Σαρωτική υπεροχή της ΝΔ σε δημοσκόπηση της «Αυγής»

Liberal  /  Σαρωτική υπεροχή της ΝΔ σε δημοσκόπηση της «Αυγής»

Σαρωτική υπεροχή αποκτά τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όπως δείχνει σημερινή δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή» την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υπάρχει πλέον ανατροπή και το θέμα των πρόωρων εκλογών καθώς το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η Νέα Δημοκρατία δια του Τάκης θεοδωρικάκου συμβούλου στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατόν. «Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ,» να ακούσουν την φωνή της κοινωνίας και να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος . Υπογράμμισε ακόμη πως τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν την πλήρη επιβεβαίωση της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue το 36% κρίνει ότι μία κυβέρνηση ΝΔ θα ήταν η καταλληλότερη για τη χώρα, ενώ μόλις το 14% προκρίνει ως καταλληλότερο το δικομματικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, σε ποσοστό 51%, εκτιμά πλέον ότι μάλλον χρειάζεται προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 46% απαντά ότι μάλλον δεν χρειάζεται.

Πρόκειται για ανατροπή σκηνικού στο συγκεκριμένο ερώτημα για τις έρευνες της Public Issue, καθότι τους προηγούμενους μήνες η πλειοψηφία εμφανιζόταν αντίθετη σε πρόωρη κάλπη.

Το 85% των πολιτών απαντά ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, και 9 στους 10 πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Το 45% των ψηφοφόρων εκτιμά πως καμία από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της πολιτικής σκηνής δεν είναι η καλύτερη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ το 80% δηλώνει δυσαρεστημένο και με την λειτουργία της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με σχεδόν 20 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα για τον καταλληλότερο στη θέση του πρωθυπουργού συγκεντρώνοντας 42% έναντι μόλις 23% που υποστηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, σε ποσοστό 51%, εκτιμά πλέον ότι μάλλον χρειάζεται προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 46% απαντά ότι μάλλον δεν χρειάζεται.

Πρόκειται για ανατροπή σκηνικού στο συγκεκριμένο ερώτημα για τις έρευνες της Public Issue, καθότι τους προηγούμενους μήνες η πλειοψηφία εμφανιζόταν αντίθετη σε πρόωρη κάλπη.

Η σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Αυγή παρουσιάζει μια σειρά δεδομένα που αποδεικνύουν το πολύ μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της νέας Δημοκρατίας.

Η υπεροχή του προέδρου της νέας Δημοκρατίας έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού είναι πλέον συντριπτική (42-23).

Η υπεροχή μίας κυβέρνησης της νέας Δημοκρατίας έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντίστοιχα πολύ μεγάλη (36-14). Ταυτόχρονα το 51 % των πολιτών τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Άμεση προσφυγή σε εκλογές ζήτησε η ΝΔ  

Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν την πλήρη επιβεβαίωση της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε ο σύμβουλος στρατηγικής του αρχηγού της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος και τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία των πολιτών ως ο πολιτικός που αποτελεί αξιόπιστη λύση στο τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Η πρόταση του για την Συμφωνία Αλήθειας με τον ελληνικό λαό δημιουργεί ελπίδες στηριγμένες στην πραγματικότητα ότι μπορεί να υπάρξει θετική διέξοδος και πραγματική ελπίδα.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώνει τους Έλληνες. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ,οφείλουν να ακούσουν την φωνή της κοινωνίας και να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Η χώρα στην δύσκολη και πραγματικά κρίσιμη περίοδο που διανύει έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη κυβέρνηση που θα δουλέψει σκληρά και μεθοδικά για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη κοινωνία.

Μία τέτοια κυβέρνηση ο ελληνικός λαός γνωρίζει ,όπως δείχνει και αυτή η μέτρηση ,ότι πρέπει να έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλα αυτά γεμίζουν με ευθύνες τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της ,που οφείλουν να αποδείξουν στην πράξη ,ότι υπερβαίνουν τα λάθη και τις αδυναμίες του χθες και χωρίς καμιά έπαρση, αλαζονεία ή ρεβανσισμό αγωνίζονται σκληρά για να συμβάλουν στο δημιουργικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη» κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

55 Responses to Σαρωτική υπεροχή της ΝΔ σε δημοσκόπηση της «Αυγής»

 1. Ο/Η zepos λέει:

  Το 2014 – λόγω των δημοσκοπήσεων που έδειχναν οτι προηγείται – έλεγε σχεδόν κάθε μέρα ο ψεύτης στους Σαμαροβενιζέλους οτι είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ΔΕΝ δικαιούνται να υπογράψουν καμιά συμφωνία ή μνημόνια με τους δανειστές..
  Σήμερα που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την τεράστια δημοσκοπική πτώση των απατεώνων σε λίγους μήνες, ΚΑΝΕΙΣ από την αντιπολίτευση δεν του θυμίζει τι έλεγε και να του σέρνει κάθε μέρα τα ίδια.. Δεν μπορώ να ξέρω την αιτία, μπορώ όμως να εικάσω οτι και η αντιπολίτευση βολεύεται με την απίστευτη ενδοτικότητα των συριζανέλων και πόσο εύκολα περνάνε σωρεία σκληρών περικοπών στους πολίτες..
  Μπλέξαμε…

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Στο τέλος του 14 έλεγε -από τη βουλή- «δεν ισχύει τίποτα» 🙂

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Ενη λέει:

  http://www.skai.gr/news/politics/article/326384/i-nd-katalliloteri-kuvernisi-apo-ton-suriza-sumfona-me-dimoskopisi-tis-augis

  Λοι-πόν, αυτή η δημοσκοπηση, με τα τοσα θετικα αποτελεσματα για τη ΝΔ , για την μεγαλη απογοητευση των πολιτων απο τη σημερινη κυβερνηση συριζα-ανελ, και την απηχηση του Μητσοτακη στο εκλογικο σωμα ως εναν μελλοντα πρωθυπουργό……

  εχει διεξαχθει για λογαριασμο της εφημεριδας του κομματος του Συριζα την «ΑΥΓΗ».

  Δεν υπαρχει και μεγαλη δυσκολια για την εξαγωγή συμπερασματων.

  Οι σημερινοι κυβερνωντες εμμεσως (δια της δημοσκοπησεως) σχεδόν παραδεχονται οτι θα ηταν ευχης εργον για τους ιδιους να απαλλαγουν απο μια συνεχεια της διακυβερνησης τους. Και ως καλοι αριστεροι, δεν μπορουν να μην αποδεχθουν το κοινωνικο αισθημα, που δειχνει οτι θελει και εκλογες και αλλη κυβερνηση.

  Μια μεθοδος πραγματι αξιοθαυμαστη. Σαν να λενε εμεις κανουμε ο,τι μπορουε για να υπερασπιζομαστε καθημερινα εντος και εκτος Ελλαδας τα συμφεροντα της χωρας, ομως

  οταν αυτό δεν συναδει και με τις επιθυμιες του ελληνικου κοινου, (βλ.δημοσκοπηση), εμεις δεν θα ειχαμε αντιρρηση να ακολουθησουε την επιθυμια του ελληνικου κοινου για προσφυγή σε εκλογες,, παρολο που οπως δειχνουν τα πραγματα, δεν θα ειμαστε εμεις το πρωτο κομμα. Ενα αλλο, κομμα αυτό της ΝΔ, μαλλον θα κληθει να σχηματισει τη μελλοντικη κυβερνηση.

  Ετσι, πλαγιως και εντεχνως, και αποχωρουν και «ξεμπερδευουν» με τα δυσκολα που ειναι μπροστα μας, και στα εσωτερικα προβληματα αλλα και στα εξωτερικά, ειτε με τους θεσμους, ειτε με δηλωσεις Ερντογαν, ειτε με την εκκλησία, ειτε με το θεμα «αδειες», ειτε με οτιδηποτε αλλο, που καλειται να λυσει μια κυβερνηση (φοροι, περικοπες κλπ.)

  Ετσι, με μια δημοσκοπηση της ΑΥΓΗΣ, δειχνουν το «δρομο των εξελιξεων» που αν σκεφτονταν διαφορετικά, δηλαδή να παραμεινουν στην εξουσία, η δημοσκοπηση δεν θα εχει δει ποτέ το φως της δημοσιοτητας.

  Το παραδοξο της δημοσκοπησης ειναι οτι γινεται λογος μονο μεταξυ δυο πολιτικων δυναμεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΝΔ. Και σε προσωπα μεταξυ Τσιπρα και Μητσοτακη.

  Ολες οι αλλες αντιπολιτευτικες δυναμεις ειναι εξαφανισμενες. Ενω συνηθως οι δημοσκοπησεις συμπεριλαμβανουν στις ερευνες τους και ολη την αντιπολιτευση.

  Το τελικο συμπερασμα μαλλον ειναι οτι καποιοι προσβλεπουν σε καταστασεις οταν δυσκολα σχηματιζεται κυβερνηση (βλ. Ισπανια), υπαρχει μια περιοδος ακυβερνησιας, και ο καθενας θελει να επιβαλει τα δικα του σχεδια. Ολα ομως σε βαρος της χωρας.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @Ενη
  Ακριβώς τα ίδια σκεφτόμουν κι εγώ διαβάζοντας την ανάρτηση. Ο μόνος τρόπος να διατηρήσει ο Τσίπρας ένα μέρος της δύναμής του, είναι να χρεώσει τα επόμενα (και επώδυνα) μέτρα σε μια άλλη κυβέρνηση.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η physicist λέει:

  … Το τελικο συμπερασμα μαλλον ειναι οτι καποιοι προσβλεπουν σε καταστασεις οταν δυσκολα σχηματιζεται κυβερνηση (βλ. Ισπανια), υπαρχει μια περιοδος ακυβερνησιας, και ο καθενας θελει να επιβαλει τα δικα του σχεδια.

  Εκείνος που ήθελε να επιβάλει τα δικά του σχέδια στην Ισπανία κόντρα στην ξεκάθαρη πολιτική βούληση του λαού ήταν ο Πέδρο Σάντσεθ του ισπανικού ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία με κατι αξιοθρήνητους τύπους όπως ο Ιγκλέσιας και ο Ερρεχόν από τον ισπανικό Σύριζα (διακριθέντες στην κοινοβουλευτική τους παρουσία επειδή αντάλλασαν γλωσσόφιλα και έπιαναν ο ένας τα οπίσθια του άλλου — ούτε δεκατετράχρονα να ήταν, οι γελοιωδέστατοι — κάνοντας τον Πολάκη να μοιάζει Τιτάνας σοβαρότητας).

  Αυτός ο συνδυασμός καθόλου δεν αποκλείεται και στην Ελλάδα, παρά τις διαρρήξεις των ιματίων της ελληνικής κεντροαριστεράς επί του θέματος. Ολόθερμη βούληση για συνεργασία με τα Ορφανά του Χόνεκερ και τους επιγόνους της Στάζι έχουν άλλωστε και οι Γερμανοί ΣΔ, πρότυπο για όλα τα γιωργάκια, φωφάκια και σταβράκια.

  … Ο μόνος τρόπος να διατηρήσει ο Τσίπρας ένα μέρος της δύναμής του, είναι να χρεώσει τα επόμενα (και επώδυνα) μέτρα σε μια άλλη κυβέρνηση.

  Όποιος νομίζει ότι ο Σύριζα θα παραδώσει ασμένως τα ηνία σε διάδοχη Κυβέρνηση υπό την ΝΔ αιθεροβατεί. Το πώς θα μοιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα δεν το ξέρει κανείς αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα δίνει αυτοδυναμία στη ΝΔ. Από την άλλη, το πολιτικό σκηνικό είναι γεμάτο από οπορτουνιστές, έτσι ώστε ο Σύριζα να διαθέτει πολλούς υποψήφιους δυνητικούς συμμάχους σε Κυβέρνηση «της ευρείας, λαϊκής, πατριωτικής κεντρο- μέχρι δεν πάει πιο αριστερά αριστεράς» για να διατηρηθεί στην εξουσία. Ειλικρινώς, η αφέλεια να προδικάζεται είτε συντριπτική ήττα του Σύριζα είτε εθελοντική απόσυρσή του από την εξουσία επί τη βάσει μιας δημοσκόπησης-πατσαβούρας με αφήνει άναυδο.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η physicist λέει:

  ΥΓ: Αυτό με δημοσκόπηση της Αυγής που τάχαμου προάλειφε εκλογές ώστε να την κάνει ο Σύριζα με χαρούμενα πηδηματάκια και μπλαμπλαμπλά το έχω ακούσει τουλάχιστον τρεις φορές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ΟΚ; Σκεφτείτε κάτι πιο πρωτότυπο, διότι αυτό δεν ισχύει. Δεν έχει απολύτως κανέναν λόγο ο Σύριζα να κάνει εκλογές πριν το 2019, τη στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ είναι όλο και πιο απομονωμένη στην Ευρώπη, έτσι ώστε η αυστηρή της πολιτική στα οικονομικά να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Πριν τις Ομοσπονδιακές Εκλογές του 2017 με την ισχυρή πιθανότητα είτε να έρθουν τα Ορφανά είτε οι Πράσινοι στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν θα γίνει απολύτως τίποτε στην Ελλάδα.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Φυσικέ, συζητάμε χαλαρά, δεν προσπαθούμε να κάνουμε ο ένας μάθημα στον άλλο. 🙂

  Σκέψου ότι δεν συνεργάστηκαν με το συριζά στα καλύτερά του. Δεν θα συνεργαστούν με το συριζα στην πτώση του. Κανένας δεν είναι τόσο βαρεμένος. 🙂

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν κάνω μάθημα, αυτό είναι το ύφος μου γενικώς. 🙂

  Κοίτα, πέρα από πλάκα, ειλικρινώς νομίζω ότι ύστερα από όλη την φριχτή εμπειρία με τον Σύριζα και με όλα όσα έχουν κάνει και εξακολουθούν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, είναι αφελέστατο (και αντικρούει κάθε πραγματικότητα) να πιστεύει κανείς ότι φαμπρικάρουν σφυγμομετρήσεις στην Αυγή ώστε να βρουν πρόφαση να φύγουν. Δεν έχει καμία βάση αυτή η υπόθεση. Αν ποτέ έφευγαν οικειοθελώς, θα το έκαναν θέατρο. Με προδοσίες, αποστασίες, σύγχρονες βάρκιζες, κλάμα, δράμα, Μάρθα Βούρτση και δεν συμμαζεύεται, για να έχουν και οι μελλοντικοί μικρούτσικοι να γράφουν ποιοτικά τραγούδια. Η Αριστερά θέλει τους ήρωές της, πάντα.

  Όσο για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, τι θεωρείς περισσότερο τερατώδες: μιαν υποθετική συνεργασία πασόκ-γιώργου-ζωής-σύριζα ή τη συνεργασία των ΣΔ με το κόμμα των δολοφόνων του Τείχος του Βερολίνου; Για ποιο λόγο σύρεις γραμμή ανάμεσα στην ελληνική Κεντροαριστερά και τον Σύριζα όταν παντού αλλού (Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία …) οι ΣΔ και η Συριζοειδής Αριστερά συνεργάζονται απρόσκοπτα;

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Γιατί ο συριζα κυβερνάει δυο χρόνια σχεδον και τα έχει κάνει μπάχαλο. 🙂

  Απο το 89 που κυβερνούσαν τα ορφανά κοντεύουν 30 χρόνια. Τα παλιά τα ξεχνάει ο κόσμος πολύ πιο εύκολα απο τα φρέσκα.

  Αυτή είναι η διαφορά, ο σύριζα πήρε την ευκαιρία του και αποδείχτηκε επικίνδυνος.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  ΝΔ: Πανικόβλητος ο Τσίπρας από τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Αυγής
  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, το 36% των πολιτών θεωρεί ότι μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν η καταλληλότερη για τη χώρα, την ίδια ώρα που μόλις το 14% προκρίνει ως καταλληλότερο για τη διακυβέρνηση, το δικομματικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/326405/nd-panikovlitos-o-tsipras-apo-ti-dimoskopisi-gia-logariasmo-tis-augis/#ixzz4LvzHT0vM
  Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η physicist λέει:

  Ένας λόγος παραπάνω να αυτοπαρουσιαστούν οι μελλοντικοί του σύμμαχοι ως «έμπειροι και μυαλωμένοι», «σοβαροί κεντροαριστεροί» που θα «τιθασεύσουν» την ωμή ωμότητα(!) του Σύριζα.

  Δεν καταλαβαίνω πώς μπορείς να υποτιμάς τον ρόλο του Παραλόγου και τη δύναμη του Υπολογισμού στην πολιτική. Το πασόκ κάηκε με τον ρόλο του ως «δεκανίκι της Δεξιάς» και η καθόλου αθώα λέξη «νδσόκ» είναι καταδικαστική απόφαση γι’ αυτό, ισοβίως. Ενώ αν το προσπαθήσει ως μέρος μιας ευρύτερης, αριστερής, προοδευτικής συμμαχίας (και δύο αυγά Τουρκίας) θα το πουλήσει και ως ανανέωση-αναγέννηση.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Αλικη λέει:

  Φυσικέ, συμφωνω μαζί σου.

  Κι εγω πιστεύω οτι ειναι λαθος να θεωρει κανεις οτι θα καταφύγουν σε προωρες εκλογες και θα χάσουν οικειοθελώς την εξουσία.
  Πιστεύω, αντίθετα, οτι θα γαντζωθούν στην εξουσία με καθε μέσον -και μαλιστα βασει αυτών που βλεπουμε καθημερινα, με αποκορύφωμα την τρομακτική στάση του προέδρου του ΣΤΕ, δεν αποκλείω να ζήσουμε και ακραίες καταστάσεις.

  Οσο για την λεγόμενη κεντροαριστερα, δεν τους εχω καμια εμπιστοσύνη οτι δεν θα προσφερθούν να διασώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορα προσχήματα. Αρκεί να σκεφτεί κανεις τα πρόσωπα των ηγετών της.

  ΥΓ: Δυστυχώς, δεν νομιζω οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί στις επόμενες εκλογες, οποτε κι αν γίνουν.
  Η κοινωνία μας διαθέτει ακομη μεγαλο απόθεμα ηλιθίων, οι οποιοι αισθάνονται οτι -παρα τα όσα συμβαίνουν η και ακριβως για αυτα- ο Τσιπρας ειναι «ο άνθρωπος τους», ενώ μισούν και φοβούνται τον Μητσοτάκη για τον αντίθετο λογο.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αλλο να μην υποτιμάς και άλλο να δίνεις σοβαρές πιθανότητες

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η physicist λέει:

  Αλίκη +1

  Καταφέρνεις να λες με λίγα λόγια πολύ καλύτερα από μένα αυτά που θέλω να πω. Μάλλον θα φταίει που σπούδασα Φυσική και όχι Γλώσσα ή Νομικά 😉

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αλίκη, η ΝΔ προσπάθησε πολύ ώστε να έχει τόσο μικρή επιρροή στο εκλογικό σώμα. Η διακυβέρνηση 2004-2009 είναι κάτι που δε χωνεύεται εύκολα.

  Ουτε ο αντιμνημονιακός αγώνας της ΝΔ την περίοδο 10-11 που δημιούργησε -σε μεγάλο βαθμό- τις πλατείες, τον πλειοψηφικό σύριζα, τους ΑΝΕΛ και τα αυγά.

  Ο χώρος αυτός έχει μεγάλα προβλήματα και θέλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει ότι όταν λέει κάτι σωστό το εννοεί. 🙂

  Ο Μητσοτάκης -επειδή είναι από το γνωστό σόι- πρέπει να καταβάλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Και βέβαια πρέπει να κινηθεί προς το κέντρο και να σαλαγήσει διάφορους ακροδεξιούς που λειτουργούν ως βαρίδια.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Αλικη λέει:

  Σχο, μπροστα στην καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ψεκασμενων τα στραβά των κυβερνήσεων ΝΔ ωχριούν!

  Στοιχειώδης ορθολογισμός θα καταργούσε αυτομάτως το διλημμα μεταξυ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις επόμενες εκλογες.
  Γι αυτο μίλησα για «απόθεμα ηλιθίων», και εισήγαγα ψυχολογικά κριτηρια στην εκτιμηση μου.

  Κατα τα αλλα, ο Μητσοτάκης μεχρι στιγμής εχει δώσει άριστα δείγματα, κατα την αποψη μου. Τα περι σογιου κλπ ειναι προφάσεις εν αμαρτίαις για να δικαιολογηθεί μια αντιπάθεια που εδράζεται στο θυμικό, και οχι σε πραγματικα δεδομένα.

  Και βεβαια εχει πολλα βαρίδια στο κομμα του. Ομως απο κάπου πρεπει να γινει μια αρχη. Στην πολιτικη δεν υπαρχει παρθενογένεση.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η physicist λέει:

  … Και βέβαια πρέπει να κινηθεί προς το κέντρο και να σαλαγήσει διάφορους ακροδεξιούς που λειτουργούν ως βαρίδια.

  Το Κέντρο είναι όμως συνωστισμένο, Σχο. Οι πάντες, με την εξαίρεση του ΚΚΕ και των Ακατονόμαστων, συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο για την κατάληψη του Κέντρου, κάτι που οδηγεί σε απώλεια προφίλ και σε ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές που είναι μάλλον απογοητευτικά.

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η physicist λέει:

  Θέλω να πω, άλλο ν’ απαλλαγεί από μυστήρια πρόσωπα (ποια, συγκεκριμένα;) και άλλο να πεις ότι η ΝΔ επιβάλλεται να πάει πολιτικώς πιο αριστερά. Δεν βοηθάει αυτό, εδώ και τριάντα χρόνια ανταγωνίζεται το ένα κόμμα το άλλο για το ποιο θα έχει πιο αριστερή πολιτική. Χρειάζεται αντίβαρο.

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Είναι συνωστισμένο αλλά έχει και ψωμί!

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν ξέρω, Σχο, εγώ προτιμώ το κλασικό διπολικό σχήμα στην Πολιτική αλλά μπορεί να είμαι παρωχημένος. Ούτως ή άλλως οι πυξίδες έχουν παλαβώσει τελευταία και τα δεξιά-αριστερά εμφανίζονται συχνά κατοπτρισμένα. 🙂

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μα αν απαλλαγεί από τους ακροδεξιούς, αυτομάτως μετατοπίζεται 🙂

  Φέρνουν λιγότερους από όσους εμποδίζουν να προσεγγίσουν

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η physicist λέει:

  Όχι απαραίτητα, εξαρτάται από το τι αποκαλείς «ακροδεξιό». Μην ξεχνάς, π.χ., ότι δεν πάει πολύς καιρός που ο έλεγχος των συνόρων και της μετανάστευσης ήταν θέματα αγκυροβολημένα στην ακροδεξιά πτέρυγα της πολιτικής, κάτι που έχει σαφέστατα αλλάξει. Γι’ αυτό λέω ότι μπορείς να απαλλαγείς από ακροδεξιά πρόσωπα που είναι κουδούνες αλλά άλλο αυτό άλλο τι θέσεις έχεις.

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Για ποιο λόγο σύρεις γραμμή ανάμεσα στην ελληνική Κεντροαριστερά και τον Σύριζα όταν παντού αλλού (Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία …) οι ΣΔ και η Συριζοειδής Αριστερά συνεργάζονται απρόσκοπτα;»

  Το παραπάνω που λες Φυσικέ δεν ισχύει, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που φαίνεται να το πιστεύεις. Στην Ισπανία παραιτήθηκε ο Σάντσεθ, που επιθυμούσε συνεργασία με του Ποντέμος. Και παραιτήθηκε γιατί στράφηκαν εναντίον πολλοί από το κόμμα του, η πλειοψηφία για την ακρίβεια. Και στράφηκαν εναντίον του ακριβώς γιατί προτιμούσε να συνεργαστεί με τους Ποντέμος παρά με τους συντηρητικούς. Που την βλέπεις λοιπόν την, απρόσκοπτη κιόλας, συνεργασία των ισπανών σοσιαλιστών με παρεμφερή κόμματα όπως ο Συριζα? Καμία τέτοια συτνεργασία δεν υπάρχει.

  Επίσης, με την εξαίρεση της Πορτογαλίας, σε καμία από τις υπόλοιπες χώρες που αναφέρεις δεν υπάρχει κάποια συνεργασία μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και κομμουνιστογενούς αριστεράς. Ακόμα και στην Γερμανία, μπορεί να υπάρχει σε πολύ λίγα κρατίδια συνεργασία ΣΔ και του αριστερού κόμματος, αλλά και πάλι πολύ απέχει κάτι τέτοιο από το να αποτελεί συνεργασία βάσει ιδεολογικής συγγένειας όπως συνεχώς υπονοείς. Πιο πολύ για συνεργασίες με βάση τον πολιτικό πραγματισμό μου φαίνονται. Το σίγουρο πάντως είναι ότι και στην Γερμανία ακόμα θα δεις πολύ περισσότερες συνεργασίες μεταξύ ΣΔ και ΧΔ παρά ΣΔ και Αριστεράς. Και είναι αναμενόμενο αυτό γιατί σε πολλά σημεία οι θέσεις των ΣΔ βρίσκονται πιο κοντά σε αυτές των ΧΔ παρά σε αυτές της Αριστεράς.

  «Όσο για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, τι θεωρείς περισσότερο τερατώδες: μιαν υποθετική συνεργασία πασόκ-γιώργου-ζωής-σύριζα ή τη συνεργασία των ΣΔ με το κόμμα των δολοφόνων του Τείχος του Βερολίνου;»

  Είναι αντιφατικό από την μία να λες ότι είναι κακό να συνεργάζονται οι ΣΔ με την Αριστερά – γιατί το κόμμα της Αριστεράς στην Γερμανία είναι η μετεξέλιξη των κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας – και από την άλλη να εκτοξεύεις συνεχώς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των ισπανών σοσιαλιστών επειδή δεν δέχονταν να συνεργαστούν με το Λαϊκό κόμμα στην Ισπανία, που είναι η μετεξέλιξη των υποστηρικών του δικτάτορα Φράνκο. Οσο λοιπόν θεωρείς σωστό να επιζητείς την πολιτική συνεργασία συντηρητικών και σοσιαλιστών στην Ισπανία (ακριβώς επειδή οι συντηρητικοί μπορεί να είναι η μεταξέλιξη των οπαδών του Φράνκο αλλά παρόλα αυτά σέβονται το δημοκρατικό παιχνίδι οπότε μία συνεργασία μαζί τους είναι κάτι το απόλυτα φυσικό) άλλο τόσο είναι λάθος να προσπαθείς να απαξιώσεις τους γερμανούς ΣΔ επειδή σε μερικά, λίγα, κρατίδια (ουτε καν δηλαδή σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κάτι που θα ήταν ανάλογο με την συνεργασία συντηρητικών – σοσιαλιστών στην Ισπανία) συνεργάζονται με το κόμμα της Αριστεράς. Το τελευταίο είναι η μετεξέλιξη του κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανία αλλά δεν υπάρχει κανείς που στα σοβαρά να υποστηρίζει ότι δεν σέβεται τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνίδιου και ότι επιθυμεί να ανατρέψει το δημοκρατικό καθεστώς της Γερμανίας.

  Κάτι ακόμα, θυμάμαι σε μία συζήτηση 2-3 εβδομάδες πριν (συμμετείχε και η Αλίκη, αν θυμάμαι καλά), θεωρούσες πολύ αποκρουστικό το ενδεχόμενο να προκύψει από τις επόμενες εκλογές στην Γερμανία κυβέρνηση μεταξύ ΧΔ, ΣΔ, και Πράσινων. Αντ’ αυτού θεωρούσες πως θα έπρεπε η επόμενη κυβέρνηση να είναι μεταξύ ΣΔ, Πράσινων και ενδεχομένως Αριστεράς (και από ότι βλέπω τα ίδια λες και σε σχέση με την ελληνική κεντροαριστερά και τις προοπτικές συνεργασίας με τον Συριζα, απόψεις που επίσης θεωρώ τελείως εσφαλμένες). Και αυτό γιατί, τάχα, έτσι προάγεται καλύτερα η δημοκρατία στην χώρα ενω μία κυβέρνηση όπου θα συμμετείχαν οι ΧΔ θα ήταν υποτίθεται κάτι το αφύσικο. Πέραν του ότι διαφωνω κάθετα με αυτό το σκεπτικό σου (δεν θεωρώ δηλαδή καθόλου αφύσικη ή έχουσα κατ’ αναγκη αντιδημοκρατικά αποτελέσματα μία τέτοια συνεργασία μεταξύ ΧΔ και ΣΔ), υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω – την ολόθερμη υποστήριξη που έδινες, και δίνεις, στο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλιστών στην Ισπανία. Εκεί τι άλλαζει? Γιατί μία τέτοια ανίερη συμμαχία δεν θα αποτελέσει πλήγμα για την δημοκρατία στην Ισπανία ενω θα είναι πλήγμα στην Γερμανία, αν π.χ. συνεργαστούν μεταξύ τους οι ΧΔ με τους ΣΔ?

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αλίκη, μπορεί να τους ψηφίζω απο τον Ιούνιο του 12, λόγω συριζα, έχω όμως πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων τους. 🙂

  Για κάποιο λόγο η ΝΔ δυσκολεύεται να κάνει σοβαρή ομάδα αν και στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο υπάρχουν πολλοί ικανοί και πετυχημένοι.

  Ο Μητσοτάκης πρέπει να χτίσει μια γερή ομάδα κι ας …στραβομουτσουνιάσουν οι βαρόνοι. Δεν θέλουμε λόγω πλήρους ακαταλληλότητας του συριζα η ΝΔ να επιστρέψει σα να μην πέρασε μια μέρα.

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Αν ισχύουν όλα αυτά Φυσικέ και Αλίκη, οι μόνες διαφορετικές ερμηνείες που μπορούμε να δώσουμε στο δημοσίευμα της Αυγής, είναι:
  1. Επιδιώκουν να κινητοποιήσουν τους οπαδούς τους, επισείοντάς τους το φάσμα της καταστροφής που έρχεται. Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν υπάρχουν πια και τα εναπομείναντα μέλη είναι από τα λιμά του παλιού κόμματος πριν τη διάσπαση, στην πλειοψηφία τους πολιτικά χαζοχαρούμενοι και άχρηστοι.
  2. Να ανησυχήσουν τον κόσμο ότι (επαν)έρχεται το μητσοτακέικο με άγριες διαθέσεις. Ποιος ανησυχεί όμως όταν έχει δει την παράσταση των αγρίων του τσίρκου και έχει ανεβάσει πίεση;
  3. Βλακεία. Ναι, πάντα παίζει αυτός ο παράγοντας, λένε εξ’άλλου ότι μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι. Μόνο που στα επικοινωνιακά θέματα, οι τσιπροκαμμένοι δεν κάνουν ποτέ κινήσεις χωρίς μελέτη.
  Τίποτε από τα παραπάνω φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, το σενάριο όμως της προετοιμασίας για ηρωική έξοδο είναι κατά την άποψή μου το πιθανότερο, θα το είχα για σίγουρο μάλιστα αν είχαν καταφέρει να περάσουν την απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές. Συνηγορεί και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λεγόμενος σοσιαλδημοκρατικός χώρος, ο οποίος δεν εμφανίζει ιδιαίτερη δυνατότητα να επαναφέρει στις τάξεις του εκείνους που αυτομόλησαν προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά. Αποκλείεται τέλος να μη συνυπολογίζουν το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα, μάλλον θα δώσουν τη χαριστική βολή στη δήθεν φιλολαϊκή πρόσοψη του ΣΥΡΙΖΑ και ότι είναι καλύτερα γι αυτούς να τα χρεωθεί μια άλλη κυβέρνηση.
  Ο μόνος παράγοντας που μένει έξω από τους υπολογισμούς τους, είναι το συμφέρον και η σωτηρία της χώρας. Όπως πάντα.

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Τιτλοι ευγενειας. Στη τότε ηγεμονική εθιμοτυπία ο Μαρκήσιος ήταν ανώτερος του Κόμη και κατώτερος του Δούκα (γερμ. Herzog). Αν και καταργθηκαν στην ΕΕ εξακολουθουν να ισχυουν ατυπως στην Ελλδα καθως και την Β. και Ν. Κορεα.

  Ο Δουκας Κυριακος και η Μαρκησια Φωφη τι στο διαολο να κανουν ;Θα κερδισουν τον ατυπο Κομη Τσιπρα; Μηπως Ο Δουκας Γεωργιος Παπανδρεου που διαθετει τον υψηλοτερο τιτλο ευγενειας (3 γενιες πρωθυπουργων) καtορθωσει να κανει κατι (οχι στον αθλητισμο) για την χωρα ;

  Το Δεκέμβριο του 2012 εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ν. Κορεας, η Παρκ Γκέουν-χε, κόρη του δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ-Χε.

  Οπως ειναι γνωστο, στην Β.Κορεα, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, με τον Κιμ Ιλ-σονγκ να τον έχει διαδεχθεί ο γιος του, Κιμ Τζονγκ-ιλ ο οποίος απεβίωσε στις 17 Δεκεμβρίου 2011 και τον διαδέχθηκε ο γιος του, Κιμ Τζονγκ-ουν.

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η physicist λέει:

  Ας τα πιάσουμε ένα-ένα, ΔΠ:

  Στην Ισπανία παραιτήθηκε ο Σάντσεθ, που επιθυμούσε συνεργασία με του Ποντέμος. Και παραιτήθηκε γιατί στράφηκαν εναντίον πολλοί από το κόμμα του, η πλειοψηφία για την ακρίβεια.

  Όχι. Παραιτήθηκε επειδή την πολιτική του την καταδίκασε ο λαός. Σου θυμίζω ότι ακόμα και μετά τις δεύτερες εκλογές, όπου το μήνυμα ήταν σαφέστατο, ο Σάντσεθ διαφέντευε και από το Κόμμα υπήρχε απλώς μουρμούρα. Κατόπιν όμως των Περιφερειακών εκλογών στη Βασκωνία και στη Γαλικία, το ποτήρι ξεχείλησε, τουτέστιν: το πρόβλημα του ΠΣΟΕ δεν ήταν πρόβλημα Αρχών αλλά ισχύος, δεν ήταν πρόβλημα συνεργασίας αλλά έγκρισης της συνεργασίας από τον λαό.

  Ακόμα και στην Γερμανία, μπορεί να υπάρχει σε πολύ λίγα κρατίδια συνεργασία ΣΔ και του αριστερού κόμματος, αλλά και πάλι πολύ απέχει κάτι τέτοιο από το να αποτελεί συνεργασία βάσει ιδεολογικής συγγένειας όπως συνεχώς υπονοείς.

  Έχουμε και λέμε: Θουριγγία, Βρανδεμβούργο, καθώς και οι επικείμενες στο Βερολίνο και στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, μας κάνουν τέσσερις. Στις υπόλοιπες δεν τίθεται καν θέμα, αφού τα Ορφανά είναι είτε πολύ χαμηλά είτε δεν μπαίνουν καν στο Κοινοβούλιο. Όπερ σημαίνει, όπου μπορούν, συνεργάζονται, όπου έχουν όφελος για να κυβερνήσουν, το κάνουν. Επιπλέον, δεν παύουν να τονίζουν πόσο καλή προγραμματική αλληλοκάλυψη έχουν τα προγράμματα για την εσωτερική πολιτική των Κομμάτων. Η ιδεολογική συγγένεια είνα σαφής και ο μόνος ουσιαστικός λόγος για τη μη συνεργασία στην Ομοσπονδία είναι η αρνητική στάση των Ορφανών στο ΝΑΤΟ και στη συμμετοχή της Bundeswehr σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Μικροπράγματα, τα ίδια έλεγαν κάποτε και οι Πράσινοι και τώρα δεν προκάνουν να εγκρίνουν αποστολές των Γερμανικών Ε.Δ. και πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

  Είναι αντιφατικό από την μία να λες ότι είναι κακό να συνεργάζονται οι ΣΔ με την Αριστερά – γιατί το κόμμα της Αριστεράς στην Γερμανία είναι η μετεξέλιξη των κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας – και από την άλλη να εκτοξεύεις συνεχώς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των ισπανών σοσιαλιστών επειδή δεν δέχονταν να συνεργαστούν με το Λαϊκό κόμμα στην Ισπανία, που είναι η μετεξέλιξη των υποστηρικών του δικτάτορα Φράνκο.

  Το Λαΐκό Κόμμα της Ισπανίας δεν νοσταλγεί τη Δικτατορία του Φράνκο ούτε επιζητεί τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε φρανκικά πρότυπα, ο δε φρανκισμός κατέρρευσε το 1975 με τον θάνατο του δικτάτορα ενώ η DDR μας άφησε χρόνους το 1989 ή μάλλον το 1990. Το Παρτίδο Ποπουλάρ έχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς, η Λίνκε έχει σοβαρό πρόβλημα αποδοχής της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Από την ίδρυσή της, το 2007, μέχρι πρόπερσι, το 2014, η Λίνκε ήταν υπό την παρακολούηθση της Ομοσπονδιακής Αρχής Προστασίας του Πολιτεύματος, ενώ εξακολουθεί να είναι υπό παρακολούθηση των αντίστοιχων Αρχών στις Πολιτείες της Έσσης, της Κάτω Σαξονίας, της Βάδης-Βυρττεμβέργης και της Βαυαρίας.

  Το τελευταίο είναι η μετεξέλιξη του κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανία αλλά δεν υπάρχει κανείς που στα σοβαρά να υποστηρίζει ότι δεν σέβεται τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνίδιου και ότι επιθυμεί να ανατρέψει το δημοκρατικό καθεστώς της Γερμανίας.

  Προτείνω την ανάγνωση του Προγράμματος της Λίνκε. Το γεγονός ότι αναμασά σοσιαλιστικές ουτοπίες αλλά πριν από κάθε λέξη βάζει το επίθετο «δημοκρατικός -η -ο» δεν το καθιστά δημοκρατικό κόμμα. Παράδειγμα:

  Wir wollen eine demokratische Vergesellschaftung weiterer strukturbestimmender Bereiche auf der Grundlage von staatlichem, kommunalem, genossenschaftlichem oder Belegschaftseigentum.

  Που θα πει:

  Θέλουμε την δημοκρατική κοινωνικοποίηση ευρέων δομικώς καθοριστικών τομέων στη βάση κρατικής, κοινοτικής, κοινωνικής ή εργατικής ιδιοκτησίας.

  Ναι, καρντάσηδες, άσε, καταλάβαμε, ΕΣΣΔ αλλά δημοκρατικά. Να λείπει το βύσσινο.

  (Κανω διάλειμμα και θ’ απαντήσω μετά στην τελευταία παράγραφό σου, να μη γίνει και σεντόνι).

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η physicist λέει:

  Κάτι ακόμα, θυμάμαι σε μία συζήτηση 2-3 εβδομάδες πριν (συμμετείχε και η Αλίκη, αν θυμάμαι καλά), θεωρούσες πολύ αποκρουστικό το ενδεχόμενο να προκύψει από τις επόμενες εκλογές στην Γερμανία κυβέρνηση μεταξύ ΧΔ, ΣΔ, και Πράσινων. Αντ’ αυτού θεωρούσες πως θα έπρεπε η επόμενη κυβέρνηση να είναι μεταξύ ΣΔ, Πράσινων και ενδεχομένως Αριστεράς (και από ότι βλέπω τα ίδια λες και σε σχέση με την ελληνική κεντροαριστερά και τις προοπτικές συνεργασίας με τον Συριζα, απόψεις που επίσης θεωρώ τελείως εσφαλμένες).

  Όχι, δεν θεωρούσα ότι η επομενη Κυβέρνηση έπρεπε να είναι ανάμεσα σε ΣΔ, Πράσινους και Αριστερά! Αυτό που έγραψα είναι πως αν οι δύο μοναδικές λύσεις ήταν αυτή ή ο Μεγάλος Συνασπισμός, τότε θα προτιμούσα την πρώτη, άποψη που συμμερίζονται πολλοί πολιτικοί αναλυτές και πολίτες στη Γερμανία. Τους λόγους τους έχω αναφέρει αλλού, και εκείνη η συζήτηση που όντως ήταν μέρος της και η Αλίκη είχε και συνέχεια όπου ειπώθηκαν περισσότερα. Εν συντομία, η προτίμησή μου αυτή έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο Μεγάλο Συνασπισμό, με τον τρόπο με τον οποίο η Καγκελαρία Μέρκελ με τις τερατώδεις της πλειοψηφίες έχει μετατρέψει την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Όμιλο Εγκρίσεων των Αποφάσεων της Καγκελαρίου και με μια σειρά άλλα συγκεκριμένα ζητήματα σ’ αυτήν τη χώρα (ΟΔΓ) και στην παρούσα συγκυρία.

  Για να επανέλθω: το ποια Κυβέρνση θα προτιμούσα για την ΟΔΓ εξαρτάται από το τι θα βγάλει το κουτί — δεν είμαι θεωρητικός των αποτελεσμάτων και πάνω απ’ όλα δεν έχω πλέον καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική των ΧΔ. Υπό την ηγεσία Μέρκελ και ειδικά από το 2013 και μετά, οι άνθρωποι ασκούν αλλοπρόσαλλη πολιτική και τους αξίζει ένα γερό μαύρισμα. Πρέπει να πάνε Αντιπολίτευση, αλλιώς θα το κλείσουν το μαγαζί και θα κάνουν μεγάλη ζημιά σ’ όλη την Ευρώπη.

  Πέραν του ότι διαφωνω κάθετα με αυτό το σκεπτικό σου (δεν θεωρώ δηλαδή καθόλου αφύσικη ή έχουσα κατ’ αναγκη αντιδημοκρατικά αποτελέσματα μία τέτοια συνεργασία μεταξύ ΧΔ και ΣΔ), υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω – την ολόθερμη υποστήριξη που έδινες, και δίνεις, στο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλιστών στην Ισπανία. Εκεί τι άλλαζει? Γιατί μία τέτοια ανίερη συμμαχία δεν θα αποτελέσει πλήγμα για την δημοκρατία στην Ισπανία ενω θα είναι πλήγμα στην Γερμανία, αν π.χ. συνεργαστούν μεταξύ τους οι ΧΔ με τους ΣΔ?

  Ελπίζω ότι το ερώτημα έχει απαντηθεί, έστω εν μέρει: τίποτε δεν είναι αφύσικο σε μια συνεργασία ΧΔ και ΣΔ, και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην ΟΔΓ στο πιο μακρινό παρελθόν. Αυτός εδώ όμως, είναι καταστροφικός και πρέπει να τελειώσει. Η Ισπανία, από την άλλη, είχε μέχρι τώρα βασικά μονοκομματικές Κυβερνήσεις. Δεν θα έβλαπτε να δοκιμάσει Συνασπισμό ή Κυβέρνηση Ανοχής. Εν τέλει, αυτή είναι η λαϊκή βούληση. Αν και στη Γερμανία το 2017 απομείνει ο Μεγάλος Συνασπισμός ως μοναδική λύση, προφανώς και θα ακολουθηθεί, ελπίζω όμως να μην συμβεί αυτό.

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Προτείνω την ανάγνωση του Προγράμματος της Λίνκε. Το γεγονός ότι αναμασά σοσιαλιστικές ουτοπίες αλλά πριν από κάθε λέξη βάζει το επίθετο «δημοκρατικός -η -ο» δεν το καθιστά δημοκρατικό κόμμα.»

  Οκ, πάω πάσο. Είχα την εντύπωση ότι είχαν αφήσει πίσω τους τον κομμουνισμό. Εντύπωση που από ότι βλέπω είναι εσφαλμένη.

  Από την άλλη μεριά όμως δεν βλέπω και την ιδεολογική συγγένεια με τους ΣΔ. Οι ΣΔ νομίζω πως βρίσκονται πολύ πιο κοντά στους ΧΔ σε αρκετά ζητήματα παρα στην Αριστερά.

  «Παραιτήθηκε επειδή την πολιτική του την καταδίκασε ο λαός.»

  Παραμένει όμως το γεγονός πως καμία συνεργασία, και μάλιστα απρόσκοπτη, δεν υπήρξε μεταξύ σοσιαλιστών και Ποντέμος, όπως ισχυριζόσουν. Και στην τελική, αν υπήρχαν μέσα στις τάξεις των σοσιαλιστών κάποιοι που επιθυμούσαν μία τέτοια συνεργασία υπήρχαν ακόμα περισσότεροι που δεν την επιθυμούσαν, εξ ου και ο Σάντσεθ δεν είναι αυτή την στιγμή ηγέτης του κόμματος.

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  » δεν θεωρούσα ότι η επομενη Κυβέρνηση έπρεπε να είναι ανάμεσα σε ΣΔ, Πράσινους και Αριστερά! Αυτό που έγραψα είναι πως αν οι δύο μοναδικές λύσεις ήταν αυτή ή ο Μεγάλος Συνασπισμός,»

  Ο συγκεκριμένος μεγάλος συνασπισμός είναι μεταξύ ΧΔ και ΣΔ. Εαν βγουν πρώτοι οι ΣΔ τότε, προφανώς, δεν θα παραμείνει καγκελάριος η Μέρκελ. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν βλέπω γιατί θα ήταν καλύτερη μία κυβέρνηση ΣΔ, Πράσινων, και Αριστεράς από μία κυβέρνηση ΣΔ και ΧΔ ή ΣΔ, ΧΔ, και Πράσινων.

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η physicist λέει:

  Από την άλλη μεριά όμως δεν βλέπω και την ιδεολογική συγγένεια με τους ΣΔ. Οι ΣΔ νομίζω πως βρίσκονται πολύ πιο κοντά στους ΧΔ σε αρκετά ζητήματα παρα στην Αριστερά.

  Σε οικονομικά ζητήματα ίσως ναι, σε κοινωνικά-πολιτιστικά όχι … και γενικώς η κατάσταση είναι λίγο πάρ’ τ’ αυτό και κούρευτο γιατί και οι ΣΔ έχουν πολλές τάσεις και ΧΔ έχουν τελικώς πολύ περισσότερες συνστώσες απ’ όσες νομίζουμε ότι έχουν δεξιά κόμματα, οπότε ανάλογα πού κοιτάς βρίσκεις ομοιότητες ή διαφορές. Δεν μπορώ να σου απαντήσω με ασφαλή βαθμό εμπιστοσύνης ποιος είναι πιο κοντά σε ποιον προγραμματικά, μακάρι να μπορούσα και λόγου μου να έβγαζα άκρη. Αυτό που βλέπω είναι το πρακτικό αποτέλεσμα, που λέει ότι οι ΣΔ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν με την Λίνκε και να βρουν μάλιστα μεγάλες περιοχές σύγκλισης.

  Παραμένει όμως το γεγονός πως καμία συνεργασία, και μάλιστα απρόσκοπτη, δεν υπήρξε μεταξύ σοσιαλιστών και Ποντέμος, όπως ισχυριζόσουν.

  Υπήρχε εκπεφρασμένη πρόθεση συνεργασίας, την οποίαν όμως ακύρωσε ο λαός, αυτό είπα.

  Και στην τελική, αν υπήρχαν μέσα στις τάξεις των σοσιαλιστών κάποιοι που επιθυμούσαν μία τέτοια συνεργασία υπήρχαν ακόμα περισσότεροι που δεν την επιθυμούσαν, εξ ου και ο Σάντσεθ δεν είναι αυτή την στιγμή ηγέτης του κόμματος.

  Δεν βγαίναν όμως και τα κουκιά, να το λέμε αυτό. Αν έβγαιναν, τώρα ο Σάντσεθ θα ήταν Πρωθυπουργός.

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η physicist λέει:

  … Ο συγκεκριμένος μεγάλος συνασπισμός είναι μεταξύ ΧΔ και ΣΔ. Εαν βγουν πρώτοι οι ΣΔ τότε, προφανώς, δεν θα παραμείνει καγκελάριος η Μέρκελ.

  Χμ, το χάλι των ΧΔ είναι μεγάλο αλλά το χάλι των ΣΔ είναι μεγαλύτερο. Η πιθανότητα να βγουν πρώτοι οι ΣΔ είναι πάρα πολύ μικροί, άρα υπολογίζω με το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Το σενάριο Συνασπισμού ΣΔ/ΧΔ με Καγκελάριο ΣΔ είναι στον αέρα για τον επιπλέον λόγο ότι δεν ξέρουμε καν ποιος θα είναι υποψήφιος των ΣΔ για την Καγκελαρία (σε αντίθεση με την Ελλάδα, ο Αρχηγός του Κόμματος και ο υποψήφιος για την Καγκελαρία δεν ταυτίζονται).

  Μου αρέσει!

 33. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Υπήρχε εκπεφρασμένη πρόθεση συνεργασίας,»

  Άλλο πρόθεση για συνεργασία και άλλο συνεργασία απρόσκοπτη – η πρώτη υήρχε (από την προηγούμενη ηγεσία), η δεύτερη όμως όχι (και σαφώς και δεν υπάρχει από τα αντίστοιχα σοσιαλδημοκρατικά-σοσιαλιστικά κόμματα σε ένα σωρό άλλες χώρες). Στην τελική ο λαός μιλάει μέσα από τους πολιτικούς εκπροσώπους του. Εφόσον λοιπόν δεν ήθελε την συνεργασία με τους Ποντέμος αυτό αντανακλάστηκε και στις τάξεις του κόμματος αλλά επίσης και στο επίπεδο της ηγεσίας του. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και αλλού, για αυτό άλλωστε και δεν βλέπουμε παρά ελάχιστες συνεργασίες μεταξύ σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με κόμματα της κομμουνιστογενούς αριστεράς.

  Μου αρέσει!

 34. Ο/Η physicist λέει:

  ΔΠ, κρίνω τις προθέσεις της κομματικής ηγεσίας και παρατηρώ ότι ενώ (ορθώς) υπάρχει μια no-go-zone για συνεργασίες προς τα δεξιά, υπάρχει ξέφραγο προς τ’ αριστερά. Ότι ο λαός δεν ενέκρινε αυτές τις προθέσεις, είναι προς τιμή του.

  Μου αρέσει!

 35. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «κρίνω τις προθέσεις της κομματικής ηγεσίας και παρατηρώ ότι ενώ (ορθώς) υπάρχει μια no-go-zone για συνεργασίες προς τα δεξιά, υπάρχει ξέφραγο προς τ’ αριστερά.»

  Δεν θα το έλεγα.

  Μιλάς για την συγκεκριμένη ηγεσία η οποία πλέον αποτελεί παρελθόν. Και η οποία πίστευε ότι ο λαός δεν θέλει συνεργασία με την δεξιά, και έπραττε ανάλογα. Τώρα, που θα έρθει στα πράγματα μία άλλη ηγεσία, θα πράξει διαφορετικά. Θέλω να πω ότι τώρα που φάνηκε οτι ο κόσμος τελικά δεν απορρίπτει μία τέτοια συνεργασία με την δεξιά, η ηγεσία που δεν την ήθελε τέλειωσε. Οπότε δεν βλέπω καμία «αποστροφή» για συνεργασία με την δεξιά εκ μέρους των σοσιαλιστών. Ενόσω υπήρχε η πεποίθηση στην ηγεσία τους ότι ο κόσμος δεν θέλει μία τέτοια συνεργασία αυτή η συνεργασία δεν υπήρχε. Απαξ και άλλαξαν τα πράγματα η συνεργασία αυτή, λογικά, θα λάβει χώρα. Ούτε αποστροφή για συνεργασία με την δεξιά υπάρχει ούτε και κάποια πρεμούρα για συνεργασία με την αριστερά. Τόσο η πρώτη οσο και η δεύτερη είναι αποτελέσματα της ιστορικής συγκυρίας – αλλα ήθελε το εκλογικό σώμα αρχικά άλλα θέλει τώρα, οπότε ανάλογα αλλάζουν και οι στρατηγικές των κομμάτων.

  Μου αρέσει!

 36. Ο/Η physicist λέει:

  Α, σωστά αυτά που λες αλλά νομίζω έγινε μια παραξήγηση, μιλούσα γενικότερα σε ό,τι αφορά συνεργασίες (παντού, όχι μόνο στην Ισπανία) με την εκτός δημοκρατικών ορίων Δεξιά και συνεργασίες με την εκτός δημοκρατικών ορίων Αριστερά. Συμφωνώ ότι εν τέλει αυτές τις βαριάντες τις καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά το τελευταίο το συγκαθορίζουν και οι δηλώσεις προθέσεων προεκλογικώς. Όχι ότι ο αποκλεισμός συνεργασιών είναι εγγύηση –καμιά φορά μάλιστα μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ– αλλά υπάρχουν σαφείς διαφορές στη μεταχείριση των μεν και των δε.

  Μου αρέσει!

 37. Ο/Η physicist λέει:

  παραξήγηση παρεξήγηση

  Αβλεψία ήταν αλλά μου θυμίζει τα υπερεσία, τελέφωνο κλπ., που είναι κάπως …

  Μου αρέσει!

 38. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Αβλεψία ήταν αλλά μου θυμίζει τα υπερεσία, τελέφωνο κλπ., που είναι κάπως …»

  🙂

  Μου αρέσει!

 39. Ο/Η Αλικη λέει:

  Σχο, η ελπίδα ειναι οτι ο Μητσοτάκης θα προσελκύσει και ικανούς και άξιους ανθρώπους εκτος ΝΔ, ακομη δε και εξωκοινοβουλευτικούς.

  Συμφωνω μαζί σου οτι ολα θα κριθούν απο την ομάδα που θα συγκροτηθεί.
  Προσωπικά εμπιστεύομαι τις καλές του προθέσεις. Ελπίζω οτι θα τα καταφέρει. Ειναι η μονη διέξοδος που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

  Μου αρέσει!

 40. Ο/Η Mitsos λέει:

  Οπως απέτυχε ο Τσίπρας θα αποτύχει χειρότερα ο Κυριάκος. Εγώ πάντως θέλω πρόωρες εκλογές για να τελειώνουμε επιτέλους και με τον Κυριάκο για να δούμε τι θα γίνει στη μετά ΕΟΚ Ελλάδα. Ολα είναι πιθανά το επόμενο διάστημα, από πόλεμο με την Τουρκία μέχρι εξέγερση λαθρομεταναστών που θα κάψουνε την Ελλάδα. Πάντως δεν θα αποτελέσει την αλλαγή ο Κυριάκος. Είναι εκτός πραγματικότητος και αυτός όπως και ο Αλέξης για άλλους λόγους. Δεν έχει σχέδιο και θα ακολουθήσει τυφλά ό,τι του δώσουνε στο πιάτο οι Ευρωπαίοι. Αυτό είναι η απόλυτη συνταγή αποτυχίας δεδομένου ότι θα αναλάβει μια χώρα σε μαύρο χάλι σε όλα τα επίπεδα.

  Μου αρέσει!

 41. Ο/Η Mitsos λέει:

  Ο Κυριάκος δεν θέλει να κυβερνήσει. Αν ήθελε μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση για αστείο. Αυτό δεν μπορούν να καταλάβουνε οι Ελληνες. Είτε διότι δεν θέλει να ηρωοποιήσει τον Τσίπρα είτε διότι δεν έχει σχέδιο, ο Κυριάκος τρέχει και σώζει την κυβέρνηση κάθε φορά. Αυτήν την παράμετρο δεν την προσέχουν οι επίδοξοι ψηφοφόροι του.

  Η χώρα έχει χάσει 10% του ΑΕΠ από τότε που ανέλαβε ο Συριζα. Θα πέσει διότι θα χάσει σε 12 μήνες άλλο ένα 5% τουλάχιστον. Εχει τινάξει τα έσοδα και όλη την οικονομία στον αέρα. Ο,τι και να κάνει και όσο και να τον προστατεύει όλο το αυτοαποκαλούμενο συνταγματικό τόξο θα πέσει λόγω οικονομικής καταστροφής που είναι προ των πυλών.

  Μου αρέσει!

 42. Ο/Η Mitsos λέει:

  National Debt of Greece

  363,389,745,609 €

  GREECE
  Interest per Year
  19,988,738,434€

  Interest per Second
  634€

  Debt per Citizen
  33,608€

  Debt as % of GDP
  214.89%

  GDP
  169,103,126,396€

  Population
  10,812,508

  Οταν ανέλαβε ο Συριζα το ΑΕΠ ήταν 185 δις. Σήμερα είναι 169 δις. Κατά τα άλλα ο Σταθάκης μας είπε ότι το ΑΕΠ δεν μειώθηκε και αναμένεται και να αυξηθεί κατά 0,5%.. Αλλά δεν μας εξηγεί αφου το ΑΕΠ δεν μειώθηκε γιατί κόβει κάθε μήνα τις συντάξεις ?

  Μου αρέσει!

 43. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ο Σάντσεθ έπαιξε ένα δύσκολο παιγνίδι που δεν πέτυχε.Ήθελε να πάει σε τρίτες εκλογές ελπίζοντας ότι ο κόσμος αγανακτισμένος θα δώσει πλειοψηφία στο συνασπισμό Λαικών – Σιουνταντάνος (λίγες ψήφοι έμειναν) οπότε αυτός θα έμενε αντιπολίτευση από αριστερά.
  Τίποτε δεν αναζωογονεί τα σοσιαλιστικά κόμματα από μια αριστερή αντιπολίτευση σε κεντροδεξιά κυβερνηση.Αντίθετα αν μπουν σε συνασπισμό με τη δεξιά την πατάνε γιατι χάνεται το «ταξικό πρόσημο» ,το «ηθικό πλεονέκτημα» και άλλα εξωτικά πράγματα που έχουν όσοι έχουν αυταπάτες.
  Όσο για τη Γερμανία ανεδείχθη κυρίαρχος της Ευρώπης μεταξύ άλλων επειδή ο σοσιαλιστής Σρέντερ επέβαλε από μόνος του έγκαιρα μνημονιο στον εαυτό του πριν από την κρίση.Είναι κλασική περίπτωση των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.Ωφέλησε αυτό το κόμμα του και τον ίδιο;Όχι γιατί τα μνημόνια γενικά δεν αρέσουν.

  Μου αρέσει!

 44. Ο/Η Mitsos λέει:

  Οπως έλεγε ο Friedman η ευρωζώνη και η ένταξη στην ΕΟΚ της Α. Ευρώπης δεν θα φέρει τους Ανατολικούς στα επίπεδα των Δυτικών αλλά τους Δυτικούς στα επίπεδα των Ανατολικών. Τελικώς οι Γάλλοι έτρεφαν την αυταπάτη ότι μέσα από το ευρώ θα ελέγχουν τη Γερμανία. Οι Γερμανοί ευρώ δεν θέλανε και ειδικά ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος γνώριζε καλά τι θα προκαλέσει στην Ευρώπη και στη Γερμανία το ευρώ. Οι Γάλλο πίεζαν για το ευρώ και οι σοσιαλιστές με πρώτο και καλύτερο το Μιτεράν.

  Σήμερα η Γαλλία είναι βυθισμένη στα σκατά και θα πάει ακόμα πιο κάτω με τους τζιχαντιστές που κουβάλησε εκτός των άλλων. Το Παρίσι καιγότανε μια βδομάδα λόγω της «μεταρρύθμισης» στα εργασιακά πριν λίγο καιρό και έπεται συνέχεια. Η Γερμανία ετοιμάζεται να πέσει στα σκατά και από ό,τι φαίνεται θα πνιγεί διότι η Deutsche Bank είναι to big to fail και ταυτοχρόνως to big to be rescued..

  Αφού βάλανε όλη την Ευρώπη σε μνημόνια, τώρα έρχεται η ώρα της αλήθειας. Η Γερμανία είναι ένα γίγας με πήλινα πόδια διότι δεν έχει πρώτες ύλες. Εκανε δυο παγκοσμίους πολεμους για να αποκτήσει φθηνές πρώτες ύλες και έυφορη γη αλλά δεν τα κατάφερε.

  Εφηύρε λοιπόν το σύστημα που κόβει λεφτά και δανείζει τους άλλους στην Ευρώπη για να τους αρμέγει. Οι Γάλλοι νόμιζαν ότι αυτοί θα ελέγχανε τη μηχανή που εκτυπώνει τα λεφτά. Αυτό ήταν το λάθος των σοσιαλιστών και του Μιτεράν που παντού βλεπουνε Free Lunch.. Αλλά για να έχεις Free Lunch πρέπει να είσαι υπό την άμεση προστασία της Ουάσινγκτον και η Γερμανία είναι το καλό παιδί. Η Γαλλία αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να γίνει το τσατσάκι της Αμερικής, ίσως διότι έβγαλε έναν Ντε Γκώλ και δεν ήταν στους ηττημένους του πολέμου.

  Η ευρωζώνη τελειώνει. Οι αγορές ομολόγων έχουν ήδη προδιαγράψει το τέλος της. Το ζήτημα είναι αν θα γυρίσει ο καθείς στο νομισμά του ή θα βγεί το παγκόσμιο νόμισμα όπου τη μηχανή θα την ελέγχουν οι Αμερικάνοι, αυτοί θα μοιράζουνε το χρήμα όπως γουστάρουν, και θα πέσει τέτοια πείνα στην Ευρώπη που θα τρώει ο ένας τον άλλο. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι τέτοια η ηλιθιότητα του κόσμου και των πολιτικών που κυβερνούν την Ευρώπη που με θα δούνε πάλι ως τυρί το παγκόσμιο νόμισμα, αλλά κανείς δεν θα δει τη φάκα, όπως δεν την είδε ούτε με το Μααστριχτ το 92. Μόνο η Μαγκυ πήρε χαμπάρι τη φάκα και έσωσε τη χώρα της. Και είναι πολύ τυχεροί οι Αγγλοι που βγήκε πάλι μια σοβαρή γυναίκα να κυβερνήσει τη Βρετανία μια και ο Φάραντζ, αν και δεν είναι καθόλου βλάκας, δεν κάνει για πρωθυπουργός.

  «It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.»

  Henry Ford

  Μου αρέσει!

 45. Ο/Η Ενη λέει:

  «Τίποτε δεν αναζωογονεί τα σοσιαλιστικά κόμματα από μια αριστερή αντιπολίτευση σε κεντροδεξιά κυβερνηση.Αντίθετα αν μπουν σε συνασπισμό με τη δεξιά την πατάνε γιατι χάνεται το «ταξικό πρόσημο» ,το «ηθικό πλεονέκτημα» και άλλα εξωτικά πράγματα που έχουν όσοι έχουν αυταπάτες.» (Δεξιός)

  Δεξιέ, χωρίς να συμφωνω απολυτως με το σκεπτικο σου κι ιδιως με τους χαρακτηρισμους σου συλληβδην για τα «σοσιαλιστικα κομματα», οφειλω να παραδεχθω οτι εχεις ,οπως παντα, ενα εξαιρετικο πολιτικο κριτηριο.

  Ετσι ηδη μιλωντας γενικα, δειχνεις σε Συριζα μεριά, οτι βεβαια και θα προτιμησει να ειναι μια αριστερή αντιπολιτευση σε μια κεντροδεξια κυβερνηση (παλια μου τεχνη κοσκινο), και μαλιστα στη σημερινη συγκυρία οπου «ξεκινα» και με μια σχετικη κυβερνητικη «εμπειρία». Δεν ειναι ο συριζα του 2014 αλλά του 2016, γνωρισε το ευρωπαικο περιβαλλον απο κοντα, συμμετειχε σε ευρωπαικα οργανα και ετσι απεκτησε και χαρακτηριστικά «παλαιου» στην πολιτικη. ΧΑ

  Λοι-πον, οσοι αντιλαμβανονται τις τακτικες κινησεις των πολιτικων κομματων, δεν χρειασθηκε μεγαλη προσπαθεια για να δουν οτι ολη αυτή η σημερινη προβολή μιας δημοσκοπησης, απο το κομματικο εντυπο «ΑΥΓΗ», δεν ειναι τιποτε αλλο απο αυτό που λεγεται

  «ριχνει μια ιδεα και περιμενει να δει τις αντιδρασεις στην κοινωνία» παλαιο κολπο των πολιτικων κομματων.
  Ο Νικος Π. , πολυ σωστα , το διαπιστωσε, στο πρωτο σχολιο του.

  Μου αρέσει!

 46. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ποιός είπε ότι ο Συριζα είναι τελείως άχρηστος… Αναληθέστατο!
  Εδω πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση επιχείρησης που αφαιρεί τατουάζ…

  https://pbs.twimg.com/media/CtwWyJxW8AAeMWP.jpg:large

  Μου αρέσει!

 47. Ο/Η zepos λέει:

  Μετά την δημοσκόπηση…τρέχουν για σβήσιμο

  Μου αρέσει!

 48. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Αυτός με το tattoo, πρέπει να είναι ντιπ για ντιπ ηλίθιος. Πρώτα πίστεψε τους συριζοψεκασμένους, μετά πλήρωσε για να του το φτιάξουν, στη συνέχεια πλήρωσε φόρους που περίμενε ότι θα γλύτωνε και υπέστη μείωση εισοδήματος από κει που περίμενε αύξηση και στο τέλος πλήρωσε για να του αφαιρέσουν το τεκμήριο της βλακείας του. Πολύ θα ήθελα να ξέρω τι λέει τώρα, μάλλον θα είναι με το Σώpρρα!

  Μου αρέσει!

 49. Ο/Η Ανανγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Πριν εκατό χρόνια η Ευρώπη και (κυρίως, έχει σημασία) οι ΗΠΑ βγαίνοντας από το σφαγείο του ΑΠΠ άρχισαν να βλέπουν πώς θα είναι ο σύγχρονος κόσμος, δηλαδή παραγωγή, οικονομία και τα συμπαραμαρτούντα ήτοι εποικοδόμημα, διακυβέρνηση (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο κλπ κλπ).
  Τότενες ένας Αυστριακός τη καταγωγή Αμερικάνος ονόματι Μπερνέζ, ο οποίος έμελλε να γίνει ο πατέρας της σύγχρονης διαφήμισης και των ..PR γενικότερα, επειδής πέρασε και από κάποια χαρακώματα του ΑΠΠ (ως στρατιώτης κάποιας αμερικάνικης ομάδας που συμμετείχε σε μάχες στην Ευρώπη) έκατσε και σκέφτηκε τι είναι όλα αυτά, τι είναι ο άνθρωπος και τέτοια.
  Η εμπειρίες του από τις εικόνες της θηριοποίησης των ανθρώπων στον πόλεμο τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι σημασία δεν έχει τι λέει (διατυπώνει) ..κάποιος, αλλά τι ο ψυχισμός του τον οδηγεί να θέλει και να διεκδικεί.
  Επειδής όμως ήταν και φίλος με τον Φρόιντ (τον γνωστό) κατόρθωσε και έδωσε και θεωρητικό επιστημονικό υπόβαθρο στις παρατηρήσεις του και στα συμπεράσματά και γενικώς τα ..έδεσε.
  Βέβαια πρόκοψε επαγελματικά (είπαμε ο πατέρας των πι αρ), αλλά και σε επίπεδο διακυβέρνσης και Πολιτικής η παρουσία του ήταν άκρως σημαντική.
  Στην βασική του αρχή πάτησαν όλες οι μετανεωτεριστικές αφηγήσεις του 20ου αιώνα από τον κομμουνισμό, τον φασισμό κλπ κλπ μέχρις και στα διάφορα …παρδαλά του τέλους του προηγούμενου αιώνος, αποδομισμοί, ..μπήτνικς φεμινισμοί στην πολιτική τους εκδοχή, ντεριντάδες και δε συμμαζεύεται.
  Το σε ποιο σημείο νομίζω είναι εμφανές και έχει να κάνει με την ακύρωση της αυστηρής διάκρισης που εισήγαγε η νεωτερικότητα μισό αιώνα πίσω, ανάμεσα στο πρόσωπο και στο άτομο (διοκητική έννοια) και συνεπώς στα όρια που το συλλογικό παρεμβαίνει στο προσωπικό.
  Το κρίσιμο είναι ότι αυτή η άποψη αντιλαμβάνεται ως αναγκαία την ύπαρξη ενός είδους ελίτ η οποία θα αναλαμβάνει να κατανοέι και να μετατρέπει τις (βαθύτερες) επιθυμίες των ανθρώπων σε αιτήματα, τα οποία αν καλυφθούν από την πολιτική έκφραση ο κόσμος θα ευτυχήσει.
  Δεν είναι τυχάιο λοιπόν πώς κόλλησαν τα κόμματα νέου τύπου (όρος του κομμουνιστικού κινήματος) ή ακόμη, αργότερα και τα διάφορα «το προσωπικό είναι και πολιτικό» της ..ανήσυχης γενιάς στο τέλος του 20ου.

  Τότενες λοιπόν στις ΗΠΑ, αντίθετα με ότι συνέβη στην ..γηραιά ήπειρο (ξεκίνησαν οι ..μεγάλες αφηγήσεις, οι οποίες όταν δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, κρίση, προστατευτισμός σε εθνικό επίπεδο κλπ κλπ και είδαμε τι έγινε) ενεφανίσθη ο Ρούσβελτ και τονε κόντραρε.
  Πώς;;
  Με τον Γκάλοπ!
  Όχι κύριε, μπορούμε να αφουγκραστούμε, να αναλύσουμε και να ασκήσουμε ενεργές πολιτικές με βάση το διατυπωμένο αίτημα των πολιτών (δηλαδή της μιας έκφρασης του ατόμου) και έτσι τα πράματα θα πάνε μπροστά.
  Θα λέγαμε ότι για αρκετούς αυτό είναι και το όριο το οποίο καθορίζει αυτό που λέμε φιλελεύθερος (στον προηγούμενο αιώνα, έχει σημασία), σε σχέση με τους ..άλλους τους ..ολιστικούς (αποφέυγω το άλλο επίθετο για να μην εξάπτω τα πάθη 😆 ).

  Τώρα πια όμως ..ανθίζομαι ότι οι διακρίσεις μεταξύ φιλελεύθερων και άλλων δεν έχουν νόημα, καθότι για τον κόσμο που ζούμε όλα αυτά είναι ..λαστ γήαρ και έχουν να κάνουν απλώς με στοιχεία καταγωγής και ,,παράδοσης χωρίς σημασία για το σήμερα, ένα πράμα σαν την Αριστερά και την Δεξιά δηλαδή 😉
  Δεν είναι της παρούσης 😆 αλλά δείχνει ότι η ιστορία με την τεχνολογία και μόνον στο σκέλος της αξιοποίησης των μέσων για τα μπιγκ ντάτα λύνει το πρόβλημα της ελίτ, ενώ ταυτόχρονα ο κόσμος παράγει, διασκεδάζει και ζει ..γενικότερα με άλλο τρόπο.
  Πάντως το ..ιβόουτινγκ θεωρείται απλώς μια παράμετρος σε σχέση με όλα τα άλλα τα πιο ..αισθητικά (συμπεριφορά στην κοινωνική δικτύωση και τέτοια)

  Τα λέω όλα αυτά διότι νομίζω ότι το να ισχυρίζετια ..κάποιος ότι η Πολιτική διαμορφώνεται μέσα από τον έλεγχο των δημοσκοπήσεων, απλώς υπερεκτιμά τα μικρά και ..υποεκτιμά τα μεγαλύτερα.
  Τώρα αν τα επιτελεία του Αλέξιου Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου(*) (ΚΜΚ θα ήτο αποδεκτό ως σύντμηση αλλά με την υποσημείωση ότι δεν εννούμε τον ..κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό, μην ..’έχουμε άλλα 😆 ) ασχολούνται μετ’ επιτάσεως με το σπορ είναι άλλο θέμα και έχει να κάνει με το όλοι δεχόμαστε ότι ο πολιτικός κόσμος διέρχεται κρίση και ..δεν είναι και στα καλύτερά του, ούτε στην πολιτική με πι μικρό , ούτε με το μεγάλο.

  (*) Δε μου λέτε ! τονε ξέρατε και από χθες και τονε προσφωνείτε με το μικρό (Κυριάκος) ή ήσασταν μαζί στο στρατό;; 😆 😆

  Μου αρέσει!

 50. Ο/Η Αλικη λέει:

  Αναγνωστη, η εμεις πρεπει να πάρουμε ταχύρυθμα μαθήματα αραμαικης, η εσυ να να μας τα μεταφραζεις στη νεα ελληνικη.

  Δεν γινεται αλλιώς!

  Μου αρέσει!

 51. Ο/Η Αλικη λέει:

  Διορθωση: …ταχύρρυθμα, εννοειται

  Μου αρέσει!

 52. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Αυτό το πρόβλημα Αλίκη είχε και ο Κύριος (ως γνωστόν μιλάγανε αραμαϊκά τότενες) μέχρι που βρέθηκε ο Σαύλος και με τη μετάφραση στα ελληνικα΄κατάφερε και στο λόγο του βασίστηκε παγκόσμια θρησκεία η οποία για χιλιάδες χρόνια επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.
  Εγώ περιμένω από τον Αφώτιστο να επιτελέσει ανάλογο (του Σαύλου) έργο, αλλά έχει όλη την ώρα το νου του στα …καλλιτεχνικά και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε. Φοβούμαι δε μην στο τέλος γίνουμε καλλιτεχνικό κίνημα (από μόνοι μας) και όταν μιλάμε πολιτικά οι άλλοι να νομίζουν ότι ..απαγγέλουμε.
  ΕΝ πάσει περιπτώσει θα έλεγα στα νεοελληνικά ότι βρισκόμαστε μπροστά στηνανάγκη του επαναπροσδιορισμού των εννοιών που έθεσε ο Διαφωτισμός και η νεωτερικότητα και εξέφρασε (αυτό έχει σημασία) ο πολιτικός φιλελευθερισμός, καθότι φρονώ ότι ζούμε σε μια μεταφιλελεύθερη εποχή.
  Αν (μάλλον όταν) το κατορθώσουμε θα έχουμε ίσως κάτι να βασιστούμε σαν αναλυτικό εργαλείο έστω.
  Από αυτήν την άποψη δεν συμμερίζομαι ως έχουσες περιεχόμενο τις αντιδικίες περί πολιτικής με παρεμβάσεις τις δημοσκοπήσεις.

  Μου αρέσει!

 53. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @ Αναγνώστης ο αθηναίος

  Κατ’ αρχην καλο φθινοπωρο !

  Με χαρα διαπιστωνω οτι εισαι απο τους ολιγους θεωρητικους του ιστολογιου, διοτι οπως – εξαιρετικα αναλυεις

  «…οι διακρίσεις μεταξύ φιλελεύθερων και άλλων δεν έχουν νόημα, καθότι για τον κόσμο που ζούμε όλα αυτά είναι ..λαστ γήαρ και έχουν να κάνουν απλώς με στοιχεία καταγωγής και ,,παράδοσης χωρίς σημασία για το σήμερα, ένα πράμα σαν την Αριστερά και την Δεξιά δηλαδή😉 …»

  Το ειχα διαπιστωσει σε ενα απο τα πρωτα κειμενα μου που αρχιζε ως εξης

  1.Τολμω να πω οτι δεν υπαρχουν σημαντικες διαφορες σε δεξιους, πασοκους και “αριστερους” συνδικαλιστες και μη, που ξεχνωντας τι υποστηριζαν ως φοιτητες, μεταπηδησαν στην πολιτικη ως βουλευτες, γ.γ. η εγιναν απο τους χειροτερους κρατικοδιαιτους επαγγελματιες η επιχειρηματιες,…Γιατι αραγε η εκαστοτε “αριστερη” ηγεσια να διαφερει σημαντικα;
  Oι πρωτοι επιθυμουσαν περισσοτερο την δυναμη μεσω της κρατικοδιαιτης επιχειρηματικοτητας με σημαδεμενη τραπουλα και ποσοστωσεις, οι δε ηγετες και “στελεχη” της αριστερας ηταν περισσοτερο εξουσιομανεις παρα φιλαργυροι.

  Ας μην ξεχναμε οτι οι περισσοτεροι 75ρηδες ηταν εσωτερικοι μεταναστες η γονοι εσωτ. μεταναστων με περιορισμενες προσλαμβανουσες, στερημενοι απο ελευθερια, ερωτα, χρηματα, καθως και την καταιγιστικη επιδραση της διαφημισης των καταναλωτικων προϊοντων και υπηρεσιων ηδη απο την δεκαετια του 70 στην ωρα μας, οπως συναρθωνονται μεσα οπο το παγκοσμιο lifestyle.
  Οι διαφημιστες χρησιμοποιουν ολα τα οπλα (ψυχολογους, κοινωνιολογους,…) και ολα τα μεσα επικοινωνιας για να κανουν πλυση εγκεφαλου στους υποψηφιους καταναλωτες, πονταροντας στις πιο κρυφες και απωθημενες επιθυμιες τους…

  2.Δεν γνωρίζω άλλη χώρα, με τόσα αριστερά “αφεντικά” (επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, καλλιτεχνες,..) και τόσους δεξιούς εργαζόμενους. Η αιτία ίσως πρέπει να αναζητηθεί στους απογόνους των Βενιζελικών αστών, στην ευρύτατη συμμετοχή όλων των τάξεων στο ΕΑΜ, στην ταύτιση -από τις σκληρές δεξιές κυβερνήσεις μετά το 1944- εαμιτών και κομμουνιστών, στην ‘’δήλωση’’ που έπρεπε να υπογραφεί από τους μετανοήσαντες για να ενταχθούν στους κόλπους του μετεμφυλιακού κράτους (και που πολλές φορές δεν υπογράφθηκε για λόγους αξιοπρέπειας-εγωισμού) και στην εσωτερική μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις που άμβλυνε το καθημερινό άγχος των διωκόμενων από την τοπική εκδικητικότατα των νικητών. Επομένως, αφού στο ΕΑΜ συμμετείχε -σε μεγάλο ποσοστό- το πιο ανήσυχο τμήμα του λαού, το οποίο , στη συνέχεια, δεν μπορούσε λόγω ‘’κοινωνικών φρονημάτων’’ να διορισθεί στο Δημόσιο, είναι ευνόητο γιατί, ήδη από την δεκαετία του ’60, η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κ.λ.π. επιχειρηματιών έχει προοδευτική-αριστερή προέλευση και αποτελεί –πλέον- σημαντικό ποσοστό της μεσαίας τάξης.

  3. Αυτός είναι ο κλασσικός μηχανισμός αυτοπαγίδευσης : λόγω ικανοτήτων/συγκυριών να γίνεις τελικά αυτό που θα ήθελες να πολεμήσεις νεότερος, απελευθερωνοντας οπως λετε “τον δεξιό που κρύβουν μέσα τους” επειδη οι αντιστασεις σου στον παγκοσμιοποιημενο τροπο ζωης ειναι μειωμενες Δεν μπορείς να πολεμήσεις εναντίον του εαυτού σου. Συχνα το ξεπερνούν με την σχιζοφρενική ρήση:
  “Άλλο η δουλειά και άλλο η ιδεολογία !!!”

  Μου αρέσει!

 54. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Η επιλογη ηγετων πολιτικων κομματων αλλα και γενικοτερα η οικογενειοκρατια στην πολιτικη ζωη του τοπου αποτελει φαινομενο κοινωνικης καθυστερησης και βλαπτει πολλαπλως την χωρα .

  Σε τετοια εκταση αναλογα φαινομενα οικογενειοκρατιας στην πολιτικη ζωη εμφανιζονατι -απ’ οσο γνωριζω- μονον στην Β. και στην Ν. Κορεα 🙂

  https://sxoliasths.wordpress.com/2016/10/02/sxoliasths-liberal-01-182/#comment-14350

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s