Κινέζικη εισβολή στην Ευρώπη με εξαγορές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας

Protagon /  Κινέζικη εισβολή στην Ευρώπη με εξαγορές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας  /  Μάκης Ανδρονόπουλος

Αμηχανία από δύο στρατηγικές εξαγορές στη Γερμανία. Αποκαλύψεις από τους ΝΥΤ. Τα κόλπα με τα οποία τα κινέζικα funds ψωνίζουν τεχνολογικούς κολοσσούς στην Ευρώπη και ετοιμάζονται να ελέγξουν το ευρωπαϊκό εμπόριο. Υπάρχουν ελληνικές προσδοκίες;

Η εξαγορά δύο γερμανικών εταιριών υψηλής τεχνολογίας, της Aixtron που παράγει ημιαγωγούς και της Kuka που φτιάχνει ρομπότ, από κινέζικα επενδυτικά fund έχει προκαλέσει ανατριχίλα σε αξιωματούχους και επιχειρηματικούς παράγοντες, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά γενικότερα στη Δύση, καθώς δημιουργείται η υπόνοια πως δεν πρόκειται για συνήθεις επιχειρηματικές κινήσεις, αλλά για εξαγορές που εντάσσονται σε ένα επεκτατικό σχέδιο στρατηγικού χαρακτήρα της κινεζικής κυβέρνησης με τη στήριξη κρατικών πόρων.

Protagon

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή. Bookmark the permalink.

53 Responses to Κινέζικη εισβολή στην Ευρώπη με εξαγορές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας

  1. Παράθεμα: Κινέζικη εισβολή στην Ευρώπη με εξαγορές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας | Oxtapus *blueAction

  2. Ο/Η xberliner λέει:

    «της Aixtron που παράγει ημιαγωγούς»
    Η AIXTRON από όσο ξέρω δεν παράγει ημιαγωγούς. Παράγει θαλάμους εναπόθεσης για ανάπτυξη ημιαγωγών. Είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα (αν όχι η μεγαλύτερη) και προμηθεύει τόσο εταιρείες που παράγουν ημιαγωγούς όσο και πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που κάνουν έρευνα πάνω στους ημιαγωγούς.
    Η εξαγορά και των δύο (AIXTRON και Kuka) είναι πολύ σημαντική όχι γιατί οι κινέζοι αγόρασαν 2 μεγάλες εταιρείες που παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αλλά γιατί αυτή η εξαγορά αποτελεί εισβολή των κινέζων σε ένα πεδίο που οι γερμανοί έχουν το παγκόσμιο πλεονέκτημα που κάποιες φορές φτάνει σε επίπεδο μονοπωλίου: Στην παραγωγή μηχανημάτων και αυτοματισμών (αυτό νομίζω κάνει η Kuka) για τη βιομηχανία. (σημ: ανεξάρτητα με το τί ο πολύς κόσμος πιστεύει σχετικά με τη γερμανική βιομηχανία και νομίζει ότι γερμανικά προϊόντα είναι αυτά που βλέπει μόνο στο σούπερ μάρκετ ή στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και άρα μπορεί π.χ. να τα μποϋκοτάρει, στην πραγματικότητα γερμανική τεχνολογία υπάρχει κρυμμένη πίσω από μια τεράστια γκάμα προϊόντων είτε π.χ. με τη μορφή χημικών ή φυτοφαρμάκων, είτε π.χ. στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στην ασία). Μπορεί τσιπάκια να παράγονται από τη Δρέσδη μέχρι τη Μαλαισία, αλλά αν χρειάζεσαι τέτοια τεχνολογία και τεχνογνωσία για να ξεκινήσεις τη βιομηχανία αναγκαστικά θα απευθυνθείς σε πάρα πολύ λίγους και κυρίως γερμανούς.
    Από την άλλη μια και μίλησα για τσιπάκια να αναφέρω το παράδειγμα της Infineon, παλιότερα θυγατρική της Siemens που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες (νομίζω η μεγαλύτερη) στο είδος της στον κόσμο. Παρότι λοιπόν αυτή η εταιρεία έχει αν δε κάνω λάθος αγοραστεί από αμερικάνικα κεφάλαια συνεχίζει τα κεντρικά της καθώς και το σημαντικότερο η έρευνα και ανάπτυξη καθώς και μονάδες παραγωγής να βρίσκονται στην Ευρώπη (κυρίως Γερμανία και Αυστρία, π.χ. στην Αυστρία μόνο απασχολεί περί τους 35 χιλ. εργαζόμενους).
    Οπότε τέτοιου είδους εξαγορές και παιχνίδια στο χρηματιστήριο θα ήμουν λίγο επιφυλακτικός να τις θεωρήσει εξ αρχής ως εισβολή των κινέζων. Η τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό είναι το σημαντικότερο σε αυτή τη βιομηχανία και αυτό είναι κάτι που δύσκολα εξαγοράζεται. Μπορεί χρηματιστηριακά αυτές οι δύο εταιρείες να εξαγοράστηκαν από κινεζικά κεφάλαια αλλά αμφιβάλλω (χωρίς βέβαια να είμαι σίγουρος) ότι η παραγωγή και κυρίως η έρευνα και ανάπτυξη θα φύγει από τη γερμανία.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Ενη λέει:

    xberliner

    Μια αναλυση γερμανων οικονομολογων, για τη γερμανικη βιομηχανια.

    http://www.kathimerini.gr/875745/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/h-viomhxania-paramenei-pylwnas-ths-germanikhs-oikonomias

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η xberliner λέει:

    Ένη
    οπως γράφει και το άρθρο που δίνεις:
    «Ο τομέας της γερμανικής βιομηχανίας με τους περισσότερους εργαζομένους είναι αυτός του μηχανολογικού εξοπλισμού»
    τομέας στον οποίο κατέχουν σχεδόν μονοπωλιακή θέση θα πρόσθετα.
    Όταν στα 90ς άλλες χώρες προσανατολίζονταν προς τις υπηρεσίες και το χρηματοπιστωτικό τομέα οι γερμανοί προσανατολίζονταν στο πως θα κάνουν τη βιομηχανία τους περισσότερο ανταγωνιστική (καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη, ανθρώπινο δυναμικό κτλ). Χάρη σε αυτές τις κινήσεις τους σήμερα όχι απλώς περνάει ανώδυνα την κρίση (προς το παρών βέβαια, μένει να δούμε πώς θα χειριστούν την Deutsche Bank αν και όταν σκάσει) αλλά κατάφεραν να αντιμετωπίσουν στα 90ς την ενοποίηση.
    Πριν από 15 χρόνια θυμάμαι στο ράδιο κάθε μέρα να αναφέρουν τον αριθμό των ανέργων στη Γερμανία (ειδικά αν ήταν πάνω ή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5 εκατομμυρίων). Η αντζέντα Σρέντερ που με λίγα λόγια και αναλογικά ήταν μεταρρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που μας ζητούν να κάνουμε εμείς από την αρχή που έσκασε η κρίση βοήθησε σημαντικά.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Elias λέει:

    Ο θεσμός του κράτους δεν έχει πλέον το νόημα που είχε παλιά. Δεν δεν έχει νόημα να μιλάμε για γερμανική τεχνολογία. Πλέον υπάρχουν πολλά κέντρα εξουσίας, πολλές αρχές. Η ανοιχτή κοινωνία είναι η βάση της προόδου. Εμείς εδώ στην υπανάπτυκτη άκρη του κόσμου, ακόμα κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο, συζητάμε για το αν πρέπει να έχουμε 4 ή 5 κανάλια, για το πως θα ταίζουμε τους κηφήνες, και ότι συμβαίνει έξω από τα σύνορα της κόλασης που ζούμε το ονομάζουμε νεοφιλελευθερισμό.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Ενη λέει:

    Περι τεχνολογίας.
    Προχθες στην ΕΡΤ3, προβληθηκε ενα ντοκυμαντερ ενος γαλλου δημοσιογραφου , οπου παρουσιαζε την εδρα του google στο Σαν-Φρανσισκο και ολο το κλιμα των εταιρειων υψηλης τεχνολογίας.
    Ειναι μια εικονα μιας εντελως «νεας κοινωνίας» μεσα σε μια «αλλη κοινωνια», οπου εργαζομενοι στις εταιρειες αυτες ειναι δισεκατομμυριουχοι, απολαμβανουν απιστευτα ποσα ως αμοιβες, τα κερδη ειναι δυσθεωρητα, οι κτιιριακες τους υποδομες ειναι εγκατεστημενες μεσα σε υπεροχα παρκα και απο την αλλη μερια

    στην ιδια πολη (το ΣΦ), πολλοι κατοικοι ζουν σε επιπεδα φτωχειας υπαρχουν αστεγοι, διαμαρτυρονται για τα ενοικια της πολης που ανερχονται σε απιστευτες τιμες , κανουν διαδηλωσεις στους δρομους εναντια σ΄αυτους τους γιγαντες της πληροφορησης (google- facebook- twitter),
    που εχουν «καταλαβει» την περιοχή και συμπεριφερονται περιπου σαν να ειναι «αυτονομη περιοχή».
    Επίσης ο δημοσιογραφος δινει και την εικονα του ποσο δυσκολο ηταν να συναντησει στελεχη αυτων των εταιρειων. Οταν ζητουσε καποια συνεντευξη, οι γραμματεςι του απαντουσαν να στειλει email.
    To πλεον εντυπωσιακο ηταν οταν περιεγραφε μια θυγατρικη του twitter στην Ιρλανδια η οποια λειτουργουσε μονο με ενα ατομο , ολοκληρο κτιριο αλλα μονο ενας εργαζομενος. Η προτιμηση της εγκαταστασης στην Ιρλανδια ηταν βεβαια η φορολογικη της πολιτικη των χαμηλων συντελεστων.

    Μια πολυ ενημερωτικη εκπομπη την οποια ειδα εντελως τυχαια ενα βραδυ.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η physicist λέει:

    Chinese welcome

    Στη θέση του αρθρογράφου, θα ανησυχούσα πολύ περισσότερο όχι για την εξαγορά δύο εταιρειών από τους Κινέζους αλλά για το γεγονός ότι μέσα στην επικράτεια της ΟΔΓ πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από 24ωρη αστυνομική προστασία επειδή εναντίον τους έχουν εκδοθεί θρησκευτικά έγγραφα που καλούν τους πιστούς να φέρουν σε πέρας τη φυσική τους εξόντωση. Συγγραφείς, διανοούμενοι, απλοί πολίτες που έφυγαν για να γλυτώσουν από τη θρησκευτική βαρβαρότητα και την ξαναβρίσκουν μπροστά τους, έχοντας τώρα απέναντί τους και τα ανθρωπάρια της οβροπαϊκής αριστεράς και κεντροριστεράς που τους λένε ρατσιστές και αρνούνται τη δημόσια υπεράσπισή τους.

    Οι Κινέζοι και οι μπίζνες τους είναι μέρος του παιχνιδιού της Αγοράς. Να τις αφήσουν τις «ανησυχίες» οι φλούφληδες του Πρόταγκον που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο, αυτά έχει το αγαπημένο τους/μας οικονομικό σύστημα και η εξαγορά της Kuka από τους Κινέζους με ενοχλεί τόσο όσο και η εξαγορά της Μονσάντο από τη Μπάγερ, δηλ. καθόλου. Αν είναι πραγματικά φιλελεύθεροι, να μπουν στον κόπο να γράψουν και κανένα άρθρο για τον Hamed-Abdel Samad.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η physicist λέει:

    … άκου «Κινεζική εισβολή στην Ευρώπη» … άσε μας κουκλίτσα μου.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η physicist λέει:

    Και κάτι άλλο: τώρα ξυπνήσανε οι ανησυχούντες ότι η Κινεζική Κυβέρνηση χρησμιποιεί καφάλαια και ισχύ για να διεισδύσει στη Δύση; Δηλαδή ο κρατικός οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπης που λαμβάνει χώρα μέσω εταιρειών και των τεχνολογικών ή φορολογικών τους σκανδάλων (βλ. VW, Apple κλπ.) είναι άγνωστο φαινόμενο; Οι παλιότεροι θυμόμαστε πολύ καλά τον πόλεμο της Pfizer με τη Bayer λόγω του λεγόμενου σκανδάλου του φαρμάκου κατά της χοληστερίνης Lipobay (cerivastatin) που είχε φέρει η δεύτερη στην αμερικανική αγορά, και που όχι μόνο την εξαφάνισε στον συγκεκριμένο τομέα αλλά παραλίγο να φέρει ολόκληρη την Εταιρεία στην καταστροφή.

    Έξαφνα οι «παρατηρητές» ανατρίχιασαν επειδή είδαν Κινέζους. Μάλιστα.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η physicist λέει:

    Βέτο επέβαλε ο Κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Ομοσπονδιακό Νόμο που θα επέτρεπε στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να μηνύσουν την οικογενειακή επιχείρηση (πληντύρια-στεγνοκαθαριστήρια) του Οίκου Σαούντ για αποζημιώσεις.

    … διαγράφονται οι λέξεις Άγιος, Μέγας και τα λοιπά …

    ΥΓ: Το ότι η προαλειφόμενη για προσωπάρχις του Λευκού Οίκου δεξιά χειρ της κ. Κλίντον είναι στενή φίλη αυτού του Οίκου αποτελεί λεπτομέρεια.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Φυσικέ, δεν βλέπω από που προκύπτει ότι συμβαίνει πρώτη φορά. 🙂

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η physicist λέει:

    Εγώ βλέπω μιαν «ανατριχίλα» για την «εισβολή» που δεν έχει την παραμικρή βάση. Οι εξαγορές εταιρειών είναι ψωμοτύρι και το άρθρο του Πρόταγκον είναι για τον σκουπιδιτενεκέ.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η κινεζική πολυεθνική Μίντεα ενδιαφέρεται να αγοράσει τη γερμανική βιομηχανία κατασκευής ρομπότ Κούκα. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια, φοβούμενη τη μεταβίβαση της γερμανικής τεχνογνωσίας στην Κίνα.

    http://www.dw.com/el/%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%84/av-19299316

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η physicist λέει:

    Η DW είναι όργανο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και απλώς αναμεταδίδει τις φερόμενες ως ανησυχίες του φερόμενου ως Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (επάγγελμα: καθηγητής Γυμνασίου με σπουδές Γερμανικής Φιλολογίας, Πολιτικής και Κοινωνιολογίας) ότι θα χαθεί «γερμανική τεχνογνωσία» στους Κινέζους. Τι να κάνει ο φουκαράς ο Ζίγκι, αφού μοίρασε γερμανικά διαβατήρια τζάμπα στους Βρεταννούς πολιτικούς πρόσφυγες μετά το Μπρέξιτ, πρέπει τώρα να δείξει φιλογερμανικό πατριωτιζμό στους πρώην ψηφοφόρους της σοσιαλδημοκρατίας που φεύγουν πανικόβλητοι από το κόμμα μετά την ισλαμική του στροφή και ψηφίζουν AfD.

    Η οικονομική εφημαρίδα Handelsblatt δεν μοιράζεται τις ανησυχίες του κ. Γκάμπριελ, που φτάνουν τα όρια της Κινεζοφοβίας.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η physicist λέει:

    Καλά, ακόμα γελάω … εδώ φτιάξανε οι Κινέζοι το Transrapid (τραίνο με τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης), το οποίο είχε ξεκινήσει με γερμανική τεχνογνωσία, την οποία οικειοθελώς έδωσαν στους Κινέζους και από την οποία οικοιοθελώς παραιτήθηκαν λόγω της τεχνοφοβίας του Κόμματος των Πράσινων («δεν θα διασχίζουν υπερταχείς σιδηρόδρομοι σε υπερυψωμένη τροιχά τα λιβάδια της Γερμανίας όπου ζουν σκιουράκια και σαλίγκαροι»), η Κούκα τον μάρανε τον Ζίγκι.

    Άσε μας, κουκλίτσα μου …

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ Physicist

    Ο αείμνηστος Χάντιγκτον πρόβλεψε ότι η απειλή για τη Δύση θα προέλθει από τον συνδυασμό του πολεμοχαρούς ισλάμ και της τεχνολογικής ανόδου του κομφουκιανού πολιτισμού.
    Το ένα ασφαλώς είναι αιματηρό ενώ το άλλο ειρηνικό αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχει σημασία.
    Το Βυζάντιο έπεσε από την επίθεση των Τούρκων αλλά και επειδή έχασε σε ανταγωνιστικότητα απέναντι στη Βενετία και τη Γένοβα.
    Ασφαλώς οι μαρξιστές τείνουν να δίνουν μεγάλη σημασία στην οικονομική δομή και να πιστεύουν ότι η ενσωμάτωση ξένων μη τεχνικά καταρτισμένων πληθυσμών είναι απλά θέμα τεχνικής αφομοίωσης,πράγμα που δεν ισχύει, αλλά δεν ισχύει και ότι το πρώτο είναι άνευ σημασίας.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η physicist λέει:

    Δεξιέ,

    η κινεζική πολιτική δεν έχει την επιθετικότητα και τον επεκτατισμό του Ισλάμ, τουλάχιστον όχι πέρα από ορισμένα, σχετικώς στενά, τοπικά όρια στη ΝΑ Ασία. Επιπλέον, ουδέποτε προκάλεσαν Κινέζοι μετανάστες στη Δύση προβλήματα προσαρμογής ή προβλήματα εγκληματικότητας και ουδέποτε απαίτησαν ειδική μεταχείρηση ή προσαρμογή της Δυτικής κοινωνίας στα δικά τους μέτρα. Αντιθέτως, κατά κανόνα διακρίνονται για την εργατικότητά τους και τη συνεισφορά τους στην κοινωνία. Επίσης, εκτός από το εμπόριο και την οικονομία, έχουν σημαντικότατη συνεισφορά στην επιστημονική έρευνα και πρόοδο. Τέλος, ουδέποτε μας έκανα τ’ αυτιά τσουρέκια με θρησκείες και άλλες μαλακίες.

    Ως εκ των ανωτέρω, εγώ επαναλαμβάνω Chinese welcome.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Απο το σχολιο Ενη 24 Σεπτεμβρίου 2016 στο 11:35

    Μια αναλυση γερμανων οικονομολογων, για τη γερμανικη βιομηχανια.

    http://www.kathimerini.gr/875745/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/h-viomhxania-paramenei-pylwnas-ths-germanikhs-oikonomias

    Οι Βρεττανοι (Αγγλοι, Σκωτσεζοι,…), οι Γαλλοι, οι Ιταλοι, ειναι αρκετα ευφυεις ωστε να ασχοληθουν περισσοτερο με την καινοτομια οπως συνεχισαν να κανουν οι Γερμανοι μετα απο το σοκ της ενοποιησης.. Σειρα τους 🙂

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η physicist λέει:

    http://www.faz.net/aktuell/politik/kampf-gegen-den-terror/terroranschlag-mit-lastwagen-papst-bittet-opfer-von-nizza-um-verzicht-auf-hass-14451136.html

    Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους συγγενείς των θυμάτων της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Νίκαια «να μην ενδώσουν στον πειρασμο του μίσους»

    Ο Πάπας Φραγκίσκος τους διαβεβαίωσε ότι «οι προσευχές του είναι μαζί τους».

    Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι είναι ένα σημάδι ελπίδας πως «όλα τα θρησκευτικά δόγματα ήταν παρόντα στην αντιπροσωπεία από τη Νίκαια».

    Ο Πάπας Φραγκίσκος εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε αξιοθρήνητη φιγούρα στην οποία αξίζει μόνο περιφρόνηση και χλεύη — το ίδιο όπως και στην θλιβερή Εκκλησία της οποίας είναι προκαθήμενος. Φαίνεται ότι εκτός από την ευθυκρισία (που είναι σπανίζουσα αρετή σε παπάδες ούτως ή άλλως) τον έχει εγκαταλείψει και η ντροπή.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν έλεγε να ενδώσουν στον πειρασμό του μίσους θα ήταν καλός;

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η physicist λέει:

    Με συγχωρείς, σχο, αν εσύ είχες μπροστά σου το παιδί μιας μάνας που την δολοφόνησε ο ισλαμιστής, τη χήρα ενός άντρα, τον πατέρα ενός κοριτσιού, οι μοναδικές δύο επιλογές που θα είχες αν έψαχνες λόγια να τους πεις θα ήταν «μισείτε» ή «μη μισείτε»; Δεν θα μπορούσες να τους προσφέρεις παρηγοριά, συμπόνοια, κατανόηση, προστασία, τρυφερότητα χωρίς την ανοησία και την αλαζονία να τους προσφέρεις συμβουλές για το πώς πρέπει να νοιώθουν, χωρίς να αστυνομεύσεις τα συναισθήματά τους;

    Εσύ θα το μπορούσες, είμαι σίγουρος. Ο Πάπας Φραγκίσκος, όχι. Ο Πάπας Φραγκίσκος πρέπει παντού και πάντα να κάνει επείδειξη του συναισθηματικού του αυτισμού.

    Πόση δειλία, πόση άγνοια από τον πόνο των ανθρώπων, πόσο θράσος, πόση ξεδιαντροπιά χρειάζεται να έχει ο άθλιος Φραγκίσκος ώστε ακόμα και σ’ αυτή τη στιγμή το μόνο που του έρχεται στο νου είναι να βρει μιαν ανοησία για να ξεπλύνει τις θρησκείες από τη βαριά τους ενοχή; Πόσο ξετσίπωτο είναι αυτό το ανδερείκελο;

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σε …συγχωρώ 🙂 , αλλά να τονίσω ότι εχεις μια τάση να χαρακτηρίζεις με ακραία κοσμητικά επίθετα, από άρθρα του protagon μέχρι τον Πάπα. Στο ενδιάμεσο απαξιώνεις εντελώς τον …Γκάμπριελ και μεγάλο αριθμό άλλων προσώπων ή ομάδων. Μερικές φορές επιλέγεις να …ενδώσεις στην υπερβολή. 🙂

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η physicist λέει:

    Την ευθύνη για ό,τι γράφω την έχω ο ίδιος και αποκλειστικά — είμαι εδώ και πολλά χρόνια ενηλικιωμένος. Κατά τ’ άλλα, παρατηρείς ότι τα κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιώ αφενός παραμένουν στον χώρο της κοσμιότητας και αφετέρου οξύνονται σε αναλογία με την ισχύ που διαθέτουν οι αποδέκτες τους.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η physicist λέει:

    Επαναλαμβάνω υπάρχουν από δεκάδες έως εκατοντάδες πολίτες στην ΟΔΓ που ζουν υπό αστυνομική προστασία επειδή είτε άσκησαν κριτική στο Ισλάμ είτε αποχώρησαν απ’ αυτό και η αποστασία, στο Ισλάμ, (το κανονικό, όχι το ακραίο) τιμωρείται με θάνατο. Έτσι απλά — αποχωρείς από το Ισλάμ, και κυκλογφορείς για το υπόλοιπο της ζωής σου με το πιστόλι στον κρόταφο. Μπαμ!

    Αναμένω ακόμα από το Πρόταγκον να γράψει άρθρο επ’ αυτού αλλά κάνει τζιζ. Αφενός μη μας πούνε ρατσιστές αφετέρου άσε μη φάμε καμιά κατραπακιά, αυτοί βαράνε κιόλας. ΟΚ ρε μάγκες, φοβάστε και κατανοητό είναι αλλά μην παριστάνετε και τους υπερασπιστές της Ελευθερίας που απειλείται από τους Κινέζους, τάχαμου. Άντε, να χαρείτε.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εκατοντάδες πολίτες στην Ιταλία (για παράδειγμα) ζουν με το πιστόλι στον κρόταφο επειδή άσκησαν κριτική στη μαφία. Ετσι απλά.

    Στη ζωή συμβαίνουν σκληρά πράγματα. Δεν έχει την αποκλειστικότητα το Ισλάμ.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η physicist λέει:

    Σχο, καλύτερα δεν θα μπορούσες να είχες απαντήσει στο τελευταίο μου σχόλιο. Εκτιμώ τη συνεισφορά σου απεριόριστα.

    🙂

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    π.χ.

    Σαουδική Αραβία: Ισλάμ που φέρνει ανατριχίλα

    http://www.protagon.gr/anagnwstes/saoudiki-aravia-islam-pou-fernei-anatrixila-29531000000

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η physicist λέει:

    Σημ.: τα άρθρα που παρέθεσες είναι μόνο περιθωριακώς κριτικά και συστηματικά αποφεύγουν να πιάσουν τα καυτά κάρβουνα, το δε άρθρο του Γιαννακίδη είναι ντροπή. Η πυκνότητα άγνοιας και ψεμάτων στην προσπάθεια που κάνει να απενοχοποιησει το Ισλάμ θα έκανε τους αρθρογράφους της Πράβδα να πρασινίσουν από ζήλεια.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η physicist λέει:

    … ο δε Μίχας, στην απέλπιδα προσπάθειά του να παραστήσει την αβανγκάρντ της πρωτότυπης σκέψης, γράφει στο άρθρο του της 25ης Νοεμβρίου 2015 ουρανομήκεις αρλούμπες και τις πουλάει με ολίγην από Ντοστογιέβσκι — ότι τάχαμου θρησκεία και αθεΐα μοιράζονται έναν εξίσου καταστροφικό μηδενισμό και άλλες βλακείες. Αλλά δεν πιστεύω να θέλεις να πιάσουμε τώρα τα άρθρα «γνώμης» του Πρόταγκον –στην πλειοψηφία τους σαχλαμάρες– και να τα αναλύσουμε ένα προς ένα.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Α’ έχει κάμποσα άρθρα, μην ασχολείσαι με το Μίχα 🙂

    Και βέβαια, δεν πρόκειται να διαβάσω τα παλιά άρθρα του προταγκον, ας λένε ότι θέλουν. 🙂

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η physicist λέει:

    Α γεια σου, τουλάχιστον συμφωνάμε για τον Μίχα, καλά είμαστε επομένως. 😉

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    🙂

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σύμφωνα με τον Ομπάμα, κι άλλες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το νομικό προηγούμενο που θα δημιουργούσε ο νόμος, ως πρόσχημα για να μηνύσουν Αμερικανούς διπλωμάτες, στρατιωτικούς και εταιρείες, ακόμη και για ενέργειες στις οποίες προέβησαν οργανώσεις στο εξωτερικό οι οποίες έλαβαν βοήθεια, εξοπλισμό ή εκπαίδευση από τις ΗΠΑ.

    «Καταλαβαίνω τον πόθο για δικαιοσύνη των οικογενειών (των θυμάτων) κι είμαι αποφασισμένος να τις βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο Ομπάμα σε επιστολή του προς την αμερικανική Γερουσία, αλλά η υπογραφή αυτού του νόμου «θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

    «Η αφαίρεση της ασυλίας ξένων κυβερνήσεων που δεν έχουν χαρακτηριστεί κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στα αμερικανικά δικαστήρια, με βάση αποκλειστικά και μόνο κατηγορίες ότι οι κυβερνήσεις αυτές είχαν κάποια σύνδεση με τραυματισμούς (ή θανάτους) που οφείλονταν σε τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος των ΗΠΑ, απειλεί να υπονομεύσει τις αξίες που προστατεύουν τις ΗΠΑ, (να πλήξει) τις δυνάμεις μας και το προσωπικό μας», ανέφερε ο ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Πηγή: Βέτο Ομπάμα στο νόμο για την προσφυγή κατά της Σ. Αραβίας από οικογένειες θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/290414/veto-ompama-sto-nomo-gia-tin-prosfygi-kata-tis-s-aravias-apo-oikogeneies-thymaton-tis#ixzz4LBx4QwtS

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η physicist λέει:

    … Η αφαίρεση της ασυλίας ξένων κυβερνήσεων που δεν έχουν χαρακτηριστεί κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στα αμερικανικά δικαστήρια, με βάση αποκλειστικά και μόνο κατηγορίες ότι οι κυβερνήσεις αυτές είχαν κάποια σύνδεση με τραυματισμούς (ή θανάτους) που οφείλονταν σε τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος των ΗΠΑ, απειλεί να υπονομεύσει τις αξίες που προστατεύουν τις ΗΠΑ, (να πλήξει) τις δυνάμεις μας και το προσωπικό μας …

    (Emphasis added)

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η physicist λέει:

    Άμα ξαναπείς ότι η Σουηδική Αβαρία υποστηρίζει την τρομοκρατία θα σε βάλω πιπέρι στο στόμα, να το ξέρεις.

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μήπως ξερεις τι/αν λέει ο Τραμπ για το θέμα;

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν διάβασα τι είπε ο Τραμπ και θεωρώ τον Τραμπ βδέλυγμα. Το ζήτημα δεν είναι ο Τραμπ, για τον οποίον κάθε νοήμων άνθρωπος κατανοεί ότι πρόκειται για (πολιτικό) απατεώνα, το ζήτημα (και η τραγωδία) είναι ότι οι αντίπαλοι του Τραμπ (τους οποίους το δημοσιογραφικό κατεστημένο έχει αγιοποιήσει) μοιάζουν να έχουν μιαν αξιοπερίεργη αφοσίωση στον Οίκο που κυβερνά τη χώρα στην οποία αναφερόμαστε.

    Γενικώς ισχύει ότι δεν ισοφαρίζω την κριτική μου στον Α επειδή ο αντίπαλός του Β είναι για τις κλωτσιές. Έτερον εκάτερον.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ρώτησα καθαρά ενημερωτικά, γιατί δεν έχει πάρει κάτι το μάτι μου. 🙂

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η physicist λέει:

    Α, το κατάλαβα εκ των υστέρων, συγγνώμη που αντέδρασα «αμυντικά». Ούτε κι εμένα πήρε τίποτα το μάτι μου (ακόμα).

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η physicist λέει:

    Στη Σύνοδο της Βιέννης (όπου λαμβάνει μέρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός), η κ. Μέρκελ μόλις δήλωσε ότι η Βαλκανική οδός πρέπει να κλείσει ολοσχερώς επειδή, παρά τα εμπόδια, 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μέσω αυτής φέτος στη Γερμανία.

    Πριν λίγες μέρες, η κ. Μέρκελ είχε χαρακτήρισει περίπου ρατσιστική την προσδοκία να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα.

    Αν καταλαβαίνει κανείς την πολιτική της Καγκελαρίου να στείλει ημέηλ στη διεύθυνση frenokomeio@germanpolitics.de (πλάκα θα έχει να υπάρχει η διεύθυνση και να γίνει του Κουτρούλη ο γάμος).

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η δεξιος λέει:

    Τα αμερικανικά think tanks έχουν προειδοποιήσει τους πολιτικούς ότι εάν πέσει η δυναστεία Σαούντ θα επικρατήσει εκεί ο μπινλαντενισμός.Πρόκειται για την κοιτίδα του ισλάμ που βρίσκονται οι δύο ιερές πόλεις και κάθε χρόνο γίνεται το προσκύνημα εκατομμυρίων και όπου απαγορεύεται κάθε άλλη θρησκεία όπως προβλέπεται στο κοράνι.
    Επίσης έχει και τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η Ενη λέει:

    ΚΟΣΜΟΣ 10:41
    Die Welt: 500 πρόσφυγες μηνιαίως από Ελλάδα και Ιταλία θα δέχεται η Γερμανία

    Η Γερμανία θα δέχεται 500 πρόσφυγες μηνιαίως από την Ελλάδα και την Ιταλία. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί κυρίως η επανένωση οικογενειών οι οποίες διαλύθηκαν κατά τη φυγή τους, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που επικαλείται πηγές στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωσε στη Βιέννη την Ελλάδα και την Ιταλία ότι θα τις βοηθήσει: «Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τη παράτυπη μετανάστευση. Γι αυτό θα δεχόμαστε «μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες μηνιαίως», οι οποίοι χρειάζονται μια προοπτική.

    Aυτήν την δέσμευση έρχεται να επιβεβαιώσει με συγκεκριμένους αριθμούς το δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με πηγές από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

    «Έχουμε το καθήκον να συμμετάσχουμε στην κατανομή των 160.000 προσφύγων», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στη Βιέννη, η οποία όμως δεν πιστεύει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν θα μετάσχει σε αυτό. Με ευχαρίστηση όμως η Μέρκελ διαπίστωσε ότι μικρότερες χώρες δέχονται να μετάσχουν στην κατανομή των προσφύγων.

    Η καγκελάριος Μέρκελ είπε επίσης ότι η δικαιοδοσία της FRONTEX θα επεκταθεί μέχρι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάτι το οποίο ζήτησε η ίδια η Αθήνα.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε επίσης ότι ο επαναπατρισμός όσων δεν εγκρίνεται η αίτηση ασύλου πρέπει να προχωρήσει και για το λόγο αυτό πρέπει το συντομότερο να συναφθούν συμφωνίες με το Πακιστάν και τις χώρες της βόρειας Αφρικής «ούτως ώστε να γίνει σαφές ότι οι πολίτες των χωρών αυτών θα επαναπατρίζονται. Επιπλέον πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες της φυγής και πρέπει να προσφέρουμε στους πρόσφυγες λύσεις παραμονής κοντά στην πατρίδα τους», είπε η Μέρκελ στη Βιέννη

    Απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Επι του θεματος…..

    Το κινεζικό επενδυτικό κεφάλαιο στρέφεται στην ελληνική αγορά
    ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    «Η κινεζοελληνική οικονομική συνεργασία έχει εισέλθει στην εποχή 2.0 και το κινεζικό κεφάλαιο προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο προς την ελληνική αγορά», υπογραμμίζει ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί.

    Μιλώντας στην «Κ», εξηγεί πως η επιτυχής εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco ενισχύει ιδιαιτέρως την εμπιστοσύνη των κινεζικών εταιρειών, ενώ προσθέτει ότι η κινεζική κυβέρνηση τις ενθαρρύνει να επεκτείνουν τη συνεργασία με την ελληνική πλευρά ολοένα και περισσότερο. Γι’ αυτό και αναζητούν πλέον νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, στον τομέα της ενέργειας, και υπό προϋποθέσεις ακόμα και στην από κοινού εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Εμπόριο, ακίνητα, τουρισμός, υποδομές, ιδιωτικοποιήσεις και τεχνολογία βρίσκονται στο επίκεντρο.

    […]
    http://www.kathimerini.gr/876273/article/proswpa/synentey3eis/to-kineziko-ependytiko-kefalaio-strefetai-sthn-ellhnikh-agora

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η physicist λέει:

    Ο Τούρκος Arcan Cetin, γεννημένος στα Άδανα, συνελήφθη για το μακελειό που άφησε 5 ανθρώπους νεκρούς στο εμπορικό κέντρο του Burlington της Πολιτείας Ουάσινγκτον. Θυμίζω ότι μετά τις δολοφονίες, η Αστυνομία μιλούσε για δράστη Λατινοαμερικανό.

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η physicist λέει:

    … Πρώτα του αναγόρευσαν κατηγορίες για βλασφημία επειδή έφτιαξε ένα σκίτσο που γελοιοποιούσε την υπόσχεση της αιώνιας ανταμοιβής για κομάντο αυτοκτονίας.

    Τώρα τον εκτέλεσαν στο δρόμο για το Δικαστήριο.

    RIP, Nahed Hattar, ένας πραγματικός ήρωας της Ελευθερίας του Λόγου. Μετονομασία οδών στην Ευρώπη στο όνομά του, άμεσα!

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η physicist λέει:

    http://www.zeit.de/kultur/literatur/2016-09/nahed-hattar-jordanien-erschossen-gericht-facebook-post-gotteslaesterung

    Οπαδοί του ΙΣ είχαν ζητήσει στο Τουΐτερ τη θανάτωσή του. Όμως, ακόμα και συνήθεις πιστοί τού είχαν ασκήσει αυστηρή κριτική για τα σκίτσα του. Υποστήριξη δεν είχε λάβει σχεδόν από κανέναν.

    Περιμένω να μου εξηγήσει κάποιος πώς ακριβώς θα ξεχωρίζω στο μέλλον τους ακραίους από τους μετριοπαθείς.

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ήταν και χριστιανός οπότε το παράπτωμά του ήταν βαρύ.

    https://www.jihadwatch.org/2016/09/jordan-muslim-murders-christian-who-drew-cartoon-mocking-islamic-paradise

    Η Ιορδανία εν τω μεταξύ θεωρείται – και είναι δηλαδή συγκριτικά – «μετριοπαθής» χώρα με φωτογενή βασιλική σύζυγο που επισκεπτόταν και τους καταυλισμούς των προσφύγων πέρυσι.
    Αλλά όλα έχουν τα όριά τους.

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, φοβάμαι οτι ξεχνάς οτι το Ισλάμ ειναι μια ειρηνική θρησκεία, το δόγμα της οποιας κηρύσσει την πανανθρώπινη αγάπη και ανεκτικότητα.

    Αυτο άλλωστε προκύπτει απο το γεγονος οτι η συντριπτική πλειονότητα των πιστών δεν βγαινει με χαντζάρια και εκρηκτικούς μηχανισμούς στους δρόμους, αλλα περιορίζεται στην ανοχή η και την παθητική υποστηριξη των δολοφονικών ενεργειών. Λιγο το εχεις?

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η physicist λέει:

    Να μετονομαστεί η Kalker Hauptstraße της Κολωνίας, που διασχίζει τη συνοικία Kalk η οποία έχει υψηλό ποσοστό Μουσουλμάνων μεταναστών, σε Nahed-Hattar-Hauptsraße. Εδώ να δούμε αν έχει την τόλμη το αριστεροπράσινο κράτος των Π.Ο.-βολεμένων να κάνει έστω και μια συμβολική κίνηση για την πραγματική Ελευθερία του Λόγου.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «Πρέπει να τους πιάσουν αυτούς τους βίαιους, να τους βγάλουν τα μάτια και να τους κόψουν το κρέας κομματάκι κομματάκι» που έγραφε σε σκίτσο ο μεγάλος Αλτάν 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.