Ξανανοίγει θέμα συνόρων ο Erdogan και ζητά δημοψήφισμα για τη δυτική Θράκη

Ανανέωση. Τα έκανε μπαχαλο το ΑΠΕ

Σύγχυση για το πραγματικό περιεχόμενο των δηλώσεων Erdogan προκάλεσε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Νωρίτερα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε δημοψήφισμα, προκειμένου να οριστεί το νομικό καθεστώς στη Θράκη. Ωστόσο, με νεότερο τηλεγράφημά του, επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο κομμάτι των δηλώσεων του Erdogan, εκ παραδρομής αποδόθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο, αντί στον τουρκικό Τύπο.

Liberal  /  Ξανανοίγει θέμα συνόρων ο Erdogan και ζητά δημοψήφισμα για τη δυτική Θράκη

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών.

Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

AdTech Ad

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις Erdogan

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Ελλάδα, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

51 Responses to Ξανανοίγει θέμα συνόρων ο Erdogan και ζητά δημοψήφισμα για τη δυτική Θράκη

 1. Ο/Η physicist λέει:

  Ο Ερντογάν έχει ακροβολίσει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες αποφασισμένους υποστηρικτές του, δηλ. νεαρούς Τούρκους, έτοιμους να ασκήσουν βία αν χρειαστεί, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις (θυμίζω το σύνθημα «πες μας σκοτώσουμε και θα σκοτώσουμε, πες μας να πεθάνουμε και θα πεθάνουμε», το οποίο φώναξαν πρόσφατα χιλιάδες φανατικοί που ανέμιζαν τουρκικές σημαίες στην Κολωνία, το Βερολίνο, τη Βιέννη και αλλού). Ο Ερντογάν κρατάει στα χέρια του το όπλο του ελέγχου της μετανάστευσης που του παρέδωσε ιδιοχείρως η Καγκελάριος Μέρκελ με την πρασινοαριστερή πολιτική της των ανοικτών συνόρων. Ο Ερντογάν είναι ικανός για τα πάντα, και όσο θα μεγαλώνει το πλήθος των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη (Τούρκων ή άλλων), τόσο η σχέση του θα ισχυροποιείται. Από τη μια θα έχει τους άμεσους υποστηρικτές του, από την άλλη θα μπορεί να παριστάνει το ανάχωμα απέναντι στους «εξτρεμιστές», μιας κι εκείνος αντιπροσωπεύει τους «μετριοπαθείς».

  Έχουμε μπλέξει πάρα πολύ άσχημα.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Όταν είχε βγει τις προάλλες και είχε αμφισβητήσει έμμεσα την Συνθήκη της Λωζάνης πολλοί εδω στην Ελλάδα βγαίνανε και λέγανε «έλα μωρέ, δεν τα εννοεί αυτά, τα λέει απλά για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία», κλπ. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι αυτός ο τύπος όχι μόνο αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης αλλά πλέον το κάνει όλο και περισσότερο απροκάλυπτα.

  Προσωπικά το θεωρώ δεδομένο οτι με αυτόν τον ημιπαράφρονα ισλαμοφασίστα στην ηγεσία είναι απλά θέμα χρόνου κάποιας μορφής σύγκρουση με την Τουρκία, ο άνθρωπος τρώγεται για κάτι τέτοιο. Οπότε η ελληνική πλευρά πρέπει να αρχίσει πλέον πολύ σοβαρά να ετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο – πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε να μας «σώσουν» οι αμερικάνοι, οι ρώσοι, η ΕΕ αλλά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, από μόνοι μας, ώστε να αμυνθούμε αποτελεσματικά απένατι στην τουρκική επιθετικότητα. Πιστεύω πως αυτή την δυνατότητα την έχουμε από στρατιωτικής πλευράς, ο χειρισμός όμως μίας τέτοιας κατάστασης από την πολιτική πλευρά είναι που μου προκαλεί μία αγωνία.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Elias λέει:

  Ως πότε θα έχουμε πολιτική ανοικτών συνόρων, λες και δεν υπάρχει πρόβλημα?

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ενη, το κείμενο είναι ακριβώς το ίδιο, η διαφορά είναι ότι το liberal αναφέρει -όπως κάνει πάντα- την πηγή, το ΒΗΜΑ κάνει -απαραδέκτως- το κορόιδο. 🙂

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ηλία, το Αιγαίο δεν έχει σύνορα, σύμφωνα με τον κομαντάντε

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η physicist λέει:

  Εφόσον ο Ερντογάν βλέπει τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας να εκτείνεται παντού όπου υπάρχουν πολλοί Τούρκοι, αυτή συμπεριλαμβάνει μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης, η οποία επιμένει στην αυτοκτονική της πολιτική. Θα ζήσουμε πολύ άσχημες μέρες.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η xBerliner λέει:

  Ο σουτλάνος μπορεί να λέει ότι γουστάρει στο εσωτερικό του ακροατήριο.
  Φυσικά όσο υπάρχουν μεγάλοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στην ευρώπη των οποίων την «προστασία» διεκδικεί ο γείτονας θα υπάρχει πρόβλημα.
  Πραγματικό πρόβλημα όμως θα υπάρξει όταν τακτοποιηθεί του κουρδικό. Όσο ο γείτονας είναι αναγκασμένος να βρίσκεται σε πόλεμο θα ήταν ηλίθιος να ανοίξει και άλλο μέτωπο με την ευρώπη.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Δύστροπη πραγματικότητα λέει:

  » Όσο ο γείτονας είναι αναγκασμένος να βρίσκεται σε πόλεμο θα ήταν ηλίθιος να ανοίξει και άλλο μέτωπο με την ευρώπη.»

  Ποιά Ευρώπη? Εμάς απειλεί, όχι την «Ευρώπη».

  Και η θεωρία σου – ότι τάχα δεν τον παίρνει να ανοίξει άλλο μέτωπο – διαψεύδεται μέχρι στιγμής από την συμπεριφορά του, όπου δεν έχει διστάσει να ανοίξει ένα σωρό μέτωπα, και πρίν ανοίξει κάθε ένα από αυτά έβρισκες αρκετούς που λέγανε – «α, δε γίνεται, δεν θα τολμήσει να ανοίξει και άλλο μέτωπο» – μέχρι την στιγμή βέβαια που άνοιγε αυτό ακριβώς το επόμενο μέτωπο που «δεν θα τολμούσε ποτέ να ανοίξει». Επιπλέον δεν λαμβάνεις υπόψη σου ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν δρα απολύτως ορθολογικά ο συγκεκριμένος, και βέβαια ούτε ο πρώτος είναι αλλά ούτε και ο τελευταίος που δεν δρα έτσι. Συνεπώς αυτό που χρειάζεται από την ελληνική πλευρά είναι πολύ αυξημένη επιφυλακή αλλά και ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Στις παρούσες συνθήκες λοιπόν εφησυχασμός του στυλ «έλα μωρε, τα λέει αυτά για εσωτερική κατανάλωση», είναι δυνάμει πολύ επικίνδυνος.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η physicist λέει:

  Εμάς απειλεί όμως επειδή η Ευρώπη είναι εκβιάσιμη και οι ηγεσίες της είναι κότες, από κει δεν έχει βοήθεια, στο στυλ τα κοινά σύνορα της ΕΕ και πράσινος άλογος.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Δύστροπη πραγματικότητα λέει:

  «Εμάς απειλεί όμως επειδή η Ευρώπη είναι εκβιάσιμη και οι ηγεσίες της είναι κότες, από κει δεν έχει βοήθεια, στο στυλ τα κοινά σύνορα της ΕΕ και πράσινος άλογος.»

  Έτσι είναι Φυσικέ, δυστυχώς. Από την άλλη όμως, ακριβώς επειδή η ΕΕ δεν θα μας βοηθήσει (αναφέρομαι σε επίπεδο ηγεσιών, όχι λαών) και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, θα πρέπει να προετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας την τουρκική επιθέτικότητα εις βάρος μας. Και όταν λέω ‘αντιμετώπισουμε’ εννοώ να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Πραγματικά, την δυνατότητα την έχουμε, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος όμως για το αν έχουμε την θέληση, και εδω αναφέρομαι πρωτίστως στην πολιτική τάξη της χώρας (που είναι φυσικά κάτι πολύ ευρύτερο από την νυν κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ).

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η physicist λέει:

  Μαζι σου είμαι, ΔΠ

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η physicist λέει:

  Θέματα του Μεταναστευτικού και της ασφάλειας θα συζητήσει στο Ταλίνν ο καθ’ ύλην αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ κ. Δ. Αβραμόπουλος.

  Επιτέλους, ένας άνεμος σιγουριάς και ανακούφισης πνέει πάνω από την Γηραιά Ηπειρο. Η ασφάλειά της βρίσκεται σε στιβαρά χέρια.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η zepos λέει:

  Απιστευτο! Λαθος των ανίκανων του ΑΠΕ η αναφορά σε δημοψήφισμα για την Θράκη από τον Σουλτάνο..
  Ρε τι είναι τούτοι; Στο γλύψιμο πρώτοι και καλύτεροι, στο ρεπορτάζ μαντάρα και μάλιστα επικίνδυνα.. Δεν τόχει σε τίποτα ο Ερτογάν να το πει τώρα…κατόπιν υπόδειξης ΑΠΕ

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η zepos λέει:

  Και να φανταστεί κανείς, οτι ακόμη και η απάντηση του ΥΠΕΞ περί ελληνκότητας της Θράκης, έγινε με βάση την μεγαλειώδη «γκάφα» του ΑΠΕ…Κράτος θίασος..

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Πλάκα έχει που είχα σημειώσει σε προηγούμενο σχόλιο ότι πηγή είναι το ΑΠΕ 🙂

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η physicist λέει:

  Το ΑΠΕ μπορεί να τα έκανε μπάχαλα αλλά ο Ερντογάν διαρκώς αναμοχλεύει ζητήματα συνόρων, τουρκισμού, ισλαμοταυτότητας και άλλες μεγαλομανίες που έχει στον άρρωστο εγκέφαλό του. Όσο για το αν το δημοψήφισμα το ανέφερε «μόνο» η εφημερίδα, να μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σε Δημοκρατίες (πόσο μάλλον σε καθεστώτα τύπου Ερντογάν), μέρη του Τύπου είναι φερέφωνα και λαγοί. Πετάνε μια χειροβομβίδα και μετράνε συντρίμμια έτσι ώστε αργότερα να ξέρει πού να ρίξει τον πύραυλο ο αφέντης τους.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η δεξιος λέει:

  Το θέμα του δημοψηφίσματος περιλαμβανόταν στον «Εθνικό Όρκο» που είχε δώσει ο Κεμάλ πριν την έναρξη του μικρασιατικού πολέμου.Ο Ερντογάν θυμίζοντας το κείμενο αυτό επισημαίνει στους κεμαλικούς ότι η Λωζάννη δεν ήταν νίκη όπως έλεγαν τόσο καιρό γιατί υπολειπόταν από τα σύνορα του όρκου.Η ανακίνηση του όρκου είχε προβλεφθεί πριν λίγες ημέρες από τον Καλεντερίδη.

  http://www.dimokratianews.gr/content/67471/ethnikos-orkos-lozanni-kai-erntogan

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  O τυπος ειναι μια κλαση απο μονος του

  Που νομιζετε οτι εκανε τις περι ων ο λογος δηλωσεις ? (οι οποιες βεβαια ειχαν αλλο νοημα απο αυτο που μεταφερθηκε, αλλα γενικα διαπνεονται απο ενα αλυτρωτικο και …νοσταλγικο υφος για την οθωμανικη αυτοκρατορια και γενικα για το ‘the way we were’ επι σουλτανων και ..σουφιστων)

  Ε λοιπον, ο ρετζεπ ταγιπ ερντογαν εκανε τις δηλωσεις κατα τη διαρκεια τελετης για την αρχη της ακαδημαικης χρονιας στο (κρατικο) πανεπιστημιο …Recep Tayyip Erdoğan University (RTEÜ)
  της πολης, και ιδιαιτερης του πατριδας, ριζε! 😀 😀

  Εκει διαβαζουμε διαφορα, απο πολιτικες θεσεις μεχρι λυρικα αποσπασματα οπως
  — “Turkey has always embraced with open arms all the oppressed and victims, and never left its kinsmen alone,»
  — “Our physical boundaries are different from the boundaries of our heart. We should differentiate between them. We of course show respect for physical boundaries; but we cannot draw boundaries to our heart, nor do we allow it»
  — «Or is it possible to think Edirne apart from Thessaloniki or Kardzhali? »
  — «You see something from us in any Middle Eastern and North African country you stop by between Hatay and Morocco. You definitely come across a trace from our ancestors at every step you take along the geography extending from Thrace to Eastern Europe.”
  — «We cannot leave Libya, Egypt, Bosnia and Afghanistan alone with their own problems. Otherwise, we feel embarrassed before both the history and our brothers living there, their hearts beating with us.Τherefore, I always say that we deem our own both the happiness and unhappiness of our brothers living within the boundaries of our heart.»
  — «Those mistaking that interest of ours for their colonialist histories or for their sectarian and ethnic obsessions should first question themselves rather than giving advice to us. It shouldn’t be forgotten that this nation has the noble-heartedness of Yunus Emre as much as it harbours the bravery of Yavuz Sultan Selim and the diplomatic genius of Abdul Hamit Khan.”(**)

  Εξακολουθω να μη βλεπω παντως κατι σημαντικο να αλλαζει ..

  προς ενισχυση αυτου και η δηλωση του υπουργειου εξωτερικων η οποια μας ανακουφισε γιατι, ειχαμε μια αμφιβολια η αληθεια..
  «Η Θράκη είναι ελληνική»

  (**)
  (tccb.gov
  .tr/en/news/542/53641/pyd-ve-ypg-teror-orgutleri-pkknin-atigidir.html)

  *

  Απο την αλλη δεν ειναι τυχαιο τελικα που ο ερντογαν πηγε φυλακη για την απαγγελια ενος – ισλαμιστικου – ποιηματος
  ειδικα η αποστροφη του για «τα συνορα των καρδιων» θυμισε λιγο το «βοσπορο» των αλκινοου ιωαννιδη/ζουδιαρη…

  Τα πνεύματα επιστρέφουνε τις νύχτες
  Φωτάκια από αλύτρωτες ψυχές
  Κι αν δεις εκεί ψηλά στις πολεμίστρες
  Θα δεις να σε κοιτάζουνε μορφές

  Και τότε ένα παράπονο με παίρνει
  Και στα καντούνια μέσα με γυρνά
  Η Πόλη μια παλιά αγαπημένη
  Που συναντάς σε ξένη αγκαλιά

  Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο
  Αλλάζουνε εντός μου τα σύνορά του κόσμου
  Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο
  Αλλάζουνε εντός μου τα σύνορά του κόσμου

  Την βρήκα στις στροφές των ποιημάτων
  Με τις βαρείες χανούμισσες να ζει
  Και ρίχνω μες στο στόμα των αρμάτων
  Την κούφια μου αλήθεια τη μισή

  Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο
  Αλλάζουνε εντός μου τα σύνορά του κόσμου
  Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο
  Αλλάζουνε εντός μου τα σύνορά του κόσμου

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η physicist λέει:

  Ακριβώς έτσι, Θανάση. Τα άθλια ΜΜΕ με τους αστοιχείωτους που εργάζονται εκεί προσπέρασαν το ζήτημα με την κούφια δικαιολογία της γκάφας ενός ανταποκριτή του ΑΠΕ. Ο απειλητικός χαρακτήρας, όμως, των δηλώσεων του Ερντογάν παραμένει αναλλοίωτος.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η physicist λέει:

  Τις δε δηλώσεις για τους kinsmen να τις διαβάζουν οι θρασύτατοι αριστεροπράσινοι λακέδες του ισλαμοφαφισμού στο Δυτικό πολιτικό σύσυημα που ψεύδονται ξεδιάντροπα υποστηρίζοντας ένα πολυπολιτισμικό μοντέλο που δεν υπάρχει. Πρόκειται για εθνοφυλετικό και θρησκευτικό κατακερματισμό της κοινωνίας που οδηγεί σε κατάρρευση των συστημάτων αλληλεγγύης και σε βίαιες συγκρούσεις στις οποίες εοιβάλλεται η ωμή βία.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ο απειλητικός χαρακτήρας των δηλώσεων του Ερντογάν, διαχρονικά, καλύπτεται απο τα Ελληνικά ΜΜΕ, με ξεκάθαρο τρόπο. Η αναφορά στο ΑΠΕ και την αστοχία δεν προσθέτει ή αφαιρεί τίποτα από την κάλυψη των ΜΜΕ στο θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας, είναι άλλο ένα γεγονός που δίκαια καλύπτεται και αυτό.

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η physicist λέει:

  Τα ελληνικά ΜΜΕ τα έχει φάει η πολιτική ορθότητα. Ο Ερντογάν είναι ένα από τα κεφάλια της Υδρας, τώρα το πώς την λένε την Υδρα ας το σκεφτεί ο καθένας μόνος του.

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η physicist λέει:

  ΥΓ, όχι μόνο τα Ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία εν τέλει απλώς πιθηκίζουν για να είναι μέρος του Zeitgeist.

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η Ενη λέει:

  «Αν διαβάζω σωστά την «Αυγή», που έχει πρώτο θέμα Ερντογάν, μια κάποια ένταση θα τη θέλαμε, μήπως και σώσουμε τίποτα… »

  Απο το text του Protagon

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Ο Ερντογάν είναι ένα από τα κεφάλια της Υδρας, τώρα το πώς την λένε την Υδρα ας το σκεφτεί ο καθένας μόνος του.»

  Ποιά είναι η «Λερναία Ύδρα» Φυσικέ? Το Ισλάμ? Γιατί αν αυτό εννοείς τότε η θέση σου αυτή είναι τελείως εσφαλμένη. Και αυτό γιατί δεν μας απειλεί το Ισλάμ γενικά και αόριστα αλλά μία συγκεκριμένη χώρα η οποία απλά τυχαίνει να είναι μουσουλμανική. Και η οποία χώρα μας απειλεί σχεδόν συνεχώς εδω και 50 χρόνια (ίσως και ακόμα παλιότερα), ακόμα όταν στην εξουσία βρίσκονταν οπαδοί του κοσμικού κράτους και και όχι οπαδοί του πολιτικού Ισλάμ όπως ο Ερντογάν σήμερα. Και μπορεί να υπάρχει μία πολύ μεγάλη όξυνση με τον Ερντογάν στα πράγματα, και αρα μία δυνητικά πολύ μεγαλύτερη απειλή για εμάς, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με θρησκευτικά κίνητρα οσο με την μεγαλομανία ενός σαλεμένου δικτάτορα όπως ο Ερντογάν, που την έχει δει σουλτάνος.

  Εαν συνεχώς ανακαλύπτεις θρησκευτικά κίνητρα πίσω από συμπεριφορές (όπως αυτή του Ερντογάν) που μπορούν μία χαρά να εξηγηθούν χωρίς την αναγωγή σε αυτά, στο τέλος θα καταλήξεις να βλέπεις πίσω από τα πάντα ένα ισλαμικό δάκτυλο (όπως ηδη έχεις αρχίσει να κάνεις σε σχέση με τα σοσιαλδημοκρατικά και πράσινα κόμματα) και στο μυαλό σου θα καταλήξεις να μεγαλοποιήσεις την επιρροή του Ισλάμ πέρα από κάθε όριο. Μία στάση που αν τύχει και γενικευθεί θα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα δώρα προς τους τζιχαντιστές, εφόσον θα οδηγήσει σε μία εντύπωση γύρω από την δύναμή τους που δεν θα έχει καμία σχέση με την πραγματική τους δύναμη, στην εντύπωση δηλαδή ότι είναι παντοδύναμοι. Χώρια το γεγονός ότι μία τέτοια στάση – ότι απένατί μας έχουμε ένα παντοδύναμο Ισλάμ που θέλει να μας καταστρέψει – θα οδηγήσει εν τέλει και στην αντιμετώπιση κάθε σχεδόν μουσουλμάνου της Δύσης ως δυνάμει εγκληματία και δολοφόνου. Και σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι κανείς θα οδηγηθεί στην υιοθέτηση ολοκληρωτικών αντιλήψεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημοκρατία και την ατομική ελευθερία.

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  (Η έμφαση στην κατακλείδα του άρθρου δική μου.)

  http://www.liberal.gr/arthro/86402/amyna–diplomatia/2016/o-erntogan-apeilei-kai-diekdikei-kai-emeis-ascholoumaste-me-tis-gkafes-tou-ape.htmlΧρειάστηκε η κακιά στιγμή, η αστοχία ενός καθ’ όλα εξαιρετικού δημοσιογράφου και γνώστη της τουρκικής πραγματικότητας, ο πατριωτικός φανατισμός του κρατικού (με την πλήρη έννοια του όρου) Πρακτορείου Ειδήσεων και ένα Υπουργείο Εξωτερικών που η πολιτική ηγεσία του δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για να δημιουργηθεί το χθεσινό μπάχαλο με τις υποτιθέμενες και τις παραμητρικές δηλώσεις Erdogan.

  Το αποτέλεσμα; Ενώ ο Erdogan έχει κάνει ένα από τα πιο ακραία κηρύγματα αναθεωρητισμού, προσχωρώντας ένα ακόμη βήμα μετά την προ ημερών αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, η Αθήνα αυτογελοιοποιείται, και ενώ η προσπάθεια ήταν να καλυφθεί η πρώτη αστοχία, μέρος της κοινής γνώμης με τους γνωστούς πρόθυμους σπεύδει να αθωώσει τον κ. Ερντογάν. Στον οποίο πράγματι αποδόθηκαν δηλώσεις που ευθέως δεν είχε κάνει, αλλά όμως και αυτές οι αναφορές που έκανε ήταν αρκετές όχι μόνο για να προβληματίσουν αλλά για να σημάνουν συναγερμό στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις χώρες της περιοχής.

  Όλα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο όταν ο Erdogan στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ριζουντα του Πόντου αποφάσισε να ξεδιπλώσει την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας την οποία ο ίδιος (άπειρος στα διπλωματικά ζητήματα), αντιλαμβάνεται και εκφράζει με έναν ισλαμοεθνικιστικό πρωτογονισμό.

  Ο κ. Erdogan έτσι σε συνέχεια των όσων πριν δυο εβδομάδες είπε για την Λωζάννη, έσπευσε και πάλι να απαντήσει στους επικριτές της Τουρκίας που ρωτούν τι δουλειά έχει στην Συρία, στο Ιράκ, στα βαλκάνια, στην Κριμαία και αλλού, δηλώνοντας ότι τα «φυσικά σύνορα της Τουρκίας, (που διευκρίνισε ότι είναι σεβαστά), δεν ταυτίζονται με τα σύνορα της καρδιάς» και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ξεχωρίσει την Ριζουντα από το Βατούμ, την Αδριανούπολη από την Θεσσαλονίκη και το Κιρτζαλι, δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στο Χαλέπι ούτε να αδιαφορήσει για τους ομογενείς της Δυτικής Θράκης και της Κύπρου.

  Ο κ. Erdogan φέρεται να έκανε και αναφορά στον Εθνικό Όρκο όταν το 1920 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση σε Μυστική συνεδρίαση της πριν την μεταφέρει ο Κεμάλ στην Άγκυρα ενέκρινε ένα κείμενο που αποτυπώνει την εδαφική διεκδίκηση του τουρκικού εθνικισμού και νεοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού. Ήταν το γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο ήθελαν οι Νεότουρκοι να επεκτείνουν το νέο τούρκικο κράτος ώστε να ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  Ο Erdogan ήδη ασκώντας κριτική για την Συνθήκη της Λωζάννης εξαπέλυε επίθεση εναντίον της κεμαλικής παράδοσης και τώρα πάλι προβάλλοντας τον Εθνικό Όρκο θέλει να καταδείξει ότι ο Κεμάλ και ο Ινονού με την Συνθήκη της Λωζάννης υποχώρησαν πολύ πίσω από το συμφωνημένο πλαίσιο. Το πλαίσιο που για τον κ. Erdogan αφορά από την Μοσούλη και το Κιρκούκ, την Σουλεμανιγιε, την Θράκη, τον Νέστο, το Κιρτζαλι, τα νησιά του Αιγαίου, την Κύπρο… Και φυσικά ο Εθνικός Όρκος προέβλεπε και δημοψήφισμα στην «Δυτική Θράκη» για να αποφασίσουν οι κάτοικοι της για το μέλλον της.

  Η σύγχυση στην Αθήνα προκλήθηκε καθώς η αναφορά περί δημοψηφίσματος στην Θράκη και οι γεωγραφικές προβλέψεις του Εθνικού Όρκου του 1920, δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό Τύπο σε εισαγωγικά και εκλήφθηκαν ως δηλώσεις του Erdogan. Που ποτέ δεν έκανε.

  Το ΑΠΕ μετά τα όσα ακολούθησαν έσπευσε να ανακοινώσει την λύση συνεργασίας με τον για χρόνια ανταποκριτή του στην Τουρκία και να επιχειρήσει να επανορθώσει με νέο τηλεγράφημα το όποιο όμως είτε από άγνοια, είτε εσκεμμένα απέκρυψε πλήρως τις αναφορές του Ερντογάν στην Θράκη.

  Έτσι, το ΑΠΕ, σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού του Ερντογάν και της Τουρκίας και νομίζοντας ότι επιτελεί… κυβερνητική αποστολή, εξέθεσε πλήρως την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο τουλάχιστον είχε το άλλοθι για να δικαιολογούσε την ανακοίνωση που εξέδωσε, στις υπαρκτές αναφορές του Ερντογάν για την Θράκη.

  «Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

  Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.

  Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη» ανέφερε το ΥΠΕΞ.

  Και καθώς χαθήκαμε, όπως πάντα ως χώρα, στην μετάφραση και άρχισε η αντιπαράθεση μεταξύ δημοσιογράφων και δημοσιολόγων για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έκανε την γκάφα και τελικά χάθηκε η ουσία:

  Ο Erdogan με αιχμή την Μοσούλη από την επιχείρηση απελευθέρωσης της οποίας έχει αποκλεισθεί η Τουρκία, ενώ πρόκειται για μια περιοχή που αποτελεί βασικό στόχο της αναθεωρητικής πολιτικής της, επιχειρεί να αμφισβητήσει όλο το πλαίσιο των εδαφικών προσαρμογών που επέβαλαν το status quo στην Μέση Ανατολή, στην Θράκη και στο Αιγαίο τα τελευταία 90 χρόνια.

  Η συνεχής επανάληψη από τον κ. Erdogan των αναφορών με τις οποίες αμφισβητεί την Λωζάννη, κάνοντας λόγο για την άδικη παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα, με την ταύτιση της Θράκης και της Θεσσαλονίκης με τις περιοχές με τούρκικες μειονότητες η περιοχές που η Τουρκία έχει συμφέροντα, με την επίκληση του Εθνικού Όρκου που προέβλεπε έκτος άλλων δημοψήφισμα για να αποφασισθεί η τύχη της «Δυτικής Θράκης», ο κ. Erdogan κάνει κάτι πολύ χειρότερο από μια επιθετική ρητορική.

  Απονομιμοποιεί τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν τα σύνορα της Τουρκίας αλλά και των γειτόνων της τον τελευταίο αιώνα, αποδίδοντας στους ξένους αλλά και στο κεμαλικό κατεστημένο την υποχρεωτική επιβολή παραχώρησης εδαφών που θα έπρεπε σήμερα να ανήκουν, όπως υποστηρίζει, στην Τουρκία.

  Και αυτή είναι η πιο επικίνδυνη μορφή αναθεωρητισμού και τυχοδιωκτισμού.

  Ασχέτως εάν ήταν σωστό η λάθος το τηλεγράφημα του ΑΠΕ…

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η physicist λέει:

  ΔΠ, πρέπει να βρω συνδέσμους σε δύο άρθρα χτεσινά: ένα σχετικό με την έρευνα ανάμεσα στους νέους Μουσουλμάνους της Βιέννης (που την έκανε ο ίδιος ο Δήμος) και ένα σχετικό με την νέα «υπεύθυνη για θέματα ριζοσπαστικοποίησης» της Γαλλικής Κυβέρνησης, μια γυναίκα με καταγωγή από το Μαρόκο.

  Και τα δύο άρθρα, που επαναλαμβάνω αναφέρονται σε πραγματικότητες που δεν εφευρέθηκαν από δεξιούς κύκλους αλλά είναι αποτελέσματα εμπειριών με την πραγματικότητα στο δρόμο και στην κοινωνία, δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και βαθύ. Ότι δεν υπάρχει κανένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο Ισλάμ και στον Ισλαμισμό, ότι το ζήτημα του εξτρεμισμού δεν αφορά μια μικρή μειοψηφία και ακόμα ότι –σύμφωνα με την Γαλλίδα– ισλαμικοί κύκλοι ήδη έχουν αρχίσει να τοποθετούν ανθρώπους τους σε σημανιτκές θέσεις της κοινωνίας. Και τα δύο άρθρα είναι ανατριχιαστικά σχετικά με το πόσο προσχωρημένο είναι το φαινόμενο της υπονόμευσης των δυτικών κοινωνιών όχι μόνον από το εξτρεμιστικό Ισλάμ με τη μορφή της βίας αλλά και από το «κανονικό» Ισλάμ με τη μορφή διαρκών υποχωρήσεων και ειδικών εξαιρέσεων που κάνουμε λόγω απήζμεντ.

  Το αν αυτά εδώ ενοχλούν τα ρομαντικά συννεφάκια που έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας, δεν με αφορά. Διαβάζω ποια είναι η πραγματικότητα. Διαβάζω ότι σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι συγγραφείς αραβικής καταγωγής που κριτικάρουν το Ισλάμ χρειάζονται αστυνομική προστασία (λόγω των εξτρεμιστών), δεν μπορούν ούτε καν να δώσουν δημόσια διάλεξη επειδή οι ισλαμόδουλοι της πολιτικής ορθότητας ακυρώνουν τις προσκλήσεις. Διαβάζω πώς θυσιάζουμε κάθε μέρα την ελευθερία του Λόγου για χάρη της λεγόμενης θρησκευτικής ελευθερίας και μου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο.

  Και τα δύο άρθρα είναι στα Γερμανικά, λυπάμαι. Αλλά πρέπει να τα βρω ξανά, δώσμου λίγο χρόνο.

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η physicist λέει:

  Πολιτικές απόψεις των νεαρών Μουσουλμάνων στη Βιέννη

  http://diepresse.com/home/panorama/wien/5102866/Radikalitaet_Junge-Muslime-gefaehrdet?_vl_backlink=/home/index.do

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Το αν αυτά εδώ ενοχλούν τα ρομαντικά συννεφάκια που έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας, δεν με αφορά. Διαβάζω ποια είναι η πραγματικότητα. Διαβάζω ότι σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι συγγραφείς αραβικής καταγωγής που κριτικάρουν το Ισλάμ χρειάζονται αστυνομική προστασία (λόγω των εξτρεμιστών), δεν μπορούν ούτε καν να δώσουν δημόσια διάλεξη επειδή οι ισλαμόδουλοι της πολιτικής ορθότητας ακυρώνουν τις προσκλήσεις.»

  Φυσικέ το έχουμε ξαναπεί, και συμφωνούμε, η αντιμετώπιση του Ισλάμ εκ μέρους της Δύσης, και πιο συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση των ευαισθησιών του Ισλάμ, υπήρξε πέρα για πέρα εσφαλμένη, και τελικά έχει αποβεί επικίνδυνη. Άλλο όμως αυτό και άλλο να καταλήξουμε να βλέπουμε πίσω από κάθε τι ένα ισλαμικό δάκτυλο ή να καταλήξουμε να θεωρούμε πως ο κάθε μουσουλμάνος είναι ένας δυνάμει εγκληματίας. Συμφωνώ με το πρώτο, διαφωνώ ριζικά με το δεύτερο. Το δεύτερο θα οδηγήσει κάποιον στην υιοθέτηση ολοκληρωτικών αντιλήψεων για την κοινωνία, είτε το επιθυμεί είτε όχι.

  Και επιπλέον, η τάση να μεγαλοποιεί κανείς συνεχώς την δύναμη των τζιχαντιστών πέρα από κάθε όριο, τους τζιχαντιστές ευνοεί πρωτίστως, και όχι φυσικά αυτούς που τους αντιμάχονται. Το ριζοσπαστικό ισλάμ είναι απειλή για την Δύση (ειδικά αν επεκταθεί η επιρροή του στους μουσουλμάνους που ζούν στην Δύση) όμως δεν είναι η υπαρξιακή απειλή όπως παρουσιάζεται. Αυτό βέβαια δεν συνιστά και λόγο για εφησυχασμό, κάθε άλλο. Χρειαζεται αυξημένη επιφυλακή και μία άλλη πολιτική εκ μέρους της Δύσης έναντι των θρησκευτικών δοξασιών και γενικότερα των πολιτιστικών ευαισθησιών των μουσουλαμικών που ζούν στις δυτικές χώρες. Η υστερία όμως, ο πανικός και η κινδυνολογία είναι τελείως αχρείαστα και μόνο ζημιά θα κάνουν στην υπόθεση της καταπολέμησης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η physicist λέει:

  ΔΠ, δεν είναι υστερία. Διάβασε με την ησυχία σου τα άρθρα, πέρνα τα από μεταφραστή π.χ., και δες από μόνος σου τι συμβαίνει. Δεν μιλάμε για μια μικρή μειοψηφία τρομοκρατών: αφενός οι απόψεις τους έχουν πολλές συμπάθειες στην ευρύτερη κοινότητα, αφετέρου η κοινότητα με τις διαρκείς της ειδικές απαιτήσεις οδηγεί σε διάβρωση της φιλελεύθερης κοινωνίας.

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η δεξιος λέει:

  H ιστορία δεν τελειώνει ποτέ και ο κόσμος αλλάζει συνέχεια.Είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι υπέγραψε μια συνθήκη και επειδή κράτησε κάποιες δεκαετίες θα κρατήσει για πάντα.Το ίδιο συμβαίνει με πολιτισμούς και θρησκείες.Ο Ερντογάν μίλησε για 80 εκατομμύρια Τούρκους τη στιγμή που την εποχή της συνθήκης της Λωζάννης ήσαν 12 εκατομμύρια.Την ίδια εποχή υπήρχε ακόμη μεγάλη ελληνική παροικία στην Αίγυπτο που είχε περίπου τον ίδιο πληθυσμό.Σήμερα δεν υπάρχει κανείς και ο πληθυσμός της Αιγύπτου έχει φθάσει τα 100 εκατομμύρια.
  Είναι ζήτημα χρόνου πότε η δημογραφική πραγματικότητα θα εξελιχθεί σε γεωπολιτική πραγματικότητα.Η είσοδος μουσουλμάνων μεταναστών απλώς θα βοηθήσει να γίνει με πιο πολιτικά ορθό τρόπο,δηλαδή όχι με απευθείας εισβολή στρατού αλλά με την επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων εισβολέων.

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «αφετέρου η κοινότητα με τις διαρκείς της ειδικές απαιτήσεις οδηγεί σε διάβρωση της φιλελεύθερης κοινωνίας.»

  Tο έχω ηδη αναφέρει προηγουμένως, πρέπει να σταματήσει αυτός ο τόσο επιλεκτικός σεβασμός στις πολιτιστικο-θρησκευτικές ευαισθησίες των μουσουλμάνων. Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο. Δεν είναι δίκαιο αλλά είναι και επικίνδυνο πλέον. Θα το επαναλάβω όμως, άλλο αυτό και άλλο να θεωρείται ο κάθε μουσουλμάνος ως δυνάμει εγκληματίας απλά και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνος.

  Μου αρέσει!

 33. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν θεωρώ τον κάθε Μουσουλμάνο δυνητικό εγκληματία αλλά θεωρώ ότι η μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες πρέπει να περιοριστεί.

  Μου αρέσει!

 34. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι υπέγραψε μια συνθήκη και επειδή κράτησε κάποιες δεκαετίες θα κρατήσει για πάντα.»

  Δεν το συζητάμε βέβαια δεξιέ, αν ήταν η Ελλάδα που θα επιθυμούσε την αναθεώρηση μίας συνθήκης με την Τουρκία θα έβγαζες αφρούς από το στόμα και μόνο που θα διανοούνταν να κάνει κάτι τέτοιο. Τώρα όμως που είναι η Τουρκία του δικάτορα που θαυμάζεις, εντάξει, τώρα αλλάζει, τώρα θα δικαιολογήσουμε πλήρως τον τουρκικό αναθεωρητισμό εις βάρος της χώρας μας με διάφορα επιχειρήματα του κώλου ώστε να κάνουμε από πάνω και ακροδεξιά προπαγάνδα, του κώλου πάλι – («με την επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων εισβολέων»).

  ΥΓ. Και από ότι θυμάμαι, για κάποιο περίεργο λόγο, δεν είχες χρησιμοποιήσει ανάλογα επιχειρήματα όταν η Ρωσία είχε προσαρτήσει την Κριμαία πρίν δύο χρόνια. Γιατί και τότε βέβαια ίσχυαν τα «γεωπολιτικά» επιχειρήματα (της πλάκας) που επικαλείσαι τώρα για να δικαιολογήσεις τον τουρκικό αναθεωρητισμό, και την συνεπαγόμενη επιθετικότητα, εις βάρος της Ελλάδας.

  Μου αρέσει!

 35. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «θεωρώ ότι η μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες πρέπει να περιοριστεί.»

  Οκ, δεκτό.

  Μου αρέσει!

 36. Ο/Η δεξιος λέει:

  Δεν δικαιολογώ τίποτα,απλώς περιγράφω.Όσο για το τι θα γινόταν εάν τα πράγματα ήσαν αντίστροφα ,τόσα χρόνια που σχολιάζουμε δεν θυμάμαι να κατέκρινα ποτέ τους βαλκανικούς πολέμους ή την ένωση των Δωδεκανήσων.Απορώ από που έβγαλες παρόμοιο συμπέρασμα.
  Όσο για τη Ρωσία και την Κριμαία δεν διαφέρει από την Αλβανία και το Κόσοβο.Και τα δύο ήσαν παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και τα δύο έγιναν και θα παραμείνουν διότι η πραγματικότητα υπερβαίνει το δίκαιο.
  Με ποιες συνθήκες θα αλλάξουν πάλι τα σύνορα στα Βαλκάνια δεν μπορούμε να προβλέψουμε.Ίσως και να μη χρειασθεί εάν οι μουσουλμάνοι γίνουν πλειοψηφία.

  Μου αρέσει!

 37. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Και τα δύο ήσαν παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και τα δύο έγιναν και θα παραμείνουν διότι η πραγματικότητα υπερβαίνει το δίκαιο.»

  Προφανώς και ήταν παράνομα δεξιέ αλλά δεν θυμάμαι, στην περίπτωση της Κριμαίας, να το είχες αποδεχτεί τόσο άνετα το θέμα, εκεί έλεγες άλλα. Ενω τώρα με την Τουρκία ουσιαστικά δικαιολογείς εμμέσως τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Θέλω να πω εδω δεν εκφράζεις καμία ένσταση, καμία αντίρρηση για οσα λένε οι τούρκοι σχετικά με επαναχάραξη συνόρων (έμμεσα έστω, προς το παρόν), ενω με την προσάρτηση της Κριμαίας δεν το έβλεπες τόσο άνετα το θέμα. Που στο κάτω κάτω της γραφής δεν μας καίει και το ίδιο. Τον τουρκικό αναθεωρητισμό όμως που προωθεί ο Ερντογάν, και όπου η Τουρκία σε αντίθεση με την Κριμαία βρίσκεται δίπλα μας, τον βλέπεις με πολύ άνεση.

  Και εν τέλει πως είσαι τόσο σίγουρος ότι το καθεστώς Ερντογάν θα καταφέρει να μας επιβάλλει ότι μαλακία έχει στο κεφάλι του ο μεγαλομανής δικτάτορας? Εδω δεν έχουν καταφέρει να κατανικήσουν τους κούρδους (και μάλλον ούτε και πρόκειται), που δεν είναι καν τακτικός στρατός αλλά αντάρτικο σώμα, και εσυ το θεωρείς τόσο πια εύκολο να επικρατήσουν σε τυχόν αντιπαράθεση με την Ελλάδα? Γιατί εγω δεν το βλέπω καθόλου εύκολο αλλά αντιθέτως πολύ δύσκολο εως αδύνατο – με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα βρεθούν πολιτικοί παράγοντες πρόθυμοι να δώσουν γη και ύδωρ στον δικτάτορα προκειμένου να αποφύγουν την αναμέτρηση μαζί του.

  Μου αρέσει!

 38. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Το ΑΠΕ είναι δημοσιογραφική υπηρεσία και το να κάνουν λάθη οι δημοσιογράφοι είναι κακό μεν, αλλά συνηθισμένο απανταχού του πλανήτη και πάντως όχι τραγικό.
  Το τραγικό ζήτημα είναι ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ την ήπιαν άσπρο πάτο την σάπια μπόμπα με μεθυλική αλκοόλη, χαμπάρι δεν πήραν, κάνανε και κικιρίκου!
  Δυστυχώς το επίπεδο γνώσεων, ετοιμότητας και ενημέρωσης των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ ήταν και παραμένει τραγικό.
  ΥΓ: Θυμάμαι την αλήστου μνήμης περίοδο του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου και του λεγόμενου νέου μακεδονικού ζητήματος. Το τί νοθευμένα ποτά και παραισθησιογόνα «μανιτάρια» κατανάλωναν με χαρά και έξαρση οι τότε αρμόδιοι και παρατρεχάμενοι τους των υπηρεσιών αυτών είναι αδύνατο να περιγραφεί. Τους έλεγες να εκμεταλλευθούν την δυνατότητα για μικτή ονομασία της γειτονικής χώρας, όσο το «παράθυρο ευκαιρίας» ήταν ακόμη ανοικτό (γιατί μετά θα και σε κυττούσαν με το στόμα ανοιχτό, όταν δεν αντιδρούσαν χειρότερα. Τους έλεγες ότι δεν είναι ευνοική για την Ελληνική άποψη η διεθνής «νομολογία» της διευθέτησης τέτοιων διαφορών για ονομασίες χωρών που μοιράζονται γεωγραφική περιοχή με κοινή «ονομασία προέλευσης» (Βέλγιο – Λουξεμβούργο, Καλιφόρνια – Κάτω Καλιφόρνια στο Μεξικό, Μογγολία-Εσωτερική Μογγολία στην Κίνα, Τυρόλο Ομόσπονδη χώρα της Αυστρίας – Νότιο Τυρόλο Ιταλίας κτλ) και σε ρωτούσαν, «αλήθεια το Βέλγιο έχει περιφέρεια με το όνομα Λουξεμβούργο ;»….
  Δεν ξέρω άν περνάνε «διπλωματικό ΑΣΕΠ», ούτε τι ερωτήσεις τους βάζουν σε περίπτωση που περνάνε.
  Φαντάζομαι, δίνουν συνέντευξη με θέμα το που ιδρύθηκε η ΑΕΚ και γιατί πλακώνονται έτσι οι οπαδοί της Παρτίζαν και του Ερυθρού Αστέρα κάθε φορά που έχει ντέρμπυ στη Λευκή Πόλη.

  Μου αρέσει!

 39. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Δεν το έχει πολύ ο Ταγίπ Σουλτάν, να βρεί πρόσθετο επιχείρημα
  «Νά, ορίστε, προβληματίζεται ακόμη και το ΑΠΕ, αλλά βλέπετε, εγώ είναι μετριοπαθής, συγκρατούμαι. Μπορεί όμως αύριο να το ξανασκεφτώ και να αλλάξω γνώμη».
  Και δεν είναι θέμα υπουργού μόνον. Το ΥΠΕΞ έχει μόνιμες, μη κομματικές διοικητικές υπηρεσίες. Αν δεν τους προβλημάτισε μια κάποια μυρωδιά μεθυλικής αλκοόλης, τι να σου κάνει ο έρμος ο Ραν Ταν Πλαν με την όσφρηση την εξασθενημένη από τις μπόμπες-μπύρες Ανατολικού Βερολίνου; …

  Μου αρέσει!

 40. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ο Ερντογάν Δ.Π. δεν βασίζεται αποκλειστικά στο στρατό όπως οι κεμαλικοί αλλά και στο λαικό ισλαμικό παράγοντα.Εμφανίζεται ως υπερασπιστής των καταπιεζομένων μουσουλμάνων.
  Βάλε εσύ μέσα ένα εκατομμύριο μωαμεθανούς στο όνομα του πολυπολιτισμού ή επειδή είναι ταξικά μας αδέρφια όπως λένε οι αριστεροί και θα δεις τι θα γίνει μετά.

  Μου αρέσει!

 41. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Διαπληκτίζονται τώρα (μπήκε στο παιχνίδι και η ΕΣΗΕΑ), άν ευθύνεται ο συνεργαζόμενος ανταποκριτής του ΑΠΕ (που διακόπηκε η συνεργασία του) ή το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας στην Άγκυρα.
  Μα απ΄ όπου και να ξεκίνησε η ανακρίβεια, για τόσο σοβαρό θέμα, πριν οποιαδήποτε πολιτική αντίδραση, η αξιολόγηση γίνεται (και πρέπει να γίνεται) από τις κεντρικές διπλωματικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ.
  tragic ως συνήθως, για να το πώ «διπλωματικά»

  Μου αρέσει!

 42. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι τούρκοι το σκέφτονται σοβαρά να προβούν σε πολύ ευρύτερη εισβολή στο Ιράκ. Έτσι και το πράξουν κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα θα οδηγήσουν σε μείζονα αποσταθεροποίηση ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

  http://www.kathimerini.gr/879846/article/epikairothta/kosmos/toyrkikh-eisvolh-sto-irak-syzhteitai-sthn-agkyra

  Τουρκική εισβολή στο Ιράκ συζητείται στην Αγκυρα

  ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

  Μια νέα συζήτηση αφήνει την σκιά της στην τουρκική επικαιρότητα κατά τις πρώτες ώρες της Τετάρτης. Την στιγμή που η διεθνής κοινότητα εστιάζει στις εξελίξεις στην Μουσούλη, η Τουρκία μελετά εναλλακτικά σενάρια για το Ιράκ.

  Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο Χαμπέρτουρκ, η Τουρκία δεν πρόκειται να τηρήσει σιωπηλή στάση απέναντι στις εξελίξεις στο Ιράκ. Οι κινήσεις του κουρδικού κινήματος στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή από την τουρκική πλευρά.

  Αυτή την στιγμή, εκτός από την Μουσούλη, η Τουρκία έχει στραμμένη την προσοχή της σε δυο περιοχές. Στο Σίντζαρ, οι κινήσεις των Κούρδων προβληματίζουν την Άγκυρα. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι οι Κούρδοι έχουν επεκτατικές βλέψεις. Επίσης, πηγή προβληματισμού για την Τουρκία αποτελεί και η περιοχή του Ταλάφαρ. Εκεί υπάρχουν πληθυσμοί Τουρκμένων, την προστασία των οποίων διεκδικεί η Τουρκία.

  Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες πληροφορίες από την Άγκυρα, σε περίπτωση που οι Κούρδοι πραγματοποιήσουν βήματα στο Ιράκ, τα οποία δεν ικανοποιούν την Άγκυρα, και στο Ταλάφαρ, οι Σιίτες επιδιώξουν την ανατροπή της δημογραφικής σύνθεσης της περιοχής, η Τουρκία ενδέχεται να αναλάβει στρατιωτική δράση.

  Η νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Ιράκ θα φέρει την ονομασία «Ασπίδα του Τίγρη» και θα εξαπλώνεται σε μια περιοχή που ξεκινά από τα περίχωρα του Όρους Σίντζαρ (Σένγκαλ) και απλώνεται μέχρι τις περιοχές των Σουνιτών Τουρκμένιων.

  Ας σημειωθεί ότι η παραπάνω πληροφορία, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί από κυβερνητικές πηγές στην Τουρκία.

  Μου αρέσει!

 43. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  Η τουρκικη αεροπορια και το πυροβολικο φαινεται οτι χτυπαει θεσεις του υποστηριζομενου απο τους κουρδους συνασπισμου SDF, δινοντας ετσι ενα μηνυμα εναντια στην προελαση τους προς τα ανατολικα και το αλ Μπαμπ
  Οι κουρδοι φαινεται οτι αιφνιδιαστηκαν απο την ταχεια προελαση των υποστηριζομενων απο την τουρκια δυναμεων των συριων ανταρτων τις τελευταιες μερες,οι οποιοι κατελαβαν σημαντικη εκταση νοτια του περιφημου Νταμπικ αιροντας και την απομονωση της πολης Μαρε, και θελησαν απο την πλευρα τους να προχωρησουν προς τα αντολικα για να μην αποκοπουν

  Η τουρκια, φυσικα, δεν θελει με τιποτα μια ενωση των κουρδων απο το αφριν με τους υπολοιπους στα ανατολικα, και γιαυτο και τα χτυπηματα, τα οποια φαινεται οτι ειναι εντονα
  μαζι της ειναι οργανωσεις του FSA, ισλαμιστες και αλλοι ανταρτες, που δεν εχουν καθολου καλες σχεσεις με τους κουρδους/SDF για πολλους και διαφορους λογους
  για την ωρα φαινονται να ειναι λιγο πιο κοντα στο αλ Μπαμπ απο τους κουρδους

  Ενδιαφερον ειναι επισης οτι προχωρωντας ο SDF, προφυλασσει και τα νωτα/πλευρα του συριακου στρατου διαχωριζοντας τον απο τους ανταρτες..
  επισης ενδιαφερον ειναι οτι οι δυναμεις του SDF απο ανατολικα ( απο το Manbij δηλαδη) δεν κινουνται για την ωρα
  και μια λεπτομερεια : στην ενδιαμεση περιοχη φαινεται να υπαρχουν κυριως κουρδικα χωρια

  Το τι θα γινει και ποιος θα προχωρησει προς την αλ Μπαμπ θα ειναι ενα πολυ ενδιαφερον ζητημα των επομενων ημερων/εβδομαδων για να δουμε αν και τι ειδους συμφωνια υπαρχει μεταξυ ασαντ-πουτιν και ερντογαν..

  http://wikimapia.org/#lang=el&lat=36.440618&lon=37.598648&z=11&m=b

  (κατω αριστερα το Xαλεπι,κεντρο η αλ Μπαμπ, πανω δεξια η Manbij
  οι διπλες ασπρες γραμμες αριστερα και δεξια ειναι τα ορια των κυριως κουρδικων δυναμεων του SDF
  αν πατε προς τα βορεια, καπου θα δειξει και την περιοχη που κατεχουν οι ανταρτες -περιγραφομενη, στη δικια μου οθονη τουλαχιστον, ως ..μωχαμετικος τουρκοθυλακας βορειας συριας (!) 😀 )

  Μου αρέσει!

 44. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Η Αγκυρα, η Μοσούλη και η Λωζάννη

  http://www.kathimerini.gr/880496/article/epikairothta/kosmos/h-agkyra-h-mosoylh-kai-h-lwzannh

  ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

  Ηταν μια λεπτομέρεια, που πέρασε απαρατήρητη μέσα στον ορυμαγδό των ημερών, πλην όμως παραμένει αποκαλυπτική της τοξικής ατμόσφαιρας που περιβάλλει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στις 13 Σεπτεμβρίου, το αμερικανικό Ναυτικό συμπλήρωσε 241 χρόνια από την ίδρυσή του. Ανάμεσα στα πανηγυρικά μηνύματα που έστειλε μέσω Twitter ήταν και ένα αφιερωμένο στη Ναυμαχία της Τρίπολης, του 1804, όταν οι Αμερικανοί κατατρόπωσαν τις δυνάμεις της οθωμανικής Τριπολίτιδας. Στον πίνακα που συνόδευε το μήνυμα, διακρινόταν καθαρά η κόκκινη σημαία με την ημισέληνο και το αστέρι, παρόμοια με τη σημαία της σύγχρονης Τουρκίας.

  Μέσα σε λίγες ώρες, γινόταν πανζουρλισμός στην Τουρκία. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu καυτηρίαζε το «σκανδαλώδες tweet του αμερικανικού Ναυτικού». Επιφανείς προσωπικότητες –ισλαμιστές, κεμαλικοί και αριστεροί, σε σπάνια σύμπνοια– ερμήνευαν το μήνυμα ως προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία ότι, αν εισβάλει στη Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ, οι δυνάμεις της θα έχουν την τύχη των καραβιών του πασά της Τρίπολης. Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αισθάνθηκε την ανάγκη να πραγματοποιήσει διάβημα. Τελικά, το αμερικανικό Ναυτικό απέσυρε το επίμαχο tweet.

  Καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση της καχυποψίας μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον διαδραματίζει η εν εξελίξει εκστρατεία του ιρακινού στρατού, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.). Ο Ταγίπ Ερντογάν διακήρυξε κατ’ επανάληψη ότι η χώρα του εννοεί να είναι παρούσα «και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» (μετά την απελευθέρωση της πόλης). Μια τοποθέτηση που τον έφερε σε ρήξη με τη Βαγδάτη, καθώς ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αμπάντι έχει χαρακτηρίσει τις τουρκικές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν στην Μπασίκα, βορειοανατολικά της Μοσούλης, «στρατό κατοχής», αξιώνοντας την άμεση αποχώρησή τους. Οι Αμερικανοί άδειασαν τον Ερντογάν, δηλώνοντας ότι ο Αμπάντι είναι εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο για το ποιος θα συμμετάσχει και ποιος όχι σε μια εκστρατεία που διεξάγεται στη χώρα του.

  Γιατί όμως η Μοσούλη έχει τόση σημασία για τον Ερντογάν; Η μεγάλη πολυφυλετική πόλη, με τον σημαντικό πληθυσμό Τουρκμενίων και τα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα, κατέχει, όπως και το γειτονικό Κιρκούκ, κεντρική θέση στο φαντασιακό των Τούρκων. Το «εθνικό συμβόλαιο» που διατύπωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1920 θεωρούσε τη Μοσούλη και το Κιρκούκ αναπόσπαστο τμήμα της Τουρκίας, αλλά οι Βρετανοί είχαν άλλη γνώμη. Οταν ο Ερντογάν έλεγε πρόσφατα ότι η Λωζάννη ήταν ήττα και όχι νίκη της Τουρκίας, εννοούσε την «απώλεια» όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου, αλλά και της Μοσούλης, διαμηνύοντας ότι δεν θα αφήσει να συμβεί το ίδιο για δεύτερη φορά.

  Στρατηγική σημασία

  Πέραν του συμβολικού βάρους της, η Μοσούλη έχει καίρια στρατηγική σημασία για την Αγκυρα. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία προειδοποιεί το γειτονικό ιρακινό Κουρδιστάν να περιοριστεί στα όριά του και να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις του από το Κιρκούκ, το οποίο κατέλαβε εκδιώκοντας το Ι.Κ. Με την παράλληλη εισβολή σε Συρία και Ιράκ, η Τουρκία βάζει σφήνες στους Κούρδους, εμποδίζοντας τη δημιουργία μιας μεγάλης, ντε φάκτο αυτόνομης, κουρδικής περιοχής, από την οποία θα μπορούν αύριο να περνούν τα πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ προς τη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

  Το διακύβευμα είναι πραγματικά τεράστιο. Πολύ περισσότερο που, καθώς το Ι.Κ. φαίνεται να πνέει τα λοίσθια, η Μέση Ανατολή βρίσκεται στον προθάλαμο γεωπολιτικών ανατροπών, μιας νέας μοιρασιάς ζωνών επιρροής ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις (Αμερικανούς, Ρώσους, Ευρωπαίους) και τους περιφερειακούς παίκτες, όπως η Τουρκία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Μιας μοιρασιάς που είναι πιθανό να επισφραγιστεί με τη μετατροπή τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας σε αδύναμα ομοσπονδιακά κράτη, τα συστατικά μέρη των οποίων θα αναζητούν προστασία στον ένα ή τον άλλο ισχυρό ανταγωνιστή.

  Σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι, ο Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να παίξει όλα τα χαρτιά του. Σε πρώτη φάση, φρόντισε να καλύψει τα νώτα του έναντι της Ρωσίας. Ουσιαστικά αφήνει τους Ρώσους και τον Ασαντ να κάνουν ό,τι θέλουν στο Χαλέπι, «πουλώντας» τις σουνιτικές, αντικαθεστωτικές δυνάμεις που μέχρι χθες υποστήριζε. Τις προάλλες, μάλιστα, συμφώνησε δημόσια με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι πρέπει να φύγουν άμεσα οι τζιχαντιστές της Αλ Νούσρα από την πόλη, δηλαδή η πιο αξιόμαχη δύναμη απέναντι στον κυβερνητικό στρατό. Το αντάλλαγμα ήταν η ανοχή της Ρωσίας στην τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία, που αποτέλεσε σοβαρότατο πλήγμα στις κουρδικές φιλοδοξίες για αυτονομία της «Ροτζάβα», του συριακού Κουρδιστάν.

  Παράλληλα η Τουρκία, με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, επιδιώκει να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική της εμπλοκή στο Ιράκ ως ο φυσικός προστάτης όχι μόνο των «αδελφών» Τουρκμενίων, αλλά και ολόκληρης της σουνιτικής μειονότητας. Μιας μειονότητας που είχε προνομιακό ρόλο επί Σαντάμ Χουσεΐν, σήκωσε το κύριο βάρος της αντίστασης στην αμερικανική εισβολή του 2003, υπέστη όντως διώξεις από την κυβέρνηση του σιίτη πρώην πρωθυπουργού Μαλικί, ανέχθηκε, αν δεν υποστήριξε κιόλας, τους σουνίτες εξτρεμιστές του Ι.Κ. και κινδυνεύει να υποστεί νέες διώξεις μετά την αναμενόμενη απελευθέρωσης της Μοσούλης από τις δυνάμεις του σιίτη Αμπάντι. Ηδη, οι Τούρκοι έχουν εκπαιδεύσει στην Μπασίκα ένοπλη δύναμη 3.000 σουνιτών, στην οποία θα ήθελαν να αναθέσουν την αστυνόμευση της Μοσούλης, υπό τις διαταγές του πρώην κυβερνήτη της Αθίλ Νουτζάιφι.

  Προειδοποίηση

  Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της Hurriyet Daily News Μουράτ Γετκίν, οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει τον Ερντογάν ότι δεν θα ανεχθούν να ξεμυτίσουν τουρκικά στρατεύματα ούτε ένα μέτρο έξω από την Μπασίκα. Μόνον ο στρατός και η αστυνομία του Αμπάντι θα μπουν στη Μοσούλη, βάσει του αμερικανικού σχεδίου, ενώ τη διοίκηση της Μοσούλης θα αναλάβει ο σημερινός κυβερνήτης της επαρχίας Νινευή Ναουφάλ Αγκούμπ. Ακόμη και το χαρτί των Τουρκμενίων κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ για τον Ερντογάν, καθώς η εν λόγω μειονότητα είναι διχασμένη, με την ισχυρή, σιιτική μερίδα της να αναζητεί προστασία στο Ιράν και να βλέπει με εχθρότητα την Αγκυρα. Αρκετοί φοβούνται μάλιστα ότι η γειτονική στη Μοσούλη πόλη Ταλ Αφαρ, που κατοικείται κυρίως από Τουρκμένιους, μπορεί να γίνει πεδίο σύγκρουσης Τουρκίας – Ιράν, μια τοπική μικρογραφία του ολέθριου πολέμου σουνιτών – σιιτών στην Υεμένη.

  Τα πολλαπλά εμπόδια στα οποία προσκρούει ο νεοοθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός επιτείνουν τη νευρικότητα της Αγκυρας. Από εδώ και οι απανωτές εκρήξεις του Ερντογάν, τη μία με τη Λωζάννη και τα ελληνικά νησιά, την άλλη με τη Θράκη και την Κύπρο. Το μήνυμα μοιάζει να απευθύνεται λιγότερο προς την Αθήνα και περισσότερο προς την Ουάσιγκτον: αν με «ρίξετε» στη Μοσούλη και στη Ροτζάβα, μπορεί να αλλάξω συμπεριφορά στο Αιγαίο. Μια συμπεριφορά που δεν ακτινοβολεί αυτοπεποίθηση ηγεμονικής δύναμης, αλλά ανασφάλεια πολιορκημένου φρουρίου. Ο Τούρκος ηγέτης έχει εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στρατιωτικής ισχύος χωρίς κανέναν σταθερό σύμμαχο. Μπορεί οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί ή ακόμη και οι Κούρδοι του Ιράκ να κάνουν τακτικές συμφωνίες μαζί του, αλλά ουδείς τον εμπιστεύεται. Δεν αποκλείεται ο Ταγίπ Ερντογάν να διαπιστώσει σύντομα ότι μέτρησε το μπόι του με τη σκιά του σε λάθος ώρα.

  Μου αρέσει!

 45. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Η δικτατορία Ερντογάν επί το έργον..

  Συνελήφθησαν χθές αργά την νύχτα ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP όπως επίσης και ένα ακόμα ηγετικό στέλεχος του ίδιου κόμματος.

  http://www.reuters.com/article/us-turkey-security-kurds-idUSKBN12Y2XA?il=0

  A car bomb killed eight people and wounded more than 100 in southeastern Turkey’s largest city on Friday, Prime Minister Binali Yildirim said, hours after police detained the leaders of the mostly Kurdish region’s biggest political party.

  The blast struck near a police station in Diyarbakir where some of the party leaders were being held in a terrorism probe. It tore the facades off buildings and firefighters were searching for people trapped by debris.

  A spokesman for the pro-Kurdish Peoples’ Democratic Party (HDP), parliament’s second-biggest opposition grouping, said the detention of its two leaders and at least nine other lawmakers risked triggering civil war.

  Yildirim told reporters that elected officials who incite and encourage terrorism must face legal proceedings and that they were detained because they had refused to give testimony.

  […]

  «Very bad news from Turkey. Again. Now HDP members of parliament are being detained,» the European Parliament’s Turkey rapporteur, Kati Piri, said on Twitter of a country that is seeking membership of the EU.

  EU foreign policy chief Federica Mogherini said she was «extremely worried» by the arrests and had called a meeting of EU ambassadors in Ankara.

  […]

  SOCIAL MEDIA BLOCKED

  Access was blocked to social media, including Twitter, Whatsapp, YouTube and Facebook, an internet monitoring group said, and a reporting ban was imposed on coverage of the blast. Asked about the measures, Yildirim said the situation would go back to normal «once the danger is removed».

  The lira hit a new low against the dollar of 3.14 after the arrests, while the cost of insuring Turkish government debt against default hit its highest in over a month.

  «The reports of increased crackdown and talk of the reintroduction of the death penalty raises concerns about the future trajectory of FDI flows and even EU accession,» said Manik Narain, an emerging markets strategist at UBS in London.

  […]

  «JUDICIAL THEATER»

  Police raided the Ankara house of Figen Yuksekdag, HDP co-chairwoman, and Selahattin Demirtas, the party’s other leader, in Diyarbakir. A court official said the prosecutor was seeking the formal arrest of Demirtas and that both he and Yuksekdag were in court after police questioning.

  «I will not hesitate to be held accountable in front of a fair and impartial judiciary. There is nothing I cannot answer for,» Demirtas said in a statement to the prosecutor, which was shared by HDP lawmaker Besime Konca.

  «But I refuse to be an actor in this judicial theater just because it was ordered by Erdogan, whose own political past is suspicious,» he said.

  In a statement on Twitter, still accessible in Turkey through virtual private networks (VPN), the HDP called for the international community «to react against the Erdogan regime’s coup», while party spokesman Ayhan Bilgen described the detentions as an attempt to provoke a civil war.

  Police also raided and searched the party’s head office in central Ankara. Police cars and armed vehicles had closed the entrances to the street of the HDP headquarters.

  A group of protesters chanting slogans tried to reach the party offices, but were stopped by police before they could enter the street, a Reuters witness said.

  The HDP is the third-largest party in the 550-seat Turkish parliament, with 59 seats. Parliamentarians in Turkey normally enjoy immunity from prosecution, but the immunity of many lawmakers, including HDP deputies, was lifted earlier this year.

  Μου αρέσει!

 46. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ο μαφιόζος από απέναντι αρχίζει να εκβιάζει την ΕΕ. Το παιχνίδι θα χοντρύνει πολύ.

  Μου αρέσει!

 47. Ο/Η Δύστροπη πραγματικότητα λέει:

  Ο Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η απειλή που θα αποτελέσει αυτό το δημοψήφισμα για την ΕΕ θα είναι ανάλογη με αυτή του δικού μας το καλοκάιρι του ’15 – δηλαδή, ανύπαρκτη.

  http://www.kathimerini.gr/883454/article/epikairothta/kosmos/erntogan-e3etazei-to-endexomeno-dhmoyhfismatos-gia-thn-enta3h-sthn-ee

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.