Cosco: Άλλα συμφωνήσαμε, άλλα λέει το νομοσχέδιο…

Τι διάολο, πώς αλλάζεις έτσι μια συμφωνία;  Παιδάκια είναι οι Κινέζοι να κάνουν πίσω; 

Liberal  /  Cosco: Άλλα συμφωνήσαμε, άλλα λέει το νομοσχέδιο…  /  του Γιώργου Φιντικάκη

Εμπλοκή φαίνεται να έχει προκύψει με το νομοσχέδιο κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, καθώς, όπως λέει η κινεζική Cosco «άλλο ήταν το κείμενο που συμφωνήσαμε».

Εργασιακά, θέματα που άπτονται της δυνατότητας σύναψης συμβάσεων, τι θα ισχύσει σε περίπτωση παραπομπής στη δικαιοσύνη, είναι μεταξύ των θεμάτων που έχουν προκαλέσει την εμπλοκή. Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να αρθεί η εμπλοκή. Όμως η πλευρά του επενδυτή δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να δεχθεί οποιαδήποτε μεταβολή της τελευταίας στιγμής και μάλιστα του εύρους του οποίου φέρεται να έχουν γίνει.

Σε επιστολή της η Cosco προς το ΤΑΙΠΕΔ το καλεί να παρέμβει άμεσα, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Στην επιστολή της μιλάει για «μονομερείς ενέργειες» του κ. Δρίτσας και ζητά:

  • Να απαλειφθεί το άρθρο 5 της σύμβασης που αφορά εργασιακά ζητήματα.

  • Να διαγραφεί η δυνατότητα έγκρισης εντός 90 ημερών για νέες επενδύσεις στο λιμάνια.

  • Να διαγραφεί η δυνατότητα να μπορεί στο εξής ο ΟΛΠ να πραγματοποιεί διαγωνισμούς ως ιδιωτική εταιρεία και ως δημόσια.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

1. Προχωρήσατε σε πλήρη διαγραφή του άρθρου 5 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου, στο οποίο ουσιαστικά περιγραφόταν το δικαίωμα της ΟΛΠ ΑΕ να εκδώσει νέους κανονισμούς που αφορούν στον πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας της ιδιωτικής πλέον ΟΛΠ Α.Ε., όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα.

2. Διαγράψατε από την παράγραφο 3 του άρθρου 9 (που αντιστοιχεί στο άρθρο 10 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου,) την αυτονόητη σε κάθε μεγάλη σύμβαση παραχώρησης υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να αποκρίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για την χορήγηση έγκρισης μετά από την υποβολή σχετικών μελετών. Η COSCO για να αναλάβει την ευθύνη να εκτελέσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, βασίστηκε κυρίως σε αυτή την ασφαλιστική δικλείδα της έγκαιρης έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών. Η μη ύπαρξη της δεν θα άλλαζε απλά το προσφερόμενο από την εταιρία μας οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και την υποβολή οικονομικής προσφοράς καθώς οι συνέπειες για τον ΟΛΠ σε περίπτωση μη έγκαιρης εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι ανυπολόγιστες.
3. Μας αφαιρέσατε το δικαίωμα να λαμβάνουμε υπόψιν μας, κατά την εφαρμογή των τιμολογιακών μας πολιτικών (κάτι το οποίο αποτελεί υποχρέωση κάθε διοίκησης) την αποτελεσματική εμπορική λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Πειραιά, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε η ρητή υποχρέωση για την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης διάκρισης. Την ίδια μάλιστα στιγμή που μας υποχρεώνετε να επιτυγχάνουμε συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες της ΟΛΠ ΑΕ προκειμένου να αποδεικνύουμε διαρκώς την οικονομική ευρωστία της εταιρίας.

4. Έχετε διαγράψει την ρητή αναφορά περί μη υποχρέωσης της ΟΛΠ ΑΕ να ακολουθεί, μετά την ιδιωτικοποίηση, τις τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

5. Καταστήσατε στην πράξη ανενεργό το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να εκδίδει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθιστώντας εφαρμοστέες τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που καμίας απολύτως εφαρμογής δεν τυγχάνουν στα ζητήματα υποδομών που ανήκουν απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο.

6. Αφαιρέσατε από το Διαιτητικό Δικαστήριο το δικαίωμα να επιλέγει τον εφαρμοστέο κατά την κρίση του κανόνα κατά την εκδίκαση συγκεκριμένης διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και ορίσατε μονομερώς την συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων του ΑΚ.

7. Υποβαθμίσατε την ισχύ της ΣΠ έναντι των παράγωγων της συμβάσεων, μέσω της διαγραφή της ρητής αναφοράς περί της υπεροχής της.

Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω είναι επαρκή για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, πολλώ δε μάλλον εσείς, ότι κανένα περιθώριο βελτίωσης του πιο πάνω κειμένου δεν είναι δυνατή δεδομένου ότι αναφέρεται σε μια άλλη συμφωνία από αυτή που συνάψαμε μαζί σας και την οποία εμείς είμαστε διατεθειμένοι να σεβαστούμε και να τιμήσουμε μέχρι τελευταίας γραμμής.

Δεδομένου όμως ότι:

1. Η διαδικασία της αποκρατικοποίησης βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της.

2. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, ήτοι τόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και το ΕΣ κατά την διαμόρφωση της κρίσης τους και κατά την έκδοση των αποφάσεών τους έλαβαν υπόψιν τους συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία ανατρέπονται πλήρως από το κατατεθέν σχέδιο κυρωτικού νόμου.

3. Η COSCO υπέδειξε έως σήμερα απόλυτη συνέπεια και προσήλωση στα συμφωνηθέντα με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και σε οτιδήποτε επιπλέον της ζητήθηκε με βασικότερη την παροχή περαιτέρω δεσμεύσεων έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με την τιμολογιακή της πολιτική όχι μόνο της ΟΛΠ ΑΕ, αλλά και της υφιστάμενης θυγατρικής της COSCO στην Ελλάδα, με την επωνυμία ΣΕΠ ΑΕ».

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης με καθυστέρηση, δεδομένου ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψήφισή του ώστε να μπορέσει ο πρωθυπουργός στην Κίνα να υπογράψει σειρά άλλων συμφωνιών, αναφέρουν πηγές.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

21 Responses to Cosco: Άλλα συμφωνήσαμε, άλλα λέει το νομοσχέδιο…

  1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Όλα αυτά είναι κατορθώματα του υπουργού κ. Θ. Δρίτσα, συζύγου της πρώην υπουργού κ. Τ. Χριστοδουλοπούλου (γνωστής και για τους πρόσφυγες που χαίρονται τον ήλιο της πλατείας Ομονοίας) και αποβλέπουν στο να φανεί (προσωρινά) το νομοσχέδιο πιο εύπεπτο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μη διστάσουν να το ψηφίσουν. Μετά την τελευταία παρέμβαση της COSCO βέβαια, θα κάνει γαργάρα τα επίμαχα σημεία αλλά θα πιστωθεί την αντίσταση που προέβαλε, η οποία θα καταναλωθεί σαν σανός πολυτελείας από τους έχοντας ανάγκην βουλευτές και τους ανάλογων προδιαγραφών ψηφοφόρους τους.
    Θα ήθελα επίσης να μάθω αν μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει κάτι. Διαβάζοντας ένα βιογραφικό του κυρίου αυτού, είδα ότι χαρακτηρίζεται ως τελειόφοιτος νομικής γεννηθείς το 1947, κάτι που στα απλά νεοελληνικά σημαίνει αιώνιος φοιτητής. Κι εγώ που νόμιζα ότι μόνο ο υπουργός Παιδείας δεν είχε καταφέρει να πάρει πτυχίο.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η zepos λέει:

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η zepos λέει:

    Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την διαφοροποίηση στο νομοσχέδιο για τον ΟΛΠ ως πρωτοβουλία του Δρίτσα. Πιστεύει κανείς οτι δεν είχε την έγκριση του Τσίπρα και μάλιστα εν όψη του ταξιδιού του στην Κίνα; Ο άνθρωπος είναι τελείως φευγάτος – για να το πω ευγενικά – και έχει πειστεί οτι είναι κάτι μεγάλο και θα αλλάξει τον κόσμο…
    Μάλιστα χθες και ο άλλος τενεκές ο Παπαδημούλης δήλωσε: «Ευθύνη της Αριστεράς να καθορίσει την ατζέντα της ΕΕ μετά το Brexit»

    Τόσο βλάκες και θρασείς δεν υπάρχουν…

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «Ευθύνη της Αριστεράς να καθορίσει την ατζέντα της ΕΕ μετά το Brexit»

    Ανεξάντλητοι οι συριζαίοι 🙂

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η xBerliner λέει:

    Αυτός ο Παπαδημούλης είναι ο ίδιος με αυτόν που έδινε συγχαρητήρια στους ποδέμος για τη νίκη τους στις πρόσφατες εκλογές στην Ισπανία;
    Τώρα ο Δρίτσας με προφανώς τη σύμφωνη γνώμη του Τσίπρα αυτό το έκανε επειδή πίστευε ότι οι κινέζοι δεν θα διαβάσουν ή δεν θα θα καταλάβουν το νομοσχέδιο ή ήταν κάτι σαν κοροϊδεύουμε την τρόικα που ήθελε την ιδιωτικοποίηση ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και μετά την πέρνουμε πίσω την ιδιωτικοποίηση. Δηλαδή είναι αρκετά ηλίθιοι (οι συριζαίοι εννοώ) ή αρκετά απατεώνες ή και τα δύο;

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Physicist λέει:

    Τι θα πει δεν ξέρουν Ελληνικά οι Κινέζοι; Οι Κινέζοι έχουν στα χέρια τους τη συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο μέρη. Αυτή έχει κύρος. Αν η Κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τροποποιημένη συμφωνία, ό,τι και να γίνει είναι άκυρη, ακόμα κι αν δεν υποπέσει στην προσοχή κανενός Κινέζου.

    Είναι δυνατόν τα τεχνάσματα να είναι τόσο ηλίθια, πλέον;

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Fil λέει:

    Η χειρότερη εκδοχή της νεοελληνικής κουτοπονηριάς

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η physicist λέει:

    Πάντως υπάρχουν και χειρότερα: οι Γερμανοί πούλησαν αεροδρόμιο σε Κινέζικη Εταιρεία που δεν υπάρχει. Στην ταχυδρομική της διεύθυνση στη Σαγκάη βρίσκεται ένα κατάστημα με εμπορία ελαστικών αυτοκινήτων.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η zepos λέει:

    ΟΛΟΙ οι απατεώνες, οι πετυχημένοι απατεώνες όμως, έχουν φωνή χαμηλής έντασης,χρησιμοποιούν με επιτυχία την γλώσσα και τις λέξεις,δεν εκνευρίζονται ποτέ και έτσι αποκτούν το προσωνύμιο «σοβαρός».. Ο Παπαδημούλης είναι ένας από αυτούς, αλλά τελευταία τον έχει συνεπάρει και αυτόν το Ναπολαιόντιο σύνδρομο και το τερμάτισε.. Είναι ο ίδιος που έβγαλε πόρισμα την ίδια μέρα τους ατυχήματος του εκβιαστή Μαυρίκου, όταν δήλωσε οτι «τον έκαψαν πριν τους κάψει».. Πιστεύει οτι «τόχει» το χάρισμα..

    Αλλος ένας είναι ο βουλευτής του θίασου Σεβαστάκης. Ήπιο λόγο, έξυπνες λέξεις χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα, σε σημείο που οι συνομιλητές του, αρχίζουν την συζήτηση με την κασέτα «ο Σεβαστάκης μου είναι συμπαθής και λογικός»..Ε αυτός ο απατεών με περικεφαλαία έλεγε πριν ΄λίγο στον Σκαϊ, σχετικά με τις αλλοπρόσαλες «διορθώσεις» του νόμου για την παραχώρηση του ΟΛΠ στους Κινέζους, οτι «οι συμφωνίες έχουν μια δυναμική και δεν είναι στατικές»…Τον κοίταζαν οι χάνοι δημοσιογράφοι και ο φουκαράς ο πρώην μπασκεμπωλίστας..ορυόταν για τις συντάξεις..
    Τους είπε δηλαδή οτι δεν έχει σημασία τι υπογράφει η κυβέρνηση με τους επενδυτές, η βουλή μπορεί να αλλάξει τις συμφωνίες που δεν είναι στατικές…. και κανένας δεν τον μούτζωσε..
    Αυτά έχουμε…

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Που πήγε κι έμπλεξε ο ανίδεος «Πειραιάρχης»! «Πάτησε στον κάλο» τους Κινέζους της Cosco, μια μέρα πριν το ταξίδι του προισταμένου του στην Κίνα !
    Σημειωτέον ότι ο ετήσιος εταιρικός τζίρος της COSCO είναι τρείς φορές όσο το ελληνικό ΑΕΠ…

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η zepos λέει:

    @αφτερ…Οι αλλαγές έγιναν από την γραμματεία του Μαξίμου. Δν υπάρχει λόγος να τα ρίχνεις μόνο στον «ανίδεο Δρίτσα»..Ήταν εν γνώσει του τσίπρα ..

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ζέπο.
    Ο κάπταιν Γουέι δεν είναι κ. Αγγελική (να του κάνει χαρούλες σε ανέκδοτα για Κνίτες) ούτε χερ Βόλφ (να του κερνάει μπύρα έξτρα μπόκ με ρότβουρστ από τον Μέλανα Δρυμό)

    Αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά ο maximo leader, έ τι να πώ. Πάσο 🙂

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η zepos λέει:

    @αφτερ…το είπε ο ίδιος ο Δρίτσας πριν λίγο στη Βουλή δεν είναι δικό μου..

    Δρίτσας: τις αλλαγές τις έκανε η γενική γραμματεία της κυβέρνησης και όχι το υπουργείο Ναυτιλίας

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ζέπο
    Καλά τους ξεμπερδέματα άν είναι έτσι – ο πόντικας σε ματς με το δράκο, χα χα 🙂

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Θα πέσει πάλι το γέλιο της αρκούδας, πλησιάζει και η επέτειος της τριπλής κωλοτούμπας με ανάποδο ψαλίδι, τον Ιούλιο 2015, το έχει αυτός ο μήνας το φαιδρον 🙂

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τι διάολο, τόσο βόδια; 🙂

    Πίσω σε όλα κάνει η κυβέρνηση για την COSCO -Το κάναμε για το καλό τους…

    Πηγή: Πίσω σε όλα κάνει η κυβέρνηση για την COSCO -Το κάναμε για το καλό τους… | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/275455/piso-se-ola-kanei-i-kyvernisi-gia-tin-cosco-kaname-gia-kalo-toys#ixzz4D4fdFdTq

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η zepos λέει:

    Η παρέα ψυτών του Μαξίμου διαπίστωσαν σήμερα οτι ενώ το να πουλάς σανό στους Ελληνες είναι απλό, στους Κινέζους όμως ΟΧΙ..
    Η απόλυτη ξεφτίλα μιας παρέας απατεώνων

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η zepos λέει:

    Είναι απίστευτη η ξεφτίλα του Δρίτσα στη Βουλή. Είναι αποφασισμένοι ακόμη να ξεβρακωθούν στο Σύνταγμα προκειμένου να παραμείνουν λίγους μήνες ακόμη.

    Δρίτσας στη Βουλή πριν λίγο: Απέδωσε δε στην «δημοκρατικότητα της κυβέρνησης» το γεγονός ότι η Βουλή οδηγήθηκε εν μέσω νομοθετικής διαδικασίας σε διακοπή των εργασιών της προκειμένου να κατατεθούν οι αλλαγές εκείνες οι οποίες περιορίζουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Cosco.

    Και το απαραίτητο κλάμα για την ξεφτίλα:
    «Προφανώς η κυβέρνηση όταν ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2015 στις προγραμματικές της δηλώσεις ρητά και με σαφήνεια δεν ήταν υπέρ της λύσης των ιδιωτικοποιήσεων για στρατηγικής σημασίας τομείς και ειδικά για τα λιμάνια».
    «Αυτό το όραμα η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει. Η μάχη που δόθηκε με αδυσώπητους όρους κατέληξε σε έναν συμβιβασμό με επώδυνες λύσεις και μέτρα και μη συμβατές με τις διακηρύξεις μας. Αυτό δεν αποτελεί προγραμματική υπαναχώρηση αλλά αλλαγή πλεύσης σε μια επιλογή σχεδόν καταναγκαστική»

    Δεν είναι ξεφτίλα είναι «αλλαγή πλεύσης»…

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ένα απλό νομικό λάθος έγινε κάτω στο Λιμάνι, μην κάνουμε σαν να έχασε 5-0 ο Θρύλος του Πειραιά απο τον Α.Ο. «Η Ψαραγορά» του Ρέυκιαβικ
    Περισσεύουν οι συνταγματολόγοι βλέπετε, λείπουν οι ειδικοί του αστικού δικαίου

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Δεσμεύτηκε η προσωπική περιουσία του Ψυχάρη http://www.efsyn.gr/arthro/desmeytike-prosopiki-perioysia-toy-psyhari

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αχ κουνελάκι, κουνελάκι, ξύλο που θα το φας
    μέσα σε ξένο περιβολάκι (με διαγωνισμό κατοχυρώθηκε),
    τρύπες γιατί τρυπάς… 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.