«Δίκαιη» ανάπτυξη = καθόλου ανάπτυξη

Liberal  /  «Δίκαιη» ανάπτυξη = καθόλου ανάπτυξη  /  Του Σάκη Μουμτζή

Με το σύνθημα για «δίκαιη» ανάπτυξη θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Συνήθως, στην πολιτική, ο επιθετικός προσδιορισμός του ουσιαστικού μπαίνει για να αναιρέσει, εν όλω ή εν μέρει, το περιεχόμενο του. Έτσι και το επίθετο «δίκαιη», στην πράξη, ακυρώνει την ανάπτυξη. «Δίκαιη» ανάπτυξη για την Αριστερά σημαίνει, ο πλούτος που παράγει ο ιδιωτικός τομέας, μέσω της φορολογίας, να διανεμηθεί στα φτωχότερα στρώματα. Θεωρητικά όλοι θα συμφωνήσουμε, υποθέτω.

Όμως στην πράξη ο επιχειρηματίας δεν πρόκειται να επενδύσει τα κεφάλαια του για να τα φορολογήσει με υψηλούς συντελεστές το κράτος. Θα επιλέξει χώρες – που στο πλαίσιο του φορολογικού ανταγωνισμού – έχουν χαμηλή φορολογία. Συνεπώς δεν θα παραχθεί πλούτος και τα ασθενέστερα στρώματα δεν θα γευτούν ούτε κάν μιαν «άδικη» κατανομή του. Το δίλημμα δεν είναι, « δίκαιη ή άδικη» ανάπτυξη, αλλά αν θα υπάρξει ανάπτυξη ή δεν θα υπάρξει. Τον εργαζόμενο  δεν τον ενδιαφέρει αν τα κέρδη θα μοιρασθούν με κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά πρωτίστως τον ενδιαφέρει να υπάρξουν δουλειές με κέρδη για να πληρώνεται και, δευτερευόντως, κάθε χρονιά οι αποδοχές του να βελτιώνονται. Άλλωστε η έννοια της «κοινωνικής δικαιοσύνης» είναι μια ρευστή έννοια που το κάθε υποκείμενο-συλλογικό ή ατομικό- την ορίζει όπως θέλει.

Αυτά τα πολύ απλά πράγματα η Αριστερά τα αντιλαμβάνεται θαυμάσια και γι΄αυτό το λόγο έχει επιλέξει, από την πολιτική συγκρότηση της,  μιαν οικονομία που ελέγχεται και διευθύνεται αποκλειστικά  από το κράτος. Έτσι, αυτό θα μπορεί να μοιράζει τα πλεονάσματα με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κοινωνική δικαιοσύνη. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση απαιτούνται κεφάλαια που θα επενδυθούν. Επειδή οι ιδιώτες επενδυτές είναι και απρόθυμοι αλλά και ανεπιθύμητοι  και οι διεθνείς αγορές δεν δανείζουν μια χώρα με τέτοιο ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό, η μόνη λύση είναι τα κρατικά κεφάλαια.

Αυτά μπορούν να εξευρεθούν με την μεταφορά πόρων από ένα κομμάτι της οικονομίας στο άλλο, που έχει επιλέξει ο κρατικός σχεδιασμός να αναπτύξει. Αυτό που έγινε δηλαδή στην Σ. Ένωση το 1928, όταν αποφάσισαν 1500 άνθρωποι – τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του μπολσεβίκικου κόμματος – να μετατρέψουν μιαν αγροτική χώρα σε βιομηχανική. Τι έκαναν;

Πουλούσαν στο εξωτερικό εκατομμύρια μπάλες σιτηρά που τις έπαιρναν από τους αγρότες και το τίμημα δεν το απέδιδαν σε αυτούς, αλλά το διοχέτευαν στον βιομηχανικό τομέα. (πρωταρχική συσσώρευση κεφαλαίου.)Σε πρώτη φάση στην παραγωγή βαρέων μηχανημάτων και στην κατασκευή εργοστασίων. Οι εξαθλιωμένοι αγρότες μετατράπηκαν σε βιομηχανικούς εργάτες.

Εδώ ακριβώς συμπλέκεται το είδος της οικονομίας με το είδος του πολιτικού καθεστώτος. Οι αγρότες όταν διαπίστωσαν πως η αμοιβή τους οριακά κάλυπτε το κόστος παραγωγής δεν παρέδιδαν τα προϊόντα τους. Τότε δέχθηκαν  όλη την κρατική βία προκειμένου να κατασχεθούν τα εμπορεύματα τους. Εκατομμύρια από αυτούς διώχθηκαν, εκτοπίστηκαν και ένα μεγάλο μέρος στοιβάχτηκε στις πόλεις και προλεταριοποιήθηκε. Χιλιάδες θανατώθηκαν. Ο κρατικός σχεδιασμός πέτυχε απόλυτα.

Συνεπώς, το δημοκρατικό πολίτευμα είναι άμεσα συνυφασμένο αξιακά – ιδεολογικά  με την ελεύθερη οικονομία και ο κρατικός σχεδιασμός και η οικονομία των πλάνων με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ιστορικά, η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και η ανανέωση και η ανάπτυξη του καπιταλισμού, μαρτυρούν την συγκριτική αξία των δύο συστημάτων. Το γεγονός πως στην χώρα μας –κατά παγκόσμια μοναδικότητα –οι κάθε λογής κρατιστές συνθέτουν μιαν ετερόκλιτη πλειοψηφία, εξηγεί με ενάργεια την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Η πολιτική τάξη της Ελλάδας ας αντιληφθεί επί τέλους πως η ανάπτυξη που παράγει πλούτο, γίνεται, σε τελική ανάλυση, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ιδιωτική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο πάντα της δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας. Κίνητρο δε του επιχειρηματία είναι η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων του. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερο μέρος της επιστρέφει στην κοινωνία.

Γιατί το ζητούμενο δεν είναι να εξισώσουμε την μιζέρια μας και την φτώχεια μας αλλά η αύξηση των εισοδημάτων μας, έστω και άνισα.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

7 Responses to «Δίκαιη» ανάπτυξη = καθόλου ανάπτυξη

 1. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  Λαδάκι made in Germany

  28.08.2016, 13:00 | Ετικέτες: Γερμανία, επιχειρήσεις, διαφθορά, φοροδιαφυγή, μαύρο χρήμα
  Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης

  Πουλάνε πνεύμα και ηθική, στο βάθος όμως είναι σάπιες μέχρι το μεδούλι, περισσότερο και από τα… κρέατα του Μπαλόπουλου*.

  Ο λόγος για τις επιχειρηματικές ελίτ της Γερμανίας, οι οποίες μέσω του πολιτικού τους προσωπικού κατηγορούν τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου ως καθυστερημένους, τεμπέληδες και διεφθαρμένους, όταν οι ίδιες είναι μεταξύ των «αρχιαπατεώνων» του καπιταλισμού.

  Εδώ και χρόνια ελέγχουν πλήρως τα κέντρα των αποφάσεων της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσπώντας αποφάσεις που γονατίζουν τους ανταγωνιστές τους και γεμίζουν τις τσέπες τους.

  Ομως η «μηχανή» που λέγεται Ενωμένη Ευρώπη δεν τους αρκεί.

  Θύματα της ματαιοδοξίας τους και του άρρωστου πάθους τους για συσσώρευση πλούτου και κυριαρχία, οι επιχειρηματικές ελίτ της Γερμανίας επιδίδονται και σε πλήθος άνομων ενεργειών, όπως δωροδοκίες, πλαστογραφία, συμμετοχή σε καρτέλ, υποκλοπές, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, χειραγώγηση τιμών και… συνειδήσεων.

  Το γερμανικό κράτος από την πλευρά του, αντί να κάνει κάτι, υποθάλπει επί της ουσίας με τη στάση του τις απάτες, αρνούμενο πεισματικά να υπογράψει διεθνείς συμβάσεις κατά της διαφθοράς, όπως το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, που έχει επικυρωθεί ήδη από 160 χώρες του ΟΗΕ…

  Ιδού κάποια από τα κατορθώματα των προστατευόμενών του:
  Ο «αδέκαστος» Σόιμπλε

  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε AP Photo/Jose Luis Magana

  Μίζες πήρε το μακρινό 2001 και ο «αδέκαστος» Σόιμπλε και μάλιστα από έμπορο όπλων, έστω κι αν το «λάδι» αυτό ήταν για τη στήριξη του κόμματός του.

  Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε κάνει τότε την πάπια, δηλώνοντας στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι είδε μεν τον έμπορο, αλλά δεν πήρε από αυτόν χρήματα.

  Στη συνέχεια όμως και μετά την αυτοκτονία του οικονομικού υπευθύνου του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, παραδέχτηκε ότι έλαβε ένα «δωράκι» 100.000 μάρκων που δεν εμφανίστηκε νομότυπα στα λογιστικά βιβλία του κόμματος.

  Η ψευτιά τού στέρησε την καγκελαρία. Ο Σόιμπλε εμπλέκεται όμως και στο μεγα-σκάνδαλο των Panama Papers.

  Σύμφωνα με το «Spiegel», αρνιόταν για χρόνια να έρθει σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές εικονικής εταιρείας στον Παναμά… Ποιους προστάτευε;
  SIEMENS
  [….]
  http://www.efsyn.gr/arthro/ladaki-made-germany

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Ενη λέει:

  Το πανεπιστημιο του Cambridge επενδυει σε επιχειρησεις startups

  http://www.kathimerini.gr/872480/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/metatrepoyn-kales-idees-se-epixeirhseis

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Ενη λέει:

  συνεχεια

  αποσπασμα απο το ανω λινκ

  «Δεδομένων των προβλημάτων χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια ίσως να μην ήταν κακή ιδέα να ακολουθήσουν το μοντέλο xρηματοδότησης της έρευνας που έχουν ακολουθήσει τα αμερικανικά, βρετανικά και πολλά άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. «Πράγματι, το μοντέλο αυτό έχει αποδώσει πολύ ικανοποιητικά στη Βρετανία και σε άλλες χώρες», λέει ο κ. Χρήστου. «Πρέπει κανείς να διαχειριστεί προσεκτικά τη σχέση μεταξύ της εταιρείας venture capital και του πανεπιστημίου, ώστε να έχουν κοινές προσδοκίες. Θα πρέπει να υπάρξει και διαφορά στην προσέγγιση ανάλογα με το κάθε εκπαιδευτικό σύστημα. Στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνεται αξιόλογο ερευνητικό έργο. Η μετατροπή του σε εμπορικό προϊόν ίσως να αποτελούσε έναν τρόπο να ενισχυθεί η ανάπτυξη της οικονομίας», εξηγεί ο κ. Χρήστου.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Ενη λέει:

  συνεχεια απο το ιδιο λινκ

  «Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν υιοθετήσει, ακόμη, αυτή τη φιλοσοφία, δηλαδή να αναζητούν χρηματοδότηση για την έρευνά τους στις αγορές και σε ιδιώτες επενδυτές. Κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούν την έρευνά τους μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύσσουν προϊόντα ή υπηρεσίες για πελάτες (είτε ιδιώτες είτε κρατικές εταιρείες) κατόπιν παραγγελίας. Αλλωστε το ελληνικό νομικό πλαίσιο αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια των ελληνικών πανεπιστημίων να επενδύσουν τα ίδια στην έρευνά τους και να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές >/I>

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Τώρα οι Γερμανοί κρύβουν τα ευρώ τους στα στρώματα
  Πανικόβλητοι καταθέτες αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από τις «αναξιόπιστες» τράπεζες για να τα μεταφέρουν σε αξιόπιστα… στρώματα, μαξιλάρια και οικιακά χρηματοκιβώτια, προκειμένου να τα διατηρήσουν ακέραια και αβλαβή.
  ΕΘΝΟΣ 8:59, ενημερώθηκε 9:17

  Συνέβη στην Ελλάδα της κρίσης. Συμβαίνει πλέον και στη Γερμανία της ευμάρειας, για λόγους διαφορετικούς αλλά και παρόμοιους συνάμα.
  Και ενώ στην Ελλάδα σήμερα καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες (μετά τη χαλάρωση των capital controls) προκειμένου να φύγουν τα χρήματα από τα «στρώματα» και να επιστρέψουν ως καταθέσεις στις τράπεζες, στη Γερμανία η πορεία είναι αντίστροφη. «Δεν κερδίζεις τίποτα κρατώντας τα χρήματά σου στην τράπεζα. Οι καταθέσεις πλέον δεν τοκίζονται παρά μόνο φορολογούνται», δηλώνει στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ο 82χρονος Ούβε Βίζε, συνταξιούχος ο οποίος πρόσφατα αγόρασε ένα χρηματοκιβώτιο για να φυλάξει σπίτι του τα περίπου 53.000 ευρώ που έχει στην άκρη.
  Ο 82χρονος δεν αποτελεί ωστόσο μεμονωμένη περίπτωση. Αντιθέτως, είναι μόνο ένας από τους συνολικά δεκάδες (εάν όχι εκατοντάδες) χιλιάδες Γερμανούς καταθέτες που, έχοντας πια χάσει την πίστη στους στις γερμανικές τράπεζες, παίρνουν πλέον τα χρήματα που αποταμίευαν με προτεσταντική ευλάβεια τόσα χρόνια και τα κρύβουν σε… στρώματα, μαξιλάρια, πατάρια και χρηματοκιβώτια. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας μάλιστα, για να αγοράσει πλέον κανείς χρηματοκιβώτιο, πρέπει να μπει σε… λίστα αναμονής.
  […]

  http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/tora_oi_germanoi_kryboun_ta_euro_tous_sta_stromata-64474845/

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Ενη λέει:

  ΑΦ , δεν ειχα δει το ανω σχολιο σου.

  Για το ιδιο θεμα ενα δικο μου, μολις τωρα, σε αλλο ποστ. 🙂

  Παντως δειχνει οτι δεν ειναι κατι που περνα ασχολιαστο. Να πληρωνει καποιος φορο για τις καταθεσεις του και να εχει σχεδόν μηδενικο η αρνητικό επιτοκιο.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s