Τι ήξερε ο Τσίπρας για το Σχέδιο X;

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε με επίκαιρη επερώτηση να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας. Υπάρχει περίπτωση να μάθουμε κάτι; Δύσκολα. Εκτός και αν κάποιο βαθύ λαρύγγι πει να μιλήσει με χαρτιά. Αλλωστε ο κύκλος των φιλόδοξων ριζοσπαστών έχει μετατραπεί σε μία σκόρπια παρέα πικραμένων, απογοητευμένων, ενίοτε και φοβισμένων ανθρώπων.

Protagon  /  Τι ήξερε ο Τσίπρας για το Σχέδιο X;  /  Protagon Team
Η αντιπολίτευση πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση για απαντήσεις – η ΝΔ κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση, ζητώντας την επίμαχη έκθεση, που μαθαίνουμε ότι ήταν 22 σελίδες. Υπήρχε τελικά σχέδιο αποχώρησης της χώρας από το ευρώ; Και πόσα γνώριζε για αυτό ο Πρωθυπουργός;

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 οι εφημερίδες στις άνυδρες, ειδησεογραφικά, ημέρες, συνήθιζαν να ανοίγουν τον «Φάκελο της Κύπρου», κοινώς προανήγγειλαν αποκαλύψεις και απόδοση ευθυνών για την κυπριακή τραγωδία. Φυσικά δεν είχαν τίποτα να πουν και τα μόνα πρόσωπα που μπορούσαν να κάτσουν στο σκαμνί, ήταν ήδη στη φυλακή, ως πρωταίτιοι του πραξικοπήματος.

Το περίφημο Σχέδιο X συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες να γίνει κάτι αντίστοιχο με τον «Φάκελο της Κύπρου». Δημοσίως θα λέγονται πολλά, υπογείως θα ακούγονται περισσότερα, όμως η αλήθεια θα γίνει πλήρης μόνο τη μέρα που θα δημοσιευτεί κάποιο κείμενο. Αλλά και τότε θα εγείρονται αμφιβολίες. Θα έχετε παρατηρήσει τι συμβαίνει κατά καιρούς, όταν εμφανίζονται διάφορα ημερολόγια ιστορικών προσωπικοτήτων ή άγνωστα ευαγγέλια -πρόκειται για πλαστά κείμενα που εντείνουν τη σύγχυση.

Ακόμα λοιπόν και αν υπάρχει Σχέδιο X, είναι πιθανό να μην αναφέρονται όλοι στο ίδιο σχέδιο, ίσως ούτε στα ίδια πρόσωπα. Ομως, μισό λεπτό: τι, υποτίθεται, ότι είναι το Σχέδιο X; Σύμφωνα με την πλευρά Βαρουφάκη, ήταν ένα σχέδιο αμυντικών ενεργειών στην περίπτωση που η χώρα βρισκόταν εκτός ευρώ. Το επιβεβαίωσε, στον ΒΗΜΑ FM, η Ελενα Παναρίτη, στενή συνεργάτις του Γιάνη Βαρουφάκη και, παραλίγο, εκπρόσωπος της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα: «Πρέπει να επιβραβεύσουμε, τη δουλειά των 22 σελίδων, από το επιτελείο Βαρουφάκη, γιατί αν έβαζε ο διάβολος το πόδι του και γινόταν κάτι άσχημο, τουλάχιστον προσπαθούσαν όσο πιο πολύ μπορούσαν. Η ανάλυση της ομάδας Βαρουφάκη, με τον Γκάλμπρεϊθ, ήταν μία πρόληψη, για την περίπτωση που έπρεπε να γίνει αλλαγή νομίσματος. Θα γινόταν σοκ. Ο κόσμος θα έτρεχε πανικόβλητος στις τράπεζες να πάρει ότι χρήματα είχε, έπρεπε να προβλεφθούν αυτά». Επίσης η κυρία Παναρίτη έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν υπήρχε γραμμή από το Μαξίμου να βγούμε από το ευρώ, οικειοθελώς, μονομερώς. Ολη η δουλειά που γινόταν ήταν στο να μείνουμε».

Τι μαθαίνουμε από την κυρία Παναρίτη; Πρώτον την ύπαρξη σχεδίου και δεύτερον τη συμμετοχή Γκάλμπρεϊθ στην ομάδα Βαρουφάκη που αποτελεί και απάντηση στο ερώτημα του Γιώργου Χουλιαράκη -«ποιος είναι ο κ. Γκαλμπρέιθ;» αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Προφανώς έχει ασθενή μνήμη καθώς, όπως αποδείχθηκε, είχαν συνταξιδεύσει για υπηρεσιακούς λόγους. Πράγματι, ο αμερικανός καθηγητής δεν είχε καμία θεσμική θέση. Ομως όλα δείχνουν ότι αποτελούσε άτυπο σύμβουλο, όντας στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η δημιουργία μίας ομάδας και ενός σχεδίου ακούγεται, αρχικά, ως μία λογική καταφυγή στην περίπτωση που η χώρα βρισκόταν εκτός ευρώ. Ωστόσο πώς είναι δυνατόν να εξετάζεται ακόμα και ως ενδεχόμενο η εκπαραθύρωση της χώρας από το κοινό νόμισμα; Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ως αντίδραση στην πίεση των εταίρων της. Πιο απλά, η Ελλάδα δεν μπορούσε να υποχρεωθεί σε αποχώρηση από το ευρώ. Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ όταν «πουλούσε» στο εκλογικό σώμα υποσχέσεις για δυναμική διαπραγμάτευση. Για ποιο λόγο, λοιπόν, η ομάδα Βαρουφάκη εξέταζε πολεμικά σενάρια; Προφανώς επειδή θεωρούσε πιθανή την εφαρμογή τους. Αυτή είναι η ανάγνωση του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι είχε καταγγείλει πώς υπάρχει σχέδιο μετάβασης στη δραχμή, αλλά τότε λοιδορήθηκε και επικρίθηκε με ένταση. Είπε στον ΒΗΜΑ FM: «Τα είχα πει και τότε στη Bουλή ότι πράγματι υπήρχε μία ομάδα εργασίας που λειτουργούσε στη βάση αυτού του σχεδίου, εγώ το είχα μάθει επειδή ήταν λίγο απρόσεκτη η ομάδα αυτή… Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση καλύπτει όλη αυτή τη περίοδο και θέλει να την ξεχάσει. Ρητορικά μπορεί να την αποκηρύσσει, ως μία περίοδο νεανικής τρέλας της κυβέρνησης, ενώ τώρα έχει βάλει μυαλό και όλα τα φορτώνει στον κ. Γκάλμπρεϊθ και στον κ. Βαρουφάκη, οι οποίοι παραπλάνησαν τον Πρωθυπουργό. Αλλά νομίζω ότι είναι φανερό ότι η προσπάθεια αυτή ήταν συντονισμένη και ήταν απόλυτα ελεγχόμενη. Μιλούσαμε για 5-6 ανθρώπους, ενδεχομένως να υπήρχε και το δεύτερο πλάνο του κ. Λαφαζάνη, το οποίο ήταν σε διαφορετική ομάδα αυτό…»

Ενα ισχυρό ενδεχόμενο είναι η κυβέρνηση να εκτιμούσε ότι η αντιπαράθεση με τους εταίρους ίσως την υποχρέωνε να πατήσει το κουμπί εξόδου από το ευρώ. Δεν θα ήταν λύση ανάγκης. Θα ήταν επιλογή. Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε σε συνέντευξη του (Ιούλιος 2015) πώς πήρε στα χέρια του «μία μελέτη» πιθανών επιπτώσεων εξόδου από το ευρώ «και τρόμαξε». Ηταν αυτό το Plan X; Οχι. Ο Τσίπρας δεν θα παραδεχθεί εύκολα την ύπαρξη του. Αλλωστε το Plan X περιλαμβάνει πλαίσιο ενεργειών, όχι μελέτη επιπτώσεων. Αργότερα, όμως, είπε στη Βουλή ότι είχε δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε με επίκαιρη επερώτηση να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας. Υπάρχει περίπτωση να μάθουμε κάτι; Δύσκολα. Εκτός και αν κάποιο βαθύ λαρύγγι πει να μιλήσει με χαρτιά. Αλλωστε ο κύκλος των φιλόδοξων ριζοσπαστών έχει μετατραπεί σε μία σκόρπια παρέα πικραμένων, απογοητευμένων, ενίοτε και φοβισμένων ανθρώπων.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

5 Responses to Τι ήξερε ο Τσίπρας για το Σχέδιο X;

 1. Ο/Η Ενη λέει:

  Με λιγα λογια, αποδεικνυεται οτι η κυβερνηση συριζανελ, ηταν( και ισως ειναι και τωρα;) προθυμη να προβει σε ενεργειες που δεν εξασφαλιζουν τη δημοκρατικη ομαλοτητα.
  Σε τετοιες περιπτωσεις οι δημοκρατικες λυσεις ειναι παντα οι εκλογες. Οχι τα δημοψηφισματα που ειναι περισσοτερο ακροδεξιων αντιληψεων πολιτικες και οχι δηθεν αμεσοδημοκρατικες λυσεις.

  Σε ο,τι αφορα τις σχεσεις της Ελλαδας με την ΕΕ, αυτες δεν καθοριζονται απο καποια προσωπα, αλλά απο τις εκλογικες προτιμησεις του εκογικου σωματος. Καθε κρατος μελος εχει μια εκλεγμενη κυβερνηση, μια εκλεγμενη βουλή και εναν εκλεγμενο πρωθυπουργό και αυτόι αντιπροσωπευουν τη χωρα.

  Οι κυβερνησεις και οι πρωθυπουργοι ερχονται και παρερχονται σε μια δημοκρατικη κοινωνία.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Δεν έχει νόημα ή ερώτηση. Αν δεν ήξερε ήταν άχρηστος κι αν ήξερε ήταν συνένοχος. Απλά.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η xberliner λέει:

  Ο Τσίπρας τα ήξερε όλα.
  Όπως και ο Καμμένος που δήλωνε στις 2 Ιουλίου 2015 «Για τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, είναι σημαντικό να πούμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό….»
  Όπως και ο Βαρουφάκης που σε ανύποπτο χρόνο δήλωνε να είστε μαζί μου και στη ρήξη.
  Όπως και ο Λαφαζάνης που στα μέσα Ιουνίου του έδινε εντολή στα ελληνικά πετρέλαια να ελέγξουν την επάρκεια καυσίμων στη χώρα και να εκπονήσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση grexit.
  Όπως και πολλοί άλλοι από τη μαμά της Βαλαβάνη που 10 μέρες πριν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος αποφάσιζε να μεταφέρει 100 χιλιάρικα από την τράπεζα στο στρώμα και διάφορα στελέχη του συριζα που έκαναν το ίδιο (όπως έμαθα το φαινόμενο μαμά-Βαλαβάνη εμφανίστηκε μια με δυο βδομάδες πριν την προκήρυξη και σε άλλες περιπτώσεις και πόλεις της χώρας) μέχρι φυσικά τον Αλέξη και τον Πάκη.
  Οι άνθρωποι έπαιζαν τη χώρα στα ζάρια. Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπήρχε plan B. Αυτό έπρεπε να υπάρχει από το 2009 που η χώρα χρεοκόπησε. Πάντα πρέπει να έχει σχέδια επί χάρτου για κάθε περίπτωση. Το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι εν γνώση τους οδηγούσαν τη χώρα στην καταστροφή. Όπως έχω γράψει πολλές φορές εδώ και στην καλύβα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι σανέλ είναι ένα τσούρμο ατόμων πολύ μέτριας ευφυίας (στην καλύτερη), άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την πραγματικότητα, μυαλά που δεν μπορούν να αναλύσουν και να κατανοήσουν κάτι λίγο πιο περίπλοκο από μια γραμμική σχέση, άνθρωποι με άγνοια κινδύνου. Αλλά δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα περισσότερο από ένα πρόεδρο δεκαπενταμελούς.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Ενη λέει:

  Το προβλημα μας, Βερολινεζε, δεν ειναι η ευφυΐα των κυβερνωντων, αλλά οτι προκειται για μια κυβερνηση που απο την αρχή της θητειας της βρισκεται σε ενα μπερδεμα.
  Αφενος νομιζαν οτι θα αλλαξουν ολη την δομη της ευρωπης, σε μια ευρωπη των λαων. Αφετερου καταλαβαν, ερχομενοι σε επαφή με τους ευρωπαικους θεσμους, οτι αυτα ειναι μονο για ακαδημαικες συζητησεις. Οτι ειχαν αυταπάτες.

  Στη συνεχεια και με την αποχωρηση των Λαφαζανη κλπ. νομισαν οτι θα «ξεγελασουν» τους πιστωτες και οτι πλεον θα συνεργαζονται μαζί τους εποικοδομητικά, αλλά απο την αλλη δημιουργουσαν αυταπατες στον λαό με το αχρηστο δημοψηφισμα.
  Κατοπιν εστριψαν σε πολιτικες που πια καθοριζονταν απο τους πιστωτες και υπεγραψαν το 3ο μνημονιο.

  Και τελος ευρισκομενοι σε αδιεξοδο, ριχνουν ολο το βαρος τους στην αλλαγή του εκλογικου νομου με στοχο να εχουμε αφενος ακυβερνησία και αφετερου ελπιζοντες οτι παλι θα ψηφιστουν απο ενα μεγαλο μερος των ψηφοφορων της κεντροαριστερας, να βρεθουν παλι στο τιμονι της χωρας.

  Και ολα αυτά οταν η χωρα, η οικονομία, το επιπεδο διαβιωσης των πολιτών, συνεχως χειροτερευει.

  Ολο δε το παραμυθι οτι οι συριζανελ εγιναν αυτοματως σοσιαλδημοκρατες και συνεπως μπορουν να συνδιαλεγονται με τις αντιστοιχες ευρωπαικες δυναμεις της ΕΕ, ειναι τοσο εξωπραγματικό, που δυσκολα θα πεισουν οχι μονο τους ελληνες αλλά και τους ευρωπαιους.

  Οταν μεθοδευονταν τερατωδη πραγματα απο μια πολιτικη δυναμη, (βλ. σχεδιο Βαρουφακη-Γκαμπριελ) δεν ειναι δυνατόν να συνεχισει η ελληνικη κοινη γνωμη να πιστευει στις αεναες μεταλλαξεις των συριζανελ.

  Οση προσπαθεια και αν γινεται απο καποιες δεξιες δυναμεις (βλ. Καραμανλικη πτερυγα) που παντα ειχαν μια υπογεια αλληλουποστηριξη με το ΣΥΡΙΖΑ.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  Διορθωση Γκαλμπρεΐθ βεβαια

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s