Αρθρο στην ΑΥΓΗ: Οι ιδιωτικοποιήσεις και η σκληρή πραγματικότητα…

Δεν έχω κάνει λάθος στο σύνδεσμο. Το άρθρο δεν δημοσιεύεται στο …Liberal αλλά στην ΑΥΓΗ, το γνωστό …όργανο.  Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι «σύντροφοι, τι έχει πει ο …στόμας μας;»

ΔΕΝ πάει έτσι το πράγμα. Και η κυβέρνηση της Αριστεράς προσγειώθηκε στη σκληρή εθνική πραγματικότητα ερχόμενη σε επαφή, πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, με τις κυβερνητικές ευθύνες. Κατανόησε ότι τα παιχνίδια στην πλάτη της χώρας απαγορεύονται. Οι πολίτες εκλέγουν αυτούς που μπορούν να παραγάγουν εθνικό πλούτο και έχουν την τιμιότητα να τον μοιράσουν δίκαια. Βρισκόμαστε ως έθνος σε κρίσιμη καμπή, με περίεργους γείτονες και πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να βγούμε από την κρίση. Και να επαναλάβω για πολλοστή φορά: Εθνική ανεξαρτησία χωρίς οικονομική ανεξαρτησία δεν υπάρχει. Όλα κρατικά λοιπόν και μετά ας μην υπάρχει μία για μισθούς και συντάξεις. Θαυμάσια πολιτική πρόταση.
avgi.gr  /   Οι ιδιωτικοποιήσεις και η σκληρή πραγματικότητα…  /  Χρήστου Δημήτρης

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟY

Με αφορμή την παραχώρηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό για εμπορικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, είχαμε πολλούς διαξιφισμούς. Υπάρχει μια αντίληψη, κυρίως στον χώρο της Αριστεράς, που οτιδήποτε κρατικό μένει κρατικό και δεν πωλείται ή παραχωρείται. Όμως, ποτέ τα πράγματα δεν είναι άσπρο – μαύρο. Και πάντως, για να καταλήξει κανείς στην τελική κρίση, απαιτούνται πολλές διασταυρώσεις και συγκρίσεις με την πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε. Και στην περίπτωση του Ελληνικού η πραγματικότητα βρίσκει τον ιδιοκτήτη της έκτασης χρεοκοπημένο και υποχρεωμένο να λάβει πολύ σκληρά μέτρα για να αποπληρώσει μέρος των χρεών. Χρεών που δημιουργήθηκαν από την άφρονα πολιτική κυβερνήσεων οι οποίες εξαπατούσαν προκλητικά τους Έλληνες πολίτες. Θυμάστε την ισχυρή Ελλάδα του Σημίτη και τους χλιδάτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θυμάστε το «λεφτά υπάρχουν», δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια του αλήστου μνήμης Γιώργου Παπανδρέου που μετά πήγε στην άκρη της χώρας, στο Καστελόριζο, για να μας ανακοινώσει ότι έρχεται το ΔΝΤ και το Μνημόνιο.

 

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, υποθέτω ότι τα θυμάστε. Και φυσικά, όπως θα κάνατε στη δική σας επιχείρηση ή στον οικογενειακό σας προϋπολογισμό αν έπεφτε έξω, θα περιορίζατε δαπάνες, θα αυξάνατε όπως όλοι τις ώρες εργασίας και θα εξετάζετε αν υπήρχαν ανενεργά περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα, την πιθανότητα να πουλήσετε για να εξομαλύνεται τα δανειακά βάρη που σας αναλογούν. Και αν τα καταφέρνατε και οι δουλειές πήγαιναν πάλι καλά, θα μπορούσατε να επενδύσετε σε κάτι που δεν κάθεται αλλά μπορεί να προσφέρει ένα σημαντικό απαραίτητο εισόδημα. Κοινή λογική είναι, δεν είναι σοφία.

 

Ο ΧΩΡΟΣ στο Ελληνικό έμενε χωράφι και οι τεράστιες δαπάνες των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ρήμαζαν από την αχρησία. Τα πλάνα Σουφλιά για μητροπολιτικό πάρκο έμειναν στα συρτάρια, διότι είχαμε ήδη μπει στον προθάλαμο της κρίσης καθώς η φούσκα είχε κάνει μπαμ. Για τον χώρο έγινε διαγωνισμός επί κυβέρνησης Σαμαρά και το αποτέλεσμα θεωρήθηκε από τους δανειστές ως προαπαιτούμενο της συμφωνίας χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Σε περίπτωση άρνησης αποδοχής του αποτελέσματος θα είχαμε ναυάγιο όλης της συμφωνίας, καθώς τα κράτη θεωρείται πως έχουν συνέχεια και συνέπεια. Να μην ανοίξουμε μεγάλη παρένθεση για το τι σημαίνει χρεοκοπία και έξοδος από την Ευρωζώνη στη σημερινή παγκόσμια ευρωπαϊκή και ελληνική συγκυρία. Κανείς δεν είχε ούτε έχει το δικαίωμα ερήμην της γνώμης του ελληνικού λαού να λάβει τόσο επιπόλαιες αποφάσεις.

 

 

ΤΕΛΙΚΑ η σημερινή κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύτηκε τη συμφωνία και κατάφερε να αυξήσει θεαματικά την έκταση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και παράλληλα να κατοχυρώσει ένα σοβαρότατο έσοδο όχι μόνον από το τίμημα της γης, αλλά από τα φορολογικά έσοδα που θα έχει η επένδυση και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε όλο το σύμπλεγμα των κατασκευών, όσο κυρίως από τις μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για εμπορικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Θα μπορούσε το κράτος με δικά του χρήματα να φτιάξει και κυρίως να λειτουργήσει ένα παρόμοιο πρότζεκτ; Η πείρα και η ιστορία διεθνώς έχουν αποδείξει πως όχι, δεν θα μπορούσε και ειδικά αυτό, το δικό μας κράτος, με τίποτα.

 

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ τώρα την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. «Ξεπούλημα» είναι ο αυτοματισμός των κόκκινων καρδιναλίων. Ερώτημα: Είχαμε χρήματα για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και τις επεκτάσεις αυτών των αεροδρομίων που λειτουργούν στις περισσότερο τουριστικές περιοχές της χώρας; Μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε κρατικές διευθύνσεις οι οποίες να είναι σε θέση να διπλασιάσουν την κίνηση στα αεροδρόμια αυτά;

Και πάλι η απάντηση είναι γνωστή. Διότι η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων, η γνωστή Fraport, έχει τεράστια τεχνογνωσία και σημαντικές διασυνδέσεις με τα κυκλώματα του τουρισμού, ώστε να πετύχει διπλασιασμό των αφίξεων στους δικούς της τερματικούς σταθμούς. Και διπλασιασμός αφίξεων σημαίνει και διπλασιασμός του εισερχόμενου τουριστικού συναλλάγματος, που θα διαχυθεί σχεδόν σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

 

ΚΑΙ, ΤΕΛΟΣ, τι είδους ξεπούλημα είναι αυτό που αυξάνει τα δημόσια έσοδα και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας; Και αφού ήταν και θα είναι ξεπουλήματα όλες οι συμφωνίες, γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν έκαναν ουρά να αγοράσουν τόσο φθηνά τα φιλέτα μας; Ο διεθνής ανταγωνισμός στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης είναι μεγάλος και σκληρός. Δεκάδες αναπτυσσόμενες και διψασμένες για εργασία και κατανάλωση χώρες έχουν μπει στην μάχη προσφέροντας δελεαστικά κίνητρα για να περάσουν στη σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία. Και εμείς; Εμείς, όλα μόνοι μας και ας είμαστε πανί με πανί.

ΔΕΝ πάει έτσι το πράγμα. Και η κυβέρνηση της Αριστεράς προσγειώθηκε στη σκληρή εθνική πραγματικότητα ερχόμενη σε επαφή, πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, με τις κυβερνητικές ευθύνες. Κατανόησε ότι τα παιχνίδια στην πλάτη της χώρας απαγορεύονται. Οι πολίτες εκλέγουν αυτούς που μπορούν να παραγάγουν εθνικό πλούτο και έχουν την τιμιότητα να τον μοιράσουν δίκαια. Βρισκόμαστε ως έθνος σε κρίσιμη καμπή, με περίεργους γείτονες και πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να βγούμε από την κρίση. Και να επαναλάβω για πολλοστή φορά: Εθνική ανεξαρτησία χωρίς οικονομική ανεξαρτησία δεν υπάρχει. Όλα κρατικά λοιπόν και μετά ας μην υπάρχει μία για μισθούς και συντάξεις. Θαυμάσια πολιτική πρόταση.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Επιλογές, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

9 Responses to Αρθρο στην ΑΥΓΗ: Οι ιδιωτικοποιήσεις και η σκληρή πραγματικότητα…

 1. Ο/Η Mitsos λέει:

  Tη μαύρη σας και τη σκοτεινή σας. Αλλά πού θα πάει όταν θα ξεκαλουπώσετε θα δούμε πόσα πηρε το δημόσιο πραγματικά και πόσες μίζες δώθηκαν και κάποιοι θα τα φέρουν πίσω από την Ελβετία διαφορετικά δεν θα ξαναβγούν από τη φυλακή.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Ενη λέει:

  Πολυ καλά τα λεει ο αρθρογραφος, ομως
  να ομολογήσει οτι απευθυνεται στους συντροφους του, οχι στο ευρύ κοινό.
  Να πει συντροφο, ο,τι λεγαμε ηταν τραγικά λαθη, τωρα το αναγνωριζουμε , κανουμε την αυτοκριτικη μας και πραττουμε αναλογως σε οφελος του συμφεροντος της χωρας.
  Γιατι , η σωστη επιχειρηματολογία του για τις ιδιωτικοποιησεις, ερχεται πολυ αργα οταν οι αντιπαλοι τους, ηταν στο στοχαστρο τους ολα αυτα τα χρονια, ακριβως για ο,τι αυτοι ηδη αποφασισαν. Και καλά εκαναν.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

  » Όλα κρατικά λοιπόν και μετά ας μην υπάρχει μία για μισθούς και συντάξεις. Θαυμάσια πολιτική πρόταση.»

  Πρωτη φορα αριστερα
  εξαπτερυγα
  εκσυγχρονιστες
  περηφανη διαπραγματευση

  Ειναι απολαυστικοι οι τυποι ..

  «Έξω οι ψεύτες…

  Χρήστου Δημήτρης
  |
  31.12.2014

  ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

  Οι θρασύτατοι συνέταιροι Σαμαράς και Βενιζέλος, έντρομοι εισήλθαν πλέον στη διαδικασία του εξοστρακισμού τους.

  Εξαιρετικά σημαντική και πιθανότατα ιστορική η Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014, όπου στη Βουλή γράφτηκε το τέλος της μνημονιακής υποδούλωσης. Στις 25 Ιανουαρίου του νέου έτους, οι Έλληνες πολίτες έχουν τον λόγο, το δικαίωμα και την υποχρέωση να βγάλουν τη χώρα από τον ολέθριο μονόδρομο της τρόικας και να διακόψουν την πράγματι σταθερή πορεία προς την αποικιοποίησή της. Οι θρασύτατοι εταίροι Σαμαράς και Βενιζέλος, έντρομοι κατά τη διάρκεια της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου, εισήλθαν πλέον στη διαδικασία του εξοστρακισμού τους. Σύντομα θα ανακαλύψουν πως ήταν σημαντικοί όσο κατείχαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εξυπηρετούσαν συμφέροντα.»

  http://www.avgi.gr/article/5179464/exo-oi-pseutes-

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Ειπώθηκαν αυτά εδώ και καιρό (π.χ. το 2012), όμως τότε στον βρεφονηπιακό σταθμό τα μικρά βρεφονήπια έκαναν πολλή φασαρία και τα μεγαλύτερα νήπια είχαν κουφαθεί, δεν καταλάβαιναν γρύ.
  http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2015/08/blog-post_31.html
  «‘Οποιον καθυστερεί, τον τιμωρεί η ζωή» – όμως μαζί του τιμωρούνται πολύ περισσότερο άλλοι που δεν φταίνε καθόλου.
  Χρειάζεται πολύ πιο σκληρή αυτοκριτική

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Πάντως, σύμφωνα με τον Κώστα Καλλίτση (χθεσινή Καθημερινή), φαίνεται πως κάποιοι εκεί μέσα κατάλαβαν ότι για να βγάλεις νερό από το πηγάδι χρειάζεται κουβας και σχοινί.
  http://aftercrisisblog.blogspot.com/p/19.html
  ¨Ομως πρέπει και να το εμπεδώσουν.
  Και επίσης, μας χρωστάνε πολλές, πάρα πολλές συγγνώμες (άν και με συγγνώμες …αυγά δεν βάφονται, η πολιτική έχει – πρέπει να έχει – και μια ηθική διάσταση)

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η physicist λέει:

  Άσχετο: Πολύ πιθανή η επανάληψη της Προεδρικής Εκλογής στην Αυστρία λόγω παραβάσεων στη διαδικασία καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων. Σχεδόν δεν έχει άλλη επιλογή το Ανώτατο Δικαστήριο, γράφει η εφημερίδα Kurier της Βιέννης.

  Μου αρέσει!

 7. @aftercrisis

  «κάποιοι εκεί μέσα κατάλαβαν ότι για να βγάλεις νερό από το πηγάδι χρειάζεται κουβας και σχοινί.
  […]
  Και επίσης, μας χρωστάνε πολλές, πάρα πολλές συγγνώμες (άν και με συγγνώμες …αυγά δεν βάφονται, η πολιτική έχει – πρέπει να έχει – και μια ηθική διάσταση)»

  Δυνατοτητες
  1.Μερικοι οπαδοι του ευρωδεντρου να πεσουν εκουσιως στο πηγαδι.
  2. να χρησιμοποιησουν το σχοινι αν γνωριζουν απο θηλειες..

  Προς το παρον απαντες σιτιζοναται απο τον ελληνικο λαο.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Ενη λέει:

  Μαλλον απο δω και στο εξης, οι οποιες αντιπολιτευσεις θα μετρουν τα λογια τους.
  Αυτη ειναι η θετικη πλευρά των οσων αναδημοσιευονται, που γελοιοποιουν την αντιπολιτευτικη πολιτικη που ακολουθησε ο Συριζα. Ειπαν ,ειπαν, ειπαν, μπαφιασαν τον κοσμο με διχαστικά συνθηματα γεματα μισος και απαξιωτικες εκφρασεις για τους αντιπαλους….. τωρα τα πληρωνουν.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Νίκος P λέει:

  Μια μικρή παρατήρηση σχετικά με την απόδοση ευθυνών για την κρίση. Ο λεβέντης σχολιαστής, αποδίδει τα πάντα στο Σημίτη και μετά στον ΓΑΠ, παραλείποντας τεχνηέντως την ασύλληπτα καταστροφική περίοδο ΚΑΚ και αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά, ότι πολιτικός στόχος της ηγεσίας του τσίρκου ήταν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και τίποτα παραπάνω. Την εποχή αυτή μάλιστα, οι σανοπαραγωγοί και σανοδιανομείς όπως ο μέγας Λαζόπουλος, συνεχίζουν να κατηγορούν τον ΓΑΠ για τα πάντα όλα, λες και κάτι τους ανησυχεί πολύ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s