Εθιζόμαστε στην ιδέα της εκτροπής

Η άνευ όρων παράδοση των πολιτών στους εξωθεσμικούς σχεδιασμούς  των κυβερνώντων βάζει νάρκη στα θεμέλια της Μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας μας.Η ανοχή οδηγεί στην εκτροπή.

Liberal  /  Εθιζόμαστε στην ιδέα της εκτροπής  /  του Σάκη Μουμτζή

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες γεγονότων που μας βάζουν σε σκέψεις όχι πλέον για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, αλλά για την ίδια την ύπαρξη της.

Η αποκάλυψη του plan b, ως επιθετικού εργαλείου στην επιλογή της ρήξης με τους δανειστές και ο ρόλος του στρατού στην ροή των γεγονότων, εγείρουν το ερώτημα που χθες έθεσε ο Θανάσης Μαυρίδης.Τι προέβλεπε το συγκεκριμένο σχέδιο γι΄αυτούς που θα αντιδρούσαν σε αυτό; Δεν είναι νοητό ένας σχεδιασμός για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην διαθέτει και το πολιτικό «δια ταύτα». Ποιο είναι αυτό; Τι επιπτώσεις θα είχε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία;

Η δολοφονία ενός αλλοδαπού εμπόρου ναρκωτικών από αυτόκλητους τιμωρούς, που αυτοαποκαλούνται «πολιτοφύλακες» θέτει το αυτονόητο ερώτημα, τι θα γίνει αν κάποιοι άλλοι εμφανισθούν ως τιμωροί των πολιτικά αντιφρονούντων.Αυτή η αντίληψη και η πρακτική της αυτοδικίας είναι ένας δρόμος χωρίς τέλος. Ένας δρόμος που οδηγεί στην κόλαση.

Αλλά το πιο ανησυχητικό φαινόμενο είναι η εκκωφαντική σιωπή της Δικαιοσύνης απέναντι στα δύο αυτά γεγονότα.Νομίζω πως η παθητική στάση των δικαστών, η χαρακτηριστική αδράνεια τους, είναι δείγμα της βαθιάς νόσου της Δημοκρατίας μας.Γιατί πράξεις ή σχεδιασμοί συνταγματικής εκτροπής ή αυτοδικίας μπορεί να συμβαίνουν. Το ζητούμενο είναι πώς αυτά αντιμετωπίζονται  από τα συντεταγμένα όργανα του Κράτους.Και η αφασία της Δικαιοσύνης γίνεται πολύ πιο ύποπτη, αν αναλογισθούμε πως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δήλωση-χωρίς να υπάρχει λόγος- για τις τηλεοπτικές άδειες με σαφείς αιχμές κατά του ενός μέρους των διαδίκων και εξ αντικειμένου υπέρ του άλλου. Όλως τυχαίως, το άλλο μέρος είναι η κυβέρνηση. Αφασία κατά περίσταση.

Και η κοινή γνώμη τι σκέφτεται; Ο πολίτης πώς αντιδρά; Μα όταν βλέπει τα εντεταλμένα όργανα του Κράτους να σιωπούν στην παρατεταμένη ανομία, ή εξωθείται και αυτός στην παρανομία της μικροκλίμακας του ή εθίζεται σε αυτά τα γεγονότα.Μπορεί να εξοργίζεται, αλλά δεν μπορεί να αντιδράσει, απέναντι σε έκνομους σχεδιασμούς της εξουσίας ή σε παραβατικές συμπεριφορές οργανωμένων ομάδων.

Πολύ δε περισσότερο, αισθάνεται οργισμένος μεν, ανήμπορος δε, όταν βλέπει την διαπλοκή των μηχανισμών της εξουσίας με τις περιθωριακές φατρίες που οδηγούν στην πλήρη παράλυση των κρατικών λειτουργιών και την επικράτηση του «νόμου της ανομίας». Η απόσυρση του Ελληνικού Κράτους από την περιοχή των Εξαρχείων, επειδή υπάρχει ιδεολογική συγγένεια κάποιων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς που ελέγχουν την περιοχή, αποτελεί καταστρατήγηση της έννοιας του Κράτους Δικαίου και η de facto εκχώρηση εξουσιών σε αυτούς τους ανεξέλεγκτους, πλέον, μπαχαλάκηδες υποδηλώνει το αυτόνομον και άβατον  των Εξαρχείων.

Αυτή η σταδιακή μεν, διαρκής δε υποβάθμιση της Δημοκρατίας μας, αυτή η ανεπαίσθητη μεν, σταθερή δε  μετάβαση των θεσμικών λειτουργιών του Κράτους σε καθεστώς παραλυσίας δημιουργούν μία κατάσταση εθισμού του πολίτη στο minimum, κάτι που περιορίζει και την διάθεση αλλά και την ικανότητα αντίδρασης του. Η καλλιέργεια της παθητικής αντιμετώπισης των συμβάντων είναι χαρακτηριστικό κοινωνιών που βρίσκονται στα πρόθυρα της σήψης.Η άνευ όρων παράδοση των πολιτών στους εξωθεσμικούς σχεδιασμούς  των κυβερνώντων βάζει νάρκη στα θεμέλια της Μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας μας.Η ανοχή οδηγεί στην εκτροπή.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

87 Responses to Εθιζόμαστε στην ιδέα της εκτροπής

 1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Τώρα που το μοναδικό (και λίαν ταλαίπωρο) επιχείρημα το οποίο έχει απομείνει στο εξαντληθέν οπλοστάσιο των σκληρά δοκιμαζόμενων απολογητών του συριζαϊκού πολιτικού αποστήματος, είναι τα προβλήματα και οι αδυναμίες που εμφανίζουν οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, θα έχουμε τη δυστυχία να παρακολουθούμε και άλλες επιδείξεις αντιδημοκρατικής νοοτροπίας εκ μέρους των κρατούντων.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Πάνος λέει:

  Το νοητό όριο της γραφικότητας έχει ξεπεραστεί προ πολλού (και πολλές φορές).

  Αναφέρομαι στο άρθρο.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Για να δούμε αν πρόκειται για γραφικότητες ή εγκληματικές πράξεις, εξεταστική επιτροπή, έστω και ξέροντας ότι δεν θα γίνει κάποια παραπομπή λόγω σύνθεσης της επιτροπής.

  Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι , να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο Χ των 22 σελίδων 🙂

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Ενη λέει:

  Αποσπασμα απο αρθρο στο ΒΗΜΑ .(10/7/06)
  (…)
  » Περί αυτού η λατινοαμερικανική κυρίως εμπειρία, η απώτερη και η πολύ πρόσφατη, και μάλιστα η σημερινή, έχει πολλά να μας διδάξει. Με άλλα λόγια, ο λαϊκισμός ως τύπος νομιμοποίησης αναδυόμενων ελίτ, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και μετάβασης, όπως είναι η σημερινή, μπορεί εύκολα να διολισθήσει σε λαϊκισμό ως «τύπο καθεστώτος», του οποίου ο βοναπαρτισμός είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό του.

  Είναι αλήθεια ότι ο λαϊκισμός πρέπει να κατανοείται και ως «σύμπτωμα» μιας διαταραγμένης σχέσης, της διευρυνόμενης απόστασης μεταξύ λαού και ελίτ. Και είναι αλήθεια ότι είναι χρέος αυτών των ελίτ να βρουν αξιόπιστους τρόπους επανασύνδεσής τους με τον «απλό κόσμο» και τα προβλήματά του. Αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι αυτό το «σύμπτωμα» δεν μπορεί να αποτελέσει και ρεμέδιο στην κρίση. Ο μανιχαϊκός και διχαστικός λόγος του λαϊκισμού αρκετές φορές στρέφεται κατά της ίδιας της δημοκρατίας, το αληθινό νόημα της οποίας διατείνεται ότι θέλει να αποκαταστήσει.

  Ο κ. Ανδρέας Πανταζόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΑΠΘ.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Physicist λέει:

  Η Κυβέρνηση Μαδούρο διέταξε την κατάληψη των μονάδων παραγωγής της αμερικανικής εταιρείας Kimberly Clark, η οποία παράγει χαρτί υγείας και πάνες.

  Αστα λα βικτόρια σιέμπρε.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

  Ζητείται γερμανομαθης για μεταφραση οπερετας.Ευχαριστω.

  «Φιάσκο» στην υπόθεση της Siemens με επ’ αόριστον αναβολή της δίκης

  http://www.protothema.gr/greece/article/594350/fiasko-stin-upothesi-tis-siemens-me-ep-aoriston-anavoli-tis-dikis-/

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η δεξιος λέει:

  Mάλλον η ώρα του μπάχαλου είναι και όχι της εκτροπής.

  http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/o-mao-kai-to-pekinoua/10.108705

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Εγκεφαλικό κύτταρο λέει:

  Αριστερά Ιουλιανά

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Φαινομενικά άσχετο με το θέμα, αλλά κατά βάθος καθόλου άσχετο. Και διδακτικό.
  Σήμερα παντρεύτηκαν στη Βενετία ο Μπάστιαν Σβάινστάιγκερ της Μαν Γιουνάιτεντ (και της Εθνικής Γερμανίας) και η μεγάλη Σερβίδα τενίστρια Άνα Ιβάνοβιτς (και αυτή γράφει το Άνα με ένα «ν»!)
  Γι αυτό είναι τόσο ωραίο πράγμα ο αθλητισμός. Σπάνια, πολύ σπάνια θα βρείς πραγματιικό αθλητή ή αθλήτρια με εθνικές προκαταλήψεις ή με πολιτικές φανατίλες.Σε άλλα επαγγέλματα (και «διασημοτήτων») βρίσκεις συχνά, απροκάλυπτους ή συγκαλυμένους φανατικούς. Καλούς αθλητές όχι.
  Κατι τέτοια μου διώχνουν – για λίγο έστω – τη μαυρίλα από την καρδιά και τις ανήσυχες σκέψεις για το μέλλον από το μυαλό. Χαρά μεγάλη είναι, για όσους αγαπάμε πολύ τον αθλητισμό τόσα χρόνια.
  Ευτυχισμένα να ζήσουν τα παιδιά. Και να μας προσφέρουν πολλές αξέχαστες συγκινήσεις, για πολλά χρόνια, στα γήπεδα. Και με το ένα και με τα δύο δίχτυα…

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Με τόση καφρίλα γύρω, μακριά και κοντά μας, αυτό είναι ζωή, χαρά και ομορφιά και φέρνει ένα αεράκι αισιοδοξίας.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Ελεος με το αρθρο , του απόφοιτου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρωην Ρηγα, ενος επιχειρηματια στο τομέα του τροφίμου εως το 2009, απο τα ιδρυτικά μέλη της πολιτικής κίνησης ΡΙΚΣΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου που σταδιοδρομει -πλεον- ως συγγραφεας και δημοσιολογος!

  http://taxalia.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7914.html

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Μάλλον έχουν δίκιο όσοι κριτικάρουν το άρθρο του Μουμτζή. Οι κυβερνώντες έχουν αποδείξει πλειστάκις ότι είναι τελείως ανίκανοι για οποιοδήποτε πολιτκό σχεδιασμό που δεν αφορά επικοινωνιακά ή ψηφοθηρικά τεχνάσματα, άρα είναι των αδυνάτων αδύνατο να οργανώσουν μια ολόκληρη εκτροπή. Αυτά είναι κόλπα δύσκολα που κάνουν στις Αραβίες και οι νομοταγείς πλέον πρώην επαναστάτες, που τώρα πλειοδοτούν μεταξύ τους σε δηλώσεις νομιμοφροσύνης (βλ. ο τρισμέγιστος Σταθάκης που εσχάτως απαρνήθηκε και τις τελευταίες φιλοδραχμικές υπόνοιες που βάρυναν τον αρχηγό του), το μόνο που εκλιπαρούν από τον καθένα μας είναι ένα ψηφαλάκι για να μην επιστρέψει η επάρατος – και από τη Βουλή να ψηφίσει ένα εκλογικό σύστημα που να λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μάλιστα έτοιμοι και για την πολιτική που θα ακολουθήσουν ως αντιπολίτευση, η οποία θα είναι του είδους που αντιστοιχεί στην τελευταία ανακοίνωση του τσίρκου για την επέτειο του όχι. Αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν γελοίο.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  Ε,ειναι καιρος πλεον να ακολουθησουμε τα βηματα και το παραδειγμα ενος επιτυχημενου κρατους το οποιο δεχεται- οπως εμεις – τον οικονομικο πολεμο των πολυεθνικων και του διεθνους ιμπεριαλισμου

  Πτωχευσε ο μαρινοπουλος?
  νο προμπλεμ , κρατικοποιηστε τον
  να διανεμει και τα τροφιμα στο προγραμμα καταπολεμησης της φτωχειας
  θα βοηθησει και ο …στρατος αν παραστει αναγκη

  «Mr Maduro created a government initiative called Great Mission of Sovereign Supplying, which will be headed by the country’s defence minister.
  Among other things, it can establish how purchases and distribution of food, medicine and household goods are made.»

  Venezuela army deployed to control food production and distribution
  http://www.bbc.com/news/world-latin-america-36776991

  Ποιος σοιμπλε και ολαντ και μερκελ
  ο συντροφος μαδουρο δειχνει το δρομο
  για φανταστειτε : «Η Μεγαλη Πορεια για το Λαικο Εφοδιασμο »
  μεχρι και ο κουτσουμπας θα συγκινηθει..

  Το μαοικο υποβαθρο υπαρχει ,ο υπουργος αμυνης ειναι …μπολιβαριανος, τι περιμενουνε???
  μεγαλη αναταραχη, υπεροχη κατασταση
  στην τελικη, ο γιανης εδω κοντα ειναι, αφυπνιζει τας ευρωπας
  μια φωνη να βαλουνε,θα αρνηθει να `ρθει να βοηθησει?
  και ο παναγιωτης , η ζωη..

  και στο τελος τελος, αν παραστει μεγαλη αναγκη, θα τιτλοποιησουμε το χρεος της ακροπολις χρηματιστηριακη(~8 δις ευρω) που το ειχαν να κααααθεται οι κυβερνησεις της διαπλοκης και θα ξεμπερδεψουμε
  σαν φρεσκο ψωμι θα πουλησει 🙂

  αλλα…
  τι να πεις
  αλλο τσιπρας, αλλο μαδουρο

  Αυτοι ειναι ηγετες, οχι οι «ευρωδουλοι του συριζα» που ελεγε και ο καραμπας…
  (που χαθηκε αυτη η ψυχη?)

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Εγκεφαλικό κύτταρο λέει:

  Το διάβασα και το ξαναδιάβασα προσπαθώντας να διαφωνήσω σε κάτι απ´ όσα λέει και εντόπισα τη διαφωνία μου. Δεν εθιζόμαστε στην εκτροπή. Εϊμαστε ήδη εθισμένοι.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

  Και ο Κυρ. Μητσοτάκης μέτοχος στην εταιρεία με τα 300.000 ευρώ δανεικά κι αγύριστα της Πειραιώς

  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000037999/Kai-o-Kur-Mitsotakis-metoxos-stin-etaireia-me-ta-300000-euro-daneika-ki-agurista-tis-Peiraios

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Physicist λέει:

  @PA,

  αυτό με τη Ζήμενς και τη μετάφραση ξεπερνά κάθε φαντασία. Ομως αυτή η υπόθεση ήταν εξαρχής εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας και τίποτε περισσότερο. Κάτι σαν την υπόθεση Χαϊκάλη αλλά σε μεγαλύτερη διάρκεια.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

  Physicist

  Η Ελλαδα ειναι η χωρα του Υπαρκτου Σουρεαλισμου,δεκαετιες τωρα.

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η physicist λέει:

  @PA,

  και πολλές άλλες χώρες σουρρεαλίζουν, μη χολοσκάς. Ολόκληρος ο δυτικός κόσμος τη βρίσκει, καθώς φαίνεται, να μεταχειρίζεται τη λογική, καθαρή, δομημένη σκέψη για σφουγγαρόπανο και να σέρνεται πίσω από κάθε τιτίβιζμα και κάθε παλαβομάρα που τυχαίνει να είναι του συρμού (κάθε βδομάδα και καινούργια παλαβομάρα). Απλώς στην Ελλάδα το συνηθίσαμε πλέον και δεν μας κάνει εντύπωση — παρεκτός κι αν διάβασες εσύ έστω και μία ανάρτηση σχετική με την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης επειδή έλειπαν οι μεταφράσεις.

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Εγκεφαλικό κύτταρο λέει:

  Χαμός γίνεται από το πρωί. Το παράδοξο είναι ότι στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης κάνει δηλώσεις ο Υπουργός Άμυνας.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η physicist λέει:

  Το ότι του θέματος επιλήφθηκε ο Υπουργός Άμυνας αποτελεί απόδειξη ότι έχει ήδη υποβιβαστεί στο επίπεδο της φαρσοκωμωδίας.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Εγκεφαλικό κύτταρο λέει:

  Η ότι ο λαϊκισμός είναι ασυγκράτητος ενώ ο θεσμικός υπουργός ψάχνει να βρει τι θα πει.

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η physicist λέει:

  Όποιος κι αν είναι υπεύθυνος (και φαντάζομαι ότι σ’ ένα ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται τόσοι πολλοί παίκτες η ευθύνη είναι δύσκολο να κατανεμηθεί δίκαια), η εξέλιξη ούτε εικόνα ευνομούμενου, λειτουργούντος κράτους δίνει ούτε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς ενισχύει. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ζήτημα το οποίο επί μακρό χρονικό διάστημα είχε γίνει σύμβολο και σημαία του αγώνα εναντίον της διαφθοράς.

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η Εγκεφαλικό κύτταρο λέει:

  Φυσικέ το μόνο που μπορώ να σου πω επί του παρόντος είναι ότι το δικαστήριο εφάρμοσε το νόμο και ότι αν ο υπαίτιος ήταν εκτός κυβερνητικού μηχανισμού θα ήταν ήδη κρεμασμένος σε κοινή θέα. Αλοίμονο σε όποιον «‘άλλον» σφάλλει, στις μέρες μας.

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η physicist λέει:

  ΕΚ, υποθέτω ότι γνωρίζεις λεπτομέρειες πολύ καλύτερα από μένα. Επειδή εγώ δεν ξέρω από θέματα δικαστικά, περιορίστηκα απλώς στη διαπίστωση του χάσματος που χωρίζει τον θόρυβο σχετικά με την υπόθεση και το άδοξο τέλος της.

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

  Εδω ρε παιδια κανει δηλωσεις η Ντορα που εστειλε το Χριστοφορα πακετακι με κορδελα στη Γερμανια για να εχουν ολοι ησυχο το κεφαλι τους και οι Γερμανοι τοσα χρονια κανουν τους Κινεζους.Τι αλλο να πουμε;

  Οσο για το Δυτικο Κοσμο που λες Φυσικε περα απο τα τιτιβισματα που λες και σε αλλα ανωτερα κλιμακια η κοροιδια και ο Σουρεαλισμος ολο και πιο συχνα κανουν την εμφανιση τους τα τελευταια χρονια.Το λυπηρο ειναι πως κι αυτοι κανουν πως δε καταλαβαινουν σε ποσο λαθος δρομο μπηκαν.

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η physicist λέει:

  Πέντε λιμάνια της Βενεζουέλας τέθηκαν υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Από πόσα λιμάνια και πάνω μιλάμε για πραξικόπημα και δικτατορία; Ή δεν μετράει για δικτατορία όταν ο στρατός είναι μπολιβαριανός και αριστερός; Τι λέει ο Χάμπερμας επ’ αυτού;

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η physicist λέει:

  Οσο για το Δυτικο Κοσμο που λες Φυσικε περα απο τα τιτιβισματα που λες και σε αλλα ανωτερα κλιμακια η κοροιδια και ο Σουρεαλισμος ολο και πιο συχνα κανουν την εμφανιση τους τα τελευταια χρονια.Το λυπηρο ειναι πως κι αυτοι κανουν πως δε καταλαβαινουν σε ποσο λαθος δρομο μπηκαν.

  Προσυπογράφω αλλά το ένα δεν είναι χωριστό από το άλλο. Για να κοροϊδεύουν τα ανώτερα κλιμάκια, πρέπει ο κόζμος να είναι απασχολημένος με άλλα πράγματα και μάλιστα να έχει και την αίσθηση ότι ασκεί και πολιτική δράση. Ε, τον τραβολογάς διαρκώς σ’ έναν πανηλίθιο ιντερνετικό ακτιβισμό και του κάνεις το μυαλό κουρκούτι.

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

  Ολοφρεσκο.

  Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη και άλλων τεσσάρων κατηγορουμένων, που συνδέεται με το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens.
  Η δίκη είχε αρχίσει στις 11 Νοεμβρίου 2013 και είχε φτασει στο στάδιο των απολογιών. Είχε διακοπεί Λόγω ασθένειας του Προέδρου ωστόσο, η δίκη είχε διακοπεί για τις 19 Σεπτεμβρίου.
  Ο Πρόεδρος του Δικαστήριου όμως απεβίωσε με αποτέλεσμα η δίκη εκ του νόμου να οδηγείται σε επ´ αόριστον αναβολή, καθώς δεν είχαν κληρωθεί αναπληρωματικά μέλη στη σύνθεση του Δικαστηρίου.

  http://www.naftemporiki.gr/story/1127450/anablithike-ep-aoriston-i-diki-manteli

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η Ενη λέει:

  Απο το σχολιο του PA που εδωσε το λινκ απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

  (…)
  «Σε ό,τι αφορά τώρα την μη μετάφραση των βουλεύματος στη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα πηγές της εισαγγελίας Εφετών, αναφέρουν πως έγιναν κατ’ επανάληψη υπομνήσεις στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μεταγραφή του βουλεύματος. Καμία όμως από αυτές τις υπομνήσεις δεν ευοδώθηκε.

  Μετά από αυτή την εξέλιξη ήταν ίσως μονόδρομος για το δικαστήριο να προχωρήσει στην επ΄ αόριστον αναβολή της δίκης κάνοντας δεκτή την ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοεβλετού κατηγορούμενου,Ζαν Κλωντ Οσβλαντ.

  Η ακυρότητα της κλήσης και του βουλεύματος-σύμφωνα με την κρίση του Δικαστηρίου-έγκειται στο γεγονός πως δεν είχε μεταφραστεί στη μητρικής τους γλώσσα, δηλαδή στη γερμανική και τη γαλλική.

  Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου από τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα, επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος. Εξαίρεση αποτελεί -όπως τόνισε ο ίδιος- μόνο μια δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν επιβάλλεται η μετάφραση εφόσον η κατηγορία δεν έχει υποστεί μεταβολή.

  Στη συγκεκριμένη όμως υπόθεση, όπως επισήμανε ο πρόεδρος, η κατηγορία σε πολλούς εκ των κατηγορουμένων έχει διαφοροποιηθεί με το βούλευμα. Με αυτό το σκεπτικό το Δικαστήριο δέχθηκε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης κήρυξε άκυρη την επίδοση της κλήσης και του βουλεύματος και απαράδεκτη τη συζήτηση ως προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους

  υγ. Εγκεφαλικο κυτταρο ,που μαλλον εισαι πλεον αρμοδιος, δωσε μας καποια ερμηνεια γυρω απο αυτα τα δικαστικά. 🙂

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η Εγκεφαλικό κύτταρο λέει:

  Ωχ Ένη, με τη λέξη αρμόδιος, έστω και πλέον, έχω ένα θεματάκι.
  Δεν ξέρω τίποτε περισσότερο απ´ όσα διάβασες κι εσύ στις εφημερίδες. Εκείνο που μπορώ να σου πω είναι ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της δίκης, ένας αλλοδαπός κατηγορούμενος πρέπει να λαμβάνει γνώση της κατηγορίας στη γλώσσα που κατανοεί. Αυτό γίνεται με την κλήση που παίρνει για την πρώτη δικάσιμο – πρώτη είπαμε- που ορίζεται για τη δίκη του και αν δεν γίνει, όλη η διαδικασία της δίκης πάσχει από ακυρότητα. Εκτός αν ο κατηγορούμενος δεν αντιλέγει στην προόδό της. Εδω αντέλεξαν οι κατηγορούμενοι. Η άποψη ότι θα πρέπε κάθε τόσο να τρέχει ένας εισαγγελέας στο ΥΠΕΞ για να βλέπει την πρόοδο της μετάφρασης, ενώ το αίτημα είχε υποβληθεί εγκαίρως, είναι πολιτικάντικη συλλογιστική, ενώ απ’ ότι κατάλαβα το ΥΠΕΞ ξεπέρασε κατα πολυ την προθεσμία που του τέθηκε, λόγω φόρτου εργασίας. Και σ αυτό μην ψάχνεις συνωμοσίες, για Έλληνες ΔΥ μιλάμε.
  Από και πέρα, για τη μεταχείριση του συμβάντος, οψόμεθα…

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Φυσικέ,
  Τι σχέση έχει ο Χάμπερμας με εθνικολαïκίστες (δεξιούς ή «αριστερούς», και μάλιστα Λατινοαμερικάνους) για να αφήσει τη δουλειά που έχει να κάνει και να ασχοληθεί με τα ύστερα του κόσμου ;
  (ασχολείται βέβαια ο γέρος επισταμένως – και το χαίρεται δεόντως, στην τηλεόρασή του – με Λατινοαμερικάνους, όταν παίζουν μπάλα οι εθνικές Αργεντινής και Βραζιλίας)

  *Δύστροπε,
  έγραψα «αριστερούς». Όρμα λοιπόν, μη διστάσεις, κάνε σκληρό τάκλιν και κλώτσα μου και το άλλο πόδι με τακουνιά. Έχω φορέσει καλαμίδες τσίγκινες.

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η physicist λέει:

  Ρητορική ήταν η ερώτηση, μην το παίρνεις τελείως απάνω σου το θέμα. Αναρωτιόμουν απλώς για τον σοσιαλιζμό και την αριστερά γενικώτερα, κι επειδή ο τσάβες ήτανε και το πρότυπο των ποδέμος, που πολύ τους θαύμαζες και τους παίναγες, γιαυτό λέω. Αν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής σκέφτομαι, δατς ολλ.

  Μου αρέσει!

 33. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Φυσικέ,
  Με τους Καουντίλλιος ασχολείται ο δικός μας στρατάρχης, ο Ψέκ – χρειάζεται πολύ πετρέλαιο για το ελικόπτερο, και οι φιλοκυβερνητικοί με τα μπιτόνια πετρελαίου (που πήγαν μέχρι Καράκας και ήρθαν άδεια).
  Άντε να εκφέρει γνώμη και ο Γκάλμπραίηθ τζουνιορ, ως πρώην σύμβουλος επί των …»ενεργειακών» (τα «ψιλά» είναι ενέργεια).
  Ο Χάμπερμας είναι ευτυχώς υπέρ των ΑΠΕ. Η πολλή πετρελεΐλα του βρωμάει, στέκεται μακριά….

  Μου αρέσει!

 34. Ο/Η physicist λέει:

  Άφτερ, μην κάνεις τον αφελή. Δεν είσαι.

  Άστα λουέγκο και τα λέμε αργότερα, έφυγα!

  Μου αρέσει!

 35. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Φυσικέ,
  μιλώ μόνον για όσα γνωρίζω, έστω στοχειωδώς
  Από «σοσιαλιζμό» δεν ξέρω γρύ, άρα δεν εκφέρω γνώμη.
  Το ίδιο αγνοώ τι συμβαίνει με τους «εβροπέους»
  (φαντάζομαι ότι ακόμη και ο σοφός Χάμπερμας έχει άγνοια για τις άγνωστες λέξεις)

  ΥΓ: Πόθεν προκύπτει ότι το ποδέμος «το θαύμαζα και το παίναγα»; Σου είπα απλά και μόνον ότι αυτοί δεν είναι αντιευρωπαίοι (όπως είναι μερικοί δικοί σου προσφιλείς).
  Ούτε καν οι CSU, π.χ., είναι αντιευρωπαίοι – κοινοβουλευτικοί δεξιοί ψιλοαυτονομιστές Βαυαροί είναι οι άνθρωποι, σαν τους Καταλανούς κυβερνώντες προς το πολύ πιό ήπιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους …θαυμάζω και τους παινεύω.
  Πολλή φαντασία ή μεγάλη …ικανότητα παρ-ανάγνωσης;
  Αν θέλεις μπορώ να παραπέμψω. Scripta manent.

  Μου αρέσει!

 36. Ο/Η Physicist λέει:

  Παραβιάζεις ανοιχτές θύρες, αφού εγώ ο ίδιος είχα γράψει πρόσφατα ότι οι τσαβικοί ποδέμος ανήκουν στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, μαζί με άλλους φωτισμένους δημοκράτες. Αναφέρομαι σε παλιότερες διθυραμβικές αναφορές σου στην πολιτική ωριμότητα ορισμένων ιγκλέσιας, μονεδέρο και ερρεχόν επειδή είναι τάχατες βαθιοί στοχαστές. Χαμηλόβαθμα ΔΕΠ ενός μέτριου Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ενός μέτριου Πανεπιστημίου, φλυαρούντες γόνοι βιομηχάνων με ιδέες πλατείας εξαρχείων και φοροφυγάδες σύμβουλοι του τσάβες, όλη η κρεμ ντε λα κρεμ.

  Μου αρέσει!

 37. Ο/Η Physicist λέει:

  Και όχι, όσο και να το βασανίσεις με τον Ψεκ, ούτε ο μαδούρος ούτε ο ιγκλέσιας είναι δεξιοί. Δεξιός φασίστας ήταν ο πινοτσέτ, ήταν ο μπατίστα, ο τρουχίλλο, ο σαλαζάρ, όλοι αυτοί. Ο μαδούρος είναι αριστερός φασίστας.

  Μου αρέσει!

 38. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ακριβώς Φυσικέ.Και εάν η «Ντόρα άφησε τον Χριστοφοράκο» όπως ελέχθη πιο πάνω τότε ο Κοτζιάς ανέβαλε τη δίκη της Siemens με τα σημερινά.
  Ή είναι υπεύθυνοι οι υπουργοί για τις παραλείψεις των υπαλλήλων των υπουργείων που διοικούν ή δεν είναι.Δεν μπορεί να είναι υπεύθυνοι οι υπουργοί μόνο επί ορισμένων κυβερνήσεων και αθώοι επί άλλων.

  Μου αρέσει!

 39. Ο/Η Physicist λέει:

  Δεξιέ, μήπως με μπερδεύεις με το ΕΚ ή άλλον; Εγώ δεν έχω γνώση για το ποιος φέρει ευθύνες, επαναλαμβάνω.

  Μου αρέσει!

 40. Ο/Η δεξιος λέει:

  Το μόνο που λέω είναι ότι όσες ευθύνες έχει η Ντόρα επειδή έφυγε ο Χριστοφοράκος,τόσες ακριβώς έχει και ο Κοτζιάς που δεν έγινε η μετάφραση.

  Μου αρέσει!

 41. Ο/Η δεξιος λέει:

  Επί του τίτλου του ποστ εγώ θα μιλήσω για εκτροπή όταν η κυβέρνηση στείλει την αστυνομία να κλείσει κανάλι που δεν έχει οικονομικά προβλήματα ανεξαρτήτως δικαιολογίας που θα βρει ο Παππάς.Όχι πιο πριν.

  Μου αρέσει!

 42. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Δύστροπε,
  έγραψα «αριστερούς». Όρμα λοιπόν, μη διστάσεις, κάνε σκληρό τάκλιν και κλώτσα μου και το άλλο πόδι με τακουνιά. Έχω φορέσει καλαμίδες τσίγκινες.»

  Άφτερ είσαι ανίατη περίπτωση. 🙂

  Δύο παρατηρήσεις:

  1) Οι Ποντέμος όντως υποστήριζαν το αυταρχικό καθεστώς της Βενεζουέλας,

  2) σε αρκετές περιπτώσεις, από την εποχή της Καλύβας ακόμα, είχες εκφραστεί θετικά για αυτούς. Προσωπικά αυτό δεν το βρίσκω κακό, όλοι κάνουμε λάθη (αν και αρκετά συγκρατημένα, και εγω αρκετά παλιότερα έβλεπα σε αυτούς θετικές πλευρές). Το κακό είναι το παραμύθιασμα, το να παριστάνουμε ότι ποτέ δεν υποστηρίζαμε κάτι ενω όντως το υποστηρίζαμε.

  ΥΓ. Και ναι, θεωρώ τους Ποντέμος εκφραστές ενός αριστερού ευρωσκεπτικισμού (σε αυτό διαφωνώ τόσο με σένα οσο και με τον Φυσικό). Ίσως όμως δεν γίνεται αυτός αντιληπτός γιατί δεν εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο όπως ο δεξιός ευρωσκεπτικισμός.

  Μου αρέσει!

 43. Ο/Η Αλικη λέει:

  Θελει και ρωτημα οτι οι Ποντεμος ειναι ευρωσκεπτικιστές; Αφου ειναι αντικαπιταλιστές.
  Τη συγκεκριμένη ΕΕ την απεχθάνονται και θέλουν να την ανατρέψουν.

  Οραματίζονται μια ΕΕ με όρους παλαβης Αριστερας (βλ. και ΣΥΡΙΖΑ).

  Μου αρέσει!

 44. Ο/Η Physicist λέει:

  Οι Ποδέμος είναι υπέρ της ΕΕ. Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές θα έκαναν χωρίς δεύτερη σκέψη συνασπισμό μαζί τους. Η αντίληψη πως η ΕΕ είναι φιλελεύθερο κλαμπ είναι εσφαλμένη.

  Μου αρέσει!

 45. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεξιέ πρώτα συνηθίζεις στην …ιδέα και μετά αναλαμβάνει ο Αρκουδέας. 🙂

  Μου αρέσει!

 46. Ο/Η Physicist λέει:

  Το αργότερο όταν η ΟΔΓ αποκτήσει συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Ορφανών του Χόνεκερ στην ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα γίνει αντιληπτό τι εστί ΕΕ, και γιατί οι Βρεταννοί την έκαναν στα σβέλτα.

  Μου αρέσει!

 47. Ο/Η δεξιος λέει:

  Αυτός ο συνασπισμός θα δεχθεί να μεταβιβάζει πόρους στις νότιες χώρες όπως θέλουν ο Βαρουφάκης και οι Ποδέμος;

  Μου αρέσει!

 48. Ο/Η Physicist λέει:

  Δεν είναι ο Νότος το εμπόδιο αλλά το ΝΑΤΟ. Οι ΣΔ το έχουν πει καθαρά ότι η αντίθεση των Ορφανών στο ΝΑΤΟ είναι το πρόβλημα, στα άλλα υπάρχει συνεννόηση. Ε, και οι Πράσινοι ήταν εναντίον του ΝΑΤΟ ένα φεγγάρι. Ολα ρυθμίζονται.

  Μου αρέσει!

 49. Ο/Η Physicist λέει:

  Πάντως 100 δισεκατομμύρια Ευρώ έξτρα κόστος για την ΟΔΓ λόγω προσφύγων το δέχτηκε μια χαρά ο τρέχων συνασπισμός υπο την ηγεσία των ΧΔ, δεξιέ. Ομόφωνα στο Κοινοβούλιο και αδιαμαρτύρητα.

  Μου αρέσει!

 50. Ο/Η Physicist λέει:

  Η Νέα Αριστερά είναι ΝΑΤΟϊκή και φιλοευρωπαϊκή, αποδομιστική, πολυπολιτισμική και ισλαμόφιλη. Οτιδήποτε προωθεί την διεθνοποίηση και την εξάλειψη εθνικών ταυτοτήτων στη Δύση είναι ΟΚ.

  Μου αρέσει!

 51. Ο/Η Mitsos λέει:

  «Η Νέα Αριστερά είναι ΝΑΤΟϊκή και φιλοευρωπαϊκή, αποδομιστική, πολυπολιτισμική και ισλαμόφιλη. Οτιδήποτε προωθεί την διεθνοποίηση και την εξάλειψη εθνικών ταυτοτήτων στη Δύση είναι ΟΚ.»

  Για αυτό ακριβώς και είναι χρήσιμη ακόμη σε μια μερίδα του πληθυσμού της Ευρώπης ώστε να περνάει μέσω αυτής αυτά που καμιά φορά δεν μπορεί να περάσει η δεξιά Σόρος, Ρότσιλντ, Ροκφέλερ, Σιφ, Οπενχειμερ, Μοργκαν, Στανλευ… πολλούς έχει ο μπαξές.

  Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή η αριστερά ξεπερνιέται μέρα με την ημέρα και αργά ή γρήγορα θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο κόσμος βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς την ύπαρξη και ενίσχυση των εθνών κρατών απλώς είναι ακόμη νωρίς να κατανοήσουν κάποιοι ότι η έννοια παγκοσμιοποίηση είναι βαθιά άρρωστη και θα πεθάνει σιγά σιγά.

  Το πρώτο γεγονός που απέδειξε την αρρώστια της έννοιας της παγκοσμιοποίησης ήταν το ΜΠΡΕΞΙΤ το οποίο δυσκολεύονται να χωνέψουν οι ευρωαριστερούληδες και οι σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ δευτερεύοντως. Η ελληνική δεξιά, αν μπορεί βέβαια να τη χαρακτηρίσει κανείς έτσι, στενοχωρήθηκε τα μάλα, αλλά ως γνωστόν δεν έχει ιδεολογικές αναφορές στην Ευρώπη. Απλώς επειδή ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της τρέφονται από εκεί στενοχωρήθηκε επειδή ίσως κοπεί η ματζιαδούρα. Υστερα τι θα γίνουμε χωρίς μνημόνια? Πώς θα βάλουμε τάξη στον άτακτο ελληνικό πληθυσμό? Αυτή η δεξιά ούτως ή άλλως έχει ξεπεράσει τους ψευτοαριστερισμούς του στυλ η Ευρώπη των λάων.. Εδώ υπάρχει μόνο μάσα.. Αυτό μας το έκανε άλλωστε λιανά στο Τσιπρο-δημοψήφισμα της πυρκαγιάς του 15 που δεν άκουσα έναν δεξιό να λέει για τις αξίες της Ευρώπης.. Το μόνο που λέγανε είναι ότι θα χάσουμε τα πακέτα ΕΣΠΑ και θα τρώμε βρούβες άμα μας πετάξουν από την ΕΟΚ. Τρομοκρατία και άλλο τίποτα. Για αυτό άλλωστε και χάσανε αλλά και που το χάσανε δεν είδα να γίνει και τίποτα.

  Μου αρέσει!

 52. Ο/Η δεξιος λέει:

  H αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης Φυσικέ είναι θεμελιώδης όρος για να υπάρξει αριστερά σε όλες τις λατινικές χώρες.Χωρίς αυτήν,εάν δηλαδή δεν βάλουν οι Πράσινοί σου βαθιά το χέρι στην τσέπη των Γερμανών φορολογουμένων όλες οι αριστερές κυβερνήσεις νοτίως των 45 μοιρών γεωγραφικού πλάτους μέσα στην ευρωζώνη θα έχουν την τύχη του Ολάντ όσο και πολυπολιτισμό να πουλήσουν.Οι φτωχοί γηγενείς θα τους εγκαταλείψουν.

  @ Μitsos

  Ίσως δεν άκουσες το μήνυμα Καραμανλή στο δημοψήφισμα που είπε ότι προτεραιότητα όσων ζούμε σε αυτό τον τόπο είναι πάντα η εθνική ασφάλεια που εξασφαλίζεται καλύτερα με τη συμμετοχή σε ισχυρές διεθνείς ενώσεις.Οι λόγοι που η ελληνική δεξιά θέλει τη συμμετοχή στο στενό πυρήνα της ΕΕ είναι οι ίδιοι και δεν έχουν αλλάξει από τότε που επιδίωξε τη συμμετοχή στην ΕΟΚ.
  Δεν υπάρχει σύγκριση με χώρες σαν τη Βρεταννία ή τη Γαλλία.Όσοι έχουν άλλη γνώμη μπορούν να δοκιμάσουν άλλες επιλογές.Αλλά δεν φταίει η δεξιά επειδή και ο Ανδρέας και ο Τσίπρας έστειλαν όλα όσα έλεγαν πριν ανέβουν στα σκουπίδια.

  Μου αρέσει!

 53. Ο/Η Mitsos λέει:

  Ακριβώς το άκουσα το μήνυμα του Καραμανλή περί εθνικής ασφάλειας.. Οσο θα πολεμήσει ο Ελλην αν μπουκάρει η Ρωσία στον Πολωνία θα πολεμήσει και ο Πολωνός αν μπουκάρει η Τουρκία στην Ελλάδα. Αλλωστε δεν είναι πάνω από ένας μήνας που κάνανε αποβατικές ασκήσεις οι Πολωνοί μαζί με τους Τούρκους και τους Σαουδάραβες απέναντι από τη Χίο.

  Η θεωρία ότι θα ρθουνε οι άλλοι να πολεμήσουμε για πάρτη μας και θα κάθομεστανε στο καφενείο να παίζουμε πρέφα όσοι τη λένε κανονικά έπρεπε να χάνουνε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και να στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα. Μην σου πω ότι κανονικά θα έπρεπε να εξοστρακίζονται όπως την εποχή του Περικλή.

  Είδαμε το ΝΑΤΟ τι έπραξε στο κυπριακό. Είχε περικυκλώσει ο 6ος στόλος το νησί μαζί με το στόλο του Ισραήλ και δεν μπορούσε το ελληνικό ναυτικό να πλησιάσε. Απλώς επειδή οι Ελληνες δεν είναι Πολωνοί, έχουνε πάρα πολύ κοντή μνήμη, αυτό βέβαια είναι πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα, υπάρχουνε ακόμη δυστυχώς άνθρωποι που χωρίς ντροπή βγαίνουνε ακόμα και λένε αυτές τις μπούρδες και να θεωρούν ότι θα κάνουνε και στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ. Και δεν μας εξηγούν πχ πώς μετά από 10 χρόνια προσέγγισης με το Ισραήλ και μετά από τόσες συμφωνίες, το Ισραήλ εν μία νυκτί τα έσπασε όλα και έκανε 100% προσέγγιση με τον Ερντογάν.

  Μου αρέσει!

 54. Ο/Η δεξιος λέει:

  Μήτσο το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε 20 χρόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε μόλις τώρα.Λοιπόν,εάν είχαν ή έχουν κάποιο άλλο σχέδιο συμμαχιών να το εφαρμόσουν και να πάψουν να μας πρήζουν.
  Οι Πολωνοί δεν θα πολεμήσουν για την Ελλάδα αλλά ο λόγος που Φινλανδία και Βαλτικές Χώρες μπήκαν στην ευρωζώνη ενώ η Σουηδία δεν μπήκε παρ ότι είναι ίδιοι λαοί, είναι ότι οι μέν είναι στα σύνορα της Ρωσίας ενώ οι δεύτεροι πιο πίσω.
  Κρίνουν δηλαδή αυτοί που σου είπα ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αποτρεπτικός παράγοντας για μια μεγάλη δύναμη σαν τη Ρωσία και όχι την Τουρκία.Λοιπόν όποιος διαφωνεί να μετατρέψει τη διαφωνία του σε πράξεις και όχι να πουλάει παραμύθια αντιπολιτευόμενος και μετά να τα γυρίζει.
  Το Ισραήλ δεν έσπασε τίποτα.Όλες οι συμφωνίες που έκανε με την Ελλάδα ισχύουν αλλά δεν έχουν σχέση με την Τουρκία.

  Μου αρέσει!

 55. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

  Καλά, πιστεύετε ακόμη ότι υπάρχει Κυβέρνηση ου κυβερνά, και Βουλή που ελέγχει και εγκρίνει νόμους στην Ελλάδα;

  Φθηνό θέατρο του παραλόγου παίζεται πιά.

  Μου αρέσει!

 56. Ο/Η zepos λέει:

  Για να μην «μπερδεύεσαι» δεξιέ..

  Πασχάλης: «Η περίοδος 2004-2009 μοιάζει με ιστορική παύση για την χώρα…. Οι δεξιοί και αριστεροί Χουντίνι έχουν καταφέρει με δεξιοτεχνία να εξαφανίσουν αυτή την περίοδο.»

  Μου αρέσει!

 57. Ο/Η Mitsos λέει:

  H Πολωνία δεν είναι στην ευρωζώνη ούτε και θέλει να μπει. Μην μπερδεύεις τη συμμετοχή στο ευρώ και το να είναι ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Καμία σχέση δεν έχει το ένα με το άλλο.

  Οσον αφορά τις λεγόμενες συμμαχίες. Η Ελλάς είναι στο ΝΑΤΟ. Από εκεί δεν μπορεί να βγεί για μια σειρά από λόγους που έχουν κυρίως να κάνουν με το ότι τα οπλικά της συστήματα είναι σχεδόν όλα δυτικά και θα μείνει χωρίς ανταλλακτικά. Από εκεί και πέρα οφείλει να κατανοήσει ότι πουθενά δεν έχει ούτε έναν σύμμαχο και αν χρειαστεί να πολεμήσει θα πολεμήσει στην καλύτερη περίπτωση μόνη της και στην χειρότερη θα δει μια σειρά από νατοικές χώρες να υποστηρίζουν ή να δίνουν κάλυψη με την τεχνολογία που διαθέτουν στην Τουρκία. Το ίδιο έγινε και το 74 που οι αμερικάνικοι δορυφόροι και όλο το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου του Ισραήλ και του 6ου στόλου έκανε ηλεκτρονικές παρεμβολές στην δική μας αεροπορία. Οι δε τηλεπικοινωνίες παρακολουθούνταν και όλες οι πληροφορίες μεταφέρονταν στον τούρκικο στρατό.

  Οσο νωρίτερα κατανοήσει ο κόσμος στην Ελλάδα ότι η Γερμανία ασκεί φιλοτουρκική πολιτική εδώ και 150 χρόνια και η Αγγλία το ίδιο περίπου, τόσο το καλύτερο. Οι Γερμανοί υπήρξαν σύμμαχοι με τους Τούρκους σε 2 παγκοσμίους πολέμους και οι Αγγλοι αν και δεν υπήρξαν σύμμαχοι της Τουρκίας της κάνανε σε διάφορες φάσεις πολλά χατήρια μετά την αποτυχία της εκστρατείας στην Καλίπολη. Τότε πλέον κατάλαβαν ότι ο Κεμάλ δεν αστειεύεται και προσάρμοσαν την πολιτική τους ανάλογα. Αν η Γερμανία δεν επένδυε εκατομμύρια στην τουρκική πολεμική βιομηχανία τα τελευταία 20 χρόνια σήμερα η Τουρκία θα ήταν για την Ελλάδα ακίνδυνη. Ας καταλάβουμε λοιπόν πώς έχουν τα πράγματα και ας αφήσουμε τα παραμυθάκια περί Ευρώπης των λαών και περί ΝΑΤΟ.

  Το ΝΑΤΟ είναι ένας συνασπισμος χωρών με τελείως διαφορετικά συμφέροντα σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Αυτές οι χώρες θα πολεμήσουν παρέα αν τυχόν συμπίπτουν τα συμφέροντά τους. Το αυτό συμβαίνει και μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Αν δεν συμπίπτουν θα κάνουν απλώς μερικές δηλώσεις και θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα. Αυτό πχ δεν μπορούν να το καταλάβουν οι Πολωνοί όπως δεν το κατάλαβαν στον Α ΠΠ. Λαός που δεν μελετά και δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι λαός που θα την ξαναζήσει. Και όπως φαίνεται με αυτά που κάνουν αν δεν αλλάξουν βιολί θα βρεθούν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις αν επιχειρήσουν ξανά να παίξουν παιχνιδάκια στο θύλακα του Καλίνινγκραντ.

  Μου αρέσει!

 58. Ο/Η Πάνος λέει:

  Μήτσο,

  πράγματι οι Άγγλοι μας έχουν καταστρέψει… Μετά το Ναυαρίνο και το πρώτο νεοελληνικό κρατίδιο, ακριβώς εκατό χρόνια μετά, η Ελλάδα βρέθηκε στο στάτους μιας σοβαρής περιφερειακής δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο και επεκτάθηκε εντυπωσιακά εις βάρος της Τουρκίας (κυρίως) και της Βουλγαρίας (δευτερευόντως). Αν δεν ήτουνε αυτοί οι άτιμοι οι Άγγλοι θα είχαμε πάρει μέχρι και τη Βιέννη – μη σου πω και τη Βαρκελώνη, με την αξία μας και τη φόρα που είχαμε!

  Πέρα από την πλάκα, η Ελλάδα ήταν (και είναι ακόμα) το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης στη Ανατολική Μεσόγειο. Πλην Γερμανίας, φυσικά, που έχει ως στρατηγικό σύμμαχο την Τουρκία. Ρώτησε όποιον θέλεις, στην Πόλη, τη Σόφια, τα Τίρρανα κλπ, να δεις τι θα σου πει για τη Δύση και την Ελάδα.

  Μου αρέσει!

 59. Ο/Η Mitsos λέει:

  Οι Αγγλοι από το 22 και μετά ασκούν σταθερά φιλοτουρκική πολιτική σε όλα τα επίπεδα και όπου τους παίρνει και μάλιστα απροκάλυπτα. Στο δε κυπριακό παίξανε τον πλέον ύπουλο ρόλο ακόμα πιο ύπουλο από αυτό των Αμερικανών. Τώρα αν το ζήτημα το αναγάγουμε στο Ναυαρίνο σε εποχές 200 χρόνια πριν, άμα είναι να το πιάσουμε από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και να βάλουμε το Ιράν απεναντί μας επειδή τότε έκαψε την Περσέπολη ο Αλέξανδρος.

  Ουδέποτε υπήρξε η Ελλάς χαιδεμένο παιδί κανενός. Αποδείχθηκε ξεκάθαρα πάρα πολλές φορές στον 20ο αιώνα και θα αποδειχθεί λίαν συντόμως ξανά. Περίμενε να ψηφιστούν κανά δυο μνημόνια ακόμη και να ανατραπεί ο Ερντογάν και να αναλάβουνε οι κεμαλικοί στρατηγοί και θα δούμε ποιος έχει δίκιο εσύ ή εγώ.

  Μου αρέσει!

 60. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Είναι φανερό από όλη τη συζήτηση μετά το τελευταιο μου σχόλιο, ότι έχουμε εισέλθει σε πολιτικές επιχειρηματολογίες που χρειάζονται γνώσεις «χαοτικών μαθηματικών».
  1. «οι τσαβικοί ποδέμος ανήκουν στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, μαζί με άλλους φωτισμένους δημοκράτες» (λ.χ. Φερχόφσταντ και Βέλγοι Φιλελεύθεροι) Καλά τα λέω Φυσικέ;
  2. «Ο μαδούρος είναι αριστερός φασίστας». ΟΚ αλλά για Καουντίλλιος ήδη έγραψα, «παραβιάζεις ανοιχτές θύρες» Φυσικέ
  3. «Το Ποντεμος ειναι ευρωσκεπτικιστές επειδή ειναι αντικαπιταλιστές» (Αλίκη). Είναι αντικαπιταλιστές; Πόθεν προκύπτει; Το ξέρουμε; Αλλά και η εξίσωση αντικαπιταλιστές = ευρωσκεπτικιστές (όχι αντιστρόφως ελπιζω) μου θυμίζει τη λογική συνεπαγωγή με το μπουζόύκι και με το αστυνομικό όργανο.
  4. «όταν η ΟΔΓ αποκτήσει συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Ορφανών του Χόνεκερ στην ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα γίνει αντιληπτό τι εστί ΕΕ» (Φυσικός). Α καλά, Η Μέρκελ φέρνει το Ισλάμ, ο συνασπισμός θα κάνει την «Γερμανικη Ευρώπη» «Ισπανοιταλική»… Τι μένει; Ο Γκάουλαντ και ο Κρέιζυ Χορστ Seehofer με τον φίλο Βίκτωρα και τον φίλτατο Βλαντίμηρ…

  Οι γνώσεις μου εξαντλούνται στο διαφορικό λογισμό και στην διαφορική γεωμετρία. Κατόπιν τούτου σηκώνω τα χέρια και μιμούμαι τον …Κάμερον. Οριστικά και αμετάκλητα. Ας αναλάβουν το φίδι (ο ….Νικολάκης του Καραγκιόζη) και την τρύπα πολυμαθέστεροι, όπως έγινε με την Τερίσα και με τον Μπόρις.

  Μου αρέσει!

 61. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Και πολύ πάθος με τη γεωπολιτική – ο φίλτατος Μήτσος άνοιξε το δρόμο διάπλατα
  «Echt rechts – kein rechts-liberal», που λέει και ο πρώην Χριστινοδημοκράτης Γκάουλαντ…

  Μου αρέσει!

 62. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

  aftercrisis

  Στην πολιτικη ο καθενας ειναι ο,τι τον παιρνει,με οποιον τον παιρνει και οποτε τον παιρνει.
  Οι ελαχιστες εξαιρεσεις διαχρονικα, επιβεβαιωνουν τον κανονα.που σου δειχνει η πραγματικοτητα.

  Μου αρέσει!

 63. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Και κάτι για τον δεξιο (τον ξέχασα, sorry)
  Τακτικά αναφέρεσαι στο «πρόβλημα Γαλλία» και στην «τύχη του Ολάντ» (σε αντιδιαστολή με τις πλιτικές της ευρωδεξιάς). Έχεις χάσει συνέχειες νομίζω
  Η Γαλλία δανείζεται σήμερα το δεκαετές 0,15 % δηλαδή στην πράξη αρνητικό επιτόκιο. Σύντομα θα είναια αρνητικό και το ονομαστικό ( η 3η χώρα, μετά από Ιαπωνία και Γερμανία).
  Πως εξηγείται; Αφού δεν πάει καλά η Γαλλία (και προπαντός ο Ολάντ), ή «οι αγορές» είναι ηλίθιες ή στηρίζονται (μακροπροθεσμα) στις πολιτικές της ΕΚΤ όπως τις διαμορφώνει ο Ντράγκι. Τι απο τα δύο;
  Μύθοι, δεξιέ, τα περί «αμεταβλητων πολιτικών». ¨Ολα αλλάζουν διαρκώς…
  ΥΓ: Δύο διαφορετικοί δεξιοί κλεισμένοι σε ένα ασανσέρ με διακοπή ρεύματος, ο «Δεξιός» και ο «Φυσικός» είναι η επιτομή της κατάστασης στην όλη ευρωπαική δεξιά-κεντροδεξιά σήμερα.
  Πως μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν την ΕΕ και τις κύριες χώρες της δεξιοι αύριο;
  Ας γίνουμε ρεαλιστές, δεν μπορούν. Ειναι αργα.

  Μου αρέσει!

 64. Ο/Η aftercrisis λέει:

  pro,
  έδωσες τον κλασικό ορισμό του τυχοδιωκτισμού και οππορτουνισμού.
  Πιο καλά δεν γίνεται

  Μου αρέσει!

 65. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

  aftercrisis

  Τοσα χρονια δεν τους εμαθες;
  Aφου σου δειχνουν τι ειναι in your face.
  Δυστυχως ο ορθολογισμος και η δικαιοσυνη οσο παει και εκλειπουν ολο και περισοτερο.

  Μου αρέσει!

 66. Ο/Η Ενη λέει:

  Η παγκοσμιοποιηση ειναι οικονομικός ορος. Δεν ειναι γεωπολιτική.

  Μου αρέσει!

 67. Ο/Η Αλικη λέει:

  Ας αφήσουμε τις θεωρητικολογιες. Εδώ τα πραγματα εχουν ξεφύγει εντελως.
  Εγινε κατάληψη του ΑΠΘ απο αλληλέγγυους. Η κυβερνηση σιωπά. Πως να τα βάλει με τα δικά της παιδια;

  Ζούμε καταστασεις αυξανόμενου χαους!

  Μου αρέσει!

 68. Ο/Η δεξιος λέει:

  Άφτερ το πρόβλημα της Γαλλίας είναι οι Γάλλοι και όχι τα επιτόκια.Πολύ απλά τη σημερινή κατάσταση τη θεωρούν «αντιλαική» άνευ λοιπών στοιχείων και η γαλλική αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει διατηρώντας τα ποσοστά της.Αυτό είπα εγώ.
  Ο Ντράγκι τους έχει βολέψει αρκετά αλλά αυτοί θέλουν κι άλλο.Θέλουν 35ωρο και 7 εβδομάδες διακοπές,αυξήσεις και όχι απολύσεις που θα έλεγαν και εδώ κάποιοι και άλλα πολλά που δεν μπορούν να σταθούν στο σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο ότι και να κάνει ο Ντράγκι και επειδή κάποιος πρέπει να φταίει,φταίει η Γερμανία,η παγκοσμιοποίηση,η ΕΕ,οι αγορές και δεν ξέρω ποιος άλλος.Έτσι η Λε Πεν έφθασε πρώτο κόμμα και ο Ολάντ βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις.
  Τώρα το πως μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν δεξιοί τις κύριες χώρες της ΕΕ θα το δείς στις γαλλικές εκλογές του χρόνου,να μην πω και στις ιταλικές που ο Ρέντσι κλονίζεται.
  Αυτό είπα στον Φυσικό : η Γερμανία και γενικά οι χώρες ΑΑΑ μπορούν να αντέξουν κάποια αριστερή (με τα δικά τους μέτρα πάντα) κυβέρνηση αλλά οι Νότιοι αν δεν τους τα σκάσουν όχι.

  Μου αρέσει!

 69. Ο/Η δεξιος λέει:

  Αλίκη αυτά είναι αναμενόμενα.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

  http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/558696/stathakis-i-idiotikopoiisi-tis-trainose-prootheitai-se-proklitika-hamili-timi
  Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση προωθείται στην προκλητικά χαμηλή τιμή των 300 εκ ευρώ.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

  http://www.avgi.gr/article/10949/7156120/taiped-stous-italikous-siderodromous-enanti-45-ekat-euro-e-trainose
  Στους ιταλικούς σιδηροδρόμους η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 45 εκ. ευρώ.

  ΝΔΣΟΚοι ακόμη δεν καταλάβατε γιατί ο λαός μας ψήφισε.Ζήμενς,Παπασταύρου.

  Μου αρέσει!

 70. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Εγινε κατάληψη του ΑΠΘ απο αλληλέγγυους. Η κυβερνηση σιωπά.»

  Έτσι είναι Αλίκη, δυστυχώς. Οι διοικητικές αρχές του πανεπιστημίου 2 εβδομάδες τώρα (ίσως και παραπάνω) ζητούσαν την συνδρομή του κράτους προκειμένου να αποτραπεί αυτή η κατάληψη. Εκ μέρους της κυβέρνησης όμως δεν υπήρξε η παραμικρή απάντηση (θα τους κατηγορούσε μάλλον η ομάδα των 53+…).
  Σήμερα κατέφθασαν οι πρώτοι από τους καταληψίες – προς το παρόν κυρίως έλληνες και γερμανοί αλλά αναμένονται και από άλλες χώρες – για να προετοιμάσουν τον χώρο και για τους υπόλοιπους.

  http://www.kathimerini.gr/867415/article/epikairothta/ellada/skhnes-kazania-kai-katsaroles-sto-ap8-katalhyh-ths-nomikhs-apo-allhleggyoys

  ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

  Τα πρώτα καζάνια και κατσαρόλες, στήθηκαν ήδη στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, για να σιτιστούν οι «αλληλέγγυοι» που όπως έχουν ανακοινώσει πρόκειται να καταλάβουν τον χώρο του ΑΠΘ για να κατασκηνώσουν στο πλαίσιο του «No Border Camp Thessaloniki 2016».

  Οι πρώτες ομάδες κατέλυσαν ήδη με σκηνές και αυτοκινούμενα τροχόσπιτα με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας στον χώρο πίσω από τη Νομική Σχολή και οργανώνουν τις «υποδομές» για την υποδοχή δυο ή τριών χιλιάδων, όπως μετέδιδαν, ομοϊδεατών τους από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  Η «εμπροσθοφυλακή» τους αξίωσε από τις πρυτανικές αρχές να ανοίξουν το κτίριο της Νομικής και όταν η κοσμητεία αρνήθηκε, επικαλούμενη την προστασία της σχολής, έσπασαν τις κλειδαριές και κατέλαβαν τις αίθουσες και τους διαδρόμους.

  Ταυτόχρονα, στην είσοδο εγκαταστάθηκαν, καζάνια, μεγάλες κατσαρόλες, νεροχύτες, συσκευές και φιάλες γκαζιού, και άλλα είδη κουζίνας, ντουζιέρες, κ.λ.π είδη κάμπινγκ.

  Όσο για τις τουαλέτες προφανώς θα χρησιμοποιήσουν εκείνες της Νομικής και ανάλογα με την εξέλιξη υπάρχουν φόβοι ότι θα ανοίξουν και τα κτίρια άλλων σχολών.

  Μέχρι το μεσημέρι είχαν κατασκηνώνει γύρω στα εκατόν πενήντα άτομα κάποιοι εκ των οποίων διαμόρφωναν τον χώρο, άλλοι έστηναν σκηνές και μερικοί αναζητούσαν δροσιά κάτω από τα δέντρα με αξεσουάρ μπουκάλια μπίρας.

  Οι περισσότεροι ήταν Γερμανοί και Έλληνες ενώ αναμένονται τις επόμενες μέρες και «αλληλέγγυοι», από άλλες χώρες.

  Οι πρυτανικές αρχές έκλεισαν την βιβλιοθήκη και τις περισσότερες σχολές υπό τον φόβο καταστροφών, καθώς το παράδειγμα της Νομικής θεωρείται πιθανό ότι θα ακολουθηθεί από τους «κατασκηνωτές» σε άλλα κτίρια, όταν ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

  Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την τύχη της βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής, με τα χιλιάδες βιβλία, για την ανακαίνιση της οποίας είχαν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ, αλλά και για το εμβληματικό παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, το πρώτο του ΑΠΘ, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο των εορτασμών φέτος για την συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από την ίδρυση του Αριστοτέλειου επαναληφθούν μεγάλες καταστροφές που είχαν προκαλέσει στην φιλοσοφική σχολή και σε άλλα κτίρια το 2003 άλλοι «κατασκηνωτές» του αντιεξουσιαστικού χώρου που είχαν καταλάβει την πανεπιστημιούπολη εντείνουν την αγωνία των πανεπιστημιακών αρχών.

  Με εντολή του πρυτανικού συμβουλίου ορίστηκε επιτροπή διαχείρισης της κατάστασης, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή από το πρωί με την εισαγγελία και την αστυνομία.

  Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης και όπως τόνιζε πανεπιστημιακή πηγή «αν δεν λύσουν τώρα το πρόβλημα αύριο που θα έχουν εγκατασταθεί μερικές χιλιάδες θα είναι επικίνδυνο».

  Μου αρέσει!

 71. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.
  http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/558696/stathakis-i-idiotikopoiisi-tis-trainose-prootheitai-se-proklitika-hamili-timi
  Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην προκλητικά χαμηλή τιμή των 300 εκ ευρώ.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.
  http://www.avgi.gr/article/10949/7156120/taiped-stous-italikous-siderodromous-enanti-45-ekat-euro-e-trainose

  ΝΔΣΟΚοι εσείς φταίτε για όλα.Ζήμενς,Παπασταύρου.

  Μου αρέσει!

 72. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Η «αλλη» αποψη.

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  Το κάμπινγκ θορύβησε τον πρύτανη
  14.07.2016, 15:00 Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

  http://www.efsyn.gr/arthro/kampingk-thoryvise-ton-prytani

  ΥΓ Αυτο που με ανησυχει ειναι οτι οι Γερμανοι/ιδες θα ξεζουμισουν τα βλασταρια μας και με τους μπαφους θα τους στειλουν αλλου 🙂 , οποτε πως η νεολαια μας θα ανταποκριθει στο νεο πατριωτισμο της παραγωγικης ανασυγκροτησης της χωρας 🙂

  Μου αρέσει!

 73. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Η «πέτρα του σκανδάλου» που θορύβησε τις πρυτανικές αρχές αλλά και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ είναι το κάμπινγκ «Νo border Thessaloniki», που οι… «άγνωστοι» διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν στα γρασίδια της Πανεπιστημιούπολης από τις 15 ώς τις 24 Ιουλίου, με σκοπό δράσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

  Ενα πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα τους

  http://noborder2016.espivblogs.net/el/

  Μου αρέσει!

 74. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  «Η βασική κατασκήνωση του NoBorderCamp2016 θα βρίσκεται μέσα στο χώρο του Α.Π.Θ. Τέτοιες κινήσεις γίνονται συχνά στα Πανεπιστήμια εδώ και αρκετά χρόνια και παρ’ όλο που δεν είναι “νομότυπες” με την στενή του όρου έννοια, είναι “νομιμοποιημένες” από την πολιτική κίνηση που τις στηρίζει και τη συμμετοχή του κόσμου. Κατά συνέπεια, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί από τη μεριά των πρυτανικών αρχών ή της αστυνομίας η πρόθεση της προληπτικής καταστολής τέτοιων κινήσεων μέσα στα πανεπιστήμια.»(*)

  Δεν υπαρχει προβλημα παιδια,ειναι «νομιμοποιημενες» τετοιες κινησεις στα πανεπιστημια τοσα χρονια οπως γραφει και ο ..συντροφος
  ετσι για να μην κοροιδευομαστε μεταξυ μας για την κατασταση που επικρατει χρονια τωρα στα πανεπιστημια..

  *

  Αυτοι οι –νο μπορντερ– ειναι οι ιδιοι που διοργανωναν τις επιχειρησεις με τους προσφυγες/μεταναστες στα συνορα με τα σκοπια?

  Πολλη αλληλεγγυη και πολλοι αλληλεγγυοι ερχονται απο τη γερμανια τελευταια…ετσι απο περιεργεια μηπως ξερει κανεις πως και ποιος τους χρηματοδοτει?

  μηπως η εφσυν το`χει ψαξει και αυτο το θεμα ΑΦ ? 😉

  (*)
  οι οδηγιες προς ναυτιλομενους απο το σαιτ των διοργανωτων
  http://noborder2016.espivblogs.net/el/legal-guide/

  Μου αρέσει!

 75. Ο/Η Εγκεφαλικό κύτταρο λέει:

  Θυμάστε αυτό το σκίτσο;
  http://www.hantzopoulos.gr/caricature.php?mid=12&year=2009.
  Το 2009 δε φανταζόμασταν πόσο θα ξεφεύγαμε, πρωτίστως ως κοινωνία. Τα αμφισβητήσαμε όλα στο τέρμα για να κερδίσουμε τη φαυλότητα.
  Ζήτω μας.

  Μου αρέσει!

 76. Ο/Η aftercrisis λέει:

  δεξιέ,
  άν ακόμη και εσύ (έχω πεί την άποψη μου – είσαι διαβασμένος) θεωρείς εφικτή και βιώσιμη μια πιθανή «πανδεξιά» κατάσταση διακυβέρνησης Σαρκοζύ+FN στη Γαλλία και Γκρίλλο+Μπερλούσκα+Λέγκα στους δυτικούς γείτονες, σηκώνω τα χέρια ψηλά και σιωπώ…
  Νομίζω ότι (ακόμη και) εδώ μέσα έχουμε γίνει σαν τα σκυλιά του Παυλωφ: αντιδρούμε απλα σε ερεθίσματα -σύμβολα, η ορθολογική ανταλλαγή επιχειρημάτων είναι αδύνατη. Θυμίζουμε τους ανά την ε[πιράτειαν καφενέδες μετά το 1980.
  Ο ένας «τα παίρνει» μόλις ακούει τη λέξη «Ευρωπαίοι», ο άλλος βγάζει μπιμπίκια με τη λέξη «Αριστερά», ο τρίτος με τη λέξη «Γερμανία», κοκ κοκ
  Είναι πια μια απολύτως ανορθολογική συζήτηση που δεν βγάζει τίποτε. Διαχείριση «επικοινωνιακών» συμβόλων, λες και είμαστε ο Φίλης, ο Άδωνις, ο Σκουρλέτης, η Όλγα και ο εγκλωβισμένος (στο παλαιότατο όσο ποτέ κόμμα του) Κυριάκος.
  Ομολογώ το αδέξοδο – στο οποίο πιθανώς συνέβαλα, στο μέτρο που μου αναλογεί – και παραιτούμαι αμετάκλητα. Λυπάμαι αλλά δεν αντέχω τόσο «επεικοινωνιακή συζήτηση» και ανορθολογισμό. Δεν θα χαθώ πάντως και μπορεί να τα ξαναπούμε, στο μέλλον, εδώ ή αλλού. Άν τυχόν προκύψει το ζητούμενο από εμένα (επλίζω και από άλλους): η «μή επικοινωνιακή» συζήτηση επί της ουσίας.

  Μου αρέσει!

 77. Ο/Η aftercrisis λέει:

  zepos,
  το τελευταιο που γραφω: Ο Αγανίδης έχει δίκιο 100 %.
  Συζητούσαμε 6 χρόνια για μνημόνια και αντιμνημόνια και δεν βλέπαμε τον ελέφαντα (ή μάλλον τον παιδοβούναλο και την παρέα του) που έκανε βόλτες στο σαλόνι με τα γυαλικά από το 2004. Το αργότερο από το 2007.
  Εν τω μεταξύ οι ουδεπόπωτε φορά μας φόρτωσαν τον Πάκη ως ανώτατο άρχοντα – έχασε και ο Σαρτζ (του Παπαντρέα) το απόλυτο ιστορικό πρεστίζ, κρίμα… 😉
  Αυτά ως ακροτελεύτιο για το αποτυχημένο κράτος.

  Μου αρέσει!

 78. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Που θα βρεις καλύτερα αφτερ; 🙂

  Ετσι κι αλλιώς όσο το μαγαζί είναι ανοιχτό είσαι καλοδεχούμενος 🙂

  Μου αρέσει!

 79. Ο/Η aftercrisis λέει:

  σχο,
  δεν θα βρώ, το ξέρω, και ευχαριστώ για την φιλοξενία – έγινε πια μακροχρόνια και «αρμένικη» 🙂
  Πλην όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν γίνεται να συμπράττω σε αμιγώς «επικοινωνιακή» συζήτηση. «Μη παραγωγικό» το λένε αυτό οι πιο πρακτικοί άνθρωποι από εμένα και εκτιμώ τη γνώμη τους.

  Μου αρέσει!

 80. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Κρίμα, θα χάσεις το θέμα που θα ανεβάσω αν είναι δημοκρατικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ 🙂

  Μου αρέσει!

 81. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Ας αφήσω και κάτι περί Ποδέμος, ισορροπημένο εκ των ένδον, ούτε δοξαστικό ούτε απορριπτικό.
  (για τον Φυσικό ή όποιον άλλο ενδιαφέρεται, μιας και έγινε τόσος ντόρος, λίγη μεσότητα αντί των ακραίων γνωμών δεν βλάπτει) 🙂
  Χερμάν Κάνο: Podemos, η πρόκληση για την Ισπανία σε μια «νοσηρή» πολιτική στιγμή
  http://aftercrisisblog.blogspot.com/2015/12/podemos_26.html
  Υπάρχουν και άλλα εκεί, κυρίως του Ερρεχόν και του Μορούνο (όχι χωρίς λόγο). Και πολύ περισσότερα περί αριστεροδεξιού λαικισμού γενικώς – το φαινόμενο της εποχής.

  ΥΓ: Φυσικέ, μιας και περί βαρέως λαικισμού ο λόγος, άν επιτρέπεται ποιά η άποψή σου περί Τραμπ versus Χίλαρυ;

  Μου αρέσει!

 82. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ρε σύ Άφτερ ας κυβερνήσουν και οι αριστεροί,δεν υπάρχει αντίρρηση.Μπορούν όμως με το Σύμφωνο Σταθερότητος και το «χρυσό κανόνα» του ισοσκελισμένου προυπολογισμού που έχει βάλει ο Σόιμπλε;
  Αυτό ρωτάω και δεν είναι καθόλου επικοινωνιακό.Δεν ξέρω γιατί δεν είναι κατανοητό.
  Δεξιά,αριστερά είναι όντως σύμβολα.Η ουσία της πολιτικής στην ευρωζώνη όμως είναι ίδια και αυτό που ονομάζεται αριστερά αισθάνεται άβολα με τους κανόνες αυτούς.

  Μου αρέσει!

 83. Ο/Η aftercrisis λέει:

  ….ο Σόιμπλε; ένα ακόμη ελληνικό φετίχ, μπαμπούλας για πολιτικές σκέψεις και σύμβολο κατάλληλο για σκιαμαχίες και κόλλημα.
  Σήμερα είναι ο Σόι-μπλε και ο «χρυσός κανόνας», αύριο θα είναι ο Σόι-ροτ και «ο κανόνας από νικέλιο».
  Στην πολιτική όλα αλλάζουν διαρκώς. Μόνον τα νοτιο-νοτιο-βαλκανικά μυαλά μας μένουν αδρανή εδώ και 200 χρόνια. Να προσέχουμε μη τύχει και χάσουμε το ελληνο-ινδικό στάτους κβο, από τους Γκάντι στους Νεχρού, από τον Καραμανλέα στον Μητσοτακέα, από τον Παπαντρέα στον Τσιπραντρέα θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τα τετρακόσια χρόνια των Οθωμανών οι Έλληνες σουλτάνοι.
  Τι το συζητάμε, μια επίσκεψη οπουδήποτε εκτός της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα μας συνεφέρει. Προτιμώ Ιρλανδία… 🙂

  Μου αρέσει!

 84. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Πριν τον Σόιμπλε και την Μέρκελ ήταν ο Σιράκ και ο Σρέντερ και εφάρμοζαν στην πράξη άλλους κανόνες. Με ελλείμματα, δικά τους και των άλλων. Μέχρι και ο Αλογοσκούφης έκανε μαγικά και τον άφηναν.
  Μετά άλλαξαν. Και έγινε υπουργός ο Σόιμπλε στη θέση του Στάινμπρικ (που εφάρμοζε κανόνες με ελλείμματα)
  Θα ξανα-αλάξουν, ξανά και ξανά, υπουργοί και κανόνες, όπως συμβαίνει πάντα στην πολιτική.
  Δεν υπάρχει ακίνητο σύμπαν, Τι δεν καταλαβαίνουμε; 🙂

  Μου αρέσει!

 85. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  Για την ωρα, αλλα ειναι αυτα που δεν γινονται επαρκως κατανοητα

  αλλο ενα τυχαιο γεγονος
  και το οποιο καμμια σχεση δεν θα εχει υποθετω με το ισλαμ..
  70+ νεκροι απο τρομοκρατικη επιθεση στη νις (γαλλια)
  επιθεση οδηγου νταλικας στο πληθος που γιορταζε την εθνικη γιορτη στην παραλιακη οδο της πολης(για δυο χιλιομετρα οδηγουσε μεσα στο πληθος…)
  ο οδηγος σκοτωθηκε απο την αστυνομια

  η γαλλια ειναι σε πολεμο

  ολα αυτα συμβαινουν εδω και καιρο στο ισραηλ (επιθεσεις αυτοκτονιας,επιθεσεις με μαχαιρια μπαλταδες,επιθεσεις με αμαξια σε στασεις τραμ λεωφορειων κλπ,επιθεσεις σε αυτοκινητα στο δρομο )
  εκει βεβαια υπαρχει η θεωρια των «ισων αποστασεων» των «βολικων δικαιολογιων» και των «εκτελεσων εκτος δικης» των τρομοκρατων..

  προς θεου ομως, εμεις ειμαστε ακομα σε no border – mode
  και ο γαλλος υπεξ ασχολειται με το μπορις τζονσον..

  Μου αρέσει!

 86. Ο/Η Ενη λέει:

  Η αληθεια ειναι οτι εσυ μη ακολουθωντας τη θεση «αγνοω» καποιες αποψεις , κανοντας delete , εννοεις να συνεχιζεις μια ανεξοδη επικοινωνία..
  Στο παρόν ιστολογιο , αλλά και στην Καλυβα, συνεχιζαμε μια επικοινωνια οχι αναγκαστικά με ολο το κοινό που συμμετεχει συμμετειχε.
  Δεν ειναι αναγκαστικη μια κουβεντα που οδηγει σε αντιπαραθεσεις, (με ειρωνειες, κλπ), αλλά μπορει καλλιστα να συνεχιζεται οταν χαρακτηριζεται απο ενα πνευμα καλοπροαιρετο, παρ’ ολες τις αντιθετες αποψεις. Νομιζω οτι συνεβαλες στη συζητηση με ευρυτητα πνευματος αλλά και γνωσεων.
  Τώρα για να τα λεμε ολα, το παρακανες κι΄εσυ με την παραθεση ονοματολογίας (γερμανων, αυστριακων, γαλλων, βελγων κλπ. του παροντος και του παρελθοντος), αλλά συγχωρειται, εντασσεται στην επηρρεια του θυμικου. 🙂

  Ελπιζω οτι , θα τα λεμε
  Απευθυνεται στον aftercrisis

  Μου αρέσει!

 87. Ο/Η Ενη λέει:

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500090368

  O Στουρναρας αντεδρασε σε δηλωσεις του Τσιπρα, περι capital control.
  Ευτυχως, παρ΄ολο τον πολεμο που του ειχε και εχει γινει, ακομα και απο τα social media, o ΠτΕ εννοει να αποκαθισταται η αληθεια.
  Ειναι σε οφελος της δημοκρατιας.

  υγ. Αφτερ, ποια η γνωμη σου;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.