Ερντογάν στο Al Jazeera

Protagon  /  Ερντογάν στο Al Jazeera/ «Ξένες χώρες ίσως να εμπλέκονται στο πραξικόπημα»
Η απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα, διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Al Jazeera – Πώς πληροφορήθηκε για το πραξικόπημα, ενώ άφησε αιχμές ότι σε αυτό μπορεί να εμπλέκονται και άλλες χώρες – Τι δήλωσε για τη θανατική ποινή

erdogan

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή. Bookmark the permalink.

28 Responses to Ερντογάν στο Al Jazeera

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    «»»Nα ληφθεί υπόψη η «γεωπολιτική σημασία» της Ελλάδας στις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, λόγω και των εξελίξεων στην Τουρκία, ζητάει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, μέσω συνέντευξής του στους «Financial Times»»»»

    http://www.902.gr/eidisi/politiki/103671/stis-syzitiseis-gia-elliniko-hreos-na-lifthei-ypopsi-i-anatarahi-stin-toyrkia

    Οι Αμερικανοί προβλέπουν ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις τους με την Τουρκία, παρόντος του Ερντογάν. Προφανώς δεν θα εκδώσουν τον Γκιουλέν (γενόμενοι ρεζίλι) αλλά αυτό είναι το λιγότερο: ήδη αισθάνονται ανασφάλεια για τη βάση του Ιντσιρλίκ και η Ελλάδα είναι η μια πιθανή εναλλακτική μετεγκατάστασης. Η πιθανότερη, αφού ως δεύτερη εναλλακτική αναφέρεται η Ιορδανία. Τα σενάρια αυτά έχουν μικρές πιθανότητες να υλοποιηθούν, αλλά περιέχουν τουλάχιστον δύο πολύ σοβαρά προβλήματα για τη χώρα μας: την πιθανή ενεργοποίηση ενός νέου κύματος προσφύγων, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που βρίσκονται στην Τουρκία, και πολλών εκατομμυρίων Τούρκων. Ο Θεός και ο Αλλάχ να βάλουν το χέρι τους, έτσι και γίνει η στραβή. Και οι δύο μαζί, γιατί ένας μάλλον δεν φτάνει.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Ενη λέει:

    Πολλοι αναλυτές ανα τον Κόσμο, αναζητουν και περιγραφουν λυσεις που στοχευουν σε ενα συμπερασμα. Ο Ερντογαν θα αλλαξει στρατηγική εναντι των ΗΠΑ και της ΕΕ, και θα στραφει προς τη μεριά Πουτιν;
    Ναι, αλλά δεν θα πρέπει να λαμβανεται υποψη οτι ο ιδιος ο Πουτιν δειχνει οτι δεν εχει καμια διαθεση να τα χαλασει με το Δυτικό Κόσμο. Μπορει να γινονται επι μερους ενεργειες και δηλωσεις αλλά η βασικη σχεση Ρωσίας-Δυσης, δεν μπαινει σε κινδυνο. Συνυπαρχουν.
    Ο Ερντογαν απο την αλλη δε δειχνει να ειναι αφελής, ουτε με τη Δυτικη συμμαχια θα τα χαλάσει αλλά ουτε και θα δημιουργησει καταστασεις που μπορει να οδηγησουν σε ρηξεις τις μεγαλες δυναμεις.Αστεια πραγματα για τη σημερινη εποχή της παγκοσμιοποιησης της οικονομίας.
    Θα διαπραγματευεται επικοινωνιακά επιτυχώς οπως το εχει κανει μεχρι τωρα.

    Στο μεταξυ βεβαια εχει δημιουργηθει μια μεγαλη αναταραχή, μετα το πραξικοπημα, ομως ακραιες λυσεις δεν προβλεπεται να γινουν απο καμια μερια. Θα γινεται συνεχής προσπαθεια να ομαλοποιουνται ολες οι καταστασεις που αναφυονται απο προβληματα καθημερινης διαχειρισης.

    υγ.
    Τώρα για την Ελλαδα οτι θα εχουμε κυματα προσφυγων απο την Τουρκία, οτι θα αλλαξει η βαση του Ιντσιρλικ και αλλα παρομοια, μοιαζουν περισσοτερο με κινδυνολογία.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Ενη λέει:

    «Λιου σε FT: Πιο σημαντική η ελάφρυνση χρέους Ελλάδας μετά την τρέχουσα ταραχή σε Τουρκία
    Ιούλιος 20, 2016 0 774

    ΑΘΗΝΑ. Λίγο πριν την άφιξη του στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στη Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, επεσήμανε πως η τρέχουσα ταραχή στην Τουρκία καθιστά πιο σημαντικό από ποτέ να επιλυθούν τα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα ώστε να αποτελέσει η χώρα άγκυρα περιφερειακής σταθερότητας.

    Ο κ. ο Λιου χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα για να ενισχύσει το επί μακρόν επιχείρημα ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να μπει η δοκιμαζόμενη οικονομία σε σταθερή τροχιά.

    «Θα ήλπιζα [η πρόσφατη τοπική αναστάτωση] να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον», δήλωσε ο Λιου.

    Αποσπασμα απο τον ΕΚ

    υγ. Επισημαινεται ιδιαιτερα οτι σημασια εχει περισσοτερο το μελλον της οικονομίας της χωρας (Ελλαδας) για την περιφερειακη σταθεροτητα και οχι αλλοι λογοι.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μία είδηση που μας ενδιαφέρει, επανέρχονται στις τάξεις του τουρκικού στρατού αξιωματικοί που είχαν διωχθεί – τάχα, από «γκιουλενικούς» δικαστές – λόγω της συμμετοχής τους στο σχέδιο «Βαριοπούλα».

    https://twitter.com/FercanY/status/756378475720835072

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η physicist λέει:

    Πρέπει να πούμε ότι η τουρκική λέξη εργκένεκον ακούγεται πολύ πιο σικ από τη δική μας βαριοπούλα, ειδικά όταν πρόκειται για κοτζάμ σχέδιο ανατροπής της Κυβέρνησης κλπ. Τι άλλο θα δούμε, το «Σχέδιο Τσουγκράνα» και την «Επιχείρηση Ταβανόβουρτσα»;

    😉

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η ΠανΚαπ λέει:

    Αγαπητέ physicist:
    Η τουρκική λέξη που αντιστοιχεί στη βαριοπούλα είναι balyoz.
    Η λέξη εργκένεκον έχει την προέλευση της στην τουρκική μυθολογία. Αλλά δεν ξέρω κάτι παραπάνω για να σε διαφωτίσω.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η ΠανΚαπ λέει:

    Και κάτι ακόμα.
    Δεν ξέρω πως ονομάστηκε το πρόσφατο σχέδιο «ανατροπής» του Ερντο(γ)άν και αν είναι σικ ή μπανάλ.
    Αυτό που ξέρω είναι ότι την συγκεκριμένη Παρασκευή, αποκλείστηκε στην ευρωπαϊκή πλευρά λίγο πριν τη γέφυρα η μικρή μου κόρη (Β/ετης), που ήταν για σεμινάριο σε πανεπιστήμιο της ασιατικής Πόλης. Της πήρε σχεδόν 4 ώρες να φτάσει στο ξενοδοχείο της στην άλλη πλευρά.
    Παινεύοντας το παιδί μου, να πω ότι πέραν της ευστροφίας του είχε την τύχη, όπως και τα αδέλφια της, να είναι αρκετά ταξιδεμένη από μικρή και αναθρεμμένη να είναι ανεξάρτητη και χωρίς προκαταλήψεις ή στερεότυπα για λαούς και ανθρώπους.
    Εμείς δεν πολυανησυχήσαμε. Ούτε και η ίδια. Η μεγαλύτερη αναποδιά, πέρα από το ότι ακυρώθηκε το σεμινάριο, ήταν ότι ταξίδευε με συμφοιτήτρια της, η οποία εκτός του ότι δεν είχε απομακρυνθεί και πολύ από την μητρική αγκαλιά, έβγαινε πρώτη φορά εκτός Ελλάδος και μάλιστα στη χώρα «των προαιώνιων εχθρών», με τους γονείς να έχουν ενδόμυχους φόβους και πολλούς ενδοιασμούς.
    Όπως καταλαβαίνετε η αγωνία μας ήταν μικρή, αλλά ο αγώνας να καθησυχάσουμε το ξένο κορίτσι και τους γονείς του τεράστιος. Να προσθέσω ότι την μεγαλύτερη ζημία την έκαναν τα τηλεφωνήματα των «αγωνιούντων» γνωστών τους, που από ενδιαφέρον, μετέφεραν στα παιδιά και κάθε τι που άκουγαν στις τηλεοράσεις, με τρόπο που επηρέαζε δυσμενώς την ψύχραιμη αντιμετώπιση.
    Τα παιδιά επέστρεψαν καλά και γρήγορα, φέρνοντας ως τρόπαια μερικά γνήσια καζαν-ντιπι.
    Αλλοίμονο στα πραγματικά θύματα της κατάστασης.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  8. Ο/Η Ενη λέει:

    Παν-Καπ σχολιο 22/7 18,49 +++++ (πενταστευρο)

    Επιτελους σημειωνεται οτι υπαρχουν και ανθρωποι που δεν εχουν εμμονικες αντιληψεις και ιδιαιτερα για τους λαους, ο,τι Θεο και να πιστευουν.

    υγ.
    Τα γεγονοτα στο Μοναχο, χθες, τεινουν να πιστεψει κανεις οτι οποιαδηποτε βιαια πραξη σημειωνεται στην Ευρωπη, κατευθυνεται απο το ΙΚ. Και βεβαια αυτοί ειναι πολυ προθυμοι να εκμεταλλευθουν αυτες τις βιαιες πραξεις οτι γινονται απο τους δικους τους πιστους.
    Ηδη οι γερμανικες αρχες δεν μπορουν ακομα να προσδιορισουν τα κινητρα του δραστη του χθεσινου μακελιου στο Μοναχο.
    Φαινεται οτι ολοι οι ψυχοπαθεις και φανατισμενοι (εναντια σε ολοκληρους λαους ) βρισκουν εναν τροπο να «εκδικηθουν», σκοτωνοντας αθωους ανθρωπους μεχρι και παιδιά.

    Το πνευμα του μισους που καλλιεργειται ηδη στην ευρωπη, εναντια στο Ισλαμ αδιακριτως, ως θρησκεια, εχει φερει τα χειροτερα αποτελεσματα στην ψυχοσυνθεση των ανθρωπων. Αλλοι μισουν το Ισλαμ και αλλοι ,( ισως και με καποια μορφή ψυχασθενειας) υπεασπιζοντας το , ζωνονται οπλα και σκοτωνουν αδιακριτως ως «μοναχικοι λυκοι», Τα θυματα αθωοι, ανδρες, γυναικες, παιδιά.

    Ο Ομπαμα χθες διακηρυξε οτι η Δυση δεν βρισκεται σε «πολεμο» με μια θρησκεια που εχει δισεκατομμυρια πιστους σε ολο τον κοσμο.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Ενη λέει:

    «Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου – Συνεχίζονται οι έρευνες – 2.300 αστυνομικοί συμμετέχουν

    Ένας έλληνας βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς του μακελειού στο Μόναχο,σύμφωνα με πληροφορίες και όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι τραυματίες είναι 27, ανάμεσά τους νεαροί από το McDonald.

    Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου των αρχών του Μονάχου. Σύμφωνα με τις αναφορές επρόκειτο για έναν δράστη, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση αμοκ, χωρίς να βρίσκεται σε καμία πολιτική κινητοποίηση και δίχως να έχει σχέση με το ISIS. Από τη νεκροψία υπάρχει μόνο ένα τραύμα από χέρι στο κεφάλι, ήταν αριστερόχειρας και ήταν αυτοκτονία

    Απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ΔΙΕΘΝΗ
    Το αύριο, μια μαύρη χώρα: δάκρυα, φόβος και βαλίτσες στην Πόλη

    Η Κωνσταντινούπολη ζει το τέλος μιας εποχής, καθώς οι ξένοι αποχωρούν ομαδικά και πολλοί νεαροί Τούρκοι ετοιμάζουν βαλίτσες. Κάθε μέρα που περνά μετά το πραξικόπημα-φιάσκο, οι φόβοι για την επερχόμενη ενίσχυση της απολυταρχίας του Έρντογαν γίνονται πιο αληθινοί.
    […]
    Μπααντέ, δημόσιος υπάλληλος, Βαν
    Νιώθω ότι πνίγομαι στην καθημερινότητά μου. Από τη μια ο πόλεμος που μαίνεται στην Ανατολή, από την άλλη ο πολιτικός κατήφορος, έχω χάσει κάθε πίστη στην Τουρκία και έχω σχεδιάσει την αποχώρησή μου. Όταν βρήκα αυτή τη δουλειά εδώ στο Βαν, πριν επτά χρόνια, ήμουν πολύ χαρούμενη. Έχω μεγαλώσει στην Άγκυρα, σε περιβάλλον εντελώς κοσμικό, πολύ προστατευμένη. Το 2009 στις κουρδικές επαρχίες βασίλευε η ειρήνη και εγώ, που είμαι αριστερή, άθεη και αντεθνικίστρια, ήθελα πολύ να συμβάλω σε όλο αυτό.

    Πέρασα εδώ όμορφα χρόνια. Παρότι προέρχομαι από μεγαλοαστικό περιβάλλον, δεν είχα καμία δυσκολία προσαρμογής στο Βαν. Έκανα πολλούς φίλους και αγαπούσα πολύ τη δουλειά μου, ένιωθα ότι προσφέρω στους πλέον κατατρεγμένους, που είναι ακριβώς οι Κούρδοι. Περιέργως, εδώ στο Βαν αισθανόμουν πολύ πιο ελεύθερη. Η κουρδική κοινωνία δεν διέπεται από αυτό το μείγμα δολοφονικού εθνικισμού και θρησκοληψίας που συναντάς τόσο συχνά στην κεντρική Ανατολία. Είμαι μια γυναίκα που στα σαράντα τόσα μου είμαι ανύπαντρη, ντύνομαι κάπως σαν χίπισσα, βγαίνω έξω μόνη το βράδυ και είμαι άθεη. Και όμως, ποτέ δεν με αντιμετώπισαν δίχως σεβασμό ή χωρίς εγκαρδιότητα.

    Για μένα τα πράγματα άλλαξαν ριζικά με την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Πέρσι, όταν από το διαμέρισμά μου στο Βαν άκουσα τους πρώτους πυροβολισμούς από τα περίχωρα, έκανα αίτηση να επιστρέψω στην παλιά μου υπηρεσία στην Άγκυρα. Δεν φοβάμαι για την ασφάλειά μου. Δεν αντέχω την οργή και την θλίψη που μου προκαλούν οι πυροβολισμοί. Αναρωτιέμαι αν ο στρατός μας την στιγμή εκείνη σκοτώνει αμάχους, παιδιά. Τώρα μετά το πραξικόπημα όλοι αναρωτιούνται αν θα μας ξημερώσει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Τούρκων. Ξεχνούν όμως πως στο τουρκικό Κουρδιστάν ο πόλεμος μαίνεται και τα μέσα ενημέρωσης αποφεύγουν να τον παρουσιάσουν ως έχει. Οι εικόνες από την παλιά πόλη του Ντιγιάρμπακιρ θυμίζουν πια το Χαλέπι…

    Εκτός από τον πόλεμο, άλλαξαν και τα πράγματα στην υπηρεσία μου. Όταν μας είχαν προσλάβει, είχε μόλις αρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία και το κράτος αναζητούσε καταρτισμένα στελέχη για την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν μας προσέλαβαν με πολιτικά κριτήρια. Νομίζω πως σταδιακά το υπουργείο στην Άγκυρα θορυβήθηκε καθώς οι πέντε-έξι νέοι που διοριστήκαμε εδώ, όλοι Τούρκοι από τη δυτική Τουρκία, ταυτιστήκαμε απολύτως με τα αιτήματα του κουρδικού αγώνα για πολιτιστική χειραφέτηση. Δεν μπορούσαν νομικά να μας μεταθέσουν, αλλά από κάποιο σημείο κι έπειτα κάθε πρόσληψη άρχισε να γίνεται με πολιτικά κριτήρια. Άρχισαν να κάνουν πολύ συχνά “έρευνες” για τις ιδέες και τις συνήθειές μας, κι ο καθένας μας απέκτησε μακρότατο φάκελο. Ένας από τους πρώην συναδέλφους μου μεταπήδησε στην ΜΙΤ και γνωρίζω πως ένας άλλος του αναφέρει ό,τι γίνεται εδώ μέσα με κάθε λεπτομέρεια.

    Αστυνομικοί διαλύουν συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη που οργανώθηκε από την LGBT κοινότητα, 19 Ιουνίου 2016. [OZAN KOSE / AFP]
    Καθώς είμαι εδώ σε απόσπαση έχω δικαίωμα επιστροφής στα κεντρικά του υπουργείου στην Άγκυρα, και σε τρία χρόνια, έπειτα από 20χρονη υπηρεσία, δικαίωμα να ζητήσω σύνταξη και να αποχωρήσω. Αυτό ακριβώς θα κάνω. Για τρία χρόνια θα παραμείνω εκεί, και μετά θα φύγω. Έχω αρχίσει να ψάχνω δουλειά σε ΜΚΟ του εξωτερικού. Όσο παραμείνω στην Άγκυρα, θα κρατήσω πολύ χαμηλό προφίλ. Δεν πρόκειται να είμαι ανοιχτή στους συναδέλφους μου όπως ήμουν εδώ, δεν πρόκειται να τους πω πως είμαι άθεη, αριστερή και ακούω ροκ! Ακόμη περισσότερο δεν θα πω πως, αν και καταδικάζω το ΡΚΚ, θεωρώ την κρατική τρομοκρατία ακόμα χειρότερη!

    Μέχρι πέρσι το καλοκαίρι διατηρούσα κάποια αισιοδοξία. Τον Ιούνιο το ΑΚΡ έχασε την αυτοδυναμία και όλως τυχαίως ξεκίνησε ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλη την χώρα. Ο φόβος του κόσμου τους έκανε να προτιμήσουν την ασφάλεια που υποσχόταν το ΑΚΡ, και κοίτα που φθάσαμε. Δεν ξέρω τι να πρωτοπιστέψω για το πραξικόπημα, αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντοτε όπως φαίνονται, αυτό με έχει μάθει η ιστορία της Τουρκίας. Οι σκηνές με τα λιντσαρίσματα που επαναλαμβάνονται καθημερινά με κάνουν να πιστεύω πως δεν έχω καμία σχέση με αυτούς τους ανθρώπους.

    Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που δεν έχω παιδιά και είμαι απολύτως ελεύθερη στις επιλογές μου. Φαντάζεσαι πώς είναι να πρέπει να μεγαλώσεις ένα παιδί σ’ αυτό το χάος; Όταν μεγάλωνα στην Άγκυρα δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ζήσω εκτός Τουρκίας. Όχι, δεν ήμουν εθνικίστρια, απλώς αισθανόμουν πάντα πολύ πιο άνετη στην γλώσσα μου. Κοιτώντας πίσω, συνειδητοποιώ πως είχα μεγαλώσει σε μία φούσκα, χωρίς να έχω καμία επαφή με το θρήσκο και συντηρητικό κομμάτι του πληθυσμού που δυστυχώς πλειοψηφεί. Η τοποθέτησή μου στις κουρδικές περιοχές με προσγείωσε, οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια με απογοήτευσαν. Σήμερα, δεν βλέπω την ώρα να φύγω.

    Οζάν, επενδυτής και επιχειρηματίας, Κωνσταντινούπολη
    Δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι υποκίνησαν τους στασιαστές της Παρασκευής. Ό,τι κι αν λέγεται δεν είναι παρά προϊόν εικασιών. Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω τι στο καλό περίμεναν όσοι συμμετείχαν. Σχεδόν κανείς δεν προτιμά το πραξικόπημα από τη στρεβλή δημοκρατία του Έρντογαν. Αν αυτό πετύχαινε, τι θα επεδίωκαν; Θα έπρεπε να γνωρίζουν πως δεν θα είχαν την στήριξη της κοινής γνώμης. Πώς θα παρέμεναν στην εξουσία; Ήταν κακός υπολογισμός ή ηλιθιότητα;

    Το μόνο σίγουρο είναι πως η πολιτική και κοινωνική ένταση θα αυξηθεί επικίνδυνα. Το κράτος δικαίου είναι σημαντικότατη έννοια, δεν νοείται δημοκρατικό πολίτευμα χωρίς αυτό. Κι όμως, φαίνεται πως θα το ξεκάνουν τελείως. Από πότε αρκεί μια απλή καταγγελία για την απόδοση κατηγοριών; Ο χαφιεδισμός είναι στην ημερήσια διάταξη, όπως και ο διωγμός με κριτήρια ιδεολογικά.

    Πολλοί φίλοι μου συζητούν να φύγουν, ακριβώς γιατί δεν αντέχουν την ένταση και γιατί θεωρούν πως ο τρόπος ζωής τους τελεί υπό διωγμό. Τους καταλαβαίνω απολύτως. Η Τουρκία δεν είναι εύκολο μέρος να ζήσεις. Ίσως όταν είσαι ξένος είναι πολύ ευκολότερο, σου αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια ανοχής. Είναι μια σκληρή κοινωνία. Δυστυχώς, ο Τούρκος στον δρόμο δεν σέβεται παρά την ισχύ –ή τουλάχιστον την παράσταση της ισχύος. Η ευγένεια, ο πασιφισμός, η διαλλακτικότητα γίνονται αντιληπτά ως αδυναμία. Αυτό δυστυχώς χειροτερεύει τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Έρντογαν και το κόμμα έχουν θεοποιήσει την έννοια του λαϊκού, απλού ανθρώπου, που είναι ένα συνώνυμο, δυστυχώς, για τον αλήτη και τον νταή. Ο ίδιος ο Έρντογαν μιλά και συμπεριφέρεται σαν νταής και δυστυχώς αυτό επαυξάνει πολύ την δημοτικότητά του σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Είχαμε τα τελευταία χρόνια μιαν εξύψωση του λούμπεν και μία πραγματική καταβαράθρωση του “μορφωμένου”, του “ελιτιστή”, του “κουλτουριάρη”, που παρουσιάζεται ως αντεθνικός, κίβδηλος, δυτικόπληκτος, θηλυπρεπής και άθεος. Βαδίζουμε έτσι σε μια ακόμη πιο βίαιη κοινωνία.

    Παράλληλα έχουμε και την αύξηση όλης αυτής της θεατρινίστικης θρησκευτικότητας, που αφορά μονάχα στο τυπικό της λατρείας και δεν συνοδεύεται από ουσία. Τουναντίον, συμβαδίζει με μια υποκρισία πρωτοφανή –αναρίθμητα ήταν τα σεξουαλικά και άλλα σκάνδαλα μορφών που εμφανίζονται ως υπέρμαχοι ενός πιο ισλαμικού τρόπου ζωής. Στο παρόν όμως κλίμα της βίας και των λιντσαρισμάτων, πολλά μέλη της εκκοσμικευμένης μειοψηφίας αισθάνονται πως δεν μπορούν να τα βάλουν με την επιθετικότητα της πλειοψηφίας. Είναι τόσο πολλοί εκείνοι που θέλουν να φύγουν, αλλά ας μη γελιόμαστε –πρέπει να έχεις χρήματα, κάποιαν επαγγελματική κατάρτιση και να γνωρίζεις μια ξένη γλώσσα για να φύγεις. Ιδίως σήμερα που η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση.

    Διαφωνώ με όσους πιστεύουν πως βάση της κοινωνικής μετάλλαξης και των συγκρούσεων είναι το ισλάμ. Το ισλάμ –και δη το πολιτικό ισλάμ– είναι το όχημα δια του οποίου οι κατώτερες τάξεις, σε μια κοινωνία τόσο διαστρωματωμένη, εκφράζουν τα πολιτικά τους αιτήματα. Η βία και τα λιντσαρίσματα έχουν τον ίδιο λόγο –την οργή που προκαλεί ο κοινωνικός αποκλεισμός. Νομίζω πως αν γεφυρωνόταν κάπως το κοινωνικό χάσμα –σε οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο– το πολιτικό ισλάμ θα αργοπέθαινε. Όσο οι δύο Τουρκίες δεν βρίσκουν έναν τρόπο πολιτισμένης επικοινωνίας και συμβίωσης, η βία θα αποτελεί σταθερά εδώ.

    Έζησα 16 χρόνια στην Βρετανία. Επέστρεψα γιατί μου είχε λείψει το μέρος, η οικογένειά μου. Προς το παρόν δεν σκέφτομαι σοβαρά να φύγω, αλλά ταυτόχρονα δεν είμαι και αιχμάλωτος εδώ. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολιτικά και κοινωνικά, αλλά και οικονομικά. Νομίζω πως θα προσπαθήσω να κρατηθώ όσο μπορώ, αλλά έχω ήδη έτοιμο το plan B μου. Ουαί κι αλίμονο σε αυτούς που δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής.

    Αλέξανδρος Μασσαβέτας
    Σπούδασε νομικά σε Αθήνα και Cambridge. Έζησε νομαδικά με βάση του την Πόλη (2003-2015). Εκεί έγραψε δύο βιβλία για την Κωνσταντινούπολη και ένα για την Μικρά Ασία, ενώ συνεργάσθηκε με ελληνικά και ξένα έντυπα. Σήμερα συνεχίζει την νομαδική του ύπαρξη, με βάση την Αθήνα.

    https://insidestory.gr/article/ayrio-mia-mayri-hora-dakrya-fovos-kai-valitses-stin-poli?token=VZW2Z9WRZS

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η physicist λέει:

    ΠανΚαπ,

    ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση περί του εργκένεκον — πλάκα έκανα με τη βαριοπούλα και τη μπατανόβουρτσα. Χαίρομαι πολύ που η κόρη σας επέστρεψε ασφαλής.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Αυξάνεται ακόμα περισσότερο ο αριθμός των συλληφθέντων, στις 13 χιλιάδες πλέον. Από αυτούς οι στρατιωτικοί είναι περίπου 8.800 και οι αστυνομικοί 1.300.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    http://www.kathimerini.gr/868643/article/epikairothta/ellada/h-sxesh-plastografwn-me-yposthriktes-toy-isis

    Η σχέση πλαστογράφων με υποστηρικτές του ISIS

    Σχέσεις αλλοδαπών πλαστογράφων με υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους αποκαλύπτουν μυστικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας. Μια τέτοια υπόθεση εκτυλίχθηκε αρχές Ιουνίου στον Αγιο Παντελεήμονα και την Κυψέλη, με αφορμή επιχείρηση του Αλλοδαπών για τη σύλληψη Σύρων, Μαροκινών και Αλγερινών που διακινούσαν πλαστά διαβατήρια σε μετανάστες. Ανάμεσα στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στα κρησφύγετά τους υπάρχουν ευρήματα που παραπέμπουν ευθέως σε ομάδες ένοπλων εξτρεμιστών που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Καθόλου τυχαία, στην έρευνα για την υπόθεση ενεπλάκησαν, σε δεύτερο χρόνο, η Αντιτρομοκρατική, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ ζήτησαν να ενημερωθούν για τα ευρήματα και ξένες υπηρεσίες Ασφαλείας.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ», η επιχείρηση του Αλλοδαπών ξεκίνησε ύστερα από πληροφορία που έφτασε στους αστυνομικούς του τμήματος Επιχειρήσεων σχετικά με τη δράση Μαροκινού, ο οποίος πλαστογραφούσε ταυτότητες και διαβατήρια και διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια την κεντρική και δυτική Ευρώπη. Ο πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. περιέγραφε τον ύποπτο ως «ψηλό» και «γεροδεμένο», ηλικίας περίπου 30 ετών. Ακόμα, αποκάλυπτε στους αστυνομικούς ότι ο ύποπτος έμενε σε υπόγειο διαμέρισμα στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου φιλοξενούσε καθημερινά παράτυπους μετανάστες καθώς και ότι είχε ένα μικρόσωμο λευκό σκυλί, που έβγαζε καθημερινά βόλτα στη γειτονιά.

    Η παρακολούθηση

    Στις αρχές Ιουνίου, λοιπόν, αστυνομικοί του Αλλοδαπών συγκρότησαν ομάδες παρακολούθησης και έθεσαν υπό επιτήρηση το υπόγειο διαμέρισμα του «ψηλού» στον Αγ. Παντελεήμονα. Τον εντόπισαν πρώτη φορά στις 4 το απόγευμα της 8ης Ιουνίου, τη στιγμή που έβγαινε από το υπόγειο διαμέρισμά του και συνέχισαν την παρακολούθηση για δύο ακόμα εικοσιτετράωρα. Σ’ αυτό το διάστημα, ο ύποπτος Μαροκινός εθεάθη να βγάζει βόλτα τον σκύλο του, να επισκέπτεται καφετέρια στην οδό Καλλιφρονά και να συναντάται με άγνωστο –μέχρι εκείνη τη στιγμή– αλλοδαπό, που όπως διαπίστωσαν αστυνομικοί ήταν ένας 26χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος στην πορεία της έρευνας συνελήφθη στο σπίτι του στην Κυψέλη.

    Τελικά, η έφοδος στο υπόγειο διαμέρισμα αποφασίστηκε να γίνει έξι μέρες μετά την έναρξη της παρακολούθησης, το πρωινό δηλαδή της 14ης Ιουνίου. Τη στιγμή της εφόδου, στο υπόγε ιο διαμέρισμα βρίσκονταν ο ύποπτος Μαροκινός, 23 ετών, ένας 19χρονος Σύρος, καθώς και ένας 32χρονος υπήκοος Αλγερίας. Ο τελευταίος κατά τη σύλληψή του προσπάθησε να ξεγελάσει τους αστυνομικούς και δήλωσε πρόσφυγας από τη Συρία. Επειτα από έρευνα, ωστόσο, στο αρχείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών διαπιστώθηκε ότι ήταν Αλγερινός μετανάστης που ζει χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα είναι σεσημασμένος για κλοπές και άλλα αδικήματα.

    Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισαν οι αστυνομικοί που μπήκαν στο υπόγειο διαμέρισμα ήταν αυτή ενός εργαστηρίου κατάρτισης πλαστών εγγράφων. Βρήκαν έναν φορητό υπολογιστή, έναν σύγχρονο εκτυπωτή, συσκευές USB, καθώς επίσης και αμφίβολης γνησιότητας διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης χωρών όπως η Ρουμανία, η Αλβανία, η Γαλλία κ.ά. Ωστόσο, μετά την επεξεργασία των ψηφιακών αρχείων που ήταν αποθηκευμένα στα πάνω από δέκα USB και τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων, η υπόθεση περιπλέχθηκε σε τέτοιο βαθμό που κρίθηκε αναγκαίο να ειδοποιηθούν άμεσα κλιμάκια του τμήματος Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και στελέχη της ΕΥΠ. Κι αυτό διότι βρέθηκαν σε ψηφιακή μορφή φωτογραφίες ένοπλων μαχητών, πιθανότατα μελών του «Ισλαμικού Κράτους» και ηλεκτρονικές κάρτες επιβίβασης (boarding pass) αλλοδαπών που είχαν ταξιδέψει από την Ελλάδα προς κράτη-μέλη της Ε.Ε. Επιπλέον, προέκυψε ότι 8 από τα κατασχεμένα διαβατήρια ήταν καταχωρισμένα στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS II), χαρακτηρισμένα ως «κλαπέντα/απολεσθέντα».

    Και ξένοι αξιωματούχοι

    Η ταυτόχρονη παρουσία των παραπάνω ευρημάτων προκάλεσε ρίγη ανησυχίας στους Ελληνες αστυνομικούς, ενώ για την υπόθεση ζήτησαν να ενημερωθούν και ξένοι αξιωματούχοι Ασφαλείας. Από τις εκθέσεις ανάλυσης αποκαλύπτεται ενδεικτικά ότι στο κινητό τηλέφωνο του 19χρονου Σύρου αστυνομικοί βρήκαν αποθηκευμένα εκτός από πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ψηφιακή μορφή, φωτογραφίες ενόπλων μαχητών, πιθανότατα του Ισλαμικού Κράτους, φωτογραφίες πυροβόλων όπλων, καθώς και εικόνες με σάκους γεμάτους χρήματα. Και οι τέσσερις συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον ανακριτή και τελικά προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος.

    Κατά πληροφορίες της «Κ», στη διάρκεια της ανάκρισης ο 23χρονος Μαροκινός κατονόμασε Σουδανό συνεργό του, ο οποίος και συνελήφθη, ενώ ο 19χρονος που έφτασε στην Ελλάδα από τη Συρία πριν από μερικούς μόλις μήνες αρνείται ότι έχει σχέση με το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες ομάδες ένοπλων εξτρεμιστών που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Μετά την παρέμβαση μελών της οικογένειάς του που ζουν στη Μ. Βρετανία, κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης, που πρόκειται να δικαστεί το επόμενο διάστημα.

    Χώρες transit Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία

    Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία και την Ιταλία, υπήρξε το 2015 χώρα transit για τους Eυρωπαίους «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» που ταξίδεψαν από και προς τη Συρία και το Ιράκ. Αυτό επισημαίνει η Europol στην ετήσια απολογιστική έκθεση για την τρομοκρατία στην Ευρώπη που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία υπολογίζει ότι 5.000 Eυρωπαίοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών «μαχητών». Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν προς τις περιοχές που ελέγχει το «χαλιφάτο» μέσω Τουρκίας, καθώς επίσης μέσω του «βαλκανικού άξονα» και της θαλάσσιας οδού Ελλάδας – Ιταλίας.

    Πάντως, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν στην «Κ» ότι «μετά το κλείσιμο των συνόρων και την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο εκτιμάται ότι οι ύποπτοι για εξτρεμιστική δράση μετακινούνται μέσω του θαλάσσιου δρομολογίου Λιβύης – Ιταλίας». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι ροή ξένων – Ευρωπαίων μαχητών από την Ε.Ε. προς τα πεδία των μαχών έχει περιοριστεί εξαιτίας της αποδυνάμωσης του Ι.Κ. σε Συρία και Ιράκ.

    Από την ανακήρυξη του «χαλιφάτου», πάντως, (Ιούνιος 2014) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, οι τζιχαντιστές πραγματοποίησαν ή ενέπνευσαν 50 επιθέσεις σε 18 χώρες, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 1.100 άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 1.700.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    http://www.kathimerini.gr/869066/article/epikairothta/kosmos/toyrkia-kleinoyn-panw-apo-130-mesa-enhmerwshs

    «Λουκέτο» σε πάνω από 130 μέσα ενημέρωσης βάζει η τουρκική κυβέρνηση, καθώς διευρύνεται το κύμα των εκκαθαρίσεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

    Όπως μεταδίδει το CNN Turk, τρία πρακτορεία ειδήσεων, 16 τηλεοπτικοί σταθμοί και 45 ημερήσιες εφημερίδες, ανάμεσα σε άλλα μέσα ενημέρωσης, διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 47 πρώην εργαζομένων της εφημερίδας Zaman.

    Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αποτάσσονται πάνω από 2.400 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, αναφέροντας ότι 726 αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων και 1.684 στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Από ένα σύνολο 358 ανώτατων αξιωματικών του τουρκικού στρατού αποτάσσονται οι 149 από αυτούς, περίπου δηλαδή το 40%. Επιπλέον, απόταξη 1.099 αξιωματικών και 436 υπαξιωματικών. Είναι σίγουρο πως με τέτοιες εκτεταμένες εκκαθαρίσεις εντός του τουρκικού στρατού (ειδικά στις τάξεις της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας) θα επέλθει σημαντική αποδιοργάνωση αυτού, η οποία με την σειρά της θα επιφέρει σημαντική υποβάθμιση της επιχειρησιακής του ικανότητας, μία υποβάθμιση η οποία θα κρατήσει αρκετά χρόνια μέχρι να επιστρέψει ο τουρκικός στρατός στα προηγούμενα επίπεδα επιχειρησιακής ικανότητας.
    Σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πάρει μία ανάσα από το τουρκικό πρεσάρισμα των τελευταίων ετών. Επιπλέον αυτή η κατάσταση συνιστά και μία πρώτης τάξης ευκαιρία (από αυτές που συμβαίνουν μία φορά κάθε 50-60 χρόνια) για την ισχυροποίηση, πολιτική και στρατιωτική, της θέσης της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Μακάρι να διαψευστώ αλλά πολύ φοβάμαι ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία θα αφήσει αυτή την εξαιρετικά σπάνια ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Θα δείξει.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Ενη λέει:

    ΔΠ γραφεις οτι απο την ανακηρυξη του Χαλιφατου υπηρξαν πολλά θυματα τους αλλα και ενεπνευσαν πολλους οπως ατομα ρατσιστικης και ακροδεξιας ιδεολογίας, τα οποια μεμονωμενα διαπραττουν βιαιαες πραξεις εναντια σε αθωους ανθρωπους.

    Συνεπως ο κινδυνος προερχεται και απο καθε ρατσιστή ακροδεξιο που, ασχετως θρησκειας ,,διακατεχεται απο ενα απυθμενο μισος για μια ορισμενη ομαδα ανθρωπων και ο καθενας για τους δικους του προσωπικους λογους.

    (βλ. το παρακατω δημοσιευμα στα ΝΕΑ)

    «FAZ: Ρατσιστής με ακροδεξιά ιδεολογία ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο
    Θεωρούσε μάλιστα «εξαιρετικό» το γεγονός ότι τα γενέθλιά του συνέπιπταν με αυτά του Αδόλφου Χίτλερ
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2016 22:57
    FAZ: Ρατσιστής με ακροδεξιά ιδεολογία ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο

    Μόναχο
    Ρατσιστής με ακροδεξιά κοσμοθεωρία ήταν ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο Αλί Ντάβιντ Σ., σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Zeitung από πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας και στη γερμανική κυβέρνηση.

    Θεωρούσε μάλιστα «εξαιρετικό» το γεγονός ότι τα γενέθλιά του συνέπιπταν με αυτά του Αδόλφου Χίτλερ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δράστης ήταν υπερήφανος Ιρανός και Γερμανός «Άρειος».

    Μισούσε τους Άραβες και τους Τούρκους και τον διακατείχε αίσθημα ανωτερότητας απέναντί τους.

    Επίσης ερευνάται εάν κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Olympia στοχοθέτησε πρόσωπα με καταγωγή από το εξωτερικό.

    Εναντίον των Τούρκων είχε καταφερθεί ο δράστης και στον διάλογο που είχε με κάτοικο της περιοχής και ο οποίος έχει καταγραφεί σε βίντεο, ενώ οι Αρχές δεν θεωρούν τυχαίο ότι η επίθεσή του συνέπεσε με την πέμπτη επέτειο από το μακελειό που διέπραξε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στη Νορβηγία.

    Ο δράστης βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση, ενώ είχε πέσει θύμα εκφοβισμού (μπούλινγκ) από συμμαθητές του

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Ενη λέει:

    Σχολιο ΔΠ, λινκ απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η physicist λέει:

    Die Staatsanwaltschaft geht bei der Tat in München derzeit nicht von rechtsextremistischen Motiven aus.

    Δηλαδή:

    Η Εισαγγελεία επί του παρόντος δεν θεωρεί ότι τα κίνητρα του δράστη έχουν ακροδεξιό-εξτρεμιστικό χαρακτήρα.

    Αυτό γράφει στην τελευταία της ενημέρωση, εχτές το βράδυ, η κεντροαριστερή Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

    http://www.sueddeutsche.de/muenchen/amoklauf-david-s-und-seine-gefaehrlichen-freunde-1.3098206

    Η υπόθεση εξελίσσεται εντελώς αλλόκοτα, με συγκρουόμενες πληροφορίες από δω κι από κει. Γιος Ιρανών μεταναστών με ακροδεξιά-ρατσιστικά κίνητρα; Τίποτε δεν αποκλείεται αλλά αν αυτό αληθεύει, θα είναι ακόμα μία πινελιά στον καμβά της θεοπάλαβης μεταψυχροπολεμικής μας πραγματικότητας.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Για οποιον ενδιαφερεται για την αποπειρα πραξικοπηματος στην τουρκια απο …αυτους που το εκαναν (δεν ξερουμε ακομα στην πραγματικοτητα απο ποιους εγινε, με ποια δικαιολογηση και για ποιο λογο)
    Μηνυματα που ανταλλαχθηκαν/διαμοιραστηκαν μεταξυ μιας ομαδας των πραξικοπηματιων κυριως στην κωνσταντινουπολη, μεσω της εφαρμογης ανταλλαγης μηνυματων για κινητα Whatsapp

    (με καθε επιφυλαξη φυσικα
    το σαιτ(bellingcat) που τα περιγραφει περιγραφει πως τα βρηκε
    φαινεται παντως οτι κυκλοφορησε πολυ γρηγορα στην τουρκια-τα ξημερωματα/πρωι του πραξικοπηματος )

    https://www.bellingcat.com/news/mena/2016/07/24/the-turkey-coup-through-the-eyes-of-its-plotters/

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Έχω διαβάσει και εγω Ενη αυτές τις πληροφορίες για το προφίλ του δράστη της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου. Τα είχε αναφέρει το Ρώϋτερς προ ημερών. Οι πληροφορίες πλέον φαίνεται να συγκλίνουν ως προς την ύπαρξη και μίας ακροδεξιάς διάστασης στην τρομοκρατική ενέργειά του. Και εννοείται βέβαια πως αυτός ο τύπος ήταν ψυχικά ανισόρροπος.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Ενη λέει:

    Ναι ΔΠ, ολοι αυτες τις μερες εχουμε διαβασει τις πληροφορίες που λες (Ρωΰτερς κ.α.) οι οποιες συγκλινουν στα ιδια συμπερασματα οπως αναφερονται και στο λινκ που εδωσα.
    Ο συνδυασμός ρατσιστη,ακροδεξιου και ανισορροπου ατομου, ειναι τρομακτικη περιπτωση, οπως αλλωστε αποδεικνυεται και απο τα γεγονοτα.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Αποτάξεις και στην τουρκική πολεμική αεροπορία, με 213 πιλότους να τίθενται εκτός, από τους οποίους οι 150 (από ένα σύνολο 450) είναι πιλότοι μαχητικών. Αυτό σίγουρα θα είναι ένα δυσαναπλήρωτο κενό και θα πάρει αρκετά χρόνια μέχρι να καλυφθεί.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Mitsos λέει:

    «Ναι, αλλά δεν θα πρέπει να λαμβανεται υποψη οτι ο ιδιος ο Πουτιν δειχνει οτι δεν εχει καμια διαθεση να τα χαλασει με το Δυτικό Κόσμο. Μπορει να γινονται επι μερους ενεργειες και δηλωσεις αλλά η βασικη σχεση Ρωσίας-Δυσης, δεν μπαινει σε κινδυνο. Συνυπαρχουν.»

    Nαι συνυπάρχουν αλλά ετοιμάζονται για τον καινούριο γύρο στην Ουκρανία και αυτή τη φορά θα μπουκάρουνε μέσα οι τεθωρακισμένες μεραρχίες όλης της Δυτικής ρωσικής στέπας και θα δούμε μετά τα υπόλοιπα που έπονται, τα οποία εικάζω ότι θα είναι πολύ ζόρικα για τους Ουκρανούς και πολύ φοβούμαι και για τους υπόλοιπους της Α. Ευρώπης. Η σχέση Ρωσίας Δύσης δεν υπήρξε ποτέ χειρότερη από την εποχή της κρίσης του Κόλπου των Χοίρων στην Κούβα το 62. Ο Ερντογάν βλέποντας πώς του φέρθηκαν οι «φίλοι και σύμμαχοι» Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι είπε να ρίξει κάτω τα μούτρα και να ζητήσει συγγνώμη για αυτά που έκανε τόσα χρόνια στη Συρία και για το αεροπλάνο που κατέβασε κάτω. Και επειδή η συγγνώμη ήταν ειλικρινής έγινε δεκτή και καλώς έγινε δεκτή. Τώρα λοιπόν θα περάσει ο ρώσικος αγωγός από Τουρκία, εξασφαλίστηκε η διέλευση στις θερμές θάλασσες του ρώσικου στόλου, εξασφαλίστηκε η δημιουργία του πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία από ρώσικες εταιρείες, λύθηκε το ζήτημα του τούρκικου τουρισμού, σταμάτησε το εμπάργκο της Ρωσίας έναντι των τούρκικών προιόντων..

    Φιλί κλειδι είναι ο Βλαδίμηρος με τον Ερντογάν και οι Αμερικάνοι στην απέξω. Θα χάσουνε και τις βάσεις στο τουρικκό έδαφος που είναι από τις πλέον μεγαλύτερες του ΝΑΤΟ και όλοι οι αχυράνθρωποί τους στην Τουρκία θα μπούνε 3 μέτρα κάτω από τη γη που λέει και ο Πολλάκης ο φίλος μου.

    Τους έφερε ο Βλαδίμηρος Ρουα μάτ πάλι. Εκεί που περίμεναν ότι θα πάει σα μαλάκας να ξεκινήσει έναν καινούριο ρωσοτουρκικό πόλεμο που θα είχε οδηγήσει τη Ρωσία και την Τουρκία στην οικονομική κατάρευση και σε εκατόμβες νεκρών, τους τα πήρε όλα μαζί με τη σκακιέρα και το φυσάνε και δεν κρυώνει.. Δεν πειράζει να καθίσουνε να μάθουνε σκακι, διεθνείς σχέσεις και ιστορία διότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν πολυδιαβάζουνε οι Αμερικάνοι διπλωμάτες εφόσον πίστεψαν ότι μετά το 89 ήρθε το τέλος της ιστορίας.. Αλλά η ιστορία προχωρεί και δεν ρωτάει κανένα.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μία πολύ πιο αναλυτική παρουσίαση γύρω από τις αποτάξεις που έχουν λάβει χώρα στον τουρκικό στρατό.

    http://e-amyna.com/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b7-1-684-%ce%b1%ce%be%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%ba/

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η δεξιος λέει:

    Είναι γνωστό ότι το Ιράν είναι στα μαχαίρια με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία για το θέμα της Συρίας και αλλού.Ιρανοί φρουροί της επανάστασης πολεμούν στη Συρία εναντίον ISIS και υποστηριζόμενων από Τουρκία και Σ.Αραβία σουνιτών.
    Δεν είναι απίθανο η ενέργεια του Ιρανού στη Γερμανία να οφείλεται στην αντιπαράθεση αυτή.
    Αξιοπρόσεκτο και ότι ο Έλληνας θύμα ήταν μειονοτικός σουνίτης από τη Θράκη.Επομένως ο δράστης είχε στοχοποιήσει κάποιο στέκι ή παρέα «εχθρών» και τους πυροβόλησε.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.