Αριστερή πολιτική ή πολιτική διεξόδου;

Ενδιαφέρον κείμενο του Πάνου στην ιστοσελίδα «Σημειώσεις για τον Εμφύλιο»

…κανένας νεότερος από τα 67 δεν πρέπει να λαμβάνει πλήρη σύνταξη – ένα μικρό επίδομα επιβίωσης είναι υπερ- αρκετό, πλην των χρονίως νοσούντων

Ότι υπάρχει πιθανότητα συμμόρφωσης της κοινωνίας με τη ληστρική φοροεπιδρομή (μόνο όποιος ΔΕΝ μπορεί να κάνει αλλιώς, συμμορφώνεται) και ειδικότερα με τις παλαβές ρυθμίσεις Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.  …

greekcivilwar / Αριστερή πολιτική ή πολιτική διεξόδου;
«Αριστερή πολιτική σήμερα είναι δουλειές, επενδύσεις, αύξηση ΑΕΠ και δίκαιη μοιρασιά του. Αυτό είναι αριστερή πολιτική. Εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι διαφορετικό. Αν κάποιος έχει να μου φέρει πιο αριστερή πρόταση από αυτήν, να μου τη φέρει».
Αλέξης Τσίπρας, στον Αλέξη Παπαχελά (Σκάι)

Δεν είμαι αριστερός, αλλά μου φαίνεται πως αυτό που περιγράφει ο Τσίπρας ως «αριστερή πολιτική» είναι κοινός τόπος για όλους, πλην αριστεριστών (του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου) και νεοφιλελεύθερων (περιλαμβάνεται η ηγεσία της ΝΔ καθώς και μέρος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού).

Κοινός τόπος, αλλά όχι απαραίτητα σωστός. Όχι τόσο γι’ αυτά που περιέχονται, αλλά γι’ αυτά που λείπουν. Πχ μόνο οι εκτός κοινής λογικής υποστηρίζουν ακόμα ότι υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης χωρίς ΔΗΜΟΣΙΕΣ επενδύσεις στο ρόλο της ατμομηχανής. Ότι θα υπάρξει ανάπτυξη με το υπάρχον Τραπεζικό σύστημα των τοκιστών και σουλατσαδόρων – οι οποίοι εξακολουθούν να κατακλέβουν τους υποχρεωτικούς πελάτες τους, δηλαδή όλο τον ελληνικό λαό. Ότι θα σηκώσει κεφάλι η οικονομία χωρίς πραγματικά ριζικές τομές στο θέμα του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού (πχ κανένας νεότερος από τα 67 δεν πρέπει να λαμβάνει πλήρη σύνταξη – ένα μικρό επίδομα επιβίωσης είναι υπερ- αρκετό, πλην των χρονίως νοσούντων). Ότι είναι δυνατόν να μιλάμε για αναπτυξιακή διαδικασία με το δημόσιο που έχουμε, όπου κυριαρχούν τα κομματόσκυλα του ΝΔΣΟΚ, ενώ προσπαθούν να τα εκτοπίσουν τα κομματόσκυλα σύριζα – ανέλ. (Κάτι που γίνεται σιγά σιγά, αλλά χωρίς την παραμικρή πιθανότητα να προκύψει καλυτέρευση της λειτουργίας του δημοσίου). Ότι υπάρχει πιθανότητα συμμόρφωσης της κοινωνίας με τη ληστρική φοροεπιδρομή (μόνο όποιος ΔΕΝ μπορεί να κάνει αλλιώς, συμμορφώνεται) και ειδικότερα με τις παλαβές ρυθμίσεις Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ότι θα υπάρξει ανάπτυξη όσο υιοθετείται (έστω και ως αστείο, από τον πρωθυπουργό) το «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» του Μάο Τσε Τούνγκ. Ότι θα προχωρήσουμε χωρίς να λυθεί το θέμα του μαζικού ρεμπελιού της αναρχικής (με την κακή έννοια) ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας – από τις Τράπεζες ως τους δήθεν «αντιεξουσιαστές». Ότι τάχα θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας (και της μετανάστευσης και το δημογραφικό) με την ανάπτυξη που δήθεν θα έρθει μέσω της επιτυχούς υλοποίησης των Μνημονίων – το μήνα που ΔΕΝ θα έχει Σάββατα.

Κανένας «αριστερός» και καμιά αυτοαποκαλούμενη «αριστερή πολιτική» δεν πρόκειται να απαντήσει σοβαρά στα πραγματικά προβλήματα. Όπως δεν μπορεί να το κάνει η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, που έχει ήδη καταφέρει να καταστρέψει εκτός από τις οικονομίες και τις κοινωνίες μιας σειράς χωρών της Ευρώπης ΚΑΙ το «κοινό Ευρωπαϊκό όραμα».
Το έλεγα ΠΡΙΝ το σύριζα (plus ανέλ + ΟΠ) το λέω και τώρα: μόνο μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συσπείρωση της πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία θα εκφραστεί με ένα νέο σχήμα πέρα από τα δεδομένα σύνολα από νεοφιλελεύθερα ή αριστερά κομματόσκυλα και πάσης φύσεως αριβίστες, μπορεί να δώσει διέξοδο στο δράμα της Ελλάδας και των ανθρώπων της, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατική λειτουργία.
Μπορείτε να το πείτε «κέντρο» ή «μαχητική σοσιαλδημοκρατία». Εγώ θα το ήθελα, αναζητώντας πολυτέλειες, και με οικολογικό πρόσημο. Αλλά όποιος νομίζει ότι αυτό που λέω γίνεται από ήπιους / καλοκάγαθους ανθρώπους που έχουν ως στόχο να μη στεναχωρήσουν κανέναν, πλανάται πλάνην οικτράν: ακριβώς γι’ αυτό (να μη στεναχωρηθεί κανένας κοπρίτης με «κονέ» ή ομάδα ή κανονικός απατεώνας) φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

 

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in φιλοξενίες, Επιλογές. Bookmark the permalink.

6 Responses to Αριστερή πολιτική ή πολιτική διεξόδου;

 1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Και μόνο η πρόταση για σύνταξη στα 67 έχει στείλει τους συριζαίους και τους …μη συριζαίους αδιάβαστους 🙂

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  «Εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι διαφορετικό. »

  Καλα, δεν μας εκπλησσει 🙂

  «Αν κάποιος έχει να μου φέρει πιο αριστερή πρόταση από αυτήν, να μου τη φέρει»

  Ξεκινα απο δω
  Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Θεσσαλονίκη plus
  http://www.avgi.gr/article/10842/5187671/to-programma-tou-syriza-thessalonike-plus

  Και εδω παλιοτερα
  (https:
  //left.

  gr/news/diavaste-programma-toy-syriza )

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Η συνταξιομανία (και κατα το δυνατον το αντικείμενο του πόθου να κατακτάται under fifty) είναι πια παλιά συνήθεια στη νοτιοανατολική Μπαζουτολάνδη. Σχεδόν αρχαία. 🙂
  Τη θυμάμαι ήδη ως «όραμα» κοινωνικά αποδεκτό (αρκετοί «μάγκες» τα κατάφερναν ήδη από τότε) πολύ πριν το 1990. Με τα σχετικά δυσανάλογα εφάπαξ, που γινόταν πρώτα ρετιρέ, μετά εξοχικά, μετά μεζονέτες, τέλος (κατ΄ απομίμηση των προτύπων-αστών) καταθέσεις στην Ελβετία.
  Δυστυχώς είναι βαθειές οι ρίζες του Ιεσσαί 🙂 Για να ξεριζωθεί το σαρκοβόρο φυτό δεν ξέρω άν χρειάζεται «κέντρο» ή «μαχητική σοσιαλδημοκρατία» ή άλλη πολιτικούρα, αλλά σίγουρα χρειαζεται επανάσταση της λογικής εναντίον του απέραντου Λεμπέτ-αναρχομπάχαλου-φάτε-πιείτε-κερασμένα-από-τα-κορόιδα…

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  «Ότι υπάρχει πιθανότητα συμμόρφωσης της κοινωνίας με τη ληστρική φοροεπιδρομή (μόνο όποιος ΔΕΝ μπορεί να κάνει αλλιώς, συμμορφώνεται) και ειδικότερα με τις παλαβές ρυθμίσεις Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.»

  Πανο
  κρατα μια πισινη για το ..νεοφιλελευθερισμο με τετοιες θεσεις παντως 🙂

  τελοσπαντων περα απο τα αστεια, δεν ειναι ευκολα συμβατες οι θεσεις για μεγαλο προγραμμα(ατμομηχανη..) δημοσιων επενδυσεων,αντιτραπεζικοτητα,λιγοτερη φορολογια,αντιμνημονιο και συνταξεις στα 67 , σοσιαλδημοκρατια και ολα αυτα στο δεδομενο ευρωπαικο πλαισιο του μνημονιου3 και των δεσμευσεων στον τομεα της δημοσια περιουσιας

  *

  Αντε και στα δικα μας, αν *δεησει* καποια στιγμη και κανεις να κανει κατι προς αυτη την κατευθυνση..

  Plastic bag use plummets in England

  Plastic bag use has plummeted in England since the introduction of a 5p charge last year, the government says.
  In the six months after the levy was brought in last October, 640 million plastic bags were used in seven major supermarkets in England, it says.
  In 2014, the waste reduction charity Wrap estimated the same supermarkets had used 7.64 billion bags.

  The government says if the trend continues over the year, six billion fewer bags will be used.
  It follows the pattern seen in the rest of the UK since the introduction of charges for bags.
  Wales introduced a levy in 2011, followed by Northern Ireland in 2013 and Scotland in 2014. They saw reductions in bag use of 76%, 71% and 80%, respectively, in the first year after the fee was established.
  The charge was introduced in England on 5 October 2015, with all retailers with more than 250 full-time employees required to charge a minimum of 5p to customers for single-use, plastic carrier bags.
  http://www.bbc.com/news/science-environment-36917174

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Πάνος λέει:

  Προφανώς αυτά που γράφω δεν είναι συμβατά με με μνημόνια 3 (+ το λουρί της μάνας). Αλλά και τα μνημόνια δεν είναι συμβατά με την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας, έτσι κι αλλιώς.

  (Όχι, δεν μπορώ να το κάνω πιο πρακτικό, μπλόγκερ είμαι, δεν είμαι πολιτικός) 😉

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Mitsos λέει:

  O Συριζα ήταν μια παρένθεση η οποία έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα την επόμενη του δημοψηφίσματος για αυτούς που δεν παρακολουθούν ιδιαιτέρως τα πράγματα. Διότι για αυτούς που τα παρακολουθούν η παρένθεση Συριζα έκλεισε 20 Φεβρουαρίου 2015 ούτε 2 μήνες μετά τις εκλογές του Γενάρη, οταν ο Βαρουφάκης διετάχθη να υπογράψει απο τον Δραγασάκη ότι η Ελλάς θα πληρώνει το χρέος της στο ακέραιο και στο διηνεκές.

  Είναι ακόμα δύσκολο να χωνέψουν κάποιοι ότι η παρένθεση Συριζα έκλεισε αλλά θα το καταλάβουν όταν θα έρθουν οι εκλογές, οι οποίες δεν θα αργήσουν, εφόσον αν αργήσουν ο Συριζα θα επιστρέψει σε μονοψήφια νούμερα.

  Αυτό που εύχομαι είναι να φύγει αυτός ο ηλίθιος, ο οποίος στέκεται όρθιος με ψυχοφάρμακα, όμορφα όμορφα πριν προκαλέσει στη χώρα τεράστια εθνική καταστροφή από την οποία δεν θα συνέλθει ποτέ. Φτάνει ο εξισλαμισμός και οι δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι και οι φράχτες που απομόνωσαν τη χώρα σαν να έχει λέπρα. Πολύ φοβούμαι ότι έρχεται λίαν συντόμως, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία απώλεια εθνικού εδάφους, και μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν εκτελέσεις και όσο και αν τους έχω σιχαθεί, δεν γουστάρω τα αίματα. Τους θεωρώ ηλίθιους οι οποίοι θα πληρώσουν στο τέλος μαζί με τα δικά τους λάθη, τις ασωτείες στην οικονομία και την ηλιθιότητα που επικράτησε στην εξωτερική πολιτική από το 74 μέχρι σήμερα. Το κακό είναι ότι η Αμερική και το Ισραήλ πάντοτε για χρήσιμους ηλίθιους ψάχνουνε για να κάνουνε τη δουλειά τους και τούτοι εδώ είναι επικίνδυνα ηλίθιοι και είναι και αδίστακτοι. Είναι ικανοί να κάνουν οτιδήποτε για να κρατηθούν έστε και μια μέρα ακόμη στην εξουσία εφόσον γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να την ξανααποκτήσουν.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s