Το ακάλυπτο κόστος της λύσης του Κυπριακού και ο «μύθος» του φυσικού αερίου

Το θράσος  του Αττίλα δεν έχει όρια.  Σε λίγο θα ζητούν επίσημα να  καλυφθεί πλήρως και το κόστος της εισβολής.  Θυμίζουν αυτόν που αφού τα έκανε στην εξώπορτα, στη συνέχεια χτύπησε το κουδούνι και ζήτησε χαρτί … 

liberal  /  Το ακάλυπτο κόστος της λύσης του Κυπριακού και ο «μύθος» του φυσικού αερίου

Στο στόχαστρο των τουρκοκυπρίων αλλά και διεθνών παραγόντων που εμπλέκονται στην προσπάθεια λύσης του κυπριακού, βρίσκεται και πάλι το φυσικό αέριο που έχει εντοπιστεί στην ΑΟΖ του νησιού, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη «πηγή» για να καλυφθεί το τεράστιο για τα μεγέθη της Κύπρου κόστος της λύσης του Κυπριακού.

Δεν είναι τυχαίο ότι και από κυπριακής πλευράς είχαν ακουσθεί φωνές που αφήναν ανοικτό το ενδεχόμενο της κάλυψης μέρους του κόστους της λύσης από το φυσικό αέριο, αλλά βεβαίως οι εικασίες αυτές έχουν περισσότερο  επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς ούτε τα έσοδα από το φυσικό αέριο είναι άμεσα ούτε οι συγκεκριμένες ποσότητες που έχουν εντοπιστεί αρκούν για την κάλυψη του κόστους της λύσης.

Παρά τις  πρώτες εκτιμήσεις ότι το κόστος της λύσης μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 25 δις δολάρια, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί (και ούτε θα πρόκειται για  εύκολη διαδικασία) το συνολικό κόστος, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις ρυθμίσεις του εδαφικού και του περιουσιακού. Όσο περισσότερα εδάφη και περιουσίες επιστραφούν σε ελληνοκύπριους τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος των αποζημιώσεων. Αλλά υπάρχουν ακόμη και πολλοί άλλοι παράγοντες, π.χ. με βάση ποιες τιμές θα υπολογίσουν οι αποζημιώσεις (οι τουρκοκύπριοι απαιτούν να υπολογιστούν βάσει των τιμών του 1974!) ή το πώς και με ποιους συντελεστές θα υπολογισθεί το κόστος μετεγκατάστασης των τουρκοκύπριων και των εποίκων που θα μετακινηθούν. Επίσης σημαντικό κόστος θα επιφέρει, η διαδικασία προσέγγισης και σύγκλισης των δυο οικονομιών, καθώς η οικονομία στο ψευδοκράτος στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά  στους δημοσίους υπαλλήλους και στην ετήσια επιχορήγηση της Τουρκίας αλλά ιδιαίτερα κοστοβόρα θα είναι και η αποκατάσταση της συμβατότητας των υποδομών  μεταξύ των δυο συνιστούντων κρατιδίων.

Καθώς το εδαφικό και το περιουσιακό είναι το σημαντικότερο  κίνητρο για αποδοχή της λύσης από τους ελληνοκύπριους είναι προφανές ότι οι μεσολαβητές  θέλουν και επιδιώκουν να  προβάλλουν την ύπαρξη υποτιθεμένων πηγών  χρηματοδότησης. Και καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αφήνεται να πλανάται αυτή του  φυσικού αερίου.

Όμως η εικόνα αυτή είναι ιδιαίτερα θολή, κάτι για το οποίο προειδοποιούν  οι ειδικοί καθώς το κόστος της λύσης πρέπει να καλυφθεί άμεσα η πάντως σε πολύ στενό χρονοδιάγραμμα, ενώ η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και κυρίως η πλήρης οικονομική απόδοση του θα χρειασθεί αρκετά χρόνια ακόμη. Και φυσικά εάν δεν υπάρξει άμεσα εντοπισμός νέων κοιτασμάτων ,το «Αφροδίτη»  δεν θα μπορέσει ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες να καλύψει το κόστος.

Σύμφωνα  με τον ειδικό για τα θέματα ενέργειας της Κύπρου τον Χ. Έλληνα το «Αφροδίτη» θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2017 για την  υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) και τουλάχιστον 3 χρόνια για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, και έτσι η πρώτη εξόρυξη φυσικού αερίου υπολογίζεται το 2021, με τα πρώτα έσοδα να εισρέουν στα ταμεία της Κύπρου το 2024.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση τα κέρδη της Κύπρου θα διαχυθούν στο βάθος του χρόνου της διάρκειας  της  Συμφωνίας για την  πώληση  του φυσικού αερίου  κάτι που ερμηνεύεται σε μια περίοδο 15-20 ετών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Χ. Έλληνα στην καλύτερη των περιπτώσεων η αξία του Αφροδίτη δεν θα ξεπεράσει τα  9 δισ. δολάρια, (σχεδόν 600 εκ τον χρόνο), με την Κύπρο να αναμένει σχεδόν 5,5 δις δολάρια ,ποσό που θα εισπράξει σε βάθος 15ετιας.

Και όλοι αυτοί οι υπολογισμοί γίνονται υπό την αίρεση της διατήρησης στοιχειωδώς της παγκόσμιας ζήτησης στα σημερινά όρια της, αλλά και της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού φυσικού αερίου έναντι των γειτονικών κοιτασμάτων του Ισραήλ και της Αιγύπτου αλλά και του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου το οποίο άρχισε να εξάγεται με μορφή LNG προς την Ευρώπη.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να πείσει τους ελληνοκύπριους ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την λύση του Κυπριακού, κάτι που αποτελεί και το βασικό αν όχι μοναδικό κίνητρο για την αποδοχή μιας λύσης του Κυπριακού….

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Κύπρος, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

4 Responses to Το ακάλυπτο κόστος της λύσης του Κυπριακού και ο «μύθος» του φυσικού αερίου

 1. Ο/Η Mitsos λέει:

  0
  Δεν είναι σενάριο. Είναι πραγματικός εφιάλτης. Κι αυτό το συμπέρασμα είναι απόλυτο, είναι κατηγορηματικό. Είναι σαφές και ξεκάθαρο. Δεν έχει ψηλά γράμματα αστερίσκους και υποσημειώσεις…

  του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

  Και η ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα» σε ρόλο λαγού, αναλαμβάνει να δημοσιοποιήσει πλευρές αυτού που ήδη σχεδιάζεται, και που τώρα μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, στα σκοτεινά γραφεία των χορογράφων της Ευρώπης.

  Μαθαίνουμε λοιπόν πως: «Ο ευρωπαϊκοί θεσμοί γνωρίζουν ότι αν η συμφωνία με την Άγκυρα καταρρεύσει, και η μεταναστευτική ροή ξαναρχίσει με μαζικό τρόπο, η λειτουργική συνέπεια θα ήταν μόνον μία: η διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα άφιξης».

  «…Αυτό πρακτικά σημαίνει, την μετάθεση του μεταναστευτικού μετώπου στο ύψος των βορείων συνόρων της Ελλάδας, με “κλείσιμό τους”, έναν έλεγχο όσο γίνεται πιο μεθοδευμένο».

  Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν λειτουργικές συζητήσεις επί του θέματος. Υπογραμμίζει, όμως, ότι αν παγώσει το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η πολιτική πίεση θα μπορούσε να μετατεθεί στα τρία εκατομμύρια σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία.

  Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν, επίσης, στην Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ότι αν αυξηθεί η ροή προς την Ελλάδα, η Ένωση θα πρέπει να…

  στείλει άμεσα μια ευρεία ομάδα στελεχών και στην Αθήνα θα πρέπει να δοθούν οι απαιτούμενοι πόροι, μειώνοντας τα χρήματα που έχουν εγκριθεί για την ‘Αγκυρα ή εξασφαλίζοντάς τα ποσά αυτά με άλλο τρόπο. Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω σε απλά Ελληνικά???

  Οι φράκτες κατασκευάστηκαν…
  Οι μηχανισμοί της αστυνόμευσης – επιτήρησής τους έχουν ήδη δημιουργηθεί…
  Τα πραγματικά σύνορα της Ευρώπης στην πράξη μετατοπίστηκαν, όχι για να συμπεριλάβουν, αλλά για να αφήσουν εκτός Ευρώπης και γεωγραφικά τη χώρα μας…
  Το σύνολο των Ευρωπαίων ομολογεί πλέον το αυτονόητο. Ότι δηλαδή το λαθρομεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό πρόβλημα αλλά ισχυρό και επικίνδυνοι γεωπολιτικό εργαλείο…
  Όλοι ξέρουν πλέον πως πρακτικά η Ιταλία θα αποσυμφορηθεί από τις πιέσεις που δέχεται μέσω της Μεσογείου…
  Και φυσικά όλοι προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα σαν φτηνοπληρωμένη πoρνη η οποία θα κληθεί έναντι τιμήματος να βγάλει στο σφυρί την αξιοπρέπεια και τη φυσιογνωμία της, μετατρεπόμενη σε Φιλιππινέζα των ισλαμιστών ολόκληρου του πλανήτη.
  Αυτή λοιπόν ήταν η πολυσυζητημένη Ευρωπαϊκή σου πορεία αφελέστατε Έλληνα, στη βάση της διαφύλαξης της οποίας, οι συμμορίες των προσκυνημένων και των συνωμοτών, διαχειρίστηκαν σε οικονομικό επίπεδο τη «σωτηρία» σου.

  Η διασφάλιση της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας στο όνομα της οποίας, σου ευνούχισαν την ψυχή και σε πειθανάγκασαν να υποστείς καθολική εθνική ταπείνωση και γενικευμένη δυστυχία, πρακτικά σήμαινε:

  Τη μετατροπή της χώρας σε κατεχόμενο προτεκτοράτο…
  Την καθολική της απαξίωση και τη συνολική της υποβάθμιση σε ισλαμικό μπoυρδέλo της Ευρώπης…
  Την βίαια αποκαθήλωση της ιστορικής, της πολιτισμικής και της εθνικής της φυσιογνωμίας, και τη μετατροπή της σε πολυπολιτισμικό εργαστήρι διαχείρισης των νεοταξίτικων πρωτοκόλλων και σχεδιασμών.
  Αντιλαμβάνεται ο καθένας λοιπόν, πως μπροστά σε αυτά τα σχέδια που δεν ήταν κρυφά αλλά ομολογημένα στην κάθε τους λεπτομέρεια, το να αποφασίζει αυτή η Βουλή να μετατρέψει τη χώρα σε ακόμη πιο δημοφιλή προορισμό για τους ισλαμιστές ολόκληρου του πλανήτη, συνιστά την κορυφαία εχθρική πράξη αυτού του κοινοβουλίου απέναντι στην ίδια τη χώρα. Και αυτή η πράξη εχθρότητας και ντροπής, φέρει την υπογραφή όλων.

  Δεν πρόκειται για μια απόφαση πολιτειακά επιβεβλημένη όπως ψευδώς ισχυρίστηκαν οι πολιτικοί απατεώνες της θλιβερής εθνομηδενιστικής συγκυβέρνησης…
  Δεν πρόκειται για πράξη ανάγκης όπως επίσης ψευδώς ισχυρίστηκαν με πρόσχημα του να αποφευχθούν τα χειρότερα…
  Πρόκειται για συνειδητή απόφαση εναρμονισμένη στο βρώμικο σχέδιο που αποκαλύπτεται και η οποία επιδιώκει να διευκολύνει και να επιταχύνει την έλευση των χειρότερων, που θα είναι και απρόβλεπτα και μοιραία για το αύριο του τόπου μας.

  Λέγαμε μεταξύ άλλων, από τις 12 Ιουνίου του 2009 σε σχετικό μας άρθρο με τίτλο: «Λυδία λίθος για των πατριωτισμό στις νέες συνθήκες, είναι η στάση όλων απέναντι στη λαθρομετανάστευση»

  Τη στιγμή που το σχέδιο άλωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη…
  Τη στιγμή που η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, περισσότερους από 150.000 μουσουλμάνους λαθρομετανάστες «παρκαρισμένους» στα παράλια της έτοιμους να περάσουν με όποιο τρόπο μπορούν στην Ελλάδα…
  Τη στιγμή που η πορεία κρίσιμων εθνικών θεμάτων θα κριθεί εν πολλοίς και από τον τρόπο αξιοποίησης του δούρειου ίππου της λαθρομετανάστευσης…
  Τη στιγμή που η τουρκική εξωτερική πολιτική χρησιμοποιεί πιεστικά – εκβιαστικά τους μουσουλμάνους της Θράκης για να κάμψει και τις τελευταίες αντιστάσεις και να δει την απόλυτη δικαίωση της μακρόχρονης και καλά σχεδιασμένης στρατηγικής της στα Βαλκάνια…
  Αυτή τη στιγμή λοιπόν… που τα κορυφαία εθνικά μας θέματα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή…

  ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ να μη βλέπετε την αλήθεια…

  ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ να περάσετε στην απέναντι όχθη…

  ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ να κάνετε αποστειρωμένη πολιτική κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους των γραφείων…

  ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ…

  Αυτά λέγαμε στις 12 Ιουνίου του 2009… Τότε που οι παρκαρισμένοι εισβολείς ήταν μόνο!!! 150.000 (Σήμερα ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια)…

  Τότε οι δήθεν ευαίσθητοι… οι δήθεν αριστεροί… οι δήθεν ουμανιστές… Δε δίστασαν να επικηρύξουν το λόγο μας, δια της γνωστής, εύκολης, απλοϊκής και εν τέλει ανέντιμης μεθόδου.

  Σήμερα… Επτά μόλις χρόνια μετά η δικαίωσή μας υπήρξε απόλυτη… Η χώρα οδηγείται στο στραγγαλισμό… Όλοι προετοιμάζονται για την τελευταία πράξη της πλέον οργανωμένης επιχείρησης Ισλαμικής εισβολής σε μια χώρα που όμοιά της δε γνώρισε ποτέ ο πλανήτης… Και ένα κοινοβούλιο ανεύθυνων, υπερψηφίζει την κατασκευή Ισλαμικού τεμένους, γκρεμίζοντας και την τελευταία Κερκόπορτα αντίστασης απέναντι στην ισλαμική λαίλαπα, που περιμένει το σύνθημα της εισβολής.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Mitsos λέει:

  Europe »on the verge of civil war» – Swiss army chief’s urgent warning

  Europe »on the verge of civil war» – Swiss army chief’s urgent warning
  Society in western Europe is on the verge of breaking down amid chaotic violence caused by economic dislocation, mass immigration and terrorism. This is not the view of some ‘crazy survivalist’ but head of the Swiss Armed Forces.

  Lieutenant-General André Blattmann has issued a warning to the Swiss people that society is dangerously close to collapse and advised those not already armed as part of the Swiss Army reserve to take steps to arm themselves.

  Blattmann has been head of the Armed Forces since, 1 March 2009 and his words carry very significant weight in a country in which several Citizens’ Initiative referenda against burqas and mosques have proven enormously popular as concerns grow about immigration and Islamisation.

  In the last two World Wars, the Swiss combination of mountains and armed citizenry preserved the country’s peace and neutrality, but in the coming conflict, Switzerland already has its own massive fifth column.

  According to the newspaper Deutsche Wirtschafts Nachrichten:

  The situation is growing increasingly risky, Blattman begins.

  “The threat of terror is rising, hybrid wars are being fought around the globe; the economic outlook is gloomy and the resulting migration flows of displaced persons and refugees have assumed unforeseen dimensions.”

  Blattmann: “Social unrest can not be ruled out”, the vocabulary in public discourse will be “dangerously aggressive.”

  “The mixture is increasingly unappetizing” Blattmann sees the basis of Swiss prosperity and society, “has long been once again called into question.”

  He recalls the situation around the two world wars in the last century and advises Switzerland, to arm themselves.

  The Swiss Armed Forces have in the past held general maneuvers in which the starting point was social unrest in neighbouring countries.

  They, of course, include France and Austria, both of which face massive problems with immigration, Islamisation, and the elite’s repression of general concern about what is going on. The Lieutenant-General’s warning echoes that of Rear Admiral Chris Parry in 2006, when he said that the combination of immigration and Islam would cause “a civilisational collapse on a par with the fall of the Roman Empire”.

  At the time, Parry was quizzed by hostile journalists but stuck to his guns, as did the then head of the British Armed Forces, who defended him on the basis that he hadn’t said that it definitely would happen, but was only warning what would happen unless the politicians addressed the problems. Needless to say, they failed to do so, in fact, they actually speeded the whole process up.

  Related:

  Norwegian Army Chief: – We must prepare to fight

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η δεξιος λέει:

  Αστείε Κυριακόπουλε ο ευρωπαϊστής Σαμαράς είχε κλείσει τα σύνορα ενώ ο «go back κυρία Μέρκελ» Τσίπρας τα άνοιξε.Και αν σπάσει η συμφωνία το ελληνικό Λιμενικό και το Ναυτικό μπορεί να τα ξανακλείσει.Εάν πάρει διαταγές.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Κυπριακό: Ο Ακιντζί υιοθετεί τη θέση της Άγκυρας για τις εγγυήσεις

  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=820758

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.