Σύντροφοι, μην υποτιμάτε τους αστούς!

Liberal  /  Σύντροφοι, μην υποτιμάτε τους αστούς!  /  Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Οι αστοί κατεβαίνουν και πάλι στους δρόμους. Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, το Σύνταγμα θα γεμίσει από ανθρώπους που δεν είναι ούτε «Αριστεροί» ούτε «Δεξιοί» ούτε έχουν χαραγμένο στο στήθος τους σφυροδρέπανα  και μαύρες σημαίες.

Δεν είναι όλοι έτσι; E, ναι, προφανώς δεν είναι. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν χρησιμοποιεί τα «σινιάλα» καμιάς ιδεολογίας για να φτιάξει ταυτότητα. Αν αρκετοί δηλώνουν  πια κάπως νεοδημοκράτες, είναι γιατί ελπίζουν – δεν είναι σίγουροι, ελπίζουν- ότι ο Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος και σέβεται την μεσαία τάξη. Αν κάποιοι άλλοι προσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί  είναι γιατί θέλουν μεταρρυθμίσεις, σε μια κοινωνία που σαπίζει από τον νοσηρό κρατισμό της.

Μια άλλη κατηγορία, η πιο κρίσιμη ίσως, είναι οι άνεργοι πτυχιούχοι νέοι. Αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση στις κλειστές κοινότητες των «αντισυστημικών» γκρινιάρηδων και θα ήθελαν να πιάσουν δουλειά. Είναι τα παιδιά της μεσαίας τάξης που μπορεί να συντηρούνται – όπως και οι άλλοι(!)- από την οικογένεια αλλά ταυτόχρονα, ετοιμάζονται να φύγουν, για μακριά.

Αυτό συμβαίνει: Διαμαρτύρονται οι αστοί! Βγαίνουν στους δρόμους οι κοινωνικές τάξεις που παραμένουν αποκλεισμένες από την διοίκηση μιας δημιουργικής Ελλάδας, για πολλές δεκαετίες.

Φαίνεται οξύμωρο αλλά δεν είναι. Η αστική τάξη στην Ελλάδα,  κυβέρνησε πολύ λίγες φορές την χώρα. Κι αυτές υπό την δαμόκλειο σπάθη ιδιαίτερων «λαϊκών απαιτήσεων». Μπορεί να εκμεταλλεύτηκε την καθυστέρηση και τον λαϊκισμό των πολιτικών συστημάτων, μπορεί ένα μέρος της να πλούτισε  στα υπόγεια της εξουσίας αλλά στην ουσία, ποτέ δεν μπόρεσε να βρεθεί στο προσκήνιο και να οδηγήσει απερίσπαστη την κοινωνία στον εκσυγχρονισμό.

Η αστική τάξη φαίνεται να ξυπνάει για πολλούς λόγους. O βασικότερος είναι κυνικός και δείχνει ότι για πρώτη φορά, αισθάνεται την απειλή της αφαίμαξης από την φορολογία του κρατισμού. Ως τώρα, απολάμβανε κι εκείνη, μαζί με τους  υπόλοιπους, τα προνόμια της ήπιας φοροδοτικής εισφοράς και της χαλαρότητας ενός απαθέστατου κράτους. Τώρα όμως, καλείται να σηκώσει απότομα όλα τα βάρη της οικονομίας, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα έχει την δυνατότητα να το κάνει και στο μέλλον. Επίσης, βλέπει ότι γίνεται στόχος μιας αφελέστατης κυβέρνησης η οποία της επιτίθεται με χυδαίο τρόπο, αγνοώντας ότι είναι η μόνη τάξη που μπορεί να συντηρήσει την οικονομία της χώρας.

Οι αστοί απειλούνται και βγήκαν στους δρόμους. Και όσο η διαχείριση του κρατισμού γίνεται από θολωμένους, με ταξικό μίσος, εξουσιομανείς, τόσο θα εξεγείρονται και θα διεκδικούν. Ακόμα είναι στη φάση της αντίδρασης και της άμυνας. Πολύ γρήγορα όμως, αν δεν υπάρξει ένας δίαυλος συνεννόησης και συναίνεσης με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η διαμαρτυρία θα πάρει απίστευτες διαστάσεις και δεν θα μαζεύεται από πουθενά.

Η ελληνική κοινωνία πορεύεται με καθυστέρηση εκατό χρόνων, έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης εξαιτίας του αποκλεισμού των αστών. Ας το πάρουμε επιτέλους απόφαση ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί μια αστική δημοκρατία, χωρίς τους αστούς στην εξουσία. Αυτοί εμπνέονται, αυτοί σχεδιάζουν, αυτοί δημιουργούν και παράγουν τον πλούτο της χώρας. Ακριβώς αυτοί μπορούν να συντηρήσουν το Δημόσιο και το κράτος πρόνοιας που όλοι επικαλούνται ως αγαθό.

Οι αστοί δεν είναι ούτε τα πρόσωπα που διοργανώνουν τις συγκεντρώσεις ούτε αυτοί που γράφουν, μιλούν και συμμετέχουν στη δημόσια σφαίρα. Είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι δημιουργικοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες, οι βιοτέχνες, οι εξαγωγείς, οι καθηγητές, οι ερευνητές και οι παραγωγοί της χώρας που μεταποιούν το προϊόν τους. Είναι όλοι αυτοί που αν πάρεις μολύβι και χαρτί, θα βρεις τι δίνουν στο ΑΕΠ, με το μυαλό, το κεφάλαιο και τον κόπο τους.

Όλους αυτούς τους οικτίρει,τους σιχαίνεται και τους υβρίζει ο κάθε απίθανος  ιδεοληπτικός κρατιστής, που από σπόντα και μίσος, πήρε την εξουσία. Και είναι, πραγματικά, τόσο αφελής που δεν μπορεί να καταλάβει ότι η καταστροφή της μεσαίας τάξης θα βάλει και στον ίδιο, την ταφόπλακα της πολιτικής αφάνειας.

Μην υποτιμάτε επομένως τους αστούς, σύντροφοι. Η σημερινή συγκέντρωση είναι μόνο η αρχή. Συνεννοηθείτε μαζί τους και σεβαστείτε τους, πριν οδηγήσετε την χώρα σε νέο κοινωνικό διχασμό με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

9 Responses to Σύντροφοι, μην υποτιμάτε τους αστούς!

 1. Ο/Η Mitsos λέει:

  H λούμπεν μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδος όπως τη χαρακτηρίζει ο διαννοούμενος καθηγητής Κονδύλης, βγαίνει και λέει παραιτηθείτε.. Αυτό σκέτο, χωρίς να λέει γιατί. Κουβέντα για το ξεπούλημα της χώρας, κουβέντα για το ότι ανοίξανε τα σύνορα και αλλάζουνε τη σύνθεση αυτού του λαού, κουβέντα για το ότι διαλύουνε την παιδεία συστηματικά. Απλά Παραιτηθείτε, μένουμε Ευρώπη.. Μα και ο Τσίπρας μένει Ευρώπη πάση θυσία.. για αυτό τα κάνει όλα αυτά.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Mitsos λέει:

  Ο Θεόδωρος Πάγκαλος “ξαναχτυπά” και προκαλεί για τα Ίμια 20 χρόνια μετά. Αφού ο ίδιος και η κυβέρνηση Σημίτη υπέστειλαν την ελληνική σημαία από τα νησιά και έβαψαν με “γκρίζο” το Αιγαίο, έχει το θράσος να λέει τώρα πώς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα τότε απέναντι στους Τούρκους γιατί οι Αμερικανοί είχαν στην περιοχή δύο πλοία που θα “τύφλωναν” οποιοδήποτε ελληνικό οπλικό σύστημα και οι πύραυλοι που θα εκτοξεύονταν δεν θα έβρισκαν στόχο.

  Γι’ αυτό άραγε ο Κώστας Σημίτης είπε το μεγάλο “ευχαριστώ” στους Αμερικανούς από το βήμα της Βουλής; Ή μήπως την ελληνική σημαία την πήρε ο αέρας, όπως έχει πει ο κ. Πάγκαλος που ενώ ως όφειλε σε κατάσταση ελληνοτουρκικής κρίσης να βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών έκανε βόλτες στους τηλεοπτικούς σταθμούς;

  Αν αυτά είναι αλήθεια, τότε ποιος ο λόγος η χώρα να είναι στο ΝΑΤΟ και να πληρώνει πανάκριβα αμερικάνικα όπλα τα οποία μπορεί να τυφλωθούν όποτε η Αμερική αποφασίσει.? Αυτό δεν απαντάει ο Πάγκαλος.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Πάνος λέει:

  Τι λέει ρε παιδιά ο Ζαμπούκας; Η εξέγερση των αστών γίνεται κυρίως για να (εξακολουθήσουν να) μην πληρώνουν φόρους; Ορέος!

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Οι αστοί κατεβαίνουν και πάλι…», «Διαμαρτύρονται οι αστοί!», «Η αστική τάξη στην Ελλάδα,..», «Η αστική τάξη φαίνεται να ξυπνάει…», «Οι αστοί απειλούνται και…», «δεν μπορεί να κυβερνηθεί μια αστική δημοκρατία, χωρίς τους αστούς στην εξουσία», «Οι αστοί δεν είναι ούτε τα πρόσωπα…», «Μην υποτιμάτε επομένως τους αστούς,…».

  … Εντάξει, θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα τα πράγματα, μόνο 9 αναφορές – σε «αστούς», «αστική» τάξη, «αστική» δημοκρατία.

  Οι οπαδοί της «αστικής» τάξης φαίνεται πως αδυνατούν να αντιληφθούν ότι στα κείμενά τους κανουν συνεχώς χρήση, που αγγίζει τα όρια της κατάχρησης, της μαρξίζουσας αυτής φρασεολογίας που έχει καθιερωθεί από τον πολιτικό αυτό χώρο που αντιστρατεύονται. Πράττοντας όμως έτσι καταδεικνύουν και την δική τους φτώχεια στο πεδίο των ιδέων, εφόσον συνεχώς καταφεύγουν στην φρασεολογία του πολιτικού αντιπάλου προκειμένου να περιγράψουν αυτά που θεωρούν πως έχουν αξία για αυτούς.
  Όταν όμως το πεδίο των ιδεών καθορίζεται σε τέτοιο βαθμό από τις ιδέες του πολιτικού αντιπάλου ώστε και αυτοί ακόμα που τον αντιστρατεύονται να χρησιμοποιούν, για να περιγράψουν αυτά που θεωρούν ως άξια σεβασμού, έννοιες παρμένες από το ιδεολογικό σύμπαν του πρώτου, τότε οι τελευταίοι ηδη έχουν φάει το πρώτο γκολ, και βρίσκονται ακόμα στα αποδυτήρια.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  Η αστικη ταξη στην Ελλαδα.
  Ναι, η αντιρρηση ειναι οτι δεν υπηρξε ποτέ στην Ελλαδα, μια συγκροτημενη αστικη ταξη, οπως στις αλλες ευρωπαικες δυτικες κοινωνίες.
  Αντιθετα στην Ελλαδα επικρατουσε παντα μια κρατικοδιαιτη μεριδα της κοινωνιας που απολαμβανε τα προνομια του κρατους.
  Δεν ειχε ποτέ σχεσεις αυτονομίας απο το κρατος ως μια κοινωνική δυναμη που στην οικονομία δρουσε ανεξαρτητα απο το κρατος.
  Εχει χιλιοειπωθει και χιλιογραφει, οτι στην Ελλαδα δεν υπηρξε ποτέ «αστικη ταξη» .

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η aftercrisis λέει:

  «Η αστική τάξη στην Ελλάδα κυβέρνησε πολύ λίγες φορές την χώρα»
  Εδώ η Πολιτική Επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
  Το άλλο ενδεχόμενο είναι ότι απέτυχε ως «κυβερνήτης» (και απέτυχε επειδη είναι μιας ορισμένης «ποιότητας» αστική τάξη) και τώρα λέει «μαμά δεν έσπασα εγώ το βάζο, δεν το κρατούσα, τα χέρια μου τα έλεγχε το κακό πνεύμα που παρεισέφρυσε εντός μου».
  Διαλέγετε και παίρνετε. Πάντως, καλού-κακού, κάθε ευφυής και στοιχειωδώς ειλικρινής αστός άς έχει κατά νου και την παρακάτω σοφη συμβουλή ενός άνθρώπου που έβαλε τα θεμέλια του αστικού διαφωτισμού:
  «Διαφωτισμός είναι η έξοδος του ανθρώπου από την κατάσταση ανηλικιότητας και ανευθυνότητας για την οποία υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος» (Ιμμάνουελ Καντ)

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Θα τους παραδεχτώ αυτούς τους «αστούς» (λέμε τώρα…) άν γίνουν λίγο πιο ντόμπροι:
  «Ναι υπερ-φορολογούμαστε τώρα και είναι κακό. Κάκιστο. Αλλά….»
  (αυτό είναι το Α)
  «Αλλά υπο-φορολογηθήκαμε (αγρίως) – εμείς ή οι γονείς μας, που θα κληρονομήσουμε – επί δεκαετίες. Δεκαετίες έντονα ανοδικου ΑΕΠ. Και πανταλονιάσαμε δεόντως»
  (αυτό είναι το Β).
  Κακό το Α. Κάκιστο. Αλλά κακό και το Β. Εξίσου κάκιστο,
  «Και γκαμότο τσέρατό μου», (λέει ο ειλικρινής αστός) «προφανώς το Β συνεπάγεται το Α «.
  Εύκολο το συμπέρασμα για το «δέον γενέσθαι».
  Δεν χρειάζεται να ονομάζεται κανείς «Τζων Μαίηναρντ» για να λύσει την παλαβιάρα εξίσωση.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Ενη λέει:

  aftercrisis,
  H ελληνικη κοινωνία ωριμαζει. Δεν λεγεται φωναχτα, αλλά οσο και να πεις εχει καταλαβει οτι και τους φορους της πρεπει να πληρώνει, και να κοβει αποδειξεις (οι αποδειξεις στη λιανικη καθιερωθηκαν απο τον Παπακωνσταντινου), και να μην περιμενει να διορισθουν τα παιδια απο τον τοπικο βουλευτή, με ανταλλαγή «τοσες οικογενειακες ψηφους», και στα ασφαλιστικα ταμεια να συμμετεχει (και οχι να αγοραζει διαμερισματα για το μελλον της οικογενειας), και οτι οι συναλλαγες με το δημοσιο (πολεοδομιες εφορίες κλπ.) δεν μπορουν να συνεχισθουν να γινονται με αλισβερισια μεταξυ ιδιωτη και δημοσιου λειτουργου, οτι οι συντεχνιες δεν μπορουν να καθοριζουν την οποια πολιτικη των κυβερνησεων, και και και αλλα πολλά…….

  Τώρα βεβαια η «προσγειωση» λογω μνημονιων και μετρων ηρθε πολυ αποτομα, αλλά μπορει να θυμηθει οτι και η ιδια η ελληνικη κοινωνια δεν ηταν και το προτυπο του πολιτη σε ο,τι αφορά τις υποχρεωσεις του.
  Θα πει κανεις γιατι το κρατος ηταν ενταξει;; οχι βεβαια τα αλισβερισια θελουν δυο παραγοντες. Ο ενας ηταν το κρατος και ο αλλος ο πολιτης.( ειτε των μικροσυμφεροντων ειτε των μεγαλοσυμφεροντων)

  Μου αρέσει!

 9. Απο τα λιγα που γνωριζω η πραγματικη αστικη ταξη πηγαινει στην Μυκονο, την Πατμο, την Συρο, Μονακο, Γαλλικη Ριβιερα, ….., Καραβαϊκη,…..ή Λονδινο, Ν.Υορκη,…..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s