Η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων

Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων κάνει λόγο για «νέα, ολέθρια και αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει από την ύλη της Ιστορίας κάποια κεφάλαια».

iefimerida  /  Η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων:

Α. Με τις αποφάσεις αυτές του υπουργείου, το σχολείο παρέχει στους μαθητές ελλιπή γνώση του ελληνικού πολιτισμού στη συνέχεια και στην διαχρονία του. Αποσιωπάται έτσι η ουσία του ελληνικού πολιτισμού, η εξάπλωσή του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, η ενότητά του, όπως την επέτυχε ο Φίλιππος Β’, ο βασιλιάς της Μακεδονίας, η οικουμενική διάσταση και σημασία του μέσω του εκπολιτιστικού έργου του Μ. Αλεξάνδρου.

Β. Η κατάργηση μάλιστα της εξέτασης των συνοπτικώς διδασκομένων αυτών κεφαλαίων της Ιστορίας, όπως συνέβη και με τα Αρχαία Ελληνικά, κατ’ ουσίαν οδηγεί στην πλήρη άγνοια από τους μαθητές των θεμελιωδών αυτών σελίδων της ιστορίας και του πολιτισμού μας και συρρικνώνει δραματικά την ανθρωπιστική παιδεία και την μόρφωση των νέων μας.

Το υπουργείο Παιδείας της χώρας μας επιδίδεται μεθοδικά και συστηματικά στην συρρίκνωση και υποβάθμιση της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν του φάνηκε αρκετή, φαίνεται, η μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ούτε η κατάργηση του Επιταφίου του Περικλέους στη Γ’ τάξη Λυκείου, ούτε η κατάργηση της εξετάσεως των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο.

Με νέα, ολέθρια απόφασή του συνεχίζει την εκθεμελίωση των βασικών πυλώνων του πολιτισμού μας στην Ελληνική Εκπαίδευση. Η Ε.Ε.Φ. καλεί το υπουργείο Παιδείας «να αναθεωρήσει τις ολέθριες αυτές αποφάσεις του και να δείξει γνήσια και ουσιαστική φροντίδα για την ολόπλευρη καλλιέργεια και μόρφωση της ελληνικής νεολαίας».

Πηγή: Ο Φίλης αλλάζει και το μάθημα της Ιστορίας -Κόβει περσικούς πολέμους και Μ. Αλέξανδρο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/292565/o-filis-allazei-kai-mathima-tis-istorias-kovei-persikoys-polemoys-kai-m-alexandro#ixzz4MVsROr3Z

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

14 Responses to Η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων

 1. Ο/Η xberliner λέει:

  Έχει καταντήσει αηδία σε κάθε αλλαγή να βγαίνει η κάθε μικροσυντεχνία και να πετάει την μαλακία της. Μια οι θεολόγοι τώρα οι φιλόλογοι. Και οι δύο μη τυχόν και χάσουν τα παιδιά μας την εθνική τους συνείδηση. Ουστ.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Mitsos λέει:

  Πολύς ζήλος σε πιάνει από το Βερολίνο τι θα μάθουνε τα δικά μου παιδιά που πάνε στο σχολείο στην Ελλάδα. Και μάλιστα ασχολείσαι και με τις συντεχνίες λες και θα τους μειωθεί ο μισθός των φιλολόγων επειδή δεν θα διδάσκουνε για τους Αρχαίους Μακεδόνες. Αν σκέφτονταν ως συντεχνία όπως θεωρείς εφόσον με λιγότερη δουλειά παίρνουνε τα ίδια λεφτά γιατί να αντιδράσουνε?

  Αυτή η κυβέρνηση φιλαράκο από τη Γερμανία έχει βαλθεί σε αγαστή συνεργασία με τον Κυριάκο που έχει πιει το αμίλητο νερό και τη στηρίζει κάθε φορά που πάει να πέσει, να διαλύσει τη χώρα και να την παραδώσει στο τέλος ένα βιλαέτι της Τουρκίας. Και πολύ φοβούμαι ότι έχει συναινέσει όλο το αυτοαποκαλούμενο συνταγματικό τόξο μαζί με την λούμπεν μεγαλοαστική της τάξη σε όλο αυτό το σκηνικό.

  Ξεπουλάνε ακόμα και τα F16 την ώρα που τους έχουνε οι πάντες προειδοποιείσει ότι επίκειται τουρκική εισβολή. Στο Μέγα Αλέξανδρο θα κολήσουνε ή στο να βαφτίσουνε το Χριστό Τσε Γκεβάρα? Εφόσον το κράτος αυτό αυτοκαταργήθηκε μπορεί να γράψουνε στο βιβλίο της Ιστορίας ότι ο Αλέξανδρος ήτανε και αδερφή και το γυάλιζε το πόμολο. Ποιος θα τους σταματήσει? Η ΙσλαμοΝουδούλα που το μόνο που τη νοιάζει είναι ότι πρόλαβε να τα πουλήσει όλα το κωλόπαιδο και άρπαξε όλες τις μίζες?

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεν κατάλαβα τι το συντεχνιακό έχει να διατυπώνουν τη γνώμη τους οι φιλόλογοι 🙂

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η physicist λέει:

  Βερολινέζε, εδώ και μερικά χρόνια έχουν καταργηθεί από τη διδασκαλία σημαντικά κεφάλαια της Ευκλείδιας Γεωμετρίας, δεν θα με εξέπληττε μάλιστα αν η παρούσα Κυβέρνηση της αριστείας την καταργούσε ολότελα σε όφελος κάποιας εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς. Θα την έλεγες και τότε συντεχνιακή διαμαρτυρία;

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η physicist λέει:

  Διάβολε, οι Περσικοί Πόλεμοι και ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Οποιος νομίζει ότι μπορεί να πορευτεί στον Κόσμο χωρίς να έχει πουθενά άγκυρα, βρίσκεται σε πλάνη. Εχω ζήσει τα τρία πέμπτα της ζωής μου εκτός Ελλάδος και το ότι διδάχτηκα Αρχαία Ελληνικά και Περσικούς Πολέμους δεν μ’ έκαναν εθνικιστή.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Αλικη λέει:

  Επιπλέον, ο υπουργός Παιδείας δεν εχει καμια δουλειά να αποφασίζει αυτοπροσώπως τι θα διδάσκεται και τι οχι.

  Ομως, τι συζητούμε; Δεν ξέρουμε με ποιους εχουμε να κανουμε;
  Τα όσα συμβαίνουν καθημερινα ειναι πλέον επέκεινα συζητήσεως και επιχειρηματολογίας!

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η xberliner λέει:

  «Επιπλέον, ο υπουργός Παιδείας δεν εχει καμια δουλειά να αποφασίζει αυτοπροσώπως τι θα διδάσκεται και τι οχι.»
  Είσαι σίγουρη ότι ο υπουργός αποφασίζει μόνος του?
  Υπάρχει και ένα παιδαγωγικό ινστιτούτο ή όπως αλλιώς το λένε τώρα. Αυτό ήταν αρμόδιο για τα βιβλία ιστορίας επί Μαριέττας, να μην ξεχνιόμαστε, αυτό και όχι ο Φίλης για τα βιβλία θρησκευτικών όπως αποδείχτηκε. Υποθέτω ότι και για τις αλλαγές στην ιστορία κάποιο ρόλο θα έχει παίξει.
  Δε σας κάνει εντύπωση ότι σε τρεις περιπτώσεις, με 2 διαφορετικούς υπουργούς τα ίδια επιχειρήματα ακούγονται για να μη γίνουν αλλαγές?
  Επί του θέματος δε ξέρω. Ούτε φιλόλογος είμαι ούτε εκπαιδευτικός. Αυτό τα ζητήματα καθορίζονται στο υπουργείο και στο παιδαγωγικό ινστιτούτο. Οι υπόλοιποι μόνο τη γενικότερη πολιτική του υπουργείου μπορούμε να κρίνουμε και όχι τις λεπτομέρειες που υλοποίηση την πολιτική. Γι αυτό και θεωρείται τέτοιες ανακοινώσεις σκοπεύουν μόνο στις εντυπώσεις και για αυτό βασίζονται στο συναίσθημα.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Αλικη λέει:

  Βερολινέζε, επι της ουσίας, μπορείς να μου εξηγήσεις για ποιον λογο θεωρείς θετική/προοδευτική αλλαγη το κόψιμο των συγκεκριμένων ιστορικών περιόδων απο τη διδακτέα ύλη;

  ΥΓ: Εμένα, πάντως, μου μυρίζει αριστερη ιδεοληψία: αντιιμπεριαλισμός κλπ μπαρούφες.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η xberliner λέει:

  Αλίκη
  Αυτό κατάλαβες εσύ; Διάβασες πουθενά να αναφέρομαι σε συγκεκριμένα κεφάλαια;
  Αυτό που λέω είναι ότι οι έξω από το χώρο μπορούμε να κρίνουμε πολιτικές όχι όμως ειδικά στην παιδεία τις λεπτομέρειες που υλοποιούν τις επιλογές. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν το χ ή το ψ κεφάλαιο πρέπει να διδάσκεται πως πρέπει να διδάσκεται κτλ κτλ κτλ
  Αναγνωρίζω όμως το δικαίωμα στον υπουργό να ασκεί πολιτική, είτε αυτός είναι ο Φίλης είτε η Γιαννάκου. Η στάση π. χ. της Γιαννάκου να μείνει (ως ένα σημείο γιατί μετά την έφαγαν οι λαικιστές μέσα από το κόμμα της) στο θεσμικό ρόλο και τις αρμοδιότητες του παιδαγωγικού Ινστιτούτου ήταν πολιτικά η σωστή. Επίσης η θέση του Φίλη να αλλάξει το μάθημα κατήχησης σε μάθημα θρησκειολογείας επίσης με βρίσκει σύμφωνο (πρόσεξε αναφέρομαι στην πολιτική βούληση όχι στο τί κεφάλαια θα είχαν τα βιβλία).
  Τώρα πες μας εσύ που ξέρεις στα 12 χρόνια αν πότε πώς σε ποιο πλαίσιο πρέπει να διδάσκονται αυτά τα κεφάλαια, αν οι προτεινόμενες αλλαγές αφαιρούν αυτή τη γνώση και δεν τη μεταφέρουν σε άλλα κεφάλαια ή σε άλλες ενότητες ή σε άλλες τάξεις;

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Αλικη λέει:

  Βερολινεζε, η άσκηση πολιτικής στην παιδεία απο τον αρμόδιο υπουργό οφειλει να αφορά θεσμικά/διοικητικά θεματα, οχι στο περιεχόμενο των διδακτικών βιβλίων.
  Αυτο ειναι δουλειά άλλων οργάνων.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η physicist λέει:

  Βερολινέζε, με την άδειά σου, ξαναρωτάω: αν όλα τα αρμόδια όργανα, Υπουργείο, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με το νυ και με το σίγμα, αποφάσιζαν την παύση διδασκαλίας της Εξέλιξης και εξέδιδε δήλωση διαμαρτυρίας η Ενωση Ελλήνων Βιολόγων, θα μιλούσες για συντεχνία που θίχτηκαν τα συμφέροντά της;

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ας κάνει παρεμβάσεις ο Φίλης αλλά σωστά. Για παράδειγμα είπε ότι πρέπει τα παιδιά να διδάσκονται τον εμφύλιο. Ωραία. Έχει όμως τα … να μαθαίνουν τα παιδιά ότι την περίοδο 43-44 στην Αργολίδο και την Κορινθία, είχε μπει στόχος ώστε τόσοι απο την αντίδραση πρέπει να εξοντώνονται σε κάθε χωριό για να πιαστεί το πλάνο. 🙂 Και το πιάσανε το πλάνο. Μόνο για την Εκκλησία κελαηδούσε σαν πουλάκι.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Αλικη λέει:

  Απο ο,τι φαίνεται οι αλλαγές προωθούνται απο τον Φίλη προσωπικά με έκδοση εγκυκλίων.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Mitsos λέει:

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s