Κλείνουν μαζικά τα βιβλία τους τα «μπλοκάκια»

Liberal  /  Κλείνουν μαζικά τα βιβλία τους τα «μπλοκάκια»  /  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Επιβαρύνσεις που ξεπερνούν το 50% (κατά περίπτωση) θα υποστούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εξαιτίας της εφαρμογής των φορολογικών αλλά κυρίως ασφαλιστικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από μεγάλα λογιστικά γραφεία, στα τέλη του έτους αναμένεται να συμβεί κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που περιμένουν στις ουρές των εφοριών να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικότερα αυτοαπασχολούμενοι θα προχωρήσουν σε λήξη των εργασιών τους, αναζητώντας άλλους τρόπους να αμείβονται.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

15 Responses to Κλείνουν μαζικά τα βιβλία τους τα «μπλοκάκια»

 1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μία κυβέρνηση, λοιπόν, που δεν έχει κεφάλαια για να διοχετεύσει στην αγορά, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα. Κάνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση; Ελάτε τώρα! Από τη μία η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση της υπερφορολόγησης και από την άλλη ακούς κάτι χαριτωμένα για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Από τη μία προσπαθείς να προσελκύσεις μεγάλους επενδυτές και από την άλλη κρατάνε κρίσιμα χαρτοφυλάκια τύποι όπως ο Σπίρτζης. Όχι, ούτε το αριστερό πρόσημο, ούτε το radical του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν αποθαρρυντικά προς τα ξένα κεφάλαια –στο Βιετνάμ σημειώνεται συνωστισμός. Είναι αυτό το κλίμα της αστάθειας, της πολιτικής αρπαχτής, του «ότι να ‘ναι», του φανατικού κρατισμού, της πυραμίδας που θα έχει πάντα στην κορυφή ένα δημόσιο υπάλληλο.

  Ουσιαστικά η κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα, επιδιώκοντας να κατασκευάσει μία άλλη, αποκλειστικής χρήσης. Επιμένει να επεξεργάζεται μοντέλα ανάπτυξης, ενώ οφείλει να μην κάνει απολύτως τίποτα, αρκεί να απελευθερώσει τις δυνάμεις που θα τα δημιουργήσουν. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει αέρα και χώρο στην οικονομία. Και να γίνει πειστική. Οχι με επαφές και ανακοινώσεις, αλλά με μεταρρυθμίσεις. Και μετά βλέπουμε. Προς το παρόν, αν εξαιρέσεις το real estate, αυτή τη στιγμή το να επενδύσεις στην Ελλάδα ισοδυναμεί με το να ταϊζεις μία πάπια σε μία λίμνη με κροκόδειλους.

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341165121-44341165121

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Ενη λέει:

  H μεγαλυτερη αδικια ειναι αυτή η εξομοιωση των «μπλοκακιδων»

  Αλλο οι ελευθεροι επαγγελματιες και αλλο οι εργαζομενοι με μπλοκακια με συμβασεις εργου, δηλαδή σαν μισθωτοι. Ειναι μια μεγαλη κατηγορία εργαζομενων κυρίως επιστημονων που δουλευουν με μπλοκακι.

  Αυτη η κατηγορία των ανθρωπων που αναγκαζονται να πληρώνουν και ΦΠΑ και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεια, ως «εργοδοτες».

  Και εν παση περιπτωσει , επειδή αυτή η απασχοληση ειναι εντελως ευκαιριακη και προσωρινή, οι εν λογω μπλοκακηδες, ετσι κι΄αλλιως μολις ληξει η συμβαση εργου , κλεινουν τα μπλοκακια τους .

  Δηλαδή μιλαμε για μια ευρεια κατηγορία ανθρωπων εργαζομενων οι οποιοι βρισκονται στην ανεργια.
  Η ανεργια ως γνωστόν βρισκεται σε υψηλα επιπεδα και επομενως τα μπλοκακια εχουν ηδη κλεισει.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Η συνειδητή προώθηση από το κράτος προώθηση της άτυπης (και ανασφάλιστης) μισθωτής εργασίας (αντί της τυπικής) ήταν ούτως ή άλλως κοινωνικό έγκλημα. Διαρκές και μακροχρόνιο.
  Με το να φορολογούν ως δήθεν ελεύθερους επαγγελματίες τους μισθωτούς (και μάλιστα ανασφάλιστους, χωρίς τα δικαιώματα που έχει ο εργαζόμενος) – δηλαδή να εξισώνουν τους εργαζόμενους με τους εργοδότες – αποδεικνύουν και οι νέοι κυβερνώντες τι ήταν και συνεχίζει να είναι το σημερινό ελληνικό κράτος: Κράτος ανομίας.
  Γι αυτό άλλωστε, σε τελευταία ανάλυση, απέτυχε ως κράτος και χρεοκόπησε

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Φυσικά η λύση είναι να προωθηθούν οι κανονικές, τυπικές και νομότυπες σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων, οι σχέσεις συνεργασίας και διεκδικησης μεταξύ κοινωνικών εταίρων. Που είναι διαφανείς και διέπονται από σαφείς κανόνες ασφάλισης, φορολόγηισης, διαπραγμάτευσης των μισθών και των συνθηκών εργασίας.
  Γι αυτό χρειάζονται 2 πράγματα: Κράτος δικαίου που εποπτεύει τις εργασιακές σχέσεις και εργοδότες που δρουν σύμφωνα με τους νόμιμους κανόνες (επειδή εποπτεύονται ορθά).
  Δεν είχαμε (σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, τουλάχιστον) και δεν έχουμε τώρα ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μια από τις προυποθέσεις για να βγόυμε από την κρίση είναι να αποκτήσουμε ένα τέτοιο κράτος δικαίου. Δηλαδή ένα άλλο κράτος, διαφορετικό από αυτό που υφιστάμεθα.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Ακόμη πιο απαράδεκτο είναι ότι τέτοιους «άτυπους» μισθωτούς απασχολούν κατά κόρον φορείς που εποπτεύονται άμεσα από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κτλ.
  Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι μόνον μικροί εργοδότες οι «δράστες της ανομίας». Είναι και πολύ μεγάλες εταιρείες, π.χ. μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που απασχολούν ιατρούς με «μπλοκάκι», μερικές δικηγορικές εταιρείες της Αθήνας διαστάσεων που «ζηλεύει το Μανχάτταν», αντίστοιχες εταιρείες του οικονομικού τομέα (π.χ. μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, χρημαοτοοικονομικές κτλ0. Πραγματική εργασιακή ζούγκλα που δεν είναι καθόλου καινούργια αλλά αναπτύχθηκε ήδη πρίν το 1990.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αφτερ, με μπλοκάκια είμαστε χιλιάδες επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτοαπασχολούμενοι ή όχι.

  Η διαφορά των αυτοαπασχολούμενων -αφεντικών- ελεύθερων επαγγελματιών είναι ότι καλύπτουν και το κόστος λειτουργίας της …επιχείρησης.

  Αυτό το «άλλο οι ελεύθεροι επαγγελματίες» που είδα σε ένα σχόλιο, τραβάει μεγάλα ζόρια και βλέπει -με συγκατάβαση- ότι πολλοί νομίζουν ότι τους χρωστάμε. 🙂

  Αρέσει σε 1 άτομο

 7. Ο/Η xBerliner λέει:

  «Ακόμη πιο απαράδεκτο είναι ότι τέτοιους «άτυπους» μισθωτούς απασχολούν κατά κόρον φορείς που εποπτεύονται άμεσα από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κτλ.»

  Μου έρχονται στο μυαλό τα πανεπιστήμια, στα οποία είτε είσαι μόνιμος είτε με μπλοκάκι.
  Κανονικά το μπλοκάκι σημαίνει τα εξής:
  1. Δεν έχεις ωράρια που είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι παρών σε συγκεκριμένο εργασιακό χώρο. Δεν σου δίνουν άδεια αλλά την παίρνεις από τον εαυτό σου κτλ κτλ κτλ.
  2. Το σημαντικότερο δεν έχεις στάνταρ εισόδημα. Που σημαίνει ότι εξαρτάται από τη δουλειά που έχεις, πόσο την κυνηγάς κτλ κτλ κτλ. Που σημαίνει ότι μπορεί να βγάλεις πολλά αλλά μπορεί να βγάλεις και πολύ λίγα. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα και μειονέκτημα.
  Σε γενικές γραμμές στις πολιτισμένες χώρες ένας ελεύθερος επαγγελματίας βγάζει αρκετά περισσότερα από έναν μισθωτό που κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και ο τελευταίος με τη σειρά περισσότερα από έναν μόνιμο στο δημόσιο που επίσης κάνει την ίδια δουλειά. Το ρίσκο που παίρνεις πρέπει να το πληρωθείς.
  Στη σοσιαλιστική Ελλάδα έχουμε αντιστρέψει τους όρους: Ο δημόσιο υπάλληλος βγάζει περισσότερα από έναν μισθωτό του ιδιωτικού τομέα και αυτός στην καλύτερη περίπτωση τα ίδια ακριβώς με έναν με μπλοκάκι. Αυτό είναι μπουρδέλο. Και μια και είπα μπουρδέλο μου ήρθε στο μυαλό η μόνη περίπτωση που άκουσα εργαζόμενους (εργαζόμενες για την ακρίβεια) που ενώ εργάζονταν για συγκεκριμένο αφεντικό (εξαρτημένη εργασία) ήταν με μπλοκάκι στη Γερμανία: Πριν από περίπου δυο μήνες αν θυμάμαι καλά η αστυνομία έκανε ντου στο μεγαλύτερο μπουρδέλο του Βερολίνου. Ο λόγος ήταν ότι το αφεντικό αντί να έχει τις εργαζόμενες με σύμβαση εργασίας τις είχε με μπλοκάκι και τον κυνηγούσαν για εισφοροδιαφυγή περί των 17 εκ ευρώ αν θυμάμαι καλά.
  Ο παραλληλισμός της μέσης ελληνικής επιχείρησης (ιδιωτικής ή δημόσιας) που έχει τους υπαλλήλους της με μπλοκάκι όπως και του ελληνικού κράτους με μπουρδέλο και των εργαζομένων με πουτάνες δεν είναι παράλογος.

  Μου αρέσει!

 8. xBerliner

  Αθεατος 🙂 παρατηρω με μεγαλη χαρα οτι βελτιωνεσαι.

  Αυτο που δεν μπορεις να διακρινεις ειναι οτι οι μισθωτοι και τα μπλοκακια ειναι σιγουρατζηδες.

  Τοσα χρονια αν ειχαν τις ικανοτητες και το «στομαχι» θα ανοιγαν δικο τους γραφειο ή συνεταιρικα, για να πληρωνουν τις οχι καλες εποχες (2010, 2011, 2012) 30.000, 16.000 , 20.000 σε εξοδα με εσοδα 90.000, 50.000 , 60.000.

  Το 2010 ενας 35-40ρης μηχανικος με μπλοκακι επαιρνε 15 εως 20 ευρω την ωρα, δηλ.2550 εως 3400 ευρω τον μηνα, χωρις να ρισκαρει τιποτα. Και αν ηταν δραστηριος εκανε και δικες του δουλειες. Πολλες φορες εβγαζε περισσοτερα απο το «αφεντικο».

  Αυτη ειναι η κατασταση των μικρων γραφειων στην χωρα. Μικρα γραφεια, μικρες αμοιβες, ιδιοι μπελαδες (με τα μεγαλυτερα). Αν το μπλοκακι ηταν υπεραριστερος ηθελε επιπλεον να κοινωνικοποιησει 🙂 το γραφειο.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η aftercrisis λέει:

  σχο,
  έγραφα ειδικά για τους μισθωτούς τους οποίους (εργοδότες και κράτος σε συνεργασία) τους ντύνουν με το ζόρι «καρναβάλια-αυτοαπασχολούμενους», για να μην ισχύουν συλλογικές συμβάσεις, κατώτατα, εργοδοτικές εισφορές κτλ. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες.
  Το (φορολογικό, ασφαλιστικό κτλ) πρόβλημα των πραγματικών ελεύθερων επαγγελματιών είναι επίσης υπαρκτό, αλλά είναι ένα άλλο, ξεχωριστό ζήτημα.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η aftercrisis λέει:

  xBerliner
  στους πανεπιστημιακούς με μπλοκάκια (πριν τον κανονικό διορισμό) δεν ίσχύει ούτε το 1 ούτε το 2 που γράφεις. Έχουν όλες τις υποχρεώσεις που έχουν και οι τύποις μισθωτοί, αλλά χωρίς τα αβαντάζ.
  Το ίδιο ισχύει σε μπλοκάκια-μισθωτούς σε όλους τους άλλους φορείς που εποπτεύονται άμεσα από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κτλ
  Για μπλοκάκια-μισθωτούς σε εταιρείες του ΙΤ ισχύει η εμμονική φράση του αείμνηστου Sir Γρηγόρη Μπιθικώτση:
  «Που να στα λέω τώρα»…
  That’s failed state.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Αυτά που γράφεις για τις «πολιτισμένες χώρες, όπου ένας ελεύθερος επαγγελματίας βγάζει αρκετά περισσότερα από έναν μισθωτό που κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και ο τελευταίος με τη σειρά περισσότερα από έναν μόνιμο στο δημόσιο που επίσης κάνει την ίδια δουλειά», τα λέγαμε κάποτε. Ιστορίες του χθές, θρύλοι μιας άλλης εποχής πλέον.
  Δεν υπάρχουν. Τώρα – άν εξαιρέσουμε τους τυπικούς μισθωτούς – γενικά και πλήν εξαιρέσεων υπάρχουν (α) εταιρείες (b) επισφαλείς (Precarious).
  Ιδού τι γράφει ο κοινωνιολόγος της εργασίας Guy Standing:
  Εργασιακή επισφάλεια και «πρεκαριάτο». Από τις βιομηχανικές κοινωνίες στον παγκόσμιο ταξικό κατακερματισμό
  http://aftercrisisblog.blogspot.com/2015/10/blog-post_6.html
  Φυσικά, σε κανονικές χώρες, τουλάχιστον στην Ευρώπη, υπάρχει αλλού λίγο αλλού κάπως περισσότερο, μια υποτυπώδης εποπτεία του κράτους σ΄αυτήν την (πραγματική, τη σημερινή) αγορά εργασίας.
  Εδώ όλα λειτουργούν (λέμε τώρα 🙂 ) όπως το ευαγές ίδρυμα που περιγράφεις, αλλά χωρίς να εποπτεύονται…

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Αφώτιστε,
  οι ταρίφες που αναφέρεις για μισθωτούς-μπλοκάκια ίσχυαν όντως για κατασκευαστικές εταιρείες (όχι μελετητικά γραφεία), ειδικά για όσο αυτές αντλούσαν από το άλλο μπουρδέλο, του Σοφόκλα.
  Και κυρίως από τα σπαταλημένα (κυρίως σε μαιμού-χωματουργικά) Κοινοτικά κονδύλια.
  Ιστορίες του χθές, θρύλοι μιας άλλης εποχής και αυτές
  Ήταν πάντως αρκετές: φτιάξανε την Εθνική Οδό και την Εγνατία σπαστά, κάθε χιλιόμετρο και χώρια κομματί. Αλλά τώρα μείνανε μόνον 2, οι δύο «μεγάλες αδελφές»
  Αλήθεια, ποιός θυμάται την Αττικάτ ή τον …Μπατατούδη; Οι θριαμβευτικές επιγραφές του αποπερατωμένου έργου έχουν μείνει πάντως στην Εγνατία και στην Εθνική οδό. Κάθε χιλιόμετρο και διαφορετική επιγραφή, με άλλο όνομα εταιρείας.

  Μου αρέσει!

 13. Original Risitas las paelleras – greek subs

  ΥΓ Πολυ γελιο!!!

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Ενη λέει:

  Αυτό που εγραψα σε προηγουμενο σχολιο μου, αφορουσε την εξομειωση των ελευθερων επαγγελματιων με αυτους που εργαζονται , προσωρινα και ευκαιριακα (π.χ. σε ερευνητικα προγραμματα πανεπιστημιων η ερευνητικων κεντρων,)
  και οι οποιοι πληρωνουν ΦΠΑ και εισφορες στον ασφαλιστικο φορέα, σαν να ειναι εργοδοτες.
  Και μετα την ολοκληρωση της συμβασης τους, κλεινουν τα μπλοκακια τους και ειναι ανεργοι.

  Αυτή η κατηγορια των εργαζομενων δεν μπορει μπορει να αντιμετωπιζεται με τους ιδιους ορους οπως οι ελευθεροι επαγγελματιες..

  Ομως αυτή η σχεση εργασίας δεν ειναι κατι απορριπτεο, αλλωστε η μονιμοτητα των εργαζομενων (οπως στο ελληνικο δημοσιο) δεν μπορει να συμπεριλαμβανει ολο το εργατικο δυναμικό μιας κοινωνίας.

  Μου αρέσει!

 15. aftercrisis

  Τα κανονικα γραφεια μελετων εδιναν αυτα τα χρηματα διοτι αρκετες φορες αφορουσαν δουλειες που ξεπερνουσαν την δυναμικοτητα του γραφειου ή βιαστικες δουλειες (μελετες για επενδυσεις τουρισμου, μελετοκατασκευες,…). Ισως μερικα απο τα «αριστερα» γραφεια να μην τα εδιναν (διοτι ηθελαν να οξυνουν τις αντιθεσεις ❤ για να εξεγερθει το πρεκαριατο ( επιστημονικο προλεταριατο το ελεγα ))

  Συμφοιτητης μου με 30 ευρω την ωρα ως υπεργολαβος μεγαλων γραφειων μελετων και συνεργατης κατασκευαστικων (κατ' αποκοπην ) εζησε καλα , αγορασε οικοπεδο, εκτισε σπιτι 300+ τ.μ. και ξεπληρωνει δανειο 300k με δοση 1800/μηνα και ζει ακομα σχετικα καλα απο το 2011 με 25 ευρω την ωρα.

  "Το 2010 ενας 35-40ρης μηχανικος με μπλοκακι επαιρνε 15 εως 20 ευρω την ωρα, δηλ.2550 εως 3400 ευρω τον μηνα, χωρις να ρισκαρει τιποτα. "

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s