Όταν ο Γιάνης συνωμοτούσε, ο Αλέξης κοιμόταν;

Επειδή οι συριζαίοι λένε ότι είναι «απίστευτες φαιδρότητες» αυτά που λέει ο  J. Galbraith ενώ ταυτόχρονα ο Τσίπρας λέει ότι φυσικά είχα δώσει εντολή για το σχέδιο Β, και επειδή το σχέδιο έχει μέσα τανκς και …πολυβόλα,  καλό είναι να μάθουμε την αλήθεια ώστε ο επόμενος που θα σκεφτεί τέτοια σχέδια να …ιδρώνει 

Liberal  /  Όταν ο Γιάνης συνωμοτούσε, ο Αλέξης κοιμόταν;  /  του Σάκη Μουμτζή

Στα δημοκρατικά πολιτεύματα την ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει στην χώρα την έχει ο εκλεγμένος πρωθυπουργός. Επειδή συνήθως συμβαίνει να είναι και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, όταν δημιουργείται κάποιο σημαντικό πρόβλημα στην διακυβέρνηση της χώρας, όλοι σπεύδουν να τον προστατεύσουν. Αναζητούν σε κάποιον υπουργό το εξιλαστήριο θύμα, την κομματική Ιφιγένεια.

Αυτό ακριβώς παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, αφού έγιναν γνωστές οι αποκαλύψεις του Γκαλμπραίηθ. Ένα πέπλο προστασίας καλύπτει τον Α.Τσίπρα και όλοι δαχτυλοδειχτούν τον Γ. Βαρουφάκη, ως υπεύθυνο του plan b. Αξιέπαινη η προσπάθεια τους αλλά ο Γιάνης σε ανύποπτο χρόνο είχε αποκαλύψει πως από τον Δεκέμβριο 2014 είχε πάρει εντολή από τον Α.Τσίπρα να εκπονήσει αυτό το εναλλακτικό σχέδιο.

Και είναι λογικό τέτοιας εκτάσεως επιχείρηση, που θα άλλαζε τον γεωστρατηγικό προσανατολισμό της χώρας, να είχε την έγκριση του πρωθυπουργού. Πρέπει δε να καταστεί σαφές πως όλος αυτός ο σχεδιασμός, αυτό που αποκλήθηκε plan b, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στα όρια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Για να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί τροφοδοσίας, ασφάλειας και αλλαγής νομίσματος, έπρεπε να παραβιασθούν άρθρα του Συντάγματος. Να γίνει δηλαδή αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε πραξικόπημα. Ενα ηλεκτρονικό πραξικόπημα με το γνωστό χακάρισμα των ΑΦΜ, αλλά και ένα παλαιάς κοπής πραξικόπημα, με τα τανκς στους δρόμους.

Οι πολιτικές ευθύνες για όλα αυτά που αποκαλύπτονται αφορούν πρωτίστως τον πρωθυπουργό. Και αν κάποια από αυτά ήταν εν σπέρματι γνωστά εδώ και μερικούς μήνες, το βιβλίο του Γκαλμπραίηθ μας δίνει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη τους. Έτσι, έχουμε την πλήρη εικόνα όχι μόνο των γεγονότων αλλά και την διανομή των ρόλων, άρα και τον επιμερισμό των ευθυνών.

Αλλά οι αυτόκλητοι προστάτες του Α.Τσίπρα τι υπονοούν όταν επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες στον Γ.Βαρουφάκη; μήπως εννοούν πως μαζί με τον Γκαλμπραίηθ και κάποιους άλλους, ενεργούσε εν αγνοία του πρωθυπουργού; Και αυτό τι σημαίνει; Υπέρ ποιου λειτουργούσε το plan b τότε; Τους κατηγορούν μήπως πως πρακτόρευαν συμφέροντα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που επεδίωκαν να πλήξουν καίρια την ευρωζώνη μέσω ενός μονομερούς Grexit; τα μισόλογα δεν έχουν θέση σε τόσο κρίσιμα θέματα.

Αλλά αναρωτήθηκε ο αναγνώστης γιατί έγιναν όλα αυτά που μαθαίνουμε σταγόνα-σταγόνα; γιατί εκπονήθηκαν τα εναλλακτικά σχέδια, γιατί η χώρα μετά από μια υπερσαραντάχρονη δημοκρατική πορεία βρέθηκε στο χείλος της συνταγματικής εκτροπής; Μα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είχε επενδύσει στην στρατηγική του αντιμνημονίου, είχε καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση σε ένα σημαντικό –το πλειοψηφικό- κομμάτι του Ελληνικού λαού πως υπάρχει μια άλλη πολιτική από αυτήν των Σαμαροβενιζέλων που μόνο αυτός την κατέχει και μπορεί να την εφαρμόσει. Συγχρόνως, λόγω της μαρξιστικής διαπαιδαγώγησης του σκληρού πυρήνα των στελεχών του, η επανάκτηση του εκδοτικού προνομίου νομίσματος ήταν  conditio sine qua non για το μοντέλο της οικονομίας  που οραματίζονταν.

Όταν λοιπόν διαπίστωσαν πως οι βασικές επιλογές τους δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, λόγω του συντριπτικού συσχετισμού δυνάμεων μέσα στην ευρωζώνη, σκέφτηκαν την εφαρμογή του plan b.Τι μεσολάβησε και δεν το ζήσαμε κι αυτό, θα το μάθουμε μάλλον αργότερα. Αλλά όλο το εφιαλτικό σενάριο έχει ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν καλό θα είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να κινήσει την διαδικασία για να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Κι εμείς περιμένουμε εξηγήσεις από τον Αλέξη. Μέχρι να τις δώσει, ισχύει το γνωστό: «συνένοχος ή βλάκας;»

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

11 Responses to Όταν ο Γιάνης συνωμοτούσε, ο Αλέξης κοιμόταν;

  1. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ασφαλως τον κ. Ν. Χατζηνικολάου δεν τον θεωρώ ως τον πλέον αξιόπιστο της εγχωρίου δημοσιογραφίας ούτε αδάμαντα μιντιακής πολιτικής εντιμότητας.
    ¨Είναι όμως αλήθεια (ό μη γένοιτο) αυτά που λέει (για συζήτηση plan b μεταξύ πολιτικών αρχηγών και του προσωρινού πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου;
    http://www.nooz.gr/greece/apokalupsi-plan-v-suzitise-kai-i-kuverisi-papadimou
    Αν είναι αλήθεια, τότε αυτό είναι ακόμη μια ένδειξη που υποστηρίζει την πάγια άποψη που έχω απο το 2011: Έχουμε να κάνουμε με αποτυχημένο κράτος, όχι απλά με αποτυχημένα Α ή Β κόμματα (αυτά είναι μόνον επιφαινόμενα της αποτυχημένης «μητρικής τους επιχείρησης», του βαθέος ελληνικού κράτους).

    ΥΓ: Προς αποφυγήν παρερμηνειών ιδεολογικού τύπου, την ίδια υπόθεση (αποτυχημένο κράτος) την ασπάζονται και αναλυτές με εντελώς διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις απο τις δικές μου – π.χ. ο Γιάννης Λούλης

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η δεξιος λέει:

    Mην ψάχνεις να βρεις συνενόχους εκεί που δεν υπάρχουν όπως ο Χατζηνικολάου.Αν θέλεις μια αλήθεια είναι αυτή.

    http://www.liberal.gr/arthro/63207/apopsi/a-zampoukas/o-isonlaossin-tha-stirize-to-praxikopima.html

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο κίνδυνος δεξιέ θα υπάρχει μέχρι να ξεκουμπιστούν από την εξουσία.

    Πόση σχέση έχει η νομεγκλατούρα της συριζικής εξουσίας με το «δημοκρατικό τόξο»; Ελάχιστη. 🙂

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η δεξιος λέει:

    Aυτοί τους έφτιαξαν με 40 χρόνια προπαγάνδα,μη νομίζεις.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Κινεζική παροιμία (με αφορμή το ταξίδι):
    «Όλα τα γουρούνια, άσπρα, ρόζ, μαύρα, μπλέ, λαχανί, ίδια φάτσα έχουν»

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η aftercrisis λέει:

    δεξιός,
    για όσα λέει στο άρθρο ο Α. Ζαμπούκας, σε τελευταία ανάλυση συμφωνώ. Αλλά μόνον σε τελευταία ανάλυση.
    Εξηγούμαι: Έχω γράψει πολλές φορές ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι μια καλή εγγύηση για δημοκρατία και ειρήνη στη χώρα μας. Δεν πιστεύω (ποτέ δεν πίστευα) στην ικανότητα και την προθυμία των εγχωριων ελίτ να περιφρουρήσουν αυτά τα δύο αγαθά.
    Σκεφτείτε μόνον τι θα κάνανε αυτοί οι τυχοδιώκτες και σαλταδόροι στην περίοδο 1992-2000, όταν έκαιγε το γιουγκοσλαβικό και το «σκοπιανό», άν είχαν ελεύθερα χέρια. Ευτυχώς για τους απλούς πολίτες, τα χέρια των σαλταδόρων ήταν δεμένα με τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
    Όσο για τον λαό – τους πολίτες – η πολιτική παιδεία του ήταν και είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αληθεύει το επιχείρημα του Ζαμπούκα ότι ούτε στη χούντα αντέδρασαν αρχικά οι πολλοί αρνητικά (πλην ολίγων «Λακεδαιμονίων») . Τώρα δε, συμβαίνει και σε «πολύ καλύτερες οικογένειες» να γίνονται πάλι ορισμένοι πολίτες τους ανεκτικοί σε νέους τύπους ολοκληρωτισμού. Γιατί όχι και εδώ, με τέτοια μακραίωνη προιστορία εθνικολαικισμού;
    ¨Ομως: Το γεγονός ότι η πολιτική παιδεία του ελληνικού λαου ήταν και είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, δεν οφείλεται σε επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα ούτε σε κάποιο «ελληνικό γονίδιο». Κοινωνικές, πολιτικές, πνευματικές και μιντιακές ελληνικές ελίτ το καλλιέργησαν, το διέδωσαν, το προπαγάνδισαν, το στερέωσαν, έκαναν το παν για να κάνουν τον λαό λειτουργικά αναλφάβητο στην πολιτική και να μείνει έτσι. Επί δεκαετίες, μετεμφυλιακά. Δεν το έκαναν για λόγους ιδεολογίας, αλλά πορτοφολιού.
    Και όντως, αυτές οι σκοταδιστικές και αντιδιαφωτιστικές κοινωνικές, πολιτικές, πνευματικές και μιντιακές ελληνικές ελίτ είχαν και «αριστερές» ή αριστερές συνιστώσες. Αλλά ο κύριος όγκος τους ήταν και είναι «άλλου χρώματος».

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αφτερ δεν ξεπλένονται με συμψηφισμούς 🙂 . Πάντα ονειρεύονταν ένα ωραίο ολοκληρωτικό μονοκομματικό καθεστώς οπότε το σενάριο Χ τους ανέβασε λίγο. Αν δεν φοβόνταν το …γκισντάνι, μπορεί να το επιχειρούσαν αλλά τους πήγε ένα ελαφρύ τσιρλιπιπομ και έκαναν πίσω. 🙂

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η aftercrisis λέει:

    σχο,
    δεν είναι θέμα συμψηφισμών. Η λογική που αναδίδουν οι «αριστερές» αφηγήσεις μελών της Βαρουφάκειας ομάδας για στρατιωτικά και αστυνομικά μέτρα «περιφρούρησης του εθνικού νομίσματος» (με τη βρώμα στρατιωτικού άρβυλου και την essence «εθνικής επανάστασης») μου θυμίζουν ακριβώς αφηγήσεις άλλων το 1995 («να μπουκάρουμε στα Σκόπια», «σύνορα με τη Σερβία»), και στελεχών κοινοβουλευτικών κομμάτων τότε – και μετά – και όχι μόνον ακροδεξιών φρικιών.
    Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ντρέπεται για τον ρητορικό «λαïκο»φασισμό που έθρεψε μέσα του. Αλλά αυτή η ρητορεία δεν είναι εξαίρεση, φοβάμαι ότι είναι και κανόνας στο αποτυχημένο κομματικό σύστημα μας (εξαιρώ μόνον την περίοδο δικυβέρνησης Σημίτη). Ειναι βαθειά η ρίζα του Ιεσσαί . 🙂

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    (Από το άρθρο του Ζαμπούκα προς το οποίο παραπέμπει ο δεξιός)

    «Για όσους έχουν καθαρή μνήμη θα θυμούνται ή θα έχουν διαβάσει ότι τα τανκς των Συνταγματαρχών δεν ενόχλησαν και πολλούς Αθηναίους. Ούτε στο πραξικόπημα ούτε και στην διάρκεια της Δικτατορίας. Για να μη μιλήσουμε για την ελληνική επαρχία που πανηγύριζε!»

    Αυτά που γράφει ο Ζαμπούκας είναι οι γνωστές μαλακίες που γράφουν πολλοί οι οποίοι έμμεσα προσπαθούν να δικαιολογήσουν την δικτατορική εκτροπή του ’67.

    Όχι κ. Ζαμπούκα, δεν τα ξέρετε καλά. Ακριβώς επειδή υπάρχουμε και πολλοί που έχουμε διαβάσει πολύ για εκείνη την περίοδο καθόλου δεν είναι όπως τα λέτε. Τους Αθηναίους αλλά και πολλούς άλλους στα υπόλοιπα αστικά κέντρα τους ενόχλησαν τα τεθωρακισμένα της δικτατορίας, και πολύ. Αλλά, ξέρετε κ. Ζαμπούκα, όταν γνωρίζεις πως απέναντί σου έχεις γκάνγκστερ με στολές που δεν θα διστάσουν ουτε στιγμή να ανοιξουν πυρ εναντίον σου θα το σκεφτείς παρα πολύ πριν πάρεις την απόφαση να κατέβεις στο δρόμο για να αντιπαρατεθείς μαζί τους.

    Και οσο για την επαρχία πάλι λέτε ανοησίες – εξαιρέσει λίγω σκληροπυρηνικών της δεξιάς κανένας άλλος δεν «πανηγύριζε», όπως τελείως ψευδώς ισχυρίζεστε. Παραβλέπετε βέβαια και το γεγονός ότι ακριβώς επειδή οι κοινωνίες ήταν πολύ πιο μικρές, πολύ πιο κλειστές, ήταν και πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν οι όποιοι αντιφρονούντες από τους ανθρώπους του καθεστώτος και τους υποστηρικτές του μέσα στις τοπικές κοινότητες. Οι ρουφιάνοι δεν χρειάζονταν να είναι πολλοί, απλά να μην είναι γνωστοί, ώστε να απλωθεί η καχυποψία σε όλη την κοινότητα και έτσι να κάνει τους πάντες πρόθυμους να παριστάνουν τους υποστηρικτές, εαν ήθελαν να αποφύγουν τα χειρότερα.

    Και αν δεν είσασταν χονδροειδώς ανιστόρητος και άσχετος θα γνωρίζατε βέβαια πως η δικτατορία, εκτός από τους αριστερούς κυνήγησε επίσης πολλούς κεντρώους αλλά και αρκετούς δεξιούς, και γενικότερα όποιον εναντιώνονταν στην θέλησή της, και ανεξάρτητα από τα όποια πολιτικά φρονήματά του.

    Ανήκετε σε αυτή την κατηγορία άσχετων που την έλλειψη αντίστασης σε ένα σκληρό δικτατορικό καθεστώς την εκλαμβανετε περίπου ως αποδοχή αυτού του καθεστώτος, χωρίς ποτέ βέβαια να κάνετε την απλή σκέψη (εντάξει, ίσως για εσάς να μην είναι τόσο απλή) ότι η προοπτική της οξείας καταστολής, που αυτό το καθεστώς ήταν διατεθειμένο να εξαπολύσει εναντίον κάθε ενάντιου σε αυτό, σίγουρα επιδρούσε άκρως ανασταλτικά σε κάθε επιθυμία για μία πιο ενεργητική εναντιωσή σε αυτό.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η zepos λέει:

    Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσιου προς ιδιώτες εκτινάχτηκαν στα ύψη..Κάποια χρήματα της τελευταίας δόσης που πήρε ο θίασος, έπρεπε να πάνε σε αυτές τις πληρωμές και μας είχαν πρήξει οτι θα «βρέξει εκατομμύρια» προς την αγορά..
    Κάποιοι από την κοιμώμενη αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι ΑΛΕΡΤ γιατί δεν έχει πληρωθεί ΤΙΠΟΤΑ… Ρε μπας και πάνε σε νέες προσλήψεις ημετέρων; Το κοιτάει κανείς;

    Οικονομικό Επιμελητήριο: Η κυβέρνηση να αποπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις της στους ιδιώτες
    http://www.iefimerida.gr/news/276869/oikonomiko-epimelitirio-i-kyvernisi-na-apoplirosei-amesa-tis-ypohreoseis-tis-stoys

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Ενη λέει:

    «Για όσους έχουν καθαρή μνήμη θα θυμούνται ή θα έχουν διαβάσει ότι τα τανκς των Συνταγματαρχών δεν ενόχλησαν και πολλούς Αθηναίους. Ούτε στο πραξικόπημα ούτε και στην διάρκεια της Δικτατορίας. Για να μη μιλήσουμε για την ελληνική επαρχία που πανηγύριζε! »

    κ. Ζαμπουκα, ειστε εντελως αστοιχειωτος σχετικά με την περιοδο εκεινη της χουντας των συνταγματαρχων.
    Να ενημερωνεστε πρωτα και μετα να γραφετε για ιστορικά γεγονοτα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.