Oι γυναίκες παίρνουν πίσω τη ζωή τους μετά από δυο βάναυσα χρόνια στα χέρια του ISIS: «Τώρα είμαστε ελεύθερες»

huffingtonpost /  Oι γυναίκες παίρνουν πίσω τη ζωή τους μετά από δυο βάναυσα χρόνια στα χέρια του ISIS: «Τώρα είμαστε ελεύθερες»

IRAQI GIRLS

Για περισσότερα από δύο χρόνια, οι βαριά οπλισμένοι άνδρες του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους υπαγόρευαν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής των γυναικών στη βόρεια ιρακινή πόλη.

Οι γυναίκες αναγκάζονταν να κρύβονται από τον κόσμο: Tα σώματά τους σκεπάζονταν από φαρδιά μαύρα υφάσματα. Τα χέρια τους καλύπτονταν από γάντια. Τα μάτια τους χαμηλωμένα ή κρυμμένα κάτω από ένα μαύρο πέπλο που έκρυβε όλο το πρόσωπό τους. Οι φωνές τους αποσιωπημένες.

Τα κορίτσια δεν πήγαιναν σε καμία περίπτωση σχολείο. Και καμία γυναίκα δεν μπορούσε να φύγει από το σπίτι χωρίς έναν άνδρα συνοδό.

Όλα αυτά άλλαξαν πριν από έναν μήνα, όταν οι δυνάμεις του Ιράκ εκδίωξαν τους μαχητές από την Καγιάρα.

«Δεν είχαμε ελευθερία» αναπολούσε η Ουμ Ταρέκ, μία μεσήλικη μητέρα δέκα παιδιών, ενώ στεκόταν έξω από ένα μικρό πολυσύχναστο ιατρικό κέντρο. «Δεν θέλαμε το ISIS, αλλά τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε;».

Οι σκληροπυρηνικοί (σ.σ μαχητές του ISIS) εξακολουθούν να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση – αλλά οι άνδρες και ίσως ακόμη περισσότερο οι γυναίκες έχουν ξαναπάρει τη ζωή τους πίσω στα χέρια τους.

Τουλάχιστον μερικές από αυτές τις γυναίκες τώρα φαίνεται να μιλούν ελεύθερα και μέσα από την καρδιά τους για όσα έζησαν υπό τον ζυγό του ISIS. Συνομιλώντας με έναν ρεπόρτερ που βρισκόταν στο ιατρικό κέντρο, μία ομάδα γυναικών διηγείτο δυνατά συγκλονιστικές ιστορίες, ξεσπώντας στα γέλια με την αναστάτωση που προκαλούσαν οι μαρτυρίες τους στο ιατρικό κέντρο. Δεν υπήρχε επιστροφή.

«Το ISIS μας έφερε πίσω στις παλιές ημέρες», είπε η Χιντ, μία 22χρονη νοσοκόμα που φορούσε μια ανοιχτόχρωμη ροζ μαντίλα. «Τώρα, θα βρείτε μια αμόρφωτη γενιά».

H ενέργειά της γέμισε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο με γυναίκες νοσοκόμες, ασθενείς και έναν Ιρακινό αξιωματούχο που επέμενε λέγοντας στην WorldPost να φύγει για λόγους ασφαλείας. Οι γυναίκες τον αγνοούσαν και μιλούσαν ακόμη πιο δυνατά και ανυπομονούσαν η μία μετά την άλλη να πουν τις ιστορίες τους.

Μερικά σχολεία εδώ – που πριν είχαν αντικατασταθεί από τα γνωστά ισλαμιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία ήταν εμπλουτισμένα από την βίαιη προπαγάνδα του ΙSIS – θα ανοίξουν σύντομα ξανά τουλάχιστον όσα δεν καταστράφηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις. Και ανυπομονούν γι΄αυτό.

Αλλά τα σχολεία χρειάζονται επίσης βιβλία, μισθούς για τους δασκάλους και στήριξη από ειδικούς που μπορούν να τους βοηθήσουν να ξαναφτιάξουν το βιογραφικό τους, λέει ο Χουσείν Αλί Χατσίμ, δήμαρχος της Μοσούλης, της διοικητικής περιφέρειας που ανήκει η Καγιάρα. Μερικά παιδιά νεαρότερης ηλικίας που δεν έχουν πάει σχολείο για περισσότερα από δύο χρόνια, σχεδόν αδιαμφισβήτητα δεν ξέρουν καλά καλά πώς να διαβάσουν ή να γράψουν πόσο μάλλον να κάνουν μαθηματικές πράξεις και να μελετήσουν άλλες επιστήμες.

Ένα ντροπαλό εξάχρονο κορίτσι χαμογέλασε πλατιά όταν ρωτήθηκε τι είναι αυτό που της αρέσει περισσότερο στο σχολείο. «Το διάβασμα» απάντησε, και η ολοφάνερη ευτυχία της την έκανε να λάμπει ακόμη και όταν ένας μαύρος πυκνός καπνός «έπνιξε» τον αέρα γύρω της. Κατά την υποχώρησή του, το ISIS έβαλε φωτιά στις πετρελαιοπηγές, οι οποίες εξακολουθούν να «καίνε», αρκετούς μήνες αργότερα.

Αλλά αυτός ο καπνός – που αποτελεί μια πάγια υπενθύμιση της καμμένης γης που άφησε πίσω του το ISIS- δεν εμποδίζει τα νεαρά αγόρια και τα μικρά κορίτσια από το να περπατούν χέρι- χέρι στους δρόμους, χαχανίζοντας και λέγοντας σαχλαμάρες. Επί χρόνια κάποια παιδιά ήταν κλεισμένα στα σπίτια τους ενώ κάποια άλλα εκπαιδεύονταν για να γίνουν νεαροί στρατιώτες. Όχι πια.

Οι μητέρες τους γιορτάζουν την νέα ελευθερία τους. Το να ντύνονται κάθε πρώι δεν είναι πια γι αυτές μια επίφοβη πράξη. Είναι μια ευκαιρία να εκφραστούν και να ανακτήσουν τον έλεγχο των σωμάτων τους.

«Αν το Daesh έβλεπε τα μάτια μου, θα ανάγκαζαν την οικογένειά μου να πληρώσει 100.000 Ιρακινά δηνάρια», λέει η Χιντ, χρησιμοποιώντας την τοπική ονομασία για το ISIS. Το ποσό είναι αντίστοιχο των 86 δολαρίων. Oι μαχητές παραλίγο να απολύσουν την Χιντ από νοσοκόμα όταν εκείνη τους προκάλεσε, λέγοντάς τους: «Πώς μπορώ να δουλέψω όταν τα μάτια μου είναι καλυμμένα; Δεν μπορούμε να δούμε!»

Μέσα στο κέντρο υγείας της πόλης καμία γυναίκα δεν παραχώρησε συνέντευξη στην WorldPost, λόγω του στερεότυπου που υπάρχει στις κυριαρχούμενες από τον ISIS περιοχές. Αντ’ αυτού υπήρχαν λεοπάρ μαντίλες, φανταχτερά φορέματα και άσπρες στολές που συνήθισαν να φορούν οι γεματοι αυτοπεποίθηση γιατροί σε όσους το είχαν ανάγκη.

Γυναίκες που βρίσκονταν στα στρατόπεδα για τους εκτοπισμένους ανθρώπους και κατέφυγαν σε περιοχές όπως η Καγιάρα και άλλες γειτονικές πόλεις φορούν επίσης και πάλι ρούχα με χρώμα. Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο όλα αυτά τα χρώματα απαγορεύονταν από το ISIS γιατί θεωρούνταν προκλητικά.

«Αν σε δουν με αυτά τα χρώματα, μπορεί να σε σκοτώσουν», είπε η Μάργα, φορώντας βραχιόλια σε διάφορες αποχρώσεις του μοβ και του μπλε στους καρπούς της. Θα πήγαινε λύκειο αν το ISIS δεν την ανάγκαζε να εγκαταλείψει το σχολείο.

Οι μέρες που το να φορέσεις τη λάθος στολή θα μπορούσε να σημαίνει την επιβολή ενός βαρύ προστίμου- το οποίο πολλές οικογένειας αδυνατούσαν να πληρώσουν- παρήλθαν.

Η φυλάκιση και τα μαστιγώματα στους άνδρες ήταν κοινή πρακτική του ΙSIS για αδικήματα ήσσονος σημασίας, όπως το κάπνισμα, η παρακολούθηση τηλεόρασης, το ποδόσφαιρο και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, το ξύρισμα στα γένια του προσώπου.

Για όσα εγκλήματα το ISIS θεωρούσε πιο σοβαρά πραγματοποιούσε εκτελέσεις και μάλιστα δημοσίευσε προπαγανδιστικά βίντεο με αυτές.

Οι σκληροπυρηνικοί μαχητές μετέτρεψαν ένα σπίτι στην Καγιάρα σε φυλακή, έναν εφιαλτικό στενό βρώμικο χώρο χωρίς παράθυρα, όπου μέχρι και πριν από λίγο καιρό κάποιες ψυχές ζούσαν κλειδωμένες εκεί.

Μία άλλη γυναίκα, η Αρμάλ, κουνούσε το κεφάλι της με θυμό, αναπολώντας τη στρεβλή, βίαιη εκδοχή του Ισλάμ που ενθάρρυνε το Iσλαμικό Κράτος να επιβάλει έναν αυστηρό τρόπο ζωής, ξένο για τους Σουνίτες κατοίκους που επικρατούσαν σε αυτήν την πόλη.

«Αυτό δεν είναι σωστό», είπε. «Αυτός (σ.σ ο τρόπος συμπεριφοράς) δεν αναφέρεται στο Ισλάμ».

Ενώ κάποιες ντόπιες γυναίκες έλεγαν ότι η ζωή κάτω από τον ζυγό του ISIS ήταν σκέτη κόλαση, στην πραγματικότητα εκείνες που ανήκαν στην κοινότητα Γιαζιντιτών ήταν εκείνες που υπέφεραν περισσότερο. Οι μαχητές κρατούσαν τα μέλη της θρησκευτικής μειοψηφίας, τα οποία θεωρούσαν αιρετικά, ως σκλάβες του σεξ στην Καγιάρα, όπως επίσης κάνουν και σε άλλα μέρη του Ιράκ και της Συρίας.

Ο στρατός του ISIS κατέλαβε το όρος Σινχάρ, τον Άυγουστο του 2014, σφάζοντας χιλιάδες ανθρώπους και χρησιμοποιώντας ακόμη περισσότερους ομήρους σαν σκλάβους, παιδιά- στρατιώτες και ανθρώπινες ασπίδες.

Η Χιντ λέει ότι θυμάται όταν είδε μια έγκυο Γιαζίντι να αιμορραγεί σε άσχημο βαθμό ανάμεσα στα πόδια της. Κατάφερε να την βοηθήσει ώστε να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, τουλάχιστον προσωρινά, σώζοντάς της την ζωή. Από τότε όμως η Χιντ δεν ξαναείδε τη γυναίκα αυτή.

Είναι πιθανό να την πήρε μαζί του το ISIS μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες Γιαζίντι, όταν η οργάνωση υποχώρησε. Όπως εκτιμούν οι ντόπιοι καμία γυναίκα Γιαζίντι δεν έμεινε πίσω. Είναι πολύτιμες, μερικές φορές κερδίζαν χιλιάδες δολάρια από την καθεμία, όταν τις πωλούσαν σε άλλους άνδρες ή ζητούσαν λύτρα για να τις απελευθερώσουν και να τις στείλουν πίσω στις οικογένειές τους.

Το σύστημα ελέγχου της Καγιάρα ήταν αυστηρό αλλά οι εξτρεμιστές φοβούνται ότι χάνουν πολίτες του «χαλιφάτου» της. Κάποιοι κάτοικοι της Καγιάρα που είναι θαρραλέοι, πλούσιοι ή απελπισμένοι δίνουν 200-500 δολάρια στους λαθρέμπορους για να τους μεταφέρουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί από τον ISIS όταν ο τελευταίος κατέλαβε μεγάλο μέρος του Ιράκ το 2014. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτός ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί, πιθανώς κατά 1,5 εκατομμύριο από άνδρες γυναίκες και παιδιά που θα καταφύγουν στις ΗΠΑ όταν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Μουσούλη. Αυτή η μαζική, συντονισμένη, περίπλοκη και δύσκολη επιχείρηση – αποτελείται από ιρακινές δυνάμεις, τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, στρατό Σιιτών και άλλες ομάδες – πιθανώς να λάβει χώρα αυτόν τον μήνα.

To Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης παρείχε έναν μήνα κατεπείγουσας επισιτιστικής βοήθειας στις αρχές του Σεπτεμβρίου σε περίπου 30.000 ανθρώπους στην Καγιάρα, οι οποίοι σύμφωνα με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης της χώρας , «υπέφεραν από υπερβολική πείνα και σπάνια είχαν πρόσβαση σε τρόφιμα». Είναι πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014, που οι ομάδες που παράσχουν βοήθεια κατάφεραν να προσεγγίσουν τους πολίτες.

O ISIS κέρδισε έδαφος το 2014 εξαιτίας της δυσαρέσκειας των Σουνιτών απέναντι της κυβέρνησης του τότε Σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι o οποίος κατηγορήθηκε από πολλούς Σουνίτες ως αυταρχικός και ακραία δογματικός.

Αλλά αυτή η στήριξη εξασθένισε όσο οι μήνες περνούσαν και η βία της οργάνωσης ξεπερνούσε την ελπίδα ο ISIS θα μπορούσε να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στους ντόπιους.

Οι εντάσεις εξακολουθούν να κλιμακώνονται στην Καγιάρα, όπου οι ιρακινές δυνάμεις περικυκλώνουν όσους θεωρούν ότι υποστηρίζουν το ISIS.

Oι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν πρόσφατα υπό κράτηση 65 κατοίκους της Καγιάρα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και μικρά αγόρια που θεωρούνται ως ύποπτοι για στήριξη στον ΙSIS, σύμφωνα με έναν Ιρακινό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα στις ιρακινές δυνάμεις που φέρεται να έχουν προφυλακίσει και σκοτώσει Σουνίτες καθώς και να έχουν εμποδίσει κάποιος να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κατεσταμμένο ή λεηλατημένο και οι κάτοικοι δεν έχουν ακόμα εύκολη πρόσβαση στην αναζήτηση τροφίμων. Μερικά γειτονικά χωριά είναι εντελώς εγκαταλελειμμένα με τις μπροστινές πόρτες τους να παραμένουν περιέργως ανοικτές. Τα σκαμμένα χαρακώματα του ISIS και τα καμένα αυτοκίνητα δείχνουν τον δρόμο που οδηγεί στην Καγιάρα, πάνω στον οποίον μέχρι πρόσφατα ήταν τοποθετημένοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Αλλά αυτή η δεινή κατάσταση δεν εμποδίζει την Ουμ Ταρέκ από το να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο στα χέρια της.

«Τώρα είμαστε ελεύθερες», είπε χαμογελώντας πλατιά. Και μετά σήκωσε τα χέρια της για να δείξει τις πολύχρωμες χάντρες του φορέματός της που έλαμπαν κάτω από το απογευματινό φως.

*Από την αμερικανική έκδοση της Huffington Post

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή. Bookmark the permalink.

22 Responses to Oι γυναίκες παίρνουν πίσω τη ζωή τους μετά από δυο βάναυσα χρόνια στα χέρια του ISIS: «Τώρα είμαστε ελεύθερες»

 1. Ο/Η physicist λέει:

  Η ευρύτερη οικογένεια μιας νεαρής Γιαζίντι τρίτης γενιάς που ζούσε στο Αννόβερο, την σκότωσε σε δολοφονία τιμής επειδή ήθελε να διαλέξει τον άντρα της μόνη της. Οι Γιαζίντι απαγορεύουν αυστηρά τον γάμο με άτομα εκτός της κοινότητας.

  Δεν έχω αμφιβολία ότι ο ΙΣ είναι βαρβαρότητα αλλά ο Δυτικός Τύπος (αν μπορεί να θεωρηθεί Τύπος το σφουγγαρόπανο της Αριάνας) με την προθυμία του να κατασκευάσει προοδευτικούς Μουσουλμάνους από μια περιοχή όπου η μία εθνοτική ομάδα συναγωνίζεται την άλλη σε φανατισμό, σκοταδισμό και βαρβαρότητα, απλώς αυτογελοιοποιείται.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η physicist λέει:

  Για να το πούμε κι αλλιώς: το σοβαρό πρόβλημα που όλοι ξέρουμε αλλά διστάζουμε να το πούμε προϋπήρχε του ΙΣ και θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί και μετά την εξαφάνιση του Χαλιφάτου του ΙΣ.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Το σημαντικότερο -αλλά και χωρίς ελπίδα θεραπείας- πρόβλημα είναι οι ιμπεριαλιστικές τάσεις των ισχυρών που έχουν μπαχαλοποιήσει την κατάσταση.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η physicist λέει:

  Οι δολοφονίες τιμής δεν έχουν τη ρίζα τους στον Ιμπεριαλισμό.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεν είπα αυτό. Απλώς επισήμανα το πρόβλημα που προκαλεί διόγκωση σε όλα τα άλλα.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  «Τώρα είμαστε ελεύθερες»

  Xο!…

  *

  H πολη Qayyarah πανω στον ευφρατη ανακαταληφθηκε απο το IS πριν δυο μηνες, φερνοντας σε επαφη την περιοχη του ιρακινου κουρδισταν (ερμπιλ) με τις ιρακινες δυναμεις που προχωρουσαν κατα μηκος του ευφρατη.
  Δυτικα της πολης καταληφθηκε και μεγαλη στρατιωτικη-αεροπορικη βαση, η οποια προοριζεται, αν και εχει υποστει σημαντικες ζημιες, σαν κυρια βαση συγκεντρωσης στρατου και υλικων για την προσπαθεια ανακαταληψης της Μοσουλης.

  Η καταληψη της πολης και το περασμα του ευφρατη, εχει δημιουργησει ενα θυλακα παρουσιας του ΙS στην περοχη της Ηawija, πολη που ειχε σηματοδοτησει την εκρηξη στο ιρακ το 2013 με τις ταραχες και τους θανατους αρκετων σουνιτων σε διαδηλωσεις εναντιον της κυβερνησης μαλικι -ονομα και πραμα..
  για να θυμομαστε ποιοι βαλανε το χερακι τους, και αυτοι, στην εκρηξη του ιρακ

  Iraqi Sunni protest clashes in Hawija leave many dead
  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-22261422

  Θα δουμε αν η επιθεση εναντιον του IS στη Μοσουλη ειναι ‘θεσμικη’ ή αν, οπως αλλου, θα συμμετεχουν εντονα και σιιτικες παραστρατιωτικες οργανωσεις
  ισλαμιστικες σιιτικες παραστρατιωτικες οργανωσεις, υπο την αμεση επιρροη του ιραν, για να ειμαστε πιο ακριβεις 😉

  ‘Popular Mobilization Forces’ ειναι η επισημη οργανωση – ομπρελλα οπου συμμετεχουν και σουνιτικες και αλλες ομαδες, αλλα οι κυριες ειναι σιιτικες

  Badr Organization
  Asa’ib Ahl al-Haq (Harakat Hezbollah al-Nujaba )
  Peace Companies
  Kata’ib Hezbollah
  Kata’ib al-Imam Ali
  Abu al-Fadl al-Abbas Forces

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  Και μιας και μιλαμε για δικαιωματα των γυναικων (αν και ειναι πραγματι λεπτομερειες σε σχεση με αλλες πολυ πιο δυσκολες καταστασεις..)

  Τι θα κανουν αραγε οι σκακιστριες απο τις δυτικες φιλελευθερες χωρες, αλλα και οχι μονο, του χρονου στο ιραν ?
  θα δεχτουν τον ‘πολιτισμικο κωδικα’ του ιραν και θα καλυψουν θελουν δε θελουν την κεφαλην, ή οχι?
  αναρρωτιεμαι τι να λενε αραγε οι εκ του ασφαλους φεμινιστριες… 🙂

  Calls for chess boycott over Iran’s hijab laws
  5 October 2016

  «Calls for a boycott of next year’s Women’s World Chess Championship in Tehran, in protest at Iran’s strict hijab laws, have prompted a big debate inside Iran in both the official and social media.
  At stake are two of the most current and contentious issues in Iran – equal participation for women in sport and increasing resistance among growing numbers of Iranian women to their country’s compulsory Islamic dress code.

  The controversy started after Iran was named as host country at the end of September, in the absence of any other volunteers, prompting dismay from some international players, including the current US champion, Nazi Paikidze.»
  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-37560768

  *

  Για γελια και για κλαμματα και μια ειδηση απο τη νιγηρια, στην οποια μια ηθοποιος, η οποια εργαζεται στην βιομηχανια ταινιων που απευθυνεται στον κυριως μουσουλμανικο βορρα της χωρας,ζητησε συγνωμη επειδη σε ενα βιντεοκλιπ …αγκαλισε τον τραγουδιστη, πραγμα που θεωρειται ταμπου και ανηθικο στο κοινο της
  βεβαια δικαιολογηθηκε, η αμαρτωλη, οτι στη δουλεια που κανει, λεει, «αβλαβείς επαφες με άλλους ανθρώπους … είναι αναπόφευκτες»

  οποτε προσοχη και με τα «offensive hugs» 😀

  http
  ://www.bbc
  .com/news/world-africa-37551142

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η physicist λέει:

  Τι θα κανουν αραγε οι σκακιστριες απο τις δυτικες φιλελευθερες χωρες, αλλα και οχι μονο, του χρονου στο ιραν ?

  Η Γερμανίδα πρωτθλήτρια, πάντως, δήλωσε ήδη ότι δεν την ενοχλεί η μαντήλα και θα τη φορέσει ευχαρίστως ως ένδειξη σεβασμού στις συνήθειες της χώρας την οποία επισκέπτεται.

  Κάποια χώρα μία φορά κόντεψε να ποδοπατήσει την Ελευθερία και τη Δημοκρατία από ρατισμό. Την επόμενη θα το διαπράξει από αντιρατσισμό.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ρε δεξιέ κράτα και κανα πρόσχημα…

  «Πηγή (link is external) [hxxp://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-peristera-forese-mantila…-suntoma-kai-mpourgka]
  Κατηγορίες:

  Νέα και ειδήσεις από Χρυσή Αυγή»

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η δεξιος λέει:

  Δηλαδή η φωτογραφία είναι ψεύτικη;Θυμόμουν το γεγονός και γκουγκλάρισα για να το βρώ.
  Δεν θα κάτσω να δώ ποιοί το παράγουν και το αναπαράγουν παρά μόνο εάν είναι ψέμα που δεν είναι.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Η Γερμανίδα πρωτθλήτρια, πάντως, δήλωσε ήδη ότι δεν την ενοχλεί η μαντήλα και θα τη φορέσει ευχαρίστως ως ένδειξη σεβασμού στις συνήθειες της χώρας την οποία επισκέπτεται.»

  Εαν το να φορέσει μαντήλα δεν το επιβάλλουν οι νόμοι της χώρας που επισκέπτεται τότε η απόφασή της να φορέσει μαντήλα θεωρώ πως είναι εσφαλμένη. Από την άλλη όμως, εαν είναι νομικά επιβεβελημένο τότε δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει διαφορετικά.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Δεν θα κάτσω να δώ ποιοί το παράγουν και το αναπαράγουν»

  Ε, ναι αρκεί να μην είναι από την κεντροαριστερά και αριστερότερα, γιατί από από εκεί δεν θα αναπαράγεις βέβαια τίποτα, οσο αληθινό και αν είναι κάτι. Αλλά από την ΧΑ, εντάξει, αλλάζει…

  Και αν ήθελες να βάλεις την φωτογραφία μπορούσες να το κάνεις, αλλά μάλλον σου άρεσε και ο χρυσαυγίτικος εμετός που την συνοδεύει.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Mitsos λέει:

  To 2013 βομβάρδισε το Ισραήλ τη Δαμασκό με κάτι περίεργα όπλα. Την ίδια περίοδο πέφτανε μυστηριωδώς τέτοιες περίεργες βόμβες και στην Υεμένη από την αεροπορία των Σαουντ. Θα ήθελα αν μπορεί ο Φυσικός να μου πεί τι έκρηξη είναι αυτή.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Mitsos λέει:

  Περισσότερες πηγές σχετικά με ultra light nuclear warheads που κατασκευασε η Αμερική κατά το αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου. Κάποιοι μας δουλεύουν σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα στη Συρία και στην Υεμένη κατά την ταπεινή μου γνώμη, αλλά θα ήθελα και τη γνωμη ενός ειδικού.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Feller_%28nuclear_tests%29

  https://en.wikipedia.org/wiki/W54

  https://en.wikipedia.org/wiki/Davy_Crockett_%28nuclear_device%29

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η physicist λέει:

  Εαν το να φορέσει μαντήλα δεν το επιβάλλουν οι νόμοι της χώρας που επισκέπτεται τότε η απόφασή της να φορέσει μαντήλα θεωρώ πως είναι εσφαλμένη. Από την άλλη όμως, εαν είναι νομικά επιβεβελημένο τότε δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει διαφορετικά.

  Θα μπορούσε, βέβαια, η ίδια να μην πει τίποτε για την ώρα και να περιμένει μήπως τυχόν και η Σκακιστική Ομοσπονδία της χώρας της, σε συνεργασία ίσως και με άλλες Σκακιστικές Ομοσπονδίες άλλων χωρών, απειλήσουν με μποϋκοτάζ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Αλλά πού τέτοια τύχη να ορθώσει κανείς το ανάστημά του σε κανονισμούς βάρβαρους και καταπιεστικούς. Θρησκευτική ελευθερία το λένε σήμερα το απήζμεντ, και οι οσφυοκάμπτες της εποχής μας συναγωνίζονται ποιος θα ξεπεράσει τον άλλον στο να χαϊδεύει τα γένεια των μουλάδων. Οι γυναίκες στο Ιράν που είναι κατά της μαντήλας μόνο αηδία και περιφρόνηση θα νοιώθουν για τέτοιες Δυτικές συντρόφισσές τους.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η physicist λέει:

  Μήτσε, δεν είμαι ειδικός στα εκρηκτικά, για να είμαι μάλιστα απολύτως ειλικρινής δεν ξέρω την τύφλα μου περί εκρήξεων. Πάντως, πυρηνική έκρηξη που να μην την καταγράψουν οι σεισμογράφοι και να μη μετρήσουν τη ραδιενέργεια που αφήνει πίσω της τα όργανα κάθε ΚΠΕ κάθε χώρας δεν υπάρχει.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η physicist λέει:

  Δηλαδή, για να καταλάβεις πόσο αηδιαστικά ισλαμόδουλη είναι η (γερμανική) Κεντροαριστερά της αηδίας και της ντροπής: η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έχει από χτες εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβει τον Σύρο δήθεν πρόσφυγα — στο μεταξύ εξακριβωμένο πράκτορα του ΙΣ — ο οποίος είχε μεγάλες ποσότητες εκρηκτιτκού στο διαμέρισμά του στο Κέμνιτς. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας γράφει καθαρά: καταζητείται ο Jaber Albakr, και η δημοσίευση τόσο του ονόματός του όσο και της φωτογραφίας του είναι σημαντικές για την επιτυχία της δίωξης.

  Η εμετική, πολιτικά ορθή, κεντροαριστερή Zeit, γράφει στο άρθρο της ότι καταζητείται ο Jaber A. Τέτοια αθλιότητα από την ξεδιάντροπη Πράβδα του Αμβούργου, τέτοια έγνοια μην τυχόν και θιγούν τα δικαιώματα του επίδοξου μαζικού δολοφόνου.

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Mitsos λέει:

  Σεισμός κατεγράφη μετά την έκρηξη στη Δαμασκό. Περί σεισμού μίλησαν πολλοί. Ούτως ή άλλως αν διάβασες το άρθρο της Wikipedia η συγκεκριμένη κεφαλή υπάρχει από το 1960 και είναι ό,τι ελαφρύτερο έχει κατασκευαστεί ποτέ. Δεν δημιουργεί μεγάλες δονήσεις. Είναι χίλιες φορές πιο ασθενής από τη βόμβα του Ναγκασάκι. Τωρα αν υφίσταται διαρροή ραδιενέργειας πιθανόν να κατεγράφη αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα μιλήσει. Η Ιορδανία δεν μιλάει, ο Λίβανος δεν μιλάει. Το Ισραήλ που έριξε τις βόμβες σίγουρα δεν μιλάει. Μάλιστα ανέλαβε επισήμως την ευθύνη του βομβαρδισμού αλλά ποτέ δεν είπε τι βόμβες είναι αυτές και αν χρησιμοποιήθηκαν θερμοβαρικές συμβατικές κεφαλές, οι οποίες είναι οι πλέον ισχυρές συμβατικές κεφαλές.

  Ο Ασσαντ επίσης δεν θα μιλούσε το 13 που έλαβαν χώρα αυτά, διότι και να μιλούσε ποιος θα τον άκουγε και θα τρομοκρατούσε τον κόσμο στη Συρία και θα καταρακωνόταν το ηθικό των ήδη φοβισμένων στρατιωτών του. Η Ρωσία δεν είχε εμπλακεί ακόμη, ενεπλάκη το 2015.

  Οταν έγινε η διαρροή ραδιενέργειας στην Φουκουσίμα ανακοινώθηκε επίσημα πόση ραδιενέργεια έφυγε στη θάλασσα? Και πόση έφτασε στην Ευρώπη? Μήπως όταν έγινε το Τσέρνομπιλ μάθαμε την αλήθεια? Θυμάμαι τότε είχε φέρει ένας πυρηνικός γιατρός ένα μηχάνημα και μας μετρούσε τη ραδιενέργεια στα ρούχα. Πήγαινα τότε σχολείο και ήρθε και μέτρησε τους χώρους του σχολείου και κάποιους από εμάς, ούτε καν όλους. Αυτά έγιναν κάποιες μέρες μετά. Την ημέρα της έκρηξης θυμάμαι την κακομοίρα τη μάνα μου που ήταν στο χωράφι με τον πατέρα μου. Το άκουσε στο ράδιο του αυτοκινήτου και έτρεξε και μας μάζεψε από το δρόμο που παίζαμε μπάλα. Ενα πράγμα θυμάμαι ότι τα παπούτσια μου όταν με μέτρησε ο γιατρός, τα οποία τα πέταξε η μάνα μου ύστερα, έγραψαν περίπου 10πλάσια ραδιενέργεια από το φυσιολογικό.

  Αυτά καληνύχτα σας.. Δεν ξέρω, αλλά πρέπει να τεθεί ένα τέλος στη Συρία πριν καταλήξει καμιά χημική ή πυρηνική κεφαλή σε τίποτα Αλλάχ Μπαρ και προκαλέσουνε τεράστιο πόνο στην Ευρώπη.

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Θα μπορούσε, βέβαια, η ίδια να μην πει τίποτε για την ώρα και να περιμένει μήπως τυχόν και η Σκακιστική Ομοσπονδία της χώρας της, σε συνεργασία ίσως και με άλλες Σκακιστικές Ομοσπονδίες άλλων χωρών, απειλήσουν με μποϋκοτάζ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.»

  Σωστό, θα μπορούσε να έχει αντιδράσει και έτσι. Θα ήταν και καλύτερα εδω που τα λέμε αν είχε αντιδράσει έτσι.

  Σε σχέση με το μποϋκοτάζ δεν νομίζω ότι θα έβγαζε κάπου. Δηλαδή τόσα χρόνια δεν κάνανε μποϋκοτάζ για το ίδιο θέμα (μαντήλα) αλλά τώρα, έτσι ξαφνικά, θα αποφασίσουν να κάνουν? Εαν πάντως, για να επανέρθω σε αυτό που είπα προηγουμένως, δεν είναι νομικά επιβεβλημένο για τις σκακίστριες από την Δύση να φορέσουν μαντήλα τότε κατά την γνώμη μου δεν θα πρέπει να την φορέσουν. Εαν όμως είναι νομικά επιβεβλημένο τότε είτε θα την φορέσουν είτε θα επιλέξουν να απέχουν από την διοργάνωση.

  «Θρησκευτική ελευθερία το λένε σήμερα το απήζμεντ, και οι οσφυοκάμπτες της εποχής μας συναγωνίζονται ποιος θα ξεπεράσει τον άλλον στο να χαϊδεύει τα γένεια των μουλάδων.»

  Αυτό έχει μία βάση, στην Δύση το πρόβλημα ξεκίνησε όταν οι πολιτιστικές-θρησκευτικές ευαισθησίες των μουσουλμάνων εξαιρέθηκαν από την κριτική. Έτσι σταδιακά αναπτύχθηκε μία κουλτούρα ανοχής απέναντι σε πολλές καταπιεστικές πρακτικές που ευδοκιμούν σε αυτή την κοινότητα, στο όνομα υποτίθεται ενός σεβασμού στην διαφορετικότητα (που όμως μόνο σεβασμός στην διαφορετικότητα δεν είναι όταν μία ορισμένη διαφορετικότητα απειλεί όλες τις άλλες στο όνομα του σεβασμού που αξιώνει για τον εαυτό της). Το τελικό αποτέλεσμα είναι τα σημερινά χάλια. Εαν δεν είχε λάβει χώρα αυτή η κατάσταση σήμερα οι σχέσεις με τις κατά τόπους μουσουλμανικές κοινότητες θα ήταν πολύ καλύτερες και σαφώς πιο αρμονικές γιατί θα τους είχε καταστεί πλήρως συνειδητό πως στις δυτικές κοινωνίες υπάρχουν κάποια όρια πέραν των οποίων δεν νοείται κανένας σεβασμός στις όποιες «θρησκευτικές» ή «πολιτιστικές» ευαισθησίες που έχει κάποιος. Οπότε είτε θα είχαν προσαμοστεί σ αυτό το βασικό δεδομένο (χώρια ότι αυτό θα βοηθούσε και στο ξεσκαρτάρισμα των φανατικών από τους πιο μετριοπαθείς), είτε θα είχαν αποφασίσει πως δεν τους κάνουν οι δυτικές κοινωνίες και θα είχαν σηκωθεί να φύγουν.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η physicist λέει:

  Είμαστε σύμφωνοι, ΔΠ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s