EU – BREXIT

makris--6-thumb-large

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (22.06.16), ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Σκίτσα. Bookmark the permalink.

54 Responses to EU – BREXIT

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    Brexit or Bremain? Οι Βρετανοί δίνουν σήμερα ένα μάθημα Δημοκρατίας – έστω κι αν αυτό συνέβη ανεπιγνώστως. Ό,τι και να προκύψει (κάτι σαν exit poll θα έχουμε γύρω στα μεσάνυχτα) θα είναι για καλό. Εννοώ καλό για όλη την Ευρώπη, εντός ή και εκτός ΕΕ.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εχει ενδιαφέρον που η νεολαία ψηφίζει παραμονή και ο παππούς ψηφίζει μπρεξιτ. 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αγγλία στάσου, μύγδαλα!

    Με τι μούτρα παρακαλάνε τόσοι συμπατριώτες μας τους Εγγλέζους να μείνουν στην ΕΕ; Για να πηγαίνουμε να σπουδάζουμε σε φτηνότερες τιμές και να βρίσκουμε δουλίτσες; Σαν τον Βόγλη που έκραζε τη Λόμπεργκ να σταθεί γιατί και καλά ήθελε να της δώσει μύγδαλα, ενώ ήθελε απλούστατα να την πηδήξει…

    http://www.protagon.gr/apopseis/blogs/agglia-stasou-mygdala-44341169375

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Physicist λέει:

    Πάνος +1

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η xBerliner λέει:

    Πανο
    θα συμφωνήσω ότι ότι και να βγει θα είναι καλό για την Ευρώπη. Είτε μείνουν, που εμμέσως πλην σαφώς σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν την πορεία ομοσποδιοποίησης της ΕΕ, είτε φύγουν που είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ θα κάνει πολλά βήματα μπροστά για να αποφύγει τη διάλυση. Επίσης πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες για λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη δημοκρατία.
    Όσο για το μάθημα δημοκρατίας θα διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου. Δημοψήφισμα δε σημαίνει απαραίτητα περισσότερη δημοκρατία. Ανάλογα με το δίλημμα και το πως θα διεξαχθεί η προεκλογική εκστρατεία μπορεί να σημαίνει και λαϊκισμός και αποφυγή ευθυνών. Και από αυτά τα δύο είχαμε μπόλικα στο ΗΒ τις τελευταίες βδομάδες, μέχρι και τη δολοφονία πολιτικού.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Έρχεται το τέλος. Μετανοείτε!
    * 1. Φίλος μαο-τρότσκας (σπανιότατο είδος, κάτι σαν υβρίδιο κότας με μανιτάρι, αλλά μετά το 2010 απαντάται στην Ελλάδα) μου λέει: «Μήπως είμαι τόσα χρόνια λάθος; Μήπως λέμε βλακείες όλοι εμείς που αποκαλείς «αριστερίστες»; Του απαντώ: «Ποτέ δεν είναι αργά για τους αμαρτωλούς. Μετάνοια, νηστεία και προσευχή».
    2. Τα γραφεία στοιχημάτων (αυτά κυρίως εμπιστεύομαι) δείχνουν «Παραμονή». Με σαφή διαφορά
    3. Πάνο: ΤΙ σόι μάθημα δημοκρατίας είναι αυτό (και μάλιστα άμεσης), όταν δεν επιτρέπουν στους δημότες να αποφασίζουν άμεσα για την καταστροφή ή μη ενός πάρκου στην πολη τους και δεν επιτρέπουν να αποφασίσεις για τράπεζες με ρυθμιστικό πλαίσιο ή απορρυθμισμένες, αλλά σου επ[ιτρέπουν να αποφασίζεις για θεματα (παρακαλώ!) Κοινοτικά ή «εθνικής υπόθεσης»;
    Το εργαλείο του δημοψηφίσματος, όπως χρησιμοποιείται στην πράξη σε πολλές χώρες (με εξαίρεση την Ελβετία), είναι (α) υπερτιμημένης αξίας (β) παραπλανητικό (γ) η χαρά του πολιτευτάκια, του ιδεολογικού απατεώνα και καραγκιόζη, αλλά και ενός άλλου ζωολογικού υβριδίου, του «ακριδάνθρωπου» στα χρηματιστήρια. Στάχτη στα μάτια των πολιτών, στη μετα-δημοκρατική εποχή των «κρατών των ενσωματωμένων στις αγορές».

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Το εργαλείο του δημοψηφίσματος, όπως χρησιμοποιείται στην πράξη σε πολλές χώρες (με εξαίρεση την Ελβετία), είναι (α) υπερτιμημένης αξίας (β) παραπλανητικό (γ) η χαρά του πολιτευτάκια, του ιδεολογικού απατεώνα και καραγκιόζη, αλλά και ενός άλλου ζωολογικού υβριδίου, του «ακριδάνθρωπου» στα χρηματιστήρια»
    Τα δημοψηφίσματα μπορούν να γίνουν μόνο για διλήμματα πάρα πολύ σαφή και απόλυτα κατανοητά από όλους τους ψηφοφόρους. Δεν μπορείς να βάλεις σε δημοψήφισμα ένα τεχνικό θέμα που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν μπορεί να εκτιμήσει. Δεν μπορείς να θέσεις ερώτημα που δεν οδηγεί σε ένα σαφές δίλημμα. Επίσης πριν τις κάλπες πρέπει να γίνει μια λεπτομερής και εκτεταμένη συζήτηση πάνω στο θέμα.
    Το δημοψήφισμα των σανελ ήταν ο ορισμός του λαϊκισμού. Δίλημμα δεν υπήρχε. Το ερώτημα ήταν υπερβολικά περίπλοκο και τεχνικό. Συζήτηση δεν έγινε. Ο κόσμος ψήφισε με το συναίσθημα. Οι ΝΑΙ επειδή αυτό (για αυτούς αλλά και όπως αποδείχτηκε στην πράξη και παρά τα αντίθετα που λέγανε οι σανελ) σήμαινε παραμονή στην ΕΕ. Η ΟΧΙ ψήφισαν γιατί είτε ήθελαν να εκβιάσουν καλύτερη λύση, είτε γούσταραν έξοδο από το ευρώ είτε ήθελαν να τα κάνουν πουτάνα όλα είτε ήθελαν να κάνουν επανάσταση είτε να τιμωρήσουν τον Σόιμπλε. Και αυτό είναι λαϊκισμός.
    Το δημοψήφισμα στη Βρετανία από την άλλη έχει ένα πολύ σαφές δίλημμα. (μέσα ή έξω από την ΕΕ). Έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση (έχει ανακοινωθεί εδώ και 2 χρόνια). Αν και είναι αρκετά περίπλοκο ως προς τις συνέπειες του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ νομίζω ότι οι Βρετανοί καταλαβαίνουν τις συνέπειες του ενός και του άλλου. Παρόλαυτα πιστεύω ότι και αυτό είναι αποτέλεσμα λαϊκισμού. Ο Κάμερον το υποσχέθηκε και το ανακοίνωσε για να παραμείνει στην εξουσία. Οι Βρετανοί είχαν ήδη αποφασίσει με δημοψήφισμα στα 70ς ότι θέλουν να μπουν στην τότε ΕΟΚ. Υπήρξε πολύ λαϊκισμός και συναίσθημα στην προεκλογική περίοδο που οδήγησε τα πράγματα στα άκρα (βοήθησε ότι οι υποστηρικτές του OUT ήταν κυρίως επιπέδου Καμένου και Καρατζαφέρη, λαϊκιστές δεξιοί και ακροδεξιοί [*]) και εν τέλη στην δολοφονία πολιτικού.

    [*] Θυμάμαι πολλούς αριστερούς, αριστεριστές, αντιμνημονιακούς και ψεκασμένους να ποστάρουν τα λαϊκίστικα λογύδρια του Φάρατζ εναντίον του Βαν Ρομπάι και του Σαμαρά μέσα στην ευρωβουλή. Αλλά όπως έγραψα και αλλού η ίδια ιδεολογική μήτρα του γέννησε όλους αυτούς.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η aftercrisis λέει:

    xBerliner,
    Να τα λέμε όλα.
    Στην αρχή (στην εποχή των Ζαππείων, 2010-2011, πριν βαδίσει ο Σαμαράς ως άλλος Σαούλ-Παύλος την «οδό προς Δαμασκόν»), τα λογύδρια του Φάρατζ δεν τα πόσταραν μόνον αριστερίστες, ανάρχος και σκληροπυρηνικοί ψεκασμένοι, αλλά και ακραιφνείς Σαμαρικοί.
    Και δυστυχώς αυτοί οι τελευταίοι δεν ήταν λίγοι. Έκαναν τρομακτική ζημιά.
    Μετά τη «Δαμασκό», και αυτοί (όπως και τα άλλα βρεφονήπια, του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δική τους «Δαμασκό») ούτε ένα «συγγνώμη» ρε γκαμότο…

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Η διαφορά είναι ότι η «Δαμασκός» των δεύτερων ήταν και ολίγον (κατεστραμμένα) Σόδομα.
    Οι πρώτοι είχαν στο τζίπ τους καλύτερο GPS. Πρόλαβαν και έστριψαν στο ανάστροφο ρεύμα πριν ανέλθουν στην εξουσία

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάντως χάρις στο δημοψήφισμα του ΗΒ αποδείχτηκε, ότι εκτος από τους «Γιατρούς» και τους «Ζαχαροπλάστες Χωρίς Σύνορα» (η τούρτα-δώρο στην Ζ. Βάγκενκνεχτ, στον Μπίλ Γκέητς και άλλους), υπάρχουν και οι «Ψεκασμένοι Χωρίς Σύνορα».
    http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500085915
    Να μην αδικούμε τους δικους μας Ψέκ. Δεν είναι απομονωτιστές.
    Και κάτι άλλο: Τελικά δεν υπάρχουν «ανάδελφοι». Ούτε καν στο Ελλάντα. Όλοι έχουν στενούς συγγενείς παντού στον κόσμο.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    markusvandeep ‏@markusvandeep Πριν από 21 λεπτά
    Αγαπητοί Βρετανοί, αν παραμείνετε στην Ε.Ε…. τότε εμείς θα αναγνωρίσουμε το γκολ του Γουέμπλεϊ Το Τερματισαν!!!

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οι Βρετανοί ξεφορτώνονται τις λίρες: Ουρές στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος στην Αγγλία

    Πηγή: Οι Βρετανοί ξεφορτώνονται τις λίρες: Ουρές στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος στην Αγγλία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/273973/oi-vretanoi-xefortonontai-tis-lires-oyres-sta-antallaktiria-synallagmatos-stin-agglia#ixzz4COia4ar3

    http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708×320/public/antallaktiria-aggl-708.jpg?itok=6d9rWVtn

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Άπαιχτοι:
    When voting take a black pen, don’t use their pencil.
    Αυτο το «their» θυμιζει τους δικούς μας λαϊκίστες («δεξιούς» ή «αριστερούς»): Από δώ «εμείς» και από κεί «αυτοί».
    Απορώ που δεν βγάλανε αφίσα σου Σόιμπλε με κράνος SS ή δεν εξορκίζουν την Μέρκελ -«Αισέ» με (αντι-μουσουλμανική) γουρουνοκεφαλή

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η zepos λέει:

    To δημοψήφισμα ήταν ιδέα του Κάμερον τότε που άρχιζε η συζήτηση για την νέα συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ, με απιτήσεις για περισσότερη αυτονομία, μικρότερη συμμετοχή στον προϋπολογισμό,περιορισμό των μεταναστών κλπ. Ήταν ένα μέσο «εκβιασμού» προς τους ευρωπαίους και παρά λίγο να του συμβεί το ατύχημα να τον γράψει η ιστορία ως τον π/θ που απομόνωσε την Βρετανία..κάτι σαν τον δικό μας «παρ’όλίγον» εφιάλτη..Κατά την γνώμη πολλών η ακούσια «θυσία» της Κοξ έσωσε τον ίδιο και την πατρίδα του από μεγάλες και μακρόχρονες περιπέτειες..
    Εμάς εδώ – σύμφωνα με την ισχυρή μας κυβέρνηση – καρφί δεν μας καίγεται..Εχουμε απ’όλα και σιγά μην σκάσουμε αν φύγουν ή μείνουν…Τάδε έφη ο συμπατριώτης μου Ξυδάκης και ειλικρινά ελπίζω να γνωρίζει κάτι παραπάνω από μένα και το περνάει έτσι χαλαρά..

    Ν.Ξυδάκης:«Η Αθήνα δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο λόγο να φοβάται. Ωστόσο, ανησυχεί για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500085908

    Μάλλον θα εννοεί οτι ίσως χάσει ο θίασος την ευκαιρία να αναμορφώσει συνολικά την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μ.Βρετανίας..

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Δημοψήφισμα: Στις βρετανικές κάλπες κρίνεται το μέλλον της Ε.Ε

    http://www.kathimerini.gr/864608/article/epikairothta/kosmos/dhmoyhfisma-stis-vretanikes-kalpes-krinetai-to-mellon-ths-ee

    Η τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκονται στα χέρια 46 εκατομμυρίων Βρετανών ψηφοφόρων, που προσέρχονται από τις 7 το πρωί στις κάλπες για να αποφασίσουν αν η χώρα τους θα παραμείνει ή όχι μέλος της Ε.Ε. Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 10 το βράδυ και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αύριο το πρωί.

    Στην τελική ευθεία μιας ιδιαίτερα φορτισμένης αναμέτρησης, οι επικεφαλής των δύο αντίπαλων στρατοπέδων κατέβαλαν μέχρι την τελευταία στιγμή πυρετώδεις προσπάθειες προσέλκυσης αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι υπολογίζονταν στο 10% του εκλογικού σώματος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν το Bremain (παραμονή) και το Brexit (έξοδος) πρακτικά ισοδύναμα, με εκατέρωθεν αποκλίσεις της τάξης του 1%, αν και τα γραφεία στοιχημάτων όπως και οι διεθνείς χρηματαγορές έβλεπαν την πλάστιγγα των πιθανοτήτων να γέρνει αποφασιστικά στην πλευρά της παραμονής.

    Με συνέντευξή του στους Financial Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προεξόφλησε ότι η οικονομία της χώρας του θα εισπράξει «μέρισμα» από μια ψήφο υπέρ της παραμονής, δεδομένου ότι θα διαλυθεί το νέφος της αβεβαιότητας και θα υπάρξει μεγάλη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. Το θετικό αυτό μήνυμα ήρθε να συμπληρωθεί από την προειδοποίηση ότι «αν φύγουμε, θα σμικρύνουμε τη χώρα μας και την ικανότητά της να επηρεάζει τον κόσμο», όπως τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του, στο Μπρίστολ.

    Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit, Μπόρις Τζόνσον, ξεκίνησε τη χθεσινή περιοδεία του από την κεντρική ψαραγορά του Λονδίνου, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία είναι ένα νησιωτικό έθνος, που μπορεί να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις. Την προηγούμενη νύχτα, στην τελευταία μεγάλη τηλεοπτική αντιπαράθεση ενώπιον χιλιάδων θεατών, ο Τζόνσον είχε κερδίσει ενθουσιώδη χειροκροτήματα, καλώντας τους πολίτες να ανακηρύξουν, με τη σημερινή ψήφο τους, την 23η Ιουνίου ως τη βρετανική «Ημέρα της Ανεξαρτησίας».

    Η πλειοδοσία πατριωτισμού ήταν ακόμη περισσότερο επιδεικτική από την πλευρά του Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του ξενοφοβικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP), ο οποίος δήλωσε στη διάρκεια συγκέντρωσης οπαδών του Brexit στο Λονδίνο: «Εκείνοι (στην Ε.Ε.) έχουν τον δικό τους ύμνο, φτιάχνουν στρατό, απέκτησαν κιόλας τη δική τους αστυνομία και βέβαια έχουν τη δική τους σημαία. Τελικά πρέπει να αποφασίσουμε ποια σημαία είναι η δική μας. Θέλω να ζήσουμε με τα δικά μας διαβατήρια, κάτω από τη δική μας σημαία».

    Σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση, διευθυντικά στελέχη 1.285 μεγάλων επιχειρήσεων προειδοποίησαν με επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε στους Times του Λονδίνου, ότι σε περίπτωση Brexit η πέμπτη οικονομία του πλανήτη θα δεχθεί οδυνηρό πλήγμα, αναφορικά με την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Στους υπογράφοντες την επιστολή περιλαμβάνονται μεγιστάνες του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ο επικεφαλής της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο βαρώνος των μίντια, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    Ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος τάχθηκε, στη συντριπτική πλειονότητά του, υπέρ του Bremain, ο βρετανικός Τύπος διχάστηκε σε σχεδόν ισοδύναμα στρατόπεδα. Υπέρ της παραμονής τάχθηκαν εφημερίδες κύρους, όπως οι Financial Times, Times, Guardian και Observer, αλλά και ταμπλόιντ όπως η δεξιά The Mail on Sunday και η κεντροαριστερή Daily Mirror. Υπέρ του Brexit τοποθετήθηκαν οι σοβαρές συντηρητικές εφημερίδες Daily Telegraph και Sunday Times, όπως επίσης και τα ταμπλόιντ Sun (η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα) και Daily Mail (δεύτερη σε κυκλοφορία).

    Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση νέα διαπραγμάτευση» σε περίπτωση ψήφου υπέρ της εξόδου. «Το έξω είναι έξω», προσέθεσε. Στον ίδιο τόνο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ενδεχόμενη έξοδος από την Ε.Ε. θα είναι «μη αναστρέψιμη», επομένως οι Βρετανοί ψηφοφόροι πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θέλουν να αναλάβουν αυτό το ρίσκο. Τη βαριά σκιά της στο σημερινό δημοψήφισμα έριξε η δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών και υπερμάχου της παραμονής, Τζο Κοξ, από ακροδεξιό εθνικιστή την περασμένη εβδομάδα. Χθες, η Τζο Κοξ θα γιόρταζε τα 42α γενέθλιά της, αν το νήμα της ζωής της δεν είχε κοπεί τόσο πρόωρα και άδικα.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Φόβοι του Βερολίνου εάν oι Bρετανοί επιλέξουν Brexit

    http://www.kathimerini.gr/864612/article/epikairothta/kosmos/fovoi-toy-verolinoy-ean-oi-bretanoi-epile3oyn-brexit

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

    Ανησυχία για διασάλευση της πίστης στην Ε.Ε. ακόμη και λαών με ισχυρές «φιλοευρωπαϊκές» πεποιθήσεις όπως οι Γερμανοί, σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο σημερινό βρετανικό δημοψήφισμα, εκφράζεται στο Βερολίνο. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα έχει το σημερινό δημοψήφισμα, στο Βερολίνο φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η «διαρκώς στενότερη ένωση των ευρωπαϊκών λαών» είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να παγώσει μέχρι νεωτέρας. Αλλωστε, το μέλλον της Ευρώπης θα συζητηθεί στις 25 Ιουνίου στο Βερολίνο, ανάμεσα στους έξι υπουργούς Εξωτερικών των ιδρυτικών κρατών-μελών της Ε.Ε. Είναι σαφές ότι στη Γερμανία μια πιθανότητα απομάκρυνσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την ίδια την προοπτική της Ευρώπης. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούσαν πως πιθανό Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια συζήτηση στη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα περί του αν η Ε.Ε. είναι τελικά «καλή ή κακή» για τη Γερμανία. Επί τούτου, φοβούνται την περαιτέρω άνοδο του ξενοφοβικού και ευρωσκεπτικιστικού AfD.

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο Βερολίνο σταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Σε αυτές οι Γερμανοί εντάσσουν την εκτίμησή τους πως η Ε.Ε. θα γίνει οικονομικά πιο αδύναμη, εσωτερικά εύθραυστη και περισσότερο ευάλωτη σε έξωθεν πιέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι η γερμανική πολιτική ηγεσία φοβάται ένα φαινόμενο «ντόμινο», που θα μπορούσε να συμπαρασύρει εκτός Ε.Ε. και άλλα κράτη. Μια εξίσου σημαντική επίπτωση θα είναι η «καταδίκη» της Γερμανίας να ηγηθεί. Και τούτο διότι η Γερμανία θα έχανε έναν εταίρο με οικονομική συναντίληψη σε αρκετά ζητήματα, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα οδηγούσε στη σύμπηξη ενός μετώπου Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας που θα αμφισβητούσαν τη γερμανική πολιτική σε ζητήματα δημοσίου χρέους, μεταρρυθμίσεων και ελλειμμάτων. Σε οικονομικό επίπεδο οι Γερμανοί υπολογίζουν μακροπρόθεσμες απώλειες της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ λόγω της μείωσης του διμερούς εμπορίου, αλλά και καίριο πλήγμα στο κύρος της ενιαίας αγοράς. Στο Βερολίνο –ανεξαρτήτως αποτελέσματος– επιθυμούν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο να μετατεθούν για μετά το 2017, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή του βρετανικού δημοψηφίσματος σε αντικείμενο του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι στη γερμανική συλλογιστική υπεισέρχεται το στοιχείο του «ηθικού κινδύνου» (moral hazard), καθώς πιθανές παραχωρήσεις προς τη Βρετανία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλα κράτη της Ε.Ε.

    Στα θετικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπολογίζονται η παγίωση των γερμανικών ομολόγων ως των μοναδικών αξιόπιστων στην Ευρώπη, η ενίσχυση της Φρανκφούρτης ως χρηματιστηριακού κέντρου και μια πιθανή πτώση του ευρώ που θα βοηθούσε τις εξαγωγές. Τέλος, οι Γερμανοί φαίνεται ότι αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη θέση που έχει η ιστορική σχέση Βρετανίας και Γερμανίας στο γερμανικό συλλογικό υποσυνείδητο. Οι Γερμανοί θεωρούν τη βρετανική κοινωνία την εγγύτερη στη δική τους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλωστε, για τη γερμανική ελίτ, η Βρετανία γινόταν πάντα αντιληπτή με τρόπο θετικό, ως μια δύναμη γεωπολιτικής εξισορρόπησης στην Ευρώπη.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Γιώργας λέει:
  18. Ο/Η physicist λέει:

    Ακόμα κι αν πλειοψειφήσει το Brexit, δεν θα γίνει απαραίτητα Brexit, γράφει η FAZ, και αναφερει συγκεκριμένα τις σκέψεις και τους ενδοιασμούς παραγόντων κι από τις δύο πλευρές, που λένε ότι ναι μεν αλλά αν η διαφορά είναι πολύ μικρή, τότε θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα και εν ανάγκη να γίνει και δεύτερο δημοψήφισμα.

    Θα γελάσω πάντως πάρα πολύ να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον τον Τσίπρα, και να βγάλουν αληθινό τον Χαντζόπουλο με το σημερινό του σκίτσο.

    ΥΓ: Ανατρίχιασα λίγο με την έκφραση που διαβάζουμε στο άρθρο που σύνδεσε ο ΔΠ: Ανησυχία για διασάλευση της πίστης στην Ε.Ε. ακόμη και λαών με ισχυρές «φιλοευρωπαϊκές» πεποιθήσεις όπως οι Γερμανοί, σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο σημερινό βρετανικό δημοψήφισμα, εκφράζεται στο Βερολίνο. Α, όλα κι όλα, όχι και να διασαλευθεί η Πίστη! Να συγκληθεί Οικουμενική Σύνοδος στην ανάγκη.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  19. Ο/Η physicist λέει:

    Είναι νομίζω σαφέστατο ότι το Brexit έχει ήδη ηττηθεί και δεν υπάρχει λόγος για ξενύχτια και τέτοια. Και ναι, που να πάρει, όσο κι αν αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα (για μένα), μου αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα ότι έχει κινηθεί Γη και Ουρανός, ότι δεν έχει μείνει Πρόεδρος Επιμελητηρίου, σκηνοθέτης, ηθοποιός και τραγουδιστής από κάθε γωνία της ΕΕ που να μην έχει εκφράσει τη γνώμη του κατά του Brexit και να μην έχει διαβλέψει ότι θα καταρρεύσει το Σύμπαν αν και μήπως τυχόν συμβεί το απονενοημένο. Είναι λίγο μυστήρια η όλη φάση, δεν μ’ αρέσει αυτός ο οδοστρωτήρας σε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ που γράφουν απολύτως μονόπλευρα.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Φυσικέ ακόμα και αν επικρατήσει η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ τα πράγματα πλέον δεν θα είναι τα ίδια, ούτε στην Βρετανία ούτε και στην ΕΕ. Ακόμα δε περισσότερο αν η παραμονή επικρατήσει έναντι της εξόδου με μικρή διάφορά.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η physicist λέει:

    ΔΠ, δεν κρατάω την αναπνοή μου ότι κάτι θ’ αλλάξει, να σου πω την αλήθεια. Η ΕΕ ως κοινός χώρος με συγκεκριμένα πολιτικά και κοινωνικά πλαίσια και δικαιώματα είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στον Κόσμο και είμαστε ευλογημένοι και τυχεροί να ζούμε εντός της. Ταυτοχρόνως όμως έχει πολλά στραβά και δυστυχώς έχει αναπτυχθεί εκ μέρους των ευρωπαϊστών μια νοοτροπία που είναι αλαζονική, self-righteous και self-serving, από την οποία είναι πολύ δύσκολο ν’ απαλλαγούμε. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν οι ηπειρωτικές ελίτ τους υπέρμαχους του Brexit δεν μου άφησε καθόλου καλή εντύπωση, και δεν είναι δικαιολογία ότι ανάμεσα στους τελευταίους υπάρχουν και ακροδεξιοί.

    Όσο για το δημοψήφισμα, κοντός ψαλμός. — Εγώ αν έβαζα στοίχημα, θα έλεγα ότι θα βγει περίπου 52% παραμονή στην ΕΕ.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν οι ηπειρωτικές ελίτ τους υπέρμαχους του Brexit δεν μου άφησε καθόλου καλή εντύπωση,»

    Δεκτό.
    Και ο τρόπος όμως που οι τελευταίοι αντιμετώπισαν την έννοια ΕΕ είναι χάλι μαύρο ήταν (τίγκα στο ψέμμα και την διαστρέβλωση, και δεν είναι δικαιολογία ότι και η ΕΕ έχει τρώτα (που έχει, και πολλά).

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η physicist λέει:

    Και το δικό σου δεκτό, ΔΠ, με την επισήμανση ότι δεν ήταν όλοι οι υπερασπιστές του Brexit λαϊκιστές και ψεύτες. Νομίζω υπήρχαν και σοβαροί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα διαπιστευτήριά τους.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η physicist λέει:

    … και γι’ αυτούς εδώ εγώ έμαθα μόλις προχτές, κατά σύμπτωση, επειδή έτυχε να δημοσιεύσει η FAZ ένα άρθρο του Abulafia, που δεν είναι και κανένας τυχαίος, διάβολε. Και λέω ντάξει ρε παιδιά, μας είπατε πώς τοποθετήθηκε ο Ντέιβιντ Μπέκχαμ κι ο Μίστερ Μπην επειδή είναι pro-EU, χάθηκε να είχε γράψει καμιά εφημερίδα εγκαίρως και για τον Αμπουλαφιά; Τι είμαστε, Νηπιαγωγείο που κινδυνεύει να μολυνθεί από τη χολέρα του ευρωσκεπτικισμού κι ανέλαβε ο ευρωπαϊκός Τύπος την προστασία μας;

    Ας είναι, you got my point, μην το βασανίζω.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «δεν ήταν όλοι οι υπερασπιστές του Brexit λαϊκιστές και ψεύτες. Νομίζω υπήρχαν και σοβαροί,»

    Ασφαλώς και συμφωνούμε επ’ αυτού Φυσικέ, καμία διαφωνία από μένα. Και είχαμε ηδη συμφωνήσει από εκείνο το ποστ στην μνήμη της βουλευτού του Εργατικού κόμματος Τζο Κοξ.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η physicist λέει:

    Πράγματι. Καμιά φορά τα ξαναλέμε γιατί ελόγου μου αρχίζω και ξεχνάω. 🙂

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    🙂

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τι θα ψήφιζε σήμερα ο Τσώρτσιλ;

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/ti-tha-psifize-simera-o-tswrtsil-44341169631

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Τελευταίο γκάλοπ για το βρετανικό δημοψήφισμα: μπροστά με 4% η παραμονή
    Προβάδισμα στο Bremain, στην παραμονή, δηλαδή, της Βρετανίας στην ΕΕ δίνει η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας και ενώ είναι σε εξέλιξη η ψηφοφορία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard η δημοσκόπηση της Ipros Mori δείνει προβάδισμα τεσσάρων μονάδων στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή ενωση. Συγκεκριμένα σε δείγμα 1.592 ατόμων το 52% τάσσεται με το πλευρό του Bremain και το 48% με το πλευρό του Brexit. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 12% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή γεγονός που δείχνει, όπως επισημαίνει η εφημερίδα ότι το ιστορικό αυτό δημοψήφισμα έχει διχάσει τη χώρα.

    http://www.protagon.gr/protagon_brief/teleftaio-gkalop-gia-to-vretaniko-dimopsifisma-brosta-me-4-i-paramoni?pp=73&pr=44341169735

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Για όποιον πάντως ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το πράγμα από κοντά, εδω ένας οδηγός για τις περιοχές που παρουσιάζουν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

    http://www.theguardian.com/politics/2016/jun/23/referendum-night-when-to-nap-and-the-results-to-watch

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ένοπλος άνοιξε πυρ σε συγκρότημα κινηματογράφων στην Γερμανία. Υπάρχουν δυστυχώς δεκάδες τραυματίες. Η όλη ενέργεια θυμίζει πράξη ισλαμικής τρομοκρατίας. Θα δείξει τι είναι. (Φυσικέ δώσε ενημέρωση.)

    http://www.kathimerini.gr/864730/article/epikairothta/kosmos/germania-dekades-traymaties-apo-pyra-enoploy-se-kinhmatografo

    Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε συγκρότημα κινηματογράφων στην πόλη Φιρνχάιμ, στη δυτική Γερμανία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα FAZ, ο ένοπλος έχει οχυρωθεί εντός του κτιρίου.

    Η εφημερίδα Darmstadter Echo αναφέρει ότι 20 με 50 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τα πυρά του ενόπλου.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Στοιχηματικές εταιρείες: 93% να παραμείνει η Βρετανία

    Στο κλίμα που διαμορφώνουν οι στοιχηματικές εταιρείες, η πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχει ανέβει πλέον στο 93%.

    Σύμφωνα με την εταιρεία στοιχημάτων William Hill, η απόδοση για το Bremain είναι στο 1,14 ενώ για το Brexit είναι 5,5.

    Από στοιχηματικής απόψεως, πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία των σχετικών εταιρειών.

    Πηγή: Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Bremain – Καλπάζει η λίρα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/274037/oles-oi-dimoskopiseis-deihnoyn-bremain-kalpazei-i-lira#ixzz4CPlcjMkh

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    http://www.bbc.com/news/uk-36610068

    An armed man wearing a mask is reported to have opened fire at a cinema complex in western Germany.

    German media report that at least 20 people have been injured in the attack at the Kinopolis complex in Viernheim, near Frankfurt.

    They say the gunman is inside the complex and surrounded by armed police, who have sealed off the area.

    It is unclear whether he is alone or if he has taken hostages.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η Πάνος λέει:

    Περιμένοντας, ας δούμε αυτό.

    Ανδρέας Παπανδρέου: Κρήτη, μέρες 1977

    Ανδρέας Παπανδρέου: Κρήτη, μέρες 1977

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η physicist λέει:

    Οι αστυνομικές αρχές έχουν επιβάλει πλήρες εμπάργκο πληροφοριών για το συμβάν και δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή, ειδικά δε σε ό,τι αφορά τα κίνητρα του δράστη δεν έχουμε κανένα αξιόπιστο στοιχείο.

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η physicist λέει:

    Στο μεταξύ γνωρίζουμε ότι ο δράστης είναι πλέον νεκρός από τις σφαίρες της Ειδικής Ομάδας Επεμβάσεων (SEK) της Αστυνομίας.

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η physicist λέει:

    Από την ιστοσελίδα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ARD): http://www.tagesschau.de/inland/angriff-kino-viernheim-101.html

    Zum Motiv des Täters machte die Polizei bislang keine Angaben. Die Deutsche Presseagentur berichtet allerdings unter Berufung auf Sicherheitskreise, es habe sich um einen verwirrten Einzeltäter und nicht um einen terroristischen Anschlag gehandelt.

    Μετάφραση:

    Σε ό,τι αφορά το κίνητρο του δράστη, η Αστυνομία δεν έδωσε μέχρι στιγμής καμία πληροφορία. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει, όμως, βασιζόμενο σε πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, ότι επρόκειτο για έναν απομονωμένο και διαταραγμένο δράστη, και όχι για τρομοκρατική ενέργεια.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Πάνος λέει:

    άφτερ, 12.22 μμ,

    τα εργαλεία της Δημοκρατίας δεν είναι τέλεια (άψογα). Ούτε η Δημοκρατία είναι. Απλώς είναι το καλύτερο σύστημα απ’ όσα έχει παράξει η ιστορική διεργασία αιώνων.

    Και βέβαια (όπως είπε ο μεγάλος σερ Ουϊνστον) η χειρότερη δυσφήμιση της Δημοκρατίας είναι μια πεντάλεπτη συζήτηση με τον «μέσο ψηφοφόρο».

    Ισχύει (μεν) αλλά και πάλι δεν διαθέτουμε κάτι καλύτερο από το να αποφασίζει αυτός (ο μέσος) και για σημαντικά / στρατηγικά θέματα. Αν το αποκλείσουμε ή το αποφύγουμε εντέχνως θα έχουμε τύποις μεν Δημοκρατία, ουσία δε ολιγαρχία / αριστοκρατία του κερατά.

    Η Δημοκρατία είναι δύσκολη υπόθεση, έτσι κι αλλιώς. Σόρυ.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η physicist λέει:

    Κάτι άλλο: αυτή η διαρκής δημοσίευση των στοιχημάτων που κάνουν οι μπούκηδες για το δημοψήφισμα, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της επίδρασης που έχει το συμβάν στο Viernheim πάνω στις αποδόσεις των στοιχημάτων σε πραγματικό χρόνο, αποτελεί διαπόμπευση της Δημοκρατίας και μετατροπή μιας πολιτικής διαδικασίας σε event. Είναι ντροπή να συμβαίνει κάτι τέτοιο τη στιγμή που ο κόσμος ψηφίζει. Κατάντησε ρηάλιτι σόου.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  40. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    +1 για το σχόλιο του Φυσικού στις 18:48.

    Μου αρέσει!

  41. Rihanna – Stay (Live on SNL) ft. Mikky Ekko

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Είναι μέσα στις παραδόσεις των Εγγλέζων το στοίχημα όπως και η χλιαρή μπύρα 🙂

    Μου αρέσει!

  43. @ Γιώργας 23 Ιουνίου 2016 στο 14:06


    Rod Stewart – Stay With Me (Official Live Video)

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η calikarpos λέει:

    Χλιαρή μπύρα οπως και οι αρχαίοι πρόγονοί μας έπιναν ζεστό κρασί, πολλά τα πλεονεκτήματα μιας ζεστής μπύρας! (του κράσου δεν γνωρίζω!)

    «this whole it’s-cold-enough-when-the-mountains-turn-blue thing is just a big conspiracy propagated by mega-brewers to mask the poor taste of their watery lagers by chilling them to death. In addition to depressing flavor, cold temperatures also up the carbonation in beer, giving tasteless stuff a pleasant tingle. But «there’s practically no beer worth drinking that should be served under 40 degrees Fahrenheit,» says Garrison (for reference, tap beer comes out at a chilly 38 degrees). In the case of good craft beers, the low temperatures just dampen the flavor, causing you to miss all the things that would open up if a little warmer. Unfortunately, even bars with serious beer selections rarely serve their brews at the proper temperature, due to the difficulty of varying cooling in a draft system and unwillingness to contradict a public that still largely thinks beer should be virtually frozen.»

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάνο,
    και το αντιπροσωπευτικό σκέλος της δημοκρατίας, δημοκρατία είναι.
    Ισότιμης ποιότητας – από το 1789, και θεωρητικά αρκετά πιο πριν.
    Γνωστά από την εποχή του Διαφωτισμου. από Τζών Λόκ, Μοντεσκιέ και δώθε.
    Αρκεί να πληρούνται οι προυποθέσεις (ελευθερία λόγου και τύπου, ίση ψήφος-ίσα δικαιώματα, επαρκής και ανόθευτη ενημέρωση και διαβούλευση, λογοδοσία).
    Οι αρρώστειες και αντιδημοκρατικές παραμορφώσεις μπορούν να προσβάλλουν εξίσου τόσο το αντιπροσωπευτικό σκέλος της δημοκρατίας, όσο και το άμεσο-δημοψηφισματικου τύπου (οπου αυτό προβλέπεται).

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Τα προγνωστικά σημάδια, και των μπούκηδων και των ακρίδων, είναι διαβολικά ευνοικά υπέρ της παραμονής.
    Αν γίνει η μεγάλη έκπληξη, πνίξουν το κουνέλι στο 94′ και το βρούν κρεμασμένο στο πλεκτό, θα γίνει της πρωτοφανούς ανωμαλίας. Και στα στοιχήματα και στα χρηματοοικονομικά καζίνα

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Τα πρώτα στοιχεία μετά το κλείσιμο της κάλπης λένε ότι «δεν το πίνιξαν το κουνέλι» (έτσι κλίνουν το ρήμα «πινίγω» στο Δενδροπόταμο). 52-48. Δεν είναι exit poll αλλά «δημοσκόπηση μετά την ψήφο» του YouGov

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ενω αρχικά το στρατόπεδο του Remain (παραμονή στην ΕΕ) ξεκίνησε δυναμικά στην πορεία άρχισε να μετριάζεται σημαντικά αυτή η δυναμική και πλέον είναι το στρατόπεδο του Leave (έξοδος από την ΕΕ) που έρχεται πρώτο.

    Με 42 εκλογικές περιφέρειες από τις 382 να έχουν δώσει αποτελέσματα, η ψήφος υπερ της εξόδου προηγείται έναντι της ψήφου υπερ της παραμονής με 53,7% έναντι 46,3% υπερ της παραμονής.
    Παρόλα αυτά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, η νίκη πάντως μάλλον θα κριθεί στο νήμα.

    02:24 (ώρα Βρετανίας)

    We’ve got 42 results in now, out of 382.

    Here are the numbers. It is the votes that count.

    Areas

    Remain: 17

    Leave: 25

    Votes

    Remain: 1,145,433 (46.3%)

    Leave: 1,326,686 (53.7%)

    http://www.theguardian.com/politics/live/2016/jun/23/eu-referendum-result-live-counting-leave-remain-brain-in-europe

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η Physicist λέει:

    Το Brexit κέρδισε αλλά το αποτέλεσμα δεν δεσμεύει το Κοινοβούλιο. Η νίκη της Αποχώρησης με εξέπληξε, οι δημοσκόποι έπεσαν έξω, και ο Τύπος βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα με την πρόβλεψη του YouGov που έδειχνε το αποτέλεσμα αντεστραμμένο.

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η zepos λέει:

    «Δημοσιογράφος WSJ: O Κάμερον να πάρει τηλέφωνο τον Τσίπρα… είναι ειδικός»
    Ο Κάμερον και το κόμμα του θα πληρώσουν ακριβά την επιχείρηση εκβιασμού της ΕΕ..Ψυθιρ΄ζεται οτι η αντίδραση της ΕΕ θα είναι περίπου «τιμωρητική».. Γιατί η αποχώρηση – αν συμβεί – είναι υποχρεωτικό να περάσει από συμφωνίες με διαπραγματεύσεις..

    Το συμπέρασμα είναι οτι οι Ελληνες δεν είναι ο πλέον ηλίθιος λαός..Εχουμε αρκετούς στο κλαμπ..
    Θύματα του λαϊκισμού φανερώνονται και αλλού. Μαλιστα σε χώρες με πολύ μακρά δημοκρατική παράδοση και υποτίθεται πολιτική ενημέρωση…Όσοι έτρεξαν στα ανταλλακτήρια χθες θα τρίβουν τα χέρια τους με τα ανατιμημένα δολλάρια-ευρώ στο πορτοφόλι τους..

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Mitsos λέει:

    To Βρεξιτ κέρδισε. Τώρα είναι ώρα να σκεφτεί καλά τι θα πράξει ο Κάμερον διότι αν κάνει κωλοτούμπα σαν το κωλόπαιδο εδώ, το μόνο που θα καταφέρει είναι να γελοιοποιηθεί ακόμα περισσότερο. Τελικά παρά τις καραβιές από τις αποικίες που κουβάλησαν δεν κατάφερε το Σιτυ να βγάλει το αποτέλεσμα που ήθελε. Ο κόσμος είπε όχι στον βίαιο εξισλαμισμό και στην πολιτική του Κάμερον. Απλώς το όχι περίμενα ότι θα είναι πιο ηχηρό. Επαιξε όμως ρόλο η δολοφονία της βουλευτίνας και ο τεράστιος αριθμός μεταναστών από τις αποικίες. Η εργατιά και η αγροτιά ψήφισαν ΟΧΙ και έδειξαν στις Βρυξέλλες ότι δεν φοβούνται. Νικήθηκε ο φόβος και ίσως αυτό θα πρέπει να παραδειγματίζει την εργατιά όλης της Ευρώπης.

    Μου αρέσει!

  53. Ο/Η Mitsos λέει:

    Ο Παίσιος είπε τη δεκαετία του 80..

    ¨ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ‘ΨΩΜΙΑ’ ΤΗΣ ΕΟΚ…

    ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ,

    αυτοί είναι ένας λαός και συνεργάζονται… σου λέει , τι γίνεται τώρα εδώ;… ο Χίτλερ σηκώνει πάλι κεφάλι; ..και θα την διαλύσουν…¨

    ΠΗΓΗ: Αθανάσιος Ρακοβαλής

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.