Η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ …

…σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαδόπουλο Τετραδη  (αντιγραφή από το f/b)

Η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ  /  Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης

Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της υπόθεσης Κοσκωτά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Τράπεζα Αττικής. Η οποία κάνει και τη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη μόνη ίσως, αλλά ουσιαστική.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι περί αυτόν αποφάσισαν να στήσουν μια δική τους τράπεζα και ένα δικό τους συγκρότημα ενημέρωσης μετά από 7 χρόνια στην κυβέρνηση και αφού είχαν πάνω από το 45% του λαού με το μέρος τους (επί του συνόλου των ψηφοφόρων), αφοσιωμένο και πιστό, με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να στήσει μια δική του τράπεζα για να κάνει τις δουλειές του και ένα δικό του συγκρότημα ενημέρωσης μετά από 1,5 χρόνο στην κυβέρνηση, έχοντας με το μέρος του περίπου το 18% του λαού (επί του συνόλου των ψηφοφόρων), με λιγότερα από 12.000 μέλη.

Παίζει ρόλο αυτή η διαφορά; Δεν ξέρω, αλλά δείχνει κάτι. Δείχνει την αγωνία και τη βιά του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη της εξουσίας, εκτός από την κατάληψη της κυβέρνησης. Δείχνει επίσης και το πιο σημαντικό: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πράξη η φυσική συνέχεια του λούμπεν από το ΠΑΣΟΚ, που με τον ίδιο αμοραλισμό, την ίδια νοοτροπία και τα ίδια μέσα προσπαθεί να κάνει τις δουλειές του.

Ίσως δεν είναι τυχαίο που το ένα τρίτο των κυβερνητικών στελεχών προέρχονται από αυτό που οι πρώην σύντροφοί τους στο ΠΑΣΟΚ αποκαλούν «υπόνομο του κομματικού μηχανισμού».

Κάθε πολίτης με στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία αισθάνεται αποτροπιασμό στην ιδέα της κατάληψης της εξουσίας από ένα κόμμα. Η εξουσία ανήκει στο λαό και κάθε δημοκρατικό κόμμα έχει καθήκον να κυβερνά ώστε η εξουσία να ασκείται από το λαό ( ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ μέσα από τους δημόσιους μηχανισμούς). Η εξουσία ασκείται για το λαό ή να επιστρέφει στο λαό αν του έχει στερηθεί από πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες.

Το ότι βρίσκεται σε άλλα χέρι από του λαού είναι ευθύνη της διαχρονικής πολιτικής εξουσίας, που δουλειά της δεν είναι να διαιωνίζει αυτή την κατοχή.

Αυτά τα ευαγγέλια της δημοκρατίας είναι άγνωστα στον ΣΥΡΙΖΑ, που «πήρε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία» («ακόμα» είναι η ελλείπουσα λέξη) κατά τη ρήση του πρωθυπουργού και κατά τη νοοτροπία κυβερνητικών και απλών στελεχών.

Στον αντίλογο ότι την ίδια άγνοια έχουν και τα άλλα κόμματα η απάντησή μου είναι ότι η αριστερά από ιδεολογική τοποθέτηση «δεν είναι τα άλλα κόμματα» και δεν δικαιούται να είναι «τα άλλα κόμματα». Η αριστερά. Όχι η εργαλειοθήκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νοοτροπία διαφθοράς, λοιπόν, που καθυστέρησε να γίνει ΚΥΡΙΑΡΧΗ νοοτροπία στην κοινωνία επί ΠΑΣΟΚ, φάνηκε σαν τέτοια ήδη από τις πρώτες μέρες αυτής της κυβέρνησης. Πρώτα με το ασυμβίβαστο και τα οικονομικά του κ. Φλαμπουράρη που ξεπλύθηκαν εν ριπή οφθαλμού με αστεία επιχειρήματα, μετά με τα 1,8 εκατ. αδήλωτα ευρώ και τα 28 ακίνητα του κ. Σταθάκη, που ξεπλύθηκαν στην κολυμπήθρα της Βουλής, αργότερα με τις δημόσιες «δουλειές» σε ημέτερους για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια με τον αμαρτωλό κλάδο των εργολαβιών, όπου αναδείχθηκε πάλι ο από το παρελθόν ερχόμενος κ Καλογρίτσας ως αγαπημένος της… αριστεράς.
Πρόσφατα, με τον διάτρητο διαγωνισμό των καναλιών και την Τράπεζα Αττικής.

Φαίνεται ότι σ αυτόν τον τόπο η διεφθαρμένη νοοτροπία των κυβερνήσεων «κυβέρνηση είμαι και ό,τι θέλω κάνω» ζει υπό όλες τις συνθήκες. Και η χειρότερή της εκδοχή ζει σήμερα.

Γιατί επί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. οι κυβερνήσεις έπλεαν στη διαφθορά ξέροντας τουλάχιστον ότι παρανομούν. Δεν υπερηφανεύονταν κιόλας. Οι σημερινοί δεν θεωρούν τίποτε δικό τους διαφθορά. Όλα είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ τους, επειδή όλα είναι εργαλεία. Δεν υπάρχουν θεσμοί, νόμοι και ηθική. Θεσμοί, νόμοι και ηθική είναι μέσα και τρόποι όχι για να υπηρετηθεί η Δημοκρατία επί όλων των πολιτών. Αλλά, για να υπηρετηθεί η διπλή προσωπικότητα του ΣΥΡΙΖΑ:

Α. Των ελάχιστων ιδεολόγων: Αυτό που θεωρούν εκείνοι και μόνο εκείνοι ως πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο για τους Έλληνες και
Β. Των πολλών τυχοδιωκτών: Αυτό που διαιωνίζει τα στελέχη στην καρέκλα της εξουσίας και δίπλα στο βάζο με το οικονομικό μέλι.

Για όλους αυτούς δεν υπάρχει παρανομία ή ανηθικότητα. Υπάρχει μόνο το συμφέρον. Κι αυτή είναι μια οπισθοδρόμηση ακόμα κι απ αυτή τη χειρότερη περίοδο του πασοκικού αμοραλισμού. Από το «αυτά έκαναν κι οι άλλοι» είμαστε πια στο «καλά κάνουμε».

Κι αυτό είναι το πιο καταστροφικό παράδειγμα για το λαό.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

3 Responses to Η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ …

 1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Υπάρχει και μια διαφορά ακόμα από το ΠΑΣΟΚ. Στο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρξαν άνθρωποι που έδωσαν το είναι τους για να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα της χώρας και άφησαν έργο το οποίο δεν έχει τίποτα συγκρίσιμο με την καταστροφή που σκορπάει η συμμορία των τσιπροκαμμένων. Θα δώσω ένα μόνο παράδειγμα, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών υπήρξαν το σημαντικότερο πλήγμα που δέχθηκε η γραφειοκρατία τις τελευταίες δεκαετίες και ήταν ιδέα και δημιούργημα του Σταύρου Μπένου, ενός σεμνού και δημιουργικού ανθρώπου ο οποίος και σήμερα ακόμα δραστηριοποιείται με την οργάνωση Διάζωμα. Αν θέλετε ψάξτε.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Οι ανθρωποι, αρα και οι ελληνες πολιτες και πολιτικοι ειναι ατελη οντα, μαλιστα δε οι πειρισσοτεροι ειναι αχορταγοι, ξεκινωντας απο χαμηλα, θελουν διακαως και αεναως -αν δεν υπηρχε ο θανατος- να αποκτουν περισσοτερα χρηματα, εξουσια ,…

  Οπως φαινεται κατωτερω, μονον η τεχνη ενδεχεται να μας σωσει….Ολα τα υπολοιπα ειναι χασιμο χρονου.

  1. Ο Νίκος Καββαδίας δημοσίευσε το 1933 την ποιητική συλλογή “Μαραμπού”. Ανάμεσα στα ποιήματα της συλλογής συμπεριλαμβάνεται και το ποίημα “Γράμμα στόν ποιητή Καίσαρα Ἐμμανουήλ” με το οποίο φέρεται να απαντά σε κάποιους στίχους του Εμμανουήλ.
  Συγκεκριμένα, στο ποίημα του Καίσαρα Εμμανουήλ “TAEDIUM VITAE” συναντώνται δύο φορές οι στίχοι “Φαίνεται πια πως τίποτα – τίποτα δε μας σώζει” ενώ ο Νίκος Καββαδίας στο δικό του ποίημα απαντά “ Ξέρω εγώ κάτι που μπορούσε, Καίσαρ, να σας σώσει… ”

  http://andreaskandreou.blogspot.gr/2015/03/blog-post_11.html

  2. Στην περιπτωση αυτη ο μεγας Μανώλης Ρασούλης εχει πιασει το θεμα απο τα κερατα.με φρασεις οπως :

  Κακοί ντυθήκανε καλοί και πιάσαν εξουσίες
  Τίποτα πια δε μας σώνει. Ούτε κι οι Μασόνοι.
  Αυτοί που ξεγελάστηκαν φταίγανε κατ’ουσία.

  Κακοί ντυθήκανε καλοί – 1997

  Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης
  Μουσική: Πέτρος Βαγιόπουλος
  1. Πάνος Κατσιμίχας & Μανώλης Ρασούλης & Χάρης Κατσιμίχας

  Κακοί ντυθήκανε καλοί και πιάσαν εξουσίες
  Κι υπερωρία πέσανε στις αγιοαμαρτίες

  Λύκοι ντυθήκανε αρνιά κάνουν πως μπεμπενίζουν
  Κι όσοι τους είδαν για ψητά στον Αδη αρμενίζουν

  Στ’ άρματα, στ’ άρματα. Τρέχτε και κάνουν κατοχή
  Τα μέσα και τα έξω μου καθάρματα
  Τίποτα πια δε μας σώνει. Ούτε κι οι Μασόνοι.

  Εγώ ό,τι είχα πια να πω το είπα
  Και γαμώ του όζοντος την τρύπα.

  Κακοί ντυθήκανε καλοί και κάνουν τη δουλιά τους
  Στον Ηλιο δείχνουν οι αμνοί τώρα τα κόκκαλά τους

  Κακοί ντυθήκανε καλοί και πιάσαν εξουσία
  Αυτοί που ξεγελάστηκαν φταίγανε κατ’ουσία.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «Τράπεζα Αττικής: Τι αναφέρει το πόρισμα – φωτιά που βρίσκεται στη Βουλή
  23/09/201609:17

  Μεγάλα δάνεια σε εταιρείες – σφραγίδα, ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου πιστοδοτήσεων, παραβιάσεις στοιχειωδών τραπεζικών κανόνων, πλουσιοπάροχες αμοιβές σε έναν μικρό στρατό συμβούλων και εξωτερικών συνεργατών, έκδοση εγγυητικών αξίας εκατομμυρίων ευρώ δίχως να εισπράττονται αμοιβές, διάτρητες δομές εταιρικής διακυβέρνησης και δανειοδοτήσεις για συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου είναι τα βασικά ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», των ελέγχων Τράπεζας της Ελλάδος – SSM για την Τράπεζα Αττικής, το πόρισμα των οποίων παραδόθηκε χθες Πέμπτη στη Βουλή.

  […]

  …Το πόρισμα αποκαλύπτει ένα διαχρονικό πάρτι ημετέρων, με μια άνευ προηγουμένου κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των εισφορών των ασφαλισμένων στο ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ). Σταδιακά από το 1997 όταν το ΤΣΜΕΔΕ απέκτησε το 34% των μετοχών, και ειδικά μετά το 2000, υπό την επήρεια της γενικότερης ευφορίας, η Attica Bank προχώρησε σε μεγάλη αύξηση χορηγήσεων χωρίς να τηρούνται στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια, ενώ οι διοικητικές και άλλες αμοιβές πολλαπλασιάστηκαν, με την τράπεζα να αμείβει άμεσα και έμμεσα (μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών) πολιτικά πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα. Εν πολλοίς μετατράπηκε σε ένα παραμάγαζο καλά δικτυωμένων μηχανικών και συνδικαλιστών οι οποίοι με τα λεφτά των ασφαλισμένων έκαναν τους τραπεζίτες. Οι δομές εταιρικής διακυβέρνησης ήταν ανύπαρκτες: ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός πρόεδρος της Attica Bank κ. Ι. Γαμβρίλης ήταν αυτός που διοικούσε την τράπεζα και παράλληλα ως πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ ήταν και αυτός που έλεγχε πόσο καλά η διοίκηση της τράπεζας κάνει τη δουλειά της. Στελέχη με ταλέντο στη χορήγηση «κόκκινων» δανείων παρέμεναν ακλόνητα στις θέσεις τους….»

  Το 1999, δύο χρόνια μετά την απόκτηση του ελέγχου της τράπεζας από το ΤΣΜΕΔΕ, τα γενικά διοικητικά έξοδα της Attica διαμορφώνονταν στα 11 εκατ. ευρώ. Αυτά εκτοξεύτηκαν στα 35 εκατ. το 2006 και στα 45 εκατ. το 2013 με την τράπεζα να διοχετεύει κάθε χρόνο πολλά χρήματα σε συμβούλους, συνδικαλιστές, συμβουλευτικές εταιρείες.

  […]
  http://www.protothema.gr/economy/article/613250/ti-anaferei-to-porisma-fotia-gia-tin-trapeza-attikis/

  ΥΓ Επαναληψις
  Οι ανθρωποι, αρα και οι ελληνες πολιτες και πολιτικοι ειναι ατελη οντα, μαλιστα δε οι πειρισοτεροι ειναι αχορταγοι, ξεκινωντας απο χαμηλα, θελουν διακαως και αεναως -αν δεν υπηρχε ο θανατος- να αποκτουν περισσοτερα χρηματα, εξουσια ,…

  ΥΓ2 Συμπερασμα (γνωστο εκ των προτερων) για οσους με διαβαζαν ηδη απο το 2012.

  Το συστημα ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ ηταν διαχρονικα διεφθαρμενο, η εξουσια ειχε μοιραστει με ποσοστωσεις αναμεσα στις διαφορες παραταξεις και εργαζοταν μονον για ενα στενο διακομματικο κυκλο συνδικαλιστων μεγαλομηχανικων για την μεγιστοποιηση της διαρπαγης της πιττας των μελετων-εργων-και παροχης υπηρεσιων μεσω της πολιτικης εξουσιας και των μελων των επιτροπων .

  Μερικοι πρεπει να πανε φυλακη, διοτι επαιζαν τους τραπεζιτες στην Attica bank με τις ασφαλιστικες εισφορες μας.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s