκαλυπτα.
    Τωρα εχθρος είναι ο Σόιμπλε και οι Γερμανοι, ενω πολλοι φτανουν ακομα και στο σημειο να τους ταυτιζουν με τους ναζι, διαπραττοντας ετσι το εγκληματικο ατοπημα του εθνοτικου ρατσισμου.

    Την ωρα λοιπον που -λογω Σοβιετικης Ενωσης- η αριστερα ειναι … «διεθνιστικη» και κατηγορειται για «εθνοπροδοτισμο» ειναι λογικο ενα κομμα (ΝΔ) που τα εθνολαϊκιστικα του χαρακτηριστικα ηταν κυριαρχα (παρ΄ολο που ο ιδρυτης του ειναι πλεον φιλοευρωπαϊστης) να αποτελεσει το καταφυγιο ολων των πολιτικα ανεστιων ψηφοφορων και οσων ειχαν εκτεθει με την «εθνοπατριωτικη» χουντα.
    Οποιος εζησε ως ενηλικας την μεταπολιτευτικη περιοδο και εστιαζε στην ιστορια της εθνικιστικης ακροδεξιας γνωριζει ότι στις εκκλογες του 1974 η ΕΔΕ του Π. Γαρουφαλιάς (με τα ευτραπελα των δεκαδων χιλιαδων αντιφρονουντων που κατακλυζαν τις συγκεντρωσεις του -«Πετρο μαλακα ηλθαμε για πλακα» «παρε ψηφο – παρε ψηφο» (μουτζες) κλπ), ελαβε κατι κοντα στο 1%) καθως ο Καραμανλης επελεξε για τους ακροδεξιους την πολιτικη των συνεχων διωξεων (Πλευρης 4ηΑ κλπ) και ταυτοχρονως την σιωπηρη παροχη εγγυησεων, για προστασια απο την περιφημη «αποχουντοποιηση», σε οσους ειχαν εκτεθει με το δικτατορικο καθεστως.
    Ετσι η συντριπτικη πλειοψηφια των χουντικων και των ψηφοφορων κατεφυγε στη ΝΔ.
    Το 1977, που πλεον ειχε σταθεροποιηθει η κατασταση και δεν υπηρχε εντονη η απειλη της … αποχουντοποιησης, την τελευταια στιγμη πριν τις αιφνιδιες εκλογες δημιουργηθηκε ενας αχταρμας («Εθνικη Παραταξις») που αποτελειτο από ακροδεξιους εθνικιστες, χουντικους και βασιλικους.

    Μου αρέσει!

  116. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    Κυριος στοχος της «Εθνικης Παραταξης» ηταν η δεξαμενη του 30% των καταγεγραμμενων στο δημοψηφισμα του 1974 φιλοβασιλικων ψηφων παρ΄ολο που καποιοι από τους βασιλικους εταιρους ειχαν αναπτυξει αντιδικτατορικη δραση κατά τη διαρκεια της χουντας.
    Με βασικη συγκολλητικη ουσια μεταξυ των εταιρων της «Εθνικη Παραταξης» το αντι-Καραμανλικο τους μενος και πολύ περισσοτερες αντιθεσεις παρα κοινα στοιχεια, το σχημα αυτό εμελε να είναι θνησιγενες και στο τελος να γινουνε μαλλια – κουβαρια μεταξυ τους.
    Η ΕΠ, λογω (και) του εκλογικου νομου που της εδινε μονο 5-6 εδρες, εξουδετερωθηκε πολιτικα και δεν κατορθωσε να παιξει απολυτως κανενα ρολο στα πολιτικα πραγματα, ουτε στη διαμορφωση του πολιτικου κλιματος της εποχης, οσο καιρο επιβιωσε, ως που αφανιστηκε από τον πολιτικο χαρτη.
    Συνεπως καμια σχεση και συγκριση με την επιρροη της ΧΑ στη διαμορφωση του πολιτικου κλιματος.
    Εκτοτε η χωρα ειχε την καλη τυχη να περασει μερικες δεκαετιες διχως πολιτικα αυτονομημενη ακροδεξια, μεχρι που η κριση την ανεδειξε στην χειροτερη εκδοχη της (ναζιστικη) σε δεσποζουσα θεση, μαζι με την αριστερα.
    Σημασια εχει –και αυτό πρεπει να κρατησουμε- ότι και τοτε και προσφατα αυτή που αναχαιτισε την ακροδεξια είναι η ιδια η δεξια (ΝΔ), αντιθετως τοσο το Πασοκ οσο και ο διαδοχος του (Συριζα) προσπαθησαν να την δημιουργησουν και να την αναδειξουν καθως, μεσα από έναν επικινδυνο για τη χωρα πολιτικο καιροσκοπισμο, πιστευαν ότι θα εκοβε ψηφους από τη ΝΔ. Τοτε ο Καρατζαφερης …υψωνε (θα διορισω 500 χιλ δικα μου παιδια) και ο Λαλιωτης … καρφωνε (κατηγγειλε τη ΝΔ ότι εχει στις ταξεις της ακροδεξιους).
    Σημερα ο Βουτσης καταγγελει τη ΝΔ ότι «δεν εχει στοιχεια εναντιον της ΧΑ», ο αριστερος πρωην Υπ. Δικαιοσυνης Ρουπακιωτης δηλωνει ότι «Μας αναγκασαν οι Αμερικανοι, οι Ευρωπαιοι και οι Εβραιοι να τους κλεισουμε φυλακη», ενώ υποδικοι για βαρυτατα εγγληματα αποφυλακιζονται πριν το 18μηνο και η δίκη καρκινοβατει επι πολλους μηνες.

    Καπως ετσι αλλαξαν τα πραγματα, καθως η παραδοσιακη ελληνικη αριστερα από … «διεθνιστικη» που ηταν υιοθετησε τον εθνικιστικο λογο (Λ. Κανελη κ.ο.κ.) χωρις βεβαιως να απεμπολησει ουτε κατ΄ελαχιστον τον αντιδυτικισμο της.
    Αλλα και η (υποτιθεμενη) εγκσυχρονιστικη αριστερα, παρεα με τα ορφανα του Σταλιν, για να φτασει στην εξουσια μιας κατεστραμμενης χωρας χρειαστηκε να περπατησει πιασμενη χερι-χερι (ανω πλατεια – κατω πλατεια) με τη ναζιστικη ακροδεξια στο δρομο του εθνολαϊκισμου και του ακρατου αντιευρωπαϊσμου (τωρα το λενε φταιει ο Σόιμπλε» ή «Ειμαστε λαος ναυτικων και ξερουμε να αναζηταμε νεα, ασφαλεστερα λιμανια», βλ. Πουτιν κλπ) και του διχασμου της κοινωνιας στη βαση ενος ανυπαρκτου διλληματος (μηνμονιο – αντιμνημονιο) που συνιστα τη μεγαλυτερη πολιτικη απατη της συγχρονης ιστοριας του τοπου.
    Μεσα λοιπον σε αυτό το διαμορφωμενο πλαισιο σημερα η αριστερα κατεληξε να απευθυνεται στο ιδιο target group και να διεκδικει κομματι από την πιττα των ακροδεξιων ψηφων.
    Αυτό όμως είναι κατι που καταλυει κάθε εννοια πολιτικης γεωγραφιας και, επειδη το πολιτικο παιχνιδι παιζεται με ορους ακραιας παραπλανησης, οδηγει την κοινωνια σε νερα αχαρτογραφητα, σε ένα ταξιδι χωρις πυξιδα.
    Γιαυτο και είναι επικινδυνο.

    Νομιζω ότι υπεβαλα μακροσκελως και με εναργεια τις αποψεις μου εις τη βασανο των αμειλικτων ερωτηματων σου (εστω και με διαφορετικη σειρα από αυτή που μου τα εθεσες).

    Μου αρέσει!

  117. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    @Αλιόσα

    Οι ακροδεξιοι εθνικιστες, χουντικοι και βασιλικοι -εν πολλοις- ηταν οι επιζησαντες μαυραγοριτες, χιτες και αλλα αποβρασματα καθως και αρκετοι αξιωματικοι/υπαξιωματικοι των 3 οπλων και των σωματων ασφαλειας. Επισης οι φιλοι του καθεστωτος της χουντας μεσαιοι επιχειρηματιες που δανειοδοτηθηκαν αφειδως κατα την επταετια.

    Μου αρέσει!

  118. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η χούντα είχε …φιλικές σχέσεις με όλους όσους συνεργάζονταν. Π.χ οι εργολάβοι που φάγανε με 10 μασέλες
    Και οι …αριστεροι εργολάβοι 😎

    Μου αρέσει!

  119. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Πολύ ενδιαφέροντα και τα δύο σου σχόλια Αλιόσα. Έχω ορισμένες επιμέρους διαφωνιές σε κάποια από οσα λες αλλά παρόλα αυτά θίγεις ουσιαστικά ζητήματα και αρκετά από οσα λες (αν και κατά την γνώμη μου όχι όλα) είναι βάσιμα.

    Θα εστιάσω εδω σε δύο από τα σημεία με τα οποία διαφωνώ.

    «Ετσι στο 2ο μισο του παρελθοντος αιωνα ο πολιτικος χαρτης της χωρας δεν προβλεπει χωρο για φιλελευθερο κομμα και μοιραια ο κυριος ογκος της (όποιας) φιλελευθερης τασης, που αποτελει μικρη μειοψηφια στην ελληνικη κοινωνια, στεγαζεται στην δεξια παραταξη»

    Έχω την άποψη ότι μεγάλο μέρος αυτού του φιλελεύθερου ρεύματος, που όντως ήταν μειοψηφικό μέσα στην ελληνική κοινωνία, κατά την προδικτατορική περίοδο εκφράστηκε μέσα από τον πολιτικό χώρο του Κέντρου και όχι της Δεξιάς. Ναι, σαφώς και ένα τμήμα αυτού του χώρου εκφράστηκε από την μεταπολεμική Δεξιά αλλά ένα άλλο τμήμα, μάλλον αρκετά μεγαλύτερο, στεγάστηκε και εκφράστηκε από το Κέντρο (με αποκορύφωμα την Ένωση Κέντρου την δεκαετία του ’60).

    Σε σχέση με την μεταδικτατορική όμως περίοδο ισχύει αυτό που λες, ο φιλελεύθερος χώρος όντως εκφράστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του από την Δεξιά (δηλαδή την ΝΔ) και το υπόλοιπο τμήμα του από τα κεντρώα κόμματα της εποχής (μέχρι να τα εξαϋλώσει, δυστυχώς, το Πασοκ). Αυτό συνέβη, πιστεύω, γιατί κατά την μεταδικτατορική περίοδο, ιδίως τα πρώτα χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, επικράτησαν στην δεξιά παράταξη οι μετριοπαθείς δεξιοί, και έτσι κατέστη δυνατό να απορροφηθεί από αυτή μεγάλη μάζα από τους ψηφοφόρους του προδικτατορικού Κέντρου, από ψηφοφόρους δηλαδή με κατά βάση φιλελεύθερες αντιλήψεις. Κάτι που ήταν αδύνατο κατά την προδικτατορική περίοδο, όταν στην Δεξιά κυρίαρχοι ήταν οι υπερεθνικόφρονες και αυτοί που είχαν κάνει επάγγελμα τον αντικομμουνισμό, και όπου καθετί που ξέφευγε από τα καθιερωμένα το αντιμετώπιζαν με καχυποψία, αν όχι με ανοιχτή εχθρότητα.

    «ο Καραμανλης επελεξε για τους ακροδεξιους την πολιτικη των συνεχων διωξεων (Πλευρης 4ηΑ κλπ) και ταυτοχρονως την σιωπηρη παροχη εγγυησεων, για προστασια απο την περιφημη «αποχουντοποιηση», σε οσους ειχαν εκτεθει με το δικτατορικο καθεστως.»

    Ο Καραμανλής επέλεξε την πολιτική των διώξεων για τους ηγέτες του στρατιωτικού καθεστώτος οσο και για αυτούς από τους ανθρώπους του που με κάποιο τρόπο είχαν εκτεθεί πολύ άσχημα στα μάτια της κοινωνίας (πχ, τους βασανιστές της αστυνομίας ή του στρατού) και δεν θα ήταν δυνατό να ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην χώρα εαν αυτοί οι άνθρωποι, παρά τα εγκλήματά τους, παρέμεναν ατιμώρητοι. Παρόλα αυτά, για όλους αυτούς τους υποστηρικτές του καθεστώτος οι οποίοι όμως ήταν λιγότερο εκτεθειμένοι, για αυτούς οι οποίοι δεν είχαν διαπράξει ή δικαιολογήσει δημόσια τις διαφορες ωμότητες του καθεστώτος και άσχετα από το τι ήταν αυτοί (π.χ, δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πανεπιστημιακοί, κλπ.), η κυβέρνηση Καραμανλή απέφυγε να τους τιμωρήσει. Βασικά, ήρθε, σαν να λέμε, σε μία άτυπη, αφανή συμφωνία μαζί τους – «θα παραβλέψω ποιά ήταν η συμπεριφορά σας στο παρελθόν με την προϋπόθεση ότι θα είναι διαφορετική, υπερ της νέας πολιτικής κατάστασης, στο μέλλον.»
    Οσο και αν αυτή η κατάσταση πραγμάτων δεν ήταν ίσως η ιδανικότερη παρόλα αυτά συνέβαλε στην εδραίωση μίας φυσιολογικής δημοκρατίας στην χώρα. Κάτι που θα ήταν φυσικά αδύνατο αν η κυβέρνηση Καραμανλή άρχιζε να διώκει όλους οσους ήταν υποστηρικτές της δικτατορίας.

    Μου αρέσει!

  120. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δύστροπος 22:57 +1

    Μου αρέσει!

  121. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    ΔΠ, οντως, προδικτατορικα αρκετοι φιλελευθεροι φιλοξενηθηκαν στην ΕΚ αλλα μετα την δικτατορια ο κυριος ογκος εγκατασταθηκε στη ΝΔ. Δεν βλεπω να διαφωνουμε.

    Μου αρέσει!

  122. Ο/Η Ενη λέει:

    ΑΦ +++++ 3/1 21/34 μμ.

    ……..και μάλιστα επιγραμματικά.

    Μου αρέσει!

  123. Ο/Η physicist λέει:

    Αλιόσα, ευχαριστώ για το σχόλιό σου, με το οποίο δεν έχω αξιοσημείωτες διαφωνίες σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες ή τις εκτιμήσεις που παραθέτεις, ειδικά μάλιστα σε ό,τι αφορά το πλαστό δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Δεν είμαι βέβαιος ότι απαντάς σ’ αυτά που ρώτησα, όμως έχουν μπλέξει τόσα πολλά ώστε δεν ξέρω πώς να τα ξεμπλέξω κι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μη βρούμε άκρη πουθενά.

    Ας κάνω μια προσπάθεια: η αντινομία που βλέπω στα σχόλιά σου είναι ότι από τη μια επισημαίνεις ότι η Αριστερά «κατεληξε να απευθυνεται στο ιδιο target group και να διεκδικει κομματι από την πιττα των ακροδεξιων ψηφων» ενώ από την άλλη, σε προηγούμενο σχόλιο, μοιάζεις να εναποθέτεις αποκλειστικά στη ΝΔ το καθήκον να επανασυλλέξει τα απολωλότα στον δημοκρατικό χώρο. Ένα πράγμα, λοιπόν, που ρωτάω είναι αν αυτή η αντινομία στα σχόλιά σου είναι μόνο φαινομενική.

    Μου αρέσει!

  124. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Στα συγκεκριμένα 2 ζητήματα που έθιξα Αλιόσα η διαφωνία ήταν περισσότερο διαφορά έμφασης παρά διαφωνία ως προς το βασικό περιεχόμενο. Οπότε, κατά κάποια έννοια όντως δεν υπάρχει διαφωνία.

    Τώρα, σε σχέση με την προδικτατορική ΕΚ, όχι απλά αρκετοί αλλά η πλειοψηφία των τότε φιλελεύθερων εκφράζονταν από αυτό το κόμμα (και γενικότερα από τον χώρο του Κέντρου). Αυτό όμως, και εδω φυσικά ηδη συμφωνούμε, άλλαξε μεταδικτατορικά.

    Μου αρέσει!

  125. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Αλιόσα (και Δϋστροπε), δείχνει ότι πέρα από τα κοινά σημεία τα οποία συνηγορούν στην αντιμετώπιση του ζητήματος με την οπτική μιας συνεχούς διαδικασίας, για την χρησιμότητα του οποίου δεν νομίζω ότι μπορεί να διαφωνήσει κάποιος, υπάρχει στην παρούσα συγκυρία μια διαφορά που θεωρώ ότι έχει σημασία.
    Η ιδεολογική αναφορά των ανθρώπων στις περιόδους που αναφέρετε νομίζω ότι παίζει μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της πολιτικής συμπεριφοράς τους, από ότι έχει παίζει σήμερα.
    Με την ευρεία έννοια πολιτική συμπεριφορά και με μεγάλο ..ρέιντ διαθέσιμο, ας πούμε μέχρι του σημείου ..κάποιος να υιοθετεί (έτσι ξαφνικά) τον ακτιβισμό ενώ μέχρι πριν λίγο πρέσβευε την πολιτική παρέμβαση μέσω του λόγου (αυτό που κάποτε θεωρούσαμε πολιτική παρέμβαση ας πούμε υγιή), μετά να ξαναγυρνούν σε σχήματα και γενικά ….απρόβλεπτα όλα.
    ΣΥνεπώς το σύμπτωμα οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού να έχουν καταντήσει να καθορίζονται από τη μέθοδο της παραπλάνησης (και δη ακραίας) μοιάζει λογικό επακόλουθο.

    Ο ακροδεξιός ή ..ακροαριστερός (χρησιμοποιώ τις έννοιες συμβατικά) των προηγούμενων περιόδων ήταν περισσότερο ακροδεξιός (ας πούμε) και η εμπλοκή του με ακτιβισμούς μοιάζει περισσότερο σαν αποτέλεσμα της αφήγησης που είχε υιοθετήσει.
    Σήμερα για πολλούς ο ακτιβισμός είναι ..ανάγκη ψυχολογική καθότι είναι ο μόνος τρόπος για αυτόν να εκδικηθεί, να βγάλει τη δυσαρέσκειά του και μάλιστα …θεατρικώ τω τρόπω, ώστε μέσα από το ξέσπασμά του να βρει την στοργή (την ασφάλεια) που έχασε.
    Οι ιδεολογικές αναφορές εδώ έπονται και πάιζουν το ρόλο του θεατρικού κουστουμιού για την παράσταση, για αυτό και τα αλλάζουν με μεγάλη ευκολία και χωρίς στην πραφματικότητα να τα βλέπουν καν (αν τους αρέσουν, αν είναι καθαρά ή ,,άπλυτα, κακοραμμένα, αν μετά θα καλλήσουν κανα ..δερματικό, το ζήτημα είναι εκείνη την στιογμή αν τα φορέσουν να πάιξουν την παράσταση).

    Όλα τα παραπάνω σαν τάσεις και αναφορικά με το τι έκταση έχουν ώστε να μπορούμε να πούμε ότι αξίζει τον κόπο να εντοπίζουμε τη διαφορά εννοώ, δεν λέω ότι κάποτε ήταν έτσι και τώρα είναι αλλιώς, μην με αρχίσετε 😆

    Μοιάζει λοιπόν ότι πέραν των προβλημάτων που εντοπίσατε στην πολιτική συμπεριφορά των κομμάτων της ..σαρδανάπαλης αριστεράς ή της λαϊκής δεξιάς, ακόμη και του ..εκσυγχρονιστικού κέντρου (με τα οποία συμφωνώ ..τα μάλα) υπάρχει και ένας άλλος λόγος που οι εκφράσεις του σημερινού πολιτικού χάρτη (πολιτική γεωγραφία γαρ) στο σύνολό τους σχεδόν πέφτουν στην ανάγκη (λένε αυτές, στην κατάντια θα έλεγαν ..κάποιοι, με τους οποίους συμφωνώ και εγώ 😆 ) να παίξουν με όρους τυχοδιωτισμού (παλιά το λέγανε οπορτουνισμό) το τέλος του οποίου είναι βέβαια ο πάτος, πούλεγε και ..κάποιος παλιά 😆 ήτοι η υιοθέτηση μέσων όπως η ακραία παραπλάνηση.
    Και αυτός ( ο λόγος) είναι η πεποίθηση ότι η πολιτική γεωγραφία όπως την ξέραμε δεν αντικατοπτρίζει την …μορφολογία του εδάφους, δηλαδή δεν εκφράζει την κοινωνία (αντιθέσεις, στρώματα, επιδιώξεις, τριβές και τέτοια).

    ΄Δεν τα λέω όλα αυτά για να διαπιστώσω το χιλιοειπωμένο «όταν πεθαίνει το παλιό και δεν έχει γεννηθεί ακόμη το καινούργιο, το καλύτερο είναι να ..πέσουμε να κοιμηθούμε μέχρι τον τοκετό», αλλά για να δω (να δούμε) από πού ίσως θα υπάρχει κάποια άκρη για να αρχίσουμε να τραβάμε το νήμα προς κάποια (έστω μελλοντική) λύση.
    Είναι σωστά αυτά που λέτε για την κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση παίζει το ίδιο παιχνιδι, έστω αναγκάζεται, δεν συμψηφίζω, όμως ο τρόπος του πολιτέυεσθαι ως προς αυτό που συζητάμε δεν έχει ποιοτικές διαφορές.
    Τέτοιες που να λέμε ότι θα μπορούσαν να είναι πειστικό το στόρυ ότι (άντε με ..σπρώξιμο) να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις ομορφιαίς (πούλεγε και ένας φίλος παλιά) των κυβερνητικών αστέρων.

    Το ερώτημα είναι θα μπορούσε να σκεφτεί ..κάποιος μια παρέμβαση, πέρα από την επίκληση των σωστών και την επισήμανση των κινδύνων, κάποια που θα είχε στόχους και θα μπορούσε να τεαβήξει το ενδιαφέρον ευρύτερων (καλά ντε μη βαράτε, κάποιων) δυνάμεων στην κοινωνία;;
    Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι έξω από την έκφραση των συμφερόντων του (αυτοί δηλαδή να το βλέπουν έτσι να πείθονται) ώστε να μην την πάθουμε σαν τις περίφημες προσπάθειες της κεντροαριστεράς μέχρι ..τούδε, του ποταμιού συμπεριλαμβανομένου;; (λέμε κάτι, κάποια στιγμή μένουμε από καύσιμα καθότι πόσο να λες το σωστό, ..βαριέται ο άλλος και στο τέλος όσοι παραμένουν στην ενεργό πολιτική πέφτουν στον διδακτισμό και ακυρώνονται σαν πολιτικοί).

    Και να τελειώσω τις ..αναρωτήσεις, τα όσα συμβαίνουν και ..αλλαχού (σε όλον τον πάλαι ποτέ πρώτο κόσμο αμέρικα, ευράπαις και λοιπά) αφού έχουν κοινά στοιχεία και αφού με της ..νησίδες δεν είμαστε, γίνεται κάτι ..κάπου, για να το αφουγκραστούμε δηλαδή.

    Υγ Φώναζα για τον Καμμένο, τα κόλπα με τη ΧΑ και τις επιτροπές αλήθειας και γενικά όλα αυτά που επισημάνθηκαν παραπάνω, υπερασπίστηκα το θετικό των παρεμβάσεων Δένδια, ως προς το αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τηρουμένων των αναλογιών (τα λεέι πολύ καλά ο Αλιόσα ανωτέρω με τα ..ιστορικά του), μέχρι και το ότι μεγαλοποιήθηκε το πρόβλημα με την παρουσία του Βορίδη, αφού η κυβερνητική του θητεία και η πρακτική του δεν είχε την εσάνς που του καταμαρτυρήθηκε, αλλά ρε φίλε (με το συμπάθειο) μην μου βάζεις τον Άδωνη βασικό πυλώνα της ..σκιώδους κυβέρνησής σου (φοβερή έμοπνευση ο όρος 😆 ) ειδικά άμα μου λες για φιλελευθερισμούς και τα ρέστα, με τον Αντώνη δεν με πείραζε, αυτό ήταν του ..δικτύου 29, ξέραμε τι λέει, δεν έκανε γαϊτανάκι τα υπόλοιπα.

    Μου αρέσει!

  126. Ο/Η Αλιόσα λέει:

    @physicist
    Νομιζω οτι ημουν αρκετα σαφη στη διατυπωση της αποψης μου: η αποροφιση των ακροδεξιων ψηφων (πρεπει να) ειναι αποκλειστικη δουλεια της δεξιας καθως η διεκδικηση τους απο την αριστερα συνιστα παραπλανηση και ανοιγει το φερετρο του βρικολακα.

    Οχι επειδη θεωρω οτι ο πυρηνας της αριστερης σκεψης δεν συμπιπτει, εν τω βαθει, με αυτον της ακροδεξιας, αλλα επειδη στην τρεχουσα πολιτικη συντελειται στη βαση μιας σημειολογιας που αν καταργηθει καταλυεται ολοκληρη η πολιτικη γεωγραφια.

    Γιαυτο εκτιμω οτι τοσο η ταυτιση του Συριζα με τη ΧΑ σε σημαντικα θεματα (αντιδυτικισμος, μνημονιο-αντιμνημονιο κλπ), οσο και συναγελασμος με τους ΑΝΕΛ στο πλαισιο της κυβερνησης, συνιστα ακρατο τυχοδιωκτισμο που μπορει να εκτρεψει την κοινωνια σε επικινδυνες ατραπους.
    Και δεν σταματά εκει, καθημερινα βλεπουμε τις σκιες μιας ανιερης συμμαχιας που διαδραματιζεται στο πολιτικο παρασκηνιο.

    Μου αρέσει!

  127. Ο/Η physicist λέει:

    Η Αριστερά της Ελλάδας ήταν πάντοτε αντιδυτική, Αλιόσα, δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο εδώ. Κι αφού η πολιτισμένη Κεντροδεξιά οφείλει να είναι φιλοδυτική, δεν μπορεί ν’ αποτελέσει πόλο έλξης για την σφοδρότατα αντιδυτική/αντικοσμοπολίτικη πλευρά του πληθυσμού, ειδικά σε εποχές όπου το ερώτημα της ισορροπίας ανάμεσα σε εθνικές και υπερεθνικές δομές είναι κυρίαρχο.

    Μου αρέσει!

  128. Ο/Η physicist λέει:

    Οταν ο κομμουνιστικός κίνδυνος λόγω ΕΣΣΔ ήταν παγκοσμίως ορατός, η αντιδυτική συνιστώσα της ακροδεξιάς έμπαινε σε δεύτερη μοίρα, και οι ΗΠΑ ήταν ο φυσικός προστάτης όλων όσων βρισκόντουσαν από το κέντρο και δεξιότερα. Περίπου 30 χρόνια μετά την κατάρρευση του Υπαρκτού, η άλλοτε αυτονόητη αλήθεια ότι υπεύθυνη για το μάντρωμα της ακροδεξιάς είναι η πολιτισμένη δεξιά δεν είναι πλέον και τόσο αληθής, νομίζω.

    Μου αρέσει!

  129. Ο/Η Αλικη λέει:

    Εχω την εντύπωση οτι ο κεντρώος χώρος αλώθηκε απο το ΠΑΣΟΚ μεταδικτατορικά.

    Σε μια κοινωνία εμποτισμένη απο κρατικιστική αντίληψη ο φιλελευθερισμός δεν ειχε βαθιές και σταθερές ρίζες και αναφορές.
    Διεθετε αρκετή ευελιξία, ωστε να προσχώρησει στο ΠΑΣΟΚ αποδίδοντας του κεντρώα χαρακτηριστικά.

    Αυτη πιστεύω οτι υπήρξε μια σημαντική -για να μην πω- μοιραία πολιτικη στρέβλωση, η οποια ειναι υπεύθυνη για μεγαλο μερος της κακοδαιμονίας μας.

    Μου αρέσει!

  130. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Εχω την εντύπωση οτι ο κεντρώος χώρος αλώθηκε απο το ΠΑΣΟΚ μεταδικτατορικά.»

    Ένα μέρος του σίγουρα απορροφήθηκε από το Πασοκ, οι σοσιλαδημοκράτες ας πούμε της ελληνικής κοινωνίας (άλλη μία πολιτική ομάδα που όπως και οι φιλελεύθεροι ήταν πάντα ένα μειοψηφικό πολιτικό ρεύμα χωρίς ποτέ να αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά). Ένα άλλο, εξίσου μεγάλο τμήμα, προς την ΝΔ (οι φιλελεύθεροι).

    Η όλη διαδικασία ήταν θετική και αρνητική ταυτόχρονα. Θετική γιατί στην ΝΔ ενισχύθηκε η πτέρυγα της μετριοπαθούς δεξιάς ενω στο Πασοκ μετριάστηκε ο αριστερίζων ριζοσπαστισμός του σημαντικά. Από την άλλη όμως η πολιτική εξαϋλωση αυτού του χώρου στέρησε την χώρα από την αυτόνομη έκφραση ενός ρεύματος ιδεών που δεν ταυτίζονταν ούτε με αυτές τις παραδοσιακής συντηρητικής Δεξιάς ούτε με αυτές της κομμουνιστογενούς Αριστεράς. Και αυτό προσωπικά θεωρώ ότι έβλαψε. Χρειάστηκε να περάσουν κοντά 35 χρόνια για να εμφανιστεί ένα κόμμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κεντρώο (το Ποτάμι) αλλά τελικά, για διάφορους λόγους, το όλο εγχείρημα δεν περπάτησε και έτσι ο χώρος του Κέντρου δεν κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, αυτόνομα από άλλα κόμματα, και να μπορεί να συνεχίσει έτσι.

    Μου αρέσει!

  131. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Επιθυμωντας διακαως στην αρχην του ετους 2017 (σημερα λογω και της προσωρινης καλοκαιρίας με θερμοκρασια 15 C) να ανυψωσω το ηθικον των ολιγων και εκλεκτων συνσχολιαστων/τριων ας αναρτησω μια επαναληψιν απο την οπιαν θα προκυψουν οτι ολα θ’ αρχισουν να γινονται καλυτερα, εξαλλου το 7 ειναι ο τυχερος μου αριθμος και φετος θα συμπληρωσω 37 ετη στο επαγγελμα.

    Μην παρασυρεσθε απο προσωπικες μου προκαταληψεις, αλλα τυχαινει αυτες οι ελαφρως ανεπαισθητες θετικες προπτικες να συμβουν το 2017!

    Θα επανέλθω -σχολιάζοντας σχετική ανάρτηση- στις θετικές προπτικες του 2017 και επέκεινα.

    Το εχω ξαναγραψει: Tο πιο βαθυ σκοταδι ειναι λιγο πριν το ….λυκαυγες. (Οι συντακτες της Αυγης διαβαζαν Καλυβα και Σχολιαστη και εκλεψαν 🙂 την ρηση μου μετατρεποντας την για λογους πνευματικων δικαιωματων και copyright στο κοινότυπο, χωρίς πρωτοτυπία, μπανάλ(banal)
    «Tο πιο βαθυ σκοταδι ειναι λιγο πριν την αυγη »

    Και μιας και μου ηρθε η φλασια 🙂 και μετα δευτερη :
    Ιστορικες αποδειξεις

    1. Oταν καταταλαιπωρημενος επιστρέφεις απο μια μακρόχρονη και δύσκολη αποστολή με απώλειες, επιθέσεις απο εχθρούς και πρώην φίλους, διχόνοια κ.λ.π. ( σαν την κάθοδο των Μυρίων μετά την αδελφοκτόνα περσική αναμέτρηση δυο γιων του Δαρείου στα Κούναξα, κοντά στη Βαβυλώνα, το 401 π.Χ..) φτάνει κάποια στιγμή που ανεβαίνεις, ανεβαίνεις και θάλασσα δεν βλέπεις, αλλά μετά απο κάποιο καιρό την αντιλαμβάνεσαι από θαλασσοπούλια που ξεστράτισαν, από την δροσιά , τις μυρωδιές,….

    Αυτό λέγεται σύνδρομο σύγχυσης λογω ψυχικών και σωματικων ταλαιπωριών, φόβων και φοβιών, οικονομικής δυσπραγιας,….λογω και της διχόνοιας, της πόλωσης και της παρατεταμένης κόπωσης

    2. Ο πρώτος (γνωστός) διάπλους του Ατλαντικού απο τον Χ. Κολόμβο.
    1.»…Κανένα πλοίο του 15ου αιώνα, θα μπορούσε να μεταφέρει αρκετά τρόφιμα και πόσιμο νερό για ένα τόσο μακρύ ταξίδι, καθώς και οι κίνδυνοι που εμπλέκονται στην πλοήγηση μέσα από το ανεξερεύνητο ωκεανό θα ήταν τρομεροί. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι κατέληγαν ευλόγως στο συμπέρασμα ότι ένα ταξίδι προς τα δυτικά από την Ευρώπη προς την Ασία ήταν ανέφικτο.»
    2. «…Αν και ο Κολόμβος έκανε λάθος σχετικά με τον αριθμό των μοιρών του γεωγραφικού μήκους που χώριζε την Ευρώπη από την Άπω Ανατολή και για την απόσταση που αντιστοιχεί σε κάθε μοίρα , διέθετε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τους ανέμους του εμπορίου, η οποία θα αποδειχθεί ότι είναι το κλειδί για την επιτυχή πλοήγηση του από το Ατλαντικό Ωκεανό. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του το 1492, οι άνεμοι από την ανατολή, προωθουν τον στόλο του Κολόμβου για πέντε εβδομάδες, από τις Καναρίους Νήσους στις Μπαχάμες.

    Μερικές μέρες πριν την ανακάλυψη της Αμερικής (νήσος Ισπανιόλα η Μπαχάμες) τα πρώτα σημάδια ήταν ήδη ορατά και επέπλεαν: καρύδες, φύλλα φοίνικα, κ.λ.π. Άλλος πραγματικά ειδε πρώτος την ξηρα και -φυσικά- ο ίδιος ο Κολόμβος ισχυρίστηκε ότι την είχε δει μερικές ώρες πριν.

    «… A lookout on the Pinta, Rodrigo de Triana (also known as Juan Rodríguez Bermeo), spotted land about 2:00 on the morning of 12 October, and immediately alerted the rest of the crew with a shout. Thereupon, the captain of the Pinta, Martín Alonso Pinzón, verified the discovery and alerted Columbus by firing a lombard.[42] Columbus later maintained that he himself had already seen a light on the land a few hours earlier, thereby claiming for himself the lifetime pension promised by Ferdinand and Isabella to the first person to sight land.[43]»

    ΥΓ Τεκμηριωση πατροτητας (test e-DNA)

    Οκτωβρίου 26, 2012 στις 10:38 μμ
    Αφώτιστος Φιλέλλην

    @Βασίλης
    Το εχω ξαναγραψει: Tο πιο βαθυ σκοταδι ειναι λιγο πριν το ….λυκαυγες.

    Με τους Έλληνες τι θα γίνει;


    Οκτωβρίου 26, 2012 στις 10:50 μμ
    Βασίλης
    Αφώτιστε,
    ναι, αρκεί ν’ ανήκεις σ’ αυτούς για τους οποίους θα «φέξει» όμως. Τους υπόλοιπους θα τους φάει το βαθύ σκοτάδι που λές…🙂

    Οκτωβρίου 26, 2012 στις 11:04 μμ
    σχολιαστης
    Προτείνω από δω και μετά να αντικαταστήσουμε τα σχόλια με Μανιάτικα μοιρολόγια. 🙂

    Μου αρέσει!

  132. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ετσι ειναι, Δυστροπε, μολονοτι δεν ξέρω πόσες ηταν -και ποια απήχηση είχαν- στη ΝΔ οι γνήσιες φιλελεύθερες φωνες αμέσως μεταδικτατορικά (βλ Στ Μανος).

    Νομιζω οτι χρειάστηκε να μεσολαβήσει η κριση και η απειλή του άμεσου φαλιμέντου για να συγκροτηθεί μια σταθερή φιλελεύθερη αντίληψη σε μέλη και στελεχη της ΝΔ.
    Το μέλλον θα κριθει απο την ανταπόκριση που θα καταφέρουν αυτες οι αποψεις να αποκτήσουν στην κοινωνία. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη.
    Απο την αλλη, βεβαια, καμια φορά, οταν τα πραγματα πιάσουν πάτο, μπορει αναπάντεχα να ξεπηδήσει ενα κίνημα λογικής, πραγματισμού και αυτοσυντήρησης. Ιδωμεν!

    Μου αρέσει!

  133. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «μπορει αναπάντεχα να ξεπηδήσει ενα κίνημα λογικής,»

    Ηδη απο το 2011 υπηρχε το κινημα » μηχανικοι της κοινής λογικής» με ενα και μοναδικο μελος 🙂 !

    «…αυτο που ηξερα ….ηταν οτι υπογραψατε την σχεδον κωμικοτραγικη εκκληση των 32 («Έκκληση» 32 προσωπικοτήτων προς τους πολιτικούς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους»).
    Και για να σατιρισω το κειμενο της ετεροκλητης ομαδας των 32 εγραψα την εκκληση απο τους μηχανικους της κοινης λογικης. »

    » 2. Απάντηση από Αφώτιστος Φιλέλλην

    Έκκληση από τους μηχανικούς της κοινής λογικής

    Εμείς οι μηχανικοί της κοινής λογικής, εργολήπτες, μελετητές, εργαζόμενοι στην βιομηχανία και στις υπηρεσίες, δημόσιοι υπάλληλοι, πανεπιστημιακοί, που ευθυνόμαστε -στο μέτρο που μας αναλογεί- περισσότερο για την ευημερία από την κατασκευή των υποδομών, την οικιστική, βιομηχανική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιόδου 1950-1980, και –λιγότερο- για την πτωτική πορεία της χώρας της περιόδου 1981-2011 σε ηθικούς, πολιτιστικούς, πολιτικούς και οικονομικούς όρους, υποβάλλουμε προς την κοινωνία, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα την εξής έκκληση.
    1. Παράλληλα με την επιδεινούμενη αποβιομηχάνιση της χώρας μας (1975-2010), συνέβησαν –βαθμιαία διογκούμενα- εκφυλιστικά φαινόμενα όπως τετραπλασιασμος των διπλωματούχων μηχανικών, αύξηση του δημόσιου χρέους, μείωση εξαγωγών, και αύξηση εισαγωγών. Τα τελευταία 7 έτη οι περισσότεροι μηχανικοί ζήσαμε την μετα-ολυμπιακή οικονομική κρίση. Πάνω από 20 δις, σπαταληθηκαν για έργα της ολυμπιάδας, τα οποία επιβάρυναν τον δανεισμό της χώρας.

    […]

    στις 12-6-2011 11:21 pm

    http://www.poiein.gr/archives/14010

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.