«Γύπες» πάνω από τις τράπεζες

Νομίζω ότι η εξεταστική επιτροπή για το ξεπούλημα των Τραπεζών μπιρ παρά, σε γύπες θα ήταν δίκαιη κατάληξη για αυτούς που χαντάκωσαν το εθνικό συμφέρον

Protagon  /   «Γύπες» πάνω από τις τράπεζες  / Protagon Team
Το fund του δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον, ελέγχει ήδη το 10% της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας. Ομως θέλει περισσότερα – Ποιος είναι ο αμερικανός επενδυτής – κροίσος και σε τι αποβλέπει ο ανελέητος υπόγειος πόλεμος με έπαθλο τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων»

Οταν τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τζον Πόλσον έκανε τις περίφημες δηλώσεις για τις επενδύσεις του σε Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank κανείς δεν περίμενε τα όσα θα ακολουθήσουν. Για την ακρίβεια όχι κανείς, οι περισσότεροι. Γιατί υπήρχαν και κάποιοι που από τότε είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχαν σημάνει συναγερμό. Εστω κι αν οι… σειρήνες δεν ακούστηκαν από αυτούς που έπρεπε, από αυτούς που ορίζουν με τις αποφάσεις τους το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα.

Ο αμερικανός επενδυτής δεν είναι ένας απλός, ένας τυχαίος παίκτης της αγοράς. Είναι από τους βασικότερους παίκτες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και είναι αυτός που με τις αποφάσεις του και τις ενέργειές του μπορεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρα τραπεζικά συστήματα σε κατά τόπους χώρες. Και το ίδιο προσπαθεί να κάνει και τώρα, με φόντο το ελληνικό τοπίο και τη μεγαλύτερη τράπεζα σε αυτό.

Ο Πόλσον προσπαθεί να ελέγξει την Τράπεζα Πειραιώς. Και το κάνει αυτό όχι γιατί ξαφνικά ενδιαφέρθηκε για το μάνατζμεντ της, αλλά γιατί υπάρχει η -όχι και τόσο κρυφή- επιθυμία του να ελέγξει τα κόκκινα δάνεια που έχει στην κατοχή της η τράπεζα. Με πρόσχημα -και αφορμή- την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, ο Πόλσον θέλει να μπλοκάρει καταστάσεις και εξελίξεις και να διαμορφώσει εκείνο το τοπίο και εκείνες τις συνθήκες, ώστε να βάλει σε θέσεις-κλειδιά τους ανθρώπους τους οποίους ο ίδιος εμπιστεύεται και -προφανώς- ελέγχει.

Οι προηγούμενες ημέρες ήταν έντονες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς είχε καταλήξει στο πρόσωπο του Χρήστου Παπαδόπουλου ως το ιδανικό για να αναλάβει τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν συγκληθεί το ΔΣ και ανάψει και τυπικά το «πράσινο φως», o SSM -ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας- άλλαξε τα δεδομένα. Ο SSM (Single Supervisory Mechanism) είναι ο μηχανισμός εκείνος ο οποίος επιβλέπει τις τράπεζες και τις επιδόσεις τους και ο οποίος αναφέρεται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ο SSM απέσυρε -όπως λένε όλες οι πλευρές- την έγκριση που είχε δώσει στην τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε επιλεγεί ύστερα από πολύμηνη διεθνή διαδικασία και ο οποίος μέχρι πριν από λίγες ώρες πληρούσε όλα τα κριτήρια που είχαν θέσεις από τον SSM. Και, ξαφνικά, έφτασε να μην έχει όλα τα προσόντα, ή τουλάχιστον έτσι θέλουν κάποιοι να τον παρουσιάσουν.

Πηγές της αγοράς βλέπουν πίσω από τη συγκεκριμένη εξέλιξη την προσπάθεια να ελέγξει την τράπεζα Πειραιώς και ταυτόχρονα τα «κόκκινα δάνεια» το hedge fund που διευθύνει ο Τζον Πόλσον. Συμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κερδοσκοπικό fund που ελέγχει το 10% της τράπεζας είχε εναντιωθεί στη διαδικασία επιλογής και την υπονόμευσε επειδή επιθυμεί να τοποθετήσει πρόσωπο της αποκλειστικής επιλογής του, προφανώς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου είχε συμφωνήσει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Κάτι που ήταν απόλυτα αναμενόμενο, αφού ο κύπριος τραπεζίτης έχει διεθνή καριέρα σε μεγάλους οργανισμούς. Μετά την KPMG ήρθε η μεταγραφή του στην Standard Chartered και έγινε παγκόσμιος επικεφαλής των χρηματοοικονομικών ινστιτούτων του ομίλου από το 2006 μέχρι και το 2010, όταν και ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το Πακιστάν.

Η  διαδικασία επιλογής του κράτησε αρκετούς μήνες και έγινε με όλα τα διεθνή πρότυπα, κάτι που προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Ο διεθνής συμβουλευτικός οίκος Egon Zehnder κλήθηκε να αξιολογήσει τους υποψήφιους που προτάθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, τόσο από την εγχώρια, όσο και από τη διεθνή αγορά. Η επιλογή του διεθνούς διαγωνισμού σκόπευε στη διασφάλιση της διαφάνειας για την εξεύρεση της πιο αξιόπιστης λύσης για τον αντικαταστάτη του κ. Θωμόπουλου.

Ουσιαστικά, έχουμε επισήμως μια ματαίωση της ανάδειξης ενός νέου διευθύνοντος συμβούλου. Αλλά ανεπισήμως πρόκειται για μία τεράστια παρτίδα πόκερ με εξαιρετικά σκιώδες παρασκήνιο παρεμβάσεων, οι οποίες επηρεάζουν την αυτονομία των ελληνικών τραπεζών, ως απόρροια της στήριξής τους μέσω της ανακεφαλαιοποίησης.

Και ποιον θέλει στη θέση του ο Τζον Πόλσον; Τον Ανθιμο Θωμόπουλο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της αγοράς. Τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, δηλαδή, για την απομάκρυνση του οποίου είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του στο τέλος του περασμένου έτους. Οπως σημείωνε σε ρεπορτάζ της εποχής το Bloomberg, ο Πόλσον έστειλε επιστολή στο ΤΧΣ, στην οποία αναφέρει ότι επένδυσε στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, «κατανοώντας ότι ο κ. Θωμόπουλος θα παρέμενε CEO της τράπεζας». Μάλιστα, τον χαρακτήρισε απόλυτα ικανό να διοικήσει έναν τόσο μεγάλο οργανισμό.

Το «αρπακτικό» από την Αμερική

Η καριέρα του Πόλσον είναι γεμάτη μεγάλες επιτυχίες, παταγώδεις αποτυχίες, τις οποίες όμως πάντα προσπαθούσε να μετατρέψει σε όφελός του.

Ο 60χρονος Πόλσον πόνταρε το 2007 στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ και κέρδισε 5 δισεκατομμύρια δολάρια, «τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Wall Street», σύμφωνα με τους New York Times. Το περιοδικό Forbes αποτίμησε την περιουσία του στα 13,5 δισ. δολάρια, τοποθετώντας τον στο Νο 80 της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Από την άλλη ο Πόλσον στοιχημάτισε χωρίς επιτυχία στη διάλυση της ευρωζώνης και στην ελληνική χρεοκοπία μέσω CDS, αλλά στη συνέχεια αναζήτησε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το 2013 ο αμερικανός επενδυτής συμμετείχε σε συνάντηση επενδυτικών σχημάτων και τραπεζών, την οποία είχε οργανώσει ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη Νέα Υόρκη για την προβολή επενδυτικών ευκαιριών με αφορμή την τότε επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος είναι πρόεδρος του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Paulson & Co, το οποίο ελέγχει σήμερα περί το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το 7,32% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank – σύμφωνα με το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου, πλην αυτών του ΤΧΣ – και το 9,99% της ΕΥΔΑΠ. H Paulson & Co είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον κλάδο, και εμφανίζεται να διαχειρίζεται κεφάλαια 22 δισ. δολαρίων.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι το δυναμικό «μπάσιμο» που έκανε ο Πόλσον πέρυσι κατά βάση είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα στοιχεία στην όλη διαδικασία των ανακεφαλαιοποιήσεων, αλλά και για την πορεία της οικονομίας γενικότερα. Λογικό, κανείς δεν θεωρεί χαζό κάποιον που ποντάρει τόσα πολλά χρήματα.

Ο καημός για τα κόκκινα δάνεια

Τι σημαίνουν, όμως, όλα τα παραπάνω; Γιατί είναι ιδιαιτέρως σημαντικά; Πολύ απλά γιατί από την έκβαση της υπόθεσης θα εξαρτηθούν πολλά. Ακόμη και η τύχη πολλών επιχειρηματικών κλάδων. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει το συγκεκριμένο fund να  επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας για να διαχειριστεί με τον δικό του τρόπο τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, εγείρονται σοβαρές ανησυχίες γενικότερα για το εγχείρημα και για το μέλλον διάφορων επιχειρηματικών κλάδων. Πρόκειται για τους κλάδους που ασφυκτιούν λόγω των «κόκκινων» δανείων και ανησυχούν για το βαθμό εμπλοκής των ξένων funds στην εξυγίανση και αναβίωσή τους.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

9 Responses to «Γύπες» πάνω από τις τράπεζες

 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  Δηλαδή, σχο, το «δια ταύτα» μετά την αφήγηση (που μπορεί να στέκει, μπορεί και όχι) δεν είναι κάτι για το μπουρδέλο που λέγεται «τραπεζικό σύστημα» αλλά εξεταστική επιτροπή – και μετά τετράκις εις θάνατον και ισόβια για τους συριζαίους!

  Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεν μου καίγεται μία, δείχνω την ίδια αδιαφορία για το μέλλον των συριζαίων με αυτή που δείχνουν οι συριζαίοι για μένα. 🙂

  Στην εξεταστική επιτροπή, μαζί με τους πολιτικούς πρέπει να δώσει λόγο και ο Στουρνάρας. Και όσοι άλλοι οδήγησαν στο να πουληθούν οι τράπεζες για ένα πιάτο φακές στους …Γύπες

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η δεξιος λέει:

  Δηλαδή να γίνει μια εξεταστική επιτροπή για να δούμε πως πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες οδηγήθηκαν σε capital controls και χρειάσθηκε νέα ανακεφαλαιοποίηση.
  Ένας από τους λόγους του νέου εκλογικού νόμου είναι να αποτρέψει μια παρόμοια έρευνα.Προς το παρόν μάλλον θα πάρουν πόδι πολλοί από τις διοικήσεις των τραπεζών.

  http://www.kathimerini.gr/865954/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/to-elleimma-empistosynhs-krata-thn-oikonomia-ka8hlwmenh-sthn-yfesh

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η zepos λέει:

  Πάμε πάλι πολιτιστική επανάσταση;

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η zepos λέει:

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Ενη λέει:

  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 12:48
  Οταν ο ήλιος ανέτειλε, αλλά οι τράπεζες δεν άνοιξαν
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

  Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 συνέβη κάτι που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης είχε χαρακτηρίσει τόσο πιθανό να συμβεί «όσο να μην ανατείλει αύριο ο ήλιος». Αν και ο ήλιος ανέτειλε κανονικά, στις 06.05, ωστόσο οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές. Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση επιβλήθηκε ειδική τραπεζική αργία για 20 ημέρες και περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων.

  Η επιβολή των capital controls έγινε με το τυπικό μοτίβο Βαρουφάκη. Μιλώντας σε κάποιο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξέταζε την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και το κλείσιμο των τραπεζών. Οταν το θέμα έγινε γνωστό στην Ελλάδα, το διέψευσε και κατόπιν είπε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την επιβολή περιορισμών. Λίγες ώρες μετά, υπογραφόταν το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

  Τα capital controls αποτέλεσαν την κατάληξη της περίφημης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για το «σκίσιμο των μνημονίων», την κατάργηση της «εξωθεσμικής τρόικας», τη «διαγραφή του χρέους», τον «τερματισμό της λιτότητας», την «αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπης» κ.ά. Μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διακατεχόταν από μια μεσσιανική αντίληψη ότι μπορεί να αλλάξει τα πάντα, ποντάροντας τα πάντα στην τουλάχιστον αμφιλεγόμενη άποψη ότι «στο τέλος θα μας δώσουν τα λεφτά γιατί δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε την Ευρωζώνη (Αλέκος Φλαμπουράρης, 9-4-2015)». Ο καιρός περνούσε και η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταφερόταν από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα. Ετσι περίπου 5 μήνες μετά τις εκλογές, συμφωνία δεν υπήρχε, οι καταθέσεις μειώνονταν με ταχύτητα (χάθηκαν 45 δισ. σε λίγους μήνες) και η ανησυχία για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κυριαρχούσε. Τον Ιούνιο παγιδευμένη στις αυταπάτες της η κυβέρνηση επιχείρησε να παίξει το τελευταίο της χαρτί: το χαρτί της ρήξης! Ο πρωθυπουργός μιλώντας στις 16 Ιουνίου σημείωσε ότι «η εμμονή των θεσμών σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει πασιφανώς αποτύχει» είναι πιθανό πως «εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες καθώς και ένα πολιτικό σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού», και άφησε ανοιχτή την προοπτική ρήξης σημειώνοντας ότι «χωρίς καμία απολύτως ρύθμιση του χρέους, δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση».

  Το φλερτ με την καταστροφή προκάλεσε την παρέμβαση της ΤτΕ και στις 17 Ιουνίου προειδοποίησε ότι «η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ και –πιθανότατα– από την Ε.Ε.». Και ενώ η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας, στις 19 Ιουνίου ο πρωθυπουργός ταξίδεψε για δεύτερη φορά στη Ρωσία όπου προχώρησε σε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη τοποθέτηση-προαναγγελία ρήξης. «Ολοι το γνωρίζετε τώρα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας.

  Αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φτάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια».

  Ωρες μόνο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα πραγματοποιώντας μια εξαιρετικά απειλητική δήλωση-τελεσίγραφο: «Δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό. Στόχος της συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεών μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση».

  Λύση δεν υπήρξε. Την Παρασκευή 26 Ιουνίου ήταν η τελευταία ημέρα που οι τράπεζες λειτούργησαν κανονικά. Το απόγευμα της 26ης Ιουνίου έληξε η διορία της Ε.Ε. προς την ελληνική πλευρά για την αποδοχή της πρότασής της και αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός προχώρησε στην προκήρυξη δημοψηφίσματος για την 5η Ιουλίου. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ ενημέρωνε ότι διακόπτει την υποστήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Κάπως έτσι τα capital controls μπήκαν στη ζωή μας.

  Η επιστροφή στην ύφεση
  Χωρίς χρονοδιάγραμμα για άρση των περιορισμών

  Εναν χρόνο μετά την επιβολή των capital controls, τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στις τράπεζες παραμένουν τεράστια. Η χώρα βρίσκεται καθηλωμένη σε κατάσταση μηχανικής υποστήριξης. Το χειρότερο όλων είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει ορατότητα, πολύ περισσότερο χρονοδιάγραμμα, για το πότε θα αποσυρθούν τα capital controls. Και όπως υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, είναι αστεία η κουβέντα για την προσέλκυση μεγάλων ξένων άμεσων επενδύσεων, καταθέσεων και επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη όσο παραμένουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

  Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η περιβόητη «γενναία διαπραγμάτευση» είχε ένα κόστος: τα 86 δισ. του 3ου μνημονίου και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, που επιβλήθηκαν μετά την εκροή 45 δισ. σε καταθέσεις. Στην πραγματικότητα το κόστος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο καθώς το 2015 εν πολλοίς η οικονομία εκτροχιάστηκε. Το 2014 έκλεισε με αύξηση του ΑΕΠ και σύμφωνα με την Ε.Ε. το 2015 θα ήταν έτος ισχυρής ανάπτυξης με ρυθμό άνω του 2%. Ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα, οι πρόωρες εκλογές και οι επιπτώσεις της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης οδήγησαν την οικονομία και πάλι σε ύφεση. Η μικρή αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2014 ανατράπηκε και τα capital controls οδήγησαν σε νέο άλμα τα «κόκκινα» δάνεια που πλέον ξεπερνούν αισθητά τα 100 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες το φθινόπωρο του 2015 υποχρεώθηκαν σε νέα, την τρίτη τα τελευταία χρόνια, ανακεφαλαιοποίηση ενώ όσοι μετείχαν στις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου έχασαν τα κεφάλαιά τους. Η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών είχε ως αποτέλεσμα οι εγχώριες τράπεζες να τεθούν σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ετσι εντελώς φυσιολογικά οι τιμές των αυξήσεων ήταν τιμές χρεοκοπίας. Η εξέλιξη των ανακεφαλαιοποιήσεων της Εθνικής είναι απολύτως χαρακτηριστική: η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση (καλοκαίρι 2013) της Εθνικής έγινε στην τιμή 4,29 ευρώ, η δεύτερη (άνοιξη 2014) στα 2,2 ευρώ και η τρίτη, και φαρμακερή, τον Νοέμβριο 2015 στα 0,02 ευρώ! Ανάλογη η εικόνα και για τις υπόλοιπες τράπεζες, με τις τιμές των νέων μετοχών να είναι μέχρι και -99,8% χαμηλότερες των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου την άνοιξη του 2014. Το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχε ανέλθει στα 33,4 δισ. ευρώ ενώ στο τέλος Νοεμβρίου οι τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούν σε αξία 747 εκατ. ευρώ για τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών. Δηλαδή χάθηκαν 33 δισ., εκ των οποίων τα 20 δισ. ήταν η αξία των συμμετοχών του ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ!

  Στοίχημα ο εφοδιασμός της αγοράς (…)

  υγ.

  Αποσπασμα απο αναλυση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η physicist λέει:

  Ζέπος,

  μπορεί εύκολα να βρει κανείς ένα ΥΤ από την ομιλία του ΥπΕξ στην πρόσφατη λεγόμενη «Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας» στην Κρήτη. Εμπφανιζόμενος ενώπιον μιας ομάδας από περιφερειακούς Ορθόδοξους Μητροπολίτες σ’ ένα περιβάλλον ελάχιστα διεθνές (πέντε ορθόδοξες Εκκλησίες είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν), ο ΥπΕξ ήταν ενδυματολογικά άψογος (με κουστούμι και γραβάτα).

  Εκτελώντας επίσημη επίσκεψη στην πληθυσμιακά μεγαλύτερη χώρα του Κόσμου, όπου οι οικοδεσπότες είναι γνωστό ότι εκτιμούν την ευγένεια και την τήρηση των τύπων, ο Έλληνας ΥπΕξ εμφανίζεται με πόλο μπλουζάκι.

  Δεν καταλαβαίνω.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Ενη λέει:

  ……και το υπολοιπο κειμενο απο την αναλυση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

  «Στοίχημα ο εφοδιασμός της αγοράς
  Εισαγωγές αγαθών μόνον κατόπιν εγκρίσεως από ΤτΕ

  Η επιβολή των capital controls προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου ανωμαλία στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι πρώτες εβδομάδες ήταν εξαιρετικά δύσκολες και πολλές επιχειρήσεις, ειδικά μικρές και μεσαίες, που δεν είχαν προετοιμαστεί για μια τόσο δύσκολη κατάσταση, δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν. Αντίθετα, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις έχοντας την υποστήριξη πανίσχυρων μητρικών ομίλων μπόρεσαν όχι μόνο να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες αλλά και να επωφεληθούν από την αδυναμία πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  Οπως υπογραμμίζουν πηγές της ΤτΕ, η κινητοποίηση ήταν άμεση για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων και ιδιωτών που διαβιβάζονταν από τις τράπεζες. Αμεση προτεραιότητα αποτέλεσε και αποτελεί ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της αγοράς με είδη πρώτης ανάγκης καθώς και η πραγματοποίηση των απαραίτητων οικονομικών συναλλαγών προκειμένου οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις χρηματοοικονομικές τους δεσμεύσεις χωρίς να υπάρξει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος αθέτησής τους.

  Παρ’ όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία παραμένει σε κατάσταση περιορισμού. Οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές πρέπει να εγκριθούν είτε από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών είτε από τις εμπορικές τράπεζες. Προκειμένου να εισαγάγει είτε αγαθά (από τρόφιμα μέχρι υφάσματα) είτε πρώτες ύλες, μηχανήματα και ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν οι βιομηχανίες, κάθε επιχείρηση θα πρέπει να καταθέσει σχετικό αίτημα. Επιπλέον, λόγω της αναξιοπιστίας της χώρας, οι εισαγωγείς πρέπει να προπληρώνουν κάθε παραγγελία επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας.

  Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες κατόρθωσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις που δημιούργησαν οι περιορισμοί, οι εμπορικές συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί σημαντικά και έχουν ισορροπήσει σε πολύ χαμηλότερο σημείο.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι υπηρεσίες της έχουν επεξεργαστεί πάνω από 70.000 αιτήματα και έχουν δοθεί εγκρίσεις για εισαγωγές ύψους 34 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 78% των αντίστοιχων περσινών, χωρίς να συνυπολογίζονται εισαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί από ελεύθερα κεφάλαια ή κεφάλαια του εξωτερικού. Ολα αυτά βέβαια δεν μπορεί παρά να έχουν επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας το 2015 υποχώρησε κατά έξι θέσεις και διολίσθησε στην 56η θέση μεταξύ 61 χωρών, από την 50ή που κατείχε το 2014.

  Κατάλογος των «απαγορεύεται»
  Οι ουρές στα ATM και το όριο ανάληψης 60 ευρώ ανά ημέρα

  Την Κυριακή 28 Ιουνίου, όταν έγινε γνωστό ότι τα capital controls είναι προ των πυλών, σχηματίστηκαν οι πρώτες ουρές στις τράπεζες. Τα ΑΤΜ έβγαζαν ακόμα χρήματα χωρίς περιορισμούς. Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ήταν η πρώτη ημέρα της ειδικής τραπεζικής αργίας, ενώ δεν λειτούργησαν τα ΑΤΜ, το Ιnternet και phone banking. Εκείνη την ημέρα ΤτΕ και τράπεζες δούλεψαν νυχθημερόν για να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά συστήματα στη νέα πραγματικότητα. Οι ουρές στις τράπεζες έγιναν καθημερινότητα και απαιτήθηκαν αρκετές εβδομάδες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αυτό συνέβη μετά την απόφαση οι καταθέτες να μπορούν να αντλούν σωρευτικά το όριο των 60 ευρώ σε εβδομαδιαία βάση, δηλαδή 420 ευρώ ανά εβδομάδα. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι περιορισμοί εξακολουθούν να κυριαρχούν: ο πολίτες δεν μπορούν να λαμβάνουν πάνω από 60 ευρώ την ημέρα (ή 420/εβδομάδα), να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια, δεν μπορούν να ανοίγουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για συναλλαγές στο εξωτερικό κ.ά. Βασικά, ούτε να αρρωστήσεις και να νοσηλευτείς στο εξωτερικό δεν μπορείς χωρίς να πάρεις κάποια έγκριση (αρχικά από τη Επιτροπή Εγκρίσεων, τώρα από τις τράπεζες).

  Και μπορεί να έχουν χαλαρώσει κάπως οι περιορισμοί για κάποιες συναλλαγές μέσω Internet, ωστόσο η λίστα με τα «απαγορεύεται» παραμένει μεγάλη: οι καταναλωτές δεν μπορούν να πραγματοποιούν αγορές ειδών ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών ειδών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καλλυντικών κ.ά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ταπεινωτική κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο όχι μόνο στη σύγχρονη Ευρώπη αλλά στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Και το χειρότερο, όλα αυτά φαίνεται να παγιώνονται σαν μια νέα κανονικότητα. Ενα χρόνο μετά την επιβολή των περιορισμών, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα χαλάρωσής τους τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά.

  Το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ ή 420 ευρώ την εβδομάδα παραμένει το ίδιο από τον Ιούνιο του 2015. Στην αντίπερα όχθη ωστόσο καταγράφονται και ορισμένα έμμεσα θετικά αποτελέσματα από τα capital controls: η κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσης χρεωστικών και άλλων καρτών. Η τελική αποτίμηση πάντως είναι ότι τα capital controls δεν προκάλεσαν τις επιπτώσεις που αρχικά αναμένονταν. Ο λόγος είναι ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διαβλέποντας το αδιέξοδο της πορείας της χώρας, δημιούργησαν άμυνες (με αναλήψεις μετρητών και άνοιγμα λογαριασμών από επιχειρήσεις σε ξένες τράπεζες) που τις βοήθησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η zepos λέει:

  «Στον Νόμο 4337/2015 που δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2015 περιλήφθηκαν και διατάξεις που υπαγορεύθηκαν από τους θεσμούς και μεταξύ αυτών και εκείνες οι οποίες οδήγησαν σε αμελητέα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις»

  «περιλήφθηκαν και διατάξεις που υπαγορεύθηκαν από τους θεσμούς»

  http://www.avgi.gr/article/10951/7057120/pos-oi-daneistes-chantakosan-ta-esoda

  Καταρρέουν τα έσοδα και φταίνε οι…δανειστές
  Η Αυγή παραδέχεται οτι τα περί «σκληρής διαπραγμάτευσης» είναι σανό για ανθρώπινη κατανάλωση.. Αντί να βαράνε το κεφάλι του εφοριακού που παριστάνει τον υπουργό και ο οποίος έβαλε αυτήν ηλίθια ρύθμιση για τα πρόστιμα..τα ρίχνουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ στους δανειστές..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s