Φίλης: Με καθηγητές που κινδυνεύουν με απόλυση τα απολυτήρια δεν είναι αξιόπιστα

… ενώ με καθηγητές που δεν τους κουνάει τίποτα τα απολυτήρια είναι αξιόπιστα!  arkas-xasame

Ο Φίλης είναι για τα θηρία! 

Liberal  /  Φίλης: Με καθηγητές που κινδυνεύουν με απόλυση τα απολυτήρια δεν είναι αξιόπιστα

«Το ζήτημα με την κατοχύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αφορά την αξιοπιστία του σχολείου, δεν πρόκειται για κλαδικό ζήτημα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Φίλης, στον απόηχο των δημοσιευμάτων περί αντιδράσεων της τρόικας, στις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου Παιδείας στο καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και κυρίως στο νέο εργασιακό πλαίσιο των εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «αν ο σύλλογος καθηγητών των ιδιωτικών σχολείων λειτουργεί υπό το κράτος πιέσεων, δεν μπορεί εγγυηθεί ούτε την αξιοπιστία των τίτλων σπουδών». Είπε μάλιστα ότι «τώρα ο σχολάρχης απολύει όποιον θέλει, όποτε θέλει και αυτό δεν μπορεί να διαμορφώσει εκπαιδευτικό ήθος.»

Σημείωσε ότι θα γίνονται απολύσεις που θα οφείλονται όχι σε συρρίκνωση τμημάτων, αλλά δεν θα μπορούν να γίνουν αναιτιολόγητες απολύσεις. Ο υπουργός μάλιστα κατήγγειλε ότι πήγαιναν στα σχολεία επιθεωρητές εργασίας και οι σχολάρχες καλούσαν τους σεκιούριτι για να τους εμποδίσουν. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει την εκπαιδευτική πολιτική των κυρίων Ράλλη και Παπανούτσου του 1977.

Ο υπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορεί να προσφέρει επιπλέον ιδιωτικές παροχές, αλλά θα πρέπει να τις δηλώνει και αν γίνονται επί πληρωμή να φορολογούνται.

Αναφερόμενος στο δημόσιο σχολείο ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει θέμα μαζικών συγχωνεύσεων σχολείων και πρέπει να διαφυλάξουμε το σχολείο της γειτονίας.

Έκανε γνωστό ότι έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για 21 χιλιάδες αναπληρωτές, όσα είναι δηλαδή τα κενά στα σχολεία, ενω για πρώτη φορά έχουν ήδη πάει όλα τα βιβλία στα σχολεία.

Σχετικά με τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών ο Νίκος Φίλης είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περίπου 20 χιλιάδες προσλήψεις σε βάθος τριετίας και απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει προηγηθεί συνεννόηση με την τρόικα, επέμεινε ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ακόμα την ίδρυση επιπλέον 400 τμημάτων ένταξης, ενώ τα ολοήμερα θα λειτουργούν όπως και πέρυσι, χωρίς όμως επτάωρα μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού, σε μη λειτουργικά κτήρια.

Τέλος ο κ Φίλης, επανέλαβε ότι σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής των παιδιών των προσφύγων, αλλά και νηπιαγωγεία και δομές δημιουργικής απασχόλησης, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να μπουν σταδιακά στα σχολεία.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

5 Responses to Φίλης: Με καθηγητές που κινδυνεύουν με απόλυση τα απολυτήρια δεν είναι αξιόπιστα

 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  Πολύ εύκολα ξεχάσαν κάποιοι την ιστορία με τον πρωθυπουργικό υιό (Σαμαρά) ο οποίος συνελήφθη να αντιγράφει στις εξετάσεις, με αποτέλεσμα να απολυθεί (η καθηγήτρια που τόλμησε να τον… προσέξει).

  Ο Φίλης μπορεί να είναι (ή να φαίνεται) αμπλαούμπλας αλλά στο συγκεκριμένο έχει δίκιο 100%. Είναι κρίμα το αντισυριζικό μένος να οδηγεί στην απαξίωση (και) των όποιων θετικών παρεμβάσεων πάνε να γίνουν. Οι πραγματικές σαχλαμάρες είναι υπερ- αρκετές για να κάνει κενείς αντιπολίτευση με την ψυχή του!

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεν με βρίσκει σύμφωνο η κριτική σε αυτή την για τον …πέοντα κυβέρνηση να χαρακτηρίζεται «αντισυριζικό μένος» 🙂

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Δεν φταίει αυτός αλλά οι ιδεοληψίες αυτών που τον ψηφίσανε. Αμόρφωτος υπουργός παιδείας…

  ΥΓ. «ίδρυση επιπλέον 400 τμημάτων ένταξης». Πόσο θα κοστίσει αυτή η ιδεοληψία του θα μας πει;

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Ενη λέει:

  Ετσι ειναι Πανο,
  Θυμισου οτι το «αντι…….μενος» και αλλοτε, εκαιγε και τα χλωρά μαζι με τα ξερά.
  Κι΄εδω διακρινει κανεις καποια θετικά στοιχεια, ομως τα ριχνουμε ολα στην πυρά, ως συνηθες αντιπολιτευτικο «μενος», το οποιο διατηρειται διαχρονικά.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα Πάνο. Το ότι ο καθηγητής του υιού Σαμαρά απολύθηκε διότι έκανε το καθήκον του χωρίς να τεθεί ζήτημα παρά μόνο από τον τύπο, βαρύνει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όσο βαρύνει και τη διεύθυνση του σχολείου. Εκτός από αυτό όμως αποδεικνύει και κάτι άλλο το οποίο δυστυχώς και για λόγους ευνοήτους πέρασε τότε απαρατήρητο, ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης στα ιδιωτικά σχολεία, δεν είναι συνήθως ανώτερη από εκείνη στα σωστά δημόσια. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα είχε σημασία τίνος γιος ήταν ο μαθητής που αντέγραψε, διότι το σχολείο θα είχε να προστατέψει την αξιοπρέπειά του αλλά ούτε και οι μαθητές των ιδιωτικών θα χρειάζονταν φροντιστηριακή βοήθεια στη σχολική τους διαδρομή, εκτός αν επιζητούσαν την εισαγωγή τους σε εξαιρετικά υψηλόβαθμα τμήματα πανεπιστημίων.

  Στην πραγματικότητα οι γονείς στέλνουν τα παιδιά στα ιδιωτικά (και πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους γι αυτό) για άλλους κυρίως λόγους, όπως διότι το εκπαιδευτικό περιβάλλον εκεί είναι πιο ήρεμο, δεν γίνονται καταλήψεις, δεν χάνονται ώρες από κοπάνες καθηγητών ή δεν λείπουν καθηγητές, τα παιδιά πάνε κι έρχονται με λεωφορεία και δεν υπάρχουν παιδιά που με το ζόρι μιλούν ελληνικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά στα ιδιωτικά είναι ταξικά διαχωρισμένα από πολλά άλλα που πάνε στα δημόσια, κάτι που φυσικά είναι ένα ακόμα κίνητρο για πολλούς γονείς αλλά ίσως να στεναχωρεί τον ευαίσθητο κ. Φίλη και γενικά την αριστερά, θα έπρεπε όμω να σκεφτούν και το τι κερδίζει το κράτος από την ύπαρξη ιδιωτικών: Δεν πληρώνουν τους καθηγητές, δεν κατασκευάζουν και δεν εξοπλίζουν τα σχολεία, ούτε τα βιβλία προσφέρουν δωρεάν στα παιδιά των ιδιωτικών. Αν το φθινόπωρο τα μισά παιδιά των ιδιωτικών σχολείων τα εγκαταλείψουν και καταφύγουν στα δημόσια, το κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα θα καταρρεύσει.

  Τι μπορεί λοιπόν να γίνει; Απλούστατα να τηρούνται οι νόμοι του κράτους για όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με αξιολόγηση του εκπαιδευτικού τους έργου και να υπάρχει έλεγχος σωστής λειτουργίας. Αντί για την εκδικητική συμπεριφορά προς τα ιδιωτικά σχολεία που προέκρινε, ο κ. Υπουργός θα μπορούσε να αναγνωρίσει το εκπαιδευτικό έργο πολλών από αυτά αλλά και το τεράστιο οικονομικό κέρδος που έχει το κράτος από την ύπαρξή τους. Θα μπορούσε να συνεργάζεται για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και να συμπληρώνει το μισθό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, χωρίς να τους αφήνει τα καταφεύγουν στα ταμεία ανεργίας για τους καλοκαιρινούς μήνες και να γκρινιάζει κι από πάνω. Α, και θα μπορούσε να δίνει στα παιδιά των ιδιωτικών δωρεάν τα σχολικά βιβλία. Στο κάτω κάτω της γραφής τα δικαιούνται.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s