Μείζον ζήτημα από τις δηλώσεις του Johannes Hahn περί Τσάμηδων

Liberal  /  Μείζον ζήτημα από τις δηλώσεις του Johannes Hahn περί Τσάμηδων

Μείζον ζήτημα που επιβεβαιώνει τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν από το ΥΠΕΞ στο θέμα των Τσάμηδων, δημιουργεί η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτόπου Αρμόδιου για την Διεύρυνση Γ. Χαν στο ευρωκοινοβούλιο, με την οποία χαιρέτισε την συμπερίληψη στην ελληνοαλβανική ατζέντα που συμφώνησαν οι κ. Κοτζιάς και Μπουσατι και του θέματος των Τσάμηδων.

Με την δήλωση του ευρωπαίου επιτρόπου, για την οποία ήδη πανηγυρίζουν οι εθνικιστικοί κύκλοι στα Τίρανα και οι οργανώσεις των Τσάμηδων, ουσιαστικά επιχειρείται η κατοχύρωση του θέματος των Τσαμηδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ισότιμο μάλιστα με εκείνα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία αλλά και της γνωστής εκκρεμότητας της Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο κ. Χαν σε διαδικασία ακρόασης από τους Ευρωβουλευτές ρωτήθηκε από την Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη για τις αλυτρωτικές αξιώσεις της Αλβανίας με ειδικές αναφορές στα όσα συνέβησαν στην επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα.

Ο κ. Χαν απάντησε ότι η Κομισιόν εκτίμα θετικά την αύξηση της συχνότητας των επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο χωρών και χαιρετίζει την σύσταση κοινού μηχανισμού (που συμφώνησαν οι κ. Κοτζιάς και Μπουσατι)  που θα συνεδριάζει για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων. Και ο κ. Χαν διευκρίνισε ότι σε αυτά τα θέματα «συμπεριλαμβάνονται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών Αλβανίας και Ελλάδας, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν στην μειονότητα και το Τσάμικο ζήτημα».

Ο αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων Σπεντιμ Ιντρίζι έσπευσε να χαιρετίσει την δήλωση αυτή του κ. Χαν και να δηλώσει δικαιωμένος καθώς, όπως είπε η, «συστηματική δουλειά, και οι θυσίες για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας ενός λαού που μαρτύρησε, είχαν σαν αποτέλεσμα την ένταξη του ζητήματος στην ατζέντα της Ε.Ε…».

Το Υπουργείο εξωτερικών στην Αθήνα αιφνιδιασμένο από την εξέλιξη αυτή, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει την δήλωση Χαν «αναληθή και απαράδεκτη».

«Ως γνωστόν, τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας» δηλώνει το ΥΠΕΞ και επιτίθεται στον κ. Χαν λέγοντας ότι «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ήδη του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Πάντως σε όλες τις δηλώσεις του ο κ. Μπουσατι στην διάρκεια των επαφών του με τον Νίκο Κοτζιά, επανειλημμένα είχε τονίσει ότι στον κοινό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των διμερών σχέσεων, η αλβανική πλευρά συμπεριλαμβάνει και τα θέματα του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου και εκκρεμότητες περιουσιών.

ΥΠΕΞ: Ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία του να μην ψεύδεσαι

«Ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία του να μην ψεύδεσαι» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς σχετικά με την απάντηση του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση ευρωβουλευτού.

Μαρία Σπυράκη: Ανιστόρητη η απάντηση του επιτρόπου Γ. Χαν

Ανιστόρητη και αναληθή χαρακτηρίζει η κυρία Μαρία Σπυράκη την απάντηση που της έδωσε ο  Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χάν στην ερώτηση που έθεσε για την ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Αλβανία.

«Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά», δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Κομισιόν: Καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοντσίγιαντσιτς κληθείσα να διευκρινίσει σήμερα εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως υφίσταται το λεγόμενο «τσαμικό ζήτημα», με αφορμή απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, τόνισε ότι η Επιτροπή «χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης», επισημαίνοντας, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά τις διμερείς διαφορές οι Βρυξέλλες δεν λαμβάνουν θέση.

Αναλυτικότερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε: «Αναφορικά με την Ελλάδα και την Αλβανία, η Επιτροπή ενημερώθηκε νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά και από τις δύο χώρες ότι υπήρχε η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για έναν αριθμό εκκρεμών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή χαιρέτισε ιδιαίτερα την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης. Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, η Επιτροπή ενθαρρύνει τις δύο χώρες να συνεχίσουν ως προς τις δεσμεύσεις τους και σε αυτό το πνεύμα η Επιτροπή απάντησε σε αριθμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, θα πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις. Είμαστε, όπως είπα, ενήμεροι για τις δεσμεύσεις των δύο χωρών να προωθήσουν τον διάλογο και τους ενθαρρύνουμε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από πιθανές παρανοήσεις γύρω από όλα τα σχετικά ζητήματα».

Στη συνέχεια, κληθείσα να διευκρινίσει την επίσημη θέση της Επιτροπής για το κατά πόσο υφίσταται «τσαμικό ζήτημα», απάντησε: «Όπως εξήγησα, η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Κύπρος, Πολιτική. Bookmark the permalink.

36 Responses to Μείζον ζήτημα από τις δηλώσεις του Johannes Hahn περί Τσάμηδων

  1. Ο/Η Ενη λέει:

    http://www.skai.gr/news/greece/article/326145/komision-ekkremes-zitima-to-tsamiko-thetiki-i-elliniki-stasi-/

    Η Κομισιον λοιπόν τωρα (βλ. ανω λινκ.) απανταει με πληρη διπλωματικο τροπο. Αντε βρες ακρη με τη διπλωματικη «μεταφραση».
    Καλά ο Προεδρος Γιουκερ δεν ενημερωνεται για τις δραστηριοτητες των Επιτρόπων;
    Αυτος ο Επιτροπος κ. Χαν λειτουργει συμφωνα με τις δικες του γνωσεις της ιστορίας;

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η zepos λέει:

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η zepos λέει:

    Η ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας
    «Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

    Τι ζούμε όμως…Η δικαιοσύνη στραβώθηκε τελείως και μερικοί χασκογελάνε τώρα..
    Που ακούστηκε να ζητάει ο Πρόεδρος ησυχία για να γίνει νηφάλεια η συνεδρίαση;
    Ο διακαστής είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να λειτουργεί με νηφαλιότητα ακόμη και αν γύρω του καίγονται..
    Η καθυστέρηση πιστεύουν οτι θα ωφελήσει τον θίασο και οτι αν συνεδριάσουν αργότερα οταν όλα θα έχουν τελειώσει θα τη γλυτώσουν…Θα ήταν καλύτερα να βγάλουν άμεσα συνταγματικό το έκτρωμα Τσίπρα-Παππά, παρά αυτή η μόνιμη καταστροφική κωλυσιεργεία σε όλα

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Ενη λέει:

    » Αθήνα προς Ερντογάν: Όλοι οφείλουν να σέβονται τη συνθήκη της Λωζάνης
    Κεφαλογιάννης: «Όχι στην Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923» – ΚΚΕ: «Επικίνδυνες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν» – Να συγκληθεί, σε πρώτη φάση, το Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής ζητεί η Ένωση Κεντρώων.

    VIDEO Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης ο ΕρντογάνΑμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Ερντογάν

    «Η Συνθήκη της Λωζάνης, και όλο το Διεθνές Δίκαιο, είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό». Aυτό είναι το μήνυμα διπλωματικών πηγών της Αθήνας προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σε ομιλία του στην Άγκυρα έκανε λόγο για «άδικες προβλέψεις της συνθήκης σε βάρος της Τουρκίας» στη συγκεκριμένη Συνθήκη.

    «Όχι στην Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης»

    «Όχι στην Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923» δηλώνει από την πλευρά του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας. Ο Κεφαλογιάννης κάνει λόγο για «ανιστόρητες και εν πολλοίς προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις».
    «Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τις σημερινές του ανιστόρητες και εν πολλοίς προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις του, σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας έθεσε ευθέως θέμα αναθεώρησης της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Συνθήκη που υπέγραψαν εκ μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμαλ Αττατούρκ και καθορίζει το καθεστώς των Στενών και τα σημερινά σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

    Σε μία χρονική στιγμή που η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δοκιμάζεται από την εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, την τρομοκρατία του Ισλαμικού Χαλιφάτου και την στιγμή που η Ευρώπη δέχεται τεράστια ρεύματα ροών προσφύγων και μεταναστών, τέτοιες δηλώσεις όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά πυροδοτούν τις σχέσεις των χωρών της περιοχής, οδηγούν σε γενικότερη αποσταθεροποίηση και εξάρουν ανιστόρητες εθνικιστικές διεκδικήσεις προσθέτει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

    «Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν δόθηκε στην Ελλάδα κανένα νησί του Αιγαίου αντίθετα επιστράφηκαν στην Τουρκία τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, νησιά με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, που ήταν και τα μόνα που της είχαν παραχωρηθεί με τη Συνθήκη των Σεβρών του 1919. Η Τουρκία ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των Στενών» τονίζει ο κ. Κεφαλογιάννης.

    Με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητά να ενημερωθεί εάν είναι σε γνώση της Επιτροπής οι συγκεκριμένες δηλώσεις και αν τέτοιες δηλώσεις αμφισβήτησης Διεθνών Συνθηκών που διαταράσσουν και τις σχέσεις καλής γειτονίας συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο.

    «Απαράδεκτη και ανησυχητικά ανεύθυνη πολιτική»

    «H «μέθη» Ερντογάν από τη νίκη του εναντίον των πραξικοπηματιών δεν αποτελεί δικαιολογία για τις παράλογες, αντισυμβατικές, αναθεωρητικές του δηλώσεις. Να σταματήσει αμέσως την απαράδεκτη και ανησυχητικά ανεύθυνη πολιτική του τακτική, που την ασκεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης» επισήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

    «Επικίνδυνες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν»

    Επικίνδυνες και προκλητικές χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν το ΚΚΕ. Όπως τονίζει ο Περισσός, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα «γκρίζων Ζωνών».

    Σύμφωνα με το κόμμα, η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το «κλείσιμο» του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση.

    «Για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι παράγοντας ‘‘ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή’’, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει» καταλήγει το ΚΚΕ.

    «Δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση»

    Για εσωτερική κατανάλωση είναι οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου επισημαίνει Το Ποτάμι. «Μετά την εναντίον του απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ο κ. Ερντογάν προφανώς αισθάνεται την ανάγκη να ενισχύσει το ηθικό κάποιων κύκλων της χώρας του δημιουργώντας ένταση με την Ελλάδα. Και θυμήθηκε να ανασύρει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης προκειμένου να την αμφισβητήσει, φέρνοντας ξανά στο φως το “παράπονο” της αδικημένης Τουρκίας για την υπαγωγή των νησιών του Αιγαίου στη χώρα μας» τονίζει το κόμμα.

    Καλούμε την Τουρκία, προσθέτει η Σεβαστουπόλεως, να μην κάνει σκέψεις για δημιουργία νέας εστίας κρίσης με την αμφισβήτηση ενός διεθνούς κειμένου που ρύθμισε το θέμα των ίδιων των συνόρων της και των μειονοτήτων και να τιμήσει την υπογραφή που έβαλε στη Λωζάνη σεβόμενη τις προβλέψεις της Συνθήκης Ειρήνης.

    «Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη ηρεμίας και σταθερής ειρήνης. Και αυτά εξασφαλίζονται μόνο με την πιστή τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί και την αποφυγή κάθε πρόκλησης που απομακρύνει την ειρήνη, την σταθερότητα, την συνεννόηση και την προσέγγιση των δύο χωρών» καταλήγει το κόμμα.

    «Να συγκληθεί Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής»

    Να συγκαλέσει, σε πρώτη φάση, το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής καλεί την κυβέρνηση ηΈνωση Κεντρώων, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν, προσθέτοντας πως αν οι απειλές συνεχιστούν, τότε θα πρέπει να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    «Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν για αμφισβήτηση των συμφωνιών του 1923 της Λωζάνης, τορπιλίζουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανακόπτουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και επαναφέρουν την Τουρκία σε ρόλο ταραχοποιού στα Βαλκάνια» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Κεντρώων. Απώτερος σκοπός του Τούρκου προέδρου, τονίζει το κόμμα, είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών και είναι φανερό από τις δηλώσεις του, ότι παζαρεύει για το θέμα των προσφύγων και της Συρίας, βάζοντας στο τραπέζι ανύπαρκτες Ελληνοτουρκικές διαφορές.

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/326159/athina-pros-erdogan-oloi-ofeiloun-na-sevodai-ti-sunthiki-tis-lozannis/#ixzz4LjY1uTVM
    Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

    υγ. Το αναρτω εδω και ως θεμα εξωτερικης πολιτικης, αλλα και επειδή στο αλλο το σχετικό ποστ εχει γινει «εκτροπή», ως συνηθως.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η physicist λέει:

    Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να διαβάσουν ενδιαφέροντα για το βιογραφικό και την πολιτική σταδιοδρομία του επιτρόπου κ. Johannes Hahn στη γερμανόφωνη Βίκη — έστω με τη βοήθεια γουγλομεταφραστή. Γενικώς, η Επιτροπή επανδρώνεται (και … επιγυναικώνεται) από αστέρες μεγάλου διαμετρήματος και εκτυφλωτικής λάμψης.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η physicist λέει:

    Δηλαδή όταν εσύ στέλνεις για Επίτροπο τον κ. Αβραμόπουλο και αρχιντερβέναγας της αποστολής σου στο ΕΚ είναι ο κ. Παπδημούλης, γιατί αναμένεις ότι η Γερμανία θα στείλει κάτι καλύτερο από τον κ. Έττινγκερ ή η Αυστρία θα μπορέσει να βρει αστέρι λαμπρότερο του κ. Χαν να το παρκάρει στις Βρυξέλλες; Όταν έχεις Πρόεδρο της Επιτροπής τον πρώην Δήμαρχο Λουξεμβούργου, ο Χαν σε εξέπληξε;

    Μνήσθητί μου Κύριε, θα γίνουμε και θρήσκοι στα γεράματα …

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ: Καλό είναι να πάψει το σανέλ-bashing το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν είναι ευθύνη του ΥπΕξ ή του κ. Κοτζιά, ούτε και πρόκειται για «λάθος» ή «αβλεψία» του κ. Χαν, που θα τις διορθώσει με τις διευκιρνίσεις του ο κ. Γιούνκερ και η πορταβότσε του ο Μαργαρίτης. Πρόκειται για εσκεμμένη πολιτική απόφαση της Επιτροπής, και δεν θα ωφελούσε ακόμη κι αν ήταν ΥπΕξ της χώρας μας ο ίδιος ο Χένρυ Κίσσινγκερ (με μεταγραφή και ελληνικό διαβατήριο για να μπορεί να παίζει Εθνική).

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Υπάρχει προϊστορία μαλακιών 🙂

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η physicist λέει:

    Από τον Γιούνκερ; Αυτή δεν είναι Προϊστορία, καρντιά μου, αυτό είναι Πλειστόκαινο.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Απο τον ΥΠΕΞ 🙂 Για το θέμα!

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η physicist λέει:

    🙂

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η δεξιος λέει:

    Φυσικά ο Κοτζιάς έχει δεχθεί να συζητείται το θέμα των Τσάμηδων έστω έμμεσα.Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.Εάν θυμάσαι ο Παπούλιας ματαίωσε μια επίσκεψη όταν διαδήλωναν Τσάμηδες εναντίον του.Δεν έγινε το ίδιο με τον Κοτζιά.
    Τώρα η Αλβανία είναι δημιούργημα της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας και ο Χαν βρήκε πρόσφορο έδαφος.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Καλό είναι να πάψει το σανέλ-bashing το συγκεκριμένο ζήτημα.»

    Φυσικέ δεν υπάρχει κανένα κυνήγι («σανελ-bashing») του Συριζα σε σχέση με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Απλά είναι δεδομένο πως επι υπουργίας Κοτζιά (προσωπικά από την πρώτη στιγμή τον θωρούσα μία πολύ κακή επιλογή για το συγκεκριμένο υπουργείο) οι σχέσεις μας με όλους τους γείτονες έχουν χειροτερεύσει, και αυτή η χειροτέρευση έλαβε την μορφή αυξημένων διεκδικήσεων απέναντί μας (κάτι που δεν συνέβαινε προηγουμένως) και γενικότερα μίας πιο εχθρικής στάσης απέναντί μας. Και αν για την Τουρκία με τον ημι-παράφρονα Ερντογάν θα μπορούσε κανείς βάσιμα να ισχυριστεί ότι όποιος και αν ήταν υπουργός ο άλλος θα έκανε τα δικά του, δεν ισχύει το ίδιο και για κράτη όπως τα Σκόπια, η Αλβανία, η Βουλγαρία – που με όλα οι σχέσεις μας βρίσκονται σε τροχιά χειροτέρευσης αφότου ανέλαβε ο Συριζα.

    Η κριτική για τους χειρισμούς Κοτζιά είναι απόλυτα βάσιμη γιατί τελικά η πολιτική κατευνασμού που έχει υιοθετήσει ο Κοτζιάς απέναντι στα γειτονικά κράτη δεν έχει οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων μας με αυτά αλλά αντίθετα σε αισθητή χειροτέρευση. Ο λόγος είναι ότι στις διακρατικές σχέσεις μία πολιτική κατευνασμού, πολύ περισσότερο όταν αυτός που παίρνει την πρωτοβουλία για να την προωθήσει βρίσκεται σε δυσχερή θέση για κάποιο λόγο (π.χ. κακή οικονομική κατάσταση), εκλαμβάνεται από τα άλλα κράτη ως σημάδι αδυναμίας εκ μέρους αυτού που παίρνει αυτή την πρωτοβουλία. Ως εκ τούτου οι διεκδικήσεις τους αυξάνονται, οι καλές διακρατικές σχέσεις γίνονται λιγότερο καλές, και αρχίζουν πλέον και αποτελούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό εμπόδια (αντί να είναι, στο μέτρο του δυνατού, σύμμαχοι) στην χάραξη οποιασδήποτε εξωτερικής πολιτικής. Υπεύθυνος για την υιοθέτηση αυτής της πολιτικής κατευνασμού είναι αποκλειστικά ο νυν υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και δευτερευόντως ο πρωθυπουργός. Αυτοί οι δύο είναι που φέρουν και την συντριπτική ευθύνη για τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

    Τώρα, σε σχέση με τον επίτροπο Χαν, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω κατά πόσο ήταν εσκεμμένη αυτή η ενέργεια εκ μέρους του, πόσο μαλλον κατά πόσο ήταν σε συμφωνία με την ευρωπάϊκή επιτροπή. Μπορεί όντως ο επίτροπος Χαν να παίζει κάποιο παιχνίδι και να επιχειρεί να προωθήσει κάποια κρυφή ατζέντα με την αναφορά του στο θέμα των τσάμηδων, μπορεί όμως και όχι και να επρόκειτο όντως περί λάθους. Από την άλλη μεριά η πιθανότητα να είναι και η Επιτροπή αναμεμειγμένη, υπο την προϋπόθεση πάντα ότι ο Χαν όντως πάιζει κάποιο παιχνίδι, μου φαίνεται ακόμα λιγότερο πιθανή (δεν το αποκλείω ολοκληρωτικά αλλά παρόλα αυτά μου φαίνεται ένα ελάχιστα πιθανό ενδεχόμενο).

    Χρειαζεται λοιπόν μία προσοχή σε αυτά που λέγονται προκειμένου να αποφευχθεί τόσο το σανελ-bashing οσο και το ΕΕ-bashing.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η physicist λέει:

    Ο Ερντογάν είναι σε θεση ισχύος επειδή έτσι το θέλησε η γερμανική εξωτερική πολιτική αλλά και η εσωτερική πολιτική δεκαετιών στην Ευρώπη, η οποία του επέτρεψε να διαθέτει αφοσιωμένους στρατούς από δεκάδες χικιάδες φανατικούς υποστηρικτές στην ΟΔΓ και αλλού. Υπάρχει σήμερα και σχετικό άρθρο του κ. Κνάους, του αρχιτερκτονα της Συμφωνίας, ο οποίος δηλώνει σαφώς ότι αυτή κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω Ε. Δεν του την έδωσε το σανελ αυτή την ισχύ αλλά η Καγκελάριος Μέρκελ.

    Σε ότι αφορά τα Τσάμικα του φασιστοράμα, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πιθανές παραλείψεις του κ. Κοτζιά, τον οποίο δεν έχω σε εκτίμηση, είναι λόγος να υιοθετήσει η Επιτροπή, θεματοφύλακας τάχαμου των δημοκρατικών αρχών, θέσεις τερατώδεις που προπαγανδίζονται από ακροσεξιούς αλβανικούς κύκλους. Δεν είναι ο τ. Κοινοτάρχης Λουξεμβουργου ακραίος διεθνιστής που πρόσφατα δήλωσε οτι τα σύνορα είναι η χειρότερη εφεύρεση όλων των εποχών; Ε, τι τον έπιασε η καούρα με τα σύνορα της Τζαμαρίας;

    Το ξέρεις πολύ καλά τι γνώμη έχω για το σανέλ αλλά είμαι πεπεισμένος ότι το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Αυτοί οι γελοίοι μπορεί να το επιδεινώνουν αλλά δεν το δημιουργούν.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Σε ότι αφορά τα Τσάμικα του φασιστοράμα, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πιθανές παραλείψεις του κ. Κοτζιά […] είναι λόγος να υιοθετήσει η Επιτροπή […] θέσεις τερατώδεις που προπαγανδίζονται από ακροσεξιούς αλβανικούς κύκλους.»

    Μα δεν υιοθέτησε η Επιτροπή αυτές τις θέσεις. Που είδες να τις υιοθετεί? Αν δεν απατώμαι χθές βγήκε και σχετική ανακοίνωση ότι πρόκειται περί λάθους εκ μέρους του επίτροπου Χαν.

    Και οι τεράστιες ευθύνες του Κοτζιά έχουν να κάνουν με την πολιτική κατευνασμού που επιμένει να ακολουθεί απέναντι στα γειτονικά κράτη παρά τις αξιώσεις τους εις βάρος μας. Ως προς αυτό η ΕΕ δεν φέρει καμία ευθύνη. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν τα πολυπιστεύω αυτά τα λάθη, ΔΠ, αλλά αυτή είναι προσωπική μου γνώμη και δυσπιστία, που δεν μπορώ να την αποδείξω για αληθή. Αν πράγματι ήταν λάθος, τότε η Επιτροπεία του κ. Χαν είναι καφενείο. Εοαναλαμβάνω ότι δεν υπερασπίζομαι τον κ. Κοτζιά, απλώς θέλω να κινούμαι στις αναλογίες που ταιριάζουν.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Οκ, κατανοητό αυτό που λες.
    Εγω από την μεριά μου θέλω κάποια περισσότερα στοιχεία για να υιοθετήσω την γραμμή ότι πρόκειται περί εσκεμμένης ενέργειας – είτε εκ μέρους του επίτροπου Χαν, είτε εκ μέρους της Επιτροπής – και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο. Μπορεί σαφώς και να παίζεται κάποιο παιχνίδι (όχι απαραίτητα από την Επιτροπή, όπως είπα και παραπάνω ο Χαν μπορεί να έχει κάποια κρυφή ατζέντα ανεξάρτητη από τις όποιες θέσεις της Κομισιόν) αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτό το ενδεχόμενο, γιατί αλλιώς, έτσι, χωρίς στοιχεία, βρίσκεται κανείς πολύ κοντά στην συνωμοσιολογία.
    Εαν πάντως υπάρξουν νέα στοιχεία που ενισχύουν την άποψη πως κάτι «παίζει» τότε σαφώς και θα υπάρξει επανεκτίμηση των όποιων θέσεων.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, 16:45 Ετσι, ακριβως!

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Ενη λέει:

    https://www.efsyn.gr/arthro/toyrkika-pyra-kata-toy-erntogan

    Οι αντιφασεις του Ερντογαν……ειπε ξειπε.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Ενη λέει:

    ΔΠ 17,52 αυτη ειναι μια νηφαλια τοποθετηση , χωρίς πνευμα «συνωμοσιολογίας» 😉

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η physicist λέει:

    Μπορεί κάποιος να δώσει σύνδεσμο στη δήλωση της Κομισιόν ότι πρόκειται για λάθος του κ. Χαν; Δεν μπορώ να βρω κάτι εκτός από μιαν αμήχανη τοποθέτηση της κ. Μάγιας Κοντσίγιαντσιτς, η οποία είναι κενή περιεχομένου. ΔΠ, έχεις αναφορά πρόχειρη;

    Ευχαριστώ.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Ενη λέει:

    «Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
    Ioannes Claudius Juncker die 7 Martis 2014.jpg
    Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
    Εν ενεργεία
    Ανέλαβε καθήκοντα
    1η Νοεμβρίου 2014
    Προκάτοχος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
    Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker, 9 Δεκεμβρίου 1954 – …) είναι Λουξεμβουργιανός πολιτικός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 1995 ως το 2013, υπουργός Οικονομικών από το 1989 έως το 2009. Διετέλεσε πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λαού, από το 1990 έως το 1995 αλλά και πρόεδρος του Eurogroup, από το 2005 έως το 2013.

    υγ. Ας μιμηθω κι΄εγω μια φορά τον ΑΦ. που μας δινει βιογραφικα στοιχεια. 🙂

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Ενη λέει:

    Φυσικα το Πρωθυπουργος του Λουξεμβουργου δεν παει στον πιο πανω………τον Μπαροζο, αλλά στον πιο κατω Γιουνκερ.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η physicist λέει:

    Στο βίντεο με τις «διορθωτικές» δηλώσεις της κ. Κοτσίγιανσιτς όχι μόνον δεν παίρνονται αποστάσεις από τισ δηλώσεις του κ. Χαν αλλά όταν η δημοσιογράφος επιμένει στην ερώτηση «υπάρχει, κατά την Κομισιόν, θέμα Τσάμηδων;», η κ. Κ. αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και μιλά για «διμερή ζητήματα».

    Δεν καταλαβαλινω από πού προκύπτει ότι υπήρξε επανορθωτική δήλωση: μου φαίνεται ότι η Κομισιόν πλαγίως αλλά σαφώς επιμένει ότι υπάρχει ζήτημα. Μπορεί βέβαια να έχασα κάτι και γι’ αυτόν τον λόγο ρωτάω αν υπάρχει και άλλο ντοκουμέντο που δεν το ξέρω.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η δεξιος λέει:

    Η επιτροπή δεν παίρνει θέση ποιός έχει δίκιο στο θέμα των Τσάμηδων αλλά εάν υπάρχει.Εκείνο που έχει αλλάξει είναι ότι επί Κοτζιά «κάτι» συζητείται.Δεν ξεκόβεται δηλαδή το θέμα όπως παλιά που όποτε το έθεταν οι Αλβανοί τελείωνε κάθε συζήτηση.Εάν ήταν έτσι δεν θα τολμούσε κανείς Χαν να πει ότι υπάρχει θέμα που δεν υπάρχει.Επειδή έχει μπει χωρίς να φαίνεται υπό τη γενική επικεφαλίδα «διμερή ζητήματα» το λέει.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «Θα πρέπει να προσέχουμε όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες, καθώς δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία. Ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».
    Δήλωση Κοτζιά, αναφορικά με τους τσάμηδες, 6 Ιουνίου 2016.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η physicist λέει:

    Επομένως δεν ανακλήθηκε και δεν χαρακτηρίστηκε λάθος του κ. Χαν, άρα η Επιτροπή την έχει λερωμένη τη φωλιά της, ό,τι παραλείψεις ή λάθη έκανε ο κ. Κοτζιάς.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η physicist λέει:

    Τουτέστιν αποφασίστε εσείς οι αποπάνω αν πρόκειται για δική μου συνωμοσιολογική σκέψη ή αν πρόκειται για πραγματική και συνειδητή αλλαγή πολιτικής της Κομισιόν, όπως υπέθεσα ότι είναι. Διότι, επαναλαμβάνω, άσχετα από το τι πράττει ή δεν πράττει ένας ΥπΕξ, το να υιοθετήσει έμμεσα η Κομισιόν τις αιτιάσεις μιας εθνικιστικής και ρεβανσιστικής αλβανικής πολιτικής είναι πράξη η ευθύνη της οποίας πέφτει ακέραια στην ίδια.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η physicist λέει:

    Άσχετο:

    Όποιος εδώ πέρα μέσα δεν υποστηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ είναι κωλοτρυπίδα, και να σηκωθεί να φύγει.

    Βαρυσήμαντη δήλωση του ΓΓ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, κ. Πέτερ Τάουμπερ (είναι ο μειλίχιος καραφλούτσικος κύριος της φωτογραφίας).

    Επίπεδο, όχι σαν τις μπασκλασαρίες τα κομματόσκυλα στην Ελλάδα.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Δεν μπορώ να βρω κάτι εκτός από μιαν αμήχανη τοποθέτηση της κ. Μάγιας Κοντσίγιαντσιτς»

    Σε αυτή την αναφορά της εκπροσώπου του Χαν αναφερόμουνα Φυσικέ, υπάρχει σαφώς μία αποστασιοποίηση από την αρχική δήλωση Χαν αλλά ομολογουμένως είναι αρκετά ήπια, και διπλωματική, οπότε όχι επαρκώς ξεκάθαρη, δεκτό. Το γεγονός όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να στηρίξει τον ισχυρισμό σου ότι η Κομισιόν αποφάσισε να υιοθετήσει την θέση ότι υφίσταται τσάμικο ζήτημα (όπως ισχυρίζονται εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας). Όπως είπα τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν για να στηρίξουν ένα τέτοιο ισχυρισμό. Μπορεί τελικά να αποδειχτεί πως έχεις δίκιο, μπορεί και όχι. Τα στοιχεία προς το παρόν δεν επιτρέπουν μία πιο ξεκάθαρη εκτίμηση γύρω από το ποιά είναι η στάση της Κομισιόν. Εαν υπάρξουν νέα στοιχεία τότε σαφώς θα υπάρξει και μία επαναξιολόγηση της στάσης της Κομισιόν.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η physicist λέει:

    Καλώς, ΔΠ, δεκτές οι επισημάνσεις και σημαντικό ότι συμφωνούμε στο ποια στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα. Θα δείξει. Ευχαριστώ και πάλι.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Mitsos λέει:

    Ο Πούτιν στέλνει 4 πλοία του στόλου της Μ. Θάλασσας στα νησιά του Α. Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό μέχρι τη γραμμή που ορίζει η υφαλοκρυπίδα μας με την Τουρκία. Αυτός από ό,τι φαίνεται δεν απαντά «διπλωματικά» στο ζήτημα της συνθήκης της Λωζάνης διότι τον καίει. Οι περισσότερες συνθήκες ποτέ δεν κρατούν πάνω από 100 χρόνια στατιστικά, μετά αλλάζουν είτε ειρηνικά είτε μετά από πόλεμο. Ποτέ δεν υπήρξε αιώνια συνθήκη οι περισσότερες κρατούν από 80 ως 100 χρόνια. Σειρά έχει μετά τη συνθήκη της Λωζάνης να αλλάξει η συνθήκη των Σεβρών.

    Οι Γερμανοί μια ζωή σύμμαχοι των Τούρκων, των Βούλγαρων και των Τουρκαλβανών ήταν, απολύτως αναμενόμενο ότι θα λειτουργούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν ξέρω αν θυμάστε ότι την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα του Αλεξη η Μέρκελ επισκευτηκε την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία? Αμέσως μετά ήρθαν τα Καπιταλ Κοντρόλ μετά από λίγο ήρθαν και οι φράχτες και η αμφισβήτηση του Ιονίου μαζί με το ζήτημα των Τσαμηδων από το αλβανικό υπουργείο εξωτερικών. Αδυνατούν να εννοήσουν δυστυχώς τα κράτη ότι στην εποχή που ζούμε το ζήτημα ειναι τι παράγεις, τι εξάγεις και τι οικονομία έχεις όχι πόση γη έχεις. Το περιέγραψε καλά το ζήτημα το 1770 ο Ανταμ Σμιθ στο βιβλίο του «Ο πλούτος των εθνών». Τελικά μάλλον αυτό το βιβλίο το διαβάσανε μόνο οι Ιάπωνες και αυτοί καθυστερημένα, μετά τις βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.. Σε μια γη χωρίς υπόγειο πλούτο, που δεν τους χωράει γίνανε βιομηχανικη υπερδύναμη και εξάγουνε τα πάντα. Εχουν τόσο μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα που προσπαθούνε να υποτιμήσουνε το γιεν και δεν μπορούν.

    Τεσπα μερικοί λαοί δεν μπορούνε να στρώσουνε και να βάλουνε μυαλό, χρειάζονται κλωτσιά στον κώλο από γερό άρβυλο ή καμιά πυρηνική βόμβα. Και να πάρουν την τσαμουριά οι Αλβανοί δεν θα αλλάξει η μοίρα τους. Με κλεμμένα γερμανικά και ελληνικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούνε και χασίσι και πουτάνες θα εξάγουνε. Το αυτό ισχύει και για τους Σκοπιανούς που θένε την Εδεσσα και τους Βουλγαρους που θένε τη Θράκη. Δεν αλλάζει η μοίρα κανενός με λίγα στρέμματα γης που θα χάσει χιλιάδες νέους ανθρώπους για να τα καταλάβει και είναι ζήτημα αν τελικώς καταφέρει να τα κρατήσει. Και ο Αλέξανδρος πήγε στο Αφγανιστάν αλλά δεν κρατήθηκε η αυτοκρατορία του.

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Mitsos λέει:

    Αυτό είναι το πολεμικό μανιφέστο του συμβούλου του Ρ.Τ.Ερντογάν, İbrahim Karagül.

    «O πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν επιτέλους ξεκίνησε την συζήτηση περί της Συνθήκης της Λωζάνης. Έκανε την δήλωση που ξεσήκωσε συζητήσεις του πως μια αυτοκρατορία λεηλατήθηκε και διαμελίστηκε σε κομμάτια-κράτη, πως εγκλωβίστηκε στην Ανατολία, πως ο σκοπός είναι να πιέσουμε το τελευταίο φρούριο στην Ανατολία μέσω πίεσης και με τη δύναμη ισχύος πως είχε κρατηθεί το όλο θέμα καθόλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα και πως σήμερα παίζουν σενάρια ανακατάληψης της Ανατολίας και περαιτέρω διαχωρισμού της.

    Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ξανά πολιτικός ηγέτης που να εκφράσει τους λόγους που να υπογραμμίζουν τα προβλήματα της Τουρκία, τις αλήθειες και πως οι επιθέσεις των Σταυροφόρων είχαν ως στόχο την περιοχή με τόσο καθαρές δηλώσεις.

    Αυτό είναι αυτό που θέλαμε να εκφράσουμε τα τελευταία δύο χρόνια όταν λέγαμε:

    «Ο τελευταίος πόλεμος Ανεξαρτησίας», «εκατονταετής επίδειξη δύναμης», «Aπελευθέρωση από την «διδασκαλία» του 20ου αιώνα» και «ατελείωτη αντίσταση».

    Γι αυτό προσπαθούν να θέσουν την γεωγραφία μας έξω από την εξίσωση σε όλες τις συγκρούσεις και επιδείξεις δύναμης που αφορούν την δημιουργία μιας νέα μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης. Γι αυτό διαμέλισαν το Ιράκ και αυτός είναι ο λόγος πίσω από τον συριακό πόλεμο.

    Αυτός είναι ο λόγος πίσω από τα σχέδια αναδιάταξης του χάρτη της Μέσης Ανατολής. Αυτός είναι ο λόγος που επιτίθενται στην Τουρκία μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της εδώ και έναν αιώνα. Αυτός είναι ο λόγος πίσω από την προσπάθεια εξόντωσης των ηγετών της Τουρκίας μέσω των παρεμβάσεων του Δεκ. 17 και Δεκ. 25 και της εισβολής και προσπάθειας εμφυλίου πολέμου στις 15 Ιουλίου..

    Η επιχείρηση μεγάλης εισβολής – Ποιος θα παραμείνει όρθιος;

    Όλα στη γεωγραφία ξεκινούν με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αδύνατον να καταλάβουμε τι συμβαίνει αν δεν ξεκινήσουμε από κει. Η διαμόρφωση της Τουρκίας, ο χάρτης της γεωγραφίας, το status quo της Μέσης Ανατολής, η σύνθεση των εθνών, η σεχταριστική διαμέλιση και ένας κηδεμονικός έλεγχος ότι δεν μπορούν να αντισταθούν.

    Βλέπετε ότι το status quo έχει διαλυθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα γεωγραφία. Μια πλήρη εισβολή εφαρμόζεται για να καταληφθεί η μέση ζώνη της γης από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι τον Ειρηνικό, έχουν εισβάλλει πολλές χώρες και διαμελίζουν τα κράτη μέσω εμφυλίων πολέμων, δημιουργούν νέα κράτη-φρουρούς και διαβεβαιώνουν ότι η γεωγραφία είναι υπό πλήρη έλεγχο για τον επόμενο αιώνα.

    Πως θα είναι το νέο status quo; Ποια κράτη θα παραμείνουν όρθια; Ποια θα διαχωριστούν και ποια θα μεγαλώσουν περαιτέρω; Ποιος θα είναι ικανός να αντισταθεί απέναντι σε αυτό το μεγάλο σχέδιο ασφαλείας, απέναντι σε μια νέα επιχείρηση εισβολής, η οποία έχει μετασχηματιστεί με πολιτική ρητορική όπως «ισλαμική απειλή» και «καταπολέμηση τρομοκρατίας».

    Οι σύμμαχοι μας επιτίθενται μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων

    Οι υπέρμαχοι του Ατλαντικού κέντρου οι οποίοι ξεκίνησαν το σχέδιο εισβολής το 1990 με τις επιθέσεις τις 11 Σεπτ, τώρα χτυπούν την Τουρκία. Έχουν αναπτύξει ένα ορισμό της γεωγραφίας ως χάος και καταδίκασαν όλους στην περιοχή μας σε αυτή την «συνομιλία». Τώρα προσπαθούν να προωθήσουν το χάος που δημιούργησαν στην Μέση Ανατολή μέσα στην Τουρκία. Η σύγκρουση ξεκινά επειδή η Τουρκία διάλεξε τον δικό της δρόμο αρνούμενη να έχει μονόπλευρη ανεξαρτησία, να κάνει ειρήνη με την γεωγραφία και την ιστορία και αποφάσισε να απευθυνθεί στην περιοχή και τον κόσμο με μια νέα πολιτική γλώσσα.

    Όποια τρομοκρατική οργάνωση χρηματοδότησαν, εκπαίδευσαν και όρισαν τους στόχους αποτελεί στοιχείο αυτού του σχεδίου. PKK, ISIS, PYD, YPG ανήκουν σε αυτό το σχέδιο. Εισβολή συνιστούν οι επιθέσεις στην ΝΑ Τουρκία και περιοχές. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που ξεκίνησε με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου είναι στην ουσία αγώνας εναντίον της προσπάθειας εισβολής.

    Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είναι η πιο αιματηρή προσπάθεια εισβολής!

    Σχεδίασαν σχέδια επιθέσεων σε σχέση με κάθε χώρα… Υπάρχουν χάρτες και σχέδια για Ιράκ, Υεμένη, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Πακιστάν, Συρία και Τουρκία.

    Καμία σχέση με τα κέντρα του Ατλαντικού δεν προστατεύει αυτά τα κράτη από τις απειλές…

    Υπάρχουν παντού προδότες βέβαια….

    Περνάμε μια περίοδο που είναι τόσο εύθραυστη όπως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αγώνας σε αυτή την περίοδο είναι τόσο μεγάλος όσο ο Πόλεμος Ανεξαρτησίας. Γι αυτό τον ονομάζουμε Τελευταίο Πόλεμο Ανεξαρτησίας. Βλέπουμε όλη την αλήθεια….

    Σε αυτό τον αγώνα το PKK/PYD, FETÖ ή Daesh δεν είναι μόνο εχθροί της ιστορίας και της γεωγραφίας ή προδότες. Είναι οι επεκτάσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών αυτών στην περιοχή. Είναι εχθροί αυτής της γεωγραφίας.

    Αυτοί έχουν τον δικό τους χάρτη και μεις τον δικό μας!

    Προσπαθούν να μας συρρικνώσουν αλλά θα μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο και θα αναστρέψουμε τον άνεμο του διαβόλου. Σχεδιάζουμε τον δικό μας χάρτη. Θα χτίσουμε σταθερές γέφυρες στην περιοχή και θα έχουμε μεγάλη σταθερή ισχύ. Δεν θα παραδώσουμε την χώρα, το έθνος, την επικράτεια, τις αξίες και το μέλλον μας στα σχέδια τους.

    Δείτε τα φριχτά σχέδια των ΗΠΑ να σαμποτάρουν την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. ΗΠΑ και Γερμανία είναι το ίδιο. Κάνουν σχέδια να χτυπήσουν την Τουρκία στην περιοχή και από μέσα. Η απειλή έρχεται από τους συμμάχους μας, διεξάγουν πόλεμο από τις στρατιωτικές βάσεις στην γη μας και οργανώνουν τρομοκρατικές ομάδες από αυτές τις στρατιωτικές βάσεις.

    Εξόπλισαν τρομοκρατικές οργανώσεις και τις απελευθέρωσαν στην Τουρκία. Έχουν εξαπολύσει λουτρό αίματος στη χώρα. Αυτοί προσωπικά σχεδίασαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

    Σχεδιάζουν να λεηλατήσουν τα σαουδαραβικά χρήματα με το σχέδιο νόμου για την 11η Σεπτ.

    Θέλουν να διαμελίσουν την χώρα σε κομμάτια:

    Θέλουν ανεξάρτητη την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης .»

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Εαν όντως αληθεύουν οι ισχυρισμοί του αλβανού ΥΠΕΞ τότε θέσαμε, μέσω non-paper, σε συζήτηση το θέμα των τσάμηδων, όπως ακριβώς ζητούν εδω και χρόνια εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας. Σε αυτή την περίπτωση, και μακάρι να μην είναι έτσι τα πράγματα, η πολιτική που ακολουθεί ο υπουργός εξωτερικών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=833888

    Μείζον θέμα για τον τρόπο χειρισμού των ελληνοαλβανικών σχέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά εγείρουν οι δηλώσεις στις οποίες προέβη σε σχέση με το ζήτημα των Τσάμηδων ο αλβανός ομόλογός του Ντίτμιρ Μπουσάτι.

    Ο κ. Μπουσάτι, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Report TV, φέρεται να δήλωσε ότι η Αθήνα έχει συμπεριλάβει στα υπό εκκρεμότητα διμερή ζητήματα τα οποία συζητούν οι δύο χώρες και το Τσάμικο. Μάλιστα, εμφανίζεται να έχει συντάξει ειδικό non paper (αντίστοιχο non paper έχει συντάξει και η αλβανική πλευρά) το οποίο, με βάσει πάντα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπουσάτι, έχει δοθεί τόσο στον (Αυστριακό) Επίτροπο με αρμοδιότητα τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν όσο και στην ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

    Ο κ. Μπουσάτι εμφανίζεται μάλιστα να απορεί για τη «συναισθηματική» αντίδραση της Αθήνας στην πρόσφατη απάντηση του Επιτρόπου Χαν προς την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαν είχε επισημάνει ότι τα εκκρεμή ζητήματα που συζητούν οι δύο χώρες είναι η α) η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών, β) τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και γ) το τσάμικο ζήτημα.

    Αυτό που είναι δε εντυπωσιακό είναι ότι ο Επίτροπος Χαν, στην κατακλείδα της απάντησής του προς την κυρία Σπυράκη, έχει προχωρήσει σε μία επισήμανση που πέρασε απαρατήρητη. Σε σχέση με την προσπάθεια επίλυσης των διμερών ελληνοαλβανικών διαφορών σημειώνει ότι «η Επιτροπή επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για την εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος». Άρα, ο κ. Χαν εμφανίζεται να αναγνωρίζει ότι όντως ο κ. Κοτζιάς τον έχει ενημερώσει και του έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο – πιθανόν το non paper στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μπουσάτι.

    Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε οξύτατη μετά την απάντηση Χαν. «Ως γνωστόν, τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Αλβανίας» σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του Επιτρόπου Χαν τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και «δεν ασκεί τον ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».

    Ωστόσο, τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Μπουσάτι απειλούν να εκθέσουν τον κ. Κοτζιά ο οποίος, σημειωτέον, βρέθηκε αντιμέτωπος με την όξυνση των φιλοτσάμικων αισθημάτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψή του στα Τίρανα τον περασμένο Ιούνιο. Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκροτήσει μηχανισμό επίλυσης διαφορών (σσ. στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε τα Τίρανα την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος) και έχουν ανταλλαγεί τα προαναφερθέντα non papers. Τονίζει μάλιστα ότι τα έγγραφα έχουν κοινά σημεία και ότι τα θέματα τα οποία έθιξε ο Επίτροπος Χαν «υπάρχουν και στο αλβανικό και στο ελληνικό non paper» – άρα και το Τσάμικο.

    Μάλιστα, ο κ. Μπουσάτι εκτιμά ότι το Τσάμικο δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών. Και τούτο διότι, όπως εξηγεί, η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη να βρίσκουν κοινές λύσεις χωρίς να εισέρχεται στην ιστορική ή στην πρακτική φύση των ζητημάτων. Επιπλέον, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η σημερινή αλβανική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά υιοθετήσει την ατζέντα των Τσάμηδων διότι έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της την επίλυσή του, υπάρχει σχετικό ψήφισμα της αλβανικής Βουλής, ενώ το τσάμικο κόμμα PDIU συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Η Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες

    Σε ό,τι αφορά τέλος στο ζήτημα της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, η τοποθέτηση Μπουσάτι είναι διφορούμενη. Εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιευθέτηση, από τη στιγμή που υφίσταται η απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε την ελληνική πλευρά σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων» αναφέρει ο κ. Μπουσάτι (σσ. υπάρχουν συζητήσεις για έλευση αλβανικής αντιπροσωπείας προσεχώς στην Αθήνα) και καταλήγει (απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για την πιθανότητα προσφυγής της χώρας του σε διαιτησία): «Δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς να προχωρήσει προς μονομερείς ενέργειες».

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.