Σ. Θεοδωράκης: Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη

Liberal  /  Σ. Θεοδωράκης: Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη

Απόσπασμα από τις σημειώσεις του μετά την 8ώρη σύσκεψη των αρχηγών, την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος του 2015, ανάρτησε στο facebook o επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Με τίτλο «Πώς έγινε το όχι – ναι!», ο Σ. Θεοδωράκης γράφει:

«Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Ο Τσίπρας όχι και σε πολύ καλή κατάσταση επαναλάμβανε τα γνωστά κλισέ . Λες και μιλούσε σε κομματική σύναξη. Ο Μεϊμαράκης του έκανε επιθέσεις. Αυτός απαντούσε χωρίς όρεξη και χωρίς σιγουριά. Κάποια στιγμή είπα: «Αν θέλετε να πει ο καθένας τη δική του ιστορία ας το κάνουμε, αλλά η Ευρώπη περιμένει ένα ‘’ναι’’ ή ένα «όχι»». Ο Καμμένος πήγε να αντιδράσει του στιλ «δε θα μας πει εμάς η Ευρώπη».

Κοίταξε τον Τσίπρα περιμένοντας κάποια επιδοκιμασία αλλά αυτός είχε σκυμμένο το κεφάλι. Λέω ξανά: «Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Να φύγουν οι πρακτικογράφοι και να μιλήσουμε καθαρά. Η χώρα καταρρέει. Δεν θα πληρωθούν μισθοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη».

Ο ΠτΔ ανακοινώνει ότι πρέπει να μιλήσει με τον πρόεδρο Ολάντ και να του πει «αν υπάρχει συμφωνία των αρχηγών». Τελικά όλοι συμφωνούν να φύγουν οι πρακτικογράφοι. «Να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να πάμε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες», προτείνει ο Καμμένος. Χαμογελάμε.

Αρχίζουμε να μιλάμε ουσιαστικά. Τι περιθώρια έχουμε να κρατηθούμε στην Ευρώπη; Μεϊμαράκης και Γεννηματά θέλουν να το σκεφθούν αν θα συνυπογράψουν κοινό ανακοινωθέν. Μετά από πολλά διαλείμματα και συνεχείς διαβουλεύσεις, συμφωνούμε να βγάλουμε ένα κείμενο με τις υπογραφές όλων (εκτός του Κουτσούμπα βέβαια). Στην αρχή πήγε να υπαγορεύσει κάτι ο Τσίπρας. Τον σταματάμε και του εξηγούμε ότι πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο «ναι» και όχι μισόλογα.

Διαβάζω ένα σκελετό που έχω ετοιμάσει στο διάλειμμα. Ο ΠτΔ είχε και αυτός τις δικές του σημειώσεις. Οι αρχηγοί αρχίζουν τις προσθαφαιρέσεις. Σε λίγες ώρες ήταν έτοιμο το κείμενο που έκανε το «όχι» του Τσίπρα «ναι». Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη».

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

12 Responses to Σ. Θεοδωράκης: Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη

  1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Τι περίμενε δηλαδή Ο Θεοδωράκης, τον Τσίπρα γονατιστό να ζητά συγγνώμη; Στη σύσκεψη αυτή, όλοι πλην Κουτσιούμπα είχαν προσέλθει με στόχο τη συνεννόηση και το μόνο πρόβλημα ήταν να βρεθεί η κοινή γλώσσα. Έ με λίγη προσπάθεια βρέθηκε και αυτό θα συνέβαινε και χωρίς το Σταύρακα.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η zepos λέει:

    » Να φύγουν οι πρακτικογράφοι και να μιλήσουμε καθαρά»

    Δυστυχώς για τον τελεως άπειρο Θεοδωράκη, η παραπάνω αίτησή του στο Σ.Αρχηγών ακυρώνει στην ουσία οτιδήποτε προσπαθεί να επικοινωνήσει πλέον..
    Κανείς δεν πρόκειται να μάθει την ιστορική αλήθεια. Ο καθένας θα έχει να πει κάτι αλλά ποτέ τι ακριβώς ειπώθηκε..Μάλιστα κατά την γνώμη μου, η ενέργειά του να δημοσιοποιήσει το δικό του «αφήγημα» ..πρώτος.. τον εκθέτει σε απαντήσεις διάψευσης..

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν κάτι αξίζει κάτι να προσεχθεί από την περιγραφή Θεοδωράκη, είναι η τραγική φάση που βρέθηκε ο Τσίπρας, λόγω αυτών που έκανε.

    Στην ουσία τα έδωσε όλα, για να πάρει την ψήφο των κομμάτων στην κωλοτούμπα της απελπισίας όταν τον είχαν ζώσει τα φίδια για την τύχη του.

    Για να πεί ένα μήνα μετά, «ή αυτοί οι εμείς»

    Νομίζω ότι με τα δεινά που έχει προκαλέσει διεκδικεί επάξια μια από τις πιο μαύρες σελίδες της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Ας του ευχηθούμε καλά ξεκουμπίδια και να τον βλέπουμε σπανίως.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η zepos λέει:

    Θυμάμαι – με θλίψη – αγαπητέ σχολιαστή, το πανηγυρικό κλίμα τότε στην καλύβα..με τα απανωτά γκάλοπ που έδιναν στον θίασο ποσοστά δικτατορίας από τους σχολιαστές-επισκέπτες τότε. Ήμουν μειοψηφία και δυστυχώς επαληθεύτηκαν τα χειρότερά μου φαντάσματα..

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Για να τα θυμόμαστε όλα:
    Οι υπνοβάτες και ο βαρώνος Μινχάουζεν – πολιτικό λάθος και σωστό δημοψήφισμα
    (28.6.2015, έξι μέρες πριν το δημοψήφισμα, μόλις είχε αναγγελθεί)
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2015/06/blog-post_28.html
    Χωρίς δημοψήφισμα δεν θα είχε γίνει η τριπλή κωλοτούμπα. Χωρίς κωλοτούμπα θα είχαμε – ακόμη – Παναγιώταρο – Ριφιφή στο Νομισματοκοπείο, τον Βαρουφάκη του Λάμοντ, τη Ζωή την Ταπεινόφραονα, τον Σαμαρά αρχηγό της ΝΔ και άλλα κόλπα
    Μπρρρρ, καλύτερα στα Καρπάθια και να αιμοδοτώ ….

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    «Ένας χρόνος από το μεγαλειώδες ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015»

    Γυριζω απο το χωριο μου στην πολη το απογευμα,χωρις να εχω καποιο συγκεκριμενη αισθηση για το τι θα βγει
    μετα απο την βδομαδα – και τι βδομαδα… – που ειχε περασει, και μονο οτι επιτελους εγινε και ηταν πισω μας αυτο το δημοψηφισμα, ηταν μια ανακουφιση
    «επιτελους ας γινει οτι ειναι να γινει να τελειωνουμε»
    και φυσικα δεν θα παραξενεψει κανενα εδω αν πω οτι ειχα μια ελπιδα οτι θα ξεφορτωθουμε επιτελους τον τσιπρα και την παρεα του 😉 😀

    ακουγοντας τις πρωτες προβλεψεις …προσγειωθηκα στην πραγματικοτητα και ,η αληθεια, βλεποντας τα αποτελεσματα αργοτερα, παραξενευτηκα
    δεν το περιμενα σε τετοια εκταση
    χανια πανω απο 72% το οχι
    «οπα, τι γινεται εδω ρε παιδια?» 🙂

    Περιμενω να δω λοιπον τη συνεχεια,δηλωσεις επι δηλωσεων και αερολογιας το αναγνωσμα
    γενικα ειμαι περιεργος να δω πως στην ευχη θα εξελιχτει αυτη η κατασταση
    τι στην ευχη εχουν στο μυαλο τους αραγε ο τσιπρας και οι αλλοι εκει?
    θα τραβηξουν την κατασταση στα ακρα?
    οι ξενοι εχω πειστει οτι θα αντιδρασουν παγωμενα και εμμενοντας
    εμεις τι θα κανουμε?

    Εν μεσω λοιπον διθυραμβικων και επαναστατικων δηλωσεων,τσιτατων, γλεντιου και χορων, περιμενω να κανει δηλωσεις ο τσιπρας
    κοιταω και τι βλεπω?
    αντι να δω καποιον χαρουμενο και ικανοποιημενο που εχει περασει η γραμμη που ..υποστηριζε, εμφανιστηκε μια μεγαλη παρασκευη, ενας επιταφιος
    ενας ανθρωπος σφιγμενος, κουρασμενος, συνοφρυωμενος, χωρις χαμογελο, που μιλουσε σχεδον μηχανικα
    οχι χαρουμενος για τη νικη του δεν ηταν αλλα εδειχνε σα να ειχε πλακωθει με καποιον πριν βγει στην τηλεοραση…
    πραγμα που εκ των υστερων μαθαμε οτι μορει και να εγινε
    σιγουρα με το βαρουφακη του υπεροχου …συννεφου που το εσπρωχναν οι ανεμοι της νικης – ή καπως ετσι τελοσπαντων τα ελεγε ο ποιητης Γιανης – και του κλιματος ηττοπαθειας
    και υποθετω και με αλλους και …αλλες

    Βλεποντας τον λοιπον..
    ανακουφιστηκα και συνειδητοποιησα οτι δεν θα οδηγηθουμε στα ακρα

    ( καποιος αλλος θα το ελεγε αλλιως: καταλαβα οτι μαλλον θα εκανε και αυτος κωλοτουμπα… 🙂 )

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Και η εξαιρετικη ανακοινωση του συριζα για το «so called» ιουλιανο δημοψηφισμα
    ετσι για το αρχειο..

    05/07/2016
    Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο περσινό δημοψήφισμα

    Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μεγάλο ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015.

    Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Είπε ΌΧΙ στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στην εκστρατεία τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από όλο το εγχώριο και διεθνές σύστημα.

    Με το ΟΧΙ του ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Με το ΟΧΙ ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε ότι η εμμονική προσήλωση στους αριθμούς, την ώρα που οι λαοί υποφέρουν, συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη. Μια προειδοποίηση που, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται σήμερα με το brexit, αλλά και την άνοδο των εθνικισμών.

    Κάποιοι μίσησαν το ΟΧΙ. Επιθυμούσαν να έρθει μια καταστροφή που ποτέ δεν ήρθε για να δικαιώσουν το δικό τους «ναι σε όλα». Μένουν στην Ιστορία με το δικό τους «γκρίζο» τρόπο. Ως φορείς των πιο ακραίων πολιτικών στην οικονομία και την κοινωνία, ως εκείνοι που είχαν δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, πλήρη άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία και εξωφρενικά πλεονάσματα τα οποία και ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε ότι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να βγουν.

    Το ΟΧΙ έχει μείνει στην Ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή. Με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που ακολούθησαν άνοιξε ο δρόμος για μια διαφορετική πολιτική, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνικό πρόσημο, δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς αγγλικό δίκαιο, χωρίς τα δυσθεώρητα πλεονάσματα στα οποία είχαν δεσμευτεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    Έχουμε μπροστά μας και άλλες μεγάλες μάχες και αγώνες, που μόνο με αποφασιστικότητα μπορούμε να δώσουμε και θα νικήσουμε.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Μητσο
    (με αφορμη την αρχη του βιντεο που εβαλες)

    Καποτε στα πανεπιστημιακα χρονια βλεπαμε με παρεα το φαιναλ φορ στο μπασκετ- τελ αβιβ (1994)
    στον τελικο επαιζε ολυμπιακος- μπανταλονα
    το τελευταιο επταλεπτο ο ολυμπιακος δεν μπορουσε να βαλει ποντο και ενας απο κει βλεποντας τον (παιχτη του ολυμπιακου) ζαρκο πασπαλι να αστοχει ….συνεχεια σε σουτ και βολες ειχε πει μετα απο ….ακομα μια αστοχη βολη, αγανακτισμενος ο ανθρωπος
    » ρε ζαρκο σε εχει βαρεθει η ψυχη μου»

    Ε, εκει πηγε το μυαλο μου ,ακουγοντας τα 30 πρωτα δευτερολεπτα της συνεντευξης που εβαλες την πομπωδη εισαγωγη της βαλαβανη :

    «Χθες ηταν επετειος της πιο μεγαλης αγωνιστικης παρακαταθηκης της μεταπολιτευσης,του 62% που εδωσε….»

    Τους εχουν βαρεθει και τα μαρμαρα πλεον τους αγωνιστες της γενιας του πολυτεχνειου και της μεταπολιτευσης το 2016
    αλλιως ξεκινησε το πραγμα αλλιως κατεληξε
    ισως η χειροτερη γενια (συγνωμη ΑΦ και ..λοιποι 🙂 ) απο ιδρυσεως ελληνικου κρατους ετσι οπως κατεληξε
    φροντισε πρωτα απο ολα για την δικη της καλοπεραση,τις συνταξεις, τα εφαπαξ, το χωσιμο στο δημοσιο,και αδιαφορησε για τα ελλειματα, το χρεος,και τις νεοτερες γενιες, φορτωνοντας τες με απιστευτες υποχρεωσεις
    διαλυσε την οικονομια, διαλυσε την παιδεια και τα πανεπιστημια, διαλυσε το περιβαλλον και μερικοι μαλιστα ζητανε και τα ρεστα κουνωντας το δαχτυλο στη νεα γενια με το 50 % ανεργια οτι δεν ειναι αρκετα επαναστατες και αγωνιστες..

    ε,αρκει πια

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η nikiplos λέει:

    Καλησπέρα…

    Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι χωρίς ειδικό πλάνο (Β, Γ, Δ, Χ κοκ), η χώρα μας θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωζώνη χωρίς να γίνει της πουτάνας? Το ότι αποφάσισαν την ύστατη στιγμή να μείνουν είναι κάτι που στο μέλλον θα το αναθεωρήσουμε πολλές φορές σαν καλό ή κακό. Άλλωστε οι ρετροσπεκτίβες δεν έχουν καμία αξία, είναι μόνο για να μπουρδολογούμε και να λέμε ότι γράφουμε … ιστορία…

    Εγώ προσωπικά, εξακολουθώ να πιστεύω πως η χώρα συνεχίζει το ίδιο σπιράλ θανάτου (οριστικού και χωρίς περιστροφές) που μπήκε το 2009… χωρίς κομματικές εμπάθειες, θεολογικές προσεγγίσεις και … τυμπανοκρουσίες…

    Ως προς τους λάτρες του παλαιού και ορέου… Μην προαλείφεστε, γιατί η Ιστορία έχει διδάξει ότι λατρεύει τα απρόοπτα κι απρόβλεπτα… 🙂

    Μου αρέσει!

  11. nikiplos ο σοφος 🙂

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η nikiplos λέει:

    ποσώς φίλτατε… απλά προσπαθώ να βλέπω χωρίς πάθη την πραγματικότητα… 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.