Ο αριστερός Αλέξης και ο δεξιός «μπούλης» Πάνος

Δεν μπορούμε να γελάμε με τα καραγκιοζιλίκια τους.  Για να το πω με όρους του δικού μου επαγγέλματος,  είμαστε πλέον στην …πλαστική περιοχή. 

Liberal /  Ο αριστερός Αλέξης και ο δεξιός «μπούλης» Πάνος  / Του Γιάννη Σιδέρη  alex-boulis

Δεν εθιζόμαστε να ασχολούμαστε με την παραπολιτική διάσταση της πολιτικής, αλλά ο κ. Τσίπρας, με τις δηλώσεις του, προτρέχει και μας προτρέπει:

Εκμυστηρεύτηκε στη Νίσυρο, όπου τον υποδέχτηκε ο Πάνος Καμμένος, ότι εκεί τον είχε πρωτοδεί, και του είχε δημιουργήσει την «αίσθηση ότι ο κ. Καμμένος είναι ένας μπούλης». Και γιατί αυτό; Γιατί ο Πάνος ήταν «ένα παιδί μιας πλούσιας οικογένειας».

Μα και ο κ. Τσίπρας ήταν ένα παιδί μιας πλούσιας οικογένειας, θα αντιτείνει κάποιος, και θα έχει δίκιο. Και αυτός στα πούπουλα μεγάλωσε. Γιατί άραγε είχε την αίσθηση της απαξιωτικής διαφορετικότητας από το άλλο πλουσιόπαιδο, τον Πάνο Καμμένο;

Το απαντάει ο ίδιος: «Ο Πάνος ήταν ένας πολιτευτής της Δεξιάς, ενώ εγώ ήμουν από μικρός στο χώρο της Αριστεράς».

Όπερ κάθε αριστερός… δεδικαίωται!

Κουβαλάει φαίνεται, (δηλαδή νομίζει ότι κουβαλάει) ως αριστερός… αταβιστικά την φτώχεια και τον πόνο της, έστω κι αν γεννήθηκε από γονείς ευκατάστατους που κινούνταν στην ανώτερη κοινωνική διαστρωμάτωση, έστω κι αν μεγάλωσε απολαμβάνοντας τα πλούσια τα ελέη της τάξης του.

Κουβαλάει φαίνεται, (νομίζει ότι κουβαλάει) τη λαϊκότητα τα φτωχικής συνοικίας, την «αγνότητα» των λαϊκών προαστίων, και φαντασιακά, έχει μοιραστεί μαζί της τους καημούς της, τα οικονομικά της αδιέξοδα, την – παλιά – ανήλιαγη ζωή της.

Επίσης, αφού είναι αριστερός, «από μικρός στο χώρο της Αριστεράς», κουβαλάει (νομίζει ότι κουβαλάει) τις ηρωικές παρακαταθήκες των απλών αριστερών αγωνιστών που υφίσταντο με ιώβεια υπομονή μαρτύρια, που έδιναν αφειδώλευτα και ανυποψίαστα τη ζωή τους για ένα ανώτερο ιδανικό (το αν το ιδανικό αυτό ήταν ήδη υποθηκευμένο, εντασσόμενο σε γεωπολιτικές αναγκαιότητες επιρροής μεγάλων δυνάμεων σε συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, δεν αφορά το παρόν κείμενο).

Έτσι ως αριστερός μετείχε (νόμιζε ότι μετείχε) μιας ηρωικής προϊστορίας, ένιωθε κληρονόμος της, κάνοντας… «εναλλακτικές» διακοπές με σκηνή και σλίπινγκ μπαγκ», απαξιωτικός έναντι των υπόλοιπων μπούληδων πλουσιόπαιδων.

Και παρόλο που το έναυσμα για τα ανωτέρω σχόλια τα έδωσε ο πρωθυπουργός, δεν θα ασχολούμασταν αν αυτά ήταν προσωπική του υπόθεση.

Αλλά δεν είναιΑναδεικνύουν μια ολόκληρη κοινωνική παθολογία. Μια κοινωνική μονομέρεια, όπου οι κακοί είναι από τη μια πλευρά, ενώ οι αγνοί και ηρωικοί μόνο από την άλλη. Η «δρακογενιά» που λέει ποιητικώς και ο μπαμπάς του νυν υπουργού Νίκου Παππά, που η ίδια μπορεί να μην έκανε τίποτα πέραν κάποιων καταλήψεων σχολείων, στους εύκολους καιρούς της πασοκικής ανεκτικότητας, αλλά είχε παππού στα βουνά, άμα λάχει και δικαστή του ΕΑΜ, και εξ ορισμού, ανήκει κληρονομικώς στην ηθική πλευρά της ιστορίας.

Γι’ αυτό και άμαθη στις δυσκολίες ανέλαβε τη χώρα νομίζοντας ότι έχει απέναντί της παραταξιακούς συνδικαλιστές των αμφιθεάτρων, και έσπασε τα μούτρα της – και μαζί της η χώρα τα δικά της. Γι΄αυτό και ακόμη έχει την έπαρση του αριστερού (που δεν είχαν οι τότε αριστεροί που νομίζει ότι κληρονόμησε), αλλάζει άρδην πορεία και επιχειρήματα, αλλά δεν ζητάει ένα ελάχιστο συγγνώμη για τα λάθη, τις αστοχίες, τις αποτυχίες.

Γι’ αυτό χωρίς αιδημοσύνη και αυτοκριτική, μιλάει οργίλως για «συμμαχία των προθύμων», ενώ η ίδια έχει μεν δείξει… ηρωική στα λόγια, εξίσου πρόθυμη δε στα έργα.

Οι εκλογές απαγορευμένες 

Η στήλη στα χέρια του γράφοντος, επέμενε τόσο καιρό ότι ο κυβερνητικός προγραμματισμός για εκλογές είναι για το 2019, και μόνο από ατύχημα θα συνέβαιναν νωρίτερα. Είχαμε βεβαίως ενδοιασμούς για την αποφασιστικότητα των σχετικών διαβεβαιώσεων τις οποίες μας έκαναν κυβερνητικά στελέχη, αλλά χθες αποκαλύφθηκε μία ακόμη αιτία της αποφασιστικότητας αυτής.

Όπως αποκάλυψε το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ, οι ευρωπαίοι προειδοποίησαν τον έλληνα πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει να εκβιάσει με πρόωρες εκλογές. Αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε: «Είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι η Γερμανία θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις της από την Ελλάδα επειδή θέλει μία ομαλή προεκλογική περίοδο. Ο Τσίπρας μπορεί να στοιχηματίσει και να χάσει».

Παράλληλα, το MNI σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας άφησε πριν δύο εβδομάδες να εννοηθεί ότι αν συνεχιστεί η επιμονή για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα μπορούσε να πάει σε πρόωρες εκλογές. «Μετά από αρκετά τηλεφωνήματα υπαναχώρησε, λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 όπως αναμένεται», τονίζει το ΜΝΙ.

Τι άλλο θα έκαναν οι πρόθυμοι; Μάλλον καλύτερη διαπραγμάτευση και καλύτερη διαχείριση της κρίσης. Ναι, αλλά δεν θα τα έκαναν με… δυσθυμία, όπως τα κάνει η αριστερή κυβέρνηση. Όπερ και εξ αυτού… η Αριστερά δεδικαίωται!

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

5 Responses to Ο αριστερός Αλέξης και ο δεξιός «μπούλης» Πάνος

 1. Ο/Η physicist λέει:

  Σχο, όταν είσαι στην πλαστική περιοχή σε τεντώνουν αυθαίρετα αλλά η τάση (stress) που αναπτύσσεις ως αντίδραση παραμένει αμετάβλητη, σαν να έχεις αδιαφορία ή απάθεια. Εγώ, μια φορά, δεν σε βλέπω για πλαστική περιοχή, μάλλον για ατμομηχανή έτοιμη να σκάσει σε βλέπω. 😉

  Πάντως, πέρα από πλάκα, γέλα μαζί τους. Δεν νομίζω ότι αντέχεται αλλιώς αυτός ο συνδυασμός αθλιότητας και γελοιότητας.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Αλικη λέει:

  Εμένα παλι με εξοργίζει το γεγονος οτι εν έτει 2016, οταν η Αριστερα εχει παγκοσμίως κριθει αρνητικά και περιθωριοποιηθεί, ο δημόσιος διάλογος στην κατεστραμμένη χώρα μας -με ολους τους τομείς της οικονομιας και της κοινωνίας λιγο πριν την κατάρρευση-, περιστρέφεται γύρω απο την Αριστερα, ως υπερβατική οντοτητα.

  Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε και να ορίσουμε τα χαρακτηριστικά της οντότητας αυτης με θεολογικούς όρους, οπως οι μοναχοί στον Μεσαίωνα συζητούσαν για το φύλο των αγγέλων.

  Αυτη η διαρκής αριστερολογια μου προκαλει πλέον ναυτία, με τάσεις προς εμετό!

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Πολιτικά αναλφάβητο είναι το ελληνικό πολιτικό προσωπικό. Πλην εξαιρέσεων που μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού.
  Αντί να μιλούν για αριστερά και δεξιά, άς μιλούν για κρεμμύδι και σκόρδο. Όπως παλιά στο στρατό, όταν είχε πολλούς αγράμματους.
  Είναι πιο εύληπτα για τις νοητικές τους ικανότητες, γι αυτό καλού κακού έπρεπε να τα έχουν ήδη τα έχουν κρεμασμένα στο δεξί και αριστερό αυτί τους. Μπαγλαμάδες με σκουλαρίκια που παριστάνουν τους σπουδαίους – δείτε τι τζερτζελέ στήσανε σήμερα ο τρισμέγιστος φιλελεύθερος Άδωνις με τον γιγαντιαίο κρητίκαρο Πολάκη. Από καντά και ο Σαλμάς.
  Για τιμολόγια μιλούσαν και για υγειονομικές δαπάνες. Η τέταρτη τρόμπα που έστελνε αρωματισμένο αέρα στην ελληνική φούσκα που έσκασε – μαζί με τα μπετο-χωματουργικά, τα τουριστικά επαγγέλματα και τον …κοινωνικό ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών.
  Κατεδάφιση η παράγκα «ελληλινό κομματικό σύστημα» και βαθύ όργωμα το οικόπεδο. Βλέπετε άλλη λύση;

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Δειτε αυτό: Κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα, ένα ακόμη σύντομο ανέκδοτο. Η επικαιροποιημένη μελέτη για την κοινωνική ανισότητα στις χώρες της ΕΕ, 2016.
  Το αποτυχημένο κράτος της παρεοκρατίας τρώει τη σκόνη ακόμη και αυτών που καταφρονεί ως «Βαλκάνιους» (Βουλγαρία και Ρουμανία) – λές και αυτό συνορεύει με την Γροιλανδία.
  Ούστ και πάλι ούστ, και πολύ τους πάει τους πολιτευτάκηδες
  http://www.bertelsmann-stiftung.de/de/publikationen/publikation/did/social-justice-in-the-eu-index-report-2016/

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Σχολιασμένο με άλλο σχετικό υλικό και αριθμούς (αυτοί δεν μπορούν να πουν ψέματα σαν τους παρακμίες πολιτικούς μας, παρεκτός και άν είναι πειραγμένοι)
  http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2015/11/blog-post.html

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.