Η πρώτη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Liberal  /  Η πρώτη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ  /  Του Σάκη Μουμτζή

Η διαφαινόμενη αδυναμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκεντρώσει τις πολυπόθητες 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο συνιστά την πρώτη μεγάλη, στρατηγικής σημασίας, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στον στόχο αυτό η ηγετική ομάδα του κόμματος επικέντρωσε όλες τις δυνάμεις της, καθώς ήταν γι΄ αυτήν, πέραν όλων των άλλων, και ένα παιχνίδι εξουσίας. Έτσι η επικείμενη ψηφοφορία θα διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, γιατί θα καταδείξει πως:

 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να συνάψει συμμαχίες με κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου και να απομονώσει τη Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν ο σχεδιασμός του. Φαίνεται πως οι μόνες δυνάμεις που –υπό προϋποθέσεις– μπορούν να συμπορευθούν με αυτόν είναι τα κόμματα του αντιμνημονιακού αγώνα μαζί με κάποιες γραφικές προσωπικότητες και δύο πολιτικά πτώματα. Η σταθερή και επίμονη άρνηση τόσο του Ποταμιού όσο και του ΠΑΣΟΚ να συμπράξουν στους σχεδιασμούς του Α. Τσίπρα φανερώνει τα όρια της πολιτικής των συμμαχιών του κόμματος του.

 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτέθηκε πολιτικά όταν τα στελέχη του άθροιζαν στο κυνήγι των 200 ψήφων και αυτές της Χρυσής Αυγής. Σε δημόσιες δηλώσεις τους θεωρούσαν δεδομένες τις 197 ψήφους, που σήμαινε πως αποδεχόταν ο εκλογικός νόμος να αλλάξει άμεσα με την ψήφο του νεοναζιστικού μορφώματος. Όταν διαπίστωσαν πως οι υπερπολύτιμοι τρεις ψήφοι δεν ανευρίσκονται, δεν είχαν κανέναν λόγο να εκτεθούν αμφότεροι. Έτσι η μεν Χρυσή Αυγή δια της αποχής διέσωσε τον αντισυστημικό χαρακτήρα της και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προσχήματα. Η μαύρη εικόνα όμως της συμπόρευσης παρέμεινε.

 3. Αυτή η διαφαινόμενη ήττα δείχνει πως ο Α. Τσίπρας δεν είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Η πρόσκαιρη αλλαγή της πολιτικής ατζέντας μετατράπηκε σε μπούμερανγκ, γιατί η κατάληξη της είχε αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επικοινωνιακές κινήσεις έχουν νόημα όταν συνοδεύονται και από πολιτικές επιτυχίες. Διαφορετικά είναι πράξεις κενές περιεχομένου. Έτσι, ηττημένος ο Α. Τσίπρας, είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στη διαχείριση της, οδυνηρής για το κόμμα του, καθημερινότητας, που αποτελεί το προνομιακό πεδίο της αντιπολίτευσης.

 4. Πλέον είναι υποχρεωμένος να κυβερνήσει μέχρι τελικής πτώσεως. Η διενέργεια εκλογών με το ισχύον εκλογικό σύστημα, μετά βεβαιότητος, θα οδηγήσει στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία. Ο εγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρης, καθώς όσο παραμένει στη διακυβέρνηση του τόπου, τόσο ευρύτερη θα είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Η καθημερινή φθορά του κάθε μήνα θα προσθέτει μονάδες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πιο ορθολογική συμπεριφορά θα είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, στο πλαίσιο της διαχειρίσιμης ήττας και της ταχείας ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε καινούργιες ιδεολογικοπολιτικές βάσεις.

 5. Η αδυναμία συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι φανέρωσε πόσο δύσκολη είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόσβαση στον χώρο της κεντροαριστεράς. Και συγχρόνως έδειξε και τα όρια της πιθανής μετάλλαξης του. Και είναι λογικό, κόμματα που καθημερινά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στον καιρό της παντοδυναμίας τους, τα εξύβριζαν, τώρα να κλείνουν την πόρτα στους υβριστές τους. Και το αξιοπρόσεκτο είναι πως αυτή η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ελήφθη κατόπιν απαίτησης της βάσης των δύο κομμάτων, που δεν λησμονεί τους προπηλακισμούς, τις χυδαιότητες και τις πράξεις πολιτικής αλητείας της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος τους. Αυτά τα τείχη που έχουν υψωθεί θα εμποδίσουν και την πιθανότητα μελλοντικής προσέγγισης των δύο χώρων.

 6. Είναι νομίζω προφανές πως η υπερψήφιση του εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές θα ακύρωνε τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για άμεση προσφυγή στις κάλπες, καθώς με την απλή αναλογική θα χρειαζόταν τουλάχιστον τέσσερα κόμματα να συνεργασθούν, με αποτέλεσμα η πολιτική ισχύς του κόμματος να ήταν εξασθενημένη μέσα σε αυτό το δυσκίνητο και πολύμορφο σχήμα. Συνεπώς, θα έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να επαναχαράξει την κεντρική πολιτική της, οκτώ μήνες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 7. Η επίκληση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ των πάγιων ιδεολογικών αρχών της Αριστεράς για την απλή αναλογική δεν έπεισε. Ήταν ηλίου φαεινότερον πως κίνητρο της ήταν η εκλογική διάσωση του κόμματος. Αυτή η εκδοχή, αναμφίβολα, κατατάσσει στη συνείδηση του μέσου πολίτη τον ΣΥΡΙΖΑ ως ηττημένο που προσπαθεί να περιορίσει το εύρος της ήττας. Και ο μέσος πολίτης πορεύεται με τον νικητή. Ποτέ με τον ηττημένο.

Νομίζω πως από την Παρασκευή το πρωί, αν η ψηφοφορία δώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, το πολιτικό τοπίο θα είναι διαφορετικό. Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ θα συνοψιστούν: άμεσες εκλογές με διαχειρίσιμη, πολιτικά, ήττα ή διακυβέρνηση στα όρια της αντοχής και στη συνέχεια εκλογική συντριβή.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to Η πρώτη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  Ο σύριζας τα έκανε σκατά στο θέμα του εκλογικού νόμου. Με την ανάλυση του Μουμτζή δε συμφωνώ (γιατί την προσαρμόζει κάθε φορά στο «όπου νάναι πέφτουν, οι θεοκατάρατοι»!)

  *

  Σχόλιό μου στο φ/μπ, προχθές (19/7)

  Έχουμε πει ότι αυτό που προτείνεται από την κυβέρνηση ΔΕΝ είναι απλή αναλογική. Κυρίως γιατί δεν αποκαθιστά την ισότητα της ψήφου των πολιτών (με αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών) και γιατί δεν προβλέπει δικαίωμα ψήφου στις εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες των τελευταίων ετών και τους παλαιότερους. Να επισημανθεί κάτι ακόμα: η απλή αναλογική (του σύριζα) θα εξυπηρετήσει πολιτικά κυρίως τη Χρυσή Αυγή (οι συστάσεις περιττεύουν) και το ΚΚΕ (της «ένοπλης ταξικής πάλης»). Τον Βασίλη Λεβέντη (δε σχολιάζω) αλλά και τα ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι που ΔΕΝ την ψηφίζουν. Ταπεινή μου γνώμη είναι πως πρόκειται για την απόλυτη πολιτική κουταμάρα του σύριζα. Δικαίωμά τους, βεβαίως, αλλά και δικό μου δικαίωμα να αποσύρω την (μικρής σημασίας) κριτική στήριξη σ’ εκείνους που θα ψηφίσουν τη δήθεν «απλή αναλογική» μαζί με τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Καθένας και τα όριά του.

  Να σημειώσω ότι δεν είμαι κατά της απλής αναλογικής, καταρχήν (και υπό ορισμένες προϋποθέσεις*). Είμαι όμως κατά της κοροϊδίας και κυρίως κατά της πολιτικής σύμπλευσης με τη ΧΑ και (δευτερευόντως) με το ΚΚΕ.

  Συμπληρωματικά: ο σύριζας επιχειρεί να σκάψει το λάκκο της ΝΔ. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πέσει ο ίδιος μέσα: η απλή (του) αναλογική θα ισχύσει μόνο μια φορά (στις μεθεπόμενες εκλογές) και αμέσως μετά θα καταργηθεί, με μία ή δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις – τις οποίες όλοι θα χρεώνουν στο σύριζα. Μόνο η συνταγματική κατοχύρωση μπορεί να αποτρέψει αυτό το (μαθηματικά βέβαιο) ενδεχόμενο.


  * σημαντικότερη συμφωνημένη (από τα κόμματα, πλην ΧΑ) η συνταγματική κατοχύρωση, αλλά υπάρχουν κι αυτές που αναφέρονται στην αρχή.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η zepos λέει:

  Τα τραγικά γεγονότα στην Τουρκία κοντεύουν να «σκεπάσουν» τις αθλιότητες που προκαλούνται από την ανικανότητα και την αδράνεια των κυβερνώντων…
  Μπάχαλο στα Πανεπιστήμια και δυστυχώς ο λογαριασμός σε μας θα πέσει και πάλι…

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι να φάει μαύρο ο ΣΥΡΙΖΑ και καθημερινά προστίθενται νέοι. Τώρα τα χαϊβάνια των No Border μαζί με τα άλλα των Εξαρχείων, χαρίζουν στη ΝΔ το σύνθημα «νόμος και τάξη» και θα ήταν ανόητος ο Μητσοτάκης να μην το χρησιμοποιήσει.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η zepos λέει:

  Παρακολούθησα χθες έναν τραγικό και αμήχανο Τσίπρα. Ανακάτευε συνεχώς τα χαρτιά που του είχαν πασάρει, έχασε αρκετές φορές τον ειρμό της «σκέψης» και του λόγου του. Η ήττα τον αποτελείωσε και έδειξε όλες τις αδυναμίες ενός πολιτευτή που κατάφερε με απατηλές υποσχέσεις να ξεγελάσει τους πολίτες που τον ψήφισαν και κυρίως τους συντρόφους του που τον βοήθησαν να αρπάξει με ψέμματα την εξουσία, κομπάζοντας οτι κατάφερε να γίνει π/θ στα σαράντα..Οι σύμμαχοί του Καμμένος και Λεβέντης…Η αφρόκρεμα της βουλής.
  Αυτό που δενλέει να καταλάβει είναι οτι δεν είχε καμμία σημασία οποιαδήποτε ερμηνεία της χρησιμότητας της απλής αναλογικής, μπροστά στο σταθερό αίτημα της ανατροπής και τιμωρίας μιας συμμορίας ψευτών και απατεώνων.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Παρασκευή, 22-Ιουλ-2016 01:25
  Θερμό επεισόδιο Τσίπρα – Γεννηματά – Καμμένου

  Θερμό επεισόδιο Τσίπρα – Γεννηματά – Καμμένου
  Θερμό επεισόδιο εξελίχθηκε στο τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού ανάμεσα στην κα. Γεννηματά και τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, σύμφωνα με το skai.gr.
  Απαντώντας στις επικρίσεις του πρωθυπουργού ότι το ΠΑΣΟΚ προτιμά το ρόλο του συμπληρώματος της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη όπως είχε προτιμήσει να πάει με Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, η κα Γεννηματά είπε στον κ. Τσίπρα «εσείς τι είδους αριστερά είστε που κυβερνάτε με τους ΑΝΕΛ, την ακροδεξιά απόφυση;».
  «Εσείς πήρατε στο κόμμα σας καριερίστες και αριβίστες», είπε η κα Γεννηματά στον πρωθυπουργό.
  Είπε μάλιστα στον κ. Τσίπρα «κ. πρωθυπουργέ το μπόνους το διατηρείτε εσείς – έχετε ακέραια την ευθύνη γιατί δεν προσπαθήσατε καν να επιδιώξετε ευρύτερη συνεννόηση για αλλαγές».
  «Είστε ουραγός όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά και όμηρος πολιτικών επιδιώξεων. Χάνετε μια ευκαιρία και υπερασπίζεστε τις επιλογές σας με ύβρεις, κρίμα», απάντησε ο πρωθυπουργός.
  Το λόγο πήρε και ο κ. Καμμένος που αποκάλεσε την κα Γεννηματά παρά φύσιν σοσιαλίστρια και πρόσθεσε «είστε χειροκροτητές του Βορίδη και της ακροδεξιάς απόφυσης της ΝΔ».
  Στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βορίδη ήσασταν εσείς είπε στον κ. Καμμένο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προς τον κ Τσίπρα δήλωσε «η αλαζονεία έχει και τα όριά της. Μάθετε να χάνετε

  Απο το Capital

  υγ.
  Αλεξη, οταν αναφερεσαι σε ιστορικη φραση «…στο χρονοντουλαπο της Ιστορίας» (Ανδρεας), τουλαχιστον μην προσπαθεις να τον μιμεισαι στις ομιλίες σου. Εισαι κακεκτυπο.
  Αν προσπαθησες να πεις κατι περι «ηγετων» , προβαλλοντας την Γεννηματα ως προσωπο, κανε μια αυτοκριτικη. Ουτε το κομμα σου μπορεσες να διατηρησεις, ουτε την ιδεολογία σου, αλλά ουτε και τουςεν δυναμει συμμαχους σου απο τις αλλες προοδευτικες δημοκρατικες δυναμεις.
  Με αλλα λογια εισαι αποτυχημενος ως πολιτικός. Και ξαναφερνεις στις επομενες εκλογες τη ΝΔ.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Ενη λέει:

  ΔΙΟΡΘΩΣΗ (προΣβαλλοντας) και οχι (προβαλλοντας) την Γεννηματα ως προσωπο

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s