Η… παρακμή του Συριζαίου ψηφοφόρου, λέει το άρθρο

…και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον για καλοκαιρινό ανάγνωσμα

Το πρόβλημα με τους Συριζαίους ψηφοφόρους στην ουσία του, πάντως, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συγκυριακός ξενιστής ενός διαχρονικού μικροβίου ισχυρότερου από αυτόν, του μικροβίου της ανεύθυνης λαϊκής ανοησίας, η οποία αυτή τη φορά έτυχε να ενισχυθεί από τα μπαχαρικά της αριστερής φαντασιοπληξίας γιατί ήταν η σειρά της αριστεράς να το φιλοξενήσει στον οργανισμό της.

 thecaller.gr  / Το καλύτερο άρθρο που έχει γραφεί για την… παρακμή του Συριζαίου ψηφοφόρου! Η κατάπτωση του πιο αγωνιστικού ανθρωπότυπου

Ο Άρης Αλεξανδρής στο thecurlysue.com γράφει ένα άρθρο ποταμό για την άνοδο και την πτώση του συριζαίου ψηφοφόρου…

«Όταν αναλύαμε το έγκλημα της απάτης στη σχολή, μου έκανε εντύπωση που ο καθηγητής του ποινικού δικαίου επέμενε πως η αστρολογία δεν εμπίπτει στο πλαίσιό του. Τι κι αν πρόκειται για εργαλείο εμπορικής εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ηλιθιότητας, η αστρολογία ως έννοια και δραστηριότητα ενέχει τόση κοινωνική απαξία, είναι τόσο έκδηλα ανυπόστατη που είναι αυτονόητο ότι ψεύδεται.

Καταφεύγοντας στην αστρολογία για να λύσεις τα προβλήματά σου, λοιπόν, αποδέχεσαι το γεγονός ότι κάποιος θα σου πουλήσει αστοιχείωτες κουταμάρες ως αλήθεια – τις οποίες αγοράζεις αυτοβούλως γνωρίζοντας καλά ότι κανείς δεν μπορεί να τις αποδείξει. Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, συνεπώς δεν σε εξαπατά κανείς.

 Με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συνέβη ακριβώς το ίδιο. Κανείς ποτέ δεν τους παραπλάνησε γιατί ούτως ή άλλως ποτέ δεν τους ενδιέφερε η κυριολεκτική αλήθεια. Δεν τους απομάκρυνε, λοιπόν, κάποιος από αυτήν-αντιθέτως, την απέρριψαν μόνοι τους επειδή ήταν δυσάρεστη.
Τα αντικειμενικά δεδομένα ήταν γι’αυτούς συνωμοσίες, κινδυνολογία και προπαγάνδα, έτσι επέλεξαν να τα αγνοήσουν, κατασκευάζοντας μια εναλλακτική πραγματικότητα εναρμονισμένη με τους ευσεβείς τους πόθους και απαλλαγμένη απ’ ό,τι τους χάλαγε.

Εξαρχής πίστεψαν ολοφάνερα ψεύδη, ιδεολογικοποίησαν το παράλογο και εμπιστεύθηκαν αστείες διακηρύξεις που αντίκεινται στη λογική, στον νόμο και την κοινή πείρα. Η πεποίθηση ότι μία χώρα μπορεί να σκίσει συμβάσεις που υπέγραψε, να διαγράψει τα χρέη της μονομερώς, να διατηρήσει κάθε της προνόμιο εν μέσω χρεοκοπίας, και να διεκδικήσει αέναη χρηματοδότηση από ξένους εταίρους, χωρίς όρους και περιορισμούς, δεν είναι πολιτική, είναι ρεμβασμός – μία φαντασίωση που κανείς δεν δικαιολογείται να πιστεύει. Και το ξέραμε όλοι, εκτός από αυτούς.

Η πιο τρομακτική, όμως, ψυχολογική πτυχή των Συριζαίων ψηφοφόρων δεν ήταν η ροπή τους στην ευήθεια. Αυτή μπορεί και να είναι συγγνωστή. Ήταν ότι ακόμα κι όταν οι εξωλογικές προσδοκίες τους διαψεύστηκαν έμπρακτα, δεν κατάλαβαν το σφάλμα τους.

Δεν τους πείραξε που πείστηκαν ότι πετάει ο γάιδαρος. Τους πείραξε που τελικά ο γάιδαρος δεν πέταξε. Και εξακολουθούν να περιμένουν (και να το θεωρούν λογικό) ότι κάτι τέτοιο πρέπει/μπορεί/θα μπορούσε να συμβεί. Και πάλι κατασκευές εχθρών, και πάλι υστερικά σενάρια, και πάλι πόλωση, και πάλι διχασμός. Άλλαξαν μόνο τα πρόσωπα του παιχνιδιού, όχι το μωρουδίστικο παιχνίδι.

Κι επειδή το θράσος είναι κατ’εξοχήν γνώρισμα των ανθρώπων που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τίποτα, ούτε για τα δεινά που προκάλεσαν στους φίλους τους ούτε καν για όσα επέσυραν στους εαυτούς τους, οι Συριζαίοι ψηφοφόροι σήμερα είναι τα πάντα εκτός από μεταμελημένοι.

Μερικοί τα ‘χουν βάλει με τον Τσίπρα που δεν έκανε τα μαγικά που υποσχέθηκε, άλλοι τα έβαλαν με την Ευρώπη ως οικονομία επειδή τους δανείζει υπό όρους, άλλοι με την Ευρώπη ως κουλτούρα επειδή τους ερεθίζει ό,τι δεν καθρεφτίζει τη μιζέρια τους, και άλλοι απλώς διασκεδάζουν την αμηχανία τους πλάθοντας εσωτερικούς εχθρούς.

Κάποιο κανάλι, κάποιος δημοσιογράφος, κάποιος μη αριστερός φταίει για όλα – αυτοί τα έκαναν όλα άψογα. Άλλωστε είναι αριστεροί, και στο τέλος της ημέρας αυτό καθαγιάζει και νοηματοδοτεί κάθε τους ενέργεια επιρρίπτοντας παράλληλα όλες τις ευθύνες στον αντίπαλο- ακριβώς όπως ο θεός συγχωρεί τις αμαρτίες των τέκνων του και την ευθύνη τους επωμίζεται ο διάβολος. Ίδιο σκεπτικό, ίδια μονολιθικότητα, ίδιος φανατισμός θρησκευτικού τύπου.

Το πρόβλημα με τους Συριζαίους ψηφοφόρους στην ουσία του, πάντως, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συγκυριακός ξενιστής ενός διαχρονικού μικροβίου ισχυρότερου από αυτόν, του μικροβίου της ανεύθυνης λαϊκής ανοησίας, η οποία αυτή τη φορά έτυχε να ενισχυθεί από τα μπαχαρικά της αριστερής φαντασιοπληξίας γιατί ήταν η σειρά της αριστεράς να το φιλοξενήσει στον οργανισμό της.

Στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ή και η Χρυσή Αυγή, όλα τους εν δυνάμει δοχεία της ακατέργαστης οργής της μάζας, που δεν φιλτράρεται ποτέ από τη λογική, μόνο συσπειρώνεται στον εκάστοτε πρόσφορο λαϊκιστή για να χυθεί μετά σαν εμετός παντού. Ιδεολόγοι της πλάκας και ευκαιριακά αρρωστάκια του trend ενώθηκαν σε ένα νοσηρό πολιτικό μείγμα χωρίς αρχές και συνοχή, για να διαμαρτυρηθούν, να εξουσιάσουν, και να κάνουν μια τρύπα στο νερό λίγο πριν διαλυθούν και τραβήξει ο καθένας την πορεία του.

Η πτώση του συριζαϊκού ιδεώδους βρίσκει τους θιασώτες του σε γνωστική ασυμφωνία. Το αριστερό μνημόνιο δεν είναι ακριβώς μνημόνιο, αλλά ακόμα κι αν είναι, δεν οφείλεται στην αριστερή κυβέρνηση. Αλλά ακόμη κι αν οφείλεται, δεν φταίνε οι ψηφοφόροι της.

Η σωστή στάση στο δημοψήφισμα ήταν το ΟΧΙ που σήμαινε ΟΧΙ στα μέτρα, αλλά τα μέτρα που παίρνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάνονται γιατί οφείλονται στους οπαδούς του ΝΑΙ, που μπορεί να μην επικράτησε αλλά υποστήριξε την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι είναι τοκογλύφοι, εκβιαστές και πραξικοπηματίες, αλλά εμείς μπορούμε να τους ζητάμε λεφτά κι αυτοί οφείλουν να μας τα δώσουν. Αν μας τα δώσουν, φταίνε που τα θέλουν πίσω. Αν δεν μας τα δώσουν, απεργάζονται τον αφανισμό μας βυθίζοντάς μας στη φτώχεια.

Πανικός και σύγχυση, τα συμπτώματα του ρεζιλέματος.

Εγκλωβισμένοι σε ένα συμπλεγματικό και άτοπο blame game, προσπαθούν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους για να διασώσουν την περηφάνια τους, αντί να έρθουν επιτέλους αυτοί στα μέτρα της πραγματικότητας. Παιδάκια με χεσμένα παντελόνια που αρνούνται ότι χέστηκαν.

Σιγά σιγά, οι Συριζαίοι ψηφοφόροι που δεν προσβλέπουν σε κάποια ευεργεσία του κόμματος, αρχίζουν να αποστασιοποιούνται από αυτό.

Έχει πλάκα, γιατί δεν παραδέχονται ευθέως την αστοχία τους, αλλα διεκδικούν σιωπηλά κάτι σαν δικαίωμα στη λήθη – όπως συμβαίνει όταν βγαίνει απ’ τη μόδα ένα ρούχο που φόρεσες και θες να ξεχαστεί απ’ όλους η εικόνα του πάνω σου. Ξαφνικά χάνουν την πολιτική τους ταυτότητα κι αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται μέσα από την αντιδιαστολή· δεν κραυγάζουν πια τι είναι αλλά τι δεν είναι (η σύγκριση με κάτι εξόφθαλμα κακό αποβαίνει πάντα ευνοϊκή για τον συγκρινόμενο).

Η κυβέρνηση που στήριξαν με μανία (θυμάστε άραγε τις πορείες στήριξης της κυβέρνησης στο Σύνταγμα;) ψηφίζει τερατώδη νομοσχέδια στη Βουλή, αλλά αυτοί τώρα ασχολούνται με τη μουσική, τα live τους, τις τέχνες τους, πράγματα απαγορευμένα όσο κυβερνούσαν οι “χουντικοί” προκάτοχοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αγωνιστικότητα έπεσε σε νάρκη, η επανάσταση ματαιώθηκε, η πολυδιαφημισμένη ελπίδα έγινε γαργάρα ανάμεσα στο τρίτο και το τέταρτο ποτό του σαββατιάτικου αράγματος στα Εξάρχεια. Αλλά δεν πειράζει, αυτοί είναι αριστεροί και στο κάτω κάτω “οι άλλοι καλύτεροι ήταν;”

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

21 Responses to Η… παρακμή του Συριζαίου ψηφοφόρου, λέει το άρθρο

 1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Ναι εξαιρετικό άρθρο, περιγράφει μοναδικά και με φοβερή ακρίβεια ένα συγκεκριμένο ανθρωπότυπο ψηφοφόρου που όλοι γνωρίζουμε καλά. Το θέμα όμως είναι ότι παραβλέπει ένα άλλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτούς που έδρασαν στο κόμμα πριν από τις τελευταίες εκλογές και τώρα ξαναγύρισαν στα γκρουπούσκουλα όπου παραδοσιακά διαβιώνουν τη συνήθως άνευ σημασίας πολιτική τους ύπαρξη. Αναφέρομαι βέβαια στους Λαφαζάνηδες, τους οπαδούς της Ζωής, τους παρατρεχάμενους του Ρούντι και μερικούς ακόμα που δεν είχαν σαφή ένταξη. Όλοι αυτοί κρατούσαν πάντοτε σαφείς αποστάσεις από τους «προεδρικούς» και ποτέ δεν πίστεψαν στην τσιπραϊκή μυθολογία, την αξιοποιούσαν όμως σαν ιδιαίτερα βολικό εργαλείο για να προσεγγίσουν όλους αυτούς που περιγράφονται στο άρθρο. Ο στόχος τους δεν ήταν απλώς να κερδίσουν με παραμύθια την εξουσία αλλά να χρησιμοποιήσουν τον Τσίπρα σαν πολιορκητικό κριό, με σκοπό να εκβιάσουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ελπίζοντας ότι θα προκαλέσουν έτσι βαθύ ρήγμα μέσα στην ΕΕ την οποία θεωρούν σατανικό κατασκεύασμα των καπιταλιστών που στέκεται εμπόδιο στο δρόμο προς το Σοσιαλισμό. Από μια άποψη πάντως η επαφή τους με την πραγματικότητα είναι ακόμα πιο προβληματική από τους κατά Αλεξανδρή τσιπροπαθείς, αφού τώρα κλαίνε και οδύρονται για τον άθλιο Τσίπρα που τους εξαπάτησε αλλά τόσα χρόνια αδυνατούσαν να αντιληφθούν ότι στην πραγματικότητα ήταν οι ίδιοι θύματα εκμετάλλευσης του πονηρού Αλέξη. Ο δυναμισμός τους σε συνδυασμό με την πολιτική τους αφέλεια αξιοποιήθηκαν δεόντως από τον Τσίπρα και τα τζιμάνια του, που όταν πια δεν τους χρειάζονταν τους πέταξαν σαν στιμένα λεμόνια. Ακόμα το φυσούν και δεν κρυώνει.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η zepos λέει:

  @νίκο…Δηλαδή είναι αξιοκατάπτυστοι όσοι πίστεψαν τον Τσίπρα οτι θα σκίσει τα μνημόνια και θα τα σπάσει με την ΕΕ όπως δήλωνε με ολους τους τρόπους και παντού;
  Εγώ λέω οτι οι μόνοι «τίμιοι» μέσα στην εγκεφαλική τους παράνοια βέβαια, ήταν οι Λαφαζαναίοι και οι οπαδοί τους. Απόδειξη οτι έμειναν σταθεροί στις απόψεις τους και δεν ακολούθησαν την μεγαλειώδη κωλοτούμπα των συριζανέλων.
  Ενώ όσοι εξακολουθούν να καροϊδεύουν με τα άθλια ψέμματα και τις επικοινωνιακές απάτες τους πολίτες είναι υπεύθυνοι και απέναντι στον νόμο και οχι μόνο ηθικά υπεύθυνοι.
  Όσο για τους κακόμοιρους ψηφοφόρους που συνεχίζουν με κρύα καρδιά να τους στηρίζουν, αυτοί υποφέρουν ακόμη περισσότερο με έντονες εσωτερικές αναταράξεις και τύψεις. Ο ισχυρός εγωισμός τους όμως (δεν μπορεί ΕΓΩ να παραδεχθώ λάθος..) τους έχει σε ομηρία, ενώ μια θαρραλέα δήλωση «μετάνοιας» και παραδοχής της «αυταπάτης» που έζησαν, θα τους επελευθέρωνε ψυχολογικά…
  Υπάρχουν βέβαια και οι καιροσκόποι που μπήκαν σε μισθολόγιο είτε επίσημο είτε ανεπίσημο με μοναδικό σκοπό να στηρίζουν στα σόσιαλ δίκτυα τον θίασο.. Αυτοί θα συνεχίσουν έως την ημέρα που θα κοπεί ο μισθός.. Μετά θα αναζητήσουν νέο χρηματοδότη της δουλείας τους…Δεν έχουν καμμία αναστολή να το γυρίσουν στο τσάμικο..

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Εγκεφαλικό κύτταρο λέει:

  Χθες, περνώντας έξω από το γραφείο όπου οι υπάλληλοι μαζεύονται για τον πρώτο πρωινό καφέ μετά τσιγάρου και ήταν και πολλοί μαζεμένοι, τους άκουσα να ειρωνεύονται το σακάκι που δεν κούμπωνε καλά, λόγω του πρόσφατου πάχους, ομοθυμαδόν. Φαίνεται πως αδίκως βουλιάζει η οικονομία για να διατηρήσει τα προνόμια του ο δημόσιος μισθωτός, ήρθε η ώρα και για τη δική του μεταστροφή.
  Ζέπο, κανένας ψηφοφόρος δεν είναι κακόμοιρος.
  Οι αριστεροί, της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας, που πίστεψαν ότι η ιδεολογία τους θα μετουσιωθεί σε πραγματικότητα, ήταν δηλαδή ψηφοφόροι «τίμιοι», είναι, κατά την ταπεινή προσωπική μου εκτίμηση και στατιστική παρατήρηση, άνθρωποι που αναζητούν μέσα από σαθρές συλλογικότητες τη μεταμφίεση της προσωπικής τους ήττας σε νίκη. Κοινώς, άνθρωποι που δεν κοιτάζονται στον καθρέφτη τους.
  Να διευκρινίσω πως όταν αναφέρομαι σε ήττα, δεν αναφέρομαι σε υλικά επιτεύγματα.
  Και οι αριστεροί ψηφοφόροι που η αριστερή τους ιδιότητα τούς κόστισε την ελευθερία τους, την υγεία τους ή καθόρισε την ποιότητα της ζωής τους σε χειρότερα από τα προσδοκώμενα επίπεδα;
  Σ αυτούς χρεώνω ότι ήταν αρκετά έμπειροι για να δουν τη μετάλλαξη που είχε ήδη συντελεστεί στο κόμμα που ψήφισαν.
  Όλοι οι υπόλοιποι (ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ) έκαναν κακό κουμάντο και, εγώ τουλάχιστον, δεν έχω συναντήσει ούτε έναν που να μπορεί να αιτιολογήσει με επιχειρήματα την ψήφο του.
  Και περί του πρακτέου; Η κατάσταση αποτιμήθηκε διεξοδικώς. Προτάσεις δεν ακολούθησαν. Είναι το δημοκρατικό μας πεπρωμένο ή εξακολουθούμε να μη μπορούμε να ομονοήσουμε σ αυτά που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε, τώρα;

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @Ζέππος
  Οι του Λαφαζάν ασκέρ ουδόλως μπορούν να θεωρηθούν αξιοκατάπτυστοι, επειδή «πίστεψαν τον Τσίπρα οτι θα σκίσει τα μνημόνια και θα τα σπάσει με την ΕΕ». Όπως έγραψα, ελέγχονται διότι δεν επέλεξαν να θέσουν ανοιχτά τον πολιτικό τους στόχο που αναφέρεις αλλά προτίμησαν να λειτουργήσουν σαν τροτσκιστικού τύπου φράξια στον ξενιστή ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας και οι συν αυτώ, θα ήταν γι αυτούς οι χρήσιμοι ηλίθιοι που θα εξασφάλιζαν τη λαϊκή υποστήριξη, ενώ αυτοί θα έφερναν τις καταστάσεις σε αδιέξοδο με μόνη προοπτική τη ρήξη. Δεν γνωρίζω καθόλου πότε αυτό έγινε αντιληπτό από τον Αλέξη τον οποίο μάλλον υποτίμησαν, τους θεωρώ όμως πολιτικά απαράδεκτους, όπως όλους τους αριστερούς που προσπαθούν να επιβάλουν με τον τρόπο αυτό την πολιτική τους. Δέχομαι φυσικά ότι διατήρησαν τις αρχές και τις αξίες τους και δεν συμβιβάστηκαν για μια καρέκλα αλλά αυτό είναι ένα ελαφρυντικό ηθικής τάξεως για όσους θεωρούν τον συνωμοτισμό την πεμπτουσία της πολιτικής και ήταν αρκετά αφελείς να μην αντιλαμβάνονται ότι ο Τσίπρας και οι κολοπετσωμένοι φίλοι του θα γίνονταν όργανα της πολιτικής τους. Το ότι προτίμησαν την ήττα και την αφάνεια από την έκπτωση των αρχών τους, μου επιτρέπει να συζητάω και σήμερα μαζί τους, κάτι αδύνατο με τους χρονίως τσιπροπαθείς, που όπως σωστά λες εξακολουθούν να κοροϊδεύουν την κοινωνία με άθλια ψέματα και επικοινωνιακές απάτες.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Άν μιλάμε για κουφιοκεφαλάκηδες και ξυπνητούς υπνοβάτες, ο μπαξές είναι πολύ παλιός και έχει να επιδείξει πολύ πιο αξιόλογα λαχανικά και φρούτα. Για να μείνουμε στα μετά το 1974:
  Το 1981 πολυάριθμες πράσινες μπάμιες, μέλαινες μελιτζανιές και κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης πίστεψαν στο «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» και «σοσιαλισμός εδώ και τώρα», με τον νταούλι και με τον ζουρνά.
  Το 1989 πίστεψαν ότι θα έκανε «κάθαρση» της κόπρου ο Μητσοτάκης με τον Γρυλλάκη, με τον …Ανδρουλάκη και άλλους βαράτε νταουλτζήδες.
  Το 1994 πίστεψαν τον Σαμαρά οτι «τα Σκόπια» οσονούπω θα διαλυόταν και διέλυσαν με δυναμίτη την αγαπημένη κυβέρνησή τους, παρά τρίχα και την ΝΔ.
  Το 2000 πίστεψαν ότι τα ασφαλιστικό σύστημα …αντέχει.
  Το 2004 πίστεψαν στην «επανίδρυση του κράτους» από πρωθυπουργό που δεν είχε διοικήσει ούτε κονικλοτροφείο.
  Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες («λεφτά υπάρχουν», Ζάππεια), στο τέλος έγινε και αυτό που γράφει το άρθρο ως κερασάκι στην τούρτα της τριακονταπεναταετίας
  Τι δεν καταλαβαίνουμε;
  Απλή λογική αλληλουχία και συνήθης ρουτίνα είναι . Ίδιοι ψηφοφόροι τα έκαναν όλα αυτά και διαπαιδαγωγημένοι από τους ίδιους απόγονοί τους…
  Απορίες:
  – Μα δεν πήραν το μάθημα, τόσα χρόνια;
  – Και στο ωδείο να πάει ο γάιδαρος, δεν γίνεται τενόρος.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 6. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Ξέχασα να προσθέσω ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ένα 30 % περίπου, πίστεψε σε κάποια φάση μεταξύ 2010 κκαι 2014 ότι το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα το έλυνε ο Αρτέμης Σώρρας.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @ aftercrisis 30 Ιουλίου 2016 στο 14:32 ++++++

  Η μοναδικη νηφαλεια αναλυση στοαρθρο αυτο.

  Χρειαζονται μακροχρονες παρατηρησεις των κοινωνικο-οικονομικων μεταβολων (συσσωρευση αγροτοκτηνοτροφικου πκληθυσμου στις πολεις το 50, εγκαταλειψη υαπαιθρου, μεταναστευση 1960, ψευδο-αστικοποιηση, ο γυρισμος των ξενητεμενων,….., το μεταναστευτικο ρευμα μετα το 90,….., η επιπλαστη ευμαρεια ενοψη των Ολυμπαικων αγωνων, η αφασια διακυβερνση Κωστα Καραμανλη,….,) και πως αυτες μετασχηματισθηκαν σε ψηφο προς τα κομματα.

  Παντως ενα ειναι βεβαιο : το επαρχιωτικο ΠΑΣΟΚ πηγε (απο το 2010 εως το 2015 ) ΣΥΡΙΖΑ. Αυτο δεν πρεπει να το ξεχναμε, θα το βρισκουμε επι πολλα ετη μπροστα μας…

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η δεξιος λέει:

  Νίκο οι εισοδιστές είναι κάποιοι που μπαίνουν σε ένα κόμμα που έχει άλλες θέσεις από αυτές που πρεσβεύουν οι ίδιοι και προσπαθούν να το καταλάβουν από τα μέσα για να το σύρουν στις δικές τους.Οι λαφαζανικοί δεν ήσαν παρόμοια περίπτωση.Αυτοί υπεράσπιζαν τις κοινές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που η ηγεσία ήθελε να εγκαταλείψει.Δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις για αυτό.
  Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όπως αποδείχθηκε στις δεύτερες εκλογές και η πλειοψηφία της βάσης ήθελε να εγκαταλείψει τις θέσεις και οι λαφαζανικοί δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν.
  Προκύπτει συνεπώς μία συμπαιγνία ηγεσίας και βάσης που αλληλοεξαπατοαυταπατώνται εις βάρος μιας μειοψηφίας που προσπαθεί απεγνωσμένα να εφαρμοσθούν οι επίσημες διακηρύξεις στις οποίες δεν πιστεύει κανείς άλλος.Οι πιο πολλοί από αυτούς το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν όταν συνέχισαν να ακολουθούν τον ΑΓΠ που είχε εξαγγείλει αποχώρηση από ΝΑΤΟ και ΕΟΚ χωρίς να το κάνει και όχι τους αποκληθέντες «αιθεροβάμονες» που τα είχαν πάρει στα σοβαρά.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  ΑΦ, αν πω ότι …καλοί είναι και οι οριτζιναλ Αθηναίοι, μάλλον θα έχω δίκιο 🙂

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ο Bασίλης Λεβέντης αποκάλυψε ότι θα πάει στο εξοχικό του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο τις επόμενες ημέρες.

  Σε ό,τι αφορά το γεύμα στο δικό του σπίτι, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε ότι περιμένει να του απαντήσει την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός.

  «Υπάρχει συμπάθεια και προσπαθώ να τον πείσω να παραμερίσει τους παλαιάς κοπής αριστερούς και να ακολουθήσει τους κεντρώους. Και ο ίδιος εξελίσσεται σε κεντρώος», ανέφερε ο κ. Λεβέντης μιλώντας στο «Ε».

  http://www.enikos.gr/politics/402348,Levenths-8a-episkeftw-to-exoxiko-toy-Tsipra-sto-Soynio-BINTEO.html

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «ΑΦ, αν πω ότι …καλοί είναι και οι οριτζιναλ Αθηναίοι, μάλλον θα έχω δίκιο 🙂 »

  Δεν εχεις τοσο δικιο, διοτι οι κοινωνικο-οικονομικες συνθηκες της παιδικης ηλικιας ειναι εντελως διαφορετικες, αναμεσα στους γεννηθεντες στην Αθηνα κια στην υπαιθρο χωρα…, οποτε και τα τραυματα λιγοτερο βαθεια, επιπολαια τολμω να γραψω….

  Διοτι αλλο ειναι να εισαστε 2 αδελφακια που τα πηγαιναν καθε Κυριακη στο ΣΙΝΕΑΚ , να ζεις απο τοτε που γεννηθηκες με ηλεκτρικο ρευμα, τουαλεττα, ψυγειο παγου και δικο σου δωματιο, ηλεκτρικο ψυγειο κια κουζινα , τηλεφωνο απο τα 12 σου
  και αλλο να εισαστε 4 αδελφακια παραγμενα για εργατικα χερια στις αγροτοκτηνοτροφικες δουλειες πλεον 2 κοριτσια (μια τεχνη κια παντρεια στα 20) , το ηλεκτρικο ρευμα να ερχεται το 1973, να σπουδαζεις στην Αθηνα σε αθλιε ή κακες συνθηκες,…..

  Εμεις οι «πρωτευουσιανοι» ειμασταν το αντικειμενο που προκαλουσε περιεργεια απο τα περισσοτερα παιδια* του χωριου αντιστοιχης ηλικιας που ηθελαν να μαθουν απο μας τα παντα (τον μισθο του απτερα, αν ειχαμε γκομενα, αν ειχαμε προχωρησει τις σχεδεις,….)

  *εκτος απο τα λιγα πλουσια που ειχαν παει πολλες φορες στην Αθηνα και συνηθως μ’ αυτα ειχαμε κοινα σημεια,…

  Οθεν αβιαστως προκυπτει οτι η προταση σου «…καλοί είναι και οι οριτζιναλ Αθηναίοι» αφορα πολυμελεις /πολυ φτωχες οικογενειες του Λεκανοπεδιου Αθηνων (τα λεγομενα χωρια των πολεων)

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  ΑΦ, εχει ενδιαφέρον αυτό που λες οπότε ας σχολιάσω

  Εδώ έχεις δυο αδέρφια που ο ένας είναι καλός και ο άλλος τομάρι, ανεξάρτητα που έχουν γεννηθεί, με ρεύμα ή με λάμπα πετρελαίου, το 60, το 70, το 80 ή το 2000. 🙂

  Με αυτό θέλω να πω ότι οι γενικεύσεις και οι εύκολες κατηγοριοποιήσεις έχουν πολύ μικρή αξία για εξαγωγή συμπερασμάτων. Οπως ο μπούφος που μπήκε στο …ΕΜΠ* και μπούφος βγήκε. Αυτά συμβαίνουν στη ζωή δεν έχουν τόσο να κάνουν με τη γεωγραφία ή τις συνθήκες στην παιδική ηλικία.

  Πληροφοριακά, σε μεγάλα τμήματα της επαρχίας το ρεύμα είχε έρθει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 60, δεν περίμενε άλλα 10 χρόνια. Και οι γονείς έκαναν προσπάθειες να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή να ζήσουν καλύτερα απ’ αυτούς και όχι να είναι εργατικά χέρια στα χωράφια.

  *Το ΕΜΠ σε σχέση με τους άλλους είναι η διαχρονική σου κατηγοριοποίηση 🙂

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  @σχολιαστης

  1. «Εδώ έχεις δυο αδέρφια που ο ένας είναι καλός και ο άλλος τομάρι.», ο ενας κουλτουριαρης, ο αλλος οχι, κ.λ.π.

  2. Στην εποχη μου (εισαχθεις 1973) χαριτολογωντας ελεγα «τελευταιοι αποδεκτοι οι Μηχανικοι του ΑΠΘ», διοτι οι της Πατρας εμπαιναν με 10/20 (λ.χ. Δελασιτκ… Στην συνεχεια διαπιστωσα οτι του ΑΠΘ ηταν πιο cool απο τους περισσοτερους του ΕΜΠ, με υψηλη συναισθηματικη νοημοσυνη,….

  3. Αρα εξεταζουμε την ποσοτητα IQ+EQ και μετα κρινουμε, ασχετα αν ειχε εισαχθει στο ΕΜΠ ή οχι .
  Στην γενια μου για να κρινω τις ικανοτητες αφαιρω 30 μοναδες με αριστα το 260 (=6×40 + 20 απολυτηριο) αν διαβαζαν 2000 ασκησεις γεωμετριας Ιησουιτων και Αναλυση Τομ Αποστολ, θετω και εναν παραγοντα «αλητειας » που τον οδηγησε σε χαμηλοτερες θεσεις. Ετσι αποδεικνυεται οτι το IQ του 15ου σχεδον ταυτιζεται με ενος «αλητη» που εισηχθη 50ος. Μετα εξεταζεται αν η συναισθηματικη νοημοσυνη των πρωτων 20 ειναι ενος 15-χρονου,….
  Βεβαιως πρεπει να συνυπολογισθει και η ηλικια του υποψηφιου, γεννηση στην αρχη, μεσον, τελος ετους ,αν δινει εξετασεις για δευτερη φορα, κ.λ.π.

  Ουτως η αλλως ολα πλεον εχουν κανονικοποιηθει, τα θεματα ειναι διδαγμενα και ο εξυπνος με φωτογραφικη μνημη, καλο φροντιστη και ιδιαιτερα(-αδες) καταλαμβανει τις πρωτες θεσεις.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Για τον επαρχιωτισμό, το ΠΑΣΟΚ και τον διάδοχο πολιτικό σχηματισμό δηλ. τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

  Η πορεια του σημερινου 70-ρη επαρχιωτη περιλαμβανει μια διπλη μεταναστευση (στις πολεις και στο εξωτερικο).

  Η επιστροφη στο χωριο συνοδευοταν απο αποδειξεις επιτυχιας (ΕΙΧ στην αρχη, στη συνεχεια καλυτερο ΕΙΧ και εντυπωσιακη γυναικα με βαμενα ξανθα μαλλια τυπου Βουγιουκλακη και γοβες στο πλακοστρωτο με πολυ γελιο 🙂 τη δεκαετια του 60-70. Εφοσον το μοτο ειναι «για ενα προσωπο ζουμε» κυριαρχο ηταν τι θα πει ο κοσμος, δηλ. οι συγχωριανοι.
  Για τον λογο αυτο ειτε αναστηλωσε το σπιτι του παππου (λ.χ. ο πατερας μου που μου το κληρονομησε ) η εκτισε εξοχικο. Αποτελεσμα το γνωστο αποθεμα 2, 2 εκατομ,. ακατοικητων κατοικιων σε συνολο 6,3 εκατομ. στην χωρα.

  Οι προσοδοι για τις υπερβολικες αναγκες (και των μετοικων) συγκεντωθηκαν απο ενα δικτυο προσοδων που περιλαμβαναν διορισμο ενος ή/κια περισσοτερων μελων της οικογενειας στον ευρυτερο Δημοσιο Τομεα, αγροτικα εισοδηματα για οσους ειχαν σημαντικο κληρο, μεσιτειες, γρηγοροσημα , αλλα και για τους πιο επιτηδειους μισθους 3.800, μιζες, αφανεις δουλειες, κ.λ.π.

  Η αντιπαροχη ψηφων της ευρυτερης οικογενειας στους 2 κυριαρχους πολιτικους σχηματισμους ηταν -μετα τις ανωτερες ή ανωτατες σπουδες- ο βασικοτερος τροπος κοινωνικοοικονομικης ανελιξης. Ποσοστωσεις υπηρχαν και για τα «αριστερα» κομματα, διοτι ετσι εξηγειται η αξια λογου συνδικαλιστικη εκπροσωπηση τους στην ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και αλλου, ηδη απο το τελος της δεκαετιας του 70.

  Ηδη απο τις αρχες της δεκαετιας του 80 «πας μη δεξιος διοριζεται» ή παιρνει δουλειες αφου το ΠΑΣΟΚ σε 4 ετη διπλασιασε το εκλογικο του ποσοστο. Ετσι η κοινωνικη «αριστερα» εδειξε επιεικεια στο ΠΑΣΟΚ και αργοτερα προσεχωρησε σε σημαντικο βαθμο.

  Η αργη καταρρευση της οικονομιας 2004-2012 οδηγησε τους ψηφοφορους του ΠΑΣΟΚ μετα τις εκλογες του 2009 βαθμιαιως στις φοιτητικες τους επιλογες 🙂 , αφου ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχεθηκε διάφορα, με το κυριοτερο την προστασια των υπαλληλων του ευρυτερου δημοσιου τομεα.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Μερικές παρατηρήσεις δεξιέ και άλλοι φίλοι.

  Η περιγραφή των εισοδιστών που κάνεις δεν είναι σωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από την αρχή ένα κόμμα από φράξιες (τις έλεγαν συνιστώσες) που είχαν ανεξάρτητη λειτουργία. Μετά τις εκλογές του 2012 αποφάσισαν να ενοποιηθούν για εκλογικούς λόγους αλλά ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού, η Αριστερή Πλατφόρμα, συνέχισε να λειτουργεί σαν κόμμα μέσα στο κόμμα. Οι προεδρικοί περί τον Τσίπρα τους ανέχονταν γιατί τους έβγαζαν τη (βρωμο)δουλειά, τότε που τα κινηματικά χαρακτηριστικά του κόμματος ήταν ακόμα αναγκαία για την άνοδο της κοινωνικής και εκλογικής του επιρροής. Η τακτική όμως της ΑΠ «βάζουμε τον αχυράνθρωπο – Αλέξη μπροστά για να βρεθούμε στην εξουσία και μετά κάνουμε αυτό που θέλουμε», απέτυχε διότι ο Τσίπρας δεν ήταν αχυράνθρωπος, κάτι που οι Λαφαζαναραίοι το κατάλαβαν πολύ καθυστερημένα. Σήμερα βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ λίγα αξιόλογα μεσαία πολιτικά στελέχη και καταφεύγει σε κάτι άτομα σαν το Ζάμπα και τον Καρανίκα, έχει όμως ταυτόχρονα απαλλαγεί από ανεξέλεγκτους κομματικούς μηχανισμούς.Τι αποτελέσματα θα φέρει αυτό, θα το δούμε στις επόμενες εκλογές.

  Σχετικά τώρα με τον γενικό συμψηφισμό της πολιτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων, αυτός προσωπικά με ενοχλεί γιατί καταλήγει αναπόφευκτα στο «τι να κάνουμε, έτσι είμαστε, δεν αλλάζει ο Ρωμιός», που ακούω από μικρός. Η μεταστροφή των αντιλήψεων γίνεται πάντοτε σε μικρή κλίμακα και μαζικά μόνο σε περιόδους κρίσης, ποτέ σε εποχές που η πλειοψηφία τρώει με χρυσά κουτάλια. Η πρόσφατη έτσι μαζική ροή ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσώπευε την αφελή προσδοκία διατήρησης ενός πλαστά υψηλού επιπέδου διαβίωσης, όπως τότε υπόσχονταν οι Συριζαίοι και δεν είχε τίποτα το προοδευτικό ή ανατρεπτικό. Αντίθετα, η προηγούμενη περίοδος που η κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με τις αδυναμίες της, ήταν η επταετία του Παπαδόπουλου που μας οδήγησε, άθελά της φυσικά, στο πιο σταθερό πολιτικό σύστημα στην ιστορία της χώρας.

  Προσωπικά τέλος διαφωνώ με την αντίληψη ότι ο Τσίπρας πρόδωσε το κόμμα. Όταν κατάλαβε ότι μπορεί να επιβιώσει πολιτικά στηριζόμενος αποκλειστικά στο επικοινωνιακό του επιτελείο, πήρε τις αποφάσεις του γνωρίζοντας τις συνέπειες. Τι θέλαμε δηλαδή, να παραμείνει πιστός στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ ναυαγώντας τη χώρα, προκειμένου να τον λένε συνεπή; Αυτό για το οποίο πρέπει να ελέγχεται ο Τσίπρας, δεν είναι ότι τελικά ακολούθησε τη γραμμή των προηγούμενων «μνημονιακών» κυβερνήσεων αλλά ότι το έκανε και το κάνει με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Αν προσθέσουμε και το κόστος της «διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη, καθώς και την προβληματική λειτουργία των περισσότερων υπουργών, έχουμε έναν τραγικό απολογισμό.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Ενη λέει:

  Eκπλησσομαι που η συζητηση οδηγει σε πλειστες οσες ερμηνειες και παραβλεπει τον σοβαροτερο παραγοντα το ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ πνευμα.

  Αν μιλαμε λοιπόν για την μεγαλη ανωνυμη μαζα των ψηφοφορων του Συριζα, που διαμορφωθηκε στην περιοδο 2010 -2014 (δηλαδή στην περιοδο των μνημονιων), ο καθοριστικος παραγοντας που τους χαρακτηριζε ηταν η αντιμνημονιακη συμπεριφορά.
  Αυτή δε η μεγαλη μαζα των ψηφοφορων διακρινεται απο δυο κατηγορίες πολιτων.
  Ειναι οι ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟΙ και οι ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΟΙ.

  Οι μεν αριστεροστροφοι φανταζονταν οτι ολες αυτες οι εξαγγελιες του Τσιπρα ,περί μεγαλης συμμαχιας των λαων χωρών του ευρωπαικου Νοτου, θα αντιμετωπιζαν τις ευρωπαικες συντηρητικες ηγετικες δυναμεις, (βλ. Μερκελ, Σοιμπλε κ.α.), και θα επετυγχαναν μια μεγαλη μεταστροφή της ΕΕ σε λυσεις που θα καταργουσαν τη λιτοτητα που τους επιβληθηκε. Θα αλλαζαν οι συσχετισμοι κοινωνικων και οικονομικων δυναμεων και θα επικρατουσε η κοινωνικη δηκαιοσυνη. Οι περισσοτεροι απο αυτους προερχονταν απο το ΠΑΣΟΚ, αλλα και απο τους αριστερους ολων των φασεων.

  Οι δε δεξιοστροφοι, χαρακτηριζονταν περισσοτερο απο εθνικιστικες αντιληψεις, οτι χανεται η εθνικη κυριαρχία, με την «ενδοτικη» πολιτικη των προηγουμενων κυβερνησεων των μνημονίων εναντι των «εκμεταλλευτων» μας δηλαδή των ευρωπαιων εταιρων μας, που θελουν να μας καταταξουν σε κρατος μειονεκτικο απεναντι τους και να μπορουν να επιβαλλουν τη θεληση τους. Κυριο χαρακτηριστικό αυτών των ψηφοφορων ηταν και η μεγαλη τους επιθυμια να φυγουν οι ΝΔΣΟΚ.
  Δεν τους απασχολουσε καμια αριστερή ιδιοτητα του συριζα, γιατί πιστευαν οτι ο Τσιπρας τελικά αφενος θα ξεκαθαριζε με την αριστερη πλατφορμα του κομματος και θα ηταν ενας καλος διαπραγματευτής με τους εταιρους ως εχων λαικη υποστηριξη.

  Οι αλλοι ητανμια πολυ μικρη μειοψηφια, που αποτελουνταν απο τους καριεριστες, τους αρριβιστες και αυτους που ειχαν καποια μορφη ιδιοτελειας.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η Ενη λέει:

  Διορθωση για τους σχολαστικους «δικαιοσυνη»

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Με λυπη μου διαπιστωνω οτι δεν εχουν ληφθει υποψει οι απαιτουμενες μακροχρονες παρατηρησεις των κοινωνικο-οικονομικων – συναισθηματικων συνθηκων και μεταβολων (ο εθνικος διχασμος και εμφυλιος πολεμος 1943-1949, η φυγη των ηττημενων στις χωρες του υπαρκτου, η συσσωρευση αγροτοκτηνοτροφικου πληθυσμου στις πολεις το 50, η εγκαταλειψη υπαιθρου, η μεταναστευση του 1960-1970, η αυξηση του ΑΕΠ και η ψευδο-αστικοποιηση, το κυνηγι των δεξιων στους φοιτητικους χωρους (1974-1981), ο γυρισμος των ξενητεμενων μεταναστων που αιμοδοτουσν το ΠΑΚ στην δικατορια και το ΠΑΣΟΚ στη συνεχεια,….., το μεταναστευτικο ρευμα μετα το 90,….., η επιπλαστη ευμαρεια ενοψη των Ολυμπαικων αγωνων, η αφασια διακυβερνση Κωστα Καραμανλη,….,) και πως αυτες μετασχηματισθηκαν σε ψηφο προς τα κομματα.

  Συναισθηματικα «κολληματα» οπως το -βαθεια κρυμενο πολλες φορες – μισος για τους νικητες του εμφυλιου, την ηττα και τους νεκρους, βασανισμενους, φυλακισμενους και εκτοπισμενους, η αποστηθιση τσιτατων των Μαρξ, Εγκελς, Λενιν, Μαο, Τσε, … αφισσες του αμφιλεγομενου Αρη Βελουχιωτη και του Νικου Μπελογιαννη, την εποχη της επαναστασης της πληροφορικης, της ρομποτικης, του διαδικτυου και των επερχομενων ραγδαιων παγκοσμιων μεταβολων απο την Δυση στην Ανατολη με ολες τις συνεπειες (λ.χ. τεχνολογικη ανεργια, αποβιομηχανιση των ανεπτυγμενων χωρων,…) ,δειχνουν οτι -εκτος απο τους υστεροβουλους και τους αρριβιστες- η ελληνικη κοινωνια νοσει βαθυτατα

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Το αντιμνημονιακό πνεύμα Ένη στηρίχτηκε σε μια πολιτική απάτη την οποία όλο και κάποιος προσπαθεί να αναστήσει ακόμα και σήμερα, ότι δηλαδή το μνημόνιο έφερε την κρίση και όχι η κρίση το μνημόνιο. Αρκετοί το πίστεψαν, μερικούς τους βόλευε και κάποιοι το είδαν σαν πολιτική ευκαιρία να γίνουν κυβέρνηση.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η Ενη λέει:

  Νικο Π
  Φυσικά και ετσι ακριβως ειναι «η κριση εφερε το μνημονιο και οχι το αντιθετο»
  και η κριση ηταν ηδη εδω απο τη διακυβερνηση του Καραμανλη απο το 2007.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Συνελήφθησαν οι 26 αντιεξουσιαστές στη Θεσσαλονίκη

  Συντάκτης: efsyn.gr

  Ομάδα αντιεξουσιαστών μπήκε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό του Γρηγορίου Παλαμά στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και διέκοψε την κυριακάτικη λειτουργία. Περίπου 25 άτομα πέταξαν έντυπο υλικό διαμαρτυρίας κατά των εκκενώσεων των τριών καταλήψεων στέγης που φιλοξενούσαν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.

  Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ και προχώρησαν σε 26 προσαγωγές.

  Το απόγευμα της Κυριακές οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις για διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης κατά συναυτουργία.
  […]
  http://www.efsyn.gr/arthro/synelifthisan-oi-26-antiexoysiastes-sti-thessaloniki

  ΥΓ Σε παρακμη γενικοτερα ως αποτελεσμα της μεταπολιτευτικης πολυπλευρης υπαναπτυξης

  Υπαναπυξη ειναι η αδυναμια συσσωρευσης εμπειριων (και επεξεργασιας τους για το κοινο καλο*)

  Edmundo Desnoes, Κουβανος συγγραφεας

  *ΑΦ

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.