Ο θάνατος ενός δικτάτορα

Διαβάστε και υλικό του Human Rights Watch  για την Κούβα το 2015

Protagon  /  Ο θάνατος ενός δικτάτορα  /  Αριστείδης Χατζής

Η σκιά του Κάστρο γρήγορα θα ξεφτίσει – ήδη ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής ανάμεσα στους νέους Κουβανούς. Η πτώση του αυταρχικού καθεστώτος που κληροδότησε είναι θέμα χρόνου

Ο κόσμος απαλλάχθηκε από έναν δικτάτορα. Ο θάνατος ενός δικτάτορα, ιδιαίτερα ενός δικτάτορα που βρίσκεται, έστω και τυπικά, στην εξουσία είναι πάντα ένα πολύ καλό νέο. Αμέσως μετά τον θάνατο δικτατόρων το αυταρχικό τους καθεστώς κλονίζεται. Αυτό ελπίζουμε να γίνει και τώρα στην Κούβα.

Κανονικά θα έκλεινα το άρθρο εδώ. Τι άλλο να πούμε; Ας ευχηθούμε να απαλλαγεί σύντομα ο κουβανικός λαός κι από τον αδελφό και διάδοχό του.

Όμως όχι. Πρέπει να πούμε μερικά ακόμα πράγματα. Ο Κάστρο είναι ειδική περίπτωση.

Καταρχήν γιατί δεν ήταν ένας απλός δικτάτορας. Είναι ο μακροβιότερος δικτάτορας μεταπολεμικά. Κυβέρνησε αυταρχικά την Κούβα σχεδόν 57 χρόνια. Ας του αναγνωρίσουμε λοιπόν ότι είναι πρωταθλητής της καταπίεσης. Το ρεκόρ του δύσκολα θα σπάσει πλέον. Στην πινακοθήκη των τεράτων του 20ου αιώνα του ανήκει επάξια μια πρωταγωνιστική θέση.

Ο Κάστρο ήταν ένας τυπικός δικτάτορας. Κυβέρνησε αυταρχικά, καταδίωξε τους αντιπάλους του με αγριότητα, έβαψε τα χέρια του με άφθονο αίμα, διατήρησε το λαό του σε κατάσταση εξαθλίωσης ενώ ο ίδιος ζούσε μια ζωή μέσα στη χλιδή και στις κάθε είδους απολαύσεις, στήριξε συγγενή αυταρχικά καθεστώτα, εξασφάλισε την κληρονομική διαδοχή του και βέβαια δεν μετάνιωσε για κανένα από τα αναρίθμητα εγκλήματα που διέπραξε.

Αλλά υπάρχει ένα πιο ενδιαφέρον σημείο της περίπτωσής του. Αυτός ο στυγνός δικτάτορας έχει πλήθος θαυμαστών. Ούτε σ’ αυτό βέβαια πρωτοτυπεί ο Κάστρο. Κι άλλοι δικτάτορες του είδους του έχουν. Ο Χίτλερ, ο Στάλιν, ο Μάο, υποθέτω ακόμα και ο Τσαουσέσκου, ο Πινοσέτ και ο Πολ Ποτ. Όπως έχει και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Σύμφωνοι, όλοι αυτοί οι δικτάτορες δεν είναι ίδιοι. Έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Αλλά τους συνδέει ένα κοινό κόκκινο νήμα: το άφθονο αίμα των αντιπάλων τους που έχυσαν απλόχερα.

Ας περιοριστούμε σήμερα στον Κάστρο. Έχυσε τόσο αθώο αίμα που του αξίζει μια νεκρολογία. Άλλωστε ο Κάστρο είναι αρκετά δημοφιλής στην Ελλάδα, στη χώρα που στο κοινοβούλιό της έχει αριθμό ρεκόρ βουλευτών που θαυμάζουν αιμοσταγείς δικτάτορες. Ο Κάστρο διαθέτει κι αυτός το δικό του φαν κλαμπ.

Ακούω ήδη κάποιους να απαντάνε νοερά: μα δεν μπορείς να εξισώνεις έναν επαναστάτη που μπλα, μπλα, μπλα… Ο Κάστρο υπήρξε προσωπικότητα μπλα, μπλα, μπλα… Όταν είμασταν νέοι ήταν σύμβολο μπλα, μπλα, μπλα… Η σοσιαλιστική ουτοπία και ο αντιμπεριαλισμός μπλα, μπλα, μπλα…

Πραγματικά με πιάνει ναυτία. Κάθε επιχείρημα που έχει σκοπό να ξεπλύνει έναν δικτάτορα είναι εμετικό. Οι χιλιάδες εκτελέσεις, οι εξορίες, τα βασανιστήρια, οι ανασκολοπισμοί, οι δίκες-φάρσες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα ψυχιατρεία για πολιτικούς αντιπάλους, η εκπόρνευση του πληθυσμού και βέβαια τα περίπου 1.500.000 Κουβανών που προσπάθησε να διαφύγουν από το νησί όλα αυτά τα χρόνια. Οι περισσότεροι τα κατάφεραν. Δεκάδες χιλιάδες όμως πέθαναν καθώς προσπαθούσαν απεγνωσμένα να γλυτώσουν από τη σοσιαλιστική του ουτοπία. Τα νούμερα αυτά είναι πρωτοφανή. Και ντροπιάζουν για άλλη μια φορά την ανθρωπότητα που τα ανέχτηκε για 6 δεκαετίες.

Ο Κάστρο ανέτρεψε μια άλλη φρικτή δικτατορία για να την αντικαταστήσει απλώς με τη δική του. Κατασκεύασε ένα μονοκομματικό κράτος και επέβαλε την προσωπολατρεία (όπως οι ως άνω συνάδελφοί του). Η ιερή ελευθερία του λόγου και της έκφρασης καταπατήθηκε βάναυσα σε ένα καθεστώς άγριας λογοκρισίας και καταπίεσης. Άτομα και συλλογικότητες που προσπάθησαν να ασκήσουν ακόμα και ειρηνική και μετριοπαθή αντιπολίτευση διώχθηκαν και εξοντώθηκαν. Και όχι μόνο αυτοί αλλά και οι ΛΟΑΤ, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι αντιρρησίες συνείδησης και γενικά οποιοσδήποτε δεν ταίριαζε στις προδιαγραφές του καθεστώτος. Διαβάστε τις δεκάδες εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και του Human Rights Watch για να φρίξετε.

Θα μου πείτε δεν έκανε και κάτι καλό; Όπως ο Παπαδόπουλος «που έφτιαξε δρόμους και είχαμε την ησυχία μας»; Όπως ο Χίτλερ «που έφτιαξε την autobahn και έφαγε ο κόσμος ψωμάκι;» Ναι, ναι, τι στο διάολο. Μέσα σε σχεδόν 60 χρόνια κάτι θα έπρεπε να είχε κάνει. Αλλά ακόμα και το πιο γνωστό κατόρθωμά του, το μέτριας ποιότητας σύστημα υγείας (δείτε τις πρόσφατες διεθνείς κατατάξεις, βρίσκεται στην 28η θέση, μία θέση κάτω από την… Χιλή) κατάφερε να το μετατρέψει σε εφιάλτη για τα προσωπικά δεδομένα, την αυτονομία του ασθενούς και την ιατρική δεοντολογία. Με οικογενειακούς γιατρούς που θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές για την «πολιτική υγιεινή» της οικογένειας.

Αυτός ήταν ο Κάστρο που μας εγκατέλειψε το Σάββατο. Μας προσφέρει όμως με το θάνατό του μια τουλάχιστον χρήσιμη υπηρεσία. Μας αποκαλύπτει αυτό το είδος των υποκριτών που διυλίζουν τα κουνούπια αλλά είναι έτοιμοι να καταπιούν καμήλες. Που οι αραχνιασμένες ιδεοληψίες τους πλατσουρίζουν μέσα στο αίμα, μέσα στις χαμένες ζωές εκατομμυρίων, μέσα στο ζόφο που βυθίστηκε ένα ολόκληρο νησί.

Δεν συνεχίζω. Τα κλαψουρίσματά τους και οι χυδαίες και ανήθικες ενστάσεις τους είναι επί πλέον, το τονίζω, εμετικές.

Θα καταλήξω όμως αισιόδοξα. Γιατί αυτό είναι το σημαντικό νέο σήμερα. Ο δικτάτορας πέθανε. Η σκιά του γρήγορα θα ξεφτίσει – ήδη ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής ανάμεσα στους νέους Κουβανούς. Η πτώση του αυταρχικού καθεστώτος που κληροδότησε είναι θέμα χρόνου. Ειδικά μετά την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ και του προέδρου Ομπάμα που έθεσε τέρμα σε έναν μυωπικό αποκλεισμό που ενίσχυε τον Κάστρο και τιμωρούσε τον λαό της Κούβας.

Πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι νομίζουμε σήμερα, αυτός ο περήφανος, όμορφος, βασανισμένος λαός θα είναι επιτέλους ελεύθερος. Για πρώτη φορά στην Ιστορία του.


* Ο Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική. Bookmark the permalink.

105 Responses to Ο θάνατος ενός δικτάτορα

  1. Ο/Η Mitsos λέει:

    Ο Κάστρο ανέτρεψε μια άλλη φρικτή δικτατορία για να την αντικαταστήσει απλώς με τη δική του. Κατασκεύασε ένα μονοκομματικό κράτος και επέβαλε την προσωπολατρεία (όπως οι ως άνω συνάδελφοί του).

    Ας ψάξει κάποιος να βρει στην ιστορία κάποιον επαναστάτη που ηγείται μιας μεγάλης ομάδας που παίρνει την εξουσία από ένα άλλο πεθαμένο καθεστώς και μετά κάνει εκλογές για να αφήσει άλλους ξεκάρφωτους από το πούθεν να κυβερνησουν.

    Δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα ποτέ και πουθενά από τότε που οι άνθρωποι βγήκαν από τις σπηλιές. Οποιος ξέρει ένα παράδειγμα ας μου το αναφέρει..

    Υπάρχει άλλωστε μια παλιά κινέζικη παροιμία : » Το φίδι πρέπει να φάει φίδι για να γίνει δράκος» και ο Κάστρο έφαγε τα φίδια του Μπατίστα, τα οποία δεν ήταν και οι πλέον δημοκράτες, διότι αν ήταν δεν θα υπήρχε καμιά επανάσταση και αν τυχόν υπήρχε θα αποτύγχανε. Η Κούβα δεν είχε ποτέ δημοκρατία, ένα προτεκτοράτο ήταν και προτεκτοράτο παρέμεινε. Απλώς άλλαξε αφεντικό. Αντί να την ελέγχουν οι Αμερικάνοι, την έλεγχαν οι Σοβιετικοί. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον της και δεν θα διακινδυνεύσω προβλέψεις, πάντως είναι πολύ πιθανό να ξαναλλάξει αφεντικό. Πάντως υφίσταται και η πιθανότης να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, ούτως ή άλλως έχουν τα τελευταία χρόνια αλλάξει τα πράγματα στην Κούβα και τεράστιες ξένες επενδύσεις έχουν λάβει χώρα. Καναδικές, Ρωσικές, Κινεζικές και Αμερικάνικες εταιρείες έχουν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στις τουριστικές υπηρεσίες.

    Το άρθρο είναι απαράδεκτο. Ούτως ή άλλως το Προταγκον δεν θα μπορούσε να δημοσιεύσει και τίποτα καλύτερο. Γενικά δεν περίμενα ότι ένας καθηγητής φιλοσοφίας θα έβγαινε να γράψει ένα τόσο ρηχό άρθρο. Θλίβομαι για την ποιότητά του και για το βάθος της σκέψης του και αρχίζω πλέον να αντιλαμβάνομαι ότι η παιδεία στην Ελλάδα πάσχει και δεν πάσχει μόνο εξαιτίας των μπαχαλακηδων επαγγελματιών καταληψιών της αριστεράς όπως νόμιζα αφελώς.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μήτσο,στην Κούβα για ένα τέτοιο άρθρο θα έμπαινε φυλακή. Και όχι επειδή είναι… ρηχό.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η xBerliner λέει:

    Η επιτυχία και η αποτυχία του συστήματος συμπυκνώνεται στη φράση ότι η Κούβα έχει τις πιο μορφωμένες πουτάνες στον κόσμο.
    Από εκεί και πέρα το να αγιοποιούμε ή να δαιμονοποιούμε έναν δικτάτορα σε μια ήπειρο που κυβερνήθηκε στο 2ο μισό του 20ου αιώνα σχεδόν αποκλειστικά από δικτάτορες (τις περισσότερες φορές πολύ χειρότερους και βάρβαρους από τον Κάστρο) είναι άτοπο. Και στην τελική ο Κάστρο είχε να αντιμετωπίσει και ένα εμπάργκο (και πολλές απόπειρες δολοφονίες εναντίον του). Ένας Πινοσέτ είχε να αντιμετωπίσει τη φροντίδα και τη δικαστική προστασία μέχρι το τέλος της ζωής του από τη φιλελεύθερη δύση.
    Ο Κάστρο μέχρι να πάρει την εξουσία έπαιζε το κεφάλι του. Και μέχρι εκεί ήταν ήρωας. Μετά έγινε καθεστώς και δικτάτορας, ένας από τους πολλούς (και μάλιστα σχετικά λάιτ συγκρινόμενος με τους ομοίους του δεξιούς) της λατ. αμερικής. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μόνο που ακόμα και ο Πινοσέτ ειχε ημερομηνία λήξης. Ο Κάστρο παράδωσε στον αδερφό του και αυτός θα παραδώσει στην ανηψιά του. 🙂

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    ..κάποιος (παλιός τότε) την κρίσιμη περίοδο όπου η Δημοκρατία της Βαϊμάρης ήταν πλέον φανερό ότι έπνεε τα λοίσθια και η αδιαμεσολάβητη σύγκρουση ανάμεσα στις «μεγάλες αφηγήσεις» έγινε μοιραία (κομμουνισμός, ναζισμός) είπε (εν τη ερήμω βοών) ότι οι μεγάλες αλλαγές μπορούν να γίνουν σε κοινωνίες όπου το επίπεδο οργάνωσης της παραγωγής είναι απλό και συνεπώς έτσι έιναι και οι σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και των ατόμων.
    Μπορούν να γίνουν και να πετύχουν δηλαδή το στόχο τους (πχ γαλλική επανάσταση).
    Αντίθετα εκεί όπου είναι ..σύνθετες οι βίαιαες αλλαγές (επανάσταση και τέτοια) δεν μπορεί παρα να έχουν αποτελέσματα καταστροφικά είτε άμεσα, είτε ..σε βάθος χρόνου.
    Θα έλεγα λοιπόν ότι ο Κάστρο δεν μπορεί παρά να κριθεί στο πλαίσιο της εποχής του και των ιδιαίτερων συνθηκών της Λατινικής Αμερικής.
    Βέβαια κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην εξουσία διέτρεξε η χώρα του διάφορα στάδια και αυτό το βλέπουμε στις αλλαγές της αντίληψής του για την διακυβέρνηση. Φυσικά το διεθνές επίσης είναι σημαντικό.

    Τα «δικτάτορας» είναι το αντεστραμμένο είδωλο του «κομμαντάτε» (εννοώ αυτοί που τον φωνάζουν έτσι ή αλλιώς), αλλά στην Ελλάδα έχουμε μια αγάπη για τα συναισθήματα, καθότι είμεθα και ..θερμός λαός.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Μόνο που ακόμα και ο Πινοσέτ ειχε ημερομηνία λήξης. Ο Κάστρο παράδωσε στον αδερφό του και αυτός θα παραδώσει στην ανηψιά του. »
    Αυτό διαβάζεται και αλλιώς ξέρεις. Όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα αργά ή γρήγορα πέφτουν. Και συνήθως πέφτουν εκ των έσω όταν πλέον εκφυλίζονται. Η μακροβιότητα του Κάστρο λέει πολλά.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ποιας εποχής. Του 60 του 70 του 80 του 90 ή του 2000 ή του 2010 😆

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Και του Κιμ!

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Τα «δικτάτορας» είναι το αντεστραμμένο είδωλο του «κομμαντάτε» (εννοώ αυτοί που τον φωνάζουν έτσι ή αλλιώς), αλλά στην Ελλάδα έχουμε μια αγάπη για τα συναισθήματα, καθότι είμεθα και ..θερμός λαός.»

    Ναι, έχεις δίκιο, μόνο στην Ελλάδα είναι που τον αποκαλούν δικτάτορα (λόγω… θερμότητας), στο εξωτερικό, που είναι λιγότερο θερμά τα πράγματα, δεν τον αποκαλούν δικτάτορα, προς Θεού
    .

    «Θα έλεγα λοιπόν ότι ο Κάστρο δεν μπορεί παρά να κριθεί στο πλαίσιο της εποχής του και των ιδιαίτερων συνθηκών της Λατινικής Αμερικής.»

    Πολύ προτιμότερο να είχες ξεκινήσει από το παραπάνω απόσπασμα το σχόλιό σου αποφεύγοντας έτσι τις δύο σχεδόν ασυνάρτητες πρώτες παραγράφους. Αλλά τέλος πάντων.

    Το παραπάνω που λες βασικά είναι ένα επιχείρημα-πασπαρτού, το αοποίο αδυνατεί να αποδείξει το οτιδήποτε. Το χρησιμοποιούν κατά κόρο όλοι οσοι θέλουν να δικαιολογήσουν τα πολιτικά καθεστώτα, ή γενικότερα τις πολιτικές καταστάσεις, που είναι της αρεσκείας τους. Θα μπορούσε κανείς να το χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει (προσοχή, για να δικαιολογήσει, όχι για να εξηγήσει) κυριολεκτικά τα πάντα. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

    «Θα έλεγα λοιπόν ότι οι Στάλιν/Κρούτσεφ/Μπρέζνιεφ δεν μπορούν παρά να κριθούν στο πλαίσιο της εποχής τους και των ιδιαίτερων συνθηκών της Σοβιετικής Ένωσης.»

    «Θα έλεγα λοιπόν ότι οι Τσαουσέκου/Χόνεκερ/Γιαρουζέλσκι/Χούζακ δεν μπορούν παρά να κριθούν στο πλαίσιο της εποχής τους και των ιδιαίτερων συνθηκών της Ανατολικής Ευρώπης.»

    «Θα έλεγα λοιπόν ότι ο Πινοσέτ δεν μπορεί παρά να κριθεί στο πλαίσιο της εποχής του και των ιδιαίτερων συνθηκών της Χιλής.»

    «Θα έλεγα λοιπόν ότι ο Βιντέλα (ή ο Γκαλτιέρι) δεν μπορεί παρά να κριθεί στο πλαίσιο της εποχής του και των ιδιαίτερων συνθηκών της Αργεντινής.»

    «Θα έλεγα λοιπόν ότι οι στρατηγοί της Ουρουγουάης δεν μπορούν παρά να κριθούν στο πλαίσιο της εποχής τους και των ιδιαίτερων συνθηκών της Ουρουγουάης.»

    «Θα έλεγα λοιπόν ότι οι στρατηγοί της Βραζιλίας δεν μπορούν παρά να κριθούν στο πλαίσιο της εποχής τους και των ιδιαίτερων συνθηκών της Βραζιλίας.»

    Το αντιλαμβάνεσαι, υποθέτω, ότι πρόκειται για επιχείρημα-πασπαρτού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυστηρά και μόνο για να δικαιολογήσει μία υπάρχουσα κατάσταση, και κυρίως όταν αυτή είναι δυσάρεστη και έχει πολλούς που την επικρίνουν.

    «Βέβαια κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην εξουσία διέτρεξε η χώρα του διάφορα στάδια και αυτό το βλέπουμε στις αλλαγές της αντίληψής του για την διακυβέρνηση.»

    Το παραπάνω που λες είναι σχεδόν ασυνάρτητο. Κάτι θες να πεις, σίγουρα, ξεκάθαρο όμως νόημα δεν βγαίνει με τίποτα.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Η μακροβιότητα του Κάστρο λέει πολλά.»

    Κάνεις το κλασικό λάθος να εκλαμβάνεις την μακροβιότητα ενός δικτατορικού καθεστώτος ως σημάδι ότι χαίρει ευρείας κοινωνικής αποδοχής. Εαν όμως χαίρει τόσο ευρείας κοινωνικής αποδοχής τότε γιατί εξακολουθεί να κρατά σε πλήρη λειτουργία ένα τεράστιο σύστημα καταστολής που απλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία? Μήπως, ακριβώς γιατί τελικά δεν χαίρει τόσο ευρείας αποδοχής από την κοινωνία?

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Ν. Κορέα: Εξηγήσεις από την προεδρία για την αγορά εκατοντάδων βιάγκρα
    Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 08:29 UPD:12:34
    REUTERS/POOL

    Εξηγήσεις για την αγορά εκατοντάδων χαπιών στυτικής δυσλειτουργίας έδωσε το γραφείο της προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκούν Χιε, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές αποκαλύψεις βουλευτή της αντιπολίτευσης.
    Σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή, η προεδρία της Νότιας Κορέας είχε αγοράσει περίπου 360 χάπια βιάγκρα, καθώς και αντίστοιχα γενόσημα τον περασμένο Δεκέμβριο.
    Με τις συγκεκριμένες αναφορές να έχουν προκαλέσει φρενίτιδα στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, το γραφείο της κ. Παρκ ανέφερε την Τετάρτη πως τα χάπια αγοράστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη δύσπνοια και οι ζαλάδες υπαλλήλων της προεδρίας, από την απότομη αλλαγή υψομέτρου.
    Οι υπάλληλοι επρόκειτο να ταξιδέψουν σε Αιθιοπία, Ουγκάντα και Κένυα εκείνη την περίοδο, με τις πρωτεύουσες των τριών χωρών να βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 1.200 και 2.300 μέτρων.
    Σύμφωνα με το Associated Press, οι γιατροί στη Νότια Κορέα συχνά συνταγογραφούν χάπια τύπου βιάγκρα σε ορειβάτες, εκτιμώντας ότι είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της «ασθένειας του υψομέτρου», παρόλο που κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί κλινικά.
    Πάντως, ο εκπρόσωπος της προέδρου, Γιούνγκ Γιουν Κουκ, διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα χάπια δεν χρησιμοποιήθηκε.
    Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ν. Κορέα κατά της προέδρου Παρκ Γκούν Χιε, η οποία θεωρείται ύποπτη για συνέργεια σε άλλο σκάνδαλο διαφθοράς.

    YΓ Ειδαμε και στις νεοφιλελευθερες χωρες τι γινεται. Η προέδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκούν Χιε ειναι κορη του πρων δικτατορα της χωρας , η οπια εχει το δευτερο μεγαλυτερο ποσοστο αυτοκτονιων παγκοσμιως. Μετα απο κρατικα μετρα το 2014, με 27,3 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα, δηλ. 4,1% μείωση από το προηγούμενο έτος (28,5 άτομα). Στην Κουβα συμβαινουν 11.4 αυτοκτονίες ανά 100.000 οσο και η Κροατια.

    Η επικράτηση των αυτοκτονιών μεταξύ των ηλικιωμένων οφείλεται στην εκτεταμένη φτώχεια , σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των ηλικιωμένων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε συνδυασμό με χαμηλή χρηματοδότηση για κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τους ηλικιωμένους, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυτοκτονουν για να μην είναι ένα οικονομικό βάρος για τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι η παλιά κοινωνική δομή, όπου τα παιδιά φρόντιζαν οι γονείς τους έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό κατά τον 21ο αιώνα.

    Αν η εκπαίδευση της Ν. Κορέας κατατάσσεται σταθερά κοντά στην κορυφή σε διεθνεις ακαδημαϊκες αξιολογήσεις, όπως η PISA, [34], η τεράστια πίεση και η πίεση για τους μαθητές του θεωρείται από πολλούς ότι αποτελεί κακοποίηση των παιδιών. [36] [37] Έχει κατηγορηθεί για τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών στη Νότια Κορέα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 10-19. [38]
    πηγη ## en.wikipedia.org/wiki/Suicide_in_South_Korea

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Αλικη λέει:

    @Δυστροπος 17:17 +++++

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αυτο το να κρίνουμε οτι τα δικτατορικά καθεστώτα ειναι μια χαρα για την Λατινική Αμερική μήπως ειναι λιγο αυθαίρετο και αδικαιολογήτως αφ υψηλού;

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Κάνεις το κλασικό λάθος να εκλαμβάνεις την μακροβιότητα ενός δικτατορικού καθεστώτος ως σημάδι ότι χαίρει ευρείας κοινωνικής αποδοχής.»
    Όχι, δεν λέω αυτό.
    Λέω ότι πάρα πολλές παράμετροι πρέπει να ληφθούν υπόψιν.
    1ον Όπως μου έχουν μάθει στο δημοτικό δεν συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Συγκρίνουμε μήλα με μήλα και μήλα με πορτοκάλια. Οπότε θα επιμείνω στη σύγκριση της Κούβας με τις άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες.
    2ον Η μακροβιότητα δε σημαίνει (κατ ανάγκη ευρεία κοινωνική αποδοχή, ή σκέτο κοινωνική αποδοχή. Μπορεί να σημαίνει ότι το κίνητρο για να ξεσηκωθεί ο κόσμος δεν είναι αρκετά ισχυρό (το πόσο ισχυρό είναι το κίνητρο είναι συνάρτηση και του ρίσκου όπου ρίσκο είναι τί θα πάθει το κεφάλι σου αν αποτύχεις).Το ότι το καθεστώς στην Κούβα είναι το μακροβιότερο στη λατ. αμερική σημαίνει ότι είτε το κίνητρο για να ξεσηκωθεί ο κόσμος δεν είναι αρκετά ισχυρό είτε το καθεστώς δεν έχει εκφυλιστεί αρκετά ή και τα δύο.
    Να το πω και αλλιώς, αν το καθεστώς μου εξασφαλίζει ένα πιάτο φαϊ παιδεία και υγεία σε αξιοπρεπές επίπεδο, ζω σε ένα πανέμορφο τροπικό νησί και το βράδυ θα μπορέσω να κάνω μια βόλτα στη θάλασσα ή θα μπορώ να απολαύσω ένα ρούμι με ωραία μουσική σε μια αυλή ή στο μπαλκόνι το γεγονός ότι βασικές ελευθερίες μου στερούνται δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο να τα βάλω με το καθεστώς.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μάλλον επένδυσε στη σωστή καταστολή

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Υπάρχει άφθονο υλικό για τη φύση του καθεστώτος που δεν έχει παρά να το αναζητήσει οποιος δε βαριέται
    Και το να λέμε για συμβάντα του 60 είναι σαν να εμπλακούμε στις σύγχρονες αναλύσεις τους αρχαίους 😎

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Ενη λέει:

    «Να το πω και αλλιώς, αν το καθεστώς μου εξασφαλίζει ένα πιάτο φαϊ παιδεία και υγεία σε αξιοπρεπές επίπεδο, ζω σε ένα πανέμορφο τροπικό νησί και το βράδυ θα μπορέσω να κάνω μια βόλτα στη θάλασσα ή θα μπορώ να απολαύσω ένα ρούμι με ωραία μουσική σε μια αυλή ή στο μπαλκόνι το γεγονός ότι βασικές ελευθερίες μου στερούνται δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο να τα βάλω με το καθεστώς. »

    Με αλλα λογια, ενας λαος δεν κανει επανασταση ,οταν εχει δωρεαν παιδεια, δωρεαν υγειονομικη περιθαλψη υψηλου επιπεδου (οπως διεθνως εχει αναγνωριστει το κουβανεζικο συστημα υγειας), μια κατακορυφη πτωση σε μηδενικα επιπεδα του αναλφαβητισμου και επισης πολυ χαμηλη ανεργια,. Τι να κανουμε, δεν εχει ισχυρο κινητρο, ως απλος λαος, για να τα «βαλει με το καθεστως» οπως λεει και ο xbrliner. 🙂

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το καθεστώς κάθε αντίθετη φωνή τη φυλακίζει ή την τρομοκρατεί ή τη διευκολύνει να φύγει από τη χώρα.

    Οι ξεδοντιάρηδες και ταλαιπωρημένοι κάτοικοι της χώρας δεν ζουν στη χώρα που περιγράφεται σε μερικά σχόλια

    Με την ίδια ακριβώς ορολογία δικαιολογούσαν το καθεστώς του Χόνεκερ, θυμάμαι 🙂

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Δύστροπε με τιμάει (και με συγκινεί 😉 ) η προσπάθεια ανάλυσης των λόγων και των κινήτρων των σχολίων μου, ούτε η Αγία Γραφή να ήμουν.
    Δεν χρειάζεται όμως 😉

    Κατά τα λοιπά η γνώμη μου είναι ότι το φαινόμενο Κάστρο, για λόγους που έχουν αναλυθεί και στα νήματα των αναρτήσεων και εδώ, είναι τραβηχτικό για ερμηνείες πέραν του λογικού δηλαδή να κριθεί στα πλαίσια των συγκυριών χρινικών τε και ..τοπικών.
    Νομίζω ότι είναι εξηγήσιμο μεν, αλλά επιμένω στo ότι είναι προτιμότερο να παραμείνουμε στα πλαίσια αυτά.

    Σχολιαστή έχεις δίκιο, αυτό θέλω να πω ότι είναι σημαντικό.
    Το 59, είναι άλλο από το 50, το 80 το 89 (έχει σημασία) κλπ κλπ.
    Είναι μεν άλλο αλλά υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν σχέση ολα αυτά.

    Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι μιλούν είτε με όρους σαν να σταμάτησε το 59 η ιστορία, είτε σαν να μην υπήρχε τίποτα πριν ας πούμε το 80 που έγιναν ευρέως γνωστά τα διάφορα του τρόπου διακυβέρνησης στην Κούβα (ανελευθερία, καταπάτηση πολιτικών δικαιωμάτων κλπ κλπ).
    Και αυτό φαίνεται από το άγχος τους να πείσουν δια των υπερβολών (επικλήσεις σε δημοκρατικότητα οι μεν, σε επαναστικότητα οι δε) ότι είναι προφανής και εύκολη η ανάλυση ενός τέτοιου φαινομένου.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ετσι, ακριβως, Σχο 19:22

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σε κάθε περίπτωση δε λέει, κάποιο παιδί που γεννήθηκε από τη δεκαετία του 60 και μετά να στερήθηκε τις στοιχειώδεις ελευθερίες για να μεταβιβάζει ο Φιντέλ την εξουσια στον αδερφό και στο μπατζανάκη του. 🙂

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ναι βρε Αναγνώστη κατάλαβα τι εννοούσες, δεν χρειάζεται να το επανλαμβάνεις, απλά θεωρώ ότι είναι τελείως εσφαλμένη αυτή άποψή σου. Και επιπλέον, αυτή η άποψη που έχεις χρησιμοποιείται κατά κόρον για να δικαιολογήσει ένα πολιτικό καθεστώς (και συνήθως δικτατορικά καθεστώτα όπως αυτό του δικτάτορα Κάστρο, π.χ.), ιδίως όταν πολλοί το βρίσκουν δυσάρεστο και έχουν επικριτική διάθεση εναντίον του.
    Αλλιώς οι αγνές εκκλήσεις «να κριθεί [το καθεστώς] στο πλαίσιο της εποχής του και των ιδιαίτερων συνθηκών της [εκάστοτε χώρας]» δεν έχουν νόημα. Θέλω να πω, για καθεστώτα όπου οι επικριτές τους είναι λίγοι δεν θα βρεις πολλούς που να λένε, «οπα ρε παιδιά, δείτε το πλαίσιο της εποχής και του τόπου, μην είστε και τόσο επικριτικοί». 😉

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι μιλούν είτε με όρους σαν να σταμάτησε το 59 η ιστορία, είτε σαν να μην υπήρχε τίποτα πριν ας πούμε το 80 που έγιναν ευρέως γνωστά τα διάφορα του τρόπου διακυβέρνησης στην Κούβα (ανελευθερία, καταπάτηση πολιτικών δικαιωμάτων κλπ κλπ).»

    A, ναι, και τα σχετικά με την ανελευθερία στην Κούβα και τον γενικότερο δικτατορικό τρόπο δικαυβέρνησης δεν έγιναν ευρέως γνωστά μετά το ’80 αλλά είχαν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας (μαζικής κιόλας δημοσιότητας) ηδη από τις αρχές με μέσα της δεκαετίας του ’60.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Δύστροπε ότι χρησιμοποιείται, χρησιμοποιείται και ότι είναι γενικό είναι (το επιχειρημά μου).
    ¨ομως δεν είναι επιχείρημα, είναι η πρότασή μου για το πώς είναι καλύτερα να δούμε το θέμα.
    Εδώ μάλλον διαφωνούμε, νομίζω ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πιο χρήσιμο να το δούμε έτσι όπως προτείνω ή το βλέπω (θέλω να το δω)..
    Και επίσης θεωρώ βασικό να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι στο πώς θα κριθεί το καθεστώς της Κούβας, αλλά στην συζήτηση γύρω από το φαινόμενο Κάστρο.
    Και νομίζω ότι αν φύγει το πρώτο (κρίση για το καθεστώς γενικά ή μάλλον τελικά) θα είναι πιο εύκολο το δεύτερο.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Καλά ευρέως το 60 και ευρύτερα το 80 (δεν επιμένω δεν έχει σημασία, όποτε έγιναν ευρέως γνωστά)

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο έλεγχος σε ένα σοσιαλιστικό καθεστώς είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί ελέγχεται πλήρως η οικονομική ζωή της χώρας και άρα και ο βιοπορισμός όλου του πληθυσμού.
    Σε μία δικτατορία με ιδιωτικό τομέα υπάρχουν αντιφρονούντες που είναι ανεξάρτητοι οικονομικά από το κράτος και την κυβέρνηση που μπορούν να δραστηριοποιηθούν εναντίον της.Σε μία κατάσταση που όλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι ελέγχονται και οικονομικά από την κυβέρνηση.
    Για το λόγο αυτό τα καθεστώτα αυτά συνήθως είναι μακρόβια και πέφτουν όταν οι ιθύνοντες αποφασίζουν να αλλάξουν σύστημα λόγω του μαρασμού της οικονομίας.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Όπως μου έχουν μάθει στο δημοτικό δεν συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Συγκρίνουμε μήλα με μήλα και μήλα με πορτοκάλια. Οπότε θα επιμείνω στη σύγκριση της Κούβας με τις άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες.»

    Μα ακόμα και αν κάνεις αυτή την σύγκριση πάλι η δικτατορία του Κάστρο έχει πρόβλημα. Την εποχή που έκανε την επανάσταση υπήρχαν δημοκρατικές χώρες στην Λατινική Αμερική με ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο – π.χ. Κόστα Ρίκα (η Κόστα Ρίκα περεμπιπτόντως είχε και το πρώτο κράτος πρόνοιας στην Λ. Αμερική, σαφώς καλύτερη χώρα από την Κούβα), Ουρουγουάη (την αποκαλούσαν η «Ελβετία της Λ. Αμερικής» λόγω του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος που είχε), η Χιλή.

    «Η μακροβιότητα δε σημαίνει (κατ ανάγκη ευρεία κοινωνική αποδοχή, ή σκέτο κοινωνική αποδοχή. Μπορεί να σημαίνει ότι το κίνητρο για να ξεσηκωθεί ο κόσμος δεν είναι αρκετά ισχυρό (το πόσο ισχυρό είναι το κίνητρο είναι συνάρτηση και του ρίσκου όπου ρίσκο είναι τί θα πάθει το κεφάλι σου αν αποτύχεις).»

    Τώρα προφανώς και συφωνούμε. Δεν είναι και ότι πιο εύκολο να εναντιωθείς έμπρακτα σε ένα δικτατορικό καθεστώς, πόσο μάλλον ένα σκληρό δικτατορικό καθεστώς όπως αυτό του Κάστρο. Εννοείται πως η προοπτική μίας σκληρής καταστολής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να κάμψει την θέληση οποιδήποτε να εναντιωθεί σε ένα τέτοιο καθεστώς.

    «Να το πω και αλλιώς, αν το καθεστώς μου εξασφαλίζει ένα πιάτο φαϊ παιδεία και υγεία σε αξιοπρεπές επίπεδο, ζω σε ένα πανέμορφο τροπικό νησί και το βράδυ θα μπορέσω να κάνω μια βόλτα στη θάλασσα ή θα μπορώ να απολαύσω ένα ρούμι με ωραία μουσική σε μια αυλή ή στο μπαλκόνι το γεγονός ότι βασικές ελευθερίες μου στερούνται δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο να τα βάλω με το καθεστώς.»

    Το παραπάνω που λες, πέραν του ότι αντιφάσκει πλήρως με οσα λες στο προηγούμενο απόσπασμα, θα μπρούσε κάλλιστα να είναι και μέρος από διαφήμιστικό φυλλάδιο για διακοπές στην Κούβα. Μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι είσαι τέτοιος, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να το έχει γράψει ένας οπαδός του καθεστώτος (σε ότι σε αφορά μου δημιουργείται η εντύπωση ότι έχεις βαθιά άγνοια για τα ισχύοντα στην Κούβα).

    Το γεγονός ότι στην Κούβα θα στερούσουν βασικές ατομικές ελευθερίες – τις οποίες από ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν τις έχεις και σε μεγάλη υπόληψη, άλλωστε τι αξία έχουν και τι σημασία μπροστά στην απόλαυση ενός ποτηριού ρούμι, με ωραία μουσική και ατενίζοντας το ηλιοβασίλεμα – σημαίνει πολύ απλά ότι θα έπρεπε να είσαι παρα πολύ προσεκτικός ως προς το τι λες και πως συμπεριφέρεσαι, μην τυχόν και κινήσεις τίποτα υποψίες στην μυστική αστυνομία ή και στο ρουφιάνο της γειτονιάς ακόμα (που πολύ θα το ήθελε να απολαύσει εκτός από ένα ποτήρι ρούμι και την γυναίκα σου, π.χ. και δεν θα το έβρισκε και τόσο κακή ιδέα να σε κατηγορήσει για αντικαθεστωτικό στις αρχές) και ξάφνου βρεθείς σε κάνα σκοτεινό μπουντρούμι κατηγορούμενος για αντικαθεστωτική δραστηριότητα, και με κάτι πολύ περίεργους τύπους να σε περιτριγυρίζουν και να σε ρωτάνε διάφορα ακατανόητα και αμα δεν τους αρέσουν οι απαντήσεις σου να σε αρχίζουν σε ξεγυρισμένα βασανιστήρια και μην ξέρεις που σε πονεί και που σε σφάζει.
    Οπότε κάπου εκεί, θες δε θες, λες αντίο στα ποτήρια με ρούμι και στα μαγικά ηλιοβασιλέματα και αντιλαμβάνεσαι πάραυτα την αξία που έχουν οι βασικές ατομικές ελευθερίες, αν μη τι άλλο γιατί χάρις σε αυτές μπορείς και απολαμβάνεις τα ωραία ηλιοβασιλέματα και τις βόλτες στην παραλία με την συνοδεία ενός ποτηριού ρούμι, χωρίς όμως ευτυχώς την συνοδεία του φόβου, τον οποίο αναγκαστικά θα απλώσει παντού μέσα στην κοινωνία μία σκληρή δικτατορία (όπως αυτή του Κάστρο στην Κούβα).

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Και επίσης θεωρώ βασικό να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι στο πώς θα κριθεί το καθεστώς της Κούβας, αλλά στην συζήτηση γύρω από το φαινόμενο Κάστρο.
    Και νομίζω ότι αν φύγει το πρώτο (κρίση για το καθεστώς γενικά ή μάλλον τελικά) θα είναι πιο εύκολο το δεύτερο.»

    Μόνο που το καθεστώς συνδέεται αξεδιάλυτα με το πρόσωπο οπότε δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι μπορεί να γίνει αυτή η διάκριση μεταξύ των δύο, όπως υποστηρίζεις Αναγνώστη. Όπως και να ‘χει, ας συμφωνήσουμε ότι…

    … στο συγκεκριμένο διαφωνούμε. 😉

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μήτσο,στην Κούβα για ένα τέτοιο άρθρο θα έμπαινε φυλακή. Και όχι επειδή είναι… ρηχό.

    Σε κάθε χώρα του κόσμου Σχολιαστή, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει λογοκρισία, που υπάρχει παντού από λίγο ως πολύ, υφίσταται η λεγόμενη αυτολογοκρισία. Για να σου το κάνω πιο λιανά, αν δουλεύει ένας δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και τολμήσει να πει κάτι για την εκάστοτε κυβέρνηση θα απολυθεί την άλλη μέρα. Το αυτό ισχύει για όλους τους δημοσιογράφους όλων των ΜΜΕ, όταν εναντιωθούν στη γραμμή του αφεντικού τους. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αφήσουμε το πολιτικαλ κορεκτ και να πιάσουμε ολίγον την ουσία.

    Η Ελλάς πχ από το 2010 στο δείκτη ελευθερίας-διώξεων των δημοσιογράφων έχει πέσει αρκετές θέσεις από το 2010 με βάση στοιχεία του ΟΗΕ. Αργά αλλά σταθερά η χώρα βουλιάζει σε ένα καθεστώς όπου διαπλοκή, ολιγάρχες, κράτος και παρακράτος θα τη μετατρέψουν σε μπανανία της Λ. Αμερικής ή της υποσαχάριας Αφρικής. Το κακό είναι ότι δεν βλέπω κανένας να στενοχωριέται ιδιαίτερα για αυτό συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των δημοσιογράφων, καθότι και οι ίδιοι επέλεξαν όλα αυτά τα χρόνια της περίφημης μεταπολιτεύσεως να διαπλέκονται με βάση διάφορα ανταλλάγματα. Και όταν εννοούμε ανταλλάγματα δεν μιλάμε απαραίτητα υλικά αγαθά.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η physicist λέει:

    Σε κάθε χώρα του κόσμου Σχολιαστή, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει λογοκρισία, που υπάρχει παντού από λίγο ως πολύ, υφίσταται η λεγόμενη αυτολογοκρισία.

    Π.χ. η εκκωφαντική σιωπή πολλών ΜΜΕ εδώ και ώρες ότι ο δολοφόνος στο Ohio State University ήταν Σομαλός Μουσουλμάνος ή οι υπαινιγμοί για το δικαίωμα της οπλοφορίας (η επίθεση έγινε με μαχαίρι και με αυτοκίνητο) ή ακόμα και η ολοκληρωτική αποσιώπηση της είδησης καθαυτής. Όχι μόνον δεν έμαθαν τίποτε από την οργουελλιανή τους συμπεριφορά σε σχέση τα γεγονότα της περασμένης Πρωτοχρονιάς αλλά επιμένουν στην κατάπτυστη τακτική τους.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «εκκωφαντική σιωπή πολλών ΜΜΕ εδώ και ώρες ότι ο δολοφόνος στο Ohio State University ήταν Σομαλός Μουσουλμάνος»

    Δεν ισχύει το παραπάνω που λες.

    Π.χ. το Reuters σαφώς αναφέρει ότι ο δράστης ήταν σομαλικής καταγωγής.

    http://www.reuters.com/article/us-ohio-university-shooting-idUSKBN13N1KI

    […]

    A U.S. government source said investigators have reason to believe the attacker at the campus in Columbus was a Somali refugee. The city has a large Somali population.

    […]

    Το ίδιο και το BBC (στον τίτλο κιόλας)

    hxxp://www.bbc.com/news/world-us-canada-38136658

    Ohio attacker Abdul Ali Artan was ‘Somali refugee’
    38 minutes ago

    To ίδιο και οι New York Times

    «Two law enforcement officials identified the suspected attacker as Abdul Artan, 18. The officials spoke on the condition of anonymity because the name had not been made public. The officials said that Mr. Artan was of Somali descent.»

    hxxp://www.nytimes.com/2016/11/28/us/active-shooter-ohio-state-university.html?_r=0

    Το ίδιο και η San Francisco Chronicle

    The attacker was identified as Abdul Razak Ali Artan, a Somali-born legal permanent resident of the U.S.»

    hxxp://www.sfchronicle.com/news/education/article/Ohio-State-tweets-that-active-shooter-is-on-campus-10639724.php

    Αλλά και η Telegraph ρητά αναφέρει την εθνικότητα του δράστη

    «An attack on Monday at Ohio State University was being investigated as a possible act of terrorism after a student, an 18-year-old Somali refugee»

    hxxp://www.telegraph.co.uk/news/2016/11/28/ohio-shooting-active-shooter-reported-campus-ohio-state-university/

    Οπότε για ποιά «εκκωφαντική σιωπή» μας μιλάς εδω πέρα?

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η physicist λέει:

    Η είδηση δεν αναφέρεται ούτε καν στα «ποιοτικά» και τα κρατικά γερμανόφωνα ΜΜΕ (Zeit, Die Presse, Standard, Süddeutsche, ORF, ARD, ZDF) ή, όπως στην αξιότιμη FAZ, τιτλοφορείται «αμόκ» και κατατάσσεται στην κατηγορία «κοινωνικά». Αυτά ισχύουν μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω, δεν ξέρω αν θ’ αλλάξουν αργότερα. Πρόκεται για σαφή περίπτωση αυτολογοκρισίας σε χώρα που δεν έχει λογοκρισία, παρεκτός κι αν έχει.

    Έγραψα σαφώς «πολλά ΜΜΕ» και είναι φανερό ότι δεν εννοώ «όλα τα ΜΜΕ» — διάβολε, κι εγώ σε κάποιο ΜΜΕ το διάβασα. Πες μου τι άλλο πρόβλημα κατανόησης του προφανούς έχεις και θα κοιτάξω πώς να σε βοηθήσω — αλλά κυρίως: άστο αυτό το αφυψλού υφάκι του στυλ «για ποια [οτιδήποτε] μας μιλάς εδώ πέρα» γιατί αρκετά ανέχτηκα αυτές τις εξυπνάδες. Και είχαμε πει όχι άλλα σχόλια εκατέρωθεν, σύμφωνοι;

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η δεξιος λέει:

    Το όνομά του το λένε τα γερμανικά ΜΜΕ;
    Διότι εάν λένε ότι ονομάζεται Αμπντούλ Αλί κλπ όλοι πιάνουν το νόημα και ποιος νοιάζεται εάν είναι Σομαλός ή Νιγηριανός.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η physicist λέει:

    Δεξιέ, επαναλαμβάνω και γίνομαι κουραστικός: Το συμβάν δεν έχει ούτε καν γίνει είδηση στα σοβαρά γερμανόφωνα ΜΜΕ. Πώς δηλαδή θέλεις να γράψουν όνομα όταν δεν αναφέρουν καν το συβάν; Η FAZ που ως μοναδική σοβαρή εφημερίδα αναφέρει το γεγονός το κατατάσσει στα «κοινωνικά» (Gesellschaft) και δεν αναφέρει ούτε όνομα ούτε τίποτε απολύτως. Ορίστε, πριν αλλάξει, αν αλλάξει.

    http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/kriminalitaet/amoklauf-in-columbus-ohio-attentaeter-von-polizei-erschossen-14549440.html

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Δεν με ενδιαφέρει τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, από τον τρόπο που έγραψες το σχόλιό σου* η εντύπωση που θα αποκόμιζε ο οποισδήποτε το διάβαζε είναι ότι αναφέρεσαι γενικά σε διάφορα ΜΜΕ της Δύσης, τα οποία τάχα τηρούν «εκκωφαντική σιωπή» γύρω από το θέμα. Το ότι επιλέγεις πάντα να είσαι ασαφής είναι δικό σου πρόβλημα.

    «Και είχαμε πει όχι άλλα σχόλια εκατέρωθεν, σύμφωνοι;»

    Δεν είχε ειπωθεί τίποτα παρόμοιο. Άλλα ούτως ή άλλως το βλέπεις, σε θέματα γνώμης δεν ασχολούμαι μαζί σου και ούτε και πρόκειται να το ξανακάνω. Αυτό πλέον τέλειωσε οριστικά.
    Σε θέματα όμως που λες κάτι που θεωρώ ότι είναι εξόφθαλμα εσφαλμένο, εκεί θα υπάρχει σχολιασμός. Αν αντιδράς ευγενικά θα αντιδρώ ανάλογα. Εαν όχι, παρόμοια και εγω.

    * «η εκκωφαντική σιωπή πολλών ΜΜΕ εδώ και ώρες ότι ο δολοφόνος στο Ohio State University ήταν Σομαλός Μουσουλμάνος ή οι υπαινιγμοί για το δικαίωμα της οπλοφορίας (η επίθεση έγινε με μαχαίρι και με αυτοκίνητο) ή ακόμα και η ολοκληρωτική αποσιώπηση της είδησης καθαυτής.»

    Ο θάνατος ενός δικτάτορα

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η physicist λέει:

    1. Έγραψα σαφώς «η σιωπή πολλών ΜΜΕ» και όχι «όλων των ΜΜΕ» , και ανέφερα επτά (7, σέβεν, ζήμπεν στα αλλαμανικά) ΜΜΕ που αποσιώπησαν το γεγονός, συν ένα που αποκρύπτει την πλήρη αλήθεια, υπάρχουν και άλλα που δεν μπήκα καν στον κόπο (Welt, Spiegel).

    2. Η αναφορά στα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς που ακολούθησε, και τα οποία ως γνωστόν και στα Νηπιαγωγεία συνέβησαν στην Κολωνία, το Αμβούργο και άλλες πόλεις της Γερμανίας, είναι σαφέστατη νύξη.

    3. Επειδή γνωριζομαστε δωμέσα, είναι γνωστό ότι συχνά αναφέρομαι στα γερμανόφωνα ΜΜΕ.

    4. Το σχόλιό μου έγινε σε σχέση με άλλο προηγηθέν, το οποίο αναφερόταν σε αυτολογοκρισία σε δημοκρατικές χώρες. Αρκεί απομένως ένα (στην πραγματικότητα: δύο, μαζί και η Αυστρία) παράδειγμα (σημαντικής) χώρας της Δύσης όπου βλέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

    Τι ακριβώς από τα παραπάνω σου είναι ασαφές, δυσνόητο ή, όπως ανερυθρίαστα ισχυρίζεσαι, «εξώφθαλμα εσφαλμένο»; Πες μας, λοιπόν, πού βρίσκεται το λάθος — και δεν θέλω αοριστολογίες για το «τι εντύπωση δίνει» και τέτοια. Ένα κι ένα κάνουν δυο, πού βρίσκεις το «εξώφθαλμα εσφαλμένο». Ακούω.

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η physicist λέει:

    Α, κι όταν παραθέτεις, να παραθέτεις όλο το σχόλιο παρακαλώ. Την πρόταση που τονίζω παρακάτω, και η οποία συνεπικουρεί στο συγκείμενο, την παρέλειψες λόγω αβλέπτουσας αβλεπτικής αβλεψίας, πονηρούλη.

    Π.χ. η εκκωφαντική σιωπή πολλών ΜΜΕ εδώ και ώρες ότι ο δολοφόνος στο Ohio State University ήταν Σομαλός Μουσουλμάνος ή οι υπαινιγμοί για το δικαίωμα της οπλοφορίας (η επίθεση έγινε με μαχαίρι και με αυτοκίνητο) ή ακόμα και η ολοκληρωτική αποσιώπηση της είδησης καθαυτής. Όχι μόνον δεν έμαθαν τίποτε από την οργουελλιανή τους συμπεριφορά σε σχέση τα γεγονότα της περασμένης Πρωτοχρονιάς αλλά επιμένουν στην κατάπτυστη τακτική τους.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    » Έγραψα σαφώς «η σιωπή πολλών ΜΜΕ» και όχι «όλων των ΜΜΕ» , και ανέφερα επτα»

    Ανέφερες 7 *μετά* το δικό μου σχόλιο, όχι πριν. Εαν τα είχες αναφέρει πριν προφανώς και δεν θα ασχολιόμουν.

    «Επειδή γνωριζομαστε δωμέσα, είναι γνωστό ότι συχνά αναφέρομαι στα γερμανόφωνα ΜΜΕ.»

    Και είναι επίσης γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρεσαι και σε άλλα ΜΜΕ, πλην αυτών
    της Γερμανίας.

    Σε σχέση με τα γεγονότα της Κολωνίας, η νύξη που κάνεις δεν ξεκαθαρίζει απολύτως τίποτα γιατί για το θέμα είχαν μία μπερδεμένη στάση και αλλά ΜΜΕ εκτός από αυτά της Γερμανίας. Οπότε διαβάζοντας κάποιος το αρχικό σχόλιό σου δεν μπορεί να βγάλει άκρη αν αναφέρεσαι στα γερμανικά ΜΜΕ ή γενικότερα στα δυτικά ΜΜΕ. Και σε ότι αφορά διαφορά ΜΜΕ, πλην Γερμανίας, ουκ ολίγες φορές έχεις καταφερθεί εναντίον τους γιατί θεωρείς πως δεν καλύπτουν επαρκώς τα σχετικά με την ισλαμιστική τρομοκρατία. Οπότε, να με συμπαθάς, αλλά το πρώτο σου σχόλιο ήταν ασαφές.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Επιθεσεις σαν και αυτη που εγινε στο οχαιο απο τον συγκεκριμενο ισλαμιστη με συνδυασμο αυτοκινητου και μαχαιριου ειχαν γινει αρκετες περισυ στο ισραηλ εναντιον κυριως πολιτων απο παλαιστινιους τρομοκρατες

    Τοτε βεβαια η ειδηση, *οταν* τυχαινε προβολης, πραγμα σπανιο, μεταφεροταν και διαφορετικα
    Υπηρχε συχνα για τις επιθεσεις η δικαιολογια της «κατοχης», η εξουδετερωση των τρομοκρατων ηταν πιθανον «εκτελεση εκτος δικης», υπηρχαν φωνες για «υπερβολικες αντιδρασεις» και οι επιτιθεμενοι γινοντουσαν μεχρι και …θυματα στο τελος
    (στις παλαιστινιακες περιοχες βεβαια και την παλαιστινιακη αρχη δεν το συζηταμε, παρα πολλοι πανηγυριζαν, οι επιτιθεμενοι ανακηρυσσονταν μαρτυρες και οι οικογενειες τους λαμβαναν και λαμβανουν χρηματα)

    Τωρα δεν βλεπω να γινεται συζητηση για ολα αυτα, ουτε στην αμερικη ουτε στη γαλλια, και ο αστυνομικος που πυροβολησε και εξουδετερωσε τον παλαβο εμποδιζοντας τον να σκοτωσει η να τραυματισει και αλλους, εχει γινει, και δικαιολογημενα, ηρωας..
    ειδικα στη γαλλια που κουναγαν το δαχτυλο και γινονταν κηρυγματα στο ηθικο επιπεδο, λιγο πριν ακολουθησει το μπατακλαν, η νικαια και οι αλλες επιθεσεις..

    Απλα για να μην ξεχναμε, μολις ενα χρονο πισω , επιθεση σε πεζους με αμαξι και μετα με μπαλτα απο εξτρεμιστη παλαιστινιο, στο ισραηλ
    (το βιντεο αν και απο σταθερη καμερα και σχετικα μακρια, εχει σκληρες σκηνες
    στην επιθεση πεθανε ενας πολιτης και τραυματιστηκαν αρκετοι
    ο επιτιθεμενος, παρ`ολους τους πυροβολισμους, επεζησε )

    terrorist attack in Israel 13.10.15 Palestinian rams pedestrians with a car and uses an ax to stab

    Ενα κατεβατο των επιθεσεων απο περισυ μεχρι τωρα (που ευτυχως εχουν μειωθει αρκετα) υπαρχει εδω

    mfa.
    gov
    .il/MFA/ForeignPolicy/Terrorism/Palestinian/Pages/Wave-of-terror-October-2015.aspx

    The recent series of attacks against Israelis is the direct result of incitement by radical Islamist and terrorist elements, calling on Palestinian youth to murder Jews. ​​
    A year of terror – 13 September 2015 to the present

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Φοβαμαι δε οτι η επομενη χρονικη περιοδος των γιορτων ειναι αρκετα επικινδυνη, με τις επιθεσεις εναντιον του ISIS και τα γεγονοτα στη συρια
    ελπιζω να τουςπρολαβουν και να μην εχουμε κατι ασχημο

    Ηδη προχθες το ISIS εβγαλε και αλλο βιντεο που καλει για επιθεσεις και στο οποιο μαλιστα τζιχαντιστης πισω απο τον παγκο της ..κουζινας παραθετει συνταγες(!) παρασκευης εκρηκτικων ουσιων και κατασκευης βομβων απο απλα υλικα
    το βιντεο εχει αποσυρθει

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η physicist λέει:

    Ο αριθμός επτά αποδεικνύει ότι αυτό που έγραψα ήταν αληθές και όχι λάθος, όπως βιάστηκες να ισχυριστείς με το γνωστό υφάκι επαρχιώτη εισαγγελέα. Το μόνο λάθος ήταν η δική σου ερμηνεία και κατανόηση, τίποτε άλλο — αλλά πού η εντιμότητα να το παραδεχτείς.

    Βρες άλλο χόμπι από τις δίκες προθέσεων βάσει των αποκλειστικά δικών σου παράλογων ερμηνειών, όπως συνηθίζεις. Δεν έχω όρεξη.

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η γνώμη μου είναι ότι η αυτολογοκρισία δεν έχει ιδιαίτερη αξια. Οταν γίνεται κάτι το μαθαίνουν με τη μια πάρα πολλοι. Οπότε ο ειδησεογραφικός οργανισμός που αποκρύπτει κάνει μια …τρούπα στο νερό.

    Το σύστημα που πραγματικά λειτουργεί είναι η απλή και άδολη λογοκρισία όπως στην Κούβα. 🙂

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Θανάση, μακάρι η κατοχή να μπορούσε να μπαίνει σε εισαγωγικά. Που θα σήμαινε ότι δε συμβαίνει στην πραγματικότητα.

    Θα έλεγα ότι οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί δεν έχουν καμιά δικαιολογία για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Και όσο γρηγορότερα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο και γι’ αυτούς και για τους Παλαιστίνιους.

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η physicist λέει:

    Σχο, όταν το πράττουν πρακτικά όλοι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί μιας χώρας, και μάλιστα εθελοντικά και συστηματικά, και σε αρμονία με την κυβερνητική γραμμή, έχει τεράστια σημασία. Πρόκειται για βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία σε χώρες κατ’ όνομα δημοκρατικές. Δεν είναι το θέμα αν η Κούβα είναι χειρότερη, προφανέστατα είναι.

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΑΜΥΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
    Αντόνιο Κάστρο, ο γιος του Φιντέλ: Εκατομμυριούχος, με γιοτ και χλιδάτη ζωή [εικόνες]

    Πηγή: Αντόνιο Κάστρο, ο γιος του Φιντέλ: Εκατομμυριούχος, με γιοτ και χλιδάτη ζωή [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/303719/antonio-kastro-o-gios-toy-fintel-ekatommyrioyhos-me-giot-kai-hlidati-zoi-eikones#ixzz4RNUZgASr

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Για να κάνω ξεκάθαρη τη θέση μου, για να μη θεωρηθεί ότι διαφωνούμε για ασήμαντα πράγματα. 🙂

    Αν μια χώρα είναι κατ’ όνομα δημοκρατική, τότε τι είχαμε τι χάσαμε.

    Μεγαλύτερο χτύπημα στη δημοκρατία είναι αυτή η θεωρία, ότι «μήπως έχουμε δημοκρατία;»

    Αυτό δίνει αέρα στα πανιά των ακραίων να λένε, αφου δεν έχετε που δεν έχετε, να σας κάνω εγώ μια δικιά μου να δείτε τη γλύκα 🙂

    Νομίζω ότι η θεωρία ότι δεν κινδυνεύετε να σας στερήσουμε κάτι που δεν υπάρχει, δίνει αέρα στα πανιά της Λεπέν, των ακροδεξιών στη Γερμανία και παντού στις δημοκρατικές χώρες.

    Ηθικό δίδαγμα: Προσπαθούμε να βελτιώσουμε και αν δε μπορούμε, να μην καταστρεψουμε. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι ένα μπιζουδάκι που αν δεν το προσέξουμε θα μας αποχαιρετήσει.

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σε αυτό το …αμάρτημα έχουν πέσει και οι συριζαίοι μιλώντας εντελώς απαξιωτικά για τα 40 χρόνια δημοκρατίας. Ενα κλικ πιο ήπια απο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που λέει «η χούντα δεν τελείωσε το 73» 🙂

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η Αλικη λέει:

    Εγω παλι δεν καταλαβαίνω την λογικη του συμψηφισμού.
    Ειναι το γνωστο whataboutism, το οποιο επιστρατεύεται απο κάποιους που θέλουν να αντικρούσουν την κριτικη σε ενα φαινόμενο που ειναι τοσο καταδικαστέο και μη υπερασπισιμο, ωστε να μην τολμούν να τοποθετηθούν άμεσα και να το κάνουν μεσω του συμψηφισμού.

    Εδώ συζητούμε για μια δρακόντεια (με απειλή σοβαρών ποινών και οχι μονον) απαγόρευση της έκφρασης γνώμης (δικτατορία Κάστρο).

    Τι σχεση εχει αυτο με την -εικαζομενη- αυτολογοκρισία κάποιων ΜΜΕ, και γιατι κατέληξε η συζητηση να γινεται για τη μπάλα που πετάχτηκε στην κερκίδα?

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν υπάρχει whataboutism. Η Κούβα είναι φριχτή, καταπιεστική δικτατορία με τα ούλα της. Period.

    Αλλο θέμα: η Δημοκρατία που αγαπάμε έχει αρχίσει να εμφανίζει στοιχεία ολίσθησης σοβαρά, σε μια κατεύθυνση κατευθυνόμενου καθεστώτος. Τα σημάδια (στην ΟΔΓ) είναι πολλά, τόσο πολλά ώστε είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση. Period επίσης.

    Καμία ισοφάριση του πρώτου με το δεύτερο. Καμία ποσοτική συναλλαγή οποιασδήποτε μορφής.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η physicist λέει:

    Σχο, κάνεις ένα σοβαρό λάθος: προσπαθείς να μειώσεις τη σημασία που έχει η επισήμανση του σταδιακού εκφυλισμού της Δημοκτατίας, λέγοντας ότι αυτή η επισήμανση εξυπηρετεί την ακροδεξιά. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει.

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ: Επιπλεον, είναι λογικό όταν μιλάμε για την πλήρη απουσία Δημοκρατίας στην Κούβα, να ανακύψει το ερώτημα του πόσο καλή είναι η Δημοκρατία στα δικά μας μέρη ή πώς εξελίσσεται, προς τα πού κατευθύνεται. Αυτό είναι μεν, αυστηρά μιλώντας, εκτός θέματος αλλά δεν είναι whataboutism.

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεν πρόκειται για επισημάνσεις αλλά για λόγο σαφή, ότι όλα είναι πουλημένα και δεν υπάρχει θεραπεία μέσα σε αυτό το σύστημα που αυτολογοκρίνεται, βρωμάει ο στόμας του, αγκαλιάζει τους μουσουλμάνους και προωθεί δεν ξέρω κι εγώ τι.

    Εκτός αν είναι αυστηρότατη κριτική και το έχω παρεξηγήσει. 🙂

    Και τι πιο καλό, αγαπητή Αλίκη, να λέγονται αυτά σε ένα άρθρο για τον μπαρμπα Φιντελ με το πλούσιο σόι 🙂 Τι το καλύτερο από καθαρές κουβέντες;

    Στις χώρες της δύσης η πιο ακριβή κατάκτηση είναι η δημοκρατία.

    Ο σταδιακός εκφυλισμος της δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζεται με ρητορείες του στυλ, μήπως υπάρχει δημοκρατία.

    Εχω την εντύπωση ότι υπάρχει περισσότερη δημοκρατία από αυτή που μπορεί να …καταναλώσει πολύς κόσμος.

    Στην Ελλάδα η δημοκρατία από το 74 και μετά είναι πρωτόγνωρη αλλά μάλλον παραγνωριστήκαμε μαζί της και μας μυρίζει.

    Προσωπικά είμαι της θεωρίας, προσέχουμε για να έχουμε. Γι’ αυτό προειδοποιούσα να μη φέρουμε στην εξουσία τα ορφανά του Χόνεκερ που έχουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία, γραμμένη.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν έγραψα πουθενά ότι όλα είναι πουλημένα, Σχο. Ας είναι, όμως, έχεις δίκιο ότι τα περί ευθυγραμμισμένου Τύπου βρίσκονται εκτός θέματος.

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η Αλικη λέει:

    Εχεις δικιο, Σχο. Καλυτερα να λέγονται καθαρές κουβεντες, με την ευκαιρία του αρθρου για τη δικτατορία Φιντέλ.

    Απλώς, με ενόχλησε το γεγονος οτι απο την καταδίκη του ολοκληρωτισμού (δι)εστραφη ετσι η συζητηση, ωστε να καλούμαστε να αποδείξουμε οτι οι Δυτικές Δημοκρατίες δεν ειναι …ελέφαντες (κατα το ανέκδοτο).

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    🙂

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ο αριθμός επτά αποδεικνύει ότι αυτό που έγραψα ήταν αληθές και όχι λάθος,»

    Ο αριθμός 7 το μόνο που αποδεικνύει ειναι ότι αρχικά έγραψες ένα απολύτως ασαφές σχόλιο και μετά προσπάθησες να το καταστήσεις σαφέστερο, χωρίς φυσικά να παραδεχτείς ότι το αρχικό σχόλιο ήταν οτιδήποτε εκτός από σαφές.

    «Το μόνο λάθος ήταν η δική σου ερμηνεία και κατανόηση, τίποτε άλλο — αλλά πού η εντιμότητα να το παραδεχτείς.»

    Κύριε γυμνασιάρχα της δεκαετίας του ’50 λίγο κράττει με έννοιες όπως η εντιμότητα γιατί έχεις εξαιρετικά λερωμένη την φωλιά σου. Ειδικά όταν σε έχουν πιάσει στα πράσα να ψεύδεσαι ξεδιάντροπα.

    «Βρες άλλο χόμπι από τις δίκες προθέσεων βάσει των αποκλειστικά δικών σου παράλογων ερμηνειών»

    Βρες άλλο χόμπι από το να γράφεις ασαφή, διφορούμενα σχόλια και μετά να παριστάνεις και το θύμα από πάνω όταν σε εγκαλούν για τις ασάφειές σου.

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η physicist λέει:

    Ειδικά όταν σε έχουν πιάσει στα πράσα να ψεύδεσαι ξεδιάντροπα.

    Ντροπή σου να εκτοξεύεις κατηγορίες που ούτε κατά διάνοια δεν έχεις αποδείξει. Ουδέποτε έχει συμβεί αυτό που ισχυρίζεσαι.

    Σταματώ εδώ, από σεβασμό στους άλλους. Παρακαλώ να σταματήσει το θέμα.

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Αλίκη +++ για το σχόλιο στις 9:02. Το έθεσες άψογα.

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η physicist λέει:

    Απόδειξε το «εξώφθαλμο λάθος» που ξεδιάντροπα ισχυρίστηκες ότι έγραψα. Απόδειξέ το, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς επικλήσεις σε «εντυπώσεις» και άλλα ασαφή. Εσύ ο ίδιος είπες ότι δεν μιλάμε πλέον για γνώμες αλλά για facts. Ωραία, ή απόδειξέ το, λοιπόν, ή κόφτο. Αρκετά με τις συκοφαντίες και τις λάσπες.

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ντροπή σου να εκτοξεύεις κατηγορίες που ούτε κατά διάνοια δεν έχεις αποδείξει. Ουδέποτε έχει συμβεί αυτό που ισχυρίζεσαι.»

    Τράβα να κρυφτείς αγόρι μου, άντε να χαρείς. Που έχεις και το θράσος να παριστάνεις τον αθώο από πάνω.

    Σταματώ και εγω (αμα δω όμως κανα μακρυνάρι για απάντηση θα συνεχίσω με πολύ κέφι 🙂 ).

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Εσύ ο ίδιος είπες ότι δεν μιλάμε πλέον για γνώμες αλλά για facts. Ωραία, ή απόδειξέ το, λοιπόν, ή κόφτο.»

    Διάολε, το «Σταματώ εδω» δεν κράτησε ούτε λεπτό. Που να έλεγες ότι θα συνεχίσεις κιόλας. 🙂

    Στο δια ταύτα,
    Εφοσον γραφείς ασαφή σχόλια, λογικό είναι να κάνει κάποιος άλλος λάθος και να τους δώσει νοήματα που δεν έχουν, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεσαι εκ των υστέρων. Τι ακριβώς σε μπερδεύει? Θες να πάρω πίσω το «εξόφθαλμα εσφαλμένο»? Οκ, το παίρνω. Το σχόλιό σου δεν ήταν εξόφθαλμα εσφαλμένο, ήταν όμως εξόφθαλμα ασαφές. Και αυτό δεν θα το πάρω πίσω.

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η physicist λέει:

    Τέλος. Μην ξανασχοληθείς μαζί μου, ΔΠ, στο ζητώ σαν χάρη στους υπόλοιπους και στον οικοδεσπότη. Μια ευγενική παράκληση είναι που ελπίζω να εισακουσθεί.

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Να και κάτι που δεν ξέραμε, επιστολή του Φιντέλ Κάστρο προς τον στρατηγό Γρίβα, όπου του έδινε συγχαρητήρια για τον αγώνα του υπερ της ανεξαρτησίας της Κύπρου από τους βρετανούς.

    http://www.kathimerini.gr/885720/article/epikairothta/politikh/h-epikoinwnia-toy-fintel-kastro-me-ton-griva-to-1959

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η δεξιος λέει:

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Να τον χαιρόμαστε!

    Στην Αβάνα ο Αλ. Τσίπρας, θα εκφωνήσει επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο

    hxxp://www.kathimerini.gr/885685/article/epikairothta/politikh/sthn-avana-o-al-tsipras-8a-ekfwnhsei-epikhdeio-gia-ton-fintel-kastro

    «Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση να βρίσκομαι στην Κούβα, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, για να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν μεγάλο ηγέτη που ενέπνευσε όχι μόνο τον κουβανικό λαό και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, αλλά και την επαναστατική φλόγα σε όλον τον κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Αβάνα όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Φιντέλ Κάστρο.

    «Οι λαοί, όσο μακριά κι αν βρίσκονται, ενώνονται πάνω σε κοινές αξίες και κοινά προτάγματα. Και η αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι αυτή που ενώνει τους λαούς» τόνισε ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ

    «Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση να βρίσκομαι στην Κούβα, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, για να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν μεγάλο ηγέτη που ενέπνευσε όχι μόνο τον κουβανικό λαό και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, αλλά και την επαναστατική φλόγα σε όλον τον κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Αβάνα όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Φιντέλ Κάστρο.

    «Οι λαοί, όσο μακριά κι αν βρίσκονται, ενώνονται πάνω σε κοινές αξίες και κοινά προτάγματα. Και η αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι αυτή που ενώνει τους λαούς» τόνισε ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Δημ. Τζανακόπουλο, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει επικήδειο στην δημόσια, λαϊκή συγκέντρωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο, που θα λάβει χώρα στην Plaza de la Revolucion στην Αβάνα, σήμερα στις 7 ώρα Κούβας.

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ανατομία μιας δικτατορίας: Θεσμοί και νόμοι στην Κούβα του Φιντέλ

    http://www.athensvoice.gr/politiki/anatomia-mias-diktatorias

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η physicist λέει:

    Εντελώς διασκεδαστικό από ένα άρθρο για την κηδεία του Φ. Κάστρο στη lifo.gr με δική μου υπογράμμιση:

    […] Για την ακρίβεια, ο Newt Gingrich, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του γραμματέα του Κράτους, φέρεται να προειδοποίησε τόσο τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Κέρι να μείνουν μακριά απ’ όλο αυτό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Φιντέλ, τύραννο.

    — Ρε Θανάση, secretary δεν λένε τον γραμματέα οι Αμερικάνοι;
    — Ναι, ρε βλήμα, το είπαμε.
    — Και State τι είναι;
    — Το Κράτος, ρε άχρηστε.
    — Α, κατάλαβα.

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η δεξιος λέει:

    Το λάθος αυτό το έχω δει πολλές φορές σε ελληνικές μεταφράσεις,συνήθως βέβαια σε βιπεράκια που δεν έχουν έμπειρους μεταφραστές.

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η physicist λέει:

    Γράφουνε και Τμήμα του Κράτους, δεξιε;; 😉

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η δεξιος λέει:

    Όχι,αυτό δεν το έχω δει μέχρι στιγμής.Ο γραμματέας του κράτους όμως είναι συχνό.

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η physicist λέει:

    Εμ, έτσι είναι στο Αμέρικα, οι Υπουργοί είναι γραμματείς και οι παπάδες Υπουργοί …

    (Προς σχολαστικούς: χαβαλέ κάνω)

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η physicist λέει:

    Το άλλο πάλι που γράφουν ο τάδε κατηγορήθηκε για επίθεση και μπαταρία σου έχει τύχει να το δεις; Γέλαγα μια βδομάδα.

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    «Απλώς, με ενόχλησε το γεγονος οτι απο την καταδίκη του ολοκληρωτισμού (δι)εστραφη ετσι η συζητηση, ………«.
    Αλίκη πρέπει να καταλάβεις ότι εδώ, κάποιοι, για χρόνια, δεν συζητάμε στο επίπεδο του άμεσου πολιτικού διαταύτα και για αυτό μπορούμε και συζητάμε χωρίς άγχος σχετικά με το ..τι εννοεί αυτός και τι θέλει να πει ..άραγες.
    Για να διατρανώσουμε τις (αποκρυσταλλωμένες) απόψεις μας ου μην και να προβάλλουμε τα (ώριμα) αιτήματά μας (πχ εκλογές αύριο για να φύγουν οι ..ανίκανοι συριζαίοι ή να στηριχθεί η λαοπρόβλητη κυβέρνηση), υπάρχουν παρέες και σάιτ και κόμματα που η θέση στα παραπάνω είναι προϋπόθεση για την συζήτηση (ή τις εσωτερικές κομματικές διεργασίες).
    Εδώ ουδείς κρύβει τις απόψεις του, αλλά συζητάει με τον άλλο (που έχει άλλες) στο πεδίο μετά την αρχική διαφωνία.
    Όπως έλεγε και ..κάποιος αγαπητή Αλίκη, 2 άνθρωποι για το αν θα τσακωθούν (πολλές φορές μέχρι ξεκατινιάσματος) δεν εξαρτάται από το αν είναι εριστικοί ως χαρακτήρες ή μειλίχιοι, αλλά από το αν συζητούν οργανωμένα ή όχι.
    Θα πρότεινα λοιπόν να μην αγχωνόμεθα με το διαταύτα (καταδίκη του ολοκληρωτισμού) και να έιμεθα ήσυχοι ότι έχει γίνει (και να μην έχει γίνει δεν είμεθα οι ιεραπόστολοι εμείς εδώ χάμου για να το διασφαλίσουμε) και να χαλαρώνουμε για να πάμε και παρακάτω. .

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, το πως συζητώ ειναι δικη μου υποθεση και το αποφασίζω εγω.
    Θα σε παρακαλούσα λοιπόν να κρατήσεις το κήρυγμα και τις συμβουλές για τον εαυτο σου.

    ΥΓ: Εισαι μεγαλο παιδί, καλό ειναι να καταλαβαίνεις τα ορια.

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Δεν σου είπα πώς συζητάς σου είπα πώς συζητάνε κάποιοι άλλοι.
    Έχει μεγάλη διαφορά!
    Το να επιλέγεις πώς συζητάς είναι απόλυτο δικαίωμά σου και η κρίση του αποτελέσματος απόλυτο δικαίωμα όλων (και αυτό ισχύει για όλους, μη εξαιρουμένου του υποφαινόμενου).
    Τα όρια στα μεγάλα παιδιά καθορίζονται από την τήρηση των αρχών κοσμιότητας και σεβασμού και όχι από την υπερευαισθησία του καθενός που αντιλαμβάνεται την κρίση ως κήρυγμα ή συμβουλή.
    Με μια κουβέντα, θα σε παρακαλούσα να αντιληφθείς ότι η λογική της παρέμβασης «διεστράφη η συζήτηση από τον ολοκληρωτισμό» δημιουργεί αντανακλαστικά, που δεν βοηθά μια άλλη συζήτηση πάνω στο θέμα, που κάποιους άλλους μπορεί να τους ενδιαφέρει και δεν την βρίκουν ..διεστραμμένη.
    Ούτε υποχρεωμένη είσαι να το δεχθείς, ούτε, αν επιμένεις, διαπράττεις κάτι εκτός ορίων, αλλά και η επισήμανσή του δεν είναι κήρυγμα.
    Και τα δικαιώματα αλίμονο τα υπερασπιζομαστε.
    Αλλά να με συγχωρέσεις, η πολιτική ατζέντα στις συζητήσεις κατά την οποία η ανταλλαγή απόψεων είναι το μέσο και σκοπός η αφήγηση (η καταδίκη του ολοκληρωτισμού, το τάδε πρόταγμα ή το άλλο), είναι κάτι που δεν μου επιτρέπει να την θεωρώ ελκυστική.
    Ούτε διέξοδη
    Συνεπώς αν επιμένεις, υπόσχομαι ότι δεν θα σε ξαναενοχλήσω με τις ..διαστροφές (από την καταδίκη του ολοκληρωτισμού)

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, το να μην θεωρείς «ελκυστικό» τον τροπο, με τον όποιον τοποθετήθηκα σε κάποιο σχολιο, δεν σε νομιμοποιεί να μου κανεις απο καθέδρας κηρύγματα και υποδείξεις.

    Εχεις μαλλον παρεξηγήσει μερικά πραγματα. Λυπάμαι.
    Δεν θα επανέλθω.

    ΥΓ: Το να σου δημιουργούν αρνητικά «αντανακλαστικά» καποια σχολια ειναι απολύτως αναμενόμενο σε μια τέτοια συζητηση. Προσπάθησε να το διαχειριστείς. Αυτα εχει η ζωη -τι να κανουμε; Κουράγιο!
    ΥΓ2: Παρεμπιπτόντως, κι εγω δεν βρίσκω καθολου ελκυστική τη συνήθεια σου να μπαίνεις την επόμενη μιας συζήτησης και να σχολιάζεις, οχι τις αποψεις, αλλα τον τροπο, με τον όποιον σχολιάζουν οι άλλοι.
    Εσυ μπορει να βρίσκεις ανεκτό το «ξεκατίνιασμα» -οπως το έθεσες. Εγω, παλι, οχι.

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο μόνος σκοπός είναι ο διάλογος. Δεν κάνει διαφορά αν πουν 2 πάνω η 2 κάτω υπέρ ή κατά του Φιντελ. Συζητήσεις μεταξύ μας.

    Ο διάλογος είναι κάτι το ελκυστικό, για μένα. Και καμια μαλακία να λέμε, τι έγινε; Το ότι με τους συριζανελ και την διχαστική τους ατζέντα, πάει να μπει ο …διάολος στο κορμί πολλών σχολιαζόντων, είναι κατι που δεν το επιδοκιμάζω αλλά δεν είναι και προς θάνατο. Αφου ανεχόμαστε το ΣΥΡΙΖΑ θα ανεχθούμε και τη ζημιά που προκαλεί. Μέχρι να τον στείλουμε στο διάολο. 🙂 Για να απελευθερώσουμε το …διάλογο 🙂

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η Ανανγώστης ο αθηναίος λέει:

    Αλίκη η (αυτο)θυματοποίηση δεν είναι πρόσφορη μέθοδος, ούτε για σένα (αυτό είναι δικό σου ζήτημα όμως και δεν μου πέφτει λόγος) ούτε για τους άλλους γιατί αποπροσανατολίζει.
    Συνεπώς τα από καθέδρας που διατείνεσαι ότι υπόκεισαι δεν έχουν ούτε αντικέιμενο ούτε νόημα.
    Τα αυτά έχει η ζωή, προσπάθησε να τα διαχειριστείς κλπ κλπ. χαριτωμένα είναι, αλλά θα μας αδικούσε (νομίζω) η υιοθέτηση ενός συνδικαλιστικού στυλ ανταλλαγής και μάλιστα ανούσιου.

    Δεν σχολιάζω το στυλ κανενός και προφανώς ούτε το δικό σου (που για να είμαι δίκαιος πολλές από τις παρεμβάσεις σου τις βρίσκω και ενδιαφέρουσες και με ουσία).
    Σχολίασα (διαμαρτυρήθηκα) μια συγκεκριμένη στάση σου που με αφορά και η οποία έχει να κάνει με παρέμβασή σου μέσω επίκλησης να μην συζητάμε έξω από έναν στόχο που εσύ θεωρείς ότι είναι η ουσία.
    Με αφορά στο σημείο που θεωρείς και δηλώνεις ότι «διεστράφη η συζήτηση» και ο λόγος νομίζω ότι είναι προφανής.
    ΑΝ δεν είναι, στη διάθεσή σου να στο εξηγήσω αλλά καταλαβαίνω ότι για αυτό χρειάζεται να φύγει η επιφυλακτικότητα που αυτή τη στιγμή υπάρχει.
    Ούτε εγώ βρίσκώ λόγο να επανέλθω.

    Σχολιαστή εκτιμώ την παρέμβασή σου, αλλά ..κοίταξε να δεις 😆
    Επί προηγούμενης κυβέρνησης είχαμε τα ίδια από διάφορους συριζαίους που δεν μας άφηναν σε χλωρό κλαρί καθότι «διαστρέφαμε τη συζήτηση» από τον στόχο να αποδείξουμε ότι η τότε κυβέρνηση ήταν ανίκανη, ότι οι ξένοι μας επιθβουλέυονται και τέτοια.
    Όπως διεκδικούσα(με) τότε την ησυχία μας να μιλάμε για διάφορα πράγματα χωρίς την πίεση να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης δίνοντας διαπιστευτήρια, το ίδιο ισχύει και εδώ.
    Και το λέει ένας άνθρωπος (άντε καλά μια περσόνα) που σέβεται απολύτως το δικαίωμα του άλλου να πρεσβέυει είτε πολιτική ατζέντα, είτε να θεωρεί τις σκεψεις του πρόταγμα.
    Αλλά μην τρελλαθούμε κιόλας!

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αναγνώστη, δράττομαι της ευκαιρίας για βαρυσήμαντη τοποθέτηση. 🙂

    Σε ότι με αφορά το αντιμετωπίζω χαλαρά!

    Το κακό είναι ότι κεφαλαιοποιώντας τη ζημιά από τη διακυβέρνηση των συριζανελ, διαπιστώνουμε ότι εκτός από την προσωπική ζημιά -τεράστια- υπάρχει και καταβύθιση της χώρας σε όλα τα επίπεδα με τα τσάμικα αυτών των ηλιθίων, με άμεσο κίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα.

    Οπότε, άλλο το χαλαρά, άλλο να το βουλώσουμε. 🙂

    Με δυο λόγια, σηκωθείτε και φύγετε …ρε. Θα φροντίσουμε να σας ξεχάσουμε, και θα σας αφήσουμε ατιμώρητους. Αρκεί να μην ξανακούσουμε για σας. Θα φύγετε ή έχετε πολύ ζημιά να κάνετε ακόμα;

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, ήθελα να λήξει το ζητημα, αλλα δεν με αφήνεις να αγιάσω!

    Λοιπόν, οπως εσυ διεκδικείς την ησυχία σου για να μιλάς για ο,τι θέλεις, το ιδιο την διεκδικώ κι εγω για να διατυπώνω οποια αποψη μου γουστάρει -για να το πω αγοραία.

    Στη συγκεκριμένη περιπτωση η αποψη μου ηταν οτι η συζητηση έφυγε απο τον στόχο της (διεστραφη).
    Αυτο πίστευα, κι αυτο έγραψα (χωρις παρεμπιπτόντως να εχω εσένα στο μυαλο μου, αλλα θα μπορούσα και να σε εχω -δικαίωμα μου).

    Αν σεβεςαι πραγματικα -και οχι στα λόγια- το δικαίωμα του άλλου να πρεσβεύει την πολιτικη ατζέντα της προτίμησης του, σταματά να θίγεσαι προσωπικά και να κανεις προσωπικές επιθέσεις και κηρύγματα (δεν ειναι η πρώτη φορά), ακομη κι αν τα γραφόμενα σε εκνευρίζουν.
    Ετσι ειναι τα πραγματα στον ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο.
    Δεν θα σε ρωτήσω για το τι θα γράψω.
    Και -οπως λεει και μια παροιμία- «αν δεν αντέχεις τη ζέστη, μην μπαίνεις στην κουζίνα!»

    ΥΓ: Το «δεν θα τρελαθούμε κιόλας» ερμηνεύεται ως: «καλός ο δημοκρατικός διάλογος, αλλα μεσα στα ορια που βάζω εγω».
    Μας υποχρεώσες!
    ΥΓ2: Θα σου ήμουν ευγνώμων, αν σταματούσες να ασχολείσαι μαζί μου επι προσωπικού (επισης δεν ειναι η πρώτη φορά), διοτι με αναγκάζεις να μπαίνω σε μια διαδικασία, η οποια δεν με ενδιαφέρει καθολου.
    ΥΓ3: Έφτασες στο σημειο να μου υποδείξεις να πάω σε αλλα σάιτ, αν θέλω να διατηρήσω αυτόν τον τροπο σχολιασμού. Απο που κι ως που πήρες αυτο το δικαίωμα; Και τα μπολτ γιατι τα χρησιμοποίησες τονίζοντας οτι ανήκεις σε αυτούς που σχολιάζουν πολλά χρονια εδώ; Μήπως θεωρείς οτι εχεις κατοχυρώσει κανένα δικαιωμα πνευματικής ιδιοκτησίας στο μπλογκ; Αυτα ειναι παιδικά πραγματα. Grow up -για να σου δώσω κι εγω μια συμβουλή.

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η physicist λέει:

    Διεθυντές και οι αρχισυντάκτες των κύριων ΜΜΕ στη Γερμανία (FAZ, Süddeutsche, Zeit, Welt, Bild) είναι συγχρόνως μέλη σε μια πληθώρα από διατλαντικά ινστιτούτα-γέφυρες και δεξαμενές σκέψης με σαφή πολιτική γραμμή και με κυβερνητική συμμετοχή και χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι η δημοσιογραφία, η οποία θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη και να ελέγχει κριτικά την εξουσία, διευθύνεται από ανθρώπους οι οποίοι συμμετέχουν σε οργανισμούς-υποχείρια αυτής της εξουσίας. Κατεπέκταση, η αρθρογραφία και η σχολιογραφία σε ό,τι αφορά, συγκεριμένα εδώ, θέματα εξωτερικής πολιτικής από αυτά τα ΜΜΕ στην ΟΔΓ είναι ανατριχιαστικά μονόπλευρη και παιδαριωδώς φιλοαμερικανική. Πρόκειται για μιαν αξιοπρόσεκτη εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, αφού ακόμα και ΜΜΕ παραδοσιακά κεντροαριστερά και κριτικά προς τις ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει όλα την ίδια, εντυπωσιακά ταυτόσημη φιλοαμερικανική γραμμή, κάτι που είναι ύποπτο. Κι ενώ είμαι αμερικανόφιλος μια ζωή, διαβάζοντας το επίπεδο της ατλαντικής προπαγάνδας και τον συνοδευτικό πρωτογονισμό της αντιρωσικής ρητορείας στα γερμανικά ΜΜΕ (που φτάνει στα όρια της πολεμοχαρούς), ντρέπομαι για λογαριασμό τους. Δεν είναι δημοσιογραφία αυτό, είναι γραφή κατά παραγγελία.

    Υπ’ αυτό το πρίσμα, η ποιότητα της Δημοκρατίας στην ΟΔΓ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ζητήματα ενημέρωσης στην εξωτερική πολιτική, δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ασφαλώς και υπάρχει πλουραλισμός στην ενημέρωση αλλά αυτός προέρχεται κυρίως από πηγές του εξωτερικού, κι αυτό μετά από εκτενή έρευνα. Αυτή η κατάσταση δεν τιμά μια δημοκρατική και μεγάλη χώρα όπως η ΟΔΓ, που τόσα υπέφερε από δικτατορίες στο παρελθόν, τη ναζιστική πρωτίστως αλλά και την κομμουνιστική στη ΛΔΓ αργότερα.

    Με την Κούβα καμία σχέση, εκτός από την υπόμνηση ότι αλλού μπορεί μεν να είναι άθλια αλλά ούτε και σε μας είναι ρόδινα ούτε η κατάσταση πάει προς το καλύτερο.

    ΥΓ: Αποδείξεις και στοιχεία σε ό,τι αφορά τη διαπλοκή ανάμεσα στη δημοσιογραφία και τις Κυβερνήσεις μέσω διατλαντικών ινστιτούτων που ανέφερα παραπάνω στη διάθεση όποιου θέλει — να μη φορτώσω το σχόλιο με συνδέσμους για την ώρα.

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η physicist λέει:

    Διόρθωση: οι αρχισυντάκτες […]

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    ΑΛίκη και εγώ ήθελα (και θέλω) να λήξει.

    Σεβασμός στον συνομιλητή για μένα είναι να απευθύνεσαι σε αυτόν ευθέως χωρίς φιοριτούρες και θυματοποιήσεις και φυσικά χωρίς τρυκ και (δια)στρεβλώσεις των λεγομένων του.
    Πάντα βέβαια στα πλάισια αυτού που λέμε κόσμιας συμπεριφοράς, αλλά εδώ νομίζω ότι δεν έχουμε θέμα εκατέρωθεν.

    Λοιπόν είναι παραπειστικο ότι θα ήθελα να σου στερήσω το δικαίωμα να λες ότι θέλεις και ούτε φυσικά να το περιοριορίσω με βάση δικούς μου κανόνες ή επιθυμίες.
    Και ανήκει στον αστερισμό της λογικής «να εδώ έρχονται από καθέδρας να μας ..φιμώσουν, δημοκρατικά δικαιώματα κλπ κλπ».
    Αυτό είναι τρυκ για να αλλάξουμε την ατζέντα.

    Τα μπολτ δεν έχουν σχέση με το αν είμαι παλιός ή ..νέος.
    Βέβαια είναι καλό επιχείρημα στα πλαίσια της τακτικής της αυτοθυμαυοποίησης (νοπμίζει ότι έχει και δικαιώματα και ασκεί …καταστολή) αλλά είναι άσχετο.
    Αφορά στην επισήμανση ότι ανάλογες παρεμβάσεις είχαμε και παλιότερα από διάφορους συριζαίους που έκαναν ακριβώς το ίδιο.
    Τα ρήματα (ενοχλούμαι κλπ) σε π΄ρωτο ενικό τα έβαλα ως ένδειξη καλής θέλησης για να βρούμε έναν τρόπο να κρατήσουμε τη διαμάχη χαμηλά.

    Και για να μην το κάνουμε διελκυστίνδα.
    Το θέμα με το μην τρελλαθούμε δείχνει αυτό που θέλω να πω.
    Κάποια σχόλιά σου (και όχι πρώτη φορά) είναι στην κατεύθυνση επιτίμησης των άλλων διότι δεν δίνουν τα απαραίτητα διαπιστευτήρια που η ατζέντα σου για τα πολιτικά θεωρεί αποδεκτά.
    ¨οχι αντικειμενικά (μόνο), δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.
    Λειτουργούν δηλαδή σαν λόγια του πολιτικού (ή ιδεολογικού) επιτρόπου, ο οποίος προσπαθεί να καθοδηγήσει με βάση τις μεγάλες του αλήθειες και εγκαλέι τους άλλους για …λιγκβινταριμσμό.
    Είναι δικαίωμά σου να το κάνεις και σε παρακαλώ μην επιμένεις στο ότι κάποιοι προσπαθούν να στο το στερήσουν.
    Το δικαίωμα! (έχει σημασία).

    Τα ενασχόλησης «επί του προσωπικου μαζί σου» επίσης καλά είναι αλλά ανήκουν στο ίδιο πλαίσιο.
    Έως τώρα απλώς διαμαρτύρομαι για αυτό (παρεμβάσεις σε στυλ πολιτικού ή ιδεολογικού καθοδηγητή) όταν συμβάινει (και όχι πάντα) εξ ού και το όχι το πρώτη φορά το δικό μου.

    Παρόλα αυτά όμως δεν έχω κάποιο λόγο να επιμείνω, σου υπόσχομαι ότι θα σας αφήσω απερίσπαστους στην άσκηση του δικαιώματός σας να καταγγέλετε τον ολοκληρωτισμό έτσι όπως την καταλαβαίνεις (την ασκηση).
    Τελικά δεν υπάρχει στόχος όταν συζητάει μια παρέα και δεν υπάρχουν κανόνες για να δεσμευτούμε.

    Καλή συνέχεια λοιπόν! (please όχι συνδικαλισμούς όμως).

    Αγαπητέ Σχολιαστή το ζήτημα δεν είναι (καθόλου μα καθόλου) η άποψή μας για το αν πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση ή όχι.
    Ούτε αν ο Κάστρο ήταν δικτάτορας ..πούρος ή όχι (η πλάκα είναι ότι επί της ουσίας η άποψή μου, διατυπωμένη και παλιότερα για τον Κάστρο ήταν μάλλον χειρότερη ακόμη και από αυτήν της Αλίκης, αλλά άλλο αυτό άλλο η άγονη επίπεδη αναπαραγωγή μότο «ήταν δικτάτορας, ήταν δικτάτορας»)
    Το ζήτημα είναι αν η θέση μας για αυτό (ή για άλλα) είναι προϋποθεση συμμετοχης στο διάλογο.
    Και όχι κανονιστικά, σαν διάθεση..

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αγαπητέ Αναγνώστη,

    προσπάθησα να διαχειριστώ με μετριοπάθεια το ζήτημα αυτό, αν και ήταν δύσκολο 🙂 . Θεωρώ ότι με τα 2 άρθρα για το σύνταγμα και τους νόμους της …ΛΔΚ, βοήθησα αυτούς που κατέχουν πλημελώς το θέμα να μάθουν 5 πράγματα παραπάνω.

    Δεν μου έκανε εντύπωση που οι αγαπητοί συνσχιολιαστές λίγο έλειψε να έρθουν τα χέρια γιατί αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα. 🙂

    Οσο για το διάλογο, η δική μου γνώμη είναι ότι συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να το αναλύω περισσότερο. 🙂

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, πιο ευθέως δεν γινόταν να σου μιλήσω.
    Την θυματοποίηση που την είδες; Σου είπα καθαρά τι με ενοχλεί, οχι απο θεση θύματος, αλλα απο θεση ενοχλημένου.

    Τα υπολοιπα που λες ειναι άσχετα. Κανεις δεν σε εγκάλεσε για τίποτε. Την αποψη μου διετυπωσα, η οποια μαλλον σε εκνεύρισε διοτι δεν συμφωνείς.
    Επαναλαμβάνω οτι δεν ειναι η πρώτη φορά που μου κανεις συνολική κριτικη, οχι για τις αποψεις μου, αλλα για τον τροπο που σχολιάζω.
    Θα μου επιτρέψεις να θεωρω οτι ως προς αυτο δεν σου πέφτει λογος.
    Αντιπαράθεση -με επιχειρήματα- επι των απόψεων, φυσικά, δεκτή.
    Αυτο ειναι ο διάλογος.
    Τα υπολοιπα ειναι προσωπική επίθεση.

    Αν -οπως λες- θέλεις να το λήξεις, μην μου απευθύνεις αλλο μάκρυναρι, διοτι θα ανταπαντήσω.
    Εχεις δώσει σε ενα ανύπαρκτο ζητημα μια διάσταση, η οποια μου ειναι άκρως ενοχλητική.
    Αυτα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω.

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η Αλικη λέει:

    Και κατι ακομη: απευθυνόμενος στον Σχολιαστη, ο οποίος ως ευγενής άνθρωπος τηρεί ουδετερότητα, του περιγράφεις επικριτικά τον δικο μου τροπο σχολιασμού ως «άγονη επίπεδη αναπαραγωγή Μότο κλπ».

    Αυτο λεγεται κουτσομπολιό -και επισης δεν ειναι η πρώτη φορά που το κανεις.

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    «και εγκαλέι τους άλλους για …λιγκβινταρισμό.»

    Ευρηκα, ΕΥΡΗΚΑ!
    λιγκβινταρισμος
    να`το το στιγμα λοιπον του μερκελιστη τσιπρα και του μνημονιακου συριζα! 😀

    Να`ναι καλα ο γνωστης των …εξαφανισμενων, αποκρυφων και ….ξυλινων γλωσσων ο Αναγνωστης και η Αλικη φυσικα, καθοτι απο τη διαλεκτικη θεση αντιθεση προκυπτει η συνθεση 😉

    Xαρα στο κουραγιο σας παντως να μαθετε/θυμαστε ολη αυτη την ορολογια οσοι εχετε θητευσει/περασει καποια στιγμη της ζωης σας απο αριστερα κομμουνιστικα μαοικα ανανεωτικα σοσιαλιστικα κλπ κομματα/οργανωσεις

    Απο τη γουικιπιντια
    «Ο λικβινταρισμός αποτέλεσε τάση μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα, που πρέσβευε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επιβεβλημένο να εγκαταλείπεται η επαναστατική τακτική και να προκρίνονται νόμιμες μορφές αγώνα στα πλαίσια του αστικού καθεστώτος.»

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Παίδες και κόρες, αν και η άποψή μου για το θέμα Κάστρο συγκλινει με την άποψη της Αλίκης, θα μου έκανε εντύπωση αν δε γινόταν κάποιος τζερτζελές κι εδώ, αφου έγινε σε όλη την επικράτεια. 🙂

    Τον Αναγνώστη τον ξέρω κι από κοντά, την Αλίκη είναι σαν να την ξέρω, δυο σχολιαστές που υποστηρίζουν την άποψή τους με σθένος. Τέτοιοι σχολιαστές πλουτίζουν το blog.

    Πάμε παρακάτω 🙂

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ευχαριστώ πολυ, Σχο!

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η xBerliner λέει:

    σχετικό άσχετο ή η λαϊκίστικη αντιπολίτευση του κώλου κάνει μάγκα τον Αλέκση:
    http://www.iefimerida.gr/news/304672/ta-nea-taxidi-tsipra-stin-koyva-kostise-300000-dolaria
    Γράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος στα Νέα ότι η ώρα πτήσης του Gulfstream, κοστίζει περί τις 15.000 δολάρια με τρομερή και φοβερή ανεξάρτητη πηγή κάποιον που δουλεύει πιλότος σε τέτοια αεροπλάνα. Άρα το ταξείδι το Αλέκση στην Κούβα κόστισε περί τα 300 χιλιάρικα.
    Δεν τον ξέρω τον Παπαχρήστο. Πιθανόν να είναι μεγάλος άνθρωπος και τον γούγλη να μην τον έχει ακουστά ή τα αγγλικά του να είναι χειρότερα από του Αλέκση, αλλά θα μπορούσε με τη βοήθεια κάποιου συναδέλφου του να την ελέγξει την πληροφορία.
    Εμένα μου έκανε εντύπωση η απάντηση από το Μαξίμου ότι το ταξείδι κόστισε 22.900 ευρά συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων για όλους (μη συμπεριλαμβανομένων του κόστους πάρκινγκ στο αεροδρόμιο της Αβάνας).
    Επειδή η διαφορά είναι τεράστια το έψαξα και σε 2 δύο λεπτά βρήκα τα εξής:
    1 Τα 15 χιλιάρικα δολάρια την ώρα είναι τιμή ενοικίασης και αν κατάλαβα καλά παραφουσκωμένη. Σε κάποια σάιτ αν δεν απατώμαι το νοίκιαζαν και με κάτι τις λιγότερο.
    2 Το κόστος καυσίμων είναι περίπου 2200 δολάρια την ώρα (εδώ τελευταίος πίνακας: http://www.sherpareport.com/aircraft/costs-gulfstream-g450.html) Τιμή πιο κοντά σε αυτή που δίνει το Μαξίμου. Ίσως το επειδή το αεροπλάνο ανήκει στην πολεμική αεροπορία το κόστος καυσίμου να απαλλάσσεται από φορολογία και να είναι μικρότερο. Το Μαξίμου όμως δεν περιλαμβάνει και τη φθορά του αεροπλάνου. Το παραπάνω σάιτ δίνει μια τιμή (αν βγάλουμε τα έξοδα για το προσωπικό και το φαγητό) περίπου 3400 δολάρια την ώρα. Όπως είπα δεν ξέρω τί γίνεται με τη φορολογία στα καύσιμα στο συγκεκριμένο αεροπλάνο, συν ότι τα σέρβις κτλ του αεροπλάνου γίνονται από την πολεμική αεροπορία και όχι σε ιδιωτική εταιρεία (πιστεύω) το 3400 πρέπει να είναι μικρότερο.
    Συνολικά ίσως το κόστος να είναι διπλάσιο από αυτό που λέει το Μαξίμου, αλλά σε καμιά περίπτωση μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερο όπως λέει ο δημοσιογράφος (του κώλου, αφού δεν ελέγχει τις πηγές του και δεν διασταυρώνει τα στοιχεία του) Παπαχρήστος.
    Το πρόβλημα ή το μη πρόβλημα με την επίσκεψη Τσίπρα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Και να το παίζεις λαϊκιστής γιατί αυτό καταλαβαίνει το πόπολο απλώς κάνει μάγκα τον γνήσιο λαϊκιστή.

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η physicist λέει:

    «Η καταγγελία του ΚΚΕ είναι πολύ σοβαρή. Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφώνων και επικοινωνιών, οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, αλλά και κάθε πολίτη», ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

    Αδιανόητο; Στην εποχή μας; Μπα σε καλό σας βρε παιδιά …

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η physicist λέει:

    Και επισήμως πλέον: ο Φρανσουά Ολλάντ δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία. Πόσο πρόσφατοι και πόσο μακρινοί οι πανηγυρισμοί και οι ελπίδες από την άνοδό του στην εξουσία, από την ήττα του Σαρκοζί και το τέλος του «διδύμου Μερκοζί». Πόσο άδοξη η αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή.

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Για να θεωρήσει κάποιος μάγκα τον Αλέξθη, πρέπει να το θέλει! 🙂

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η Ενη λέει:

    «Ψηφίστηκαν τα 4 άρθρα του ν/σ κατά των διακρίσεων στην εργασία
    Ποιοι βουλευτές τα καταψήφισαν
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 39′

    Αθήνα
    Ψηφίστηκαν τα τέσσερα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου κατά των διακρίσεων στην εργασία λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, χρώματος, φυλής, εθνότητας, θρησκείας κλπ.

    Στην Ολομέλεια έγινε ονομαστική ψηφοφορία μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, του Ποταμιού και ανεξαρτήτων βουλευτών προκειμένου να αποτυπωθεί η διαφοροποίηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα άρθρα 1 έως και 4, που αποτελούν και βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου.

    Τα συγκεκριμένα άρθρα ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων.

    Κατά δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ οι Κ.Κατσίκης, Δημήτρης Καμμένος και Μαρία Κόλλια.

    «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες «ναι» ψήφισαν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ζουράρης ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι Πάνος Καμμένος, Ελ.Κουντουρά, ο Γ Λαζαρίδης, Β.Κόκκαλης.

    Με τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία ορίζεται η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας (στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες.

    Επανακαθορίζεται – διευρύνεται η έννοια των διακρίσεων (έμμεση και άμεση) και του όρου «παρενόχληση» και εισάγονται νέοι ορισμοί (διάκριση λόγω σχέσης, διάκριση λόγω νομιζόμενων χαρακτηριστικών, πολλαπλή διάκριση, εύλογες προσαρμογές). Μεταξύ άλλων προστίθενται ως λόγοι απαγορευμένων διακρίσεων η εθνική καταγωγή, οι γενεαλογικές καταβολές, η χρόνια πάθηση, η οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του φύλου.

    Ορίζεται ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν θίγει τις διατάξεις και τις προϋποθέσεις του νομικού καθεστώτος των υπηκόων τρίτων χωρών εκτός ΕΕ.

    Επίσης καθορίζονται εκ νέου οι περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η δικαιολογημένη διαφορετική μεταχείριση λόγω ειδικών επαγγελματικών απαιτήσεων

    Απο το ΒΗΜΑ

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Καταρχήν να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη από τους παριστάμενους αν με την παρέμβασή μου δημιούργησα «σκόνη» και τελικά θόρυβο που διατάραξε την ροή των συζητήσεων και κυρίως τις διαθέσεις.
    Από εκεί και πέρα και για να μην το κλωθογυρνάω η πρέμβασή μου είχε να κάνει με διαμαρτυρία για συγκεκριμένη τακτική συγκεκριμένης σχολιάστριας και καθόλου με τις απόψεις της όπως φυσικά και όποιου άλλου.
    Η τακτική αυτή είναι συγκεκριμένη (δεν χρειάζεται να επαλαμβανόμαστε), είτε έπρεπε να την αγνοήσω, είτε να αντιδράσω και θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να μπαίνουμε σε αντιπαραθέσεις χαμηλού επιπέδου.
    Επέλεξα το δεύτερο, όσο μπορούσα πιο ευγενικά, αλλά τελικά παραδέχομαι το λάθος μου, νόμιζα ότι μπορούσαμε να συνεννοηθούμε (σαν μεγάλα παιδιά όμως, όχι με δικαιωματισμούς και συνδικαλιές).
    ΕΝ πάσει περιπτώσει δεν έχει νόημα, Αλίκη όπως βλέπεις δεν απαντάω με μακρυνάρι, αλλά έτσι και αλλιώς και να ..επανέλθεις, εγώ το κλέινω.
    Όταν (και αν) αποφασίσεις ότι την συγκεκριμένη τακτική μπορείς (ή θέλεις) να την αναστείλεις μπορούμε να τα ξαναπούμε ..επανερχόμενοι και οι 2 με άλλη ατζέντα.

    Και κάτι τελευταίο αγαπητέ Σχολιαστή. Δεν ζήτησα ούτε ήθελα παρέμβαση, θεώρησε την εκτίμησή μου δεδομένη και προσωπικά (αν και αυτό δεν αφορά τους άλλους) και κυρίως για τη δουλειά που κάνεις για να προσφέρεις ένα χώρο διαλόγου σε όλους εμάς, πασχίζοντας να κρατάς ένα επίπεδο κοσμιότητας που δ3εν συναντάται συχνά στο διαδίκτυο.
    Άρα ουδείς ψόγος ή οτιδήποτε αππο μένα.

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνώστη, χαίρομαι που τελικα παραδέχεσαι οτι αυτο που έκανες δεν ηταν αντιπαράθεση στις αποψεις μου (δηλαδη, διάλογος), αλλα προσωπική επίθεση για τον τροπο, με τον όποιον σχολιάζω.

    Δεδομενου οτι δεν σκοπεύω να αλλάξω αυτη την τακτική -για την οποια δημιούργησες ολο αυτο το αχρείαστο και παιδιάστικο- ζητημα (εκ του μη όντος), θα στερηθώ μαλλον τη χαρα του να συνδιαλέγομαι μαζί σου στο μέλλον.
    Τι να γινει ομως, αυτα εχει η ζωη. Είμαι βέβαιη οτι θα το ξεπεράσω!

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    διαμαρτυρία για συγκεκριμένη τακτική = προσωπική επίθεση για τον τροπο, με τον όποιον σχολιάζω.
    !!
    (δύο τινά συμβάινουν. Ή δεν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά μεταξύ τακτικής που κάποιος εφαρμόζει και του τρόπου που κάποιος σχολιάζει, συγχέεις τις 2 έννοιες δηλαδή και το βάρος τους ή υιοθετείς την τακτική που ασκείς και την ανάγεις ως τον προσωπικο τρόπο με τον οποίο σχολιάζεις).
    Ποια (τακτική);;
    😉

    Και για να μην αγχωνόμαστε, δεν είπα ότι δεν θα σου μιλάω (δηλαδή θα σε αγνοώ) είπα ότι δεν χωράω σε συζητήσεις όπου ασκούνται τακτικές σαν τη συγκεκριμένη που έχεις επιλέξει.
    Συνεπώς θα έχεις την χαρά να συνεχίσεις με τους άλλους που χωράνε και μάλιστα απερίσπαστη.
    Θα μου πεις (γιατί σε κάτι τέτοια είσαι αητός) και γιατί δεν αποχωρείς χωρίς δηλώσεις, αφού (λες ότι) δεν χωράς;;
    Η απάντηση είναι γιατί δεν πίστευα ότι ήταν έτσι και ως προς αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη για το λάθος μου.
    Λήξις (καθόσον με αφορά)

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    «Ο/Η σχολιαστης λέει:29 Νοεμβρίου 2016 στο 08:30
    Θανάση, μακάρι η κατοχή να μπορούσε να μπαίνει σε εισαγωγικά. Που θα σήμαινε ότι δε συμβαίνει στην πραγματικότητα.
    Θα έλεγα ότι οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί δεν έχουν καμιά δικαιολογία για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Και όσο γρηγορότερα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο και γι’ αυτούς και για τους Παλαιστίνιους.»

    σχο
    Με αφορμη το σχολιο σου, εγραψα καποιες σκεψεις
    ηθελα να το κανω πιο πριν αλλα τωρα τα καταφερα 🙂
    Kατ`αρχην, να αποσαφηνισω οτι η τοποθετηση σε εισαγωγικα της λεξης κατοχη εγινε γιατι αναφεροταν σε εκφρασεις αλλων, οχι δικες μου, που συναντουσα στα μεσα, πραγμα που επαναληφθηκε πιο κατω αλλες δυο φορες (*1)
    Η γνωμη μου ειναι γνωστο οτι διαφερει απο την επικρατουσα, αλλα δεν ειχα βασικα αυτο στο μυαλο μου οταν εγραφα για «κατοχη»

    *

    1.Πολλες φορες ειδικα για την κατασταση στο ισραηλ και τα παλαιστινιακα εδαφη, αλλα και σε αλλα θεματα, η λογικη των παρεμβασεων μου ειναι να προσπαθησω να φωτισω καποιες πλευρες οι οποιες δεν φαινεται να αναφερονται συχνα στα ελληνικα, και οχι μονο, μεσα
    IMHO,υπαρχει ενα φανερο ελλειμα ισορροπιας γυρω απο τα νεα αλλα και την ιστορια της περιοχης

    2.Οσον αφορα την ουσια, αν η κατοχη ειναι το προβλημα, τοτε γιατι υπηρχε ζητημα πριν το 1967 και τον πολεμο των εξι ημερων?? 😉

    Το πραγματικο προβλημα απο την αραβικη πλευρα ειναι οτι δεν δεχοντουσαν απο παλια, και σε ενα μεγαλο βαθμο δεν δεχονται ουτε και τωρα, το δικαιωμα υπαρξης του ισραηλ ως μια πατριδα (Jewish Homeland) για τον εβραικο λαο
    προσπαθουν με καθε τροπο να το πολεμησουν, ειτε με τα οπλα οταν θεωρουσαν οτι ειχαν το πανω χερι πριν και κατα τη διαρκεια της αποχωρησης των βρετανων το1948, ειτε με την τρομοκρατια και την εκστρατεια απονομιμοποιησης του, οταν πια βρεθηκαν και απο δικες τους επιλογες να ειναι σε δυσχερεστερη θεση

    3.Η κατοχη και το τι εννοει ο καθε ενας, ειναι ενα πολυπλοκο ζητημα και οχι τοσο απλο οσο φαινεται απο μια πρωτη ματια

    Παλιοτερα η περιοχη ανηκε στην Οθωμανικη αυτοκρατορια (υπο ..κατοχη παλι, οπως και τοσες αλλες της ελλαδας συμπεριλαμβανομενης)
    οταν αυτη διαλυθηκε, μετα τη ληξη του πρωτου παγκοσμιου πολεμου, προεκυψε στη μεση ανατολη ενα μεγαλο κενο οπως και στον χωρο των βαλκανιων
    κρατη και λαοι, με πολεμικα μεσα και τη διπλωματια, αγωνιστηκαν για να πραγματοποιησουν τους σκοπους τους
    (και περιεργως, το μονο κρατος που προεκυψε με αυτη τη διαδικασια και με το οποιο υπαρχει προβλημα απο την ιδρυση του, ειναι το ισραηλ )

    Μετα απο διαπραγματευσεις, και αναμεσα στους ντοπιους παικτες και αναμεσα στις μεγαλες δυναμεις της εποχης, η περιοχη που σημερα περιλαμβανει ισραηλ παλαιστινιακη αρχη και ιορδανια περασε υπο την εντολη της βρετανιας, με την σημερινη ιορδανια (Υπεριορδανια ονομαστηκε τοτε) να αποκτα μια ημιανεξαρτησια σχεδον αμεσως, αφου δοθηκε ..πεσκεσι στην χασεμιτικη δυναστεια του Hejaz
    Οι αγγλοι στο κομματι της Υπο εντολην Παλαιστινης (Mandatory Palestine) ειχαν υποσχεθει με την περιφημη διακηρυξη του μπαλφουρ, να υποστηριξουν τη δημιουργια μιας πατριδας και για τους εβραιους (μαλιστα αυτο περασε και σε επισημες συνθηκες) και αυτο ειχαν ξεκινησει ηδη να προωθουν και οι εβραιοι της διασπορας, με αγορα εκτασεων και μεταναστευση

    4.Για να μη μακρηγορουμε, οι βρετανοι εμειναν μεχρι την 15/5/1948 οποτε και εχοντας καταθεσει την εντολη, αποχωρησαν
    απο κεινη τη μερα, λοιπον, και μετα υπηρξε αυτο το κενο, στο οποιο αναφερθηκα και αλλη φορα, σε ολη την εκταση της πρωην Mandatory Palestine
    –απο την πλευρα της εβραικης κοινοτητας, την παραμονη της 15ης του μαη, ανακοινωθηκε η ιδρυση του κρατους του ισραηλ
    –απο την πλευρα των αραβων, δεν εγινε κατι αναλογο, αλλα εκδηλωθηκε μια ολομετωπη επιθεση απο στρατευματα πεντε κρατων (αιγυπτος υπεριορδανια συρια λιβανος ιρακ) και πολιτοφυλακες/ εθελοντες στο νεο κρατος, το οποιο και ηθελαν να καταστρεψουν εντελως

    Στον πολεμο που ακολουθησε, το ισραηλ επιβιωσε και μετα απο λιγο επετευχθη εκεχειρια κατα μηκος μιας γραμμης, η οποια, ναι μεν σημερα θεωρειται σαν συνορα, αλλα δεν παυει βασικα να ειναι μονο μια γραμμη καταπαυσης του πυρος.. (1949 Αrmistice line)
    οσον αφορα το υπολοιπο της Mandatory Palestine, καθε κρατος πηρε το κομματι του, η
    υπεριορδανια τη δυτικη οχθη, την οποια και προσαρτησε επισημα (χωρις ομως να αναγνωριστει απο τη διεθνη κοινοτητα), και η αιγυπτος τη γαζα
    ετσι η δυτικη οχθη περασε υπο …ιορδανικη κατοχη (*2) και η γαζα υπο αιγυπτιακη!
    δεν αναφερεται πουθενα ομως 🙂

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    (συνεχεια)

    5.Μετα δε τον πολεμο των εξι ημερων, το 1967, ολο το υπολοιπο κομματι της Mandatory Palestine περναει στην κατοχη του ισραηλ, μαζι με το σινα και τα υψιπεδα του γκολαν
    Οπως γινεται κατανοητο, δεν ειναι καθολου σαφες το τι ακριβως ειναι κατοχη, καθως, στην πραγματικοτητα, δεν εχει υπαρξει καποιος επισημος διαχωρισμος σε κρατη της Mandatory Palestine, ουτε καποιο επισημο κρατος απο την αραβικη πλευρα..
    η κατοχη υπαρχει, με την εννοια της στρατιωτικης κατοχης, αλλα και δεν υπαρχει, αφου δεν καταληφθηκε καποιο προυπαρχον κρατος αλλα εδαφος μιας «μετεωρης» μη καθορισμενης περιοχης, οπως ηταν η περιοχη της πρωην βρετανικης εντολης για την παλαιστινη,η οποια εληξε οριστικα την 15/5/1948
    και μαλιστα σε αμυντικο πολεμο

    Η ισραηλινη θεση ειναι οτι μιλαμε για αμφισβητουμενες περιοχες (disputed territories) και το οριστικο τους μελλον θα καθοριστει απο διαπραγματευσεις
    η παλαιστινιακη θεση ειναι, απο οτι καταλαβαινω, οτι ολη η περιοχη θα πρεπει να γινει παλαιστινιακο κρατος και ..βλεπουμε 🙂

    6.Τωρα στο δια ταυτα, κατανοω οτι η λυση των δυο κρατων προβαλλεται σαν λυση του ζητηματος και οτι η ζωη ενος σημαντικου μερους των παλαιστινιων ειναι δυσκολη αλλα, it takes two to tango
    οι παλαιστινιοι δειχνουν να αρκουνται στην θυματοποιηση τους και τις επιχορηγησεις απο εξω, και δεν κρυβουν οτι ενα ανεξαρτητο παλιστινιακο κρατος θα ειναι μονο το πρωτο βημα προς τον τελικο σκοπο που ειναι ενα κρατος σε ολη την παλαιστινη, του σημερινου ισραηλ συμπεριλαμβανομενου

    Οι επιλογες της ηγεσιας και των ιδιων των παλαιστινιων, τους εχουν φερει σε μια δυσκολη θεση, την οποια δεν χανουν ευκαιρια να επιβαρυνουν
    για παραδειγμα, οταν το ισραηλ αποσυρθηκε μονομερως απο τη γαζα, το αποτελεσμα οχι μονο δεν ηταν ειρηνη, αλλα μετατροπη της περιοχης σε ισλαμιστικο παραδεισο της μουσουλμανικης αδελφοτητας (χαμας) και proxy του ιραν με συνεχεις εκτοξευσεις ρουκετων και επιθεσεις μεσω τουνελ στο ισραηλ
    Στην δε δυτικη οχθη, τι ακριβως γινεται στις περιοχες (Α και Β) απο τις οποιες εχει αποχωρησει το ισραηλ (δεν υπαρχει κατοχη πλεον) και τις διαχειριζεται επισημα η παλαιστινιακη αρχη?
    –κυριαρχει ο φατριασμος και η διαφθορα ειδικα στην παλαιστινιακη αρχη και τη φαταχ (μην κοιτατε που δεν κυκλοφορει στις ειδησεις, υπαρχει εντονη δυσαρεσκεια στον πληθυσμο)
    –ο αμπας διανυει αισιως τον δωδεκατο χρονο της ..τετραετους θητειας του και εκλογες δεν φαινονται στον οριζοντα ουτε στους δημους για τον φοβο των ιουδαιων (χαμας και τοπικες ισορροπιες)
    –διαδοχη κατασταση για τον αμπας δεν φαινεται στον οριζοντα
    –η παλαιστινιακη ηγεσια χρησιμοποιει την κατοχη και το ισραηλ σαν δικαιολογια και αιτιο ολων των κακων, υποκινει η ανεχεται την υποκινηση σε τρομοκρατικες επιθεσεις, τις οποιες οταν γινονται τις επιδοκιμαζει λεκτικα ηθικα αλλα και υλικα, δινοντας χρηματα στις οικογενειες των δραστων!

    7.Μεσα σε αυτο το περιβαλλον, αλλα και το γενικοτερο περιβαλλον της μεσης ανατολης(ανοδο του ριζοσπαστικου ισλαμισμου-ISIS, σινα, συρια, αραβικη ανοιξη, αυξηση επιρροης του ιραν, χεζμπολλα, αυξηση επιρροης της ρωσιας) και του ισραηλ (αυξηση αριθμου αλλα και επιρροης ορθοδοξων εβραιων) προσωπικα δεν προβλεπω, ακομα και να γινει το θαυμα και να δεχθουν οι παλαιστινιοι αυτα που εχουν απορριψει αρκετες φορες, οτι ειναι πιθανον το ισραηλ θα αποσυρθει στα ‘συνορα’ του 1949
    πολυ απλα, δεν εχει και νοημα, δεν βλεπω να κερδιζει τιποτα

    το πρωτο και βασικο ζητημα στο ισραηλ ειναι η ασφαλεια του κρατους και των πολιτων τους και κρινοντας απο την ιστορια, εχουν καθε λογο να ειναι διστακτικοι και επιφυλακτικοι προς ολους
    η μελετη των γεγονοτων λοιπον και η πιεση δεν πρεπει να ειναι μονο προς τη μια μερια..

    8.Τελος, τον λιγο καιρο που παρακολουθω απο λιγο πιο κοντα την περιοχη, αυτο που βλεπω ειναι οτι υπαρχουν πολλες παρεξηγησεις, πολλη ιστορια, αλλα και πολλες λαθος παρεμβασεις απο εξω
    Και φυσικα πολλη αγνοια και μονοπλευρη πληροφορηση -τις περισσοτερες φορες στοχευμενη- απο τα διεθνη μεσα
    Ισως για να βρεθει λυση να πρεπει να σταματησουν/μετριαστουν οι εξωθεν επεμβασεις (και οι χρηματικες χορηγιες ) και να αφεθουν οι πλευρες εκει να βρουν μια λυση η οποια θα ειναι προς το συμφερον των δυο λαων και οχι να γινεται η δυσκολη οντως κατασταση εκει, αντικειμενο εκμεταλλευσης συνεχεια απο ολους τους αλλους για τους δικους τους σκοπους

    Ενα ενδιαφερον στοιχειο που πιθανον να συνεισφερει στην αλλαγη, ειναι η εντεινομενη δυσαρεσκεια των μεγαλων αραβικων κρατων για το παλαιστινιακο αφηγημα και η μερικη προσεγγιση τους λογω ιραν με το ισραηλ

    (*1) γραφω
    «Τοτε βεβαια η ειδηση, *οταν* τυχαινε προβολης, πραγμα σπανιο, μεταφεροταν και διαφορετικα
    Υπηρχε συχνα για τις επιθεσεις η δικαιολογια της «κατοχης», η εξουδετερωση των τρομοκρατων ηταν πιθανον «εκτελεση εκτος δικης», υπηρχαν φωνες για «υπερβολικες αντιδρασεις» και οι επιτιθεμενοι γινοντουσαν μεχρι και …θυματα στο τελος »

    (*2)
    η Υπεριορδανια αλλαζει ονομα το 1949 και ονομαζεται πλεον ..ιορδανια, αφου εχει και εδαφη στην αλλη μερια του ποταμου
    απο τοτε υπαρχει και ο νεολογισμος ‘West Bank’ αντι για τους γεωγραφικους ορους ‘Judea and Samaria’ με τους οποιους αναφερονται στο ισραηλ

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Χορταστικό σχόλιο 😎

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η Αλικη λέει:

    Θανάση, πολυ κατατοπιστικό το σχολιο σου. Κι εγω προς την αποψη σου συγκλινω.

    Μου αρέσει!

  102. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Θανάση, ιδαίτερα χρήσιμο το σχόλιό σου γιατί δίνει με καθαρότητα την άλλη άποψη για την περιοχή και τις συγκρούσεις.

    Εχω την εντύπωση ότι η ιστορία της περιοχής δεν μπορεί να δικαιολογήσει αρκετές ενέργειες του Ισραήλ.

    Συμπεριφέρονται στους Παλαιστίνιους όπως οι λευκοί Αφρικάνερς στους μαύρους Νοτιοαφρικανούς την περίοδο του απαρτχάιντ

    τοίχος χιλιομέτρων με πολλά μέτρα ύψος

    συνεχείς -και προσβλητικοί- έλεγχοι για να περάσουν από τη μια περιοχή της πατρίδας τους στην άλλη

    εκτός ορίων αναλογίες στα χτυπήματα, τουλάχιστον 1/100

    συνεχής επέκταση των οικισμών στα κατεχόμενα

    απαγόρευση σε εκατ. Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

    ασφυκτικός έλεγχος των ζωτικών πηγών (νερό, ρεύμα, θαλάσσιος πλούτος κλπ) και συστηματική καταστροφή υποδομών με ιδαίτερη προτίμηση σε αυτές που χρηματοδοτεί η ΕΕ.

    …και δεν τελειώνει εύκολα ο κατάλογος

    Ο λαός του Ισραήλ έχει τη συμπάθειά μας για δεινά του παρελθόντος -εγκλήματα ανείπωτα- που μάλιστα διαδραματίστηκαν στην Ευρώπη

    Οι Παλαιστίνιοι έχουν τη συμπαράστασή μας για τη βάρβαρη μεταχείριση που υφίστανται

    Μάλλον δεν θα προλάβουμε να δουμε λύση. 🙂

    Μου αρέσει!

  103. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σχο, εχεις δικιο σε αυτα που αναφέρεις. Ομως πρεπει να λάβουμε υπόψιν οτι το Ισραήλ ειναι ενα κράτος που βρισκεται περικυκλωμένο απο εχθρούς απο της συστασεως του.

    Υπο τις συνθήκες αυτες -της διαρκούς απειλής- ηταν πολυ εύκολο να επικρατήσουν στρατοκρατικες και καταπιεστικές αποψεις και πολιτικές.
    Σε αυτο συνετέλεσε σημαντικά και η στάση των Παλαιστίνιων, οπως την αναπτύσσει ο Θανασης.
    Εχω την εντύπωση οτι οι ευθύνες ειναι μοιρασμένες, μολονοτι εχει επικρατήσει η εικονα των Παλαστινιων ως θυμάτων και μονον.

    Μου αρέσει!

  104. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Τα απόνερα της επίσκεψης Τσίπρα στην Κούβα, απόνερα που ενδέχεται να εξελιχθούν σε κύματα κανονικά.

    Το “Κουβανικό Λόμπι” φωνάζει εναντίον του Αλέξη: Απειλούν να εγκαταλείψουν Ελλάδα-Κύπρο

    http://mignatiou.com/2016/12/to-kouvaniko-lompi-fonazi-enantion-tou-alexi-apiloun-na-egkatalipsoun-ellada-kipro/

    Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στα μέλη του “Αμερικανικου-Κουβανικού Λόμπι” στο Κογκρέσο, η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ταξιδεύσει στην Κούβα για να τιμήσει τον Φιντέλ Κάστρο, μόνος αυτός εξ όλων των Ευρωπαίων ηγετών…

    Βασικά καταμαρτυρούν στον ‘Ελληνα πρωθυπουργό ότι αγνόησε το βασικό γεγονός ότι στην Κούβα δεν γίνονται δημοκρατικές εκλογές και ότι οι φυλακές είναι γεμάτες με αντιπάλους της οικογένειας Κάστρο.

    Ισχυροί Γερουσιαστές και Βουλευτές οι οποίοι παραδοσιακά στηρίζουν τα ελληνικά και κυπριακά ζητήματα και διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με το “Ελληνικό Λόμπι”, δεν κρύβουν πια τον εκνευρισμό τους για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προτίθενται να στείλουν σχετικό μήνυμα στην Αθήνα.

    Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ώρα είναι οτι ο Μάριο Ντιαζ Μπαλάρτ, Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Φλόριδα και ηγετικό στέλεχος της Αμερικανικό-Κουβανικής Κοινότητας στο Κογκρέσο, συναντάται σήμερα με τουρκική αντιπροσωπεία, συνάντηση την οποία απέφευγε για 15 ολόκληρα χρόνια. Και αυτός και άλλα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας ταξίδευσαν στην Αθήνα και την Λευκωσία και κατήγγειλαν επανειλημμένα τις τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αποτελούσαν τον βασικό κορμό των υποστηρικτών των ελληνικών εθνικών θεμάτων στο Κογκρέσο…

    Πληροφορίες του περιβάλλοντος του εν λόγω βουλευτή, λένε ότι με αυτό τον τρόπο -συναντώντας δηλαδή τα μέλη του “Τουρκικού Λόμπι”- εκφράζει την δυσαρέσκεια του για την ανεξήγητη. όπως χαρακτηρίζεται η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να μεταβεί στην Αβάνα.

    Η εξέλιξη αυτή, η οποία έρχεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, συμπαρασύρει εκ των πραγμάτων και την Κύπρο, η οποία δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ήδη η Λευκωσία έκανε γνωστή τη θέση της για το θέμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα σε όλους τους ενδιαφερομένους…

    Μου αρέσει!

  105. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ζαβο παιδί πηγη συμφορών 😎

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.