Φιντελ Κάστρο, 90 χρόνια μοναξιά!

Είχα χάσει την ευκαιρία να πάω με μια …μπριγάδα στην Κουβα ως φοιτητής.

Ο θάνατος του Φιντελ μας θυμίζει ότι μεγαλώνουμε.  Δικτάτορες και δημοκράτες, στο τέλος , 2×1.5

O Φιντέλ θα μπορούσε να περάσει στην ιστορία ως επαναστάτης και μεταρρυθμιστής ενός φαύλου καθεστώτος σε δημοκρατικό . Επέλεξε να γίνει ισόβιος δικτάτορας.  Κράτησε την Κουβα μακριά απο τον κόσμο, με τη βοήθεια και της ηλίθιας πολιτικής των αμερικάνων. Ετσι κι αλλιώς δεν πίστευε στη …μεταθανάτια τιμωρία, οπότε έκανε αυτό που ήθελε όσο ζούσε. 

Liberal / Απεβίωσε ο Φιδέλ Κάστρο

625_9900f840-0e63-0202-1dfd-c1a2bd8c39a9

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης Φιδέλ Κάστρο απεβίωσε, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας, ο αδελφός του Ραούλ Κάστρο.

Ο Φιδέλ Κάστρο απεβίωσε χθες Παρασκευή το βράδυ σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2008.

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ», είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

Ο Φιδέλ Κάστο ήταν γνωστός ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες του κόσμου.

Ο Κάστρο γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου 1926, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και για κάποιο χρονικό διάστημα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από φοιτητής ακόμα αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Στην εξέγερση του Σαντιάγκο (26 Ιουλίου 1953) ήταν από τους αρχηγούς στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. Το 1955 αμνηστεύτηκε και κατέφυγε στις ΗΠΑ. Εκεί προσπάθησε να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Η αμερικάνικη κυβέρνηση όμως αντέδρασε κι έτσι ο Κάστρο διέφυγε στο Μεξικό. Από κει, με λίγους άντρες, αποβιβάστηκε στην Κούβα (2 Δεκεμβρίου 1956) και ανέβηκε στα βουνά.

Το επαναστατικό κίνημα πήρε μεγάλες διαστάσεις και οι αντάρτες, μετά από πολλές επιτυχίες, κατέλαβαν την 1η Ιανουαρίου 1959 την πρωτεύουσα Αβάνα. Ο Μπατίστα απέδρασε από την Κούβα και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Φιντέλ Κάστρο (1959), αξίωμα το οποίο διατήρησε ως το 1976.

Η υποχώρηση του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ στη μεγάλη κρίση της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962 και η απομάκρυνση των σοβιετικών πυραύλων από το νησί προκάλεσε την οργή του Φιντέλ Κάστρο, με αποτέλεσμα να επέλθει ψυχρότητα στις σχέσεις Αβάνας-Μόσχας. Χρόνια αργότερα το ομολόγησε ο ίδιος ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας: «Οι Κουβανοί δυσκολεύτηκαν τότε να καταλάβουν σ’ όλη της την έκταση την αξία αυτής της λύσης. Σήμερα όμως βλέπουμε αντικειμενικά ότι η κρίση του Οκτωβρίου του 1962 σήμαινε μια νίκη του επαναστατικού στρατοπέδου… Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέστησαν αργότερα πολεμικές βάσεις στην Κεντρική Αμερική και στη Φλόριδα για οργάνωση πειρατικών επιδρομών στις ακτές μας κι έγιναν πολλές τέτοιες επιδρομές, οι επιδρομές αυτές δεν αποτελούσαν παρά τα τελευταία χτυπήματα του τραυματισμένου αλλά ανίκανου αυτοκρατορικού γοήτρου». Στα τέλη του Απριλίου του 1963 η Μόσχα έπεισε τον Φιντέλ να επισκεφτεί την Ε.Σ.Σ.Δ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Απριλίου του 1963 ένα σοβιετικό Τουπόλεφ-114, που μετέφερε τον Κουβανό ηγέτη, έφτασε στην πόλη Μούρμανσκ, στον πολικό κύκλο.

Την επομένη, 28 Απριλίου, η υποδοχή στη Μόσχα ήταν θριαμβευτική. Ο Νικίτα Χρουστσόφ και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ, υποδέχθηκαν τον Κάστρο στο αεροδρόμιο Βνούκοβο. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ανοικτό αυτοκίνητο, επευφημούμενοι από εκατοντάδες χιλιάδες Μοσχοβίτες στην πορεία προς την Κόκκινη Πλατεία, όπου έλαβε χώρα κολοσσιαία συγκέντρωση προς τιμήν του Κάστρο. Την Πρωτομαγιά ο Κάστρο και ο Χρουστσόφ παρακολούθησαν την παραδοσιακή συγκέντρωση από το μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας, χαιρετώντας τα πλήθη που επευφημούσαν τον Κουβανό ηγέτη. Περίπου 100.000 άνθρωποι κατέκλυσαν και το Στάδιο Λένιν, όπου ο Κάστρο παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα, αν και το αθλητικό πάθος του ήταν το μπέιζμπολ, το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του οποίου είχε εγκαινιάσει στην Αβάνα στις 13 Απριλίου, πριν ξεκινήσει για την Ε.Σ.Σ.Δ..

Το 1965 έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και το 1976 συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1991 επανεξελέγη γενικός γραμματέας του κόμματος και το 1993, 1998 και 2003 το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων ανανέωσε για πέντε χρόνια την προεδρική του θητεία. Αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του Τρίτου Κόσμου και ανέπτυξε τους δεσμούς της χώρας του τόσο με αφρικανικές όσο και με ασιατικές χώρες. Το 1975 έστειλε στρατεύματα στην Ανγκόλα στο πλευρό του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας και το 1978 στην Αιθιοπία για την αντιμετώπιση της εισβολής της Σομαλίας.

Το γεγονός αυτό, καθώς και η βοήθεια που πρόσφερε στους Σαντινίστας της Νικαράγουας το 1979, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1991 η ανατροπή των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σήμαναν την απαρχή μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για την Κούβα και ο Κάστρο αναγκάστηκε να κάνει ορισμένα ανοίγματα προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της κουβανικής οικονομίας. Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Λένιν (1961) και το χρυσό μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί για την ειρήνη το 1972. Συνέγραψε πολιτικά έργα, τα νεότερα από τα οποία είναι Οκτωβριανή Επανάσταση και η Επανάσταση της Κούβας (1978), Φιδέλ (1987).

Ο ηγέτης της Κούβας, Φιδέλ Κάστρο, υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο έντερο, καθώς έπασχε από καρκίνο, στο συγκεκριμένο σημείο, στις 31 Ιουλίου 2006 και μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2008, έπειτα από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας, ο Κάστρο ανακοίνωσε την οριστική παραίτησή του.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή. Bookmark the permalink.

56 Responses to Φιντελ Κάστρο, 90 χρόνια μοναξιά!

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    Αλλαγή εποχής.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ναι!

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Don Johnson λέει:

    Δεν φταίνε οι Αμερικάνοι για τη δικτατορία του κάστρο και ειδικά για τη μακροημέρευση του χουντικού καθεστώτος του.

    Ελπίζω ποτέ να μην περάσουμε τέτοια χούντα, που κόντεψαμε δηλαδή 70 χρόνια πριν.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Φταίνε, γιατί αν επιδίωκαν άνοιγμα, το καθεστώς δεν θα μπορούσε να σταθεί με αυτή τη μορφή για πού καιρό. Νομίζω ότι η αδιάλλακτη πολιτική των Αμερικάνων -και του λόμπι του Μαιάμι- στηρίξε το καθεστώς

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    «…Τον Γκράου Σαν Μαρτίν διαδέχθηκε το 1948 ο Κάρλος Πρίο Σοκαρράς, ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Εργασίας επί Γκράου και τον οποίο μισούσαν οι κομμουνιστές. Επί προεδρίας του η διαφθορά αυξήθηκε, εν μέρει ως αποτέλεσμα της μεταπολεμικής ανάκαμψης του αμερικανικού πλούτου και την επακόλουθη εισροή χρημάτων τζόγου στην Αβάνα, η οποία έγινε κέντρο επιχειρήσεων της Μαφίας. Παρ’ όλα αυτά, ο Πρίο Σοκαρράς έφερε κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας και τη σταθεροποίηση του κουβανικού νομίσματος. Η εισροή βορειοαμερικανικού χρήματος επέφερε σημαντική άνοδο στο βιοτικό επίπεδο, όμως διεύρυνε κατά πολύ το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.
    […]
    Οι εκλογές του 1952 είχαν τρεις υποψηφίους. Ο Ροβέρτο Αγραμόντε του Κόμματος των Ορθοδόξων ήταν πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ακολουθούμενος από τον Αουρέλιο Έβια του Αυθεντικού Κόμματος, ενώ πολύ πιο πίσω ήταν ο Μπατίστα, ο οποίος επεδίωκε να επιστρέψει στην προεδρία. Όταν κατέστη εμφανές ότι ο Μπατίστα δεν είχε καμιά πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές, έκανε πραξικόπημα στις 10 Μαρτίου 1952 και έμεινε στην εξουσία με τη στήριξη του εθνικιστικού τμήματος του στρατού, ως «μεταβατικός πρόεδρος» για τα επόμενα δύο χρόνια. Το 1954, κατόπιν πιέσεων από τις ΗΠΑ, συμφώνησε να γίνουν εκλογές. Το Αυθεντικό Κόμμα έθεσε τον πρώην πρόεδρο Γκράου ως υποψήφιό του, αλλά εκείνος απέσυρε την υποψηφιότητά του λόγω σοβαρών υποψιών ότι ο Μπατίστα επιχειρούσε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών εκ των προτέρων. Ο Μπατίστα μπορούσε πλέον να ισχυριστεί ότι ήταν εκλεγμένος πρόεδρος. Το καθεστώς του σημαδεύτηκε από μεγάλη διαφθορά και φτώχεια. Η αστυνομία του Μπατίστα ήταν γνωστή για τη σκληρή της τακτική και τη βία που ασκούσε έναντι στους πολίτες.

    Το 1956 μια ομάδα ανταρτών, αποτελούμενη κυρίως από νεαρούς ιδεολόγους σοσιαλιστές, περιλαμβανομένου του Φιδέλ Κάστρο, αποβιβάστηκε από μια βάρκα ερχόμενη από το Μεξικό και επιχείρησε να ξεκινήσει κίνημα ένοπλης αντίστασης στα βουνά της Σιέρρα Μαέστρα

    […]

    πηγη βικπαιδεια

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Ενη λέει:

    ……..και τι συμβαινει σημερα στην παγκοσμια σκακιερα

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=846866

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Ενη λέει:

    «Κουβα: Απο τον Κολομβο στην Μπατιστα και απο κει στον Φιντελ»

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=847328

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Ενη λέει:

    «στον Μπατιστα» βεβαια

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Δύστροπη πραγματικότητα λέει:

    Τέλος εποχής.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ΧΟΡΟΙ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ
    Πανηγυρίζουν οι Κουβανοί του Μαϊάμι μετά το θάνατο του Κάστρο [vid]
    Η «μικρή Αβάνα» του Μαϊάμι, η γειτονιά της Φλόριντα όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός Κουβανών, γιορτάζει… Η είδηση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο έκανε τους Κουβανούς να ξεχυθούν στους δρόμους.
    […]
    http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/panigyrizoun_oi_koubanoi_tou_maiami_meta_to_thanato_tou_kastro_vid-64703581/

    ΥΓ Εν τω μεταξυ υπαρχουν συνολικα 2, 1 εκατομ. Κουβανοι στις ΗΠΑ που πολυ θα γουσταρανε να κανουν μπιζνες στην Κουβα, την εποχη μετα τον Φιντελ Καστρο , αλλα – απ’ οτι εχω καταλαβει – αρκετοι απ’ αυους δεν ειναι και οτι καλυτερο και θα τους χαλασουν αρκετους απο τα αλλα 11, 2 εκατ. 🙂

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η physicist λέει:

    Διάβαζα τις προάλλες πολιτικό σχολιαμό (στη συντηρητική-φιλελεύθερη FAZ) σχετικά με το ποσοστό 70% που κέρδισε στην επανεκλογή του στη Νικαράγουα ένας πνευματικός αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, ο εβδομηντάχρονος πλέον Ντανιέλ Ορτέγκα. Έγραφε, λοιπόν, ο αρθρογράφος ότι στη Νικαράγουα, σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες, οι ναρκοβαρόνοι δεν δολοφονούν κόσμο στο δρόμο και ότι η Κυβέρνηση έχει προγράμματα διανομής ζώων και ζωοτροφών στους φτωχούς αγρότες της χώρας. Έγραφε, ακόμη, ότι η Ορτέγκα έχει δημιουργήσει ένα σαφέστατα προσωποπαγές καθεστώς με έντονο νεποτισμό, ότι έχει συμπήξει μια παράξενη αλλά σταθερή συμμαχία με την Καθολική Εκκλησία και ορισμένες μεγάλες (αμερικανικές) επιχειρήσεις, και ότι με όλα αυτά κυβερνά ανενόχλητος. Η Δημοκρατία υπάρχει στα χαρτιά, στην πράξη το καθεστώς είναι αυταρχικό — και παρόλα αυτά, ο Ορτέγκα είναι ένας γνήσια λαοπρόβλητος ηγέτης.

    Μου φάνηκε ολότελα ανόητο και ξεκάθαρα αλαζονικό να κάτσω να σκεφτώ, μετά την ανάγνωση του άρθρου, ότι το καθεστώς Ορτέγκα δεν ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές ευαισθησίες της ΒΔ Ευρώπης διότι στη ΒΔ Ευρώπη δεν κυκλοφορούν μαφίες των ναρκοβαρόνων οπλισμένες στο δρόμο, έτσι ώστε να ανησυχείς να στείλεις τα παιδιά σου στο σχολείο μη φάνε καμια ξώφαλτση. Αν είχαμε κι εμείς τέτοιες συνθήκες στις χώρες μας, μια χαρά θα ψηφίζαμε τους Ορτέγκα και μια χαρά ηγέτης θα ήταν και για μας ο Φιντέλ Κάστρο. Μ’ αυτή την έννοια, και παρόλη την αποστροφή που νοιώθω για τον κομμουνισμό που επέβαλε ο μακαρίτης, επρόκειτο για μεγάλη προσωπικότητα. Μακάρι να έχουν διάρκεια όσα καλά έκανε για τη χώρα του.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

     Fidel Castro, 1926-2016
    The Cuban revolutionary almost outlasted 11 US presidents.
    By Greg Grandin

    https://www.thenation.com/article/fidel-castro-1926-2016/

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

     In recent years, since he gave up power to his brother Raúl, Castro has dedicated himself to writing lengthy thought pieces, many of them on global warming, war, the fascism of neoliberalism, poverty, and other threats to humanity. Castro was a famous optimist and an irrepressible strategist, finding ways out of the grimmest situations (such as helping to nurture the coming to power of an electoral left in Latin America, which ended Cuba’s post-Cold War geopolitical isolation). His good friend, Gabriel García Márquez, once said Castro was a “sore loser” who would not rest until he was able to “invert the terms of the situation and convert defeat into a victory.” But, after having dodged by some counts 639 assassination attempts by Washington, Castro is finally at rest. The nightmare of Trump might have been a US president too far.

    There’s going to be a lot said about him in the coming days, and hopefully the recent thaw between Obama and Raul will permit a more generous assessment than what otherwise would have been on offer. A good starting place, for those wanting to go beyond the obits, would be the closest thing we have from Castro to an autobiography.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η zepos λέει:

    Διαβάζω σήμερα τους δεξιόστροφους που καταγγέλουν τον Κάστρο για την φτώχεια της Κούβας, ξεχνώντας το άθλιο διεθνές εμπάργκο των «δημοκρατών». Εκοψαν κάθε εμπορική επαφή με την Κούβα με μίσος με την δικαιολογία της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ την ίδια ώρα έδιναν πλουσιοπάροχα δώρα στις δικτατορίες, αδιαφορώντας για τις διώξεις και τα βασανιστήρια..
    Φαρισαίοι…

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η zepos λέει:

    Σκύβουν με ευλάβεια στις προσταγές του ΔΝΤ και την ίδια ώρα «δακρύζουν» για τον Κάστρο..
    Την τραγελαφική αριστερά ΜΑΣ περιγράφει λυρικά το παρακάτω επίκαιρο:

    Φιντελόκριτος και Σοσιαλούσα.

    –Τα μαθες Περιστερά μου τα θλιβερά μαντάτα
    Ο Κομαντάντε πέθανε, μην πεις καμιά πατάτα
    Μον’ απ το σπίτι να μη βγεις να μη σε πάρει μάτι
    Κανένας αντιδραστικός που το χουνε γινάτι.
    Θέλω να πούνε πως θρηνείς να πουν ότι είσαι μέσα
    Μοιρολογείς και κλαίγεσαι γιατί έχουμε και μπέσα.

    –Τα λόγια σου Αλέξη μου φαρμάκιν εγεννήκα
    Δουλειές δεν έχω σήμερα μόνο να πάω στο ΙΚΑ
    Μα στείλε κάποιον απ’ αυτούς που χεις να σε φυλάνε
    Να μη με δούνε οι αστοί κι όλο χασκογελάνε.

    –Κι όσο για με, μανάρι μου, φεύγω για τ’ αεροπλάνο
    και πάω Κούβα παρευτύς, αυτό είναι το πλάνο.
    Μα ζητήσα στο μεταξύ στο Πάνο να μου ράψουν
    Με καμουφλάζ αμπέχωνο και σκούφο να μου φτιάξουν.
    Ο Νικολάς τη φόρμα του, και ο Ραούλ κοστούμι
    Μα εγώ δε γίνεται να πάω με την ποσέτ σουσούμι
    Γιατί αυτή την έβαλα σε Ολάντ και σε Ομπάμα
    Δεν πρέπει σε ένα γίγαντα, επαναστατη πράμα.

    –Κάτσε Αλέξη να σκεφτείς μην βιάζεσαι καθόλου
    Για να μη γίνεις σούργελο, και πάει κατά διαόλου.
    Και το αν θα πας στο ξόδι του να το σκεφτείς λιγάκι
    Να δεις αν θα σαι μόνος σου ή θα έχει παρεάκι.
    Στείλε sms στον Ερντογάν στον Βλαντιμίρ κατόπι
    Να δεις, θα πάνε θάψιμο, ή μένουνε Ευρώπη;
    Γιατί αν δεν πάνε οι συντεκνοί κάτσε επαέ σου λέω
    Και φέρε έναν απ την ΕΡΤ και βάλε με να κλαίω.
    Βάζω αν θες και τα παιδιά να κλαίει κι ο Ερνέστος
    Πως τώρα «πάει ο θειος Φιντέλ και έχω μείνει ρέστος.»
    Όσο για μένα δάκρυα καλύτερα μη χύσω
    Μονό πολύ αναστεναγμό και «αχ γύρισε πίσω».
    Κάνω καλό αναστεναγμό, και με το ρουζ που βάζω
    Θα βγει πολλή συγκίνηση, στο λέω και στο τάζω.

    –Να σαι καλά συντρόφισσα για τα σοφά σου λόγια
    Αστον να λέει το Νικολάς δεν ξέρει από λαμόγια.
    Είναι καλός και αγαθός μα λίγο μαλακάκι
    Καλύτερα να κάτσω εδώ, να στείλω τον Πολάκη.
    (Τηλέφωνο.) Ελα υπουργάρα γίγαντα εδώ μιλάει Αλέξης
    Κάτσε να κούσεις να σου πω δυο πικραμένες λέξεις.

    –Καλώς τονα τον Πρόεδρο καλώς το το κοπέλι
    Απάνω που εχλαπάκιαζα το τέταρτο παστέλι.
    Γιατί το ξέρω σα γιατρός, το λένε τα βιβλία
    Στον πόνο πως η ζάχαρη είν η μόνη θεραπεία.
    Κι έχει σπαράξει η μαύρη μου η Κρητική ψυχάρα
    Και δε θα βάλω στο μαλλί ποτέ ξανά τσατσάρα.

    –Σε νιώθω πόσο θα πονάς, συντρόφι μου Πολάκη
    Μα άκου εγώ τι σκέφτηκα, για να χαρείς λιγάκι.
    Από όλους τους σοσιαλιστές που έχω στο γκουβέρνο
    Φρονώ πως είσαι ο πιο αγνός, το πιο πλατύ το στέρνο.
    Τέτοια ψυχάρα δυνατή δεν έχει ματαγίνει
    Καθωσπρεπάκιας, δηθενάς κανείς δεν έχει μείνει.
    Για αυτό και αποφάσισα να πας εσύ Αβάνα
    Να κλάψεις σοσιαλιστικά τη μοίρα την πουτάνα
    Όπου μας πήρε το παιδί, πήρε το παληκάρι
    Δεκαοχτάρη στην ψυχή, με σώμα ενενηντάρη.

    –Τέτοια τιμή ρε Πρόεδρέ δε μου χει ματαγίνει
    Απ την πολλή συγκίνηση δάκρυ δε μου χει μείνει.
    Μον’ βάζω στη βαλίτσα μου το σαρανταπεντάρι
    Να ρίξω έξι μπαλωθιές για τον ενενηντάρη.
    Να νιώσει και ο κουβανός πως κλαίει όλη Κρήτη
    Που πέθανε ο σταυραητός, μας έκλεισε το σπίτι.
    Σε κλείνω τώρα πρόεδρε να φτιάξω τη βαλίτσα
    Έχω να πάρω μπόλικα, θέλει λίγη δουλίτσα.

    –Εντάξει τρέχα Παύλο μου το θέλει το καθήκον
    Και εγώ θα σου ‘χω άμα ‘ρθεις το δώρο το προσήκον.
    (Κλείνει.) Εντάξει Περιστέρα μου το έχαψε το ζώον
    Πως είναι ο κατάλληλος να πάει στο ηρώον.
    Μον βάλε κανά dvd και πάρε με αγκαλίτσα
    Και άνοιξε κάνα Sauvignon, να πιω και μια γουλίτσα.
    Κι εγώ θα πω πως δε θα βγω θέλω να κάτσω σπίτι,
    μον’ έστειλα εκπρόσωπο τον γιο του Ψηλορείτη.
    Θα πω ειν’ το πένθος μου βαρύ και θέλω να θρηνήσω
    Χωρίς δημόσια κλάματα λίγο να οικουρήσω.
    Και αν πάρουνε τηλέφωνο πες «άστα, δε μιλιέται,
    Αφότου πέθανε ο Φιντέλ όλο μαλλιοτραβιέται.»

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ: Ο Φιντέλ Κάστρο πέθανε, δεν απεβίωσε. Πέθανε, όπως θα γίνει με όλους μας.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, ο Κάστρο πήρε μια απο τις ισχυρότερες οικονομίες και την οδήγησε στην πλήρη εξαθλίωση, μακριά απο τον κοσμο.

    Εγκαθίδρυσε μια στυγνή -απολύτως προσωποκεντρική δικτατορία- με γενικευμένη διαφθορά.

    Το να κρίνουμε -απο την ασφαλεια που μας παρέχουν οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες- οτι το καθεστώς αυτο, οπως και άλλες αντίστοιχες δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής, ηταν μια χαρα για τους Κουβανούς θυμίζει λιγο το περίφημο παλαιό «bon pour l’ orient» των Γάλλων.

    Οι αξιες της δημοκρατίας ειναι απόλυτες. Δεν κρίνονται κατα περιπτωσιν.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, καμία αξία δεν είναι απόλυτη. Η Δημοκρατία, για να ανθίσει, έχει προϋποθεσεις τις οποίες δεν ικανοποιούν οι περισσότερες χώρες και κοινωνίες. Προσωπικά, θα προτιμούσα μια δικτατορία που θα είχαν τα παιδιά μου φαγητό και θα πήγαιναν χωρίς κίνδυνο στο σχολείο από μια τάχαμου δημοκρατία της πείνας και της καθημερινής βίας.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η physicist λέει:

    Α, και δεν κρίνω εγώ. Οι πολίτες της Νικαράγουας έκριναν, κι αυτή την κρίση τους τη σέβομαι. Τις δικές μου τις αξίες τις έχουν ορθώς γραμμένες στα παλιά τους τα παπούτσια.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Αλικη λέει:

    Κι επειδη το γράφει ενας αρθρογράφος της Faz σημαινει οτι ισχυει;

    ΥΓ: Χθες πέθανε ενας στυγνός δικτάτορας, οχι ενας λαϊκός ήρωας.
    ΥΓ: Ο αντιευρωπαϊσμός, οπως ολες οι προκαταλήψεις, μπορει να οδηγήσει τον άνθρωπο πολυ μακριά, ακομη και στην εξύμνηση δικτατόρων.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν δικτάτορες ή ημιδικτάτορες όπως (στις μέρες μας) ο Ερντογάν, ο Πούτιν, ο Ορτέγκα ή ο Ντουτέρτε οι οποίοι κερδίζουν άνετα οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στις χώρες τους και θα την κέρδιζαν ακόμα κι αν ήταν ελεύθερη. Το να αναγνωρίζουμε αυτήν την αλήθεια δεν έχει να κάνει με εξύμνησή τους ή θαυμασμό προς αυτούς — αν και στον Κάστρο υπάρχουν χαρακτηριστικά ή επιτεύγματά του στο μακρινό παρελθόν, τα οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    50 χρόνια ολοκληρωτισμού, αρκούν για να βάλουν στην άκρη τα «θαυμαστά»

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η physicist λέει:

    Το ένα δεν εξουδετερώνει το άλλο. Τα θαυμαστά και τα απαίσια υπάρχουν, το ένα δίπλα στο άλλο. Η ανατροπή του Μπατίστα ήταν επίτευγμα που η αξία του δεν μπορεί να ακυρωθεί.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    …και η επανάσταση του 1821
    Πολύ πίσω δεν πήγαμε?

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Αλικη λέει:

    Και ο Μαο νίκησε την Κουομιταγκ και ανέτρεψε τον Τσανγκ-Και-Σεκ, για να γινει εν συνεχεια ενας απο τους μεγαλύτερους εγκληματίες κατα της ανθρωπότητας. Ειναι επιχείρημα η ανατροπή του Μπατιστα;

    ΥΓ: Πριν απο μερικά χρονια είχα διαβάσει ενα βιβλίο -δεν θυμάμαι τον τίτλο, ουτε το όνομα του συγγραφέα-, στο οποιο περιέγραφε την κόλαση που έζησε στις φυλακές του Κάστρο, οπου ειχε φυλακιστεί, μαζί με αλλους αντιφρονούντες, ως ομοφυλόφιλος.
    Αν δεν κανω λαθος μαλιστα πρωτοστατης στη διωξη των ομοφυλοφίλων υπήρξε ο πολυθρηνητος Τσε Γκεβαρα!

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, ορισμένες φορές χάνεις τις αναλογίες. Ο Μάο εξολόθρευσε, άμεσα ή έμμεσα, δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, ο Φιντέλ Κάστρο όχι. Η ανατροπή του Μπατίστα είναι επιχείρημα για δύο λόγους: πρώτον επειδή θέλει τεράστια δύναμη, παρρησία, μυαλό, καρδιά και γενικώς κοχόνες για να ανατρέψεις έναν τύραννο ο οποίος είναι συγχρόνως το ανδρείκελο της γειτονικής σου Υπερδύναμης και δεύτερον επειδή μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να θεωρηθεί και να ερμηνευτεί και η πορεία του Φ.Κ. και η αφοσίωση μεγάλου μέρους των Κουβανών στο πρόσωπό του.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η επιστολή του Κάστρο στον Τσίπρα την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος

    Ο «πατέρας» της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα σε ηλικία 90 ετών, είχε εκφράσει τον θαυμασμό του προς τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

    https://left.gr/news/i-epistoli-toy-kastro-ston-tsipra-tin-epomeni-mera-toy-dimopsifismatos

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η δεξιος λέει:

    Η ανανήψασα.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, δεν το,έγραψα με βαση την αναλογία, αλλα για να δείξω οτι το παράδειγμα Μπατιστα ειναι άκυρο, με βαση αυτα που επακολούθησαν.

    Και πραγματι μπορείς να θαυμάζεις οσο θέλεις τις κοχονες του Κάστρο την εποχή εκείνη, ομως η δυστυχία που επακολούθησε σε αλλαζει με τίποτε.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Αλικη λέει:

    Και κατι ακομη: κατα την αποψη μου δεν νοείται δημοκράτης να θαυμάζει δικτάτορα, για οποιονδήποτε λογο.
    Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί δικτάτορες.
    Η δικτατορία ειναι «κακον πράγμα» -end of story.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν θαυμάζω τον Κάστρο, έκανε όμως ορισμένα πράγματα αξιοθαύμαστα, στοιχειώδη πράγματα γράφω.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Πάντοτε πίστευα ότι η ιστορία του Φιντέλ Κάστρο δεν μπορεί να κριθεί μονοσήμαντα αλλά θα πρέπει να χωριστεί σε τρεις περιόδους.
    Η πρώτη περίοδος ήταν αυτή του αντάρτικου κατά του δικτάτορα Μπατίστα. Δεν ήταν ακόμα τότε κομμουνιστής, αυτό προέκυψε βαθμιαία.
    Η δεύτερη περίοδος κράτησε για αρκετά χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, οπότε προσπάθησε να εγκαθιδρύσει στην Κούβα ένα καθεστώς σοβιετικού τύπου, με ευρείες κρατικοποιήσεις και τον Τσε Γκεβάρα σταλινικότατο υπουργό… βιομηχανίας! Το σχέδιο απέτυχε και η οικονομία της Κούβας κατέληξε να στηρίζεται από την Σοβιετική Ένωση, που αγόραζε τις μπανάνες της Κούβας σε τιμή πολλαπλάσια από αυτή της αγοράς. Σαν αντάλλαγμα την περίοδο αυτή η χώρα εξήγαγε επανάσταση, εκεί που η άμεση παρέμβαση της ΕΣΣΔ δεν ήταν πολιτικά και διπλωματικά πρόσφορη. Η στήριξη που παρείχε πχ στον «αριστερό» φύλαρχο Μενγκίστου, ήταν μια τέτοια παρέμβαση, που ζητήθηκε σαν υπηρεσία από τους Σοβιετικούς, που νόμιζαν ότι υιοθετώντας τον κάθε οπλαρχηγό που δήλωνε μαρξιστής, χτυπούσαν τον αμερικάνικο ηγεμονισμό.
    Η τρίτη περίοδος ήταν από το 1990 μέχρι σήμερα, που η Κούβα είναι πια φέουδο της οικογένειας Κάστρο και έχει και κάποια εισοδήματα από τον τουρισμό. Δεν υπάρχει καμιά επαναστατική προοπτική, απλά μια στυγνή δικτατορία.
    Η Αλίκη έχει δίκιο που κρίνει τον Κάστρο με βάση την τελευταία αυτή περίοδο, όμως η αποτίμηση μιας τέτοιας προσωπικότητας μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής που τη γέννησε. Ο Κάστρο ήταν προϊόν μιας περιόδου που ο σοσιαλισμός είχε ακόμα ιδιαίτερη αίγλη ανάμεσα στους διανοούμενους και προκαλούσε θαυμασμό στους φτωχούς και αμόρφωτους, όμως αυτό ήταν καταδικασμένο να τελειώσει άδοξα. Εδώ και χρόνια η Κούβα δεν έχει πια αξία για κανέναν και είναι απλώς ένας τόπος φτηνού τουρισμού, με ιδιαίτερο δέλεαρ τις πολυάριθμες εκδιδόμενες νεαρές Κουβανές. Α ναι, είναι και τόπος προσκυνήματος για τους Έλληνες αριστερούς, που ζουν όπως συνήθως στο παρελθόν.

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ναι, είναι αλήθεια, το δικτατορικό καθεστώς που εγκαθίδρυσε ο Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα είχε και μερικές θετικές πλευρές – π.χ. την σχεδόν ολική εξάλειψη του αναλφαβητισμού (κάτι αναμφίβολα πολύ σημαντικό) ή την οικοδόμηση ενός πραγματικά καλού συστήματος υγείας, κλάσεις ανώτερο από τα συστήματα υγείας που υπήρχαν (αν υπήρχαν κιόλας) σε άλλες χώρες χώρες της Λατινικής Αμερικής (κάπου είχα διαβάσει, οκ με μία δόση υπερβολής αλλά όχι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα, ότι η Κούβα ήταν η μοναδική χώρα του τρίτου κόσμου με σύστημα υγείας που βρίσκονταν κοντά σε αυτά που είχαν οι χώρες του πρώτου κόσμου). Ουδεμία αμφισβήτηση λοιπόν επ’ αυτών των όντως θετικών πλευρών του δικτατορικού σοσιαλιστικού καθεστώτος της Κούβας.

    Από την άλλη όμως ακόμα και αυτά τα αδιαμφισβήτητα επιτεύγματα είχαν ένα τεράστιο κόστος για την κουβανική κοινωνία, μία γενικευμένη ανελευθερία και μία εξίσου γενικευμένη φτώχεια. Και αν ληφθεί υπόψη ότι τα ίδια πράγματα τα είχαν επιτύχει πολλές χώρες στην Δύση αλλά χωρίς να χρειαστεί να βιώσουν την ίδια έλλειψη ελευθερίας όπως η Κούβα, μία ανελευθερία που ήταν άμεση απόρροια της δικτατορικής φύσης του εκεί καθεστώτος, εύκολα καθίσταται αντιληπτό ότι ο συνολικός απολογισμός του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε ο Κάστρο, παρα τις όποιες επιμέρους θετικές πλευρές είχε (και αναμφίβολα είχε), είναι τελικά αρνητικός.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, καλό συστημα υγείας με εξαθλιωμένη οικονομία δεν ειναι δυνατόν να υπαρξει.
    Με ποιο νόμισμα θα μπορουσε το κράτος να αγοράζει απο το εξωτερικό μηχανήματα, αναλώσιμα, φάρμακα;

    Διάβασα οτι το κράτος δαπανούσε το ελάχιστο συνάλλαγμα που διέθετε για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των δυο-τριών νοσοκομείων που χρησίμευαν ως βιτρίνα και για τη διοχέτευση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία.
    Σε αυτες τις παροχές είχαν πρόσβαση μονον όσοι διέθεταν το λεγόμενο peso convertible που ισοδυναμεί με δολλαριο.

    Με το κοινο peso, στο οποιο το κράτος πλήρωνε μισθούς κλπ δεν ηταν διαθέσιμο για αγορά σχεδον τίποτε.

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    @Δύστροπη Πραγματικότητα @Αλίκη
    Υπάρχει ένα απλό ερώτημα που σπάνια τίθεται. Γιατί κάποιοι τομείς γνώρισαν ανάπτυξη στις χώρες με κρατικές οικονομίες και άλλοι όχι; Η απάντηση είναι απλή, αν λάβει κανείς υπ’ όψη του τις ανάγκες της κυβερνώσας κάστας (τα χαρακτηριστικά της είναι άλλη κουβέντα). Κι αυτές δεν είναι παρά να επιζεί από προβλήματα υγείας, να μορφώνει τα παιδιά της προετοιμάζοντάς τα για να στελεχώσουν τις θέσεις εξουσίας, να διαθέτει αποτρεπτική, επιθετική και καταπιεστική ισχύ και τέλος να μπορεί να κάνει αποτελεσματικές δημόσιες σχέσεις προς τους απανταχού θαυμαστές του συστήματος.

    Τα παραπάνω σημαίνουν καλό σύστημα υγείας (επιφανειακά για όλους), αποτελεσματικό σύστημα παιδείας (επίσης επιφανειακά για όλους), εξοπλισμούς με μοντέρνα και απειλητικά οπλικά συστήματα (χρήσιμο επίσης για το ψάρωμα των ανήσυχων πολιτών) και τέλος ένα τεράστιο σύστημα προπαγάνδας και ελέγχου της διακινούμενης πληροφορίας (που να δείχνει ότι όλα αυτά είναι δήθεν για το σύνολο του πληθυσμού). Οι άλλοι παραγωγικοί τομείς μπορούν να πάνε στο διάολο ή αν είναι κάποιοι από αυτούς είναι αναγκαίοι, να έχουν την ελάχιστη απαιτούμενη ποιότητα, προκειμένου να μην αποσπούν πόρους από τις πραγματικές προτεραιότητες της εξουσίας.

    Σχετικά με το τελευταίο, ίσως κάποιοι να θυμούνται τα λεωφορεία Icarus που είχαμε εισάγει τέλη της δεκαετίας του ’70 από την Ουγγαρία, με τη μέθοδο της ανταλλαγής προϊόντων. Τα επιτεύγματα αυτά της σοσιαλιστικής τεχνολογίας είχαν πολύ ισχυρούς κινητήρες, οι εξατμίσεις τους όμως είχαν το ελάττωμα να διοχετεύουν μεγάλο όγκο καυσαερίων στο χώρο των επιβατών, οι οποίοι με κλειστά τα παράθυρα έφταναν τα όρια της ασφυξίας. Δεν θυμάμαι κατά πόσον διορθώθηκε ποτέ το πρόβλημα, αν όμως έκανες τότε το λάθος να το επισημάνεις σε έναν κνίτη, την είχες πολύ άσχημα!

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «καλό συστημα υγείας με εξαθλιωμένη οικονομία δεν ειναι δυνατόν να υπαρξει.»

    Αλίκη το ότι έχουν ένα σχετικά καλό σύστημα υγείας το έχω διαβάσει σε διάφορα άρθρα, και από ανεξάρτητες μεταξύ τους πηγές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και αρκετές μη-αριστερές (θυμάμαι μάλιστα ότι είχαν δώσει πολύ έμφαση στην πρόληψη των ασθενειών, κάτι απολύτα κατανοητό αν ληφθεί υπόψη η κακή κατάσταση της κουβανικής οικονομίας).

    Η αναγνώριση πάντως κάποιων θετικών πλευρών στο δικτατορικό καθεστώς της Κούβας δεν σημαίνει φυσικά ότι ο συνολικός απολογισμός δεν είναι αρνητικός. Όπως ανέφερα στο τελευταίο μου σχόλιο, δυστυχώς είναι πολύ αρνητικός, ακριβώς γιατί και για αυτές ακόμα τις ελάχιστες θετικές πλευρές του καθεστώτος καταβλήθηκε ένα τεράστιο κόστος, που πήρε την μορφή μίας γενικευμένης φτώχειας και μίας εξίσου πανταχού παρούσας ανελευθερίας. Η μομφή εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος της Κούβας καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι και τα λίγα που πέτυχε, άλλες χώρες της Δύσης, δημοκρατικές χώρες, τα είχαν πραγματοποιήσει με πολύ μικρότερο κόστος – χωρίς να καταστρέψουν τις οικονομίες τους και χωρίς να επιβάλλουν ένα αστυνομικό κράτος πάνω στις κοινωνίες τους.

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η Ενη λέει:

    » Η μομφή εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος της Κούβας καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι και τα λίγα που πέτυχε, άλλες χώρες της Δύσης, δημοκρατικές χώρες, τα είχαν πραγματοποιήσει με πολύ μικρότερο κόστος »

    Σε ποια χωρα της Δυσης ειχε επιβληθει ενα πολυχρονο εμπορικο εμπαργκο, οπως στην Κουβα……..;;;

    Για να τα λεμε ολα….

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Ενη λέει:

    «Οι Κουβανοί έχασαν τον Κάστρο και τώρα μένουν με… τον Τραμπ
    Κοιτάζοντας στο αβέβαιο μέλλον
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11:12
    Οι Κουβανοί έχασαν τον Κάστρο και τώρα μένουν με… τον Τραμπ

    Αβάνα
    Με το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο κλείνει και οριστικά ένα κεφάλαιο για την Κούβα, που είχε ήδη αρχίσει να περνά εδώ και χρόνια στο παρελθόν, όμως τώρα οι Κουβανοί κοιτάζουν με αβεβαιότητα το μέλλον -κυρίως όταν στρέφουν το βλέμμα προς το βορρά.

    Οι πάγοι μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον είχαν αρχίσει να λιώνουν με τον Ομπάμα, αλλά η άφιξη του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ θέτει εν αμφιβόλω την συνέχιση της «επαναπροσέγγισης».

    ΗΠΑ και Κούβα είχαν αρχίσει με αργά βήματα τα τελευταία χρόνια να αποκαθιστούν σχέσεις, ενώ η κουβανική ηγεσία του Ραούλ Κάστρο είχε παράλληλα αρχίσει να προσανατολίζεται σε «διαφορετικό» μοντέλο για τη λειτουργία της χώρας και της οικονομίας.

    Ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο δεν έκρυβε ποτέ τις έντονες επιφυλάξεις του για την επαναπροσέγγιση με την Ουάσινγκτον -όπως ούτε και η αμερικανική πλευρά έκρυβε τη δυσφορία της απέναντι στον «λίδερ μάξιμο».

    Όταν ο Ομπάμα είχε πάει στην Κούβα, ένα ταξίδι από μόνο του ιστορικό, δεν υπήρξε συζήτηση συνάντησής του -σε αντίθεση με άλλους ξένους ηγέτες που είχαν προηγουμένως πάει στο νησί, όπως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

    Ωστόσο, ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κρατήσει -προεκλογικά τουλάχιστον- ακόμη σκλήρότερους τόνους απέναντι στην Αβάνα από ό,τι ο απερχόμενος Ομπάμα. Είχε φτάσει στο σημείο τους τελευταίους μήνες της εκστρατείας του να πει ότι θα κλείσει ξανά την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα, που ήταν το διπλωματικό αποκορύφωμα της επαναπροσέγγισης.

    Νωρίτερα, ο Τραμπ δεν είχε εμφανιστεί αρνητικός στην αποκατάσταση σχέσεων αλλά είχε επικρίνει ως «ασύμφερους» για τις ΗΠΑ τους όρους με τους οποίους συντελείται.

    Το τι στάση όντως θα κρατήσει ο Τραμπ είναι άγνωστο, και αυτή η αβεβαιότητα είναι, όπως σημειώνει το Reuters, απτή στον κουβανικό πληθυσμό, ο οποίος ακόμη «μεταβολίζει» την είδηση του θανάτου του Κάστρο. Στην ομάδα του για την πολιτική μετάβαση, ο Τραμπ έχει συμπεριλάβει και τον Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόνε, που είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της θέσης για συνέχιση σκληρού εμπάργκο απέναντι στην Αβάνα.

    Aπο το ΒΗΜΑ

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Για να τα λέμε όλα, πάνω απο 25 χρόνια η ΕΣΣΔ και οι σύμμαχοί τους, επιδοτούσαν -πλήρωναν στην ουσία- την Κούβα για να μπαίνει στο μάτι των αμερικάνων και να ανάβει φωτιές στη Ν. Αμερική και την Αφρική 🙂

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η Ενη λέει:

    Αστα, σχολιαστη, ποιοι πληρωναν και ποιοι «επιδοτουσαν» , ειναι ολες οι μεριες. Η CIA ας, πουμε , ποτέ δεν αναμιχθηκε στα προβληματα της Λατινικης Αμερικης ……και οχι μονο.
    Εν ταξει, θα τα γραψει η Ιστορία ομως ,για τους λαους που ζουνε σημερα, τους ενδιαφερει τι γινεται τωρα και τι τους επιφυλασσει το μελλον. 🙂

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η physicist λέει:

    Επιδοτήσεις έπαιρναν επί δεκαετίες και οι διάφορες Μπανανίες, από τις ΗΠΑ αυτές, αλλά κανείς από τους Τρουχίλλο, τους Σομόζα και πώς τους λέγανε όλους αυτούς δεν είχε νοιαστεί για την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού. Ανάμεσα στη μια μορφή δικτατορίας (την μπανανέρα) και την άλλη (τη σοσιαλιστική), η δεύτερη επιλογή έμοιαζε (και ήταν) προτιμότερη για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής στο συγκεκριμένο πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο.

    Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στους αχυρανθρώπους του Στάλιν στις χώρες του Παραπετάσματος και στους Λατινοαμερικανούς κομμουνιστές: οι πρώτοι επιβλήθηκαν στους λαούς με τη βία (ή με τη Γιάλτα, αν προτιμάς), οι δεύτεροι ήταν προϊόντα λαϊκών κινημάτων με γερές ρίζες στον τοπικό πληθυσμό. Στη ΛΔΓ, η πρώτη εξέγερση κατά του καθεστώτος Ούλμπριχτ έλαβε χώρα ήδο το 1953, στην Κούβα δεν μου είναι γνωστό κάτι αντίστοιχο παρά ακριβώς το αντίθετο, δηλ. στρατιωτικές επεμβάσεις έξωθεν. Ο κατάλογος στη Λατινική Αμερική είναι, δυστυχώς, μακρύς και το πιο πρόσφατο τέκνο αυτής της κοινωνικής πραγματικότητας είναι το καθεστώς Τσάβες-Μαδούρο — άθλιο μεν αλλά δημοκρατικά εκλεγμένο.

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Σε ποια χωρα της Δυσης ειχε επιβληθει ενα πολυχρονο εμπορικο εμπαργκο, οπως στην Κουβα»

    Ενη ακόμα και αν δεν υπήρχε το εμπάργκο των ΗΠΑ πάλι μαντάρα θα είχαν κάνει την οικονομία τους. Εκτός βέβαια και αν ανήκεις σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο κύριος λόγος που η κουβανική οικονομία τους είχε τα χάλια που είχε ήταν το εμπάργκο των ΗΠΑ και όχι το γεγονός ότι ήταν μία κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία – όπως ήταν οι οικονομίες όλων των κομμουνιστικών καθεστώτων, και όπου παρά το γεγονός ότι κανένα εμπάργκο δεν υπήρχε, παρόλα αυτά όλες τους ήταν πολύ προβληματικές και η γενικευμένη φτώχεια ο κανόνας.

    Για να τα λέμε όλα.

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η physicist λέει:

    Παράπλευρο: στη λίστα των προσωπικοτήτων στις οποίες έχει απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος της Τιμής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, περιλαμβάνονται ο Μπατίστα και ο Τρουχίλλο αλλά και οι Τσαουσέσκου, Τίτο, Περόν, Χαϊλέ Σελασσιέ. Μαζί και οι πρώην ‘Ελληνες Βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη (καθένας χωριστά), ο Ντεμιρέλ, ο Γκορμπατσώφ, ο Σεβαρντνάτζε και άλλοι.

    https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Tr%C3%A4ger_des_Gro%C3%9Fkreuzes_des_Bundesverdienstkreuzes

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Νομίζω ότι τα συμφέροντα που δημιουργούν ανάρμοστες σχέσεις μεταξύ κρατών Δεν εξασφαλίζουν συγχωροχάρτι στους δικτάτορες από την ιστορία

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η physicist λέει:

    Α, ναι, τη λίστα την έδωσα απλώς για πληροφορία ή/και για χαβαλέ. Εδώ έχει μέσα από Τσαουσέσκου μέχρι Βασίλλισα Σόνια της Σουηδίας, καμία σχέση.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο οποίος Τσαουσέσκου θα ερχόταν στην Αθήνα, 18 Νοέμβρη του 73. Τον πρόλαβε η εξέγερση

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η physicist λέει:

    Ήρθε μετά, επί Καραμανλή και κάνανε και την Έλενα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, που η Έλενα είχε δεν είχε βγάλει ούτε το Δημοτικό. Αλλά οι σκοπιμότητες βλέπεις.

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Όλα καθορίζονται από τα συμφέροντα 😎

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η physicist λέει:

    70% στις προκριματικές της κεντροδεξιάς στη Γαλλία ο Φιγιόν!

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η Ενη λέει:

    ««Σε ποια χωρα της Δυσης ειχε επιβληθει ενα πολυχρονο εμπορικο εμπαργκο, οπως στην Κουβα»

    Μα αλλα λογια ΔΠ, βρισκω μαλλον ατυχή την» παρομοιωση» με «χωρα της Δυσης «, δεδομενου οτι μιλαμε για ενα αποκλεισμενο νησί ,που επι δεκαετιες του ειχε επιβληθει ενα σκληρο εμπορικο εμπαργκο,, του οποιου το αποτελεσμα σιγουρα θα απεβαινε σε λιμοκτονια του λαου.
    Οταν μαλιστα μετα το 1991, σταματησε και η βοηθεια της ομοσπονδιακης Ρωσιας (μετα την καταρρευση της ΕΕΣΔ,) η οικονομια της χωρας αντιμετωπισε προβλημα επιβιωσης για ολο το λαο της Κουβας.

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Μα αλλα λογια ΔΠ, βρισκω μαλλον ατυχή την» παρομοιωση» με «χωρα της Δυσης»

    Μόνο που δεν είμαι εγω Ενη που έκανα την σύγκριση της Κούβας με την Δύση αλλά εσυ. 😉

    Το απόσπασμα που σχολιάζεις («Σε ποια χωρα της Δυσης ειχε επιβληθει ενα πολυχρονο εμπορικο εμπαργκο, οπως στην Κουβα») είναι από δικό σου σχόλιο* στο οποίο εγω απαντούσα (και στα οσα έγραψα από ότι είδα ΔΕΝ απαντάς).

    (Και τα εισαγωγικά μέσα στα οποία είχα την συγκεκριμένη φράση νόμιζα ότι καθιστούσαν σαφές πως δεν επρόκειτο για δική μου φράση αλλά για φράση κάποιου άλλου, την οποία σχολίαζα.)

    * https://sxoliasths.wordpress.com/2016/11/26/sxoliasths-liberal-01-227/#comment-16092

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Ενη λέει:

    «Η μομφή εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος της Κούβας καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι και τα λίγα που πέτυχε, άλλες χώρες της Δύσης, δημοκρατικές χώρες, τα είχαν πραγματοποιήσει με πολύ μικρότερο κόστος – χωρίς να καταστρέψουν τις οικονομίες τους και χωρίς να επιβάλλουν ένα αστυνομικό κράτος πάνω στις κοινωνίες τους.

    (αποσπασμα σχολιου ΔΠ προς Αλικη 27/11 13,25)

    …και η Ενη απαντα, συμπεριλαμβανοντας την ανωτερω φραση του ΔΠ, σχετικα με» χωρες της Δυσης.» (που πρωτος εσυ ανεφερες στο σχολιο σου προς Αλικη 27/11 13,25, ).

    Βλ. κατωθι σχολιο Ενης 15,02.

    Ο/Η Ενη λέει:
    27 Νοεμβρίου 2016 στο 15:02
    » Η μομφή εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος της Κούβας καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι και τα λίγα που πέτυχε, άλλες χώρες της Δύσης, δημοκρατικές χώρες, τα είχαν πραγματοποιήσει με πολύ μικρότερο κόστος »

    Σε ποια χωρα της Δυσης ειχε επιβληθει ενα πολυχρονο εμπορικο εμπαργκο, οπως στην Κουβα……..;;;

    Για να τα λεμε ολα….»

    υγ. Ελπιζω να ειδες ΔΠ, οτι εσυ πρωτος ανεφερες το «χωρες της Δυσης» και ακολουθησε το δικο μου σχολιο σε τυπο ερωτησης, ακριβως αμεσως απο το δικο σου . 13,25 εσυ – 15,02 εγω, 27/11.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ενη με την αναφορά σε χώρες της Δύσης εννοούσα χώρες που ήταν δημοκρατικές. Τέτοιες υπήρχαν και στην Λατινική Αμερική την εποχή της κουβανικής επανάστασης. Σου έδωσα μία σχετική απάντηση* για τα περί εμπάργκο που ανέφερες και μέχρις στιγμής δεν έχεις απαντήσει.

    *https://sxoliasths.wordpress.com/2016/11/26/sxoliasths-liberal-01-227/#comment-16097

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η Ενη λέει:

    *https://sxoliasths.wordpress.com/2016/11/26/sxoliasths-liberal-01-227/#comment-16097

    ΔΠ, αυτο το λινκ λεει οτι υπαρχει κατι λαθος και δεν ανοιγει

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Εαν αφαιρέσεις το αστεράκι ανοίγει κανονικά Ενη, σε μένα τουλάχιστον ανοίγει (είναι ένα σχόλιό μου λίγο παραπάνω).

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.