Le Monde:Brexit ψήφισαν όσοι θεωρούν ότι είναι θύματα της παγκοσμιοποίησης

ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ
iefimerida  /  Le Monde:Brexit ψήφισαν όσοι θεωρούν ότι είναι θύματα της παγκοσμιοποίησης

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για το brexit κάνει η γαλλική Le Monde, προσπαθώντας να διερευνήσει τι είναι αυτό που ώθησε τους Βρετανούς στην έξοδο.

Το άρθρο είναι το εντιτόριαλ της Le Monde:

«Μια καλή απόφαση» δήλωσε ο αμερικανός Ντόναλντ Τραμπ όταν ανακοινώθηκε η απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την ευρωπαϊκή ένωση.
Και σε άλλες χώρες, παντού, και στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, από την άκρα δεξιά ώς την άκρα αριστερά, όλα τα κόμματα διαμαρτυρίας ικανοποιήθηκαν με το brexit.
Αυτή η ομοιομορφία εξηγείται. Εχει κάποιο νόημα. Στηρίζεται σε μια κοινή ενοχή του δυτικού κόσμου -του παλιού πλούσιου Βορρά- απέναντι στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.

Ο Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τάσσεται υπέρ του άκρατου προστατευτισμού. Το ίδιο και ο Μπένι Σάντερς, παρότι ήταν υποψήφιος για τους δημοκρατικούς. Ο μεγιστάνας της Νέας Υόρκης Τραμπ θέλει να φορολογήσει τις κινέζικες εισαγωγές και να προστατεύσει από τον ανταγωνισμό ολόκληρους τομείς της αμερικανικής βιομηχανίας. Αντίθετα με τον Σάντερς, ο Τραμπ τα βάζει και με την άλλη όψη της παγκοσμιοποίησης, την μετανάστευση. Θέλει να κλείσει τα σύνορα της χώρας, να απαγορεύσει την είσοδο σε μουσουλμάνους στις ΗΠΑ και να εκδιώξει 1 εκατ παράνομους εργάτες που ήρθαν από τις χώρες νότια της Αμερικής.

Για πολλούς ευρωπαίους, η πιο άμεση ενσάρκωση της παγκοσμιοποίησης είναι η ευρωπαϊκή ένωση. Η Ευρώπη των Βρυξελλών, όπως την θέλησαν οι 28 δημοκρατίες που την αποτελούν, έχει ένα πολύ συγκεκριμένο προφίλ: είναι ελευθέρας διόδου, εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία χρημάτων, ανθρώπων και υπηρεσιών μεταξύ των μελών της και εγγυάται στους πολίτες των 28 χωρών-μελών την ελεύθερη εγκατάσταση στις χώρες επιλογής τους στο εσωτερικό της Ενωσης.

Ωστόσο, η μετανάστευση, ο έλεγχος των συνόρων, η καταγγελία εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαίων εργαζομένων που βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία βρέθηκαν στην καρδιά των επιχειρημάτων όσων πίστεψαν στο Brexit. Ηταν μάλιστα το βασικό τους επιχείρημα, χάρη στο οποίο κέρδισαν. Η ψήφος των Βρετανών ήταν ουσιαστικά μια αγγλική ψήφος και προέρχεται από την φτωχή Αγγλία, αυτή που υποφέρει με την παγκοσμιοποίηση. Αρκετοί ανάμεσά τους το ομολογούν: η ψήφος brexit είναι περισσότερο αντι-μετανάστες και λιγότερο ευρωφοβική.

Βέβαια, εκτός από το θέμα της μετανάστευσης η ψήφος του brexit προήλθε από τους φτωχότερους Αγγλους, αυτούς που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται και δεν απολαμβάνουν καλές υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Αυτοί οι πολίτες πιστεύουν ότι οι μετανάστες και οι οικογένειές τους ευθύνονται γι’αυτό. Η ήττα, από αυτή την άποψη, δεν είναι μόνο του Ντέιβιντ Κάμερον. Είναι κυρίως του υπουργού Οικονομίας Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος στο όνομα ενός φονταμενταλισμού για τον προϋπολογισμό, έκανε παράλογες περικοπές στο κράτος πρόνοιας.

Κάτι τέτοιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ: είναι αμερικανοί, λευκοί, άνω των 50 ετών, εκτός κοινωνικής τάξης, στο περιθώριο, φτωχοποιημένοι από την παγκοσμιοποίηση. Είναι επίσης άνθρωποι που αναγνωρίζουν στον εαυτό τους αυτά τα χαρακτηριστικά. Λίγο ως πολύ, το πορτρέτο του ψηφοφόρου που διαμαρτύρεται στην Ευρώπη είναι το ίδιο -ένα θύμα της τεράστιας αλλαγής που γίνεται στον κόσμο και ο οποίος συχνά, σε ένα κύμα νοσταλγίας, πιστεύει ότι οι μετανάστες ευθύνονται κυρίως για τα προβλήματά του. Αυτό το αίσθημα, το οποίο είναι και πολιτισμικό και εγγίζει εξίσου τις μεσαίες τάξεις, θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των πολιτικών. Εκτός κι αν θέλουν να νικηθούν από τα κινήματα διαμαρτυρίας τα οποία το μόνο που έχουν να πουλήσουν είναι ψευτο-φάρμακα ή και άλλα, ακόμη χειρότερα».

Πηγή φωτογραφίας: financialobserver.eu

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή. Bookmark the permalink.

157 Responses to Le Monde:Brexit ψήφισαν όσοι θεωρούν ότι είναι θύματα της παγκοσμιοποίησης

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    Οι έξι «ιδρυτικές χώρες της ΕΕ», δηλαδή ένα φόρουμ εντελώς άτυπο και χωρίς καμιά νομιμοποίηση, ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να βιαστεί να τους αδειάσει τη γωνιά. Προς τούτοις «απαιτούν» τον άμεσο διορισμό νέου πρωθυπουργού στη χώρα που φεύγει, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το σχεδιασμό που εξάγγειλε χθες ο Κάμερον, για διαδοχή του τον ερχόμενο Οκτώβρη. Έχω την εντύπωση ότι με αυτή την επίδειξη αγένειας και τσαμπουκά εκτοξεύουν ακόμα ψηλότερα τα ποσοστά του Brexit. Αυτή η τζάμπα μαγκιά (οι συνθήκες έτσι κι αλλιώς προβλέπουν δύο χρόνια για τη διαδικασία αποχώρησης και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποδεικνύει στο ΗΒ πως θα χειριστεί εσωτερικά τη νέα κατάσταση) δε νομίζω ότι είναι απλώς θέμα έλλειψης ήθους, αλλά ισχυρή ένδειξη πολιτικού πανικού. Το πρώτο το είχαμε διαπιστώσει από πρώτο χέρι πέρυσι, το δεύτερο είναι πρωτοφανές φαινόμενο. Με τέτοιες ηγεσίες το ερώτημα είναι πως η ΕΕ θα καταφέρει να μην διαλυθεί κακήν κακώς στο εγγύς μέλλον.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Ο/Η Πάνος λέει:

    http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/gkrinspan-meta-to-brexit-thema-xronou-to-grexit

    Με τα Βρετανικά ξεχάσαμε λίγο τα δικά μας… Ο σεβάσμιος αυτός κύριος μας τα υπενθυμίζει.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οι συνθήκες προβλέπουν μέχρι 2 χρόνια που μετράει απο τη στιγμή που γίνεται η αίτηση. Καλός Σεπτέμβρης σημαίνει 2 χρόνια και 3 μήνες. Μόνο και μόνο για να λύσουν τα εσωκομματικά τους προβλήματα οι Τοριδες; 🙂

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Πάνος λέει:

    Δεν υπάρχουν «Τόρυδες», υπάρχει μια χώρα και η νόμιμη κυβέρνησή της. Κανείς δεν είπε ότι δεν θα είναι όλα έτοιμα νωρίτερα. Αλλά αυτό, να θέλουν Οι «ιδρυτικοί» να ξεφορτωθούν τη Βρετανία ως το τέλος του μηνός (και να το λένε με τόσο χυδαίο τρόπο) είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Φαντάσου συμπεριφορά αν ήταν κάποια Σλοβενία, κάποια Πορτογαλία ή κάποια Ελλάδα!

    (Για την Ελλάδα δε χρειάζεται φαντασία, έχουμε πάρει γεύση…)

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Aλικη λέει:

    Κανενα πανικό δεν έδειξαν οι ευρωπαιοι περυσι. Αυτο που ζήσαμε απο πρωτο χέρι ηταν ο πανικός του Τσιπρα και των ψεκασμενων.

    Ας μην συγκρίνουμε τα εντελως ανόμοια.

    ΥΓ: Εδώ ταιριάζει η λαϊκή παροιμία «βάζει κι η κοσκινου τον άντρα της με τους πραματευταδες».

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Ενη λέει:

    http://www.cnn.gr/money/story/36959/gkrinspan-h-ellada-den-tha-mporesei-na-parameinei-sto-eyro

    Ναι, ειναι ο τεως προεδρος της FED, που ειπε το 2007, οτι διαφαινονταν η οικονομικη κριση, αλλα «δεν ηθελε να χαλασει το παρτι».
    Εχουν κι΄αυτα χιλιοειπωθει………

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεν ισχύει λέμε αυτό! 🙂 Ζητάνε να αρχίσει να μετράει η προθεσμία, κάτι απόλυτα θεμιτό.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Η light δεξιά (Κάμερον) και η ακροδεξιά (Τζόνσον) των Τόρυς, ως προς τα βασικά της διεθνούς-ευρωπαικής στρατηγικής τους δεν είναι κάτι ουσιαστικά διαφορετικό απο τον Φάρατζ, την Λεπεν, τον Αυστριακό παρολίγον πρόεδρο ή τους Εναλλακτικούς. Απλώς η light δεξιά (Κάμερον) χρησιμοποιεί πιο διπλωματικη γλώσσα.
    Μόνον στο μεταναστευτικό διαφέρουν ουσιαστικά. Οι ηπειρωτικοί δεξιολαικιστές δεν θέλουν καθόλου Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες. ΟΙ Τόρυς (ως όλον) και το UKΙP ευχαρίστως δέχονται Ινδούς, Πακιστανούς, πολίτες απο πρώην Βρετανικές αποικίες της Αφρικής κτλ ως πολίτες χωρών της Κοινοπολιτείας, πρώην υπηκόους της ένδοξης αυτοκρατορίας και πολιτισμικά ανήκοντες στον παγκόσμιο Αγγλόφωνο κόσμο.

    Μεταφέρω απο το άλλο post:
    Ειναι χαρακτηριστικό ότι και ο Μπόρις δεν θέλει να αρχίσουν γρήγορα διαπραγματεύσεις εξόδου.
    Το ευρύτερο σχέδιο των Βρετανών ακροδεξιών λαικιστών δεν είναι απλά να «ανεξαρτοποιηθεί» η χώρα τους, αλλά κυρίως να παρατείνουν την αναταραχή, να κρατήσουν ως όμηρο την ΕΕ για καιρό και έτσι να μεγαλώσουν οι διαλυτικές τάσεις εντός της Ένωσης
    Είναι το ίδιο κοινό σχέδιο, όπως των άλλων εθνικολαικιστών στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
    Εύλογο που οι ΥΠΕΞ των ιδρυτικών χωρών (και πολύ έντονα ο Σουλτς) επιμένουν σε γρήγορες διαδικασίες, θέλοντας να μη αφήσουν τέτοια περιθώρια διαλυτικής δράσης στους «ξέρετε ποιούς». Έχουν ένα ισχυρό όπλο πίεσης: Την γρήγορη κίνηση απομάκρυνσης των Σκωτσέζων που είναι ήδη σε εξέλιξη.
    Η Μέρκελ όπως πάντα είναι διστακτική και αναβλητική. Το μόνιμο στύλ, «βλέποντας και κάνοντας». «Αυτή καταβάθος ελπίζει σε δεύτερο δημοψήφισμα», ακούγεται απο δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
    Όμως θα την στριμώξει και θα την εξαναγκάσει να κινηθεί η παρατεταμένη αναστάτωση στις «αγορές», αν η εκκρεμότητα παραταθεί. ΟΙ Αμερικανοί το σκέφτονται και πιέζουν με τα δικά τους μέσα: διαμήνυσαν ότη η Βρετανία είναι τώρα «τελευταία στην ουρά» για τις εμπορικές συμφωνίες.
    Η εκκρεμότητα είναι δηλητήριο για την ΕΕ αλλά ταυτόχρονα και για τις «αγορές». Αυτό φέρνει σε σύγκρουση τους αναβλητικούς (και τη στρατηγική της διεθνούς ακροδεξιάς) με τις δυνάμεις «της αγοράς».

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η δεξιος λέει:

    Άλλα λέει η Μέρκελ.
    http://news.in.gr/world/article/?aid=1500086439#ref=newsroombox
    Μάλλον καλόμαθε από πέρυσι και ψάχνει ένα Τσίπρα να κάνει το ΟΧΙ ΝΑΙ.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Καμμιά σχέση με Ελλάδα περίσυ, γι αυτό και η πραγματικότητα κατέληξε σε Brexit + Gremain.
    Κανένα σημαντικό ελληνικό κόμμα δεν επιδίωξε Grexit,ακόμη και το ΚΚΕ στο τέλος, άν και αργά, το ξεκαθάρισε. Μόνον η ΧΑ.
    Αντίθετα, το Brexit ήταν ρητά διακηρυγμενος στόχος της πλειοψηφίας των Συντηρητικών (όπως αποδείχτηκε – και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσων πήραν θέση, πολύ περισσότερο των ψηφοφόρων – πολύ πάνω από 60 %), φθσικά και του UKIP (σε ψήφους είναι σημαντικό κόμμα).
    Η σύνδεση των 2 δημοψηφισμάτων γίνεται μόνον στο μυαλό ορισμένων Ελλήνων ευρωσκεπτικιστών (δεξιών και «αριστερών»). Δυστυχώς και μερικών άλλων, επειδή στη σκέψη τους πρυτανεύει το τοπικό-εθνικό (η αντιπαλότητα προς τον ΣΥΡΙΖΑ) και όχι το ευρωπαικό.
    Αλλά έτσι, και οι μεν και οι δε, «δεξιοί» ή «αριστεροί», καταλήγουν να σκέφτονται απλά ως Έλληνες εθνικοαπομονωτιστές και υπερασπιστές του εθνικού κράτους σε ζήτημα που αυτό δεν χρειάζεται υπεράσπιση (κάτι σαν «Ελληνες Τόρυς» δηλαδή) και καθόλου ως ευρωπαιστές.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η aftercrisis λέει:

    δεξιος
    το ανέφερα ήδη. Η Μέρκελ ελπίζει σε δεύτερο δημοψήφισμα.
    Αυταπάτες, Μια φορά αναστηθηκε ο Λάζαρος.
    Θέλει στην ΕΕ την μεγάλη «χώρα των αγορών» – τώρα λαμβάνει αντ’ αυτής την «μεγάλη Ιταλία»

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αυτο που φαίνεται -αδρά – είναι διάσταση απόψεων ως προς τις διαδικασίες της Μέρκελ αφενός με τον Στάινμάγιερ, αλλά επίσης με τους Γάλλους, Ιταλούς, τα λοιπά ιδρυτικά μέλη, την Κομισιον και τον Σουλτς αφετέρου.
    Ακομη και οι φιλοβρετανοί συνήθως Ολλανδοί ζητούν τώρα ταχύτητα. Ο λόγος αυτής της σύμπνοιας είναι αυτός που ανέφερα. Ο φοβος των μακρόσυρτων ζημιών στις «αγορές».
    Πιέζουν και οι Αμερικανοί για τον ίδιο λόγο, όπως έγραψα ήδη

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Η σύνδεση των 2 δημοψηφισμάτων γίνεται μόνον στο μυαλό ορισμένων Ελλήνων ευρωσκεπτικιστών (δεξιών και «αριστερών»).

    Αχ, αυτά τα ρημάδια τα εισαγωγικά, όταν κανείς αναφέρεται σε οσους ανήκουν στην ίδια ιδεολογική οικογένεια με αυτόν αλλά διαφωνεί μαζί τους…

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάνο,
    με την Ελλάδα πέρισυ είχαμε μπλόφα (με κλασική θεωρία των παιγνίων) Βαρουφάκη και αντι-μπλόφα Σόιμπλε (εξ ίσου κλασική εφαρμογή: «τα βλέπω, να και τα δικά μου, πάρτα αλλά φύγε απο το τραπέζι»)
    Εδώ δεν υπήρξε καμμία μπλόφα μεταξύ των αντιπάλων (Κάμερον και ΕΕ), παρά μόνον ενδοβρετανική (Κάμερον προς την άλλη φράξια των Συντηρητικών και αντιμπλόφα του Μπόρις – ο Νάιτζελ μόνος του δεν θα νικούσε). ΕΕ και Κάμερον δείξανε τα χαρτιά τους ο ένας στον άλλο απο την αρχή. Τον Κάμερον τον «έβγαλε από το τραπέζι» το κόμμα του.
    Είναι εσωτερικό τους θέμα άν τινάχτηκε η μπάνκα, ούτε καν εθνικό του ΗΒ, μόνον κομματικό των Συντηρητικών. Δεν έχεις δικαίωμα να κρατάς με το έτσι θέλω σττο τραπέζι αυτού του τζόγου άλλες 27 χώρες άν δεν θέλουν να παίξουν.
    Εκδηλώθηκαν ωστόσο επισημα ως πρώτοι διαθέσιμοι παίκτες οι ακροδεξιοί της Σλοβακίας.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Δύστροπε,
    κανείς δεν ανήκει με το ζόρι σε μιαν οικογένεια με την οποία δεν τον συνδέει τίποτε απολύτως παρά μόνον τυπική συνωνυμία

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ένα άρθρο που δείχνει ότι μέρος τουλάχιστον της γερμανικής ηγεσίας έχει ένα σχέδιο για την διαχείριση της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ. Φαίνεται πάντως πως ακόμα και μέσα στην γερμανική κυβέρνηση υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς το πως πρέπει να γίνει η διαχείριση της βρετανικής εξόδου. Προσωπικά βρίκω λογικό το γερμανικό σχέδιο. Το αν όμως θα εφαρμοστεί, και πως, είναι μία άλλη ιστορία.

    http://www.kathimerini.gr/864981/article/epikairothta/kosmos/germanika-mme-to-mystiko-sxedio-soimple-gia-to-brexit

    H γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μετά το Brexit μια «συμφωνία συνδέσεως» με τη Μ. Βρετανία ώστε να αποτρέψει τους μιμητές, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.

    Ηδη τις περασμένες μέρες οι σύμβουλοι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν συντάξει ένα σχέδιο για την περίπτωση εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. με τον τίτλο «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit». Το κείμενο αυτό το οποίο περιήλθε στα χέρια της οικονομικής εφημερίδας Ηandelsblatt και της Welt σκιαγραφεί το πως θα δράσει η γερμανική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Μ. Βρετανίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο ανάγκης, το οποίο ανασύρθηκε τώρα από το συρτάρι.

    Κατόπιν συμφωνίας με την Ε.Ε. θα προσφερθούν στη Μ. Βρετανία «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου», αν και οι συνεργάτες του Β. Σόιμπλε αναμένουν ότι θα είναι «δύσκολες». Η διετής μεταβατική περίοδος είναι αρκετό διάστημα ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα. «Αυτό δίνει το χρόνο και δημιουργεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», όπως αναφέρεται. «Μετά θα επιδιωχθεί ένα καθεστώς συμφωνίας συνδέσεως με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει δηλαδή ένας «συνδεδεμένος εταίρος».

    Δεν υπάρχει πάντως η πρόθεση να ικανοποιηθεί το Λονδίνο πάρα πολύ. Σύμφωνα με το σχέδιο δεν θα επιτραπεί «κανένας αυτοματισμός» προκειμένου να έχει η Μ. Βρετανία «πρόσβαση στην ενιαία / εσωτερική αγορά της Ε.Ε.». Εάν μπορούσε να απολαμβάνει στο μέλλον εκτεταμένα πλεονεκτήματα χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε. αυτό θα μπορούσε να βρει μιμητές κατά τους συντάκτες του. Η Ε.Ε. θα πρέπει «να αποφύγει σε μελλοντική νέα ρύθμιση των σχέσεων να δώσει τις λάθος εντυπώσεις», όπως τονίζεται. «Τάσεις μιμητισμού» φοβάται η γερμανική κυβέρνηση στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. «Η έκταση του φαινομένου αυτού και οι κλιμακωτές συνέπειές του θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η Μ. Βρετανία». Με άλλα λόγια ελεύθερες επιλογές σε σχέση με την ενιαία αγορά δεν είναι δυνατόν να επιτραπούν στο Λονδίνο.

    Επίσης, όπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν «να αξιοποιήσουν την ανάγκη της στιγμής για περαιτέρω κοινοτικοποίηση», ένα ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί «προληπτικά». Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του θεωρούν πιθανόν ότι θα δυναμώσουν οι φωνές που θα ζητούν την κοινή ευθύνη στην ευρωζώνη, λ.χ. για κοινό προϋπολογισμό ή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων στις τράπεζες.

    Αυτό όμως θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που χορηγούν βοήθεια στις χώρες του νότου. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι φωνές για κοινοτικοποίηση (των χρεών) θα ενδυνάμωνε τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες και βέβαια πέραν αυτών και στην ίδια τη Γερμανία.

    Σύμφωνα πάντα με το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην εμβάθυνση της ευρωζώνης εφόσον γίνει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής των χωρών της. Οι συντάκτες του εγγράφου ζητούν να είναι δυνατόν να απορρίπτονται μελλοντικά προϋπολογισμοί οι οποίοι δεν συνάδουν με τους κανόνες των ελλειμμάτων. Μετά το Brexit όμως το Βερολίνο δεν αναμένει σε καμιά περίπτωση ότι «θα υπάρξει μεγάλη συναίνεση για περαιτέρω βήματα εμβάθυνσης».

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «κανείς δεν ανήκει με το ζόρι σε μιαν οικογένεια με την οποία δεν τον συνδέει τίποτε απολύτως παρά μόνον τυπική συνωνυμία»

    Κάτι μου λέει όμως πως αυστηρά και μόνο για την αριστερά δεχεσαι αυτό τον όρο, και για καμία άλλη πολιτική οικογένεια. Εκεί τα εισαγωγικά δεν τα βάζεις ποτέ 😉

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Δύστροπε,
    ας βρουν εκεί δεν μόνοι τους τι τους χωρίζει και τι τους ενώνει. Δεν μπορώ να επέμβω και στην εκεί σύγχυση πνευμάτων (που δεν είναι μικρότερη απο της άλλης μεριάς) 😉

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «ας βρουν εκεί δεν μόνοι τους τι τους χωρίζει και τι τους ενώνει. Δεν μπορώ να επέμβω και στην εκεί σύγχυση πνευμάτων»

    Ναι αλλά κανένας από τους άλλους δεν γράφει «δεξιά» ή «κέντρο» υπονοώντας πως αυτός και η αποψή του (και ας ανταποκρίνεται αυτή, ας πούμε, στο 0,001% της κοινής γνώμης) είναι η «πραγματική» δεξιά ή το «πραγματικό» κέντρο ενω όλοι οι άλλοι που πιστευουν το ίδιο, «πεπλανημένοι». Γιατί, ξέρεις, κάτι τέτοιο δείχνει κάποιον που πιστεύει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια – και έτσι νιώθει δικαιωμένος να βάζει σε εισαγωγικά τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό οσων χρησιμοποιούν τον ίδιο αυτοπροσδιορισμό με αυτόν αλλά με τους οποίους τυχαίνει να διαφωνεί.

    Από την άλλη βέβαια κάπου έχεις και ένα δίκιο, τι σόϊ αριστερός θα ήσουν εαν δεν εμφανίζες αυτή την τόσο χαρακτηριστικά αριστερή στάση – να θεωρείς πως μόνο εσυ είσαι αριστερός ενω όλοι οι άλλοι που χρησιμοποιούν τον ίδιο πολιτικό προσδιορισμό αλλά με τους οποίους διαφωνείς είναι «αριστεροί»..

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Πάνος λέει:

    άφτερ,

    είναι άλλο η γρηγοράδα (κάτι γενικά άγνωστο στην ΕΕ) και άλλο η εκδικητική επιθετικότητα που εκδηλώθηκε – ολοφάνερη σε όποιον δε φοράει παρωπίδες- και μάλιστα εξαιρετικά αντιπαραγωγική στην παρούσα φάση. ΔΕΝ έχει νόημα να γίνει δυσάρεστο ή εχθρικό το κλίμα. Το ξαναλέω, δεν είναι μόνο θέμα γαϊδουριάς (όπως πέρυσι με την Ελλάδα) είναι και θέμα πολιτικού πανικού (αυτό είναι νέο). Το ευρω-ιερατείο βγήκε απότομα από τη μακαριότητά του και του κακοφάνηκε!

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ας δούμε πιο πρακτικά πράγματα: Ακούγονται ήδη τα πιο βαρια όργανα της Φιλαρμονικής
    1. Ο Βουλευτής των Εργατικών David Lammy ζητά από το Κοινοβούλιο να «βάλει ένα τέλος σ’ αυτή την τρέλα» και να «ψηφίσει κατά της απόφασης του δημοψηφίσματος για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ». Προσθέτει, μάλιστα, ότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και πως ορισμένοι πολίτες ήδη εύχονται να μην είχαν ψηφίσει «φεύγουμε».
    Προτρέπει το Κοινοβούλιο να μην επιτρέψει να καταστραφεί η βρετανική οικονομία, εξαιτίας των ψεμάτων του Μπόρις Τζόνσον, όπως λέει χαρακτηριστικά. Κάνει και αναφορά σε παλαιότερη φράση του Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είχε πει πως ένα αποτέλεσμα, όπως 52% – 48% δεν θα είχε μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
    («εντάξει την έκακαν τη μακακία, αλλά ήταν μόνον για να περνά η ώρα»)
    2, Κάμερον: «Why should I do all the hard shit» Ας διαπραγματευτεί άλλος τους όρους του διαζυγίου. Την έκανα μεν τη απιστία, αλλά με την απατημένη σύζυγο ας καθαρίσει …ο κουμπάρος στο δικαστήριο. Ωραίος!
    3. Ο «Independent» γράφει ότι ο Τζ. Σόρος έβλαλε ήδη πολλά από το Brexit, με την πρώση της στερλίνας σε χρόνο dt (σε μια ημέρα -8,50 % ως προς το δολάριο, χαμηλό 30ετίας).
    Το ειχε ξανακάνει με τη στερλίνα, ειναι σαν το «δίδυμο» γκόλ του Πούσκας παλιά. Χτύπησε σε έναν αγώνα 2 φάουλ και πήγαν και τα 2 ακριβώς στο ίδιο σημείο στα δίχτυα, άνω δεξιά γωνία.
    Έχει γούστο να έμειναν και έκπληκτοι: ο γερο Σόρος τους προειδοποίησε αυτή τη φορά

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Aλικη λέει:

    Πραγματικα, πολυ μεγαλη γαϊδουρια έδειξαν οι ευρωπαιοι το περασμένο καλοκαίρι. Ανάγκασαν ολόκληρο Τσιπρα να διαπραγματεύεται 17 ολόκληρες ώρες! Αίσχος!

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάνο,
    δεν διαβαζεις τι γραφω;
    Αφενός φοβούνται τις αγορές για τη συνέχεια. Αφετέρου (για άλλους) είναι πολιτική-κομματικη επιλογή: π.χ. ο Ρέντσι θέλει όσο πιο γρήγορα η Ιταλία να κατοχυρωθεί ως 3η μεγάλη χώρα και είναι (από αυτή την άποψη) ευτυχής που το ΗΒ φεύγει. ΟΙ Ολλανδοί κυβερνώντες άν και παραδοσιακά φιλοβρετανοί, φοβούνται τή μετάδοση του ιού με τον Βίλντερς. Κάθε χώρα και κάθε κόμμα κάνει άλλες σκέψεις, αλλά συγκλίνουν στη μη παράταση.
    Επίσης θέλουν τη σκληρή στάση για να οξύνουν τις πολιτικές αντιθέσεις μέσα στα κόμματα του ΗΒ. Απο κεί και πέρα ανοίγονται διάφορα σενάρια, δεν τα ξέρουμε ακόμη, μέσα στο ΗΒ αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις στα κόμματα και στις πληθυσμιακές ομάδες
    Πολιτικοί είναι, όχι ιεραπόστολο.
    Και καμμία σχέση με Ελλάδα πέρισυ, απορώ πως τα συνδέεις.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η zepos λέει:

    Θυμάμαι καλά τους συριζανέλους τότε με το γιαλατζί ελληνικό δημοψήφισμα, να ειρωνεύονται ηλιθίως τους ΕΕ παρομοιάζοντάς τους κυριολεκτικά χεσμένους από την βλακώδη απειλή του αρχιψεύτη για Grexit.. Τα σχέδια για έφοδο στο νομιμασματοκοπείο για «αναλήψεις» των λαϊκών ομάδων εφόδου, σχέδια εν γνώσει της παρέας Μαξίμου..
    Και όλα αυτά όταν δεν άνοιγε ούτε μία μύτη στις αγορές, εκείνοι συνέχιζαν το τροπάρι.. Τότε που δεν πλήρωσαν την δόση στο ΔΝΤ ξεσάλωσαν.. Τους κουτουπώσαμε και τους έχει πάει τσιρλιποπό…έγραφαν κάποιοι… Όλα αυτά τα έχουν παραδεχθεί τα αστροπελέκια του διευθυντηρίου Παπαδημούλης,Δραγασάκης και σία και δυστυχώς κανείς εισαγγελέας (τους έχουν στο τσεπάκι με τις προαγωγές) δεν φιλοτιμήθηκε να διατάξει επίσημη ανάκριση για τα κακουργήματα.. που διέσυραν την πατρίδα μου και με υποχρεώνουν σε διαρκή πείνα..

    Αντίθετα με το Brexit βλέπουμε τι χαμός γίνεται και τι έπεται.. Εάν δεν διαχειριστούν με σύνεση το διαζύγιο οι πολίτες της ΕΕ και πάλι θα το πληρώσουν..Από την μια ο Κάμερον που φαίνεται να δήλωσε οτι «δεν θα φάω εγώ τα σκατά»..εννοώντας την πολύμηνη δραματική περίοδο των διαπραγματεύσεων. Με άλλα λόγια «εγώ τα έκανα..ε ας τα φάει άλλος».. Κανονικά ο ίδιος έπρεπε να φύγει ΤΩΡΑ. Όμως το κόμμα του θα διασπαστεί έτσι σίγουρα αφού δεν υπάρχει για την ώρα υποψήφιος κοινής αποδοχής. ‘Ηδη τον Μπόρις τον ξεφωνίζουν σαν τον Πολάκη μόλις βγεί από το σπίτι του.. Από την μια το κόμμα των τόρρυδων και από την άλλη η παράταση της αβεβαιότητας και της ΟΜΗΡΙΑΣ των πολιτών της ΕΕ, των εργαζομένων και στις δυο μεριές..Διάλεξε την αβεβαιότητα ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ο έλληνας απατεώνας – ψεύτης Τσίπρας, για να γλυτώσει με τον χρόνο την διάσπαση..

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Πάνος λέει:

    Ειρήνη ημίν…

    Vivie Oikonomou βλεπω στο bbc ότι η Μέρκελ το μαζεύει τώρα…δεν είναι δα & κακό να περιμένουμε τον καινούριο πρωθυπουργό να αναλάβει λέει…:-)

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Aλικη, 21:21
    σπάνια συμφωνούμε. Αλλά εδώ έβαλες γκόλ και μάλιστα θεαματικό 😉

    # Παρατήρηση: Ο Τσίπρας τελικά, κάθησε και έφαγε τα hard shit τα δικά του και κυρίως του Βαρουφάκη. Ο Κάμερον δεν θέλει να φάει τα δικά του. Θα θυμώσεις που το γράφω, αλλά τελικά, με αυτό, βρίσκω πιο gentleman τον Τσίπρα. παρά τα τρισάθλια αγγλικά του (τα εντελώς, μα εντελώς Καραμανλίτικα ΙΙ). 😉

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Πάνος λέει:

    Μάλλον η Μέρκελ, αντίθετα με τους άλλους που το έριξαν στη σαχλαμάρα, κατάλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ΔΕΝ είναι κράτος β’ διαλογής και πρέπει να προσέχεις τι λες και τι κάνεις…

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η zepos λέει:

    Διόρθωση: Εμείς τρώμε τα σκατά του Τσίπρα…εκείνος μασάει την εξουσία.. οικογενειακώς!

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάνο,
    η Μερκελ αυτό είπε από την αρχή. Η σταθερή, τυπική γνωστή Μέρκελ
    Αλλά όλοι οι υπόλοιποι, Βρυξελλιώτες, πρωθπουγοί μεγάλων (και μικρότερων) χωρών, ο Σταινμάγιερ και ο Σουλτς, λένε το αντίθετο απο την Μέρκελ 😉

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Πάνος λέει:

    Ξέρεις το ανέκδοτο που λέει «να οργανωθούμε, ρε παιδιά!» 😉

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Πάνος λέει:

    Μικροπολιτική της κακιάς ώρας κάνουν οι διάφοροι Σουλτς – Σταϊνμάγιερ και το κακό συναπάντεμα! Που πήγε το πολιτικό σου αισθητήριο, ορέ άφτερ;

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Aλικη λέει:

    Αφτερ, ευχαριστώ για τα καλα λόγια.

    Πάντως, οχι, δεν βρίσκω τον Τσιπρα πιο gentleman. Απλώς ειναι κολλημένος στην καρέκλα. Ποτε θα την ξαναβρεί;

    Μου αρέσει!

  33. Βαζω στοιχημα ενα καφασι μπυρες Kaiser οτι εως να αρχισουν οι διαδικασιες εξοδου του ΗΒ απο την ΕΕ θα διεξαχθει παλι δημοψηφισμα. Ειναι πως να το πω -να τα χεις με καποια εξυπνη, ομορφη αλλα λιγο καταπιεστικη και πανω στα νεβρα 🙂 σου για να κανεις τον μαγκα… να της πεις χωριζουμε, ενω την αγαπας και -το κυριοτερο- την εχεις αναγκη..

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η zepos λέει:

    Αρχισαν τα προβλήματα με τις λίρες στον τουρισμό…
    http://www.protothema.gr/world/article/590047/daily-mail-provlima-me-to-sunallagma-gia-vretanous-touristes-stin-ellada/

    Αρέσει σε 1 άτομο

  35. Ο/Η Πάνος λέει:

    Οποιαδήποτε πραγματικά Ευρωπαϊκή κυβέρνηση, οφείλει να αντιπαρατεθεί ευθέως (και με veto) σε πιθανές τιμωρητικές κινήσεις της ΕΕ προς το UK.
    (τουϊτερ)

    Οι λαοί της Ευρώπης και οι Ευρωπαίοι πολίτες παρακολουθούν πολύ προσεκτικά – και βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Τα οποία δεν θα είναι μόνο θεωρητικά, θα έχουν άμεσες πολιτικές επιπτώσεις. Αν οι διάφοροι Γιούνκερ – Μέρκελ – Σουλτς νομίζουν ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο χωρίς προβλήματα (για τους ίδιους) μάλλον κάνουν λάθος.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  36. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη
    Στις Βρυξέλλες συγκροτήθηκε ήδη «Brexit Task Force» υπό τον Βέλγο διπλωμάτη Didier Seeuws, για διαπραγματέυσεις με βάση το άρθρο 50 της συνθήκης της Ρώμης.
    Ο Γάλλος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι αναμένει παραίτηση Κάμερον σε μέρες ή και ώρες.
    Παράλληλα ακούγονται παράξενα πράγματα από το Ουεστμίνστερ. Μάλλον συνέρχεται τη νύχτα η κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών που είναι πια «σπασμένη στα 3». Ντέιβιντ, Μπόρις, «3η λύση». Ο Κάμερον μοιάζει να τους εκβιάζει, οι άλλες 2 ομάδες δεν τα βρίσκουν για νέο αρχηγό. Πάνε να σπάσουν το κόμμα και να ανατρέψουν το δημοψήφισμα;

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η zepos λέει:

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αφωτιστε,
    δεν αποκλείεται καθόλου να το κερδίσεις το στοίχημα 🙂

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η zepos λέει:

    Μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ..είναι τα Αγγλικά… Τι θα κάνουν επί αυτού του ιδιαιτέρως σημαντικού ζητήματος;

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η zepos λέει:

    Αυτό που με «εξοργίζει» είναι οτι δεν προσέχουν εκεί στην ΕΕ τι λέει ο Τσίπρας..Μα δεν μας λογαριάζουν πχιά;

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάνο,
    τα είπα απο προχθές μετά το άρθρο Γκάμπριελ στον Spiegel. Στο Βερολίνο γίνεται τις τελευταίες μέρες «του ζαχαροπλάστη και της Βάγκενκνεχτ».
    Αλλά μπορεί το Λονδίνο και τα εσωτερικά των Τόρυς να κάνουν τα Βερολινέζικα σκαδά να ωχριούν. Τώρα μιλάω με την U. Guerot για νεότερα νέα
    Μετά το αποτέλεσμα την Ισπανία και άν θα προκύψει κυβερνητικό σχήμα, θα ξεκαθαρίσουν και άλλα που φαίνονται τώρα θολά

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η aftercrisis λέει:

    zepos,
    θα την κρατήσουν την Αγγλική μετά πολλών τιμών. Είναι επίσημη γλώσσα της Ιρλανδίας, έχει δύο Αγγλικά και Γαελικά (τα Κέλτικα που λένε),
    (τώρα που ίσως ενωθεί και με την Βόρεια, ποιός τη χάρη τους!)

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η zepos λέει:

    Αντε πάλι Grexit..από τον Greenspan..Μαύρα κι’αραχνα μας τα λέει..

    «Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη καταρρέει και ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με «πραγματικά σοβαρά προβλήματα» και ότι «δεν πρόκειται να συνεχίσει μέσα στο ευρώ για πολύ ακόμα, ανεξαρτήτως όσων συμβαίνουν αυτή την περίοδο» εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και «ιερό τέρας» της αμερικανικής οικονομίας, Alan Greenspan. «

    http://www.pronews.gr/portal/20160624/world/eyropaiki-enosi/56/agkrinspan-eyro-ehei-sovaro-provlima-giati-oi-notioi-zoyn-apo-toys

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η (αναγκαστική) έξοδος των βρετανών ευρωκρατών
    Χιλιάδες Βρετανοί που εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Ενωση -στην Κομισιόν, ως μεταφραστές ή δικηγόροι- είναι στον αέρα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καθώς ο νόμος επιβάλλει οι εργαζόμενοι για την ΕΕ να προέρχονται μόνο από τα κράτη μέλη της

    http://www.protagon.gr/epikairotita/i-anagkastiki-eksodos-twn-vretanwn-evrwkratwn-44341171546

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αυτούς τους Βέλγους (και τους Λουξεμβούργιους παίρνουν στο λαιμό τους) εντελώς εξαγριωμένους τους βλέπω.
    Άλλο φοβούνται αυτοί. Ανεξάρτητη Σκωτία (και Ιρλανδία) θα αναζωπυρώσει τις διασπαστικές τάσεις των δικών τους Βαλλόνων και Φλαμανδών. Αν έχουμε και Καταλανικές ιστορίες, θα γίνει της …Μπάρτσα.
    Δίκιο είχε ο Τουσκ. Απειλείται ο πολιτικός πολιτισμός της Δύσης.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η Πάνος λέει:

    Αν πάμε έτσι (δηλαδή βλακωδώς) θα απειληθεί και ο κινέζικος πολιτικός πολιτισμός στο τέλος 😉

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Τώρα έδεσε για τα καλά το γλυκό με το ενδο-ΗΒ ντέρμπυ.
    Η Ουαλλία νίκησε τη Βόρεια Ιρλανδια 1-0 και οι Βορειοιρλανδοί «Μένουμε» το φέρουν βαρέως να χάσουν από τους Ουαλλούς «Φεύγουμε».
    «Μένεις στο ΗΒ για να φύγεις από την ΕΕ»;
    Η «φεύγεις από την ΕΕ για να μείνεις στο ΗΒ» ;
    Τι να τους συμβουλέψεις;
    Ακόμη και ένας …Δανός ουδέτερος παρατηρητής (ο Άμλετ !) εδώ σηκώνει ψηλά τα χέρια.

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η Aλικη λέει:

    Νομιζω οτι η στάση των Συριζαιων απεναντι στο brexit διέπεται απο το πνεύμα Σπιρτζη: «μπορει εμεις να μένουμε, βρε άχρηστοι νεοφιλελευθεροι, αλλα το κανουμε κλαίγοντας -η ψυχή μας το ξερει. Άσε που θυσιαζόμαστε για να σώσουμε τους λαούς των κρατών/μελων.
    Εσεις δώσατε μια και βγήκατε. Παλιό εγωιστές. Μονο το τομαρι σας σκέφτεστε. Και το city. Καπιταλιστές, ε, καπιταλιστές!»

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Βαρέθηκα Άγγλους, Ουαλλούς, Βορειοιρλανδούς και Σκώτους.
    Για συνέχεια απόψε μόνον Νότος της ΕΕ, οι πιο στενοί συγγενείς μας. Κροάτες και Πορτογάλοι.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο Γιούνκερ έχει και προσωπικά με τον Κάμερον και τη Βρεταννία μαζί με τα πολιτικά.
    Εάν θυμάστε πρόπερσι στις ευρωεκλογές αποφάσισαν ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν να είναι αυτός που θα πάρει την πλειοψηφία από το ευρωκοινοβούλιο.Αυτό αλάφιασε τον Κάμερον που αμέσως είδε την Κομισιόν να μετατρέπεται σε έμβρυο μιας ευρωπαικής κυβέρνησης της οποίας ο πρόεδρος παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από το ευρωκοινοβούλιο και το πολέμησε με κάθε τρόπο.
    Φυσικά ο κανονισμός της ΕΕ προς το παρόν λέει ότι τον πρόεδρο τον επιλέγουν οι πρωθυπουργοί.
    Έτσι και έγινε τυπικά αλλά στη σύνοδο Κορυφής ο Κάμερον έμεινε ως το τέλος μόνος του κατά του Γιούνκερ για να μην πάρει τη θέση ο υποψήφιος που είχε τη στήριξη του ευρωκοινοβουλίου και δημιουργηθεί κάποιο προηγούμενο παράκαμψης της διακυβερνητικής φύσης της ΕΕ προς όφελος της ομοσπονδιακής.
    Ο Γιούνκερ που είναι και φεντεραλιστής και από μικρή χώρα – μικρότερη δεν γίνεται – δεν βλέπει την ώρα να απαλλαγεί από τον Κάμερον και τους Βρεταννούς που εμποδίζουν κάθε εξέλιξη.Η Μέρκελ αναλογίζεται τι θα κάνει με τρείς μεγάλες λατινικές χώρες (Γαλλία,Ιταλία,Ισπανία) εκεί μέσα και ελπίζει σε κανένα Άγγλο Τσίπρα.

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η physicist λέει:

    … Η Μέρκελ αναλογίζεται τι θα κάνει με τρείς μεγάλες λατινικές χώρες (Γαλλία,Ιταλία,Ισπανία) εκεί μέσα και ελπίζει σε κανένα Άγγλο Τσίπρα.

    Η Μέρκελ ας δρέψει τους καρπούς της πολιτικής της.

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η physicist λέει:

    Εγώ πάλι λέω να μην έχουν εγκυρότητα τα αποτελέσματα των εκλογών μέχρι να επικυρωθούν από τα ρητουΐτς από ειδικά κατασκευασμένα χάσταγκς που θα εφευρίσκουν επιτούτου φωτισμένοι νέοι οι οποίοι αφενός δεν έχουν βγάλει ακόμα ούτε δεκάρα στη ζωή τους αφετέρου ξέρουν να χειρίζονται τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Πρώτος κανόνας της Δημοκρατίας: ο χαμένος παραδέχεται την ήττα του. Με το που θ’ αρχίσεις να τον παραβιάζεις, τη σκότωσες.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Φυσικέ τίποτα δεν είναι αμετάκλητο, μόνο ο θάνατος. 🙂 Οι νέες γενιές που έχουν το μέλλον μπροστά τους θα οδηγήσουν ξανά τη Βρετανία εκεί που πρέπει να είναι.

    Μπράβο που εντοπίζεις με σιγουριά, ποιος έχει βγάλει μια δεκάρα και ποιός δεν έχει 🙂

    Μου αρέσει!

  54. Ο/Η physicist λέει:

    Εντοπίζω με σιγουριά πράγματα αυτονόητα, σχο. Και να προσέχεις σε ποια επιχειρήματα βάζεις την υπογραφή σου, επειδή αυτό η γραμμή που ακολουθείς με το δήθεν ειδικό βάρος της ψήφου των νέων είναι τάλε κουάλε σύριζας και ψεκαζμένος. Έχε το υπόψη σου γιατί στη βιάση σου να μη χαρούν μερικοί λαφαζάν-συριζάν ετεροπροσδιορίζεσαι και υιοθετείς θέσεις ολότελα αντιδημοκρατικές που ταιριάζουν ακριβώς σ’ αυτούς τους οποίους αντιμάχεσαι.

    ===== Άλλο =====

    Το Brexit είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της γερμανικής πολιτικής: η αποτυχία της στη λεγόμενη «προσφυγική κρίση», όπως κακώς παρουσιάστηκε η κρίση μετανάστευσης από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή· η άρνηση λύσης για την κρίση του Ευρώ και η μονομερής εμμονή της γερμανικής οικονομίας στις εξαγωγές.

    […]

    Μπορεί κάλλιστα να συμβεί ότι το 2030 θα κοιτάζουμε γεμάτοι ζήλεια τους Βρεταννούς οι οποίοι τράβηξαν έγκαιρα το φρένο κινδύνου.

    Μια αν μη τι άλλο ουσιώδης προσέγγιση από τον Daniel Stelter. Για να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν μόνον οι γελοιότητες και οι ψυχολογίζουσες ανοησίες των κοινωνικών δικτύων, που μας λένε ότι δήθεν οι Μπρέξιτ είναι αμόρφωτοι και ήδη μετάνοιωσαν για την απόφασή τους.

    Μου αρέσει!

  55. Ο/Η physicist λέει:

    Κι ακόμα, από την μερκελική Welt:

    Οι Βρεταννοί καταψήφισαν εκτός των άλλων και τις αυθαιρεσίες της Μέρκελ. Η Μεγάλη Βρεταννία αποχωρεί από την ΕΕ, επειδή η πλειοψηφία του λαού της δεν ανέχεται πλέον τις αποτυχίες της Κοινότητας. Σ’ αυτό συνετέλεσε δραστικά η Καγκελάριος με την αυθαίρετη πολιτική της στο Προσφυγικό.

    Όσο γρηγορότερα σταματήσει η προπαγάνδα Νηπιαγωγείου σχετικά με τους δήθεν κακώς ενημερωμένους ψηφοφόρους του Μπρέξιτ, τόσο το καλύτερο για να καταλάβουμε τι έχει πάει τελείως στραβά στην Ευρώπη και να ωφεληθούμε όλοι μας.

    Μου αρέσει!

  56. Ο/Η δεξιος λέει:

    Το προσφυγικό ήταν απλά μέσο προπαγάνδας.Η Βρεταννία είναι νησί και δεν ήταν στη συνθήκη Σένγκεν,δεν την επηρέαζε σε τίποτα η πολιτική Μέρκελ.
    Οι μπρεξιτερς έκαναν μεγάλη φασαρία για το μεταναστευτικό και το τζιχαντιστικό – αυτά πάνε πακέτο – αλλά όλο το πρόβλημα στη Βρεταννία το προκαλούν οι μετανάστες από την κοινοπολιτεία.
    Η ΕΕ είναι υπεύθυνη μόνο για την ελεύθερη διακίνηση Πολωνών και Ρουμάνων – για τους Πακιστανούς υπεύθυνοι είναι μόνοι τους οι Άγγλοι νοσταλγοί της αυτοκρατορίας.
    Το ευρώ δεν επηρεάζει τη Βρεταννία που έμεινε με τη λίρα.Γενικώς άλλα είναι τα αίτια του brexit από τη δυσαρέσκεια των Νοτίων χωρών.
    Πρόκειται για μία τάση στον αγγλόφωνο κόσμο επιστροφής στα πάτρια της αγγλόσφαιρας αντίστοιχη με το ρεύμα Τραμπ στις ΗΠΑ αφού πλέον η παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να ελεγχθεί από καμμιά δύναμη.

    Μου αρέσει!

  57. Ο/Η zepos λέει:

    «Αυστηρό μήνυμα των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΕ: Αμεσα η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας
    Στάινμαγερ: Πρέπει να κρατήσουμε την ΕΕ μακριά από την αβεβαιότητα – «Το Λονδίνο δεν πρέπει να παίξει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» τονίζει ο Γάλλος ΥΠΕΞ»

    Φαντάζομαι τα γέλια τους οταν ο οι τσιπροβαρουφάκηδες απειλούσαν με Grexit…

    Μου αρέσει!

  58. Ο/Η zepos λέει:

    Οι ειδήσεις από την Βρετανία για εκατομμύρια υπογραφές για δεύτερο δημοψήφισμα είναι μάλλον αλήθεια, αλλά η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει πίσω και να δεχθεί μια διαφορετική συμφωνία εξόδου, δηλαδή «και έξω και μέσα»..με την σκέψη οτι ίσως αλλάξουν γνώμη σύντομα. Οι Βρετανοί ψήφισαν μετά από 6μηνη διαδικασία ενημέρωσης και διαλόγων συνεχώς για το ζήτημα και είναι απαράδεκτο να δεχθούμε οτι και εκεί οι πολίτες εξαπατήθηκαν…Εάν αυτό ισχύει – όπως και εδώ – να υποστούν τις συνέπειες όπως εμείς.
    Η διαδικασία πρέπει να είναι σύντομη και να λήξει ομαλά με μια συμφωνία σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-ΗΒ και έως εκεί…
    Στο Λονδίνο εδρεύουν οι έδρες σημαντικών οργανισμών της ΕΕ και σύντομα θα δούμε να μετακομίζουν στα ενδότερα.. Υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που πρέπει να προστατευτούν..

    Μου αρέσει!

  59. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ζέπο, πάντα πρέπει να υπάρχει 2η ευκαιρία.

    Ας μην ξεχνάμε ότι στα δημοκρατικά καθεστώτα οι -κοινοβουλευτικές- εκλογές πολλές φορές έρχονται να διορθώσουν λάθη που προκλήθηκαν με την ψήφο της προηγούμενης φοράς.

    Δεν βλέπω γιατί να κάνει τζιζ για τα δημοψηφίσματα 🙂

    Μου αρέσει!

  60. Ο/Η Physicist λέει:

    Η διαδικτυακή πετίσιον για το δεύτερο δημοψήφισμα μπορεί να υπογραφεί από οποιονδήποτε. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος αν οι υπογράφοντες είναι Βρεταννοί πολίτες. Ορισμένοι αδίστακτοι δεν σέβονται απολύτως κανέναν κανόνα της Δημοκρατίας.

    Μου αρέσει!

  61. Ο/Η Aλικη λέει:

    Ευτυχώς ανέλαβε ο Τσιπρας να αφυπνίσει την Ευρωπη, οποτε δεν ανησυχώ.

    Μου αρέσει!

  62. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Φυσικέ, αν χρειάζεται ένας αριθμός για να συζητηθεί στη βουλή, εύκολα γίνεται η επαλήθευση. Εγινε μέχρι και στη Βενεζουέλα 🙂

    Μου αρέσει!

  63. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    http://www.efsyn.gr/arthro/i-nyhta-ton-megalon-mahairion-0

    Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών

    ….

    Γιατί γίνονται όλα αυτά;

    Όπως γράφει ο Κρις Μέισον του BBC, στους κόλπους των Εργατικών υπάρχει «η αίσθηση ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν οδηγούσε το κόμμα με το χέρι στο χειρόφρενο σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας» κατά του Brexit, «ότι δεν το έκανε με την ψυχή του».

    Επίσης -και το πιο σημαντικό- καθώς πιστεύουν ότι θα οριστεί σύντομα νέος πρωθυπουργός, θεωρούν πολύ πιθανό να γίνουν και νέες εκλογές και φοβούνται ότι με τον Κόρμπιν στην ηγεσία «οι Εργατικοί θα πάθουν πανωλεθρία…».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Μου αρέσει!

  64. Ο/Η Physicist λέει:

    Σχο, στο διαδικτυακό πετίσιον μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε από οπουδήποτε. Αυτό είναι γεγονός, fact που λένε, το οποίο αποσιωπάται.

    Το πόσο γελοίο είναι την επαύριο ενός δημοψηφίσματος να συγκεντρώνονται υπογραφές για επανάληψή του και μάλιστα υπό τον όρο ότι οι αντίπαλοι μπορούν να νικήσουν μόνον αν συγκεντρώσουν πάνω από 60%, το αφήνω στην κρίση σου. Το εγωκεντρικό νηπιαγωγείο των χασταγκ κάνει ρεσάλτο στη Δημοκρατία κι εσύ χειροκροτείς. Την επόμενη φορά θα το κάνει κάποιος από κείνους που δεν χωνεύεις και θέλω να δω τι θα λες τότε.

    Μου αρέσει!

  65. Ο/Η Physicist λέει:

    Δεν μου λες, Σχο, στις πόσες διαδικτυακές υπογραφές λες να ξανακάνουμε Δημοψήφισμα για τον Βασιλιά;

    Μου αρέσει!

  66. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Για να το πω ευγενικά, θεωρώ ότι φράσεις όπως «Ορισμένοι αδίστακτοι δεν σέβονται απολύτως κανέναν κανόνα της Δημοκρατίας» είναι μια μπούρδα και μισή και πάνω σε αυτό απάντησα.

    Τώρα το ότι αναφέρω το γεγονός των υπογραφών, αν σου δίνει δικαίωμα να μου κάνεις μαθήματα δημοκρατίας ας το κρίνουν οι αναγνώστες του blog. 🙂

    Μου αρέσει!

  67. Ο/Η Physicist λέει:

    Το να στήνουν κάποιοι διαδικτυακές πλατφόρμες για ζήτημα που αφορά την Μεγάλη Βρεταννία χωρίς έλεγχο της υπηκοότητας των υπογραφόντων είναι παρωδία και χλεύη της Δημοκρατίας. Το να προσπαθούν να ακυρώσουν το πεντακάθαρο αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο βήμα αυταρχισμού και δηλώνει φασιστική νοοτροπία.

    Μου αρέσει!

  68. Ο/Η zepos λέει:

    @sxo…το τζάμι έχει ραγίσει και η θραύση του θα τακτοποιήσει ομαλά μια υφέρπουσα αίτηση από τους μισούς Βρετανούς.. Και να έβγαινε το «μενουμε» πάλι τα ίδια θα είχαν για χρόνια.. Οι μεν να λένε οτι χάσαμε την ανεξαρτησία μας και οι άλλοι μισοί καλά που την χάσαμε…
    Κάθε καθυστέρηση θα φέρνει συνεχώς το ίδια.. Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν εάν το θελήσουν στο απώτερο μέλλον και πάντα εάν η ΕΕ συνεχίσει και δεν γίνει κομμάτια. Μην ξεχνάς οτι το ΗΒ είναι παράρτημα – σχεδόν – των Η.Π.Α. και σχεδόν όλες οι μεγάλες πολυεθνικές κατά βάθος είναι Αγγλοαμέρικαν …Εδώ που τα λέμε η Βρετανία θα ανακάμψει σύντομα. Οι μικρές χώρες και μάλιστα αυτές που ζεν βρίσκουν εύκολα δανεικά είναι άρρηκτα δεμένες με τους δανειστές..
    Φαντάσου τι θα γινόταν εδώ,αν πράγματι η πατρίδα μας έμενε έξω από την ΕΕ..

    Ομως η συμπεριφορά των 6 πρέπει να μπει στα δημοκρατικά καλούπια της διπλωματίας με ήπιες εκφράσεις και σοβαρότητα.. Αυτά τα «να τελειώσει η ομηρία» ναι μεν είναι σωστά, αλλά οταν λέγονται από το πόπολο – όπως εδώ – και οχι από αυτούς που τα ρυθμίζουν.. Η διπλωματκή γλώσσα είναι καθιερωμένη επί αιώνες στην Ευρώπη και ίσως αποτελεί τον κύριο παράγοντα κατευνασμού των φανατικών φωνών..
    Οι μεγάλοι πολιτικοί δημιουργούν δράσεις στο παρασκήνιο χωρίς φανφάρες και δημαγωγικές κραυγές που κρύβουν ψέμματα και φούσκες..

    Μου αρέσει!

  69. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εχουν δικαίωμα να κάνουν ότι πρόταση θέλουν σε μια ελεύθερη κοινωνία και να γίνεται ή να μη γίνεται αποδεκτή. Φασιστικό είναι να απαγορεύεται να εκφραστούν και όχι να πουν αυτό που θέλουν. Ευτυχώς στη Βρετανία η έκφραση είναι ελεύθερη 🙂

    Μου αρέσει!

  70. Ο/Η zepos λέει:

    Πατάνε γκάζι οι έξη..
    «Ο Bέλγος διπλωμάτης Ντιντιέ Ζέους και επί χρόνια Ευρωπαίος αξιωματούχος ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επικεφαλής της «Task Force Brexit», της αρμόδιας ομάδας για να διαπραγματευτεί τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, έγινε γνωστό το Σάββατο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.»
    http://www.protothema.gr/world/article/590075/poios-einai-o-diplomatis-pou-anelave-na-organosei-to-vrexit/

    Μου αρέσει!

  71. Ο/Η Physicist λέει:

    Από τα τρία εκατομμύρια υπογραφές, λιγότερες από τετρακόσιες χιλιάδες είναι από Βρεταννούς πολίτες. Πρόκειται για κακοπαιγμένη φάρσα.

    Δεν απαγορεύτηκε πουθενά η έκφραση, απλώς η επιθυμία που εκφράζεται είναι η ακύρωση της λαϊκής βούλησης. Απλά πράγματα λέμε, μη διαστρέφεις αυτά που γράφω.

    Μου αρέσει!

  72. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ζέπο, ως Ευρωπαίος πολίτης αισθάνομαι αλληλέγγυος με τα εκατομμύρια των Βρετανών που ψήφισαν να μείνουν.

    Δεν είμαι πολιτικός οπότε θα τους έδινα δεύτερη ευκαιρία.

    Τουλάχιστον να πάνε σε κοινοβουλευτικές εκλογές και να έχει ψηφιστεί μια πλειοψηφία βουλευτών που θα υλοποιήσει τη θέληση των ψηφοφόρων. Γιατί αυτό να γίνει αφού φύγουν; 🙂

    Μου αρέσει!

  73. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Φυσικέ, από τη στιγμή που ανακάτεψες και το ¨»ζήτημα» του …πρώην βασιλιά στην κουβέντα, το τερμάτισες 🙂

    Μου αρέσει!

  74. Ο/Η Ενη λέει:

    Δεξιος 26/6 00,14

    +++++ (πενταστευρο) και περισσοτερο για την τελευταια παραγραφο. !!!!!

    Μου αρέσει!

  75. Ο/Η zepos λέει:

    Και γω σχο λυπάμαι πολύ..Μάλιστα νοσταλγώ πάντα τα χρόνια (χειμώνες) στο Λονδίνο. Εχω αναρίθμητους φίλους εκει και έχουμε επαφές.. Ολοι σχεδόν ήσαν με το «μενουμε», αλλά δυστυχώς η επαρχία της Βρετανίας έδωσε το ρυθμό με την εθνικιστική τους ταυτότητα στα δόντια..
    Εντω μεταξύ δεν όλα κακά για μας.. Κάτι έλεγα πριν για οργανισμούς υπό μετακίνηση από το Λονδίνο..Ε άρχισαν τα όργανα και ίσως δούμε και «City» πλοιοκτητών στον Πειραιά..

    Μου αρέσει!

  76. Ο/Η Aλικη λέει:

    Τρυπώνω κι εγω στη συζητηση.
    Συμφωνω απολυτα με τις αποψεις που εχει διατυπώσει ο σχολιαστής, σχετικά με τη σκοπιμότητα δημοψηφισμάτων για τοσο καθοριστικά -κοσμοϊστορικά μαλιστα- ζήτηματα, διοτι εχουν ως αποτελεσμα συγκυριακές πλειοψηφίες να διαμορφώνουν καταστάσεις, τα αποτελέσματα των οποιων τις υπερβαίνουν -τοσο απο αποψη βαρύτητας, οσο και απο αποψη διαχρονικότητας.

    Γενικά, είμαι εναντίον καθε μορφής άμεσης δημοκρατίας. Πιστεύω οτι το αντιπροσωπευτικό συστημα αποτελει δημοκρατική κατάκτηση και διασφαλίζει την αρχη της λαϊκής κυριαρχίας.

    Το δημοψηφισμα για το brexit δεν επρεπε να γινει, κατα την αποψη μου.
    Υπήρξε αποτελεσμα ενός πολιτικαντικου παιχνιδιού του ολίγιστου Κάμερον.

    Ομως, απο τη στιγμή που εγινε δεν ξεγινεται.
    Αυτο, πάντως, δεν σημαινει οτι πρωτοβουλίες, οπως αυτες οι διαδικτυακές κλπ, εχουν κατι το αντιδημοκρατικό. Στα πλαισιο μια δημοκρατικής ελεύθερης κοινωνίας ειναι απολύτως θεμιτές.
    Ομως ειναι μάταιες.

    Κατα τα αλλα, τη στάση των ηγετών της ΕΕ μια χαρα τη βρίσκω.

    Μου αρέσει!

  77. Ο/Η Physicist λέει:

    Δεν μου απάντησες, όμως, σχετικά με το ότι στην πετίσιον υπογράφει (δηλαδή πατάει κλικ) οποιοσδήποτε, από τη Σιβηρία μέχρι τη Μποτσβάνα. Κι αν αύριο ξεκινήσει πετίσιον για επαναφορά της Βασιλείας στην Ελλάδα και συγκεντρώσει πέντε εκατομμύρια κλικ, τι θα πεις; Ελευθερία στην έκφραση και να κάτσουμε να το συζητήσουμε;

    Μου αρέσει!

  78. Ο/Η M λέει:


    @σχολιαστης 09:00

    Ζέπο, πάντα πρέπει να υπάρχει 2η ευκαιρία.

    Ναι σχολιαστά, μέχρι να βγεί το αποτέλεσμα που θέλουν οι Βρυξέλλες!

    Όσοι υποστήριζαν οτι με τον ένα ή άλλο τρόπο θα αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα εάν είναι υπέρ του Μπρέξιτ, και οτι θα εφευρεθούν τρόποι να ανατραπεί, δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ.
    Για όσους δεν έχουν μνήμη αμοιβάδας, τα προηγούμενα δημοψηφίσματα σε Ολλανδία, Γαλλία και Ιρλανδία είναι πρόσφατα στην μνήμη. (Το περσυνό Ελληνικό δημοψήφισμα δεν μετράει γιατί έγινε σε αφρικανική χώρα)
    Όλη αυτή η αθλιότητα και διχαστική συλλογιστική με τα τερατώδη επιχειρήματα (οι «νέοι» ψήφισαν υπέρ της παραμονής ενώ οι αρτηριοσκληρωτικοί «γέροι» κατά, κλπ,κλπ) και η γιγαντιαία εξτρατεία όλων σχεδόν των ΜΜΕ αποδυκνείουν και στον πιό άσχετο και αμέτοχο, γιατί αυτό το σάπιο οικοδόμημα δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά μόνον εάν καταστραφεί και δημιουργηθεί σε νέες βάσεις.

    Μου αρέσει!

  79. Ο/Η Physicist λέει:

    Αυτά τα κόλπα του στυλ, συνάδελφοι ψηφίσαμε αλλά [επειδή δεν μας άρεσε το αποτέλεσμα] να ξαναψηφίσουμε, και ξανά και ξανά, μέχρι που οι αντίπαλοι εγκατέλειπαν λόγω εξαντλήσεως το αμφιθέατρο, τα έχω ζήσει στα φοιτητικά μου χρόνια. Δεν σου λέω ποια παράταξη τα έκανε, μάντεψέ το μόνος σου. Πάντως δεν σε κόβω για υποστηρικτή των πρακτικών της.

    Μου αρέσει!

  80. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Είναι πια εντελώς φανερό τι παιχνίδι παιζει ο Κάμερον. Στο οποίο προσχώρησε και ο Μπόρις, ο οποίο δεν ζητά πια εφαρμογή της απόφασης του 52 % των ψηφοφόρων.
    Θέλουν να τρενάρουν την περίοδο «εν διαστάσει αλλά χωρίς διαζύγιο» για να διαπραγματευτουν εν τω μεταξύ και άλλες εξαιρεσεις, και σε 1 χρόνο περίπου να κάνουν νέο δημοψήφισμα.
    Εν τω μεταξύ την ίδια φάμπρικα θα βάλουν μπρός οι απανταχού εθνικιστές ή και απλώς λαικιστές ή ευρωσκεπτικιστές, παό το Ροβανιέμι μέχρι τη Γαύδο. ΟΙ ακραιφνείς βέβαια, τύπου ΛεΠεν η AFD οι οποίοι παίζουν το βιολί σε άλλη πιο ψηλή οκτάβα, θα το χρησιμοποιήσουν όλο αυτό για ναδιαλύσουν εντελώς την ΕΕ.
    Άν ήμουν ο Γιούνκερ ή ο Σούλτς ή η Μέρκελ ή ο Ρεντσι ή ο Ολαντ (ή ο Τσίπρας) θα έλεγα 2 μόνον λέξεις: Get out.
    Όσοι βουλευτές στο Ουεστμίνστερ είναι παραδοσιακοί gentlemen και καταλαβαίνουν τι πολιτική ανεντιμότητα και απάτη είναι αυτή, μπορούν να αναγνώσουν το Get out με πολλούς τρόπους. Π.χ. να κάνουν πρόταση μομφής στους ψεύτες και εκβιαστές που έχουν ως κυβέρνηση.
    Αυτά. Απλά τα πράγματα.

    Μου αρέσει!

  81. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ο Κάμερον δεν διέψευσε καν τον Φάρατζ όταν επικαλέστηκε εκείνα τα μαιμουδενια εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες που δίνονται στους «ευρωκράτες» των Βρυξελλών ανί να πάνε στο βρετανικό σύστημα υγείας. Το οποίο σχεδόν διέλυσε ο Όσμπορν (που είναι υπουργός του Κάμερον και όχι επίτροπος του Γιούνκερ).
    Το διέψευσε μόνος του ο Φάρατζ, αφού το χρησιμοποίησε όσο χρειαζόταν.
    Πάω στοίχημα ότι τα «ευχαριστήρια» για την απάτη θα θα τα παραδώσουν οι ίδιοι οι εξαπατημενοι Βρετανοί πολίτες. Αρκεί να μην επηρεαστούν στις Βρυξέλλες από την απόλυτη ανευθυνότητα της Μέρκελ.
    Τη νύχτα που έπεφτε το Τείχος στο Βερολίνο πήγε για σάουνα.
    Και τις μέρες που ο Ντέιβιντ με τον Μπορις κάνανε το «Τσάτσοι-Μήτσοι-Κώτσοι», η Άνγκελα σκεφτόταν «χάνω τους συμμάχους που εμπιστεύονται όπως εγώ τις …αγορές».
    Δύο εκατομμύρια υπογραφές για restart σε 2 μόνον μέρες σε σύνολο 40 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δεν έχει ξαναγίνει. Πουθενά.

    Μου αρέσει!

  82. Ο/Η δεξιος λέει:

    Άφτερ μπορεί να έχεις δίκιο,μπορεί και να είσαι υπερβολικός.Ο Κάμερον ζήτησε να περάσει το καλοκαίρι για να φύγει στο συνέδριο του.Εάν δεν το κάνει τότε είναι ανέντιμός.
    Εάν τώρα ο διάδοχός του ζητήσει νέες διαπραγματεύσεις η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι αυτή που πήρε ο Τσίπρας πέρυσι.Ακυρώνονται οι συμφωνίες που είχε ο Κάμερον και οι νέες θα είναι πιο δυσμενείς εάν κάνει τούμπα και θέλει να παραμείνει.Αλλιώς συνομιλίες μόνο για αποχώρηση.
    Βέβαια νομικά αν δεν κάνει αίτηση με το άρθρο 50 δεν αλλάζει κάτι και δεν είναι Τσίπρας να έχει ανάγκη λεφτά.Τότε η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι καμμιά συζήτηση και ας εξηγήσει αυτός στους οπαδούς του που ψήφισαν LEAVE γιατί είναι ακόμη μέσα.
    Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

    Μου αρέσει!

  83. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Physicist,
    τα δημοψηφίσματα κάθε είδους μπορούν να έχουν νόημα όταν προηγείται επαρκής διαβούλευση στο σώμα των πολιτών.
    Ο Φάρατζ, ΟΚ: έκανε …μόνος του διαβούλευση με τους πολίτες για το θέμα Brexit από την αρχή της σταδιοδρομίας του (2005 άν θυμάμαι). Και δεν έχεο ασχοληθεί σχεδόν με τίποτε άλλο ως πολιτικός. Συνεπέστατος.
    Αλλά ο Μπόρις, που επηρέσε πολύ πιο καθοριστικά, καβάλησε το ποδηλατάκι του Brexit μόλις τον Φεβρουαριο. Και απ΄ ότι φαίνεται, «κατέβηκε από τη σέλα» αμέσως μετά το δημοψήφισμα.
    Μήπως το έκανε και αυτός όπως ο Μπέκαμ – συγγνώμη εννοώ οπως ο Τσίπρας; Για τον οποίο φημολογείται ότι στο ελληνικό δημοψήφισμα πέρισυ περίμενε το αντίθετο αποτελεσμα και γι αυτό εκείνο το βράδυ είχε εντελώς «τις μαύρες του» (Βαρουφάκης έφα…);
    Πολύ άσχημη μυρωδιά αναδίσουν αυτά τα shits που δεν θέλει να τα φάει ο Κάμερον.
    Τουλάχιστον ο Τσίπρας τά ‘φαγε τα δικά του….

    Μου αρέσει!

  84. Ο/Η physicist λέει:

    … τα δημοψηφίσματα κάθε είδους μπορούν να έχουν νόημα όταν προηγείται επαρκής διαβούλευση στο σώμα των πολιτών.

    Η οποία είχε γίνει επί πολλούς μήνες, με τη συντριπτική πλειοψηφία, μάλιστα, των ΜΜΕ, των συμβούλων, των οικονομικών παραγόντων και των ενεργών ή συνταξιοδοτημένων πολιτικών της χώρας (Κάμερον, Όσμπορν, Κόμπρυν, Στέρτζον, Μέιτζορ, Μπλαιρ κλπ.) να είναι υπέρ της Παραμονής. Παρεκτός κι αν «επαρκής διαβούλευση» έχει γίνει μόνον τότε όταν το αποτέλεσμα είναι αυτό που σου αρέσει.

    Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. Συγκρίνεις δημοψήφισμα που αναγγέλθηκε και εκτελέστηκε σε μία μόνον εβδομάδα, με ερώτημα το οποίο δεν το κατάλαβε κανείς, και σε θέμα δημοσιονομικό, με ένα δημοψήφισμα η εκτέλεση του οποίου ήταν εγκεκριμένη από τον λαό ως μέρος του προεκλογικού προγράμματος των Τόρυς, που είχε προετοιμασία ετών και ερώτημα απολύτως ξεκάθαρο. Δεν έχει όλος ο Κόσμος αναλογίες με τον Τσίπρα, δεν υπάρχει σε ό,τι συμβαίνει στην διεθνή πολιτική αναφορά στον Τσίπρα και, για να το πω απλά: δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση ανάμεσα στα δύο δημοψηφίσματα. Αν το αποτέλεσμα του Μρπέξιτ αποτελεί εμμέσως ενίσχυση των λαφαζάν και των κασιδιάρ, αυτό είναι δικό σου πρόβλημα που δεν απασχολεί τους Βρεταννούς ψηφοφόρους και πιάσε να το λύσεις εσύ στη χώρα σου, όχι να στριμώξεις ένα ολόκληρο ξένο έθνος στις επιλογές που φαντάζεσαι, επειδή εσύ τραβάς ζόρι με τη Σακοράφα και τη Ζωή. Μπάστα!

    Μου αρέσει!

  85. Ο/Η aftercrisis λέει:

    δεξιος,
    νομίζω ότι έτσι ή αλλιώς, τώρα πια είναι (και πρέπει να είναι) δικό τους πρόβλημα. Της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Λονδίνο.
    Ακόμη και η αντιπολίτευση έχει βγάλει την ουρά απ’ έξω. «Η ψήφος στο δημοψήφισμα δόθηκε, πάει τέλειωσε εφαρμόστε την ως κυβέρνηση» είπε ο Κόρμπιν χθές (δηλαδή είπε ό,τι και ο Γιούνκερ).
    Αν ο Μπόρις έχει αποφασίσει να γίνει Παναγιώτης (Λαφαζάνης), μάλλον θα το δηλώσει μόνον όταν γίνουν νέες εκλογές (όπως ο αυθεντικός Παναγιώτης). Προς το παρόν η φθορά του Ντέιβιντ τον ενδιαφέρει. Ο άνθρωπος θέλει την αρχηγία των Τόρις και την πρωθυπουργία, όχι βέβαια να διαπραγματευτεί αυτός το διαζύγιο. Κορόιδο είναι;
    Αν όμως στην πραγματικότητα θέλει και αυτός να μείνουν στην ΕΕ – και απλά να ρίξει τον Κάμερον – τότε είναι πολύ πιο μεγάλη απάτη.
    Δεν μπορώ να ξέρω. Το σίγουρο, έτσι ή αλλοιώς, είναι ότι βρωμάει πολύ. Ο Γιάνης μπροστά τους μου φαίνεται εντελώς ερασιτεχνης απατεώνας.

    Μου αρέσει!

  86. Ο/Η physicist λέει:

    Δύο εκατομμύρια υπογραφές για restart σε 2 μόνον μέρες σε σύνολο 40 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δεν έχει ξαναγίνει. Πουθενά.

    Τρία εκατομμύρια στο μεταξύ — ο ρυθμός είναι περίπου 1000 κλικ το λεπτό. Όταν μάλιστα ο αριθμός των υπογραφών θα ξεπεράσει τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μιλάμε για πραγματικό θαύμα.

    Μου αρέσει!

  87. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ
    Telegraph: Η ΕΕ θα φερθεί στη Βρετανία όπως και στην Ελλάδα

    Πηγή: Telegraph: Η ΕΕ θα φερθεί στη Βρετανία όπως και στην Ελλάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/274501/telegraph-i-ee-tha-ferthei-sti-vretania-opos-kai-stin-ellada#ixzz4CgLE77OI

    Μου αρέσει!

  88. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist
    ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση ανάμεσα στα δύο δημοψηφίσματα – ως προς την ουσία – συμφωνώ απολύτως και το έγραψα πολλές φορές.
    Δεν λέω αυτό. Λέω ότι όλο το μοντελάκι ράφτηκε αρχικά για να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές οι Συντηρητικοί και στο τέλος κατέληξε εσωτερικό εσωκομματικό τους πρόβλημα εξουσίας που πάνε να το φορτώσουν στις πλάτες 450 εκατομμυριων ανθρώπων.
    Εν τω μεταξύ, προδημοψηφισματικά παίξανε το άθλιο θεατρικό τους έργος «ο Μπόρις Brexit ο Ντέιβιντ Bremain», μπροστά στο οποίο, τα παραμύθια του Φάρατζ για τα εκατομμύρια στις Βρυξέλλες μοιάζουν αθώα νηπιακή παράσταση.
    Δεν μπορώ ακόμη να το αποδείξω, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι η μόνη πραγματική διαφωνία που έχουν ο Μπόρις με τον Ντέιβιντ είναι ποιός απο τους δύο θα είναι αρχηγός και πρωθυπουγός και ποιός απο τους δύο θα φάει τα σκαδά.
    Το άν αυτό το παιχνιδάκι «συμπτωματικά» βολεύει την Φράουκε με το Καλάσνικωφ στα σύνορα, την Μαρίνα με τα Κϊτρινα και τον Κασιδιάρη με τα Μπλέ, αυτό ειναι δικό μας πρόβλημα, των 440 εκατ. Ο Μπόρις με τον Ντέιβιντ δεν θα κάτσουν να σκάσουν…

    Μου αρέσει!

  89. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist,
    η ουσία της διαφορά μας είναι η εξής: ο ένας πρεσβεύει ότι οι πολιτικοί ενός κράτους-μέλους ουδεμία ευθύνη φέρουν για τις επιπτώσεις των εποφάσεων και πράξεών τους στα λοιπά κράτη μέλη. Ο άλλος πρεσβεύει το ακριβώς αντίθετο. Είναι δύο προσεγγίσεις εντελώς ασύμβατες.

    Για τη γενική διαφορά αντιλήψεων ως προς την πολιτική ηθική (πότε και πως εξαταπατά ένας πολιτικός τους απλούς πολίτες της δικής του ή άλλης χώρας), προτιμώ να μην γράψω. Συζητήθηκε εξαντλητικά πέρισυ, στο ελληνικό δημοψήφισμα. Αν θυμάσαι, είχα μιλήσει για «βαρώνο Μυνχάουζεν». Αυτά, τέλος.

    Μου αρέσει!

  90. Ο/Η physicist λέει:

    @Δεξιός (και όχι μόνο, ασφαλώς), εδώ ένα καλό κείμενο και η μετάφραση του δεύτερου μέρους του ακολουθεί.

    http://cicero.de/berliner-republik/europaeische-union-die-rechtspopulisten-haben-hochkonjunktur

    […]

    Όχι, οι μουσουλμάνοι μετανάστες δεν είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της Ευρώπης. Δεν είναι καν υπεύθυνοι για όσα λέει η θρησκεία τους. Και δεν θα είναι υπεύθυνοι και στο μέλλον για το γεγονός ότι αυτή η θρησκεία θα τους εμποδίσει να καρπωθούν τα οφέλη του μοντέρνου πολιτισμού. Το Ισλάμ δεν είναι μόνον η μάστιγα του Κόσμου. Είναι επίσης η μάστιγα των πιστών του.

    Οι μετανάστες έγιναν εργαλείο των πολιτικών ελιγμών του Νάιτζελ Φάρατζ και του Μπόρις Τζόνσον. Θα είχε συμβεί το Μπρέξιτ και χωρίς τους πρόσφυγες;

    Αν η πολιτική και η δημοσιογραφία είχαν ασχοληθεί ειλικρινά με τα προβλήματα που έχουν οι πολίτες με τη μετανάστευση, αυτή η ευρωπαϊκή αποτυχία θα είχε αποφευχθεί. Όμως, το αντίθετο συνέβη: όποιος αντιμετωπίζει με δυσπιστία τους καλούς μετανάστες, όποιος ασκεί κριτική στην αυταρχική τους ισλαμική κουλτούρα και τη διάκριση κατά των γυναικών, τιτλοφορείται ως ρατιστής.

    Οι μετανάστες από τον πολιτιστικό Μεσαίωνα θα ανανεώσουν την Ευρώπη. Αυτή η δήλωση των τρυπάει τ’ αυτιά πολλών πολιτών, και οι υπερασπιστές της, ειδικά στη Γερμανία, είναι οι Αριστεροί και οι Πράσινοι. Μια «νέα Γερμανία» θα ανατείλει, και η παλιά, που βασίζεται στο Σύνταγμα, θα αποχωρήσει. Οι στόχοι της «κουλτούρας του Καλωσορίσματος»: περισσότερη θρησκεία, περισσότερη πολυπολιτισμικότητα, λιγότερες δυτικές αξίες. Το τέλος του Ραμαζανιού να γίνει Εθνική Γιορτή — η συμμετοχή του Προέδρου Γκάουκ έδωσε ήδη το μήνυμα.

    Το καλοκαιρινό όνειρο της Α. Μέρκελ το 2015 έγινε ήδη ο ευρωπαϊκός εφιάλτης.

    Για τον λαϊκιστή Βρεταννό Νάιτζελ Φάρατζ αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί του: ο αγώνας του εναντίον της διεστραμμένης πολιτικής ορθότητας ήταν νικηφόρος. Μια νίκη κατά της Ευρώπης. Μια νίκη κατά της Μέρκελ. Στην πράξη, όμως, οι Φάρατζ, Λε Πεν και Βίλντερς έχουν βαθύτερους στόχους: την καταστροφή της Ευρώπης ως όασης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

    Με την Απελευθέρωση της Ευρώπης το 1945, ο Φασισμός φαινόταν να έχει νικηθεί για πάντα. Τώρα αρχίζει να επιστρέφει;

    Μου αρέσει!

  91. Ο/Η physicist λέει:

    … η ουσία της διαφορά μας είναι η εξής: ο ένας πρεσβεύει ότι οι πολιτικοί ενός κράτους-μέλους ουδεμία ευθύνη φέρουν για τις επιπτώσεις των εποφάσεων και πράξεών τους στα λοιπά κράτη μέλη. Ο άλλος πρεσβεύει το ακριβώς αντίθετο. Είναι δύο προσεγγίσεις εντελώς ασύμβατες.

    Άφτερ, δεν ξέρω σε τι αναφέρεσαι. Ειλικρινώς, δεν έχω ιδέα τι έχεις κατασκευάσει στο μυαλό σου. Έχω γράψει κατεπανάληψη ότι η πολιτική της κ. Μέρκελ είχε σοβαρές επιπτώσεις σε όλα τα Κράτη της ΕΕ (ήδη έχει κοστίσει την Πρωθυπουργία στον Φάυμαν και στον Κάμερον, πιθανώς δε και στον Ραχόι από απόψε), εσύ φαντάζεσαι ότι πιστεύω πως οι πολιτικοί ενός κράτους-μέλους δεν φέρουν ευθύνη για το άλλο.

    Δεν καταλαβαίνω τι λες.

    Μου αρέσει!

  92. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist,
    εννοείς την πολιτική της κ. Μέρκελ για την οικονομική κρίση της ευρωζώνης ή την πολιτική της κ. Μέρκελ για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα;
    Και σχέση έχει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Κάμερον με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ραχόι;

    Μου αρέσει!

  93. Ο/Η physicist λέει:

    Διάβασε τα άρθρα στο cicero.de, άφτερ, και στη welt.de, που έδωσα χτες. Μια σύντομη μετάφραση θα βρεις παραπάνω, αλλά Γερμανικά ούτως ή άλλως γνωρίζεις και μπορείς να τα διαβάσεις στο πρωτότυπο.

    Για το θέμα του Ραχόι και το πώς συνδέεται με τον Φάυμαν και τον Κάμερον, δες επίσης το άρθρο της Zeit με τίτλο Οι Ποδέμος και η γερμανική Ευρώπη και υπότιτλο: «… Οι Ποδέμος δεν μιλούν για την ευρωπαϊκή ταυτότητα αλλά για την Πατρίδα».

    Μου αρέσει!

  94. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Βρετανός ΥΠΕΞ: Καταστροφική η μη πρόσβαση στην ενιαία αγορά

    http://www.capital.gr/brexit/3136392/bretanos-upex-katastrofiki-i-mi-prosbasi-stin-eniaia-agora

    Μου αρέσει!

  95. Ο/Η Ενη λέει:

    Καποιες παρατηρησεις απο τον Ν.Μουζελη στο ΒΗΜΑ

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=810635

    Μου αρέσει!

  96. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Παρότι ο Κάμερον οσο και ο άλλος ο αρριβίστας απατεώνας, ο Τζόνσον, πρίν το δημοψήφισμα έλεγαν ότι σε περίπτωση Μπρέξιτ θα έκαναν αμέσως χρήση του άρθρου 50 που ρυθμίζει τα σχετικά με την έξοδο ενός κράτους-μέλους, τώρα, που η πλειοψηφία ψήφισε υπερ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, το έχουνε γυρίσει, εντάξει ρε παιδιά, λένε, ας το πάμε χαλαρά, δεν βιαζόμαστε, κλπ. Γεννά ερωτήματα αυτή η στάση τους. Μία ερμηνεία είναι ότι θα προσπαθήσουν να το τρενάρουν την όλη διαδικασία εξόδου αποβλέποντας να αποσπάσουν ακόμα περισσότερα οφέλη από την ΕΕ – και την ίδια στιγμή, δρώντας έτσι, θα παρατείνουν την αβεβαιότητα και την αστάθεια στην ΕΕ. Εννοείται πως μία τέτοια στάση εκ μέρους τους δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ.

    Μία άλλη ερμηνεία είναι ότι γνωρίζουν πως οι συνέπειες της εξόδου όντως θα είναι πολύ αρνητικές, και ο μεν Κάμερον θέλει να είναι άλλος που θα πάρει την απόφαση για την επικληση του άρθρου 50, ο δε Τζόνσον, επειδή φλόμωσε το σύμπαν στο ψέμμα (μαζί με τον άλλο τον απατεώνα, τον Φάρατζ) και ξέρει ότι θα ακολουθήσει μία πολύ δύσκολη περίοδος μετά την επίκληση του άρθρου 50 και όχι τα οσα ρόδινα υπόσχονταν στους ψηφοφόρους που ψήφισαν υπερ της εξόδου, θέλει με την σειρά του να αποφύγει να είναι αυτός που θα διαχειριστεί την έξοδο. Εφόσον οι συνέπειές της εξόδου θα είναι αρνητικές, γνωρίζει ότι η διαχείρισή τους θα βλάψει πολιτικά πολύ αυτόν που θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάσταση, οπότε το τελευταίο που θα ήθελε αυτός ο καιροσκόπος απατεώνας είναι να είναι αυτός που θα διαχειριστεί την διαδικασία της εξόδου απο την ΕΕ.

    Τέλος, εαν ληφθεί υπόψη ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση τότε – μία τρίτη ερμηνεία – ίσως αυτή η ολιγωρία εκ μέρους των πρωτεργατών του Μπρέξιτ δεν είναι τίποτα άλλο παρα μία προσπάθεια να δουν πως θα κάνουν την κωλοτούτμπα με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους ίδιους. Βέβαια στην περίπτωση αυτή, που όντως κάνουν την κωλοτούμπα, θα δημιουργηθούν άλλου τύπου παρενέργειες και θα προκύψουν από την αδιαφορία απέναντι στην θέληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε με το δημοψήφισμα.

    Μου αρέσει!

  97. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist,
    έτσι γενικά όταν τεθεί, υπάρχουν πολλές και διάφορες απόψεις, οι οποίες σε άλλα μπορεί να συμπίπτουν μεταξύ τους και σε άλλα να αλληλοαποκλείονται.
    Αν ρωτάς τη γνώμη μου, με τις «ταυτοτικές» ιδεολογίες, δεξιές ή «αριστερές» δεν τα πάω καθόλου καλά. Ο «ταυτοτισμός» τους και οι αντιλήψεις περί «ενός και εναίου λαού», χωρίς κοινωνικές αντιθέσεις και χωρίς το συστατικό ρόλο του ατόμου στη δημοκρατία, είναι συνήθως ο λόγος που βάζω τα εισαγωγικά σε κάποιες «αριστερές» και με μαλώνει ο Δύστροπος. Το άρθρο στον Cicero εμπίπτει σε κάποιο βαθμό στον «ταυτοτισμό». Το Ποδέμος, εκτός πολλών άλλων (και θετικών πραγμάτων) έχει μεταφέρει από τη Λατινική Αμερική «ταυτοτισμό», ο οποίος δεν ξέρω πως λειτουργεί στην Αμερική, αλλά στην Ευρώπη λειτουργεί ως εθνικισμός, δηλαδή είναι καθαρή δεξιά (βέβαια το Ποδέμος δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι είναι αριστερό κόμμα και ουδείς ψόγος γι αυτό το θέμα).
    Επίσης, τα παλαιο-πασοκικά (η «Εθνική Λαική ενότητα» του Λαλιώτη) και γενικώς «μακρυγιαννικά» στοιχεία στις ιδεολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, στο δικό μου σύστημα πολιτικών συντεταγμένων βρίσκονται πολύ, μα πάρα πολύ δεξιά – είναι ελληνική AfD.
    O πατριωτισμός είναι πάντα «συνταγματικός πατριωτισμός», πολιτική υπόθεση η οποία επιδέχεται πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση, όχι θέμα εθνοφυλετικής ταυτότητας, και θα παρέπεμπα σε μια σειρά σημαντικών Ελλήνων που το έβλεπαν έτσι, από τον Ρήγα Βελεστινλή έως τον Αριστόβουλο Μάνεση.

    ## Το θέμα με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς (και γενικά τους εισερχόμενους από άλλες ηπείρους), δεν έχει να κάνει με τον πατριωτισμό (όπως ίσως υποστηρίζουν οι «ταυτοτιστές») αλλά με την πολιτισμική διαφορά, τις νοοτροπίες και τα ηθικά πρότυπα. Δεν είμαι οπαδός των πολυπολιτισμικών χωνευτηριών (δεν θα ήθελα να ζω στις ΗΠΑ) και πιστεύω ότι η Μερκελ έκανε λάθος, όχι «ιδεολογικό-αντιπατρθωτικό», αλλά έπραξε μη ρεαλιστικά. Ο Πάνος με είχε επικρίνει, επειδή ασπάζομαι την άποψη του Βόλφαγκανγκ Μυνχάου («η Μέρκελ φέρθηκε ανεύθυνα επειδή έκανε κακή εκτίμηση της κατάστασης»).
    Ωστοσο το πρόβλημα αυτό, ρεαλιστικά δεν μπορεί να λυθεί μακροπρόθεσμα με περιχαράκωση στο εθνικό κράτος, με περιπόλους στα σύνορα και με τείχη. Ο άνθρωποι πρέπει να ζούν υποφερτά στον τόπο τους. Δεν είναι εύκολο, αλλά άν θέλουμε συνεκτική πολιτισμικά Ευρώπη, πρέπει εμείς οι (συγκριτικά) πλούσιοι να «πληρώσουμε» για εξισορρόπηση. Το σημερινό επίπεδο υλικής ευημερίας της Ευρώπης δεν είναι διατηρήσιμο στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα. Πολύ περισσότερο, δεν είναι διατηρήσιμη η ανισότητα μέσα στις δικές μας χώρες, είτε μιλάμε για Ελλάδα, είτε για Γερμανία, είτε για ΗΒ κτλ ΟΙ πυραμίδες δύσκολα ανατρέπονται, όμως καταρρέουν απο εσωτερική σύνθλιψη των κατώτερων στρωμάτων τους.
    Γενικά για το θέμα μετανάστευση/πρόσφυγες, Βορρά-Νότο, ανισιότητα και πλανητική πολιτική κτλ (βλέπω ότι σε απασχολεί πολύ), ενδιαφέρον βρίσκω, μεταξύ άλλων, αυτό (μεταφρασμένο από την Zeit):
    Ράινερ Φόρστ, Μπερντ Ούλριχ: Δικαιοσύνη και αλληλεγγύη
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2016/05/blog-post_13.html

    Μου αρέσει!

  98. Ο/Η physicist λέει:

    Ένα μικρό διάλειμμα – επιστροφή στο 1975. Αξίζει να δει κανείς πώς η υποστήριξη και η απόρριψη για συμμετοχή στην τότε ΕΟΚ ήταν γεωγραφικά πλήρως αντεστραμμένη: ισχυρότατη στην Αγγλία, ασθενέστερη στη Σκωτία και στο όριο στη Βόρεια Ιρλανδία.

    Μου αρέσει!

  99. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist,
    Διευκρινηση:
    ακριβώς επειδή πιστεύω ότι οι πολιτικοί ενός κράτους-μέλους φέρουν μεγάλη ευθύνη για τις επιπτώσεις των αποφάσεων και πράξεών τους στα λοιπά κράτη μέλη, γι αυτο υποστήριξα την άποψη του Μύνχάου ότι «η Μέρκελ φέρθηκε ανεύθυνα επειδή έκανε κακή εκτίμηση της κατάστασης περί το προσφυγικό» (και με επέκρινε ο Πάνος).
    Και αυτό, με βαρειά καρδιά το λέω. Γιατί η Μέρκελ, με την αρχική της στάση δεν παραβίασε τη Χάρτα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (την παραβίασε μετά, με τη συμφωνία με τον Ερντογάν).
    Η ίδια αδιαφόρησε όμως, όταν την παραβίασαν εντελώς (εξαιτίας και της δικής της «φιλόξενης στάσης») μια ολόκληρη αλυσίδα χωρών σε συνεννόηση μεταξύ τους (αλλά σε διαφωνία με τη Γερμανία), από την Αυστρία και την Ουγγαρία μέχρι την Κροατία, τη Σερβια και τη FYROM).
    Αυτό ακριβώς δείχνει την αυταπάτη που έχουν όσοι πανε να λύσουν το πρόβλημα – έτσι ή αλλοιώς – σε επίπεδο μεμονωμένου κράτους.

    Μου αρέσει!

  100. Ο/Η physicist λέει:

    Α, κοίτα μια αστεία σύμπτωση με τους αριθμούς:

    Δημοψήφισμα του 1975, ΝΑΙ στην ΕΟΚ: 17.378.581 ψήφοι.
    Δημοψήφισμα του 2016, ΟΧΙ στην ΕΕ: 17,410,742 ψήφοι.

    Όχι ότι έχει καμιά σημασία αλλά η διαφορά είναι μόλις 0,18%.

    Μου αρέσει!

  101. Ο/Η physicist λέει:

    Άφτερ, ο Paul Collier είναι Βρεταννός, Καθηγητής στην Οξφόρδη (Migrationsforscher) και υπεράνω υποψίας από πολιτική σκοπιά. Η άποψή του είναι ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη: Η κ. Μέρκελ φέρει την ευθύνη για τη μεταναστευτική κρίση. Η πολιτική της δεν έσωσε κανέναν, αντιθέτως έχει πολλούς νεκρούς να βαραίνουν τη συνείδησή της.

    Μου αρέσει!

  102. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ενη,
    ο Μουζέλης (ως συνήθως) τα λέει καλά. Πιάνει την ουσία και το τι είναι σημαντικό στην πράξη.

    Μου αρέσει!

  103. Ο/Η physicist λέει:

    Αυτό ακριβώς δείχνει την αυταπάτη που έχουν όσοι πανε να λύσουν το πρόβλημα – έτσι ή αλλοιώς – σε επίπεδο μεμονωμένου κράτους.

    Να το πεις στους Ισραηλινούς ή στους Αυστραλούς αυτό, ν’ ακούσουμε τι έχουν ν’ αντιτάξουν. Απορώ, πάντως, με πόσην ευκολία και ιδεολογική τύφλωση βγαίνεις και ακυρώνεις χωρίς δεύτερη κουβέντα την πιο θεμελιώδη υποχρέωση του Κράτους, δηλ. τη φύλαξη των συνόρων του και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών του.

    Θα πρόσεξες, πάντως, ότι αφότου οι άλλοι έβγαλαν τα κάστανα απ’ τη φωτιά για την κ. Μέρκελ, μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στη Γερμανία και έσωσε η ίδια το πολιτικό της (άμεσο) μέλλον χωρίς να θυσιάσει την ηθική της ανωτερότητα.

    Μου αρέσει!

  104. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist,
    έ ότι όλη την ευθύνη για την μεταναστευτική κρίση την φέρει η Μέρκελ…. Ας κόψει κάτι.
    Η Μέρκελ έκανε λάθος υπολογισμό της κατάστασης το καλοκαίρι. Σωστό.
    Αλλά η Μέρκελ φταίει για το χάος της Συρίας, για το χάος δεκαετιών στο Ιράκ και Αφγανιστάν, γαι τη διάλυση της Λιβύης (η Γερμανία επι Μέρκελ ψήφισε λευκό στον ΟΗΕ μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα), για το Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, για την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, για το φαινόμενο θερμοκηπίου και την ερημοποίηση στην υποσαχάρια Αφρική, και τέλος για όλες τις πληγές της μετατααποικιακής Ασίας και Αφρικής, έ αυτό μπορεί να το πεί μόνον Έλληνας αριστεροδεξιος εθνικιστής ή Βρετανός φανατικός αντιευρωπαιος.
    Είπαμε, πολιτικά δεν συμπαθώ καθόλου την Μέρκελ (την συμαθώ όσο ο …Μύνχάου ή ο Φίσερ). Αλλά αυτό δεν είναι τερατολογία, είναι καθαρά εθνικιστική προπαγάνδα.

    Μου αρέσει!

  105. Ο/Η physicist λέει:

    έ ότι όλη την ευθύνη για την μεταναστευτική κρίση την φέρει η Μέρκελ…. Ας κόψει κάτι.

    Δεν λέει αυτό ο Collier, αν διάβασες τη συνέντευξη.

    … Αλλά η Μέρκελ φταίει για το χάος της Συρίας, για το χάος δεκαετιών στο Ιράκ και Αφγανιστάν, γαι τη διάλυση της Λιβύης (η Γερμανία επι Μέρκελ ψήφισε λευκό στον ΟΗΕ μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα), για το Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, για την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, για το φαινόμενο θερμοκηπίου και την ερημοποίηση στην υποσαχάρια Αφρική, και τέλος για όλες τις πληγές της μετατααποικιακής Ασίας και Αφρικής, έ αυτό μπορεί να το πεί μόνον Έλληνας αριστεροδεξιος εθνικιστής ή Βρετανός φανατικός αντιευρωπαιος.

    Ίσως αυτό που λέει είναι ακριβώς αυτό που επισημαίνεις: ότι δηλαδή αυτές οι πολύπλευρες κρίσεις υπήρχαν από καιρό, χωρίς την ευθύνη της κ. Μέρκελ βεβαίως, αλλά η μεταναστευτική έκρηξη πυροδοτήθηκε από την καλοκαρδία της και τη χριστιανοσύνη της ν’ ανοίξει τη μεγάλη της αγκαλιά στους πάντες, των τζιχαντιστών συμπεριλαμβανομένων, εκθέτοντας τη χώρα της αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Αυτά λέει ο Collier, και επαναλανβάνω δεν είναι Βρεταννός φανατικός αντιευρωπαίος και δεν είναι αμόρφωτος χούλιγκαν. Καθηγητής των Οικονομικών είναι, στην Οξφόρδη.

    Μου αρέσει!

  106. Ο/Η aftercrisis λέει:

    physicist ,
    χα χα, μειώθηκαν οι (νόμιμες) μεταναστευτικές ροές στη Βαλκανική οδό, αλλά ρώτα τους Ιταλούς για το τι γίνεται εκεί τώρα!.
    Αν μπορείς ρώτα και τους Ούγγρους ή Σέρβους λαθραίους διακινητές και θα μάθεις γιατί η «Νέα Ειδομένη» χτίστηκε στα Σερβοουγγρικά σύνορα.
    Σοβαρά, ελπίζεις ακόμη «στη φύλαξη των συνόρων και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών» του μεμονωμένου κράτους (μου αρέσει που το γράφεις με κεφαλαίο: Κράτος) στην εποχή που «τα κράτη είναι ενσωματωμένα στις αγορές» και όχι πια «οι αγορες στα κράτη»;
    Δοκίμασέ το στην πράξη: Πήγαινε και πές στον φίλο σου τον Κάμερον να δέχεται λιγότερους Πακιστανούς στο «Κράτος» του (αλλά δεν ξέρω ακριβώς ποιό είναι τώρα). Θα δοκιμάσεις πολύ άσχημη έκπληξη.
    Σορρυ που απαντώ έτσι, αλλά δεν έχω άλλο τρόπο να πείσω κάποιον που είναι ιδεολόγος (=έχει ψευδή αντίληψη της πραγματικότητας)

    Μου αρέσει!

  107. Ο/Η aftercrisis λέει:

    sorry, αλλά υπάρχουν ένα σωρό Καθηγητές (ιδίως των Οικονομικών!) που είναι φανατικοί αντιευρωπαίοι και (τυπικά) μορφωμένοι εθνικιστές χούλιγκαν.
    Κυρίως είναι βέβαια νεοφιλελεύθεροι, σύμβουλοι και συνήγοροι των «ακρίδων». Τα λοιπα είναι παράπλευρα αμαρτήματα.
    Σου λεει τίποτε το όνομα Hans-Werner Zinn;

    Μου αρέσει!

  108. Ο/Η Physicist λέει:

    Ο Collier δεν είναι ο Sinn.

    Μου αρέσει!

  109. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μεγάλη πετυχεσιά αυτό το δημοψήφισμα 🙂

    Ν. Στέρτζον: Το Ηνωμένο Βασίλειο του 2014 δεν υφίσταται πλέον

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, υπογραμμίζοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι «πολύ πιθανό» τώρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ.

    Η σκωτσέζα πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη της να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για να προσπαθήσει να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκωτίας, η οποία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

    «Η πρόκληση που αντιμετωπίζω τώρα ως πρωθυπουργός είναι να βρω πώς θα προστατεύσω καλύτερα τα συμφέροντα της Σκωτίας, πώς θα προσπαθήσω να εμποδίσω την έξοδό μας από την ΕΕ παρά τη θέλησή μας, με όλες τις βαθιά βλαβερές και οδυνηρές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα επέφερε», δήλωσε στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

    «Η πρόκληση που αντιμετωπίζω, αλλά και η ευθύνη μου ως πρωθυπουργού, είναι να επιδιώξω να διαπραγματευθώ για να προστατεύσω τα συμφέροντα της Σκωτίας», δήλωσε η Στέρτζον προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με τους ανθρώπους στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

    http://www.liberal.gr/arthro/60556/epikairotita/2016/n-stertzon-to-inomeno-basileio-tou-2014-den-ufistatai-pleon.html

    και

    Η Σκωτία απειλεί με βέτο το Brexit! «Χαστούκι» Βρυξελλών στο Εδιμβούργο: «Καμία διαπραγμάτευση! Βγαίνετε από την Ε.Ε. ως Βρετανία»

    http://www.newsit.gr/kosmos/I-Skotia-apeilei-me-veto-to-Brexit-Xastoyki-Vryksellon-sto-Edimvoyrgo-Kamia-diapragmateysi-Vgainete-apo-tin-E-E-os-Vretania/630964

    Μου αρέσει!

  110. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Που πας ρε Καραπέτρο, λέει η Μέρκελ 🙂

    http://www.liberal.gr/arthro/60570/epikairotita/2016/na-epitrapei-sto-londino-na-xanaskefthei-tin-exodo-tou-apo-tin-ee–dilose-o-prosoparchis-tis-merkel-.html

    Παράθυρο και για μια άλλη ίσως εξέλιξη από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση άνοιξε με δηλώσεις του σήμερα ο προσωπάρχης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ καθώς δήλωσε πως οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου», δήλωσε ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ, όπως αναφέρει σήμερα το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND.

    Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι «ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες», δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND. Φυσικά η Βρετανία θα μπρούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RND, «αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μου αρέσει!

  111. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    H κυβέρνηση Ρέντσι προτίθεται να δώσει ιταλική υπηκοότητα στους βρετανούς φοιτητές

    http://www.liberal.gr/arthro/60572/epikairotita/2016/-H-kubernisi-rentsi-protithetai-na-dosei-italiki-upikootita-stous-bretanous-foitites.html

    Μου αρέσει!

  112. Ο/Η Physicist λέει:

    Ο μορφονιός στη Ρώμη αυτογελοιοποιείται στην προσπάθειά του να μαζέψει κανα ψηφαλάκι. Βρε αστείε, εδώ οι νέοι της χώρας σου την εγκαταλείπουν μαζικά, εδώ τα Πανεπιστήμια τηε Ιταλίας έχουν hire freeze και από κονδύλια για έρευνα γιόκ, ποιος Βρεταννός νέος φοιτητής νομίζεις ότι θα τρέξει να πάρει Ιταλικό διαβατήριο; Το youth unemployment στην Ιταλία το κοίταξε κανείς;

    Με τόσην ασέβεια εκ μερους των εβροπαϊστών για τη βούληση ενός λαού, μην απορείς που η ΕΕ δεν είναι δημοφιλής.

    Μου αρέσει!

  113. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο Collier επίσης δεν έχει παρακολουθήσει όλο το σήριαλ του 2015 για το μεταναστευτικό.Που να ξέρει για Τασία και Μουζάλα ή για Κοτζιά και Καμμένο που απειλούσαν με αποστολή τζιχαντιστών.
    Τα σύνορα τα άνοιξαν οι συριζανέλ εν μέρει λόγω ιδεοληψίας,εν μέρει πιστεύοντας ότι θα εκβιάσουν έτσι καλύτερο μνημόνιο.
    Η Μέρκελ γνώριζε ότι λόγω βεβαρυμένου γερμανικού παρελθόντος είχε πρόβλημα να απαγορεύσει τελείως την είσοδο.Έτσι έκανε το κόλπο της αποδοχής των προσφύγων και των ανοιχτών συνόρων ανεχόμενη ταυτόχρονα ή και ενθαρρύνοντας τις ενδιάμεσες χώρες να τα κλείσουν.Βεβαίως στο διεθνές ραντάρ οι αποφάσεις Μέρκελ διακρίνονται από όλους ενώ ελάχιστοι παρατηρούν τον δεκαπλασιασμό των ροών από την Ελλάδα μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και μέχρι να κλείσουν τα Σκόπια τα σύνορα.Πρέπει όμως να παρατηρεί όλη την κίνηση κάποιος για να ξέρει τι γίνεται.

    Μου αρέσει!

  114. Ο/Η Physicist λέει:

    Δεξιέ, η άποψη ότι το μεταναστευτικό κύμα το πυροδότησε η κ. Τασία είναι τερατώδης.

    Μου αρέσει!

  115. Ο/Η physicist λέει:

    Ο Ρέντσι θα μπορούσε, π.χ., να προσφερθεί να δώσει το ένα πέμπτο από τις συνεισφορές του ΗΒ που δεν θα καταβάλλονται μετά το Μπρέξιτ. 2 δισεκατομμύρια Ευρώ, ε Ματτέο φιλοευρωπαϊστή; Δείξε πόσο αγαπάς την Ευρώπη στην πράξη, ειδαλλιώς stai zitto, fanfarone, που θα προσφέρεις και πολιτικό άσυλο στους υπηκόοους της παλιότερης Δημοκρατίας του κόσμου.

    Μου αρέσει!

  116. Ο/Η Aλικη λέει:

    Αγαπητε Φυσικέ, δεν νομιζω οτι οι ηγεσίες των κρατών της ΕΕ δείχνουν ασέβεια απεναντι στη βούληση των Βρετανών.

    Ασφαλώς γίνονται κάποιες υπερβολές -τύπου Ρεντσι- και στην ολη ατμόσφαιρα επικρατεί αναταραχή -επόμενο ειναι, αν σκεφτείς τι διακυβεύεται.

    Ομως στον πυρήνα της ΕΕ, εκει που λαμβάνονται οι αποφάσεις, δεν φαίνεται να επικρατεί αυτο που λες. Αμηχανία, ναι. Ασέβεια, οχι.

    ΥΓ: Δεν ειναι καθολου βεβαιο οτι η ΕΕ ειναι αντιδημοφιλής.
    Υγ2: Γιατι τοσο μένεις κατα των ευρωπαϊστών;

    Μου αρέσει!

  117. Ο/Η Aλικη λέει:

    Διορθωση: …γιατι τοσο μενος

    Ο δαιμων της αυτόματης ορθογραφίας της ταμπλετας.

    Μου αρέσει!

  118. Ο/Η δεξιος λέει:

    Το μεταναστευτικό κύμα παγκοσμίως όχι αλλά την περιβόητη βαλκανική οδό φυσικά.
    Και κάτι άλλο : πόλεμος στην Συρία γίνεται και τώρα όπως από το 2011.Αλλά δεν έρχεται κανείς από τότε που έκλεισαν τα Σκόπια τα σύνορα.

    Μου αρέσει!

  119. Ο/Η physicist λέει:

    @Αλίκη,

    ΥΓ2 — Επειδή συνεργάζομαι με πολλούς νέους Ιταλούς που έχουν φύγει από τη χώρα τους σε απόγνωση για την ερημιά και την απουσία προοπτικής που κυριαρχεί εκεί. Στον φόντο αυτής της πραγματικότητας, το δήθεν ενδιαφέρον ενός Ιταλού Πρωθυπουργού να δώσει ιταλικό διαβατήριο σε νέους Βρεταννούς για να μη χάσουν το κελεπούρι του Εράσμους στην Ιταλία είναι βαθιά υποκριτικό, λαϊκιστικό και απλώς γελοίο.

    Επειδή επιχειρείται η δημιουργία ενός κλίματος μαζικού εκφοβισμού λες και το ΗΒ θα εκφυλιστεί σε δικτατορία και θα πέσει σε διεθνή απομόνωση. Και το λέει αυτό (ή το υπονοεί) ο Πρωθυπουργός μιας χώρας μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο εγκληματικών οργανώσεων, σε μια χώρα που εφηύρε το μοντέρνο κράτος δικαίου.

    Επειδή ορισμένοι δήμαρχοι μεσαίων ευρωπαϊκών πόλεων και βιβλιοπώλες από ένα προάστιο του Άαχεν θέλουν να διδάξουν στη χώρα που η Μονάρχης της είναι Αρχηγός Κράτους στο ΗΒ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες, μικρότερες χώρες, τι θα πει διεθνής ρόλος και κοσμοπολιτισμός.

    Τέλος, επειδή είναι πρόκληση στην κοινή λογική να ταυτίζεται η ΕΕ με τη Δηνοκρατία και το Κράτος Δικαίου, έτσι ώστε να θεωρείται απαραίτητο να προφερθεί «προστασία» σε όσους βρεθούν εκτός αυτής.

    Μου αρέσει!

  120. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  121. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Που τα βρίσκεις και τα λες ότι «το ΗΒ θα εκφυλιστεί σε δικτατορία και θα πέσει σε διεθνή απομόνωση» 🙂

    Αυτό που συζητάμε είναι το τραγούδι:

    Αμα θες να φύγεις, φύγε, γρήγορα όμως για να μην προκαλέσεις πρόσθετη ζημιά στην ΕΕ

    Αμα θες να κάτσεις, κάτσε, καλύτερα 510 εκατ. απο 440, η ισχύς εν τη ενώσει

    να γκρινιάζεις μόνο πάψε 🙂

    Μου αρέσει!

  122. Ο/Η Aλικη λέει:

    Ναι, Φυσικέ, ομως αυτα που αναφέρεις αποτελουν σχετικά περιθωριακά φαινόμενα.

    Οταν λαμβάνει χώρα ενα τετοιο -τεράστιας σημασίας- γεγονος ειναι φυσικό να αναπτύσσεται και καποια υστερία, η και να γίνονται γελοιότητες τύπου Ρεντσι.
    Ναι, ειναι εκνευριστικά ολα αυτα, ομως δεν υπερβάλλεις λιγο αποδίδοντας τα στους ευρωπαϊστές, ως σύνολο, και μαλιστα με τοσο μενος;

    ΥΓ: Δίνεις την εντύπωση εμπαθούς ανθρώπου, πράγμα καθολου αρνητικό, κατα τη γνωμη μου.

    Μου αρέσει!

  123. Ο/Η Mitsos λέει:

    physicist ,
    χα χα, μειώθηκαν οι (νόμιμες) μεταναστευτικές ροές στη Βαλκανική οδό, αλλά ρώτα τους Ιταλούς για το τι γίνεται εκεί τώρα!.
    Αν μπορείς ρώτα και τους Ούγγρους ή Σέρβους λαθραίους διακινητές και θα μάθεις γιατί η «Νέα Ειδομένη» χτίστηκε στα Σερβοουγγρικά σύνορα.
    Σοβαρά, ελπίζεις ακόμη «στη φύλαξη των συνόρων και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών» του μεμονωμένου κράτους (μου αρέσει που το γράφεις με κεφαλαίο: Κράτος) στην εποχή που «τα κράτη είναι ενσωματωμένα στις αγορές» και όχι πια «οι αγορες στα κράτη»;
    Δοκίμασέ το στην πράξη: Πήγαινε και πές στον φίλο σου τον Κάμερον να δέχεται λιγότερους Πακιστανούς στο «Κράτος» του (αλλά δεν ξέρω ακριβώς ποιό είναι τώρα). Θα δοκιμάσεις πολύ άσχημη έκπληξη.
    Σορρυ που απαντώ έτσι, αλλά δεν έχω άλλο τρόπο να πείσω κάποιον που είναι ιδεολόγος (=έχει ψευδή αντίληψη της πραγματικότητας)

    Oταν λέω ότι η νέα ψευτοαριστερά είναι πιο νεοφιλελεύθερη από τον Κυριάκο και τον Χατζηδάκη, μετά από αυτά τα γραπτά επιβεβαιώνομαι και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό.

    Φίλε μου Αφτερ η Βρετανία είναι νησί και το χωρίζει από την Ευρώπη ένα κανάλι που όποιος πάει να το περάσει τον τρώνε τα ψάρια. Αν δεν τον φάνε τα ψάρια θα τον φάει καμιά κανονιοφόρος του βασιλικού ναυτικού. Εκεί δεν είναι Ελλάντα. Τα πράγματα δουλεύουνε αλλιώς εκεί. Οσοι πήγαν πήγαν οργανωμένα και εξαιτίας του ότι ανήκαν στην κοινοπολιτεία και είχαν κάθε δικαίωμα να μεταναστεύσουν στην Βρετανία όχι διότι ανοίξαν τα σύνορα και κουβαλήσανε όλου του πλανήτη τις ΜΚΟ και το παίζανε Μητερες Τερέζες και μητέρες Τασίες.

    Μου αρέσει!

  124. Ο/Η physicist λέει:

    @Αλίκη,

    το μεγάφωνο των Βρυξελλών, δηλ. το σύνολο του σοβαρού γερμανικού Τύπου και των δημόσιων ΜΜΕ, έχει εδώ και βδομάδες εκτοξεύσει ό,τι χειρότερο είδος ανελέητης προπαγάνδας και χαρακτηρισμών απέναντι στους υπερασπιστές του Μπρέξιτ, χωρίς να διστάζει να γενικεύσει, να τσουβαλιάσει, να πει ψέματα, και να εκφυλιστεί σε φρικαλέες αποστροφές όπως «οι κωλόγεροι κλέβουν το μέλλον της γερμανικής νεολαίας» (μεταφράζω κάπως ελεύθερα το alte Säcke της γερμανικής γλώσσας, που είναι επιπέδου Αυριανής αλλά φιγουράριζε πρωτοσέλιδο στην Zeit). Ουδέποτε προσκλήθηκε να εξηγήσει τις θέσεις του ένας από τους πολλούς σοβαρούς εκπροσώπους του Μπρέξιτ, ποτέ και πουθενά. Πρωθυπουργοί και παράγοντες ξένων χωρών μιλούν με υψωμένο δάχτυλο, η ΕΕ στυλιζάρεται και αυτοδιαφημίζεται ως η μόνη-μοναδική-αδιαμφισβήτητη λύση στα προβλήματα της Οικουμένης, μοναδική πολιτική και ηθική οντότητα με κύρος, ersatz-Religion τελικώς, η οποία δεν χρωστάει λογαριασμό σε κανέναν για τις αποφάσεις της.

    Τα φαινόμενα που αναφέρω δεν είναι περιθωριακά. Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η πραγματικότητα (στην Κεντρική Ευρώπη) έχει εκφυλιστεί σε ένα είδος one-party-rule, με μία γνώμη και μία και μοναδική άποψη. Δεν είναι καθόλου καλό πράγμα αυτό. Βλέπω ότι η FAZ άρχισε να το παίρνει είδηση (Ας σταματήσουμε επιτέλους με την υπεροψία) επομένως καλό το Μπρέξιτ και μακάρι να πέσουν κι άλλες τέτοιες σφαλιάρες και μάλιστα σύντομα.

    Μέχρι περίπου το 2000 και κάτι, ήμουν ένθερμος ευρωπαϊστής. Τα επόμενα 10 χρόνια, μετριάστηκε αλλά παρέμεινα σαφώς υπέρ της ΕΕ και των οργάνων της. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η τυχαιότητα, η αναποτελεσματικότητα, η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός που βγαίνει από τις Βρυξέλλες μ’ έχουν κάνει πολύ διστακτικό. Ξέρω ότι δεν είμαι ο μόνος, άλλωστε στο ΗΒ, τη μόνη χώρα που έκανε δημοψήφισμα για την ΕΟΚ/ΕΕ, η αποδοχή ήταν 66% το 1975 και 48% το 2016.

    ΥΓ — Δεν ξέρω αν έκανες τυπογραφικό γράφοντας ότι δεν είναι αρνητικό ότι με κρίνεις για εμπαθή· ίσως ήθελες να γράψεις ότι δεν είναι θετικό. Όπως και νάχει το πράγμα, σημειώνω τη γνώμη σου γιατί δεν μου είναι αδιάφορη — αλλά ν’ αλλάξω το πώς είμαι; Δύσκολο. 🙂

    Μου αρέσει!

  125. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Που να ξέρει για Τασία και Μουζάλα ή για Κοτζιά και Καμμένο που απειλούσαν με αποστολή τζιχαντιστών.»

    Ξέχασες βέβαια να αναφέρεις δεξιέ και τον Ερντογάν, του οποίου ο ρόλος για τα μεταναστευτικά ρεύματα υπήρξε πολύ πιο κομβικός από τους παραπάνω. Εντάξει, είναι γνωστό, νιώθεις μία έλξη για τον συγκεκριμένο δικτάτορα, η οποία οσο να ‘ναι σου εξασθενεί ως ένα βαθμό και την κρίση και την μνήμη.

    Και οι μεταναστευτικές ροές δεν σταμάτησαν φυσικά όταν έκλεισαν τα σύνορα οι σκοπιανοί αλλά με το που εγινέ η συμφωνία μετάξυ ΕΕ και του καθεστώτος Ερντογάν, στα τέλη Μαρτίου. Άλλωστε ο δικτάτορας ηδη από τον Νοέμβριο όπου πάλι είχε γίνει μία συνάτηση κορυφής για το θέμα, απειλούσε τις ευρωπαϊκές αρχές ότι αν δεν δώσουν το ελευθέρας για τις μετακινήσεις των τούρκων στην ΕΕ θα έστελνε τους πρόσφυγες και μεταναστες κατευθείαν στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας με λεωφορεία.

    … Αλλά ναι, εσυ βλέπεις μόνο την Τασία, τον Μουζάλα, και τον Καμμένο… 😉

    Μου αρέσει!

  126. Ο/Η physicist λέει:

    Μήτσε,

    … χα χα, μειώθηκαν οι (νόμιμες) μεταναστευτικές ροές στη Βαλκανική οδό, αλλά ρώτα τους Ιταλούς για το τι γίνεται εκεί τώρα!

    Η γερμανική πολιτική δεν έχει αλλάξει. Πάνω από το 90% των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών έχουν σκοπό να πάνε στη Γερμανία. Μέρος μιας συνεπούς πολιτικής για τη μείωση και τον έλεγχό τους θα ήταν και μια ξεκάθαρα περιοριστική πολιτική της Γερμανίας — όσο αυτή η χώρα παραμένει μαγνήτης, όσο μπλοκάρονται εκεί οι πολιτικές επαναπροώθησης για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, θα υπάρχουν πάντοτε ισχυρά κίνητρα στους διακινητές.

    Οι Πράσινοι πρόσφατα μπλοκάρησαν Νόμο που διευκολύνει την επαναπροώθηση στο Μαγκρέμπ με την αιτιολογία ότι σ’ αυτές τις χώρες ισχύουν ομοφοβικοί Νόμοι. Οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι, τις ίδιες μέρες έβγαζαν πύρινους λόγους ότι το μακελειό του Ορλάντο δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ και ότι ομοφοβία υπάρχει παντού.

    Μου αρέσει!

  127. Ο/Η physicist λέει:

    Σύμφωνα με την FAZ, ο Γιούνκερ επιθυμεί όσο ταχύτερη αποχώρηση της Βρεταννίας γίνεται, με ταυτόχρονο τερματισμό των πολλαπλών νομισμάτων στην ΕΕ, δηλ. την υποχρεωτική επέκταση του Ευρώ στις οκτώ χώρες της ΕΕ που απομένουν χωρίς να έχουν το Ευρώ ως νόμισμα.

    Μου αρέσει!

  128. Ο/Η physicist λέει:

    Δεκάδες χιλιάδες ψήφοι στην πετίσιον για Δημοψήφισμα δόθηκαν από το Βατικανό (πληθυσμός: 451 κάτοικοι) και από τη Βόρεια Κορέα. Υπάρχουν επίσης υποψίες ότι ψήφοι δίνονται από διαδικτυακά ρομπότ. Το Βρεταννικό Κοινοβούλιο ερευνά με σοβαρότητα το ενδεχόμενο οργανωμένης απάτης.

    Πείτε με όποιος θέλει εμπαθή αλλά ηλίθιο δεν θα με πει κανείς. 😉

    Μου αρέσει!

  129. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «ο Γιούνκερ επιθυμεί όσο ταχύτερη αποχώρηση της Βρεταννίας γίνεται, με ταυτόχρονο τερματισμό των πολλαπλών νομισμάτων στην ΕΕ, δηλ. την υποχρεωτική επέκταση του Ευρώ στις οκτώ χώρες της ΕΕ που απομένουν χωρίς να έχουν το Ευρώ ως νόμισμα.»

    Ο Γιούνκερ δηλαδή, αν αληθεύει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επιθυμεί μία οσο πιο γρήγορη κίνηση προς την κατεύθυνση μίας ακόμα πιο σφιχτής ομοσπονδιοποίησης. Αυτό μου φαίνεται μία εξαιρετικά επικίνδυνη επιλογή γιατί ενέχει τον κίνδυνο να ενισχύσει ακόμα περισσότερο (για την ακρίβεια, πολύ περισσότερο) τις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, και έτσι ενισχυει την πιθανότητα να υπάρξει ακόμα και διάλυση της ΕΕ σε ένα όχι μακρυνο μελλοντικό χρονο.

    Μου αρέσει!

  130. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο Ερντογάν Δ.Π. δεν άλλαξε από το 2014 στο 2015.Είναι στα πράγματα στην Τουρκία εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.Το μόνο που άλλαξε από το 2015 εν σχέσει με το 2014 είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα.
    ΄Μόλις σε συζήτηση στο BBC οι πάντες συμφώνησαν ότι το μεγαλύτερο λάθος του στρατοπέδου του REMAIN ήταν ότι δεν αντιμετώπισαν πειστικά το επιχείρημα του μεταναστευτικού και ότι ο κόσμος στην Αγγλία – και αλλού θα έλεγα – θεωρεί απολύτως φυσιολογικό κάθε κράτος να αποφασίζει ποιούς ξένους δέχεται.

    Μου αρέσει!

  131. Ο/Η Mitsos λέει:

    Eγώ θα πρότεινα λιγάκι, οι πολύ βαριοί υποστηρικτές του μένουμε Ευρώπη που μιλούν για υπογραφές, και για αποσχισεις του Λονδίνου, της Σκωτίας και δεν ξέρω εγώ ποιου άλλου κρατιδίου από το Ηνωμένο Βασίλειο, να προσέχουν λίγο τι εύχονται με ή χωρίς εισαγωγικά. Ειδικά κάτι όψιμοι νεομαρξιστές-νεομνημονιακοί και κάτι γελοία υποκείμενα που βρίσκονται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ που είναι βασιλικότεροι του βασιλέως στο γερμανοτσολιαδισμό.

    Αν γυρίσουμε πάλι στα αποσχιστικά κινήματα με συλλογή υπογραφών μέσω internet ή μή, είναι πάρα πολύ πιθανό να λουστούμε αύριο μια απόσχιση της Θράκης μέσω δημοψηφίσματος, κάτι το οποίο διεκδικεί η Τουρκία σταθερά εδώ και δεκαετίες. Ρίχνουνε αυτά τα ηλίθια πλάσματα νερό στο μύλο του Ερντογάν και μπορεί να προκαλέσουν στο τέλος καμιά μεγάλη εθνική τραγωδία. Δημοψήφισμα έγινε στη Σκωτία και η Σκωτία αποφάσισε ότι παραμένει μέλος του ΗΒ και της κοινοπολιτείας. Δημοψήφισμα γίνεται κάθε 80 χρόνια στη Σκωτία και δεν γίνεται επειδή μερικοί πράκτορες της Βορείου Κορέας ειδικοί στο cyberattack και στο hacking αποφασίζουν να το δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στον ηλεκτρονικό πόλεμο μαζεύοντας ηλεκτρονικές υπογραφές. Προσέχετε μερικοί λοιπόν τι λέτε και τι εύχεστε διότι οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι για χώρες που οικονομικά είναι διαλυμένες και βρίσκονται υπό πλήτη κηδεμονία όπως ετούτη εδώ η δύσμοιρη χώρα.

    Μου αρέσει!

  132. Ο/Η Aλικη λέει:

    Φυσικέ, ασφαλώς η ΕΕ δεν ειναι η μοναδική λυση για τα προβληματα της Οικουμένης. Εξακολουθώ ομως να πιστεύω οτι, παρα τα λαθη και τις αστοχίες, αποτελει την προσφορότερη λυση για την επιβίωση της Ευρώπης και των αξιών της.

    ΥΓ: Δεν έκανα κανένα τυπογραφικό λαθος. Θεωρω την εμπάθεια ενα υγιές χαρακτηριστικό και εμπιστεύομαι πολυ περισσοτερο τους εμπαθείς ανθρώπους απο τους κατα συστημα ισορροπιστές και ισαποστασακηδες.

    Μου αρέσει!

  133. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Πλάκα πλάκα η γραμμή Σόϊμπλε ως προς την διαχείριση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μου φαίνεται ως η πιο λογική πρόταση μέχρι στιγμής – καλύτερη τόσο για την Βρετανία οσο και για την ΕΕ. Αντίθετα, οι κινήσεις της Κομισιόν δημιουργούν μία αίσθηση ερασιτεχνισμού και σχεδιασμών της τελευταίας στιγμής, κυριολεκτικά στο πόδι (πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν είχαν λάβει στα σοβαρά το ενδεχόμενο ενός Μπρέξιτ, ώστε να κάτσουν και να εκπονήσουν ένα σοβαρό σχέδιο Β).

    Μου αρέσει!

  134. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αγαπητοί συζητητές, φερθήτε με σύνεση, ηρεμήστε, κρατήστε ενέργεια, έχουμε και εκλογές το Νοέμβριο!
    Πάω στοίχημα ότι ο σχιζοφρενης με το πριόνι (και με το καναρινί μαλλί) θα έχει στην Ελλάδα αρκετή υποστήριξη (και ακόμη πιο πολλή ανοχή ως το «μικρότερο κακο»), ως αντίπαλος της ιμπεριαλίστριας Κλίντον.
    Πάω στοίχημα ότι ο τραμπάκουλας θα έχει και οπαδούς χτυπημένες μπιέλες και από τον αριστερό κύλινδρο στην Ελλάδα (δεν βάζω εισαγωγικά στον αριστερό κύλινδρο – ποτέ ξανά – για να μη θυμώνει ο φίλος μου ο Δύστροπος).
    Είμαστε διαρκώς μια ωραία κατάσταση, το 2016 τελικά είναι καλύτερο από το 2015 🙂

    Μου αρέσει!

  135. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ελπιζω το 2017 να είναι …χειρότερο από το 2016, γιατί όπως το πολιτικό φάσμα είναι κυκλικό (με φερμουάρ από πίσω), έτσι και ο κύκλος «καλύτερο-χειρότερο».

    Μου αρέσει!

  136. Ο/Η Physicist λέει:

    ΔΠ, και μένα μου φαίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη η γραμμή Γιούνκερ, εφόσον ισχύει.

    Αλίκη, ευχαριστώ!

    Μου αρέσει!

  137. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Μπρρ, τελευταίες ώρες γίνεται πολλή συζήτηση και για ενδεχόμενο «άτακτο Brexit», άν μπλέξουν το άρθρο 50 της Λισαβώνας με τη Στέρτζον και τη Βουλή της Σκωτίας και προκύψει μακαρονάδα.
    Η Στέρτζον λέει ότι η Βουλή της Σκωτίας έχει δικαίωμα βέτο σε περίπτωση που όντως κατατεθεί το αίτημα εξόδου απο την κυβέρνηση του ΗΒ.
    Ο Συνταγματολόγος Κατρούγκαλος τι λέει επ’ αυτού;

    Μου αρέσει!

  138. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ο Ερντογάν Δ.Π. δεν άλλαξε από το 2014 στο 2015.Είναι στα πράγματα στην Τουρκία εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.Το μόνο που άλλαξε από το 2015 εν σχέσει με το 2014 είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα.»

    Μα η διαφωνία μου δεξιέ δεν είναι για το αν έπαιξαν κάποιο ρόλο οι Συριζανελ στην αύξηση των μετανστευτικών ροών – προφανώς και έπαιξαν. Έπαιζε όμως καθοριστικό ρόλο και ο Ερντογάν, και αυτό φάνηκε με την υπογραφή της συμφωνίας στα τέλη Μαρτιου με την ΕΕ – οι ροές σταμάτησαν σχεδόν πλήρως, σαν να έκλεισε κάποιος την στροφιγγα. Τον Ερντογάν όμως περιέργως ξέχασες να τον βάλεις στο κάδρο…

    Βασικά, για να μη το κουράζουμε, σε κατηγορώ για ξεγυρισμένη πολιτική μυωπία. Ενω βλέπεις τον ρόλο που έπαιξαν η Τασία και οι Συριζανελ στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών, για τον εξαιρετικά μεγάλο ρόλο που έπαιξε ο Ερντογάν κάτι συμβαίνει και παθαίνεις πλήρη αφωνία. Ίσως επειδή, όλως τυχαίως, εξακολουθείς να υποστηρίζεις αυτόν και το αυταρχικό πολιτικό καθεστώς του.

    Μου αρέσει!

  139. Ο/Η aftercrisis λέει:

    ¨Οπως βλέπετε, υπάρχουν και χειροτερότερα ενδεχόμενα απο έναν ακόμη καυγά Γιουνκερ-Μέρκελ (έγιναν πολλοί μεχρι τώρα, τους συνηθίσανε).

    Μου αρέσει!

  140. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Προσωπικά είναι με τον Γιούνκερ, και για την επιτάχιυνση της ολοκληρωσης. «¨Οσοι πιστοί προσέλθετε΄, λάβετε θέσεις το τρένο αναχωρεί».
    Ειδικά τώρα με τον Τσίπρα, αισθάνομαι ασφαλής όσο ποτέ. Είμαι βέβαιος ότι μόλις τον άκουσε, πήρε τηλέφωνο στον φίλο Ζαν Κλωντ. «Ζαν Κλωντ, ξέρεις, εγώ πρώτο βαγόνι».
    Η πανουργία του Λόγου που λέγαμε. 🙂

    Μου αρέσει!

  141. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο Ερντογάν Δ.Π. είναι η σταθερά.Η ελληνική κυβέρνηση η μεταβλητή.Επί πλέον παρά τις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο που είναι άλλο κεφάλαιο ποτέ η Τουρκία δεν προσπάθησε δια της βίας να στείλει κόσμο.Απλώς κάνει όταν θέλει τα στραβά μάτια στους διακινητές.Εάν όμως το ελληνικό λιμενικό κάνει τη δουλειά του οι διακινητές δεν μπορούν να τα βάλουν μαζί του από τη στιγμή που το τουρκικό λιμενικό και ναυτικό δεν επεμβαίνει.Και αυτή τη δουλειά την έκανε μέχρι το 2015.
    Εκείνο που άλλαξε με την πρόσφατη συμφωνία είναι ότι πλέον οι Τούρκοι εμποδίζουν τους διακινητές επί του εδάφους τους ελπίζοντας στην απελευθέρωση της βίζας για την ΕΕ.Αυτό μπορεί να αλλάξει αργότερα και τότε πάλι το μπαλάκι θα έλθει σε εμάς.

    Μου αρέσει!

  142. Ο/Η aftercrisis λέει:

    ΟΙ σχεδιαστές της νέας αρχιτεκτονικής του πολιτικού χάρτη στις Βρετανικές Νήσους έχουν πεσει με τα μούτρα στη δουλειά.
    Ενδεχόμενες διαδικασίες:
    1. Brexit, Bregret, Bremain.
    2. Scotchexit – out of UK + Brexit out of EU ή Scotchremain – in UK + Bremain – in UK
    3. Two Irelands, Οne Ireland
    Πιθανοί νέοι χάρτες:
    1. Μένει όπως έχει.
    Δύο κράτη, Ομοσπονδία Αγγλίας-Ουαλίας και Σκωτία στο ένα νησί (Βρετανία), ένα κράτος (Ιρλανδία) στο άλλο. Εναλλακτικά δύο κράτη και στο άλλο (η Βόρεια Ιρλανδία ανεξαρτοποιείται αλλά προσωρινα δεν ενώνεται με την Ιρλανδία.
    Οι προβλεψεις λένε ότι η Σκωτία, ακόμη και άν αποχωρήσει θα μείνει στην Κοινοπολιτεία και μάλισυα ως Βασίλειο (θα κρατήσει την Ελισάβετ και δεν θα έχει δικό της Πρόεδρο Δημοκρατίας, αρπόμοια με Καναδά, Αυστραλία κτλ)
    Αντίθετα, η Ιρλανδία δεν ανήκει στην Κοινοπολιτεία.

    Μου αρέσει!

  143. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «ποτέ η Τουρκία δεν προσπάθησε δια της βίας να στείλει κόσμο.»

    Ούτε και η Ελλάδα το προσπάθησε όμως.

    «Απλώς κάνει [η Τουρκία] όταν θέλει τα στραβά μάτια στους διακινητές.Εάν όμως το ελληνικό λιμενικό κάνει τη δουλειά του οι διακινητές δεν μπορούν να τα βάλουν μαζί του»

    Μα όταν οι τουρκικές αρχές κάνουν την δουλειά τους – και δεν προσπαθούν να εκβιάσουν την Ελλάδα, την ΕΕ, και όποιον άλλο γουστάρει το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες – το βλέπεις, οι μεταναστευτικές ροές μειώνονται σαν να κλείνει κάποιος την στρόφιγγα. Αρα, εαν θέλεις να είσαι στοιχειωδώς αντικειμενικός, είναι απολύτως αδύνατο να αφήνεις έξω από το κάδρο τον ρόλο της Τουρκίας, και ιδίως του καθεστώτος Ερντογάν, για την διόγκωση του μεταναστευτικού κύματος. Οπότε, δε λέω, καλές οι όποιες ιδεολογικές σκοπιμότητες (όπως πχ η συμπάθεια σε τριτοκοσμικούς δικτάτορες τύπου Ερντογάν) αλλά ακόμα καλύτερη η αλήθεια.

    Μου αρέσει!

  144. Ο/Η Physicist λέει:

    Αφτερ, ήρεμα με τη Σκωτία. Νομιζεις ότι η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Κυπρος και η Ελλάδα θα δεχτούν απισχισμένη περιοχή χώρας της ΕΕ στην Ενωση; Η Στέρτζον λαϊκίζει και γίνεται αστεία με τις υστερικές, εθνικιστικές της κορώνες.

    Μου αρέσει!

  145. Ο/Η Απωλεσθείσα Ατλαντίδα λέει:

    ΔΠ,
    γίνομαι λίγο ανακατώστρα, αλλά αν η ιδεολογική σκοπιμότητα οδηγεί σε συμπάθεια προς τον Ερντογάν, την προτιμώ από την άλλη που οδηγεί σε συμπάθεια προς τον Τραμπ. Το λέω γιατί θα δούμε μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό του προσεχώς (μαρκ μάι γουόρντς)/

    Μου αρέσει!

  146. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δ.Π. η πολιτική δεν είναι ηθικολογία αλλά συμφέροντα.Μια ισλαμική χώρα σαν την Τουρκία δεν έχει να χάσει αλλά να κερδίσει με την αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.Αντίθετα η δική μας κοινωνική συνοχή πλήττεται.
    Εάν δεις τις σχέσεις κρατών ως ανταγωνιστικές,που είναι, δεν θα κατηγορείς τα αντίπαλα κράτη γιατί κάνουν καλά τη δουλειά τους και βλάπτουν εσένα.Θα κατηγορείς τους δικούς σου που δεν αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις.
    Οι Τούρκοι κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με το συμφέρον τους.Δεν ξέρω γιατί στην εποχή μας δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι μπορείς να εκτιμάς τα προσόντα του εχθρού χωρίς να παύεις να πιστεύεις ότι είναι εχθρός.

    Μου αρέσει!

  147. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Physicist
    το ΗΒ είναι δυναστική ένωση κρατών, μη το ξεχνάς, Ούτε καν ομοσπονδιακό κράτος όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία (φαίνεται ακόμη και στον αθλητισμό).
    Δεν έχουν ούτε καν γραπτό Σύνταγμα
    Έτσι ξεκίνησε άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας (Ισαβέλλα + Φερδινάνδος), όμως συνταγματικά η Ισπανία είναι διαφορετική και πιο πολύπλοκη.
    Με το «άγραφο Σύνταγμα» του, το ΗΒ μοιάζει πιο πολύ με την παλιά Σοβιετική ΄Ενωση. Συνταγματικά ήταν Ένωση Κρατών, όχι κράτος. δεν υπήρχε Σοβιετικός λαός, αλλά Ρωσικός. Εσθονικός, Αρμενικός κτλ Γι αυτό και αποχωρίστηκε τόσο εύκολα.
    Υπάρχει Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει «βρετανικός λαός» ή «βρετανοί πολίτες», αλλά Άγγλοι, Ουαλλλοί, Σκώτοι, που ζούν όλοι στο νησί της Βρετανίας. Αυτοι, μαζί με τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελούν το ΗΒ

    Μου αρέσει!

  148. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ατλαντίδα,
    αναγουλιάζω απο τώρα με τι θα ακούσουμε από Έλληνες θαμώνες στο τσίρκο του Τραμπ-άκουλα τον Νοέμβριο. Δεν θα το αποφύγουμε, αλί και τρισαλί, αλλά έχουμε επιρρεπή στοιχεία.

    Μου αρέσει!

  149. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    » αν η ιδεολογική σκοπιμότητα οδηγεί σε συμπάθεια προς τον Ερντογάν, την προτιμώ από την άλλη που οδηγεί σε συμπάθεια προς τον Τραμπ.»

    ΑΑ, πίστεψέ με, δεν είναι καθόλου ασύμβατες αυτές οι δύο συμπάθειες. Και κάποιοι από αυτούς που υποστηρίζουν τον πρώτο ηδη καλοβλέπουν και τον δεύτερο (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε..).

    Μου αρέσει!

  150. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «η πολιτική δεν είναι ηθικολογία αλλά συμφέροντα.»

    Θα σε έπαιρνα στα σοβαρά αν εφάρμοζες το ίδιο κριτήριο και σε σχέση με την Ελλάδα – όταν, για παράδειγμα, ο Καμμένος με τον Κοτζιά προσπαθούσαν να εκβιάσουν καλύτερους όρους στο μνημόνιο απειλώντας ότι θα πλημμυρίσουν την ΕΕ με μουσουλμάνους. Βαθύτατα ανήθικο θα μου πεις (και αυτό έλεγες τότε, και τέτοιο ήταν) αλλά σύμφωνα με την λογική σου η πολιτική δεν είναι ηθικολογία αλλά συμφέροντα. Εντάξει, ο Καμμένος με τον Κοτζιά απέτυχαν αλλά δεν θυμάμαι τότε να λες, τι κρίμα που χάσανε, πάλευαν πάντως για τα συμφέροντα της χώρας. Όταν όμως ο αγαπημένος σου τριτοκοσμικός δικτάτορας απατεώνας κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια ε τότε δεν τρέχει κάστανο – το γυρνάμε στο «η πολιτική δεν είναι ηθικολογία αλλά συμφέροντα.» και καθαρίζουμε 😉

    «Εάν δεις τις σχέσεις κρατών ως ανταγωνιστικές,που είναι, δεν θα κατηγορείς τα αντίπαλα κράτη γιατί κάνουν καλά τη δουλειά τους και βλάπτουν εσένα.»

    Και η ναζιστική Γερμανία, για παράδειγμα, κοιταγε τα συμφεροντά της, όπως τα καταλαβαινε και τα αξιολογούσε. Στο όνομα δε αυτών των συμφερόντων προκάλεσε πόλεμο και αιματοκύλισε το σύμπαν. Προς θεού όμως, να μην την μεμφόμαστε, μην την κατηγορούμε που έβλαψε μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια. Άλλωστε, σύμφωνα πάντα με την λογική σου, όταν ένα κράτος προσπαθώντας να προωθήσει τα συμφέροντά του τα κάνει όλα πουτάνα όπως η Τουρκία του Ερντογάν, δεν πρέπει να μας ενοχλεί επειδή μας βλάπτει, αφου «τα συμφέροντά τους κοιτούν οι άνθρωποι».

    «Οι Τούρκοι κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με το συμφέρον τους.»

    Καλά, χαιρετίσματα, ο δικός σου τα έχει κάνει τελείως σκατά στην Τουρκία, μόνο εσυ δεν θες να το αντιληφθείς αυτό. Βέβαια στο τέλος, δες δε θες, θα το αντιληφθείς. Με την ησυχία σου όμως, μη ζορίζεσαι, είναι και καλοκαίρι.

    «Δεν ξέρω γιατί στην εποχή μας δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι μπορείς να εκτιμάς τα προσόντα του εχθρού χωρίς να παύεις να πιστεύεις ότι είναι εχθρός.»

    Και ποιά ακριβώς είναι αυτά τα «προσόντα» του καθεστώτος Ερντογάν που εσυ εκτιμάς? Δεν μας τα λες και μας να τα μάθουμε?

    Για αυτό δε το τριτοκοσμικό δικτατορικό σκουπίδι, τον Ερντογάν, ποτέ δεν έχεις εκφράσει την παραμικρή, έστω ελάχιστα εχθρικη, κριτική, αλλά το αντίθετο. Οπότε ασε το παραμύθιασμα. 😉

    Μου αρέσει!

  151. Ο/Η δεξιος λέει:

    Aν είναι δυνατόν.Τότε να πούμε ότι και ο Ιωαννίδης πάλευε για τα συμφέροντα της χώρας που έκανε πραξικόπημα για την ένωση της Κύπρου.
    Μα δεν ήταν φανερό ότι η αποστολή τζιχαντιστών ήταν ουρανομήκης βλακεία,πιο βλακεία και από τις κινήσεις Βαρουφάκη;Πως ήταν δυνατόν να πιστεύεις ότι μπορούσε να εκβιασθεί η Ευρώπη από την Ελλάδα με τον τρόπο αυτό;
    Tα επιτεύγματα του Ερντογάν είναι η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.Αυτός είναι ο λόγος που κερδίζει τις εκλογές.Δεν σημαίνει ότι δεν έχει και αποτυχίες,στο συριακό την πάτησε και ο Άσαντ είναι ακόμη στη θέση του.Και στο κουρδικό ενώ ξεκίνησε καλά στη συνέχεια στράβωσε.

    Μου αρέσει!

  152. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Μα δεν ήταν φανερό ότι η αποστολή τζιχαντιστών ήταν ουρανομήκης βλακεία,πιο βλακεία και από τις κινήσεις Βαρουφάκη;Πως ήταν δυνατόν να πιστεύεις ότι μπορούσε να εκβιασθεί η Ευρώπη από την Ελλάδα με τον τρόπο αυτό;»

    Μα οσο βλακεία ήταν αυτή η απειλή για αποστολή τζιχαντιστών στην Ευρώπη ε άλλο τόσο ουρανομήκης βλακεία είναι και αυτό που έκανε ο Ερντογάν με τις μεταναστευτικές ροές. Κοινό εκβιασμό επιχείρησε να κάνει εις βάρος της ΕΕ. Πόσο πια ερντογανολάγνος είσαι για να μην το καταλαβαίνεις? Και ουσιατικά, αυτό που σε σχέση τον Καμμένο και τον Κοτζιά ήταν απλά μία απειλή, ο Ερντογάν το κάνει πράξη. Αλλά δεν το κρίνεις φυσικά με τα ίδια κριτήρια. 😉

    «Tα επιτεύγματα του Ερντογάν είναι η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.»

    Με τον πόλεμο που με δική του ευθύνη έχει ξεκινήσει στα νοτιοανατολικά αλλά και γενικότερα με την καταστροφή του κράτους δικαίου και την δικτατορική εκτροπή που επιχειρεί, την έχει κάνει κώλο την οικονομική ανάπτυξη που είχε πετύχει παλιότερα. Η οικονομία της Τουρκίας δεν πάει πλέον καλά.

    Και μπορεί η οικονομική ανάπτυξη να ήταν ο λόγος που παλιότερα κέρδιζε τις εκλογές αλλά σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, σε μεγάλο βαθμό τις κέρδισε επειδή είχε φιμώσει σχεδόν όλο τον αντιπολιτευόμενο τύπο και επειδή τους φλόμωσε και στο ψέμμα σε σχέση με το κουρδικό.

    «στο συριακό την πάτησε και ο Άσαντ είναι ακόμη στη θέση του.Και στο κουρδικό ενώ ξεκίνησε καλά στη συνέχεια στράβωσε.»

    Ναι, στο συριακό απλά την «πάτησε». Το ότι με τα τζιχάντια που υποστήριζε τα έκανε τελείως σκατά, και είναι από τους κύριους λόγους που γίνεται σήμερα χαμός στην Συρία, βολικά το παραβλέπουμε γιατί μας χαλάει την αγιογραφία.

    Στο δε κουρδικό τα κατάφερε τόσο καλά ώστε σήμερα η νοτιοανατολική Τουρκία, πρακτικά μιλώντας, να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατασταση.

    Και αυτόν τον μαλάκα τριτοκοσμικό δικτάτορα, που τα έχει κάνει πουτάνα στην χώρα του όπως και οπουδήποτε άλλού έχει χώσει την μάπα του, τον θεωρείς και «μεγάλο» ηγέτη από πάνω. 😉

    .

    Μου αρέσει!

  153. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    http://www.kathimerini.gr/865145/article/proswpa/synentey3eis/ntagklas-rentiker-h-ellada-8a-plhgei-apo-to-brexit

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

    Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από το Brexit είναι μεγάλοι, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ Ντάγκλας Ρέντικερ. Πρόεδρος της International Capital Strategies και κορυφαίος αναλυτής του Brookings, ο κ. Ρέντινκερ εκτιμά σήμερα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος αποσύνθεσης της Ευρωζώνης.

    – Ποιες θα είναι οι συνέπειες του Brexit;

    – Ολα τα μάτια είναι στραμμένα στις συνέπειες που θα έχει η ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αν και η Βρετανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, η συστημική επίπτωση του αποτελέσματος θα είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτή που θα είχε ένα Grexit πέρυσι το καλοκαίρι.

    – Γιατί μας αφορά το Brexit;

    – Το Brexit αφορά τους πάντες. Πρωτίστως, φυσικά, τον βρετανικό λαό, ο οποίος, παρά τις σχεδόν καθολικές προειδοποιήσεις για τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις, ψήφισε να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η σχεδόν άμεση νομισματική κρίση απειλεί το Ηνωμένο Βασίλειο και επιβάλλει την παρέμβαση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την παροχή ρευστότητας και τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο κίνδυνος αποσύνθεσης της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να συνδυάζουν το αποτέλεσμα στη Βρετανία με μια ευρύτερη υπαρξιακή απειλή για την Ε.Ε. και το ευρώ. Σωστό ή όχι, το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η φυγή κεφαλαίων προς ασφαλείς «παραδείσους», ενώ θα έχουμε αρνητική εξέλιξη στα σπρεντ του χρέους των χωρών της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

    – Θα πληγεί η Ελλάδα από το Brexit;

    – Αποτελεί ειρωνεία της τύχης, την ίδια εβδομάδα που η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, η συνολική κατάσταση των αγορών να τιμωρεί την Ελλάδα λόγω του αρνητικού για την Ε.Ε. κλίματος στη Βρετανία. Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από το Brexit είναι μεγάλοι. Σημαντικό μέρος της πολιτικής προσοχής και των τεχνικών προσπαθειών θα επικεντρωθεί πλέον στη Βρετανία όχι στην Ελλάδα. Με δεδομένη την πρακτική του Αλέξη Τσίπρα να επενδύει περισσότερο σε πολιτικές παρά σε τεχνικές και οικονομικές δράσεις, ως διαπραγματευτική τακτική σε δύσκολα θέματα, πιθανώς να ανακαλύψει ότι οι μέχρι τώρα συνομιλητές του είναι πλέον απασχολημένοι με πολύ σοβαρότερα θέματα.

    – Τι σημαίνει για την ευρωπαϊκή οικονομία;

    – Το Brexit δημιουργεί κινδύνους για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Πιστεύω ότι το συντριπτικό μέρος της ζημίας θα αφορά τη Βρετανία, αλλά η διαφαινόμενη μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την Ε.Ε. Καθώς το Λονδίνο είναι η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Ευρώπης, το χρηματοπιστωτικό μέλλον θα παραμείνει αβέβαιο για αρκετό διάστημα, και αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες και γενικότερα στις οικονομίες της Ευρώπης. Το Brexit φέρνει στο προσκήνιο πολλά διαρθρωτικά ζητήματα σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ε.Ε., όπως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και όλο το πλέγμα των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των κρατών-μελών και τις μεταξύ τους σημαντικές διαφορές.

    Μου αρέσει!

  154. Ο/Η M λέει:

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.