Μαγειρεία, ντουσιέρες και αντίσκηνα στο campus του ΑΠΘ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  /  Μαγειρεία, ντουσιέρες και αντίσκηνα στο campus του ΑΠΘ  /  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Πάνω από 1.000 άτομα έχουν κατασκηνώσει σε πανεπιστημιακό campus –του ΑΠΘ, συγκεκριμένα– χωρίς την άδεια του ιδρύματος και οι αρχές απλώς τους… παρατηρούν. «Είναι ένδειξη της ανομίας που επικρατεί στην Ελλάδα. Σε καμία άλλη πολιτισμένη χώρα δεν θα μπορούσαν άγνωστοι να κατασκηνώσουν σε πανεπιστημιακό campus και η αστυνομία να μη δρα», ανέφερε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στην «Κ» για το «No Border Camp Thessaloniki 2016» που οργανώνεται στην πόλη έως τις 24 Ιουλίου από Ευρωπαίους ακτιβιστές, με σκοπό να αναδειχθεί το θέμα των προσφύγων. Η ηγεσία του ΑΠΘ, με στόχο την προστασία των εγκασταστάσεών του και της δημόσιας υγιεινής, αφού μέσα στο campus είναι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έχει ενημερώσει –εκτός από την αστυνομία, τον δήμο, την περιφέρεια και τις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης–, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, μαγειρεία με καζάνια, μεγάλες κατσαρόλες, συσκευές υγραερίου, ντουσιέρες είναι λίγα από όσα έχουν στήσει οι οργανωτές του camp. Οι ομοϊδεάτες τους Ελληνες προχώρησαν από προχθές σε κατάληψη της Νομικής και της Φιλοσοφικής Σχολής για να αξιοποιήσουν υποδομές τους, με πρώτο στόχο, ως φαίνεται, τις τουαλέτες, αφού πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ επεσήμαναν στην «Κ» την έλλειψη χημικών τουαλετών από τον εξοπλισμό του camp. Κατά τα λοιπά, είναι ιδιαίτερα καλά οργανωμένοι. Χαρακτηριστικά, κατασκήνωσαν στο πιο σκιερό σημείο του campus, ενώ στην ιστοσελίδα τους παρέχουν πληροφορίες για τις διευκολύνσεις (facilities) που προσφέρει το ΑΠΘ και νομικές συμβουλές για το τι ισχύει στην Ελλάδα για πορείες και κατοχή όπλων και ναρκωτικών ουσιών, όπως η κάνναβη.

Ποιοι είναι; Ουδείς γνωρίζει. Ενα στίγμα της ιδεολογικής ταυτότητάς τους δίνει το σύνθημα που κυριαρχεί στο πρόγραμμά τους για «την κυκλοφορία των διεθνικών αγώνων ενάντια σε κράτος, εθνικισμό, πατριαρχία και κεφάλαιο». Επίσης, ουδείς γνωρίζει τα κεφάλαια που χρηματοδοτούν το «No Border Camp Thessaloniki 2016», ενώ το καραβάνι ξεκίνησε από τη Φρανκφούρτη.

Για το θέμα, στο ΑΠΘ έχει συσταθεί πενταμελής συντονιστική επιτροπή, η οποία είναι σε ευθεία συνεννόηση με την σε επιφυλακή Σύγκλητο. Πάντως, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε στην ΕΛ.ΑΣ. έρευνα για τυχόν διάπραξη αυτόφωρων αξιόποινων πράξεων εντός του ΑΠΘ. «Από το τι θα διατάξει η Εισαγγελία μέχρι το τι θα βγάλει η έρευνα και θα αποφασίσουν οι επιχειρησιακά αρμόδιοι, ο δρόμος είναι μεγάλος», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΠΘ. Και τόνισε: «Ωστόσο όσο περνά η ώρα και αυξάνει ο αριθμός των κατασκηνωτών, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η παρέμβαση».

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Ελλάδα, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

7 Responses to Μαγειρεία, ντουσιέρες και αντίσκηνα στο campus του ΑΠΘ

 1. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Αριστερός πολυ(φ)τυσμός!

  Να το χαίρεστε εσείς οι αριστεροί…

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η physicist λέει:

  Όχι μόνον αριστερός αλλά και γνήσια, ατόφια δυτικός. Να τα λέμε όλα και να κοιτάμε στα μάτια τη διαστροφή της πολιτικής ορθότητας και της περιφρόνησης της καθαρής σκέψης, τέκνα και τα δύο του δυτικού πολιτισμού και των Πανεπιστημίων του.

  Τα καλύτερα έρχονται, π.χ. με την κατάργηση των φύλων σε συνύπαρξη με πολυγαμία και κλειτοριδεκτομές, σεβόμενοι βεβαίως τις ιδιαιτερότητες των αδελφών μας. Όρεξη νάχουμε να βλέπουμε.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η physicist λέει:

  Το κοκτέηλ που έχει ετοιμάσει η Νέα Αριστερά για την κοινωνία είναι ένα φρικτό μίγμα μεταμοντέρνας ιδεολογικής τρομοκρατίας και μεσαιωνικών στοιχείων θρησκευτικού εξαναγκασμού, που μπροστά του ο Στάλιν μοιάζει δημοκράτης. Τα τυπάκια στο καμπ του ΑΠΘ είναι η αβανγκάρντ για το πρόγραμμα μετασχηματισμού της κοινωνίας.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η physicist λέει:

  Α, και σε ό,τι αφορά το άρθρο: έλεος πλέον με τον εμπαιγμό ότι κανείς δεν ξέρει από πού χρηματοδοτούνται.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Εντάξει, τώρα που τα παιδιά μας έκαναν την χάρη να φύγουν, ένας σχετικός απολογισμός.

  http://www.iefimerida.gr/news/280057/apth-meta-apo-10-imeres-katalipsis-gia-kampingk-toy-no-border-zimies-kai-gkrafiti

  Αναλυτικά, η ανακοίνωση της κοσμητείας της Νομικής και του Οικονομικού του ΑΠΘ έχει ως εξής:

  «Αργά χθές τη νύχτα κατέστη δυνατή η είσοδος στο κατειλημμένο επί δεκαήμερο, από τους συμμετόχους του αυτοαποκαλούμενου No Border Camp, μέρος του κτηρίου της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του ΑΠΘ. Η πρώτη καταγραφή αναδεικνύει τις ακόλουθες φθορές:

  Παραβίαση της διπλής βόρειας κεντρικής θύρας εισόδου.

  Παραβίαση της εισόδου του θυρωρείου του 1ου ορόφου, από όπου είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως τα κλειδιά των χώρων του κτηρίου.
  Παραβίαση των κλειδαριών (λουκέτων) των δύο (2) θυρών του διαδρόμου των αιθουσών διδασκαλίας του 3ου ορόφου.

  Παραβίαση και καταστροφή των οκτώ (8) θυρών των τεσσάρων (4) αιθουσών διδασκαλίας (1, 2, 3 και 4) του 1ου ορόφου. Στο διάδρομο των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου βρέθηκε μεγάλο κομμάτι πέτρας, δεμένης με σκοινί. Πολλά μεγάλα κομμάτια σπασμένης πέτρας συνέλεξε το συνεργείο καθαριότητας και από το χώρο μεταξύ Νομικής και Φιλοσοφικής καθώς και από τον χώρο γύρω από τα κτήρια της Σχολής Θετικών Επιστημών.

  Παραβίαση και καταστροφή της πόρτας του μη λειτουργούντος συγκροτήματος WC του 2ου ορόφου. Παρεμβολή στο σύστημα υδροδότησης των WC του 1ου ορόφου, προκειμένου να διοχετεύεται νερό στο χώρο των μαγειρείων των κατασκηνωτών μπροστά από τη Νομική Σχολή.

  Παραβίαση και ολοσχερής καταστροφή της πόρτας ασφαλείας της αίθουσας τελετών και γενικών συνελεύσεων των Σχολών (αρ. 319) του 3ου ορόφου, από όπου ξεκρεμάστηκαν οι προσωπογραφίες εκλιπόντων καθηγητών των Σχολών. Επίσης αποσυνδέθηκαν αρκετές μικροφωνικές εγκαταστάσεις καθώς και το προβολικό μηχάνημα της οροφής.

  Παραβίαση της πόρτας του γραφείου του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών δίπλα στην αίθουσα Πολυμέσων του 4ου ορόφου, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να διαπιστωθεί αν λείπουν πράγματα και εξοπλισμός.

  Παραβίαση και ολοσχερής καταστροφή της καινούριας πόρτας ασφαλείας του 4ου ορόφου προς την ταράτσα του κτηρίου. Από την ταράτσα του κτηρίου κλάπηκαν 30 περίπου ρολά ασφαλτόπανου της εργολάβου εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο στεγανοποίησης της ταράτσας.

  Αναγραφή συνθημάτων σε πάρα πολλά σημεία, όπως στα φουαγιέ του 1ου και 3ου ορόφου, στα WC του 1ου ορόφου, στα εσωτερικά κλιμακοστάσια του κτηρίου, στις ξύλινες επενδύσεις και στους υαλοπίνακες, στον διάδρομο των αιθουσών διδασκαλίας του 1ου ορόφου, στις εσωτερικές επενδύσεις των ανελκυστήρων του κεντρικού κλιμακοστασίου, σε χώρους του 4ου ορόφου, μεταξύ των οποίων και μέσα στο παραβιασμένο γραφείο του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, στις πόρτες και στους τοίχους της ταράτσας, σε ορισμένους εξωτερικούς τοίχους περιμετρικά της Σχολής καθώς και στη μετώπη του κτηρίου στο ύψος της ταράτσας σε αρκετά σημεία.

  Αναγραφή εκτεταμένων graffiti, ορισμένων με ασφαλτόπισσα (που καθιστά ιδιαιτέρως δυσχερή και δαπανηρή τη διαγραφή τους), σε διάφορα μέρη (εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους, υαλοπίνακες) και σε ολόκληρη τη μεγάλη επιφάνεια του δυτικού εξωτερικού τοίχου των αμφιθεάτρων της σχολής (με ασφαλτόπισσα) καθώς και στο μαρμάρινο πάτωμα μπροστά από την εξωτερική είσοδο των αμφιθεάτρων.

  […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s