Η μείωση φορολογικών συντελεστών αιχμή της στρατηγικής του Κ. Μητσοτάκη

… μόνο στον ιδιωτικό τομέα απολύσεις, λογικό! 

ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά από τη Μεταμόρφωση πως η οδός Πειραιώς δε συζητά για απολύσεις στο Δημόσιο.

Capital  /  Η μείωση φορολογικών συντελεστών αιχμή της στρατηγικής του Κ. Μητσοτάκη  /  Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε ένα πλαίσιο εμφατικών μηνυμάτων, που ξεκινούν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, περνούν μέσα από τη γαλάζια οπτική για την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη και καταλήγουν στα ανοιχτά μέτωπα της καθημερινότητας, επέλεξε να κινηθεί σε μία ακόμα περιοδεία του σε λαϊκές συνοικίες της Αθήνας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ώρα που η οδός Πειραιώς, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Βασίλη Κικίλια, χαρακτήριζε ούτε λίγο ούτε πολύ ως… Βατερλό τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες και επεσήμανε πως «το τέταρτο Μνημόνιο, με την υπογραφή του κ. Τσίπρα, είναι ήδη εδώ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατούσε στο προσκήνιο το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική αλλαγή στη χώρα, με τα τροχιοδεικτικά γαλάζια πυρά να κρατούν ψηλά το τέμπο της πλήρους αποδόμησης του πανηγυρικού κλίματος, το οποίο έσπευσαν να υιοθετήσουν οι μαξιμινοί με το πέσιμο της αυλαίας του Eurogroup. Μέσω ενός ενημερωτικού σημειώματος-φωτιά για τους ισχυρισμούς του κυβερνητικοί οικοσυστήματος του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η Νέα Δημοκρατία τόνισε πως ο κ. Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και συνεχή μέτρα για πολλά χρόνια μετά το 2018. «Πλέον, ο πρωθυπουργός μόνο μια υπηρεσία έχει να προσφέρει στον ελληνικό λαό. Να παραιτηθεί. Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Ώστε μια αξιόπιστη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμόσει το μόνο σοβαρό σχέδιο εξόδου από την κρίση: τη Συμφωνία Αλήθειας. Που αλλάζει το μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους και δαπάνες και αποτελεσματικότερο Κράτος, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά των πηγών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη Μεταμόρφωση, όπου και περιόδευσε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εστίασε στην απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Το τεράστιο πρόβλημα της απόφασης του Eurogroup, που είναι απόρροια μιας άλλης απόφασης, που λήφθηκε το Μάιο του 2016, είναι ότι εγκλωβίζει την ελληνική κυβέρνηση σε μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Έχουμε, δηλαδή, ένα εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο πηγαίνει πολύ πέρα από το  2018… Το έχουμε, γιατί, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε ποτέ αξιόπιστα, ως χώρα, να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε εμείς κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, υλοποιούμε το πρόγραμμα ως προς το διαρθρωτικό του σκέλος, χωρίς αστερίσκους. Δώστε μας εσείς τώρα, λίγο παραπάνω δημοσιονομικό χώρο…Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση. Το 3,5% είναι ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο για να μπορούμε να κάνουμε πιο τολμηρά πράγματα στη φορολογία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι όταν προκηρυχθούν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει, ενώ σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες της περιοχής επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. «Χρειαζόμαστε μια Συμφωνία Αλήθειας και ειλικρίνειας στις σχέσεις που διέπουν το κεντρικό Κράτος, τις φορολογικές αρχές και την επιχειρηματική κοινότητα…Το κλίμα στην οικονομία και η αίσθηση εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας είναι ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Και εκπορεύεται και από τα λόγια και από τις πράξεις…Όλοι ξέρουμε ότι με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ο καθένας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μειώσει την φορολογητέα ύλη. Εάν οι φορολογικοί συντελεστές μειωθούν – και εγώ είμαι αποφασισμένος να κινηθώ σε αυτήν την κατεύθυνση – θα πρέπει να βελτιωθεί, ταυτόχρονα, και η φορολογική συμμόρφωση. Θα πρέπει στους πραγματικούς ελέγχους – και όχι τους εκβιαστικούς ελέγχους – όποιος πραγματικά φοροδιαφεύγει, να υποστεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βλέμμα στους δημοσίους υπαλλήλους

Δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ πως η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει νέες μνημονιακές πολιτικές, με στόχο και τους δημοσίους υπαλλήλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά από τη Μεταμόρφωση πως η οδός Πειραιώς δε συζητά για απολύσεις στο Δημόσιο. «Κανείς σήμερα δεν μιλάει για απολύσεις στο Δημόσιο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Με την εξαίρεση των περιπτώσεων παράνομων διορισμών ή ακραίων πειθαρχικών παραπτωμάτων, που δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μου, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να έχουν θέση στο Δημόσιο», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναπτύσσοντας, παράλληλα, τη γαλάζια οπτική για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου Τομέα. «Απαιτείται μια επαναξιολόγηση των οργανωτικών δομών, με σύγχρονα οργανογράμματα. Απαιτείται καθορισμός αρμοδιοτήτων με περιγραφές ρόλων και περιγράμματα θέσεων. Οργανωτικές δυνατότητες που θα δίνουν ευκαιρίες στους δημόσιους υπαλλήλους, όχι απλά να επιτελέσουν την αποστολή τους, αλλά και να αξιολογηθούν για το παραγόμενο έργο τους…Επιμένω στην έννοια της αξιολόγησης. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους δημοτικούς υπαλλήλους, από τους δημόσιους υπαλλήλους, πρέπει να αξιολογούνται. Πρέπει να αξιολογούνται εσωτερικά από τους προϊσταμένους και πρέπει να αξιολογούνται και εξωτερικά από τους δημότες. Υπάρχουν, σήμερα, πολλά εργαλεία τα οποία επιτρέπουν στους δήμους να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογούν τις υπηρεσίες που παρέχουν, με διευρυμένα εργαλεία λογοδοσίας», ανέφερε.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

20 Responses to Η μείωση φορολογικών συντελεστών αιχμή της στρατηγικής του Κ. Μητσοτάκη

  1. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Πρωτα συλλαμβανεις την φοροδιαφυγη, οσο μπορεις, μετα αρχιζεις ενα προγραμμα μικρων δημοσιων εργων με αξονα τον τουρισμο και την ποιοτητα ζωης ωστε να δουλεψουν τα τεχνικα επαγγελματα, ταυτοχρονως δινεις καποια κινητρα για την επιστροφη μερους των εξαχθεντων ευρω και αφου τα δεις ολα αυτα στο ταμειο και στις τραπεζες, μετα αρχιζεις να σκεπτεσαι να μειωσεις την φορολογια, διαφορετικα το εργο το εχουμε ξαναδει.

    Αρα ισχυει αυτο που δηλωσα 🙂 χθες :

    «Η πολωση που παρατηρω ειναι ανεπιτρεπτη για τους ευφυεις σχολιαστες του ιστολογιου, διοτι εν πολλοις ΟΛΟΙ οι πολιτικοι μας ειναι «χαμενα κορμια» και καμμενα χαρτια. «

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η xberliner λέει:

    «Πρωτα συλλαμβανεις την φοροδιαφυγη, οσο μπορεις, μετα αρχιζεις ενα προγραμμα μικρων δημοσιων εργων με αξονα τον τουρισμο και την ποιοτητα ζωης ωστε να δουλεψουν τα τεχνικα επαγγελματα, ταυτοχρονως δινεις καποια κινητρα για την επιστροφη μερους των εξαχθεντων ευρω και αφου τα δεις ολα αυτα στο ταμειο και στις τραπεζες, μετα αρχιζεις να σκεπτεσαι να μειωσεις την φορολογια, διαφορετικα το εργο το εχουμε ξαναδει.»

    1. «Πρωτα συλλαμβανεις την φοροδιαφυγη»
    Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές εδώ: Η φοροδιαφυγή είναι ανάλογη του ποσοστού των μικρών επιχειρήσεων που έχεις στην οικονομία σου. Αυτό σου θέτει κατώτατο όριο στο ποσοστό φορο- και εισ-φοροδιαφυγής. Λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν εδώ.

    2. «μετα αρχιζεις ενα προγραμμα μικρων δημοσιων εργων με αξονα τον τουρισμο και την ποιοτητα ζωης ωστε να δουλεψουν τα τεχνικα επαγγελματα»
    Η χώρα χρειάζεται εξαγωγικές δραστηριότητες. Αυτό και μόνο αυτό θα φέρει ανάπτυξη. Το πρόγραμμα δημόσιων έργων παραπέμπει στην αποτυχημένη προηγούμενη κατάσταση.

    3. «καποια κινητρα για την επιστροφη μερους των εξαχθεντων ευρω»
    Αναγκαία αν και όχι ικανή προϋπόθεση να επιστρέψουν τα ευρά είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία (π.χ. ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη) και ότι δεν θα γίνει bail in στις τράπεζες. Για να το κάνεις αυτό θες πολλά χρόνια (τάξη χρόνο μία με δύο δεκαετίες).

    4. «μετα αρχιζεις να σκεπτεσαι να μειωσεις την φορολογια»
    Μέχρι να καταφέρεις να εκσυγχρονίσεις την οικονομία σου και το παραγωγικό σου μοντέλο ο μόνος τρόπος να γίνεις ανταγωνιστικός είναι πέρα από την απαραίτητη σταθερότητα να έχεις και χαμηλή φορολογία. Αν δεν αναπτύξεις εξαγωγικές δραστηριότητες (δηλαδή καταρχήν να αυξήσεις την ανταγωνιστικότητα) ανάπτυξη δεν θα πετύχεις.

    5. «διαφορετικα το εργο το εχουμε ξαναδει»
    Βασικά το έργο, παίρνω δανεικά, κάνω προσλήψεις και αυξήσεις και (υπερτιμημένα) δημόσια έργα το έχουμε ζήσει στο πετσί μας. Και το τέλος είναι χρεοκοπία. Το άλλο που λες εσύ ΔΕΝ το έχουμε δει.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η xberliner λέει:

    «η οδός Πειραιώς δε συζητά για απολύσεις στο Δημόσιο»
    «Η μείωση φορολογικών συντελεστών αιχμή της στρατηγικής του Κ. Μητσοτάκη»
    Αυτά τα δύο είναι αντικρουόμενα. Είναι η σειρά του Κυριάκου να ταϊσει και αυτός σανό. Δεν γίνεται να έχεις και την πίτα γεμάτη και το σκύλο χορτάτο. Εκτός και αν με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρει να πετύχει ανάπτυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα ή αντί για απολύσεις θα κάνει νέες γενναίες μειώσεις στις μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου.
    Και για να μην τα ρίχνουμε στον Κούλη, τα ίδια θα έλεγε και η Φώφη και ο Σταύρακας αν τους ρωτούσαν. Σανό ξέρουν να πουλάνε, σανό πουλάνε.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η physicist λέει:

    Η Οδός Πειραιώς δεν συζητά για …

    Σιγά μωρή Ντάουνινγκ Στρήτ, θα μας πάρουν στο μεζέ.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    1. «Η φοροδιαφυγή είναι ανάλογη του ποσοστού των μικρών επιχειρήσεων » Μπορω να ισχυρισθω οτι μικροι, μεσαιοι, μεγαλοι κια πολυ μεγαλοι φοροδιαφευγουν με διαφορες μεθοδους .

    2. Εαν δανειοδοτηθουν υγιεις επιχειρησεις για μικρες επενδυσεις και εκσυγχρονισμο παραγωγης, αντι για κρατικες σπαταλες και διορισμους, μαζι με ενα ισορροπημενο (εστω και λιγο μεγαλυτερο απο το υπαρχον ) προγραμμα μικρων δημοσιων εργων με αξονα τον τουρισμο και την ποιοτητα ζωης ωστε να δουλεψουν τα τεχνικα επαγγελματα, να παρασχεις περισσοτερη ποιοτητα στις πολεις, στις τουριστικες περιοχες και σ’ αυτες που θελεις να αναπτυξεις, τοτε θα εμφανσιθουν πολλπλασιαστικα φαινομενα απο την αλλη ελλεδα την ελλαδα των μη κρατικοδιαιτων δεξιων, πασοκων και αριστερων.

    3. Το 2016 υπαρχει σαφης ταση για ανοδο καταθεσεων και μειωση του ELA .

    » Άνοδο δείχνουν τα τελευταία στοιχεία αναφορικέ με τις καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την έκθεση της Τραπεζής της Ελλάδος για τον μήνα Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1,16 δισ. ευρώ ή 0,94%, σε 124,63 δισ. ευρώ. »

    Αυτο σημαινει οτι σε 36 μηνες μπορει να εχεις πανω απο 30 δις αυξηση καταθεσεων μονον απο τον συνδυασμο του αυξημενου προϊοντος της αναπτυξης και την μειωση της ιδιωτικης σπαταλης, μη υπολγιζοντας τις συσσωρευμενες καταθεσεις 450.000 ελληνων που μεταναστευσαν την τελευται 6-ετια.

    5. Αυτα που λεω τα εχω διδαχθει και τα εχω ζησει στην πραγματικη μου ζωη.

    ΥΓ Δεν θα επανελθω στα προφανη.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η δεξιος λέει:

    Τώρα έγινε η πόλωση ανεπίτρεπτη;Όταν έκαιγαν την Αθήνα για να ανέβουν στην εξουσία άσχετοι και αγράμματοι που παρίσταναν τους σοφούς μαρξιστές η πόλωση ήταν καλή.
    Το έβαλα και αλλού : ο απολογισμός καταστροφής του Τσίπρα είναι σαφής και με αριθμούς.

    http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/auti-einai-i-alitheia-gia-ton-apologismo-tsipra/10.112455

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Ομως ισχυει : » εν πολλοις ΟΛΟΙ οι πολιτικοι μας ειναι «χαμενα κορμια» και καμμενα χαρτια. »

    Προς τι η πολωση ; Εκτος και αν καποιο/ες ειναι οι Καρανικες της ΝΔ.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δεν ισχύει.Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν η καλύτερη ελληνική κυβέρνηση από το 1980.
    Και αυτή εδώ είναι η χειρότερη.Και εσείς ψάχνετε να βρείτε δικαιολογίες επειδή ψηφίσατε την χειρότερη.
    Πάντως πόλωση ή όχι δεν πρόκειται οι νεοδημοκράτες να αρχίσουν να σπάνε βιτρίνες και να καίνε μαγαζιά.Αυτά τα κάνουν μόνο οι Καρανίκες,οι πραγματικοί.
    Αλλά όπου μιλάμε ή γράφουμε θα λέμε τα παραπάνω : οι Σαμαροβενιζέλοι ήσαν απείρως καλύτεροι από τους τσιπροκαμμένους.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    δεξιος, πολυ πολωμενος 🙂 !

    Απαντας «Και εσείς ψάχνετε να βρείτε δικαιολογίες επειδή ψηφίσατε την χειρότερη.»

    Ειλικρινα, αυτο κατανοεις( δηλ. οτι ψηφισα ΣΥΡΙΖΑ ) διαβαζοντας αυτο που το εχω γραψει 4 φορες απο χθες «εν πολλοις ΟΛΟΙ οι πολιτικοι μας ειναι «χαμενα κορμια» και καμμενα χαρτια. »

    Επειδη ημουν πολυ ατακτος και δεν με εγραψαν στην ΚΝΕ , δεν ειμαι πολωμενος ουτε καν οπαδος και διατηρω αυτονομια στην σκεψη μου. Δυσκολο για ενα δεξιο να κατανοησει αυτες τις λεπτες αποχρωσεις, διοτι στο μυαλο του η αριστερα ειναι ενιαια 🙂 (απο τους σοσιαλιστες, οικολογους, ευρωπαιους αρσιτερους, κομμουνιστες, τροτσκιστες, εως τους αναρχικους) ενω συμβαινει ακριβως το αντιθετο.

    Λοιπον μετα το 2009 δεν υπηρξε ΣΥΡΙΖΑ, ηταν 12+2 συνιστωσες για γλειψιμο κοκκαλων της εξουσιας, ενω οι ψηφοφοροι του ειναι κυριως οι πρωην πασοκοι. Αρα, ειμαι ο πραγματικος ΣΥΡΙΖΑ 🙂

    Ακριβως οπως εφαγαν οι Καραμανλικοι γνωστοι μου μηχανικοι (και οχι μονον) που πλουτισαν, οι πασοκοι προηγουμενως , ….

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Από στιγμή σε στιγμή επίκειται διάγγελμα του Τσίπρα.
    Στο μεταξύ, ο Τσακαλώτος ζητάει την στήριξη της βουλής κατά της επιβολής νέων μέτρων. Υποθέτω επιθυμούν πάλι η αντιπολίτευση να δράσει όπως έδρασε και το καλοκαίρι του ’15, να τους υποστηρίξει δηλαδή σε οσα θα αποφασίσουν – αυτοί δηλαδή θα αποφασίζουν αλλά το κόστος των όποιων αποφάσεων θα το επωμιστεί κατά ένα μέρος και η αντιπολίτευση. Δεν νομίζω όμως πως θα επαναληφθεί πάλι αυτό το σενάριο, αυτή την φορά τα κάρβουνα θα τα πιάσουν όλα μόνοι τους, και θα αναλάβουν την ευθύνη αποκλειστικά αυτοί.

    Τσακαλώτος: Ολα ανοιχτά στη διαπραγμάτευση – ζητώ στήριξη της Βουλής κατά νέων μέτρων

    Τίποτα πέραν των «βραχυπρόθεσμων» μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συμφωνημένο με τους εταίρους, και υπάρχει απόσταση που πρέπει να καλυφθεί επί σοβαρών ζητημάτων στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ώστε να κλείσει η β’ αξιολόγηση και, κυρίως, για να διαμορφωθεί περιβάλλον ευνοϊκό για επενδυτές, εντός και εκτός Ελλάδος, να επενδύσουν στη χώρα μας. Ο λεγόμενος «καθαρός διάδρομος» δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί. Αυτό προκύπτει από έκτακτη ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας σήμερα το μεσημέρι, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συζήτησης επί του προϋπολογισμού, προκαλώντας προβληματισμό σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Η δε πρωτοβουλία του να ζητήσει τη δημόσια «στήριξη» της Βουλής στην κυβερνητική προσπάθεια να μην γίνουν δεκτά νέα μέτρα για την περίοδο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, όπως πιέζουν οι εταίροι, φαίνεται ότι ανοίγει την οδό νέων συγκρούσεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό: Υπάρχει θεσμικός τρόπος για να συζητήσουμε τέτοια ζητήματα, έστω και την τελευταία στιγμή και αυτός δεν είναι όπως τον επιχειρείτε τώρα, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας – θέση με την οποία έδειξαν να συμφωνούν ουσιαστικά και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

    Τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όσο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς δήλωσαν πως δεν είναι θετικό που η αντιπολίτευση δεν πήρε άμεσα θέση, δίνοντας την αίσθηση ότι επί της συγκεκριμένης πτυχής θα πρέπει να αναμένονται νέες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση το κρίσιμο αμέσως προσεχές διάστημα.

    […]

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Αδιέξοδος συμβιβασμός

    http://www.kathimerini.gr/886904/opinion/epikairothta/politikh/adie3odos-symvivasmos

    Υπάρχει ένα όριο στο πόσο νερό είναι διατεθειμένος κανείς να βάλει στο κρασί του, ιδιαίτερα αν αντί για κρασί μιλάμε για την αξιοπιστία ενός διεθνούς οργανισμού – και μαζί την τύχη μιας ολόκληρης χώρας. Στην περίπτωση του ΔΝΤ, αυτό το όριο έχει ξεπεραστεί εδώ και καιρό. Αν θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα, ένα από τα ιδρυτικά του μέλη που εδώ και μία εξαετία δεν μπορεί να εξέλθει από την κρίση παρά τα δύο προγράμματα στήριξης του διεθνούς οργανισμού, το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

    Το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη δεν δείχνει να ευνοεί έναν μεγάλο συμβιβασμό, με βάση τον οποίο Ευρωπαίοι και Ελληνες θα αποδέχονταν γενναία μέτρα μείωσης του χρέους και γενναίες μεταρρυθμίσεις. Κυριαρχεί η αντίδραση κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε οτιδήποτε θα θεωρούνταν από τους ψηφοφόρους τους σημαντική μείωση του χρέους. Και στο εσωτερικό, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει περιθώριο να λάβει άλλα μέτρα.

    Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει αξιοποιήσει καλύτερα την επιμονή του ΔΝΤ στην ελάφρυνση του χρέους για να επιτύχει χαλάρωση και της λιτότητας. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι το 3,5% του ΑΕΠ που θέτει στόχο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα δεν είναι ρεαλιστικό και εξακολουθεί να ζητεί τη μείωσή του στο 1,5% του ΑΕΠ. Οσο χαμηλότερος ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο. Ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε να επιτίθεται επί μήνες στο ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι μία τέτοια εξέλιξη θα απελευθέρωνε επίσης δημοσιονομικό χώρο για την τόνωση της ανάπτυξης. Κατόπιν προτροπής της κυβέρνησης Ομπάμα, τον τελευταίο χρόνο είχε χαμηλώσει τους τόνους. Τη Δευτέρα όμως συμφώνησε να δεχθεί τον στόχο του 3,5% για έναν αριθμό ετών που μένει να διευκρινισθεί, με τη Γερμανία να επιμένει σε δέκα χρόνια. Και τώρα κατηγορεί το ΔΝΤ ότι «δεν υπερασπίσθηκε την Ελλάδα έναντι των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης», με το επιχείρημα ότι εκείνο υποχώρησε στη μάχη για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η αλήθεια είναι ότι υποχώρησαν και οι δύο.

    Ακόμη χειρότερα για την ελληνική οικονομία, ωστόσο, η κυβέρνηση πρότεινε την επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» για να επιτευχθούν τα υψηλότερα πλεονάσματα αντί των περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ζητεί το ΔΝΤ. Καθώς είναι σαφές ότι ο διεθνής οργανισμός δεν θα κάνει πίσω στην ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και της φορολογίας εισοδήματος, τελικά η απόφαση του Eurogroup αναφέρει και τα δύο: έναν μηχανισμό μείωσης των δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, και μόνον τότε θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι για πόσο διάστημα θα κρατήσουν το πλεόνασμα του 3,5% και σε ποια ακόμη μέτρα μείωσης του χρέους θα δεσμευθούν οι ίδιοι, ώστε να πείσουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Οπως και το 2012, το ΔΝΤ ζητεί να δει πώς θα επιτευχθούν δημοσιονομικοί στόχοι τους οποίους δεν επιθυμεί, διότι θεωρεί ότι θα πλήξουν την ανάπτυξη και την αξιοπιστία του προγράμματος. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση υποχώρησε και τους αποδέχθηκε, καλείται να δείξει μεταρρυθμιστική τόλμη. Αλλά αντί γι’ αυτό, προτιμά «τυφλή» δημοσιονομική πειθαρχία μέσω του «κόφτη». Αν το ΔΝΤ είναι ειλικρινές όταν λέει ότι δεν ζητεί άλλη δημοσιονομική προσαρμογή, ότι δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα την χρειάζεται, και ότι αντίθετα αυτό που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση είναι συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τότε δεν πρέπει να αποδεχθεί αυτόν τον «συμβιβασμό». Ακόμη και αν ικανοποιηθεί από τα μέτρα μείωσης του χρέους που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι, θα λείπει το άλλο βασικό χαρακτηριστικό που χρειάζεται για να «βγει» το ελληνικό πρόγραμμα: η επιστροφή της αναπτυξιακής προοπτικής, άρα και της εμπιστοσύνης.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Δήλωση του Αλ.Τσίπρα από το Μαξίμου στις 9.00 (Ζωντανή μετάδοση)

    Δημοσίευση: 08 Δεκεμβρίου 2016 19:35
    Αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εξαγγείλει την επιστροφή μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα και την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί κατ αρχήν στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά και στην εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης.

    Αναμένεται επίσης να εξαγγείλει την επιστροφή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα, μέτρα για τα νησιά που πλήττονται από την αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

    http://www.avgi.gr/article/10842/7716716/semantike-delose-tou-al-tsipra-apo-to-maximou

    ΥΓ Τα γνωστα ψιχουλα ενοψη των γιορτων.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Αλικη λέει:

    Βρισκονται σε αδιέξοδο. Δεν πρεπει να τους δοθει χείρα βοήθειας.
    Εμπιστοσύνη οσο κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ειναι αδύνατον να υπαρξει.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η xBerliner λέει:

    «ΥΓ Τα γνωστα ψιχουλα ενοψη των γιορτων.»
    χμμμμ,
    Ο Αλέξης προσπαθεί να κάνει παιχνίδι.
    Το δίλημμα που θέτει είναι το εξής: Είτε κόβετε την απαίτηση για 3.5% πλεόνασμα (που με τις παροχές που δίνω δεν υπάρχει πλέον) και κλείνετε την αξιολόγηση ή πάω σε εκλογές ως ήρωας (νομίζει). Κυριακή κοντή γιορτή. Κίνηση τεράστιου ρίσκου που παίζεται όχι το δικό του κεφάλι (στα παλιότερα των υποδημάτων μας το κεφάλι του) αλλά το κεφάλι το χώρας.
    Ο ίδιος νομίζει ότι πάει σε μια win-win για τον ίδιο κατάσταση: Είτε θα πάρει κάτι από την τρόικα και θα γίνει ήρωας, είτε θα πάει σε εκλογές που θα χάσει μεν, αλλά ο επόμενος θα φορτωθεί μέτρα που είναι αδύνατον να σηκώσει. Επειδή το κόβω δύσκολο να κάνουν πίσω οι γερμανοί με εκλογές σε 9 μήνες, τα πράγματα είναι σκούρα.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Επειδή θα χάσει τις εκλογές, καλό για αυτόν να μην επιβαρύνει κι άλλο τη θέση του.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    To γεγονός ότι για αυτές τις παροχές που εξήγγειλε χθες ο Τσίπρας δεν είχε υπάρξει προηγουμένως κάποια συνεννόηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ενισχύει την εντύπωση ότι ο Τσίπρας θα πάει σε εκλογές σχετικά σύντομα. Και μάλλον θα πάει σε εκλογές πουλώντας την εικόνα του συγκρουσιακού ηγέτη, που τάχα έρχεται σε σύγκρουση με τους δανειστές στο όνομα των κοινωνικά αδύναμων.

    http://www.kathimerini.gr/887085/article/epikairothta/politikh/xwris-epishmh-enhmerwsh-sthn-troika-oi-paroxes-tsipra

    Χωρίς επίσημη ενημέρωση στην τρόικα προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση ενός κοινωνικού πακέτου παροχών που θα προκύψει από το πλεόνασμα.

    Μάλιστα, είναι άγνωστο το κατά πόσο είχαν ενημερωθεί για αυτή την απόφαση οι εκπρόσωποι της τρόικας, έστω και άτυπα, δημιουργώντας ερωτηματικά για την κίνηση αυτή.

    Ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε στην «Κ», ότι τέτοιες κινήσεις βρίσκουν συνήθως αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά τις παροχές αυτές παραμένει εντός στόχων καθώς προκύπτουν από το πλεόνασμα, μια σειρά από ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, για παράδειγμα, παραμένουν ανεξόφλητες ενώ τέτοιες κίνησες που δε μπορούν να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου δε φέρνουν κάποια σημαντικό αποτέλεσμα.

    Ο κ. Τσίπρας, με διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης, ανακοίνωσε ειδικότερα ότι από την υπεραπόδοση των εσόδων και την υπερκάλυψη του στόχου που είχε τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το τρέχον έτος, η κυβέρνηση θα διαθέσει για τους χαμηλοσυνταξιούχους 617 εκατ. ευρώ.

    Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αφορά τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές. Για τα νησιά αυτά αναστέλλεται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προβλεπόταν από το τρίτο μνημόνιο.

    Συμφώνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Επιτροπή δεν αναμένεται να αντιδράσει επισήμως, στην απόφαση αυτή.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Ενη λέει:

    ……και καποιες αλλες σκεψεις απο το liberal.

    http://www.liberal.gr/forum/sxoliasmos_arthron/2016/Odeuei_i_Ellada_pros_ekloges.html

    υγ.
    Και εκλογες και κυβερνηση συνασπισμου των φιλοευρωπαικων δυναμεων;;

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η xberliner λέει:

    Ένη
    Θα ξεκινήσω με ένα ad hominem επιχείρημα: Ο Βέργος σε όλα του τα άρθρα (σε όσα έχω διαβάσει εγώ τουλάχιστον) δείχνει ότι έχει μια αντιευρωπαϊκή θέση, αντιγερμανική θέση (ότι κάνουν ή λένε οι γερμανοί είναι λάθος σε αντιδιαστολοί με ότι κάνουν οι βρετανοί) και είναι υποστηρικτής της επιστροφής στη δραχμή. Π.χ. το άρθρο που δίνεις τελειώνει ως εξής:
    «ώστε να απαιτηθούν μεγαλύτερες πολιτικές συναινέσεις στις όποιες επιλογές γίνουν, εκείνη της παραμονής στο ευρώ με λιτότητα ή εκείνο της εξόδου και απεγκλωβισμού!»
    Δηλαδή ευρώ ίσον λιτότητα, δραχμή ίσον απεγκλωβισμός (ελευθερία).
    Λοιπόν ο Βέργος μετατρέπει τις επιθυμίες του σε προβλέψεις και αναλύσεις που κατά την ταπεινή μου γνώμη απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Ενη λέει:

    x berliner,
    Kαλα εκανες και μου απαντησες, γιατι αφενος τον Βεργο δεν τον ηξερα (οτι εχει θεση αντιευρωπαΐκη), και αφετερου διοτι εγω ερμηνευσα αλλιως, ακριβως την τελευταια του παραγραφο.
    Οτι δηλαδη, μιας και οι πολιτικες της ευρωπης ειναι αυτες που ειναι, ισως μια λυση θα ειναι ευρυτερες πολιτικες συναινεσεις μετά απο εκλογες.

    Γιατί μαλλον, μια μελλοντικη κυβερνηση ΝΔ δεν θα μπορεσει να επιτυχει μεγαλες ανατροπές στην ευρωπαικη πολιτική και συνεπως ισως χρειαστουν ευρυτερες πολιτικες συναινεσεις που σημαινει, ακομα και κυβερνηση συνασπισμου. Για να παραμεινουμε στην ευρωζώνη.

    Δεν ξερω, αλλά ισως και οι θεσμοI θα προτιμουσαν μια τετοια εξελιξη. Στις χθεσινες παροχες του Τσιπρα απαντησαν «no comments»……

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η xberliner λέει:

    Ένη
    «no comments» είναι η αναμενόμενη και λογική δημόσια απάντηση από τους θεσμούς. Ειδικά αν πρόκειται για μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν μπορεί ένας τεχνοκράτης να σχολιάζει δημόσια πράξεις κυβέρνησης κυρίαρχου (λέμε τώρα) κράτους. Για μένα δε σημαίνει τίποτα. Θα φανεί από τις αντιδράσεις των πολιτικών προς τα που θα πάει το πράγμα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.