Τα χειρότερα έπονται για τη Βρετανία

Ελπίζω να μην επαληθευτεί το άρθρο!

Πρόκειται για κάτι προφανές: αποφασίζοντας την έξοδό της από την Ε.Ε., η Βρετανία αναδείχθηκε σε μείζονα πηγή αβεβαιότητας και αυτό όχι μόνον για την Ευρώπη αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ /  Τα χειρότερα έπονται για τη Βρετανία  /  THE NEW YORK TIMES

Οι ιθύνοντες οι οποίοι χαράσσουν την οικονομική πολιτική σε όλο τον κόσμο είχαν ήδη δείξει αυτοσυγκράτηση και προσοχή στις κινήσεις τους και πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την προηγούμενη Πέμπτη στη Βρετανία – δημοψήφισμα, το οποίο ως έκβαση είχε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Eνωση. Πριν από λίγες μέρες η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve/ Fed) Τζάνετ Γέλεν είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δολαρίου, επικαλούμενη την αβέβαιη προοπτική του βρετανικού δημοψηφίσματος. Οι άμεσες συνέπειες της διαδικασίας στον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή οι μαζικές πωλήσεις μετοχών και η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές, προξενούν ανησυχία και είναι επώδυνες.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να είναι ανεξέλεγκτες. Εντούτοις, τα χειρότερα έπονται ειδικά για την ίδια τη Βρετανία. Η οικονομία της ενδεχομένως να αντιμετωπίσει προσκόμματα στην πορεία της ή ακόμα και να συρρικνωθεί, ενόσω η ροή του παγκόσμιου κεφαλαίου προς το σημαντικότατο διεθνές χρηματοπιστωτικό της κέντρο, το Λονδίνο, αρχίζει να επιβραδύνεται. Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν τις ανισορροπίες στην οικονομία της Βρετανίας, όταν, ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι υποχρεωμένη να αντεπεξέλθει στις άλλες συνέπειες του δημοψηφίσματος. Μία από αυτές είναι και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Βρετανίας τη Δευτέρα από τη S&P, καθώς και η απώλεια επωφελών εμπορικών συμφωνιών. Το επόμενο ερώτημα έχει να κάνει με το πόσο δριμείες επιπτώσεις θα προκαλέσει η εξασθένηση της Γηραιάς Αλβιώνος σε άλλες περιοχές της Γης και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν και τι πρωτοβουλίες να ληφθούν είτε για να αμβλυνθούν είτε να ελεγχθούν. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η διακοπή των εμπορικών συναλλαγών με μια σημαντική εταίρο, ενώ διατυπώνονται και ερωτήματα για το ποιο άλλο κράτος ίσως θελήσει να αποχωρήσει, απειλεί πραγματικά την ισχύ της οικονομίας της Ευρωζώνης. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε νέα αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και εντεινόμενη πολιτική σύγχυση, επαναφέροντας στη μνήμη τις πρόσφατες κρίσεις της Ευρωζώνης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η βρετανική ψήφος συμπίπτει με την πιο αργή αύξηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις ασθενικές εταιρικές επενδύσεις και μια γενικότερη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή η ανάσχεση δεν φαίνεται να έχει προσωρινό χαρακτήρα και η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα να περιπλακούν τα πράγματα ακόμα περισσότερο.  Οι εξαγωγείς στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανώς να δεχθούν πλήγμα, εάν το δολάριο δείξει αξιοσημείωτη ενίσχυση τόσο προς τη στερλίνα όσο και προς το ευρώ. Η ευρύτερη οικονομία θα υποστεί ζημία, εάν οι μαζικές πωλήσεις αξιών στο χρηματιστήριο καταστούν τόσο δραστικές ώστε να αναγκάσουν τους εύπορους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων συνιστούν άλλη πηγή δυνητικού κινδύνου. Ορισμένοι αδιαμφισβήτητα έχουν υποστεί ζημίες λόγω των μεγάλων μεταβολών στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων μετά το δημοψήφισμα. Εάν αυτές οδηγήσουν σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, τότε οι τιμές τους θα κατακρημνισθούν. Σε μια συνολική θεώρηση, τέλος, όσο ασθενέστερη είναι η οικονομία τόσο δυσκολότερο είναι να απορροφήσει κραδασμούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήμερα, επειδή τα επιτόκια είναι ήδη χαμηλά, δίνοντας μικρό περιθώριο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ενδυναμώσει μια παραπαίουσα οικονομία. Πρόκειται για κάτι προφανές: αποφασίζοντας την έξοδό της από την Ε.Ε., η Βρετανία αναδείχθηκε σε μείζονα πηγή αβεβαιότητας και αυτό όχι μόνον για την Ευρώπη αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης.

Έντυπη

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή. Bookmark the permalink.

256 Responses to Τα χειρότερα έπονται για τη Βρετανία

  1. Ο/Η physicist λέει:

    Οι άμεσες συνέπειες της διαδικασίας στον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή οι μαζικές πωλήσεις μετοχών και η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές, προξενούν ανησυχία και είναι επώδυνες.

    Παρατηρείται, όντως, δραματική αύξηση στις αϋπνίες σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο. Προχτές που πέρασα απ’ τον Λουΐτζι τον παγωτατζή, τον βρήκα προβληματισμένο αν έπρεπε να πουλήσει τις μετοχές της EasyJet και ν’ αγοράσει χαρτιά της Bayer. Δεν είχα ούτε κι εγώ συμβουλή να του δώσω, ενώ πριν το Μπρέξιτ τέτοιες αποφάσεις ήταν άσκηση δακτύλων.

    … Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η διακοπή των εμπορικών συναλλαγών με μια σημαντική εταίρο, ενώ διατυπώνονται και ερωτήματα για το ποιο άλλο κράτος ίσως θελήσει να αποχωρήσει, απειλεί πραγματικά την ισχύ της οικονομίας της Ευρωζώνης.

    Δεν γίνονται πλέον, από την περασμένη Πέμπτη, εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-ΗΒ; Όλα τα λουκάνικα Φρανκφούρτης στα ράφια των αγγλικών σούπερ-μάρκετ στην Αγγλία είναι ό,τι υπήρχε στην αποθήκη;

    Οι εξαγωγείς στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανώς να δεχθούν πλήγμα, εάν το δολάριο δείξει αξιοσημείωτη ενίσχυση τόσο προς τη στερλίνα όσο και προς το ευρώ. Η ευρύτερη οικονομία θα υποστεί ζημία, εάν οι μαζικές πωλήσεις αξιών στο χρηματιστήριο καταστούν τόσο δραστικές ώστε να αναγκάσουν τους εύπορους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

    Ναι, αλλά οι εξαγωγείς στο ΗΒ θα ωφεληθούν. It works both ways.

    Πρόκειται για κάτι προφανές: αποφασίζοντας την έξοδό της από την Ε.Ε., η Βρετανία αναδείχθηκε σε μείζονα πηγή αβεβαιότητας και αυτό όχι μόνον για την Ευρώπη αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης.

    Πρόκειται για την τετριμμένη διαπίστωση ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαμοστούμε, και καλό θα ήταν να σταματήσουν μερικοί να συμπεριφέρνονται σαν νηπιαγωγείο.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η physicist λέει:

    Ούτε το μετάνιωσαν οι Βρεταννοί, ούτε θέλουν δεύτερο δημοψήφισμα ούτε τίποτε απ’ αυτά. Στο βαθμό που έχουν αξία οι σφυγμομετρήσεις, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η xBerliner λέει:

    @ physicist
    «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η διακοπή των εμπορικών συναλλαγών με μια σημαντική εταίρο..»
    Προφανώς και αναφέρεται στο μέλλον. Προς το παρών υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον. Και αυτή η αβεβαιότητα, ποια θα είναι η σχέση του ΗΒ με την ΕΕ μετά την έξοδό του από την ΕΕ σε ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και προϊόντων, είναι νομίζω το μεγάλο πρόβλημα καταρχήν για το ΗΒ. Πόσο εύκολα μεταφέρεις κεφάλαια σήμερα στην ΜΒ έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι σε 2 ή σε 5 χρόνια ίσως να μην είναι τόσο εύκολο να τα βγάλεις από εκεί; Σκέψου πόσοι έλληνες θα μετέφεραν κεφάλαια στην εγγλία για αγορά κατοικιών ή σε τράπεζες εκεί για προστασία από Grexit αν το Brexit είχε προηγηθεί;
    Βλέπω ότι οι Βρετανοί θέλουν να παίξουν κατενάτσιο με την έξοδό τους τώρα, αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω το γιατί. Η καθυστέρηση δεν ευνοεί μεν την ΕΕ αλλά άμεσα και κύρια δεν ευνοεί αυτούς. Καταλαβαίνω ότι το καλύτερο που μπορούν να πάρουν είναι μια σχέση παρόμοια με αυτές με τη Νορβηγία, Ελβετία ή Ισλανδία και αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να το πωλήσουν στους ψηφοφόρους τους ως νίκη και ημέρα ανεξαρτησίας της ΜΒ, ειδικά οι λαϊκιστές όπως Φάρατζ και Τζόνσον. Αλλά η καθυστέρηση θα τους κοστίσει πολύ περισσότερα.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η physicist λέει:

    Προφανώς και αναφέρεται στο μέλλον. Προς το παρών υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον.

    Αν η ΕΕ είναι σε θέση να συντάξει και να εγκρίνει εμπορικές συμφωνίες όπως η CETA και η TTIP με υπερατλαντικές χώρες, τότε είναι σε θέση να ρυθμίσει και τις εμπορικές συναλλαγές με το ΗΒ. Για όνομα, οι υστερικοί της ΕΕ κάνουν λες και με τη Συνθήκη της Ρώμης εφευρέθηκε το καλημέρα.

    Βλέπω ότι οι Βρετανοί θέλουν να παίξουν κατενάτσιο με την έξοδό τους τώρα, αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω το γιατί.

    Μία μη-συνωμοτική εξήγηση είναι ότι επιδιώκουν την ομαλότητα. Η παρούσα Κυβέρνηση έχει έναν παραιτηθέντα Πρωθυπουργό με αυστηρή ημερομηνία λήξεως της θητείας του. Η Αντιπολίτευση δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να παρέμβει και η πλευρά του Μπρέξιτ δεν παίζει κανέναν θεσμικό ρόλο, έτσι ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες. Δεν είναι η μόνη εξήγηση αλλά η προφανέστερη, την οποία περιέργως πώς δεν την αναφέρει σχεδόν κανείς. Αντίθετα, όλοι φαντάζονται σενάρια όπως το Bregret και το Breturn (ενετλώς ηλίθια χάσταγκς και τίποτε περισσότερο), βασισμένα σε ανύπαρκτα και κατασκευασμένα στοιχεία (τι τουΐτάρησε ένας ακτιβιστής, τι είπε κάποιος χίπστερ την ώρα που ρούφαγε το λάττε μακιάτο, πώς μετάνοιωσε ένα δεκαεξάχρονο που δεν πήγε να ψηφίσει και άλλες αρλούμπες).

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Μία μη-συνωμοτική εξήγηση είναι ότι επιδιώκουν την ομαλότητα.»
    2 ζητηματάκια:
    1. Η καθυστέρηση είναι ομαλότητα;
    2. Οι λαϊκιστές του Brexit (νομίζω ο Τζόνσον) έχει δηλώσει ότι μπορούν να κάνουν την αίτηση αποχώρησης όποτε θέλουν και όχι άμεσα και ότι μπορούν να τραβήξουν τη διαδικασία πολλά χρόνια. Εμένα μου φαίνεται για κατενάτσιο, αλλά θα δείξει.

    «τότε είναι σε θέση να ρυθμίσει και τις εμπορικές συναλλαγές με το ΗΒ»
    Φυσικά και μπορεί και ζητάει να ξεκινήσουν άμεσα. Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να τελειώνει η αβεβαιότητα το συντομότερο και πολύ καλά κάνει και πιέζει προς τα εκεί. Η ΜΒ αποφάσισε να είναι τρίτη χώρα ως προς την ΕΕ οπότε τα συμφέροντά της (για την ΕΕ) έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Μην αρχίσουμε τα ίδια που είχαμε εδώ με το δημοψήφισμα περί ανάλγητης ΕΕ που δεν είναι δημοκρατική και δε σέβεται τη βούληση του ελληνικού λαού, πραξικοπήματος κτλ κτλ κτλ Η ΜΒ αποφάσισε να φύγει και η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Αν αυτά συμβαδίζουν με συμφέροντα της ΜΒ ως τρίτης χώρας έχει καλώς. Αν η ΜΒ μπορεί να προσφέρει κάτι στις διαπραγματεύσεις για να πάρει καλύτερη συμφωνία από αυτές που έχουν η Νορβηγία ή η Ελβετία πάλι έχει καλώς. Αλλά δεν μπορεί να ζητά κατανόηση ή ειδική μεταχείριση. Out is out και δεν υπάρχει ολίγον έγκυος.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η physicist λέει:

    1. Η καθυστέρηση είναι ομαλότητα;

    Η λεγόμενη «καθυστέρηση» είναι σύννομη: κανείς κανονισμός της ΕΕ δεν επιβάλλει βιασύνη ή δεν θέτει προθεσμίες επί του παρόντος. Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα, και στο ΗΒ πρέπει πρώτα να απορροφηθούν οι πολιτικοί κραδασμοί. Επαναλαμβάνω, ο ΠΘ παραιτήθηκε και είναι απολύτως κατανοητό να θέλει ν’ αφήσει τους χειρισμούς στον/στην διάδοχο. Παρεμπ, την ίδια άποψη φαίνεται να έχει, λίγο-πολύ και ο Χέλμουτ Κολ σε σημερινή του τοποθέτηση. Για πολλά ΜΜΕ, όμως, η ανεκδοτολογική γνώμη κάποιου CEO έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την άποψη του συνδιαμορφωτή (μαζί με τον Μιττεράν) της ΕΕ του 21ου αιώνα.

    2. Οι λαϊκιστές του Brexit (νομίζω ο Τζόνσον) έχει δηλώσει ότι μπορούν να κάνουν την αίτηση αποχώρησης όποτε θέλουν και όχι άμεσα και ότι μπορούν να τραβήξουν τη διαδικασία πολλά χρόνια. Εμένα μου φαίνεται για κατενάτσιο, αλλά θα δείξει.

    Δεν το αποκλείω ότι είναι κατενάτσιο ή τακτικισμός, όπως επίσης δεν είμαι οπαδός του Τζόνσον ή του Ταδόπουλου. Εκείνο που έχει τελικώς πολιτική σημασία είναι πως το 52% δεν είναι ούτε ευκαιριακό ούτε πλασματικό, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών τις οποίες απορρίπτει μάλιστα μια πλειοψηφία ευρύτερη του 52%. Τα περί εξαπάτησης του λαού είναι προφάσεις και ψέματα, και αν αυτή είναι η γνώμη που θα επικρατήσει, τότε τα ψωμιά της ΕΕ θα είναι όντως λίγα.
    Αν οι λαϊκιστές του Μπρέξιτ θελήσουν να κάνουν κωλοτούμπα, το όνειδος στο κεφάλι τους — αλλά η πολιτική πραγματικότητα είναι πολιτική πραγματικότητα ανεξάρτητα απ’ αυτούς.

    Αν η ΜΒ μπορεί να προσφέρει κάτι στις διαπραγματεύσεις για να πάρει καλύτερη συμφωνία από αυτές που έχουν η Νορβηγία ή η Ελβετία πάλι έχει καλώς.

    Η Μεγάλη Βρεταννία είναι μια χώρα με ισχυρή οικονομία, με μόνιμη θέση στο ΣΑ του ΟΗΕ, με Ένοπλες Δυνάμεις απολύτως απαραίτητες για την αμυντική στρατηγική της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, με πυρηνικό οπλοστάσιο, με επαφές, συνδέσεις, συμμάχους και επιρροή στα 4 σημεία του ορίζοντα και με τεράστια παράδοση και γνώση — πολιτικά, στην επιστήμη και την τεχνολογία, στην οικονομία, παντού. Η αποχώρησή της από την ΕΕ αφήνει μια τρύπα στα οικονομικά της τελευταίας και αποδυναμώνει τον Βορρά, πράγμα που σημαίνει πως η ζωή της Γερμανίας θα γίνει δύσκολη: οικονομικώς, το χάσμα της από τον μέσο όρο των υπολοίπων θ’ αυξηθεί αλλά πολιτικώς ο Νότος θα κερδίσει σε ψήφους και βάρος μέσα στην ΕΕ. Οι Μέρκελ και Σώυμπλε το ξέρουν αυτό, όπως και ο Κολ υποθέτω, και δρουν με σύνεση, απ’ όσο καταλαβαίνω, όπως κάνει και η βρεταννική πλευρά. Οι μόνοι που διασπείρουν πανικό είναι κάτι die-hard λουξεμβούργιοι και μια κουστωδία από αξιοθρήνητους δηομσιογράφους που κάνουν ό,τι τους κατέβει με σκοπό να ακυρώσουν το δηοψήφισμα, φτάνοντας μέχρι το σημείο να τρίβουν τα χέρια τους για το ενδεχόμενο να χαθεί η εδαφική ακεραιότητα μιας ευρωπαϊκής χώρας.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ, Βερολινέζε: δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση με την παρωδία που ανήγγειλαν και το τσαντήρι που έστησαν οι Τσίπρας-Βαρουφάκης-Ζωή πέρσι τέτοιον καιρό. Το ξέρεις καλά, μην πέφτεις κι εσύ στην ίδια παγίδα με άλλους Έλληνες ευρωπαϊστές.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Εχεις δικιο Φυσικε οταν λες οτι «δεν εφευρεθηκε το καλημερα με τη Συνθηκη της Ρωμης»
    αλλα ειναι εις γνωσην ολων οτι εφαρμοστηκε ο κανονας του Γορδιου Δεσμου και απο υπερεθνικες ενωσεις σαν την Ε.Ε. και απ’τις Αγορες ωστε να ειναι ολοι τοσο αλληλοεξαρτωμενοι μεταξυ τους,τις Συμφωνιες που εχουν υπογραψει και την αξιολογηση των Αγορων ωστε να ειναι παρα πολυ δυσκολη η εξοδος απο τετοιες ενωσεις ακομα και για μεγαλες χωρες σαν το Ηνωμενο Βασιλειο,ακριβως γιατι η ταση ειναι να μαζευονται περισοτεροι σε λιγοτερα μαντρια για να γινονται πιο ευκολα οι οποιες παγκοσμιες διευθετησεις χωρις αυτο να εξαρταται απο 40-50 χωρες αλλα απο 4-5 περιφερειακες ενωσεις ει δυνατον.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η xBerliner λέει:

    physicist
    Συμφωνώ ότι η ΜΒ έχει μεγάλο ειδικό βάρος και είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Βέβαια η άμυνα της Ευρώπης βρίσκεται στο ΝΑΤΟ μέλος του οποίου είναι η ΜΒ. Η έξοδος της ΜΒ από την άλλη αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο της Γαλλίας στην ΕΕ που επίσης είναι στρατιωτική δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο κτλ κτλ κτλ Και αυτό δεν είναι κακό.

    «δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση με την παρωδία που ανήγγειλαν και το τσαντήρι που έστησαν οι Τσίπρας-Βαρουφάκης-Ζωή πέρσι τέτοιον καιρό»
    Η αναφορά μου στο ελληνικό δημοψήφισμα έχει να κάνει με πολλά που γράφτηκαν ότι η ΕΕ συμπεριφέρεται στη ΜΒ ως απατημένη σύζυγος.

    Τέλος πάντων συνεχίζω να είμαι αισιόδοξος ότι η έξοδος της ΜΒ θα κάνει τελικά καλό στην ΕΕ γιατί 1. θα λείψουν τα εμπόδια που συνεχώς έβαζε η ΜΒ προς την ομοσπονδοποίηση και 2. και σημαντικότερο θα αναγκάσει την ΕΕ να αλλάξει σε κάτι που αναφορά περισσότερο τους πολίτες της ΕΕ (λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων). Πίστευα και πιστεύω ότι η ΕΕ στην τωρινή φάση είναι ασταθής. Είτε θα διαλυθεί είτε θα γίνει ομοσπονδία. Θέλω να πιστεύω ότι η έξοδος της ΜΒ θα είναι η απαραίτητη Ιφιγένεια.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η physicist λέει:

    Αν είναι να γίνει η ΕΕ Ομοσπονδία, Βερολινέζε, να ετοιμάζω τα χαρτιά μου να γίνω υπήκοος της Αυτής Μεγαλειότητος 😉 Γνώμη μου είναι ότι δεν τσουλάει προς τα κει, και ότι θα τιναχτεί στον αέρα αν πάει να σφίξει κι άλλο τη ζώνη της μεταβίβασης εξουσιών στις Βρυξέλλες.

    Δεν διαφωνώ στα υπόλοιπα που λες.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Εντωμεταξυ στα καθ’ ημας γινεται της εκδιδομενης….

    http://www.liberal.gr/arthro/61522/Blackbox/2016/Black-Box-30062016.html

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ετιέν Μπαλιμπάρ: Brexit, η αντίστροφη Grexit
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2016/06/brexit-grexit.html

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η zepos λέει:

    Στην Αγγλία άρχισαν οι υποψηφιότητες για την θέση του π/θ. Τερέζα Μέϊ και Μάικλ Γκόουβ μπήκαν στον αγώνα για την αρχηγία των Συντηρητικών. Ο δεύτερος ‘ηταν το δεξί χέρι του Μπόρις για το δημοψήφισμα και τώρα δεν τον θεωρεί «επαρκή» για την θέση..
    Η κ.Τερέζα Μέί δήλωσε οτι «Δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση του άρθρου 50 πριν το τέλος του χρόνου»
    Πάμε όλο και αργότερα…

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    “Μία μη-συνωμοτική εξήγηση είναι ότι επιδιώκουν την ομαλότητα. […] Δεν είναι η μόνη εξήγηση αλλά η προφανέστερη, την οποία περιέργως πώς δεν την αναφέρει σχεδόν κανείς.”

    Φυσικέ, με το παραπανω εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεσαι ότι τυχόν άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 (όπως υπόσχονταν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Μπρέξιτ πρίν το δημοψήφισμα) για την αποχώρηση της Βρετανία θα προκαλούσε αναστάτωση στην Βρετανία. Αλλιώς δεν έχει νόημα αυτό που λες, ότι δηλαδή δεν επήλθε άμεση ενεργοποίηση του ακριβώς για να μην διαταραχθεί η ομαλότητα. Ένα εύλογο ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν θα διαταραχθεί η ομαλότητα και μετά από 2-3 μήνες όταν πλέον οι πιέσεις να το ενεργοποιήσουν θα αυξηθούν κατά πολύ (και απολύτως δικαιολογημένα).

    Όντως, είναι μία προφανής εξήγηση, την οποία όμως αναφέρουν πολλοί, παρα πολλοί, σε μία ελαφρά διαφοροποιημένη εκδοχή. Λένε δηλαδή ότι επειδή οι πολιτικοί-υποστηρικτές του Μπρέξιτ φλόμωσαν το σύμπαν στο ψέμμα, τώρα προσπαθούν να τρενάρουν την κατάσταση και έτσι δεν ασκούν καμία πίεση στην νυν ηγεσία για να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50. Δεν ασκούν καμία τέτοια πίεση ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι θα προκληθεί πολύ μεγάλη αναστάτωση μέσα στην Βρετανία όταν τίποτα από τα ψέμματα που υπόσχονταν δεν θα πραγματοποιηθεί (γιατί δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί). Οποτε, σου λένε, ασε να το τρενάρουμε το πράγμα και οσο πάει.

    “Η λεγόμενη «καθυστέρηση» είναι σύννομη: κανείς κανονισμός της ΕΕ δεν επιβάλλει βιασύνη ή δεν θέτει προθεσμίες επί του παρόντος. Επαναλαμβάνω, ο ΠΘ παραιτήθηκε και είναι απολύτως κατανοητό να θέλει ν’ αφήσει τους χειρισμούς στον/στην διάδοχο.”

    Σωστά, δεν υπάρχουν προθεσμίες από την άλλη όμως οσο δεν ενεργοποιούν το άρθρο 50 οι Βρετανοί όλα συνεχίζουν να έχουν ως είχαν – δηλαδή συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στην κοινή αγορά, μπορούν να ελεύθερα να ταξιδεύσουν ή να εγκατασταθούν στις χωρες της ΕΕ, αλλά από την άλλη και οι πολίτες των χωρών της ΕΕ (από την Ανατολική Ευρώπη, π.χ.) θα είναι απολύτως ελεύθεροι να κάνουν το ίδιο σε σχέση με την Βρετανία (κάτι όμως που δεν θα αρέσει καθόλου σε πολλούς από οσους ψήφισαν υπερ του Μπρέξιτ), και επιπλέον η Βρετανία θα συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, κάτι που επίσης δεν θα είναι καθόλου αρεστό στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Μπρέξιτ.

    Οπότε από ένα σημείο και μετά, και όχι πολύ μακριά από τώρα, η ΜΗ ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τους πολιτικούς απατεώνες που είναι υπέρ του Μπρέξιτ.

    “Εκείνο που έχει τελικώς πολιτική σημασία είναι πως το 52% δεν είναι ούτε ευκαιριακό ούτε πλασματικό, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών τις οποίες απορρίπτει μάλιστα μια πλειοψηφία ευρύτερη του 52%. Τα περί εξαπάτησης του λαού είναι προφάσεις και ψέματα,”

    Το 52% είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια των άπειρων ψεμμάτων που συνεχώς έλεγαν πρίν το δημοψήφισμα οι δεξιοί και ακροδεξιοί πολιτικοί απατεώνες υπερ του Μπρέξιτ. Εαν δεν είχαν φλομώσει το σύμπαν στο ψέμμα, το Μπρέξιτ κατά πάσα πιθανότητα θα είχε ηττηθεί. Οπότε σαφέστατα υπάρχει ΚΑΙ εξαπάτηση – διαμέσου της ακατάσχετης ψευδολογίας τους –, και έτσι πολύς κόσμος στην Βρετανία ψήφισε υπερ του Μπρέξιτ πιστεύοντας τα άπειρα ψέμματα που του λέγανε αυτοί οι καιροσκόποι απατεώνες.

    Οπότε ναι, το 52% είναι σε σημαντικό βαθμό απόρροια των ψεμμάτων που έλεγαν συνεχώς οι πολιτικοί εκπρόσωποι του.

    “Η Μεγάλη Βρεταννία είναι μια χώρα με ισχυρή οικονομία,”

    Η οποία ισχυρή της οικονομία ήταν σε μεγάλο βαθμό απόρροια της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ.

    “με Ένοπλες Δυνάμεις απολύτως απαραίτητες για την αμυντική στρατηγική της Ευρώπης”

    Εδω έχεις ένα δίκιο, η απώλεια των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας θα εξασθενήσει την αμυντική ικανότητα της ΕΕ. Από την άλλη όμως και η στρατιωτική ικανότητα της Βρετανία θα αποδυναμωθεί σημαντικά και έτσι πλέον, μετά το Μπρέξιτ, η Βρετανία θα είναι ένα πιο αδύναμο κράτος, και φυσικά ένας πιο αδύναμος σύμμαχος για το ΝΑΤΟ. Μία κατάσταση που σαφώς δεν είναι καλή – ούτε για την Βρετανία, ούτε για την ΕΕ, ούτε για το ΝΑΤΟ.

    “Η αποχώρησή της από την ΕΕ αφήνει μια τρύπα στα οικονομικά της τελευταίας”

    Και μία πολύ μεγαλύτερη τρύπα στα οικονομικά της Βρετανίας.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ο Μπόρις αποσύρθηκε.
    Βγήκαν μαχαίρια εντός του Bullingdon Club.
    H εκδίκηση των ταβερνιάρηδων της Οξφόρδης για τους χουλιγκανισμούς του Ντειβιντ, του Μπόρις και των άλλων πλουσιόπαιδων, ήρθε με καθυστέρηση 30 χρόνων.
    Εν τω μεταξύ, εκτός από τα μπάρ και τα εστιατόρια της Οξφόρφης, μετέτρεψαν σε ερείπια ολόκληρο το Βασίλειο!
    Ούτε ο (απολωλώς) γιός ττου Βασιλιά Αρθούρου δεν τα είχε καταφέρει έτσι: 😉

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ο δεσμός για το άρθρο περί Bullingdon Club και Mary Poppins δεν ανεβαίνει. Κρίμα, έχει και ωραιες φωτογραφίες

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η physicist λέει:

    ΔΠ, όλα τα αντεπιχειρήματα που αναφέρεις είναι λογικά και ουσιώδη. Σε αντίθεση με διάφορα άλλα κινδυνολογικά που ακούγονται, αυτά που λες θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχτεί ότι ισχύουν — απομένει να το δούμε. Σε ό,τι αφορά την επίδραση των ψεμάτων των Μπρέξιτ, μόνο, εκεί δεν με πείθει η επιχειρηματολογία σου επειδή δεν είμαι σίγουρος πώς να βάλω τα ψέματα και τις προκαταλήψεις στη ζυγαριά.

    Σε ό,τι αφορά το πρακτέο: αν η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 δεν είναι μία από τις πρώτες πράξεις (η πρώτη;) της νέας Κυβέρνησης, τότε όντως το πράγμα θα αρχίσει να γίνεται πολύ ύποπτο.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ο Μπόρις αποσύρθηκε.»

    Σιγά μην δεν αποσύρονταν αυτός ο απατεώνας αρχιψευταράς. Απατεώνας είναι, όχι ηλίθιος. Ήξερε τι τον περίμενε αμα γίνονταν πρωθυπουργός – οπότε, ασε καλύτερα, σου λέει, να βγάλουν άλλοι το φίδι από την τρύπα, για τέτοια είμαστε τώρα.

    http://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/30/boris-johnson-and-theresa-may-go-head-to-head-in-conservative-le/

    Boris Johnson announces he will not run for Prime Minister as Michael Gove declares his bid after claiming his colleague ‘cannot provide the leadership’

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Λοιπον…
    Για να πιασουμε τα πραγματα απ’την αρχη.
    Ο Καμερον και οσοι του επετρεψαν να προκυρηξει πριν 2 χρονια το Δημοψηφισμα το εκαναν ως διαπραγματευτικο χαρτι για να κερδισουν στο ενδιαμεσο οσο το δυνατον περισοτερα απ’την Ε.Ε.
    ωστε να το πουλησουν μετα στο λαο και να κερδισουν στο Δημοψηφισμα την παραμονη στην Ε.Ε. ως νικητες.
    Απ’οσο θυμαμαι δεν κερδισαν κατι αρκετο ωστε να την πανε ετσι την ιστορια και ιδου το αποτελεσμα.(Αν ισχυει κατι αλλο διορθωστε με)
    Η Γερμανια και η Ε.Ε. γενικοτερα ακολουθησαν πριν αλλα και τωρα μια τακτικη «Αμα θες να φυγεις φυγε αμα θες να κατσεις κατσε» ουσιαστικα θεωρωντας οτι οι Βρετανοι θα ενδωσουν και σαν Κυβερνηση αλλα και στην ψηφο σταθμιζοντας τα μειονεκτηματα ως περισοτερα απ’τα πλεονεκτηματα.
    Απ’τους Βρετανους τωρα η συνισταμενη που βλεπω ειναι η χρησιμοποιηση του αποτελέσματος ως ενα πιο ντε φακτο διαπραγματευτικο χαρτι γιατι ουσιαστικα και αυτοι που προωθησαν και αυτοι που ψηφισαν το BREXIT εννοουν στη πραγματικοτητα οτι δεν θελουν ΑΥΤΗ ΤΗΝ Ε.Ε.
    Οχι πως θελουν γενικως και καθετα να ειναι εκτος Ε.Ε.
    Καλο τετραγωνισμο του κυκλου σε ολους.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, απορώ πως αποφαινεσαι τοσο κατηγορηματικά οτι δεν έπαιξε ρόλο η εξαπάτηση της κοινης γνώμης σε ο,τι αφορά το αποτελεσμα του brexit.

    Πέραν του οτι ο ιδιος ο Φαρατζ παραδέχτηκε οτι τα περι κονδυλίων υπερ του συστήματος υγείας που θα εξοικονομούντο με την έξοδο ηταν ψεύδη (φαίνεται δε οτι η συγκεκριμένη υπόσχεση άσκησε αρκετά μεγαλη επιρροη), το ιδιο το γεγονος οτι καθησυχάζουν τους πολιτες οτι τίποτε δεν προκειται να αλλάξει μετα το brexit (Johnson) αποδεικνύει οτι υπόσχονταν πραγματα, τα οποια είτε δεν ειναι δυνατόν να υλοποιηθούν, είτε, αν υλοποιηθούν θα ειναι επιβαρυντικά για τους πολιτες.

    ΥΓ: Το να ασκει καποιος κριτικη ως προς τη σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος, των προπαγανδιστικών μεθόδων που ακολουθήθηκαν, τις επιπτώσεις του αποτελέσματος επι της οικονομιας κλπ δεν σημαινει οτι δεν αποδέχεται το αποτελεσμα η την άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Βρετανών πολιτών.
    Το επισημαίνω επειδη μερικές φορές νομιζω οτι τα συγχέεις.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Και τι θα κάνει τώρα Δύστροπε;
    Γιατί «επιβιβάστηκε» στο Brexit (Φεβρουάριο 2016) και συμμετείχε σε αυτό το τουρλουμπούκι πλάι στο Χρυσό Αγόρι τον Νάιτζελ, κλίνοντας μάλιστα την πλάστιγγα;
    Για να γίνει κλητήρας της Τερέζα; Ή του παλιου συντρόφου στους βανδαλισμούς Μάικλ; – αλλά εκείνος τώρα τον «έφτυσε» κανονικά 😉
    Δεν καταλαβαίνω…, εκτός και άν έκανε «τον Σαμψών» μονον για πλάκα. Επιστροφή στα χρόνια των τουέντις της Οξφόρδης δηλαδή;
    Είναι και αυτό μια εξήγηση, πάντα το «παιχνίδι» (με τις ζωές των άλλων) είναι μέσα τους 😉

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Οπότε ναι, το 52% είναι σε σημαντικό βαθμό απόρροια των ψεμμάτων που έλεγαν συνεχώς οι πολιτικοί εκπρόσωποι του. »
    Είναι και αυτό. Είναι και ότι η ΜΒ ποτέ δεν γούσταρε να είναι πλήρες μέλος μιας ενωμένης ευρώπης (βλέπε αυτοκρατορικό παρελθόν, ξεπεσμένα μεγαλεία λέγοντάς κλαίγαμε κτλ κτλ).
    Είναι νομίζω πολύ σημαντικό και αυτό:
    http://www.lifo.gr/now/world/106052
    αλλά και αυτό:
    http://www.lifo.gr/now/world/105781
    Το Brexit το υποστήριζαν και οι ακροδεξιοί εθνικιστές.
    Μην ξεχνάμε ότι ένα από τα επιχειρήματα υπέρ του Brexit είχε να κάνει με τους πρόσφυγες και την πρόσφατη προσφυγική κρίση. Θα καταλάβαινα επιχειρήματα σχετικά με το έλλειμμα δημοκρατίας ή διαφάνειας στην ΕΕ που καλύπτεται από την απίστευτη γραφειοκρατία. Αλλά η εντύπωσή μου είναι ότι τα επιχειρήματα κινήθηκαν γύρω από 2 άξονες: Τον ξενοφοβικό άξονα (λιγότεροι μετανάστες πρόσφυγες κτλ) και την οικονομία (π.χ. δίνουμε λεφτά στην ΕΕ για να τα τρώνε οι τεμπέληδες του νότου αντί να συντηρούμε το εθνικό σύστημα υγείας). Υπήρχε και ο άξονας περί εθνικής ανεξαρτησίας (κανονισμοί που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες) αλλά από αυτό μέχρι τον εθνικισμό είναι ούτε ένα τσιγάρο δρόμος. Εγώ στην απόφασή τους βλέπω περισσότερο έναν εθνικισμό και μια ξενοφοβία και γι’ αυτό δεν μπορώ ούτε να την σεβαστώ ούτε να την υποστηρίξω. Δικαίωμά τους μεν να φύγουν, δικαίωμά μου να τους κρίνω ως ξενοφοβικούς αλλά κυρίως ξιπασμένους μαλάκες που νομίζουν ότι είναι ακόμα κληρονόμοι μια μεγάλης αυτοκρατορίας.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Σε ό,τι αφορά το πρακτέο: αν η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 δεν είναι μία από τις πρώτες πράξεις (η πρώτη;) της νέας Κυβέρνησης, τότε όντως το πράγμα θα αρχίσει να γίνεται πολύ ύποπτο.»
    Στοιχηματίζω ότι το άρθρο 50 ΔΕΝ θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2016 και αν είναι να ενεργοποιηθεί ΔΕΝ θα γίνει νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2017, αν τελικά γίνει μέσα στο 2017. Εδώ είμαστε και θα τα συζητάμε. Δεν ξέρω τί ακριβώς προβλέπεται με την παραίτηση Κάμερον, αλλά η δικιά μου πρόβλεψη είναι ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα ζητήσει «νωπή λαϊκή εντολή» να διαπραγματευτεί την έξοδο και τους νέους όρους σύνδεσης της ΜΒ με την ΕΕ και θα τραβήξει πολύ μακριά η βαλίτσα. Εκτός και αν εν τω μεταξύ η οικονομία τους προλάβει και το brexit γίνει από μόνο του, π.χ. όπως έγραψα και παραπάνω η αβεβαιότητα δεν βολεύει πρώτα από όλα τη ΜΒ και κάτσε να δούμε πως θα πάει η κατάσταση με τις τράπεζές τους, την αγορά ακινήτων κτλ. μη δούμε και εκεί κάπιταλ κοντρόλς.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Και τι θα κάνει τώρα Δύστροπε;»

    Άφτερ, όντας ο καιροσκόπος που είναι, επιχειρεί να γλυτώσει από το απόλυτο πατατράκ, από την ολοκληρωτική καταστροφή της πολιτικής του καριέρας, σε περίπτωση αυτός θα ήταν ο πρωθυπουργός που θα έπρεπε να διαχειριστεί το Μπρέξιτ, όπου εκεί πλέον θα έτρωγε την μία τάπα μετά την άλλη για όλα αυτά τα άπειρα ψέμματα που έλεγε πριν το δημοψήφισμα. Και τώρα θα πάθει μεγάλη ζημιά η πολιτική σταδιοδρομία του αλλά τουλάχιστον θα είναι μικρότερη από ότι θα ήταν εαν γίνονταν πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο, και ως εκ τούτου παραμένει μία ελπίδα ζωντανή ώστε να επιχειρήσει μία πολιτική επιστροφή σε ένα μελλοντικό χρόνο.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η physicist λέει:

    Η απόσυρση του Τζόνσον έχει ενδιαφέρον υπόβαθρο και φαίνεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Μάικλ Γκόουβ αποφάσισε να τον τορπιλλίσει και να θέσει υποψηφιότητα ο ίδιος. Παρεμπ, το όνομα του Μάικλ Γκόουβ το ακούω για πρώτη φορά. Ξέρω (ξέρουμε;) απελπιστικά λίγα πράγματα για τα εσωκομματικά των Τόρυς.

    —-

    Φυσικέ, απορώ πως αποφαινεσαι τοσο κατηγορηματικά οτι δεν έπαιξε ρόλο η εξαπάτηση της κοινης γνώμης σε ο,τι αφορά το αποτελεσμα του brexit.

    Αλίκη, πού έγραψα κάτι τέτοιο; Πάντοτε, σε κάθε εκλογή, σε κάθε πολιτική απόφαση που παίρνει ο καθένας από μας, η διαδικασία που μας οδηγεί στο να κάνουμε ετούτο ή εκείνο είναι μόνον εν μέρει ορθολογική και μόνον εν μέρει βασισμένη σε ακριβή πληροφόρηση με εξακριβωμένο περιεχόμενο αλήθειας. Υπάρχει μια μεγάλη μάζα πληροφορίας την οποία ποτέ δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε, ειδικά μάλιστα όταν αφορά προβλέψεις και προεκβολές για την εξέλιξη οικονομικών ή κοινωνικών μεγεθών. Εκεί, αποφασίζουμε με βάση την πολιτική μας τοποθέτηση, τις προτεραιότητες και –γιατί όχι– την πολιτική συγκυρία της στιγμής. Δεν εννοώ μ’ αυτό ότι δικαιολογείται κανείς να πιστέψει τις αρλούμπες του Σώρρα ή στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Λέω όμως ότι αν είμαστε έντιμοι, θα πούμε ότι και ο ορθολογισμός στην πολιτική έχει τα όριά του, και ότι καθορίζεται σημαντικά απ’ το προς τα πού δείχνει η πολιτική μας πυξίδα.

    Δεν έχω αμφιβολία ότι οι Μπρέξιτ χρησιμοποίησαν ψέματα στην καμπάνια τους. Λέω όμως ότι από την άλλη μεριά είχε τεθεί σε κίνηση μια τεράστια καμπάνια από τη μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού στάτους κβο, από τις οικονομικές ελίτ στο ΗΒ και διεθνώς, από οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, από θεσμούς και παράγοντες όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κλπ κλπ. Ομόφωνα προειδοποιούσαν όλοι για την καταστροφή που θα έρθει αν γίνει η Έξοδος, και δεν νομίζω πως όλες αυτές οι καταστροφολογίες ανταποκρίνονταν 100% στην πραγματικότητα.

    Αυτό που είπα, επομένως, είναι «δεν ξέρω πώς να ζυγίσω την επίδραση των ψεμάτων ένθεν κακείθεν», όχι «τα ψέματα δεν είχαν επίδραση».

    ΥΓ: Το να ασκει καποιος κριτικη ως προς τη σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος, των προπαγανδιστικών μεθόδων που ακολουθήθηκαν, τις επιπτώσεις του αποτελέσματος επι της οικονομιας κλπ δεν σημαινει οτι δεν αποδέχεται το αποτελεσμα η την άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Βρετανών πολιτών. Το επισημαίνω επειδη μερικές φορές νομιζω οτι τα συγχέεις.

    Η υπενθύμιση είναι καλοδεχούμενη επειδή έχεις δίκιο ότι δεν τα ξεχωρίζω καλά πάντοτε αυτά τα δύο.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η physicist λέει:

    Τρεις από τους πέντε υποψηφίους (Michael Gove, Andrea Laedsom, Liam Fox) ήταν υποστηρικτές του Brexit, δύο (Theresa May, Stephen Crabb) υποστηρικτές του Bremain. Η Τερέζα Μέι πάντως δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει αντιστροφή της λαϊκής εντολής. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τζόνσον θεωρήθηκε ακατάλληλος να ενώσει το κόμμα και να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη φάση.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Mitsos λέει:

    Tα απόνερα του Μπρεξιτ φέρνουν τεράστια ζητήματα στο ιταλικό τραπεζικό συστημα. Και δεν βλέπω μέχρι τώρα σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς Βρυξελλών και ΕΚΤ. Είναι πιθανό ένα bail in που αν γίνει θα βυθίσει την Ιταλία για πολλά χρόνια σε ύφεση.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Mitsos λέει:

    Τώρα είναι ένα ερώτημα γιατί το Μπρέξιτ χτύπησε τόσο βαριά την Ιταλική τραπεζική. Υποθέτω ότι προφανώς έπαιξαν τα ρέστα τους οι κύριοι τραπεζίτες στο remain και τους βγήκε brexit.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Μήτσο
    ξέρεις τι δουλειά έκανε ο Φάρατζ και σε ποιόν «…οίκο» πριν 15 χρόνια;
    Όλα εξηγουνται άν τα ψάξεις

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Σε ποιούς «…οίκους», συγγνώμη
    On leaving school in 1982, he decided not to go to university, but to work in the City, trading commodities at the London Metal Exchange. Initially, he joined the American commodity operation of brokerage firm Drexel Burnham Lambert, transferring to Credit Lyonnais Rouse in 1986. He joined Refco in 1994, and Natexis Metals in 2003
    Ψάξε Drexel Burnham Lambert, Refco, Natexis Metals και θα βρείς τι αγόραζαν – τι πουλούσαν και τι σχέση έχει αυτό (και) με ιταλικές τράπεζες.
    Και με Αμερικανικές φυσικά, Γερμανικές, Ελληνικές και πολλά άλλα.
    Δες και τα «νεότερα νέα» για την DB (τώρα από το ΔΝΤ)

    ΥΓ Τα απόνερα των τζογαδόρων (τζογάρησαν άγρια και στο Brexit, αλλά όχι μόνον) δεν φέρουν τεράστια ζητήματα μόνον στο ιταλικό τραπεζικό συστημα, αλλά και σε πολλά άλλα ομοαίματα και αιμόμικτα αδελφά του. Θα δούμε πράματα και θαματα, υπομονή έχε 😉

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «το όνομα του Μάικλ Γκόουβ το ακούω για πρώτη φορά.»

    Φυσικέ, εαν κανείς παρακολουθούσε το όλο θέμα του Μπρέξιτ από τον βρετανικό τύπο, το όνομα του Γκόουβ (νυν υπουργού διακαιοσύνης) θα το συναντούσε πολύ συχνά. Ήταν από τους πιο επιφανείς πολιτικούς υποστηρικτές του Μπρέξιτ (αν και θεωρείται πολύ λιγότερο χαρισματικός από τον Τζόνσον). Το ίδιο ισχύει και με κάποια άλλα ονόματα, όπως ο Λίαμ Φοξ. Η τερέζα Μαίη όντως ήταν από τους υποστηρικτές του Remain αλλά θεωρούνταν πολύ χλιαρή ως προς αυτή την υποστήριξη – ανήκε, σαν να λέμε, στην «ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα» των πολιτικών που υποστήριζαν το Remain.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η physicist λέει:

    ΔΠ, φαίνεται ότι στον Τύπο έξω απ’ τα νησιά, την παράσταση του Μπρέξιτ την έκλεψαν ο Φάρατζ και ο Τζόνσον, κι αφού ελάχιστα διάβαζα βρεταννικές εφημερίδες, ο Γκόουβ μου πέρασε απαρατήρητος. Ε, τώρα τον έμαθα κι αυτόν. 😉

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    ΔΝΤ: «Νούμερο 1» κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα η Deutsche Bank

    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1122404/dnt-noumero-1-kindunos-gia-to-trapeziko-sustima-i-deutsche-bank

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Φυσικέ, τον Γκόουβ πιστεύω θα τον βρεις περισσότερο του γούστου σου γιατί είναι ίσως ο πιο διανοούμενος από τους πολιτικούς-υποστηρικτές του Μπρέξιτ, σε πλήρη αντίθεση με Φάρατζ και Τζόνσον.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  35. Ο/Η Γιώργας λέει:

    Ο γερο-Κόλ φαίνεται οτι στα 86 του έχει πιο πολλή σωφρωσύνη απο τους αλαζόνες της ΕΕ :

    http://www.pronews.gr/portal/20160630/world/eyropaiki-enosi/56/helmoyt-kol-i-eyropi-hreiazetai-mia-paysi-gia-na-parei-anasa

    Αρέσει σε 1 άτομο

  36. Ο/Η Απολεσθείσα Ατλαντίδα λέει:

    Χριστιανά στερνά το λένε αυτο

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η zepos λέει:

    Ρέγκλινγκ: Μάλλον απίθανη η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ
    «Πολλά μπορούν να συμβούν»
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=811820#.V3U2SnzzrEA.twitter
    Που να βγάλεις άκρη….

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η aftercrisis λέει:

    zepos,
    ο Ρέκλινγκ κάτι ξέρει. Έχει φρέσκια την πείρα απο άλλα δημοψηφίσματα.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    «Πράσινο φως» Κομισιόν στο αίτημα της Ιταλίας για έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας Ενέκρινε το αίτημα της Ιταλίας για την ενεργοποίηση ενός προγράμματος προληπτικής χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες για 6 μήνες Πηγή:http://www.lifo.gr/now/world/106125

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Δεν λεφτανα όλα τα άλλα με τους Ντέιβιντ, Μπόρις και Μάικλ, άρχισαν καί τα όργανα μεταξύ των αυθεντικών ελλήνων εθνικολαικιστων και των «λοιπων δημοκρατικών δυνάμεων» που τους ακολουθούν ως συνοδοιπόροι.
    Μυστήριο. Η επιτυχία των Βρετανών τους μέθυσε;
    Παλαιοπασόκοι εισοδισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΛΑΕ (!) εναντίον τροτσκιστών εισοδισμένων στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΛΑΕ (πάλι !). Άρθρο Α. Νταβανέλου, γνωστού εκ της Καλύβας παλαιόθεν.
    https://rproject.gr/article/pagkosmiopoiisi-vs-laikismos

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    O Σόρος στοιχημάτισε 100 εκατ. € κατά της Deutsche Bank και κέρδισε. http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=518187&catID=2

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ BREXIT
    Politico: Πώς το Brexit φέρνει πιο κοντά τις ΗΠΑ με την Γερμανία και όχι με την Βρετανία

    Πηγή: Politico: Πώς το Brexit φέρνει πιο κοντά τις ΗΠΑ με την Γερμανία και όχι με την Βρετανία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/275518/politico-pos-brexit-fernei-pio-konta-tis-ipa-me-tin-germania-kai-ohi-me-tin-vretania#ixzz4D5czOZPh

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η zepos λέει:

    Για να ξέρουμε τι θα λέμε για τον μύθο οτι η λιτότητα οδήγησε τους Εγγλέζους στο Brexit

    https://twitter.com/intlspectator/status/748629755222581252

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η Physicist λέει:

    Ασχετο: Οι πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν ακύρωση και επανάληψη της εκλογής Προέδρου στην Αυστρία με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εντός της ημέρας.

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η Πάνος λέει:

    Vasilis Pazopoulos

    +3% το χρηματιστήριο του Λονδίνου, απο το κλείσιμο της ημερας του δημοψηφίσματος
    -5% ο DAX, -6% ο Eurostoxx
    Έχουμε βέβαια μια υποτίμηση της στερλίνας, η οποία όμως σε ελεγχόμενο βαθμό είναι δώρο για την Βρετανική Κεντρική Τράπεζα.
    Αυτα…

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η physicist λέει:

    Και επισήμως, πλέον. Άκυρος ο δέυτερος γύρος της εκλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας της Αυστρίας, και επανάληψη μόνον αυτού του γύρου, εξαιτίας πλήθους παραβάσεων των διατάξεων για την φύλαξη και καταμέτρηση των (επιστολικών) ψήφων.

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η physicist λέει:

    Η διαφορά ανάμεσα στον Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλλεν και στον Νόρμπερτ Χόφερ ήταν 30.863 ψήφοι υπέρ του πρώτου. Οι βεβαιωμένες παραβάσεις αφορούν τη φύλαξη και την καταμέτρηση 77.926 ψήφων, οι οποίες θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα, επομένως το Ανώτατο Δικαστήριο οδηγήθηκε στην απόφαση που πήρε.

    Θαραλλέα απόφαση που αξίζει να επαινεθεί. Αντί ν’ αρχίσει τους τακτικισμούς για το «πλήγμα στο γόητρο της χώρας», το Ανώτατο Δικαστήριο προασπίζει την Δημοκρατία και τον ανώτατο θεσμό του πολιτεύματος. Σκιές σε ό,τι αφορά την εντιμότητα των εκλογών δεν επιτρέπεται να υπάρχουν.

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η Fil λέει:

    Οι επιπτώσεις από το Brexit θα φανούν εν καιρώ. Κανείς δε μπορεί να πει ποιες θα είναι, θετικές/αρνητικές ή και αμελητέες. Επίσης είναι αφελές να κρίνουμε από τη βραχυπρόθεσμη διακύμανση δεικτών χρηματιστηρίων.
    Στη Γερμανία εξάλλου υπάρχει και το θέμα της DB που επηρεάζει περισσότερο το χρηματιστήριο.

    http://www.wsj.com/articles/deutsche-bank-shares-tumbled-to-a-30-year-low-after-fed-imf-rebuke-1467278856

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Το θεμα της Deutsche Bank ειναι παρα πολυ σοβαρο ειδικα τωρα που τη βγαζει στη σεντρα το ΔΝΤ,χωρια τα ποσα αλλα εχουν γινει.
    Επισης πολυ σοβαρο ειναι το θεμα των Ιταλικων Τραπεζων.
    Αυτα τα 2 ,που καποιοι τα επισημαιναμε απ’το 2014,μαζι με τη γεωπολιτικη ανακατωσουρα λογω Μπρεξιτ και τις συνεχομενες απεργιες στη Γαλλια δημιουργουν ενα εκρηκτικο κοκτειλ,μαζι παντα με το θεμα της τρομοκρατιας.
    Τωρα θα φανει αν υπαρχουν σοβαροι πολιτικοι και οικονομικοι ηγετες,ή απλα μυωπικοι διαχειριστες.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η Πάνος λέει:

    Σοβαροί πολιτικοί δεν υπάρχουν εις τας Ευρώπας. Το έχουν αποδείξει (ότι ως κοινωνικό σώμα – ελίτ) είναι εντελώς καραγκιόζηδες, ξανά και ξανά.

    Αυτή η στάνη, τέτοια τυριά κάνει.

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η xberliner λέει:

    @ Πάνος
    Τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Με το να κοιτάμε τις διακυμάνσεις μέσα σε μια ή σε 2-3 μέρες απλώς βλέπουμε τί κάνουν οι τζογαδόροι. Σημασία έχει πως θα πάνε σε βάθος χρόνου (μήνας και βάλε). Επίσης πώς θα πάει η στερλίνα και αυτή σε βάθος χρόνου. Αυτή τη στιγμή αν δε κάνω λάθος βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά 30ετίας. Κάποιες διορθώσεις προς τα επάνω θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Εδώ το ερώτημα είναι αν τους επόμενους μήνες παραμείνει στα ιστορικά χαμηλά ή θα ανεβεί στα προ δημοψηφίσματος επίπεδα. Αν παραμείνει τότε θα γίνει της πόπης το κάγκελο όταν κατατεθεί η αίτηση διαζυγίου με τους περήφανους Βρετανούς να χάνουν μεγάλο μέρος του εισοδήματος (ήδη έχουν χάσει κάπου στο 10% με την πτώση της στερλίνας) και της αξίας της περιουσίας τους. Δεν μπορώ να κρύψω το χαιρέκακο χαμογελάκι μου για τους συμπρατριώτες μου που επέλεξαν το ΗΒ να μεταφέρουν χρήματα είτε σε τράπεζες είτε σε ακίνητα για να τα προφυλάξουν από την επιστροφή στη δραχμή. Και αυτό το τελευταίο (που φυσικά δεν αφορά μόνο τους έλληνες, και ούτε μόνο μικροκαταθέτες) θα είναι νομίζω το τεράστιο χτύπημα στη Βρετανική οικονομία που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στη συσσώρευση κεφαλαίων. Γι’ αυτό και επιμένω ότι μου κάνει τεράστια εντύπωση που η Βρετανοί δεν θέλουν να τελειώνουν την με την αβεβαιότητα σύντομα. Προχωράνε σε καταστάσεις που αν ξεφύγουν λίγο πιθανόν δεν θα είναι σε θέση να ελέγξουν.

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η physicist λέει:

    Βερολινέζε, από την εξίσωσή σου σχετικά με τις επιπτώσεις από την πρώση της Στερλίνας λείπει η συνιστώσα ότι το ΗΒ είναι η ένατη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία παγκοσμίως (με όγκο 450 δισ. Δολλάρια), και ότι η φτηνή Στερλίνα είναι ευλογία για τις εξαγωγές.

    Επιπλέον, η δήλωση «εξαφανίστηκε το 10% του εισοδήματος των Βρεταννών» είναι παραπλανητική. Εμένα προσωπικά, δεν με κάνει να νοιώθω ότι έχασα το χ% του εισοδήματός μου όταν το Ευρώ πέφτει χ% σε σχέση με το Δολλάριο. Εκείνο που μετράει είναι πόσα κιλά ντομάτες και πόσα ζευγάρια παπούτσια αγοράζω σε Ευρώ, στη χώρα που ζω με το μηνιάτικο: το αν ξαφνικά θα αγόραζα λιγότερα μακαρόνια αν τα παράγγελνα στο αμερικάνικο σούπερ-μάρκετ, με αφήνει αδιάφορο.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist
    τελικά μήπως τυχόν θα χαρείς άν εκλεγεί ο φασισταράς στην Αυστρία;
    Προσωπικά προτιμώ να λέμε όλοι (πρώτος εγώ) αυτο που σκεπτόμαστε, αντί να κάνουμε «δημοσιες σχέσεις».

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η aftercrisis λέει:

    ο δε κ. Β. Παζόπουλος (via Πάνου) χαίρεται που τζογάρουν τα αμερικάνικα hedge funds στο City επωφελούμενα απο την πτώση της στερλίνας (τους έρχεται 12 % πιο φτηνά, δεν είναι λίγο).
    Φανερό δεν είναι, γιατί χαίρεται;
    Απλά επειδή τζογάρουν στο Λονδίνο και όχι στη …Φρανκφούρτη
    Κάποτε ο «σοσιαλισμός των μονοψήφιων IQ» στην Ελλάδα, ήταν ο αντιαμερικανισμός. Κάποτε.
    Τώρα δεν είναι. Τώρα είναι …άλλο πράγμα, ξέρετε ποιό. 😉

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η physicist λέει:

    Άφτερ,

    ελπίζω να ανακαλέσεις την ξεδιαντροπιά που έγραψες και να ζητήσεις συγγνώμη.

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Φυσικέ
    Σοβαρά περιμένεις τώρα να φτηνήνουν οι ντομάτες και τα παπούτσια στη χώρα που γέννησε τον νεοφιλελευθερισμό, επειδή έπεσε η στερλίνα;
    Για τόσο άχρηστους τους έχεις, τους επιγόνους της Θάτσερ; Ούτε αυτοί ξέρουν να κάνουν τη καλά δουλειά που τους εμπιστεύθηκαν τα αφεντικά τους; 😉

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν έγραψα πουθενά ότι περιμένω να φτηνήνουν οι ντομάτες και τα παπούτσια αλλά δεν απευθυνόμουν και στα μονοψήφια IQ, οπότε δεν πειράζει.

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η xberliner λέει:

    «λείπει η συνιστώσα ότι το ΗΒ είναι η ένατη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία παγκοσμίως (με όγκο 450 δισ. Δολλάρια), και ότι η φτηνή Στερλίνα είναι ευλογία για τις εξαγωγές»
    Δεν γνωρίζω τα νούμερα αλλά για να το λες έτσι θα είναι. Η φτηνή στερλίνα είναι ευλογία για τις εξαγωγές αλλά για το μέσο καταναλωτή σημασία έχει τί αγοράζει με μία στερλίνα, οπότε πάμε παρακάτω:
    «η δήλωση «εξαφανίστηκε το 10% του εισοδήματος των Βρεταννών» είναι παραπλανητική»
    Είναι, συμφωνώ, αλλά όχι 100%. Δεν ξέρω τί ακριβώς παράγει η οικονομία της ΜΒ, αλλά σίγουρα πάρα πολλά είναι εισαγώμενα. Το ότι εξάγει πολλά δε σημαίνει ότι δεν εισάγει επίσης πολλά. Αν τα μακαρόνια είναι εισαγόμενα από την Ιταλία, τότε η πτώση κατά 10% της στερλίνας θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση στα μακαρόνια στο ράφι του σούπερ μάρκετ στο Λονδίνο.
    Επίσης η σύγκριση ευρώ με στερλίνα δεν είναι πολύ σωστή.
    1. Η ΕΖ παράγει πολύ μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων για να καλύψει τις ανάγκες τηας αγοράς της οπότε η διακυμάνσεις της τιμής του ευρώ με το δολλάριο έχουν μόνο second order effect π.χ. μέσω της τιμής του πετρελαίου.
    2. Και μια και είπα πετρέλαιο τις διακυμάνσεις στο ευρώ τις νιώθεις καλύτερα στο πόσα ευτώ δίνεις να γεμίσεις το ρεζερβουάρ.
    3. Έχω την εντύπωση ότι σε αντίθεση με το πετρέλαιο αρκετές εισαγωγές εξωγαγωγές στην ΕΖ γίνονται σε ευρώ και όχι δολλάρια, οπότε οι τιμές των προϊόντων αυτών μένουν επίσης ανεπηρρέαστες ή έχουν μόνο second order effect.
    Οπότε το 10% μπορεί να μην είναι 10% αλλά σίγουρα είναι μείωση εισοδήματος. Το πόσο είναι αισθητή θα δείξει. Το ότι η ΜΒ είναι εξαγωγική οικονομία βοηθάει νομίζω περισσότερο στο να μπορεί να στηρίξει την ισοτιμία της στερλίνας. Σε πόσο βαθμό όμως και για πόσο χρόνο δεν ξέρω αν και υπάρχουν παραδείγματα από το παρελθόν. Γενικά πάντως η σύγκριση της οικονομίας της ΜΒ με αυτή της ΕΖ η μεγαλύτερη οικονομία σττον κόσμο) είναι λάθος.

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist
    τι ξεδιαντροπια, clear text γράφω.
    Λυπάμαι, αλλά….
    κάνει μπάμ η ενθουσιώδης εμμονή σου με το θέμα, εδώ και μέρες. Δεν είμαι χθεσινός στην «πολιτική ψυχανάλυση» 😉

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η physicist λέει:

    Σωστά, όταν κάνεις εισαγωγές (και μάλιστα μεγαλύτερες σε όγκο από εξαγωγές), ένα μέρος από το 10% θα το νοιώσεις στο πορτοφόλι σου, έχεις δίκιο. Αλλά να δούμε πώς θα πάει μακροπρόθεσμα, από τις κυμάνσεις μέσα σε μια βδομάδα δεν θα βρεις άκρη, κι όμως πολλοί βιάζονται να ερμηνεύσουν τους δείκτες.

    ΥΓ — βρήκα μια σελιδα για τις εξαγωγές του ΗΒ που μου φαίνεται αξιόπιστη: http://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/gbr/

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η xberliner λέει:

    «ελπίζω να ανακαλέσεις την ξεδιαντροπιά που έγραψες και να ζητήσεις συγγνώμη.»
    Για να μονοψήφια IQ έχει δίκιο. Ο Β. Παζόπουλος χαίρεται γιατί είχε τζογάρει στο Brexit και τώρα μαζεύει κέρδη. Αλλά μέχρι εκεί, καμία σχέση οι θέσεις του με πολιτικές εκτιμήσεις κτλ. Τζογαδόρος είναι ο άνθρωπος και από ότι φαίνεται με υψηλό IQ.

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η physicist λέει:

    Άφτερ, η ψυχανάλυση είναι κομπογιαννιτισμός, η δε εκ του μακρόθεν ψυχανάλυση είναι κατά κανόνα χόμπυ των Dummköpfe (κουφιοκεφαλάκηδων) και Wichtigtuer (εξυπνάκηδων).

    Αλλά μόνο κατά κανόνα, μην ανησυχείς.

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η Πάνος λέει:

    Δεν πρόκειται να ξαναδώσω σχόλιο άλλου ανθρώπου σ’ αυτό εδώ το κλουβί με τους… ξερόλες. (Δεν τους ξέρεις – θα μου πεις; ) 😉

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    🙂

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Mitsos λέει:

    H λίρα έχει σταθεροποιηθεί, το χρηματιστήριο του Λονδίνου ανεβαίνει. Οποιος καταλαβαίνει οικονομικά αυτό σημαίνει ότι κεφάλαια ρέουν προς τη Βρετανία από την ΕΕ. Και μάλιστα η πτώση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων είναι περίπου ίση με την αύξηση του λονδρέζικου δείκτη. Αυτό βέβαια είναι και καλό αλλά είναι επίσης και κακό για τους Αγγλους διότι μετά το μπρέξιτ θα επιδιώξουν το νόμισμά τους να κάνει χαμηλές πτήσεις προκειμένου να μειώσουν τα εισαγώμενα προιόντα.

    Το ΑΕΠ της Βρετανίας τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυξάνει δυσανάλογα ο πληθυσμός της χώρας λόγω μετανάστευσης. Οταν δει κανείς το κατα κεφαλήν ΑΕΠ δεν είναι τόσο αυξημένο σε σχέση με το ΑΕΠ των μεγάλων χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης.

    Οποιοι περιμένουν να βουλιάξει η Αγγλία λόγω Μπρέξιτ περιμένουν μάταια. Οποιοι επίσης περιμένουν να βουλιάξει η ΕΕ λόγω μπρέξιτ πάλι περιμένουν μάταια. Η ευρωζώνη αν διαλυθεί θα διαλυθεί για άλλους λόγους και όχι επειδή έφυγε μια χώρα η οποία ουδέποτε ήταν μέλος της.

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η Mitsos λέει:

    Οποιοι επίσης θεωρούν ότι το ΗΒ θα διαλυθεί και θα φύγει η Σκωτία είναι όχι απλώς ηλιθιοι αλλά πανηλίθιοι.

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η Don Johnson λέει:

    «η φτηνή Στερλίνα είναι ευλογία για τις εξαγωγές.»

    Και τότε γιατί δεν την ρίχουνε από μόνοι τους και περίμεναν το μπρέξιτ; Κάτι δεν βγαίνει στην αιτιολόγηση αυτή.

    Η Αγγλία εξαγάγει το 55% των προϊόντων της στην ΕΕ ενώ αντίθετα εισάγει το 7% των ευρωπαικών εισαγωγών. Δεν θα θέλουν να πάει κάτι στραβά. Και οπωσδήποτε δεν πρέπει να πειραχθεί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος με την αφαίρεση του passporting.

    Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι μπρέξιτδες είναι υπέρ της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς 😉 .

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η Don Johnson λέει:

    ευρωπαϊκών εξαγωγών το σωστό.

    Επίσης όποιος πιστεύει ότι οι Εγγλέζοι θα καταθέσουν αίτηση για το άρθρο 50 έτσι ώστε να την κάνουν είναι απλά γελασμένος. Έχει πολλά επεισόδια το σήριαλ…

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η Mitsos λέει:

    «η φτηνή Στερλίνα είναι ευλογία για τις εξαγωγές.»

    Και τότε γιατί δεν την ρίχουνε από μόνοι τους και περίμεναν το μπρέξιτ; Κάτι δεν βγαίνει στην αιτιολόγηση αυτή.

    Γιατί δεν μπορούνε να τη ρίξουνε εφόσον εκατομμύρια δολλάρια και ευρώ μπαίνουνε κάθε μέρα στις χρηματαγορές και στις τράπεζες του Λονδίνου. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί και η Κίνα και η Ιαπωνία να υποτιμήσει όσο θα ήθελε το νόμισμά της εφόσον αποτελούν βιομηχανικούς γίγαντες με τεράστιες εξαγωγές. Αλλο κράτος που προσπαθεί και δεν μπορεί να ρίξει όσο θέλει το νόμισμά του είναι η Ελβετία και ενίοτε και η Αμερική.

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η Don Johnson λέει:

    τι έχω πάθει; Εννοώ να καταθέσουν άμεσα…

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η physicist λέει:

    Και τότε γιατί δεν την ρίχουνε από μόνοι τους και περίμεναν το μπρέξιτ; Κάτι δεν βγαίνει στην αιτιολόγηση αυτή.

    Δεν ισχυρίστηκα ότι το ρίξιμο της Στερλίνας είναι ευλογία για τη βρεταννική Οικονομία εν γένει, ούτε ότι θα έπρεπε να είναι κάτι στο οποίο να αποσκοπεί η πολιτική της βρεταννικής Κυβέρνησης. Ανέφερα απλώς ότι η πτώση της Στερλίνας έχει και θετικές πλευρές, επειδή είχε προηγηθεί σχόλιο που έδινε έμφαση στις αρνητικές.

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η Mitsos λέει:

    Η πτώση της στερλίνας μετά το Μπρέξιτ είναι επιθυμητή για το βρετανικό κράτος σε βάθος χρόνου και θα την επιδιώξει όσο μπορεί. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για αυτό. Το ζήτημα είναι ότι το νόμισμα αυτό λόγω City δεν είναι εύκολο να υποτιμηθεί όσο θα ήθελε το βρετανικό κράτος. Η Βρετανία σε βάθος χρόνου θα ξαναστήσει τη βιομηχανία της και τα ναυπηγεία της. Επειδή παράγει χάλυβα και κοκ όπως επίσης και υδρογονάνθρακες μαζί με πολλές άλλες πρώτες ύλες και δεν τις εισάγει εξολοκλήρου, αργά ή γρήγορα θα μπεί ξανά στις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης διότι δεν θα μπορεί να κάνει αλλιώς.

    Ηδη η βιομηχανία όπλων το επόμενο διάστημα έχει συμβόλαια στα συρτάρια της και θα κάνει χρυσές δουλειές εφόσον αναμένεται η ναυπήγηση ενός αεροπλανοφόρου και πολλών άλλων σκαφών που θα αντικαταστήσουν κάποια παλαιότερα σκάφη.

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η Don Johnson λέει:

    Μήτσο σκέψου λιγάκι…

    Αν ήταν κάτι καλό δε θα μιλούσαμε για «σκληρά» νομίσματα. Και θα γινόταν αγώνας ποιο θα ήταν πιο υποτιμημένο. Αυτό είναι το επιχείρημα της παρηγοριάς.

    Και το νόμισμα δεν υποτιμήθηκε από το κράτος αλλά από τις αγορές. Δίχως παρέμβαση. Γιατί;

    Οι Ελβετοί πριν από λίγο καιρό ξεκλείδωσαν την ισοτιμία τους με το ευρώ και πήρε +30%. Γιατί;

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μήτσο σκέψου λιγάκι…

    Αν ήταν κάτι καλό δε θα μιλούσαμε για «σκληρά» νομίσματα. Και θα γινόταν αγώνας ποιο θα ήταν πιο υποτιμημένο. Αυτό είναι το επιχείρημα της παρηγοριάς.

    Aλλα λέω εγώ φίλε μου και άλλα καταλαβαίνεις εσύ. Υπάρχουν περίοδοι σε κάθε κράτος που για τον Α ή Β λόγο επιδιώκει υποτίμηση του νομίσματός του. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάει σε νόμισμα σαν τα κατοχικό μάρκο ή την κατοχική δραχμή. Τα κράτη που ανέφερα πιο πάνω δεν μπορούν οργανωμένα να ρίξουν όσο θέλουν τα νομισματά τους για τον ανάλογο χρόνο που επιδιώκουν. Η Αγγλία ειναι ένα από αυτά δυστυχώς.

    Δεν σημαίνει ότι η Ιαπωνία που έχει γιεν το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να το έχει υποτιμημένο και η Ελλάδα που έχει ευρώ το οποίο προσπαθεί η Σόιμπλε να το έχει υπερτιμημένο, ότι είναι χώρες που μοιάζουν σε κάτι, αν και έχουν πάνω κάτω την ίδια έκταση. Με τη δική σου λογική η Ελλάς είναι ισχυρότερο κράτος από την Ιαπωνία επειδή έχει ισχυρότερο νόμισμα και οι Ιαπωνές πεινάνε επειδή έχουνε γιεν. Τα πράγματα είναι πολύ πιο

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η Ενη λέει:

    «Αυστρία: Επανάληψη των προεδρικών εκλογών πέτυχε η Ακροδεξιά
    Απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου
    Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 13:08 UPD:13:19
    REUTERS/HEINZ-PETER BADER
    Το συνταγματικό δικαστήριο της Αυστρίας.
    A- A A+
    shortlink

    inShare
    Δείτε ακόμα
    Αυστρία: Το ακροδεξιό FPÖ αμφισβητεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών 08/06 12:19
    Άνω του 30% τα ποσοστά της ακροδεξιάς στην Αυστρία 29/05 23:01
    Το αυστριακό συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε την επανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, τις οποίες έχασε για λίγες χιλιάδες ψήφους ο υποψήφιος της Άκρας Δεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ.
    Το Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) είχε προσβάλει τη διαδικασία, λόγω παρατυπιών σχετικών με το άνοιγμα των επιστολικών ψήφων.
    Τον β’ γύρο των εκλογών είχε κερδίσει ο υποστηριζόμενος από τους οικολόγους Πράσινους, ανεξάρτητος υποψήφιος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.
    Η νέα εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα στον Νόρμπερτ Χόφερ να διεκδικήσει και πάλι να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός επικεφαλής ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
    naftemporiki.gr

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η δεξιος λέει:

    H πτώση του νομίσματος και η άνοδος του χρηματιστηρίου είναι συνδεδεμένες.Η πραγματική αξία των εταιριών δεν αλλάζει – σε δολλάρια ή ευρώ παραμένει η ίδια για τους επενδυτές απέξω που ουσιαστικά τις αγοράζουν πιο φθηνά αφού εκφράζονται σε λίρες που έχει υποτιμηθεί.

    @ Don

    Το ευρώ έχει υποτιμηθεί επειδή ο Ντράγκι κάνει ποσοτική χαλάρωση για να βολέψει το λατινικό μπλοκ.Οι Ελβετοί δεν έχουν ανάγκη για κάποια χαλάρωση (τύπωμα) οπότε η ισοτιμία του φράγκου ωθείται προς τα πάνω.
    Τα όσα συμβαίνουν δείχνουν ότι παρά τα λεγόμενα το γερμανικό μπλοκ έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις στους Λατίνους.Πολύ χαμηλά επιτόκια του ευρώ και χαμηλή ισοτιμία.Δεν έχει μείνει τίποτε άλλο παρά να ζητήσουν να τους πληρώσουν απευθείας.Αυτό βέβαια είναι και λίγο προσβλητικό οπότε δεν μένει άλλη λύση από να το διαλύσουν αν δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις.

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    και ιδου ποιος φταιει για για το Brexit

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Η Σκωτία δεν βρήκε «ανοικτές αγκάλες» στην Ε.Ε. http://www.capital.gr/brexit/3138311/i-skotia-den-brike-anoiktes-agkales-stin-e-e

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η physicist λέει:

    Κυρίως δυτικοί αλλοδαποί ήταν οι αποδέκτες της νέας εκδήλωσης για τη συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ των λαών που έλαβε εχτές χώρα στη Ντάκκα του Μπαγκλαντές ύστερα από πρωτοβουλία πιστών οπαδών της θρησκείας που σημαίνει ειρήνη.

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Tώρα που αποχώρησε ο απατεώνας Τζόνσον από το προσκήνιο αναλαμβάνει ο Γκόουβ να τον υποκαταστήσει στα ψέμματα και τις απατεωνιές. Σε αντίθεση με τα όσα υπόσχονταν πρίν το δημοψήφισμα για άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50, τώρα έχει αλλάξει γραμμή και λέει ότι θα προβεί σε αυτή την ενεργοποίηση όταν θα είναι «έτοιμη» η βρετανική πλευρά. Θα πρέπει κάποιος να πει σε αυτόν τον απατεώνα ότι μέχρι να ζητηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 50 όλα συνεχίζουν να ισχύουν ως έχουν – δηλαδή η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει δικαιώματα από την συμμετοχή στην ΕΕ αλλά επίσης και υποχρέωσεις. Και στις τελευταίες συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση να συνεχίσει να καταβάλλει κανονικά τις εισφορές της στον προϋπολογισμό της ΕΕ αλλά και να συνεχίσει να αποδέχεται χωρίς να προβάλλει κανένα εμπόδιο πολίτες από τις χώρες τις ΕΕ. Οπότε, το να αφήνουν να εννοηθεί οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Μπρέξιτ ότι θα ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 όταν θα είναι «έτοιμοι» αλλά παράλληλα, στο ίδιο διάστημα, θα πάψουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την ΕΕ, δείχνει ότι αδυνατούν να πάψουν να λένε ψέμματα στον κόσμο. Και είναι αδιανόητο να ζητάνε την έναρξη επίσημων συνομιλιών γύρω από τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας την στιγμή που η τελευταία δεν θα έχει προβεί στην επισημοποίηση αυτής της αποχώρησης, η οποία επισημοποίηση προϋποθέτει φυσικά την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

    http://www.kathimerini.gr/865946/article/epikairothta/kosmos/mei-kai-gkooyv-ston-agwna-gia-thn-hgesia-twn-synthrhtikwn

    […]

    Τόσο η Μέι όσο και ο βασικός αντίπαλός της Μάικλ Γκόουβ, έχουν δηλώσει ότι δεν βιάζονται να ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 για την επίσημη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Θα το κάνουμε όταν είμαστε έτοιμοι», είπε ο Γκόουβ, σε μια ομιλία στην οποία επιτέθηκε κατ’ επανάληψη στη θέση που είχε τηρήσει η Μέι υπέρ της παραμονής. «Ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει τη Βρετανία έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάποιος που επιχειρηματολόγησε υπέρ της εξόδου», προσέθεσε. «Θα βάλω τέρμα στην ελεύθερη μετακίνηση (υπηκόων Ε.Ε.), θα υιοθετήσω σύστημα πόντων αυστραλιανού τύπου και θα μειώσω τους αριθμούς (των ανθρώπων που εγκαθίστανται στη Βρετανία). Αυτή η χώρα ψήφισε αλλαγή και εγώ θα την υλοποιήσω».

    […]

    Η συναίνεση στη Βρετανία ότι οι διαδικασίες του άρθρου 50 πρέπει να ενεργοποιηθούν μόνον αφότου έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία με την Ε.Ε. δεν επεκτείνεται στην άλλη όχθη της Μάγχης. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ επανέλαβε χθες ότι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν. «Η απόφαση ελήφθη, δεν μπορεί να καθυστερήσει ούτε να ακυρωθεί, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», είπε ο Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, στο περιθώριο της τελετής για τα 100 χρόνια από τη μάχη της Σομ.

    […]

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η Physicist λέει:

    ΔΠ, σύμφωνα με το Σπήγκελ, αυτή η τακτική του σούρσιμου των ποδιών έχει την συγκατάθεση της Καγκελαρίας που ελπίζει να αναστραφεί η κατάσταση και ακολουθεί διαφορετική τακτική από το Παρίσι και τη Ρώμη. Να δω, δηλαδή, τους Μορέξιτερ να κινούνται σε Μερκελική γραμμή και μετά να πάω να κλειστώ σε μοναστήρι. 🙂

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «σύμφωνα με το Σπήγκελ, αυτή η τακτική του σούρσιμου των ποδιών έχει την συγκατάθεση της Καγκελαρίας που ελπίζει να αναστραφεί η κατάσταση και ακολουθεί διαφορετική τακτική από το Παρίσι και τη Ρώμη. »

    Η γερμανική πλευρά, από οσο διαβάζω, δεν λέει φυσικά αυτά που λένε οι πολιτικοί-υποστηρικτές του Μπρέξιτ – να ξεκινήσουν δηλαδή συνομιλίες χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50 ή ότι δεν θα το ενεργοποιήσουν αλλά παράλληλα η βρετανική πλευρά θα πάψει και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ. Αυτά είναι παραμύθια της χαλιμάς από την μεριά αυτών των απατεώνων, και κανείς στην ΕΕ (ούτε φυσικά η Γερμανία) δεν πρόκειται να δεχτεί μία Βρετανία σε ρόλο free rider – ναι στα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ, όχι στο κόστος αυτής της συμμετοχής.

    Αν κάτι ελπίζει η γερμανική πλευρά δεν είναι φυσικά αυτό που λες, να αλλάξουν γνώμη η Γαλλία και η Ιταλία (γιατί δεν προκειται να αλλάξουν, χώρια το γεγονός ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και από άλλες χώρες αν η Βρετανία πάει να το παίξει free rider), αλλά να αλλάξει γνώμη η Βρετανία και να βρεθεί ένας τρόπος το Μπρέξιτ να μεταμορφωθεί σε Remain.

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η physicist λέει:

    Μα πού είπα «να αλλάξουν γνώμη η Γαλλία και η Ιταλία»; Έγραψα:

    … συγκατάθεση της Καγκελαρίας που ελπίζει να αναστραφεί η κατάσταση και ακολουθεί διαφορετική τακτική από το Παρίσι και τη Ρώμη

    που σημαίνει ακριβώς αυτό που λες, δηλ. να αναστραφεί η κατάσταση στην Αγγλία, όχι βέβαια στο Παρίσι και τη Ρώμη. Μάλλον είμαι ασαφής όταν γράφω στο κινητό, επειδή γράφω συμπυκνωμένα.
    Και βέβαια δεν έγραψα πουθενά ότι το Βερολίνο συγκατατίθεται στην ιδέα να το παίζει το ΗΒ μεσοβέζικα, δηλ. είμαστε μέλη αλλά δεν πληρώνουμε εισφορές. Έγραψα:

    … αυτή η τακτική του σούρσιμου των ποδιών έχει την συγκατάθεση της Καγκελαρίας …

    που αναφέρεται εκπεφρασμένα στο ότι οι Βρεταννοί πολιτικοί κάνουν τώρα το παιχνίδι dragging their feet, κατενάτσιο, τέντωμα των προθεσμιών κλπ. Δεν πολυζορίζεται το Βερολίνο να τους πιέσει, όχι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί παρεξηγείς αυτά που γράφω. Μάλλον είμαι ασαφής όταν γράφω στο κινητό, επειδή αναγκάζομαι να εκφραστώ πολύ συμπυκνωμένα.

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η δεξιος λέει:

    Το θέμα είναι ότι αν κάνουν αίτηση βάσει του άρθρου 50 δεν υπάρχει τρόπος αναστροφής.Εάν μέσα σε δύο χρόνια δεν έχουν καταλήξει οι συνομιλίες για τη νέα σχέση,βγαίνουν αυτομάτως και γίνονται ένα τρίτο μέρος χωρίς καμμιά σύνδεση με την ΕΕ,περίπου σαν τη Ρωσία ή την Κίνα.
    Μπορούν βεβαίως να παραταθούν με κοινή συμφωνία αλλά αυτό σημαίνει ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα βέτο μη παράτασης και μπορεί να εκβιάζει.
    Αυτός είναι ο λόγος που οι Μπρέξιτερς θα ήθελαν πρώτα να γίνει η συμφωνία και μετά να αποχωρήσουν αλλά οι άλλοι,και κυρίως οι Ιταλοί και οι Γάλλοι δεν θα τους κάνουν τη χάρη.

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Οκ Φυσικέ, ξεκάθαρη πλέον η θέση σου.

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Δεν είναι μόνο οι ιταλοί και οι γάλλοι δεξιέ αλλά και όλοι οι υπόλοιποι (συμπεριλαμβάνομένων και των γερμανών). Κανείς δεν πρόκειται να δεχτεί μία Βρετανία free rider. Και αυτό γιατί, πέραν των όποιων άλλων λόγων, μία τέτοια αποδοχή κατά συντριπτική πιθανότητα θα οδηγήσει την ΕΕ σε διάλυση. Στην τελική, στρατηγικά συμφέροντα δεν έχει μόνο η Βρετανία, έχουν και οι υπόλοιποι.

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η physicist λέει:

    Ο απίστευτος λαϊκισμός της Σοσιαλδημοκρατίας μπροστά στα συντρίμμια των πρόσφατων εκλογικών της αποτελεσμάτων: Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θέλει να προσφέρει γερμανική υπηκοότητα στους νέους Βρεταννούς. Brefugees welcome, σαν να λέμε.

    Βέβαια, ο Γκάμπριελ δεν κάνει γελοιότητες, ούτε οι προτάσεις του κυμαίνονται από βλακώδεις έως λοβοτομημένες. Ο Γκάμπριελ ανήκει στους σοβαρούς, είπαμε, στους οβροπαϊστές. Δεν μπορεί να είναι λαϊκιστής.

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Γιατί; Παιδιά που αγαπούν την Ευρώπη τους κάνεις μια διευκόλυνση. Τι σχέση έχει με τις εκλογές; Δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε 0.001% 🙂

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η physicist λέει:

    Ε, βέβαια, εδώ οι καλές διευκολύνσεις, τρεις στο δεκάρικο, διαλιέχτεεεεεε! Τη σωτηρία της Ευρώπης την έχουν πάρει εργολαβία η Άγγελα η Παπαδοκόρη κι ο Ζίγκι ο Χοντρούλης χωρίς να ρωτήσουν κανέναν αν έχουν το δικαίωμα να τσαλαπατάνε όλους τους υπάρχοντες νόμους.

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
    Μεγάλη διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο -«Μένουμε Ευρώπη» είπαν 50.000 διαδηλωτές [εικόνες]

    Πηγή: Μεγάλη διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο -«Μένουμε Ευρώπη» είπαν 50.000 διαδηλωτές [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/275842/megali-diadilosi-kata-toy-brexit-sto-londino-menoyme-eyropi-eipan-50000-diadilotes#ixzz4DFtLdMKy

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η physicist λέει:

    Αυτή, υπενθυμίζω, είναι η μετριοπαθής, μυαλωμένη, εχέφρων Κεντροαριστερά της Κεντρικής/Βόρειας Ευρώπης. Το πρότυπο του Ποταμιού και άλλων ημεδαπών φάρων της Δημοκρατίας. Που ο Πρόεδρός της και Αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θέλει να παραστήσει τον σωτήρα για τους απελπισμένους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο ηλίθιος που δεν είναι μόνον ηλίθιος, είναι και ανιστόρητος, και ξεδιάντροπος, και κατάπτυστος.

    Γερμανός πολιτικός, (διάδοχος του τεράστιου Χέλμουτ Σμιτ που δυστυχώς πέθανε πρόσφατα, γιατί αν ζούσε θα τον είχε κάνει σκουπίδι τον γελοίο) παριστάνει τον προστάτη Βρεταννών υπηκόων σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων.

    Δεν σχολιάζω άλλο.

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Να το προσέξεις λίγο. Αν αφαιρέσεις όλους αυτούς που κατηγορείς, ο καλύτερος απο τους άλλους είναι …

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η physicist λέει:

    Εγώ, Σχο, ξέρω να προσέχω και μην ανησυχείς. Εσύ πρόσεξε τι είδους πολιτικές εγκρίνεις γιατί ναι μεν σε ό,τι αφορά το ΗΒ, οι εξυπνάδες του Γκάμπριελ δεν θα έχουν επίδραση αλλά αυτή η αλαζονική, αυταρχική, αυθαίρετη, επιτακτική συμπεριφορά που καταπατά ένα πλήθος από υπάρχοντες Νόμους σχετικά με την απόδοση της γερμανικής υποηκοότητας, θα είναι η ταφόπλακα της αγαπημενης σου ΕΕ.

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αγαπητέ Φυσικέ, ειλικρινής απορία: Ρίχνοντας το βλέμμα σου στον παγκόσμιο περίγυρο και στα γεγονοτα που συμβαίνουν διεθνώς, εσυ καταλήγεις να θεωρείς εχθρό και απειλή την ΕΕ και τους ευρωπαϊστές;

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η Mitsos λέει:

    Oταν βέβαια βγαίνει και λέει τέτοιες αρλούμπες ο Γκάμπριελ, οι οποίες καταπατουν κάθε έννοια δικαίου περί υπηκοότητας καταλαβαίνει κανείς πού το πάει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Πολύ σύντομα θα έχει καταργθεί κάθε έννοια δικαίου των ευρωπαικών κρατών και θα αντικατασταθεί από ένα ευρωπαικό δίκαιο το οποίο θα αποφασιστεί εν μία νυχτί από υπαλλήλους ούτε κάν εκλεγμένους ευρωβουλευτές.

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η Physicist λέει:

    Αλίκη, ειλικρινώς, πώς κρίνεις την δήλωση του Αντικαγκρλάριου Γκάμπριελ;

    Πώς κρίνεις την άποψη η οποία ταυτίζει την Ευρώπη με την ΕΕ;

    Πώς κρίνεις το γεγονός ότι η απόφαση ενός λαού να αποχωρησει η χώρα του από την ΕΕ έγινε αφορμή να αμφισβητήσουν οι χαρντ κορ ευρωπαϊστές βασικές αρχές της Δημοκρατίας και να επιχαίρουν, οι ανόητοι, για τον διαμελισμό της χώρας που συνέτριψε τον Ναζισμό;

    Βλέπεις, το ερώτημα δεν είναι ποιος είναι ο χειρότερος εχθρός, αν πρώτα δεν καταλάβουμε ποιος είναι ο πραγματικός φίλος.

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, κρίνω τη δηλωση Γκαμπριέλ ως επιπόλαιη.

    Κατα τα λοιπά, δεν βλέπω με ποιον τροπο αμφισβήτησαν οι ευρωπαϊστές βασικές αρχές της Δημοκρατιας. Θα το ξαναπώ, η κριτικη του αποτελέσματος και των -τεράστιων- συνεπειών του δεν συνιστά, κατα τη γνωμη μου, αμφισβήτηση του σχετικού δικαιώματος.

    Επι της ουσιας: Εχω την αποψη οτι ο προσανατολισμός μας στα πολιτικα πραγματα ειναι σκόπιμο να διέπεται απο την επιλογη εκείνης της λύσης, η οποια συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα, δηλαδη με κριτηρια σχετικα. Χωρις να παραβλέπουμε, και να κρίνουμε, τα σφάλματα και τις αστοχίες, να μην τα αφήνουμε να μας τυφλώνουν.
    Η επιδίωξη του απόλυτου οδηγεί στα άκρα.

    ΥΓ: Πιστεύω οτι ενα μερος αυτών που ψήφισαν υπερ του brexit το εχει ηδη μετανιώσει, συνειδητοποιώντας τις συνεπειες. Ασφαλώς, βεβαια, αυτα συμβαίνουν στις δημοκρατίες.
    ΥΓ1: Είμαι υπέρμαχος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Αποτελει θεσμικη κατάκτηση των ώριμων κοινωνιών.

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η physicist λέει:

    Φυσικέ, κρίνω τη δηλωση Γκαμπριέλ ως επιπόλαιη.

    Σε βρίσκω ιδιαίτερα επιεική για μια δήλωση, το περιεχόμενο της οποίας είναι πολιτικώς ανήθικο και η υλοποίηση της οποίας αντιβαίνει το ισχύον Δίκαιο, πολύ περισσότερο όταν γίνεται από τον Αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αν είχε κάνει αντίστοιχη δήλωση κάποιος χωρίς καν θεσμικό ρόλο, θα είχε πυροδοτηθεί στο Σύμπαν στις κραυγές ότι είναι λαϊκιστής. Ο Γκάμπριελ είναι απλώς επιπόλαιος.

    Κατα τα λοιπά, δεν βλέπω με ποιον τροπο αμφισβήτησαν οι ευρωπαϊστές βασικές αρχές της Δημοκρατιας. Θα το ξαναπώ, η κριτικη του αποτελέσματος και των -τεράστιων- συνεπειών του δεν συνιστά, κατα τη γνωμη μου, αμφισβήτηση του σχετικού δικαιώματος.

    Μπορώ χωρίς δυσκολία να λινκάρω δεκάδες άρθρα στις εγκυρότερες εφημερίδες, τα οποία αμφισβήτησαν ακόμα και το αν το 52% αποτελεί πλειοψηφία. Δεκάδες επαναλήψεις της αντιδημοκρατικής (και χυδαίας) θέσης «οι γέροι έκλεψαν το μέλλον των νέων» (πολύ αγαπητή σε κάτι συριζοειδή ντουβάρια σε άλλο κόντεξτ), την οποία επανέλαβε ο Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ (ο επονομασθείς και Ζίγκι ο Επιπόλαιος). Δηλώσεις ενός φαιδρού τύπου, ο οποίος τυχαίνει να είναι ΥπΕξ της Ισπανίας, όπου έθεσε λιγες ώρες μετά το Δημοψήφισμα σε αμφισβήτηση το στάτους του Γιβραλτάρ και υποσχέθηκε ότι σύντομα η ερυρθροκίτρινη θα κυματίζει στον βράχο. Εθνικισμός, ρεβανσισμός και αλυτρωτισμός από το τελευταίο συρτάρι, τους οποίους η ΕΕ άφησε να κείνται χωρίς ν’ αντιδράσει και να τους καταδικάσει.

    Επι της ουσιας: Εχω την αποψη οτι ο προσανατολισμός μας στα πολιτικα πραγματα ειναι σκόπιμο να διέπεται απο την επιλογη εκείνης της λύσης, η οποια συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα, δηλαδη με κριτηρια σχετικα.

    Δεν διαφωνώ. Μία επιλογή που έχουμε είναι η μερική αποδόμηση της ΕΕ. Από λόγια και πετίσιονς δεν καταλαβαίνει. Δημοψηφίσματα δεν επιτρέπει. Τις συμφωνίες τις περνάει στο ντούκου. Το δίκαιο το παραβιάζει διαρκώς, ακόμα και τις συμφωνίες (οικονομικής) σταθερότητας που έχει η ίδια υπογράψει. Διάβολε, κάτι πρέπει να γίνει, και το Δημοψήφισμα του Μπρέξιτ είναι όχι μόνο μια ύψιστη εκδήλωση ανεξαρτησίας από τη λαϊκή βούληση αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για την ΕΕ να σώσει το τομάρι της.

    ΥΓ: Πιστεύω οτι ενα μερος αυτών που ψήφισαν υπερ του brexit το εχει ηδη μετανιώσει, συνειδητοποιώντας τις συνεπειες. Ασφαλώς, βεβαια, αυτα συμβαίνουν στις δημοκρατίες.

    Wishful thinking, επηρεασμένο από μια προπαγάνδα που είναι κατευθυνόμενη και ανόητη. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο, κι επειδή έχεις οξύνοια και ευθυκρισία να ξεχωρίζεις το anecdotological από τη real evidence, υποθέτω ότι θα με καταλάβεις. Εδώ ένα άρθρο που διαψεύδει αυτόν τον μύθο (είναι ο υπ’ αριθμόν 3).

    ΥΓ1: Είμαι υπέρμαχος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Αποτελει θεσμικη κατάκτηση των ώριμων κοινωνιών.

    Δεν διαφωνώ καθόλου αλλά δεν βλέπω ούτε τι σχέση έχει με αυτό που συζητάμε ούτε για ποιον λόγο η αντιπροσωπευτική δημοκρατία με δημοψηφίσματα (στον ένα ή τον άλλο βαθμό) είναι έννοιες σε σύγκρουση.

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Υπάρχει κάποια ιδιοκτησιακή σχέση του κράτους σε σχέση με τους πολίτες;

    Κάποιος νέος που γεννήθηκε πολίτης της ΕΕ και σπουδάζει/δουλεύει σε χώρα της ΕΕ, μπορεί μια χαρά να έχει διπλή υπηκοότητα, αρκεί να το θέλει η φιλοξενούσα χώρα και ο ίδιος.

    Εχω διαβάσει/παρακολουθήσει εντελώς ακραίες δηλώσεις των ηγετών του Brexit εναντίων της ΕΕ και με …ευχές να διαλυθεί παρόμοιες αυτές της Λεπέν. Ας λένε, στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία του λόγου.

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η Ενη λέει:

    «Πορεία στη βρετανική πρωτεύουσα
    Το στρατόπεδο του «Μένουμε» στους δρόμους του Λονδίνου μετά το Brexit
    Το στρατόπεδο του «Μένουμε» στους δρόμους του Λονδίνου μετά το Brexit
    Το Λονδίνο είχε βγάλει μεν «Μένουμε», όμως οι ψηφοφόροι ολόκληρης της βρετανικής επικράτειας είχαν την αντίθετη άποψη (Φωτογραφία: Reuters )

    2
    Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
    Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου που έβγαλε Brexit, για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Η έκβαση της κάλπης έφερε πολιτικό σεισμό στο Λονδίνο, ενώ ειδικά η πρωτεύουσα ήταν από τις περιφέρειες που είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής.

    Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές στο Λονδίνο το Σάββατο ήταν νεαρής ηλικίας, ενώ κρατούσαν σημαίες της ΕΕ, αλλά και πλακάτ με συνθήματα όπως «Είμαι με την ΕΕ», «ΕΕ σ’ αγαπώ», «Θα μας λείψεις ΕΕ», «Παίζετε με το μέλλον μας».

    Παράλληλα, φώναζαν «Τι θέλουμε να κάνουμε; Να μείνουμε στην ΕΕ» καθώς κατευθύνονταν στην περιοχή του Ουέστμινστερ.

    «Αποδέχομαι το αποτέλεσμα, αλλά είμαι εδώ για να δείξω ότι δε θα το αποδεχτούμε εύκολα» δήλωσε ένας νεαρός διαδηλωτής.

    Οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, απαιτώντας να μάθουν «ποιο είναι το σχέδιο».

    Άλλο δημοφιλές σύνθημα ήταν το «Fromage not Farage» δηλαδή «Τυρί αντί Φάρατζ».

    Το πλήθος τραγουδούσε το «Hey Jude» των Beatles μετασκευασμένο σε «EU» , το «Never gonna give EU up» (κατά το Νever gonna give you up, Rick Astley) ή τον Υμνο της Χαράς του Μπετόβεν, που είναι ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Χάιντ Παρκ για να κατευθυνθούν προς το κτίριο του κοινοβουλίου στην «πορεία για την Ευρώπη» που οργανώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω από το #MarchforEurope.

    Η 66χρονη Μαρί Σάνφορντ από το Μπράιτον σημειώνει ότι ήταν κατά της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ κατά τη δεκαετία του 1970. Τώρα δηλώνει: «Με το να είμαστε στην ΕΕ μπορούμε να ενωθούμε με άλλες χώρες, να είμαστε φίλοι με τους γείτονές μας. Δεν θέλω να δω όλη την Ευρώπη να καταρρέει. Ανησυχώ πολύ για τις μελλοντικές γενιές».

    «Οι άνθρωποι επηρεάστηκαν, ήταν κακά ενημερωμένοι και ξέρετε το χειρότετο; Ολο αυτό οργανώθηκε για το κοινοβούλιο, από ένα μέρος των συντηρητικών, όχι για το καλό του βρετανικού λαού!», λέει οργισμένη η 47χρονη Τζούλι Χίθκοτ, που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Ο 45χρονος Ντέιβιντ ζητά «ένα δεύτερο δημοψήφισμα, βουλευτικές εκλογές, ένα ενεργό Κοινοβούλιο για να μείνουμε στην Ευρώπη» και καταγγέλλει τα ψεύτικα επιχειρήματα της καμπάνιας του «όχι»: «Η μετανάστευση; Μα είναι το παρόν. Συνηθίστε το».

    Με ένα τεράστιο μπαλόνι καρδιά στο χέρι και ένα στεφάνι με λουλούδια στο κεφάλι, η 37χρονη Κέισι λέει ότι θα ήθελε πολύ οι Βρετανοί να επανεξετάσουν την απόφασή τους και υπενθυμίζει ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν παρά συμβουλευτικού χαρακτήρα. «Τώρα είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να πάρει απόφαση».

    Κάθε φορά που περνά τουριστικό λεωφορείο, το πλήθος φωνάζει «EU, We love you».

    Ο 82χρονος Νίκολας Λάιτ ζηταέι δεύτερο δημοψήφισμα: «Ολος ο κόσμος το ξέρει ότι αυτή την φορά θα είναι «Ναι»» και θεωρεί ότι στο δημοψήφισμα, χιλιάδες άνθρωποι δεν ψήφισαν «In» ή «Out », αλλά κατά της κυβέρνησης.
    Newsroom ΔΟΛ

    υγ. Αυτά απο το Λονδινο, σημερα και απο τους λονδρεζους….. 🙄

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η Mitsos λέει:

    Πώς κρίνεις το γεγονός ότι η απόφαση ενός λαού να αποχωρησει η χώρα του από την ΕΕ έγινε αφορμή να αμφισβητήσουν οι χαρντ κορ ευρωπαϊστές βασικές αρχές της Δημοκρατίας και να επιχαίρουν, οι ανόητοι, για τον διαμελισμό της χώρας που συνέτριψε τον Ναζισμό;

    To τρομερό σε σχέση με την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας ήταν ότι κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Σκωτία όλοι οι Ευρωπαίοι και πρώτοι και καλύτεροι ο Ολάντ και η Αγγελα έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να μην διασπαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα μετά την απόφαση του Μπρέξιτ οι ίδιοι σε λίγο θα λένε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των remianers Σκοτσέζων.. Κατά τον ίδιο τρόπο ακόμα και οι Ισλαμιστές είναι καλοί όταν πολεμούν με βάση τα συμφέροντα της ΕΕ για τους δρόμους των πετρελαίων, και κακοί όταν πάνε και ανατινάζουν αεροδρόμια μέσα στις Βρυξέλλες. Καλοί όταν πολεμούσαν τη σοβιετική ένωση, κακοί όταν γαζώνουν τον κοσμάκη στο Μπατακλάν..

    Γενικώς η τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών χαρακτηρίζε πάντοτε τις επιλογές χωρών αποικιοκρατικών και από ό,τι φαίνεται παρά το ότι έχει καταργηθεί το υπουργείο αποικιών σε όλες τις αποικιοκρατικές χώρες 50 χρόνια τώρα, η τακτική αυτή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εξακολουθεί να εφαρμόζεται.

    Μου αρέσει!

  102. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    http://www.thegreekcloud.com/blogs/blog.php?pg=3&uid=13&id=3112

    Cui prodest?
    Sraosha | 25.06.2016 | 19:52
    Θα προσπαθήσω να καταγράψω στοιχεία εμπειρίας και κάποιες γνώμες μου για το πρόσφατο δημοψήφισμα, άτακτα και αποσπασματικά.

    One way or another
    Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδίωκε ούτως ή άλλως ειδική σχέση με την (υπόλοιπη) ΕΕ, σχέση χαλαρότερη από της Δανίας και της Σουηδίας αλλά ίσως στενότερη από αυτή που έχει η Νορβηγία με την ΕΕ. Κανονικά θα μπορούσε να επιβάλει αυτή τη σχέση όπως επέβαλλε κάθε απαίτησή του μέχρι τώρα: με το στανιό κι εκβιαστικά. Με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτή η ειδική σχέση θα προκύψει μέσα από διαπραγματεύσεις Βρετανίας-ΕΕ.

    Μου αρέσει!

  103. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    http://www.protagon.gr/epikairotita/44341177250-44341177250

    «Δεν φεύγουμε από την Ευρώπη»

    Μου αρέσει!

  104. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο Γκάμπριελ μπορεί να θέλει να δώσει υπηκοότητες σε Άγγλους αλλά χάνει μερικούς δικούς του.

    http://gatesofvienna.net/2016/05/for-fleeing-germans-hungary-is-the-last-bastion-of-the-christian-west/

    Μου αρέσει!

  105. Ο/Η physicist λέει:

    Μεταφέρω σχόλιο άλλου αναγνώστη της Zeit:


    Το Μπρέξιτ

    Αρχικά, έμοιαζε για ένα πρότζεκτ παλαβών και διανοητικώς διαταραγμένων. Τώρα, όμως, που η απόφαση είναι στο τραπέζι και οι αντιδράσεις των αντιπάλων του είναι πολλαπλάσια πιο βλακώδεις από το πρότζεκτ αυτό καθαυτό, αυξάνεται η ελπίδα ότι το Μπρέξιτ θα μπορούσε ν’ αποτελέσει το έναυσμα για μια διαδικασία εξυγίανσης της Ευρώπης.

    Μου αρέσει!

  106. Ο/Η Mitsos λέει:

    Πριν χρόνια συζητούσα με κάτι Ολλανδούς περί ενός ακινήτου που επωλείτο από έναν συγγενή μου το οποίο τους ενδιέφερε. Οταν προχωρώντας η συζήτηση μου είπαν ότι τους ενδιέφερε το συγκεκριμένο σπίτι προκειμένου όταν θα συνταξιοδοτούνταν σε λίγα χρόνια να ξεφύγουν από τις μαντήλες. Ηθελαν να αποδράσουν από την πόλη που ζούσαν στην Ολλανδία διότι φοβούνταν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Τότε μου έκανε εντύπωση αυτό που μου είπαν, αλλά δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα αρχίζω και καταλαβαίνω πού πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα και στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες και αντιλαμβάνομαι τι μου έλεγε ο Ολλανδός τότε.

    Ας συνεχίσει η ελληνική πολιτική ελίτ τα παιχνίδια με το Ισλάμ και θα δούμε σε λίγο τι έχει να γίνει στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων που πλέον οι μόνες πωλήσεις γίνονται σε Ευρωπαίους και κυρίως Βρετανούς και Γερμανούς.

    Μου αρέσει!

  107. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, κατα την ταπεινή μου γνωμη, το κατα πόσον ειναι ενα πρότζεκτ βλακώδες, δεν κρινεται απο τις αντιδράσεις της άλλης πλευράς.

    Οσο για την περίφημη εξυγίανση/αλλαγη κλπ της ΕΕ, η οποια πλανάται γενικώς και αορίστως στον αέρα, κανεις δεν λεει κατι πιο συγκεκριμενο.
    Τι ακριβως τους φταίει, πέραν της καραμέλας «των γκρίζων γραφειοκρατών» που παίρνουν τις αποφάσεις κλπ -λες και δεν ειναι απαραίτητος ενας ισχυρός γραφειοκρατικός μηχανισμός για τη διοίκηση ενός οργανισμού σαν την ΕΕ και την υλοποίηση των αποφάσεων των οργανων.

    Μου αρέσει!

  108. Ο/Η physicist λέει:

    Φυσικέ, κατα την ταπεινή μου γνωμη, το κατα πόσον ειναι ενα πρότζεκτ βλακώδες, δεν κρινεται απο τις αντιδράσεις της άλλης πλευράς.

    Κρίνεται όμως το πόσο εχέφρων, συγκροτημένη, οργανωμένη, συνεπής, μη-λαϊκίζουσα είναι η άλλη πλευρά, η οποία ασμένως και με περισσή αυταρέσκεια κοκετάρεται μπροστά στον καθρέφτη σαν να ήταν η όμορφη και σπουδαγμένη, και οι άλλοι οι άσχημοι, αμόρφωτοι και παλαβοί. Κρίνεται η συνέπεια λόγων και έργων για κείνους που παρουσιάζουν την ΕΕ ως προστάτιδα δύναμη των δημοκρατικών αρχών αλλά εχτές διαδήλωσαν στο Λονδίνο με τη σαφέστατη δήλωση ότι δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, η οποία μάλιστα προβλήθηκε ασχολίαστη από το ίδιο φιλελεύθερο-μεταρρυθμιστικό σάιτ που μας χάρισε τον κ. Βαρουφάκη ως Υπουργό Οικονομικών αλλά κατά τ’ άλλα πρσεβεύει τον ευρωπαϊσμό. Κρίνεται η σοβαρότητα των κατάπτυστων που έτρεξαν να οικειοποιηθούν ένα πλαστό πετίσιον στο Διαδίκτυο με πλαστές, αγορασμένες υπογραφές από τη Βόρεια Κορέα, για να αναστρέψουν το αποτέλεσμα μιας διάφανης δημοκρατικής διαδικασίας.

    Εμμέσως, λοιπόν, οι αντιδράσεις της άλλης πλευράς ξεγυμνώνουν την έκταση της βλακείας που υπάρχει και σ’ εκείνην, και δείχνουν ότι η ιδέα των απέναντι να μειώσουν την ισχύ της προαναφερθείσας δεν ήταν και τόσο βλακώδης in the first place.

    Οσο για την περίφημη εξυγίανση/αλλαγη κλπ της ΕΕ, η οποια πλανάται γενικώς και αορίστως στον αέρα, κανεις δεν λεει κατι πιο συγκεκριμενο.
    Τι ακριβως τους φταίει, πέραν της καραμέλας «των γκρίζων γραφειοκρατών» που παίρνουν τις αποφάσεις κλπ -λες και δεν ειναι απαραίτητος ενας ισχυρός γραφειοκρατικός μηχανισμός για τη διοίκηση ενός οργανισμού σαν την ΕΕ και την υλοποίηση των αποφάσεων των οργανων.

    Τους φταίει, για παράδειγμα, η μεταναστευτική πολιτική της μη-εκλεγμένης ηγέτιδας της ΕΕ, κ. Μέρκελ, η οποία παραβίασε κάθε κανόνα Δημοκρατίας και φόρτωσε σε όλη την ΕΕ ένα τεράστιο πρόβλημα-δυναμίτη στα θεμέλια της Ηπείρου. Και ναι μεν λένε μερικοί ότι αυτό δεν επηρέασε το ΗΒ επειδή δεν δέχτηκε μετανάστες από το τελευταίο κύμα αλλά αυτό είναι ένα ακόμα βλακώδες επιχείρημα. Οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν μόνον με βάση το τι συνέβη πρόσφατα αλλά και με βάση (α) το αυταρχικό μοτίβο συμπεριφοράς των (μη εκλεγμένων) ηγεσιών και (β) με βάση λογικότατες προβλέψεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. Είναι κοινό μυστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των άνω του 1 εκατομμυρίου νέων ανθρώπων που μας χάρισαν, μεταξύ άλλων, την αξέχαστη βραδιά της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, σε κάποια στιγμή θ’ αποκτήσουν Γερμανικό διαβατήριο (ο κ. Γκάμπριελ θεωρεί ούτως ή άλλως ότι τα διαβατήρια της χώρας του είναι αμπελόφυλλα απ το κτήμα του παππούλη του). Έχοντας τέτοιο, θα μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε εντός της ΕΕ, ένα κι ένα κάνουν δυο.

    Ένα παράδειγμα ήταν αυτό, υπάρχυν κι άλλα. Και να μην ξεχνάμε να βγάζουμε τα ελληνικά γυαλιά! Όταν τη χώρα την κυβερνά το αυταρχικό τσίρκο των σανέλ, η ΕΕ μοιάζει προστάτιδα των θεσμών. Αλλά το ΗΒ δεν κυβερνάται από το σανέλ, ούτε κι έχει ανάγκη από κάποιον εβδομηντάρη που μοιράζει δημοσίως σκαμπιλάκια και φιλάκια στο κούτελο σε άλλους εβδομηντάρηδες για να διασφαλίσει τη λειτουργία του ποολιτεύματός του.

    Μου αρέσει!

  109. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω οτι οι οπαδοί του brexit δεν θέλησαν απλώς να μειώσουν την ισχυ της άλλης πλευράς.
    Απέρριψαν ολοκληρωτικά την ΕΕ αποφασίζοντας να αποχωρήσουν.

    Το ερώτημα ειναι: τι προτείνουν; Πιστεύουν οτι ενα κράτος, μια οικονομία στο,σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον ειναι περισσοτερο ισχυρό οταν κινειται αυτόνομα η οταν ανήκει σε έναν ισχυρό συνασπισμό;

    Μου αρέσει!

  110. Ο/Η Physicist λέει:

    Οι οπαδοί του Μπρέξιτ είναι, φαντάζομαι, ετερογενείς, Αλίκη. Δεν έχουν μία γραμμή και έναν σκοπό. Αλλά ακόμα και η επιθυμία για πλήρη διάλυση της ΕΕ είναι πολιτικώς νόμιμη. Ενας διακρατικός συνασπισμός είναι η ΕΕ, δεν είναι θρησκεία.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  111. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, δεν μιλάω για νομιμότητα. Για σκοπιμότητα μιλάω.

    Οσο για την επισήμανση οτι η ΕΕ δεν ειναι θρησκεία, φοβάμαι οτι κρουεις θύρες ανοικτές σε ο,τι με αφορά.

    Μου αρέσει!

  112. Ο/Η physicist λέει:

    Σύμφωνοι, κρούω ανοικτές θύρες αλλά δεν πειράζει, ακούει ο παραστάτης 🙂

    Ποια σκοπιμότητα; Άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ δεν προασπίζει τα συμφέροντά τους ψηφίζουν εναντίον της. Δεν θα πει ότι είναι απαραίτητα ανόητοι ή κακώς πληροφορημένοι.

    Μου αρέσει!

  113. Ο/Η δεξιος λέει:

    Τίποτε στις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΟΚ ή εν συνεχεία στις συνθήκες που διέπουν τη λειτουργία της ΕΕ δεν προκαθόριζε ότι θα επιτραπεί η είσοδος ΜΗ κοινοτικών πολιτών από τον Τρίτο Κόσμο.
    Υποχρέωση υπήρχε μόνο για την ελεύθερη διακίνηση κοινοτικών πολιτών των χωρών μελών.
    Κάλλιστα θα μπορούσε η ΕΕ να μείνει ως αυτό που ξεκίνησε,η ένωση των χωρών της Ευρώπης και μόνον.
    Στην πορεία το ιδεώδες αυτό διηρπάγη από τους οπαδούς της ανάμιξης όλων των φυλών και θρησκειών.Άκουγες συνέχεια ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι ένα «χριστιανικό κλαμπ» λες και αυτός δεν ήταν αρχικά ο ορισμός της Ευρώπης στο μεσαίωνα και την αναγέννηση.
    Σταδιακά λοιπόν στο μυαλό των ευρωπαικών λαών η ΕΕ συνδέθηκε με την έλευση …..Πακιστανών και Μαροκινών στις πόλεις τους και η κατάσταση έγινε πολύ άσχημη μετά την έναρξη της ισλαμικής τρομοκρατίας.Τα διάφορα εθνικιστικά κινήματα που αναπτύσσονται και ζητούν απόσχιση από την ΕΕ έχουν αυτό ως κύριο όπλο και ευρωπαϊστές,υπερασπιστές της παραδοσιακής Ευρώπης ή δεν υπάρχουν ή περιορίζονται.
    Το 2016 είναι το έτος που η λαική αντίδραση στην ισλαμική απειλή στη Δύση έσπασε τα όρια της άκρας δεξιάς στα οποία προσπαθούσαν να την περιορίσουν και άρχισε να καταλαμβάνει τον χώρο της κανονικής δεξιάς.Το βρεταννικό δημοψήφισμα είναι το ένα στοιχείο και το άλλο η υποψηφιότητα Τραμπ στις ΗΠΑ.Κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει η Κλίντον,πλην όμως η αλλαγή είναι ότι ένας τέτοιος υποψήφιος πήρε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρ ότι έπεσαν λυτοί και δεμένοι για να χάσει και ήδη άρχισε να βάλλει κατά Ομπάμα – Κλίντον ζητώντας να μάθει γιατί δεν κατονομάζουν τους τρομοκράτες ως ισλαμιστές.
    Τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία και αν η ΕΕ δεν επαναορίσει τον εαυτό της ως ένωση Ευρωπαίων και μόνον δεν θα κρατήσει για πολύ.

    Μου αρέσει!

  114. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, δεν σου λεει τίποτε το γεγονος οτι αμέσως μετα το δημοψηφισμα βγήκαν οι ταγοι του brexit και διαβεβαίωσαν τους πολιτες οτι δεν προκειται να αλλάξει τίποτε στη ζωη τους, σε ο,τι αφορά τη σχεση με την ΕΕ;

    Μου αρέσει!

  115. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Το βρεταννικό δημοψήφισμα είναι το ένα στοιχείο και το άλλο η υποψηφιότητα Τραμπ στις ΗΠΑ.»

    Τα έχεις μπλέξει δεξιέ. Οι ΗΠΑ δεν απειλούνται από κάποια μαζική μετανάστευση μουσουλμανικών πληθυσμών. Και οι μουσουλμάνοι που βρίσκονται εκεί, συγκρινόμενοι με αυτούς της Ευρώπης, είναι πολύ πιο ενταγμένοι. Δεν είναι κάποιος υποτιθέμενος φόβος μίας μουσουλμανικής απειλής που ωθεί προς τον Τράμπ.

    Η υποψηφιότητα Τραμπ είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της αντίδρασης της εργατικής τάξης των ΗΠΑ στις οικονομικές συνέπειες αυτού που θα λέγαμε παγκοσμιοποίηση. Σε μεγάλο βαθμό τον Τράμπ τον θέλουν αυτοί οι πολίτες που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης (όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι αμερικάνικες εταιρίες εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ και πηγαίνουν και ανοίγουν εργοστάσια σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία όπου το εργατικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο). Στην όλη αφήγηση του Τράμπ έχουν φυσικά παρεισφρύσει και όλα αυτά τα στοιχεία που παραδοσιακά υιοθετούσε η αμερικάνικη δεξιά αλλά σε πολύ πιο ακραία μορφή πλέον.
    Ο Τράμπ είναι επικίνδυνος γιατί, πέραν από διάφορες εξαιρετικά ακραίες θέσεις που έχει υιοθετήσει, δεν είναι καταστήσει ξεκάθαρο τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει σε περίπτωση που κερδίσει. Ο τύπος είναι σε όλα φλου, μονίμως ασαφής. Αλλά από τους μονίμως ασαφείς που αρέσκονται όμως να χαϊδεύουν τους ψηφοφόρους, υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες και διεγείροντας τις πλέον χαμηλές πλευρές των ψηφοφόρων, εδω στην Ελλάδα έχουμε κάποια εμπειρία και ξέρουμε πως τελειώνουν στο τέλος αυτές οι ιστορίες.

    Μου αρέσει!

  116. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είπαν, κι αυτό για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι πως η πληροφόρησή μας είναι εντελώς μα εντελώς μονόπλευρη. Αλλά ακόμα κι αν είπαν κάτι τέτοιο, είναι απολύτως κατανοητό για να καθησυχάσουν ανθρώπους οι οποίοι αμέσως μετά το Δημοψήφισμα βρέθηκαν να βομβαρδίζονται από τις εξής απειλές:

    1. Η Σκωτία θα αποσχισθεί.
    2. Το Λονδίνο επίσης.
    3. Η Στερλίνα θα γίνει γερμανικό Μάρκο της Βαϊμάρης.
    4. Οι εταιρείες θα εγκαταλείψουν μαζικά το ΗΒ για να μετεγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη.
    5. Ερευνητές και σπουδαστές θα φύγουν κατά χιλιάδες από το Καίμπριτζ και το Ιμπήριαλ για να εγκατασταθούν σε ερευνητικούς κολοσσούς όπως το Πανεπιστήμιο της Κατάνιας και το Πολυτεχνείο του Κλάουσταλ, όπου οι κκ. Ρέντσι και Γκάμπριελ θα τους παράσχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και προοπτική για το μέλλον.
    6. Η Αγγλική θα πάψει να είναι επίσημη γλώσσα της ΕΕ και θ’ αντικατασταθεί από τα Letzeburgisch, έτσι ώστε να μπορεί να συνεννοείται κι ο κ. Γιούνκερ όταν βρίσκεται σε χαρούμενη κατάσταση (δηλ. διαρκώς).
    7. Το Λονδίνο θα γίνει μια έρημος, ένα θλιβερό χωριό πιο ασήμαντο κι απ’ την πρωτεύουσα της Εξτρεμαδούρας, αφού όλες οι Τράπεζες θα μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι.
    8. Θα φουντώσει ξανά ο εμφύλιος πόλεμος στη Βόρεια Ιρλανδία.
    9. Το Γιβραλτάρ θα προσαρτηθεί στην Ισπανία.
    ….

    Ο κατάλογος των ανοησιών είναι μακρύς και δεν θέλω να κουράσω άλλο — you get my point.

    Μου αρέσει!

  117. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ δεν προασπίζει τα συμφέροντά τους ψηφίζουν εναντίον της. Δεν θα πει ότι είναι απαραίτητα ανόητοι ή κακώς πληροφορημένοι.»

    Ε, προφανώς και ένα μεγάλο τμήμα τους είναι και κακά πληροφορημένοι εφόσον οι πολιτικοί υποστηρικτές του Μπρέξιτ φλόμωσαν το σύμπαν στο ψέμμα.

    Μου αρέσει!

  118. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είπαν, κι αυτό για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι πως η πληροφόρησή μας είναι εντελώς μα εντελώς μονόπλευρη.»

    Σαφώς και ξέρουμε τι είπαν γιατί τα αναφέρουν οι εφημερίδες που ήταν υπερ του Μπρέξιτ. Και δεν υπάρχει καμία παραπληροφόρηση ως προς το τι βγήκαν και δήλωναν οι απατεώνες πολιτικάντηδες υπερ του Μπρεξιτ γιατί όλες οι εφημερίδες, τόσο αυτές που ήταν υπερ του Μπρέξιτ οσο και αυτές που ήταν εναντίον, τα ίδια γράφανε σε σχεση με τις δηλώσεις τους.

    Μου αρέσει!

  119. Ο/Η physicist λέει:

    Προσπάθησα να επιχειρηματολογήσω, ΔΠ, ότι οι υπέρμαχοι της ΕΕ και οι ιθύνοντες της ΕΕ έχουν πει στο παρελθόν επίσης πολλά ψέματα, και έχουν πράξει με τρόπο που παραβιάζει νόμους και κανόνες της ΕΕ οι οποίοι υποτίθεται ότι θάπρεπε να γίνονται σεβαστοί. Τα είπαμε, τα ξαναέγραψα και παραπάνω, μην τα ξαναλέμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι υπέρμαχοι της ΕΕ έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους ένα κλίμα με βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη λειτουργία της Ένωσης, μιαν ατμόσφαιρα βαθιάς καχυποψίας στους στόχους της, στους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων και στις δομές της.

    Αυτά είναι πραγματικά ζητήματα που τα ξέρει ο καθένας και έχουμε όλοι δει τα προβλήματα να συσσωρεύονται και τις διαμαρτυρίες να πέφτουν στο κενό. Δεν ωφελεί να ρίξει κανείς το φταίξιμο στους δημαγωγούς, τους λαϊκιστές και τους ψεύτες της μιας πλευράς, τέτοιους έχει πολλούς και η άλλη.

    Μου αρέσει!

  120. Ο/Η physicist λέει:

    Φυσικέ, θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω οτι οι οπαδοί του brexit δεν θέλησαν απλώς να μειώσουν την ισχυ της άλλης πλευράς. Απέρριψαν ολοκληρωτικά την ΕΕ αποφασίζοντας να αποχωρήσουν.

    Διάβολε, ποια δυνατότητα προσφέρει η ΕΕ, εγγενώς, να επιβραδυνθεί ή να αντιστραφεί η τρελή πορεία ομογενοποίησης των πάντων; Πότε έγιναν αντιληπτές στις Βρυξέλλες οι προειδοποιητικές βολές από δημοψηφίσματα πολιτών (Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία) που έλεγαν ότι δεν επιθυμούν αυτή την πορεία; Πώς είναι δυνατόν να γίνει πολιτικός διάλογος σ’ ένα κλίμα όπου η άτυπη ηγέτις της ΕΕ, δηλ. η Καγκελάριος της ΟΔΓ, έχει μια θηριώδη πλειοψηφία στο Bundestag, όπου οι βουλευτές, σε προφανέστατη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα, εγκρίνουν διαρκώς μια πολιτική που δεν γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλλά επιβάλλεται ως alternativlos (αναπόδραστη); Όταν ένας Οργανισμός αυτοανακηρύσσεται σε μοναδική, αδιαμφισβήτητη απάντηση και λύση χωρίς να επιτρέπει συζητήσεις για τη δομή του και χωρίς να υπάρχουν μηχανισμοί για την προσαρμογή του, πώς μπορεί να εκπλήσσεται όταν κάποιοι διαλέγουν την πλήρη αποσύδεσή τους απ’ αυτόν; Αφού δεν τους έδωσε άλλην επιλογή, τι άλλο να κάνουν;

    Αρέσει σε 2 άτομα

  121. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    » Δεν ωφελεί να ρίξει κανείς το φταίξιμο στους δημαγωγούς, τους λαϊκιστές και τους ψεύτες της μιας πλευράς, τέτοιους έχει πολλούς και η άλλη.»

    Μα όταν ισχυρίζεσαι ότι,

    «Άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ δεν προασπίζει τα συμφέροντά τους ψηφίζουν εναντίον της. Δεν θα πει ότι είναι απαραίτητα ανόητοι ή κακώς πληροφορημένοι.»

    σαφώς αφήνεις να εννοηθεί ότι οσοι ψήφισαν υπερ του Μπρέξιτ επηρεάστηκαν από πολύ λίγο εως καθόλου από τα άπειρα ψέμματα που έλεγαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Μπρέξιτ. Πράγμα το οποίο όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό ακριβώς γιατί οι λεγάμενοι φλόμωσαν τους πάντες στο ψέμμα, αρα είναι απόλυτα εύλογη η υπόθεση ότι ένα ποσοστό του κόσμου επηρεάστηκε από όλα αυτά τα ψέμματα. Η θέση σου θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα εαν η διαφορά μεταξύ του Leave και του Remain ήταν αρκετά μεγαλύτερη, Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να πει κανείς ότι η διάφορα είναι πολύ μεγάλη οπότε ακόμα και αν δεν υπήρχαν τα ψέμματα πάλι κατά πάσα πιθανότητα θα κέρδιζε το Μπρέξιτ. Όμως η διαφορά είναι μικρή οπότε αυξάνεται και η σημασία του ρόλου που διαδραμάτισαν τα ψέμματα για το τελικό αποτέλεσμα.

    Μην παρεξηγηθώ, το αποτέλεσμα είναι αυτό που είναι και δεν αλλάζει. Από την άλλη όμως η θεωρία ότι τα άπειρα ψέμματα που έλεγαν οι εκπρόσωποι του Μπρέξιτ επηρέασαν ελάχιστα ή και καθόλου ακόμα το αποτέλεσμα, είναι παραμύθια της χαλιμάς. Τα άπειρα ψέμματά τους είχαν καθοριστική συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα, για αυτό και τα έλεγαν άλλωστε.

    Μου αρέσει!

  122. Ο/Η physicist λέει:

    Μα όταν ισχυρίζεσαι ότι,

    «Άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ δεν προασπίζει τα συμφέροντά τους ψηφίζουν εναντίον της. Δεν θα πει ότι είναι απαραίτητα ανόητοι ή κακώς πληροφορημένοι.»

    σαφώς αφήνεις να εννοηθεί ότι οσοι ψήφισαν υπερ του Μπρέξιτ επηρεάστηκαν από πολύ λίγο εως καθόλου από τα άπειρα ψέμματα που έλεγαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Μπρέξιτ.

    Αυτό που αφήνω να εννοηθεί και που εννοώ είναι ότι δίνω στους πολίτες που ψήφισαν Μπρέξιτ ακριβώς την ίδια εμπιστοσύνη όπως και σε κείνους που ψήφισαν Μπρημαίην. Καθένας έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να φτιάξει το δικό του μείγμα από (α) προσωπική κρίση και εμπειρία (β) επιρροή από πληροφόρηση και προπαγάνδα και (γ) πολιτικό προσανατολισμό, ώστε να καταλήξει στο πού θα δώσει την ψήφο του. Στο ζύγισμα αυτού του μείγματος, δεν βλέπω κανέναν λόγο να υποθέσω ότι ειδικά για το Μπρέξιτ η στάθμιση της προπαγάνδας στην απόφαση της ψήφου ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι για τους άλλους.

    Η θέση σου θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα εαν η διαφορά μεταξύ του Leave και του Remain ήταν αρκετά μεγαλύτερη, Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να πει κανείς ότι η διάφορα είναι πολύ μεγάλη οπότε ακόμα και αν δεν υπήρχαν τα ψέμματα πάλι κατά πάσα πιθανότητα θα κέρδιζε το Μπρέξιτ. Όμως η διαφορά είναι μικρή οπότε αυξάνεται και η σημασία του ρόλου που διαδραμάτισαν τα ψέμματα για το τελικό αποτέλεσμα.

    Νομίζω ότι η επεξήγησή μου παραπάνω καλύπτει και το υπόλοιπο της παραγράφου. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αριθμητικής υπεροχής του Μπρέξιτ, τρεις επιπλέον σκέψεις, η τρίτη εκ των οποίων είναι εγνωσμένα παρακινδυνευμένη αλλά μιλάμε ούτως ή άλλως ανοιχτά.

    1. Για ποιον λόγο διαφορά 4% είναι μικρή; 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ψήφισαν Brexit απ’ ό,τι Bremain.

    2. Πού θα έθετες εσύ το όριο του πειστικού αποτελέσματος;

    3. Πόση θα ήταν η διαφορά αν δεν είχε προηγηθεί η δολοφονία της βουλευτού Κοξ;

    Μην παρεξηγηθώ, το αποτέλεσμα είναι αυτό που είναι και δεν αλλάζει. Από την άλλη όμως η θεωρία ότι τα άπειρα ψέμματα που έλεγαν οι εκπρόσωποι του Μπρέξιτ επηρέασαν ελάχιστα ή και καθόλου ακόμα το αποτέλεσμα, είναι παραμύθια της χαλιμάς. Τα άπειρα ψέμματά τους είχαν καθοριστική συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα, για αυτό και τα έλεγαν άλλωστε.

    [Η έμφαση που προστέθηκε δική μου]. Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι σφυγμομετρήσεις έδιναν στο Breimain 50%+ και στο Brexit 30% με 35%. Νομίζεις ότι η εικόνα ανατράπηκε λόγω των ψεμάτων που είπαν οι υποστηρικτές του δεύτερου ή μήπως μεσολάβησαν κάποιες ενέργειες της κ. Μέρκελ που επίσης συνέβαλαν στο αποτέλεσμα;

    Μου αρέσει!

  123. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ολα μπορεί να είναι στοιχεία διαλόγου χωρίς καταστροφολογία, και σε κάθε περίπτωση το να πάρουμε τη χώρα μας πίοω ή ότι το έργο Ριο – Αντίριο είναι αιτία για τις λακούβες στους Αγγλικούς δρόμους, είναι πολύ πιο τρομοκρατικό από το να πάρουν ιθαγένεια κάποιοι που τη ζητάνε και να τη δώσουν κάποιοι που θέλουν να τη δώσουν. 🙂

    Ας αξιοποιήσουμε τη λίστα του αγαπητού Φυσικού που καταστροφολογεί ακαταπαύστως 🙂
    1. Πλήγμα για την ενότητα του ΗΒ να μην ληφθεί υπόψη από τους πρωταγωνιστές του BREXIT η εκφρασμένη θέληση της Σκωτίας να είναι σε μια ΜΒ που είναι μέλος της ΕΕ
    2. Το Λονδίνο έδωσε ένα τεράστιο ποσοστό υπερ της παραμονής, άρα σηκώνει σχολιασμό και δείχνει κάτι
    3. Η Στερλίνα πήρε μια ενδιαφέρουσα κατηφόρα
    4. Υπήρξε υποβάθμιση του ΑΑΑ και μεγάλες και μικρότερερες εταιρίες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους
    5. Ερευνητές και σπουδαστές εξέφρασαν την ανυσηχία τους με δεδομένη τη σημαντική χρηματοδότηση απο ευρωπαικά προγράμματα και τη συμμετοχή απο χώρες μέλη της ΕΕ
    6. Η Αγγλική μπορεί να μην πάθει τίποτα, ζημιά θα πάθουν αυτοί που παρέχουν αγγλόφωνες υπηρεσίες στις Βρυξέλες
    7. Το Λονδίνο λόγω της αποδυνάμωσης του City -και όχι μόνο- θα υποστεί κόστος, κάτι που εκφράστηκε με το 75%
    8. Φυσικά η Βόρεια Ιρλανδία μπαίνει σε κίνδυνο, δε θέλει και πολύ
    9. Το Γιβραλτάρ με τη ΜΒ και την Ισπανία στην ΕΕ είχε βρεί την καλύτερη δυνατή ισορροπία

    Μου αρέσει!

  124. Ο/Η zepos λέει:

    Όσοι είναι εναντίον της πολιτικής ενωσης της ΕΕ και υπερ μιας ενωμένης αγορά ΜΟΝΟ, ήρθε μάλλον η ώρα να εκδηλωθούν με θάρρος.. Μετά το διαφαινόμενο Brexit η ΕΕ αφήνει κατά μέρος τους δισταγμούς που οφείλοντο ακριβώς στην επιμονή διαχρονικά της Βρετανίας να εναντιώνεται σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και φρέναρε τις εξελίξεις.. Ίσως ΑΥΤΟ να είναι και η αιτία των βιαστικών δηλώσεων των αξιωματούχων της ΕΕ για σύντομη διαδικασία εξόδου..

    Ο Σουλτς προτείνει να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πραγματική κυβέρνηση

    http://www.skai.gr/news/world/article/319353/soults-na-exelihthei-i-europaiki-epitropi-se-pragmatiki-kuvernisi/?utm_source=rss_news_world&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

    Μου αρέσει!

  125. Ο/Η physicist λέει:

    Ας αξιοποιήσουμε τη λίστα του αγαπητού Φυσικού που καταστροφολογεί ακαταπαύστως

    Σχο, καλά κάνεις και αξιοποιείς τη λίστα, και όλα μια χαρά, αλλά νομίζω ότι με αδικείς όταν λες ότι καταστροφολογώ. Η έννοια καταστροφολογία αφορά προβλέψεις, μελλοντικά γεγονότα, προεκτάσεις της μορφής «αν συμβεί το Α, τότε θ’ ακολουθήσουν τα Β, Γ, Δ ως άμεσες αρνητικές συνέπειές του». Εγώ όμως δεν αναφέρθηκα πουθενά στο μέλλον αλλά μόνο στο πρόσφατο παρελθόν, κι ούτε έκανα καμία πρόβλεψη συνεπειών. Αντίθετα, προσπάθησα να δείξω ότι τα σενάρια καταστροφής άλλων ήταν υπερβολικά. Ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι κάνω λάθος και ότι πράγματι όσοι προέβλεψαν καταστροφές είχαν τελικώς δίκιο, εγώ δεν θα έχω καταστροφολογήσει.

    Μου αρέσει!

  126. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Καλώς!

    Μου αρέσει!

  127. Ο/Η Mitsos λέει:

    Οταν θα βγεί η Βρετανία από την ΕΕ και θα ρίξει τους φορολογικούς συντελεστές, θα αποκτήσει πλήρη νομισματική ελευθερία διότι τώρα δεν έχει και ας έχει εθνικό νόμισμα, θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στα κοιτάσματα της και στην ΑΟΖ της και θα αποκτήσει το δικαίωμα να συναλλάσεται ελεύθερα με τρίτα κράτη που τώρα δεν έχει, θα πετάξει έξω όσους Ευρωπαίους εκμεταλεύονται την κατάσταση και ζούνε χωρίς να εργάζονται στην ουσία, θα ορίσει αυτή ποιοι και πότε θα εισέρχονται στο έδαφός της όπως οι υπόλοιπες χώρες της κοινοπολιτείας, θα φτιάξει και κανά δυο καινούρια αεροπλανοφόρα θα δούμε τότε πόσες εταιρείες θα την κάνουν από την ΕΟΚ για να εγκατασταθούν εκεί.

    Χώρα που έχει αεροπλανοφόρα και πυρηνικές κεφαλές δεν έχει θέματα νομισματικά. Για αυτό οι Κινέζοι και οι Ρώσοι κινούν γη και ουρανό για να εκσυγχρονίσουν το στόλο τους αλλά πολύ φοβάμαι ότι έχουν μείνει πίσω σε σχέση με την Αμερική και την Αγγλία σε αυτό το ζήτημα διότι ούτως ή άλλως υπήρξαν πάντοτε χερσαίες δυνάμεις.

    Μου αρέσει!

  128. Ο/Η physicist λέει:

    😉

    —-

    Ο Σουλτς προτείνει να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πραγματική κυβέρνηση

    Ο Σουλτς είναι Γερμανός. Στα Γερμανικά, το δίδυμο του βωβού κιμηματογράφου «ο Χοντρός κι ο Λιγνός», λέγεται «ο Χοντρός κι ο Χαζός» (Dick und Doof).

    Αναφερόμενος σε κάποιον άλλον εύσωμο Γερμανό πολιτικό, ας τον ονομάσουμε κ. Μύλλερ, ένας συμπατριώτης του, κωμικός στο επάγγελμα, είχε πει: «Μέχρι που συναντήθηκα με τον κ. Μύλλερ, νόμιζα ότι ο Χοντρός κι ο Χαζός ήταν δύο διαφοερτικά πρόσωπα».

    Μου αρέσει!

  129. Ο/Η Mitsos λέει:

    VOICE
    It’s Time for the Elites to Rise Up Against the Ignorant Masses
    The Brexit has laid bare the political schism of our time. It’s not about the left vs. the right; it’s about the sane vs. the mindlessly angry.

    It’s Time for the Elites to Rise Up Against the Ignorant Masses

    Μου αρέσει!

  130. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «δεν βλέπω κανέναν λόγο να υποθέσω ότι ειδικά για το Μπρέξιτ η στάθμιση της προπαγάνδας στην απόφαση της ψήφου ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι για τους άλλους.»

    Mα οι άλλοι δεν έλεγαν ψέμματα για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ. Το ότι αυτές οι συνέπειες δεν θα γίνουν άμεσα αισθητές αλλά σταδιακά δεν σημαίνει πως έλεγαν ψέμματα. Εκ των δύο πλευρών αυτή που έλεγε άπειρα ψέμματα ήταν αυτή του Μπρέξιτ, και είναι οι πολιτικοί της εκπρόσωποί που ηδη έχουν ηδη αρχίσει να υπαναχωρούν από όλες αυτές τις ψευδολογίες που διέδιδαν πρίν το δημοψήφισμα.
    Ο ισχυρισμός ότι όλη αυτή η ακατάσχετη ψευδολογία δεν επηρέασε την κρίση οσων ψήφισαν υπερ του Μπρέξιτ δεν στέκει. Στην τελική, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μπρέξιτ έλεγαν συνεχώς ψέμματα ακριβώς γιατί θεωρούσαν πως δρώντας έτσι θα αύξαναν και τις πιθανότητες να επικρατήσει το Μπρέξιτ.

    «Για ποιον λόγο διαφορά 4% είναι μικρή; 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ψήφισαν Brexit απ’ ό,τι Bremain.»

    Δεν έγινα σαφής.

    Η διαφορά είναι μικρή, για να ισχυρίζεται κανείς ότι τα ψέμματα των πολιτικών εκπροσώπων του Μπρέξιτ δεν διαδραμάτισαν ρόλο (ή διαδραμάτισαν αλλά πολύ μικρό) στο τελικό αποτέλεσμα. Για να το πω αλλιώς, οσο πιο μικρήείναι αυτή τόσο πιο μεγάλη είναι η σημασία των ψεμμάτων γιατί ακόμα και ένας που θα πειστεί από αυτά τα ψέμματα είναι ικανός να κάνει την διαφορά υπερ της μίας ή της άλλης πλευράς. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η διαφορά τόσο πιο πολύ μειώνεται η σημασία των ψεμμάτων, ακριβώς γιατί ο ένας (ή το 1 εκατομμύριο) που θα πειστεί από αυτά ψέμματα και θα πάρει θέση υπερ της μίας ή της άλλης πλευράς δεν είναι σε θέση να κάνει την διαφορά.

    «Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι σφυγμομετρήσεις έδιναν στο Breimain 50%+ και στο Brexit 30% με 35%. Νομίζεις ότι η εικόνα ανατράπηκε λόγω των ψεμάτων που είπαν οι υποστηρικτές του δεύτερου ή μήπως μεσολάβησαν κάποιες ενέργειες της κ. Μέρκελ που επίσης συνέβαλαν στο αποτέλεσμα;»

    Το παραπάνω που λες προϋποθέτει ότι οι δημοσκοπήσεις όντως αποτύπωναν την πραγματικότητα. Ήταν όμως έτσι? Να σου υπενθυμίσω ότι ακόμα και το βράδυ του δημοψηφίσματος μία δημοσκόπηση που έγινε την ίδια μέρα έβγαζε νικητή το Remain και όχι το Leave. Μερικές όμως ώρες αργότερα τα πάντα ανατράπηκαν. Εαν οι δημοσκόποι δεν ήταν ικανοί να αποτυπώσουν επαρκώς τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος ούτε καν την νύχτα του δημοψηφίσματος γιατί να δεχτούμε πως ήταν ικανοί τον Σεπτέμβριο? Το πλέον πιθανό είναι πως ούτε τότε αποτύπωναν με επάρκεια τις τάσεις της κοινής γνώμης και ειδικά τα ποσοστά υπερ του Μπρέξιτ τα υποεκτιμούσαν συστηματικά (δεν υπονοώ εδω ότι κάτι τέτοιο το έκαναν σκόπιμα, απλά για διάφορους δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν το ρεύμα υπερ του Μπρέξιτ στις πραγματικές του διαστάσεις).

    Μου αρέσει!

  131. Ο/Η physicist λέει:

    Mα οι άλλοι δεν έλεγαν ψέμματα για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ. Το ότι αυτές οι συνέπειες δεν θα γίνουν άμεσα αισθητές αλλά σταδιακά δεν σημαίνει πως έλεγαν ψέμματα.

    Αν κρίνω από τις συνέπειες που ανέφεραν αμέσως μετά, δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι δεν έλεγαν ψέματα. Σου θυμίζω συνοπτικά το εύρος των παραγότων που είχαν προειδοποιήσει σχετικά με τις συνέπειες του Μπρέξιτ αλλά και το εύρος των καταστροφολογιών τους: οικονομικών, πολιτικών, εργασιακών, αλλά και περιβαλλοντολογικών — αστεία πράγματα, δηλαδή, του είδους η Βρεταννία ήταν βρώμικη πριν μπει στην ΕΕ, σύγκριση της δεκαετίας του 1970 με σήμερα, όταν κι ο Ρήνος ήταν χαβούζα.

    Όμως δεν ήταν μόνον αυτά εδώ τα ψέματα: ήταν και όλα τα άλλα σχετικά με τη λειτουργία, τις δομές και τις εγγυήσεις που προσφέρει η ΕΕ. Πολλοί πολίτες κατάλαβαν ότι υπάρχουν λόμπυ με κρυφή ατζέντα ή είχαν αρκετούς λόγους να υποθέσουν ότι συμβαίνει αυτό. Αυτά τα ψέματα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την εμπιστοσύνη τους πολλοί στην ΕΕ και στους υπερασπιστές της, στα όργανα και στις δομές της, και ώθησαν πολλούς στην απόρριψή της.

    Ο ισχυρισμός ότι όλη αυτή η ακατάσχετη ψευδολογία δεν επηρέασε την κρίση οσων ψήφισαν υπερ του Μπρέξιτ δεν στέκει.

    Δείξε μου πού έκανα αυτόν τον ισχυρισμό. Δεν είπα πουθενά κάτι τέτοιο, και έχω κατεπανάληψη ξεκαθαρίσει τι είπα και τι εννοούσα.

    Το παραπάνω που λες προϋποθέτει ότι οι δημοσκοπήσεις όντως αποτύπωναν την πραγματικότητα. Ήταν όμως έτσι? Να σου υπενθυμίσω ότι ακόμα και το βράδυ του δημοψηφίσματος μία δημοσκόπηση που έγινε την ίδια μέρα έβγαζε νικητή το Remain και όχι το Leave.

    Οι σφυγμομετρήσεις είναι ανακριβείς αλλά όχι τόσο ώστε να πέσουν έξω σε μια διαφορά όπως 15% ή 20%. Υπήρξε σαφής και ραγδαία ανατροπη του κλίματος, η οποία δεν μπορεί ν’ αποδοθεί στην εκστρατεία ψεμάτων, όπως υπαινίσσεσαι. Παρεμπ, το χρονικό ξετύλιγμα των αποτελεσμάτων των σφυγμομετρήσεων το βρήκα εδώ.

    Μου αρέσει!

  132. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Εγώ όμως δεν αναφέρθηκα πουθενά στο μέλλον αλλά μόνο στο πρόσφατο παρελθόν, κι ούτε έκανα καμία πρόβλεψη συνεπειών.»

    Σαφώς και έχεις κάνει πρόβλεψεις συνεπειών Φυσικέ, και σε αρκετά σχόλια. Η διαφορά είναι ότι εσυ προβλέπεις πάνω κάτω ότι καμιά αρνητική συνέπεια δεν θα λάβει χώρα, ή αν λάβει, δεν θα έχει σημαντικό αντίχτυπο και διάρκεια. (Παρεμπιπτόντως, δεν το θεωρώ κακό να κάνει κάποιος προβλέψεις, κάθε άλλο.)

    Στο πρώτο πρώτο σχόλιο σε αυτή εδω την ανάρτηση προέβλεψες ότι

    «… οι εξαγωγείς στο ΗΒ θα ωφεληθούν»

    Στο σχόλιο στις 30 Ιουνίου (12:39) όλη η τελευταία παράγραφος συνιστά μία προβλεψη (υπορρήτως για την Βρετανία, πιο ξεκάθαρα για την ΕΕ).

    «Η Μεγάλη Βρεταννία είναι μια χώρα με ισχυρή οικονομία, με μόνιμη θέση στο ΣΑ του ΟΗΕ, με Ένοπλες Δυνάμεις απολύτως απαραίτητες για την αμυντική στρατηγική της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, με πυρηνικό οπλοστάσιο, με επαφές, συνδέσεις, συμμάχους και επιρροή στα 4 σημεία του ορίζοντα και με τεράστια παράδοση και γνώση — πολιτικά, στην επιστήμη και την τεχνολογία, στην οικονομία, παντού. Η αποχώρησή της από την ΕΕ αφήνει μια τρύπα στα οικονομικά της τελευταίας και αποδυναμώνει τον Βορρά, πράγμα που σημαίνει πως η ζωή της Γερμανίας θα γίνει δύσκολη: οικονομικώς, το χάσμα της από τον μέσο όρο των υπολοίπων θ’ αυξηθεί αλλά πολιτικώς ο Νότος θα κερδίσει σε ψήφους και βάρος μέσα στην ΕΕ. »

    Αναφέρω αυτά τα δύο σχόλια ενδεικτικά, υπάρχουν και άλλα σε άλλες αναρτήσεις που ασχολούνται με το θέμα.

    Μου αρέσει!

  133. Ο/Η physicist λέει:

    Σαφώς και έχεις κάνει πρόβλεψεις συνεπειών Φυσικέ, και σε αρκετά σχόλια. Η διαφορά είναι ότι εσυ προβλέπεις πάνω κάτω ότι καμιά αρνητική συνέπεια δεν θα λάβει χώρα, ή αν λάβει, δεν θα έχει σημαντικό αντίχτυπο και διάρκεια. (Παρεμπιπτόντως, δεν το θεωρώ κακό να κάνει κάποιος προβλέψεις, κάθε άλλο.)

    Ούτε κι εγώ το θεωρώ κακό να κάνει κανείς προβλέψεις. Όμως:

    1. Στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν έκανα καταστροφολογικές προβλέψεις. Αυτή ήταν η αντίρρησή μου στην παρατήρηση του Σχολιαστή.

    2. Οι προβλέψεις που έκανα για μετριασμό των σεναρίων πανικού είναι (νομίζω) λογικότερες από εκείνες που προσπάθησα ν’ αντικρούσω.

    ——–

    ΥΓ, να σε πάω πάλι λίγο στις σφυγμομετρήσεις, αν δεν έχεις αντίρρηση. Ρίξε μια ματιά αν θες στον σύνδεσμο που έδωσα παραπάνω. Στο τέλος της σελίδας, πάει μέχρι Σεπτέμβριο του 2010. Θα δεις χρονικές διακυμάνσεις με το ένα στρατόπεδο να φτάνει 50% κια αντίστροφα, που σίγουρα δεν μπορούν ν’ αποδοθούν στην καμπάνια του Μπρέξιτ, αφού δεν υπήρχε τέτοια το 2010.

    Μου αρέσει!

  134. Ο/Η zepos λέει:

    Τερέζα Μεϊ: “Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να το πράξουμε αυτό την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να επιτύχουμε την κατάλληλη συμφωνία για τη Βρετανία,” δήλωσε η Μέι στην τηλεόραση ITV, επαναλαμβάνοντας ότι δε θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, μέσα στο 2016.
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=812535

    Εως τότε…..

    Μου αρέσει!

  135. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αν κρίνω από τις συνέπειες που ανέφεραν αμέσως μετά, δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι δεν έλεγαν ψέματα.»

    Οι συνέπειες από το Μπρέξιτ θα φανούν εν καιρώ. Και οι πιο σοβαροί από τους υποστηρικτές του Remain αυτό ακριβώς έλεγαν. Είναι τελείως εσφαλμένο να λέμε ότι έλεγαν ψέμματα επειδή μέσα σε 10 μέρες δεν έλαβαν χώρα, και σε όλη τους την πληρότητα κιόλας, οι αρνητικές συνέπειες που προέβλεπαν για την Βρετανία. Αντίθετα, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Μπρέξιτ από την επόμενη ακριβώς μέρα άρχισαν να υπαναχωρούν από τις ψευτιές που διέδιδαν προεκλογικά.

    Σε σχέση δε με τις αρνητικές συνέπειες υπάρχει ακόμα μία παράμετρος που αγνοείς, επισήμως η Βρετανία δεν έχει προβεί σε ενεργοποίηση των διαδικασιών για την έξοδο της από την ΕΕ. Από την στιγμή που θα λάβει χώρα αυτή η ενεργοποίηση είναι εύλογο να υποτεθεί ότι οι πρώτες από τις αρνητικές συνέπειες θα κάνουν πλέον την εμφάνισή τους (καιι να μην ξεχνάμε ότι οι οπαδοί του Μπρέξιτ δεν πιέζουν πλέον καθόλου για άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρης της Βρετανίας από την ΕΕ, άλλη μία υπαναχώρηση από οσα υπόσχονταν πριν το δημοψήφισμα).

    «Πολλοί πολίτες κατάλαβαν ότι υπάρχουν λόμπυ με κρυφή ατζέντα ή είχαν αρκετούς λόγους να υποθέσουν ότι συμβαίνει αυτό.»

    Λόμπι με κρυφή ατζέντα βρίσκονται και πίσω από πολλούς από τους πολιτικούς εκπροσώπους του Μπρέξιτ.

    «Οι σφυγμομετρήσεις είναι ανακριβείς αλλά όχι τόσο ώστε να πέσουν έξω σε μια διαφορά όπως 15% ή 20%.»

    Μα ακόμα και στο σαϊτ των FT προς το οποίο παραπέμπεις, τον Σεπτέμβριο του ’15 το Remain κυμαίνονταν από 38% εως 55% (μέσος όρος 45,3) ενω το Leave κυμαίνονταν από 36% εως 45% (μέσος όρος 39,8). Που είδες αυτές τις διαφορές της τάξης 15-20% υπερ του Remain?

    Μου αρέσει!

  136. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Θα δεις χρονικές διακυμάνσεις με το ένα στρατόπεδο να φτάνει 50% κια αντίστροφα, που σίγουρα δεν μπορούν ν’ αποδοθούν στην καμπάνια του Μπρέξιτ, αφού δεν υπήρχε τέτοια το 2010.»

    Καμπάνια υπερ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ υπάρχει εδω και παρα πολλά χρόνια Φυσικέ, ή μάλλον, πιο σωστά, ρεύμα υπερ της εξόδου από την ΕΕ. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος αποτέλεσε το σημείο καμπής από το οποίο και μετά αυτό το ρεύμα μετατράπηκε σε καμπάνια υπερ του εξόδου.

    Μου αρέσει!

  137. Ο/Η physicist λέει:

    Μα ακόμα και στο σαϊτ των FT προς το οποίο παραπέμπεις, τον Σεπτέμβριο του ’15 το Remain κυμαίνονταν από 38% εως 55% (μέσος όρος 45,3) ενω το Leave κυμαίνονταν από 36% εως 45% (μέσος όρος 39,8). Που είδες αυτές τις διαφορές της τάξης 15-20% υπερ του Remain?

    Αρχικά, τις είδα στο γράφημα που βρίσκεται στο πάνω μέρος της σελίδας, και το οποίο ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο του 2015 — εκεί θα δεις τα νούμερα που προανέφερα (προσεγγιστικά, επειδή τα διάβασα από το γράφημα όπου η κλίμακα δεν έχει τόση ακρίβεια). Υπάρχουν δύο καμπύλες, μια κρεμ και μία ροζ, η κρεμ ανεβαίνει και πάνω από 50%, η ροζ είναι κοντά στα 35% αν διαβάζω καλά.

    Μετά έκανα σκρολ και είδα το λίστα στο τέλος της σελίδας. Αν πας εκεί, θα δεις μια σταθερή προπορεία της παραμονής στην ΕΕ, πρακτικά αδιάκοπη και με διψήφια ποσοστά από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, δηλ. 7-8 μήνες στη σειρά.

    Καμπάνια υπερ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ υπάρχει εδω και παρα πολλά χρόνια Φυσικέ, ή μάλλον, πιο σωστά, ρεύμα υπερ της εξόδου από την ΕΕ. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος αποτέλεσε το σημείο καμπής από το οποίο και μετά αυτό το ρεύμα μετατράπηκε σε καμπάνια υπερ του εξόδου.

    Κι όμως, αυτά τα ψέματα των Μπρέξιτ δεν ήταν αρκετά ώστε ν’ αποτρέψουν σταθερότατες υπεροχές της Παραμονής με διψήφια ποσοστά για χρονικά διαστήματα πολλών μηνών, χωρίς ενδιάμεσες διακοπές. Και η άλλη πλευρά είχε με το μέρος της το σύνολο των θεσμικών παραγόντων από την πολιτική και την οικονομία, καθώς επίσης και μια χορωδία από διεθνείς θεσμούς. Πώς μπορείς να ρίχνεις όλο το βάρος για την επικράτηση του Μπρέξιτ στα ψέματα που είπαν, και να αγνοείς μια σειρά από πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη;

    Μου αρέσει!

  138. Ο/Η ΛΑΜΠΡΟΣ λέει:

    Για το Μπρέξιτ, καλό είναι να ληφθεί υπόψιν και η παράμετρος Κίνα, που παίζει πολύ δυνατά για νέα (οικονομική προς το παρόν) υπερδύναμη, σε σχετικά μικρό βάθος χρόνου, και θέλει να έχει κι αυτή ένα παγκόσμιο ανταλακτικό νόμισμα, τουλάχιστον ισάξιο με το δολάριο (ως προς την δύναμη, γιατί ώς αξία το υπερπληθωριστικό δολάριο δεν αξίζει τίποτα). Η ΜΒ μπορεί να μην είναι η πάλαι ποτέ μεγάλη αυτοκρατορία, αλλά εξακολουθεί να είναι η κεφαλή της βρετανικής κοινοπολιτείας, και να ελέγχει ουσιαστικά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό (όχι το χρηματιστηριακό) σύστημα. Ίσως οι Άγγλοι τραπεζίτες, βλέποντας την σταθερή αλλαγή στην συσχέτιση των οκονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας υπέρ της δεύτερης, αλλά και την παγκόσμια δυναμική οκονομική εξάπλωση της Κίνας, να επέλεξαν άλλο «συνεταίρο» ή να άνοιξαν μια νέα πόρτα. Άλλωστε, η Αγγλία δεν ήταν ποτέ η κλασική υπερδύναμη, πάντα με το μυαλό κυβερνούσε (και κυβερνά) τον πλανήτη κι όχι με την δύναμη, που πλέον δεν την έχει.

    Υ.Γ – Λέω οι Άγγλοι τραπεζίτες, γιατί θεωρώ πως κανένας σώφρον άνθρωπος, δεν πιστεύει πως αποφασίζουν οι λαοί με τα όποια δημοψηφίσματα ή εκλογές, για τα πολύ σοβαρά θέματα που τους αφορούν.

    Μου αρέσει!

  139. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, θα μου επιτρέψεις να επαναλάβω οτι αυτοι που υπαναχώρησαν απο τα λεγομενα τους, μετα το δημοψηφισμα, ηταν οι ταγοι του brexit.
    Αυτο λεει πολλα, οπως επισης και η απροθυμία τους να ενεργοποιήσουν το αρθρο 50.

    Επισης, λυπάμαι αλλα το επιχείρημα περι «υπόπτων λόμπι με κρυφή ατζέντα» μυρίζει συνωμοσιολογική αντίληψη, η οποια ειναι πολυ διαδεδομένη και ασφαλώς έπαιξε ρόλο στην έκβαση του δημοψηφίσματος, αλλα δεν ειναι για να την υιοθετούμε σε μια συζητηση που φιλοδοξούμε να ειναι σοβαρη.

    Μου αρέσει!

  140. Ο/Η Physicist λέει:

    Αλίκη, έχω δώσει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις κι έχω φέρει χειροπιαστά παραδείγματα. Ο ισχυρισμός σου περί συνωμοσιολογικής σκέψης δεν μου φαίνεται βάσιμος. Είναι πασίγνωστο ότι εθνικές Κυβερνήσεις περνάνε Νόμους από τις Βρυξέλλες παρακάμπτοντας τα εθνικά Κοινοβούλια.

    Τα λέμε, έφυγα τώρα.

    Μου αρέσει!

  141. Ο/Η δεξιος λέει:

    Το πρόβλημα με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 είναι ότι δίνει προθεσμία δύο ετών μετά την οποία η έξοδος γίνεται υποχρεωτικά και εάν δεν έχει ως τότε υπάρξει συμφωνία το αποχωρούν μέλος γίνεται απλώς τρίτη χώρα,κάτι για το οποίο δεν ήσαν έτοιμοι.
    Το πιθανότερο είναι η Τερέζα Μέι να βγει και να αρχίσει ένα παιγνίδι νεύρων φεύγω – δεν φεύγω ώστε να εκβιάσει προκαταβολική σύμφωνία.Θα εξαρτηθεί και από τις αμερικανικές εκλογές.

    http://www.kathimerini.gr/866016/opinion/epikairothta/politikh/epax8es-apex8es-eponeidisto-kai-mh-viwsimo

    Μου αρέσει!

  142. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αρχικά, τις είδα στο γράφημα που βρίσκεται στο πάνω μέρος της σελίδας, και το οποίο ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο του 2015 — εκεί θα δεις τα νούμερα που προανέφερα (προσεγγιστικά, επειδή τα διάβασα από το γράφημα όπου η κλίμακα δεν έχει τόση ακρίβεια).»

    Τις είδα τις δύο καμπύλες στο γράφημα. Εγω έκανα κάτι διαφορετικό, πήγα στον Σεπτέμβριο του ’15 (εφόσον από εκει ξεκίναγες την μέτρησή σου) και έβγαλα τους μέσους όρους (τους παρέθεσα στο τελευταίο σχόλιο), τόσο για το Remain οσο και για το Leave, από όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο. Από πουθενά δεν προκύπτουν μεταξύ τους διαφορές τις τάξης του 15 με 20%. Αντίθετα, η διάφορα είναι αισθητά μικρότερη (γύρω στο 5,5%). Οπότε αυτό που είπα παραπάνω είναι πολύ πιθανό, οι δημοσκοπήσεις δηλαδή θα μπορούσαν κάλλιστα να υποεκτιμούν το πραγματικό ποσοστό υπερ του Μπρέξιτ και έτσι να το εμφανίζουν μικρότερο από οσο πραγματικά ήταν. Αρα, εφόσον δεν υπήρχε κάποια τόσο μεγάλη απόκλιση, δεν υπάρχει κσαι η αναγκαιότητα να χρειάζεται να εξηγηθεί αυτή με επικληση κάποιου, υποτιθέμενου, εξωγενούς παράγοντα (όπως οι δηλώσεις Μέρκελ τον Αύγουστο του ’15, για παράδειγμα).

    «Αν πας εκεί, θα δεις μια σταθερή προπορεία της παραμονής στην ΕΕ, πρακτικά αδιάκοπη και με διψήφια ποσοστά από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, δηλ. 7-8 μήνες στη σειρά. »

    Την είδα αυτή την προπόρευση της Παραμονής έναντι της Εξόδου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα παρατήρησες ότι συμπίπτει ακριβώς με την περίοδο όπου τα μεταναστευτικά κύματα προς την ΕΕ είχαν αυξηθεί δραματικά. Παρόλα αυτά, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Παραμονή προπορεύεται σταθερά σε σχέση με την Έξοδο. Σαφής ένδειξη ότι το μεταναστευτικό δεν είχε για τους βρετανούς την σημασία που κάποιοι αποδίδετε σε αυτό. Εαν ήταν τόσο σημαντικό τότε θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο, να προπορεύεται, έστω και με βραχεία κεφαλή, το Μπρεξιτ. Κάτι όμως που την συγκεκριμενη περίοδο δεν συνέβαινε.

    Επιπλέον, αν πάς και κοιτάξεις ακόμα παλιότερες δημοσκοπήσεις, θα δεις ότι για ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι αυτό μεταξύ Φεβ.-Οκτ. ’15, το Μπρέξιτ υπερίσχυε του Remain, και πιο συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του ’10 εως τον Μάϊο του ’13. Αυτή η υπεροχή, εκείνη την παλιότερη περίοδο, ίσως εξηγείται από τον παραδοσιακό ευρωσκεπτικισμό των βρετανών.

    «Πώς μπορείς να ρίχνεις όλο το βάρος για την επικράτηση του Μπρέξιτ στα ψέματα που είπαν»

    Δεν λέω αυτό ακριβώς που νομίζεις παραπάνω. Λέω πολύ απλά ότι, ακριβώς επειδη φλόμωσαν το σύμπαν στο ψέμμα, ακόμα και ένα μικρό ποσοστό (3-5%) του εκλογικού σώματος να έπαιρνε στα σοβαρά αυτά τα ψέμματά τους, αυτό ήταν υπεραρκετό για να τους δώσει την νίκη. Το διατύπωσα ελαφρώς διαφορετικά και σε ένα σχόλιο παραπάνω,

    «Η διαφορά είναι μικρή, για να ισχυρίζεται κανείς ότι τα ψέμματα των πολιτικών εκπροσώπων του Μπρέξιτ δεν διαδραμάτισαν ρόλο (ή διαδραμάτισαν αλλά πολύ μικρό) στο τελικό αποτέλεσμα. Για να το πω αλλιώς, οσο πιο μικρή είναι αυτή [η διαφορά των ποσοστών] τόσο πιο μεγάλη είναι η σημασία των ψεμμάτων γιατί ακόμα και ένας που θα πειστεί από αυτά τα ψέμματα είναι ικανός να κάνει την διαφορά υπερ της μίας ή της άλλης πλευράς. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η διαφορά [των ποσοστών] τόσο πιο πολύ μειώνεται η σημασία των ψεμμάτων, ακριβώς γιατί ο ένας (ή το 1 εκατομμύριο) που θα πειστεί από αυτά ψέμματα και θα πάρει θέση υπερ της μίας ή της άλλης πλευράς δεν είναι σε θέση να κάνει την διαφορά. «

    Μου αρέσει!

  143. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Το πιθανότερο είναι η Τερέζα Μέι να βγει και να αρχίσει ένα παιγνίδι νεύρων φεύγω – δεν φεύγω ώστε να εκβιάσει προκαταβολική σύμφωνία.»

    Αποκλείεται να εκβιάσει (σωστή η επιλογή της συγκεκριμένης λέξης, γιατί περί εκβιασμού θα πρόκειται) το οτιδήποτε. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει θα είναι να πει ότι σταματώ να πληρώνω εισφορές στην ΕΕ και να δέχομαι μετανάστες από τις χώρες της ΕΕ. Εαν όμως τα κάνει αυτά χωρίς να έχει πρώτα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 θα είναι παράτυπα, οπότε τότε δεν δεσμεύονται από τίποτα και οι υπόλοιποι ώστε να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν επιβάλλουν δασμούς στα βρετανικά προϊόντα και η κοινή αγορά τελείωνει για την Βρετανία (όπως επίσης και το καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των βρετανών προς τις χώρες της ΕΕ που ισχύει αυτρή την στιγμή). End of the story.

    Μου αρέσει!

  144. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν λάβουμε υπόψη ότι η Τερέζα Μέι ήταν υπερ της παραμονής, παίζει και το σενάριο μετά τις εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα να το ξανασκεφτούν.

    Μου αρέσει!

  145. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Μου αρέσει!

  146. Ο/Η Physicist λέει:

    ΔΠ, επιγραμματικά για την ώρα, με την άδειά σου, γιατί ο χρόνος πιέζει:

    1. Δεν μίλησα για το μεταναστευτικό κύμα καθαυτό αλλά για τον τρόπο που το χειρίστηκε η κ. Μέρκελ.

    2. Ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες, η αντίδραση ειιχε χρονοκαθυστέρηση. Ρόλο-κλειδί έπαιξαν το Μπατακλάν και κυρίως η Πρωτοχρονιά.

    3. Δεν μου απάντησες, πόσες μονάδες εκτιμάς ότι κόστισε στο Μπρέξιτ η δολοφονία της βουλευτού Κοξ;

    4. Οι σπασμωδικές αντιδράσεις από πλευράς ευρωπαίων πολιτικών σχετικά με την μελλοντική πορεία της ΕΕ δείχνουν πού βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.

    Καλημέρα!

    Μου αρέσει!

  147. Ο/Η Physicist λέει:

    Μιλάνε για Ευρώπη και άλλα ωραία αλλά οι ιδέες τους για την ΕΕ είναι δραματικά αποκλίνουσες. ΟΚ, τίποτε παράλογο θα μου πεις, ας το δεχτούμε. Πώς, λοιπόν, αποφασίζουμε τι είδους ΕΕ και ποιος αποφασίζει; Με ποιες διαδικασίες; Εδώ είναι το τεράστιο μειονέκτημα της μέχρι τώρα πορείας της ΕΕ που, αν θέλεις, παρέχει εύφορο εδαφος και στα ψέματα των άλλων.

    Μου αρέσει!

  148. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Δεν μου απάντησες, πόσες μονάδες εκτιμάς ότι κόστισε στο Μπρέξιτ η δολοφονία της βουλευτού Κοξ;»

    Κατά πάσα πιθανότητα καμία απολύτως. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η δολοφονία επηρέασε αρνητικά οσους ήθελαν να πάνε να ψηφίσουν Μπρέξιτ. Ισα ισα που υπάρχουν ενδείξεις ότι η δολοφονία εξασθένισε το ρεύμα υπερ του Remain.*

    * http://www.qriously.com/blog/jo-cox-murder-influence-outcome-eu-referendum/

    Μου αρέσει!

  149. Ο/Η physicist λέει:

    Παράξενο: μέχρι την παραμονή του Δημοψηφίσματος, πολλά σοβαρά έντυπα (pro-EU) δυσκολεύονταν να κρύψουν πίσω από τη θλίψη την ικανοποίησή τους για το ότι «η δολοφονία της Κοξ είναι το τέλος του Μπρέξιτ». Μάλιστα κατέγραφαν άμεση απόκριση των σφυγμομετρήσεων στο τραγικό συμβάν, το οποίο είχε χρεωθεί 100% «στην εκστρατεία μίσους των Μπρέξιτ».

    (Ξέρω, οι σφυγμομετρήσεις είναι λάθος αλλά εκ των υστέρων είμαστε όλοι προφήτες).

    Μου αρέσει!

  150. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ — Οι σφυγμομετρήσεις των qriously είναι εξίσου ανακριβείς και τα συμπεράσματά τους εντελώς τραβηγμένα απ’ τα μαλλιά. Διασκεδαστικό είναι ότι μετά χτυπάνε και τον εαυτό τους φιλικά στην πλάτη για την επιτυχία που είχαν (στο μυαλό τους) και δίνουν και την επιστημονική εξήγηση ότι οφείλεται στην πρωτοποριακή τους τακτική να στέλνουν κάποιο App στα κινητά, ξεχνώντας ότι έπεσαν τόσο έξω όσο και οι υπόλοιποι (56% με 44% υπέρ του Μπρέξιτ), απλώς έπεσαν μέσα στο ποιος θα κέρδιζε.

    Μου αρέσει!

  151. Ο/Η xBerliner λέει:

    » 1. Η Σκωτία θα αποσχισθεί.»
    Δεν ξέρω αν θα αποσχισθεί, αλλά σίγουρα θα φέρει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Β. Ιρλανδία. Δεν ξέρω πόσο εύκολα παίρνουν την Ιρλανδική υπηκοότητα αλλά συνάδελφος Ιρλανδός παντρεμένος με υπήκοο ΗΒ από Β. Ιρλανδία ότι η γυναίκα του μπορεί να επιλέξει μεταξύ των δύο υπηκοοτήτων και θα πάρει αυτή της Ιρλανδίας και θα χάσει αυτή του ΗΒ. Αν αυτό ισχύει (δηλαδή η Ιρλανδία δίνει την υπηκοότητα σε όσους βορειοιρλανδούς το επιθυμούν) η Β. Ιρλανδία κινδυνεύει να μείνει χωρίς κατοίκους με υπηκοότητα ΗΒ. Ντε φάκτο απόσχιση με λίγα λόγια και σε λίγα χρόνια.

    «2. Το Λονδίνο επίσης.»
    Το Λονδίνο (δηλαδή το Σίτι) θα ασκήσει πιέσεις για παραμονή στην ΕΕ.

    «3. Η Στερλίνα θα γίνει γερμανικό Μάρκο της Βαϊμάρης.»
    Όχι αλλά η υποτιμηθεί (ακόμα περισσότερο).

    «4. Οι εταιρείες θα εγκαταλείψουν μαζικά το ΗΒ για να μετεγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη.»
    Όσες θέλουν να εξάγουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην ΕΕ θα το κάνουν αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ. Συμφωνία θα υπάρξει, αλλά αυτό σημαίνει περισσότερη πίεση προς την όποια Βρετανική κυβέρνηση για συμφωνία και άλλα λιγότερα χαρτιά στις διαπραγματεύσεις.

    «5. Ερευνητές και σπουδαστές θα φύγουν κατά χιλιάδες από το Καίμπριτζ και το Ιμπήριαλ για να εγκατασταθούν σε ερευνητικούς κολοσσούς όπως το Πανεπιστήμιο της Κατάνιας και το Πολυτεχνείο του Κλάουσταλ, όπου οι κκ. Ρέντσι και Γκάμπριελ θα τους παράσχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και προοπτική για το μέλλον.»
    Η χρηματοδότηση της έρευνας από εθνικούς πόρους στη ΜΒ έχει μειωθεί σημαντικά. Από την άλλη τα Βρετανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (περισσότερα από τη συνεισφορά της Βρετανίας στην ΕΕ για έρευνα). Οπότε αν δεν υπάρξει συμφωνία που να τα επιτρέπει να συμμετέχουν σε προγράμματα της ΕΕ θα χάσουν.

    «6. Η Αγγλική θα πάψει να είναι επίσημη γλώσσα της ΕΕ και θ’ αντικατασταθεί από τα Letzeburgisch, έτσι ώστε να μπορεί να συνεννοείται κι ο κ. Γιούνκερ όταν βρίσκεται σε χαρούμενη κατάσταση (δηλ. διαρκώς).»
    Όχι δεν θα πάψει, χάρη στην Ιρλανδία. Μπορεί όμως να πάψει να είναι μια από τις τρεις κύριες γλώσσες στις Βρυξέλλες (Γαλλικά, Γερμανικά, Αγγλικά).

    «7. Το Λονδίνο θα γίνει μια έρημος, ένα θλιβερό χωριό πιο ασήμαντο κι απ’ την πρωτεύουσα της Εξτρεμαδούρας, αφού όλες οι Τράπεζες θα μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι.»
    Διάβασε το 4 από πάνω.

    «8. Θα φουντώσει ξανά ο εμφύλιος πόλεμος στη Βόρεια Ιρλανδία.»
    Διάβασε το 1 από πάνω.

    «9. Το Γιβραλτάρ θα προσαρτηθεί στην Ισπανία.»
    Όχι δεν θα προσαρτηθεί στην Ισπανία. Αλλά θα γίνει ακριβή η στήριξη του Γιβραλτάρ από τη ΜΒ.
    ….

    «Ο κατάλογος των ανοησιών είναι μακρύς και δεν θέλω να κουράσω άλλο — you get my point.»
    Well, my point is that … δεν θα έρθει ο Αρμαγεδδών για τη ΜΒ, αλλά η έξοδος από την ΕΕ θα έχει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία της ΜΒ, περισσότερες από ότι στην ΕΕ. Ανάλογα με το πως θα πάνε τα πράγματα και πώς θα χειριστεί την κατάσταση η ΕΕ (π.χ. αναβάθμιση του ρόλου της Γαλλίας ως η κύρια στρατιωτική δύναμη της ΕΕ που έμμεσα θα σημαίνει και αναβάθμιση του πολιτικού της ρόλου σε συμφωνία και συνεργασία της Γερμανίας) μπορεί να σημαίνει και υποβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της ΜΒ. Η ΕΕ έχει τα μύρια όσα προβλήματα μεν, αλλά η μπάλα είναι στο δικό της γήπεδο και αυτή κάνει παιχνίδι. Από την άλλη έχει πρόβλημα ηγεσιών. Αλλά μήπως και η ΜΒ έχει καλύτερη ηγεσία; Οπότε για μένα τα σενάρια είναι δύο:
    EU vs GB win – loose or loose-loose. Αποκλείω το loose-win.

    Μου αρέσει!

  152. Ο/Η Ενη λέει:

    ……τα προβληματα των Βρετανων………..
    …….και τα προβληματα τα δικα μας, δηλαδή της ελληνικης οικονομίας και των κατοικων της χωρας
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=812301

    Μου αρέσει!

  153. Ο/Η xBerliner λέει:

    Και να προσθέσω στο από πάνω:
    Η εντύπωσή μου είναι ότι η ΜΒ παίζει κατενάτσιο ώστε να πάει το παιχνίδι στο loose-loose ώστε να καταφέρει να πάρει μια win–win συμφωνία. Όπως ανέφερε ο zepos η Τερέζα Μεϊ δεν θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, μέσα στο 2016 (που επιβεβαιώνει την εκτίμηση που έκανα πιο πάνω ότι δεν θα γίνει ενεργοποίηση πριν το καλοκαίρι του 2017). Αλλά επειδή η καθυστέρηση φέρνει αβεβαιότητα που στοιχίζει περισσότερο τη ΜΒ και την οδηγεί σε περίεργα μονοπάτια θεωρώ αρκετά δύσκολο να πετύχει το κατενάτσιο.

    Μου αρέσει!

  154. Ο/Η Ενη λέει:

    Βερολινεζος και σωστός και ακριβοδικαιος. +++++ (4/7 12,40)

    Μου αρέσει!

  155. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ
    Νέα βόμβα στη Βρετανία: Ο Νάιτζελ Φάρατζ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του

    Πηγή: Νέα βόμβα στη Βρετανία: Ο Νάιτζελ Φάρατζ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/276076/nea-vomva-sti-vretania-o-naitzel-faratz-paraitithike-apo-tin-igesia-toy-kommatos-toy#ixzz4DQtXy0VN

    Μου αρέσει!

  156. Ο/Η Πάνος λέει:

    3η φορά παραιτείται… Άσε μας, κουκλίτσα μου…

    Μου αρέσει!

  157. Ο/Η xberliner λέει:

    «Ο Νάιτζελ Φάρατζ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του»
    Μπορεί να έχουν τους λόγους τους και οι δύο οπλαρχηγοί του Brexit που κάνουν πίσω, μπορεί πράγματι τον έναν να τον έφαγαν εσωκομματικά και έτσι φαίνεται ή ο άλλος ως καλός στρατιώτης να κάνει πίσω γιατί πέτυχε στις φιλοδοξίες του, αλλά εμένα μου βρωμάει ότι τα ποντίκια εγκαταλείπουν το καράβι πριν βυθιστεί. Δηλαδή ρε Φάρατζ μας έχει πρήξει τα συκώτια εδώ και χρόνια με την αντιευρωπαϊκή σου ρητορική και τώρα που πέτυχες την πρώτη μεγάλη νίκη και οι πιο δύσκολες και καθοριστικές μάχες έρχονται κάνεις πίσω και γίνεσαι ρίψασπις; Sorry my dear, but I do not buy your excuses.

    Μου αρέσει!

  158. Ο/Η xberliner λέει:

    «3η φορά παραιτείται… Άσε μας, κουκλίτσα μου…»
    Το BBC δεν συμμερίζεται την άποψή σου ότι η παραίτησή του είναι ένα ασήμαντο γεγονός και έχει την είδηση πρώτη μούρη στο site του (4 Ιουλ., 12:49 CET).
    http://www.bbc.com/news/uk-politics-36702468

    Μου αρέσει!

  159. Ο/Η xberliner λέει:

    Επί ευκαιρίας παρατηρώ ότι η ποιότητα των πολιτικών της ΜΒ είναι για τον μπούτσο:
    Διαβάζω:
    «Energy Minister Andrea Leadsom launches her campaign for the Conservative leadership.
    She describes the vote to Leave the EU as «a great moment in history» and adds: «The result is final. It must be respected and I will respect it.»
    She continues: «Freedom of movement will end and the British Parliament will decide how many people enter our country each year.»
    And Ms Leadsom appears willing to return to another promise made by the Leave campaign, saying: «Billions of pounds more will be invested in the NHS from the savings we make from cancelling our EU membership fee.»
    »

    Μιλάμε για δηλώσεις επιπέδου » η Μαντάμ Μέρκελ θα σκίσει το μνημόνιο και θα είναι μέρα μεσημέρι». Που πα ρε Καραμήτρο (ή καλύτερα μαντάμ Leadsom ) που θες τα προϊόντα σου και οι υπηρεσίες σου να πωλούνται ελεύθερα στην ΕΕ και δεν θα δεχτείς ελεύθερη μετακίνηση των ΕΕ πολιτών στο έδαφός;

    Μου αρέσει!

  160. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Οι σφυγμομετρήσεις των qriously είναι εξίσου ανακριβείς και τα συμπεράσματά τους εντελώς τραβηγμένα απ’ τα μαλλιά.»

    Πιθανότατα. Όπως άλλωστε εξίσου ανακριβείς ήταν και οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας που έδιναν το προβάδισμα στο Remain. Συνεπώς είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν υπερ της υπόθεσης ότι αυτό το προβάδισμα οφείλονταν τάχα στην δολοφονία της άτυχης βουλευτού των Εργατικών.

    Μου αρέσει!

  161. Ο/Η Physicist λέει:

    Σωστά, βασικά τον καφέ διαβάζουμε …

    Μου αρέσει!

  162. Ο/Η zepos λέει:

    ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ – ΔΗΜΑΓΩΓΟΙ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ – ΤΣΑΡΛΑΤΆΝΟΙ..

    «Μετά την οπισθοχώρηση του Boris Johnson, παραιτείται από επικεφαλής του UKIP ο Nigel Farage. Αμφότεροι έκαναν ασύλληπτη ζημιά στη χώρα τους, με μοναδικό σκοπό το προσωπικό πολιτικό όφελος, και τώρα τρέχουν σαν ποντίκια που εγκαταλείπουν πλοίο που βυθίζεται.»

    Μου αρέσει!

  163. Ο/Η Ενη λέει:

    » «3η φορά παραιτείται… Άσε μας, κουκλίτσα μου…»
    Το BBC δεν συμμερίζεται την άποψή σου ότι η παραίτησή του είναι ένα ασήμαντο γεγονός και έχει την είδηση πρώτη μούρη στο site του (4 Ιουλ., 12:49 CET).
    (brliner

    Πάνο, σε βρισκω σε μεγαλα κεφια. Αυτό το «ασε μας κουκλιτσα μας», εξοχο. Α, μα πια «μας τα πρηξανε» οι Βρετανοι …….

    Βερολινεζε αλλο το BBC, δικο τους προβλημα, εμεις «ασε μας κουκλιτσα μας» ,γκωσαμε. lol lol lol

    Μου αρέσει!

  164. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ο Νάιτζελ Φάρατζ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του»

    Μα γιατί βρε Νάϊτζελ, γιατί τα παρατάς τώρα, που «οι καλύτερες μέρες του UKIP βρίσκονται μπροστά»? Φλόμωσες το σύμπαν στο ψέμμα και τώρα την κοπανάς? Κρίμα δεν είναι? Υπάρχουν βέβαια κάποιες κακές γλώσσες που λένε ότι την πουλεύεις γιατί δεν θες να σε πάρουν τα σκάγια όταν τα ξεδιάντροπα ψέμματα που έλεγες θα αρχίσουν να σκάνε το ένα μετά το άλλο. Αλλά όχι, εγω δεν τους πιστεύω, βαλτοί από την ΕΕ είναι. Παρότι είσαι ένας πολιτικός αγύρτης και ξεδιάντροπος ψέυτης του κερατά εγω εσένα πιστεύω, φεύγεις γιατί θες «την ζωη σου πίσω»…….

    ΥΓ. Αφου θέλει «την ζωή του πίσω» θα παραιτηθεί και από ευρωβουλευτής, έτσι δεν είναι??

    Μου αρέσει!

  165. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Αφου θέλει «την ζωή του πίσω» θα παραιτηθεί και από ευρωβουλευτής, έτσι δεν είναι??»
    Χα, αυτό θα έπρεπε να το είχε κάνει την επόμενη του δημοψηφίσματος. Αλλά είναι γλυκά τα γαμημένα τα φράγκα.

    Μου αρέσει!

  166. Ο/Η Mitsos λέει:

    Βερολινέζε αν καθίσεις να διαβάσεις ολίγον Θουκιδίδη θα καταλάβεις ότι όλα αυτά που λες περί καταστροφής όταν θα γίνει το Μπρέξιτ είναι όνειρα θερινής νυχτός μερικών κύκλων της Γερμανίας που ακόμα δεν καταλάβανε ότι έχασαν τον πόλεμο και θα παραμένουν κράτος υπό πλήρη αγγλοσαξωνική κηδεμονία εις τους αιώνας των αιώνων ή μέχρι τουλάχιστον να κάνουν έναν παγκόσμιο πόλεμο και να κερδίσουν, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Και δεν πρόκειται να συμβεί διότι αν τυχόν χάσουν ξανά, αυτήν την φορά τον πόλεμο οι Γερμανοί, δεν θα μείνει ούτε ένας ζωντανός άνθρωπος που θα ομιλεί τη γερμανική γλώσσα στην Ευρώπη.

    Χώρα με πυρηνικά υποβρύχια, αεροπλανοφόρα και πυρηνικές κεφαλές δεν έχει προβλήματα ούτε στο εμπόριο, ούτε στα ζητήματα του νομίσματος. Μέχρι το 1973 που καθιερώθηκε το δολλάριο ο κόσμος επί 2 αιώνες χρησιμοποιούσε τη στερλίνα. Τα υπόλοιπα περί πανεπιστημίων.. Το Καίμπριτζ είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο στον πλανήτη. Δεν πρόκειται να πάψει να είναι επειδή έγινε ένα Μπρέξιτ. Ηταν πάντοτε ακόμα και πριν υπάρξει η ΕΟΚ και θα παραμείνει. Κάποια άλλα ΤΕΙ που τα έκανε η Θάτσερ ΑΕΙ εν μία νυχτί μπορεί να πάθουνε ζημιά αλλά τα κεφάλια στη Βρετανία και στην Αμερική εν πολλοίς από το Καίμπριτζ και την Οξφόρδη προέκυψαν, από το UCL και από το Imperial και κανά δυο άλλα πανεπιστήμια του Λονδίνου.

    Μακάρι να υπάρξει μια ωραία συνεννόηση και ο καθείς να τραβήξει το δρόμο του όσο πιο γρήγορα και απλά γίνεται. Η απόφαση επάρθη δημοκρατικά σε μια χώρα που γέννησε τον κοινοβουλευτισμό και δεν πρόκειται να βρεθεί ο άνθρωπος που θα κάνει ό,τι έκανε εδώ ένας Τσίπρας σε ένα υπερχρεωμένο και διαλυμένο προτεκτοράτο. Η Αγγλία δεν είναι προτεκτοράτο κανενός καιρός να το καταλάβετε και εσείς στη Γερμανία και οι εδώ οι μενουμεΕυρωπάκηδες.

    Μου αρέσει!

  167. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    1ος κουνησε μαντηλι ο Καμερον. 2ος ο Μπορις, 3ος ο Φαραντζ, τι τους ψιθύρισαν οεο;

    Μου αρέσει!

  168. Ο/Η physicist λέει:

    Πρωταγωνιστές του ενθουσιασμού για την αθρόα υποδοχή ενός εκατομμυρίου προσφύγων και οικονομικών μεταναστών πριν ένα χρόνο ήταν οι παράγοντες «της Οικονομίας», δηλ. των επιχειρήσεων, που ήταν πεπεισμένοι, και διέδιδαν αντίστοιχα την πληροφορία ότι οι νέοι μετανάστες θα ήταν κινητήρια δύναμη για τη βιομηχανία και την οικονομία της χώρας. Ότι η προσαρμογή και απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας θα ήταν ταχεία και χωρίς προσκόμματα, και ότι είχαν τις γνώσεις και την όρεξη να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία.

    Σήμερα, μαθαίνουμε ότι οι περίφημες DAX30, οι τριάντα δηλαδή επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη αξία στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, έδωσαν θέσεις εργασίας σε 54 (πενήντα τέσσερις) πρόσφυγες, συνολικά. Εξ αυτών 50 (πενήντα) στα Γερμανικά Ταχυδρομεία, και από 2 στην εταιρεία λογισμικού SAP και στην φαρμακευτική βιομηχανία Merck.

    http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/welcher-konzern-stellte-fluechtlinge-ein-14322168.html

    Ξαναμετράμε: 54 επί συνόλου μερικών εκατοντάδων χιλιάδων, εκ των οποίων 50 ταχυδρόμοι.

    Τα ψέματα του Φάρατζ είναι, σε σύγκριση, αστειάκια του Νηπιαγωγείου.

    Μου αρέσει!

  169. Ο/Η physicist λέει:

    Δηλώσεις του κ. Dieter Zetsche, Προέδρου του Δ.Σ. της Daimler AG: «… Ακριβώς τέτοιους ανθρώπους θέλουμε για εργαζόμενους στη Μερσεντές και παντού στη χώρα μας. Αυτοί θα είναι η βάση για το επόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας».

    Αριθμός προσφύγων που προσέλαβε η Daimler AG: μηδέν.

    Μου αρέσει!

  170. Ο/Η physicist λέει:

    Επιπλέον, στη σημερινή συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Φυρομία, Βοσνία, Σερβία), η Καγκελάριος Μέρκελ τους διαβεβαίωσε ότι το Μπρέξιτ σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τις δικές τους προοπτικές για την ένταξη στην ΕΕ, η διαδικασία για την οποία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

    Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΕΕ θα τα καταφέρει να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, με το καλό δε και στην Ουκρανία. Μπορεί μ’ αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, να περιορίσει πληθυσμιακά τις απώλειες από το ΗΒ, την Ολλανδία, την Αυστρία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Αναρωτιέμαι μόνο ποιες θα είναι οι δότριες χώρες που θα απομείνουν και ποιος, τελικά, θα γελάσει τελευταίος.

    Μου αρέσει!

  171. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    μπερλινερ
    «Που πα ρε Καραμήτρο (ή καλύτερα μαντάμ Leadsom ) που θες τα προϊόντα σου και οι υπηρεσίες σου να πωλούνται ελεύθερα στην ΕΕ και δεν θα δεχτείς ελεύθερη μετακίνηση των ΕΕ πολιτών στο έδαφός;»

    Δηλαδη οποια χωρα θελει να εχει προσβαση στην αγορα της εε (δεχεται/πρεπει να δεχεται) την χωρις περιορισμους ελευθερη μετακινηση των πολιτων της εε στο εσωτερικο της?
    απο που προκυπτει αυτο?

    *

    Οσο για το δημοψηφισμα
    το αποτελεσμα θα ηταν λαθος να αποδοθει κυριως στην λαικιστικη καμπανια των ηγετων του Brexit
    υπαρχουν πολλοι λογοι που διαμορφωσαν το αποτελεσμα διαχρονικα και που επεδρασαν προσθετικα

    1.τεχνικης φυσης λογοι

    -στα δημοψηφισματα πολλες φορες δινεται φηφος διαμαρτυριας γενικα και αοριστα χωρις σωνει και καλα να εχει να κανει με το δεδομενο ζητημα
    -οι αρνητικες αντιδρασεις εχουν την ταση να συσσωρευονται απο πολλες και διαφορετικες κατευθυνσεις
    -η ευρωπαικη ενωση τεινει να κατηγορειται για τα αρνητικα και να μην πιστωνεται τα θετικα
    -πολλοι πολιτες νοιωθουν οτι οι πολιτικοι εντος της χωρας τους αλλα και αυτοι στις βρυξελλες
    *δεν τους ακουνε* και ασχολουντται μονο με υψηλα νοηματα και σχεδιασμους επι χαρτου

    2.βρετανικος εθνικισμος και ευρωσκεπτικισμος

    70 χρονια πισω η μεγαλη βρεττανια ηταν ακομα μια αυτοκρατορια και ακομα και τωρα εχει καποια ερεισματα(κοινοπολιτεια,αποικιες-κτησεις,αγγλικη γλωσσα)
    και φυσικα ειναι σε ολους γνωστο οτι παντα η βρεττανοι ηταν ευρωσκεπτικιστες κατα πλειοψηφια -δεν εβλεπαν ποτε με καλο ματι την πορεια περαιτερω ενοποιησης,πολιτικης ενοποιησης, ευρω κλπ
    πολλοι λοιπον ηθελαν εδω και καιρο απλα να παρουν πισω τον ελεγχο της χωρας τους

    3.οικονομικο προτυπο
    το βρετανικο μοντελο ειναι αυτο της φιλελευθερης οικονομιας της αγορας με εμφαση στην επιχειρηματικοτητα σε αντιθεση με το πιο «κρατικο-σοσιαλδημοκρατικο» σε χωρες οπως τη γαλλια ή τη γερμανια
    και αυτο οδηγησε πολλους στο να μην νοιωθουν κοντα με την εε

    4.ευρωπαικη ενωση-βρυξελλες
    γραφειοκρατια, επεμβατισμος, υπερεξουσιες, δημοκρατικο ελλειμα, αλλαζονικη συμπεριφορα, αυξηση επιρροης γερμανιας, εκλογη γιουνκερ,περαιτερω ενοποιηση, ευρω κλπ

    5.μεταναστευτικο -προσφυγικο
    ειδικα τα τελευταια χρονια επαιξε σημαντικο ρολο και ηταν ενας απο τους λογους που εκαναν την επιπλεον διαφορα,δεδομενου οτι τα υπολοιπα προυπηρχαν (με αποτελεσμα ενα σταθερο μερος του πληθυσμου να ειναι ευρωσκεπτικιστες)
    ετσι θεματα οπως η σταθερη ροη μεταναστων απο χωρες της εε,η προσφυγικη -μεταναστευτικη κριση του 2015/2016 και η αδυναμια της διαχειρισης της απο την εε και τη ζωνη σενγκεν,η γερμανικη διαχειριση δια της καγκελαριου μερκελ, η συμφωνια εε-τουρκιας για την απελευθερωση της βιζας και κυριως οι απειλες προς κρατη της αντολικης ευρωπης απο την εε για αντιποινα και κυρωσεις αν δεν δεχοντουσαν προσφυγες/μεταναστες επαιξαν το ρολο τους

    6.οι εξελιξες στο μετωπο της τρομοκρατιας και του ισλαμικου κρατους
    τον τελευταιο καιρο εγιναν παρα πολλες τρομοκρατικες επιθεσεις απο ισλαμιστες(παρισι-σαρλι εμπντο , παρισι –μπατακλαν,βρυξελλες,βρετανοι ομηροι και μαχητες για το ISIS-τζιχαντι τζον κλπ,ορλαντο ) οι οποιες αν και δεν αφορουσαν αμεσα τη μεγαλη βρεττανια επηρεασαν το κλιμα σημαντικα-ιδιαιτερα σε σχεση και με την προσφυγικη -μεταναστευτικη κριση..

    επισης υπηρξαν και καποια αλλα ζητηματα (σκωτια,το ζητημα της ρωσιας,εσωτερικα ζητηματα) που επαιξαν και αυτα καποιο ρολο

    η ελληνικη κριση περισυ πιθανον επηρεασε σε ενα βαθμο αριστερους και προοδευτικους αλλα οχι σε τοσο εντονο βαθμο – μην ξεχναμε οτι ο …βαρουφακης ηταν υπερ της παραμονης 🙂
    το ιδιο ισχυει και με την επικληση της λιτοτητας – η βρετανια δεν ακολουθουσε το γερμανικο μοντελο, ουτε εχει ευρω

    καλο θα ειναι λοιπον οι πολιτικοι να αρχισουν να ακουν τι λενε οι πολιτες και να μην φτιαχνουν δικες τους δηθεν ερμηνειες και δικους τους κοσμους..

    Μου αρέσει!

  172. Ο/Η xBerliner λέει:

    @ Θανασης_χανια
    «απο που προκυπτει αυτο?»
    Από τις συμφωνίες που έχουν η Νορβηγία και η Ελβετία. Και οι δύο χώρες για να έχουην πρόσβαση στην κοινή αγορά πέρα από μια σειρά συμφωνιών που έχουν υπογράψει, πέρα από τη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ, δέχονται και την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ. Η Ελβετία πριν από κάτι λίγα χρόνια (2 νομίζω) έκανε πίσω στην ελεύθερη μετακίνηση (νομίζω πολιτών από της νέες χώρες της ΕΕ, όχι όλους). Από τότε υπάρχουν προβλήματα (νομίζω έχει αποκλειστεί από συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα) και θα υπάρξουν περισσότερα στο μέλλον αν δε συμμορφωθεί. Η Νορβηγία είναι ως προς τις υποχρεώσεις της σχεδόν πλήρες μέλος διατηρώντας το δικαίωμα τα αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα της να είναι εκτός κοινής αγοράς της ΕΕ (ουσιαστικά θέλουν να προστατεύσουν τους αντίστοιχους τομείς της οικονομίας τους) χωρίς όμως να έχουν λόγο στις αποφάσεις της ΕΕ.
    Δεν βλέπω πως και γιατί η ΜΒ θα πάρει καλύτερη συμφωνία από τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Οπότε ναι, αν θες πρόσβαση στην κοινή αγορά θα δεχτείς και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ. Και ναι, αυτά που υπόσχονται οι βρετανοί πολιτικοί του Brexit είναι απλώς καθαρός λαϊκισμός επιπέδου σανελ.

    Μου αρέσει!

  173. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Πώς το Brexit έσπασε την «φούσκα» των Βρυξελλών

    http://www.capital.gr/story/3138821

    Μου αρέσει!

  174. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για το προσφυγικό

    http://www.capital.gr/story/3138865

    Μου αρέσει!

  175. Ο/Η xBerliner λέει:

    «»Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».»

    1. Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα που δεν καθορίζονται από τη βούληση της πλειοψηφίας.
    2. Στο μη Ούγγροι χωράνε όλοι οι πολίτες της ΕΕ.
    3. Οι αποφάσεις της ΕΕ παίρνονται από όλους και ο καθένας έχει δικαίωμα βέτο. Αν η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δε γούσταρε ή δε γουστάρει κάποια απόφαση μπορούσε να την μπλοκάρει.
    Το δημοψήφισμα αυτό είναι ο ορισμός του φασισμού, όπου η πλειοψηφία μπορεί να αποφασίσει για θέματα που δεν είναι ζήτημα βούλησης της πλειοψηφίας. Η δημοκρατία είναι πρώτα σεβασμός των δικαιωμάτων και μετά η αρχή της πλειοψηφίας. Μόνο το δεύτερο είναι φασισμός.

    Μου αρέσει!

  176. Ο/Η Physicist λέει:

    Η Ουγγαρία έχει δεχτεί τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλή.

    Η Ουγγαρία έχει συλλογική μνήμη τι θα πει υποδούλωση στο Ισλάμ.

    Στη Σουηδία υπάρχουν μαζικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμοί σχεδόν σε κάθε μουσικό φεστιβάλ, οι δράστες δεν κατονομάζονται για προφανείς λόγους.

    Στη Γερμανία βάζουν φωτιά στα καταλύματα επειδή σερβρίστηκε φαγητό στο Ραμαζάνι.

    Στην Ελβετία και στη Γερμανία μαθητές αρνούνται να δώσουν το χέρι σε δασκάλες για θρησκευτικούς λόγους.

    Η Καγκελάριος θέλησε να επιβάλει ετσιθελικά την απόφασή της σε άλλες χώρες, διαδίδοντας ψέματα για γιατρούς και μηχανικούς που είναι στην πραγματικότητα αναλφάβητοι.

    Καιρός να κόψουμε τις πολιτικές ορθότητες και να κοιτάξουμε ν’ αποτρέψουμε τη μετατροπή των χωρών μας σε Λιβάνους της Ευρώπης.

    Μου αρέσει!

  177. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, μαζί σου σε ο,τι αφορά στην στράτευση εναντίον της πολιτικής ορθότητας.

    Αποτελει ενα είδος μαζικής βλακείας -η οποια μαλιστα θεωρειται και αξιέπαινη.

    Μου αρέσει!

  178. Ο/Η physicist λέει:

    Ευχαριστώ, Αλίκη. Παρά τη διαφωνία μας στο βρεταννικό ζήτημα, γνωρίζω ότι οι βάσεις μας είναι κοινές. 🙂

    Μου αρέσει!

  179. Ο/Η xBerliner λέει:

    physicist
    Ένα είναι το ζήτημα της πολιτικής ορθότητας.
    Το άλλο είναι το ζήτημα των δικαιωμάτων.
    Δεν βλέπω πώς αυτά τα δύο μπορεί να σχετίζονται.
    Επίσης δεν ξέρω αν η Ουγγαρία έχει συλλογική μνήμη σχετικά με την υποδούλωση στο Ισλάμ. Ξέρω όμως ότι δεν έχει ή έχει χάσει τη μνήμη για το τί σημαίνει ακροδεξιά και ναζισμός.

    Μου αρέσει!

  180. Ο/Η xBerliner λέει:

    Και να προσθέσω στο από πάνω ότι σχεδόν οι περισσότερες πρώην κομουνιστικές χώρες έχουν σοβαρό πρόβλημα μνήμης σχετικά με το ναζισμό.
    Τα δημοψηφίσματα στην Ουγγαρία δεν έχουν σχέση με δημοκρατίες, προστασία από το ακραίο Ισλάμ και άλλες ιστορίες. Αυτά είναι προφάσεις για αμαρτίες. Η Ουγγαρία κυβερνάται από ακροδεξιούς και κάπου εκεί τελειώνει η συζήτηση. Με τους ακροδεξιούς δε συζητάς. Για τους ακροδεξιούς δεν έχεις τίποτα να συζητήσεις πέρα από το πώς θα τους στείλεις στο περιθώριο της κοινωνίας και της ιστορίας.

    Μου αρέσει!

  181. Ο/Η physicist λέει:

    Η Ουγγαρία κυβερνάται από πολιτικούς οι οποίοι στο ΕΚ συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλ. στο ίδιο κόμμα με τον κ. Γιούνκερ.

    Μου αρέσει!

  182. Ο/Η physicist λέει:

    Επίσης: δεν ωφελεί η κλάψα για την Ακροδεξιά. Αν κανένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου δεν κάνει το παραμικρό για να θωρακίσει τη Δηοκρατία και την Ελευθερία από την απειλή του Ισλάμ (τόσο στην τζιχαντιστική όσο και στην θρησκευτική-πολιτική του μορφή), θα αναλάβει την υπόθεση άλλος και δεν θα φταίει κανείς παρά το ξερό κεφάλι των «δημοκρατών» που έχουν αποδυθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα κολακέψει περισσότερο τους ιμάμηδες και τις μαντήλες.

    Μου αρέσει!

  183. Ο/Η Mitsos λέει:

    Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΕΕ θα τα καταφέρει να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, με το καλό δε και στην Ουκρανία. Μπορεί μ’ αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, να περιορίσει πληθυσμιακά τις απώλειες από το ΗΒ, την Ολλανδία, την Αυστρία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Αναρωτιέμαι μόνο ποιες θα είναι οι δότριες χώρες που θα απομείνουν και ποιος, τελικά, θα γελάσει τελευταίος.

    Ολες είναι δότριες χώρες και μάλιστα και η Ελλάδα. Για κάποια χρόνια οι χώρες νέα μέλη θα τρώνε καλά, μετά θα δούνε τα ωραία όπως άλλωστε συνέβη και με την Ελλάδα. Τώρα τι την έπιασε την Αγγελα να εντάξει όλα αυτά τα κρατίδια στην ΕΟΚ είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Μάλλον νομίζει ότι η Ρωσία που φαλήρισε συντηρώντας τες επί 45 χρόνια, θα προσπαθήσει πάλι να τις προσαρτήσει για να ξαναφαληρίσει. Για το μόνο κράτος που κόπτεται η Ρωσία στα Βαλκάνια είναι η Σερβία καθότι ομόεθνο και ομόδοξον. Με την Ελλάδα πλέον σχέσεις δεν θέλει καθότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος μαζί με το παπαδαριό βρωμάει από τα νύχια μέχρι την κεφαλή. Η τελευταία επίσκεψη του Πούτιν στην Αθήνα και αυτά που έλαβαν χώρα στην ορθόδοξη σύνοδο στην Κρήτη, τον έπεισαν ότι πιο εντάξει είναι ο Ερντογαν που του ριξε το αεροπλάνο, παρά ο Τσίπρας, ο Ιερώνυμος και ο Βαρθολομαίος. Σε τέτοιο σημείο γελοιότητος και απατεωνιάς έχει φτάσει η εδώ πολιτική αλήτ.

    Μου αρέσει!

  184. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεν μας ενδιαφέρει να δούμε το έργο επικράτησης των άκρων. Ολο το κόλπο είναι να βελτιώσουμε τα πράγματα χωρίς να χάσουμε τη δημοκρατία. 🙂

    Μου αρέσει!

  185. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν μας ενδιαφέρει να δούμε το έργο επικράτησης των άκρων. Ολο το κόλπο είναι να βελτιώσουμε τα πράγματα χωρίς να χάσουμε τη δημοκρατία.

    Αυτή είναι κοινή επιθυμία, Σχο, αλλά εδώ και κάποιον καιρό τα πράγματα δεν πάνε καλά.

    Μου αρέσει!

  186. Ο/Η xBerliner λέει:

    physicist
    Δίνεις συγχωροχάρτι στην ακροδεξιά.
    Ο φασίστας που κυβερνά την Ουγγαρία (άσχετα αν τον έκαναν δεκτό στο ΕΛΚ, φασίστας είναι) εκλέχθηκε πολύ πριν σκάσει το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
    Η ΧΑ στην Ελλάδα εκκολάπτεται πολύ πριν σκάσει η κρίση. Δεν την έφερε η οικονομική κρίση, αυτή απλώς έδωσε την αφορμή να βγουν τα φίδια από τις τρύπες τους.
    Σιγά μη δώσω και συγχωροχάρτι στο Χίτλερ επειδή εκλέχθηκε, ή συγχωροχάρτι στους ψηφοφόρους του επειδή προϋπήρξε η συνθήκη των Βερσαλλιών.
    Η δημοκρατία έχει προβλήματα. Κανένα δεν θα λυθεί αν την καταλύσουμε.

    Μου αρέσει!

  187. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    μπερλινερ
    «Δεν βλέπω πως και γιατί η ΜΒ θα πάρει καλύτερη συμφωνία από τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Οπότε ναι, αν θες πρόσβαση στην κοινή αγορά θα δεχτείς και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ. Και ναι, αυτά που υπόσχονται οι βρετανοί πολιτικοί του Brexit είναι απλώς καθαρός λαϊκισμός επιπέδου σανελ.»

    Aπο πουθενα δεν προκυπτει ετσι γενικα οτι αν μια τριτη χωρα ζητησει προσβαση στην ενιαια ευρωπαικη αγορα των προιοντων της, ειναι σωνει και καλα υποχρεωμενη να δεχθει και ελευθερη μετακινηση στο εσωτερικο της του οποιουδηποτε πολιτη της εε (εννοω διαμονη εργασια κλπ)
    μου φαινεται παραλογο και δεν εχει και νοημα δλδ
    ισχυει για την κινα την αμερικη τη ρωσια κλπ?
    τωρα αναμεσα σε χωρες μπορουν να γινουν πολλες και διαφορες συμφωνιες και αυτο υποθετω οτι θα εχει γινει και με τις χωρες του ενιαιου ευρωπαικου χωρου
    προιον διαπραγματευσης ηταν, προιον διαπραγματευσης θα ειναι προφανως και η μελλοντικη σχεση εε- βρετανιας
    αλλα αν τιθενται τα θεματα σε αυτη την εκβιαστικη λογικη -η ελευθερη μετακινηση η
    μη συμφωνια -τοτε κλαφτα χαραλαμπε..

    υποθετω ενας συμβιβασμος μπορει παντα να βρεθει

    και φυσικα η μ.βρετανια μπορει να παρει καλυτερη συμφωνια απο τη νορβηγια την ελβετια και την ισλανδια 🙂

    *

    Οσον αφορα το ζητημα της ουγγαριας και τα σημεια που θετεις
    (και χωρις να ειμαστε απολυτα σιγουροι για το τι ακριβως θα τεθει σε δημοψηφισμα, αφου σημερα βγηκε το θεμα..)

    1. «Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα που δεν καθορίζονται από τη βούληση της πλειοψηφίας.»

    Μα δεν εχει σχεση αυτο
    δεν μπαινουν σε ψηφοφορια προφανως τα δικαιωματα των προσφυγων/αιτουντων ασυλο
    /μεταναστων
    το ζητημα αφορα την μετεγκατασταση απο αλλες χωρες της εε

    επισης, οι αιτουντες ασυλο εχουν δικαιωματα, αλλα ομοιως εχουν και τα κρατη το θεμελιωδες δικαιωμα να καθοριζουν τα του οικου τους, με βαση πρωτα και κυρια τα καλως εννοουμενα συμφεροντα τους

    2.»Στο μη Ούγγροι χωράνε όλοι οι πολίτες της ΕΕ.»

    Εδω εχεις δικιο,δεν ξερω αν χρειαζεται καλυτερη διατυπωση

    υπαρχουν και σε αυτο ζητηματα παντως
    το θεμα της μεταναστευσης ειναι πολυ λεπτο και μπορει να γινει πολυ επικινδυνο προς πολλες μεριες
    αν δεν τυχει σωστου χειρισμου μπορει να οδηγησει και σε αλλες αποχωρησεις οπως της μεγαλης βρετανιας
    πρεπει στις βρυξελλες να αρχισουν να ακουν λιγο παραπανω το τι λενε οι ευρωπαιοι πολιτες και
    να καθησυχαζουν οχι να ξεσηκωνουν αντιδρασεις

    3.»Οι αποφάσεις της ΕΕ παίρνονται από όλους και ο καθένας έχει δικαίωμα βέτο. Αν η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δε γούσταρε ή δε γουστάρει κάποια απόφαση μπορούσε να την μπλοκάρει.»

    Εχω την εντυπωση οτι η συγκεκριμενη αποφαση (τυπικα ) ειναι σε αυτες που λαμβανονται με πλειοψηφια

    Και τελος, με μια πρωτη ματια στο ερωτημα, δεν τιθενται σε δημοψηφισμα ουτε παραβιαζονται ανθρωπινα δικαιωματα κανενος
    ουτε υπαρχει ζητημα δημοκρατιας,ας μην ειμαστε υπερβολικοι

    Μου αρέσει!

  188. Ο/Η physicist λέει:

    Δίνεις συγχωροχάρτι στην ακροδεξιά.

    Δεν βλέπω πού το κάνω. Η ακροδεξιά είναι βδελυρή. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία ισχυρίζεται ότι καλύπτει, που είναι απολύτως νόμιμα και αντανακλούν τις ανησυχίες των πολιτών. Αν η Τσεντεού είναι τόσο ηλίθια ώστε απλώς να χειροκροτεί αμήχανα την αρχηγό της που άνοιξε τις πύλες της χώρας σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους, η μειοψηφία των οποίων είναι πρόσφυγες πολέμου, το λάθος είναι δικό της και δεν της φταίει καμία ακροδεξιά. Αν οι Πράσινοι νοιάζονται για τα διακαιώματα των διωκώμενων ομοφυλόφιλων του Μαρόκου περισσότερο απ’ ό,τι για το δικαίωμα των γυναικών της Κολωνίας να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά χωρίς την άσκηση μαζικής σεξουαλικής βίας από τον όχλο των βοεριοαφρικανών μουσουλμάνων προσφύγων, και με βάση αυτό το επιχείρημα μπλοκάρουν την απέλαση των παράνομων από το Μαγκρέμπ στις χώρες τους, έχουν κάνει την επιλογή τους.

    Υποχρέωση να θεωρώ αυτή την επιλογή δημοκρατική δεν έχω.

    Ο φασίστας που κυβερνά την Ουγγαρία (άσχετα αν τον έκαναν δεκτό στο ΕΛΚ, φασίστας είναι) εκλέχθηκε πολύ πριν σκάσει το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

    Τι θα πει «άσχετα αν τον έκαναν δεκτό»; Αφού είναι φασίστας, γιατί δεν τον διώχνουν από το ΕΛΚ;

    Η ΧΑ στην Ελλάδα εκκολάπτεται πολύ πριν σκάσει η κρίση. Δεν την έφερε η οικονομική κρίση, αυτή απλώς έδωσε την αφορμή να βγουν τα φίδια από τις τρύπες τους.

    Το να βάζεις στην ίδια μοίρα τον Όρμπαν και την ΧΑ δείχνει απώλεια της αίσθησης των αναλογιών.

    Μου αρέσει!

  189. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Aπο πουθενα δεν προκυπτει ετσι γενικα οτι αν μια τριτη χωρα ζητησει προσβαση στην ενιαια ευρωπαικη αγορα των προιοντων της, ειναι σωνει και καλα υποχρεωμενη να δεχθει και ελευθερη μετακινηση στο εσωτερικο της του οποιουδηποτε πολιτη της εε (εννοω διαμονη εργασια κλπ)
    μου φαινεται παραλογο και δεν εχει και νοημα»

    Θανάση το παραπάνω που λες είναι εσφαλμένο, στην κοινή αγορά της ΕΕ έχεις πρόσβαση εαν τηρείς και κάποιες προϋποθέσεις γιατί πολύ απλά αυτή η κοινή αγορά υπάρχει ακριβώς επειδή υπάρχει η ΕΕ, είναι δημιούργημα της ΕΕ. Εαν λοιπόν θέλεις να συμμετέχεις στα οφέλη της συμμετοχής σε μία κοινή αγορά οφείλεις να συμμετέχεις και στο κόστος αυτής της συμμετοχής. Εαν θέλεις να συμμετέχεις στα οφέλη αλλά όχι και στα κόστος τότε είσαι η επιτομή του free rider. Eπιπλέον, αν μία χώρα μπορεί να συμμετέχει στα οφέλη αλλά χωρίς να συμμετέχει στο κόστος τότε γιατί να μην ακολουθήσουν και άλλες το παράδειγμά της? Δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα οδηγηθεί στην διάλυση.

    Η Βρετανία το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι μία συμφωνία σαν και αυτή που έχει η Νορβηγία με την ΕΕ. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 η Βρετανία δεν θα αρχίσει να κάνει τσαλιμάκια. Εαν πάει να το παίξει free rider τότε η συμφωνία που θα λάβει θα είναι πολύ χειρότερη από ότι αυτή της Νορβηγίας, και πολύ λιγότερο επωφελής για την ίδια την Βρετανία.

    ΥΓ. Σε μία οικονομία της αγοράς, ειδικά σαν και αυτή που λες ότι θαυμάζουν οι βρετανοί, εκτός από την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, θεμελιώδες συστατικό της είναι και η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων (η δε ελεύθερη μετακίνηση υπηρεσιών την προϋποθέτει σιωπηρά).

    Μου αρέσει!

  190. Ο/Η Physicist λέει:

    Τώρα η Κομισιόν παραχωρεί κάποιο δικαίωμα κύρωσης της CETA στα εθνικά Κοινοβούλια. Οποιος πιστεύει ότι αυτή η ανάκρουση πρύμνας θα είχε γίνει χωρίς το Μπρέξιτ, να σηκώσει το χέρι.

    Μου αρέσει!

  191. Ο/Η Αλικη λέει:

    Απορία αφελούς: Δεν εχω καταλάβει τι ακριβως κερδίζει (θα κερδίσει) η Βρετανια τελικα.

    ΥΓ: Συμφωνω με Δύστροπο 18:32

    Μου αρέσει!

  192. Ο/Η xBerliner λέει:

    physicist
    Η απάντηση στη λανθασμένη πολιτική της Μέρκελ δεν μπορεί να είναι ο Ορμπάν και τα γελοία του δημοψηφίσματα. Και δεν βάζω τον Ορμπάν με τη ΧΑ στο ίδιο καλάθι. Λέω ότι ο ακροδεξιός Ορμπάν δεν εκλέχθηκε επειδή προέκυψε το προσφυγικό. Προϋπήρχε. Ούτε η ΧΑ μεγάλωσε επειδή ήρθε η κρίση. Επίσης η απάντηση στην μη επιβολή του νόμου δεν μπορεί να είναι η στοχοποίηση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων. Συμφωνώ ότι με το Ισλάμ υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι καταπατούμε βασικές αρχές του πολιτισμού μας.

    «Αφού είναι φασίστας, γιατί δεν τον διώχνουν από το ΕΛΚ; »
    Να τους ρωτήσεις. Δεν τρέφω και ιδιαίτερη εκτίμηση στο ΕΛΚ. Πάντως τον Ορμπάν τον κατατάσσω στην κατηγορία Λεπέν.

    Μου αρέσει!

  193. Ο/Η physicist λέει:

    Η απάντηση στη λανθασμένη πολιτική της Μέρκελ δεν μπορεί να είναι ο Ορμπάν και τα γελοία του δημοψηφίσματα.

    Ο Ορμπάν και τα γελοία του δημοψηφίσματα δεν μπορεί να είναι επειδή ο Ορμπάν είναι φασίστας.

    Το δημοψήφισμα του Μπρέξιτ δεν μπορεί να είναι επειδή ο Φάρατζ είναι κλόοουν.

    Η πρωτοβουλία να κηρυχθεί το Μαγκρέμπ ασφαλής ζώνη ώστε να απελαύνονται όσοι δεν έχουν φύγει από εμπόλεμες ζώνες δεν μπορεί να είναι, αφού παρά την μεγάλη πλειοψηφία στον λαό και στη Βουλή, τη μπλοκάρουν οι Πράσινοι στο Μπούντεσρατ.

    Η απέλαση εγκληματιών δεν μπορεί να είναι αφού είναι πρακτικώς δεν συμβαίνει.

    Η δίωξη των ακραίων, τουλάχιστον, ρευμάτων στο Ισλάμ δεν μπορεί να είναι αφού παραβιάζει την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας.

    Διάβολε, αποφασίστε τι μπορεί να είναι, και σβέλτα παρακαλώ, γιατί η θηλειά αρχίζει να σφίγγει.

    Συμφωνώ ότι με το Ισλάμ υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι καταπατούμε βασικές αρχές του πολιτισμού μας.

    Προς Θεού, όχι και να τις καταπατήσουμε εμείς! Ας αφήσουμε αυτό το καθήκον σε άλλους, οι οποίοι το κάνουν με περισσή ευχαρίστηση, σε αναμονή μάλιστα πλουσιοπάροχης ανταμοιβής. Εβδομήντα δύο φορές, αν δεν απατώμαι.

    Μου αρέσει!

  194. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Για να ειμαι ειλικρινης ουτε εγω καταλαβαινω τον κοσμο των διακρατικων συμφωνιων διεθνους/ελευθερου εμποριου ,ζωνων ελευθερου εμποριου τελωνειακων ενωσεων κλπ
    και δεν θελω να μπλεξω με τις European Economic Area,European Free Trade Association και τους κανονισμους,υποχρεωσεις ,δικαιωματα και λοιπα του βρηκα στο δικτυο

    Αυτοι αποφασισανε το Brexit, εμεις θα κανουμε τη διαπραγματευση για το μελλοντικο στατους της σχεσης εε-βρετανιας?
    απαπα.. 🙂

    Αυτο για το οποιο διαφωνησα ειναι πιο απλο
    αν μια τριτη χωρα θελει να πουλησει προιοντα στην εε (και τριτη χωρα θα ειναι η βρετανια αν βγει απο την ενωση) προφανως δεν ειναι υποχρεωμενη να δεχεται πολιτες της εε (ουτε και το αντιστροφο)
    αν τωρα θελει να συναψει μια συμφωνια ελευθερου εμποριου η να συμμετεχει σε μια ηδη υπαρχουσα, αυτο ναι, ειναι προφανεστατα θεμα διαπραγματευσεων – that`s all…

    Στις διαπραγματευσεις κατι παιρνεις κατι δινεις,προς το αμοιβαιο συμφερον
    αν η αλφα χωρα θελει να εχει ελευθερη μετακινηση στην εε, τοτε και η εε θα πρεπει να εχει μιας μορφης ελευθερη μετακινηση προς την χωρα αυτη..
    τωρα, ειναι αρκετα διαφορετικο να ζηταει η ισλανδια ή η νορβηγια ελευθερη μετακινηση με την εε (που σημαινει οτι κυρια ο νορβηγος εχει να επωφεληθει απο την μετακινηση σε ολες τις αλλες χωρες) και διαφορετικο να ζητησει το ιδιο η βρετανια για προφανεις λογους (μεγεθος, χρηματοπιστωτικο κεντρο, πανεπιστημια κλπ)
    με λιγα λογια, περισσοτεροι θελουν να πανε στην βρετανια απο οτι απο τη βρετανια στο υπολοιπο της εε, και παντως δεν υπαρχει καμμια συγκριση με την νορβηγια…

    Το αν και το πως θα γινει αυτο, ειναι το αντικειμενο της μελλοντικης διαπραγματευσης
    υποθετω οτι η βρετανια θα ζητησει ορια στις μετακινησεις και το τι θα γινει θα το αποφασισει παλι *και* η βρετανικη κυβερνηση και ο βρετανικος λαος…
    οχι μονο η εε

    Μου αρέσει!

  195. Ο/Η physicist λέει:

    Α, κάτσε, ξέχασα: η απάντηση στη λανθασμένη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ είναι η συμφωνία με τον Ερντογάν! Έτσι λύνει η ΕΕ τα προβλήματά της, συνεργαζόμενη με άσπιλους δημοκράτες, όχι με Ούγγρους φασίστες.

    Μου αρέσει!

  196. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «αν μια τριτη χωρα θελει να πουλησει προιοντα στην εε (και τριτη χωρα θα ειναι η βρετανια αν βγει απο την ενωση) προφανως δεν ειναι υποχρεωμενη να δεχεται πολιτες της εε (ουτε και το αντιστροφο)»

    Μα ούτε και η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να δέχεται τα προϊόντα αυτής της τρίτης χώρας, έτσι δεν είναι? 😉 Θα μπορεί δηλαδή αυτή να τα πουλάει στην κοινή αγορά αλλά η ΕΕ να επιβάλλει δασμούς σε αυτά. Θέλω να πω, όπως αυτή η χώρα θεωρεί ότι δεν πρέπει να είναι ελεύθερη η μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στο εδαφός της έτσι και η ΕΕ μπορεί μία χαρά να αποφασίσει να μην είναι ελεύθερη η μετακίνηση αγαθών και υπηρεσιών της εν λόγω χώρας στην ΕΕ. Απλά είναι τα πράγματα, μην τα κάνουμε δύσκολα.

    «ειναι αρκετα διαφορετικο να ζηταει η ισλανδια ή η νορβηγια ελευθερη μετακινηση με την εε (που σημαινει οτι κυρια ο νορβηγος εχει να επωφεληθει απο την μετακινηση σε ολες τις αλλες χωρες) και διαφορετικο να ζητησει το ιδιο η βρετανια για προφανεις λογους (μεγεθος, χρηματοπιστωτικο κεντρο, πανεπιστημια κλπ)
    με λιγα λογια, περισσοτεροι θελουν να πανε στην βρετανια απο οτι απο τη βρετανια στο υπολοιπο της εε, και παντως δεν υπαρχει καμμια συγκριση με την νορβηγια…»

    Όχι δεν είναι έτσι.

    Είναι συζητήσιμο αν περισσότεροι πολίτες της ΕΕ θέλουν να πάνε στην Βρετανία από ότι Βρετανοί στην ΕΕ αλλά από την άλλοι είναι απολύτως σίγουρο ότι πολύ μεγαλύτερη ανάγκη έχει η Βρετανία την αγορά της ΕΕ (την κοινή αγορά δηλαδή) από ότι η ΕΕ την αγορά της Βρετανίας. Εαν η Βρετανία θέλει λοιπόν να έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά θα πρέπει και αυτή να κάνει παραχωρήσεις, αποδεχόμενη π.χ. την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στο εδαφός της. Αν πάλι δεν θέλει, δεν χάλασε και ο κόσμος, απλά δεν θα έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά Τι να κάνουμε, έτσι είναι τα πράγματα, κανείς δεν αγαπάει τους free riders. 😉

    Οπότε, και εφόσον πάντα λάβει χώρα το Μπρέξιτ, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η Βρετανία είναι να έχει με την ΕΕ μία σχέση όπως αυτή που έχει η Νορβηγία. Εντάξει, σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει φυσικά να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό (ίσως ένα πιο μικρό ποσό) και να αποδέχεται επίσης πολίτες από χώρες της ΕΕ στο εδαφός της, αλλά από την άλλη και η κοινή αγορά θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή για τα βρετανικά προϊόντα. Δεδομένων των συνθηκών, κάτι τέτοιο είναι μία καλή συμφωνία.

    Μου αρέσει!

  197. Ο/Η Mitsos λέει:

    «Μα ούτε και η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να δέχεται τα προϊόντα αυτής της τρίτης χώρας, έτσι δεν είναι?😉 Θα μπορεί δηλαδή αυτή να τα πουλάει στην κοινή αγορά αλλά η ΕΕ να επιβάλλει δασμούς σε αυτά. Θέλω να πω, όπως αυτή η χώρα θεωρεί ότι δεν πρέπει να είναι ελεύθερη η μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στο εδαφός της έτσι και η ΕΕ μπορεί μία χαρά να αποφασίσει να μην είναι ελεύθερη η μετακίνηση αγαθών και υπηρεσιών της εν λόγω χώρας στην ΕΕ. Απλά είναι τα πράγματα, μην τα κάνουμε δύσκολα.»

    Nαι μόνο που τα συνδικάτα των Γερμανών εργατών βγήκαν εδώ και μέρες και είπαν ότι κοιτάξτε να τα βρείτε διότι 700 χιλιάδες εργάτες Γερμανοί θα μείνουν άνεργοι αν η Αγγλία δεν αγοραζει γερμανικά αυτοκίνητα λόγω δασμών και καταλάβετε κυρία Μέρκελ ότι μπορεί να φτιάξει αυτοκίνητα η Αγγλία διότι έχει την τεχνογνωσία και τα εργοστάσια.. Οπότε τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα από όσο δείχνουν.

    Μου αρέσει!

  198. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Γιαννη (ΔΠ),

    «Μα ούτε και η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να δέχεται τα προϊόντα αυτής της τρίτης χώρας, έτσι δεν είναι?»

    Mα …καμμια χωρα δεν ειναι υποχρεωμενη να δεχεται τα προιοντα μιας αλλης,αυταποδεικτο δεν ειναι αυτο? 😉

    «Θέλω να πω, όπως αυτή η χώρα θεωρεί ότι δεν πρέπει να είναι ελεύθερη η μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στο εδαφός της έτσι και η ΕΕ μπορεί μία χαρά να αποφασίσει να μην είναι ελεύθερη η μετακίνηση αγαθών και υπηρεσιών της εν λόγω χώρας στην ΕΕ.»

    Στο πλαισιο μιας διαπραγματευσης(ειτε κανονικα ειτε με λογικες ισχυος) μπορει να τεθει ετσι το θεμα, αλλα δεν νομιζω οτι ειναι συγκρισιμες οι δυο καταστασεις ουτε κατα διανοια
    τι σχεση εχει η κυκλοφορια και οι αγοραπωλησιες προιοντων μεταξυ κρατων με την ελευθερη μετακινηση πολιτων του ενος στο αλλο??
    πως θα αντιδρουσαμε αραγε αν πχ σε μια εμπορικη διαπραγματευση με την τουρκια μας παρουσιαζοταν μια προταση να μας δοθει προσβαση στην τουρκικη αγορα μονο αν δεχομασταν την ελευθερη μετακινηση των τουρκων πολιτων στην ελλαδα?
    δεν ειναι θεμα απλου η δυσκολου,ακουγεται αρκετα ασχημα ετσι οπως το θετεις για τον οποιονδηποτε, βρετανο η μη, και εχω την εντυπωση οτι ζητηματα σαν και αυτο, οπως ειπα και πιο πριν, επηρεασαν αρνητικα το βρετανικο κοινο και οδηγηθηκαμε στο Brexit..

    «Εαν η Βρετανία θέλει λοιπόν να έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά θα πρέπει και αυτή να κάνει παραχωρήσεις, αποδεχόμενη π.χ. την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στο εδαφός της. Αν πάλι δεν θέλει, δεν χάλασε και ο κόσμος, απλά δεν θα έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά Τι να κάνουμε, έτσι είναι τα πράγματα, κανείς δεν αγαπάει τους free riders.»

    Σε μια διαπραγματευση, δινεις και παιρνεις και φυσικα παιζει ρολο ο συσχετισμος δυναμης, αλλα αλλο αυτο και αλλο η προσπαθεια επιβολης συγκεκριμενων πραγματων
    δεν εχει να κανει με free riders

    δεν ημουν ουτε ειμαι υπερ του Brexit αλλα εδω αγγιζουμε δυσκολα θεματα
    πρεπει να αρχισουν να ακουν στις βρυξελες

    θα ηταν μοιραιο λαθος της ενωσης να δωσει την εντυπωση οτι η πορεια της ευρωπαικης ενοποιησης εχει αποκτησει πλεον ενα χαρακτηρα επιβολης και καταναγκασμου..

    Μου αρέσει!

  199. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οσο περνάνε οι μέρες, ξεκαθαρίζει ότι αυτοί που προπαγάνδισαν και πέτυχαν το BREXIT δεν είχαν οργανωμένο σχέδιο. Αν μάλιστα κρίνουμε απο τον τέως δήμαρχο και τον ακροδεξιό και ρατσιστή Φάρατζ, αφού έκαναν τη μαλακία την …έκαναν με μικρά πηδηματάκια. 🙂

    Κόστος πληρώνει και η ΜΒ και η ΕΕ.

    Υπάρχει χρόνος για περισυλλογή και επανεξέταση.

    Μου αρέσει!

  200. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «τι σχεση εχει η κυκλοφορια και οι αγοραπωλησιες προιοντων μεταξυ κρατων με την ελευθερη μετακινηση πολιτων του ενος στο αλλο??»

    Θανάση, η κοινή αγορά στην οποία η Βρετανία θέλει να έχει πρόσβαση είναι δημιούργημα της ΕΕ, υπάρχει γιατί υπάρχει η ΕΕ. Η συμμετοχή στην ΕΕ έχει οφέλη αλλά έχει και κόστος για τους συμμετέχοντες, έχει δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις. Η Βρετανία επέλεξε να αποχωρήσει από την ΕΕ. Αδυνατώ να καταλάβω με βάση ποιά λογική θα πρέπει να συνεχίσει να απολαμβάνει τα οφέλη αυτής της συμμετοχής (πρόσβαση στην κοινή αγορά της ΕΕ) χωρίς όμως να συμμετέχει και στο κόστος (συμμετοχή στον κοινοτικό προϋπολογισμό και ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στην Βρετανία όπως αντίστοιχα συμβαίνει και για τους βρετανούς προς την ΕΕ). Και ναι, αυτό είναι η επιτομή του free riding – συμμετοχή στα οφέλη, καμία συμμετοχή στο κόστος.

    Επίσης αδυνατώ να καταλάβω πως θα επιβιώσει η ΕΕ αν ένα κράτος θα μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη που προσφέρει η ΕΕ χωρίς όμως να συμμετέχει και στο κόστος. Αν αυτό επιτραπεί σε έναν γιατί να μην θελήσουν και κάποιοι άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του?

    «δεν ειναι θεμα απλου η δυσκολου,ακουγεται αρκετα ασχημα ετσι οπως το θετεις για τον οποιονδηποτε, βρετανο η μη,»

    Κάνει ακόμα πιο αρνητική εντύπωση το να θες να είσαι ο free rider της παρέας. Περίμενε να δεις πόσο αρνητικά θα αντιδράσουν οι λαοί στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ εαν η Βρετανία προσπαθήσει να πετύχει μία συμφωνία όπου θα απολαμβάνει τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ χωρίς όμως να συμμετέχει καθόλου στο κόστος.

    «θα ηταν μοιραιο λαθος της ενωσης να δωσει την εντυπωση οτι η πορεια της ευρωπαικης ενοποιησης εχει αποκτησει πλεον ενα χαρακτηρα επιβολης και καταναγκασμου»

    Θα ήταν εξίσου μοιραίο λάθος να δώσει την εντύπωση η ΕΕ ότι κάποιος μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη που του παρέχει χωρίς όμως να επωμίζεται κανένα κόστος για αυτά τα οφέλη. Κοίτα, σε μία ένωση που εθελοντικά συμμετέχει κανείς υπάρχουν οφέλη και κόστη, δικαιώματα και υποχρεώσεις – και οι υποχρεώσεις πάντα ενέχουν ένα στοιχείο καταναγκασμού. Εαν κάποιος θέλει να απολαμβάνει μόνο τα δικαιώματα αλλά να μην έχει υποχρεώσεις τότε οι μέρες αυτής της ένωσης είναι μετρημένες. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και στην περίπτωση της Βρετανίας – εαν θέλει να απολαμβάνει τα δικαιώματα που παρέχει η συμμετοχή στην ΕΕ τότε θα έχει και υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Στην τελική δεν είναι μάγκες οι βρετανοί και όλοι οι υπόλοιποι τα κορόϊδα.

    Μου αρέσει!

  201. Ο/Η Ενη λέει:

    Μια «μυθιστοριακη» περιγραφή των δυο επιδοξων ηγετων των Τορυς.
    Η Τερέζα Μέΐ και ο Μάΐκλ Γκοουβ.
    (για τον ΔΠ, που ειναι και ο ψυχραιμοτερος σχολιαστης, περί τα των απιθανων Βρετανων) 🙂

    http://www.protothema.gr/world/article/592714/autoi-tha-vgaloun-ti-vretania-apo-tin-ee/

    Μου αρέσει!

  202. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Γιαννη ( ΔΠ)

    Δεν ξερω πως θα εξελιχθει η σχεση εε – βρετανιας , θα το δουμε
    Εξακολουθω να εχω αρκετες επιφυλαξεις γα τα γενικοτερα θεματα και πιθανοτατα θα τα ξαναβρουμε μπροστα μας

    Παντως,σε οποιαδηποτε διαπραγματευση θα σε προτεινα και με τα δυο χερια για μελος της διαπραγματευτικης ομαδας 😉 😀

    Μου αρέσει!

  203. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «σε οποιαδηποτε διαπραγματευση θα σε προτεινα και με τα δυο χερια για μελος της διαπραγματευτικης ομαδας»

    Αμα πληρώνουν καλά, είμαι μέσα 😆

    Μου αρέσει!

  204. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  205. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ενη,
    ευτυχώς η Τερέζα δεν ήταν στο Bullingdon Club των βανδαλιστών της Οξφόρδης (εκεί πού ήταν οι Ντέιβ, Μπόρις, Τζώρτζ και Μάικλ – τέσσερις, σαν τους Ντάλτον).
    Αν ήταν και αυτή, θα έχανα κάθε ιδέα για τους Τόρις. Γυναίκα-βάνδαλος δεν ξαναγίνηκε

    Μου αρέσει!

  206. Ο/Η physicist λέει:

    Τα τεχνάσματα του κ. Γιούνκερ: προσποιείται ότι θα ζητήσει την έγκριση της CETA από τα εθνικά Κοινοβούλια αλλά προτίθεται να θέσει τη συμφωνία σε «προσωρινή ισχύ» ήδη βάσει της έγκρισής της από την Κομισιόν. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι νομικές συνέπειες μιας υποθετικής ακύρωσης της συμφωνίας θα είναι τεράστιες, έτσι ώστε στην πράξη η ψήφος του Κοινοβουλίου να υποβιβάζεται σε μια διαδικασία άνευ αντικειμένου.

    Ποιοι είναι οι ψεύτες; Πού βρίσκονται οι αιτίες του Μπρέξιτ;

    http://www.zeit.de/wirtschaft/2016-07/ceta-abstimmung-nationale-parlamente-vorlaeufige-anwendung

    Αρέσει σε 1 άτομο

  207. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Τέτοια να κάνει ο μαλάκας ο Γιούνκερ και μετά θα αναρρωτιέται γιατί το μαγαζί διαλύθηκε.
    Άθλιος και ηλίθιος μαζί.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  208. Ο/Η physicist λέει:

    @ΔΠ, είναι πράγματι να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο με τον τύπο. Έχω την εντύπωση ότι ο Ντελόρ π.χ. ήταν εντελώς άλλη πάστα πολιτικός ή λες να έχω φτιάξει ρομαντική εικόνα επειδή τότε ήμουνα νέος και αφελής;

    Μου αρέσει!

  209. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Όχι δεν πρόκειται περί ρομαντικής εικόνας, είναι αλήθεια, ήταν όντως καλύτερος, πολύ καλύτερος.

    Ο Γιούνκερ δεν θα έπρεπε καν να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, εφόσoν το ονομά του είχε βρεθεί αναμεμειγμένο στο οικονομικό σκάνδαλο των Lux Leaks.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Luxembourg_Leaks#LuxLeaks_impacts

    Αρέσει σε 2 άτομα

  210. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Η Ιταλία απειλεί τη Γερμανία πως εάν «βουλιάξει» θα την πάρει μαζί της

    http://www.tribune.gr/world/news/article/263091/i-italia-apili-ti-germania-pos-ean-vouliaxi-tha-tin-pari-mazi-tis.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

    Μου αρέσει!

  211. Ο/Η physicist λέει:

    Ο ακραιφνής ευρωπαϊστής κ. Ρέντσι σε επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και πνεύματος συνεργασίας. Όταν έρχεται το θέμα στα λεφτά, τα αστειάκια τελειώνουν κι αρχίζει το χοντρό παιγνίδι: «Αν το κανόνι που βαράνε οι δικές μου Τράπεζες είναι ένα, τα κανόνια που θα βαρέσουν οι δικές σου θα είναι εκατό».

    Θα δώσει όμως, σε επίδειξη αλτρουϊσμού, πασσαπόρτι ιταλιάνι στους εξοστρακισμένους Βρεταννούς φοιτητές, όλα κι όλα.

    Μου αρέσει!

  212. Ο/Η Πάνος λέει:

    Ο Κίσινγκερ για τη Βρετανία

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=813422

    Μου αρέσει!

  213. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αυστρία: Αναδιπλώνεται τώρα ο υποψήφιος της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές – Θεωρεί λάθος έξοδο της χώρας από την ΕΕ

    Κατανοώντας προφανώς το σαφές μήνυμα που δίνεται από σημερινή δημοσκόπηση, ότι μόλις το 30% των Αυστριακών επιθυμούν μία έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στροφή 180 μοιρών κάνει ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο υπαρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υποψήφιός του στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, ο οποίος ξαφνικά εκτιμά πως μία έξοδος της Αυστρίας θα αποτελούσε «λάθος» , ενώ έως τώρα ο ίδιος ζητούσε επιτακτικά δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ.

    http://left.gr/news/aystria-anadiplonetai-tora-o-ypopsifios-tis-akrodexias-stis-proedrikes-ekloges-theorei-lathos

    Μου αρέσει!

  214. Ο/Η physicist λέει:

    «Διαστροφή της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο Επίτροπος Γκύντερ Έττινγκερ την ιδέα να εγκριθεί η CETA από τα εθνικά Κοινοβούλια και τάχθηκε αυστηρά εναντίον της.

    http://www.zeit.de/wirtschaft/2016-07/handelsabkommen-ceta-guenther-oettinger-nationale-parlamente-abstimmung?page=2#comments

    Σχο,

    Ο Ν. Χόφερ ουδέποτε είχε «ζητήσει επιτακτικά δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ» στην Αυστρία. Νόμιζα ότι ξέρεις –από άλλες περιπτώσεις– πόση αξιοπιστία έχει το σάιτ λεφτ-τζη-αρ.

    Μου αρέσει!

  215. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Φυσικέ, αφου τα παρακολουθείς, δώσε μας εσύ την πληροφόρηση τη σωστή. Ας μην κολλήσουμε στο «επιτακτικά» του συριζο-λεφτ, τι λένε οι ακροδεξιοί για την ΕΕ, το πιθανό δημοψήφισμα κλπ;

    Μου αρέσει!

  216. Ο/Η Physicist λέει:

    Ευχαρίστως, Σχο, θα γράψω αργότερα δυο λόγια.

    Μου αρέσει!

  217. Ο/Η physicist λέει:

    Η προεκλογική εκστρατεία της προηγηθείσας εκλογής (24/04/16 και 22/05/16 για τον πρώτο και δεύτερο γύρο, αντίστοιχα) ήταν μακριά και έντονη, ιδιαίτερα μάλιστα η δεύτερη φάση της. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης τέθηκε ή συζητήθηκε θέμα Öxit (Österreich-exit), κάτι
    που αποδεικνύει ότι το θέμα απλώς δεν υπήρχε και διαψεύδει τον ισχυρισμό για «επιτακτικότητα» των απαιτήσεψν κλπ. Κατόπιν, συνέβη το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23/06/16 και λίγες μέρες αργότερα, την 01/07/16, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας αποφάσισε την ακύρωση της εκλογής της 22/05/16 και την επανάληψή της. Με δεδομένο τον ευρωσκεπτικισμό του Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) στο οποίο ανήκει ο Ν. Χόφερ, φούντωσαν οι υποθέσεις ότι ένα Öxit θα μπορούσε να γίνει θέμα. Το ζήτημα, όμως, είναι αχυράνθρωπος. Γίνονται σφοδρές επιθέσεις εκ μέρους του κ. φαν ντερ Μπέλλεν και της ομάδας του εναντίον του αντιπάλου για ένα θέμα που δεν έχει καν τεθεί. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι θέλουν να αποτρέψουν την προσοχή από πολύ πρόσφατες δηλώσεις θαυμασμού και αφοσίωσης από τον κ. φαν ντερ Μπέλλεν στον κ. Γιούνκερ, η δημοφιλία του οποίου στην Αυστρία είναι χαμηλότερη κι από εκείνη του Ιβάν του Τρομερού.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Ν. Χόφερ δήλωσε ότι θα ζητούσε δημοψήφισμα μόνο δε περίπτωση που επίκειτο δραματική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τη Βιέννη στις Βρυξέλλες ή σε περίπτωση εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ. Αντίστοιχα είχαν εκφραστεί σε ανύποπτο χρόνο οι πρώην Καγκελάριοι Σύσσελ και Φάυμαν.

    Επαναλαμβάνω πως ούτε ο ευρωσκεπτικισμός ούτε και η ανοιχτή εχθρότητα ορισμένων μελών του FPÖ προς την ΕΕ είναι μυστικά ή ψέματα. Η δήλωση, όμως, ότι ο κ. Χόφερ ζήτησε δημοψήφισμα για Öxit δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

    Μου αρέσει!

  218. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ενδιαφέροντα στοιχεία φυσικέ! 🙂

    Χωρίς να το έχω ψάξει, προβλέπω ότι το BREXIT θα κάνει ζημιά στον ακροδεξιό υποψήφιο. Η ζωή θα δείξει 🙂

    Μου αρέσει!

  219. Ο/Η Physicist λέει:

    Μακάρι να μην εκλεγεί ο Χόφερ, Σχο. Δυστυχώς, η υποψήφια της δικής μου προτίμησης αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο. Η επιλογή είναι ανάμεσα στον κακό και στον χειρότερο.

    Μου αρέσει!

  220. Ο/Η physicist λέει:

    Ο άνθρωπος πίσω από το λεγόμενο «σχέδιο Μέρκελ» για τους πρόσφυγες (δηλ. τη συμφωνία με την Τουρκία αλλά και τους χειρσμούς που προηγήθηκαν) λέγεται Gerald Knaus. Είναι Αυστριακός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής, με συνδέσμους στη Σχολή Κέννεντυ του Χάρβαρντ, στον Γιόσκα Φίσερ και στο Ίδρυμα Σόρος. Ο κ. Κνάους είναι επικεφαλής ενός think-tank με το όνομα European Stability Initiative, το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως από οργανώσεις που έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τη μετανάστευση, την πολυπολιτισμικότητα και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Επιπλέον ο Gerald Knaus είναι συχνός επισκέπτης στη Λέσβο και συνομιλητής των Ελληνικών Αρχών, όπως εξηγεί το άρθρο, διαπραγματεύεται δε μαζί τους λύσεις και χειρισμούς για την κατάσταση και την μεταχείριση των προσφύγων. Επαναλαμβάνω ότι αυτός ο άνθρωπος είναι άγνωστος στην κοινή γνώμη, δεν είναι με κανένανν τρόπο εκλεγμένος ή νομιμοποιημένος στη δράση του αλλά αποφασίζει για θέματα καίρια όντας, de facto, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου στη Λέσβο.

    Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας έδωσε, επομένως, την εντολή σε μια ΜΚΟ με προσωπικό 13 άτομα, με χρηματοδότηση από διάφορες πηγές και με πλήρη αδιαφάνεια, να χαράξει μεταναστευτική πολιτική, την οποία στη συνέχεια υιοθέτησε και υλοποίησε χωρίς δισταγμούς και συζητήσεις. Όπως και σε μια σειρά από άλλα, φλέγονται ζητήματα (οικονομική πολιτική, εργασιακές σχέσεις, ευρωπαϊκή ενοποίηση κλπ.), η πολιτική χαράσσεται αδιαφανώς από ορισμένους «ειδικούς» και τα Κοινοβούλια (ιδιαίτερα το γερμανικό) έχουν μετατραπεί σε σώματα τυπικής κύρωσης, ψηφίζοντας Νόμους με θηριώδεις πλειοψηφίες που θυμίζουν το πρώην Ανατολικό Μπλοκ.

    Νομίζω είναι λογικό ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους στους δημοκρατικούς θεσμούς (ήδη στο εθνικό επίπεδο) και ότι βλέπουν τους διεθνείς οργανισμούς ως επιπλέον εργαλεία για την κατάλυση της Δημοκρατίας στην πράξη.

    Μου αρέσει!

  221. Ο/Η physicist λέει:

    Οι πολίτες εκλέγουν τους εκπροσώπους τους για να τους κυβερνούν και να παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις που τους εκπροσωπούν. Τα Υπουργεία και οι κρατικές υπηρεσίες είναι επανδρωμένες, υποτίθεται, με αξιωματούχους που έχουν γνώση και ειδικότητα να κάνουν τις τεχνικές αναλύσεις για να υποστηρίξουν τους πολιτικούς στο έργο τους και να δώσουν σχήμα σε ρεαλιστικές προτάσεις. Για τον σκοπό αυτό οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους μισθούς και την υποδομή αυτών των αξιωματούχων.

    Ούτως εχόντων των πραγμάτων, αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο η μελέτη και η λύση ενός από τα πιο πολιτικά και φλέγοντα ζητήματα των ημερών μας ανατίθεται όχι στις αρμόδιες κρατικές Αρχές και Υπηρεσίες αλλά σε μια ολιγομελή ΜΚΟ.

    Επαναλαμβάνω με κίνδυνο να γίνω φορτικός: από την απόλυτα κατανοητή οργή με τα καμώματα του σανέλ, πολλοί συνομιλητές εδώ έχουν σχηματίσει στο νου τους ένα πλαστό δίπολο με τους παλαβούς σανέλ από τη μία και την ορθολογική, δημοκρατική ΕΕ από την άλλη. Δεν είναι καθόλου έτσι. Η ΜΚΟ για την οποία μιλάμε, και πολλοί υποστηρικτές της, δεν έχει διαφορά από την φράξια των ανοικτών συνόρων εντός του σύριζα, και ακολουθεί παράλληλα με την πολιτική της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης την πολιτική της πλήρους ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτές οι δύο δεν βρίσκονται σε αντίθεση αλλά σε σύμπνοια.

    ΥΓ — Ο πρώην ΓΓ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Franz Müntefering πρότεινε χτες ψήφο στα 16 για τη Γερμανία. Δεν είναι μόνο το σανέλ που έχει τέτοιες ιδέες, είναι και η εβροπαϊκή κεντροαριστερά.

    Μου αρέσει!

  222. Ο/Η physicist λέει:

    Όποιος γνωρίζει Γερμανικά θ’ ακούσει εδώ τον κ. Κνάους σε συνέντευξή του στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση να λέει ακριβώς ό,τι είχε πει και ο Α. Τσίπρας: τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να φυλαχθούν. Ο κ. Κνάους, επαναλαμβάνω, δεν είναι κανένας περιθωριακός τύπος αλλά ό άνθρωπος ο οποίος στην πράξη χαράσσει τη μεταναστευτική πολιτική της Καγκελαρίου Μέρκελ και ίσως και της ΕΕ. Δεν νομίζω ότι η κ. Τασία ενεργούσε χωρίς συνεννόηση με κύκλους εντός της γερμανικής Κυβέρνησης.

    (Ακόμα και ενδυματολογικά ταιριάζει ο κ. Κνάους με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Το σανέλ δεν είναι τόσο εξωτικό και ξένο προς την Ευρώπη όσο φαντάζονται πολλοί.)

    Μου αρέσει!

  223. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, 12:14, πολυ ενδιαφέροντα αυτα που γράφεις.

    Εχω ομως την εξης απορία: για ποιο λογο τα υιοθετούν οι χριστιανοδημοκράτες;

    Μου αρέσει!

  224. Ο/Η Physicist λέει:

    Αλίκη, δεν το καταλαβαίνω ούτε κι εγώ αυτό. Υπάρχει ένας ευρύτατος κοινοβουλευτικός συνασπισμός συναίνεσης από ΧΔ, ΣΔ και Πράσινους, χωρίς ανταπόκριση στη λαϊκή στάση. Το αναφέρω επειδή είχαμε τη συζήτηση για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, που κι εγώ την θεωρώ κορυφαίο επίτευγμα αλλά μπορεί να έχει σοβαρά ελαττώματα.

    Μια επιφανειακή απάντηση στην ερώτησή σου είναι ότι οι ΧΔ έχουν αποψιλωθεί από σοβαρά στελέχη κι έχουν γίνει όμιλος χειροκροτητών της Καγκελαρίου. Παρόμοια απόγνωση με τους εκπροσώπους του λαού στα Κοινοβούλια, ανεξαρτήτως κόμματος, παρατηρείται παντού στην Ευρώπη. Το μοντέλο δεν περνά απλώς κρίση αλλά καταργείται, φοβάμαι, στην πράξη.

    Μου αρέσει!

  225. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, δεν πιστεύω οτι περνά κριση ο κοινοβουλευτισμός, ποσο μαλλον οτι καταργείται, οπως γράφεις.

    Ας μην μας παρασύρουν οι αμεσοδημοκρατικές μπαρούφες των λαϊκιστών.

    Μου αρέσει!

  226. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Γενικά – όχι μονο εδώ μέσα – παρατηρώ με αυξανόμενη περιέργεια τη φοβερή ενημέρωση στην Ελλάδα για τα ενδογερμανικά ενδοκομματικά εσωτερικά και δή των CDU και SPD
    Άν – ό μη γένοιτο – οι Εναλλακτικοί (AfD) χρειαστούν ποτέ porte-parole «κομματικό πρεσβευτή» στην Ελλάδα, σίγουρα θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλές και αξιόπιστες …εναλλακτικές λύσεις.

    Μου αρέσει!

  227. Ο/Η aftercrisis λέει:

    «Κρίμα» (για κάποιους, χαρά για άλλους) που φραξιονίζουν αγριώτατα τελευταία και αφού φάγανε τον σκληρό νεοφιλελεύθερο και σκληρότατο αντιευρωπαιστή οικονομολόγο ιδρυτή Λούκε, τώρα έχουν πέσει με τα μούτρα σε προσωπικές διαμάχες ηγετών με γιγαντιαίες φιλοδοξίες (Μόιτχεν ο «διανοούμενος» ή Πέτρι η παμπόνηρη, Γκάουλαντ ο αποστάτης Χριστιανοδημοκράτης ή Χόκε ο εθνικοκομμουνιστής;)
    Και απο πίσω οι ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές: Ταυτοτιστές αλλά όχι αντισημίτες ή ταυτοτιστές και αντισημίτες;

    Μου αρέσει!

  228. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Έχουν ήδη 2 κοινοβουλευτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης όπου ξέσπασε η άγρια εσωτερική διαμάχη με αφορμή τα περί αντισημιτισμού.
    Αφορμή μόνον και φαινομενική διαμάχη. Το επίδικο είναι η αρχηγία. Κατά βάθος όλοι είναι σκληροί αντισημίτες

    Μου αρέσει!

  229. Ο/Η Physicist λέει:

    Αλίκη, όταν Κοινοβούλια περνάνε Νόμους με πλειοψηφίες πάνω από 70%, είναι καλό να ανησυχεί κανείς.

    Μου αρέσει!

  230. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ιδιαίτερης σημασίας για την κατανόηση των πραγματικών προθέσεων του Norbert Hofer αποτέλεσε η ανάδειξή του ως τιμώμενου προσώπου στην πρόσφατη σύναξη ακροδεξιών ηγετών από εννέα ευρωπαϊκές χώρες που είχε συγκαλέσει στη Βιέννη το Κόμμα των Ελευθέρων. Σε αυτήν τη συνάντηση αποφασίστηκε ομόφωνα η απαίτηση διενέργειας δημοψηφισμάτων, παρόμοιων με το βρετανικό, σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    http://www.capital.gr/diethni/3139973/n-hofer-o-mprostaris-ton-euroskeptikiston-allaxe-gnomi

    Μου αρέσει!

  231. Ο/Η physicist λέει:

    Σχο, θα μ’ ενδιέφερε να δω αυτήν την ομόφωνη απόφαση. Τι ήταν; Ανακοίνωση, συνέντευξη Τύπου, ψήφισμα; Στον γερμανόφωνο Τύπο δεν μπόρεσα να βρω κάτι, αν έχεις περισσότερα στοιχεία, πες.

    ΥΓ — Η συνάντηση των ακροδεξιών κομμάτων δεν έγινε στη Βιέννη αλλά στο Vösendorf. Δε βαριέσαι σου λέει, κοντά είναι.

    Μου αρέσει!

  232. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πιο πολύ το έβαλα για να το ψάξεις 🙂

    Μου αρέσει!

  233. Ο/Η physicist λέει:

    Χαχαχα, να τα λες εκ των προτέρων αυτά!

    Κοίτα, το έψαξα όπως λες και βρήκα την είδηση σε διάφορα σάιτ αξιόπιστα (FAZ, ORF κ.λπ.) ότι η Λε Πεν ζήτησε εκπεφρασμένα την διενέργεια δημοψηφισμάτων ενώ ο Στράχε είπε ότι θέλει ν’ αλλάξει την Ευρώπη «από μέσα». Το περί ομόφωνης απόφασης δεν μοιάζει ν’ ανταποκρίνεται στην αλήθεια, το ποιες προθέσεις μπορεί να έχει ο Χόφερ είναι άλλο θέμα. Δημόσια τοποθέτησή του ως προς το ζήτημα είναι αυτή που είχα αναφέρει τις προάλλες, δηλ. δημοψήφισμα αν γίνει δεκτή στην ΕΕ η Τουρκία.

    Μου αρέσει!

  234. Ο/Η Mitsos λέει:

    Νομίζω είναι λογικό ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους στους δημοκρατικούς θεσμούς (ήδη στο εθνικό επίπεδο) και ότι βλέπουν τους διεθνείς οργανισμούς ως επιπλέον εργαλεία για την κατάλυση της Δημοκρατίας στην πράξη.

    Aυτά που λέω εγώ εδώ και δεκαπέντε χρόνια και με λέγανε όλοι τρελό και συνωμοσιολόγο τα βλέπεις εσύ τώρα που ζεις στας Ευρώπας.. Δεν πειράζει κάλιο αργά παρά ποτέ. Καλά πας προσπάθησε να ξυπνήσεις κι άλλους που κοιμούνται διότι εγώ εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν τα πήγα ιδιαιτέρως καλά σε αυτόν τον τομέα καθότι εγώ το κάθε πράγμα το λέω μια φορά και όποιος κατάλαβε κατάλαβε..

    Παράδειγμα: Οδεύομαι ολοταχώς τούτην την εβδομάδα προς παγκόσμιο πόλεμο.. Οποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς τα θέματα στην Α. Ευρώπη και ειδικά στην Πολωνία το έχει πάρει πρέφα. Ο δε Πούτιν ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται εδώ και μια βδομάδα και εικάζω ότι προετοιμάζει το στρατό και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για αυτό που όπως όλα δείχνουν πλησιάζει..

    Δεν πειράζει, ας με πουν τρελό συνωμοσιολόγο. Πάντως αν με ακούσει κανείς ας κοιτάξει λίγο τα ζητήματα διότι βγήκε και ο Γκόρμπυ από το μνήμα και είπε ότι αν δεν αλλάξει βιολί το ΝΑΤΟ στην Α. Ευρώπη δεν πάμε για ψυχρό πόλεμο αλλά για πυρηνικό ολοκαύτωμα.

    Μου αρέσει!

  235. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  236. Ο/Η physicist λέει:

    Μήτσε, πόλεμος δεν θα γίνει αλλά οι πολεμικές ιαχές ΝΑΤΟ vs. Russia από την περιοχή της Πολωνίας και της Βαλτικής τώρα τελευταία είναι, κατά τη γνώμη μου, εντελώς αδικαιολόγητες και ουρανοκατέβατες. Δεν καταλαβαίνω για ποιον ακριβώς λόγο χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή έστω και φραστικές εντάσεις με τη Ρωσία, ή η Ρωσία με μας, η οποία ναι μεν πολύ απέχει από το να είναι δημοκρατική χώρα αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί π.χ. στις συναλλαγές μας με τη Σαουδική Αραβία, στην οποία οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων από την ΟΔΓ φέτος ήταν all-time-high αν θυμάμαι καλά.

    Διάφορα πράγματα είναι εντελώς αλλόκοτα αλλά μπορεί να φταίει ότι εγώ αδυνατώ να τα καταλάβω. Τέλος πάντων, θα δείξει.

    Μου αρέσει!

  237. Ο/Η Mitsos λέει:

    Φυσικέ όσο πιο μεγάλο σε μέγεθος είναι ένα κράτος τόσο πιο δύσκολο να κυβερνηθεί και να κυβερνηθεί δημοκρατικά. Είναι αδύνατον κράτη του μεγέθους Ρωσίας, Αμερικής, Κίνας και Ηνωμένης Ευρώπης, όταν θα ένωθεί πολιτικά και οικονομικά πλήρως, και για εκεί βαδιζε με ταχύτητα πριν το ΜΠΡΕΞΙΤ, (το πού θα πάει μετά θα το δούμε), να κυβερνηθούν δημοκρατικά.
    Επίσης ο μουσουλμανισμός με τη δημοκρατία έχουν πάρει διαζύγιο από τότε που έγραψε το κοράνι ο Μωάμεθ. Είναι απίθανο ποτέ κράτος μουσουλμανικό το οποίο βασίζεται απάνω στο κοράνι να λειτουργήσει δημοκρατικά υπό οποιεσδήποτε συνθηκες. Το πιο δημοκρατικό κράτος υπήρξε η Τουρκία, η οποία βέβαια ουδέποτε υπήρξε κοινοβουλευτική δημοκρατία με την έννοια που θεωρεί ο αυτοαποκαλούμενος δυτικός κόσμος.

    Οι αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι μιλουσαν για κοινότητες λίγων χιλιάδων ανθρώπων. Ο Πλάτων το έκανε πιο ειδικό στην Πολιτεία όπου μίλησε και για την οικονομία, το νόμισμα κλπ κλπ.. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η ελίτ της χώρας τον έγραψε βέβαια στα παλιά της υποδήματα. Αμφιβάλλω πολύ αν έστω το 2% των πολιτικών που πέρασαν από τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, αν είχε έστω διαβάσει 2 σελίδες κάποιου μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου.

    Μεγαλουπόλεις επίσης είναι πάρα πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν ως ανθρώπινες κοινωνίες και να κυβερνηθούν. Συχνά μετατρέπονται σε χοιροστάσια και μάλιστα κακής σχεδίασης και λειτουργίας. Αυτά τα είπαν οι αρχαίοι Ελληνες και αρχαίοι Ινδοί πολύ πριν τα πούνε οι μεγάλοι κοινωνιολόγοι στο δυτικό κόσμο.

    Μου αρέσει!

  238. Ο/Η physicist λέει:

    Στο Βερολίνο μαίνονται εδώ και μέρες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ακροαριστερούς και Αστυνομία, με 123 τραυματίες αστυνομικούς, φωτιές, καταστροφές κλπ. Το έναυσμα για τις ταραχές δόθηκε όταν μια οικογένεια Σύρων εμφανίστηκε σ’ ένα κτίριο που έχουν κάνει κατάληψη οι Γερμανοί Εξαρχειώτες εδώ και καιρό, στο οποίο είχαν υπογράψει συμβόλαιο ενοικίασης στο ισόγειο και ήθελαν να μείνουν εκεί. «Όχι εδώ», απάντησε η Αντίφα, «αν θέτε να σας βρούμε διαμερισμα αλλού».

    Οι Σοσιαλδημοκράτες, πάντως, τοποθετήθηκαν υπέρ του διαλόγου με το αναρχομπάχαλο κίνημα και απέρριψαν την αντιπαράθεση με βίαια μέσα. Φήμες που αναφέρουν ότι ο γιός προβεβλημένου Υπουργού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και μέλους του ΣΔ Κόμματος είναι μέλος της Αντίφα δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

    Πιθανές ο μοιότητες με χώρα της Νότιας Βαλκανικής δεν είναι τυχαίες. Την επόμενη φορά που θα γράψει κάποιος «αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα» ή «δεν είμαστε Κράτος, κύριε» ας το ξανασκεφτεί.

    Μου αρέσει!

  239. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Αποχώρησε από την κούρσα για την ανάληψη της πρωθυπουργίας και η Andrea Leadsom, η τελευταία υποψήφια που είχε απομείνει από το στρατόπεδο του Μπρέξιτ. Μόνη διεκδικήτρια είναι πλέον η νυν υπουργός εσωτερικών, Τερέζα Μέϊ – υπέρ του Remain στο δημοψήφισμα αλλά στο πολύ απαλό, ανήκε στους ευρωσκεπτικιστές που υποστήριζαν το Remain.

    http://www.theguardian.com/politics/2016/jul/11/conservative-leadership-andrea-leadsom-pulls-out-of-race

    Andrea Leadsom has pulled out of the race to become the next Conservative leader in the “best interests of the country”, paving the way for Theresa May to be crowned prime minister.

    Warning that a nine-week leadership contest would destabilise the country at a critical time following the Brexit vote, Leadsom said: “Business needs certainty; a strong and unified government must move quickly to set out what an independent UK’s framework for business looks like.”

    Graham Brady, the chair of the Conservative backbench 1922 Committee, said he would now formally confirm May as the new leader of the Conservative party. That will clear the path for the home secretary to become prime minister.
    Live Theresa May set to be PM after Leadsom dramatically quits Tory race – Politics live
    Rolling coverage of the day’s political developments as they happen, including Andrea Leadsom’s dramatic exit from the Tory party leadership race and Angela Eagle’s bid to lead Labour
    Read more

    Brady said he was “not discussing coronations”, insisting that a proper process would be followed. However, there is no question of returning to any alternative candidates.

    […]

    Μου αρέσει!

  240. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Σήμα κινδύνου στην Ευρώπη: Ποιες τράπεζες έχουν έκθεση στην Ιταλία http://www.capital.gr/agores/3140405/sima-kindunou-stin-europi-poies-trapezes-exoun-ekthesi-stin-italia

    Μου αρέσει!

  241. Ο/Η zepos λέει:

    Βρετανία: Συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 5 Σεπτεμβρίου για 2ο δημοψήφισμα.

    http://www.skai.gr/news/world/article/320168/vretania-suzitisi-sti-vouli-ton-koinotiton-stis-5-septemvriu-gia-2o-dimopsifisma/?utm_source=rss_news_world&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

    Θα πάει μακριά το «αστείο»…

    Μου αρέσει!

  242. Ο/Η Physicist λέει:

    Το άρθρο στην Ιντιπέντεντ από το οποίο ο σκάι μεταφράζει δημιουργικά και μεταφέρει επιλεκτικά, γράφει ακριβώς το αντίθετο: δεν πρόκειται ούτε να αποφασιστεί δεύτερο δημοψήφισμα ούτε να ανατραπεί το αποτέλεσμα.

    Αθάνατα ελληνικά ΜΜΕ, ξεδιάντροποι διαστρεβλωτές σε όλο το φάσμα.

    Μου αρέσει!

  243. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Και ο σκαι το ίδιο λέει, δεν διάβασα κάτι άλλο εκτος ότι θα γίνει συζήτηση σε μια διπλανή αίθουσα.

    Μου αρέσει!

  244. Ο/Η physicist λέει:

    http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-second-eu-referendum-petition-latest-news-debate-parliament-mps-uk-position-in-europe-a7132836.html

    […] A House of Commons spokesman said in a statement: “The Committee has decided that the huge number of people signing this petition means that it should be debated by MPs.

    “The Petitions Committee would like to make clear that, in scheduling this debate, they are not supporting the call for a second referendum.

    “The debate will allow MPs to put forward a range of views on behalf of their constituents. At the end of the debate, a Government Minister will respond to the points raised.”

    The spokesman also said the debate does not have the power to change the law and will not end with the Commons deciding whether or not to have a second referendum.

    He added: “The petition – which was opened on 25 May, well before the referendum – calls for the referendum rules to be changed. It is now too late for the rules to be changed retrospectively.

    Ο σκάι ξέχασε να μεταφέρει στους αναγνώστες του τις προτάσεις του κειμένου που υπογράμμισα παραπάνω. Έτσι δημιουργούνται αβάσιμοι μύθοι και προκαταλήψεις ότι δήθεν ετούτο και δήθεν το άλλο. Έτσι ζει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό σε εικονική πραγματικότητα. (Και το ευρωπαϊκό σε εικονική πραγματικότητα ζει αλλά διαφορετικού είδους).

    Μου αρέσει!

  245. Ο/Η physicist λέει:

    Σχο,

    1. Το αρχικό κείμενο του σκάι ήταν συντομότερο και δεν περιελάμβανε όλες τις πληροφορίες.

    2. Ο τίτλος της είδησης είναι παραπλανητικός.

    3. Το κείμενο του υπότιτλου είναι: Η online καμπάνια των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαική Ένωση, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 4.000.000 συμμετοχές, φαίνεται πως οδηγεί τη Βουλή των Κοινοτήτων σε νέα συζήτηση για πιθανό δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία. Το κείμενο αυτό είναι ψευδές και παραπλανητικό.

    4. Μια σκασίλα την είχαμε που 4 στους 10 ερωτηθέντες σε τηλεφωνικό γκάλλοπ της Ιντιπέντεντ (που ήταν αντίθετη στο Μπρέξιτ) θέλουν δεύτερο δημοψήφισμα. Η Δημοκρατία δεν ασκείται με τηλεφωνικά γκάλλοπ που κάνουν πληρωμένες καφετζούδες, χαρτορίχτρες, πανηγυρτζήδες και κομπογιαννίτες. Η Δημοκρατία δεν ασκείται σε γκάλλοπ όπου οι άνθρωποι φοβούνται να πουν τη γνώμη τους επειδή μπορούν να ταυτοποιηθούν από τον αριθμό τηλεφώνου τους αλλά σε έντιμες, ανοιχτές, δημοκρατικές μυστικές ψηφοφορίες. Διάολε, βασικά πράματα.

    Εν κατακλείδι: πρόκειται για δημοσιογραφία που είναι για τα σκουπίδια. Για τις κλωτσιές, τελείως όμως.

    Μου αρέσει!

  246. Ο/Η physicist λέει:

    Στο μεταξύ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο Αντικαγκελάριος έγινε σήμερις ρεζίλι τω σκυλιώνε. Υπό την αρμοδιότητά του ως Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, είχε πιέσει με κάθε τρόπο και είχε εγκρίνει ενάντια σε όλες τις αντιδράσεις (π.χ. από την Επιτροπή Μονοπωλίων και Καρτέλ) την συγχώνευση δύο αλυσίδων σούπερ-μάρκετ στη Γερμανία. Το Εφετείο του Ντύσσελντορφ κήρυξε σήμερα την απόφασή του παράνομη.

    Φήμες ότι ο Ζίγκι ο Επιπόλαιος θα ζητήσει βρεταννικό διαβατήριο και πολιτικό άσυλο στο ΗΒ σε ανταλλαγή του γερμανικού του, που θα το δώσει σε κάποιον Βρτεαννό φοιτητή, δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

    Μου αρέσει!

  247. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Έτσι. Για όσους βρίσκουν σημαντικό να γίνουν στρατιώτες σ’ αυτό τον πόλεμο, είναι δικαίωμά τους να χλευάζουν και να πολεμούν αλύπητα κάθε τι αριστερό (και κάθε τι μη δεξιό) που βρίσκουν μπροστά τους,
    Εξίσου δικαίωμα ημών των άλλων, που δεν θέλουμε τον πόλεμό τους, είναι να μείνουμε πολίτες. Στο τέλος θα γίνει ο απολογισμός και θα δούμε ποιός θα κλάψει.

    Μου αρέσει!

  248. Ο/Η physicist λέει:

    http://www.zeit.de/politik/ausland/2016-07/schottland-brexit-umfrage

    Κατά της ανεξαρτησίας από το ΗΒ η πλειοψηφία των Σκωτσέζων (53%) σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση.

    Μου αρέσει!

  249. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ — Υπέρ μιας ανεξάρτητης Σκωτίας με ταυτόχρονη συμμετοχή της στην ΕΕ εκφράστηκε μόλις το 37% των ερωτηθέντων.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.