Τα οχυρά της Δημοκρατίας και τα οχυρά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει πολιτικά σε αυτόν τον διαγωνισμό. Είναι η νίκη που επιζητεί μέσα στο βαρύ πολιτικό τοπίο που κινείται. Νομίζω όμως, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι πιθανότητες να υποστεί μίαν οδυνηρή ήττα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Liberal  /  Τα οχυρά της Δημοκρατίας και τα οχυρά του ΣΥΡΙΖΑ  /  Του Σάκη Μουμτζή

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ανέκαθεν μίαν αφοπλιστική ειλικρίνεια. Υποστήριζαν –και εξακολουθούν να υποστηρίζουν- τις θέσεις τους χωρίς υπεκφυγές, καταργώντας πολλές φορές και τα στοιχειώδη προσχήματα. Ο κυνισμός στην πολιτική είναι ένα σύνηθες και εν πολλοίς αναγκαίο στοιχείο. Μάλιστα όσο πιο ωμή είναι η διατύπωση των προθέσεων, τόσο πιο ευκρινής είναι και ο επιδιωκόμενος σκοπός.isovitis-01

Όταν ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχθές διατύπωσε την άποψη πως όλη αυτή η διαδικασία των αδειοδοτήσεων για την τηλεόραση γίνεται για να αποκτήσει το κόμμα του οχυρά σε αυτόν τον χώρο, δεν είπε κάτι το καινοφανές. Επανέλαβε αυτό που σχεδόν όλη η χώρα είχε αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή. Δηλαδή, πως το κυβερνών κόμμα με τον συνεταίρο του ήθελαν να εγκαταστήσουν την δική τους διαπλοκή.

Αναμφίβολα το τηλεοπτικό τοπίο δεν ήταν ειδυλλιακό. Όμως επικρατούσε πολυφωνία, με τους υποτιθέμενους «συστημικούς» σταθμούς να έχουν συμβάλει τα μέγιστα, με συγκεκριμένες εκπομπές τους υψηλής τηλεθέασης, στην δημιουργία μιας «τυφλής» αντιμνημονιακής συνείδησης. Κατ’ ακολουθία, βοήθησαν στην γιγάντωση του φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ και εξ αντικειμένου συνέπραξαν στην άνοδο του στην εξουσία.

Όμως αυτός ο πλουραλισμός δεν είναι ούτε ανεκτός ούτε αρεστός από την ηγετική ομάδα του κόμματος. Οι αντιλήψεις που έχουν για την ελευθερία της γνώμης και της είδησης αποτυπώνονται πεντακάθαρα στις ειδησεογραφικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης και του ΑΠΕ. Και προφανώς αυτές τις αντιλήψεις θέλουν να τις επιβάλλουν και στην ιδιωτική τηλεόραση με την χορήγηση αδειών σε «κολλητούς» ή σε επιχειρηματίες ευάλωτους σε πιέσεις λόγω διαφόρων νομικών ζητημάτων τους.

Το εγχείρημα της κατεδάφισης των οχυρών της Δημοκρατίας και της αντικατάστασής τους από οχυρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολη υπόθεση σε όλα τα επίπεδα, με προεξάρχον το οικονομικό. Γιατί το να αναγκασθούν να κλείσουν εν λειτουργία τηλεοπτικοί σταθμοί –πέραν των προβλημάτων της ανεργίας- αυτό θα επιφέρει και την κατάρρευση των συνδεδεμένων με αυτούς επιχειρήσεων του ομίλου. Δηλαδή δημιουργείται μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα οδηγήσει σε πυρηνική έκρηξη. Ενδεικτικά να αναφέρω πως γνωστός μεγαλομέτοχος τηλεοπτικού σταθμού δήλωσε στην Επιτροπή της Βουλής πως αν κλείσει το κανάλι του θα πρέπει να καταβάλλει αποζημιώσεις περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά και τα πολιτικά ζητήματα που θα προκύψουν είναι εξίσου σοβαρά στην αντιμετώπιση τους από την συγκυβέρνηση. Γιατί η διαχείριση του «μαύρου» στις οθόνες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένα τηλεοπτικό κοινό που έχει εθισθεί για πολλά χρόνια στις πολλαπλές επιλογές πολύ δύσκολα θα επιδοκιμάσει τον περιορισμό τους σε τέσσερις και μάλιστα με «άνωθεν» εντολή. Επιπροσθέτως η συγκυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των ηττημένων από αυτόν τον διαγωνισμό, που όλοι τους είναι οικονομικοί παράγοντες με πολιτική ισχύ.  Όσο εξασθενημένη κι αν είναι σήμερα η θέση τους, τα περιθώρια αντίδρασης τους είναι σημαντικά. Και το κυριότερο, η συγκυβέρνηση βρίσκεται σε ανεξέλεγκτη πτώση, που την καθιστά ευάλωτη σε οποιοδήποτε κτύπημα.

Παρακάμπτω δε, τα νομικά προβλήματα που θα ανακύψουν και θα επιλυθούν στα ημεδαπά και στα διεθνή δικαστήρια σε βάθος χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εγκυρότητα του διαγωνισμού και την ασφάλεια της επένδυσης αυτών που θα αποκτήσουν τις άδειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει πολιτικά σε αυτόν τον διαγωνισμό. Είναι η νίκη που επιζητεί μέσα στο βαρύ πολιτικό τοπίο που κινείται. Νομίζω όμως, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι πιθανότητες να υποστεί μίαν οδυνηρή ήττα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

11 Responses to Τα οχυρά της Δημοκρατίας και τα οχυρά του ΣΥΡΙΖΑ

 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  Κορέα γίναμε, Κορέα!

  (Βόρεια, εννοείται).

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Στην Β. Κορέα υπάρχει μόνο ..ΥΕΝΕΔ!

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Δεν ξέρω άν στον Κορεατικό Βουδισμό (Βόρειο ή Νότιο) υπάρχει ο θεσμός του κουμπάρου. Άν τυχόν όχι, η συμπαθής διηρημένη χώρα παραμένει ημιτελές και ευάλωτο οχυρό σε σχέση με το ακούνητο νεοβυζαντινό κάστρο Νεποτείας στη χώρα ανατολικώς της Μάλτας, του Ιονίου και του Οτράντο.
  Μια πολυ-κουμπαριά (όπως και μιά εικόνα) ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις: Θυμίζω τη σταυροκουμπαριά-τρίο Σπίρτζης (ο συριζοπασόκος par excellence) – Καμμένος (χωρίς λόγια) και ο περιβόητος εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας (ναι ο συνομιλητής του γίγαντα Βλαστού).
  Θυμίζει γάλατα της Καραμανλικής εποχής, αλλά τότε οι κουμπαριές ήταν πλέ. Τώρα είναι γκρίζες (ρόζ με μπράσινο συν φαιομελανοκυανούν δίνει το απόλυτο λαμπερό, ελαιώδες γκρί).
  Τι λέγαμε παλιά; Ιδεολογικές διαφορές; Εδώ, άν έιμαστε πολίτες, οφείλουμε να είμαστε κυνικοί και να γελάμε. Να καγχάζουμε. Δυστυχώς οι υπήκοοι και πελάτες έχουν φωνή, οι πολίτες όχι.
  Κατεδάφιση λοιπόν. Η όλη παράγκα – κράτος ΤΟΥΣ. Και όργωμα το οικόπεδο.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Αυτές είναι οι ελληνικές ελίτ: πλέ, ρόζ, μπράσινες, φαιομελανοκυανές και προπαντός απόλυτα λαμπερά, ελαιωδώς γκρί. Έχουν και άγρια ταχύπλοα. Κάνουν και κόντρες στα 80 τους. Και όποιον πάρει ο χάρος.
  Σιγά μην τις σκιάξει ο ….Σόιμπλε. Αυτόν τον χρησιμοποιούν οι λιπαροί Ελληνάρες ως σκιάχτρο για να σκιαχτούμε εμείς. Οι αδύναμοι.
  JCB και οργωμα το οικόπεδο λοιπόν, με τρακτέρ, ξανά και ξανα

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Τελικά ….ο Μπεκιάρης (του periodista) τοποθετήθηκε από τον Νίκο Παππά στο Υπουργείο Επικρατείας, στη Γ.Γ. Ενημέρωσης.
  Τόση συκοφαντία και οχετό έχει ρίξει ενάντια στην Κωνσταντοπούλου και τον Λαφαζάνη, έπρεπε ο Παππάς να τον αποκαταστήσει και επισήμως.
  Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να στηρίζει τους Κουρήδες και τις κουράδες της εξουσίας.

  https://omadeon.wordpress.com/syrizoids/dimitris-bekiaris/

  ΥΓ Τα συριζανελικα γεονοτα κινουνται πολυ γοργα κια …εχω μεινει πισω 🙂

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Εκτός του πλαισίου προκήρυξης η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

  http://www.liberal.gr/arthro/72059/epikairotita/2016/ektos-tou-plaisiou-prokiruxis-i-dimoprasia-gia-tis-tileoptikes-adeies-.html

  🙂

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Mitsos λέει:

  Tα χρέη του Μεγκα που θα κλείσει υποτίθεται η κυβέρνηση ποιος θα τα πληρώσει? Μήπως εντέχως οι ιδιοκτήτες του Μεγκα απαλάσσονται από τα χρέη εκατομμυρίων που έχουν δικαιολογώντας το κλείσιμο του καναλιού όμορφα και ωραία? Αντί να δει ο ελληνικός λαός την ουσία πίσω από αυτό το νομοσχέδιο που θα φορτώσει τα χρέη πολλών τηλεοπτικών σταθμών στην καμπούρα του, κάθεται και ακούει τον κάθε μαλάκα που μιλάει για φίμωση της δημοκρατίας..

  Ποιας δημοκρατίας? Ποιας αντιπολίτευσης? Οταν η ΝΔ έχει ψηφίσει ό,τι έχει φέρει ο Τσίπρας στη βουλή? Από το λαθρονομοσχέδιο μέχρι το πουστονομοσχέδιο και το μνημόνιο?

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  To MEGA έχει αποκλειστεί από τη δημοπρασία αδειών.

  Οχι όμως και ένας απο τους μεγαλομετόχους 🙂

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  10 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
  Νέα εμπλοκή στις τηλεοπτικές άδειες: Ενσταση του Star στο ΣτΕ -Ζητεί να φύγουν Καλογρίτσας-Σαββίδης

  Πηγή: Νέα εμπλοκή στις τηλεοπτικές άδειες: Ενσταση του Star στο ΣτΕ -Ζητεί να φύγουν Καλογρίτσας-Σαββίδης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/284053/nea-emploki-stis-tileoptikes-adeies-enstasi-toy-star-sto-ste-zitei-na-fygoyn-kalogritsas#ixzz4HsTHHPTj

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Παρουσιαστής σκάει στα γέλια με ψηφοφόρους του συριζα !

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Ηλίας λέει:

  Ο Ξέρξης μαστίγωσε τη θάλασσα, γιατί δεν υπάκουσε τις εντολές του. Ο Παππάς πιστεύει ότι κλείνοντας το Mega και το ΣΚΑΙ, θα ξεχάσει τη φτώχεια που απλόχερα μοιράζει η κυβέρνηση του. Αδιάφορα όλα αυτά, ξέρουν και οι ίδιοι ότι αργότερα ή γρηγορότερα η οργή του κόσμου θα είναι τόση που η παραμονή τους στην εξουσία θα είναι αδύνατη. Το ερώτημα είναι : ο σοφός λαός τι θα επιλέξει. Άλλον ένα τυχάρπαστο που θα τάξει τα πάντα ή θα αποφασίσει να σοβαρευτεί και να νοικοκυρέψει το τόπο. Το πιθανότερο είναι το πρώτο. ΧΑ ΛΑΕ Βαρουφάκη διαλέχτε, απ΄ όλα έχει ο μπαχτσές.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s