Στις κάλπες οι Ισπανοί μετά τη θύελλα του Brexit

Liberal  /  Στις κάλπες οι Ισπανοί μετά τη θύελλα του Brexit

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ισπανοί ακριβώς μετά τη θύελλα του Brexit στη Στις κάλπες οι Ισπανοί μετά τη θύελλα του BrexitΒρετανία για να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν τη δεξιά στην εξουσία ή θα αλλάξουν πορεία, όπως τους καλεί το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, το Podemos.

Τριάντα έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις νέες αυτές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ισπανία μόνον έξι μήνες έπειτα από αυτές της 20ης Δεκεμβρίου.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 09:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 20:00 τοπική ώρα (10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30.

Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι’αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.

Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.

Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.

Στη συνέχεια για έξι μήνες δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης. Κανένας δεν ήθελε τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο κατηγορείται σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, ενώ οι Σοσιαλιστές και το Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται ως εκ τούτου από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.

Μερικοί ψηφοφόροι μπορεί απογοητευμένοι από τις έριδες μεταξύ των κομμάτων να μην πάνε να ψηφίσουν σήμερα, ενώ ήδη για ορισμένους έχουν αρχίσει οι διακοπές.

Αν και πολλοί θα προτιμούσαν τις ακτές, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το Λαϊκό Κόμμα, καθώς, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, στην Ισπανία αυτοί που απέχουν από τις εκλογές πρόσκεινται ως επί το πλείστον στην αριστερά, σε μια στιγμή μάλιστα που ακόμη και η προεκλογική εκστρατεία είχε πάρει τη μορφή μιας αντιπαράθεσης κυρίως ανάμεσα στους συντηρητικούς και το Podemos, παραμερίζοντας ντε φάκτο τους Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Podemos (Μπορούμε) είναι πιθανό να περάσει από την τρίτη θέση που είχε στις προηγούμενες εκλογές στη δεύτερη, ακριβώς μετά το Λαϊκό Κόμμα, ξεπερνώντας τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι υποστηρικτές του Podemos υποστήριζαν χθες το βράδυ το «#Breyxit», αναφερόμενοι στο δεύτερο επώνυμο του Μαριάνο Ραχόι που είναι Μπρέι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή. Bookmark the permalink.

63 Responses to Στις κάλπες οι Ισπανοί μετά τη θύελλα του Brexit

 1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ισπανία – εκλογές/ Οργή, άδειες τσέπες και αβέβαιη αυτοδυναμία
  Οι σημερινές εκλογές στην Ισπανία διεξάγονται στη σκιά του Brexit, με τους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες οργισμένοι και με άδειες… τσέπες – Eπικρατέστερο σενάριο το κυβερνητικό αδιέξοδο

  http://www.protagon.gr/epikairotita/ispania-44341171803

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Physicist λέει:

  7% κάτω η συμμετοχή (51% αντί 58%) στις 6 μμ τοπική ώρα σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Physicist λέει:

  Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε οποιεσδήποτε εκλογές Κοινοβουλίου στην Ισπανία μέχρι στγμής. Κάτω 8% στη Βασκωνία.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Physicist λέει:

  Αξιοπερίεργη η χαμηλή συμμετοχή, δεδομένης της κρισιμότητας που έχει η σημερινή εκλογή.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Βαρέθηκαν να ψηφίζουν. Φυσική κούραση. Όπως εμείς τον Σεπτέμβριο 2015 ή Ιούνιο 2012 είχαμε σημαντική τπώση.
  Αυτοί έχουν επιπλέον και τις εκλογές των Ομόσπονδων χωρών, οπότε έχουν σπάσει τα νεύρα τους από τις πολλές ψηφοφοριες.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Physicist λέει:

  Να δούμε τι θα βγάλει, άφτερ.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Physicist λέει:

  28% PP
  25% Unidos Podemos
  22% PSOE
  12% Ciudadanos

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Πάνος λέει:

  Ισπανία, exit polls:
  Λαϊκό Κόμμα 28,5% –
  Unidos Podemos 25,6%
  Σοσιαλιστές 22%
  Τσιουδαδάνος 11,8%
  Μάλλον προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία Unidos Podemos και Σοσιαλιστών.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Πάνος λέει:

  ‘Όπου ο πρώτος χάνει, ο δεύτερος κερδίζει, ο τρίτος τράβα με κι ας κλαίω (στην κυβέρνηση) και ο τέταρτος… εξαρτάται.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Physicist λέει:

  Αν επαληθευτεί το σενάριο, τότε το σχέδιο Γιούνκερ εχει σοβαρό πρόβλημα, αφού οι θέσεις της Γερμανίας και της Ισπανίας γίνονται ασυμβίβαστες. Αλλά θα δούμε.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Έχει σημασία η κατανομή εδρών εντός του σύνθετου σχήματος Unidos Podemos (μεταξύ κυρίως Podemos-Izkierda-τοπικών Αυτονομιών) για το σχηματισμό κυβέρνησης.
  Πιθανον κάποιοι απο αυτούς να μη θελήσουν να συμμετέχουν σε κυβερνητικές ευθυνες, αλλά να στηρίξουν, να απέχουν ή να μη στηρίξουν. Κομβικό σημείο είναι τι θα συμφωνήσουν Podemos +PSOE ως κυβερνητικό πρόγραμμα για το δημοψήφισμα στην Καταλωνία.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Izkierda και PSOE δεν θέλουν δημοψήφισμα.
  Οι τοπικές Αυτονομίες θέλουν οπωσδήποτε και το προωθούν ενεργά ως βασικό σημείο της πολιτικής τους.
  Το κυρίως Podemos αποδέχεται δημοψήφισμα

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Πρόγνωση για έδρες
  PP 117-124
  UP 87-95
  PSOE 81-86
  CiU 26-32
  Για κυβερνητική πλειοψηφία χρειάζονται 176

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Physicist λέει:

  Νεοτερες εκτιμήσεις φέρνουν το Ουνίδος Ποδέμος στην τρίτη θέση.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Physicist λέει:

  Πολύ πιο κατω από τις προβλέψεις το Ποδέμος, 69 έδρες εκτίμηση με βάση τα καταμετρημένα, 95 έδρες οι Σοσιαλιστές. Στο 31% το Λαϊκό Κόμμα, 12% οι Πολίτες. Αλλά να περμένουμε καλύτερα.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η σχολιαστης λέει:
 17. Ο/Η Physicist λέει:

  H El País μιλάει για επάνοδο του δικομματισμού, αφού το Λαϊκό και οι Σοσιαλιστές ανεβαίνουν εις βάρος των Ποδέμος και των Πολιτών.

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Πάνος λέει:

  Στο 66.26% της καταμέτρησης: Λαϊκό Κόμμα 135 έδρες, Σοσιαλιστές 90, Podemos 71, Ciudadanos 29

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Πάνος λέει:

  zaphod b ‏
  Τα ηθικα δίδαγματα:
  * Μην εμπιστευεσαι δημοσκοπήσεις
  * Μην εμπιστεύεσαι exit polls
  * Μην κανεις δηλωση αν δεν μετρηθούν όλα τα κουκιά

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η δεξιος λέει:

  Αρέσει σε 1 άτομο

 21. Ο/Η Physicist λέει:

  Τον Δεκέμβριο, το άθροισμα τψν ψήφων των Ποδέμος και της Ενωμένης Αριστεράς ήταν μεγαλύτερο από τις ψήφους στους Σοσιαλιστές. Σήμερα, ήταν σημαντικά μικρότερο.

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Πάνος. 23:21 – zaphod b ‏+++
  Προς εμπέδωσιν: * Μην εμπιστευεσαι δημοσκοπήσεις * Μην εμπιστεύεσαι exit polls * Μην κανεις δηλωση αν δεν μετρηθούν όλα τα κουκιά.

  (Φυσικά (και) ελόγου μου την πάτησα, όπως και πολλοί άλλοι. Τα δικά μου shits – ο,τι μου αναλογεί τέλος πάντων, δεν θα τα πασάρω σε κανέναν «Μπόρις»).
  ΥΓ: Ακούω ότι χρεωκόπησαν πολλά στοιχηματζήδικα με έδρα τη Μαδριτη, τη Μπογκοτά, το Μπουένος Άιρες, το Μέξικο Σιτυ, το Καρακας, την Αβάνα και κυρίως την ..Φλόριντα.
  Ο ισπανοφωνος κόσμος προτιμά δικά του μαγαζιά.

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Πάνε για τρικομματική. Σοσιαλιστής πρωθυπουργός (όπως αρχικά φαινόταν), ο «στρατηγός» Ινίγκο Ερρεχόν μάλλον θα εκτοπίσει τον Ιγκλέσιας (ο πρώτος είχε διαφωνήσει στη ρήξη με τους Σοσιαλιστές και στο εσωτ. δημοψήφισμα), οι «Πολίτες» έπεσαν αλλά μένουν ρυθμιστες, Ο Παπαδημούλης βιάστηκε, τζάμπα κάνανε ξανά εκλογές, μην ακούτε ποτέ αριστεριστές και φανατικούς αντι-σοσιλδημοκράτες.
  Χάσανε και αυτοί έξι μήνες. Ποιός ήταν ο Βαρουφακης τους;

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Ομολογώ ότι στο Μετά την Κρίση «παίζαμε» από την αρχή Ινίγκο, με 2-3 άρθρα και συνεντεύξεις του. Έχει κοντό μαλλί, φορά συντηρητικά πουκάμισα κτλ
  Αν βλέπεις ανδρικές αλογοουρές και παπαδίστικους κώτσους, πολλά χίππικα και ακόμη πιο πολλά γιάπικα, αλάργα. Υπάρχει νερό κάτω από το χαλαρό πλακάκι, το πατάς, τινάζεται και σε βρέχει

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η Πάνος λέει:

  Τον άκουσα να μιλάει, μετά τα αποτελέσματα. Λίγος μου φάνηκε. Τέλος πάντων, όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια.

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Στο 99 % των έγκυρων:
  PP 137 έδρες (+14)
  PSOE 85 (-5)
  UP 71 (0)
  CiS 32 (-8)
  Άλλοι 25
  Πλειοψηφία 176
  Το PP δυνάμωσε αλλά δώρον άδωρον (τα έχει σπάσει εντελώς με τους CiS, αλλά και αριθμητικά δεν βγαίνει)
  Οι UP τζογάρησαν και έχασαν (ποτέ μην ακούτε θεωρητικούς της θεωρίας παιγνίων και στοιχηματζήδες)
  Τo PSOE επίσης τζογάρησε (με σκληρή στάση απέναντι στο Ποδέμος αλλά είχε αντοχές και κρατήθηκε καλά. Ο Σάντσεθ αποδείχτηκε από τεφλόν και είναι ο μόνος που έχει πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός
  Οι CiS συνθλίφτηκαν αρκετά (ο Ραχόι τους έκανε κανονικό πόλεμο – μάλλον τακτικό λάθος του), αλλά μένουν ρυθμιστές,
  Απο κεί και κάτω, το χάος με τους 26 λοιπούς
  Γενικό συμπέρασμα, πάλι: Τζάμπα κάνανε δεύτερες εκλογές. Θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε τρικομματικό σχημα Αριστεράς (PSOE- ΙΖ) + Ποδέμος + Κέντρου (CiS) από την αρχή.

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η Physicist λέει:

  Αφτερ, δεν υπάρχει λαϊκή εντολή για τρικομματική με βάση τα δύο αριστερά κόμματα. Η δυναμική σε σχέση με τον Δεκέμβριο είναι σε όφελος της Κεντροδεξιάς. Ενας συνασπισμός PP/PSOE θα ήταν πιο φυσιολογικός.

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Λέμε για τους δικούς μας δημοσκόπους αλλά και εξω ένα χάλι μαύρο είναι. Ακόμα και ζάρια να έριχνε κάποιος, καλύτερες προβλέψεις θα έκανε.

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Τώρα: Sánchez: “El PSOE se refuerza como partido hegemónico de la izquierda”
  Το PSOE ενισχύεται ως ηγεμονικό κόμμα της Αριστεράς
  http://elpais.com/
  Αυτοί δεν μιλάνε για «κεντροαριστερές» όπως συνηθίζουν εδώ. Αν και το PSOE έχει παρελθόν φορτωμένο με σκάνδαλα, δεν παει να κάνει συμμαχία με τον …»Σαμαρά». Βλέπει τον εαυτό του ως μέλος της ίδιας οικογένειας με την Izquierda και το Ποδέμος, αλλά και ως ο «μπαμπάς» της….
  Αυτό είναι το παλιό καλό «παλιομοδίτικο», το στυλ «κατά παράδοσιν Σοσιαλδημοκρατίας». Από τον ΄Ενγκελς και τον Μπέμπελ μέχρι τον Πάλμε και τον Ντελόρ.
  Ας τα βλέπουν και οι Έλληνες επίδοξοι σοσιαλδημοκράτες για να μαθαίνουν (λέμε τώρα…)

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η Physicist λέει:

  @ΔΠ, εύκολη αλλά ίσως όχι ψευδής εξήγηση είναι ότι το Μπρέξιτ τρόμαξε κόσμο που το γύρισε στη σίγουρη ψήφο στους παλιούς. Αλλωστε, ένα μερος των ψηφοφόρων των Ποδέμος δεν είναι αριστεροί διεθνιστές αλλά Ισπανοί πατριώτες.

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Physicist,
  οι του PSOE προεκλογικά το έχουν αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά και οι ψηφοφόροι το έχουν λάβει υπόψη
  Δες και τις δηλώσεις του Σάντσεθ στην El Pais.
  Πιο σαφές δεν γίνεται
  ΟΙ δε PP την πέσανε άγρια στους Θιουταδάνος για να τους ελαχιστοποιήσουν, προφανώς φοβούμενοι ότι τρικομματικό σχήμα Αριστεράς-Κέντρου (CiS) είναι το πιο πιθανό. Προσπάθησαν να μη βγεί το άθροισμα των 3 και παραλίγο θα το πετυχαίνανε. Έξυπνη, ομολογώ, η τακτική Ραχόι η πείρα του παλιού φαίνεται ! Τζογάρησε και ο Ραχόι, αλλά δεν είχε άλλες εναλλακτικές. Αναγκαστικά τζογάρησε. Και παραλίγο θα πετύχαινε!

  ΥΓ: Ο Γκάμπριελ προχθές στον Spiegel το σχήμα κυβερνήσεων Αριστεράς – Κέντρου το παρουσίασε ως ευρωπαική και όχι απλά γερμανική εναλλακτική λυση.

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η Physicist λέει:

  Θα δούμε τι θα γίνει, άφτερ. Πολιτικά και αριθμητικά, απόψε έχασαν τρεις και κέρδισε ένας, ο Ραχόι, και μάλιστα κέρδισε εντυπωσιακά. Τα υπόλοιπα ας τα βρουν οι Ισπανοί, δικιά τους χώρα είναι.

  Μου αρέσει!

 33. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Επίσης: Το Ποδέμος τον Δεκέμβριο δεν προβλήθηκε ως αριστερό κόμμα («ούτε αριστερό ούτε δεξιό»). Τώρα συμμάχησε με την Izquierda – και από την άλλη φάνηκε ότι ο πιθανός συνεταιρος θα είναι το PSOE.
  Εικάζω ότι το Ποδέμος είχε διαρροές προς μικρά τοπικά μή αριστερά κόμματα των αυτονομιών ή και ανεξαρτησιακά. Πιθανόν και προς Cis στις μεγάλες πόλεις.

  **** Το πιο βασικό: Η μικρή συμμετοχή στι εκλογές ευνόησε τα 2 παλιά κόμματα. Οι ψηφοφόροι των CiS και των Ποδέμος είναι πολύ πιο «χαλαροί».

  Μου αρέσει!

 34. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «εύκολη αλλά ίσως όχι ψευδής εξήγηση είναι ότι το Μπρέξιτ τρόμαξε κόσμο που το γύρισε στη σίγουρη ψήφο στους παλιούς.»

  Σαφώς Φυσικέ, είναι μία απολυτα πιθανή και εύλογη εξήγηση.

  Το ζήτημα με τους δημοσκόπους όμως παραμένει, τα έκαναν θάλασσα τόσο με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος οσο και με τις ισπανικές εκλογές. Οι αμερικάνικες εκλογές έμειναν, να γίνει και εκεί καμιά στραβή για να δέσει το γλυκό μία και καλή.
  Ειλικρινά, καλύτερα να ρίχνουν ζάρια.

  Μου αρέσει!

 35. Ο/Η physicist λέει:

  Ειλικρινά, καλύτερα να ρίχνουν ζάρια.

  Προτιμώ καφετζού — έχει πιο ωραία ατμόσφαιρα, εφφέ κλπ. 😉

  Μου αρέσει!

 36. Ο/Η physicist λέει:

  Επίσης: Το Ποδέμος τον Δεκέμβριο δεν προβλήθηκε ως αριστερό κόμμα …

  Όχι μωρέ, ως κόμμα κυνηγών, ψαράδων και καλλιεργητών μελιτζάνας προβλήθηκε.

  Μου αρέσει!

 37. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  🙂

  Μου αρέσει!

 38. Ο/Η aftercrisis λέει:

  physicist,
  αυτο δήλωναν οι ίδιοι. Εσύ μπορεί να μη το πίστευες. Ούτε εγώ εκτιμώ το «είσαι ό,τι δηλώσεις» (και μαλώνουμε με τον Δύστροπο για αυτό). Όμως η γνώμη μας δεν μετρά, αφού δεν ψηφίζουμε εκεί 😉

  Ποσοστά (σε παρένθεση του Δεκεμβρίου 2015):
  PP 33,03 % (28.71%)
  PSOE. 22,67 % (22.00%)
  UP 21,1 % (Pod + Izq 20.68 % + 3.67 %)
  CiS 13,05 % (C’s 13.94%)
  Το σύστημα κατανομής εδρών είναι d’ Hondt και ασφαλώς πολύ πιο αναλογικό απο το δικό μας αλλά πολύπλοκο λόγω των αυτονομιών. Σε εδρες προφανώς αδικούνται πολύ οι CiS και το PSOE. Τελικά το PSOE ενισχύθηκε λίγο, ενώ οι CiS σχεδόν δεν έχασαν σε ποσοστο, αλλά και οι 2 έχασαν σε έδρες, λόγω του πολύπλοκου συστήματος κατανομής και της «εγγύησης εκλογής βουλευτή » για μικρά τοπικά ή μειονοτικά κόμματα που δεν πιάνουν το εκλογικό μέτρο.
  Οι Pod + Izq χάσανε αρκετά σε άθροισμα ποσοστού αλλά έχουν αμετάβλητο άθροισμα εδρών. Τον Δεκέμβριο η Izq μόνη της είχε μόνον 2 έδρες (αναλογικά είχε αδικηθεί πολύ).

  Μου αρέσει!

 39. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Τέλος πάντων, οι Ισπανοί μας απασχόλησαν πολύ, πήραν πολλά πρωταθλήματα – αρκετά μ’ αυτούς.
  Απόψε είμαι θαυμαστής του Βελγίου. Η πρώτη τεσσάρα φέτος.

  Μου αρέσει!

 40. Ο/Η zepos λέει:

  Τα πάνω – κάτω..Ο Ραχόϊ με ανοικτό πουκάμισο και ο Ιγγλέσιας με γραβάτα..Μια μεγάλη..λαϊκή κατάκτηση…

  Μου αρέσει!

 41. Ο/Η zepos λέει:

  Υπερβολές… Πήραν περισσότερα από οτι έπρεπε..

  Μου αρέσει!

 42. Ο/Η zepos λέει:

  «Στις πρώτες δηλώσεις του, ο Ιγγλέσιας είπε ότι τα αποτελέσματα «μας κατέλαβαν εξ απήνης όλους εμάς που προσβλέπαμε σε κάτι διαφορετικό». Αρκέστηκε δε να πει ότι από αύριο, Δευτέρα θα ξεκινήσουν στο κόμμα του να αναλύουν τα αποτελέσματα.

  Ο Ιγκλέσιας, είδε να καταρρέει το όνειρο της ανόδου για το κόμμα του, καθώς τα exit polls μόλις έκλεισαν οι κάλπες έστελναν τους Podemos στην δεύτερη θέση. Ωστόσο, τα επίσημα αποτελέσματα, διέψευσαν τις προσδοκίες του καθώς με καταμετρημένο σχεδόν το 100% οι Podemos έρχονται στην τρίτη θέση, πίσω από τους Σοσιαλιστές με 71 έδρες.»

  Περίμενα μεγάλη πτώση, αλλά .

  Αρέσει σε 1 άτομο

 43. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Θα μας τα έπρηζε ο συριζα για την ελπίδα που ήρθε και τον κόσμο που αλλάζει. 🙂

  Τη γλιτώσαμε, γιατί και λόγω ζέστης δε λέει 🙂

  Μου αρέσει!

 44. Ο/Η zepos λέει:

  «Αυαταπατήθηκε» και ο Ιγγλέσιας…
  Δεν πιστεύω οτι απέμεινε ούτε ένας πολίτης που πιστεύει οτι ο Παπαδημούλης είναι σοβαρός και οχι ένα γελοίο πρόσωπο μετά τις βιαστικές του δηλώσεις..

  http://www.protothema.gr/politics/article/590282/tin-patise-o-papadimoulis-viastike-na-dosei-sugharitiria-stous-podemos-/

  Μου αρέσει!

 45. Ο/Η Aλικη λέει:

  Δεν τον έσωσε τον Ιγκλεσιας το γεγονος οτι αποκήρυξε τον Τσιπρα.

  Κρίμα! Έμεινε μόνος του ο Αλεξης να σηκώσει το λάβαρο της Επανάστασης στην Ευρωπη!

  Μου αρέσει!

 46. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Δίδαγμα δι’ εμπόρους ιδεολογιών:
  Μη κάνετε τον «Μπαλόπουλον μετά Χούνταν», μην εισάγετε στην Ευρώπη χαλασμένα κρέατα απο Λατινική Αμερική.
  Η αριστερή εθνικολαϊκούρα (Δ.Π. το βλέπεις, έμαθα δεν βάζω » «), σε ευρωπαικό έδαφος μετατρέπεται αυτομάτως στην αυθεντική versιon εθνικολαϊκούρας – σε κάτι πολύ ποοοοοολύ δεξιό (ευτυχώς το PP είναι κόμμα της μετα-Φρανκικής Ισπανίας). Υπάρχει κάτι μαγικό στην Παλαιά Ήπειρο, και κάνει μεταλλάξεις

  Μου αρέσει!

 47. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Δ.Π. το βλέπεις, έμαθα δεν βάζω » «»

  Έτσι ντε, τώρα γράφεις σωστά 😉

  Μου αρέσει!

 48. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Άλλο που «παράπεσε» στις ειδήσεις:
  Σε ποσοστό οι τέταρτοι Cis ελάχιστα μειώθηκαν, παρά τον πόλεμο που τους έκανε το PP.
  Τους «ρήμαξε» όμως εντελώς στις έδρες το εκλογικό συστημα.
  Σε κανονικό αναλογικο (π.χ. γερμανικό) θα παίρνανε 13×350/100 = 45 έδρες
  Με το πολυπλοκο ισπανικό που ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα και διασφαλίζει τα τοπικά και μειονοτικά ότι θα μπουν στη Βουλή, οι Cis κατέβηκαν στις 32
  Αντίστοιχα το PP σε αναλογικό θα έπαιρνε 33×350/100 = 115 έδρες και πήρε 137
  PSOE 23×350/100 = 80 έδρες, πήρε 85
  UP 21×350/100 = 73 έδρες, πήραν 71

  Μου αρέσει!

 49. Ο/Η physicist λέει:

  Ε, τι να κάνεις σε χώρες με μεγάλη τοπική πολυδιασπορά πρέπει να βάλεις δικλείδες ώστε να αντιπροσωπεύονται Καταλανοί, Βάσκοι, Ναβάρροι, Ανδαλουσιανοί και Εξτρεμαδούροι [*], σε βάρος των ενδιάμεσων, κι αυτό παραμορφώνει την αντιπροσώπευση.

  Η πλέον ξεκάθαρη διαδικασία για λήψη αποφάσεων είναι τα Δημοψηφίσματα αλλά η φράξια της αγνής και άδολης αποφάσισε μετά την 23η Ιουνίου ότι ο λαός είναι υπερβολικά βλαξ για να παίρνει τέτοιες αποφάσεις, επειδή δημαγωγοί τύπου Φάρατζ τον παρασύρουν. Ενώ ως γνωστόν στις νορμάλ εκλογές ουδέποτε δημαγωγός παράσυρε οποιονδήποτε πολίτη.

  🙂

  [*] Ετυμολογείται εκ της Εξτρεμαδούρας, δεν αναφέρεται σε εξτρεμιστές οπαδούς του Νίκολας Μαδούρο.

  Μου αρέσει!

 50. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Να προσθέσουμε τους «Κελτίβηρες» της Γαλικίας (στη γωνία επάνω αριστερά έφταναν από την αρχαιότητα εποχής Ηροδότου πλοία γεμάτα μετανάστες από την Ιρλανδία) και τους Αστούριους.
  * Η/ο διάδοχος του ισπανικού θρονου φέρει παραδοσιακά τον τίτλο «πριγκίπισσα των Αστουριών»
  Τώρα είναι η 10χρονη πριγκίπισσα Ελεωνόρα των Βουρβώνων, πρωτότοκη κόρη του Φίλιππου VI

  Μου αρέσει!

 51. Ο/Η δεξιος λέει:

  Άφτερ η διάκριση δεν είναι μεταξύ Νέας και Παλαιάς Ηπείρου.Η διάκριση είναι μεταξύ λαών που έχουν αντιιμπεριαλιστικά κόμπλεξ και αυτών που δεν έχουν.Η αριστερή εθνικολαικούρα πιάνει σε αυτούς που έχουν.Οι Ισπανοί ήσαν αυτοκρατορία,μπορεί να έμειναν κάπου πίσω αλλά δεν κατηγορούν ξένους για αυτό.Οι Λατινοαμερικάνοι και οι Έλληνες είναι άλλο καπέλο.
  Στην Ισπανία δεν μπορεί να υπάρξει Go back Merkel.

  Μου αρέσει!

 52. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Ο Πέδρο (Σάντσεθ) νίκησε τον Πάμπλο (Ιγκλέσιας) !
  Χριστός κι Απόστολος ! Ειρήνη ημίν, οι επικεφαλής των Αποστόλων !

  Μου αρέσει!

 53. Ο/Η aftercrisis λέει:

  δεξιος,
  πάει αυτό το Go back Merkel – Schnee von gestern λένε στο ωραίο Βερολίνο
  Τώρα είναι φιλαράκια (αλλά μην πάει ο νούς σε κάτι πιο πονηρό)
  Έχει μπεί σε εντατικό πρόγραμμα ταχέως απο-λατινοαμερικανισμού (όπως ο άλλος ο Μεγάλος παλιά το 1981, σε πρόγραμμα απο-μεσανατολισμού)

  Μου αρέσει!

 54. Ο/Η aftercrisis λέει:

  …Και αντί για την χώρα των κονκισταδόρες, του Δον Κιχώτη και του Σάντσο, η βαρειά εθνικολαïκούρα έπεσε στο νησί του Βασιλιά Αρθούρου και στην χώρα του δύστυχου …Λουδοβίκου Αλτουσέρ (όπως λένε μερικοί στον ΣΥΡΙΖΑ)
  Είπαμε παράξενα μαγικά συμβαίνουν στην Παλαιά Ήπειρο, είμαστε μάρτυρες παράδοξων ημερών.

  Μου αρέσει!

 55. Ο/Η Ενη λέει:

  «(όπως ο άλλος ο Μεγάλος παλιά το 1981, σε πρόγραμμα απο-μεσανατολισμού) » (aftercrisis)

  Θα σου προτεινα να διαβασεις στο χθεσινο ΒΗΜΑ, ενα αρθρο του ΑΠ, που δημοσιευθηκε το 1987, για να δεις ποσο «μεσοανατολιτης» ηταν.
  Ενα αρθρο εντελως επικαιρο απο εναν εξαιρετικό οικονομολογο με μεγαλη οξυδερκεια.
  Και περι αποψεων Κευνς, που και ποτε μπορουν να εφαρμοζονται επιτυχως.
  (το αρθρο ειναι στα πλαισια ενος αφιερωματος της εφημεριδας για τα 20 απο το θανατο του ΑΠ)

  Μου αρέσει!

 56. Ο/Η physicist λέει:

  Το προεκλογικό πρόγραμμα των Ποδέμος ήταν γραμμένο στη μορφή και στο ύφος ενός καταλόγου της ΙΚΕΑ. Βεβαίως, προεκλογικά, όταν οι σφυγμομετρήσεις έδειχναν να πηγαίνουν καλά για το κόμμα, αυτή η «καινοτομία» είχε παρουσιαστεί με σχόλια διθυραμβικά από τους κόλακες της Αριστεράς του τίποτε, ως απόδειξη ενός επαναστατικού πνεύματος.

  Οι Ισπανοί ψηφοφόροι αποδείχτηκαν πολύ πιο ώριμοι και είδαν το κενό πίσω από τη χάρτινη βιτρίνα των πολιτικών απατεώνων Ιγκλέσιας και Σία. Δεν θα πάψουμε, βέβαια, να βομβαρδιζόμαστε από τις αρλουμπολογίες της εποχής των λάικς και των χασταγκς αλλά το καλό είναι πως αυτή η σαχλαμάρα έχει χρόνο ημιζωής που κυμαίνεται από ώρες μέχρι λίγες βδομάδες.

  Μου αρέσει!

 57. Ο/Η zepos λέει:

  Ρωτάνε την Καφαντάρη – εξέχον μαϊντανός του θίασου στα κανάλια – να κάνει ένα σχόλιο για την ήττα του Ιγγλέισιας και αυτή αρχίζει μια κασέτα για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και οτι οι πολίτες στην ΕΕ θέλουν πιο αριστερή πολιτική… Απτόητοι..

  Την ίδια ώρα οι Σοσιαλιστές Ισπανοί, τους οποίου τους είχαν ξφλημένους οι επανανστάτες και τα ΜΜΕ, διατήρησαν την δύναμή τους σε ψήφους και τώρα αλλάζου στάση σχετικά με την συγκυβέρνηση με Ραχόϊ..
  «Μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας δήλωσε σήμερα ότι η Ισπανία πρέπει να έχει σύντομα μία κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, σε μία αλλαγή της μέχρι σήμερα στάσης των Σοσιαλιστών που απέκλειαν αυτή την επιλογή.»
  http://www.iefimerida.gr/news/274685/oi-ispanoi-sosialistes-allaxan-stasi-prepei-syntoma-na-ehoyme-mia-kyvernisi-rahoi

  Aν ισχύει αυτό, πάει και η «ελπίδα» των δημαγωγών να κυβερνήσουν αν και χαμένοι, μαζί και τα «επιχειρήματα» των στελεχών του συριζα σήμερα στα κανάλια, που ήλπιζαν σε μια συμμαχία..
  Οι σοσιαλιστές Ισπανοί βλέπουν το πλοίο του Ιγγλέσιας να έχει πάρει κλίση και δεν είναι διατεθιμένοι να ανέβουν γιατί θα πάνε όλοι μαζί στον πάτο..
  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στους δικούς μου στο ΚΙΝΗΜΑ.. Με χαρά βλέπω οτι οι συνεχείς γκρίνιες μας κάτι ανακίνησαν και στην πρόσφατη συνάντηση με την Φώφη βγήκε μια ανακοίνωση που μιλάει για αποστάσεις από την δεξιά αλλά και από την αριστερά…
  Το εύχομαι και το ελπίζω…
  Ο απατεώνας και οι συν αυτώ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ..

  Μου αρέσει!

 58. Ο/Η zepos λέει:

  ΔΕΝ ξεχνάμε.. ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ κι’όλας με capital control με καταστροφικά αποτελέσματα και χωρίς καμία προοπτική να επανακάμψουν οι καταθέσεις

  Μου αρέσει!

 59. Ο/Η zepos λέει:

  Κουτσούμπας για Τσίπρα: «Μου είπε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκε»
  Μαξίμου: Aυτά που είπε ο Κουτσούμπας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

  Ποιός λέει συνεχώς ψέμματα είναι γνωστό σε όλους…

  Μου αρέσει!

 60. Ο/Η Ενη λέει:

  @ aftercrisis

  Σου δινω εδω το λινκ με το αρθρο του Ανδρεα Παπανδρεου.

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=810496

  Μου αρέσει!

 61. Ο/Η aftercrisis λέει:

  zepos,
  δεν εννοεί αυτό (ανεξαρτήτως του πως το κρίνει κανείς, καλό ή κακό)
  Του πασάρει τον μουντζούρη. Παλιός είσαι, ξέρεις

  Μου αρέσει!

 62. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Σοσιαλιστές κα Ciudadanos δεν στηρίζουν Ραχόι για την πρωθυπουργία

  http://www.kathimerini.gr/865231/article/epikairothta/kosmos/sosialistes-ka-ciudadanos-den-sthrizoyn-raxoi-gia-thn-prw8ypoyrgia

  Οι ισπανοί Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στις χθεσινές εκλογές μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο.

  «Δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε θα απόσχουμε», δήλωσε ο Ερνάντο.

  Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του PP απέχοντας στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Ραχόι.

  Σε χωριστή δήλωσή του, ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos, ο Άλμπερτ Ριβέρα, ανέφερε επίσης σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ραχόι.

  Μου αρέσει!

 63. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

  Λοιπον λετε προβλεψεις για σημερα.

  Ιταλια ή Ισπανια;
  Αγγλια ή Ισλανδια;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s