Ζητεί εκλογές για να προλάβει τέταρτο μνημόνιο

Ο προβληματισμός του κ. Μητσοτάκη και το στοίχημά του είναι αν θα έχει «καθαρό» πολιτικό χρόνο να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του, ώστε και η κοινωνία να προλάβει να συνειδητοποιήσει ότι ακολούθησε τον σωστό δρόμο.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας…». Το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με συνομιλητές του παραπέμπει στην ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας. Σε αυτήν κυρίαρχος είναι ο προβληματισμός για το επαπειλούμενο τέταρτο μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, η κατάσταση της οικονομίας ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα. Η on the record συνέχεια ήταν η επανάληψη του αιτήματος για εκλογές από τον κ. Μητσοτάκη με φόντο το Προεδρικό Μέγαρο και μια αποστροφή για την «κρίσιμη κατάσταση» στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Γιατί ζητάει εκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ.; Η προφανής απάντηση είναι πολιτική. Οπως το έθετε στενός συνεργάτης του, «όταν προηγείσαι στις δημοσκοπήσεις, ζητάς εκλογές». Και η Ν.Δ. μετράει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, κατάρρευση που αγγίζει πλέον και το βασικό ατού του κυβερνώντος κόμματος που μέχρι πρότινος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι οπαδός της λογικής του «ώριμου φρούτου», όπως κάποια από τα στελέχη του κόμματός του, που θεωρούν ότι όσο περισσότερο παραμείνει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, τόσο το καλύτερο για τη Ν.Δ.

«Η κυβέρνηση δεν βγάζει κανένα κάστανο από τη φωτιά», συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αυτό είναι που κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα. Διότι αν μια κυβέρνηση της Ν.Δ. παραλάβει «καμένη γη», η κατάσταση δεν θα είναι εύκολα αναστρέψιμη, και η κοινωνική πλειοψηφία που θα τη στηρίξει στις εκλογές κινδυνεύει να αποδειχθεί εύθραυστη. Στην Πειραιώς θεωρούν πως αν οι εκλογές καθυστερήσουν πολύ, για παράδειγμα, ένα χρόνο σχεδόν από τώρα, η επόμενη κυβέρνηση κινδυνεύει να υποθηκεύσει εν τη γενέσει την πολιτική της επιβίωση αναγκαζόμενη να ψηφίσει ένα τέταρτο μνημόνιο. Τότε, διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης, «θα πρέπει να γίνουν σαφείς οι ευθύνες για το πώς φθάσαμε ώς εδώ». Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον στο νεοδημοκρατικό λεξιλόγιο η επέλαση του τέταρτου μνημονίου εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Το έθεσε με σαφήνεια ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας ότι «οι καμπάνες χτυπούν από παντού». «Σκοπεύει η κυβέρνηση να παραδώσει την εξουσία λίγο προτού φτάσουμε ξανά στο χείλος του γκρεμού ή μήπως έχουν στο μυαλό τους ότι θα επαναλάβουν εκείνο το δραματικό καλοκαίρι του 2015 σε μια απειλή ρήξης με την Ευρώπη;» αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Η χώρα γκρεμίζεται και η διέξοδος των εκλογών είναι λυτρωτική και για τη χώρα και για τον πρωθυπουργό», κατέληξε.

Κάπου εδώ εισέρχεται το τεχνοκρατικό επιχείρημα, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πιο ουσιαστικό από το πολιτικό για την επιβίωση της επόμενης κυβέρνησης. Σε αυτό φαίνεται να εστιάζεται η επιμονή της Πειραιώς για επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων, καθώς αν οι εκλογές αργήσουν πολύ –σε ένα χρόνο από σήμερα, για παράδειγμα– η χώρα και η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Οχι μόνο δεν θα προλάβει να πείσει εταίρους και δανειστές για τα μεταρρυθμιστικά της διαπιστευτήρια, ώστε να προλάβει να βγει στις αγορές, αλλά κινδυνεύει να συνδέσει την εκλογή της με την έλευση ενός τέταρτου μνημονίου, το οποίο, όπως λένε στην Πειραιώς, «θα είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Το οικονομικό επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. και ο οικονομικός του σύμβουλος Στέλιος Πέτσας δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης. Οχι μόνο επειδή η οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποίησε ήδη ότι ο προϋπολογισμός κινείται σε υφεσιακή λογική. Αλλά και επειδή όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, εδώ και μήνες, ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποκαθίστατο η εμπιστοσύνη και η χώρα θα επέστρεφε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποδείχτηκε γράμμα κενό. Για τη Ν.Δ. προέχει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. «Αυτό που περιμένει να ακούσει ένας σοβαρός επενδυτής είναι η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και ενός άλλου μείγματος πολιτικής, πρόσημα φιλοαναπτυξιακά», σημειώνει ο ίδιος. Ο προβληματισμός του κ. Μητσοτάκη και το στοίχημά του είναι αν θα έχει «καθαρό» πολιτικό χρόνο να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του, ώστε και η κοινωνία να προλάβει να αισθανθεί ότι ακολούθησε τον σωστό δρόμο.

Δυσοίωνα τα μηνύματα από την αγορά

Η Πειραιώς δεν συμμερίζεται ακόμη τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των θεσμών ότι το 2017 θα σημειωθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 2,7%. Οπως το έθετε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, «δεν βλέπουμε την οικονομία να γυρίζει». Δεν είναι ο μόνος λόγος της απαισιοδοξίας για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας που κυριαρχεί στο Μοσχάτο. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ. από την αγορά και το λιανικό εμπόριο, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ χειρότερα απ’ όσα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, πολλά από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, έχουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ οι προοπτικές δείχνουν ακόμη πιο δυσοίωνες εάν συνυπολογίσει κανείς ότι η αύξηση των εισφορών διώχνει επαγγελματίες από τη φανερή στη «μαύρη» οικονομία και άρα οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειώνονται. «Θα μαυρίσει όλη η οικονομία, αυτό ήδη συμβαίνει και αντί για ανάπτυξη θα έχουμε στασιμότητα ή συνέχιση της ύφεσης», όπως το έθετε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Το δεύτερο σενάριο, οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη υπολογίζουν ότι θα σημάνει απόκλιση ύψους 2-3 δισ. στο σκέλος των εσόδων, ενώ η πραγματική οικονομία θα «σέρνεται». Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι προφανή. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια «μαύρη τρύπα» χωρίς να λάβει νέα μέτρα και χωρίς να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

37 Responses to Ζητεί εκλογές για να προλάβει τέταρτο μνημόνιο

 1. Ο/Η zepos λέει:

  Άλλο ένα «εύσημο» για την πατρίδα μας..Σκίζουμε…

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η zepos λέει:

  Εμπαιγμός και τόλμη-του Σ.Καλύβα
  Απόσπασμα:
  «Μ​​ία από τις απογοητεύσεις της τελευταίας επταετίας υπήρξε το ότι μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας, μάλλον η πλειονότητα, κατέληξε στην εξαγωγή εσφαλμένων ερμηνειών και συμπερασμάτων από την κρίση, υιοθετώντας αρκετές φορές τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που ίσχυαν. Ετσι, για παράδειγμα, υποβαθμίστηκαν στη συνείδηση πολλών οι ανεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές που οδήγησαν στη διόγκωση του χρέους, το κουκούλωμα των ελλειμμάτων, η πλημμελής και επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, η συστηματική κακοδιοίκηση συνεπεία πελατειακών και συνδικαλιστικών πρακτικών ή η ευρύτατα διαδεδομένη μικρή και μεγάλη διαφθορά κ.λπ.

  Ακόμη και σήμερα, πολλοί θεωρούν πως στην κρίση οδήγησε η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο, ενώ είναι διαδεδομένες διάφορες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες ήταν αποτέλεσμα οργανωμένης επιχείρησης καταλήστευσης της χώρας από τους «ξένους». Τις αντιλήψεις αυτές εκμεταλλεύθηκαν πολιτικοί οπορτουνιστές ως εφαλτήριο για την κατάληψη και νομή της εξουσίας.
  Η αντιστροφή αυτή της πραγματικότητας συμπυκνώνεται με τον εναργέστερο ίσως τρόπο στο πρόσωπο του Ανδρέα Γεωργίου, ενός ανθρώπου που άφησε μια επιτυχημένη διεθνή καριέρα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα, ξαναστήνοντας την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αντί να τον τιμήσουμε για τις θυσίες του, τον εξευτελίσαμε και τον σέρνουμε στα δικαστήρια..»

  http://www.kathimerini.gr/882302/opinion/epikairothta/politikh/empaigmos-kai-tolmh

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Elias λέει:

  Νομίζω ότι το τελευταίο που θέλει ο Μητσοτάκης είναι εκλογές, και ειδικά την καυτή πατάτα που ονομάζεται εφαρμογή του μνημονίου. Απλά θέλει να είναι σε θέση μάχης όταν ο Τσίπρας κάνει τη βρώμικη δουλειά, (που φυσικά θα του κοστίσει τη δημοτικότητα του), ώστε να αρπάξει την εξουσία, όταν το μόνο μέτρο που θα έχει μείνει θα είναι η μείωση του δημόσιου τομέα.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Η εικόνα που έχω προσωπικά για τις δραστηριότητες των πιο πολλών υπουργών αλλά και του πρωθυπουργού, είναι ότι κινούνται με βάση κυρίως την προοπτική συγκράτησης κατά το δυνατό της εκλογικής τους πελατείας και της κομματικής τους βάσης, αδιαφορώντας επικίνδυνα για τα συμφέροντα της χώρας. Αυτού του είδους οι πολιτικές δεν έχουν βέβαια μακρά πνοή, υπάρχει όμως και ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει καθοριστικά την ημερομηνία των εκλογών, άρα και την κυβερνητική πολιτική συμπεριφορά, όπως σημειώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Γιάννης Πρετεντέρης. Και αυτός δεν είναι άλλος από την ημερομηνία παραγραφής των ποινικών αδικημάτων που έχουν ενδεχομένως διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα συμβεί με τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου το Μάιο ή Ιούνιο του 2017. Λογικά κανείς νυν ή πρώην υπουργός δεν θέλει να τον τρέχουν με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία μάλιστα ενδέχεται να είναι και κοινοβουλευτικά αυτοδύναμη. Ο Γ.Π. Σημειώνει βέβαια και έναν ακόμα παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει την ημερομηνία των εκλογών, αυτόν της εκλογής βουλευτών με λίστα, η οποία θα συμβεί αν οι κάλπες στηθούν λίγο νωρίτερα. Προσωπικά και πάλι, θεωρώ τον παράγοντα αυτόν δευτερεύοντα. Τους κυβερνώντες απατεώνες, το μόνο που τους απασχολεί εκτός από τη νομή της εξουσίας, είναι να μη διασυρθούν στο πανελλήνιο και η πολιτική τους καριέρα τελειώσει άδοξα.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η physicist λέει:

  http://m.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/griechenland/wolfgang-schaeuble-soll-griechenland-schulden-erlassen-14515727.html

  FAZ: Ο Σώυμπλε πιέζεται από το Γιούρογκρουπ και το ΔΝΤ να συγκατατεθεί σε συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας. — Για να φτάσει να το γράφει η εξ απορρήτων του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ, κάτι θα ξέρει. Φυσικά, μια τέτοια ρύθμιση δεν θα γίνει πριν τις Ομοσπονδιακές Εκλογές το φθινόπωρο του 2017. Η Κυβέρνηση δεν θα κουνηθεί ούτε χιλιοστό προς εκλογές, τουλάχιστον μέχρι τότε.

  ΥΓ: Δεν ξέρω από πού αντλεί την εκτίμησή του περί αυτοδύναμης ΝΔ ο αρθρογράφος. Η ΝΔ όχι μόνον απέχει από την αυτοδυναμία αλλά στερείται και δυνητικών συμμάχων, αφού όλες οι ενδείξεις είναι πως η φερόμενη ως Κεντροαριστερά φλερτράρει με τον Σύριζα.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η physicist λέει:

  Διόρθωση: η αρθρογράφος.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η physicist λέει:

  (Με ποσοστό 71% επανεξελέγη για τρίτη συνεχόμενη φορά Πρόεδρος της Νικαράγουας ο Ντανιέλ Ορτέγκα.)

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Η ΝΔ όχι μόνον απέχει από την αυτοδυναμία αλλά στερείται και δυνητικών συμμάχων, αφού όλες οι ενδείξεις είναι πως η φερόμενη ως Κεντροαριστερά φλερτράρει με τον Σύριζα.»

  Όχι Φυσικέ, έχω την αίσθηση πως δεν ισχύει αυτό που λες. Για το Πασοκ δεν είμαι απόλυτα σίγουρος τι θα κάνει σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ αλλά για το Ποτάμι το θεωρώ δεδομένο ότι θα συμπράξει σε μία κυβερνητική συνεργασία μαζί της (αλλά ακόμα και για το Πσοκ αυτό θεωρώ πως είναι το πιθανότερο, μία μετεκλογική συνεργασία με την ΝΔ). Το πρόβλημα είναι πως το Ποτάμι είναι αρκετά πιθανό ότι θα μείνει εκτός βουλής οπότε έτσι θα καταστεί δυσχερέστερος ο σχηματισμός μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης υπο την ΝΔ (χώρια το γεγονός ότι με τον ένα δυνητικό κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ εκτός βουλής αναγκαστικά θα αναβαθμιστεί ο άλλος, το Πασοκ).

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η physicist λέει:

  Το Ποτάμι δεν το βλέπω στη Βουλή, ΔΠ. Το πασόκ είναι ικανό για όλα και μάλλον αλλοιθωρίζει προς σύριζα, ο ΓΑΠ ακόμα σαφέστερα. Η Ζωή και ο Λαφαζάνης (που δεν τους προσμετρώ στην Κεντροαροστερά, ασφαλώς) προθυμότατα θα συνασπίζονταν με τον σύριζα, ο Καμμένος ούτως ή άλλως, το άλλο το σίχαμα με τις τηλεοπτικές κατάρες είναι ανυπόληπτο με όποιον κι αν συνασπιστεί, αν μπει στη Βουλή. Τα άλλα δύο κόμματα είναι το ΚΚΕ και τα απόβλητα. Θαυμάσια.

  Η πολιτκή σκηνή της χώρας είναι μια ωραία ατμόσφαιρα και η αρθρογράφος ονειρεύεται αυτοδυναμίες της ΝΔ και αποδίδει τη βιασύνη του κ. Κ. Μητσοτάκη σε «ανησυχίες» για τέταρτο Μνημόνιο. Δεν με πείθει καθόλου — αν υπάρχουν ανησυχίες, αφορούν την πολύ ρεαλιστική πιθανότητα να υπάρξει μια οποιαδήποτε, έστω συμβολική ρύθμιση για το χρέος, την οποία οι αδίστακτοι του Σύριζα και η καλολαδωμένη μηχανή προπαγάνδας που δουλεύει σε πολλά επίπεδα της κοινωνίας (σχολείο, Τέχνες, Τύπος, δημόσια γνώμη) να την παρουσιάσει πειστικά ως επιτυχία του Α.Τ. Οπότε το θέμα της αυτοδυναμίας θα τεθεί σαφέστατα αλλά με άλλον υποψήφιο να την κατακτήσει, όχι με τον κ. Κ.Μ.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Φυσικέ, εκει έχει το ενδιαφέρον, στη διαφωνία. Αν συμφωνούσες με την αρθρογράφο, πολύ πολύ να έγραφες «καλά τα λέει». 🙂

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Φυσικέ συμφωνώ απολύτα ότι το ενδεχόμενο μίας ρύθμισης του χρέους προβληματίζει την νυν ηγεσία της ΝΔ και είναι ίσως ο ισχυρότερος λόγος που την ωθεί να ζητεί εκλογές το συντομότερο. Από την άλλη μεριά όμως, ακόμα και αν υπάρξει αυτή η ρύθμιση για το χρέος, εαν δεν συνοδευτεί και από μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάταξη της οικονομίας τότε η όποια επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι βραχύβια και κατόπιν η κατάρρευσή της ακόμα ταχύτερη.

  Θέμα ηγεσίας στην ΝΔ δεν πρόκειται να τεθεί πριν τις εκλογές. Αλλά ακόμα και μετά τις εκλογές, εφόσον η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία, εαν η διαφορά με τον Συριζα είναι πάνω από 5-6% τότε δεν θα είναι καθόλου εύκολο να τεθεί θέμα ηγεσίας. Τέτοιο θέμα θα τεθεί αν η διαφορά είναι μικρότερη (οσο μικρότερη, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα να τεθεί ένα τέτοιο θέμα) ή αν φυσικά η ΝΔ έρθει δεύτερη, ακόμα και αν η διαφορά είναι αρκετά μικρότερη από αυτή στις προηγούμενες εκλογές.

  ΥΓ. Για το κόμμα Λαφαζάνη πιστεύω πως δεν θα τα καταφέρει να μπει στην βουλή για το δε κόμμα της Κωνσταντοπούλου επίσης το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να μην τα καταφέρει (αν και πιστεύω πως ενω και αυτή έχει λίγες πιθανότητες να μπει στην βουλή παρόλα αυτά είναι περισσότερες από αυτές της ΛΑΕ του Λαφαζάνη, που είναι σχεδόν ανύπαρκτες).

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η physicist λέει:

  Σχο, αν συμφωνούσα, μάλλον δεν θα έγραφα τίποτε, καλά λες. 😉

  ΔΠ, είμαι απολύτως ικανοποιημένος με την παρούσα ηγεσία της ΝΔ διότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει καλύτερη ενώ συγχρόνως μου φαίνεται καλή και σε απόλυτα μεγέθη. Δεν έχω κανένα ζήτημα με την ηγεσία της ΝΔ, ενοχλούμαι όμως (μέχρις ενός βαθμού) από άρθρα που δεν καταλαβαίνω γιατί αποκρύπτουν ή/και διαστρεβλώνουν την αλήθεια με τρόπο οφθαλμοφανή. Για να είμαι μάλιστα ακριβέστερος, η υποψία μου είναι πως το άρθρο είναι αβανταδόρικο, και δεν μ’ αρέσει καθόλου αυτό. Όσο κι αν αντιτίθεμαι σφοδρά στον Σύριζα, δεν χωνεύω άρθρα που ωραιοποιούν την κατάσταση εις βάρος του. Η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Όχι μόνο κουράζει αλλά και προσβάλλει τη νοημοσύνη να βγαίνει κάθε μέρα ένας αρθρογράφος και να λέει οσονούπω φεύγει ο Σύριζα, μην κοροϊδευόμαστε.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η δεξιος λέει:

  Eίναι πάντως πραγματικό πρόβλημα να αλλάξει η κυβέρνηση λίγο πριν τελειώσει το πρόγραμμα και ενώ τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων θα είναι ακόμη σε απαγορευτικά επίπεδα διότι αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέο μνημόνιο.
  Ακριβώς για το λόγο αυτό η ΝΔ έχει αρχίσει από τώρα (σήμερα στην τηλεόραση ο Δένδιας) να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για να το χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ.Η ρύθμιση του χρέους δεν έχει τόση σημασία όσο ο ρυθμός ανάπτυξης καθώς όλα έχουν υπολογισθεί με ρυθμό 2,7% το 2017 και αυτό δεν διαφαίνεται προς το παρόν,πράγμα που σημαίνει νέα μέτρα για να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης.
  Θεωρώ ότι όντως ο Μητσοτάκης δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει αναστροφή ( ο κυριότερος σύμβουλός του είναι ό ίδιος παλιός δημοσκόπος) και δρά ανάλογα.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Mitsos λέει:

  Ούτε μία στο εκατομμύριο υφίσταται πιθανότης να κουρευτεί χρέος ποτέ. Μετά το 2023 ίσως ή μετά από έξοδο της χώρας από την ΕΟΚ και βλέπουμε. Το έχουν υπογράψει οι Συριζαίοι αυτό το Φλεβάρη του 15 και το γνωρίζουν αλλά πρέπει κάτι να λένε για να πηγαίνει ο κόσμος ακόμα στον κισε να πληρώνει τα μπιλιετάκια που του στέλνουνε και να ελπίζει ότι αν είναι καλό παιδί θα του κουρέψουνε το χρέος οι Γερμανοί. Το ελληνικό χρέος δεν κουρεύεται διότι απαγορεύεται από το αρθρο 120 της συνθήκης της Λισαβώνας. Απλά είναι τα πράγματα. Για αυτό το χρέος έγινε διακρατικό το 2012 με το PSI και έγινε κούρεμα του μη διακρατικού χρέους. Βασικά κουρέψανε τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, το χρέος προς τις ΔΕΚΟ, το χρέος προς λοιπές υπηρεσίες του δημοσίου και μικρό μέρος του χρέους προς τραπεζικούς οργανισμούς, τους οποίους μετά ανακεφαλαιοποίησαν 3 φορές και ακόμα δεν έχουν σταθεί στα πόδια τους και ούτε πρόκειται.

  Καλά τα Συριζαίικα παραμυθάκια αλλά δεν πείθουν ούτε τα πρόβατα που βόσκουνε στον Ψηλορείτη.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Αλικη λέει:

  Φυσικέ και Δυστροπε: Προσωπικά δεν πιστεύω οτι αυτο που «καίει» τον μέσο πολίτη ειναι το ζητημα του χρέους -και πολυ σωστα, δεδομένου οτι δεν σχετίζεται με την αναθέρμανση της οικονομιας (επενδύσεις, ανάπτυξη, παραγωγικότητα).

  Αλλο αν ο ΣΥΡΙΖΑ το εχει κανει σημαία, με τον λαικισμο που τον διακρίνει. Άρχικα ειχε τσιμπήσει πολύς κοσμος στο σχετικό σύνθημα (πιστεύοντας μαλιστα αρκετοί -οσο απίστευτο κι αν ακούγεται- οτι η διαγραφη χρέους που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε και την διαγραφη των δικών τους ιδιωτικών χρεών προς τραπεζες κλπ).

  Τωρα ομως, με τα χάλια της οικονομιας, την ανεργία, τις μειώσεις κλπ δεν νομιζω οτι το ζητημα παραμένει τοσο αβανταδόρικο ωστε να μπορέσει να ανατάξει την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η xBerliner λέει:

  Στα αρνητικά της πρώτης φοράς αριστεράς να προσθέσουμε και την επίσημη πλέον αναβάθμιση της ιεραρχίας σε ισότιμο κυβερνήτη της χώρας. Ο Φίλης απομακρύνθηκε για τους λάθους λόγους και σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής που το παπαδαριό μπορεί απροκάλυπτα να ανεβοκατεβάζει υπουργούς παιδείας (προς το παρών). Η απροκάλυπτη δήλωση Καμμένου και εν συνεχεία επαλήθευση από τον Ιερώνυμο ότι αν ο δεύτερος ήθελε ο πρώτος θα έριχνε την κυβέρνηση και η σιωπηρή αποδοχή από τον πρωθυπουργό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «δεν πιστεύω οτι αυτο που «καίει» τον μέσο πολίτη ειναι το ζητημα του χρέους»

  Δεν είναι αυτό που τον απασχολεί Αλίκη από την άλλη όμως μία (σημαντική) μειωσή του χρέους όντως θα βοηθήσει την οικονομία. Ή μάλλον, για να το θέσω πιο σωστά, μία μείωση του χρέους είναι μία από τις παραμέτρους που θα έχουν συμβολή στην ανάταξη της οικονομίας αλλά από μόνη της *δεν* φτάνει. Για αυτό και ανέφερα σε σχόλιό μου παραπάνω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ στηριχθεί για να δρέψει πολιτικά οφέλη αποκλειστικά στην μείωση του χρέους τότε το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να κάνει μία τρύπα στο νερό. Ακριβώς επειδή η μείωση του χρέους από μόνη της δεν αρκεί για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Οπότε, και εδω υποθέτω συμφωνούμε, μία μείωση του χρέους δεν μπορεί από μόνη της να διασώσει την κυβέρνηση και να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία. Εαν δεν γίνουν κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να σέρνεται και έτσι δεν θα υπάρξουν πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση.

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η physicist λέει:

  @ΔΠ, Αλίκη,

  ο Σύριζα παίζει (από οξυδέρκεια ή από βλακεία, δεν έχει σημασία) πολύ αποτελεσματικά το παιχνίδι του Παραλόγου με το οποίο είναι θρεμμένος ο Ελληνικός λαός (και όχι μόνο). Ευθείες λογικές συνεπαγωγές σαν κι αυτές που αναφέρετε δεν έχουν κατανάγκη εγκυρότητα στην Πολιτική: μια πιθανή έστω συμβολική νίκη της Κυβέρνησης στο θέμα του χρέους είναι σε θέση να παρατείνει σημαντικά τη ζωή της και όπως ξέρουμε παράταση σημαίνει εδραίωση.

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Δεν συμφωνώ μαζί σου Φυσικε σε αυτό που λες στο τελευταίο σχόλιο. Θεωρώ ότι η κρίση σου επηρεάζεται σε παρα πολύ μεγάλο βαθμό από την γενικότερη εναντίον της Αριστεράς στάση που σε διακρίνει, και η οποία σε ωθεί, χωρίς να το συνειδητοποιείς, στο να αποδίδεις στην Αριστερά μία παντοδυναμία που πολύ απλά δεν την έχει (βασικά θα έλεγα πως ειναι σημαντικά αποδυναμωμένη).

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η Mitsos λέει:

  Φυσικέ και Δυστροπε: Προσωπικά δεν πιστεύω οτι αυτο που «καίει» τον μέσο πολίτη ειναι το ζητημα του χρέους -και πολυ σωστα, δεδομένου οτι δεν σχετίζεται με την αναθέρμανση της οικονομιας (επενδύσεις, ανάπτυξη, παραγωγικότητα).

  Σε μια χρεοκοπημένη χώρα όπου για να εξυπηρετηθεί το χρέος φορολογείται ακόμα και ο αέρας που αναπνέουν οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι τους, ουδείς επενδύει. Το μόνο που κοιτάζει να κάνει είναι να δει πώς θα κάνει καμιά αρπαχτή με το κράτος ως κρατικοδίαιτος και μετά να την κάνει για τρίτες χώρες. Το χρέος όσο παραμένει σε επίπεδο 200% και βάλε του ΑΕΠ θα αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε σοβαρή επένδυση. Αλλά στις μέρες μας έφτασε το ξεπούλημα των πάντων όσο όσο ακόμα και των οπλικών συστημάτων της χώρας να θεωρείται αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και μεταρρύθμιση.

  Φυσικέ μην ανησυχείς, χρέος δεν κουρεύεται. Ουδείς δίνει μετά την κωλοτούμπα Συριζα 85 δις για να τα κουρέψει σε λίγους μήνες. Οσο η χώρα θα γυρεύει μνημόνια και δανεικά από τον Σόιμπλε τόσο δεν θα κουρεύεται τίποτα. Οταν φτάσει και εάν φτάσει ποτέ η χώρα να μην χρειάζεται πακέτα διάσωσης, μετά ίσως μπει στο τραπέζι μια επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους διότι χρέος διακρατικό με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβώνας δεν κουρεύεται. Αυτήν την επιμήκυνση που θα έρθει γύρω στο 2023 θα την βαπτίσουν κούρεμα οι εδώ γελοίοι διότι έτσι νομιζουνε ότι κοροιδεύουν τις αγορές. Το πόπολο μπορεί να το χάψει αλλα οι αγορές ομολόγων είναι οι πλέον ώριμες αγορές αφού δεν αποτελούνται από την κάθε κυρά Κατίνα που παίζει χρηματιστήριο αλλά αποκλειστικά από θεσμικούς επενδυτές που παίζουν μακροχρόνια, και δεν χάβουν μύγες. Η Ελλάς δεν πρόκειται να βγει στις αγορές στο ορατό μέλλον. Τώρα στο αόρατο που δεν θα ζω εγώ για να το δώ δεν με αφορά. Ας το δούνε οι επόμενοι.

  Η μόνη περίπτωση να βγει κάποτε στις αγορές η χώρα είναι :
  1) Να βγει εκτός Ευρωζώνης με το σχέδιο Σόιμπλε
  2) Να κουρευτεί το χρέος μονομερώς αλλα κατ ουσίαν με συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τον Σόιμπλε. Αυτό ονομάζεται μυστικη διπλοματία κάτι που δεν μπορεί η ελληνική πολιτική αλήτ να πράξει διότι δεν ξέρει να κρατά το στοματάκι της κλειστό. Θα βγει λοιπόν και θα πανηγυρίζει για το κούρεμα ως νίκη εναντίον του κακού Σόιμπλε. Για αυτό λοιπόν δεν πρόκειται να τους εμπιστευτεί ποτέ η γερμανική πλευρά και να τους βοηθήσει πραγματικά.
  3) Να σταματήσει η κλοπή και η κρατικοδίαιτη αλήτ να αρμέγει το δημόσιο για ένα διάστημα ώστε να μπορέσουν οι αγορές να λάβουνε το μήνυμα ότι η χώρα σοβαρεύτηκε κάπως. Ούτε αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί ποτέ, καθότι αυτή η ελίτ χρηματοδοτεί τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους.

  Αν γίνουν όλα αυτά μετά από καμιά δεκαετία από τότε που θα γίνει η αλλαγή νομίσματος, μπορεί οι αγορές να δανείσουν τη χώρα με κάποιο λογικό αντίτιμο. Διαφορετικά θα ζητάνε αυτά που ζητάνε σήμερα. 23% στο εικοσαετές ομόλογο και 12% στο δεκαετές. Με τέτοια επιτόκια όποιος επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο θα προκαλέσει ολική καταρευση του κράτους σε 6 μήνες.

  Οπότε το μνημόνιο θα παραμείνει στην Ελλάδα για δεκαετίες και θα την αφανίσει από προσώπου γης. Μόνο με επανάσταση ή με στρατιωτικό κίνημα ή με το να πετάξουν την Ελλάδα κλωτσηδόν από την ΕΟΚ οι Γερμανοί θα αλλάξει αυτή η πορεία. Και τα τρία γεγονότα, ειδικά το πραξικόπημα το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό, ειδικά μετά από μια τουρκική εισβολή, η οποία σύμφωνα με τους Αμερικανούς είναι υπόθεση χρόνου. Τοποθετείται από διπλωματικές πηγές του State Dept γύρω στο 2020.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Αλικη λέει:

  Δυστροπε, συμφωνω απολυτα και στα δυο πιο πάνω σχολια σου (προς εμένα και προς τον Φυσικό).

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η physicist λέει:

  … επηρεάζεται σε παρα πολύ μεγάλο βαθμό από την γενικότερη εναντίον της Αριστεράς στάση που σε διακρίνει, και η οποία σε ωθεί, χωρίς να το συνειδητοποιείς, στο να αποδίδεις στην Αριστερά μία παντοδυναμία που πολύ απλά δεν την έχει …

  Ενδέχεται, αυτό δεν μπορώ να το αποκλείσω (όπως δεν μπορώ ν’ αποκλείσω σχεδόν τίποτε). Σημείωσε, ωστόσο, πως όλη η δυσαρέσκεια με τον Σύριζα στην πατρίδα μας ελάχιστα έχει αποβεί σε όφελος μιας πολιτικής ή μιας νοοτροπίας που θα τη χαρακτηρίζαμε «φιλελεύθερη» ή «ορθολογική» ή κάτι παρόμοιο. Αντίθετα, τη δυσαρέσκεια την καρπώνονται κυρίως είτε Κόμματα με αριστερή ρητορική είτε διάφοροι πυροβολημένοι.

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η physicist λέει:

  Ποια Κυβέρνηση θα είχε υπουργοποιήσει, εν έτει 2016, αυτά τα πρόσωπα που οι κανόνες καλής συμπεριφοράς μου απαγορεύουν να χαρακτηρίσω; Πότε άλλοτε είδαμε αυτό το γκροτέσκο θέαμα μιας Υπουργού να ωθεί με τα χέρια της θετικές και αρνητικές ενέργειες στο σβέρκο ενός ανθρώπου; Ή έναν Υφυπουργό Παιδείας με ειδικότητα στις σχοινοτενείς, ακατανόητες, κενές περιεχομένου αερομπουρδολογίες; Και άλλα αμέτρητα ων ουκ έστιν αριθμός;

  Σου ζητάω, λοιπόν, ΔΠ, να κάνεις μια νοητή σφυγμομέτρηση, μιαν υποθετική ερώτηση σ’ ένα υποθετικό αντιπροσωπευτικό δείγμα των Ελλήνων και να μου πεις ειλικρινά: πόσοι, πιστεύεις, θα απαντούσαν χωρίς δισταγμό ότι αυτά τα πρόσωπα είναι, κατά Σόκαλ, intellectual impostures και πόσοι, αντιθέτως, θα ισχυριζόντουσαν ότι, παρά ορισμένες ακρότητές τους είναι «αξιόλογοι και καταξιωμένοι αντιπρόσωποι του πνευματικού χώρου»; Και μετά αναλογίσου ότι αυτή η αύρα της ποιότητας, της πνευματικότητας και της αβάσταχτης δηθενιάς που περιτριγυρίζει όλον αυτόν τον ανυπόφορο συρφετό των αλλοπρόσαλλων στηρίζεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι έχουν μιαν αριστεροσύνη, ένα προοδευτικό κατιτίς, ότι είναι εκφραστές ενός ανεξάντλητου μύθου που τους επιτρέπει να αερολογούν εις το διηνεκές χωρίς να χάνουν τη γοητεία τους.

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Φυσικέ αυτό που βλέπω εγω είναι μία ευρύτερη αμφισβήτηση της κατεστημένης πολιτικής τάξης πραγμάτων, όπως αυτή ισχύει τα τελευταία πάνω κάτω 40 χρόνια. Και αυτή η αμφισβήτηση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά διεθνές. Επιπλέον, αυτή η αμφισβήτηση εκφράζεται διαμέσου κομμάτων (ή υποψηφίων) ανεξάρτητα από το αν αυτά βρίσκονται στα αριστερά ή στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

  Εδω σε μας εκφράζεται από ευρισκόμενους στο αριστερό-ακροαριστερό τμήμα του πολιτικού φάσματος ενω στις περισσότερες από τις άλλες χώρες όπου υφίσταται αυτή η αμφισβήτηση το πολιτικό της πρόσημο είναι δεξιό-ακροδεξιό. Η κοινή συνισταμένη όμως, είτε εδω είτε αλλού, είναι αυτή ακριβώς η αμφισβήτηση της κατεστημένης κοινωνικο-πολιτικής τάξης που υφίσταται χοντρικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως σήμερα. Το φαινόμενο είναι διεθνές οπότε δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να το εξηγήσουμε αυστηρά και μόνο (αναφέρομαι εδω στην Ελλάδα) με αναγωγές σε μία υποτιθέμενη, και τάχα διαχρονικά σταθερή, προτίμηση της ελληνικής κοινωνίας για την Αριστερά. Τα αίτια του φαινομένου πιστεύω είναι αρκετά πιο σύνθετα.

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η physicist λέει:

  Η αμφισβήτηση της κατεστημένης τάξης στη Δύση και η αμφισβήτησή της στην Ελλάδα έχουν ολότελα διαφορετικές αφετηρίες, ΔΠ. Στην Ελλάδα, το διεθνές κατεστημένο θεωρείται «δεξιό» ενώ οι (ακρο-)δεξιοί αμφισβητητές του στη Δύση το θεωρούν «αριστερό». Πρόκειται μάλλον για σύμπτωση ότι εμφανίστηκε στη Δύση ένα κύμα ας πούμε επαναστατικότητας από τα δεξιά το οποίο περιστασιακά μοιράζεται μέρος της ρητορείας με το ελληνικό (ή το λατινοαμερικάνικο) αριστερό κίνημα. Τα οποία έχουν συνεπή και διαρκή ιστορία δεκαετιών, μερικώς ή κυρίως βασισμένη σε πρότερες αμαρτίες (μεγάλες έως τερατώδεις) των δεξιών παρατάξεων στις αντίστοιχες χώρες.

  Η ελληνική κοινωνία μπορεί να είναι (μικρο-)αστική ή συντηρητική σε διάφορα πράγματα αλλά έχει σαφή δομική πλειοψηφία για απόψεις και πολιτικές που είναι τυπικά αριστερές. Άλλωστε, από τη Μεταπολίτευση και μετά, η αριστερόστροφη ρητορεία (τουλάχιστον) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκλογή ενός Κόμματος στην εξουσία.

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Η αμφισβήτηση της κατεστημένης τάξης στη Δύση και η αμφισβήτησή της στην Ελλάδα έχουν ολότελα διαφορετικές αφετηρίες»

  Διαφωνώ.
  Η αμφισβήτηση της ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής τάξης πραγμάτων των τελευταίων 40 περίπου ετών είναι φαινόμενο που ξεκινά μαζί με την οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του ’00. Δεν υπήρχε τέτοιας έκτασης και ένταση αμφισβήτηση προηγουμένως, ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά αλλού. Και ακόμα και δεχτεί κανείς ότι η ελληνική κοινωνία έδειχνε σε κάποια πράγματα μία φιλοαριστερή στάση αδυνατεί αυτό να στηρίξει την θέση ότι είναι σε αυτές τις προτιμήσεις που οφείλεται η ευρύτατη αμφισβήτηση της τελευταίας περίπου 7ετίας. Εφόσον αυτές οι στάσεις υποτίθεται υπήρχαν και πολύ νωρίτερα αλλά χωρίς να υπάρχει τότε καμία τέτοιας εμβέλειας αμφισβήτηση. Συν το γεγονός ότι θεωρώ εσφαλμένη και την θέση ότι υπάρχει τάχα κάποια διαχρονικά σταθερή και ισχυρή προτίμηση για αριστερές απόψεις και πολιτικές μέσα στην ελληνική κοινωνία (πρόκειται για έναν από τους αγαπημένους μύθους της ελληνικής Δεξιάς, κάτι ανάλογο με τον μύθο της Αριστεράς ότι για κάθε σημαντικό πολιτικά γεγονός στην χώρα από πίσω βρίσκονται οι αμερικάνοι). Μην παρεξηγηθώ, υπήρχε μία τέτοια στάση μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, από τότε όμως και μετά έχει αποδυναμωθεί θεαματικά οπότε το να εξακολουθούμε να την θεωρούμε ακόμα κυρίαρχη το θεωρώ εσφαλμένο.

  Εαν τώρα ως «τυπικα αριστερές απόψεις και πολιτικές» εννοείς το πελατειακό κράτος και τον κρατισμό, πάλι διαφωνώ. Ένα πελατειακό κράτος δεν έχει πολιτικό πρόσημο, όπως έχει δείξει η ιστορική εμπειρία (και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού) μπορεί μιά χαρά να είναι είτε δεξιό είτε αριστερό. Οσον αφορά τον κρατισμό, υπάρχει στην Ελλάδα πολύ πριν την μεταπολίτευση, και ως εκ τούτου ούτε και αυτός θα μπορούσε να θεωρηθεί απόρροια μίας υποτίθεται αριστερής ιδεολογικής κυριαρχίας. Υπάρχει ανεξάρτητα από τις εκάστοτε ιδεολογικές προτιμήσεις των ατόμων.

  Όπως είπα και προηγουμένως τα αίτια αυτής της αμφισβήτησης πιστεύω πως είναι αρκετά πιο σύνθετα, και έτσι η απόπειρα να τα αποδώσουμε σε μία υποτιθέμενη φιλοαριστερή ιδεολογική προτίμηση της ελληνικής κοινωνίας μου φαίνεται απλοϊκή, και αρα εσφαλμένη.

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η physicist λέει:

  Η αμφισβήτηση της ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής τάξης πραγμάτων των τελευταίων 40 περίπου ετών είναι φαινόμενο που ξεκινά μαζί με την οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του ’00. Δεν υπήρχε τέτοιας έκτασης και ένταση αμφισβήτηση προηγουμένως, ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά αλλού.

  Διαφωνώ. Καθόλη την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Αριστερά λιγότερο ή περισσότερο, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έθεσε υπό αμφισβήτηση ακριβώς αυτό: την κοινωνικοπολιτική τάξη πραγμάτων του Καπιταλισμού. Σημειωτέον ότι δεν βρίσκω τίποτε μεμπτό σ’ αυτό — η αμφισβήτηση της τάξης των πραγμάτων είναι φυσιολογικό στοιχείο της Πολιτικής ενώ αντιθέτως η παγιοποίησή της ή ο αποκλεισμός όλων των πολιτικών επιλογών είναι διαστροφή.

  Και ακόμα και δεχτεί κανείς ότι η ελληνική κοινωνία έδειχνε σε κάποια πράγματα μία φιλοαριστερή στάση αδυνατεί αυτό να στηρίξει την θέση ότι είναι σε αυτές τις προτιμήσεις που οφείλεται η ευρύτατη αμφισβήτηση της τελευταίας περίπου 7ετίας. Εφόσον αυτές οι στάσεις υποτίθεται υπήρχαν και πολύ νωρίτερα αλλά χωρίς να υπάρχει τότε καμία τέτοιας εμβέλειας αμφισβήτηση.

  Η τελευταία 7ετία έφερε στην επιφάνεια μιαν έξαρση που όμως τα χαρακτηρηστικά της προϋπήρχαν: τίποτε απ’ όσα είδαμε από το Κίνημα των Αγανακτισμένων και μετά δεν αποτέλεσε κάτι που να μας εξέπληξε ή έφερε τομή με τις πρακτικές, τη φρασεολογία και την κουλτούρα της Μεταπολίτευσης. Απλώς ήρθε στην επιφάνεια κάμποση βαρβαρότητα, πυροδοτημένη από την έξαφνη οικονομική κρίση.

  Εαν τώρα ως «τυπικα αριστερές απόψεις και πολιτικές» εννοείς το πελατειακό κράτος και τον κρατισμό, πάλι διαφωνώ. Ένα πελατειακό κράτος δεν έχει πολιτικό πρόσημο, όπως έχει δείξει η ιστορική εμπειρία (και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού) μπορεί μιά χαρά να είναι είτε δεξιό είτε αριστερό. Οσον αφορά τον κρατισμό, υπάρχει στην Ελλάδα πολύ πριν την μεταπολίτευση, και ως εκ τούτου ούτε και αυτός θα μπορούσε να θεωρηθεί απόρροια μίας υποτίθεται αριστερής ιδεολογικής κυριαρχίας. Υπάρχει ανεξάρτητα από τις εκάστοτε ιδεολογικές προτιμήσεις των ατόμων.

  Ο κρατισμός στην Ελλάδα είναι και δεξιός και αριστερός, όμως: οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, ο νόμος που είναι το δίκιο του εργάτη, η αριστεία που είναι ρετσινιά, η αξιολόγηση που είναι φασιστική, η εντατικοποίηση των σπουδών που είναι καπιταλιστική, η δαιμονοποίηση της πρωτοβουλίας, η εξύψωση της αερολογίας, η καθιέρωση της κουλτούρας της κουρελούς που κατακλύζει τη ζωή των Ελλήνων τουλάχιστον στις πόλεις, η κατάληψη, η αυθαιρεσία, οι προπηλακισμοί, οι φωτιές, τα Εξάρχεια, η 17Ν, το πλήθος που καταδικάζει τους εργαζομένους να καούν: αυτά είναι τέκνα της Αριστεράς, όχι της Δεξιάς. Κι αυτά εδώ είναι που κυριαρχούν στην καθημερινότητα των Ελλήνων και καθορίζουν τις συνεταγμένες της πολιτικής αντιπαράθεσης.

  Όπως είπα και προηγουμένως τα αίτια αυτής της αμφισβήτησης πιστεύω πως είναι αρκετά πιο σύνθετα, και έτσι η απόπειρα να τα αποδώσουμε σε μία υποτιθέμενη φιλοαριστερή ιδεολογική προτίμηση της ελληνικής κοινωνίας μου φαίνεται απλοϊκή, και αρα εσφαλμένη.

  Μου μοιάζει εξωπραγματικό ν’ απορρίπτει κανείς την ύπαρξη μιας εκτεταμένης αριστερής κυριαρχίας («ηγεμονία» την ονόμασε πρόσφατα ο Giovanni di Lorenzo στην Zeit αναφερόμενος στη Γερμανία, παρακαλώ, και είναι ο ίδιος αριστερίζων) στην Ελλάδα. Το ότι έχουν κατά σύμπτωση εμφανιστεί φαινόμενα επιφανειακώς παρόμοια και αλλού δεν ακυρώνει την ύπαρξή της.

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Μου μοιάζει εξωπραγματικό ν’ απορρίπτει κανείς την ύπαρξη μιας εκτεταμένης αριστερής κυριαρχίας»

  Σαφώς και την απορρίπτω Φυσικέ γιατί, π.χ., σε ένα σωρό έρευνες της κοινής γνώμης πουθενά δεν διαφαίνεται μία τέτοια «αριστερή ηγεμονία». Αντίθετα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έπειτα καταγράφεται μία σταθερή μετατόπιση της ελληνικής κοινωνίας σε σαφώς δεξιότερες θέσεις. Όπως ανέφερα, η θέση ότι εξακολουθεί να είναι ιδεολογικά κυριάρχη μία κάποια υποτιθέμενη αριστερή αφήγηση μέσα στην κοινωνία – λές και είμαστε ακόμα στο 1975 ή το 1985 – είναι ένας αγαπημένος μύθος της ελληνικής Δεξιάς (και δεν προβλέπω να τον εγκαταλείπει σύντομα) αλλά μικρή σχέση έχει με την πραγματικότητα.

  «Η τελευταία 7ετία έφερε στην επιφάνεια μιαν έξαρση που όμως τα χαρακτηρηστικά της προϋπήρχαν»

  Τίποτα τέτοιο δεν προϋπήρχε. Και είναι τετοια η έκταση και ένταση της αμφισβήτησης απένατι σε μία συγκεκριμένη κοινωνικοπολιτική τάξη πραγμάτων που δεν υπάρχει καμία σχέση με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Τα ίδια ισχύουν και στο εξωτερικό, με διαφορετικό όμως πολιτικό πρόσημο σε αρκετές περιπτώσεις (αν και όχι φυσικά σε όλες).

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η physicist λέει:

  Βλέπω απέφυγες ν’ απαντήσεις στα περισσότερα απ’ αυτά που έγραψα αλλά ειλικρινώς δεν πειράζει. Ούτε θα το κλείσουμε το θέμα ούτε καμιαν άκρη θα βρούμε.

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «απέφυγες ν’ απαντήσεις στα περισσότερα απ’ αυτά που έγραψα»

  Aπέφυγα να απαντήσω Φυσικέ γιατί ούτε και εσυ απάντησες επαρκώς σε οσα έθιξα προηγουμένως οπότε έκρινα ότι δεν έχει νόημα να επαναλάβω τα ίδια πράγματα αλλά με διαφορετικά λόγια.

  Ας συμφωνήσουμε ότι επι του θέματος διαφωνούμε. 🙂

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η physicist λέει:

  Ας συμφωνήσουμε ότι επι του θέματος διαφωνούμε.

  Μετά χαράς. 🙂

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η Αλικη λέει:

  Δυστροπε, σε ο,τι σφορα στην ελληνικη πραγματικοτητα ειναι δύσκολο να αμφισβητηθεί οτι οι αριστερές αξιες και νοοτροπίες διατηρούν μια διαχρονική αίγλη (σαν να μην τις άγγιξε η κατάρρευση του «υπαρκτού»).
  Εχουν μαλιστα σε κάποιον βαθμο διαβρώσει ακομη και τι ς αντιλήψεις της Δεξιάς.

  Κατα τα αλλα, σε διεθνές επιπεδο νομιζω οτι παρατηρείται ενα κύμα ανόδου του ανορθολογισμού.
  Δεν ειναι εύκολο πιστεύω να αποδοθεί μονοσήμαντα σε οικονομικά αιτία. Ειναι σύνθετο φαινόμενο.
  Προσωπικά, δεν είμαι σε θεση να αναλύσω τα αιτία, μολονοτι κανω διάφορες σκέψεις.

  ΥΓ: Κατι ανάλογο συνέβη νομιζω και με το ρεύμα του Αντιδιαφωτισμου, ως αντιδραση στον ορθολογισμό της σκέψης του Διαφωτισμού.

  Μου αρέσει!

 33. Ο/Η Αλικη λέει:

  Διορθωση:….σε ο,τι αφορά, εννοειται.

  Μου αρέσει!

 34. Ο/Η Mitsos λέει:

  To internet έφερε αλλαγές στον τρόπο ενημέρωσης των ανθρώπων όπως επίσης και στον τρόπο επικοινωνίας τους. Η πληροφορία τρέχει με τεράστιες ταχύτητες και δεν μπορεί να ελεγχθεί τόσο εύκολα όσο παλαιότερα. Αυτά σε συνδιασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση που βαθαίνει λίγο πολύ παίρνοντας διαφορετική μορφή σε κάθε κράτος έφερε το φαινόμενο αμφισβήτησης του πολιτικαλ κορεκτ. Επιπλέον στον δυτικό κόσμο υφίσταται μια διαρκή μείωση του πληθυσμού της τάξης που ονομάζεται middle class.
  Τα wikileaks άλλαξαν πολλά στον τρόπο ενημέρωσης του μέσου ανθρώπου. Αλλο ότι στη χώρα μας τα κανάλια ουδεποτε ανφέρουν κάτι από αυτά που δημοσιοποιούν κατά καιρούς.

  Μου αρέσει!

 35. Ο/Η physicist λέει:

  Μήτσο, είναι σημαντικός παράγοντας αυτός που αναφέρεις, νομίζω. Ενας από πολλούς, που δεν τους ξέρω και δεν τους καταλαβαίνω καν.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.