Πόσο δημοκρατικά είναι τα δημοψηφίσματα

* Ο Κένεθ Ρόγκοφ αρθρογραφεί στο Project Syndicate. Είναι πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής στο Χάρβαρντ.

protagon  /  Πόσο δημοκρατικά είναι τα δημοψηφίσματα  /  Kenneth Rogoff

Θα έπρεπε υπάρχουν περισσότερα εμπόδια και περισσότερες δικλίδες ασφαλείας όταν ένα κράτος συζητά για τη συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση με ένα νομοσχέδιο που αφορά τον προϋπολογισμό. Η τρέχουσα πρακτική της απλής πλειοψηφίας που επικρατεί σε όλον τον κόσμο είναι, όπως έχουμε δει, μια φόρμουλα που προκαλεί χάος

Η πραγματική παραφροσύνη με την ψήφο των Βρετανών που οδήγησε στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήταν το ότι οι βρετανοί πολιτικοί τόλμησαν να ζητήσουν από τον λαό τους να βάλει στη ζυγαριά από τη μία τα οφέλη που έχει όταν η χώρα παραμένει κράτος-μέλος της Ενωσης και από την άλλη την πίεση που ασκούν οι μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται τελευταία εντός της Ενωσης. Η πραγματική παραφροσύνη έχει να κάνει με την εντελώς παράλογη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και με το γεγονός ότι για να πραγματοποιηθεί η έξοδος από την ΕΕ χρειαζόταν μία απλή πλειοψηφία. Και με δεδομένο ότι η προσέλευση και η συμμετοχή ήταν στο 70%, οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του Leave χρειάζονταν, μόλις, το 36% των διαθέσιμων ψήφων για να επικρατήσουν.

Αυτό δεν είναι δημοκρατική λειτουργία, αυτό είναι περισσότερο ρωσική ρουλέτα. Μία απόφαση με εξαιρετικά μεγάλες συνέπειες -ακόμη μεγαλύτερες και από την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας (αν και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει Σύνταγμα αποτυπωμένο σε χαρτί)- η οποία πάρθηκε χωρίς να έχουν προηγηθεί οι κατάλληλοι έλεγχοι και χωρίς να έχουν τηρηθεί οι ισορροπίες.

  • Μήπως η ψηφοφορία πρέπει να επαναληφθεί και του χρόνου για να είμαστε σίγουροι; Οχι.
  • Είναι υποχρεωμένα τα κόμματα που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποδεχτούν την απόφαση για το Brexit; Προφανώς, όχι.
  • Ηξερε πραγματικά ο κόσμος για το τι ψήφιζε; Σιγουρα, όχι.

Πράγματι, κανείς δεν είχε ιδέα για τις συνέπειες, τόσο στη βρετανική οικονομία, όσο και στην παγκόσμια, τόσο στο βρετανικό σύστημα εμπορίου, όσο και στο παγκόσμιο. Κανείς δεν ήξερε και τις πραγματικές συνέπειες του Brexit στην πολιτική σταθερότητα της χώρας. Φοβάμαι πως όλα τα παραπάνω δεν θα είναι ευχάριστα.

Σκεφτείτε το, οι δυτικοί πολίτες έχουν την τύχη να ζουν σε καιρούς ειρήνης: αλλάζουν τις προτεραιότητες και τις συνθήκες της ζωής τους μέσα από ελεύθερες και δημοκρατικές διαδικασίες και όχι μέσα από επεκτατικούς ή εμφύλιους πολέμους. Αλλά, πού είναι το δημοκρατικό και το δίκαιο στο να φτιάξεις μία μη αναστρέψιμη απόφαση που καθορίζει τις τύχες ενός έθνους; Είναι αρκετό μόνο ένα 52% που ψηφίζει, σε μία μέρα με καταρρακτώδη βροχή, για αποχώρηση από την Ενωση;

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για αποφάσεις που θα είναι τόσο οριστικές και θα διαρκέσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και ένα ζευγάρι που ετοιμάζεται να πάρει διαζύγιο βάζει περισσότερους όρους και προϋποθέσεις από ότι έβαλε ο Ντέιβιντ Κάμερον για να φύγει η χώρα του από την ΕΕ. Δεν ήταν οι οπαδοί του Brexit που εφηύραν το συγκεκριμένο σπορ, ο κόσμος το συζητούσε εδώ και καιρό. Ακόμη και τα όσα έγιναν στην Σκωτία το 2014 ή στο Κεμπέκ το 1995 έγιναν σε παρόμοιο κλίμα. Αλλά ποτέ μέχρι σήμερα, σε αυτή τη διαδικασία της ρωσικής ρουλέτας, η σφαίρα δεν είχε σταματήσει μπροστά από τη θαλάμη. Και τώρα που έγινε, είναι ώρα να επανεξετάσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.

Σε όλον τον κόσμο, το να παρθεί μια απόφαση που μπορεί να επιφέρει την καταστροφή μιας χώρας είναι λιγότερο απαιτητικό από το να παρθεί μια απόφαση για να μειωθούν τα όρια ηλικίας όσον αφορά το σε ποιους επιτρέπεται να καταναλώσουν αλκοόλ

Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο, οποιαδήποτε απόφαση της πλειοψηφίας είναι κατ’ ανάγκη «δημοκρατική» αποτελεί διαστροφή του όρου «δημοκρατική». Οι σύγχρονες δημοκρατίες έχουν αναπτύξει «συστήματα ελέγχου» και «συστήματα ισορροπίας» για να μπορούν να προστατεύουν τα συμφέροντα της μειοψηφίας και για να αποφεύγονται αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς να υπάρχει καλή ενημέρωση. Αποφάσεις που λαμβάνονται και έχουν καταστροφικές συνέπειες. Οσο μεγαλύτερη, όσο σημαντικότερη και όσο πιο πολύ θα διαρκέσει η απόφαση, τόσο περισσότερα εμπόδια υπάρχουν.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα έπρεπε υπάρχουν περισσότερα εμπόδια και περισσότερες δικλείδες ασφαλείας όταν ένα κράτος συζητά για τη συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση με ένα νομοσχέδιο που αφορά τον προϋπολογισμό. Κι, όμως, αυτή την στιγμή σε όλο το διεθνές στερέωμα, το να παρθεί μια απόφαση που μπορεί να επιφέρει την καταστροφή μιας χώρας είναι λιγότερο απαιτητικό από το να παρθεί μια απόφαση για να μειωθούν τα όρια ηλικίας όσον αφορά το σε ποιους επιτρέπεται να καταναλώσουν αλκοόλ.

Με την Ευρώπη σήμερα να είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο για ακόμη περισσότερες ψηφοφορίες που θα έχουν ως διακύβευμα την αποχώρηση κρατών από τις κοινότητές της, ένα σημαντικό και επείγον ζήτημα είναι να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτές οι ψηφοφορίες. Εχω ρωτήσει αρκετούς σημαντικούς πολιτικούς επιστήμονες για το εάν υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη μέθοδος, η οποία να εγγυάται –τουλάχιστον ακαδημαϊκά- κάποια ικανοποιητική προσέγγιση του ζητήματος. Δυστυχώς, η απάντηση είναι αρνητική.

Eπρεπε να γίνουν δύο ψηφοφορίες με απόσταση τουλάχιστον δύο χρόνια η μία από την άλλη και να υπάρχει και ένα ποσοστό άνω του 60% στη Βουλή των Κοινοτήτων που να ήταν το ίδιο με το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από τις κάλπες

Μπορεί η επιλογή για να ψηφίσει κάποιος Brexit να ήταν εύκολη, ειδικά μέσα στο παραβάν και ειδικά από την στιγμή που αυτό που αρκούσε ήταν ένα σημάδι με το στυλό πάνω σε ένα κουτάκι στο ψηφοδέλτιο, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα ακολουθήσει μετά την απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Ωστόσο, αυτό που ξέρουμε είναι πως, στην πράξη, οι περισσότερες χώρες απαιτούν μία «υπερπλειοψηφία» για τόσο καθοριστικές αποφάσεις, όχι απλώς ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 51%. Δεν είναι θέσφατο το 60%, αλλά ο γενικός κανόνας είναι πως, τουλάχιστον, η πλειοψηφία πρέπει να είναι αποδεδειγμένα με κάποιον τρόπο σταθερή. Δεν πρέπει μία χώρα να παίρνει θεμελιώδεις και μη αναστρέψιμες αποφάσεις, βασιζόμενη σε μία πλειοψηφία ή μειοψηφία που κινούνται στην κόψη του ξυραφιού και οι οποίες μπορούν να επικρατήσουν μόνο σε σύντομες προεκλογικές περιόδους, στις οποίες επικρατεί η επίκληση στο συναίσθημα. Ακόμη κι αν η βρετανική οικονομία δεν πέσει σε μεγάλη και απότομη ύφεση μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ (η πτώση της στερλίνας μπορεί να εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα), είναι πολύ πιθανό πως τα αποτελέσματα της οικονομικής και πολιτικής αναταραχής θα δώσουν σε ορισμένους που ψήφισαν «Leave» το δικαίωμα να επικαλούνται τις τύψεις τους.

Από την αρχαιότητα ακόμη, οι φιλόσοφοι προσπάθησαν να επινοήσουν διάφορα συστήματα για να ισορροπήσουν την ισχύ του κανόνα της πλειοψηφίας σε σχέση με την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι τα πιο καλά ενημερωμένα μέλη μιας κοινωνίας θα έχουν πιο ισχυρή δύναμη σε μία κρίσιμη απόφαση. Πόσο μάλλον να προβλεφθεί η ανάγκη για να ακούγεται η φωνή της μειοψηφίας. Στην Αρχαία Σπάρτη, ψήφιζαν δια βοής στις συνελεύσεις. Ο κόσμος μπορούσε να διαμορφώσει τη φωνή του για να αντικατοπτρίζει την ένταση και το πλήθος των διαφόρων προτιμήσεων και ο αξιωματούχος που προέδρευε άκουγε προσεκτικά και προσπαθούσε να βγάλει συμπέρασμα. Αυτό το μέτρο είναι σίγουρα ατελές, αλλά ίσως είναι καλύτερο από αυτό που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τηρουμένων των αναλογιών, η αδελφή πόλη-κράτος της Σπάρτης, η Αθήνα, είχε εφαρμόσει το πιο καθαρό, το πιο αγνό ιστορικό παράδειγμα δημοκρατίας. Ολες οι τάξεις είχαν ίση μεταχείριση, ίσες ψήφους (αν και μόνο οι άντρες). Στο τέλος, όμως, μετά από αποφάσεις που λήφθηκαν μετά από καταστροφικούς πολέμους, οι Αθηναίοι κατάλαβαν πως ήταν ανάγκη να δώσουν περισσότερη δύναμη σε ανεξάρτητες Αρχές.

Τι θα έπρεπε να είχε κάνει η Βρετανία εάν το ερώτημα για την παραμονή στην ΕΕ έπρεπε με κάποιον τρόπο να τεθεί; Σίγουρα, τα εμπόδια και οι δικλείδες ασφαλείας θα έπρεπε να είναι υψηλότερα. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να γίνουν δύο ψηφοφορίες με απόσταση τουλάχιστον δύο χρόνια η μία από την άλλη και να υπάρχει και, ας πούμε, ένα ποσοστό άνω του 60% στη Βουλή των Κοινοτήτων που να ήταν το ίδιο με το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από τις κάλπες. Εάν το Brexit παρέμενε κυρίαρχο, τότε θα ξέραμε, τουλάχιστον, ότι δεν ήταν απλώς η στιγμιαία αποτύπωση ενός τμήματος του πληθυσμού.

Το βρετανικό δημοψήφισμα έβαλε την Ευρώπη σε αναταραχή. Αρκετά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος και το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταφέρει να ανασυστήσει και να ανασυντάξει τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι σημαντικό να γίνει απολογισμός, όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά και για τη διαδικασία που οδήγησε στο αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε προσπάθεια να επανακαθορίσουμε μια μακροχρόνια συμφωνία για τα σύνορα μίας χώρας οφείλει να απαιτεί πολλά περισσότερα από μία απλή πλειοψηφία σε μία και μόνο ψηφοφορία. Η τρέχουσα πρακτική της απλής πλειοψηφίας που επικρατεί σε όλον τον κόσμο είναι, όπως έχουμε δει, μια φόρμουλα που προκαλεί χάος.


* Ο Κένεθ Ρόγκοφ αρθρογραφεί στο Project Syndicate. Είναι πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής στο Χάρβαρντ.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Πολιτική. Bookmark the permalink.

180 Responses to Πόσο δημοκρατικά είναι τα δημοψηφίσματα

  1. Ο/Η Physicist λέει:

    Αρχισαν ήδη και οι ακαδημαϊκές τοποθετήσεις με σφραγίδα Χάρβαρντ με σκοπό την κατάργηση της Δημοκρατίας. Αρκεσε ένα δημοψήφισμα που δεν άρεσε στην κλίκα των Βρυξελλών για να το δούμε κι αυτό.

    Αηδία και αγανάκτηση. Και ντροπή, απερίγραπτη ντροπή να γράφονται τέτοια εμετικά κείμενα σε φιλελεύθερα σάιτ, 25 χρόνια μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Φυσικέ, τα θέλεις και τα λες ή σου ξεφεύγουν; 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η physicist λέει:

    Για παράδειγμα, θα έπρεπε να γίνουν δύο ψηφοφορίες με απόσταση τουλάχιστον δύο χρόνια η μία από την άλλη και να υπάρχει και, ας πούμε, ένα ποσοστό άνω του 60% στη Βουλή των Κοινοτήτων που να ήταν το ίδιο με το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από τις κάλπες.

    Μισοδουλειές.

    Έπρεπε να είναι έξη δημοψηφίσματα με έξη χρόνια απόσταση το ένα από το άλλο και 66% πλειοψηφία σε κάθε δημοψήφισμα. Και η ψήφος να σταθμίζεται ανάλογα με τη διαφορά ανάμεσα στην ηλικία και το προσδόκιμο ζωής, καθώς επίσης και με το επίπεδο εκπαίδευσης. Εφόσον ισχύουν όλα αυτά, τον λόγο έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών και η Βουλή των Λόρδων.

    Η τρέχουσα πρακτική της απλής πλειοψηφίας που επικρατεί σε όλον τον κόσμο είναι, όπως έχουμε δει, μια φόρμουλα που προκαλεί χάος.

    Αυτό το είχε διαπιστώσει πολύ πριν τον εν λόγω κύριο ένας καλός άνθρωπος από τη Λειψία που τον έλεγαβ Βάλτερ Ούλμπριχτ. Επειδή οι «απλές πλειοψηφίες» του ήταν άβολες, ίδρυσε με τη βοήθεια ενός Ιωσήφ από την Τιφλίδα μια χώρα που τη λέγανε DDR και φρόντισε όλες οι πλειοψηφίες εκεί να είναι από 99% και άνω. Ε, καλά πήγε το πράμα καμιά σαρανταριά χρόνια, ήθελε κι ο τοίχος λίγο σοβάτισμα στο μεταξύ αλλά μετά κάτι έγινε και γκρεμίστηκε. Δεν πειράζει, το ξαπαπροσπαθούμε.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Φυσικέ το ότι τα δημοψηφίσματα είναι προβληματικά προκύπτει με ένα απλό παράδειγμα.

    Πες ότι γίνεται πρόταση για κάτι λαικιστικό και αρκούντως καταστροφικό για τη δημοκρατία. Τα αυγά και διάφοροι άλλοι που έχουν διακηρυγμένο στόχο την κατάργηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σπεύδουν να επωφεληθούν και το καταστροφικό βγαίνει με 55%. Τι έγινε, νίκησε η δημοκρατία ή καταστράφηκε;

    Οι Βρετανοί έχουν τόση …λατρεία για την δύναμη της …κάθε ψήφου που κόμματα που παίρνουν μεγάλα ποσοστά κινδυνεύουν να μη βγάλουν ουτε ένα βουλευτή. Γι’ αυτό κόψε κάτι που ισχυρίζεσαι ότι το βάρος που έριξαν στη μεριά του BREXIT o Φαρατζ και οι ακροδεξιοί, είναι το απαύγασμα της δημοκρατίας και πρέπει να τους κάνουμε εικονοστάσι. Δεν είναι κλίκα οι ακροδεξιοί και οι ρατσιστές και όλα τα κακά έχουν μαζευτεί στην ΕΕ. 🙂 Η δύναμη της δημοκρατίας είναι να μην απαγορεύει ακόμα κι αυτούς που θέλουν να την καταργήσουν, αλλά να έχει και τα μάτια της ανοιχτά μην της τη φέρουν.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η physicist λέει:

    Σχο, αν «τα αυγά και διάφοροι άλλοι» είναι σε θέση να μαζέψουν 55% σε ένα Δημοψήφισμα, θα έχουν έρθει στη εξουσία με άλλον τρόπο πολύ πριν το Δημοψήφισμα. Κατασκευάζεις ανύπαρκτα, απίθανα και τεχνητά ψευτοπαραδείγματα-αχυρανθρώπους για να δικαιολογήσεις κάτι που σημαίνει την κατάργηση της Δημοκρατίας στην πράξη.

    Δημοψηφίσματα, εφόσον υπάρχουν, πρέπει να θέτουν ερώτημα ναι/οχι και να αποφασίζεται με απλή (και στην περίπτωση διττής επιλογής κατανάγκην απόλυτη) πλειοψηφία. Ειδαλλιώς να μην υπάρχουν καθόλου. Τα υπόλοιπα που γράφει ο Ρόγκοφ είναι απερίγραπτες ανοησίες, ανάξιες λόγου.

    Τέλος: ό,τι κινδύνος ελλοχεύει σ’ ένα δημοψήφισμα ελλοχεύει και στις εκλογές, όπου μάλιστα αποφασίζουν πλειοψηφίες μικρότερες από 50% συν 1.

    Δεν συζητάω άλλο, όχι από ασέβεια αλλά αφενός επειδή μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και αφετέρου δεν είμαι σε θέση να πιστέψω ότι διαβάζουμε εν έτει 2016 τοποθέτηση από άνθρωπο που εργάζεται σε φιλελέυθερο ίδρυμα στις ΗΠΑ που να θέτει σε αμφισβήτηση τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας, δηλ. την αρχή της πλειοψηφίας στη λαϊκή ψήφο. Ενισχυμένες πλειοψηφίες έχουν θέση μόνο στο Κοινοβούλιο και μόνο για πολύ συγκεκριμένα, ελάχιστα θέματα.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Ο/Η physicist λέει:

    Δηλαδή συγγνώμη, η πρόταση:

    Δύο ψηφοφορίες με απόσταση τουλάχιστον δύο χρόνια η μία από την άλλη και […] ένα ποσοστό άνω του 60% στη Βουλή των Κοινοτήτων που να ήταν το ίδιο με το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από τις κάλπες,

    την οποία διατυπώνει αυτός ο άνθρωπος, εσένα σου φαίνεται θωράκιση της Δημοκρατίας από τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς; Αυτή είναι ο Παράδεισος του Ακροδεξιού! Ούτε ο Ερντογάν ο ίδιος δεν θα την είχε σκεφτεί — αλλά θα μου πεις, αυτός δεν διδάσκει στο Χάρβαρντ.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    physicist

    Δεν το ξερεις οτι αν δεν τους βολευει η πραγματικοτητα τοσο το χειροτερο γι’αυτην;
    Δυστυχως καποιοι εντος υποτιθεται του δημοκρατικου τοξου παγκοσμιως εχουν αρχισει να εχουν ολο και πιο ευπλαστες και περιεργες ιδεες για κατι τοσο απλο οσο η υπακοη στους ιδιους κανονες για καθε φορα και οχι μονο οταν τους συμφερει.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η physicist λέει:

    Project, οι ιδέες γίνονται πράγματι όλο και πιο αλλόκοτες, όλο και πιο σχιζοφρενικές, η επιχειρηματολογία όλο και περισσότερο εξωφρενική. Σαν να έχει ξεσπάσει ένα κύμα που θέλει να επιβάλει βίαια, άμεσα και αμετάκλητα μιαν ιδιόμορφη Δικτατορία νέας κοπής. Δεν καταλαβαίνω.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  9. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Θα υπενθυμισω απλα στην ομυγυρη ποσο σκληρη ειναι η Ε.Ε στο θεμα της αποσχισης της Καταλωνιας,τον πανικο που ειχε δημιουργηθει πριν το Σκωτσεζικο δημοψηφισμα του 2014 και το ποσο καλλιεργουν τωρα μια πιο φιλικη σταση στη Σκωτια και τη Βορειο Ιρλανδια ξαφνικα σαν να θελουν να προκαλεσουν μια γιουγκοσλαβοποιηση της Μεγαλης Βρετανιας.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ Physicist

    Δεν είναι τόσο παράξενα αυτά που λέει για τα αμερικανικά δεδομένα.Όταν ψηφίσθηκε το αμερικανικό σύνταγμα και κάποιος ρώτησε τον Βενιαμίν Φραγκλινο τι κυβέρνηση θα έχουν απάντησε : a republic,if you can keep it.
    Και τώρα η επίσημη θέση των συνταγματολόγων εκεί είναι republic,not democracy.
    Tι διαφορά έχουν τώρα αυτά τα δύο : στο σύστημα αυτό η λαική ψήφος φιλτράρεται και διακλαδώνεται μέσα από πολλούς συνταγματικούς θεσμούς ώστε να αποφεύγεται κατά τα δυνατόν ο λαϊκισμός και η δημαγωγία που θεώρησαν οι ιδρυτές της χώρας ότι αποτελούσε μέγιστο κίνδυνο.
    π.χ. μεγάλη επιρροή ασκούν στους θεσμούς οι 9 ανώτατοι δικαστές.Αυτοί διορίζονται από τον πρόεδρο και είναι ισόβιοι.Θεωρητικά προέρχονται έμμεσα από τον λαό αφού αυτός που τους διορίζει είναι εκλεγμένος.Στην πράξη εάν κάποιος έχει μπροστά του 20 χρόνια καριέρας ως ανώτατος δικαστής χωρίς κανείς να μπορεί να τον αλλάξει είναι ανεξέλεγκτος και η κρίση του μπορεί να ανατρέψει τους νόμους του Κογκρέσσου.
    Μη νομίζεις λοιπόν ότι αυτά είναι καινούργια.Έγινε συζήτηση τότε στη Φιλαδέλφεια και με ιστορικές αναφορές στην αρχαιότητα και την οχλοκρατία που εκφυλίσθηκε η αθηναική δημοκρατία με καταδίκες ατόμων σαν τον Σωκράτη από το λαό που πείσθηκε από σοφιστές και δημαγωγούς για να καταλήξουν στο συμπέρασμα republic.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «στο σύστημα αυτό η λαική ψήφος φιλτράρεται και διακλαδώνεται μέσα από πολλούς συνταγματικούς θεσμούς ώστε να αποφεύγεται κατά τα δυνατόν ο λαϊκισμός και η δημαγωγία»

    Το γεγονός πάντως ότι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων για την προεδρία είναι ένας ημι-ασυνάρτητος σούπερ λαϊκιστής δείχνει πως τα φίλτρα δεν λειτούργησαν.

    Γενικότερα μιλώντας, τα προεδρικά συστήματα θεωρούνται κατώτερα από τα κοινοβουλευτικά (οι ΗΠΑ συνιστούν την μόνη, μερική, εξαίρεση) ακριβώς επειδή καθίστανται συχνά πηγή προβλημάτων, ενίοτε σοβαρών.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Γιώργας λέει:

    Ωστόσο, αυτό που ξέρουμε είναι πως, στην πράξη, οι περισσότερες χώρες απαιτούν μία «υπερπλειοψηφία» για τόσο καθοριστικές αποφάσεις, όχι απλώς ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 51%. Δεν είναι θέσφατο το 60%, αλλά ο γενικός κανόνας είναι πως, τουλάχιστον, η πλειοψηφία πρέπει να είναι αποδεδειγμένα με κάποιον τρόπο σταθερή.

    Ας υποθέσουμε λοιπόν πως θεσπίζεται να πουμε 60%, και ψηφίζει ˊναίˊ το 59%. Τί πρέπει να συμβεί κατα τον αρθρογράφο; Μα φυσικά να μήν επικρατήσει το ˊναίˊ , αλλα το ˊόχιˊ που θα είναι η θέληση της μειοψηφίας του 41%.

    Ορέον!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  13. Ο/Η zepos λέει:

    Aγριο δούλεμα…
    Μαζεύουν υπογραφές για επανάληψη του αγώνα με την Ισλανδία…

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «αν «τα αυγά και διάφοροι άλλοι» είναι σε θέση να μαζέψουν 55% σε ένα Δημοψήφισμα, θα έχουν έρθει στη εξουσία με άλλον τρόπο πολύ πριν το Δημοψήφισμα»

    Μα δε χρειάζεται να έχουν οι ίδιοι μεγάλο ποσοστό, αρκεί να βάλουν πλάτη σε άλλους που θεωρούν ότι κάνουν το δημοκρατικό τους καθήκον. 🙂 Αν πέσει μια σκατούλα σε ένα βαρέλι με -ας πούμε- καλό κρασί, το χάλασε.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Physicist λέει:

    Δεξιέ, δεν μου είναι άγνωστα αυτά αλλά δεν αφορούν το θέμα του άρθρου. Ο Ρόγκοφ προτείνει ανερυθρίαστα την παραβίαση της αρχής της πλειοψηφίας στα δημοψηφίσματα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δημοψηφίσματα.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Physicist λέει:

    Το ζήτημα είναι ξεκάθαρο: η ΕΕ επιδιώκει να μετατραπεί από όμιλο κυρίαρχων κρατών σε καταναγκαστική ένωση, η οποία θέτει τόσο παράλογες προϋποθέσεις για την αποχώρηση, ώστε αυτή να γινει πρακτικά αδύνατη.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Fil λέει:

    η ΕΕ επιδιώκει να μετατραπεί από όμιλο κυρίαρχων κρατών σε καταναγκαστική ένωση, η οποία θέτει τόσο παράλογες προϋποθέσεις για την αποχώρηση, ώστε αυτή να γινει πρακτικά αδύνατη.

    Ποιες είναι οι παράλογες προϋποθέσεις; Έγινε δημοψήφισμα ελεύθερα και ωραία και τώρα τους λένε βιαστείτε γιατί δε γίνεται να σέρνεται όλο αυτό για καιρό. Οι Βρετανοί είναι που θα παρακαλάνε για Bregret σε λίγο.
    Ας μην ξεχνάμε τέτοια project (βασικά δεν υπάρχει άλλο στην ιστορία που να μην περιείχε και πόλεμο) δεν διατηρούνται χωρίς αυστηρούς όρους συμμετοχής το λιγότερο. Αλλιώς το εγχείρημα θα είχε αποτύχει προ πολλού.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Physicist λέει:

    Φιλ, δεν πήρες είδηση την πρωτοφανή θύελλα ψεμάτων και απειλών ώστε να μην υλοποιηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Δεν προέρχεται ευθέως από την ΕΕ, ασφαλώς, αλλά τέτοια ομοφωνία στην αμφισβήτηση αποτελέσματος από όλον τον Τύπο, με προεξάρχουσα την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της ΟΔΓ, δεν έχω ξαναδεί. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν έχουν καλύτερη μεταχείριση από τους υπερασπιστές του Μπρέξιτ.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Physicist λέει:

    Το Bregret είναι μύθος των κοινωνικών δικτύων, όπως ήταν και τα τρια εκατομμύρθα υπογραφές από το Βατικανό και τη Σιβηρία, όπως είναι και η δήθεν φιλοευρωπαϊκή ψήφος των νέων. Το 75% των νέων δεν ψήφισε καν.

    Lies, damn lies, and Statistics.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Fil λέει:

    Οι παράλογες προϋποθέσεις από την ΕΕ ποιες είναι?

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Aλικη λέει:

    Φυσικέ, το ξέρω οτι δεν θα εισακουστώ, ομως: Οταν προκειται για αποφάσεις με διαχρονικές συνεπειες και κοσμοϊστορικό χαρακτήρα, ειναι αναγκαίο (απο αποψη ορθής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών) να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ως προς την λήψη τους (όροι και προυποθεσεις δημοψηφισμάτων -κατα την αποψη μου, βεβαίως, τέτοιες αποφάσεις δεν ειναι ορθό να λαμβάνονται δημοψηφισματικα- κλπ).

    Επιπλέον, η διαχειριση του αποτελέσματος ενός τέτοιου δημοψηφίσματος ειναι επισης αναγκαίο να υπόκειται σε αυστηρή τήρηση (και ερμηνεια, δεδομένου οτι τέτοιου ειδους κανόνες εχουν απο τη φύση τους χαρακτήρα περισσοτερο γενικών/κατευθυντήριων αρχών) των κανονισμών.
    Αυτο επιβάλλεται και παλι λογω της βαρύτητας της σχετικής απόφασης, η οποια επηρεάζει το ολο εγχείρημα της ΕΕ.

    Η ΕΕ ειναι ενα πρωτοφανές επίτευγμα και ίσως η σημαντικότερη στιγμή της ευρωπαϊκής Ηπείρου.
    Δεν ειναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως ενα τρέχον διαχειριστικό ζητημα.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Physicist λέει:

    Αναφέρομαι στο άρθρο, Φιλ, και στη σύμπτωση ότι όλες αυτες οι σκέψεις για δύο δημοψηφίσματα με απόσταση δύο χρόνων και επιπλέον έγκριση από τη Βουλή, με τουλάχιστον 60% και στις τρεις ψηφοφορίες εμφανίστηκαν τώρα. Με εκφράσεις για ρώσικη ρουλέτα και σφαίρα στη θαλάμη.

    Αφελής δεν είσαι, θαρρώ.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Πάνος λέει:

    Για μελλοντικές… χρήσεις, καλό είναι να γίνονται δημοψηφίσματα (για θέματα στρατηγικού προσανατολισμού, όπως η συμμετοχή στην ΕΕ ή άλλη διεθνή συμμαχία) με απαίτηση αυξημένης πλειοψηφίας.

    Αυτά πρέπει να είναι κατοχυρωμένα στα Συντάγματα των κρατών και στις συνθήκες της ΕΕ. Just in case.

    Για να το κάνω πιο παραστατικό, φανταστείτε ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα 50,5% Grexit. Κόλαση – άνευ λόγου.

    Κατά τα λοιπά το πόνημα του Ρόγκοφ είναι δια τον πέοντα.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Physicist λέει:

    Αλίκη, το ίδιο ισχύει για την είσοδο στην ΕΕ, την εισαγωγή του Ευρώ και τις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας. Ποτέ δεν ζητήθηκε λαϊκή έγκριση.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Aλικη λέει:

    Φυσικέ, οπως εχω ξαναπεί, προσωπικά είμαι οπαδός της αντιπροσωπευτικής και οχι της άμεσης Δημοκρατιας. Επομένως…

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Fil λέει:

    Για να το κάνω πιο παραστατικό, φανταστείτε ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα 50,5% Grexit. Κόλαση – άνευ λόγου.

    Αν γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ, no problem και καμία κόλαση. Θα συνεχίζαμε business as usual με ομιλία από τον πρωθυπουργό για τα καλά του Ευρώ και της ΕΕ. 🙂

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Fil λέει:

    Όσο για την αυξημένη πλειοψηφία θεωρώ τελείως παράλογο να θέλει πχ το 55% έξοδο αλλά να παραμένει η χώρα εντός επειδή το θέλει το..45%.

    Σε τέτοια θέματα πρέπει να υπάρχει συνδυασμός και ταύτιση απόψεων κομμάτων, λαού, θεσμών κλπ. Για το λόγο αυτό η μεγαλειώδης γκάφα του Κάμερον θα μείνει στην ιστορία. Δεν υπήρχε κανένα υπόβαθρο πραγματικής και ευρείας δυσαρέσκειας παρά μονο η κλασική γκρίνια σε συνδυασμό με βρετανικό φλέγμα και ολίγο Φάρατζ.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η Physicist λέει:

    Το αποτέλεσμα του βρεταννικού δημοψηφίσματος θα μπορούσε ν’ αποδειχτεί πως είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στην ΕΕ. Οι Βρεταννοί, βραχυπρόθεσμα και ακούσια, απέτρεψαν τον Πάμπλο Ιγκλέσιας από το να γίνει Πρωθυπουργός της Ισπανίας. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να έσωσαν την ΕΕ από την κατάρρευση.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα απλό τεστ. Θα μπορούσαν οι πολιτικές δυνάμεις που ψηφίζουν με πάθος υπερ μιας κατεύθυνσης σε ένα δημοψήφισμα να βρεθούν στην ίδια κυβέρνηση; Αν η απάντηση είναι όχι, τοτε κάτι έχει πάει πολύ στραβά.

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πολύ χύμα οι Βρετανοί 🙂

    Βρετανός υπουργός «βλέπει» νέο δημοψήφισμα, εάν υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό

    http://www.liberal.gr/arthro/61003/epikairotita/2016/bretanos-upourgos-isonblepeisin-neo-dimopsifisma-ean-uparxei-sumfonia-gia-to-metanasteutiko.html

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η physicist λέει:

    Φιλ (και όλοι), για να γίνω σαφέστερος: Αναφέρομαι σε άρθρα σαν κι αυτό, στο οποίο κάποιος πολιτικός «επιστήμονας» από το Βερολίνο εξηγεί ότι δεν υπάρχει πραγματική πλειοψηφία για το Μπρέξιτ και ότι τελικώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι άκυρο.

    Δεν έχω ξαναζήσει, σε Δυτική Δημοκρατία, μια τέτοια κατάσταση, όπου την επαύριο μιας ψήφου πεντακάθαρης και μιας απόφασης αδιαμφισβήτητης (διαφορά περίπου 1,5 εκατομμύρια ψήφοι), ένας στρατός από δημοσιογράφους, οικονομολόγους, συνταγματολόγους, ακτιβιστές και ό,τι άλλο φανταστείς εφορμά για να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Δεν έχω ζήσει ποτέ σε Δυτική Δημοκρατία την κατάσταση να χρειάζεται ερμηνεία μια ψήφος ναι/όχι, να χρειάζεται έγκριση από ειδικούς, να σταθμίζεται εκ των υστέρων το ένα και το άλλο, να αναζητώνται λυσσωδώς τρόποι και τεχνάσματα ώστε να ακυρωθεί το αποτέλεσμα την επόμενη μέρα.

    Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει επειδή αμφισβητήθηκε η ιερή αγελάδα της ΕΕ, η οποία υποτίθεται ότι είναι το απαύγασμα των δημοκρατικών αξιών, με ανησυχεί και με εξοργίζει. Δημιουργεί, όχι αδικαιολόγητα, την υποψία ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει γίνει ένας εφιάλτης, ένας οδοστρωτήρας που δεν θα διστάσει σε τίποτα και πουθενά, κι αυτό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να είναι θετικό, όσο κι αν θέλουν οι ευρωπαϊστές να μας πείσουν ότι ο σκοπός είναι καλός. Δεν πάμε καθόλου καλά έτσι, ανοίγουν δρόμοι επικίνδυνοι, κι ο κάθε δημοκράτης έχει χρέος, κατά τη γνώμη μου, ν’ αντισταθεί και να κάνει ό,τι μπορεί για να μην πάρουμε την κατηφόρα.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  32. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Η άμεση δημοκρατία ήταν εφικτή (και ωραιότατη) ως διαδικασία διαβούλευσης και απόφασης στην αρχαία πόλη-κράτος, π.χ. Αθήνα ή προαυτοκρατορική Ρώμη. Με 100.000 κατοίκους εκ των οποίων οι μισοί δούλοι. Από τους 50.000 ελεύθερους, βγάλε 25.000 γυναικες χωρίς πολιτικά δικαιώματα. Από τους 25.000 άρρενες, βγάλε 5.000 ανήλικους. Από τους 20.000 ενήλικους άρρενες, βγάλε ~ 5.000 υπέργηρους που δεν μπορούσαν να ανέβουν από τις νότιες χαμηλές συνοικίες μέχρι την Αγορά.
    15.000 άνετα και ωραιότατα μπορούν να συναχτούν, να κάνουν διαβούλευση και να ψηφίσουν. Αλλά τα σαράντα ή δέκα εκατομμύρια ενός εθνικού κράτους; Απλά θα γίνουν βορά των διάφορων Μπόρις και Γιάνηδων, μετά θα τους τυλίξουν σε μια κόλλα ταμπλόιντ και σε μια οθόνη απο τις καινούργιες που λυγίζουν – και όσοι ξεφύγουν θα τους πιάσουν οι καρφωτοί, οι μιλημένοι ή οι φασισταράδες και οι …αναρχοσταλινικοί του Διαδικτύου
    Ας είμαστε απλοί και πρακτικοί. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να καταλάβεις.
    ΥΓ: υπάρχει και ένας άλλος,αλλά παραπλήσιος τρόπος, με δημοκρατίες χωρισμένες σε καντόνια – «πόλεις/κράτη» που συνέρχονται, διαβουλεύονται και αποφασίζουν σε μικρή κλίμακα – αλλά αυτό υπάρχει μόνο στην Ελβετια)

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η physicist λέει:

    ΥΓ: υπάρχει και ένας άλλος,αλλά παραπλήσιος τρόπος, με δημοκρατίες χωρισμένες σε καντόνια – «πόλεις/κράτη» που συνέρχονται, διαβουλεύονται και αποφασίζουν σε μικρή κλίμακα – αλλά αυτό υπάρχει μόνο στην Ελβετια)

    Άφτερ, όταν μιλάμε να μιλάμε μεταφέροντας τουλάχιστον με ακρίβεια την πραγματικότητα. Στην Ελβετία, τα δημοψηφίσματα δεν είναι μόνο στα καντόνια αλλά και σε ολόκληρη την Ομοσπονδία. Το πώς τοποθετείται κανείς απέναντι σ’ αυτή τη μορφή άμεσης δημοκρατίας είναι άλλο θέμα, και προφανώς συζητήσιμο. Αλλά να λέμε την αλήθεια, παρακαλώ.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist ,
    ποιά είναι η πραγματική ιερή αγελάδα;
    Η ΕΕ;
    Ή μήπως αυτή η «πρόσοψη δημοκρατίας» που βιώνουμε μετά το 1980, η μετα-δημοκρατία η «προσαρμοσμένη στις αγορές» (έτσι την ήθελε και το δήλωσε η Μέρκελ – «marketkonform» είχε πεί) ;
    Φυσικά είναι καιρός να σφάξουμε την ιερή αγελάδα. Να σφάξουμε όμως την ίδια την ιερή αγελάδα.
    Ο ..κάου μπόυ που εξαναγκάζεται να την υπηρετεί δεν φταίει σε τίποτε..

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η M λέει:

    @ physicist 12:22

    Douze Points!!!

    Το Μπρέξιτ ξεβράκωσε πολλούς στας Εβρόπας!
    Και κυρίως απέδειξε αυτό που σκωπτικά αποκαλούν μερικοί «έλλειμα δημοκρατίας»!!
    Εδώ, μέχρι και οι Φινλανδοί που είναι Γερμανικότεροι των Γερμανών όσον αφορά τους κανόνες και την τήρησή τους , δεν έχουν πρόβλημα (οι εβροπαϊστές εννοείται) να υποστηρίζουν οτι υπάρχει βάση στο να το ξανασκεφτούνε και να ξαναψηφίσουνε οι Βρεταννοί, οτι το 52% του ΟΧΙ δεν σημαίνει αναγκαστικά και έξοδο και άλλα τερατώδη!

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist
    στην Ελβετία η βαση της πολιτικής διαβούλευσης γίνεται στα καντόνια και αυτό το διατηρούν σχολαστικά από την εποχή του Γοπυλιέλμου Τέλλου.
    Το καθένα καντόνι έχει κοινοβούλιο και κυβέρνηση. Και δεν είναι δήμοι ή ΟΤΑ που ασχολούνται μόνον με τα απορριματοφόρα και με το …gay parade… 🙂

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η physicist λέει:

    Άφτερ,

    στην Ελβετία, τα δημοψηφίσματα γίνονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Απλά πράγματα, χωρίς ερμηνείες και σάλτσες. Πες τα όπως έχουν, μυαλό έχει ο καθένας να καταλάβει, δεν χρειάζονται φιοριτούρες.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η physicist λέει:

    … ποιά είναι η πραγματική ιερή αγελάδα; Η ΕΕ;

    Το ψηφοδέλτιο στη Μεγάλη Βρεταννία έγραφε αν θέλουν οι πολίτες να μείνουν στην ΕΕ ή να φύγουν απ’ αυτήν. Δεν υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα που να χρειάζεται ερμηνεία, νομίζω.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η aftercrisis λέει:

    M,
    αυτοί οι (συγκεκριμένης πολιτικής άποψης) Φινλανδοί, όπως και οι ομοιδεάτες τους Έλληνες. Γερμανοί, Ισπανοί κτλ, το φετιχ και τοτέμ των «αγορών» θέλουν να διατηρήσουν όρθιο.
    Μόνον αυτό τους ενδιαφέρει
    Δεν δίνουν δεκάρα για την ΕΕ ή άν το ΗΒ θα φύγει ή θα μείνει . Και ποσώς τους ενδιαφέρει τι θα πάθουν οι απλοί πολίτες Βρετανοί.
    Να έξηγούμαστε: Αστοί είναι οι άνθρωποι και αγαπούν τον καπιταλισμό των ακρίδων. Τον αγαπούν γιατί πέρασαν καλά με αυτόν, όχι βέβαια από «ιδεολογία» (χα, χα).
    Ούτε φιλοβρετανοί, είναι ούτε αντιβρετανοί, ούτε αντιευρωπαίοι, ούτε φιλοευρωπαίοι.

    ΥΓ: Το συμπεριληπτικό «οι Φινλανδοί», «οι Έλληνες», «οι Γερμανοί» κτλ είναι χαρακτηριστικό αυτής της (αστικής) νοοτροπίας, που βλέπει τον κόσμο να αποτελείται μόνον από έθνη-κράτη, ξεχνώντας ότι – εκτός απο τα έθνη – υπάρχουν διαφορετικες πολιτικες απόψεις και διαφορετικες κοινωνικές δυνάμεις και συμφέροντα, ανεξαρτήτως συνόρων.

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist
    φυσικα υπάρχει βαθύτερο νόημα, αλλά όταν δεν μας βολεύει, τα αποφεύγουμε τα βαθύτερα νοήματα.
    Προπαντός αποφεύγουμε να πάρουμε θέση για τις «αγορές» 🙂

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Και φυσικά είναι αστείο να περιμένεις τον Ρόγκοφ για να επιχειρηματολογήσει περί δημοκρατίας.
    Αυτος θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί με το μαθηματικό του λάθος στο Excel που έβγαλε ότι χώρες με χρέος πάνω από το 120 % είναι για τον Καιάδα.

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πόσο ολιγαρχική είναι η άποψη του Ρόγκοφ φαίνεται από τα ασυναίσθητα lapsus στον λόγο του;
    «Ολες οι τάξεις είχαν ίση μεταχείριση, ίσες ψήφους (αν και μόνο οι άντρες)»
    Ξέχασε τη μισή Αθήνα, τους δούλους.

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    » δεν πήρες είδηση την πρωτοφανή θύελλα ψεμάτων και απειλών ώστε να μην υλοποιηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;»

    Φυσικέ τίποτα απολύτως δεν εμποδίζει τον Κάμερον, όντως ακόμα πρωθυπουργός, ή κάποιον από τους ηγέτες του Μπρέξιτ, όπως ο Τζόνσον ή ο Γκόουβ, να ζητήσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Να σου υπενθυμίσω ότι πριν το δημοψήφισμα δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι εαν κέρδιζε το Μπρέξιτ άμεσα θα ζητούσαν ενεργοποίηση του άρθρου 50. Το ότι ακόμα δεν το έχουν κάνει δείχνει ότι φοβούνται να κάνουν την κίνηση. Μα γιατί όμως? Αφου με το Μπρέξιτ τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την Βρετανία. Αυτά δεν ισχυρίζονταν πριν το δημοψήφισμα? Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

    Καλά κάνεις και εγκαλείς την πλευρά του Remain για κάποια πράγματα που έχει κάνει μετά το δημοψήφισμα και τα οποία δείχνουν έλλειψη σεβασμού απέναντι στην δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του βρετανικού λαού όπως αυτή εκφράστηκε μέσω του δημοψηφίσματος. Καλό θα είναι όμως να αρχίσεις να εγκαλείς και την πλευρά του Μπρέξιτ για αυτά που υπόσχονταν πριν το δημοψήφισμα αλλά αρνείται να τα κάνει τώρα (όπως π.χ. την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50). Και κάτι ακόμα, εκ των δύο πλευρών αυτή που διεξήγαγε μία προεκλογική εκστρατεία μέσα στο ψέμμα είναι η πλευρά του Μπρέξιτ. Ακριβώς όμως επειδή έγινε και ένα δημοψήφισμα, τώρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να υποστεί τις συνέπειες για τα ψέμματα με τα οποία φλόμωσε το σύμπαν πριν το δημοψήφισμα.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  44. Ο/Η Fil λέει:

    Ακριβώς όμως επειδή έγινε και ένα δημοψήφισμα, τώρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να υποστεί τις συνέπειες για τα ψέμματα με τα οποία φλόμωσε το σύμπαν πριν το δημοψήφισμα.

    Για το λόγο αυτό η κωλοτουμπα είναι πιθανή. Τον τρόπο ψάχνουν, τον οποίο ψέλλισε ήδη ο Βρετανός Υπουργός Υγείας (ε αν μας δώσουν κάτι στο προσφυγικό να το ξαναδούμε κλπ). Γελοιότητες.
    Ο Κάμερον έκανε την πλέον μεγαλοπρεπή γκάφα, χειρότερη και από του Χόντσον. Looser..son παντού! 🙂

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η physicist λέει:

    Καλά κάνεις και εγκαλείς την πλευρά του Remain για κάποια πράγματα που έχει κάνει μετά το δημοψήφισμα και τα οποία δείχνουν έλλειψη σεβασμού απέναντι στην δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του βρετανικού λαού όπως αυτή εκφράστηκε μέσω του δημοψηφίσματος. Καλό θα είναι όμως να αρχίσεις να εγκαλείς και την πλευρά του Μπρέξιτ για αυτά που υπόσχονταν πριν το δημοψήφισμα αλλά αρνείται να τα κάνει τώρα (όπως π.χ. την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50).

    Να είσαι βέβαιος ότι θα το κάνω εάν πειστώ ότι υπαναχωρεί, δείχνοντας έτσι την ίδια ασέβεια στη λαϊκή βούληση. Όμως, δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη ότι αυτό ισχύει. Καταρχάς, ποια είναι η πλευρά του Μπρέξιτ; Οι Τζόνσον και Φάρατζ δεν έχουν θεσμικό ρόλο ώστε να κινήσουν τις διαδικασίες για το άρθρο 50, αυτόν το έχει η Κυβέρνηση του ΗΒ μετά από έγκριση του Κοινοβουλίου. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, επικρατεί η άποψη ότι αυτή τη στιγμή η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος και από τους (έστω ασαφείς) κανονισμούς της ΕΕ δεν προκύπτει αδίρητη ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση. Βιαστικές κινήσεις θα επέτειναν το κλίμα της ανησυχίας και της αβεβαιότητας που ήδη (φυσιολογικά) υπάρχει, και δεν θα ωφελούσαν κανέναν.

    Τέλος, η ενημέρωση που έχουμε είναι –και λυπάμαι στ’ αλήθεια που το λέω– αποκαρδιωτικά μονόπλευρη. Γνωρίζουμε την παραμικρή λεπτομέρεια που ταιριάζει στην αφήγηση της ΕΕ αλλά ελάχιστα από την άλλη μεριά. Ακόμα και τώρα, τα ηπειρωτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να διαδίδουν την απάτη των τριών εκατομμυρίων υπογραφών ή/και δεν έχουν ανακαλέσει το φρικτό ψέμα που διέδωσαν.

    Και κάτι ακόμα, εκ των δύο πλευρών αυτή που διεξήγαγε μία προεκλογική εκστρατεία μέσα στο ψέμμα είναι η πλευρά του Μπρέξιτ.

    Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αυτό, ΔΠ, άλλωστε είχαν αναμειχθεί πολλά ψέματα και πολλοί καταναγασμοί και από την άλλη πλευρά. Παρόλο που θα ήταν επιθυμητό να έχουμε λιγότερα ψέματα σε προεκλογικές εκστρατείες γενικώς, ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε αποτελέσει η διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων αιτία ακύρωσης ή αμφισφήτησης του εκλογικού αποτελέσματος. Εκείνο που μ’ ενοχλεί είναι η προσπάθεια ν’ αποδειχτεί μέσα σε λίγες μέρες ότι το Μπρέξιτ ήταν ήδη κατατροφικό, κάτι που δεν στοιχειοθετείται από κανένα σοβαρό στοιχείο.

    Ακριβώς όμως επειδή έγινε και ένα δημοψήφισμα, τώρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να υποστεί τις συνέπειες για τα ψέμματα με τα οποία φλόμωσε το σύμπαν πριν το δημοψήφισμα.

    Πες μου για ποιο ψέμα της (από αυτά που αδιαμφισβήτητα υπήρχαν) έχουν ήδη εκδηλωθεί ξεκάθαρα οι συνέπειες, και για ποιο λόγο είναι δραματικές και μακροπρόθεσμες. Ρωτάω επειδή διαβάζω αποκλειστικά τερατολογίες για κατάρρευση της στερλίνας (σήμερα ανέβηκε), για ακύρωση της αγγλικής ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ (γελάνε και οι ρέγγες, λες και ο Μαλτέζος με τον Φινλανδό θα συνεννοηθούν στα μογγολικά) και άλλα φαιδρά. Α, και ότι ένας Οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο του ΗΒ.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η Fil λέει:

    Υπάρχει και ένα καλό σε όλα αυτά για εμάς. Με τόση γελοιότητα που προβλέπεται να υπάρξει, πέφτουμε από την κορυφή των καρνάβαλων, επιτέλους!

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η physicist λέει:

    Φιλ,

    πέρα από το ότι μου μοιάζει αταίριαστο και υπερβολικό ν’ αποκαλείς λούζερς τους πολίτες της χώρας με περίπου 150 βραβεία Νόμπελ, με την παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας και με την πιο παλιά Δημοκρατία στον Κόσμο: αν η βρεταννική Κυβέρνηση κάνει «κωλοτούμπα» με σκοπό ν’ αποκομίσει περισσότερα προνόμια από την ΕΕ και τα αποκομίσει, η ΕΕ θα καταρρεύσει επειδή άλλες χώρες θα αισθανθούν με όλο το δίκιο τους αδικημένες. Αν κάνει κωλοτούμπα και δεν αποκομίσει κανένα προνόμιο, το πλήγμα για τη Δημοκρατία θα είναι τόσο βαρύ ώστε μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει σε σοβαρότατες ταραχές και ανωμαλία.

    Δεν νομίζω ότι αυτό που συνέβη στις 23 Ιουνίου είναι αντιμετωπίσιμο με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο λύθηκε το θέμα ενός ψευτοδημοψηφίσματος, στο οποίο ένας απελπισμένος τυχοδιώκτης επιχειρούσε να επιβάλει σε άλλους τους όρους με τους οποίους θα του δάνειζαν χρήματα. Οι Βρεταννοί δεν ζήτησαν δανεικά — ζήτησαν απλώς να φύγουν. Μη μπρεδεύεστε και μην αφήνετε την Tsipras experience να σας θολώσει το βλέμμα.

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Να ανοίξουμε το «μαύρο κουτί» του λαϊκισμού. Απόκλιση καπιταλισμού – δημοκρατίας και η επιστροφή των εθνικισμών
    του Γιάννη Βούλγαρη (από τα «Νέα»)
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2016/06/blog-post_28.html

    Εξαιρετικό άρθρο κατά τη γνώμη μου.
    Με σαφή άποψη και με ευρύτητα. Συμπυκνώνει με πιο επιστημονικό λόγο, πολλά από αυτά που λέμε εδώ μέσα (ή αντικρούει άλλα) .

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η Fil λέει:

    physicist,
    αστείο ήταν το looser..son προφανώς. Τους Βρετανούς τους έχω σε μεγάλη εκτίμηση και απλά κάνω αυτό στο οποίο είναι και οι ίδιοι κορυφαίοι. Στην αιχμηρή κριτική!
    Από πολιτικούς μέχρι την εθνική τους ομάδα η κριτική τους είναι ανελέητη.

    Όσο για το αν θα ακολουθήσουν τον Tsipras way κανείς δεν ξέρει. Εγώ πάντως από τις πρωτες ενδείξεις θα άφηνα ένα μικρό παραθυρακι.

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η physicist λέει:

    Τους Βρετανούς τους έχω σε μεγάλη εκτίμηση και απλά κάνω αυτό στο οποίο είναι και οι ίδιοι κορυφαίοι. Στην αιχμηρή κριτική!

    Σε πιστεύω, άλλωστε δεν έσταζε χολή αυτό που έγραψες. Δυστυχώς πάρα πολλά άλλα στάζουν, ειδικά αυτές τις μέρες, γιαυτό και αντέδρασα.

    Όσο για το αν θα ακολουθήσουν τον Tsipras way κανείς δεν ξέρει. Εγώ πάντως από τις πρωτες ενδείξεις θα άφηνα ένα μικρό παραθυρακι.

    Είναι άλλης τάξης μεγέθους αυτό εδώ από το Τσιπρικό, πάντως. Όρκο δεν παίρνω για τίποτε αλλά είναι πολύ ζόρικο για να γίνει πιρουέτα. Θα δούμε.

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Οι Τζόνσον και Φάρατζ δεν έχουν θεσμικό ρόλο ώστε να κινήσουν τις διαδικασίες για το άρθρο 50, αυτόν το έχει η Κυβέρνηση του ΗΒ μετά από έγκριση του Κοινοβουλίου.»

    Υπάρχει όμως και ο Κάμερον, στον οποία και αναφέρθηκα. Πρίν το δημοψήφισμα δήλωνε ότι σε περίπτωση που επικρατούσε το Μπρέξιτ θα προχωρούσε σε άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50. Τα ίδια έλεγε και ο απατεώνας ο Τζόνσον. Μετά το Μπρέξιτ λένε άλλα, να το πάμε χαλαρά, δεν βιαζόμαστε, κλπ. Με άλλα λόγια έλεγαν ψέμματα για την άμεση ενεργοιποίηση του άρθρου 50 στην οποία θα προχωρούσαν σε περίπτωση επικράτησης του Μπρέξιτ.
    Το αν προκύπτει κάποια αδήριτη ανάγκη από τους κανονισμούς της ΕΕ για ταχεία ενεργοποίηση του άρθρου 50 ή όχι, είναι άσχετο γιατί πολύ απλά εδω εξετάζουμε το τι υπόσχονταν πριν το δημοψήφισμα οι οπαδοί του Μπρέξιτ. Και σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα έλεγαν άλλα. Όπως και να ‘χει, για μένα το όριο είναι η εκλογή του νέου πρωθυπουργού στις 2 Σεπτεμβρίου. Αν και μετά από αυτή την ημερομηνία συνεχίσουν το ίδιο βιολί τότε πολύ γρήγορα θα έχουν αποδείξει στους πάντες ότι είναι είναι μάτσο απατεώνες.

    «Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αυτό»

    Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Και ήταν αυτοί που με τα ψέμματα που διέδιδαν πόλωσαν πολύ επικίνδυνα το κλίμα με αποτέλεσμα κάποιοι από τους πλεον ακραίους οπαδούς τους να προβούν σε βιαιοπραγίες, ακόμα και σε δολοφονίες.

    «Εκείνο που μ’ ενοχλεί είναι η προσπάθεια ν’ αποδειχτεί μέσα σε λίγες μέρες ότι το Μπρέξιτ ήταν ήδη κατατροφικό, κάτι που δεν στοιχειοθετείται από κανένα σοβαρό στοιχείο.»

    Η μεγάλη καταστροφή θα αποδειχτεί εν καιρώ. Από την άλλη έτσι αποφάσισε ο βρετανικός λαός οπότε η θέλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή.

    «Πες μου για ποιο ψέμα της (από αυτά που αδιαμφισβήτητα υπήρχαν) έχουν ήδη εκδηλωθεί ξεκάθαρα οι συνέπειες, και για ποιο λόγο είναι δραματικές και μακροπρόθεσμες.»

    Μίλησα για ψέμματα, και ως προς αυτό δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία, η πλευρά του Μπρέξιτ είπε πολλά ψέμματα – για την υποτιθέμενη συνεισφορά της Βρετανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία που ήταν υποτίθεται 350 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα τα οποία μετά το Μπρέξιτ θα πήγαιναν στο εθνικό σύστημα υγείας, για τους μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη που τους «παίρνουν τις δουλειές», για την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 γιά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, για τα χρήματα του βρετανού φορολογούμενου με τα οποία υποτίθεται σπαταλώνται για να χτιστούν γέφυρες στην Ελλάδα και ένα σωρό τέτοιες αθλιότητες, ξεδιάντροπα ψέμματα και απατεωνιές.

    Οι συνέπειες στις οποίες αναφερόμουν είναι οι συνέπειες που θα πληρώσουν οι απατεώνες πολιτικάντηδες όταν το μέγεθος των ψεμμάτων τους θα σταδιακά αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από τον βρετανικό λαό.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η physicist λέει:

    Το αν προκύπτει κάποια αδήριτη ανάγκη από τους κανονισμούς της ΕΕ για ταχεία ενεργοποίηση του άρθρου 50 ή όχι, είναι άσχετο γιατί πολύ απλά εδω εξετάζουμε το τι υπόσχονταν πριν το δημοψήφισμα οι οπαδοί του Μπρέξιτ.

    Ήταν μια ομογενής ομάδα αυτοί οι οπαδοί; Αντιπροσωπεύονται από συγκεκριμένους ανθρώπους και μόνον απ’ αυτούς; Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες οι οποίες πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή έχουν την αρμοδιότητα έτσι ώστε να τους αποδώσουμε την ευθύνη; Ο Κάμερον ο οποίος κωλυσιεργεί ήταν στο στρατόπεδο του Μπρέξιτ ή στο αντίθετο;

    Μίλησα για ψέμματα, και ως προς αυτό δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία, η πλευρά του Μπρέξιτ είπε πολλά ψέμματα – για την υποτιθέμενη συνεισφορά της Βρετανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία που ήταν υποτίθεται 350 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα τα οποία μετά το Μπρέξιτ θα πήγαιναν στο εθνικό σύστημα υγείας, για τους μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη που τους «παίρνουν τις δουλειές», για την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 γιά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, για τα χρήματα του βρετανού φορολογούμενου με τα οποία υποτίθεται σπαταλώνται για να χτιστούν γέφυρες στην Ελλάδα και ένα σωρό τέτοιες αθλιότητες, ξεδιάντροπα ψέμματα και απατεωνιές.

    Δεν έχω καμία αμφοβολία ότι ειπώθηκαν, κι απ’ όλα τα παραπάνω αυτό με τους μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη που τους παίρνουν τις δουλειές είναι που μ’ ενοχλεί πιο πολύ απ’ όλα. Όμως ψέματα υπάρχουν παντού, κι άλλα είναι πιο παλιά και περισσότερο αποδεκτά σαν να λέμε, και δεν αποτέλεσαν ποτέ λόγο να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα. Αυτό που ρώτησα είναι αν έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές οι συνέπειες των ψεμάτων και η απάντηση είναι όχι. Ειλικρινώς, δεν νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε αυτό από τώρα, ούτε και ότι υπάρχει καμία ασφαλής πρόβλεψη για τις συνέπειες του Μπρέξιτ σε 10 χρόνια. Δεν είναι απίθανο τα πράγματα να πάνε κατά διαβόλου στο υπόλοιπο της Ευρωζώνης και όχι στο ΗΒ, ειδικά τώρα που το βάρος μεταβιβάζεται προς τον Νότο όπου ως γνωστόν οι Οικονομίες δεν τα πάνε και τόσο καλά, και όπου οι εντάσεις θα αυξηθούν.

    Η μεγάλη καταστροφή θα αποδειχτεί εν καιρώ. Από την άλλη έτσι αποφάσισε ο βρετανικός λαός οπότε η θέλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή.

    Δεν μοιράζομαι τη βεβαιότητά σου ότι θα γίνει έτσι, επειδή δεν έχουμε να κάνουμε π.χ. με μια χρεωμένη ή εξαρτημένη χώρα αλλά με την πέμπτη οικονομία στον Κόσμο, η οποία ανέκαθεν ήταν ανοιχτή και εξωστρεφής. Δεν ξέρω τι είδους καταστροφή υπονοείς και υποθέτω πως δεν εύχεσαι να συμβεί — ωστόσο δεν αποκλείεται να έχεις δίκιο. Σε κάθε περίπτωση, συμφωνούμε στη δεύτερη πρότασή σου παραπάνω.

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ήταν μια ομογενής ομάδα αυτοί οι οπαδοί;»

    Όχι.
    Ούτε και οι οπαδοί του Remain ήταν όμως μία ομοιογενής ομάδα.

    «Αντιπροσωπεύονται από συγκεκριμένους ανθρώπους και μόνον απ’ αυτούς;»

    Σίγουρα ένα σημαντικό μέρος αυτών εκπροσωπείται από τους πολιτικούς που ήταν οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του Μπρεξιτ. Είναι συγκεκριμένοι αυτοί οι πολιτικοί και ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

    «Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες οι οποίες πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή έχουν την αρμοδιότητα έτσι ώστε να τους αποδώσουμε την ευθύνη;»

    Η πολιτική ηγεσία σαφώς και έχει αυτή την ευθύνη. Όπως επίσης ευθύνη έχουν, πολιτική ευθύνη, και οι πολιτικοί που πρίν το δημοψήφισμα υπόσχονταν στον κόσμο άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 για ταχεία έξοδο από την ΕΕ. Εαν δεν έχουν αυτοί την ευθύνη, ποιός την έχει?

    «Ο Κάμερον ο οποίος κωλυσιεργεί ήταν στο στρατόπεδο του Μπρέξιτ ή στο αντίθετο;»

    Ο Κάμερον υπόσχονταν πριν το δημοψήφισμα αυτό που υπόσχονταν και οι πολιτικοί υποστηρικτές του Μπρέξιτ – άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 για έξοδο από την ΕΕ. Μετά την επικράτηση του Μπρέξιτ τόσο αυτός οσο και οι πολιτικοί ηγέτες του Μπρέξιτ το γύρισαν, δεν βιαζόμαστε, πάμε χαλαρά, κλπ. Και ενω για τον Κάμερον, ακριβώς γιατί δεν ήταν υποστηρικτής του Μπρέξιτ, υπάρχει δικαιολογία, για τους τελευταιους δεν υπάρχει καμία. Κανένας τους δεν πιέζει αυτή την στιγμή τον Κάμερον (και εδω αναφέρομαι κυρίως στον Τζόνσον και τον Γκόουβ) να κινήσει τις διαδικασίες για άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50. Πρίν το δημοψήφισμα όμως έλεγαν άλλα.

    Στην τελική, εσυ από ποιό σημείο και ύστερα πιστεύεις ότι θα πρέπει να ζητήσουν ενεργοποίηση του άρθρου 50? Υποθέτω θα θες να γίνει συντομα αυτό, ενδεχομένως σε ένα διάστημα 2-3 μηνών.

    «Δεν έχω καμία αμφοβολία ότι ειπώθηκαν, κι απ’ όλα τα παραπάνω αυτό με τους μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη που τους παίρνουν τις δουλειές είναι που μ’ ενοχλεί πιο πολύ απ’ όλα. Όμως ψέματα υπάρχουν παντού»

    Εμένα με ενοχλεί ακόμα περισσότερο το ξεδιάντροπο ψέμμα που ξέρασαν εις βάρος της Ελλάδας (αλλά και τα ψέμματα εναντίον των ανατολικοευρωπαίων ήταν απεχθέστατα). Και από τέτοια βιτριολικά ψέμματα, φτιαγμένα για να διεγείρουν το μίσος του κόσμου έτσι ώστε πατώντας μετά σε αυτό να αυξήσουν την προοπτική επικράτησής τους, ήταν γεμάτη η εκστρατεία του Μπρέξιτ

    Ψέμματα μπορεί να λέγανε και οι άλλοι αλλά ήταν τα ψέμματα της πλευράς του Μπρέξιτ (όχι φυσικά όλων αλλά παρόλα αυτά πολλών) που φόρτιζαν τόσο επικίνδυνα το κλίμα και διέσπειραν το μίσος.

    «Αυτό που ρώτησα είναι αν έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές οι συνέπειες των ψεμάτων και η απάντηση είναι όχι.»

    Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα είχαν λάβει χώρα όλες οι αρνητικές συνέπειες του Μπρέξιτ. Ο ισχυρισμός ήταν, και είναι, ότι θα λάβουν χώρα σταδιακά. Και αυτό τον ισχυρισμό τον βρίσκω σωστό.

    «Ειλικρινώς, δεν νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε αυτό από τώρα, ούτε και ότι υπάρχει καμία ασφαλής πρόβλεψη για τις συνέπειες του Μπρέξιτ σε 10 χρόνια.»

    Το ότι επειδή δεν μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα για το ποιες ακριβώς θα είναι οι αρνητικές συνέπειες του Μπρέξιτ στο μέλλον (και έσυ μάλιστα αναφέρεσαι στο απώτερο μέλλον, σε 10 χρόνια από τώρα ) ούτε κατά διάνοια δεν συνιστά λόγο για να απέχουμε από την έκφραση κάθε κρίσης για το ποιές ενδεχομένως θα είναι οι συνέπειες για την Βρετανία από μία έξοδό της από την ΕΕ.

    «Δεν μοιράζομαι τη βεβαιότητά σου ότι θα γίνει έτσι, επειδή δεν έχουμε να κάνουμε π.χ. με μια χρεωμένη ή εξαρτημένη χώρα αλλά με την πέμπτη οικονομία στον Κόσμο, η οποία ανέκαθεν ήταν ανοιχτή και εξωστρεφής.»

    Η καταστροφή στην οποία αναφέρομαι – ομολογουμένως είναι βαρύς ο όρος αλλά τον χρησιμοποίησα για έξτρα έμφαση – είναι ένα σύνολο από αρνητικές συνέπειες τις οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει η Βρετανία λόγω της εξόδου της από την ΕΕ.

    Πρώτα από όλα υπάρχει ένα θέμα με την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας και ενδεχομένως να υπάρξει και ανασζωπύρωση των εθνικιστικών παθών στην Βόρεια Ιρλανδία. Προσωπικά είμαι αντίθετος σε τέτοιες αποσχιστικές τάσεις και τις θεωρώ σαφώς πολύ αρνητική εξέλιξη. Δυστυχώς όμως το Μπρέξιτ έβγαλε το τζίνι από το μπουκάλι και πλέον εκεί υπάρχει πρόβλημα.

    Επιπλέον, ένας από τους λόγους που η Βρετανία είναι η πέμπτη οικονομία στον κόσμο ήταν αυτή ακριβώς η συμμετοχή της στην ΕΕ. Αποχωρώντας από την ΕΕ αδυνατώ να ανατιληφθώ πως ακριβώς θα παραμείνει 5η οικονομία η Βρετανία. Πολύ πιθανότερο είναι πως θα κατρακυλίσει και η οικονομική της ευρωστία θα πληγεί, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα έχει για τους ίδιους τους βρετανούς.

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η physicist λέει:

    Δεν απέχουν οι εκτιμήσεις μας, ΔΠ, ή απέχουν λιγότερο απ’ όσο θα υπέθετε κανείς βλέποντάς μας να υπερασπιζόμαστε «διαφορετικά στρατόπεδα». Θα σχολιάσω επιλεκτικά, εκεί που μου φαίνεται ότι οι διαφωνίες μπορεί να έχουν ουσιώδες περιεχόμενο.

    Το ότι επειδή δεν μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα για το ποιες ακριβώς θα είναι οι αρνητικές συνέπειες του Μπρέξιτ στο μέλλον (και έσυ μάλιστα αναφέρεσαι στο απώτερο μέλλον, σε 10 χρόνια από τώρα ) ούτε κατά διάνοια δεν συνιστά λόγο για να απέχουμε από την έκφραση κάθε κρίσης για το ποιές ενδεχομένως θα είναι οι συνέπειες για την Βρετανία από μία έξοδό της από την ΕΕ.

    Συμφωνώ. Αυτό όμως που βλέπουμε για την ώρα είναι αφενός οι αναμενόμενοι κραδασμοί (που είναι ασθενείς αλλά παρουσιάζονται σαν να ήταν σεισμικές δονήσεις) και αφετέρου διορθώσεις για προσδοκίες που αποδείχτηκαν εσφαλμένες: ανεβαίνει γρήγορα η στερλίνα δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα επειδή οι δημοσκοπήσεις λένε το άλφα; Χαρές και πανηγύρια. Πέφτει, επανορθώνοντας την εσφαλμένη πρόβλεψη; Σενάρια και λεξιλόγιο απόγνωσης. Υπάρχει μια ασυμμετρία που δεν δικαιολογείται. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η θρυλούμενη απόσχιση της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία όμως είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι λέγεται ή γράφεται εν θερμώ, κι αυτό για πολλούς λόγους. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν δεδομένη από πολλούς αναλυτές. Κάτι άλλο που συζητείται είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας σχετικά με συνοριακούς ελέγχους (πάντοτε έδειχνα διαβατήριο στο ΗΒ, και με τα νέα διαβατήρια με το τσιπ αυτό διαρκούσε λίγα δευτερόλεπτα) ή με υποτιθέμενες καταστροφές σχετικά με την εργασία ή τη διαμονή ανθρώπων εκατέρωθεν, λες και δεν υπάρχει δυνατότητα μετανάστευσης, εργασίας και συλλογής συνταξιοδοτικών εισφορών εκτός της ΕΕ.

    Η καταστροφή στην οποία αναφέρομαι – ομολογουμένως είναι βαρύς ο όρος αλλά τον χρησιμοποίησα για έξτρα έμφαση – είναι ένα σύνολο από αρνητικές συνέπειες τις οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει η Βρετανία λόγω της εξόδου της από την ΕΕ.

    Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που θα έχει και η ΕΕ χωρίς το ΗΒ, όμως. Φεύγει μια δότρια χώρα η οποία, έστω κι αν είχε ανέκαθεν μια πιο απομακρυσμένη στάση, ήταν πιο κοντά στην πειθαρχημένη οικονομική πολιτική των βόρειων χωρών και καχύποπτη στις απείθαρχες τάσεις του Νότου. Η Γερμανία στριμώχνεται από την αποχώρησή της κι ας μην το παραδέχεται ανοιχτά.

    Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες, όμως, (οι οποίες πράγματι θα μπορούσαν να είναι σημαντικές για το ΗΒ, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα) υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Η ΕΕ δεν έδειχνε την παραμικρή διάθεση να πάρει στα σοβαρά τις πάμπολλες φωνές διαμαρτυρίας από διάφορες κατευθύνσεις, και έπρεπε να συμβεί κάτι σοβαρό για να το πάρουν χαμπάρι. Το Μπρέξιτ πρέπει να γίνει αντιληπτό ως ευκαιρία. Αν ακυρωθούν στην πράξη (όποιος κι αν είναι ο υπαίτιος) αυτά που αποφάσισαν οι Βρεταννοί, φοβάμαι τον οδοστρωτήρα που θα έρθει και την ανωμαλία που θα προκαλέσει.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  56. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η θρυλούμενη απόσχιση της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία όμως είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι λέγεται ή γράφεται εν θερμώ, κι αυτό για πολλούς λόγους. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν δεδομένη από πολλούς αναλυτές.»

    Κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολη. Από την άλλη όμως και η απόπειρα να μην ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτή η ιστορία και η συνεπακόλουθη τεράστια αναστάτωση στην οποία θα οδηγήσει, και ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της όποιας προσπάθειας για ανεξαρτητοποίηση, είναι επίσης τελείως εσφαλμένη. Οπότε ναι, εκεί πλέον υπάρχει ένα πρόβλημα. Και εγω προσωπικα, διαβάζοντας τριγύρω, δεν έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι την θεωρούν δεδομένη. Την θεωρούν όμως πιθανή, και σε αυτό συμφωνώ.

    «Κάτι άλλο που συζητείται είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας σχετικά με συνοριακούς ελέγχους […] ή με υποτιθέμενες καταστροφές σχετικά με την εργασία ή τη διαμονή ανθρώπων εκατέρωθεν, λες και δεν υπάρχει δυνατότητα μετανάστευσης, εργασίας και συλλογής συνταξιοδοτικών εισφορών εκτός της ΕΕ.»

    Ε, δεν είναι και ακριβώς το ίδιο το να πας να εγκατασταθείς (νόμιμα πάντα, και όντας κάτοικος χώρας-μέλους της ΕΕ) σε μία χώρα της ΕΕ με την εγκατάσταση σε μία χώρα εκτός ΕΕ. Στην πρώτη περίπτωση είναι πολύ πιο εύκολη αυτή η εγκατάσταση ενω στην δεύτερη σαφώς αρκετα πιο δύσκολη και πολύπλοκη. Οπότε κανένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν υπάρχει εδω πέρα και είναι απόλυτα εύλογη η ένσταση. Αντίθετα, σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι αυτό που ισχυρίζονται οι οπαδοί του Μπρέξιτ, ότι δηλαδή θα είναι εξίσου εύκολη η εγκατάσταση ανθρώπων ή επιχειρήσεων μετά το Μπρέξιτ, μόνο που δεν θα είναι. Και αυτό είναι ακόμα ένα ψέμμα με το οποίο παραμύθιαζαν τον κόσμο.

    «Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που θα έχει και η ΕΕ χωρίς το ΗΒ»

    Ασφαλώς.
    Αυτά όμως που θα έχει η Βρετανία εκτός ΕΕ θα είναι ακόμα περισσότερα.

    «Η Γερμανία στριμώχνεται από την αποχώρησή της κι ας μην το παραδέχεται ανοιχτά.»

    Αυτό έχει μία δόση αλήθειας. Από την άλλη όμως το θεωρώ απίθανο η γερμανική ηγεσία να δεχτεί τυχόν ταρζανιές από τον Τζόνσον και την παρέα του. Εαν θέλουν συμμετοχή στην ΕΕ, έστω άτυπα, θα επωμιστούν και το κόστος αυτής της συμμετοχής (το οποίο θα είναι φυσικά σημαντικό).

    «Η ΕΕ δεν έδειχνε την παραμικρή διάθεση να πάρει στα σοβαρά τις πάμπολλες φωνές διαμαρτυρίας από διάφορες κατευθύνσεις, και έπρεπε να συμβεί κάτι σοβαρό για να το πάρουν χαμπάρι. Το Μπρέξιτ πρέπει να γίνει αντιληπτό ως ευκαιρία.»

    Το έχω αναφέρει και άλλου, στην παρούσα φάση υπάρχουν πάνω κάτω δύο γενικές γραμμές πάνω στην κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει από εδω και πέρα η ΕΕ. Η μία είναι αυτή της περαιτέρω ομοσπονδιοποίησης και η άλλη είναι η αναστολή (προς το παρόν) κάθε αναλογής προσπάθειας. Και οι δύο επιλογές εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον της ΕΕ και την ίδια την επιβίωσή της, περισσότερους ίσως η πρώτη αλλά και η δεύτερη δεν συνιστά βιώσιμη στρατηγική μεσο-μακροπρόθεσμα. Υπάρχει πρόβλημα, αυτό είναι δεδομένο. Δυστυχώς όμως δεν είναι επίσης δεδομένες και οι λύσεις του.

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η physicist λέει:

    Από την άλλη όμως το θεωρώ απίθανο η γερμανική ηγεσία να δεχτεί τυχόν ταρζανιές από τον Τζόνσον και την παρέα του. Εαν θέλουν συμμετοχή στην ΕΕ, έστω άτυπα, θα επωμιστούν και το κόστος αυτής της συμμετοχής (το οποίο θα είναι φυσικά σημαντικό).

    Να μη δεχτεί καμία Ταρζανιά — out is out. Μια σύνδεση με τη μορφή αυτής που έχουν η Ελβετία ή η Νορβηγία, ναι. Αλλά όποιος νομίζει ότι το κόστος της συμμετοχής είναι πολύ βαρύ, αποχωρεί και απέχει και από τα οφέλη.

    Και οι δύο επιλογές εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον της ΕΕ και την ίδια την επιβίωσή της, περισσότερους ίσως η πρώτη αλλά και η δεύτερη δεν συνιστά βιώσιμη στρατηγική μεσο-μακροπρόθεσμα.

    Ανοίξανε πολλές δουλειές ταυτοχρόνως, και η ΕΕ αποδείχτηκε αδύναμη ακόμα και στα βασικά, π.χ. στην χάραξη μεταναστευτικής πολιτικής και την προστασία των συνόρων. Επαναλαμβάνω ότι έκανε κάκιστη εντύπωση σε όλη την Ευρώπη ότι η κ. Μέρκελ πήρε μιαν απόφαση για την οποία δεν είχε συνεννοηθεί ούτε με τον Ζέεχοφερ της Βαυαρίας — τον τρίτο κυβερνητικό της εταίρο. Πρέπει να μπει μια ιεράρχηση στα προβλήματα και να επανέλθει πρώτα η εμπιστοσύνη που έχει χαθεί. Ακόμα κι αν το προσφυγικό ζήτημα δεν άγγιξε τη Μεγάλη Βρεταννία, το να βλέπει κάποιος πόσο άτσαλα το χειρίζεται η ΕΕ τον κάνει να παίρνει αποστάσεις για να φυλάει τα ρούχα του.

    Μου αρέσει!

  58. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΠΛΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
    Τέλος εποχής για το ιστορικό Floral
    Πέφτει η «αυλαία» σε ένα ιστορικό κεφάλαιο της αθηναϊκής ζωής: το καφέ Floral, σήμα-κατατεθέν της πλατείας Εξαρχείων από το 1933, αναστέλλει από αύριο τη λειτουργία του.

    […]

    Αλλά και το νέο Floral, το οποίο λειτουργεί από το 2009 (σ.σ.: έπειτα από μια διακοπή δυόμισι ετών), διέγραψε μια σημαντική πολιτιστική πορεία, δικαιώνοντας, κατά τον ιδιοκτήτη του, την ιστορία που κληρονόμησε. Πάνω από 300 παρουσιάσεις βιβλίων και 1.000 συναυλίες, συζητήσεις, χορευτικές βραδιές, προβολές ταινιών και δεκάδες φιλοσοφικά, κοινωνικά και πολιτικά σεμινάρια και αφιερώματα είναι ο απολογισμός των τελευταίων επτά ετών. «Δεκάδες συγγραφείς παρουσίασαν αλλά και ολοκλήρωσαν το έργο τους στον χώρο μας» λέει ο κ. Θαλασσινός.
    Ωστόσο, «το νέο αυξημένο μισθωτήριο του ακινήτου και, κυρίως, η αφόρητη κατάσταση» ήταν οι δύο λόγοι για το τέλος εποχής του Floral.
    […]

    http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/telos_epoxis_gia_to_istoriko_floral-64398899/

    Μου αρέσει!

  59. Για την Αναπτυξη-1(συνοψη)

    Αφηστε τους ενθουσιασμους για την Deve-λοπη
    να πατε ευθυς μεταναστες στην Ευρωπη
    ………………………………………………………….

    Την γκομενα μου αφηστε μη γινει φασαρια
    την Deve-λοπη την ψηλη, ριξτε τα στην Μαρια
    οσο εγω εδουλευα αργιες και γιορτες
    στα μπλογκια κωλοβαραγαν οι συριζιστες

    Στο Συνταγμα ελυνατε θεματα παγκοσμια
    πανευρωπαϊκα, ελληνικα κι εγκοσμια
    ………………………………………………….

    Η Deve-λοπη ηλθε για τους εργατικους
    αυτους που οι τεμπεληδες λετε μικροαστους
    γιατι το χρημα το φυσατε στην Κοβα της κονομας
    αριστεροι μηχανικοι κοντευει ενας αιωνας.

    Γι αυτο σας λεω τεμπεληδες της ευφορης κοιλαδας
    τυρια και βουτυρα απ’ ολα τα μερη της Ελλαδας
    λιαζονται στο Φλοραλ και στο Μοναστηρακι
    4 ευρω ο espresso , τα μισα στο Κολωνακι.

    18.05.2013

    Αφωτιστος Φιλελλην

    Μου αρέσει!

  60. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΠΛΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
    Τέλος εποχής για το ιστορικό Floral
    Πέφτει η «αυλαία» σε ένα ιστορικό κεφάλαιο της αθηναϊκής ζωής: το καφέ Floral, σήμα-κατατεθέν της πλατείας Εξαρχείων από το 1933, αναστέλλει από αύριο τη λειτουργία του.

    […]

    Αλλά και το νέο Floral, το οποίο λειτουργεί από το 2009 (σ.σ.: έπειτα από μια διακοπή δυόμισι ετών), διέγραψε μια σημαντική πολιτιστική πορεία, δικαιώνοντας, κατά τον ιδιοκτήτη του, την ιστορία που κληρονόμησε. Πάνω από 300 παρουσιάσεις βιβλίων και 1.000 συναυλίες, συζητήσεις, χορευτικές βραδιές, προβολές ταινιών και δεκάδες φιλοσοφικά, κοινωνικά και πολιτικά σεμινάρια και αφιερώματα είναι ο απολογισμός των τελευταίων επτά ετών. «Δεκάδες συγγραφείς παρουσίασαν αλλά και ολοκλήρωσαν το έργο τους στον χώρο μας» λέει ο κ. Θαλασσινός.
    Ωστόσο, «το νέο αυξημένο μισθωτήριο του ακινήτου και, κυρίως, η αφόρητη κατάσταση» ήταν οι δύο λόγοι για το τέλος εποχής του Floral.
    […]

    http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/telos_epoxis_gia_to_istoriko_floral-64398899/

    ΥΓ Η εξηγησις ειχε δοθει εγκαιρως.Πολυ ακριβος καφες, 4 ευρω ο διπλος espresso.
    Μονον που δεν τοιχοκολλησα το ποιημα.

    «λιαζονται στο Φλοραλ και στο Μοναστηρακι
    4 ευρω ο espresso , τα μισα στο Κολωνακι.»

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η Πάνος λέει:

    Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει διεθνής και οικονομική «υστερία» μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, τονίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς την κατάσταση είναι ως μία «παύση στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζει ότι είναι απίθανο να συμβούν κατακλυσμιαίες αλλαγές και οι συνέπειες της βρετανικής εξόδου δεν θα είναι καταστροφικές

    «Υπήρξε μια κάποια υστερία μετά το δημοψήφισμα, σαν να είχε χαθεί με κάποιο τρόπο το ΝΑΤΟ, σαν να διαλυόταν η Συμμαχία και η κάθε χώρα να τρέχει να κρυφτεί στη γωνιά της. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοσταθμό NPR.

    «Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε τι συνέβη είναι ο εξής: πατήθηκε το κουμπί της παύσης όσον αφορά το σχέδιο της πλήρους ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» επισήμανε.

    Ο Ομπάμα είπε ότι ο ίδιος «δεν θα υπερέβαλε» όσον αφορά τις συνέπειες του Brexit, αν και είχε προσωπικά ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίο ψήφισαν οι Βρετανοί εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι η ΕΕ «προχωρούσε πιθανότατα πιο γρήγορα απ’ ό,τι έπρεπε» και χωρίς την αναγκαία ομοφωνία.

    «Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια στιγμή που όλη η Ευρώπη θα πει: Ας πάρουμε μια ανάσα κι ας δούμε πώς θα διατηρήσουμε τις εθνικές ταυτότητές μας, πώς θα διατηρήσουμε τα οφέλη της ολοκλήρωσης και πώς θα χειριστούμε την απογοήτευση που αισθάνονται οι ψηφοφόροι» τόνισε.

    Όσον αφορά τη σχέση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ξανά καθησυχαστικός φέρνοντας ως παράδειγμα τη σχέση της Ουάσινγκτον με το Όσλο. «Να θυμάστε ότι η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας» κατέληξε.

    http://news.in.gr/world/article/?aid=1500087024

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αγαπητε Φυσικέ, φοβάμαι οτι, ξεκινώντας απο την -δικαιολογημένη- κριτικη της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Μερκελ, καταλήγεις να απορρίπτεις ολοκληρη την ΕΕ ως οντοτητα.

    Ομως το εγχείρημα της ΕΕ ιστορικά, πολιτικα, οικονομικά και διαχρονικά, υπερβαίνει κατα πολυ τα συγκεκριμένα πρόσωπα της τρέχουσας συγκυρίας.
    Δεν ειναι σκόπιμο να αντιμετωπίζεται ως αποδοχή η απόρριψη επιμέρους κυβερνητικών πολιτικών ενός η περισσότερων κρατών/μελων.

    Κατα τη γνωμη μου, θα ηταν μεγαλο λαθος κατι τετοιο.

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η physicist λέει:

    Αγαπητή Αλίκη, δεν την απορρίπτω ολόκληρη, εγώ προσωπικά, κι όπως έχω γράψει και άλλοτε, έχω δει ο ίδιος αδιαμφισβήτητο όφελος από την ύπαρξή της. Αναγνωρίζω όμως το δικαίωμα σε έναν λαό να το πράξει και να αποφασίσει ότι δεν θέλει να συμμετέχει στο εγχείρημα. Δεν μοιράζομαι την άποψη ότι η ΕΕ είναι η μόνη λύση στην οποία δεν υπάρχουν εναλλακτικές απαντήσεις. Φοβάμαι ότι αυτή η οπτική γωνία την κάνει αλαζονική, αυταρχική, φαινομενικά άτρωτη στην εξέλιξη — και μ’ αυτόν τον τρόπο αφόρητη.

    Το εγχείρημα της ΕΕ δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να αποσκοπεί στην απάλειψη των εθνικών προσδιορισμών και στην επιβολή μιας τεχνητής ευρωπαϊκότητας, σε πολιτιστικό επίπεδο. Στο δε πολιτικό επίπεδο, η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα της ΕΕ με κάθε βήμα της επέκτασής της σε νέους τομείς είναι παροιμοιώδεις. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η επεκτατικότητα πριν καθήσουμε κάτω να σκεφτούμε και να πάρουμε μιαν ανάσα, αναλογιζόμενοι και τον περιορισμό της ΕΕ στην παρούσα φάση. Ενόσω η διαρκής της επέκταση παρουσιάζεται σαν Νόμος της Φύσης, θα μοιάζει όλο και πιο αυτρχική και αδιάφορη στην κριτική που της γίνεται.

    Ελπίζω να είναι αρκετά σαφές αυτό που έγραψα, παρά τις συγκρούσεις που ξέρω ότι έχει.

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η physicist λέει:

    Η Άνγκελα Μέρκελ ανέλυσε με ορθότητα τα προβλήματα της ΕΕ στην ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο — ύστερα απ’ όλα όσα συνέβησαν. Πώς όμως θα δοθούν λύσεις; Επ’ αυτού του θέματος, η Καγκελάριος δεν έδωσε καμία απάνηση.

    Αυτά γράφει ο πολύ καλός δημοσιογράφος Ζαχαρίας Ζαχαράκης στην Zeit.

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
    Μπράνσον: Ο όμιλος Virgin έχασε το ένα τρίτο της αξίας του μετά το Brexit

    Πηγή: Μπράνσον: Ο όμιλος Virgin έχασε το ένα τρίτο της αξίας του μετά το Brexit | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/275013/mpranson-o-omilos-virgin-ehase-ena-trito-tis-axias-toy-meta-brexit#ixzz4CtPnx8RN

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Ρε τον Ομπαμα.
    Τους την ειπε κανονικοτατα.
    Και πριν ληξει η θητεια του.

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΜΟΛΙΣ 40 ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΑΝ
    Ο Κόρμπιν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης – 172 βουλευτές εναντίον του

    Πηγή: Ο Κόρμπιν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης – 172 βουλευτές εναντίον του | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/275008/o-kormpin-ehase-tin-psifo-empistosynis-172-voyleytes-enantion-toy#ixzz4CtQv8EqG

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η Ενη λέει:

    Σχολιαστή

    Αλλο τι συμβαινει εκει εξω στον πραγματικο κοσμο και ιδιαιτερα στον τομεα της οικονομιας και αλλο τι διαμειβεται στα διαδικτυακα καφενεια.
    Αλλωστε η εκφραση γνωμης ειναι αναφαιρετο δικαιωμα, ετσι δεν ειναι;

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    🙂 Ευτυχώς!

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η Mitsos λέει:

    Εχει βγει και η Πολωνή πρωθυπουργός στο πάλκο και ψάλλει τα εξ αμάξης στη Γερμανία. Δεν ξέρω αλλά έχω την αμυδρή υποψία ότι κάποιοι κύκλοι στο State Dept και στο πεντάγωνο θέλουν τη διάλυση της ΕΟΚ για να φτιάξουν κάτι μεγαλύτερο υπό πλήρη αμερικανικό έλεγχο με βάση την περιβόητη TTIP.

    Η Ευρώπη όσο αρνείται να πλησιάσει τη Ρωσία το μόνο που θα καταφέρνει είναι να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της. Χωρίς τις ρωσικές πετρελαιοπηγές και τα ρωσικά νικέλια και σπάνιες γαίες το μέλλον της Γερμανίας και κατά συνέπεια όλης της Ευρώπης είναι αβέβαιο. Η δε απόφαση να εντάξουν τα βαλτικά κράτη και την Πολωνία ενώ δεν ήταν οικονομικά έτοιμα να ενταχθούν ήταν μια πολύ επιπόλαια απόφαση που έγινε μόνο και μόνο για να έχει μερικές ψήφους η Γερμανία στα ευρωπαικά όργανα αποφάσεων. Τώρα πλέον βλέποντας οι Πολωνοί ότι η Γερμανία δεν μπορεί να τους καλύψει στρατιωτικά για τα σχέδιά τους περί δημιουργίας μιας ζώνης επιρροής στο χώρο της Βαλτικής και στην Ουκρανία, κόλλησαν στους Αμερικάνους και στους Αγγλους και αρχίζουν να κλωτσούν την ίδια τη Γερμανία που τους ευνόησε ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια. Τελικά στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι και εχθροί υπάρχουν συμφέροντα. Θα δείτε σιγά σιγά ότι τα Βαλτικά κράτη και η μισή Πολωνία που εντάχθηκε στα Waffen SS θα στραφούν εναντίον της Γερμανίας όταν θα δούν την αγγλοσαξωνική παρουσία να ενισχύεται συνεχώς στην περιοχή.

    Δυστυχώς δεν βλέπω να έχει μέλλον η ΕΟΚ και οι λόγοι ήταν ότι πάτησε αποκλειστικά στο ζήτημα της οικονομίας και σε ένα αντιρωσισμό-αντιπουτινισμό-αντικομμουνισμό. Ο κομμουνισμός όμως πέθανε το 90 και το θεριό δεν φοβίζει κανέναν που έχει σώας τας φρένας. Δεν υπήρξε ποτέ μια προσπάθεια να ενωθεί πατώντας πάνω σε κοινές αξίες, ιδανικά, νοοπολιτικές βάσεις. Οταν πλέον άρχισε η κρίση του ευρώ και ολόκληρο το οικοδόμημα της ένωσης των τραπεζών άρχισε να τρέμει δεν άργησαν οι τάσεις διαλυσης ειδικά μετά τη δημιουργία της μεταναστευτικής κρίσης η οποία ενορχηστρώθηκε από τους Αμερικάνους, τον κύριο Σορος και τους αγορασμένους πολιτικούς τους στην Ευρώπη, βλέπε Τσιπροκαμμένους, Αγγελα Δωροθέα και διάφορους άλλους νεοταξίτες ευρωατλαντιστές τους οποίους δεν έχει εκλέξει κανείς και βόσκουν μέσα στα κτίρια των Βρυξελλών.

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Brexit: Οι επιδράσεις στην εξωτερική πολιτική

    http://www.capital.gr/story/3136852

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Ο Σουλτς το τερματισε.
    Σαν να θελουν να δειξουν οτι η κατασταση τους ειναι μη αναστρεψιμη.

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πόσο (δεν) μας κοστίζει τελικά η ΕΕ;

    Στους Βρετανούς η ΕΕ κοστίζει 25 πένες την ημέρα. Στην Ελλάδα το νούμερο είναι αρνητικό, δεν πληρώνουμε τίποτα. Αυτό το ήξερε ο Πρωθυπουργός. Και γι’ αυτό έστριψε ανάστροφα το τιμόνι του «Οχι». Για τους βρετανούς δημαγωγούς τα πράγματα είναι διαφορετικά

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/25-penes-ti-mera-44341173446

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η Αλικη λέει:

    Η «υπερήφανη» διαπραγματευση ομως, μεχρι να στρίψει ανάστροφα το τιμόνι ο Τσιπρας, μας στοίχισε 100 δις.

    Καποια αυτοκριτική και αναγνώριση του λάθους απο τους υποστηρικτές; Καποια έκφραση συγγνώμης προς ολους εμας που φεσωθηκαμε το ανωτέρω ποςον και με τη σύμπραξη τους;

    Πολλά ζητάω, ε?

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η physicist λέει:

    Ο κ. Γιούνκερ εχτές έκανε σαφή την πρόθεσή του να θέσει την εμπορική συμφωνία CETA ανάμεσα στην ΕΕ και στον Καναδά μόνο υπό την έγκριση της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά όχι υπό την έγκριση των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών-μελών. Κατανοητή η πρόθεση για λόγους αποτελεσματικότητας και αντιληπτό το γεγονός ότι δεν μπορούν να τίθενται τα πάντα υπό ψηφοφορία από 28 (ή 27) Κοινοβούλια αλλά η κίνηση του κ. Γιούνκερ δείχνει πολιτική αναισθησία. Η CETA και η μεγάλη της αδελφή, η TTIP, είναι συμφωνίες που προκαλούν ενδιαφέρον και θερμές συζητήσεις στην Ευρώπη: το να επιμένει να εγκριθούν χωρίς εμπλοκή των εθνικών Κοινοβουλίων δεν είναι ούτε έντιμο ούτε έξυπνο εκ μέρους του.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  76. Ο/Η Fil λέει:

    Physicist,

    νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε σημείο να ζητάμε από την ΕΕ αντικρουόμενα μεταξύ τους πράγματα.

    Τη μια στιγμή λέμε ότι χρειάζεται περισσότερη ενοποίηση, εμβάθυνση, ενιαία φωνή (να παίρνει κάποιον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τηλέφωνο), κλπ. Αυτά για να γίνουν πρέπει να εκχωρηθεί εθνική κυριαρχία σε όργανα της ΕΕ τα οποία θα αποφασίζουν με γνώμονα το συμφέρον της ΕΕ συνολικά και θα εκκρεμεί μετά η περιφερειακή συνοχή εντός της ΕΕ. Με τον τρόπο θα εξοικονομείται χρόνος ενώ είναι σίγουρο ότι εμπλοκή εθνικών κοινοβουλιών θα σημάνει καθυστερήσεις και πιθανή ασυμφωνία. Ασυμφωνία θα υπήρχε αντίστοιχα αν όλες οι Πολιτείες των ΗΠΑ συμμετείχαν σε όλες τις αποφάσεις.

    Αν θέλουμε μια ΕΕ ως χαλαρή ένωση με την εξουσία να παραμένει στις τοπικές κυβερνήσεις αφενός θα πρέπει να πάψουμε να γκρινιάζουμε για απουσία σχεδίων για αντιμετώπιση κρίσεων ενώ θα πρέπει να δεχθούμε ότι αυξάνεται και ο κίνδυνος τελικής κατάρρευσης αφού μια χαλαρή ένωση δε μπορεί να έχει τις ίδιες αντιστάσεις σε κρίσεις όπως η τρέχουσα με τη Βρετανία.

    Προσωπικά πιστεύω ότι κάποια στιγμή όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η ΕΕ δε μπορεί να μείνει στάσιμη στο σημερινό μοντέλο. Ή θα προχωρήσει σε επιπλέον εκχώρηση εξουσιών ή θα επιστρέψει στην τοπική διακυβέρνηση συνολικά. Όλες οι χώρες πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Οι Βρετανοί δείχνουν το δρόμο, δε θέλουμε ούτε μισή απόφαση να λαμβάνεται έξω από το νησί. Δεκτό. Δεν έχετε όμως θέση στην αυριανή ΕΕ.

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Η CETA και η μεγάλη της αδελφή, η TTIP, είναι συμφωνίες που προκαλούν ενδιαφέρον και θερμές συζητήσεις στην Ευρώπη: το να επιμένει να εγκριθούν χωρίς εμπλοκή των εθνικών Κοινοβουλίων δεν είναι ούτε έντιμο ούτε έξυπνο εκ μέρους του.»

    Εδω θα συμφωνήσω ολόψυχα μαζί σου Φυσικέ.

    Για την δεύτερη έχουν υπάρχουν ένα σωρό απόλυτα βάσιμες ενστάσεις ότι πρόκειται για κακή συμφωνία γεμάτη προβληματικά (εως πολύ προβληματικά) σημεία.
    Το θεωρώ απαράδεκτο τέτοιας εμβέλειας συμφωνίες που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ίδια μας την καθημερινότητα να περνούν μόνο με έγκριση του ευρωκοινοβουλίου (που είναι το αδύναμο μέρος) και της Κομισιόν (που είναι το ισχυρό μέρος) και να παρακάμπτονται τα εθνικά κοινοβούλια, και αυτό την στιγμή που σε πολλές χώρες, π.χ. Γερμανία (αλλά όχι μόνο αυτή), οι πολίτες αλλά και η πολιτική ηγεσία τηρούν από επιφυλακτική εως αρνητική στάση.

    Εαν ο Γιούνκερ νομνίζει ότι με κάτι τέτοια τερτίπια θα προωθήσει την ευρωπάϊκή ιδέα, την περαιτέρω ομοσπονδιοποίηση, και γενικότερα το μέλλον της ΕΕ, τότε είναι τελείως ακατάλληλος για την θέσει που κατέχει και μόνο ζημιά θα κάνει.

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αυτά για να γίνουν πρέπει να εκχωρηθεί εθνική κυριαρχία σε όργανα της ΕΕ τα οποία θα αποφασίζουν με γνώμονα το συμφέρον της ΕΕ συνολικά και θα εκκρεμεί μετά η περιφερειακή συνοχή εντός της ΕΕ. Με τον τρόπο θα εξοικονομείται χρόνος ενώ είναι σίγουρο ότι εμπλοκή εθνικών κοινοβουλιών θα σημάνει καθυστερήσεις και πιθανή ασυμφωνία. Ασυμφωνία θα υπήρχε αντίστοιχα αν όλες οι Πολιτείες των ΗΠΑ συμμετείχαν σε όλες τις αποφάσεις.»

    Φιλ αυτή η εκχώρηση εθνικής κυριαχίας μπορεί να λάβει χώρα μόνο εφόσον το ευρωκοινβούλιο αποκτήσει τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει ένα εθνικό κοινοβούλιο (μεσα στα πλαίσια μίας ορισμένης γεωγραφικής επικράτειας), και αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο δεν ισχύει, το ευρωκοινοβούλιο έχει ένα κυρίως διακοσμητικό ρόλο. Η Κομισιόν έχει πολύ πιο βαρύνοντα ρόλο και ως επι το πλείστον αποτελείται από μη-εκλεγμνένους γραφειοκράτες. Οπότε όχι, δεν είναι δυνατόν να αποφασίζονται τόσο σημαντικά πράγματα όπως η εν λόγω συμφωνίες από μία μικρή ομάδα μη-εκλεγμένων γραφεικρατών.

    Οι πολιτείες των ΗΠΑ έχουν σε μεγαλό βαθμό διαφορετική νομοθεσία η μία από την άλλη και επιπλέον ομοσπονδιακή νομοθεσία που ισχύει για όλες θα πρέπει πρώτα να έχει ψηφιστεί από το Κογκρέσσο στο οποίο έχουν λόγο οι πολιτικοί εκπρόσωποι της κάθε πολιτείας ξεχωριστά, και ενίοτε τα καταφέρνουν να μπλοκάρουν (ή, αντίθετα, να προωθήσουν) νομους που θα ισχύσουν στο ομοσπονδιακό επίπεδο. Η ΕΕ προς το παρόν δεν λειτουργεί έτσι όποτε καθίσταται άτοπη και η σύγκριση με τις ΗΠΑ.

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η physicist λέει:

    Φιλ, με κάλυψε σε μεγάλο βαθμό ο ΔΠ. Θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου σαφές ότι θέλουμε περισσότερη ενοποίηση (εγώ προσωπικά όχι, και πολλοί άλλοι πολίτες, θαρρώ) αλλά ούτε και πως οτιδήποτε άλλο εκτός από την ενοποίηση σημαίνει την καταστροφή. Η φόρα που πήραν οι «ομοσπονδιακοί» της Ευρώπης είναι μεγάλη, κι επειδή δεν συντονίζεται με τις επιθυμίες των ευρωπαϊκών λαών έχει μια βαριά μυρωδιά επιβολής, που δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η Ενη λέει:

    «Goldman Sachs, Vodafone και άλλες πολυεθνικές σκέφτονται «έξοδο» από τη Βρετανία

    11:37 | 29 Ιουν. 2016

    Goldman Sachs και Vodafone, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Times» και του «BBC», φέρονται να εξετάζουν τη μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων τους εκτός της Βρετανίας. Δεκάδες ακόμη πολυεθνικές εταιρείες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από τη Βρετανία, λόγω της απώλειες της πρόσβασης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
    Ο επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs, που απασχολεί 6.500 εργαζομένους, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετακίνησης μέρους των βρετανικών της δραστηριοτήτων στην ηπειρωτική Ευρώπη απάντησε: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά».

    Τις ίδιες σκέψεις φέρεται να κάνει και η Vodafone. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα της εκτός της Βρετανίας, καθώς, όπως εξηγεί, «η μεγάλη πλειοψηφία των 462 εκατ. πελατών, 108.000 εργαζομένων και 15.000 προμηθευτών, εδρεύει εκτός της Βρετανίας».

    «Η ιδιότητα κράτους – μέλους της Βρετανίας διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Vodafone, λόγω της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών» σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η Vodafone, που απασχολεί πάνω από 13.000 άτομα στη βρετανική επικράτεια

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η zepos λέει:

    Εκτός από το παράπονο του γελοίου οτι δεν αντιμετώπισαν με σοβαρότητα το ψευτοδημοψήφισμά του για το οπόιο τον στολίζει καλά η κ.Κιντή παρακάτω..μαθαίνω οτι στην σύνοδο κορυφής, οι παρεμβάσεις του συνέβαλαν τα μάλα στην εκτόνωση του πένθιμου κλιματος και έκανα τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών να γελάσουν ξεκαρδιστικά.. Συγκεκριμένα εκδήλωσε την ειλικρινή του απορία για το οτι παίρνουν σοβαρά το Brexit..Μάλιστα υπηρξαν και διευκρινήσεις επ’αυτού… Περίπου τους είπε οτι απλώς θα μπορούσαν να αγνοήσουν το αποτέλσμα του δημοψηφίσματος και …τέλος…
    Κάτι που ο ίδιος έκανε με τόση επιτυχία..δεν καταλαβαίνει γιατί δεν κάνουν τα ίδια !

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η Ενη λέει:

    Απο το tvsx το λινκ.

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η Ενη λέει:

    TVXS διορθωση για τους σχολαστικους 🙂

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η Fil λέει:

    Μα δεν είπα ότι είναι σαφές πως όλοι θέλουν περισσότερη ενοποίηση, είπα πως πρέπει όλοι να αποφασίσουν αν τη θέλουν ή όχι.
    Επίσης είπα ότι δε μπορούμε να κατηγορούμε για αδράνεια την ΕΕ, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται ακριβώς στην απαίτηση των χωρών να συμμετέχουν σε κάθε απόφαση.

    Αν το πρόβλημα είναι πάντως η εκλογή ή όχι της Κομισιόν, συμφωνώ. Ο επίτροπος βέβαια επιλέγεται από την εκλεγμένη κυβέρνηση όπως πχ μπορούν να υπάρξουν μη εκλεγμένοι υπουργοί.. Αλλά θεωρώ ότι και στο ευρωκοινοβούλιο να ήταν εκχωρημένες αυτές οι αρμοδιότητες το πρόβλημα θα παρέμενε. Είναι ξεκάθαρο ότι η τάση είναι προς τη λιγότερη δυνατή εκχώρηση εξουσιών.

    Εμείς πάντως ό,τι και να λέει ο Γιούνκερ έχουμε ξεκάθαρες θέσεις.
    http://www.cretalive.gr/crete/o-dhmo-hrakleioy-egine-zonh-eleytherh-apo-thn-ttip

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η Fil λέει:

    Α είχε δώσει την είδηση η Ευη οπότε περίττευε,

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    John Kerry: Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να μην γίνει ποτέ

    http://www.liberal.gr/arthro/61326/epikairotita/2016/John-Kerry-i-exodos-tis-bretanias-apo-tin-ee-mporei-na-min-ginei-pote.html

    🙂

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η Αλικη λέει:

    Σε σχεση με το σχολιο της Β. Κιντη: Και μετα μου λετε οτι ο Τσιπρας δεν ειναι βλάκας!

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η Πάνος λέει:

    Vasilis Pazopoulos

    Αυτη την στιγμή και μετά τα αρχικό σοκ, το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι στις τιμές που είχε μια ημέρα πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
    Άλλα ευρωπαικά, όπως για παραδειγμα της ισχυρότερης οικονομίας, της Γερμανίας…. βλέπουν τις αντίστοιχες τιμές με το τηλεσκόπιο
    Μάλλον ο Γκοτζίλα και το τέρας του Λοχ Νες θα αργήσουν να εμφανιστούν στο Ήγκλαντ…
    Αυτο δεν ξερω ειναι αν έχουν κωλόχαρτα ή αν υπάρχει έλλειψη από τωρα !

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η physicist λέει:

    Αλίκη, αισθάνομαι ότι με το τελευταίο σου σχόλιο μου απευθύνεσαι 🙂 και θα προσπαθήσω ν’ απαντήσω.

    Δεν είμαι σίγουρος για τον Τσίπρα. Ξυράφι σίγουρα δεν είναι αλλά η λέξη «βλάκας» τον υποτιμά. Ο άνθρωπος «διάβασε» σωστά μερικά πράγματα σε ό,τι αφορά τις επιθυμίες μιας μεγάλης μάζας του Ελληνικού λαού, κατάλαβε ότι μπορεί να εγκλωβίσει το εκλογικό σώμα και να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του, ανέγνωσε την όχι και τόσο άνετη θέση της Ευρώπης που ήθελε ν’ αποφύγει τον Μπρέξιτ ενόσω διαπραγμετευόταν μαζί του και, συνδυάζοντας αυτά εδώ, κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή του στην ηγεσία για την τρέχουσα τετραετία (εκτός απροόπτου). Ένας βλάκας θα είχε αυτοπυροβοληθεί με τις προφανείς συνέπεις για τον ίδιο, ενώ ο Α.Τ. βούλιαξε τη χώρα μένοντας ο ίδιος πολιτικά αλώβητος — τηρουμένων των αναλογιών.

    Το βασικό μου επιχείρημα τελικώς είναι ότι δεν μπορούν οι αντίπαλοί του να ποντάρουν στην υποτιθέμενη βλακεία του για να περιμένουν απλώς να πέσει. Υπάρχουν μερικά πράγματα στον τομέα της πολιτικής κοπτορραπτικής τα οποία ξέρει να τα χειρίζεται εξαιρετικά καλά, και τους έχει βάλει διάφορα γκολ από κει που δεν το περίμεναν. Α, και στην πολιτική δεν έχει οφσάιντ, ό,τι πάει μέσα στα δίχτυα μετράει.

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Χμ! Τα δυο θέματα που άνοιξαν – Σκωτία και Β.Ιρλανδία- ισοδυναμούν τουλάχιστον με έναν Γκοτζίλα και ένα τέρας του Λοχ Νες 🙂

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάνο,
    μήπως ο Παζόπουλος παρακολουθε και τη …στερλίνα;
    http://www.tradingeconomics.com/united-kingdom/currency
    Θα μας τρελάνουν αυτοί οι φιλοσυριζαικοί ευρωσκεπτικιστές, ο Τσίπρας έστριψε πολύ γρήγορα στη γωνία με τον Ζαν Κλώντ και δεν αυτοί πρόλαβαν να τον παρακολουθήσουν.
    (άν τους πάρει κανείς στα σοβαρά. αναρωτιέται άν η ΛΑΕ έχει ήδη 5 % και η Πλεύση Ελευθεριας πλησιάζει διψήφιο ποσσοστό, χα, χα) 🙂

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάει το Ελλάδα – Γαλλία συμμαχία μας τέλειωσε.
    Τώρα «πρωτη φορά Αριστερά με Torys και UKIP»
    Αυτ΄λη είναι όντως «πρωτοφανής Αριστερά». Σπάνιο είδος, όσο και η Νέσσι.
    Στα γήπεδα ηχεί η κραυγή:
    «με Βίαιο Μπόρις και με Ντέιβιντ Γουρουνοδιακορευτή @@@@άμε Γουρουνάδες από τη Φρανκφούρτη»
    (όμως μετά ήρθαν οι Ισλανδοί και πέρασαν τις ψαροκασέλες τους κολλάρο στους Βίαιους…)

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ο ποιητικός ρυθμός το κάνει «Γουρουνοδιακορευτή» / «Γουρουνάδες από τη Φρανκφουρτή»
    Είναι και πιο αθλητικό το ανορθόγραφο, να τονίζεται στη λήγουσα

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist,
    ο Τσίπρας είναι όντως παιχτούρα. Μεγάλη.
    Για τους περισσότερους Τσιπρίστας, δεν το νομίζω.
    Σαφώς παλτά.

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η physicist λέει:

    Θυμάσαι, άφτερ, που λέγαμε κάποτες ότι ο Τσίπρας είναι το παλτό και ο Ιγκλέσιας είναι το πρώτο παικτάκι; Τζίφος, κεφτές ο Ισπανός. Άφησε ο ποδέμος την εστία αφύλακτη κι έφαγε απ’ τον Ραχόι γκολ από το κέντρο του γηπέδου με ψηλοκρεμαστό.

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, μονον ενας βλάκας δεν καταλαβαίνει ποτε πρεπει να το βουλώσει.

    Κατα τα αλλα, το οτι έπιασε τον σφυγμό μιας μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων οφειλεται -θα το ξαναπώ- στο οτι ειναι ενας απο αυτούς. Δεν θελει και πολλή φιλοσοφία για να απευθυνθείς πιασάρικα σε ενα κοινο συνοικιακού καφενείου. Άσε που και ο ιδιος στην αρχη μαλλον πίστευε τις βλακείες που διεκηρυττε. Ας μην ξεχναμε οτι τον έπεισε ο …Βαρουφακης οτι θα εκβιάσει την Ευρωπη.

    Οσο για τις ευρωπαϊκές του «επιτυχίες» τι κατάφερε; Μας φέσωσε 100 δις και τωρα δεν τολμάει να βγει απο το σπίτι του.

    Ολοι οι υποτιθέμενοι ελιγμοί του ειναι βλακώδεις και τον φέρνουν σε ολο και χειρότερη θεση.

    ΥΓ: Αφτερ, σιγά την παιχτουρα! Μην υποτιμάς τον εαυτο σου. Μπορείς πολυ καλυτερα.

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η physicist λέει:

    … Ας μην ξεχναμε οτι τον έπεισε ο …Βαρουφακης οτι θα εκβιάσει την Ευρωπη.

    Δυστυχώς, Αλίκη, πάρα πολλοί άνθρωποι υπήρξαν ανεξήγητα ευκολόπιστοι μ’ αυτόν τον άνθρωπο, για τον οποίον μια σταλιά κρίση αρκούσε για να δει κανείς το κενό που βρισκόταν πίσω από τη βιτρίνα. Αλλά αν πιάσουμε αυτό το θέμα, θα πρέπει ν’ αναρωτηθούμε διάφορα πράγματα σχετικά με τα ΑΕΙ, οπότε άστο γιατί καίει. Ο Τσίπρας που πλανήθηκε δεν είναι η ρίζα του προβλήματος — χωρίς να τον δικαιολογώ γι’ αυτό.

    … Οσο για τις ευρωπαϊκές του «επιτυχίες» τι κατάφερε; Μας φέσωσε 100 δις και τωρα δεν τολμάει να βγει απο το σπίτι του.

    Αληθεύει αυτό ή είναι σχήμα λόγου; Κάπου είδα τις κλούβες να έχουν κάνει φρούριο την Ηρώδου του Αττικού αλλά δεν ξέρω αν ήταν προσωρινό μέτρο.

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αλίκη,
    ευχαριστώ, αλλά τα άτιμα τα χρόνια βαραίνουν στα πόδια (για ποδόσφαιρο σίγουρα – αλλά μάλλον και για πολιτική)
    ΥΓ: Το ότι πέρισυ σχημάτισε «κυβερνηση Βαρουφάκη» (με Τσιπρα απλώς προεδρεύοντα) και μετά πήγε για διαπραγμάτευση, ήταν επιπέδου Στ’ Ερασιτεχνικής, Τα βλέπεις σε μάτς Άνω εναντίον Κάτω Κωλοπετινίτσας.
    Όμως η τριπλή ανάποδη κωλοτούμπα με τη μπάλα κολλημένη στο παπούτσι και εν συνεχεία ανάποδο ψαλίδι (απόρριψη σχεδίου Γιούνκερ+προκήρυξη δημοψίσματος+δημοψηφισμα στα παλιά παπούτσια+συμφωνία για μνημόνιο) – και μετά, το πως έβγαλε τεχνητό οφσάιντ τον Λάφ και τη Ζωή – ήταν κινήσεις μεγάλου παίχτη.
    Τυχαία του βγήκαν; Δεν ξέρω,,,

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η Mitsos λέει:

    Λοιπόν θυμάστε τη στρατηγική επιλογή προσέγγισης του Ισραήλ από τον Σαμαρά και τον Αλέξη? Η προσέγγιση μας τελείωσε διότι τα βρήκαν με την Τουρκία. Η Αίγυπτος ακολουθεί καθότι σουνίτες μουσουλμάνοι, τζάμπα τα πήγαινε έλα του Καμμένου και του Αιγύπτιου ΥΠΕΘΑ. Και από ό,τι φαινεται επειδή πετούσαν χαρταετό και του λέγανε μάλλον για την πράσινη ανάπτυξη όταν ήρθε ο Πουτιν στην Ελλάδα το Μάιο, μας έκλασε και αυτός κανονικά. Σε λίγο θα παραδωθούν και τα στελθ F35 από τους Αμερικάνους που θα διαμελίζανε τάχαμου την Τουρκία, και τα οποία δεν φαίνονται στα δικά μας ραντάρ, και θα δούμε μετά τη συνέχεια του έργου καθότι αχρηστεύουν εντελώς την ελληνική αεράμυνα. Τζάμπα και οι επισκέψεις του ΑΓΕΑ στην Τουρκία που τους παρακαλούσε να μην τα αγοράσουν.

    Τα κατάφεραν και απομονώθηκε η χώρα εντελώς και περιμένουν από τας Ευρώπας.. Αλλά από ό,τι φαίνεται οι Βρυξελιώτες θα δώσουν και το ελευθερο στους Τούρκους να ταξιδεύουν και θα καταργήσουν τη βιζα. Με ολίγα λόγια τζάμπα οι βόλτες του Καμμένου και του Αλέξη στο Ισραήλ και η υπογραφή SOFA. Τζάμπα η κοτσάνα περί Ιερουσαλήμ πρωτεύουσας του Ισραήλ..

    Πολύ φοβούμαι και μακάρι να διαψευστώ αλλά η οικονομική πολιορκία της Ελλάδος θα λήξει όταν μπει στην Ελλάδα ξένο άρβυλο. Τώρα αν θα είναι ΝΑΤΟΙΚΟ ή τουρκικό δεν ξέρω πάντως όλες οι πολιορκίες στο τέλος εκεί καταλήγουν μετά από μερικά χρονάκια. Πρώτα περικυκλώνεις τον άλλο και τον έχεις καμιά δεκαριά χρόνια μέσα στα τείχη να πεινάει και μετά του παίρνεις το κεφάλι. Ουδέποτε η χώρα δεν ήταν πιο απομονωμένη και πιο αδύναμη γεωπολιτικά. Συμμάχους δεν έχει παρά μόνο εχθρούς. Οποιος δεν το καταλαβαίνει ακόμη θα το καταλάβει σύντομα.

    Και μου αρέσει που κάθονται και συζητούν ακόμα για το Μπρεξιτ λες και εμάς μας αφορά αν θα μείνει ή θα φύγει η Βρετανία από την ΕΟΚ, όταν τις περισσότερες συνθήκες δεν τις είχε ποτέ υπογράψει και στην ουσία ουδέποτε υπήρξε μέλος της ΕΟΚ. Πάντα εντός και εκτός ήταν και τελικά πήγε εκτός τελεσίδικα όταν κατάλαβε ότι εκατομμύρια θα φύγουν από τον ευρωπαικό νότο, από την Τουρκία και από τη Συρία και θα πάνε όλοι στο Λονδίνο.

    Μου αρέσει!

  102. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Εμπέδωσα πάντως, ότι την απαίσια πράξη που έκανε στα νιάτα του, ως μέλος του Bullingdon Club, ο Ντ. Κάμερον στο δύστυχο γουρουνάκι, την έκανε μάλλον για λόγους συμβολικούς-«εθνικού γοήτρου».
    Γι αυτό άλλωστε τους πάνε τόσο τους Τόρυδες οι Έλληνες γερμανοφάγοι, δεξιοί και αριστεροί (ΔΠ, πειθαρχώ στην εντολή).

    Μου αρέσει!

  103. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  104. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τι …έπαιζε είναι προφανές!

    Μου αρέσει!

  105. Ο/Η Mitsos λέει:

    Russian President Vladimir Putin and his Turkish counterpart, Recep Tayip Erdogan, discussed the possibility of meeting in person during a phone conversation, the Kremlin said. The meeting would be their first since Moscow-Ankara relations soured after the downing of a Russian jet over Syria.

    https://www.rt.com/news/348841-putin-erdogan-meeting-plane/

    Μου αρέσει!

  106. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
    Το αστείο του Τσίπρα για το Brexit στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ – Ξέσπασαν όλοι σε γέλια

    Πηγή: Το αστείο του Τσίπρα για το Brexit στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ – Ξέσπασαν όλοι σε γέλια | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/275183/asteio-toy-tsipra-gia-brexit-sto-deipno-ton-igeton-tis-ee-xespasan-oloi-se-gelia#ixzz4CyfePuF0

    Μου αρέσει!

  107. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Μήτσο,
    το άρβυλο του ΝΑΤΟ δεν είναι ξένο στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Σαρξ εκ της σαρκός. Όσο και η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία ή η Πολωνία (η κάποτε έδρα τους Συμφώνου της Βαρσοβίας)
    Και ευτυχώς που ειναι έτσι. Γιατί άν δεν ήταν, θα είχε τώρα (λόγω συσχετισμού δυνάμεων – κυρίως διπλωματικών αλλά και οικονομικών και στρατιωτικών) την ίδια σχέση με την Τουρκία που ειχε παλιά η Φινλανδία με την ΕΣΣΔ. Έχεις ακούσει ασφαλώς τον όρο «Φινλανδοποίηση»
    ΥΓ: Τζάμπα περιμένεις τον Μόσκοβο για βολική βοήθεια. Μια φορά έγινε το 1878, όταν έφτασε ο τσάρος έξω από τα Τείχη της Πόλης. Το αποτέλεσμα ήταν η …φιλελληνική Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου

    Μου αρέσει!

  108. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Αιωρειται μια παρεξηγηση περι του Brexit
    ο ευρωσκεπτικισμος των αγγλων ουτε ηταν (γιατι εχει πολυυυυυ μακρια ιστορια…)
    ουτε ειναι, αριστερος
    τα επιχειρηματα και η ταση αυτων που ψηφισαν εκτος ηταν – κυριως – απο τα δεξια του πολιτικου σκηνικου :
    εθνικισμος και παλιοτερο μεγαλειο,ανεξαρτησια απο την εε,οχι ….αλληλεγυη δεν ηθελαν, αλλα ουτε και πληρωμη των ποσων στην εε,φυσικα οχι αλληλεγγυη στο μεταναστευτικο – το αντιθετο, ,περισσοτερος ατλαντισμος , επικεντρωση στις αγορες και οχι περισσοτερη ενοποιηση,λιγοτερος σοσιαλισμος περισσοτερο φιλελευθερες και φιλικες προς το επιχειρειν θεσεις κλπ

    οποτε μου προκαλει εντυπωση να ακουω σχεδον να πανηγυριζουν καποιοι γενικως και αοριστως..
    ειδικα απο κεντροαριστερα, αριστερα μεχρι και ..ριζοσπαστικοαριστερα
    οπως να ακουω την επικληση του καπως αδιορατου «καλα να παθουν αφου δεν ακουγανε»
    το Brexit συντροφοι το πανηγυρισανε η λεπεν ο φαρατζ και οι λοιποι στην ευρωπη περιλαμβανομενης διθυραμβικα και της χρυσης αυγης..

    Just saying… 🙂

    *

    Για την πρωτη φορα αριστερα και τον μεγαλο ηγετη τσιπρα,εχει κολλησει η βελονα
    αλλαζει η ευρωπη ,solidarity,social …cohesion και democratic deficit

    «Την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι μια «αφύπνιση» για την Ευρώπη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Φοβάμαι πως βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζοντας ανέφερε πως είναι αναγκαίο «η Ευρώπη να λάβει τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες».»

    Δήλωση προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

    Μου αρέσει!

  109. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μήτσο,
    το άρβυλο του ΝΑΤΟ δεν είναι ξένο στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Σαρξ εκ της σαρκός. Όσο και η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία ή η Πολωνία (η κάποτε έδρα τους Συμφώνου της Βαρσοβίας)
    Και ευτυχώς που ειναι έτσι. Γιατί άν δεν ήταν, θα είχε τώρα (λόγω συσχετισμού δυνάμεων – κυρίως διπλωματικών αλλά και οικονομικών και στρατιωτικών) την ίδια σχέση με την Τουρκία που ειχε παλιά η Φινλανδία με την ΕΣΣΔ. Έχεις ακούσει ασφαλώς τον όρο «Φινλανδοποίηση»
    ΥΓ: Τζάμπα περιμένεις τον Μόσκοβο για βολική βοήθεια. Μια φορά έγινε το 1878, όταν έφτασε ο τσάρος έξω από τα Τείχη της Πόλης. Το αποτέλεσμα ήταν η …φιλελληνική Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου

    Ρε δεν γαμιέται και το ΝΑΤΟ. Οταν θα το δεις να ρθει κατά δω και μου τα πείς τα υπόλοιπα αν θα σου αρέσει. Οσο για τον Πούτιν, άσε μην βιάζεσαι. Οσο μαλάκες και να είναι οι πολιτικοί μας ταγοί δεν θεωρώ ότι θα αφήσει ελεύθερη την Τουρκία να κάψει την Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι θα ρθει η Τουρκία κατά δω καθότι μέλος του ΝΑΤΟ είναι, αυτό δεν έχεις ακόμη καταλάβει, και δεν βλέπω κανέναν διατεθειμένο να τη σταματήσει. Θα τα μαζέψουνε οι μεγάλοι μας ταγοί της πολιτικής και θα πάνε σε καμιά λατινική Αμερική να τρώνε τα κλεμμένα. Οταν θα ρθουνε τα F35 στην Τουρκία θα ακούσεις τις λάμψεις από τις εκρήξεις, γιατί δεν πρόκειται καν να τα δεις ούτε εσύ, ούτε το αρχηγείο τακτικής αεροπορίας. Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι μέχρι κεραίας ως τώρα σε ό,τι λέω για την Τουρκία και το Αιγαίο και πολύ φοβούμαι ότι θα επιβεβαιωθώ μέχρι το τέλος με τους γελοίους που το παίζουνε υπουργοί εξωτερικών στην Ελλάδα.

    Μου αρέσει!

  110. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
    Ραχόι: Αν φύγει η Μεγάλη Βρετανία, φεύγει και η Σκωτία

    Πηγή: Ραχόι: Αν φύγει η Μεγάλη Βρετανία, φεύγει και η Σκωτία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/275229/rahoi-fygei-i-megali-vretania-feygei-kai-i-skotia#ixzz4CylvPsyF

    Μου αρέσει!

  111. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ωχού, ίσως χασουμε και άλλους Έλληνες εφοπλιστες. Θα πάνε στο νέο «ανεξάρτητο κράτος», το χωρίς Βρυξελλιανούς «ευρωκράτες», να σηκώσουν τη δική του σημαια.
    Και τι θα γίνουμε μετά χωρίς βαρβάρους;
    Τι θα απογίνει ο προυπολογισμός μας, χωρίς τους …ποταμούς φόρων που ρέουν από τα εφοπλιστικά γραφεία του Πειραιά στο «μαγαζί» του Τσακαλώτου;

    Μου αρέσει!

  112. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «πειθαρχώ στην εντολή»

    Eτσι! 🙂
    To πας καλά Άφτερ 😉

    Μου αρέσει!

  113. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    http://www.kathimerini.gr/865530/opinion/epikairothta/politikh/to-kostos-ths-tzampa-magkias

    Το κόστος της «τζάμπα μαγκιάς»

    Οι «μαγκιές», πολιτικές και άλλες, πληρώνονται ακριβά. Τα παραδείγματα, πολλά και νωπά. Κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισε η «μαγκιά» της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, σίγουρα όμως κινείται στη σφαίρα των πολλών δισεκατομμυρίων.

    Ο Ερντογάν πληρώνει τώρα τις δικές του «μαγκιές». Επαιξε και έχασε σε σχέση με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Τα αδειανά τουρκικά παράλια και οι χαμένες μπίζνες φανερώνουν το τεράστιο κόστος που επωμίσθηκε η Τουρκία. Δεν είναι εύκολο για έναν ηγέτη σαν τον Ερντογάν να ζητήσει συγγνώμη και να κάνει τη δική του κωλοτούμπα στην παγκόσμια σκηνή. Πρέπει να είναι άθλος για τους γύρω του να τον πείσουν για την ανάγκη της κωλοτούμπας και εξαιρετικά επώδυνο για τον ίδιο να την κάνει. Είναι όμως τα καταραμένα οικονομικά δεδομένα που έχουν έναν αμείλικτο τρόπο να επιβάλλονται ακόμη και στους πιο αποφασισμένους ή αλαζονικούς ηγέτες…

    Μεθάει ένας ηγέτης την ώρα που κάνει τη «μαγκιά» του και αποθεώνεται, αλλά ξεμεθάει, μαζί με τον λαό του, μόλις ξημερώσει η επόμενη ημέρα με τις παρενέργειές της και τον πονοκέφαλο που φέρνει πάντα η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.

    Τώρα έχουμε τους Βρετανούς που έκαναν τη δική τους «μαγκιά» με το δημοψήφισμα. Δεν μοιάζουν να έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματική ζημιά που θα υποστούν η οικονομία και η ισχύς τους σε διεθνές επίπεδο. Οι θυμωμένοι ψηφοφόροι άκουσαν τις σειρήνες του λαϊκισμού και πείσθηκαν για το Brexit, χωρίς κανείς να τους έχει παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό Plan B. Εχω την υποψία ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δοκιμάζει τη «μέθοδο Τσίπρα» απέναντι στη Μ. Βρετανία. Αποφεύγει την όξυνση και τις άγαρμπες ακρότητες, κερδίζοντας χρόνο. Ελπίζει ίσως έτσι ότι οι Βρετανοί, πολιτικοί και πολίτες, θα καταλάβουν το μέγεθος του κόστους της απόφασής τους. Ισως ακόμη να θεωρεί πλέον ότι στην πολιτική όλα γίνονται, αφού έχει δει τον δικό μας πρωθυπουργό να μετατρέπεται από ακραίος αντισυστημικός ηγέτης σε αξιόπιστο συνομιλητή που «δεν λέει ποτέ ψέματα». Την έκβαση της βρετανικής «μαγκιάς» δεν μπορούμε να την προβλέψουμε με ευκολία.

    Η Ιστορία γράφεται και πάει μπροστά με «μαγκιές», αυτό το γνωρίζουμε. Πολλές ρήξεις και τομές δεν θα είχαν γίνει χωρίς παράλογες κινήσεις. Οταν επισημαίνουμε το κόστος διαφόρων ειδών «μαγκιάς», δεν είναι επειδή λατρεύουμε την αδράνεια ή τη διατήρηση του στάτους κβο. Απλώς να επισημάνουμε ότι όταν πίσω από τις «μαγκιές» δεν υπάρχει σχέδιο ή παράτολμο θάρρος ή, ακόμη καλύτερα, και τα δύο, η καταστροφή παραμονεύει. Να το πούμε και απλά, λαϊκά; Τζάμπα μαγκιά δεν υπάρχει, ούτε στις διεθνείς σχέσεις…

    Μου αρέσει!

  114. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    «Ας μην ξεχναμε οτι τον έπεισε ο …Βαρουφακης οτι θα εκβιάσει την Ευρωπη.»

    Αλικη,
    αν και δεν συμβαινει συχνα ,εδω δε συμφωνουμε
    ο βαρουφακης φταιει δηλαδη?
    παρεπλανηθη το καλο παιδι ο τσιπρας απο αυτον τον …ανεπροκοπο και εκανε οτι εκανε? 🙂

    Η στρατηγικη που ακολουθηθηκε ειναι 100% συνταγη τσιπρα,ο βαρουφακης ηταν απο την αρχη αναλωσιμος
    πηγε σε στρατηγικες με τη λογικη win-win για το συριζα πρωτα απο ολα – και οχι για τη χωρα..

    *

    Oσο για τους χαρακτηρισμους περι του τσιπρα και το τι ειναι,οι παλιοτεροι εχουμε χορτασει απο …χαρισματικους ηγετες τυπου ανδρεα παπανδρεου
    φτανει

    *
    μητσο
    Ο ευαγγελος ,ο γνωστος, δεν ειχε παει μονο στο κιεβο αλλα και στο καιρο μολις βγηκε ο σισι

    η θεση της ελλαδας δεν εχει επειδεινωθει τα τελευταια χρονια στην γυρω γυρω περιοχη τοσο, οσο θα περιμενε κανεις απο την οικονομικη κριση
    υπαρχουν καποια αναποφευκτα πισωγυρισματα,αρκετα λαθη και χαμενες ευκαιριες αλλα μεχρι εκει
    αν το χειριστουμε σωστα δεν θα εχουμε ανεπανορθωτες ζημιες
    ελπιζω να σοβαρευτουν σε καποια σημεια οι μαθητευομενοι μαγοι των συριζανελ…
    και αυτοι στις βρυξελλες με την ανεξελεγκτη μεταναστευση και το χαιδεμα καποιων χωρων και καποιων…εχμ πολιτισμικων συμπεριφορων

    Η στροφη της τουρκιας ηταν κινηση αναγκης και οχι επιλογη
    στην κυριολεξια ειχε μεινει χωρις στηριγματα σε ολη την περιοχη
    ενα ανησυχητικο ειναι η αυξηση της επιρροης του τουρκικου βαθεος κρατους παλι
    παντως,για την ωρα ειναι απασχολημενοι με αλλα

    Και τελικα τα F35 αξιζουν η δεν αξιζουν?
    το ισραηλ ελαβε το πρωτο αεροπλανο εκτος ηπα την προηγουμενη βδιομαδα
    θα μπουν επιχειρησιακα αμεσως-το χειμωνα

    Μου αρέσει!

  115. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Κατά την άποψή μου, η προσέγγιση που ταιριάζει στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit είναι διαφορετική. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις σε μια πόλη ή σε μια χώρα. Χοντρικά και χωρίς απόλυτη κατηγοριοποίηση, η οποία γίνεται μόνο για λόγους σαφήνειας.
    1. Αποφάσεις σε τοπικά ζητήματα οι οποίες έχουν ή ελάχιστες ή δεν έχουν καθόλου ευρύτερες συνέπειες. Αυτές μπορούν και πρέπει να να τις παίρνουν τοπικοί άρχοντες ή συμβούλια και δεν πέφτει λόγος στην Κυβέρνηση ή στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ. Δικαίως έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν επί τούτου η Κομισιόν και ιδιαίτερα από τους Άγγλους ότι ανακατεύεται εκεί που δεν την σπέρνουν, όπως πχ για το σχήμα που πρέπει να έχουν τα αγγούρια (με το συμπάθειο). Η αποδοχή ή όχι των CETA και TTIP από ένα δήμο, σαφώς δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και συνιστά μαι γελοιότητα αντίστροφου τύπου.
    2. Αποφάσεις κρατικής εμβέλειας που δεν καλύπτονται από το δίκαιο της ΕΕ. Αυτές είναι αρμοδιότητα των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων, γι αυτό και προκειμένου πχ να δανειοδοτηθεί η Ελλάδα από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, χρειάστηκαν διάφορες συμφωνίες και μνημόνια. Αν δεν θέλαμε χρήματα με τους όρους της ΕΕ, ας μην υπογράφαμε και ας τρέχαμε να μας δανείσουν οι «αγορές» και να δούμε τι εστί βερίκοκο. Υπενθυμίζω ότι η δανειοδότηση της χώρας μας ψηφίστηκε σε κάθε περίπτωση από τα κοινοβούλια όλων των εμπλεκομένων χωρών, ακόμα και εκείνων που είναι αρκετά πιο φτωχές από την Ελλάδα, με μόνο κριτήριο τη στήριξη της ΕΕ.
    3. Το πραγματικό πρόβλημα είναι στις αποφάσεις οι οποίες έχουν συνέπειες για το μέλλον της χώρας συνολικά, με επιπτώσεις και στην ίδια την ΕΕ, όπου εμφανίζονται και οι μεγαλύτερες θεσμικές αδυναμίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έχουμε στο ζήτημα της αποχώρησης μιας χώρας από την ΕΕ. Μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να στηριχτεί σε μια συγκυριακή κυβερνητική πλειοψηφία, αφού η πλειοψηφία αυτή δεν προέκυψε γι αυτό ειδικά το ζήτημα αλλά και για πάρα πολλά άλλα, τα οποία στο σύνολό τους καθόρισαν την επικράτηση του ενός ή του άλλου κόμματος. Στο ερώτημα αυτό απάντηση θα μπορούσε να είναι ένα δημοψήφισμα, όμως το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που μια απλή πλειοψηφία επί των ψηφισάντων δεν μπορεί να είναι επαρκής και ικανοποιητική. Προσωπική μου άποψη είναι ότι χρειάζεται είτε συντακτική Βουλή ή έστω δημοψήφισμα που να απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία όλων εκείνων που έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλιώς μια υπεροχή ενός αποτελέσματος της τάξης του 2% μπορεί βάσιμα να θεωρηθεί συγκυριακή και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των πολιτών παρά μόνο εκείνων που ψήφισαν.
    Δεν συνιστά άρνηση της δημοκρατίας το να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που να προστατεύουν μια χώρα ή ένωση χωρών από συγκυριακά φαινόμενα, το αντίθετο μάλιστα. Αν μια ετυμηγορία όπως εκείνη για το Brexit δεν είναι αδιαμφισβήτητη, θα οδηγήσει μοιραία σε διχαστικά φαινόμενα τα οποία θα δηλητηριάσουν για μεγάλο διάστημα την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας η οποία έκανε το σφάλμα να πάρει μια απόφαση στρατηγικού χαρακτήρα με συγκυριακά κριτήρια. Η επίκληση των αρχών της Δημοκρατίας δεν θα έχει τότε καμιά αξία.
    Όλα αυτά με κάνουν να είμαι προσωπικά κατά των δημοψηφισμάτων, αφού είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλισθεί ότι θα οδηγήσουν σε επιλογές που θα είναι αδιαμφισβήτητες. Για κάντε τον κόπο να σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί στη χώρα μας αν στο μεταπολιτευτικό δημοψήφισμα για την επιλογή ανάμεσα στη βασιλευόμενη και την προεδρική δημοκρατία, είχε επικρατήσει η δεύτερη με ποσοστό 52% και όχι με το αδιαμφισβήτητο 70% που πήρε τελικά.

    Μου αρέσει!

  116. Ο/Η physicist λέει:

    Ο Αλέξης Παπαχελάς είναι σοβαρός δημοσιογράφος και η ποιότητα π.χ. των συνεντέξεων που παίρνει από πολιτικούς τον κάνει να ξεχωρίζει. Επίσης, γράφει άρθρα τα οποία αξίζει να διαβάσει κανείς. Εν τούτοις, έχω τη γνώμη ότι στο παραπάνω άρθρο του κάνει το ίδιο λάθος που κάνουν πολλοί Έλληνες σχολιαστές από την κεντροδεξιά-φιλοευρωπαϊκή μεριά: ανάγουν το θέμα του Μπρέξιτ στην ελληνική πραγματικότητα, το διαβάζουν μέσα από ελληνικά γυαλιά. Το εντάσσουν στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ευρωμάχους και τους ευρωϋπερασπιστές, σκιτσάροντας και την αδρή αναλογία ότι οι πρώτοι είναι πρωτόγονοι τσαβίστες ή/και ακροδεξιοί (γενικώς ένα μάζεμα από χάλια), και οι δεύτεροι είναι οι προοδευτικοί μεταρρυθμιστές. Αναλόγως, ο Παπαχελάς ρίχνει σ’ έναν κουβά τις «τζάμπα μαγκιές» του Τσίπρα, του Ερντογάν και του Μπρέξιτ.

    Πρόκειται για εντελώς παραπλανητική, όντως για εξωφρενική έως εξωπραγματική εξίσωση πραγμάτων και καταστάσεων που δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη. Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς και δεν έχω όρεξη να ξαναγράφω (ούτε κι εσείς να ξαναδιαβάζετε). Επιγραμματικά: στην Ευρώπη, η πλέον ιδεολογική, μαχητική, αποφασιστική και αιχμηρή φράξια των υπερασπιστών της ΕΕ είναι οι ίδιοι που νοιώθουν αλληλέγυοι με τον Σύριζα, τους Ποδέμος, ακόμα και με τον Τσάβες. Βλέπουν στην πρώτη το όχημα για την πραγμάτωση μεγάλων κοινωνικών μετασχηματισμών με στόχο την εξάλειψη των εθνών (κλασικό αριστερό όραμα) και στους δεύτερους τα πολιτικά οχήματα που θα πλήξουν τον Καπιταλισμό. Ο Ερντογάν τον οποίο προσθέτει στον αχταρμά ο κ. Π. δεν έχει, ασφαλώς, καμία απολύτως σχέση.

    Ο κ. Π. δεν φαίνεται να έχει καταλάβει ότι η απόγνωση και η αντίδραση σε μια σειρά από αυθαίρετες και αυταρχικές πράξεις είτε της ΕΕ είτε ηγετικών πολιτικών της δεν είναι ούτε τζάμπα μαγκιά ούτε ακροδεξιά/επαρχιώτικη αντίδραση αλλά γνήσια δημοκρατική πράξη. Και δεν έχει εκτιμήσει ότι πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι σοβαρότατοι δημοκράτες, οι οποίοι όμως δεν είναι οργανωμένοι στα τυπικώς ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, που όντως έχουν μαύρα χάλια. Όσο θα δαιμονοποιούνται αυτές οι αντιδράσεις ενώ συγχρόνως ο κ. Γιούνκερ θα περνάει Νόμους στα μουλωχτά, η ΕΕ θα χάνει κάθε μέρα ένα ακόμα κομάτι από την εμπιστοσύνη των πολιτών.

    Μου αρέσει!

  117. Ο/Η Mitsos λέει:

    Και τελικα τα F35 αξιζουν η δεν αξιζουν?

    To κάθε όπλο αξίζει όσο είναι τεχνολογικά ανώτερο από την άμυνα του αντιπάλου. Η Κίνα, η Ρωσία και το Ιραν μπορουν να τα αντιμετωπίσουν εφόσον προετοιμάστηκαν ανάλογα και έστησαν ανάλογη αεράμυνα. Η Ελλάς έχει μείνει στην τεχνολογία του προηγούμενου αιώνα οπότε αεροσκαφη στελθ δεν μπορεί να τα «δει» και όταν κάτι δεν μπορείς να το δεις καν, δεν μπορείς και να το χτυπήσεις ό,τι όπλα και να χεις.

    Αν δεν εκσυγχρονιστούν τα ραντάρ και δεν επενδυθούν λεφτά σε καινούρια αντιαεροπορικά συστηματα η χώρα πλέον δεν έχει αεράμυνα και χώρα χωρίς αεράμυνα είναι ανύπαρκτη. Μπορεί να την καταστρέψει ο οποιοσδήποτε σε 1-2 ώρες το πολύ.

    Το F35 δεν είναι το σούπερ αεροπλάνο. Ούτως ή άλλως αν ήταν δεν θα το έκανε εξαγωγή η Αμερική όπως πχ το F22 το οποίο δεν εξάγεται. Είναι ένα κοινό αεροσκάφος, απλώς έχει το προσόν οτι με την υπάρχουσα αεράμυνα πολλών χωρών δεν μπορεί να εντοπιστεί. Μονοκινητήριο είναι και χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες στους ελιγμούς. To F15 πχ είναι κλάσεις ανώτερο σε ελιγμούς όπως επίσης και όλη η γενιά των Σουκχόι όπως επίσης και το γαλλικό Ραφαλ. Η Τουρκία το αγοράζει διότι καταργεί την ελληνική αεράμυνα. Πτητικά το Μιραζ 2000 είναι πολύ καλύτερο και πολύ πιο αξιόπιστο διότι είναι δοκιμασμένο.

    Μου αρέσει!

  118. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «στην Ευρώπη, η πλέον ιδεολογική, μαχητική, αποφασιστική και αιχμηρή φράξια των υπερασπιστών της ΕΕ είναι οι ίδιοι που νοιώθουν αλληλέγυοι με τον Σύριζα, τους Ποδέμος, ακόμα και με τον Τσάβες.»

    Φυσικέ ούτε ο Συριζα ούτε οι Ποντέμος είναι φιλοευρωπαϊστές, κάθε άλλο. Ανήκουν και οι δύο στο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα αλλά εξ αριστερών. Το άλλο που λες, ότι αυτοί δηλαδή που είναι οι πιο ένθερμοι υπερσπιστές της ΕΕ και οι οποίοι επιθυμούν την ταχεία ομοσπονδιοποίηση της, είναι… αλλήλέγγυοι με τον Σύριζα και τους Ποντέμος και τον Τσάβες είναι πέρα για πέρα εσφαλμένο.

    Γενικότερα μιλώντας, αυτοί που επιθυμούν διακαώς την ταχεία ομοσποδιοποίση της ΕΕ δεν ανήκουν στην αριστερά αλλά, οι πιο ιδεολόγοι από αυτούς, μάλλον θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως υπέρμαχοι των πλήρως απελευθερωμένων αγορών. Η τελευταία κατηγορία δεν ανήκει φυσικά στην αριστερά αλλά στην δεξιά – σε ένα τμήμα της, για την ακρίβεια.

    Μου αρέσει!

  119. Ο/Η physicist λέει:

    Το άλλο που λες, ότι αυτοί δηλαδή που είναι οι πιο ένθερμοι υπερσπιστές της ΕΕ και οι οποίοι επιθυμούν την ταχεία ομοσπονδιοποίηση της, είναι… αλλήλέγγυοι με τον Σύριζα και τους Ποντέμος και τον Τσάβες είναι πέρα για πέρα εσφαλμένο.

    ΔΠ, στην Κεντρική Ευρώπη, επαναλαμβάνω ότι οι πλέον ιδεολογικοί υπερασπιστές της ΕΕ ως πολιτικοκοινωνικού εγχειρήματος με σκοπό τον μετασχηματισμό των κοινωνιών και την εξάλειψη των εθνικών κρατών είναι ριζοσπάστες αριστεροί. Επίσης, αναφανδόν pro-EU είναι όλα τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Σε ό,τι αφορά δε την δημοσιογραφία και τον πολιτικό σχολιασμό, οι κύκλοι που υπερασπίζονται την ΕΕ ιδεολογικά (και όχι κυρίως με βάση οικονομικά επιχειρήματα), πρόσκεινται στην ριζοσπαστική-πράσινη Αριστερά νέας κοπής. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους για τους οποίους π.χ. ο φλαμανδικός ή ο λομβαρδικός τοπικισμός είναι βδελυροί στην Αριστερά, ενώ εκείνοι της Βασκωνίας, της Καταλωνίας και της Σκωτίας είναι αποδεκτοί: η δεύτερη κατηγορία υποτάσσει τον εθνικισμό της στην υπερεθνική κατασκευή της ΕΕ (ειλικρινώς ή ευκαιριακώς, δεν έχει σημασία).

    Γενικότερα μιλώντας, αυτοί που επιθυμούν διακαώς την ταχεία ομοσποδιοποίση της ΕΕ δεν ανήκουν στην αριστερά αλλά, οι πιο ιδεολόγοι από αυτούς, μάλλον θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως υπέρμαχοι των πλήρως απελευθερωμένων αγορών.

    Υπάρχουν και οι μεν και οι δε. Οι οικονομικώς φιλελέυθεροι διαβάζουν την FAZ και γοητεύονται από την ιδέα μιας αγοράς χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια. Οι ιδεολογικώς διεθνιστές διαβάζουν την Zeit και αναφέρονται, όταν γράφουν ή μιλούν, όχι σε Γάλλος ή σε Γερμανούς αλλά σε französischer Europäer και σε deutsche Europäer, προτάσσοντας έτσι και μια γλωσσική ορθότητα. Το μένος κατά των Μπρέξιτ δεν προέρχεται αυτές τις μέρες τόσο από τους οικονομικούς globalists όσο από τους οραματιστές της Ευρώπης ως πανεθνικής και πανθρησκευτικής ουτοπίας.

    Μου αρέσει!

  120. Ο/Η Αλικη λέει:

    @Θανασης Χανιά 17:18 +++++

    ΥΓ: Δεν επικαλούμαι την επιλογη Βαρουφακη για να απαλλαξω τον Τσιπρα -καθε αλλο.
    Χρησιμοποιώ το παράδειγμα για να καταδείξω τη βλακεία του Τσιπρα.

    Μου αρέσει!

  121. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Δύστροπε,
    θα το πώ γιατί είναι η γνώμη μου: Το παραπάνω σχολιο σου χρειάζεται « » σε πολλές λέξεις, για να ταιριάξει με την πραγματικότητα.
    Εξίσου και το άρθρο του Φυσικού στο οποίο απαντάς
    Σιγά-σιγά όπως πάτε, θα βγάλετε πιστούς δεξιούς ευρωπαίους φεντεραλιστές τον Μπόρις, τον Hans Werner Sinn και τον …Τζήμερο (εσύ) και αριστερούς αντίστοιχους τους δικούς μας Φλωμπέρ, Παναγιώτη και Ζωή (ο Φυσικός).
    Και θα βγάλετε αριστερούς ευρωσκεπτικιστές τον Γκρέγκορ Γκίζι και τον Τσακαλώτο (εσύ) και δεξιούς …συντρόφους τους τον Μαριάνο Ραχόι και τον Κυριάκο Μητσοτακη (ο Φυσικός).
    Αισθάνομαι πάρα πολύ έντονη ανάγκη να πάψω πια να πειθαρχώ στη συμβουλή σου 🙂

    Μου αρέσει!

  122. Ο/Η Αλικη λέει:

    Συμφωνω με τον Δύστροπο 18:55.

    Οι ΣΥΡΙΖΑ, Podemos κλπ δεν ειναι σε καμια περιπτωση ευρωπαϊστές. Ειναι αντικαπιταλιστές που νομίζουν οτι μπορούν να αλώσουν την Ευρωπη εκ των έσω. Την υπάρχουσα ΕΕ την απεχθάνονται και το δηλώνουν σε καθε ευκαιρία. Να την αλλάξουν οραματίζονται.

    Μου αρέσει!

  123. Ο/Η Physicist λέει:

    Αφτερ,

    οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, η Linke, η Esquerra Republicana, το SNP, είναι όλα κόμματα της κεντροαριστεράς ή της Αριστεράς. Αντίστοιχα, το FDP, άπαντες οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα του Φερχόφστατ κλπ., είναι φιλελεύθεροι, κεντροδεξιοί ή μετριοπαθείς δεξιοί.

    Δεν βλέπω να θέλει πουθενά εισαγωγικά.

    Μου αρέσει!

  124. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist
    το τερμάτισες με την Zeit
    Ευτυχώς ο γερο Χέλμουτ Σμιτ , ο σκληρός ρεαλιστής, πέθανε …νωρίς 🙂 για να μη διαβάσει ότι το ένα από τα έργα της ζωής του, η αγπαημένη του εφημερίδα, είναι όργανο που προωθεί μια «πανεθνική και πανθρησκευτική ουτοπία».
    Λυπάμαι που θα εκφραστώ έτσι, αλλά η αντιευρωπαική σου εμμονή σε οδηγεί πολύ μακριά.

    ΥΓ: A propos «ριζοσπαστική-πράσινη Αριστερά νέας κοπής», που προωθεί «εξάλειψη των εθνικών κρατών» κτλ. Όπως ξέρεις, τη Βάδη Βυρτεμβέργη, χώρα της Μερσεντές και του Μέλανος Δρυμού, μεγαλύτερη απο την Ελλάδα και πλουσιότερη Ομόσπονδη της Γερμανίας, την κυβερνά το Πράσινο κόμμα «νέας κοπής» του πρωιθπουργού Κρέτσμαν με ελάσσονα εταίρο τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ. Καλές οι ιδεολογίας, αλλά πιο καλό να σεβόμαστε λίγο και την εμπειρική πραγματικότητα

    Μου αρέσει!

  125. Ο/Η Physicist λέει:

    Αλίκη, δεν είπα ότι είναι γνήσιοι ευρωπαϊστές. Διάβασε λίγο πιο προσεκτικά, εγραψα ότι οι ιδεολόγοι ευρωπαϊστές στον πυρήνα της ΕΕ είναι αλληλέγγυοι με τους Σύριζα και Ποδέμος. Κάνω την ευγενική υπόδειξη ότι η διχοτομία που έχεις στο νου σου είναι εσφαλμένη.

    Μου αρέσει!

  126. Ο/Η Physicist λέει:

    Αφτερ, πόσο καιρό έχεις να διαβάσεις την Τσάιτ; Δεν είναι πλέον η εφημερίδα της Marion Gräfin Döhnhoff και του Χέλμουτ Σμιτ.

    Μου αρέσει!

  127. Ο/Η Mitsos λέει:

    Ναι οι Συριζαίοι είναι αντικαπιταλιστές με 50 ακίνητα ο καθένας και εκτός των άλλων ξεχνούν και κανά εκατομμύριο στο πόθεν έσχες ενίοτε.. Α ρε πούστη μου και πού να πιάσει κανένα σαρανταπεντάρι ο καύσωνας να δούμε τι άλλη μαλακία θα ακούσουμε.

    Ρε συ Φυσικέ μην προσπαθείς παιδί μου να πείσεις τον ΔΠ και τον Αφτερ και κάτι άλλους μεγάλους δημοκράτες που αγαπούν τα δημοψηφίσματα μόνο όταν βγάζουν ό,τι εκείνοι θεωρούν σωστό. Αυτοί ούτως ή άλλως είναι γνωστό ότι τα ξέρουν όλα και μένουνε Ευρώπη πάσει θυσία. Οταν τα παιδιά τους θα αρχίσουν να μαθαίνουν αραβικά και πακιστανικά για να συνεννοηθούν στην ίδια τους τη χώρα, θα καταλάβουν γενικώς τι παίζεται στον πλανήτη Γη σήμερα και ειδικότερα στην Ευρωπη.

    Αλλωστε όλοι εμείς οι ευρωσκεπτικιστές είμεθα φασίστες, νεοναζί. Στην καλύτερη περίπτωση είμεθα εθνίκια ή ηλίθιοι ή απλώς παραπλανημένοι κατά Τζήμερο, επειδή δεν θέλουμε να γίνει η Ευρωπη Μπαγλαντές και Υεμένη.

    Μου αρέσει!

  128. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «στην Κεντρική Ευρώπη, επαναλαμβάνω ότι οι πλέον ιδεολογικοί υπερασπιστές της ΕΕ ως πολιτικοκοινωνικού εγχειρήματος με σκοπό τον μετασχηματισμό των κοινωνιών και την εξάλειψη των εθνικών κρατών είναι ριζοσπάστες αριστεροί.»

    Ενδεχομένως να αναφέρεσαι στην Γερμανία. Πέραν αυτής όμως πουθενά αλλού η ριζοσπαστική αριστερά δεν είναι ιδιαίτερα φιλοευρωπαϊκή, μάλλον το τελείως αντίθετο.

    «Επίσης, αναφανδόν pro-EU είναι όλα τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. »

    Τα οποία όμως ούτε κατά διάνοια δεν ταυτίζονται με οσους υποστηρίζουν τους Ποντέμος ή τους υποστηρικτές του Τσάβες, στους οποίους αναφέρθηκες στο πρώτο σου σχόλιο.

    «Υπάρχουν και οι μεν και οι δε.»

    Ασφαλώς.
    Οι υπέρμαχοι όμως των πλήρως απελευθερωμένων αγορών είναι και περισσότεροι αλλά και πολιτικά ισχυρότεροι από τους ριζοσπάστες αριστερούς. Επιπλέον στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ, που είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό της πολιτικής της, υπάρχουν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι πρώτοι ενω οι δεύτεροι πρακτικά είναι ανύπαρκτοι. Συνεπώς μπορεί μεν να υπάρχουν και οι δύο ομάδες αλλά μόνο η μία εκ των δύο έχει την πολιτική δύναμη να εφαρμόσει την ομοσπονδιοποίηση που τόσο απεύχεσαι, και αυτή δεν είναι η ομάδα της ριζοσπαστικής αριστεράς.
    Πολιτικά δεν εκτιμώ την ριζοσπαστική αριστερά αλλά δεν θα της φορτώσω ευθύνες για καταστάσεις που ούτε να σχεδιάσει μπορεί, ούτε και να ελέγξει.

    Μου αρέσει!

  129. Ο/Η Physicist λέει:

    Η αιχμή του δόρατος για την υπεράσπιση του Ισλάμ στη γερμανική δημοσιογραφία είναι η Zeit, άφτερ. Δεν είμαι εγώ εκτός πραγματικότητας, εσύ έχεις μείνει στην εποχή του Σμιτ. Τώρα κάνουν άλλοι κουμαντο, και όλες π.χ. οι ανταποκρίσεις της Λίζας Κάσπαρι από τη Μαδρίτη διαβάζονται σαν ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου των Ποδέμος.

    Μου αρέσει!

  130. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ, παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη σκεψη σου σε αυτο το ζητημα. Ομολογώ οτι δεν το είχα σκεφτεί ετσι.
    Θα ήθελα ομως να καταλάβω πως συναγεις οτι οι ιδεολόγοι ευρωπαϊστές ειναι αλληλέγγυοι με τους κατα τα ανωτέρω παλαβό αριστερούς.

    Μου αρέσει!

  131. Ο/Η Physicist λέει:

    ΔΠ, τα όρια ανάμεσα στους ΣΔ και στη ριζοσπαστική Αριστερά είναι ασαφή. Οι Γερμανοί ΣΔ συνεργάζονται με τα ορφανά του Χόνεκερ σε διάφορες Πολιτείες και συζητούν πλέον σοβαρά και την τρικομματική ΣΔ/Πράσινοι/Ορφανά σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

    Μου αρέσει!

  132. Ο/Η Αλικη λέει:

    Δυστροπε, 19:42 Ετσι, οπως τα λες. Τα ιδια ακριβως πιστεύω κι εγω.

    Μου αρέσει!

  133. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «εγραψα ότι οι ιδεολόγοι ευρωπαϊστές στον πυρήνα της ΕΕ είναι αλληλέγγυοι με τους Σύριζα και Ποδέμος.»

    Μα είναι αντιφατικό αυτό που λές βρε Φυσικέ.
    Από την μία παραδέχεσαι ότι αυτοί οι δύο είναι αντιευρωπαϊστές και από την άλλη λές ότι τους υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το ότι για όποιους λόγους τους υποστηρίζουν ενδεχομένως, δεν σημαίνει πως βλέπουν σε αυτούς φιλοευρωπάιους.

    Μου αρέσει!

  134. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Physicist
    μερικά σωστά για τους χαρακτηρισμούς, μερικά όχι.
    Οι Σοσιαλδημοκράτες, η Linke, η Esquerra Republicana θεωρούν όντως τον εαυτό τους κόμματα της Αριστεράς και έτσι εκλαμβάνονται από το κοινό των χωρών τους.
    Το FDP και το κόμμα του Φερχόφστατ στο Βέλγιο αυτοορίζονται ως κεντρώα κόμματα, σαφώς όχι δεξιά.
    Oι Πράσινοι και ναί (σε πολλά προγραμματικά στοιχεία) και όχι σε πολλά ιδεολογικα. Γι αυτό και κάθονται στη μέση, ανάμεσα σε CDU και SPD στη Bundestag. Αριστερά κάθονται SPD και Linke (αχ αυτή η Γαλλική Επανάσταση!)
    Το SNP θεωρείται κεντροαριστερό κόμμα, με ορισμένα σοσιαλδημοκρατικά, αλλά δεν ανήκει στην Ομάδα των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων αλλά (μαζί με το ουαλλικό Plaid Cymru – Party of Wales,) στην ευρύτερη ομάδα των Πράσινων και Ρετζιοναλιστικών κομμάτων Greens–European Free Alliance, όχι όμως στο European Green Party.

    Μου αρέσει!

  135. Ο/Η Physicist λέει:

    Αλίκη, είναι λιγότερο παράδοξο ότι η ευρωπαίκή Αριστερά έχει συμμαχήσεο με το Ισλάμ; Είναι λιγότερο παράδοξο οτι οι Πράσινοι χαίρονται που οι κοινωνίες μας θα γίνουν περισσότερο θρησκευόμενες και ότι οι φεμινίστριες υοερασπίζονται την μαντήλα;

    Μου αρέσει!

  136. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Physicist
    εσύ βλέπεις τη διαφορά στην Zeit που είσαι νέος και «ιδεολόγος ευρωσκεπτικιστής»
    Ως πολύ παλαιότερος (διαβάζω Zeit απο το 1980) και ρεαλιστής (οι ρεαλιστές θεωρούν τις ιδεολογίες ψευδείς συνειδήσεις), δεν βλέπω καμμία ουσιαστική διαφορά στα βασικά της Zeit.
    Σε άλλα πράγματα, ευτυχώς ή δυστυχώς, βλέπω μεγάλες.

    Μου αρέσει!

  137. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «τα όρια ανάμεσα στους ΣΔ και στη ριζοσπαστική Αριστερά είναι ασαφή. Οι Γερμανοί ΣΔ συνεργάζονται με τα ορφανά του Χόνεκερ σε διάφορες Πολιτείες και συζητούν πλέον σοβαρά και την τρικομματική ΣΔ/Πράσινοι/Ορφανά σε ομοσπονδιακό επίπεδο.»

    Όχι δεν είναι ασαφή. Ίσως στην Γερμανία (που και πάλι είναι αμφισβητήσιμο) αλλά όχι αλλού. Οπότε η θέση σου ότι οι υπέρμαχοι της ευρωπάϊκής ολοκλήρωσης είναι υποστηρικτές του Συριζα, των Ποντέμος, και του Τσάβες είναι εσφαλμένη.

    Μου αρέσει!

  138. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Μήτσο
    δν με τρομάζεις,
    γιατι τους Πακιστανούς τους παίρνει στο νησί όλους ο φίλος σου ο Νάιτζελ και ο Μπορις. Και τώρα που δεν ισχύουν Κοινοτικά ανώτρατα όρια θα ξεσαλώσουν εντελώς, θα κλείσουν θέσεις και για τους αγέννητους, χα χα 🙂

    Μου αρέσει!

  139. Ο/Η Physicist λέει:

    ΔΠ, δεν πρόκειται για θέση μου αλλά για γεγονός. Πάταξον μεν …

    Δεν υπάρχει επίσης αντίφαση σε ό,τι έγραψα παραπάνω. Οι Σύριζα και Ποδέμος είναι αντιευρωπαϊστές για σένα και για μένα αλλά ουδέποτε, ποτέ και πουθενά δεν χαρακτηρίστηκαν έτσι από τις αριστερές ελίτ της πολιτικής ή της επικοινωνίας.

    Μου αρέσει!

  140. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Έλεος Πολύ ιδεολογική πια η συζήτηση. Περί αέρος κοπανιστού δηλαδή.
    Ώρα για μπύρα με σαλάμι αέρος.

    Μου αρέσει!

  141. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    » μην προσπαθείς παιδί μου να πείσεις τον ΔΠ και τον Αφτερ και κάτι άλλους μεγάλους δημοκράτες που αγαπούν τα δημοψηφίσματα μόνο όταν βγάζουν ό,τι εκείνοι θεωρούν σωστό.»

    Που είδες βρε βλάκα να υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία?
    Το αντίθετο ακριβώς λέω, ότι η βρετανική πλευρά πρέπει να ενεργοποιήσει το συντομότερο δυνατόν το άρθρο 50 για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με την θέληση του βρετανικού λαού όπως αυτή εκφράστηκε με το δημοψήφισμα.

    Μου αρέσει!

  142. Ο/Η Physicist λέει:

    ΔΠ, Αλίκη: όχι όλοι οι υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι αλληλέγγυοι με τον Σύριζα. Δεν έγραψα αυτό.

    Σόρρυ, με περιμένουν …

    Μου αρέσει!

  143. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «όχι όλοι οι υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι αλληλέγγυοι με τον Σύριζα. Δεν έγραψα αυτό.»

    Έγραψες όμως το παρακάτω, στο οποίο σαφώς αφήνεις να εννοηθεί ότι οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της ΕΕ είναι ταυτόχρονα και υποστηρικτές του Συριζα, των Ποντέμος και του Τσάβες.

    «στην Ευρώπη, η πλέον ιδεολογική, μαχητική, αποφασιστική και αιχμηρή φράξια των υπερασπιστών της ΕΕ είναι οι ίδιοι που νοιώθουν αλληλέγυοι με τον Σύριζα, τους Ποδέμος, ακόμα και με τον Τσάβες.»

    Ε, αυτό που έγραψες είναι λάθος.
    Εκτός και αν στα σοβαρά θεωρείς ότι η ριζοσπατική αριστερά ασκεί αποφασιστική επιρροή στους κύκλους που χαράζουν την πολιτική της ΕΕ, στους κύκλους αυτούς δηλαδή που έχουν και την αρμοδιότητα να χαράξουν (αν τέλος πάντων το κάνουν) την πολιτική για τυχόν περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ, την οποία πολιτική τόσο απεχθάνεσαι.

    Μου αρέσει!

  144. Ο/Η δεξιος λέει:

    @ Physicist

    Αυτό που βλέπεις είναι η προσπάθεια της ευρωπαικής αριστεράς να χρησιμοποιήσει την ΕΕ για να κτυπήσει τον παραδοσιακό ρομαντικό εθνικισμό που κυριαρχούσε παλιά στην Ευρώπη.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου ότι το οικοδόμημα της ΕΕ είναι κοντά στην ιδεολογία τους.
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι το καλύτερο παράδειγμα.Τις θεωρείς «εθνικό κράτος» και αν ναι με ποιά έννοια του όρου «έθνος»;Oι ίδιοι πάντως βεβαίως θεωρούν τους εαυτούς τους έθνος αλλά το έθνος αυτό δεν έχει καθόλου φυλετική βάση αφού αποτελείται από μετανάστες από όλη τη γη.Μαζί όμως με την έλλειψη ευρωπαικού τύπου εθνικισμού υπάρχει και έλλειψη σοσιαλισμού.
    Επομένως εάν φαντασθεί κανείς την Ευρωπαική Ένωση του μέλλοντος ως δεύτερες ΗΠΑ μπορεί να μην υπάρχει το παραδοσιακό εθνικό κράτος αλλά δε νομίζω ότι είναι κοντά στους στόχους της αριστεράς,εάν τουλάχιστον η λέξη αριστερά έχει την έννοια που έχουμε μάθει.
    Πέραν τούτου ακόμη και οι μη ρομαντικοί εθνικιστές της Β.Ευρώπης αναγκαστικά γίνονται οικονομικοί «εθνικιστές¨ όταν έρχονται αντιμέτωποι με το μεσογειακό φαινόμενο.Δεν ενδιαφέρει πόσοι Πράσινοι είναι αντίθετοι στον κλασικό εθνικισμό – που ειδικά στη Γερμανία έχει πολύ κακό όνομα – αλλά πόσοι είναι έτοιμοι να εγγυηθούν με το εισόδημά τους το χρέος της μεσογειακής Ευρώπης και να πληρώνουν τους Φωτόπουλους της Ευρώπης.Και εκεί θα βρεις πολύ λίγους και πολλούς κρυφούς οπαδούς του Σόιμπλε.
    Ασφαλώς και όλοι αυτοί δεν έχουν πρόβλημα με τον σημερινό Τσίπρα,δηλαδή τον μνημονιακό Τσίπρα.Πόσοι όμως θέλουν τα ευρωοομόλογα του Bαρουφάκη;Πολύ λιγότεροι.

    Μου αρέσει!

  145. Ο/Η Physicist λέει:

    Ναι, το έγραψα, και η έμφαση βρίσκεται στον χαρακτηρισμό ιδεολογικοί υποστηρικτές. Εκείνοι που βλέπουν την ΕΕ ως όχημα για την πραγμάτωση ουτοπιών σχετικά με την εξάλειψη της εθνικής ταυτότητας, όπως είχα ήδη αναφέρει. Δεν ήταν σαφές;

    Μου αρέσει!

  146. Ο/Η Physicist λέει:

    Και κάτι άλλο: δεν αναφέρθηκα κατανάγκη στην επιρροή, αν και είναι μεγαλύτερη απ’ όση φαίνεται. Αναφέρθηκα στον παραπλανητικό χαρακτήρα που έχει ο διαχωρισμός σε φιλοευρωπαίπυς και αντιευρωπαίπυς ιδωμένος από την ελληνική σκοπιά.

    Μου αρέσει!

  147. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    » η έμφαση βρίσκεται στον χαρακτηρισμό ιδεολογικοί υποστηρικτές. Εκείνοι που βλέπουν την ΕΕ ως όχημα για την πραγμάτωση ουτοπιών σχετικά με την εξάλειψη της εθνικής ταυτότητας, όπως είχα ήδη αναφέρει.»

    Έχει όμως καμιά τόσο μεγάλη σημασία τελικά όταν δεν είναι αυτοί που σχεδιάζουν την πολιτική της ΕΕ?

    Και επιπλέον ένθερμοι υποστηρικτές (δεν χρησιμοποιώ τον όρο «ιδεολογικοί» εφόσον είναι αδύνατον πρακτικά να τους διαφοροποιήσουμε από τους ένθερμους αλλά «μη-ιδεολογικούς» υποστηρικτές) της ΕΕ υπάρχουν και άλλοι, που βρίσκονται σε άλλους χώρους, και όπως είπα έχουν την πολιτική δύναμη να «σπρώξουν» τα πράγματα προς μία ορισμένη κατεύθυνση πολύ περισσότερο από ότι οι «ιδεολογικοί» υποστηρικτές που ανήκουν στν ριζοσπαστική αριστερά.

    Εν τέλει, αν κάποιον τον ενδιαφέρει η πορεία της ΕΕ και διαφωνεί π.χ. με την προοπτική περαιτέρω ομοσπονδιοποίησής της, τότε μάλλον θα πρέπει να στρέψει τα βέλη της κριτικής του όχι στους «ιδεολογικούς» υποστηρικτές της ΕΕ οι οποίοι ανήκουν στην ριζοσπαστική αριστερά και η οποία έχει πολύ μικρή επιρροή, στα όρια της ανυπαρξίας, στον σχεδιασμό της πολιτικής της ΕΕ, αλλά σε αυτούς τους κύκλους που όντως παίρνουν τις αποφάσεις και σχεδιάζουν τις πολιτικές.

    Μου αρέσει!

  148. Ο/Η Mitsos λέει:

    Την αρχή του τέλους της Ε.Ε. σηματοδοτεί το Brexit, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, βλέποντας σε αυτή την εξέλιξη τον κλονισμό της γερμανικής επικυριαρχία στην Ευρώπη.

    Συγχαίροντας τους Βρετανούς που άνοιξαν το δρόμο της εξόδου από την Ε.Ε., χαρακτηρίζει «βρώμικους» τους γερμανούς κυβερνώντες και αντίχριστους όσους υποδούλωσαν την Ευρώπη και την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του για το διαφαινόμενο «τέλος της γερμανικής Ευρώπης».

    Στην ανακοίνωσή του που ανέβασε στο προσωπικό του ιστολόγιο αναφέρει:

    «Η είδηση για την υπερψήφιση του Brexit από το λαό της Μεγάλης Βρετανίας έτυχε μιάς ποικίλης κριτικής.Άλλοι την είδαν με θλίψη και άλλοι ένοιωσαν μεγάλη χαρά! Εμείς ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία.Γι’ αυτό και θα επιχειρήσουμε να σας εκθέσουμε την άποψή μας. Βεβαίως το ζήτημα είναι πολιτικό. Κι εμείς δεν ασχολούμεθα με την πολιτική. Παρά ταύτα η εσωτερική όψη του προβλήματος δεν είναι πολιτικής φύσεως. Είναι εθνικής σημασίας και έχει σχέση με την ελευθερία μας και την εθνική μας ανεξαρτησία! Καθ’ όσον σήμερα η Χώρα μας -και γενικώτερα η Ευρώπη- τελεί υπό Γερμανικήν Κατοχήν! Μας υποδούλωσαν όχι διά των όπλων, όπως τότε το 1940, αλλά με τον ύπουλο οικονομικό πόλεμο! Με τα Δάνεια, τα Μνημόνια, την Τρόϊκα!

    Τι είναι η Τρόϊκα, θα ερωτήσετε. Η Τρόικα απαρτίζεται από τρία θεσμικά όργανα:
    – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν),
    – την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ),
    – και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

    Έτσι, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεταβληθή σε ένα Γερμανικό προτεκτοράτο!

    Στρατηγοί σ’ αυτό τον πόλεμο είναι τα γνωστά ονόματα: ο κ. Γερούν Νταϊσεμπλουμ, η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου.

    Ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεστράτισε από την αρχική μορφή και αποστολή της. Ενώ ξεκίνησε σαν μια ένωση Κρατών για μια καλύτερη ζωή, τελικά μεταμορφώθηκε σε μια μορφή επικυριαρχίας και καταδυναστεύσεως της Γερμανίας εις βάρος των άλλων Κρατών-Μελών. «….Από Ε.Ε. των Λαών, όπως την είχαν οραματισθή οι μεγάλοι ηγέτες της δεκαετίας του ’60, τη μετέτρεψαν σε Ε.Ε. των Τραπεζών, όπου μετράει μόνο το κέρδος και η υποταγή…… Και οι κύριοι φταίχτες γι αυτό είναι οι Γερμανοί, που για Τρίτη φορά αποδεικνύονται μοιραίοι για τον ΑΝΘΡΩΠΟ» ( Μάκης Κουρής, στο Θαρραλέα).
    «Η αρχή του τέλους της Ε.Ε.» , γράφει και η ΕΣΤΙΑ (25.06.2016, σελ. 5) κι εμείς προσθέτουμε: Δόξα τω Θεώ! Διότι…

    …θύμα αυτής της τυραννικής επικυριαρχίας είναι και η Χώρα μας. Το δίδυμο Μέρκελ-Σόϋμπλε, σε συνεργασία με τους προσκυνημένους και ψευδολόγους πολιτικούς μας, έφερε την Ελλάδα μας στο χείλος της καταστροφής! Δεν γνωρίζω, εάν το έχετε αντιληφθή, ότι σε κάθε Υπουργείο της Χώρας μας έχει εγκατασταθή ένας τουλάχιστον «μπράβος», δηλ. ένας Εκπρόσωπος της Τρόϊκας, ο οποίος αποφασίζει για κάθε αναφυόμενο πρόβλημα. Ο κάθε Υπουργός οφείλει να εκτελέση τις διαταγές του! Η Χώρα μας, λοιπόν, σήμερα στενάζει. Καθώς ευρίσκεται κάτω την Γερμανική Κατοχή!

    Εμείς έχουμε ζήσει την εμπειρία της πρώτης Γερμανικής Κατοχής. Άλλωστε τα Καλάβρυτα αποτελούν ένα διαχρονικό ιστορικό ντοκουμέντο περί του τι γινόταν τότε. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 τα Γερμανικά Στίφη δολοφόνησαν όλους τους άρρενες κατοίκους (ήσαν περισσότεροι από 1.000 τα θύματα), συγκέντρωσαν τα γυναικόπαιδα στο Δημοτικό Σχολείο, καταλήστεψαν τα σπίτια και τις Τράπεζες και, στο τέλος, έβαλαν φωτιά και κατέκαψαν την μαρτυρική πόλη μας. Τόσο άκαρδοι ήσαν τότε!

    Το ίδιο άκαρδοι όμως είναι και σήμερα! Στα πρόσωπα τόσο της κας Μέρκελ, όσο και του Σόϋμπλε είναι ζωγραφισμένη η σκληροκαρδία τους! Αυτοί είναι οι Κατακτητές της Ευρώπης! Συλλογισθήτε, ότι με την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ε.Ε. η Γερμανία χάνει «90 δισ. από εξαγωγές και 750.000 θέσεις εργασίας» (βλ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ, 26.06.2016, σελ. 13). «Δολοφόνησαν την Ε.Ε. Μέρκελ και Σόϋμπλε» (ενθ. ανωτ. σελ. 1). Με τα Μνημόνια, τα οποία, δυστυχώς, τόσο πρόθυμα υπογράφουν όλοι οι Κυβερνώντες της Χώρα μας, (πράσινοι, Κόκκινοι, γαλάζιοι), έχουν φέρει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού! Σκεφθήτε, ότι καθημερινώς κάποιοι ταλαίπωροι αδελφοί μας αυτοκτονούν, επειδή δεν αντέχουν άλλο την φτώχεια και την στέρηση!

    Δυστυχώς και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος προεκλογικά έλεγε, ότι θα ξεσχίση όλα τα Μνημόνια, τελικά και αυτός υπέγραψε ένα ακόμη Μνημόνιο!

    «Οι Άγγλοι πολίτες, κόντρα στα ακριβο-πληρωμένα γκάλοπ, προσγείωσαν στα βράχια της στυγνής πραγματικότητας τη Γερμανική Ευρώπη, που έχουν στήσει ο Σόϋμπλε και οι κολαούζοι του, με τη Μέρκελ να σιγοντάρει. Έδειξαν ότι τους αριθμούς τους φτιάχνουν οι άνθρωποι και όχι τα γραφεία στοιχημάτων και οι λεφτάδες, που εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι όλα εξαγοράζονται» (Το ΠΑΡΟΝ, σελ. 2) Ναι, Η κατάκτηση των Χωρών τώρα πλέον δεν γίνεται με τα όπλα! Το χρήμα είναι το Μέγα-όπλο των κατακτητών!

    Οι κατακτητές μας κατώρθωσαν το ακατόρθωτο! Μας έχουν χρεώσει μέχρι το έτος… 2099!!!

    Βεβαίως και στη διαφθορά δεν πάνε πίσω! Ας θυμηθούμε το σκάνδαλο με τη SIEMENS. Διέθεσαν πάρα πολλά εκατομμύρια για να εξαγοράσουν συνειδήσεις, ώστε να προωθήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα! Και μέχρι σήμερα το σκάνδαλο SIEMENS δεν έχει διερευνηθή. Παραμένει στο ντουλάπι της λήθης!

    Έπειτα ήλθε και το σκάνδαλο με την VOLKSWAGEN, που συνεκλόνισε την παγκόσμια Κοινή Γνώμη. Είναι, συνεπώς, όχι μόνον άκαρδοι, αλλά και βρώμικοι οι της Γερμανικής Επικυριαρχίας πολιτικοί παράγοντες!

    Σημαντική είναι η Δήλωση του κ. Βασ. Μαρκεζίνη, η οποία είδε το φως της δημοσιότητος μόλις προχθές 24.06.2016, έχει δε ως εξής:

    «Το αποτέλεσμα στη Βρετανία είναι ιστορικής σημασίας με σεισμικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη, είπε ο Βασίλειος Μαρκεζίνης, σε συνέντευξη του στον 9.84, προκαλώντας αίσθηση με το πώς ανέλυσε την ψήφο των Βρετανών, αλλά και το ρόλο των μεγάλων συμφερόντων στη υπόθεση αυτή».

    Ούστ, λοιπόν, στους άθεους και συγχρόνως αθεόφοβους κατακτητές μας! Όλοι αυτοί αποτελούν, δυστυχώς, όργανα του Αντίχριστου! Εργάζονται για να αποδιώξουν τον Θεό από τη ζωή των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο! Όλοι τους σε Ευρώπη καί Αμερική, όλοι τους, επαναλαμβάνω, εργάζονται για να εμπεδώσουν το Κράτος του Αντίχριστου, δηλ. του Διαβόλου, στη σύγχρονη Κοινωνία! Δεν μας πιστεύετε; Ίδού ένα αποδεικτικό:

    «Η Κυρία Χίλαρι Κλίντον, σε μια από τις προεκλογικές της καμπάνιες για Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ευθαρσώς και δημόσια ανάμεσα στα άλλα και το εξής: ”Οι βαθειά καθεστηκότες πολιτιστικοί κώδικες, τα θρησκευτικά πιστεύω και οι κατασκευασμένες προκαταλήψεις ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ“! Και η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» συμπληρώνει: «Η Χίλαρι Κλίντον ανακοινώνει την αλλαγή των Θρησκειών» (βλ. φ. της 10.06.2016, σελ. 23).

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ:
    Αμφιβάλλετε ακόμη; Ε, λοιπόν, μάθετε, ότι «το Ευρωδικαστήριο εξισώνει τον Σταυρό με την ισλαμικη μαντήλα»!!!!!! μας πληροφορεί η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της 2ας Ιουνίου (σελ. 3). «Μπορεί η χριστιανική παράδοση να υπήρξε….θρησκευτικής πίστης» γράφει η είδηση.

    Καί κάτι ακόμη. «Καθολικοί και Προτεστάντες έχουν ζητήσει και επιβάλει να μή γίνωνται συμβούλια Υπουργών της ΕΕ του Αγίου Πνεύματος και τη Δευτέρα του Πάσχα, όμως την αντίστοιχη Ορθόδοξη γιορτή- και αργία- ΔΕΝ ΤΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠ ΟΨΗ ΤΟΥΣ» Το θέμα έθεσε ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ανήμερα στην εορτή του Αγίου Πνεύματος στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο με το επιχείρημα της ισότητος των εθνικών κρατών. «Είμαι ένας άθεος ο οποίος όμως σέβεται και τιμά την ελληνική Ορθοδοξία» είπε στους Ομολόγους του ο κ. Κοτζιάς» κι εμείς το δημοσιεύουμε προς τιμήν του (Πηγή: parapolitika.gr, 23.06.2016).

    Ώστε, χωρίς φόβο καί πάθος, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ώς Ένωση αθέων, μάγων, εκβιαστών καί χρηματο-απατεώνων!

    Επιστεγάζοντες το παρόν σημείωμά μας, από τα βάθη της καρδιάς μας συγχαίρουμε τον ταλαιπωρημένο Λαό της Μεγάλης Βρετανίας, διότι με την ηρωϊκή απόφασή του άνοιξε την πόρτα, για να εξέλθη η Αγγλία από την τυραννεία της Γερμανικής Επικυριαρχίας! Άνοιξαν την πόρτα για να ελευθερωθή η Ευρώπη από την οικονομική καταδυνάστευση των Γερμανών εξουσιαστών! Των άκαρδων Γερμανών Κατακτητών μας, οι οποίοι μας ρουφάνε το αίμα! Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση των αθέων, των εκβιαστών και των χρηματολατρών αρχίζει να κλονίζεται! Ας πάνε, λοιπόν, στο γκρεμό της καταστροφής, ας αφανισθούν οι αφιλότιμοι, ώστε να ησυχάση η Χώρα μας, βεβαίως δε και η Ευρωπαϊκή Ήπειρος! Τό ξήλωμα άρχισε! Το ομολογούν πολλοί! Tο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ έγραψε: «Η αρχή του τέλους της Γερμανικής Ευρώπης» (σελ. Α16). H kontra news έγραψε: «’Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη Γερμανικη κυριαρχία. ΤΡΕΜΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.» (φ. της 28.06.2016, σελ. 1) Αλλά καί ο πρώην επί κεφαλής της Κεντρικής Τραπέζης των ΗΠΑ κ. Γκρήνσπαν είπε, ότι «Η Ελλάς θα φύγει από το ευρώ» (ΕΣΤΙΑ, 27.06.2016).

    Αίγιον, 29 Ιουνίου 2016
    + Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ».

    Μου αρέσει!

  149. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Και κάτι ακόμα Φυσικέ, προσωπικά διαφωνώ με την θέση σου ότι ευρωπαϊκή ριζοσπαστική αριστερά είναι «η πλέον ιδεολογική, μαχητική, αποφασιστική και αιχμηρή φράξια των υπερασπιστών της ΕΕ». Όπως ανέφερα σε ένα σχόλιο παραπάνω, και με την εξαίρεση της Γερμανίας, πουθενά αλλού η ριζοσπαστική αριστερά δεν βλέπει με συμπάθεια την ΕΕ αλλά αντίθετα έχει μία στάση απέναντί της που κυμαίνεται από την καχυποψία μέχρι την ανοιχτή εχθρότητα.

    Μου αρέσει!

  150. Ο/Η Mitsos λέει:

    Αιχμές κατά της ΕΕ άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο σχόλιο του για το Brexit. Άλλα μας έλεγε όμως όταν ήταν…

    πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/06/%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%86%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-brexit-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd.html#ixzz4CzlyBanl

    Μου αρέσει!

  151. Ο/Η Mitsos λέει:

    Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Μέρκελ στην Ελλάδα και της ΕΕ είναι οι κύριοι της αριστεράς και της προόδου. Πρωί πρωί μετά το Μπρέξιτ όποιον συναντούσα μου έλεγε ότι θα διαλυθεί η Βρετανία, θα την πληρώσουνε με το Μπρέξιτ.. Φαίνεται άλλωστε από τις δηλώσεις των στελεχών του συριζα.. Το φοβερό ήταν ότι μου έλεγαν όλοι τα ίδια. Μάλλον είχαν προλάβει να πάρουν τη γραμμή από την Αυγή πρωί πρωί..

    Ο δε Βαρουφάκης έβγαλε και μια ωραία φωτογραφία…

    Μου αρέσει!

  152. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μεγαλύτεροι ευρωλιγούρηδες από τους Συριζαίους δεν υπάρχουν στον πλανήτη. Αμφιβάλλω κατά πόσον ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που αυτοί προκάλεσαν ενώ τα είχε υπογράψει όλα ο Βαρουφάκης από το Φλεβάρη. Αμφιβάλλω αν ποτέ στην Ελλάδα κυβέρνησε μεγαλύτερος απτεώνας από τον Αλέξη. Να τους χαίρονται πάντως οι συνταξιούχοι που τους ψήφισαν το Σεπτέμβρη για να εφαρμόσουν το παράλληλο πρόγραμμα, ενώ ήξεραν ότι είχαν υπογράψει την εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, η οποία ξεκίνησε σήμερα.

    Διαλύουν τη χώρα συστηματικά σε όλα τα επίπεδα. Την απομόνωσαν από όλον τον πλανήτη και την έφεραν στο απόλυτο κενό. Οταν θα ξεκινήσει ο διαμελισμός της μπορεί να ξυπνήσουν κάποιοι από τους ΔΥ που ψηφίζουνε Τσίπρα.

    Μου αρέσει!

  153. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Αλλου τα κακαρισματα, κι αλλουν γενναν οι κοτες.

    «Φρένο» Merkel στο σχέδιο Renzi για διάσωση ιταλικών τραπεζών

    «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα από την αρχή κάθε χρόνο», φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους η Merkel μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα Τετάρτη. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση των τραπεζών «προσφέρουν επαρκές περιθώριο δράσης για τις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χώρες – μέλη της Ένωσης», πρόσθεσε.
    «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και θα το κάνουμε γνωρίζοντας ότι έτσι στηρίζουμε την χώρα σεβόμενοι του κανόνες της ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά ρου ο Renzi μετά τις δηλώσεις Merkel. «Δεν είμαστε εδώ για να παίρνουμε μαθήματα από τη δασκάλα», πρόσθεσε ο ίδιος.

    http://www.capital.gr/oikonomia/3137430/-freno-merkel-sto-sxedio-renzi-gia-diasosi-italikon-trapezon

    Μου αρέσει!

  154. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Σχο πλιζ απελευθερωσε το ανωτερο σχολιο για Ρεντζι Μερκελ.

    Μου αρέσει!

  155. Ο/Η Physicist λέει:

    ΔΠ, να ρωτήσω κάτι πρακτικό μήπως και βοηθήσει να ξεκολλήσουμε; Το PSOE θα το κατέτασσες στους φιλοευρωπαίους ΣΔ, υποθέτω. Εχεις αμφιβολία ότι θα έκανε συνασπισμό με τους Ποδέμος αν έβγαιναν τα νούμερα;

    Μου αρέσει!

  156. Ο/Η Physicist λέει:

    Ουδέποτε το PSOE αμφισβήτησε την ευρωπαϊκότητα των ποδέμος. Ουδέποτε χαρακτηρίστηκαν αντι-ΕΕ οι ποδέμος, ούτε στον γερμανόφωνο Τύπο, ούτε από φίλους Ισπανούς. Η αντίληψη αυτή έχει ελληνική μεροληψία, νομίζω, λόγω association με τις συριζοσυνιστώσες.

    Μου αρέσει!

  157. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Yes Minister/Γιατί η Μεγάλη Βρετανία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση

    Μου αρέσει!

  158. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Ο Σοιμπλε πηρε φορα κι οποιον παρει ο χαρος.

    ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    Σόιμπλε προς Πορτογαλία: Μεγάλο σφάλμα εάν δεν τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας

    | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/275279/soimple-pros-portogalia-megalo-sfalma-ean-den-tirisete-tis-desmeyseis-sas#ixzz4D00GO4b5

    Τελικα οι Γερμανοι ειναι σαν τον Ερντογαν,ανοιγουν παντου μετωπα.Το θεμα ειναι πως δεν εχουν ευκολες τις συγγνωμες.Ιδωμεν.

    Μου αρέσει!

  159. Ο/Η physicist λέει:

    Άφτερ, ΔΠ, κοιτάξτε σύμπτωση.

    Μόλις εμφανίστηκε ακόμα ένα άρθρο της Λίζας Κάσπαρι για τους Ποδέμος, το τρίτο μέσα σε λίγες μέρες. Η κοπέλα είναι ανταποκρίτρια της Zeit στη Μαδρίτη αλλά γράφει αποκλειστικά και μόνο για τους Ποδέμος, και πάντοτε κολακευτικά. Δεν θα μπορούσε να είχε επιδιώξει συζήτηση με κάποιον από το κόμμα που νίκησε; Όχι, διότι αφενός είναι οπαδός και όχι δημοσιογράφος και αφετέρου θεωρεί τον ρόλο της κυρίως ως διαφωτιστικό και όχι ενημερωτικό — η ισορροπία ανάμεσα στην πληροφορία και στην προπαγάνδα έχει χαθεί σε βάρος της πρώτης. Εδώ, πήρε συνέντευξη από τον Μονεδέρο, δίνοντάς του μαλακές πασίτσες για να βάλει γκολ σε άδειο τέρμα.

    Όταν το προπύργιο της pro-EU φράξιας από τ’ αριστερά, η Zeit, δίνει διαρκώς βήμα στους Ποδέμος και μάλιστα κολακευτικό (η οποιαδήποτε κριτική που ασκεί είναι για θέματα τακτικής και μόνον), πώς μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι αυτό το κόμμα είναι αντιευρωπαϊκό; Ακόμα και αν είναι, δεν γίνεται αντιληπτό ως τέτοιο, δεν προβάλλεται ως τέτοιο, δεν προσδιορίζεται ως τέτοιο. Είναι αντι-Σώυμπλε, αντι-νεοφιλ, σύμφωνοι, αλλά όχι αντιευρωπαϊκό.

    Αυτό είναι το point μου, που ίσως δεν κατάφερα να κάνω σαφές. Τα περί επιρροής είναι διαφορετικό ζήτημα, τουλάχιστον επί της αρχής.

    Μου αρέσει!

  160. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  161. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αυτό είναι το point μου, που ίσως δεν κατάφερα να κάνω σαφές.»

    Οκ, Φυσικέ. Σαφής η θέση σου σε σχέση με τους Ποντέμος.

    Μου αρέσει!

  162. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Φυσικέ.
    σε ποιόν απευθύνεσαι;
    Είπα ποτέ εγώ ότι το Podemos είναι αντιευρωπαικό κόμμα;
    Μα αφού δεν είναι. Καθόλου. Και καλά κάνει.
    Γι αυτό άλλωστε το προβάλλει και αυτό το κόμμα (μεταξύ άλλων) η Zeit. Επειδή (α) δεν έιναι αντιευρωπαικό και επειδή (β) μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και αυτό υο κόμμα χρήσιμο στην εύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την ΕΕ
    Η σημερινή πολιτική της Μέρκελ κτλ σαφώς δεν είναι βιώσιμη και το ξέρουν.
    Είμαι βέβαιος ότι ο Σμίτ θα είχε ακόμη και τώρα την ίδια άποψη. Και όσο ζούσε δεν έπαυε να ασκεί σφοδρή κριτική στη μακροοικονομική διαχείριση Μέρκελ και Σία.

    ΥΓ: το Podemos είναι αντιευρωπαικό κόμμα ισχυρίσεται (και σφάλλει) ο Δύστροπος – και άλλοι.
    Στον Δύστροπο κάνε την παρατήρηση που εσφαλμένα κάνεις σε εμένα.

    Μου αρέσει!

  163. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Το προβάλλει και αυτό το κόμμα (μεταξύ άλλων) η Zeit, ως πιθανώς χρήσιμο.
    Και καλά κάνει η εφημερίδα, γιατί είναι αναφανδόν υπέρ μιας βιώσιμης (δηλαδή καλύτερης) ΕΕ.
    Αυτό είναι το πλήρες σκεπτικό μου στο δια ταύτα.

    Μου αρέσει!

  164. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ο Σόιμπλε δεν είναι ευρωσκεπτικιστής. Σαφώς ευρωπαιστής.
    Έχει όμως εμμονές με τις «αγορές»
    Και παρόλο που η οικονομική του σκέψη δεν είναι τόσο απλοικά και ξέκω@α νεοφιλελεύθερη σαν του Κάμερον ή του Όσμπορν, καταλήγει να στηρίζει ακόμη και τώρα την αποτυχημένη απορρύθμιση της οικονομίας.
    Η πολιτική τύχη του είναι κοινή με της Μέρκελ, τελειώνει.

    Μου αρέσει!

  165. Πολυ κακο για το -σχεδον – τιποτα μακροπροθεσμα.

    Και υπενθυμιζω την υπενθυμιση 🙂 του Κεινς :

    “The long run is a misleading guide to current affairs. In the long run we are all dead.”
    ― John Maynard Keynes, A Tract on Monetary Reform

    https://www.goodreads.com/author/quotes/159357.John_Maynard_Keynes

    Μου αρέσει!

  166. Ο/Η physicist λέει:

    Άφτερ, σε σένα απευθύνθηκα επειδή είχαμε παραπάνω την κουβέντα της Λίζας Κάσπαρι και της Γηραιάς Κυρίας του Αμβούργου που έγινε ριζοσπαστική τώρα που έφυγε ο γερο-Χέλμουτ 😉

    Κοίτα, ο Μονεδέρο ήταν σύμβουλος του Τσάβες. (Später arbeitete er als Berater für die chavistische Regierung in Venezuela.) Ο Μονεδέρο είναι τσαβιστής και συγχρόνως bleeding-heart European. Αυτό σημειώνω από μεριά μου, επειδή σε πολλούς θα φανεί παράδοξο ή κατασκευασμένο, επειδή είναι ευρέως διαδεδομένη η πίστη στην εξίσωση Τσαβισμός = Τρίτος Κόσμος = λατινοαμερικάνικο φολκλόρ = παλαβοαριστεράντζες = καμία σχέση με την Ευρώπη. Να που δεν ισχύει.

    Μου αρέσει!

  167. Ο/Η physicist λέει:

    Είμαι βέβαιος ότι ο Σμίτ θα είχε ακόμη και τώρα την ίδια άποψη.

    Την άποψη του Σμιτ για τη ριζοσπαστική αριστερά που αβαντάρει η πρώην εφημερίδα του την ξέρεις, έτσι δεν είναι; Το αξέχαστο: «Η γενιά του 1968 ήταν η πρώτη που ξανάφερε τη βία και το αίμα στους δρόμους της Γερμανίας μερά τους Ναζήδες» θα το έχεις ακούσει.

    Μου αρέσει!

  168. Ο/Η δεξιος λέει:

    Τον Βαρουφάκη θα τον έλεγες ευρωπαιστή Φυσικέ,ναι ή όχι;
    Ασφαλώς ευρωπαικότατος είναι,έφτιαξε άλλωστε και πανευρωπαικό κόμμα ονόματι DIEM.
    Θα υιοθετούσε όμως τις απόψεις του η Zeit για αμοιβαίο ευρωπαικό χρέος;Πολύ δύσκολο το βλέπω.
    Οι Ποδέμος είναι θολοί όσον αφορά τη δομή της ευρωπαικής νομισματικής ένωσης.Θολούρα στο βασικό θέμα που χωρίζει τη Βόρειο Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία από τη Νότιο και αριστερές αοριστίες στα υπόλοιπα (peace brother) είναι ακίνδυνα πράγματα.
    Άφτερ οι όροι του PSOE στους Ποδέμος για να κάνουν κυβέρνηση ήσαν και είναι γνωστοί : όχι σε αυτονομιστικά κινήματα και δημοψηφίσματα περί αυτονομίας αλά Βρεταννία.
    Επειδή δε ψυλλιάστηκαν αρκετοί στην Ισπανία που το πάνε οι Ποδέμος.όποιος Ισπανός ήθελε να μείνει η χώρα του ενιαία ήξερε τι να ψηφίσει.

    Μου αρέσει!

  169. Ο/Η δεξιος λέει:

    Όσο για τον Σμιτ οι παλαιότεροι θυμούνται πολύ καλά ότι άπασα η ελληνική αριστερά και όχι μόνο τον έβριζε για ναζί επειδή ζήτησε την έκδοση του μέλους της ομάδος Μπάαντερ – Μάινχοφ Ρολφ Πόλε από την Ελλάδα ενώ σε αυτόν κυρίως αναφερόταν ο Ανδρέας όταν αρνήθηκε να μπει στη Σ.Διεθνή χαρακτηρίζοντάς την όργανο του ιμπεριαλισμού.

    Μου αρέσει!

  170. Ο/Η physicist λέει:

    Δεξιέ, αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι ο όρος «ευρωπαϊστής» είναι λάστιχο, επειδή χρησιμοποιείται από ανθρώπους που όλοι θέλουν, με κάποιο τρόπο, μιαν ενωμένη Ευρώπη αλλά έχουν διαμετρικά διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να είναι. Το παράδοξο που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι η σύμπηξη ενός ευρύτατου φιλοευρωπαϊκού μετώπου από όλες αυτές τις τάσεις μαζί, που εμφανίζεται συμπαγές στην υπεράσπιση της ιδέας και του ιδεώδους της ΕΕ απέναντι σε κάθε ευρωσκεπτικιστή. Παραδόξως επί του παραδόξου, όσο πιο πολύν κόσμο βάζει μέσα, τόσο λιγοστεύουν τα μέλη του.

    Η κατάσταση αυτή είναι α-πολιτική και ύποπτη. Η συμπαράταξη κομμάτων και θεσμών ολότελα διαφορετικών, από το διάδοχο κόμμα του SED της πρώην ΛΔΓ μέχρι την Καθολική Εκκλησία κι από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών μέχρι την κολεκτίβα αντιφασιστικού αγώνα «Ρούντι Ντούτσκε» σ’ έναν κοινό σκοπό, δεν καταπίνεται. Όλος αυτός ο ορυμαγδός αθροιζεται στο ένα και το ίδιο στρατόπεδο, διαστρεβλώνοντας πραγματικότητες και εμποδίζοντας τον διάλογο. Όταν οι die-hard pro-EU μιλάνε π.χ. για το 48% του Bremain και μέμφονται τους Μπρέξιτ για το ότι ήταν κακώς ενημερωμένοι, καθώς λένε, αναρωτιόνται πόσο απίστευτα ετερογενές είναι αυτό το 48% και πόσο διαφιρετικές έως ασυμβίβαστες ιδέες για την ΕΕ έχουν οι υπερασπιστές της στενότερης ενοποίησης;

    Ν’ απαντήσω στο ερώτημά σου για τον Β. Επί της ουσίας, δεν θεωρώ τον Β. τίποτε περισσότερο από έναν ανυπόληπτο τυχοδιώκτη, που δεν έχει άλλον σκοπό παρα τη δική του προβολή, και οι λεγόμενες θέσεις του δεν αξίζουν μια δεκάρα. Επί των φαινομένων, ναι, τον θεωρώ ευρωπαϊστή: όπως ανέφερα και παραπάνω, το λάστιχο είναι φαρδύ και χωράει μέσα πολλά και διάφορα.

    Μου αρέσει!

  171. Ο/Η Mitsos λέει:

    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκαλυπτική για την εκλογική νοθεία στον Αιμίλιο Λιάτσο (27/6/16)

    Μου αρέσει!

  172. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Fed Stress Tests Clear 31 of 33 Big U.S. Banks to Boost Returns to Investors
    U.S. banking units of Deutsche Bank, Santander fail, same as last year; Morgan Stanley’s approval is conditional and bank has to resubmit capital plan http://www.wsj.com/articles/fed-stress-tests-clear-31-of-33-big-u-s-banks-for-capital-returns-1467232237?mod=e2tw

    Μου αρέσει!

  173. Ο/Η physicist λέει:

    Η βρεταννική Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να θέσει σε λειτουργία το Άρθρο 50 χωρίς επιπλέον έγκριση από το Κοινοβούλιο.

    http://www.telegraph.co.uk/news/2016/08/26/theresa-may-will-trigger-brexit-negotiations-without-commons-vot/

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.