Ενας υπουργός απαράδεκτος

Δεν ασχολούμαι με τα θρησκευτικά ζητήματα.  Αλλά ο φανατισμός -ή η αμορφωσιά- του υπουργού Παιδείας με αναγκάζει να κάνω μια αναφορά.  Προχθές είχα ανεβάσει τις απόψεις του Γλέζου για το θέμα:

«Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στη διάρκεια filis_9_0της Κατοχής βλαστημεί. Όταν ο Στρατηγός Σταυράκος, διοικητής στρατιωτικός των Αθηνών και της Αττικής, κάλεσε τους δημάρχους, τις αρχές και τους περιφερειάρχες να έρθουν στους Αμπελοκήπους για να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στους κατακτητές, ο Αρχιεπίσκοπος τότε αρνήθηκε και δήλωσε ότι η «Εκκλησία παρίσταται στην απελευθέρωση των λαών και όχι στη σκλαβιά τους«», πρόσθεσε.
«Η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε από την Εκκλησία. Είναι να κλαίει και να γελάει κανείς (με αυτά που λέει ο κ. Φίλης)», κατέληξε.

Πηγή : Είναι γνωστό ότι στα 1943 πολλοί Ισραηλίτες οδηγήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για να εξολοθρευτούν. Ο Δαμασκηνός
επανειλημμένα διαμαρτυρήθηκε στους Γερμανούς διοικητές για τη συνεχιζόμενη πρακτική της δολοφονίας των. Μερίμνησε  γι’ αυτούς, και με εντολή του εκδίδονταν πιστοποιητικά βαπτίσεως ώστε, αυτοί να εμφανίζονται ως Χριστιανοί για να αποφεύγεται η σύλληψη και απέλασή τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός όταν στις 23 Μαρτίου 1943, υπερασπιζόμενος την ελληνική ισραηλιτική κοινότητα, απειλήθηκε από τον Γερμανό στρατηγό G. Stroop  με τυφεκισμό. Ο Δαμασκηνός του απάντησε με τα εξής θαρραλέα λόγια: «οι Ιεράρχες της Ελλάδος, στρατηγέ Στρόοπ, δεν τουφεκίζονται, απαγχονίζονται. Σας παρακαλώ να σεβασθήτε αυτήν την παράδοσιν».

Πηγή: Πλαστές ταυτότητες που έσωσαν ζωές στην κατεχόμενη Αθήνα.ο Δαμασκηνός έμεινε στην Ιστορία, αρχικά για τις δύο επιστολές («Μνημόνια») διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο και προς τον πληρεξούσιο του Ράιχ διά την Ελλάδα, Γκίντερ Άλτεμπουργκ, τον Μάρτιο του 1943. Αυτό φανερά, μιας που κρυφά η δράση του ήταν πολύ πιο ουσιαστική, όταν φρόντισε π.χ. να κρυφτούν 250 μικρά παιδάκια σε μοναστήρια. Ή όταν, σε συνεργασία με τον Έβερτ και έξι ακόμη αξιωματικούς της Αστυνομίας (τους αστυνομικούς διευθυντές Δημήτριο Βρανόπουλο, Μιχαήλ Γλύκα και Δημήτριο Βλαστάρη, και τους αστυνόμους Λουκάκη, Τσενόγλου και Βολταιράκη), αλλά και με τον Παναγιώτη Χαλδέζο, γενικό διευθυντή διοικητικών υπηρεσιών και προϊστάμενο του Μητρώου του Δήμου Αθηναίων, συνέλαβαν και πραγματοποίησαν το παράτολμο σχέδιο του εφοδιασμού των διωκόμενων Εβραίων με αυθεντικές αστυνομικές ταυτότητες.
Ο Δαμασκηνός κάλεσε τον Χαλδέζο και του είπε:
«Εγώ έκαμα τον σταυρό μου, μίλησα με τον Θεό, και απεφάσισα να σώσω όσες ψυχές Εβραίων ημπορώ. Έστω και αν κινδυνεύω. Εγώ θα τους βαπτίζω τους Εβραίους, και συ θα τους δίδης πιστοποιητικόν του Δήμου για να πάρουν ταυτότητα ως χριστιανοί Έλληνες».
Δεν επρόκειτο για μια απλή υπόθεση. Οι ταυτότητες έπρεπε, όχι μόνο να φαίνονταιαυθεντικές, αλλά και να είναι. Η δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν σώθηκε χάρη σε μια τέτοια ταυτότητα:
«Χάρη στον Έβερτ πλήθος […] σώθηκαν. Κυρίως χάρη στις πλαστές του ταυτότητες, που στο κάτω μέρος τους έφεραν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Όπως ακριβώς και η δική μου, με το όνομα Μαρία Φιούμη, εκ Χανίων Κρήτης παρακαλώ, ώστε να είναι μακριά ο τόπος της καταγωγής και δύσκολη η επαλήθευση σε ώρα ανάγκης»

Πηγή:  Η δράση του Αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού την περίοδο της Κατοχής χαρακτηρίζεται από τολμηρές πρωτοβουλίες και αγωνιώδες ποιμαντικό ενδιαφέρον για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Ενόψει του επαπειλούμενου λιμού, καταβάλει προσπάθειες για την αξιοποίηση δύο ανεκτέλεστων, λόγω του πολέμου, συμβάσεων που είχε συνάψει η κυβέρνηση Μεταξά με άλλα κράτη, την αγορά, δηλαδή, 370.000 τόνων σταριού από την Αυστραλία και την πίστωση της Τουρκίας με 600.000 τουρκικές λίρες για αγορά τροφίμων. Οι προσπάθειές του, όμως, προσκρούουν στην άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να επιτρέψει τον ανεφοδιασμό της κατεχόμενης Ελλάδος εξ αιτίας των πολεμικών συγκρούσεων, ενώ η σύμβαση με την Τουρκία επιφέρει ποσότητα τροφίμων, που καλύπτει ελάχιστα τις ανάγκες επισιτισμού.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος οργανώνει τον Εθνικό Οργανισμό Χριστιανικής Αλληλεγγύης (Ε.Ο.Χ.Α.) με παραρτήματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και επίγνοια την προώθηση τροφίμων. Παράλληλα συνέταξε το νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που δημοσιεύθηκε ως Νόμος 671/1943 στις 25 Σεπτεμβρίου 1943 και κυρώθηκε μετακατοχικά με την υπ. αριθ. 184/26-3-1946 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτός ο Κ.Χ. συνέχισε να ισχύει με ελάχιστες τροποποιήσεις έως το 1977.
Η μέριμνά του για τη διάσωση των Ιουδαίων στο θρήσκευμα Ελλήνων πολιτών και των αθίγγανων, οι οποίοι από το 1943 άρχισαν μαζικά να οδηγούνται σε στρατόπεδα εξολόθρευσης, είναι από τις μεγαλύτερες στιγμές του και για τη δράση του αυτή τιμήθηκε αργότερα από την Ισραηλιτική κοινότητα. Κατ’ εντολή του εκδίδονταν πιστοποιητικά βαπτίσεως για τους Εβραίους ώστε να εμφανίζονται ως Χριστιανοί και να αποφεύγεται η σύλληψη και απέλασή τους. Επανειλημμένα διαμαρτυρήθηκε στους Γερμανούς ανώτερους διοικητές για τη συνεχιζόμενη πρακτική της δολοφονίας Εβραίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό κατά το οποίο απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία, την 23η Μαρτίου 1943, υπερασπιζόμενος την ιουδαϊκή κοινότητα, απειλήθηκε από τον στρατηγό Στρόοπ με τυφεκισμό. Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός απάντησε στην απειλή του Στρόοπ: «Οι Ιεράρχες της Ελλάδος, στρατηγέ Στρόοπ, δεν τουφεκίζονται, απαγχονίζονται. Σας παρακαλώ να σεβασθήτε αυτήν την παράδοσιν».
Υπήρξε ο ιθύνων νους της μαζικής απεργίας της 7ης Σεπτεμβρίου 1942 αποτέλεσμα της οποίας ήταν να μην αποσταλεί κανένας Έλληνας επίστρατος στο ρωσικό μέτωπο κατά τη στρατιωτική επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα. Ακόμα παρεμβαίνει ζητώντας από τις αρχές κατοχής την παύση της επιθετικότητας των Βουλγάρων συμμάχων του Άξονα κατά των ελληνικών πληθυσμών Μακεδονίας και Θράκης.Αντιτάχθηκε στην απόφαση της Γερμανίας να κάνει πολιτική επιστράτευση Ελλήνων με σκοπό να εργαστούν στη Γερμανία (Φεβρουάριος – Μάρτιος 1943). Μαζί με τον καθηγητή Ι. Γεωργάκη ως διερμηνέα επισκέφθηκε τον Γερμανό πληρεξούσιο από τον οποίο ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση λέγοντας: «… εγώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, θα πώ να σημάνουν τα σήμαντρα της πανελληνίου εξεγέρσεως και μαζί με τις γενικές απεργίες, θα φέρω με όλους τους πολιτικώς στρατευσίμους ένοπλα τα βήματά μου προς τα ελεύθερα ελληνικά βουνά.» Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν μια ολόκληρη ημέρα. Οι Γερμανοί και οι Ιταλοί ζητούσαν ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων ήταν η αποκήρυξη της αντίστασης ή του κομμουνισμού. Ο Δαμασκηνός αρνήθηκε λέγοντας «αυτούς που θέλουν την ελευθερία του τόπου τους δεν τους ξεχωρίζω σε καλούς και κακούς. Προσεύχομαι για όλους».Η όλη του πρακτική εξοργίζει τους κατακτητές και τον θέτουν σε κατ’ οίκον περιορισμό τον Μάιο του 1944, ενώ γίνονται και σκέψεις για μεταγωγή του σε στρατόπεδο της Γερμανίας.

 

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in σχολιαστής. Bookmark the permalink.

139 Responses to Ενας υπουργός απαράδεκτος

 1. Ο/Η Αλικη λέει:

  Πολύ καλο ποστ, σχο!

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ευχαριστώ, Αλίκη!

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η xberliner λέει:

  Δεν το διάβασα.
  Μπορεί ο Φίλης να έχει κάνει επικοινωνιακά λάθη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αν μέχρι εκείσως. Στην ουσία έχει απόλυτο δίκιο στις αλλαγές που θέλει να φέρει και πρέπει να έχει τη στήριξη κάθε κεντρώου, αριστερού ή φιλελεύθερου πολίτη. Δεν πρέπει να αφεθεί μόνος του σε αυτό θέμα.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αν θέλει να κάνει προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, ας τις κάνει.

  Αυτό δεν έχει σχέση με αυτά που λέει ο απαράδεκτος υπουργός για πράγματα που αγνοεί ή -ακόμα χειρότερο- διαστρεβλώνει.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η xberliner λέει:

  σχολιαστη
  Καταρχήν είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα των μαθημάτων. Δεν μιλάμε για προτάσεις προς συζήτηση. Συζήτηση ποιον άραγε; Με την εκκλησία; Δεν έχει καμιά δουλειά να διαβουλεύεται ο υπουργός με τους δεσποτάδες για το ποια μαθήματα και πώς θα διδάσκονται στο σχολείο. Όσοι συμφωνούμε με τις αλλαγές πρέπει να τον στηρίξουμε και όχι να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα.
  Για το ρόλο της εκκλησίας στην κατοχή δεν ξέρω. Ξέρω όμως τί έκανε επί χούντας. Οπότε μη μας το παίζουν παρθένες οι πουτάνες με τις μαύρες ρόμπες. Ξέρω επίσης πόσο διχαστικός είναι ο ρόλος και ο λόγος των ιεραρχών σήμερα, π. χ. ταυτότητες, σύμφωνο συμβίωση. Μπροστά σε αυτά αν είπε και καμιά μαλακία ο Φίλης είμαι πρόθυμος να κάνω ότι δεν την άκουσα.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν τα λέει άσκημα ο Βερολινέζος.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  xberliner, αν δεν ξέρεις, δεν είναι κακό να μάθεις 🙂 Εστω διάβασε αυτά που ανέβασα εγώ, που δεν θα σου πάρουν πάνω από 3 λεπτά. Επίσης αν διαβάσεις τα της δικτατορίας, θα δεις ότι η χούντα έκανε την «αριστίνδην» σύνοδο και πέταξε έξω με τις κλωτσιές τους ενοχλητικούς μητροπολίτες. Αρα οι γενικεύσεις είναι απαράδεκτες.
  Οπως είπε ο Φίλης τις μαλακίες για τη γενοκτονία των Ποντίων, έτσι πέταξε και τις μπαρούφες του για την Εκκλησία.

  Οταν λέω να κάνει προτάσεις, εννοώ σχέδιο νόμου στη βουλή, διαβούλευση όπως προβλέπεται και ψηφοφορία στη βουλή. Είπα εγώ να διαβουλεύεται με την εκκλησία;

  Επι της ουσίας, ο Φίλης είναι από τους φανατικούς που δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οπότε δεν έχω καμιά διάθεση να βάλω πλάτη σε αυτό τον κύριο. Ας βάλει ο συριζα υπουργό κανέναν λιγότερο …

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Elias λέει:

  Σαφώς και πρέπει να προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας, αλλά νομίζω ότι ο Φίλης θέτει το θέμα όχι για να το πετύχει κάτι αλλά για να μαζέψει απογοητευμένους αριστερούς και να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από τις άλλες αμαρτίες της κυβέρνησης. Λειτουργεί σα λαγός και μάλον στον επικείμενο ανασχηματισμό δεν θα είναι μέσα. Αποδομπιαίος τράγος και τίποτα παραπάνω, θυσιάζεται για να τη σωτηρία του αφεντικού και της συμμορίας. Κρίμα το θέμα είναι σοβαρό, ειδικά για όλους που δεν είναι χριστιανοί αλλά θέλουν να είναι μέρος αυτού του κράτους, και του άξιζε μια καλύτερη προσέγγιση.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Ενη λέει:

  Ειναι η δεν ειναι σωστος ο διαχωρισμος κρατους και εκκλησίας;;

  Επι χρονια επιχειρειται μια τετοια ρυθμιση . Αν θελουμε να ειμαστε κρατος εκσυγχρονισμενο ενας διαχωρισμος ειναι επιβεβλημενος.
  Κι΄ας χανουν τα κομματα ψηφους………..

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ηλία, δεν άκουσα τίποτα για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Τον επόμενο αιώνα 🙂

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Ενη λέει:

  «Ηλία, δεν άκουσα τίποτα για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Τον επόμενο αιώνα » (σχολιαστης)

  Αρα συμφωνεις η οχι;;

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας είναι κάτι το στοιχειώδες. Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω.

  Αυτό που επισήμανα είναι ότι δε γίνεται κάποια προσπάθεια για διαχωρισμό. Εκτός αν θεωρούμε διαχωρισμό το τι γίνεται στο μάθημα των …θρησκευτικών.

  Πάντως το θέμα του ποστ είναι αν μπορεί ένας φανατικός να είναι σε τόσο σοβαρό πόστο. 🙂

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Ενη λέει:

  Απο καπου γινεται η αρχή, σχολιαστή.

  Αλλά θελει και πολιτικη βουληση οχι μονο απο ενα κομμα. Εκει θα δειξουν ολοι το βαθμο της αξιοπιστιας τους για ενα πολυ σοβαρο , διαχρονικο, θεμα.

  Δεν εχει να κανει με οποιοδηποτε προσωπο υπουργου.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αγαπητή Ενη

  Ο διαχωρισμός αφορά κυρίως τα περιουσιακά ζητήματα και τις σχέσεις εξουσίας. Δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Το είδες πουθενά;

  Βέβαια, αν θεωρείς αρχή τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών, είναι ζήτημα προς συζήτηση. 🙂

  Για να ρωτήσω κι εγώ, θεωρείς ότι είναι …σωστό, ο υπουργός παιδείας να αγνοεί σημαντικά ιστορικά γεγονότα;

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @xberliner
  «Καταρχήν είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα των μαθημάτων»
  1. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να χαράζει στρατηγικές που τις υλοποιούν οι αρμόδιοι φορείς. Δεν έχει δουλειά να παρεμβαίνει σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά θέματα, όπως στο πρόγραμμα των μαθημάτων, στο περιεχόμενο των βιβλίων κλπ. Αυτό είναι υποχρέωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και παλιότερα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Αν θέλεις ψάξτο.
  2. Ναι, τα θρησκευτικά ήθελαν πάντα και εξακολουθούν να θέλουν αλλαγές, αυτό όμως κανένας υπουργός δεν μπορεί να το αποφασίσει μόνος του.
  3. Οι σημαντικές αλλαγές σε θέματα όπως της παιδείας, απαιτούν πάντοτε ευρύτερη συναίνεση, κάτι που όπως απέδειξε η Διαμαντοπούλου είναι εφικτό. Ειδικά για τα θρησκευτικά, στο διάλογο αυτό πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδας και άλλων δογμάτων, κανείς δεν θέλει να προσβάλλεται η θρησκεία του.
  4. Η κυβέρνηση έχει με το διάλογο την ίδια σχέση που έχουν οι πιγκουίνοι με τους κουραμπιέδες. Πρόσφατα πχ αποφάσισε και χωρίς να το κουβεντιάσει με την Ένωση Χημικών, που υποτίθεται ότι είναι επίσημος σύμβουλος του κράτους, ότι οι υποψήφιοι των τμημάτων Χημείας των ελληνικών πανεπιστημίων δεν χρειάζεται να εξετάζονται στα μαθηματικά αλλά στη βιολογία. Αυτό βέβαια είναι καλύτερο από την παλιότεροι κατάσταση, όταν δεν χρειαζόταν να διδάσκονται Χημεία στη Γ’ Λυκείου αλλά έπρεπε να είναι καλοί στον προγραμματισμό!
  5. Αυτά που κάνουν οι εμπαθείς ημιεγγράμματοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαράδεκτα. Το ότι ανάλογες μαλακίες έκαναν και πολλές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν αποτελεί άλλοθι.
  6. Ο ρόλος που έπαιξε η Εκκλησία σε διάφορες ιστορικές περιόδους, είναι άσχετος με το θέμα.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Mitsos λέει:

  «Το Ισλάμ κατέχει μια θέση στις δυτικές κοινωνίες μας. Το Ισλάμ ανήκει στην Ευρώπη. Κατέχει μια θέση στην ιστορία της Ευρώπης, στον πολιτισμό μας, στην τροφή μας και, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα».

  Φρεντερικα Μογκερίνι

  Η Federica Mogherini είναι αυτή που συνέταξε το σχέδιο «Παγκόσμια Στρατηγική για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας», δημιουργίας δηλαδή, στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο δημιουργίας ευρωστρατού κρατήθηκε κρυφό – εντελώς δημοκρατικά – από τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας για το Brexit, για ευνόητους λόγους.

  Η πρώην κομμουνίστρια Mogherini δηλώνει θαυμάστρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2014, δήλωσε στο Reuters ότι μια μέρα θα ήθελε να εργαστεί εκεί.

  Η Mogherini έχει δηλώσει δημοσίως ότι το Ισλάμ είναι «μέρος της ιστορίας και του μέλλοντος της Ευρώπης». Η Mogherini συμμετέχει στο Istituto Affari Internazionali (ΙΑΙ) (Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων), μία οργάνωση που ιδρύθηκε το 1965 από τον Altiero Spinelli. Ο Altiero] Spinelli (1907-1986), υπήρξε Ιταλός κομμουνιστής και θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της ΕΕ, ο οποίος σχεδίασε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη.

  Πηγή: Κοκκινος Ουρανός

  Και επανέρχομαι όταν ο Πούτιν πριν μερικά χρόνια είπε δημοσίως ότι οι Ευρωπαίοι είναι τρελοί διότι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια καινούρια ΕΣΣΔ στην Ευρώπη ήξερε πάρα πολύ καλά τι έλεγε καθότι ως πρώην KGB αυτά τα τσοτσέκια που όλα έχουν περάσει από Κομμουνιστικές νεολαίες τα γνώριζε προσωπικά.

  Αν κοιτάξετε έναν έναν όλους αυτούς του πρωτοκλασσάτους που κάνουν κουμάντο στην Ευρώπη σήμερα είναι όλοι από τη λεγόμενη Ανανεωτική Ευρωπαική Αριστερά ή πρώην νεολαίοι Κομμουνιστικών Κομμάτων με πρώτη και καλύτερη την Κυρία Μέρκελ που άνοιξε τα σύνορα της Ευρώπης χωρίς να ρωτήσει κανέναν ούτε στην Γερμανία ούτε στην Ευρώπη. Οσο για τους δικούς μας εδώ που το παίζουν «φιλάνθρωποι» θα έρθει η ώρα που θα δούμε πόσα έχει αρπάξει ο καθείς από τις ΜΚΟ που έχουν στήσει και θα πάνε φυλακή.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η Mitsos λέει:

  Βαρυσήμαντη δήλωση «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» Μήνυμα του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ προς τον Ελληνισμό: Αυτό που πρέπει να μάθει ο λαός μας επειγόντως, είναι αυτό που δυστυχώς αποκρύπτεται μεθοδικά, ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών στα θρησκευτικά για τους ορθοδόξους μόνο μαθητές και μαθήτριες, είναι πιστή αντιγραφή του θρησκειολογικού προγράμματος σπουδών για νέους, της νέο-βουδιστικής παγκόσμιας οργάνωσης Αριγκάτου, η οποία χρηματοδοτείται αφειδώς από γνωστό αμερικανό ολιγάρχη.

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Αλικη λέει:

  @ΝΙκος Π. 13:03 ++++++

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η xberliner λέει:

  «.. αν διαβάσεις τα της δικτατορίας, θα δεις ότι η χούντα έκανε την «αριστίνδην» σύνοδο και πέταξε έξω με τις κλωτσιές τους ενοχλητικούς μητροπολίτες. »
  Η ιστορία έχει συνέχεια. Ο Χριστόδουλοςμας κατσικώθηκε στο σβέρκο πολύ μετά το τέλος της χούντας αν και ήταν παιδί της χούντας. Πολλοί από τους ιεράρχες που σήμερα είναι στη δημοσιότητα παιδιά και νοσταλγοί εκείνης της εποχής είναι. Μην μας βγάλεις τώρα και αντιστασιακούς τους χουντόδουλους.

  «Αρα οι γενικεύσεις είναι απαράδεκτες.:»
  Ναι είναι. Όπως είναι γεγονός ότι η ιεραρχία τότε (η ιεραρχία σήμερα είναι συνέχεια της ιεραρχίας του τότε) μια χαρά συμπροσεύτηκε και νοσταλγεί τη χούντα.

  «Οπως είπε ο Φίλης τις μαλακίες για τη γενοκτονία των Ποντίων, έτσι πέταξε και τις μπαρούφες του για την Εκκλησία.»
  Τα περί εθνοκάρθασης δεν είναι μαλακίες. Ο Φίλης έθιξε ένα θέμα και μάλλον είχε δίκιο. Άλλο αν οι εθνολαϊκιστές δεν μπορούν αν το καταλάβουν.

  «Οταν λέω να κάνει προτάσεις, εννοώ σχέδιο νόμου στη βουλή, διαβούλευση όπως προβλέπεται και ψηφοφορία στη βουλή. Είπα εγώ να διαβουλεύεται με την εκκλησία;»
  Πότε είναι η τελευταία φορά που η κυβέρνηση φέρνει σχέδιο νόμο για τις ώρες διδασκαλίας και το περιεχόμενο ενός μαθήματος. ΠΟΤΕ. Όπως δεν τίθεται ζήτημα για το ποια θα είναι η ύλη σε ένα μάθημα φυσικής έτσι δεν τίθεται και ζήτημα διαβούλευσης για το ποια θα είναι η ύλη σε ένα μάθημα θρησκευτικών επειδή κράζουν οι χουντόδουλοι. Τα θρησκευτικά δεν είναι κάτι περισσότερο από τη γλώσσα, την ιστορία, τα μαθηματικά ή τη χημεία.

  «Επι της ουσίας, ο Φίλης είναι από τους φανατικούς που δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οπότε δεν έχω καμιά διάθεση να βάλω πλάτη σε αυτό τον κύριο. Ας βάλει ο συριζα υπουργό κανέναν λιγότερο …»
  Ποιος διάολο κολλάει η ύλη του ενός μαθήματος στο δημοτικό με την κοινοβουλευτική διαδικασία, μόνο ένας που κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση μπορεί να μας το εξηγήσει.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η xberliner λέει:

  «1. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να χαράζει στρατηγικές που τις υλοποιούν οι αρμόδιοι φορείς. Δεν έχει δουλειά να παρεμβαίνει σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά θέματα, όπως στο πρόγραμμα των μαθημάτων, στο περιεχόμενο των βιβλίων κλπ. Αυτό είναι υποχρέωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και παλιότερα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Αν θέλεις ψάξτο.»
  Συμφωνώ. Το οποίο Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής εποπτεύεται και ελέγχεται από τον υπουργείο παιδείας. Αν δεν κάνω λάθος οι αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών από εκεί προέρχονται.

  «2. Ναι, τα θρησκευτικά ήθελαν πάντα και εξακολουθούν να θέλουν αλλαγές, αυτό όμως κανένας υπουργός δεν μπορεί να το αποφασίσει μόνος του.»
  Γιατί; Αν ο υπουργός ακολουθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα ποιος πρέπει να το αποφασίσει; Να κάνουμε μήπως κανένα δημοψήφισμα και καμιά δημόσια διαβούλευση για το αν η διδακτέα ύλη στο μάθημα της φυσικής της 3 γυμνασίου θα είναι από τη σελίδα 1 μέχρι την 134 ή από την 10 μέχρι την 145;

  «3. Οι σημαντικές αλλαγές σε θέματα όπως της παιδείας, απαιτούν πάντοτε ευρύτερη συναίνεση, κάτι που όπως απέδειξε η Διαμαντοπούλου είναι εφικτό. Ειδικά για τα θρησκευτικά, στο διάλογο αυτό πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδας και άλλων δογμάτων, κανείς δεν θέλει να προσβάλλεται η θρησκεία του.»
  ΟΧΙ. Μπερδεύεις τα μούσμουλα με τα τρόλεϊ. Άλλο πράγμα το περιεχόμενος ενός μαθήματος (Φίλης) και άλλο πράγμα π.χ. οι μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Διαμαντοπούλου).

  «4. Η κυβέρνηση έχει με το διάλογο την ίδια σχέση που έχουν οι πιγκουίνοι με τους κουραμπιέδες. Πρόσφατα πχ αποφάσισε και χωρίς να το κουβεντιάσει με την Ένωση Χημικών, που υποτίθεται ότι είναι επίσημος σύμβουλος του κράτους, ότι οι υποψήφιοι των τμημάτων Χημείας των ελληνικών πανεπιστημίων δεν χρειάζεται να εξετάζονται στα μαθηματικά αλλά στη βιολογία. Αυτό βέβαια είναι καλύτερο από την παλιότεροι κατάσταση, όταν δεν χρειαζόταν να διδάσκονται Χημεία στη Γ’ Λυκείου αλλά έπρεπε να είναι καλοί στον προγραμματισμό!»
  Η κυβέρνηση μπορεί να έχει με το διάολογο την ίδια σχέση που έχουν οι πιγκουίνοι με τους κουραμπιέδες, αλλά οι κουφές αλλαγές που λες ότι έκανε τις κάνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί παιδεία. Και στην τελική το ότι είναι λάθος στη χημεία δεν σημαίνει ότι είναι λάθος στα θρησκευτικά.

  «5. Αυτά που κάνουν οι εμπαθείς ημιεγγράμματοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαράδεκτα. Το ότι ανάλογες μαλακίες έκαναν και πολλές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν αποτελεί άλλοθι.»
  Όπως και ότι οι μαλακίες στο ένα θέμα δεν συνεπάγονται μαλακίες σε ένα άλλο.

  «6. Ο ρόλος που έπαιξε η Εκκλησία σε διάφορες ιστορικές περιόδους, είναι άσχετος με το θέμα.»
  Συμφωνώ. Αλλά μερικοί για να κάνουν αντιπολίτευση το κάνουν πρώτο ζήτημα.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η xberliner λέει:

  Και να προσθέσω:
  Είναι πολύ βολικά τα ad hominem επιχειρήματα για την πούμε στο Φίλη.
  Αλλά η ταμπακιέρα στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι αλλού.
  Όποιος συμφωνεί με τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών ή πιστεύει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το λέει.
  Όποιος δεν συμφωνεί καλό είναι επιχειρηματολογήσει γιατί δεν συμφωνεί με τις αλλαγές και όχι ότι είναι μαλάκας ο Φίλης ή ότι πρέπει να κάνουμε συντακτική εθνοσυνέλευση για ένα μάθημα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Είμαι από πιτσιρικάς μακριά από τις θρησκείες. 🙂

  Βοήθησε σε αυτό το μάθημα των θρησκευτικών στο γυμνάσιο 🙂

  Επι του θέματος, το ποστ καυτηρίασε την ασχετίλα του Φίλη σε φλέγοντα ιστορικά ζητήματα. Οταν η ηγεσία της Εκκλησίας στην κατοχή έπαιξε θετικό ρόλο και αυτός λέει το ακριβώς αντίθετο, τον θεωρώ απαράδεκτο. (Ας ρωτήσει τις εβραϊκές οργανώσεις, τι γνώμη έχουν ως βαρέως πληγέντες)

  Προφανώς του την έχει δώσει γιατί η εκκλησία μετά την κατοχή και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πήρε το μέρος των νικητών και όχι των σταλινικών 🙂

  Συμφωνώ με την αλλαγή του μαθήματος στα σχολεία αλλά αυτό είναι άσχετο με την επικινδυνότητα του Φίλη στο συγκεκριμένο πόστο.

  Αποκρούω λοιπόν την …επίθεση του xbeliner, ως εντελώς εκτός θέματος. Λίγο ακόμα και θα μου χρέωνε αγάπη για τους χουντόδουλους μητροπολίτες. 🙂

  Και να κάνω μια πρόβλεψη. Ο Τσίπρας θα παγώσει το θέμα γιατί με τόσα μέτωπα ανοιχτά σιγά μη θέλει να γίνει κώλος και με τους παπάδες. Και με τον ψεκασμένο σύμμαχό του 🙂

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @xberliner
  Το κεντρικό ζήτημα στη δική μου προσέγγιση, η γνωστή ταμπακιέρα, δεν είναι τι έγινε με τα θρησκευτικά, θέλησα απλώς να τονίσω ότι οι αλλαγές σε τέτοιου είδους ζητήματα που αφορούν περίπου το σύνολο των πολιτών, θα πρέπει να προκύπτουν μετά από διαβούλευση και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αυτό είναι αναγκαίο, ακόμα και αν η συγκεκριμένη προοπτική είναι γραμμένη με κεφαλαία γράμματα στο πρόγραμμα του κόμματος, διαφωνώ επομένως ριζικά με τη θέση σου ότι ο Φίλης ακολουθεί απλώς το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έτσι κι αλλιώς, η αξιοπιστία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοφιλές πολιτικό ανέκδοτο στη χώρα.

  Από κει και πέρα, επί Διαμαντοπούλου καταρτίστηκε και το σημερινό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, το οποίο υπέστη μερικές μικρές αλλαγές από το Μπαλτά και τον Κουράκο. Όσο για το παράδειγμα της Χημείας, το ανέφερα μόνο για να τονίσω την αλλεργία των υπουργών στο διάλογο και την αδυναμία τους να δράσουν συνθετικά, κάτι βέβαια που αποτελεί χαρακτηριστικό των περισσότερων αριστερών οι οποίοι νομίζουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Και ναι, όποιος κάνει μαλακίες εδώ, θα κάνει και παρακάτω. Και κάτι ακόμα, σε ποιο σημείο χρησιμοποίησα κατά του Φίλη το σχήμα ad hominem; Είμαι περίεργος να μου το εξηγήσεις.

  Αγαπητέ xberliner, η κατάσταση στη χώρα μας σήμερα είναι τέτοια, που ο μόνος τρόπος να κάνουμε μερικά βήματα μπροστά είναι να υπάρξει σε κάθε τομέα ένας ελάχιστος βαθμός κοινωνικής συναίνεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, όπως έκανε και στο παρελθόν, παίζει το χαρτί της διαίρεσης σε κάθε τομέα γιατί πιστεύει προφανώς ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσει τις δυνάμεις του. Αυτό το παιχνιδάκι παίζει και ο Φίλης, απευθυνόμενος στους αριστερούς και στην παραδοσιακά κακή τους σχέση με τα εκκλησιαστικά και ψαρεύοντας σε θολά νερά. Όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε.

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η Mitsos λέει:

  Οπως ο νόμος Παπά είναι αντισυνταγματικός Μπέρλινερ είναι και ο νόμος Φίλη. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζεις τα θρησκευτικά που διδάσκεται μια μερίδα του κόσμου στα σχολεία και όχι όλοι οι μαθρητές. Οι ορθόδοξοι μαθητές θα διδάσκονται τις θεωρίες του Φίλη και οι μουσουλμάνοι το κοράνι. Οταν λοιπόν δεν έχεις ιδεά περί τι μαλάκα πρόκειται μην βγαίνεις να γράφεις ό,τι σου κατέβει. Ο ελληνικός λαός είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι το 90+%. Οποιος δεν θέλει να παρακολουθεί θρησκευτικά, πχ ματυρες Ιεχωβά και πολλοί άλλοι, και τώρα άμα θέλει απαλάσσεται. αλλά η πανθρησκεία και οι Φίλειες μπούρδες δεν θα γίνουν κανόνας στα σχολεία μόνο για τους Ελληνες ενώ οι μουσουλμάνοι προσκεκλημένοι θα διδάσκονται το κοράνι και μόνον.

  Την παράμετρο δύο μέτρα και δύο σταθμά που κάνει το Ν/Σ αντισυνταγματικό, φαίνεται να αφήνεις στην άκρη διότι σε βολεύει όπως βολεύει όλους τους εθνομηδενιστές ανεξάρτητως πολιτιών αποχρώσεων.

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η xberliner λέει:

  Νίκος Π
  Να βάλουμε καταρχήν τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις:
  Δεν μιλάμε για κάποια μεταρρύθμιση στην παιδεία ώστε η συναίνεση να είναι αναγκαία. Μιλάμε για το περιεχόμενο ενός μαθήματος, ενός από τα δεκάδες. Δεν αφορά το σύνολο των πολιτών όπως δεν αφορά το σύνολο των πολιτών το περιεχόμενο του μαθήματος της φυσικής. Το ότι τσιρίζουν οι δεσποτάδες δεν το κάνει πιο σημαντικό.
  Το ad hominem ήταν για το σχολιαστή, ο οποίος συνεχίζει να επικεντρώνεται στο ένα μέρος της δήλωσης του Φίλη (αυτό περί κατοχής) και παραβλέπει το άλλο (περί χούντας) τη στιγμή μάλιστα που η ταμπακιέρα είναι αλλού. Ακυρώνει δηλαδή μια σωστή ενέργεια του Φίλη επειδή αυτός έκανε μισό λάθος δήλωση,και αυτό για να κάνει αντιπολίτευση.
  Και εγώ πιστεύω ότι ο Φίλης θα κάνει πίσω γιατί θα μείνει μόνος του. Οι ΑΝΕΛ είναι αρκετά δεξιοί για να τον υποστηρίξουν. Η ΝΔ επίσης. Το ΚΚΕ ήδη πέταξε την μπάλα στην εξέδρα ως συνήθως. ΠΑΣΟΚ και ποτάμι επίσης θα κάνουν το ίδιο γιατί κατά βάθος και αυτά είναι συντηρητικά κόμματα. Θα μείνουν τελικά μερικοί από το συριζα και κάποιοι λίγοι από την κετρωαριστερά.

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η xberliner λέει:

  Mitso
  Αν έχεις την καλοσύνη μην απαντάς σε δικά μου σχόλια.

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η Mitsos λέει:

  Και κάτι τελευταίο διότι πολλή κουβέντα γίνεται περί προγραμματος Συριζα. Βρες μου στο πρόγραμμα του Συριζα προεκλογικά πού λέει ότι θα πράξει αυτά που πράττει με την εθνική ασφάλεια της χώρας, πού λέει ότι θα βάλει μέσα τα μιλιούνια μουσουλμάνων που βάζει, πού λεει ότι θα καταργήσει την προσευχή στα σχολεία, τις παρελάσεις, και θα αλλάξει άρδην το τι θα διδάσκεται στα θρησκευτικά. Επίσης πού λέει ότι θα καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Αμα τα βρεις, φέρε μου τα να τα διαβάσω και εγώ, διότι εγώ όπως και πολλοί άλλοι το Δεκέμβρη του 2014 γυρίζαμε σπίτι σπίτι και κάναμε αγώνα για το πρόγραμμα του Συριζα και το γνωρίζουμε.

  Πολύ καλά σου λέει ο Νικος ότι το πρόγραμμα Συριζα είναι το πλέον σύντομο ανέκδοτο παγκοσμίως.

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η Mitsos λέει:

  Λοιπόν ο Φίλης είναι ο λαγός που έβαλε ο Τσίπρας για να καταφέρει να πέσει η κυβερνηση και να πάει σε εκλογες πριν πάει το κόμμα σε μονοψήφια νούμερα. Ο Καμμένος θα αποχωρήσει αν στηριχθεί αυτό το έκτρωμα του Φίλη για να σώσει ό,τι απέμεινε από το κόμμα του. Αυτός είναι ο ρόλος του Φίλη. Οι κύριοι μυρίστηκαν ότι τους περιμένει ο εισάγγελέας για την υπόθεση Καλογρίτσα-τράπεζας Αττικής, αν πάνε στο 4%.

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η Αλικη λέει:

  Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Δεν μπορει να προσφέρει άρτον και -κατα την προσφιλή του τακτική- προσφέρει θέαμα.

  Πουλάει αντικληρικαλισμο στο αριστερο ακροατηριο, μήπως καταφέρει να συγκρατήσει την κατρακύλα.
  Το κανει δε αυτο με το θράσος, την ψευδολογία, την αμάθεια και την προχειρότητα που τον διακρίνει.
  Δεν διστάζει να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονοτα.
  Το ζητημα εν προκειμένω δεν ειναι το αν πρεπει να καταργηθεί (πρεπει) η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, αλλα το πως αποφασίζεται και πλασάρεται το θεμα στην κοινωνία, γεννώντας αλλο ενα μέτωπο κοινωνικης πόλωσης, για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπών.

  Αυτο ειναι το θεμα του ποστ, και νομιζω οτι ο σχολιαστής το κάλυψε με απολύτως άρτιο τροπο.

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η Mitsos λέει:

  Αν δεχτούμε ότι πρέπει να καταργηθεί, όπως ισχυρίζεσαι εσύ και κάτι άλλοι, κυρία Νομικέ Αλίκη το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να καταργηθεί για όλους. Οχι να διδάσκεται το κοράνι στους μουσουλμάνους κανονικά και οι θεωρίες του Φίλη στους Ορθοδόξους Ελληνες μαθητές. Αν τολμάει ας πάει να καταργήσει όποιος είναι καλό παληκάρι το μάθημα περί Ισλάμ στους Μουσουλμάνους μαθητές και θα δούμε τι θα κάνει η Τουρκία στη Θράκη και για πότε θα σε πάει στον ΟΗΕ και θα σε βγάλει στη σέντρα.

  Οταν μιλούμε περί θρησκειών στην Ελλάδα όντας σε ολική κατάρευση οικονομική, έχοντας από δίπλα τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ οφείλουμε να είμεθα προσεκτικότεροι. Οι θρασύδειλοι Συριζαίοι θέλουνε να καταργήσουνε τα θρησκευτικά για τους Ελληνες όχι για τους Εβραιόπαιδες και τους Μουσουλμανόπαιδες διότι ξέρουνε πολύ καλά ότι η Τουρκία και το Ισραήλ δεν αστειεύονται. Η μεν Τουρκία δύναται να φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη όπως κατάντησαν τις ένοπλες δυνάμεις σήμερα τα μνημόνια, το δε Ισραήλ μπορεί να καταστρέψει μια χώρα οικονομικά διότι ελέγχει σχεδόν όλο το τραπεζικό σύστημα του πλανήτη.

  Κάποια στιγμή καλό είναι να σταματήσουμε την υποκρισια και το πολιτικαλ κορέκτ για να μην κοροιδεύουμε τα μούτρα μας. Φτάνει το δούλεμα που τρώμε από τους πολιτικούς αλήτες που κυβερνάνε την Ελλάδα και την Ευρώπη.

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η xberliner λέει:

  «Το ζητημα εν προκειμένω δεν ειναι το αν πρεπει να καταργηθεί (πρεπει) η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, αλλα το πως αποφασίζεται και πλασάρεται το θεμα στην κοινωνία, γεννώντας αλλο ενα μέτωπο κοινωνικης πόλωσης, για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπών.»

  Το επόμενο παράθυρο που θα έχουμε να καταργήσουμε το κατηχητικό στα σχολεία θα είναι σε 50 χρόνια. Μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε για την επικοινωνιακή πολιτική του Φίλη ή του συριζα, αλλά παράλληλα να βάλουμε πλάτη να πετύχει σε αυτό.

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η Αλικη λέει:

  Βερολινέζε, με τον τροπο που γινεται και με την πόλωση που δημιουργείται, μαλλον υπερ της Εκκλησίας θα λειτουργήσει το επικοινωνιακό εγχείρημα Φίλη. Ξυπνά τους εκατερωθεν φανατισμούς, και ο φανατισμός δεν ειναι ποτε καλός συμβουλος.

  Προσωπικά, δεν εχω την παραμικρή διάθεση να βάλω πλάτη στη διανομή σανου.

  Μου αρέσει!

 33. Ο/Η Mitsos λέει:

  Το επόμενο παράθυρο που θα έχουμε να καταργήσουμε το κατηχητικό στα σχολεία θα είναι σε 50 χρόνια. Μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε για την επικοινωνιακή πολιτική του Φίλη ή του συριζα, αλλά παράλληλα να βάλουμε πλάτη να πετύχει σε αυτό.

  Κατηχητικό δεν γινεται στα σχολεία όπως θεωρείς. Απεναντίας γίνεται κανονικό κατηχητικό εδώ και χρόνια στους μουσουλμάνους της Θράκης και όλης της Ελλάδος και όλες οι κυβερνήσεις μαζί με την εκκλησία κάνουν πως δεν το γνωρίζουν. Εχει γεμίσει τζαμιά όλη η Ελλάδα που προετοιμάζουν αυτό που θα έρθει είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε. Οποιος τώρα θέλει να στρουθοκαμηλίζει είναι ελεύθερος να το κάνει. Οποιος δε είναι καλό παληκάρι και θα τους βγάλω το καπέλο αμα το κάνει, ας πάει να πεί καταργώ τα θρησκευτικά για όλους όπως το έκανε ο Χότζα στην Αλβανία και θα δούμε μετά τα επακόλουθα.

  Είναι γενικά μεγάλη μαγκιά να καταλαβαίνει κανείς πού είναι τα όρια της πολιτικής ως τεχνης του εφικτού. Και εγώ θέλω να πάει ο κατώτερος μισθός στα 1200 ευρώ, όπως λέει το ΚΚΕ, αλλά αν πάει κανείς να το κάνει θα πάει η ανεργία από 26% στο 70% σε δυο βδομάδες. Το ίδιο θα γίνει αν πάει κανείς να απαγορεύσει στους Εβραίους της Ελλάδος να κάνουν κατηχητικό στις συναγωγές τους. Θα γυριει η χώρα σε επίπεδα χωρών όπως η Σομαλία και η Ερυθραία. Τώρα αν δεν μπορούνε μερικοί να το καταλάβουνε δεν μπορώ να το εξηγήσω πιο λιανά. Και ο Κουτσούμπας δεν μπορεί να καταλάβει ότι λέει ουτοπίες. Το καταλαβαίνουν όμως οι Ελληνες για αυτό θα έιναι στο 5% στον αιώνα τον άπαντα.

  Μου αρέσει!

 34. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @Αλίκη 17:29
  Ακριβώς, μόνο επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς μπορεί να κάνει τώρα πια αυτή η άθλια κυβέρνηση. Κάθε υπουργός απευθύνεται και σε κάποιο επιμέρους ακροατήριο, αναπτύσσοντάς του τις εμμονές και τη δήθεν ιδεολογία του και προσδοκώντας ότι το σκηνικό θα λειτουργήσει υπέρ του ιδίου αλλά και του κόμματος. Αφού δε μπορούν να βγουν και να πουν ότι έσκισαν μνημόνια, έβαλαν τους δανειστές να χορεύουν καρσιλαμά, σταμάτησαν τις ιδιωτικοποιήσεις και όλα αυτά που έταζαν, πουλάνε ανέξοδο αριστεριλίκι, κοινώς σανό. Το θέμα είναι ότι άλλα χρειάζεται η χώρα και άλλα αυτοί, προκειμένου να επιβιώσουν.

  Μου αρέσει!

 35. Ο/Η xberliner λέει:

  Λοιπόν για να μην τα λέω εγώ παραθέτω Αλιβιζάτος ( δεν παίρνω όρκο μπορεί να είναι ανιστοριτος σα το Φίλη και αυτός):
  «… Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το κατρακύλισμα της χώρας. Το 1974, ήταν ο μόνος θεσμός που κυριολεκτικά δεν τον άγγιξε η Μεταπολίτευση…»

  Προς απάντηση τού Νίκου Π. που έγραψε «Αυτό είναι υποχρέωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικ…» και όσων παραπάνω ζητάνε διαβούλευση:
  «Η σχετική πρωτοβουλία δεν είναι μια επιπολαιότητα της στιγμής, που η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί για τις εντυπώσεις και μόνο. Εδώ και τρία χρόνια, πολύ προτού δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία, έχει γίνει πολλή δουλειά στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με ευθύνη ενός άξιου εκπαιδευτικού, του Στ. Γιαγκάζογλου, και συμμετοχή πολλών ακόμη έγκριτων θεολόγων.»

  Τα υπόλοιπα εδώ:
  http://www.kathimerini.gr/876295/opinion/epikairothta/politikh/h-ekklhsia-desmia-twn-akraiwn-ierarxwn-ths

  Με λίγα λόγια, είτε συμφωνείς με τις προτινόμενες αλλαγές και βάζεις πλάτη στο Φίλη, μόνο σε αυτό το θέμα, είτε συντάσσεσαι με το δεξιό εθνικολαικισμό των χουντόδουλων. Ολίγον έγκυος δεν υπάρχει.

  Μου αρέσει!

 36. Ο/Η Ενη λέει:

  «Ο/Η Νίκος Π λέει:
  25 Σεπτεμβρίου 2016 στο 13:03
  @xberliner
  «Καταρχήν είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα των μαθημάτων»
  1. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να χαράζει στρατηγικές που τις υλοποιούν οι αρμόδιοι φορείς. Δεν έχει δουλειά να παρεμβαίνει σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά θέματα, όπως στο πρόγραμμα των μαθημάτων, στο περιεχόμενο των βιβλίων κλπ. Αυτό είναι υποχρέωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και παλιότερα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Αν θέλεις ψάξτο.»

  O xberliner, εχει δικαιο. Αλλαγες στο εκπαιδευτικο προγραμμα γινονται ,οπως εχουν κανει και αλλες κυβερνησεις στο παρελθον και ιδιαιτερα στη σχολικη υλη.

  Φυσικά αυτό γινεται κατοπιν μελετης και προτασεων του αρμοδιου φορέα , οπως αναφερει ο Νικος Π. στο σχολιο του το ΙΕΠ (βλ.ανωθεν). Ειναι αυτονοητο, κανενας υπουργος δεν διαμορφωνει μονος του τα θεματα της αρμοδιοτητας του, υπαρχουν και τα θεσμικα οργανα αλλά και ενα ολοκληρο συνολο αρμοδιων προσωπων που μελετουν και προτεινουν.
  Αλλιως οι υπουργοι θα ηταν κατι σαν ……..υπερανθρωποι.

  Ετσι λοιπόν ολη η επιχειρηματολογία που επικεντρωνεται στο προσωπο ενος υπουργου (στη συγκεκριμενη περιπτωση του Φιλη), δεν ευσταθουν. Διοτι δεν τιθεται θεμα γνωσεων η μη γνωσεων του Φιλη, αλλά προκειται για κυβερνητικη προταση που εισαγεται ως θεμα προς την ελληνικη κοινωνία.

  Ετσι θα ηθελα να απαντησω και στην ερωτηση που μου απηυθυνε ο σχολιαστης.
  Δεν με ενδιαφερουν οι γνωσεις του Φιλη, ουτε μπορω να ξερω ποιες ειναι. Αλλο οι πολιτικες αποψεις που εκφραζει για το θεμα ως εκπροσωπος μιας κυβερνησης και αλλο οι γνωσεις του.

  Ομως νομιζω οτι ειναι λαθος να περιοριζεται ολο το ζητημα στο προσωπο του Φιλη.
  Ειναι ενα γενικοτερο σοβαρο θεμα που η καποιος το δεχεται και το υποστηριζει η δεν το δεχεται και παρουσιαζει τα επιχειρηματα του.

  Οι αλλαγες στα θεματα παιδειας ομως πραγματι χρειαζονται μια γενικοτερη συναινεση, μακρια απο φανατισμους ειτε απο τη μια μερια ειτε απο την αλλη.

  Μου αρέσει!

 37. Ο/Η Ενη λέει:

  Μολις ειδα το σχολιο του Βερονινεζου 21,13 με το οποιο συμφωνω.

  Μου αρέσει!

 38. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αλλο να υπερασπίζεις μια άποψη, άλλο να εμπλέκεις τους συνομιλητές σου με τους χουντόδουλους γιατί δεν έχουν καμιά όρεξη να συνταχθούν με αυτό το γορίλα. 🙂

  Μου αρέσει!

 39. Ο/Η Αλικη λέει:

  Βερολινέζε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ξεμείνει απο αλλους «εχθρούς» κατασκευάζει τωρα τον μοναδικό που του προσφέρεται: την Εκκλησία.

  Οι εκφράσεις που χρησιμοποιείς -«χούντοδουλοι»- αποδεικνύουν οτι στην δικη σου περιπτωση το κόλπο δούλεψε.
  Θα επιτρέψεις σε κάποιους απο εμας -που δεν ειμαστε ασφαλώς κατι τετοιο- να μην μασάμε!

  ΥΓ: Υπάρχουν ουσιαστικότεροι και λιγότερο θορυβώδεις επικοινωνιακά τρόποι για να ξεδοντιάστει η Εκκλησία, πχ η φορολογηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Βλέπεις να κανει κατι ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτο;
  ΥΓ2: Αμφισβητείς την ιστορική αληθεια των γεγονότων που αναφερει ο σχολιαστής στο ποστ (διοτι αυτο ειναι το παρον θεμα μας). Και, αν ναι, με βαση ποια στοιχεια; Για διαφώτισε μας.

  Μου αρέσει!

 40. Ο/Η Ενη λέει:

  συνεχεια

  …επισης και το αρθρο του Αλιβιζατου, που μολις διαβασα, ειναι ενα αξιολογο κειμενο και μαλιστα απο την πλευρα ενος συνταγματολογου ,που μας θυμιζει ομως και ιστορικα γεγονοτα που δεν πρεπει να ξεχναμε.

  Μου αρέσει!

 41. Ο/Η Elias λέει:

  Αν πραγματικά ήθελε να προχωρήσει στον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, θα μπορούσε απλά να την φορολογήσει, και να έχει όλο το κόσμο μαζί του. Όμως προτιμά να ρίχνει άσφαιρα, για το μάθημα θρησκευτικών, για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση.

  Μου αρέσει!

 42. Ο/Η δεξιος λέει:

  Θυμάμαι μαθητής ότι υπήρχαν και φυσικά θα υπάρχουν ακόμη μαθήματα ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας και παρόμοια γεωγραφίας.Δεν φαινόταν να υπάρχει κάποια αντίθεση μεταξύ των δύο. π.χ. στην έκτη γυμνασίου στη νεότερη ιστορία υπηρχαν κεφάλαια για την ευρωπαική και την ελληνική ιστορία.Τώρα η γαλλική ή η αμερικανική επανάσταση ως διεθνές γεγονός είναι ασφαλώς σημαντικότερη από την ελληνική,πλην όμως φαινόταν σε όλους φυσιολογικό τα κεφάλαια που αφορούν την ελληνική να είναι περισσότερα γιατί αφορούν ειδικά εμάς.
  Κατά τον ίδιο τρόπο νομίζω ότι μια συμβιβαστική λύση θα ήταν η συμπερίληψη στο μάθημα των θρησκευτικών και γνώσεων άλλων θρησκειών με αυτονόητη πρόβλεψη ότι η ύλη για την επικρατούσα και παραδοσιακή θρησκεία στην Ελλάδα θα είναι περισσότερη.
  Εάν αυτό εξηγηθεί δεν νομίζω ότι η εκκλησία θα μπορεί σοβαρά να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει οι μαθητές να μάθουν τι πρεσβεύουν οι καθολικοί,οι εβραίοι,οι μωαμεθανοί ή οι βουδιστές.
  Ο Φίλης όμως μάλλον προσπαθεί άλλα πράγματα να πετύχει με τα σχέδιά του.
  Διαφωνώ με όσους λένε ότι δεν θα πρέπει καθόλου να υπάρχει μάθημα θρησκευτικών.Το σχολείο προετοιμάζει τα παιδιά για τον υπάρχοντα κόσμο που θα ζήσουν και αυτός έχει και θρησκείες,αυτό ισχύει είτε πιστεύουν σε αυτές είτε δεν πιστεύουν.
  Συμβιβασμός λοιπόν μπορεί να υπάρξει εάν υπάρχει και καλή θέληση.Αλλά σε τι υπάρχει καλή θέληση για να υπάρξει σε αυτό;

  Μου αρέσει!

 43. Ο/Η physicist λέει:

  Δεξιέ, το μάθημα θα έχει ομολογιακό χαρακτήρα;

  Μου αρέσει!

 44. Ο/Η δεξιος λέει:

  Τι ακριβώς θα πει «ομολογιακός χαρακτήρας»;
  Θα ζητείται δήλωση πίστης από τους μαθητές;
  Κατά τη γνώμη μου το μάθημα πρέπει να περιλαμβάνει τα δόγματα,τα πιστεύω,την οργάνωση των εκκλησιών,την αρχιτεκτονική και το τυπικό των λειτουργιών τους με έμφαση στην ορθοδοξία και περίληψη των άλλων θρησκειών.
  Κατά τη γνώμη μου τα περί ομολογιακού ή μη χαρακτήρα είναι μια άλλη τρικυμία στο ποτήρι.
  Θυμάμαι πάλι από τα μαθητικά μου χρόνια ότι υπήρχε παράλληλα μάθημα ελληνικής μυθολογίας.
  Μόνο από τον τίτλο «μυθολογία» καταλάβαινε ο μαθητής ότι το κράτος δεν θεωρεί «αληθινή» αυτή τη θρησκεία.Εάν το ονόμαζαν «αρχαία ελληνική θρησκεία» δεν θα καταλάβαινε κανείς τίποτα και θα διδασκόμαστε δύο θρησκείες στο σχολείο.

  Μου αρέσει!

 45. Ο/Η xberliner λέει:

  «Αλλο να υπερασπίζεις μια άποψη, άλλο να εμπλέκεις τους συνομιλητές σου με τους χουντόδουλους γιατί δεν έχουν καμιά όρεξη να συνταχθούν με αυτό το γορίλα. 🙂»
  Χα, μα μόνος σου μπλέκεις με γορίλες. Δε σου ζήτησε κανένας να συνταχθείς με το γορίλα. Την πρότασή του Φίλη (που όπως λέει ο Αλιβιζάτος είναι δουλεμένη εδώ και 3 χρόνια πρόταση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) σου ζήτησα να κρίνεις και αν συμφωνείς να την υποστηρίξεις. Αν’ αυτού για να κάνεις φτηνή αντιπολίτευση στο συριζα καταφεύγεις όπως και δε σε ad hominem επιχειρήματα: Σιγά μη συνταχθώ με το γορίλα, άσχετα αν αυτό που προτείνει είναι σωστό και συμφωνώ.

  «Βερολινέζε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ξεμείνει απο αλλους «εχθρούς» κατασκευάζει τωρα τον μοναδικό που του προσφέρεται: την Εκκλησία.»
  Διάβασε σε παρακαλώ τον Αλιβιζάτο που είναι σοβαρός άνθρωπος και δεν έχει κανένα νταλκά να κατασκευάζει εχθρούς.

  «Οι εκφράσεις που χρησιμοποιείς -«χούντοδουλοι»- αποδεικνύουν οτι στην δικη σου περιπτωση το κόλπο δούλεψε.»
  Χουντόδουλους του λέω από την εποχή που ο Χουντόδουλος κατέβαζε τα λάβαρα της επανάστασης στο σύνταγμα, οι μαθητές του οποίου είναι στάζουν δηλητήριο κάθε μέρα. Κατά τα άλλα ο άλλος είναι γορίλας. Χα.

  «Αμφισβητείς την ιστορική αληθεια των γεγονότων που αναφερει ο σχολιαστής στο ποστ (διοτι αυτο ειναι το παρον θεμα μας).»
  Δεν γνωρίζω τα γεγονότα της κατοχής (εννοώ σε σχέση με την εκκλησία). Αλλά ΔΕΝ είναι αυτό το θέμα μας. Η αντιπολίτευση κάνει φθηνό λαϊκισμό και επικεντρώνεται σε μισή λανθασμένη έκφραση του Φίλη (η άλλη μισή περί χούντας ήταν ολόσωστη) για να μην πάρει θέση και χάσει κανένα ψηφοφόρο. Το θέμα μας είναι έχει δικαίωμα η εκκλησία να επεμβαίνει στα του κράτους.

  Μου αρέσει!

 46. Ο/Η physicist λέει:

  «Ομολογιακός χαρακτήρας» θα πει ότι το περιεχόμενο ήταν τέτοιο ώστε μετέδιδε τα δόγματα ως αληθινά και ανέμενε από τους μαθητές να εκφράσουν με κάθε τρόπο την απαρέγκλιτη πίστη τους σ’ αυτά — μαζί με όλα τα μέτρα πειθαρχικού χαρακτήρα προς εξασφάλιση του επιθυμητού αποτελέσματος.

  «Ομολογιακός χαρακτήρας» θα πει ότι το Σύμβολο της Πίστεως της Οικουμενικής Συνόδου της Νικαίας είχε γι’ αυτό το μάθημα τον ίδιο χαρακτήρα που είχαν οι Νόμοι του Νεύτωνα για τη Φυσική. Ή μάλλον ακόμα ισχυρότερον χαρακτήρα, εφόσον οι Νόμοι του Νεύτωνα δεν αληθεύουν παρά μόνο κατά προσέγγιση. 😉

  Δεν πρόκειται για τρικυμία στο ποτήρι: το Κράτος δεν έχει καμια δουλειά να διδάσκει προλήψεις και αρλούμπες ως αληθείς. Όποιος θέλει να διαλέξει την πρόληψη της αρεσκείας του, να πάει στο αντίστοιχο μαγαζί να ψωνίσει.

  Μου αρέσει!

 47. Ο/Η δεξιος λέει:

  Τότε εγώ Φυσικέ διδάχθηκα ως ομολογιακό το μάθημα της μυθολογίας την εποχή της Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών που πήγαινα σχολείο.
  Διότι εάν έγραφα στο διαγώνισμα ότι η θεά Αθηνά δεν ήταν η θεά της σοφίας και η Αφροδίτη η θεά του έρωτα αλλά αντίθετα θα με έκοβαν.
  Φυσικά και πρέπει να ξέρει σωστά το συμβολο της Πίστεως όπως και τις πέντε βάσεις του ισλάμ εάν μπει στην ύλη.Αλλιώς τι μαθαίνει;
  Οι θρησκείες είναι συγκεκριμένα συστήματα πίστεως άσχετα εάν τα πιστεύεις ή όχι.

  Μου αρέσει!

 48. Ο/Η physicist λέει:

  Κάθε άλλο, Δεξιέ. Κι εγώ διδάχτηκα Αρχαία Ελληνική Θρησκεία και Μυθολογία και ήταν σαφέστατα διαφορετικός ο χαρακτήρας των δύο. Η Αθηνά που ξεπήδησε από το κεφάλι του Δία; Ωραίες φαντασίες των ΑΗΠ. Ο Αχιλλέας που τον βούτηξε η Θέτις στο αθάνατο νερό κρατώντας τον απ’ τη φτέρνα; Μύθος για έναν μυθικό ήρωα. Το χρυσόμαλλο δέρας; Αλληγορία για τα εμπορικά συμφέροντα των ΑΗΠ πέραν του Ελλησπόντου. Θαυμάσια.

  Από την άλλη: η καιόμενη βάτος; Γεγονός. Το άνοιγμα της Ερυθράς Θάλασσας στα δύο για να περάσουν οι Ισραηλίτες; Μην τολμήσει κανείς να το πει φούμαρα. Το σάλπισμα που γκρέμισε τα τείχη της Ιεριχούς; Συμβάν.

  Δεν νομίζω ν’ απέχουμε δα και τόσο πολύ στα χρόνια.

  Μου αρέσει!

 49. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αν νομίζεις ότι αξίζει να υποστηρίζεις έναν σταλινικό φανατικό με γεια σου με χαρά σου. 🙂

  Προσωπικά θέλω να φύγει το συντομότερο χωρίς να προλάβει να σώσει την Ελλάδα. 🙂 Βρίσκω την άποψη πώς ότι κι αν είναι ας κάνει κάτι θετικό, εξαιρετικά αφελή.

  Την …αλλαγή θα την κάνει ανάμεσα σε δυο πτήσεις του αγίου φωτός και μερικές αποδόσεις τιμών σε ιερά λείψανα;

  Ο γορίλας είπε ότι η Διαμαντοπούλου ξεκίνησε την προετοιμασία αυτών που θέλει να κάνει στα …θρησκευτικά.

  Γι’ αυτό κάθε θετικό του νόμου Διαμαντοπούλου το καταργεί, για να κάνει θετικότερα 🙂

  Α’ και κάτι …συμπληρωματικό. Οταν ο Χριστόδουλος…διάβαζε την εποχή της Χούντας, το κόμμα του Φίλη θαύμαζε τον Τσαουσέσκου και τα ορφανά του. Δεν ξέρω τι από τα δυο είναι χειρότερο. 🙂 Αποτρόπαια μου φαίνονται και τα δύο. Πάντως στη θέση του θα το βούλωνα.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 50. Ο/Η physicist λέει:

  Το δε απόλυτο φρενοκομείο ήταν κάτι βιβλία Θρησκευτικών τάχαμου ψαγμένα και πολύ Ορθόδοξα ναουμ, εκεί τέλη Γυμνασίου αρχές Λυκείου. 300 σελίδες ακατάπαυστες αερομπουρδολογίες, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένοι, μαλακίες στον κύβο κι ακόμα παραπέρα. Όπου ανέμενε ο αντίστοιχος Θεολόγος ή η Θεούσα με κότσο και εγκεφαλικό πυροβολισμό να αναπαραγάγουμε αυτό το συνονθύλευμα πιστά και να δώσουμε και διαπιστευτήρια ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενό του.

  Παράνοια, σαλτάρσιμα, Ντεριντά και Βέλτσος αχταρμά με Ορθοδοξία, τελείως όμως.

  Μου αρέσει!

 51. Ο/Η δεξιος λέει:

  Δε νομίζω να υπήρχε περιφρόνηση στο μάθημα σε σημείο που να μπορείς να γράψεις λάθος τον μύθο ή μάλλον την πίστη των αρχαίων και να μην πάρεις κακό βαθμό.
  Άλλο το ότι δεν υπήρχαν φανατικοί αρχαιόθρησκοι καθηγητές (τώρα υπάρχει και αυτό το είδος) ενώ υπήρχαν φανατικοί χριστιανοί θεολόγοι και βεβαίως και οι αντίθετοι που κοντράρανε.
  Εν πάσει περιπτώσει η δική μου θέση είναι ότι το σχολικό πρόγραμμα πρέπει να περιγράψει ακριβώς τις θρησκείες με ιδιαίτερο βάρος στην τοπική και φυσικά ο βαθμός του μαθητή να εξαρτάται από αν θα γράψει σωστά και όχι π.χ. από εάν πήγε στην εκκλησία την Κυριακή.Εκεί είναι που πιθανώς το κράτος επεμβαίνει στη συνείδηση του μαθητή,κακώς εάν συμβαίνει.
  Αλλά το ίδιο το αντικείμενο από μόνο του δεν απαιτεί δήλωση πίστεως.

  Μου αρέσει!

 52. Ο/Η xberliner λέει:

  «Βρίσκω την άποψη πώς ότι κι αν είναι ας κάνει κάτι θετικό, εξαιρετικά αφελή.»
  Επιβεβαιώνεις την θέση μου ότι κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

  Μου αρέσει!

 53. Ο/Η physicist λέει:

  Δεξιέ, κολλάς στις λεπτομέρειες, το κύριο θέμα δεν είναι οι Καθηγητές (παρέμπ, οι αρχαιόθρησκοι είναι εξίσου πυροβολημένοι αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα). Το γεγονός είναι πως η θρησκεία των ΑΗΠ διδασκόταν ως ιστορικώς ενδιαφέρουσα, ειδικά μάλιστα για μας τους Έλληνες, αλλά αδιαμφισβήτητα ψευδής, ενώ η χριστιανική ως αληθής.

  Αυτά.

  Μου αρέσει!

 54. Ο/Η Αλικη λέει:

  Βερολινέζε, ο Αλιβιζάτος μιλάει για «αναδιαμόρφωση» του μαθήματος των Θρησκευτικών, ωστε να μην ειναι βαρετό, και οχι για καταργηση.

  Επικαλειται μαλιστα -αν κατάλαβα καλα- και σχετική δέσμευση του Φίλη, ωστε το μάθημα να παραμείνει υποχρεωτικό, να μην μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας του και να διατηρηθεί ο ορθόδοξος χαρακτήρας.
  Απο το αρθρο προκύπτει μαλιστα οτι η ολη προεργασία εγινε «με τη συμμετοχη έγκριτων θεολόγων».

  Προκειται για ενα μαλλον διπλωματικό αρθρο, που επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις (ο Αλιβιζάτος διακρίνεται για την διπλωματικότητα του).

  Σου συνιστώ να το ξαναδιαβασεις προσεκτικά, ωστε να γνωρίζεις σε τι ακριβως παραπεμπεις.

  ΥΓ: Η προσωπική μου αποψη ειναι οτι το μάθημα των θρησκευτικών θα πρεπει να αντικατασταθεί απο παραδόσεις θρησκειολογίας, για λογους ιστορικής και πολιτισμικής ενημέρωσης των μαθητών.
  Ομως το θεμα μας εν προκειμένω ειναι -και παραμένει- το επικοινωνιακό κόλπο και η αρλουμπολογια του Φίλη.

  Μου αρέσει!

 55. Ο/Η xberliner λέει:

  Αλίκη ποιος σου είπε ότι ο Φίλης καταργεί το μάθημα;

  Μου αρέσει!

 56. Ο/Η zepos λέει:

  Λυπάμαι! Πάλι οι της κεντροαριστεράς βρήκαν κάτι να πιάσουν «στασίδι» σε διπλο παιγνίδι με τον Φίλη και την απόφασή του..Βάζουν θεμέλιο για μετά τις εκλογές σε δίπορτο.

  ΚΑΜΙΑ έκπτωση στην αντιπαράθεση με την συμμορία.. Σε όλα αντίθετοι για μην τους δοθεί ΟΥΤΕ μία ευκαιρία να πουν – και πάλι – οτι στηρίχτηκε μια απόφασή τους από μεγάλη πλειοψηφία.. Η αντιπολίτευση έκενε τότε το μεγάλο λάθος και ψήφισε θετικά το 3ο νημόνιο και μετά τους πήρετα σώβρακα ο ψεύτης. Τα είχα γράψει και τότε..Σήμερα θα είχαν φύγει..

  Ειδικά στα θρησκευτικά τρίβονται συνεχώς με γλοιώδη τρόπο στα ράσα και θέλουν να εξευμενίσουν τους δήθεν αριστερούς που ενώ αντέχουν τους ψεκασμένους και τις συνεχείς περικοπές στις μικρές συντάξεις, και να κοκορεύονται για τις αλλαγές στα θρησκευτικά με ευρεία συναίνεση..
  ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ…

  Μου αρέσει!

 57. Ο/Η physicist λέει:

  … η οποία κεντροαριστερά έφαγε στη Γαλικία και στη Βασκωνία μια σφαλιάρα ζβουριχτή που ήταν όλη δικιά της. Εμ, έτσι είναι Πέδρο, αφού ονειρεύεσαι πρωθυπουργηλίκια με τους τσαβίστας και σέρνεις τη χώρα τρίτη φορά σε εκλογές, θα τις φας τις καρπαζιές σου αργά ή γρήγορα.

  Μου αρέσει!

 58. Ο/Η xberliner λέει:

  «ΚΑΜΙΑ έκπτωση στην αντιπαράθεση με την συμμορία.. Σε όλα αντίθετοι για μην τους δοθεί ΟΥΤΕ μία ευκαιρία να πουν – και πάλι – οτι στηρίχτηκε μια απόφασή τους από μεγάλη πλειοψηφία.»
  Ω λαλα, ΚΑΜΙΑ έκπτωση.
  ΚΑΜΙΑ έκπτωση λοιπόν στο θίασο.
  Θα σας πίστευα αν δείχνατε την ίδια μαχητικότητα για τις μη εκπτώσεις στην πολύ πρόσφατη πώληση του Ελληνικού. Που παρεμπιπτόντως αν δεν απατώμαι την ψήφισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το ποτάμι και ο Λεβέντης. Αλλά εκεί μούγκα. Θα μου πείτε μπορεί και να συμφωνείτε με την πώληση. Ναι αλλά από ότι βλέπω συμφωνείτε στην ουσία και με το μάθημα των θρησκευτικών. Αλλά αυτές οι άλλες εκπτώσεις δεν κοστίζουν ψήφους μικραστούλιδων νοικοκυραίων. Ποιος έχει τα αρχίδια να τα βάλει με τους χουντόδολους. Εδώ πριν από 15 χρόνια σε εποχές παχιών αγελάδων είχε μείνει μόνος ο Σημίτης με μερικούς ακόμα σταθερός. Ο μέγας της κεντροαριστεράς Μπένυ ο Βαγγέλας κρυβόταν, όταν δεν κατέβαζε έργα τέχνης από εκθέσεις επειδή σκανδάλισαν το θρησκευτικό ήθος του Καρατζαφέρη και των παπάδων. Αλλά είπαμε καλή η κεντροαριστερά, καλή η αριστερά, καλός ο φιλελευθερισμός, αλλά οι παπάδες ελέγχουν ψήφους.
  Αν αυτή εσείς τη λέτε αριστερά ή κεντροαριστερά με για σας με χαρά σας. Αλλά να ξέρετε εθνολαϊκίστικη αριστερά του κώλου είναι.

  Μου αρέσει!

 59. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  xberliner, κόψε κάτι.

  Λάβε υπόψη ότι συνομιλείς με τους ίδιους ανθρώπους, δηλ. την παρέα μας, εδώ και αρκετά χρόνια, στην καλύβα κι εδώ.

  Αρκεί η καταγραφή των απόψεων. 🙂

  Μου αρέσει!

 60. Ο/Η xberliner λέει:

  «Αρκεί η καταγραφή των απόψεων. 🙂»
  Τις απόψεις μου καταγράφω, αλλά δεν αντέχω το σανό ακόμα και όταν είναι κεντροαριστερό.

  Μου αρέσει!

 61. Ο/Η Ενη λέει:

  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=831187

  Ειναι η κεντρικη σελιδα απο το ΒτΚ με τιτλο

  «Δημοκρατικη πανστρατια απεναντι στην Ακροδεξια στη Γερμανία» με δευτερο τιτλο

  » Εναλλακτικη για τη Γερμανια» : Ο εμπρηστης με το προσωπο του καλοκαγαθου μικροαστου

  υγ. Αυτο το δευτερο μερος ειναι αποκαλυπτικοτατο το τι ειναι ακριβως αυτή η εναλλακτικη που συνεχως αλλαζει προσωπο και μεταμορφωνεται κατα το δοκουν. 😉

  Μου αρέσει!

 62. Ο/Η Ενη λέει:

  Σε ο,τι αφορά το ποστ.

  Εχει καταγραφει απο πολλες μεριές οτι το μαθημα των θρησκευτικων χρειαζεται , αναμορφωση.
  Μπορουν να ερωτηθουν οι μαθητες και του παροντος και του παρελθοντος.
  Εχει καταντησει το πιο ανιαρο μαθημα, οπως ηταν παντα.
  Εαν προτεινεται τωρα απο το ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαινει οτι δεν ωφειλαν να το μελετησουν και να προτεινουν λυσεις και οι προηγουμενοι.
  Συνεπως δεν τιθεται θεμα αντιπολιτευσης, ειναι προβλημα για ολα τα κομματα της βουλης, του παρελθοντος , του παροντος και του…..μελλοντος.
  Για να τα λεμε ολα.

  Εαν τωρα εξελιχθηκε και σε μια αντιπαραθεση με τους ιεραρχες, ειναι μια ευκαιρία να τεθει και το γενικοτερο θεμα των σχεσεων Εκλησιας-Κρατους.
  Αλλα ως φαινεται πρωτα θα τεθει απο τους ιδιους τους ιεραρχες, οπου επικρατουν ειτε συντηρητικες εως ακραιες αποψεις, μεχρι προοδευτικοτερες. (βλ. σχετικη ειδησεογραφια των ημερων, περι Συνοδου κλπ)

  Οι κοινοβουλευτικες δυναμεις ομως (απο Δεξια μεχρι Αριστερα) ειναι υποχρεωμενες να δηλωσουν και τις δικες τους θεσεις, οσο πολιτικό κοστος και αν εχουν σε ψηφους.
  Παλι για να τα λεμε ολα.

  υγ. Νομιζω οτι τα «νουνεχη σχολια» προς Βερολινεζο ειναι καπως υπερβολικα. Στις συζητησεις εδω υπαρχουν και καυστικοτερες εκφρασεις και μαλιστα με πολλη επιμονη απο αλλους, αλλα ειπαμε οτι υπαρχει η ελευθερια της εκφρασης στη δημοκρατια, 🙂

  Μου αρέσει!

 63. Ο/Η zepos λέει:

  Βερολινέζε…δεν ξέρω τι μύγα σε τσίμπησε… Φυσικά εννοούσα τον αξιότιμο καθηγητή Αλεβιζάτο και τους πέριξ αυτού κεντροαριστερούς σε διάφορους κυκλους και της Δημαρ και οχι σε σχολιαστές.. Μάλιστα σήμερα ολοι οι συριζανέλοι στα κανάλια, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τον Φίλη, αναφέρονται ΟΛΟΙ στο άρθρο του Αλιβιζάτου.. Ιδιαίτερα στην ΥΕΝΕΔ κάνουν πάρτυ.. Ο καθηγητής – μάλλον σκόπιμα – έγινε ο λαγός.. Αυτά και επιμένω να μην καταλαβαίνω γιατί τα πήρες με μένα αφού μάλλον γνωρίζεις τις απόψεις.. Εδώ κόντεψα να τα σπάσω με το Παπανδρέϊκο για τα ψελλίσματα περί συνενόησης…Και θα τους χαρίσω ένα ΝΑΙ σε κάτι.. ΄Ήμουν σχεδόν ΜΟΝΟΣ τότε στην καλύβα που προέτρεχα και προείπα όλα αυτά που γίνονται και όσα θα γίνουν, όταν άλλοι, σήμερα κοψοχέρηδες, το έπαιζαν ναι μεν αλλά…
  Σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ πρόκειται να απολογηθώ σε κανένα για τα γραφόμενά μου..
  Αυτά!

  Οσο για το Ελληνικο μπορεί να μην έγραψα κάτι αλλά είναι γνωστή η θέση μου από πέρσυ…ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΊΝΕΣΗ σε τίποτα.. Η αντιπολίτευση είναι ένας κουβάς σκατά και συμφέρει σε πολλούς να πάρει ΟΛΑ τα σκληρά μέτρα ο ψεύτης. Κάνει την δουλειά και φθίρεται κι’όλας..
  Και από πραγματικές μεταρρυθμίσεις μηδέν..

  Το φρέσκο με τις άδειες είναι οτι ο Καλογρίτσας ζήτησε παράταση για την δόση και δεν του δόθηκε.. Και αυτός και ο Σαββίδης έπαιξαν τον ίδιο άθλιο ρόλο, για να ανεβάσουν τα χτυπήματα και μετά μιλάνε για διαφάνεια στον διαγωνισμό..

  Μου αρέσει!

 64. Ο/Η zepos λέει:

  Και συ Ενη «είδες» νουνεχή σχόλια προς Βερολινέζο…
  Εγραψα καθαρά οτι η κεντροαριστερά προσβλέπει σε συνεργασία με τον θίασο μελλοντικά…
  Ο Βερολινέζος έχει σχέση;
  Δεν πάμε καλά!

  Μου αρέσει!

 65. Ο/Η physicist λέει:

  «Δημοκρατικη πανστρατια απεναντι στην Ακροδεξια στη Γερμανία»

  Τα ορφανά του Χόνεκερ είναι μέρος της δημοκρατικής πανστρατιάς; Οι κληρονόμοι της Στάζι και των διαταγών για πυροβολισμούς εναντίον πολιτών της ΛΔΓ που επιχειρούσαν να δραπετεύσουν; Οι διάδοχοι του Μίλκε, οι θαυμαστές του Τσάβες, οι κλακαδόροι του Κιμ;

  Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο.

  Μου αρέσει!

 66. Ο/Η xberliner λέει:

  «Οσο για το Ελληνικο μπορεί να μην έγραψα κάτι αλλά είναι γνωστή η θέση μου από πέρσυ…ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΊΝΕΣΗ σε τίποτα»
  Το σχόλιο δεν αφορούσε αποκλειστικά εσένα.
  Αφορούσε όσους λένε ναι μεν η αλλαγή που προτείνει ο Φίλης είναι σωστή αλλά με αυτούς καμιά συναίνεση σε κανένα θέμα. Προέχει να πέσουν.
  Αλλά εγώ βλέπω μια χαρά συναινέσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και όλοι κάνουν μούγκα. Δεν είδα κανένα σχολιαστή (διορθώστε με αν κάνω λάθος) να σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης στην πώληση του Ελληνικού. Διάβασα για κωλοτούμπες του συριζα, αλλά δε διάβασα πουθενά ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να συναινέσει ακόμα και αν συμφωνεί για να φύγει ο θίασος. Δεν γίνεται και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα.
  Αν η κεντροαριστερά συναινεί σε θέματα με τα οποία συμφωνεί (που το κάνει στην πράξη σε κάποια θέματα όπως το ελληνικό) τότε πρέπει να συναινεί σε όλα τα θέματα που συμφωνεί. Αν πάλι θέλει να κάνει αντιπολίτευση σε κάθε θέμα να το δεχτώ αν και δε συμφωνώ. Αλλά αν είναι τη μια έτσι και άλλη που κοστίζει γιουβέτσι θα πάω από παραδίπλα να αγοράσω. Και για να είμαι ειλικρινής επειδή πιστεύω ότι σε ζητήματα έστω συμβολικού χαρακτήρα είναι πάρα πολύ σημαντικό η κοσμική εξουσία να δώσει τις μάχες και να τις κερδίσει, δεν αποκλείεται να αγοράσω και από τον Φίλη αν το πάει το θέμα μέχρι τέλους (που φοβάμαι ότι δεν θα αντέξει να το πάει).

  Μου αρέσει!

 67. Ο/Η Ενη λέει:

  Ζέπο, τα «νουνεχη σχολια» ηταν απο τον σχολιαστη, οχι απο εσενα, γι΄αυτό και η απορια μου, οταν υπαρχουν αλλα σχολια απειρως καυστικοτερα αλλά ειπαμε…..η ελευθερια της εκφρασης την οποια ακολουθει και ο σχολιαστης.

  Οσοι γνωριζομαστε απο χρονια, οπως εσυ, ο βερολινεζος και καποιοι αλλοι, ξερουμε ποιοι ειμαστε, δεν χρειαζομαστε «ερμηνειες».
  Ειναι ολα «γραμμενα» στην Καλυβα, τωρα και χρονια.

  Τωρα για την Κεντροαριστερα, δεν ξερω τι θα γινει στο μελλον, ομως σιγουρα θα συμφωνησεις οτι δεν ειναι δυνατόν να μην υπαρξει μια στοιχειωδης συμφωνια απεναντι στις ακροδεξιες φωνές, ειτε ειναι φανερες ειτε παριστανουν τους χαμαιλεοντες…….οπως π.χ. αναφερεται οτι συμβαινει στη Γερμανια με την Εναλλακτικη (βλ. λινκ που εδωσα πιο πανω με τιτλο «Ο εμπρηστης με το καλοκαγαθο υφος του μικροαστου». Για ριξε μια ματια. 🙂

  υγ. Και κοιτα, αγαπητε Ζεπο, ειμασταν στο στοχαστρο επι χρονια οι δυο μας, ομως τα αντιμετωπιζαμε και η αληθεια ειναι οτι ειχαμε τις δικες μας προσωπικες θεσεις και αποψεις για τις επιλογες μας και τις υποστηριζαμε. :-

  Μου αρέσει!

 68. Ο/Η zepos λέει:

  Φιάσκο με τις άδειες των καναλιών για στημένο;
  Πιστεύω οτι ήταν στημένο για προφανείς λόγους τιμήματος. Εάν δοθεί η άδεια στον επιλαχόντα Σαββίδη, θέλω να θυμίσω οτι ο Σαββίδης ΑΜΕΣΩΣ μετά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, πρότεινε στον Αλφα (που δεν πήρε άδεια και αυτός) να συνεργαστούν με εγγύηση τις θέσεις εργασίας..Τώρα έχω δίκιο αν αναρωτηθώ τι γνώριζε τότε;

  Μου αρέσει!

 69. Ο/Η zepos λέει:

  Δεν θα κάτσω να σκάσω για τα πολιτικά της Γερμανίας Ενη..Αυτοί περνάνε απείρως καλύτερα από μένα που μου έκοψαν την σύνταξη 30%, μου ανέβασαν τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο για τα ενοίκια στο 15%(από 11%).
  Σε κάθε περίπτωση δυστυχώς το σοσιαλιστικό κόμμα των Γερμανών πάσχει εδώ και χρόνια από σοβαρή ηγεσία..Είναι βολεμένοι με την συνεργασία και το δουλεύουν αναλόγως..

  Μου αρέσει!

 70. Ο/Η Ενη λέει:

  Συμφωνοι Ζεπο. Τα δικα μας προβληματα ειναι αυτά που περιγραφεις, ομως αυτό που συμβαινει στην ευρωπη σημερα, η εκρηξη των ακροδεξιων – ρατσιστικων φωνων, δεν σημαινει οτι εμεις εχουμε λυσει αυτο το θεμα.
  Μεσα στη γενικοτερη πολιτικη δεν μπορει να πει κανεις οτι ειναι κατι , ας πουμε φυσικο, να ειναι μονιμως τριτο κομμα στη βουλή η ΧΑ, και τα αλλα δημοκρατικα κομματα να αδιαφορουν για ολες τις ακροδεξιες εκφρασεις, να θεωρουν οτι στην Ελλαδα ειμαστε δημοκρατες και τα προβληματα μας ειναι τα οικονομικα μας χαλια μονο.

  Οι συνταξεις εχουν κοπει και κοβονται απο ολους τους συνταξιουχους, απο το 2010 και μετα συνεχως, τον αυξημενο ΦΠΑ τον πληρωνουμε στο σουπερ μαρκετ ολοι, οι εμμεσοι φοροι πληττουν τα πιο αδυναμα κοινωνικα στρωματα, το ΔΝΤ προτεινει μειωση συνταξεων και μειωση φορων και αλλα πολλα που φερνουν φτωχεια σε ενα μεγαλο ποσοστο της κοινωνίας.

  Ολα αυτα ειναι τα αποτελεσματα της κρισης που πληττει τη χωρα τωρα και μια επταετια.
  Ομως ολα αυτα αν συνδυασθουν και με μια επικρατηση μιας νοοτροπια, ακροδεξιων αντιληψεων που «ανεπαισθητως, φαινονται τα σημαδια της ειτε εδω για το μαθημα των θρησκευτικων ειτε στην ευρωπη με την εμφανιση των «εναλλακτικων» ειτε ακομα και στις ΗΠΑ με τον Τραμπ. το μελλον δεν διαγραφεται καθολου ευοιωνο. Ετσι και μια σκληρή αντιθεση σε οποια κινηση ακροδεξιων μισαλλοδοξων δυναμεων, ειναι μια ασπιδα και για τη δημοκρατία, και οφειλουν ολα τα κομματα να το θεσουν ως κυριο προβλημα στα μελλοντικα τους σχεδια.
  Να μη μετρουν μονο απο που ερχονται οι ψηφοι……………………

  Μου αρέσει!

 71. Ο/Η Αλικη λέει:

  Βερολινέζε, μην ξεχνάς οτι η πωληση του Ελληνικου ηταν μνημονιακή δέσμευση.

  Το ζητημα των θρησκευτικών ειναι μια επικοινωνιακή στρακαστρούκα του ΣΥΡΙΖΑ, που απευθύνεται σε σανοφαγους.
  Περι ορέξεως, βεβαίως, ουδείς λογος. Ο καθενας ειναι ελεύθερος να καταναλώνει το είδος της τροφής που προτιμά.

  Μου αρέσει!

 72. Ο/Η xberliner λέει:

  «Το ζητημα των θρησκευτικών ειναι μια επικοινωνιακή στρακαστρούκα του ΣΥΡΙΖΑ»
  Από που προκύπτει ότι είναι επικοινωνιακή στρακαστρούκα;

  Μου αρέσει!

 73. Ο/Η Mitsos λέει:

  Tα φυλλάδια αυτά ερίφθησαν κατά εκατοντάδες στο Τυμπάκι της Μεσσαράς προχθές.
  Κρήτη: Τα φυλλάδια, το κοράνι και οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ
  – See more at: http://www.ekriti.gr/kriti-irakleio/kriti-ta-fylladia-korani-kai-oi-ereynes-tis-elas#sthash.QCMgcLMh.dpuf

  Στο όνομα του Αλλάχ του Μεγαλόψυχου του Φιλεύσπλαχνου να πείς: «Eίναι ο Αλλάχ ο μοναδικός. Ο Αλλάχ ο ανεξάρτητος, τον οποίο όλοι ικετεύουν. Δεν τεκνοποιεί και δεν έχει γεννηθεί. Και δεν υπάρχει κανένας όμοιός του.

  Κοράνι κεφ 112 μέρο 30

  Εσείς είστε ο ανώτερος λαός του κόσμου όλοι, μόνον η πίστη σας μετράει και κανενός άλλου. Εχετε δικαίωμα ζωής και θανάτου και ιδιοκτησίας επάνω σε κάθε άλλον άνθρωπο που θα τολμήσει να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία σας και δεν θα ασπαστεί την πίστη σας.

  Ο Αλλάχ επιτάσει οι πιστοί του να είναι και κυρίαρχοι της γης όπου θα ζούν και μόνο αυτοί θα μπορούν να έχουν ιδιοκτησίες και μόνο εμείς θα μπορούμε να έχουμε τη γη.

  Ο Αλλάχ είπε ότι θα κατακτηθεί όλος ο πλανήτης και οι πιστοί του να έχουν τη γη και τις καλιέργειες.

  Οι άπιστοι δεν μπορούν να έχουν γη και καλιέργειες διότι αυτό ανήκει μόνο σε εμάς τους πιστούς.

  Οι άπιστοι θα λαμβάνουν μόνο από εμάς κατά πώς επιβάλει το ιερό ΚΟΡΑΝΙ μόνο την ελεημοσύνη.

  Κοράνι 9:12 «Και αν αυτοί σπάσουν τον όρκο τους μετά τη συμφωνία και κατηγορήσουν τη θρησκεία σας τότε πολεμήστε με τους αρχηγούς των απίστων.

  Κοράνι 8-12 «Θυμηθείτε ότι ο Κύριος σας ενέπνευσε τους αγγέλους με το μήνυμα
  : » Είμαι μαζί σας δώστε αντοχή στους πιστούς»

  ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΗΤΗΣ

  Μου αρέσει!

 74. Ο/Η Mitsos λέει:

  Λοιπόν τα πράγματα στη Μεσσαρά από καιρό έχουν ξεφύγει και είναι φως φανάρι ότι πρόκειται περί προβοκάτσας ΜΚΟ Συριζαίων οι οποίοι σπέρνουν το μίσος για να γίνει αιματοχυσία και στο τέλος να επιβάλουν την τάξη με τις μεθόδους Τσεχοσλοβακίας. Ουγγαρίας του 56. Είναι το περιβόητο δόγμα Ραγκόζιν.

  Καποιοι επέτρεψαν όλα αυτά τα χρόνια εντελώς παράνομοι μετανάστες από Βαλκάνια, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μ. Ανατολή, οι οποίοι ουδέποτε έστειλαν τα παιδιά τους σε ελληνικό σχολείο να κινούνται επί χρόνια και να εργάζονται στη Μεσσαρά. Τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά και σε λίγο θα γίνουν ορατά ακόμα και σε αυτούς που έχουν χώσει την κεφαλή τους στην άμμο ή θεωρούν ότι όλοι αυτοί είναι ευλογία γιατί μαζεύουνε τις τομάτες και τα αγγουροκολόκυθα στα θερμοκήπια. Αυτή τη στιγμή είναι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής και αυξάνονται γεωμετρικά. Θέλει δε ο Μουζάλας να κάνει και ένα Hot Spot και να μαζέψει μερικές χιλιάδς ακόμα δίπλα σε ένα στρατόπεδο που φέρει μαζί με τη Μαλακάσα τα περισσότερα πυρομαχικά και οπλισμό επιστρατεύσεως στην Ελλάδα. Το στρατόπεδο αυτό το φυλάνε καμιά δεκαριά στρατιώτες όλοι και όλοι. Με ολίγα λόγια ο Μουζάλας θέλει να βάλει Ταύρο σε υαλοπωλείο και έχει γράψει στα παλιά του τα παπούτσια όλους τους φορείς και τους κατοίκους που έχουν βγεί στα κάγκελα.

  Αλλά ας έρθουμε στον κύριο Φίλη. Όσοι θεωρούν ότι καλό είναι να καταργηθεί στην ουσία το μάθημα των θρησκευτικών και να λένε δηλαδή στους Ελληνες τις θολοκουλτουριάρικες μπούρδες του Φίλη ενώ οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα θα μαθαίνουν αυτά που γράφει το κείμενο που είναι από το Κοράνι στα σχολειά και στα τζαμιά, είναι ελεύθερος και έχει το δικαίωμα όπως είπα παραπάνω να πιστεύει στην Ουτοπία. Την εποχή που η Ελλάδα και η Ευρώπη ως σύνολο διέρχεται κίνδυνο εθνικού αφανισμού από τις ΜΚΟ οι οποίες θησαυρίζουν με τα λεφτά του Ευρωπαίου φορολογούμενου θεωρώ ότι κάθε συζήτηση για χαλάρωση των θρησκευτικών ηθών είναι βλακώδης ή εκ του πονηρού. Σε μια άλλη περίοδο και σε μια άλλη εποχή υπό άλλες συνθήκες καλό θα ήταν να αναθεωρηθεί η ύλη του μαθήματος. ΤΩΡΑ ΟΧΙ και όποιος υπουργός το πράξει είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ.

  Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη.

  Οι θρησκείες υπήρχαν επί χιλιάδες χρόνια, υπάρχουν και θα υπάρχουν και είναι τα βασικά εργαλεία άσκησης εξωτερικής πολιτικής όλων των Κρατών του Πλανήτη και πρώτης και καλύτερης της Αμερικής. Οποιος αυτό δεν το λαμβάνει υπόψιν του είναι σαν να θεωρεί ότι ο Ηλιος θα ξημερώσει αύριο από τη Δύση και θα βασιλέψει στην Ανατολή ή μπορεί ακόμα και να αμφισβητήσει την ύπαρξη της βαρύτητος και να δοκιμάσει να σαλτάρει από κανένα μπαλκόνι για να δει αν έχει δίκιο. Τα πράγματα ξεφεύγουνε στην Ελλαδα. Η κυβέρνηση κοιμάται και πολλές φορές προβοκάρει και ουδείς από αυτούς τους Κατσαπλιάδες ενδιαφέρεται για οτιδήποτε πλην του να εφευρίσκει καινούργιους φόρους για να διαλύσει ό,τι απέμεινε από τη λεγόμενη Μικρομεσαία Τάξη της Ελλάδος.

  Μου αρέσει!

 75. Ο/Η Ενη λέει:

  «Η σχετική πρωτοβουλία δεν είναι μια επιπολαιότητα της στιγμής, που η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί για τις εντυπώσεις και μόνο. Εδώ και τρία χρόνια, πολύ προτού δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία, έχει γίνει πολλή δουλειά στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με ευθύνη ενός άξιου εκπαιδευτικού, του Στ. Γιαγκάζογλου, και συμμετοχή πολλών ακόμη έγκριτων θεολόγων.»

  Τα υπόλοιπα εδώ:
  http://www.kathimerini.gr/876295/opinion/epikairothta/politikh/h-ekklhsia-desmia-twn-akraiwn-ierarxwn-ths » (σχολιο Βερολινεζου 25/9 21,13)

  υγ. Και στρακατρουκα να ητανε , ο «θορυβος» ειναι μεγαλος. Μονο οι εθελουσια κουφοι δεν τον ακουσαν.
  Πρωτοι και καλυτεροι τον ακουσαν οι ιεραρχες που….αιφνιδιαστηκαν και δινουν συνεχεια, αμυνομενοι, μπας και μπουν και αλλα θεματα σχετικά με τις σχεσεις τους με το κρατος.
  Ειτε απο αυτή την κυβερνηση ειτε απο αλλη μελλοντικα.
  Στο θεμα αυτό η κυβερνηση συριζα εχει ετσι κι΄αλλιως προβλημα με τους ανελ και τους ψηφοφορους τους. 😉

  Μου αρέσει!

 76. Ο/Η Mitsos λέει:

  2 είναι τα δόγματα των απανταχού υποστηρικτών της Αριστεράς και της Προόδου, του Ευρωκομμουνισμού και τα ρέστα. Το δόγμα Ραγκόζιν και η τεχνική Whataboutism όποτε πάει κανείς να τους αντιμετωπίσει με επιχειρήματα.

  Οι κύριοι έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική και τον λόγο όπως τον εννοούσαν οι Αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι. Πολύ φοβούμαι ότι θα οδηγήσουν τη χώρα αν παραμείνουνε στην εξουσία μέχρι το 2019 στην απόλυτη καταστροφή. Ο δε Κυριάκος από ό,τι φαίνεται τους στηρίζει κανονικά και ψηφίζει ό,τι δεν ψηφίζουν αυτοί. Είναι και η αδελφούλα του σε μια ΜΚΟ μαζί με την ξαδέρφη του τη Λυμπεράκη.

  Ξυπνάτε γιατί δεν θέλει πολύ μια χώρα να γίνει Συρία. Και η Συρία μια χαρά χώρα ήτανε μέχρι που την κάψανε οι φανατικοί μουσουλμάνοι που κουβαλήθηκαν εκεί από όλον τον Πλανήτη με εισητήρια που πλήρωνε το ΝΑΤΟ.

  Μου αρέσει!

 77. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ας δούμε και την άποψη ενός υποστηρικτή της εκκλησίας για να βγάλουμε άκρη.

  http://www.dimokratianews.gr/content/66979/orthodoxia-kai-thriskeymata-sto-sholeio

  Όπως γράφει στον νόμο 590/1977 προβλέπεται το δικαίωμα της ανάμιξης της εκκλησίας στον καθορισμό της ύλης των θρησκευτικών.Εάν η κυβέρνηση θέλει να αφαιρέσει το δικαίωμα αυτό πρέπει να αλλάξει το νόμο.
  Λέει ακόμη ότι η εκκλησία έχει πάρει απόφαση και δέχεται τη διδασκαλία και άλλων θρησκειών αλλά ζητάει το 80% της ύλης να είναι ορθοδοξία.Οπωσδήποτε το 80% είναι υπερβολικό αλλά νομίζω ότι εάν το πρόβλημα ήταν τα ποσοστά θα βρισκόταν κάποια λύση με μικρότερο ποσοστό.
  Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο περί μίξερ θρησκειών.
  Μάλλον έχουμε νέο φαινόμενο βιβλίου τύπου Ρεπούση που δεν παρουσίαζε μία άλλη ιστορική άποψη αλλά θόλωνε τα νερά σύμφωνα με ένα δήθεν μοντέρνο τρόπο.
  Ανεξιθρησκεία δεν είναι η παρουσίαση όλων μαζί των θρησκειών ανακατεμένες με αξιολογικές κρίσεις και συγκρίσεις κάποιου που δεν θέλει καμμιά.
  Πραγματική ανεξιθρησκεία είναι η παρουσίαση της κάθε μιας θρησκείας χωριστά με τα δόγματά της και τις εντολές της χωρίς φυσικά να παίρνει το βιβλίο θέση ότι αυτή ή η άλλη έχει δίκιο.
  Τις προοδευτικές κομπίνες τις έχουμε μάθει από την εποχή Σημίτη.

  Μου αρέσει!

 78. Ο/Η Αλικη λέει:

  Βερολινέζε, το οτι ηταν επικοινωνιακή στρακαστρούκα προκύπτει απο το σύνολο των περιστάσεων που συνθέτουν την τρέχουσα πολιτικη συγκυρία, σε συνδυασμό με τη φυσιογνωμία και τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ο καθενας αντλεί απο αυτα τα συμπεράσματα του και τοποθετείται αναλόγως. Ειναι ζητημα πολιτικής κρίσης.
  Είπαμε, …περι ορέξεως.

  ΥΓ: Δεδομένου οτι επιχειρηματολογεις με ασυνήθιστη εμπαθεια, μπαίνω στον πειρασμό να σου θυμίσω οτι με ανάλογο πάθος επιχειρηματολογούσες και στο παρελθον, υποστηρίζοντας την υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογες (με βαση ενα συγκεκριμενο -σεβαστό- σκεπτικό), οταν καποιοι απο εμας επισημαιναμε τους κινδύνους.
  Νομιζω οτι οι εξελιξεις μας δικαίωσαν.
  Ίσως, λοιπόν, η πολιτικη μας κριση να μην ειναι και τοσο για πέταμα.
  ΥΓ2: Η εμπαθεια με την οποια γινεται η παρούσα συζητηση, ακομη και εδώ, δείχνει πάντως οτι η κουτοπονηρη πολωτική τακτική των Συριζαιων αποδίδει καρπούς. Κριμα!

  Μου αρέσει!

 79. Ο/Η zepos λέει:

  @Ενη:«Οι συνταξεις εχουν κοπει και κοβονται απο ολους τους συνταξιουχους, απο το 2010 και μετα συνεχως, « Μάλιστα..αυτό είναι ένα «επιχείρημα του θίασου..
  Όμως οι περικοπές των συντάξεων, των μισθών και οι απολύσεις συμβασιούχων έγιναν οταν η χώρα είχε να αντιμετωπίσει τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα κάθε χρόνο. ΜΟΝΟ έτσι μπόρεσε η οικονομία να παρουσιάσει μικρό αλλά πραματικό πρωτογενές πλεόνασμα..
  Πλεόνασμα μικρό μεν αλλά έδωσε την ευκαιρία από το 2014 ήδη να κοκορεύονται οι Σαμαροβενιζέλοι και στη συνέχεια ο θίασος..
  Οι σημερινές άγριες περικοπές και οι αυξήσεις στους φόρους γίνονται με αυτό το δεδομένο, το ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ…Γίνονται φυσικά για να καλύψουν την ΑΡΝΗΣΗ των συριζανέλων να κόψουν κάτι από τις δημόσιες δαπάνες.. Το 2010 οι δημόσιες δαπάνες ΄ησαν το 52% του ΑΕΠ. Σήμερα το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% και οι δαπάνες έχουν πάει στο 55%..ενώ θα έπερε να έχουν μειωθεί το ίδιο ως ποσοστό αφού μπήκαμε σε ύφεση και πάλι..

  Μου αρέσει!

 80. Ο/Η zepos λέει:

  Αλίκη:«Βερολινέζε, μην ξεχνάς οτι η πωληση του Ελληνικου ηταν μνημονιακή δέσμευση.»
  Εχει ευθύνες η σημερινή αντιπολίτευση γιατί δεν το προχώρησε έγκαιρα. Φοβήθηκε από τις αντιδράσεις των μπαχαλάκιδων, οργάνων του θίασου…Αλλά!
  Ναι αλλά αυτό δεν υποχρεώνει τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές να ψηφίζουν θετικά σε πρόταση μιας τελείως αντιδημοκρατικής κυβέρνησης..
  Υπάρχει και το ΠΑΡΩΝ στη βουλά και η αποχή από τις ψηφοφορίες ώστε να περάσουν οι συριζονόμοι με δική τους αποκλειστική ψήφο.. Αυτό είχα προτείνει και για την κρίσιμη ψήφο για το 3ο μνημόνιο του θίασου.. Ετσι τους αφαιρούν κάθε δικαίωμα να λένε «ΜΑΖΙ ΤΑ ΨΗΦΙΣΑΜΕ»

  Μου αρέσει!

 81. Ο/Η Ενη λέει:

  «@Ενη:«Οι συνταξεις εχουν κοπει και κοβονται απο ολους τους συνταξιουχους, απο το 2010 και μετα συνεχως, « Μάλιστα..αυτό είναι ένα «επιχείρημα του θίασου.. »

  Oρεα..

  Κατα τα αλλα , μη μου κανεις μαθημα τα ιδια εγραφα κι΄εγώ τοτε για το ελλειμμα του ΚΑΚ που το αφησε κληρονομια στον Παπανδρεου κλπ. κλπ.

  Μου αρέσει!

 82. Ο/Η zepos λέει:

  Το οτι είναι βασικό επιχείρημα του θίασου είναι αναμφισβήτητο..Αυτό έγραψα και το συμπλήρωσα με τις σημειώσεις για το έλλειμμα…που ελειπαν

  Μου αρέσει!

 83. Ο/Η Αλικη λέει:

  Ζέπο, εχεις δικιο σε ο,τι αφορά στην ψήφιση του 3ου Μνημονίου απο την αντιπολιτευση. Κι εγω είχα τη γνωμη οτι επρεπε να απόσχουν και να τους αφήσουν να το ψηφίσουν μόνοι τους.

  Ομως, απο τη στιγμή που το ψήφισαν, θα ηταν ανακόλουθο να μην υπερψηφίσουν μια απο τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

  Μου αρέσει!

 84. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Εαν δεν το ψήφιζαν, δεν θα υπήρχε καν διάλογος με την ΕΕ. Ηταν η βασική προϋπόθεση για να μην εξαχθούμε όξω 🙂 Ετσι δέχτηκε ο Ολάντ να βάλει πλάτη.

  Η ξεφτίλα του συριζα, που σύρθηκε στα 4 ώστε να ακυρωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να βγει το ανακοινωθέν από τη σύσκεψη των αρχηγών θα μείνει να τους χαρακτηρίζει.

  Και μετά από ένα μήνα δεν είχε πρόβλημα ο κομαντάντε να πει «οι αυτοί ή εμεις». 🙂

  Μου αρέσει!

 85. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
  Το εγκαταλελειμμένο ιταλικό χωριό που «ανέστησαν» οι πρόσφυγες

  Πριν από 15 χρόνια, το μεσαιωνικό χωριό Ριάτσι, που δεσπόζει σε μια κορυφή λόφου στην νότια ακτή της Ιταλίας ήταν σχεδόν μια πόλη – φάντασμα με ετοιμόρροπα σπίτια και ένα σχολείο που απειλούνταν με κλείσιμο.
  ΕΘΝΟΣ On Line
  12:06, , ενημερώθηκε 12:07

  Οι κάτοικοι του χωριού «εξαφανίζονταν» ο ένας μετά τον άλλο προς τον ιταλικό Βορρά ή και το εξωτερικό, αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας.
  Αυτή η εικόνα της παρακμής άλλαξε άρδην όταν το χωριό δέχτηκε έναν ελεγχόμενο αριθμό μεταναστών, που πλέον ζουν και εργάζονται ως μέλη της κοινότητας, συντελώντας αποφασιστικά στην αναθέρμανση της οικονομίας αλλά και του πληθυσμού της.

  Πίσω από την «αναγέννηση», ο δήμαρχος της πόλης Ντομένικο Λουκάνο: «Δεν κάνω τίποτα άλλο από αυτό που θεωρώ καλύτερο για τη μικρή μας κοινότητα. Υπήρχαν εδώ άνθρωποι χωρίς σπίτι, και υπήρχαν και σπίτια χωρίς ανθρώπους. Είναι απλό».
  Πέρυσι, ο Λουκάνο μπήκε στη λίστα του περιοδικού Fortune ως ένας από τους 50 καλύτερους ηγέτες του κόσμου, ανάμεσα στον Πάπα Φραγκίσκο, το αφεντικό της Apple Τιμ Κουκ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

  Αυτή τη στιγμή περίπου 450 μετανάστες από 20 χώρες εκτός Ευρώπης ζουν στο Ριάτσε, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού του χωριού. Αναπόφευκτα, υπάρχουν στιγμές έντασης με τους ντόπιους – ωστόσο ο Λουκάνο έχει κερδίσει αρκετό σεβασμό για να υπηρετεί αυτή τη στιγμή την τρίτη θητεία του ως δήμαρχος.
  «Αυτό που ελπίζω από αυτήν την ιστορία, είναι να μεταδώσει ένα μήνυμα ανθρωπιάς, ελπίδας και αντιρατσισμού στον κόσμο», λέει σήμερα ο δήμαρχος.

  «Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ μετά από ένα δύσκολο και σκληρό ταξίδι. Ήταν πολύ επικίνδυνα για μένα, αλλά περισσότερο φοβήθηκα για την κόρη μου, λέει η 25χρονη Εσθέρ, που ταξίδεψε από τη Νιγηρία. «Χάρη στο Ριάτσε και τον δήμαρχό της, η κόρη μου έχει την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον εδώ».
  Πηγή: BBC

  http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/to_egkataleleimmeno_italiko_xorio_pou_anestisan_oi_prosfyges-64533486/

  Μου αρέσει!

 86. Ο/Η Αλικη λέει:

  Και αυτη η εκδοχή σωστη, σχο. Ηταν απο τη Σκύλλα στην Χάρυβδη η κατασταση για την αντιπολιτευση.

  Ειναι δύσκολο να ειμαστε απόλυτοι στην κριση μας για το πως επρεπε να δράσουν.
  Ίσως, πραγματι, να μην μπορουσε να γινει διαφορετικά.

  Μου αρέσει!

 87. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Το θέμα μάλλον πάει για λήξη.

  «Οπισθοχώρηση για το μάθημα των Θρησκευτικών σάλπισε ο υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις από την Εκκλησία.»

  http://www.iefimerida.gr/news/290831/imarton-eipe-o-filis-vazo-stin-akri-thema-me-mathima-ton-thriskeytikon

  Οπισθοχώρηση για το μάθημα των Θρησκευτικών σάλπισε ο υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις από την Εκκλησία.

  Σχεδόν 24 ώρες μετά την δήλωσή του ότι θα επιμείνει καθώς έχει την στήριξη του Πρωθυπουργού, ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στον Real fm εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός:

  «Εάν βοηθάει τη συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών να μπει στην άκρη το θέμα αυτό, βεβαίως και το βάζω. Δεν είμαι εγωιστής ούτε είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι είναι αμετανόητοι και συνομιλούν με το υπερπέραν. Είμαι γήινος άνθρωπος και θέλω να διευκολύνω τη συνεννόηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

  Για τους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου που ανέφεραν ότι είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν το σήμερα και θα πρέπει όλες οι πλευρές να εστιάσουν στα ζητήματα του σήμερα, ο κ. Φίλης τόνισε: «Υπάρχει μία άποψη ότι δεν πρέπει η συζήτηση να πηγαίνει στο παρελθόν αλλά να μένουμε στο παρόν και το μέλλον. Αυτό πιστεύω ότι είναι σωστό. Άλλωστε εγώ δεν έκανα μία εκτεταμένη αναφορά σε ζητήματα του παρελθόντος. Αναφέρθηκα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία και τον ρόλο της σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Τα ζητήματα αυτά συζητούνται δημοσίως, δεν τα ανοίγω εγώ. Η ουσία της θέσης μου πρέπει να αναπτυχθεί όταν προκύψει και όχι στον θεσμικό διάλογο Εκκλησίας και κράτους». Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. «Δεν με αφορά αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

  Για το εάν τον «αδειάζει» η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ο Νίκος Φίλης ανέφερε: «Δεν είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς και των κυβερνήσεών μας να αδειάζουμε, ούτε γίνονται εδώ παιχνίδια όπως γίνονταν σε παλαιότερες εποχές. Εδώ υπάρχει μία συλλογική λειτουργία που τον πρώτο ρόλο βεβαίως τον έχει ο πρωθυπουργός. Το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα νέα προγράμματα προφανώς και είναι μια επιλογή που έχει την θετική άποψη της κυβέρνησης».

  Μου αρέσει!

 88. Ο/Η Mitsos λέει:

  US Peace Council Representatives CONFRONT a hostile American press after visiting Syria, and learning that the American people are being lied to, grossly lied to.

  Μου αρέσει!

 89. Ο/Η zepos λέει:

  @σχο:«Εαν δεν το ψήφιζαν, δεν θα υπήρχε καν διάλογος με την ΕΕ. Ηταν η βασική προϋπόθεση για να μην εξαχθούμε όξω»
  Θεωρητική συζήτηση άνευ ουσίας βέβαια πλέον, αλλά δν θυμάμαι να ήταν προϋόθεση για την αποδοχή των διαπραγματεύσεων η θετική ψήφος της αντιπολίτευσης…αν εννοεις αυτό φυσικά..
  Στην περίπτωση που η αντιπολίτευση δήλωνε «παρών» ή απείχε από την ψηφοφορία, το 3ο μνημόνιο θα το ψήφιζε η τότε πλειοψηφία των συριζανέλων. Εάν και εκείνοι είχαν διαρροές τότε βέβαια θα υπήρχε σοβαρό πρό΄βλημα για τον Σύριζα, μικρότερο όμως για την χώρα..όπως αποδείχτηκε η καταστροφική πορεία τους..
  Ισχυρίζομαι οτι θα είχε δοθεί μια παράταση χρόνου από τους δανειστές για εκλογές και νέα πλειοψηφία.. Εκεί οι πολίτες θα ψήφιζαν με άλλα δεδομένα και οχι – όπως έγινε αργότερα – δεμένοι στην αντζέντα του τσίπρα, ο οποίος τότε με μαεστρία μεγάλου απατεώνα οδήγησε στην σφαγή την αντιπολίτευση και τους παλιούς συντρόφους του και στην αποθέωση του λαϊκισμού το συνοθύλευμα της γλίτσας που τον ακολούθησε..

  Μου αρέσει!

 90. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Η σύσκεψη στο προεδρικό, η ανακοίνωση που έθαβε το δημοψήφισμα του 62% και η ψήφιση ήταν πακέτο. Μου κάνει εντύπωση που έχεις αμφιβολίες για αυτό.

  Ηταν το κόστος που αποδέχτηκε η δημοκρατική αντιπολίτευση για να μην υπάρξει ανήκεστη βλάβη στη χώρα.

  Κάθε άλλη στάση θα οδηγούσε σε τραγικές καταστάσεις.

  Το ότι εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση για να κρατηθεί στην εξουσία ο κομαντάντε, ήταν παράπλευρη απώλεια.

  Οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν να μην τα … όλα, μόνο και μόνο γιατί η δημοκρατική αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στη χώρα και όχι σε αυτούς τους ηλίθιους. Τελεία. 🙂

  Μου αρέσει!

 91. Ο/Η Αλικη λέει:

  Σχο, επρεπε ομως να θέσουν στον Τσιπρα αυστηρούς όρους προτού παραχωρήσουν τη συναίνεση τους.

  Μου αρέσει!

 92. Ο/Η xberliner λέει:

  «Βερολινέζε, το οτι ηταν επικοινωνιακή στρακαστρούκα προκύπτει απο το σύνολο των περιστάσεων που συνθέτουν την τρέχουσα πολιτικη συγκυρία, σε συνδυασμό με τη φυσιογνωμία και τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ.»
  Το ζήτημα το έφεραν στη δημοσιότητα και το έκαναν θέμα οι παπάδες, όχι ο Φίλης. Όπως έγραψε και ο Αλιβιζάτος έχει γίνει εδώ και 3 χρόνια δουλειά από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Δεν το έφερε ξαφνικά ο Φίλης από το μηδέν. Και όποτε και όποια κυβέρνηση να το έφερνε πάλι τις ίδιες εθνικολαϊκιστικές κραυγές θα ακούγαμε από τους ρασοφόρους.

  «Ο καθενας αντλεί απο αυτα τα συμπεράσματα του και τοποθετείται αναλόγως. Ειναι ζητημα πολιτικής κρίσης.
  Είπαμε, …περι ορέξεως.»
  Η δικιά μου όρεξη λέει ότι ο υπουργός παιδείας έχει δικαίωμα να ασκήσει πολιτική στο υπουργείο παιδεία. Η κριτική γίνεται πάνω στην πολιτική, όχι στο αν φωνάζουν ή όχι οι ρασοφόροι.

  ¨»ΥΓ: Δεδομένου οτι επιχειρηματολογεις με ασυνήθιστη εμπαθεια, μπαίνω στον πειρασμό να σου θυμίσω οτι με ανάλογο πάθος επιχειρηματολογούσες και στο παρελθον, υποστηρίζοντας την υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογες (με βαση ενα συγκεκριμενο -σεβαστό- σκεπτικό), οταν καποιοι απο εμας επισημαιναμε τους κινδύνους.
  Νομιζω οτι οι εξελιξεις μας δικαίωσαν.»
  Δεν ξέρω για το πάθος, αλλά νομίζω ότι οι εξελίξεις εν μέρη με δικαίωσαν. Τότε υποστήριζα ότι ο συριζα πρέπει να γίνει αν είναι δυνατόν αυτοδύναμη κυβέρνηση για να τελειώσουν τα παραμυθάκια περί σκισίματος μνημονίων κάποιοων άλλων δρόμων κτλ. Ο ίδιος ο Τσίπρας το παραδέχτηκε ότι οι αυταπάτες τελείωσαν. Ο συριζα έχει ήδη κάνει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις από όσες όλες μαζί οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Και περίμενε να δεις τώρα με τον κόφτη τί άλλο θα κάνει; Αυτά δεν θα μπορούσε κάποιος άλλος να τα κάνει αν δεν τελειώναμε με τις αυταπάτες των ψηφοφόρων.

  «ΥΓ2: Η εμπαθεια με την οποια γινεται η παρούσα συζητηση, ακομη και εδώ, δείχνει πάντως οτι η κουτοπονηρη πολωτική τακτική των Συριζαιων αποδίδει καρπούς. Κριμα!»
  Η διαφορά μας είναι η εξής:
  ΕΓΩ: Θεωρώ ότι ο Φίλης έχει δίκιο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης θεωρώ το συγκεκριμένο ζήτημα σοβαρό. Υποστηρίζω το Φίλη (μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα).
  ΕΣΥ: Θεωρείς σημαντικότερο να κάνεις αντιπολίτευση στον Φίλη από το να υποστηρίξεις μια σωστή απόφασή του.

  Μου αρέσει!

 93. Ο/Η xberliner λέει:

  «Βερολινέζε, μην ξεχνάς οτι η πωληση του Ελληνικου ηταν μνημονιακή δέσμευση»

  Και το σύμφωνο συμβίωσης μνημονιακή δέσμευση ήταν;
  Αλίκης δεν αγοράζω σανό ούτε από αριστερά ούτε από το κέντρο ούτε από δεξιά.

  Μου αρέσει!

 94. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αλίκη, είναι μετρίως μέτριοι.

  Εγώ το βλέπω ανάποδα. Σε μια τόσο έκρυθμη κατάσταση μπορούσαν πολύ χειρότερα. 🙂

  Μου αρέσει!

 95. Ο/Η Αλικη λέει:

  Βερολινέζε, μου κανει εντύπωση το οτι εξακολουθείς να πιστεύεις οτι δικαιωθηκες εν μέρει.
  Προφανώς παραβλέπεις την οικονομική και αλλη καταστροφη που εχει προκαλέσει και εξακολουθει να προκαλει η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ/ψεκασμενων.

  Η αποφαση του Φίλη δεν ηταν σωστη, αν συνεκτιμηθεί ο τροπος, με τον όποιον πλασαρίστηκε, η συγκυρία, ο προφανής επικοινωνιακός στόχος και η προχειρότητα.

  Θα έλεγα μαλιστα οτι με τον τροπο αυτο «κάηκε» ενα ζητημα, το οποιο κάποτε θα πρεπει να αντιμετωπισθεί με σοβαροτητα και κατάλληλη προετοιμασία.

  Η συνεκτίμηση ολων των πιο πάνω συνθέτει αυτο που λεγεται «πολιτικο κριτηριο». Και πιστεύω οτι ως προς αυτο πέφτεις έξω, οπως έπεσες έξω και στην αρχική εκλογική υποστηριξη ΣΥΡΙΖΑ.

  Δεν θέλω να σου επιτρέψω τα περι «σανου». Δεν συμμετέχω στην εμπαθεια.

  Μου αρέσει!

 96. Ο/Η Αλικη λέει:

  Δεν εχεις άδικο, Σχο.

  Μου αρέσει!

 97. Ο/Η xberliner λέει:

  «Η αποφαση του Φίλη δεν ηταν σωστη, αν συνεκτιμηθεί ο τροπος, με τον όποιον πλασαρίστηκε, η συγκυρία, ο προφανής επικοινωνιακός στόχος και η προχειρότητα.»
  1. Τη φασαρία την έκαναν οι παπάδες όχι ο Φίλης.
  2. Ποτέ δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία να τα βάλεις με τους παπάδες. Θυμίζω την εκκλησιαστική περιουσία επί Τρίτση, τις ταυτότητες επί Σημίτη και τώρα το μάθημα των θρησκευτικών. 3 περιπτώσεις σε τελείως διαφορετικές χρονικές συγκυρίες με την ίδια αντιμετώπιση. Κ
  3. Δεν βλέπω καμιά προχειρότητα στο ζήτημα, πέρα από τη λάθος δήλωση του Φίλη για το ρόλο της εκκλησίας στην κατοχή (στο άλλο μισό για το ρόλο της στη χούντα είχε απόλυτο δίκαιο).

  Ακόμα περιμένω απάντηση γιατί δεν ξεσηκώθηκαν όλοι οι αντισυριζαίοι στο ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης.

  Μου αρέσει!

 98. Ο/Η Mitsos λέει:

  Πρώτον γιατί δεν ξεσηκώθηκαν στο σύμφωνο συμβίωσης? Ξεσηκωθηκαν και τελικώς δεν πέρασε το αρχικό σχέδιο του Συριζα που ήταν να δωθεί δικαίωμα υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Δεύτερον όσον αφορά τα περί ταυτοτήτων. Η εκκλησία δεν θέλει ηλεκτρονικές ταυτότητες και ο πολύς κόσμος στην Ελλάδα επίσης δεν θέλει. Αλλά θα περάσει το σχέδιο καθότι οι ηγεσίες των κομμάτων θέλουν. Τώρα εσένα προσωπικά τι σε κόφτει αν η ταυτότητα είναι ηλεκτρονική και το χρήμα ηλεκτρονικό?

  Εμένα με κόφτει η ιστορία με το ηλεκτρονικό χρήμα διότι όπου εφαρμόστηκε έφαγε 20% βουτιά το ΑΕΠ συνολικά. Τώρα αν νομίζει ο Τσίπρας ότι η Ελλάς θα αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα ας το φέρει το ηλεκτρονικό χρήμα, ούτως ή άλλως το 2018 τελειώνει το πρόγραμμα που υπέγραψε το 2015 μετά την περήφανη διαπραγμάτευση και άλλο πρόγραμμα δεν πρόκειται να υπάρξει. Η Ελλάς θα βγεί από το ευρώ και μάλλον και από την ΕΟΚ. Τώρα αυτό που γίνεται είναι η εξασφάλιση της γερμανικής κυριαρχίας στη μετά ΕΟΚ Ελλάδα.

  Ο κόσμος ξεσηκώνεται και θα τους πάρει φαλάγγι και τρέμουν. Η αρχή έγινε από το Ωραιόκατστρο που βγήκε ο Φίλης να απειλεί θεούς και δαίμονες. Το ίδιο του κάνει, έρχονται κινητοποιήσεις αγροτών που θα κόψουν την Ελλάδα στη μέση για μήνες, στα νησιά του Α. Αγαίου οι κάτοικοι έχουν βγει στα κάγκελα και θα χυθεί αίμα στο τέλος με τους αλληλέγγυους και τις ΣυριζοΜΚΟ. Η κυβέρνηση αυτή είναι ένα ζόμπι που περιμένει την ταφή του για να μην φωνάζει. Η αριστερά στην Ευρώπη για τα επόμενα 70 χρόνια τελειώσε. Θα μας απασχολήσει κατά το 2090 πάλι.

  Μου αρέσει!

 99. Ο/Η Mitsos λέει:

  Μου αρέσει!

 100. Ο/Η Αλικη λέει:

  Βερολινέζε, ο Φίλης ηταν αυτος που συνέδεσε το ζητημα της αναμόρφωσης του μαθήματος των θρησκευτικών με γενική επίθεση κατα της Εκκλησίας.
  Ο προφανής σκοπός ηταν η κατασκευη ενός βολικού εχθρού, η πόλωση και ο αποπροσανατολισμός της κοινης γνώμης, δεδομένης της εξαιρετικά αρνητικής για την κυβερνηση συγκυρίας (τηλεοπτικές άδειες κ.α).
  Αν αυτο δεν ειναι ο ορισμός του «σανου», δεν ξέρω ποιος θα μπορουσε να ειναι.

  Κι εγω περιμένω μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την λυσσώδη εκλογική υποστηριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχικές εκλογες.
  Το επιχείρημα «να καταστραφούμε για να μάθουμε» νομιζω οτι δεν αποτελει σοβαρη αιτιολογία.

  ΥΓ: Απορώ πως δεν αντιλαμβάνεσαι την γελοιότητα του να πουλάει αντικληρικαλισμο μια κυβερνηση, επι των ημερών της οποιας γινεται υποδοχή το Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κρατους και περιφέρονται άγιες εικόνες σε νοσοκομεία -αν δεν κανω λαθος.

  Μου αρέσει!

 101. Ο/Η Mitsos λέει:

  Κι εγω περιμένω μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την λυσσώδη εκλογική υποστηριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχικές εκλογες.
  Το επιχείρημα «να καταστραφούμε για να μάθουμε» νομιζω οτι δεν αποτελει σοβαρη αιτιολογία.

  Αν οι προηγούμενοι του Αλέξη που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα είχαν κάνει θάλασσα και την ήπιαν στις εκλογές και θα την ξαναπιούνε πάλι δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός. Αυτοί ευθύνονται και κάποιοι από αυτούς έπρεπε να κάνουνε παρεά του Τσοχατζόπουλου στη φυλακή. Θα έρθει η ώρα και αυτών όταν θα ωριμάσουν τα πράγματα. Την πτώση του Συριζα στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να την καρπώνονται ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο Λεβέντης και ο Ποτάμης πάντως. Αυτό το εύρημα έπρεπε να δίνει σε κάποιους τροφή για σκέψη αλλά μάλλον δεν έχουν και πολύ χρόνο να καθίσουν να σκεφτούν τι θα κάνουν στη μετά 2018 Ελλάδα. Ο Σόιμπλε έχει κάνει γνωστό σε κάθε τόνο, το ίδιο και η Λαγκάρντ ότι άλλη χρηματοδότηση της Ελλάδος μετά τη λήξη αυτού του μνημονίου δεν πρόκειται να υπάρξει και αυτό δεν βλέπω να απασχολει ιδιαιτέρως κανένα κόμμα.

  Μου αρέσει!

 102. Ο/Η xberliner λέει:

  «Κι εγω περιμένω μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την λυσσώδη εκλογική υποστηριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχικές εκλογες.»
  Δεν θυμάμαι να κάνω καμία λυσσώδη υποστήριξη στο συριζα.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 103. Ο/Η zepos λέει:

  @σχο:«Η σύσκεψη στο προεδρικό, η ανακοίνωση που έθαβε το δημοψήφισμα του 62% και η ψήφιση ήταν πακέτο. Μου κάνει εντύπωση που έχεις αμφιβολίες για αυτό.»
  Κάνεις λάθος για το πακέτο.. Είμαι σίγουρος γιατί τότε υπήρχαν πολλές φωνές μέσα στην ΝΔ που έλεγαν να ΜΗΝ ψηφίσουν θετικά, αλλά να διαλέξουν παρών ή αποχή..
  Δυστυχώς αυτές οι φωνές κατηγορήθηκαν οχι μόνο για την συγκεκριμένη στάση τους, αλλά περισσότερο για το ακροδεξιό παρελθόν τους και με αυτόν τον τρόπο πέρασε και στην ΝΔ η Καραμανλική άποψη της συναίνεσης με εκφραστή τον Μεϊμαράκη στην σύσκεψη, με κοινό ανακοινωθέν το οποίο ήταν στην πραγματικότητα θρίαμβος του απατεώνα. Πήγαν εκεί με διαμορφωμένη γνώμη της υπόκλισης και οχι της ανάγκης να διώξουν τον ψεύτη..
  Όσο για την σημερινή κεντροαριστερά..καλύτερα να μην αρχίσω.. Ολίγοι και εύκολοι..

  Εχει αποδειχθεί οτι στην Ελλάδα κάθε υποχώρηση σε συναίνεση προς χάριν της ομαλότητας, έχει τραγικές επιπτώσεις στον υποκλινόμενο. Ποτέ μια αντιπολίτευση δεν κέρδισε συμπάθειες και εν συνεχεία εκλογές με συναίνεση..Όσοι πολιτικοί αρχηγοί το δοκίμασαν, καταστράφηκαν κυριολεκτικά. Ενας από αυτούς ήταν ο ΓΑΠ οταν προτίμησε να ζητήσει συνεργασία από τον Σαμαρά αντί να αφήσει να τον ρίξουν και να πάει σε νέες εκλογές εν μέσω κρίσης..
  Σε άλλες δημοκρατικές χώρες της ΕΕ ίσως αυτό να θεωρείται προτέρημα και δείγμα δημοκρατικής ευαισθησίας. Εδώ εκλαμβάνεται ως ανικανότητα και αδυναμία..

  Μου αρέσει!

 104. Ο/Η χρυσηίς λέει:

  «Εμένα με κόφτει η ιστορία με το ηλεκτρονικό χρήμα διότι όπου εφαρμόστηκε έφαγε 20% βουτιά το ΑΕΠ συνολικά. »
  Καθώς το πλαστικό χρήμα θεωρείται ότι περιορίζει την παραοικονομία-φοροκλοπή , άρα αποκαλύπτεται ΑΕΠ , θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε σε ποιο κράτος συνέβη το αντίθετο, μειωση του αεπ , κατά 20% μάλιστα!

  Μου αρέσει!

 105. Ο/Η Mitsos λέει:

  Σε όλα τα κράτη όπου το χρήμα έγινε σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρονικό η ανεργία και το ΑΕΠ μειώθηκαν και μάλιστα πολύ. Το πείραμα έγινε σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ για ένα μικρό διάστημα. Επίσης στη Σουηδία όπου και εκεί εγκαταλείφθηκε. Επίσης στην Ιαπωνία για ένα διάστημα και εκεί έγινε για να υπάρξει τόνωση της αγοράς και όχι για τη φοροδιαφυγή αλλά δεν έφερε αποτέλεσμα.

  Οχι μόνο δεν μειώνεται η φοροδιαφυγή απεναντίας τα έσοδα του κράτους μειώνονται συνολικά και τελικά φτάνει σε ένα σημείο κορεσμού το σύστημα. Απόδειξη είναι ότι το σύστημα έχει γινει πλήρως ηλεκτρονικό στα καύσιμα και στα βενζινάδικα και η κλοπή έχει γίνει μεγαλύτερη από συγκεκριμένους οι οποίοι διαπλέκονται με κομματα και την εξουσία. Οι άλλοι που δεν επιτρέπεται να κλέβουν και δεν επιδιώκουν να διαπλέκονται ή δεν μπορούν να το κάνουν αφανίζονται από την πιάτσα.

  Τελικά όταν και αν εφαρμοστεί το σύστημα θα υφίσταται κλοπή από αυτούς που η εκάστοτε εξουσία θα επιτρέπει να κλέβουν. Με ολίγα λόγια σου λέει ο εκάστοτε πολιτικάντης ψήφισε με για να μπείς σε αυτούς που θα έχουν το δικαίωμα να κλέβουν. Αυτό δημιουργεί επιπλέον και το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού και κλείνει τον ανταγωνισμό. Ετσι μειώνεται το ΑΕΠ και αυξάνεται η ανεργία. Και αυτό παρατηρήθηκε σε κράτη όπου εφαρμόστηκε.

  Εδώ οι Συριζαίοι μαζί με τους τροικανούς έχουν πάρει φόρα και σχεδιάζουν συνολικά κατάργηση του χρήματος σε φυσική μορφή. Σε άλλα κράτη υπήρχε το ηλεκτρονικό μαζί με το χάρτινο. Εδώ η καταστροφή θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

  Εκτός των άλλων υπάρχει η τάση και έχει καταγραφεί όταν ο άλλος χειρίζεται ηλεκτρονικό χρήμα να γίνεται πολύ σπάταλος και να υπερδανείζεται. Κάπως έτσι έφτασε το ιδιωτικό χρέος της Σουηδίας και της Ολλανδίας σε υπερπολλαπλάσια ποσοστά του ΑΕΠ όπως και πολλών άλλων χωρών.

  Ας το κάνουν. Οσο δεν κάθεται κανείς σοβαρός οικονομολόγος να γράψει ένα βιβλίο οικονομικής ιστορίας στα ελληνικά και ένα όδηγο How to Run the Economy for Dummies θα τρέχουν οι Συριζαίοι προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης και χάσουν την πελατεία στο Δημόσιο να κάνουνε ό,τι τους κατέβει. Και δυστυχώς βλέπω ότι και οι Δεξιούληδες δεν θέλουν να τα βάλουνε με τα ρετιρέ, τους εργολάβους και τις κλεψιές στο Δημόσιο. Οσο θα συνεχίζει αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα και θα εξαφανίζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τόσο θα κάνουνε κύκλους γύρω από την ουρά τους και τόσο θα μειώνονται τα έσοδα.

  Αλλά ούτως ή άλλως ο χρόνος των Μνημονιακών και ΝεοΜνημονιακών τελειώνει. Το 2018 μετά από 8 χρόνια καταστροφής θα φέρει αλλαγές στην Ελλάδα. Το παγκόσμιο κλίμα αλλάζει, Ο Τράμπ βγαίνει στην Αμερική, η Μέρκελ βουλιάζει στη Γερμανία, η Λεπέν έρχεται και το κλίμα γενικά για όλους τους ΨευτοΚευνσιανούς που ζούνε πίνοντας το αίμα του μικρομεσαίου τελειώνει. Ας φορολογήσουν και τα παράθυρα όπως έλεγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, δεν προλαβαίνουν ο χρόνος τους τελείωσε.

  Μου αρέσει!

 106. Ο/Η Mitsos λέει:

  Καμιά οικονομία στον κόσμο όπου καταργήθηκε η ελευθερία και η ισονομία δεν πήγε καλά από την εποχή του Μίνωα μέχρι σήμερα. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία για όποιον θέλει να ανοίξει κανένα βιβλίο. Οπου δε όλη η οικονομία έγινε κρατική μετά από 72 χρόνια πιάσανε τα μπουρδέλα όλο του πλανήτη και αν δεν έβγαινε ένας Πούτιν φιλελεύθερος άνθρωπος να βάλει τάξη τώρα δεν θα υπήρχε ρωσικό κράτος θα ήταν 25 κομμάτια. Το ηλεκτρονικό χρήμα και η φορολογία όταν υπερβαίνει ένα όριο σκοτώνουν την οικονομία. Αλλά οι Συριζαίοι όπως και πολλοί άλλοι που το παίζουνε φιλελευθέροι και έχουν πιάσει οικογενειακώς καθένας από ένα βυζί του κράτους και το βυζαίνουν από μωρά, δεν δύναται να το καταλάβουν. Οσο δεν το καταλαβαίνουν τόσο θα βουλιάζει η χώρα στο βούρκο. Χώρα χωρίς νόμισμα όπου το κράτος να ελέγχει την κοπή και να αφήνει ελεύθερη την οικονομία να εργαστεί πάει στο διάολο. Η μοίρα του είναι να αδειάζει για να μην πεθάνει ο πληθυσμός του από την πείνα και αυτό γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Οι Ελληνες φεύγουν και τους αντικαθιστούνε Σομαλοί, Πακιστανοί, Αφγανοί οι οποίοι θέλουν και αυτοί να φύγουν αλλά τους κρατάει ο Μουζάλας φυλακισμένους.

  ΑΜΑ ΘΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΛΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

  Αυτοί εδώ και δεκαετίες αυτό κάνουν. Διαπλέκονται και κλέβουν από όπου μπορούν και δεν μπορούν. Για αυτό πεθάνανε τη χώρα και στο τέλος φέρανε το κωλόπαιδο για να βάλει την ταφόπλακα. Αλλα δεν θα προλάβει ούτε αυτός ούτε οι άλλοι. Ο χρόνος τους τελειώνει και το ξέρουνε καλά.

  Μου αρέσει!

 107. Ο/Η χρυσηίς λέει:

  Μείωση του ΑΕΠ και πλαστικό-ηλεκτρονικο χρήμα , δεν φαίνεται πάντως να έχουν καμιά σχέση.

  «Το 2016, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο θα ξοδέψουν περίπου 23,2 τρισ. δολάρια σε συναλλαγές μέσω καρτών και 22,6 τρισ. δολάρια σε μετρητά.
  Σύμφωνα με το MarketWatch, η μεγαλύτερη ανάπτυξη στη χρήση καρτών από το 2015 μέχρι το 2016 έχει σημειωθεί στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που αντιστοιχεί σε συναλλαγές αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων. Ακολουθεί η Βόρεια Αμερική, με μια αύξηση 187 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία.
  Η αύξηση των χρεωστικών καρτών είναι ένας ακόμη λόγος για την υποχώρηση των μετρητών τα τελευταία χρόνια. Η χρήση χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά περίπου 8% παγκοσμίως σε όρους κυκλοφορίας καρτών, από το 2015 μέχρι το 2016. Βάσει του ίδιου κριτηρίου, η χρήση πιστωτικών καρτών ενισχύθηκε κατά περίπου 5% σε όλο τον κόσμο.»
  http://www.economy365.gr/article/14420/plastiko-hrima-xeperna-ta-metrita-gia-proti-fora-pagkosmios

  Μου αρέσει!

 108. Ο/Η Mitsos λέει:

  Λέω κυρία Χρυσήιδα :

  «Εδώ οι Συριζαίοι μαζί με τους τροικανούς έχουν πάρει φόρα και σχεδιάζουν συνολικά κατάργηση του χρήματος σε φυσική μορφή. Σε άλλα κράτη υπήρχε το ηλεκτρονικό μαζί με το χάρτινο. Εδώ η καταστροφή θα είναι πολύ μεγαλύτερη.»

  Και εσύ μου απαντάς ότι το πλαστικό χρήμα παγκοσμίως αυξήθηκε η χρήση του κατά 8%. Εδω μιλούμε για ολική βίαιη κατάργηση μετρητού χρήματος σε μια χώρα που είναι κατεστραμμένη οικονομικά με ανεργία 30% και βάλε και όπου το μόνο που δεν φορολογείται είναι ο αέρας που αναπνέουμε.

  Το πλαστικό χρήμα αυξάνεται όλο και περισσότερο η χρήση του διότι οι αγορές γίνονται μέσω ιντερνετ πλέον και κλείνουν τα παραδοσιακά μαγαζιά. Αυτό δεν φέρνει μείωση ΑΕΠ? Θα φέρει σε κάποιες χώρες και σε άλλες θα φέρει αύξηση. Οι παραδοσιακές χώρες που δεν έχουν ανάπτυξη στα ηλεκτρονικά και στους υπολογιστές θα χάσουν. Οι χώρες σαν την Αμερικη και την Ιαπωνία, την Ινδία και την Κίνα θα κερδίσουν. Αλλάζει το παγκόσμιο εμπόριο. Για αυτό άλλωστε έκλεισαν και όλα τα βιβλιοπωλεία. Τα διέλυσε το Αμαζον και τα Kindle eReaders. Τα βιβλιοπωλεία που κλείσαν στην Αθηνα πόσους απέλυσαν? Πόσους προσέλαβε η Amazon στην Αμερική? Κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει σε παγκόσμιο επίπεδο από αυτές τις αλλαγές. Ακόμα και αυτοί που έχουν λεφτά αν γίνει αυτό δεν θα πηγαίνουν με παραδοσιακό τρόπο για ψώνια. Τα μαγαζάκια στην πιάτσα θα αποχαιρετήσουν τον Ηλιο. Τελείωσε ο εμποράκος. Θα παίρνει ο άλλος ένα ζευγάρι παπούτσια από το Ίντερνετ και θα τα παίρνει και φτηνότερα.

  Δεύτερον δεν είναι υποχρεώτικο ο άλλος να χρησιμοποιεί το πλαστικό χρήμα, ούτε έχει καταργhθεί το μετρητό σε χαρτί και η επιταγη στα άλλη κράτη.

  Εδώ μιλούμε για ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. Αυτό είναι το σχέδιο Δρακουλέσκου-Τσακαλώτου-Σταθάκη για την Ελλάδα προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης και χαθεί η πελατεία των ΔΥ.

  Στον υπόλοιπο πλανήτη δεν φορολογούν το 70% του παραχθέντος εισοδήματος με έμμεσους και άμεσους φόρους. Αν εδώ έρθει το ηλεκτρονικο χρήμα και γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ θα τα μαζέψουν και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες και θα την κάνουν από το Ελλάντα και θα μείνουνε οι ΔΥ μαζί με τους Πακιστανούς στα Hot Spot, τους Συνταξιούχους και τον Τσακαλώτο να περιμένουνε να ζήσουνε φορολογώντας ο ένας τον άλλο. Ο κόσμος είναι ΧΩΡΟΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΩΝ και καθένας πάει τα λεφτά του όπου θέλει. Αυτό είναι το Μααστριχτ που ψήφισε με χερια και με πόδια το 1992 όλος ο πολιτικός κόσμος πλην ΚΚΕ. Παρότι το ψήφισε αρνείται να καταλάβει τι έχει ψηφίσει.

  Εγώ τα είπα και αμαρτία ουκ έχω. Προχθές την έκανε και η ΝΟΥΝΟΥ που έπαιρνε το περισσότερο γάλα στη Θράκη αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατοντάδες αγελαδοτρόφους, και έπονται και άλλοι που περιμένουν να την κάνουν. Το 2018 που θα φάει το κλωτσήδι η χωρα από την ΕΟΚ και θα πάει σε μια δραχμή που το μόνο που θα κάνουνε οι τσόγλανοι θα είναι να την υποτιμούν για να κάνουνε τα 48 ακίνητα που έχει ο καθένας 108. Δεν ξέρω που θα βρίσκουνε γάλα να ταίζουν τα παιδιά τους οι Ελληνες.

  Η οικονομία είναι ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ και ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει προ πολλού χάσει κάθε έννοια εμπιστοσύνης στη χώρα όπως και οι χρηματαγορές για αυτό άλλωστε πήγανε τα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα στο 10% και μπήκε η χώρα στα μνημόνια. Ακόμα δεν το κατάλαβαν αυτοί που την κυβερνούν και πολύ φοβούμαι και αυτοί που την κυβερνούσαν και θέλουν να την ξανακυβερνήσουν. Επίσης με την ανεργία και τη φτώχεια που υπάρχει δεν έχει ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ότι θα πουλήσει αυτό που παράγει στην πιάτσα. Για αυτό την κάνει και αποχαιρετά το μπουρδέλο και πολύ καλά κάνει. Οταν αυτοί που κυβερνούνε αυτό το κωλοχανίο θα βάλουνε μυαλό μπορεί κάτι να αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Μέχρι τότε θα μοιράζουνε τις καταθέσεις του Ελληνα πολίτη σε κάτι Καλογρίτσες και κάτι Αλαφούζους με ενέχυρο κάτι βοσκοτόπια στην Ιθακη και τη βιντεοθήκη του Σκάι..

  Μου αρέσει!

 109. Ο/Η Ενη λέει:

  Σχετικά με το ποστ

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/epistolh-ierwnymoy-sta-kommata-to-mathhma-twn-thrhskeytikwn-den-einai-skotadismos.4286900.html

  Παναγία μου, μια επιστολη ποταμος του Ιερωνυμου. Φυσικά δεν τη διαβασα ολη, ηταν αδυνατο, ομως

  με ολη αυτή την επιχειρηματολογία των Κληρικων, γιατί πουθενα δεν αναφερονται και στους ιδιους τους μαθητες;; γιατί οι μαθητες απορριπτουν αυτο το μαθημα ως ακρως αδιαφορο;; ενας εκσυγχρονισμος του δεν θα ηταν επωφελης και για την ιδια την εκκλησία;; μπορει η λεξη «παπαδαριο» που ειναι πολυ λαοφιλης στην ελληνικη κοινωνια να εξαφανιζονταν, οταν και η εκκλησία θα εμφανιζονταν ως ενας θεσμος «αξιοσεβαστος» και θα κερδιζε την εκτιμηση των πιστων και οχι την λατρεια των θεουσων.

  Μου αρέσει!

 110. Ο/Η Ενη λέει:

  Χρυσηΐς, εχεις δικαιο αλλα βαζεις γκλομπαλ θεματα, τα οποια χρειαζονται και αναλογο ακροατηριο.

  Γιατι καλυτερα δεν αναφερεις οτι σε ολες τις αναπτυγμενες κοινωνίες το πλαστικο χρημα χρησιμοποιειται τωρα και δεκαετιες, και ως χρεωτικες καρτες , και ως, πιστωτικες οπως ακομα και ως βιβλιο επιταγων (που χρησιμοποιουν πολλοι, για μικροσυναλλαγες, οπως ενας μισθωτος η οποιοσδηποτε εχει εναν λ/σμο σε τραπεζα
  Χωρίς να εχουν καταργηθει φυσικά και οι συναλλαγες με χρημα.

  Στην Ελλαδα με την μεγαλη φοροδιαφυγή που υπαρχει , το πλαστικο χρημα ειναι μια μεθοδος που θα επρεπε να εχει καθιερωθει τωρα και πολυ καιρό.

  Μου αρέσει!

 111. Ο/Η Mitsos λέει:

  ην απόφασή της να κλείσει το βιβλιοπωλείο της «μετά από 100 χρόνια λειτουργίας στον χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας» ανακοίνωσε η οικογένεια Ελευθερουδάκη με ανάρτησή τους στο facebook.

  Αναλυτικά όλη η ανάρτησή τους:

  «Βιβλιοπωλείo Eλευθερουδάκη “έξω απ’ το κουτί”. Το περιτύλιγμα αλλάζει – το προϊόν παραμένει

  Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία νέα αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας “βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.

  Γιατί το κάνουμε; Ας πάμε λίγο πίσω.

  Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. Έπειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν – και επέζησαν. Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σε αυτό.

  Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80’ς έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.

  Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω…

  Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;

  Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

  Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο ιστότοπος του Ελευθερουδάκη, books.gr, συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ θα γίνει bazaar βιβλίου 15-26 Σεπτεμβρίου.

  Μου αρέσει!

 112. Ο/Η xberliner λέει:

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο εδώ, που αναδεικνύει ότι 1) η αντίδραση στο Φίλη από τους περισσότερους προέρχεται είναι επειδή είναι κότες μπροστά στο παπαδαριό (και άρα για μένα δεν είναι κεντρώοι, φιλελεύθεροι ή αριστεροί, αν γινόταν για λόγους άλλους θα είχαμε την ίδια αντίδραση στο σύμφωνο συμβίωσης που το παπαδαριό αντέδρασε πιο πολιτισμένα) και 2) για όποιους λόγους και αν υπάρχει η αντίδραση, αυτή στην πράξη, άσχετα από τις προθέσεις, ισοδυναμεί με σύμπλευση με το δεξιό εθνικολαϊκισμό. Άλλωστε ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

  http://www.lifo.gr/articles/opinions/115559
  «Αν δίδασκαν π.χ. πως ο ίδιος ο Ιησούς προειδοποίησε ότι «ἐπείνασα γάρ, καὶ οὐκ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ οὐκ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ οὐ περιεβάλετέ με, ἀσθενὴς καὶ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐκ ἐπεσκέψασθέ με (από το κατά Ματθαίον), ότι ακόμα και η Ορθοδοξία (δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο) έχει καταδικάσει σαν αίρεση τον φασίζοντα εθνοφυλετισμό ήδη από το 1872, έστω για λόγους σκοπιμότητας. Να λειτουργούν δηλαδή συνεκτικά και όχι ανταγωνιστικά, να αναδεικνύουν εκείνα τα σημαντικά που ενώνουν τους ανθρώπους αντί να τους χωρίζουν – αυτά ακριβώς είναι που δε θέλουν με την καμία οι διάφοροι Αμβρόσιοι και Σεραφείμ γιατί έτσι βλέπεις «ξεβρακώνονται» εκ των έσω. Ευκταίο βέβαια θα ήταν να αντιμετωπίζουν επίσης κριτικά την ίδια την έννοια του θρησκεύεσθαι… «

  Μου αρέσει!

 113. Ο/Η Mitsos λέει:

  Αν γίνει υποχρεωτικό το ηλεκτρονικό χρήμα στην Ελλάδα και καταργηθεί το κανονικό παραδοσιακό χάρτινο όπως την έπαθε ο Ελευθερουδάκης και οι λοιποί βιβλιοπώλες που κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο θα την πάθει όλη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που ασχολείται με το εμπόριο. Τα δε λεφτά που θα βγαίνουν έξω από τη χώρα θα είναι πολύ περισσότερα αφού το λιανεμπόριο θα τελειώσει. Το ισοζύγιο θα γίνει ακόμα πιο αρνητικό. Οπως είναι τώρα η κατάσταση με την υπάρχουσα ανεργία και την υπερφορολόγηση θα φύγουν και οι τελευταίοι επιχειρηματίες για Βουλγαρία.

  Τώρα το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο θα το δούμε ´οπως επίσης θα δούμε ποιος καταλαβαίνει τα διεθνή θέματα και ποιος είναι βλάκας κυρία Ενη. Το χω ξαναπεί αν κυβερνηθεί η χώρα μερικά χρόνια ακόμα με τον τρόπο που κυβερνάται με βάση το ρητό «ΕΥΡΩ ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ» θα μείνουνε στη χώρα οι Πακιστανοί, οι συνταξιούχοι που και για αυτούς δεν βάζω το χέρι μου στο ευαγγέλιο διότι πάνε σε χώρες των Βαλκανίων και ξοδεύουν τις συντάξεις τους εφόσον εδώ τα λεφτά δεν φτάνουν για να επιβιωσουν, οι ΔΥ και ο Τσακαλώτος μέχρι και αυτός να φύγει νύχτα με ελικόπτερο.

  Κάποιοι συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του Milton Freidman τα λέγανε από το 97 ότι το ευρώ θα διαλύσει την Ευρώπη. Οι πολλοί βέβαια δεν ακούγανε γιατί νομίζανε ότι η Ευρώπη θα γίνει Αμερική. Καθένας στην Ευρώπη έχει τη γλώσσα του, τη χώρα του, τη σημαία του, το στρατό του, τα εθνικά του συμφέροντα, τα ήθη και τα έθιμά του. Στην Αμερική υπάρχει ένα κράτος, μια γλώσσα μια σημαία.

  O Wynne Godley τα έγραφε στον Economist από το 92 ότι η Ευρώπη θα διαλυθεί λόγω του ευρώ.

  Γράφει στο άρθρο του στον Economist το 1992 :

  » If a country or region has no power to devalue, and if it is not the beneficiary of a system of fiscal equalisation, then there is nothing to stop it suffering a process of cumulative and terminal decline leading, in the end, to emigration as the only alternative to poverty or starvation. I sympathise with the position of those (like Margaret Thatcher) who, faced with the loss of sovereignty, wish to get off the EMU train altogether. »

  Αμα θες κυρία Ενη διάβασέ το και ίσως καταλάβεις τα διεθνή θέματα που δεν καταλαβαίνω εγώ που φωνάζω από το 2000 ότι το ευρώ θα διαλυσει την Ελλάδα και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα και επιβεβαιώνομαι κάθε μέρα και στο ζήτημα του προσφυγικού. Μας κάνανε οι Ευρωπαίοι μαζί με τους Ιταλούς τον Απόπατο της Ευρώπης. Η Ιταλία έχει ένα πρόβλημα τη Λαμπεντούζα. Η διαφορά είναι ότι εδώ θα γίνει μια Λαμπεντούζα ολόκληρη η Ελλάδα. Και τότε θα δω τι θα πρωτοπληρώνει το Κωλόπαιδο τις συντάξεις, τους μισθούς των ΔΥ, τα έξοδα των ενοπλων δυνάμεων απέναντι σε μια Τουρκια που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ ή τα Catering που θα ταίζουνε τους προσκεκλημένους της Τασούλας.

  http://www.lrb.co.uk/v14/n19/wynne-godley/maastricht-and-all-that

  Μου αρέσει!

 114. Ο/Η physicist λέει:

  Βερολινέζε, συγγνώμη αλλά παρόλο που συμφωνώ μαζί σου στο ζουμί, το άρθρο του κ. Θ. Αντωνόπουλου το οποίο παραθέτεις είναι αχταρμάς. Το τι έχει ανακατέψει μέσα ο άνθρωπος για να φτάσει στον διαχωρισμό καλών και κακών που επιχειρεί, δεν περιγράφεται. Νομίζω πρόκειται για συνήθη αδυναμία των (αυτοανακυρηγμένων) διανοούμενων-κριτικών σχολιαστών, να μη μπορούν να πειθαρχήσουν απέναντι στην τάση τους να δείχνουν ότι έχουν δήθεν ολική εικόνα των πραγμάτων.

  Δεν γράφω λεπτομέρειες ελπίζοντας ότι αρκεί το παραπάνω για να δεις το point μου, που λένε.

  Μου αρέσει!

 115. Ο/Η Αλικη λέει:

  Βερολινέζε, αν -μετα απο όσα έγιναν- εξακολουθείς να πιστεύεις οτι η στρακαςτρουκα Φίλη υπήρξε ο πιο ενδεδειγμένος τροπος για να τεθεί το ζητημα της σχέσης Κρατους-Eκκλησιας, και οτι ετσι προωθήθηκε η υποθεση του διαχωρισμού, δεν εχω παρα να σε συγχαρώ για το πολιτικο σου κριτηριο!

  ΥΓ: Τοσο μονο που κατάφερε ο Φίλης ηταν να αναδειχθεί το οτι στη σχετική διένεξη το πάνω χέρι το εχει η Εκκλησία. Μεγαλη επιτυχία, τι να σου πω!!
  ΥΓ1: Τουλαχιστον οι κότες τρώνε καλαμπόκι και οχι σανό!

  Μου αρέσει!

 116. Ο/Η Αλικη λέει:

  Διορθωση:…ΥΓ …το μονο

  Μου αρέσει!

 117. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Θυμάμαι παλιά που κάναμε αναλύσεις για την πολιτική και λέγαμε για το πι μικρό και το πι ..μεγάλο.
  Ορέες εποχές! Είμεθα και ..μικροί και γενικώς όλος ο ..κόσμος ήταν δικός μας (αφού μπορούσαμε να τον αλλάξουμε όχι μόνον εθνικά αλλά και γκλόμπαλ-μπορώ να σας πω).
  Παρόλα αυτά αυτό περί διάκρισης της Πολιτικής με την πολιτική και τη σχέση της ήταν όντως ενδιαφέρον και ήταν χρήσιμο.
  Θα έλεγα λοιπόν ότι ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για το θέμα (ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση σήμερα του θέματος του Υπουργείου και της ύλης) ότι συμφωνώ με τον Βερολινέζο στο γενικό.
  Ήτοι ότι σήμερα είμαστε στην εποχή που φαίνονται τα επίχειρα του ότι για δεκαετίες υποκαταστήσαμε την Πολιτική (με πι μεγάλο) από την πολιτική (πολιτική μικρό).
  Και σήμερα που ο πολιτικός κόσμος (όχι μόνον τα κόμματα του έως τώρα πολιτικού συστήματος που τα έκαναν ..μαντάρα, αλλά και τα …γουαναμπή) αδυνατεί να συμμετάσχει στο κοινωνικό γίγνεσαθαι έχουμε ανάγκη από το να αποκαταστήσουμε τη σχέση.
  Γιατί τον κατήφορο του βολουνταρισμού τον έχουμε πάρει για τα καλά και ως γνωστόνόπως έλεγε και ..κάποιος το τέλος του κατήφορου είναι ο πάτος.
  Καταρχήν λοιπόν δεν με ενδιαφέρουν οι σκιαμαχίες (δε λέω για εδώ μέσα, νάμαστε ..ξηγημένοι, για να μη μου λέτε μετά :lol:) για το αν είναι οι στοχεύσεις του Φίλη αυτές ή οι άλλες και για να ακούσω κάποιον από τις πολιτικές δυνάμεις θέλω πρώτα να μου ξεκαθαρίσει τη θέση του για το θέμα (αυτό που λέει ο Βερολινέζος) και μετά βλέπουμε.
  Και το εννοώ έτσι «βλέπουμε». Καμία απριόρι στήριξη σε κανέναν επειδή αποκαλύπτει το πόσο κακός (πολιτικός) ..χαρακτήρας είναι ο αντίπαλός του.
  Και ο Κυριάκος(*) και το ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές κεντροαριστερές και κεντροδεξιές δυνάμεις γενικότερα (με τις πούρες αριστερές ή δεξιές βλέπεουμε είναι πιο προβλέψιμες)
  Δυστυχώς ή ευτυχώς η διαμάχη σήμερα μεταξύ των κομμάτων εξουσίας είναι δευτερευούσης σημασίας, τώρα αν ΄..κάποιοι βλέπετε μάχες σκοτός με φως στη αντιπαράθεση ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ, εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι.
  Αυτό το έχουμε αν’αγκη για το σύνολο των ζητημάτων.

  Παρακάτω θα έλεγα ότι βεβαίως η πολιτική (με πι μικρό λέμε) δεν πρέπει να υποκαθιστά και να δυναστεύει την Πολιτική αλλά χρειάζεται και δεν πρέπει να την συγχέουμε με την λεγόμενη μικροπολιτική.
  Σε αυτό το επίπεδο με καλυψε ο Δεξιός (όχι πιθανά στη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά στην οπτική του.
  Καθότι όπως είπε και ο Μήτσος πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, κάτι με το οποίο ..συμφωνώ και εγώ 😆
  Παρεμπιτπόντως και αυτό που λέει ότι το περιεχόμενο της ύλης πρέπει να είναι ανάλογο και για όσους παρακολουθούν θρησκευτικά ΄και για όσους εξαιρούνται είναι πολύ σωστό.

  (*) Αλίκη δεν χρησιμοποιώ υποκοριστικό, καθότι είναι από τους λίγους πολιτικούς που η χρήση του θεωρείται από ..κάποιους 😉 σαν ένδειξη έλλειψης σεβασμου. Θα μου πεις ότι φταίει ότι το Ντόρα δεν είναι κακό και το Κούλης είναι και θα σου πω εγώ δεν το βλέπω αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό 😆

  Μου αρέσει!

 118. Ο/Η Mitsos λέει:

  Επεισόδια με ένταση στο Ρέθυμνο λόγω προσφυγικού (video)

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/09/2016, 12:57
  Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2016, 14:35
  Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου μετά από τα επεισόδια που ξέσπασαν γύρω στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στον χώρο μπροστά από το δημαρχείο με αφορμή τη συζήτηση του προσφυγικού ζητήματος στο δημοτικό συμβούλιο το μεσημέρι.
  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1354046&srv=127

  Μου αρέσει!

 119. Ο/Η Αλικη λέει:

  Αναγνωστη, δεν εχεις δει ακομη; Εκπλήσσομαι!

  Μου αρέσει!

 120. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Αναγνώστης ο αθηναίος 28 Σεπτεμβρίου 2016 στο 15:30 +++++

  Και ενας λογοτεχνικος αφορισμος απο το βιβλιο* που διαβαζω τωρα, αν και το ειχα αγορασει παλαιοτερα.(Αναφερεται στην Ινδια, αλλα ειναι παγκοσμιας ισχυος)

  Όλοι ήξεραν για τα φακελάκια…..Όλοι κέρδιζαν και ήταν πολύ ευχαριστημενοι. «Το χειρότερο πράγμα με την διαφθορά που έχει επιλεγεί ως σύστημα διακυβέρνησης «… «είναι ότι δουλεύει απίστευτα τέλεια». σελ. 215

  *Σανταράμ, Γκρέγκορι Ντέιβιντ Ρόμπερτς
  μετάφραση: Ευαγγελία Μούμα
  Διήγηση, 2007, 973 σελ.

  Μου αρέσει!

 121. Ο/Η Ενη λέει:

  Αναγνωστα, που περιδιαβαζες και χαθηκες; Οι αναλυσεις σου παντα περιλαβανουν το ολον με ολιγον Αραμαΐκη. 🙂

  Διαβαζω οτι στη βουλή ο μεν Σταυρος (ποταμι) ζητησε να τεθει σοβαρά το θεμα διαχωρισμου Κρατους-Εκκλησιας, ενω ο Καμμενος αντεδρασε δυναμικά σε ενα τετοιο ενδεχομενο.
  Να που και οι στρακαστρουκες φερνουν τελικά στην επιφανει. θεματα που στο παρελθον σκονταψαν ……. (νομιζω τα θυμισε ο Βερολινεζος περι Τριτση κ.α.)

  Μου αρέσει!

 122. Ο/Η Ενη λέει:

  επιφανεια (διορθωση για τους σχολαστικους)

  Μου αρέσει!

 123. Ο/Η Ενη λέει:

  Βερολινεζε,

  http://www.lifo.gr/articles/opinions/115559

  Μολις τωρα το διαβασα. Του δινω ανεπιφυλακτα ενα πενταστευρο. 🙂

  Μου αρέσει!

 124. Ο/Η Mitsos λέει:

  Aν επιχειρηθεί να γίνει διαχωρισμός εκκλησίας κράτους σήμερα, απλώς οι τράπεζες θα χρειαστούν άλλη μια ανακεφαλαιοποίηση και το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει εκατοντάδες ακίνητα τα οποία πήρε από την εκκλησία σε διάφορες φάσεις. Η όλη διαδικασία σήμερα αν ξεκινήσει θα τελειώσει σε καμιά εικοσαετία αλλά για να ξεκινήσει πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Φίλης στον Τσακαλώτο πού θα βρεθούν καμιά εικοσαριά δις για να ανακεφαλαιοποιηθεί από την αρχή το τραπεζικό σύστημα.

  Καλές λοιπόν οι κουβεντούλες αλλά όπως είπε κάποτε ο Τσώρτσιλ η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και οι Συριζαιοι δεν πολυκαταλαβαίνουν τι είναι αυτό, αλλιώς δεν θα τάζανε δεκατοτρίτη σύνταξη και αυξήσεις στους ΔΥ προεκλογικά παραμένοντας ταυτόχρονα ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ. Ούτε θα μιλάγανε για παράλληλα προγράμματα και παράλληλα σύμπαντα. Προφανώς ζούνε σε παράλληλο σύμπαν από αυτά που άκουσα να λένε στη βουλή σήμερα, ο κοσμάκης όμως τι φταίει? Εκτός των άλλων εφόσον επιδιώκουν χωρισμό εκκλησίας κράτους ας αναλάβουν τη σίτιση των χιλιάδων που έχει αναλάβει η εκκλησία να δούμε τι έχει να γίνει και για πότε θα ακούγονται οι κραυγές που ακουγόταν στην Αθήνα το χειμώνα του 41.

  Μου αρέσει που θα βάλουνε στην ύλη των θρησκευτικών και στίχους του Νικόλα Άσιμου.. Τέτοια μεταρρύθμιση ετοιμάζουν. Ο Χριστός εμφανίζεται όχι ως θεός αλλά ως κοσμικός επαναστάτης τύπου Τσε Γκεβάρα, Φιντελ Κάστρο, Ρόζας Λούξεμπουργκ και Ν. Ασιμου.. Τον Λένιν τον αφήνουνε απέξω γιατί για αυτόν θα γίνουνε μαλλιά κουβάρια με τον Κουτσούμπα που έχει στον Περισσό τα πνευματικά και επαναστατικά δικαιώματα.

  Ολο αυτό το καραγκιοζηλίκι βέβαια έχει προεκτάσεις θεολογικές και κοινωνικοπολιτικές αλλά μάλλον αυτά δεν τους πολυενδιαφέρουν. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι κατεντολήν του Σόρος και των Νεοταξιτών να αποδομηθεί ο Ιησους ως θεική οντότητα και να εμφανίζεται στα παιδιά ως ένας επαναστάτης της εποχής του όπως πχ ο Σπάρτακος. Κάπως έτσι ανοίγει η ενσωμάτωση και άλλων θρησκειών βλεπε μουσουλμανικής όπου ο Μωάμεθ κατά τους Μουσουλμάνους δεν υπήρξε θεική οντότητα αλλά προφήτης του Αλλάχ και επαναστάτης που στήθηκε απάνω στα γραπτά του, το Κοράνι δηλαδή, η αραβική αυτοκρατορία.

  Αυτά που κάνουνε θα φέρουνε σύσσωμη την εκκλησία εναντίον τους και το σύνολο του ποιμνίου.

  Ασχετο κάποτε κουβέντιαζα με έναν ΜΑΤατζη και τον ρώτησα πότε ένιωσε σε διαδήλωση ότι κινδύνεψε η ζωή του.. Και μου λέει έχω πάει σε εκατοντάδες φασαρίες, στα Εξαρχεια, σε αγροτικες κινητοποιήσεις, σε φασαρίες εργατών, λαθρομεταναστών, αλλά τη μεγαλύτερη πλάκα την έπαθα όταν πήγα σε μια διαμαρτυρία πιστών και μοναχών του Α. Ορους εναντίον των Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων του 666. Πρώτη φορά ένιωσα μέσα μου τρόμο με αυτά που αντιμετώπισα και φοβήθηκα ότι θα με σκοτώσουνε. Αναγκαστήκαμε να καλέσουμε ενισχύσεις και ήρθαν ακόμα και τα ΕΚΑΜ.

  Οι Συριζαίοι νομίζουνε ότι αυτοί μαζί με τους φίλους τους στα Εξάρχεια είναι οι πρώτοι στο ξύλο και στη Μολότωφ, διότι δεν έχουνε δει κάτι θεούσες και κάτι παραεκκλησιαστικούς τύπους που ελέγχει ο Αμβρώσιος τι ξύλο ρίχνουνε. Θα φάνε πολύ ξύλο αν πάνε να τα κάνουνε αυτά τόσο ξύλο που δεν μπορούνε να φανταστούνε καθότι ουδείς ποτέ από αυτούς βρέθηκε σε κινητοποίηση φανατικών πιστών. Οι μουτζαχεντίν της ορθοδοξίας δεν εχουν ποτέ απασχολήσει μέχρι τώρα τον Συριζα και μάλλον θα ετοιμάζουνε τις εικόνες και τα λάβαρα. Θα φάνε ξύλο και πολύ φοβούμαι ότι μπορεί αυτό να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Αμα θα δούνε καμιά λαοσύναξη τύπου Χριστόδουλου με 1-2 εκατομμύρια κόσμο μπορεί να καταλάβουνε ότι πολλά μπορείς να ξεπατώσεις όχι όμως την τάση του ανθρώπου να πιστεύει. Αυτή δεν ξεπατώνεται. Δεν κατάφεραν να την ξεπατώσουν οι Τούρκοι 400 χρόνια. Δεν θα την ξεπατώσει ο Φίλης.

  Μου αρέσει!

 125. Ο/Η δεξιος λέει:

  Kαι όμως από την παράθεση της επιστολής Ιερώνυμου (link Ένης) και του άρθρου του lifo φαίνεται η πραγματική αιτία της αντιπαράθεσης που είναι αυτή που υποψιάσθηκα.
  Ο Ιερώνυμος αφού συμφωνεί με τη διάταξη του υπουργείου που προβλέπει την διδασκαλία των θρησκειών τους στα παιδιά των καθολικών και των εβραίων παραθέτει λεπτομερειακά τη διδακτέα ύλη του νέου μαθήματος από την οποία προκύπτει ότι ουσιαστικά δεν διδάσκεται καμμιά θρησκεία αλλά ένα αμάλγαμα θρησκευτικών εθίμων ανά τον κόσμο και αναφορές φύρδην μίγδην δογμάτων και κειμένων όλων των θρησκειών από τις οποίες δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη.
  Αυτό ακριβώς είναι και εκείνο που επιδιώκει ο αρθρογράφος του Λιφο : να μη διδάσκεται καμμιά θρησκεία στην ουσία της αλλά απλώς να καλλιεργείται ένα κλίμα συγκρητισμού και εντύπωσης ότι όλες οι θρησκείες λένε περίπου τα ίδια πράγματα οπότε το συμπέρασμα βασικά είναι μην πιστεύετε τίποτα και απλά να είστε καλοί άνθρωποι,τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.
  Αυτό φυσικά δεν είναι ανεξιθρησκεία,είναι έμμεση προπαγάνδιση της θρησκευτικής αδιαφορίας.

  Μου αρέσει!

 126. Ο/Η Mitsos λέει:

  Αυτό φυσικά δεν είναι ανεξιθρησκεία,είναι έμμεση προπαγάνδιση της θρησκευτικής αδιαφορίας.

  Δεν είναι προπαγάνδιση της θρησκευτικής αδιαφορίας. Είναι το στρώσιμο του δρόμου για την λεγόμενη Πανθρησκεία η οποία θα φέρει και το παγκόσμιο νόμισμα. Εκεί θέλει να πάει τη δουλειά ο Ρώτσιλντ και το τσιράκι του ο Σόρος. Και έχουνε σκάσει πολύ χρήμα για αυτή τη δουλειά. Είναι πολλά τα λεφτά Αρη. ΜΚΟ Μπίζνες Καλά Οργανωμένες..

  Το αστείο ξεκίνησε με τα ανοικτά σύνορα και προχωρεί και θα προχωρεί μέχρι να καταλάβουνε τι παίζει. Οταν θα καταλάβουνε τι παίζει θα είναι αργά πλέον. Η δημοκρατία και ο φιλελευθερισμός δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα. Οι πρώτοι που θα την πληρωσουνε όπως την πληρώσανε και στο Μπατακλάν και στην Κολωνία θα είναι οι Αλληλέγγυοι και οι Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν αναρχοάπλυτοι.. Εδώ θα μαστε και θα δούμε παρακάτω τη συνέχεια του έργου.. Να μη δεις Μουτζαχεντίν του Χριστού και του Μωάμεθ να ρίχνουνε μαζί ξύλο στους Συριζαίους και τους αναρχοάπλυτους.

  Μου αρέσει!

 127. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

  Ένας κομμουνιστής υπουργός, οπσδός του κόκκινου φασισμού, κατηγορεί ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος ότι δεν έκανε αντίσταση της αρεσκείας του στην κατοχή και ότι συντάχθηκε με τη χούντα.

  Σε εμένα, που δεν είμαι θιασώτης της Εκκλησίας, φαντάζει ως μαύρο αστείο.

  Μου αρέσει!

 128. Ο/Η Mitsos λέει:

  Nαι ο μεγάλος Κομμουνιστής Φίλης, Τσίπρας και λοιποί που ξεπουλήσανε και τον εναέριο χώρο της Ελλάδος και το νερό. Και που επιτρέπουν να κατάσχεται η κατοικία εξαμελούς οικογένειας.. Τσιράκια του Ρώτσηλντ είναι, και του φίλου τους του Σόρος που τον αφήνουνε και γράφει και στην Αυγή. Ο ίδιος ανέφερε ποιούς δημοσιογράφους της Αυγής χαρτζιλικώνει και πόσα έχει μοιράσει και θα μοιράσει στο μέλλον. Τα email διέρευσαν από Ρώσους Χάκερ και γίνανε οι κύριοι Ρόμπα. Αλλά ποιο κανάλι θα τα βγάλει στον αέρα..

  http://www.protothema.gr/politics/article/604332/eblekoun-sumvoulo-tou-maximou-me-ton-soros/

  Εμπόδισαν οι πολίτες τους πλειστηριασμούς κατοικιών στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)
  Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2016 17:09 Γράφτηκε από τον seleo.. Τα αστεία ξεκίνησαν και σε λίγο έπεται συνέχεια.. Οι ΔΕΗτζήδες πάνε κάθε λίγο και λιγάκι και κόβουνε το ρεύμα και όλο και κάποιος τρώει και μερικά σκάγια στον κώλο. Σιγά σιγά τα σκάγια θα χοντρύνουν και από το νούμερο 9 θα πάμε στα πεντάβολα και στα μονόβολα..

  Μου αρέσει!

 129. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  Οι ανθρωποι που μας κυβερνουν εχουν τρικυμια στο κρανιο τους
  ουτε και αυτοι καταλαβαινουν τι θελουν, τι λενε και τι κανουν…

  *

  Καθε χρονο τελη μαη γιορταζεται στη Θυμιανή Παναγιά στα σφακια (κομιταδες) η συνελευση που εγινε εκει το 1821, και στην οποια αποφασιστηκε η εναρξη της επαναστασης και στην κρητη
  Εδω η εκδηλωση του 2015 απο το γιουτουμπ του παυλου του πολακη (πρωην δημαρχου σφακιων)

  ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΥΜΙΑΝΗ ΣΦΑΚΙΑ

  (μπορει να εχει ακουσει πολλα απο μενα -δικαιολογημενα ομως 🙂 – αλλα αυτα που μας ενωνουν ειναι περισσοτερα )

  Μου αρέσει!

 130. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  U2– In god’s country

  *

  Sleep comes like a drug
  In God’s country
  Sad eyes, crooked crosses
  In God’s country

  Μου αρέσει!

 131. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Rodriguez – Cause

  Μου αρέσει!

 132. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ‘Cause I lost my job two weeks before Christmas
  And I talked to Jesus at the sewer
  And the Pope said it was none of his God-damned business
  While the rain drank champagne

  My Estonian Archangel came and got me wasted
  ‘Cause the sweetest kiss I ever got is the one I’ve never tasted
  Oh but they’ll take their bonus pay to Molly McDonald,
  Neon ladies, beauty is that which obeys, is bought or borrowed

  ‘Cause my heart’s become a crooked hotel full of rumors
  But it’s I who pays the rent for these fingered-face out-of-tuners
  And I make sixteen solid half hour friendships every evening

  ‘Cause your queen of hearts who is half a stone
  And likes to laugh alone is always threatening you with leaving
  […]

  Read more: Rodriguez – Cause Lyrics | MetroLyrics

  Μου αρέσει!

 133. Ο/Η Ενη λέει:

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08:42
  Στ. Θεοδωράκης: Προτεραιότητα η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

  Την ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων ιεράρχησε ως άμεση προτεραιότητα στην εκπαίδευση ο κ. Στ. Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή. «Ζούμε στη χώρα του παραλόγου, όπου ο πρωθυπουργός αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Σμύρνης και ο πρύτανης του ΑΠΘ διαδηλώνει εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημίων και μετά μπαίνει στο αεροπλάνο και διδάσκει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου», τόνισε, καλώντας όλα τα κόμματα «να δώσουν τέλος στον παραλογισμό να φεύγουν χιλιάδες παιδιά από τη χώρα και να σπουδάζουν ακόμη και στην Αλβανία».

  Θυμίζοντας, επιπλέον, ότι «μόνον η χούντα είχε δείξει ανάλογη επιμονή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν από την αίθουσα, αλλά ο επικεφαλής του Ποταμιού απεδείχθη ότι επεδίωκε χθες ολομέτωπη αντιπαράθεση με το κυβερνών κόμμα. «Σταματήστε επιτέλους την υποκρισία και κυρίως εσείς οι δήθεν αριστεροί που πολεμάτε τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ έχετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικά σχολεία», είπε και έκανε προσωπική αναφορά στην αντίστοιχη ανακολουθία του κ. Αλ. Τσίπρα.

  Με ανάλογο ύφος ο κ. Θεοδωράκης ανέδειξε την ανάγκη αποκομματικοποίησης όχι μόνον των πανεπιστημίων, αλλά και των σχολείων, μιλώντας για διακομματικές ευθύνες στο κατάντημα της παιδείας και υποστηρίζοντας ότι επί χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα «σαν στρατώνες για την εύρεση μαχητών και χειροκροτητών. Τολμήστε επιτέλους να καταργήσετε τις κομματικές νεολαίες μέσα στα πανεπιστήμια», τόνισε και με το ίδιο επιχείρημα κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν αποσπάσει ως βοηθούς των βουλευτών τους και στα κομματικά τους γραφεία περισσότερους από 1.000 δασκάλους και καθηγητές που θα μπορούσαν και θα έπρεπε σήμερα να διδάσκουν στα σχολεία.

  Στη νοσηρή αυτή νοοτροπία απέδωσε και τις ελλείψεις στην προσχολική εκπαίδευση. «Μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ θα έφταναν για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, δηλαδή λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο ανά υπουργείο», είπε για να παρατηρήσει ότι «ως φαίνεται και σήμερα έχουν προτεραιότητα οι παντοειδείς υπουργικοί σύμβουλοι».

  Τέλος, στις αναφορές του για τη διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ – Εκκλησίας που έχει προκύψει για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε ρητορικά «πόσο γρήγορα ξέχασε μια τάχα αριστερή κυβέρνηση το πάγιο αίτημα κάθε προοδευτικού πολίτη για τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας;

  Απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  Μου αρέσει!

 134. Ο/Η physicist λέει:

  Τι ακριβώς αναμένει ο κ. Σ. Θεοδωράκης από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Πώς ακριβώς θα συνεισφέρουν στην βελτίωση του επιπέδου της Ανωτάτης Παιδείας στην Ελλάδα;

  Συμμερίζομαι την αγανάκτηση και την απόγνωση για την παρακμή των ΑΕΙ στην Ελλάδα, η οποία συμπαρασύρει τους ταλαντούχους φοιτητές και πολλούς άξιους ερευνητές του ΔΕΠ που εργάζονται εκεί. Στηρίζω επίσης κάθε προσπάθεια εξυγίανσης του χώρου, η καλύτερη από τις οποίες ήταν ο Νόμος Διαμαντοπούλου τον οποίο υπονόμευσε στην πράξη πρώτη απ’ όλους η ΝΔ. Καταλαβαίνω επίσης ότι η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ είναι παράξενη ρύθμιση — μέχρι εδώ καλά. Όμως η άρση αυτής της απαγόρευσης αναφέρεται από πολλούς μεταρρυθμιστές στο ίδιο συγκείμενο με την προσπάθεια εξυγίανσης του χώρου της Ανώτατης Παιδείας εν γένει, και ειλικιρνώς δεν έχω ακούσει πειστικά επιχειρήματα για ποιον λόγο το ένα θα έχει θετική επίδραση στο άλλο.

  Μου αρέσει!

 135. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Ποινική δίωξη κατά του Ρ. Σπυρόπουλου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ
  Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 13:58

  Ποινική δίωξη για απιστία και απάτη ασκήθηκε σε βάρος του πρώην υπεύθυνου των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος ήταν ο μόνος που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για το χρέος των περίπου 140 εκατ. ευρώ που φαίνεται να δημιουργήθηκε από το 2004 έως το 2012 και να διογκώθηκε αδικαιολόγητα επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου.
  Το αδίκημα της απιστίας συνίσταται στην κακοδιαχείριση των 15 εκατ. ευρω που φαίνεται να υπήρχαν σε μετρητά στο χρηματοκιβώτιο του κόμματος την περίοδο 2007 – 2009.
  Το αδίκημα της απάτης συνίσταται στη λήψη δανείου ύψους 5 εκατ. ευρω από την Τράπεζα Αττικής το 2010, με εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση, για την οποία ο κ. Σπυρόπουλος είχε υποστηρίξει ότι δεν έχει δοθεί άλλου, την ώρα που φέρεται να είχε ήδη εκχωρηθεί σε άλλες τρεις τράπεζες για δάνεια που υπέρκάλυπταν το ποσό της επιχορήγησης.
  naftemporiki.gr

  http://www.naftemporiki.gr/story/1153396/poiniki-dioksi-kata-tou-r-spuropoulou-gia-ta-oikonomika-tou-pasok

  Μου αρέσει!

 136. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/oi-6-940-lekseis-tou-ierwnymou-kai-to-ethniko-mas-yparksiako-dilimma-44341239661

  Το εθνικό μας κόλλημα πίσω από 6.946 «ιερές» λέξεις

  Τι θέλει να μας πει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: αναλύοντας τη μακροσκελή και πολυσυζητημένη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με αφορμή τα νέα βιβλία και το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών

  Νίκος Ζαχαριάδης

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s