Είναι (πλέον) ο Νίκος Παππάς το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα;

Liberal  /  Είναι (πλέον) ο Νίκος Παππάς το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα; / Γράφει ο Insider

Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση είχε επιλέξει το θέμα των αδειών ως το κορυφαίο ζήτημα της (νέας) ρητορικής της. Είχε χειρουργικά κατασκευάσει τους εχθρούς της (καναλάρχες), είχε προσδιορίσει τον στόχο της (καταπολέμηση της διαπλοκής), είχε επιμελώς φτιάξει το σενάριο (με την διαπλοκή να προσέρχεται στα ράντζα και τις χημικές τουαλέτες του κ. Κρέτσου) έχοντας επικοινωνιακά επενδύσει σε αυτό.

Όταν μάλιστα κατάφερε να παρουσιάσει ως τίμημα για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες το ποσό των 246 εκ. ευρώ, θεώρησε ότι η κοινωνία θα πιστέψει το καλογραμμένο παραμύθι του κ. Παππά, πανηγυρίζοντας μαζί της επειδή “για πρώτη φορά αποκαθίσταται η νομιμότητα”, “επιτέλους κάποιος έκλεισε το μέγκα” και το παιδί “τα πήρε χοντρά από την διαπλοκή για τα κανάλια”…

Στην Ελλάδα όμως, τα “θαύματα” κρατούν μόλις λίγες ώρες. Το αφήγημα αυτό θα μπορούσε να αναδειχθεί στην ΔΕΘ ως μια ιστορία επιτυχίας της Κυβέρνησης Τσίπρα. Κάτι για το οποίο θα μπορούσαν στο καφενείο να σηκώσουν κεφάλι οι πιστοί ψηφοφόροι του Αλέξη. “Το παιδί, μπορεί να μην τα κατάφερε με την διαπραγμάτευση και την οικονομία, αλλά έβαλε την διαπλοκή να πληρώσει”. Τόσο απλά.

Τα πράγματα όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχε σχεδιάσει ο κ. Παππάς. Και δυστυχώς για την κυβέρνηση, η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες μπορεί να αποδειχτεί χαμένη υπόθεση σε όλα τα επίπεδα.

Το ιδανικό σενάριο για το οποίο εύχεται και προσεύχεται ο κ. Παππάς, είναι ο διαγωνισμός αυτός να εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σενάριο αυτό είναι και το λογικότερο και το πιθανότερο, αφού ο διαγωνισμός είναι προδήλως αντισυνταγματικός και προβληματικός. Καθόλου τυχαία, άλλωστε δεν θεωρείται και η βεβαιότητα με την οποία εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ο διαγωνισμός θα απορριφθεί από το ΣτΕ. Προφανώς ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα ρίσκαρε να τοποθετηθεί τόσο εμφατικά, εάν οι εισηγήσεις που είχε από τους συμβούλους του δεν ήταν τόσο κατηγορηματικές.

Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, ο κ. Παππάς θα έχει ήδη προλάβει να κάνει ένα (ακόμη) show με την κατάθεση της πρώτης δόσης από τους 4 “προσωρινούς υπερθεματιστές”, ενώ όταν το τηλεοπτικό τοπίο επιστρέψει στο προηγούμενο status quo θα δείχνει τους δικαστές για την αποτυχία και θα χύνει τα δάκρυά του ισχυριζόμενος ότι “τουλάχιστον η Αριστερά προσπάθησε να επιβάλλει το Νόμο”.

Αυτό το σενάριο μπορεί να είναι το ιδανικό για τον κ. Παππά, είναι όμως το χειρότερο δυνατό για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Και αυτό γιατί έχοντας (επί της ουσίας) ήδη κάνει μια τρύπα στο νερό, θα έχει καταφέρει:

 • να κρατήσει ζωντανούς και ισχυρούς στο παιχνίδι τόσο τους παλαιούς όσο και τους νέους παίκτες,
 • να βάλει απέναντί του παλαιούς και νέους καναλάρχες – που μέχρι τον διαγωνισμό εμφανίζονταν ως σταθεροί του σύμμαχοι
 • να ταυτιστεί απολύτως με τη (νέα) διαπλοκή
 • να κατορθώσει να εμφανιστεί ως διώκτης των εργαζομένων, λόγω του μάυρου που ρίχνει η κυβέρνησή του στην εργασία τους
 • να υποστεί και την πρώτη μεγάλη του ήττα από την εμφανιζόμενη ως ευνοική προς την κυβέρνησή του Δικαιοσύνη.

Όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται ήδη κ. Τσίπρας νοιώθοντας ότι είναι βαρύ το φορτίο που του απόθεσε για πάντα ο εφηβικός φίλος Νίκος Παππάς.

Από κει που τολμούσε να επικαλείται το “ηθικό πλεονέκτημα” της Αριστεράς, θα βρίσκεται να απολογείται ο ίδιος για την ανεπάρκειά του, αλλά κυρίως για την επιτομή της διαπλοκής, στην οποία ακούμπησε η κυβέρνησή του, τον κ. Καλογρίτσα.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ήδη με τον διαγωνισμό της αλλά και με όσα (καλύτερα) ακολουθούν, θα έχει χωρίς κόπο προσφέρει στην αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρή επιχειρηματολογία, καταφέρνοντας παράλληλα να ταυτιστεί με όλα τα γνωστά αποκρουστικά υποδείγματα της μεταπολίτευσης: κουμπαριές, εργολαβίες με επιβλέποντες υπουργούς τους κουμπάρους του εργολάβου, μαύρο χρήμα, παράπλευρες εταιρίες δημοσκοπήσεων και μέσα ενημέρωσης που καλούνται να ξεπλύνουν όλα τα παραπάνω.

Όσοι τελευταία συνομιλούν με τον κ. Τσίπρα βλέπουν ότι έχει αντιληφθεί απολύτως το πρόβλημά του και έχει βυθιστεί σε ενός είδους πολιτική κατάθλιψη. Σε αυτό συνετέλεσαν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου που τον προσομοίαζαν με τον Ερντογάν αλλά και η απόρριψη που πλέον υφίσταται από πρόσωπα του εκδοτικού χώρου με τα οποία πίστευε ότι είχε αναπτύξει μια ειλικρινή σχέση.

Αντιλαμβάνεται λένε, ότι αυτή η ιστορία με τα media αλλιώς είχε σχεδιαστεί και αλλιώς βγήκε. Την μία και μοναδική σφαίρα που είχε στην θαλάμη, την εμπιστεύτηκε στον κ. Παππά και εκείνος την σπατάλησε πυροβολώντας στον αέρα.

Στο πλευρό του ο κ. Τσίπρας έχει τους περισσότερους υπουργούς και στενούς του συνεργάτες του που μιλούν πλέον ανοικτά κατά του Νίκου Παππά, χρεώνοντάς του ιδιοτέλεια και ανεπάρκεια. Τονίζουν ότι λειτούργησε με “γνώμονα την εξασφάλιση της δικής του προβολής” παρότι μακροπρόθεσμα γνώριζε ότι έβλαπτε τόσο την κυβέρνηση όσο και προσωπικά τον Πρωθυπουργό.

Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι όσοι ποντάρουν στην πιθανότητα ότι μετά, το Συνέδριο ο Νίκος Παππάς από πρόβλημα θα αποτελέσει την λύση για τον Αλέξη Τσίπρα! Όπως ακριβώς ο Γιάννης Βαρουφάκης!

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

6 Responses to Είναι (πλέον) ο Νίκος Παππάς το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα;

 1. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Απλά δεν μπορεί να το καταλάβει.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η zepos λέει:

  Η ΕΡΤ «έκοψε» την ερώτηση της Τσικρίκα στον Τσίπρα και έπειξε βίντεο με την απάντηση Τσίπρα ΜΟΝΟ… Ούτε η χούντα δεν είχε τόσα καρακόλια στην υπηρεσία της

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Ο Παππάς κάνει δημόσιες σχέσεις για την πάρτη του. Κατά τα άλλα, το μόνο πλεονέκτημα που είχε και έχει ο Τσίπρας, είναι ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να εκβιάσει εκλογές, όπως έκανε πρόπερσι ο ίδιος με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί έτσι να κρατήσει την κυβέρνηση μέχρι να κλείσει την τετραετία και να βγει στη σύνταξη, το πρόβλημά του όμως είναι ότι αν κάποιοι υπουργοί ή βουλευτές του κρίνουν ότι δεν έχουν πολιτικό μέλλον μαζί του ή με τον Καμμένο, μπορεί να τον παρατήσουν νωρίτερα. Και η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία είναι ισχνή…

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η zepos λέει:

  Πρώτα ο Σαμαράς – ως διδάξας – και έπειτα ο Τσίπρας, κέρδισαν την ψήφο των πολιτών με ψέμματα, με υποσχέσεις έωλες και το σημαντικότερο με την υποκινούμενη κοινωνική αναταραχή,τραμπουκισμό και άγριο ξεφωνητό των πολιτικών τους αντιπάλων.

  Οι «πλατείες» γέμισαν από κόσμο με «αυταπάτες», με κινητήριο μοχλό τους κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες να τους ξεσηκώνουν με συνθήματα δήθεν επαναστατικά..
  Όλα τα παραπάνω ΔΥΣΤΥΧΩΣ βρήκαν την έμμεση – αλλά πολλές φορές και την έγγραφη – συμπαράσταση σοβαρών πολιτών, καλλιτεχνών, δασκάλων αλλά και βολεμένων στο δημόσιο.

  (Θυμάμαι τότε όταν μαθητής σε παρέλαση μούτζωνε τους επισήμους, τι επιδοκιμασίες της πράξης του διάβαζα στη καλύβα)

  Ετσι δημιουργήθηκε ένα «ρεύμα» υπέρ μιας ουτοπικής πορείας χωρίς να εξετάζεται το περιεχόμενο, ή να εξετάζεται τελείως επφανειακά και επιπόλαια. Και αυτό παρ’όλες τις συνεχείς και έντονες προειδοποιήσεις οχι μόνο από τους επίσημους δανειστές,αλλά και από σοβαρούς αναλυτές παγκοσμίως.
  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στην σημερινή αντιπολίτευση και κυρίως δεν υπάρχει πλέον καμμία διάθεση για τραμπουκισμούς των συριζανέλων.
  Ετσι ο λαός θα υποστεί έως το τέλος τις συνέπειες της χαζομάρας του
  Να υπενθυμίσω οτι αυτά τα έγραφα από το 2010!

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  Το σχολιο μου το γραφω τριτη φορά, επειδη χαθηκε και τις δυο φορες προηγουμενα, ελεγα λοιπόν οτι

  Η ΕΡΤ διολισθαινει σε ολοκληρωτικες συμπεριφορές.
  Χθες εκοψε την ομιλια της Γεννηματα στη ΔΕΘ, που γινονταν απο τη ΔΣ (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ),
  Δεν θυμαμαι να υπηρξε παρομοια ενεργεια απο καμια αλλη κυβερνηση εναντι σε μια κοινοβουλευτικη δυναμη της αντιπολιτευσης.
  Παντα οι καθιερωμενες ομλιες των αρχηγων της αντιπολιτευσης ειχαν τον χρονο μεχρι να τελειωσει η ομιλια του αρχηγου του κομματος της αντιπολιτευσης.
  Αυτα τα σημαδια δεν ειναι καθολου ενθαρρυντικα για το μελλον της ελευθερης εκφρασης στη χωρα με την κυβερνηση ΣΑΝΕΛ.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Ενη λέει:

  Αυτες ειναι οι προτασεις της δημοκρατικης συμπαραταξης για την αναπτυξη, τις οποιες ….εκοψε η ΕΡΤ, στην ομΙλια της Γεννηματα στη ΔΕΘ.

  http://www.protagon.gr/epikairotita/44341226377-44341226377

  υγ. Ο,τι και να προσπαθει μια εξουσία να αποκρυψει, ειναι λιγο δυσκολο οταν υπαρχουν τα μεσα κοινωνικης δικτυωσης. Μαλλον να μπει στη λογικη τους οταν σχεδιαζουν «στρατηγικες».

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s