Απλή, ανόθευτα καταστροφική, αναλογική!

Όσες και όσοι ψηφίσουν αυτόν τον εκλογικό νόμο, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι πολιτικάντηδες που αναζητούν πολιτικό ρόλο στα συντρίμμια, θα είναι συνεργοί σ’ αυτό το έγκλημα. Και η τιμωρία τους θα είναι η χειρότερη: οι κατάμαυρες σελίδες στην ελληνική ιστορία.

Protagon  /  Απλή, ανόθευτα καταστροφική, αναλογική!  /  Αριστείδης Χατζής

Αν περάσει τώρα αυτό το εκλογικό σύστημα το αποτέλεσμα θα είναι τόσο καταστροφικό από κάθε άποψη που θα ισοδυναμεί με εθνική προδοσία. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η κλωτσιά που θα ρίξει τη χώρα στο απόλυτο πολιτικό και οικονομικό χάος

Αυτό το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση έχει βέβαια κυρίως πολιτικούς στόχους. Κατάπτυστους αλλά πολιτικούς. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μπροστά του την εκλογική συντριβή προσπαθεί να κόψει το δρόμο στη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει τον δικό του ρόλο στο «γαία πυρί μιχθήτω» πολιτικό σκηνικό, μετά την, κυριολεκτικά, ανατίναξή του που θα προκαλέσει η απλή αναλογική.

Θα προσπαθήσω να είμαι δίκαιος αλλά σας παρακαλώ προσέξτε με γιατί στο τέλος είναι η ουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έκαναν τα κόμματα που είχαν την εξουσία στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια. Το να διαμορφώνεις καιροσκοπικά εκλογικούς νόμους που να σε εξυπηρετούν, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το κομματικό σου συμφέρον ή την κομματική σου επιβίωση, αποτέλεσε τον θλιβερό κανόνα στην ελληνική πολιτική ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα μπορεί να ισχυριστεί ακόμα και ότι «θυμήθηκε» (κάπως αργά είναι η αλήθεια) ένα βασικό αίτημα της μεταπολιτευτικής Αριστεράς. Ας το δεχτούμε κι αυτό – να πάει στο διάβολο.

Όμως. Όμως! Αυτός ο νόμος τώρα, με ένα κατακερματισμένο κομματικό σύστημα που δεν έχει μάθει να συνεργάζεται (και όταν συνεργάζεται γεννά τέρατα), με ένα ισχυρό νεοναζιστικό κόμμα, με μια ξεκάθαρη τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη προς τα άκρα (ιδίως την άκρα δεξιά), το πολιτικό περιθώριο, τον λαϊκισμό, τον απομονωτισμό, τη μισαλλοδοξία, τον αυταρχισμό και την παράνοια, δεν αποτελεί τίποτε λιγότερο από μια βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής Δημοκρατίας. Που οπωσδήποτε θα οδηγήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη απαξίωσή της, ίσως και απόρριψής της.

Και κυρίως! Αυτός ο νόμος που θα διαλύσει την ελληνική πολιτική σκηνή και θα μετατρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης σε άθλο, δημιουργώντας άπειρα εμπόδια και ενισχύοντας τον καιροσκοπισμό, το πολιτικό free-riding και τον πιο χυδαίο λαϊκισμό, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ακυβέρνητο καράβι μέσα στη χειρότερη οικονομική θύελλα των τελευταίων 70 ετών που κρατά ήδη επτά χρόνια!

Σ’ αυτήν την άθλια χώρα, ποιος αφελής θα βρεθεί να επενδύσει; Σε μια χώρα που έχει οικονομικά ερημώσει, με 30% ανεργία (60% στους νέους), ποιος θα πετάξει (κυριολεκτικά) τα λεφτά του όταν δεν θα έχουμε πλέον ούτε τη δυνατότητα σχηματισμού σχετικά σταθερών κυβερνήσεων που να κρατούν 1-2 χρόνια; Ποιος ξένος ή έλληνας επιχειρηματίας θα πάρει την αυτοκτονική απόφαση να δημιουργήσει, να προσλάβει, να ανοιχτεί οικονομικά; Ποιος αυτοεξόριστος νέος επιστήμονας θα αποφασίσει να επιστρέψει μέσα σ’ αυτό το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και ανυπαρξίας επενδύσεων όταν η απόλυτη ακυβερνησία και οι εύθραυστες κυβερνήσεις σε συνεχή ομηρία από το πολιτικό περιθώριο θα του δώσουν το τελικό, θανατηφόρο χτύπημα;

Προσπαθώ τον τελευταίο καιρό, ορισμένες φορές με μεγάλη δυσκολία, να συγκρατήσω την οργή μου ενάντια σ’ αυτήν την αλαζονική κυβέρνηση. Δεν το πετυχαίνω πάντα, αλλά προσπαθώ. Γιατί αυτήν την κυβέρνηση επέλεξαν οι συμπολίτες μας (3 φορές) και προφανώς αυτή μας αξίζει.

Αλλά δεν θα διστάσω να το πω. Αν περάσει τώρα αυτό το εκλογικό σύστημα το αποτέλεσμα θα είναι τόσο καταστροφικό από κάθε άποψη που θα ισοδυναμεί με εθνική προδοσία. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η κλωτσιά που θα ρίξει τη χώρα στο απόλυτο πολιτικό και οικονομικό χάος.

Όσες και όσοι ψηφίσουν αυτόν τον εκλογικό νόμο, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι πολιτικάντηδες που αναζητούν πολιτικό ρόλο στα συντρίμμια, θα είναι συνεργοί σ’ αυτό το έγκλημα. Και η τιμωρία τους θα είναι η χειρότερη: οι κατάμαυρες σελίδες στην ελληνική ιστορία.

* Ο Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to Απλή, ανόθευτα καταστροφική, αναλογική!

 1. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Μα το κάνει για τη … δημοκρατία! Δεν το καταλάβατε;

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Δημοκρατία σημαίνει κυβέρνηση με πρωθυπουργό Τσίπρα.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Ενη λέει:

  Την «πόρτα» στην ψήφιση του προτεινόμενου από την κυβέρνηση εκλογικού νόμου, με την υπάρχουσα μορφή του, έκλεισε οριστικά, μέσω του ΣΚΑΪ, η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας πως «εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα».

  «Αποσπασματικές ρυθμίσεις εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Ο νέος νόμος καθιστά ρυθμιστή τη ΧΑ… Εμείς δεν θα βάλουμε πλάτη στους τακτικισμούς του ενός και του άλλου» ξεκαθάρισε την Κυριακή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι δεν θα συνηγορήσει στον κίνδυνο ακυβερνησίας

  Απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η zepos λέει:

  Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος εκλογικός με τον οποίον θα μπορούν ΑΠΟΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ εκλογές να ψηφίσουν ακόμη και όσοι διανύουν τα 17!…Όλο και πιο νέοι μπας και αναπληρώσουν τους χαμένους ψήφους των εργαζομένων – συνατξιούχων που πλήτοναι άγρια από την ανικανότητά τους..

  «Με προοπτική να αρχίσει αύριο Πέμπτη η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή και να ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου, κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την απόκτηση δικαιώματος εκλέγειν στην ηλικία των 17 ετών. Πρόκειται για μια αλλαγή που επί της ουσίας δίνει το δικαίωμα της ψήφου ακόμη και σε 16άρηδες μαθητές, καθώς προβλέπει ότι αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν όσοι το έτος που διεξάγονται εκλογές διανύουν (και όχι απαραιτήτως έχουν συμπληρώσει) το 17ο χρόνο της ηλικίας τους. «
  http://www.kathimerini.gr/866320/article/epikairothta/politikh/kai16arhdes-stis-kalpes-me-ton-neo-nomo

  Να υπενθυμίσω εδώ οτι η διάταξη για την ψήφο στα 17, ΔΕΝ χρειάζετα ενισχυμένη πλειοψηφία, άρρα με αρκούν οι συριζαλέλ…

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ζέπο, το σεβασμό τους στην απλή αναλογική τον δείχνουν με τον τρόπο που κυβερνούν.

  Αν τους ενδιέφερε το σπορ, δεν θα έπαιρναν αποφάσεις συριζανελ για το κλείσιμο των καναλιών όταν τα 4 δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν, ακόμα και με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και απλή αναλογική, θα είχαν περισσότερους βουλευτές απο συριζα+ανελ 🙂

  Η ψήφος στα 17, εκτός του ότι βάζει τα κόμματα στα σχολεία δεν έχει καμια σοβαρή επίδραση στα αποτελέσματα.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Ενη λέει:

  «n.gr » Ειδήσεις » Ελλάδα Ελλάδα
  Δημοσίευση: 06 Ιουλ. 2016, 12:03
  «Έωλη η λογική ότι οδηγούμαστε σε ακυβερνησία»
  Βίτσας: Να μάθουμε από το Βέλγιο που λειτουργούσε 1,5 χρόνο χωρίς κυβέρνηση
  Βίτσας: Να μάθουμε από το Βέλγιο που λειτουργούσε 1,5 χρόνο χωρίς κυβέρνηση
  Ο Δημήτρης Βίτσας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

  2
  Αθήνα
  Το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Βέλγιο, που έμεινε επί 1,5 χρόνο χωρίς κυβέρνηση χάρη στον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα του, εκθείασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας λόγω του εκλογικού νόμου.

  «Είναι έωλη η λογική ότι οδηγούμαστε σε ακυβερνησία, το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί στα βασικά του ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές αλλαγές… Να μάθουμε από άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο που λειτουργούσε στα βασικά του για 1,5 χρόνο χωρίς κυβέρνηση, και προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και οι μεταρρυθμίσεις Βερναρδάκη» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός.

  Με το νέο εκλογικό νόμο αναδιατάσσεται το πολιτικό σύστημα, δεν δημιουργούνται καταστάσεις ακυβερνησίας, δημιουργούνται συνασπισμοί και παρατάξεις ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος με σαφές πρόγραμμα, που δίνουν έτσι στον πολίτη τη δυνατότητα να παρέμβει στο εκλογικό σύστημα διευκρίνισε.

  Κατηγόρησε δε τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ασκούν μικροπολιτικού χαρακτήρα πολιτική. «Το γεγονός ότι αφαιρείται το μπόνους από το πρώτο κόμμα, δηλαδή οι χαμένες έδρες των υπόλοιπων κομμάτων είναι θετικό» σημείωσε. «Θύμωσε ο ένας γιατί δεν το κάναμε χθες ή δεν το κάναμε αύριο; Το κάνουμε τώρα. Έπρεπε να το κάνουμε μακριά από εκλογική περίοδο» επιχειρηματολόγησε.

  Για την ψήφο στα 17 έτη ο υπουργός σχολίασε ότι σε αρκετές χώρες υπάρχει δυνατότητα ψήφου και στα 16 και ότι «η νέα γενιά έχει όλο το μέλλον μπροστά της και πρέπει να εκπαιδεύεται από το πολιτικό σύστημα και να εκπαιδεύει το πολιτικό σύστημα». Πρόσθεσε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συστήσει την ψήφο στα 16 έτη.

  Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Β που αναφέρει στο βιβλίο του και ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο στρατός θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας, έκανε λόγο για «ανοησίες». «Είναι ανοησίες τα περί σχεδίου Β ούτε υπήρχαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν αυτά… Το ΥΕΘΑ είναι προσηλωμένο στην πατριωτική του πολιτική» τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας.

  Απαντώντας δε στον πρόεδρο της COSCO ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των απεργιών στην Ελλάδα δήλωσε ότι ως κυβέρνηση έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές και οι εργαζόμενοι απεργούν γιατί έχουν αιτήματα. «Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός, τουριστικός, διαμετακομιστικός» επισήμανε ο κ. Βίτσας.
  υγ.
  Δεν ξερω τι γινεται, αλλά φαινεται οτι οι κυβερνωντες βρισκονται σε ενα δικο τους φανταστικό κοσμο. Συνδιαλεγονται μεταξυ τους και μενουν ευχαριστημενοι απο τα λεγομενα τους.

  Ο Βιτσας π.χ. μας λεει οτι η ακυβερνησια ειναι μια μορφή «κυβερνητισμου», που συνεβη και αλλου στο Βελγιο και συνεπως το κρατος μπορει να λειτουργησει και χωρίς συγκεκριμενη κυβερνηση.
  Βρισκεται σε αλλο πλανητη, ο ανθρωπος. Οχι στην ελληνικη πραγματικοτητα του ελληνικου δημοσιου τομεα.

  Επειτα μας λεει οτι τα περι παν Β ειναι ανοησίες, οπως τα παρουσιαζει επισημα στο ιβλιο του ο Γκαλμπεΐθ. Ενταξει, να κανει η κυβερνηση μια επισημη δηλωση και να διαψευσει τον Γκαλμπρεΐθ, οτι διαδιδει ψευδεις ειδησεις που εκθετει μια ολοκληρη διακυβερνηση των Συριζανελ, τη συγκεκριμενη περιοδο. Το ΥΠΟΙΚ, οπου προιστατο ο Βαρουφακης και οι συμβουλοι του δεν ηταν ενα αυτονομημενο «κρατιδιο» εντος της κυβερνησης.

  Για την ψηφο στα 16-17, οτι πρεπει η νεα γενια να εκπαιδευει και να εκπαιδευεται πολιτικά. Και ποιος ελεγχει το ειδος της εκπαιδευσης που ειτε θα λαμβανουν ειτε θα παρεχουν οι νεοι των 16-17;;;

  Απο τη μια γκαφα στην αλλη οι κυβερνωντες δεν χανουν μονο σε αξιοπιστια αλλά γινονται και γελοιοι στην κοινωνία.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s