Απεμπλοκή για τις Σκουριές με υπογραφή Σταθάκη

Η σταθερότητα αυτών των … τα σπάζει 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  /  Απεμπλοκή για τις Σκουριές με υπογραφή Σταθάκη

Νέα σελίδα ξεκινά για τις Σκουριές μετά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την ανάληψη της ηγεσίας του από τον Γιώργο Σταθάκη. Ο νέος υπουργός, με απόφαση που υπέγραψε, «ξεπαγώνει» την κατασκευή της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς εγκρίθηκε το συμπληρωματικό-τροποποιητικό τεύχος του προσαρτήματος 4 της τεχνικής μελέτης του έργου.

Η συγκεκριμένη αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός» είχε υποβληθεί από πέρυσι τον Μάιο στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών  του ΥΠΕΝ για την έγκριση του συμπληρωματικού -τροποποιητικού τεύχους. Η εν λόγω αίτηση που ήταν απαραίτητη, επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ζητήσει την αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, παρέμενε στο συρτάρι του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη με αποτέλεσμα να είναι τελικά στον αέρα ολόκληρη η επένδυση.

Η νέα απόφαση του κ. Σταθάκη επιτρέπει πλέον τη χωροθέτηση του εργοστασίου, αφότου προηγηθεί η επικαιροποίηση του φακέλου για την λήψη άδειας δόμησης από την Πολεοδομία.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα της Eldorado Gold, της μητρικής εταιρείας της Ελληνικός Χρυσός, η παραγωγή από το μεταλλείο των Σκουριών θα ξεκινήσει το 2019 και η παραγόμενη ποσότητα τοποθετείται σε 6.200 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο στάδιο του έργου στις Σκουριές θα απορροφήσει 540 εκατ. δολάρια, ενώ οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες στην περιοχή, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,2 εκατ. δολάρια.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

One Response to Απεμπλοκή για τις Σκουριές με υπογραφή Σταθάκη

  1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Ήταν επόμενο να γίνει, καμιά κυβέρνηση δεν θα απέρριπτε ποτέ μια επένδυση τέτοιας κλίμακας, ιδιαίτερα σε συνθήκες βαριάς οικονομικής κρίσης. Ο μόνος λόγος που καθυστερούσε η τελική έγκριση ήταν διότι κάποιοι πολιτικοί είχαν εκτεθεί ρητορεύοντας κατά της Eldorado Gold και δεν έβρισκαν τόσο καιρό τον τρόπο να το κάνουν γαργάρα χωρίς βαρύ προσωπικό πολιτικό κόστος για τους ίδιους.

    Το θέμα που προκύπτει κατά τη δική μου οπτική γωνία είναι διαφορετικό. Πολλοί είναι οι πολιτικοί που ακολουθούν διάφορες κοινωνικές ομάδες οι οποίες για μια ποικιλία λόγων έρχονται σε αντίθεση με κάποια επενδυτική πρόταση, συνήθως όμως η αντίθεση αυτή εκδηλώνεται για λάθος λόγους και με λάθος τρόπο. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής της Ιερισσού που στάθηκαν αντίθετοι στην επένδυση, είχαν την αφέλεια να πιστεύουν ότι φωνάζοντας, προκαλώντας καταστροφές σε μηχανήματα, διαδηλώνοντας παρέα με μπάχαλους ή ακόμα και φωτοσοπάροντας αεροφωτογραφίες για να δείχνουν μολυσμένες οι ακτές από απόβλητα του εργοστασίου, θα μπορούσαν να κάνουν τους Καναδούς να σηκωθούν και να φύγουν. Μέγα λάθος που λειτούργησε τελικά προς όφελος των επενδυτών. Αφ’ ενός το κίνημα ηττήθηκε, οπότε δεν μπορεί πια να επηρεάσει τίποτα και αφ’ ετέρου δεν έγινε σοβαρή προσπάθεια, πέρα από πομπώδεις καταγγελίες, να ελέγχονται συστηματικά οι δραστηριότητες της εταιρίας ως προς την επίδρασή τους στο περιβάλλον, που είναι και το πιο σημαντικό ζήτημα.

    Τώρα κάποιων τους ήρθε ο ουρανός στο κεφάλι και κάποιοι γελάνε all the way to the bank, όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες. Τα ίδια που έγιναν και με το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, από τότε ανακατεύτηκαν διάφοροι δήθεν αγωνιστές, που βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν τον καπιταλισμό. Όσο για τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί επένδυσαν φυσικά στην αφέλεια των ψηφοφόρων όπως έκαναν παντού και εξαργύρωσαν την «αγωνιστικότητα» που επέδειξαν. Προπομποί του αναπόφευκτου έλληνα Τραμπ, που θα βρει τον τρόπο να μιλήσει στους ηττημένους της κοινωνίας – και να τους εκμεταλλευτεί με τη σειρά του.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.