Ετοιμάζουν εκτροπή;

Liberal  /  Ετοιμάζουν εκτροπή;   /   Του Σάκη Μουμτζή

Πρώτα ήταν οι γνωστές δηλώσεις του Φίλη για την συνταγματικότητα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Μετά η προτροπή του Γ. Κυρίτση προς την ηγεσία του κόμματος του να συγκροτήσει τον «στρατό των φτωχών» που θα συγκρουσθεί ταξικά με τους μη φτωχούς, σύμφωνα με το μοντέλο της Βενεζουέλας που έχουν στα αρρωστημένα μυαλά τους. Και ήρθε ο Κατρούγκαλος να μιλήσει για την γέννηση της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας, που φυσικά ο γεννήτορας της θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως γνωστόν, η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία- η Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης- ξεπετάχτηκε μέσα από τις στάχτες της εφτάχρονης δικτατορίας και την Κυπριακής τραγωδίας. Άλλωστε σχεδόν πάντα αυτές οι μεγάλες ιστορικές τομές προκύπτουν από εθνικές καταστροφές και ταπεινώσεις, που σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης. Τι εννοεί λοιπόν ο Κατρούγκαλος όταν αναφέρεται στην Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία; Πώς αυτή θα προκύψει και από ποιες διαδικασίες; Και κυρίως τι θα σηματοδοτήσει; Και πώς είναι δυνατόν φορέας αυτής βαρύγδουπης και «μακρόπνοης» αλλαγής (σαχλαμάρας) να είναι ένα φθίνον και ξεπεσμένο κόμμα, ένα τσούρμο μαρξιστών, κατά την έκφραση του Γ. Βαρουφάκη;

Μα εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι βλέποντας τον λαό να τους γυρίζει την πλάτη και γνωρίζοντας άριστα τι πρόκειται να συμβεί στους επόμενους δύο-τρεις μήνες με την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την καταβολή της δεύτερης δόσης, προσπαθούν να αλλάξουν το πεδίο της αντιπαράθεσης. Να αποπροσανατολίσουν, όπως ορθά επισημάνθηκε, από έγκριτους σχολιαστές.

Αυτό όμως είναι το πρώτο επίπεδο ανάγνωσης και ερμηνείας των προθέσεων της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο και βαθύτερο επίπεδο αφορά το ιστορικό γονιδίωμα αυτού του χώρου της ριζοσπαστικής –κινηματικής Αριστεράς, δηλαδή την απροθυμία  και την αδυναμία των στελεχών της να λειτουργήσουν σε συνθήκες κανονικότητας, ομαλών εξελίξεων, τήρησης των κανόνων  του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, στην οποίαν άλλωστε-όπως το διακηρύσσουν  urbi et orbi- δεν πιστεύουν.

Για την νοοτροπία και τις αντιλήψεις αυτού του χώρου οι ρήξεις, οι τομές, οι ασυνέχειες, οι κινηματικές πρακτικές, η διαρκής ανεύρεση εχθρών, είναι οι κατευθυντήριοι άξονες της πολιτικής του. Και επειδή όλα αυτά είναι ξένα και άγνωστα στην μέση συνείδηση του Έλληνα πολίτη, για να γίνουν αποδεκτά ή ανεκτά από αυτόν, πρέπει και οι συνθήκες άσκησης της πολιτικής να εκφεύγουν από το πλαίσιο της ομαλότητας και της κανονικότητας. Μέσα στο πολωτικό  περιβάλλον των διαρκών συγκρούσεων επιδιώκουν να εγκλωβίσουν, να αιχμαλωτίσουν, ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού. Η συναίνεση και η συνεννόηση δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο τους.

Το τρίτο επίπεδο ανάγνωσης και ερμηνείας των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στην αδυναμία τους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια οικονομική πολιτική που να οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη. Και δεν μπορούν αλλά κυρίως δεν θέλουν, γιατί έχουν ως πρότυπο μιαν άλλη οικονομία που ελάχιστη σχέση έχει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Συνεπώς το μόνο που επιδιώκουν προς το παρόν, είναι να γκρεμίζουν. Έχουν αυτοαναγορευτεί σε φορείς του «καινούργιου»  χαρακτηρίζοντας όλους τους άλλους εκπροσώπους «αυτού που φεύγει».  Πιο ανάγλυφη μορφή καθεστωτισμού δεν θα μπορούσε να γίνει.

Το αξιοπερίεργο είναι πως όλα αυτά, μια μερίδα του αστικού κόσμου τα βλέπει εντελώς επιδερμικά και ακόμα και σήμερα τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων. Βυθισμένοι σε μιαν ανεξήγητη μακαριότητα και σε έναν περίεργο εφησυχασμό, δεν βλέπουν αυτό που έρχεται. Αρνούνται να στρατευθούν στον αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενοι ένα πολιτικό savoir vivre απέναντι σε ένα τσούρμο μαρξιστών που τους λοιδορεί και τους ειρωνεύεται  καθημερινά. Που επί πέντε χρόνια  εκχυδαΐζει την πολιτική μας ζωή.

Η Ιστορία δείχνει πως αυτοί οι άνθρωποι- οι μακάριοι αστοί- ξυπνούν όταν είναι πλέον αργά.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to Ετοιμάζουν εκτροπή;

 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  Το κακό είναι ότι σε λίγο θα σφίξουν και οι ζέστες…

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Mitsos λέει:

  H τέταρτη δημοκρατία του Κατρούγκαλου θα είναι η δημοκρατία του αυτόματου κόφτη, του αυτόματου ξεπουλήματος, της διάλυσης των ενοπλων δυνάμεων και κάθε τι ελληνικού στοιχείου γλώσσα, θρησκεία, παράδοση, κατά το πρόσταγμα του Σόρος, που κάνει αύριο τη συγκέντρωση του ¨παραιτηθείτε¨ που θα ναι τρεις και ο κούκος, για να ενδυναμωθεί επικοινωνιακά και άλλο η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της ποτάμια, πασοκια και ΝΔουλες μέχρι να ξεπουλήσει τελείως την Ελλάδα και να τη φτάσει στο τελικό σημείο να διαμελιστεί. Μέλλον Ουκρανίας προετοιμάζεται εδώ από αυτούς τους κυρίους και το κακό είναι ότι είναι όλοι στο κόλπο που το παίζουν πολιτικό σύστημα.

  10% ύφεση είχαν από τότε που ανέλαβαν και λένε ότι ήταν 0,2% και η ΝΔουλα, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμης, Λεβεντης δεν μιλάει κανείς.. Τόσο τους έχει πει να λένε ότι έχουν ο Σοιμπλε για να μην τρομάξουν οι άγορες τόσο λένε, και ο Κυριάκος το παίζει καλό παιδί για να τον συμπαθήσει ο Βόλφγκανγκ να γίνει και αυτός πρωθυπουργός. Καλά που είναι και κανένα σοβαρό αμερικάνικο site με στοιχεία και μαθαμε την αλήθεια. Και ερωτώ.. Υπάρχει περίπτωση σε μια χώρα με capital controls, που οι τράπεζές της είναι άδειες από ρευστό, με τρείς διαδοχικές αναμετρήσεις στην κάλπη- η μια δημοψήφισμα, την ώρα που γίνεται είσβολη λαθρομεταναστών και κινδυνεύει η ίδια ύπαρξη της χώρας λόγω του φόβου τρομοκρατικών επιθέσεων που δύναται να την οδηγήσουν σε πλήρη αποσταθεροποίηση, να μην μπεί η οικονομία σε νέο κύκλο βαθιάς ύφεσης?

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Λόγω ζέστης λένε αυτές τις μπούρδες? 🙂

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η zepos λέει:

  Αυτός ο στρατός των φτωχών που θα φιάξουν οι συριζανέλ θα περιλαμβάνει και τους εκατομυριούχους τους..Σταθάκη,Τσακαλώτο,Φλαμπουράρη,Τσουκαλά,Λαζόπουλοκαι σία;
  Ή δεν λογαριάζονται τα λεφτά των καταθέσεων του εξωτερικού;

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ανέφικτος και μη ρεαλιστικός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% κατ’ έτος από το ’18 και έπειτα, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

  http://www.kathimerini.gr/863588/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/paremvash-stoyrnara-gia-meiwsh-prwtogenoys-pleonasmatos-sto-2

  Ο στόχος του μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους της Ευρωζώνης για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% είναι «μη ρεαλιστικός και κοινωνικά ανέφικτος», σύμφωνα με άρθρο γνώμης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times. Ο κ. Στουρνάρας απηύθυνε έκκληση προς τους εταίρους της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους ώστε από το 2018 και μετά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ από 3,5%, αλλά και να προχωρήσουν σε ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας κατηγορεί τους Ελληνες πολιτικούς ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων πριν από το ξέσπασμα της κρίσης και ότι κατόπιν απέτυχαν να αναδιαρθρώσουν το σύστημα συλλογής φόρων, να καταπολεμήσουν τα κατεστημένα συμφέροντα και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Κατηγορεί και τους εταίρους της Ευρωζώνης ότι δεν τίμησαν τη δέσμευσή τους να παραχωρήσουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ούτε το 2014 ούτε φέτος.

  Τεκμηριώνοντας το αίτημά του για αναθεώρηση της συμφωνίας διάσωσης, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι αν μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, τότε θα είναι δυνατή η άσκηση «πιο ισορροπημένης οικονομικής πολιτικής με έμφαση στον περιορισμό του ύψους της φορολογίας, στην ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα συνεισφέρουν στην επίτευξη βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης». Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει επίσης την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων κατά 20 έτη αλλά και της περιόδου χάριτος. Κατά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η πρότασή του ισοδυναμεί με «μάλλον ήπια αναδιάρθρωση χρέους, κατά την οποία οι δανειστές δεν θα υποστούν απώλειες» στο κεφάλαιό τους.

  Ο κ. Στουρνάρας εξαπολύει δριμύτατο κατηγορώ κατά των εταίρων της Ευρωζώνης αποδίδοντας την αναβολή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε πολιτικούς λόγους. «Πρέπει να τονιστεί ότι το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για αναδιάρθρωση χρέους παρά το γεγονός ότι, πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση είχε τιμήσει τις δεσμεύσεις της και, δεύτερον, ότι τα τρέχοντα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ ευνοϊκά για αναδιάρθρωση χρέους», γράφει ο κ. Στουρνάρας. Κατηγορεί επίσης ότι η χρήση της απειλής της έξωσης από την Ευρωζώνη που «έχει χρησιμοποιηθεί κατά της Ελλάδας από αριθμό πολιτικών της Ευρωζώνης όποτε φαινόταν ότι κολλάνε οι διαπραγματεύσεις, έχει επιδράσει αρνητικά στο κλίμα, τροφοδοτώντας περαιτέρω την αβεβαιότητα και επηρεάζοντας αρνητικά το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα».

  Αναφερόμενος στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία χαρακτηρίζει «το αποτέλεσμα κυρίως της επταετούς ύφεσης», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρεί ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υπάρχουν επαρκή κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

  Αναλυτικά το άρθρο του κ. Στουρνάρα:

  «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παραμένει σε πρόγραμμα προσαρμογής. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία στο δεύτερο μισό της περασμένης δεκαετίας. Διαδοχικές ελληνικές κυβέρνησης υποσχέθηκαν να επιδιορθώσουν το φορολογικό σύστημα, να ξεριζώσουν τα βαθιά κατεστημένα συμφέροντα και να εφαρμόσουν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έφεραν αποτελέσματα.

  Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει την δική τους δέσμευση να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους. Είχαν συμφωνήσει σε αυτό το Νοέμβριο του 2012 και θα έπρεπε να είχε συμβεί το 2014 μετά την επίτευξη, με πολύ κόπο, πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Δεν συνέβη ποτέ. Το ίδιο επαναλήφθηκε και φέτος, στις 24 Μαϊου, όταν το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για το 2018, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ρητά την ανάγκη να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε διαχειρίσιμα επίπεδα και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να μπει σε πτωτική τροχιά.

  Πρέπει να υπογραμμιστεί πως το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για ελάφρυνση χρέους παρά το ότι: πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεύτερον, τα υφιστάμενα επιτόκια στις αγορές είναι πολύ ευνοϊκά για αποφάσεις ελάφρυνσης χρέους, τόσο για τους δανειστές όσο και για τους οφειλέτες. Επιπρόσθετα, η απειλή του Grexit, που χρησιμοποιήθηκε από έναν αριθμό πολιτικών της ευρωζώνης όποτε οι διαπραγματεύσεις έδειχναν να φτάνουν σε αδιέξοδο, είχε βαριά επίδραση στο οικονομικό κλίμα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα και επηρεάζοντας αρνητικά το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

  Είναι πλέον ώρα να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ελάφρυνση χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. Από το 2010, η Ελλάδα έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή, που ανάλογη της δεν έχει βιώσει καμία χώρα μετά την Μεγάλη Ύφεση. Παρά τις καθυστερήσεις, το κόστος και τα παραπατήματα, υπήρξαν και ορισμένες αναμφισβήτητες επιτυχίες – η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και εργασίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως προς το μοναδιαίο κόστος εργασίας κατά πάνω από 25% από το 2009.

  Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ένα new deal με τους εταίρους και τους δανειστές της για να προχωρήσει. Είναι μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο να απαιτείται από την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και έπειτα. Ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 2%, επιτρέποντας ένα πιο ισορροπημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην μείωση της φορολόγησης, ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και συνεισφορά σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

  Σενάρια που εξέτασε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι η βιωσιμότητα χρέους είναι επιτεύξιμη και με τελικό πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ και μια μάλλον ήπια ανακούφιση χρέους που δεν επιβάλει ζημιές στους δανειστές. Αυτή θα αφορά την επέκταση των ωριμάνσεων κατά 20 χρόνια και την αποπληρωμή των κεφαλαιοποιημένων τόκων σε ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών.

  Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλαδος και οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιο σοβαρή απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Αυτά είναι κυρίως αποτέλεσμα της επταετούς ύφεσης που μείωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά περισσότερο από 25%. Οι ελληνικές τράπεζες μετά από μια διαδοχική (και επιτυχημένη) ανακεφαλαιοποίηση εν μέσω δύσκολων συνθηκών έχουν τώρα αρκετά κεφάλαια, προβλέψεις και ενέχυρα (collateral) και έτσι είναι σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν τα NPLs. Οι πρόσφατες ευνοϊκές τροποποιήσεις στη νομοθεσία και οι πιο ευνοϊκές συνθήκες στην ελληνική οικονομία μετά το Eurogroup του Μαίου, καθιστούν ευκολότερη την ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών.

  Η Ελλάδα αντιμετώπισε την τέλεια καταιγίδα, εγκλωβισμένη μεταξύ μιας οικονομικής κρίσης και μιας κρίσης χρέους και μια αυξημένης ροής προσφύγων, η οποία κατέβαλλε ένα ήδη υπερφορτομένο κράτος. Σκληρές αποφάσεις ελήφθησαν. Μόνο πρόσφατα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα φιλόδοξο πακέτο ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλει περαιτέρω περικοπές στις ήδη μειωμένες συντάξεις και ένα δημοσιονομικό πακέτο που υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ολοκληρώνοντας τη γιγαντιαία δημοσιονομική προσαρμογή που ξεκίνησε το 2010. Αυτή η προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του δομικού πρωτογενούς πλεονάσματος γενικής κυβέρνησης κατά πάνω από 20% του ΑΕΠ. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει επίσης βελτιωθεί ανάλογα.

  Η μείωση των τελικών δημοσιονομικών στόχων και η ελάφρυνση χρέους είναι τα κίνητρα που χρειάζονται για να συνεχίσει η ελληνική οικονομία και η κοινωνία. Μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και μείωση των NPLs είναι οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι Έλληνες πολιτικοί, με αποφασιστικότητα και σε πνεύμα εθνικής ενότητας προκειμένου να πετύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη.»

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Ετοιμάζουν την εκτροπή του …Ιλισσού.
  (μια και δεν μπορούν να εκτρέψουν τον Κηφισό, γιατί εκείνος έχει ακόμη λίγο βοθρό-νερο, βασικά υπογείως).

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Επίσης – σκέφτηκα εκ των υστέρων – καλύτερα να αφήσουμε ήσυχο στον βαρύ πόνο του (και επί του εκατομμυρίου καθήμενο) τον δυστυχή Τσουκαλά, δεδομένου ότι έχασε (από την κομματική κοινωνία) τον ίδιο τον γαμπρό του Α. Καρίτζη. Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ – δεν αντέχει σε μνημονιακό κόμμα – και έμεινε κομματικά αυτόνομος.
  Το λέω και αυτοκριτικά, δεδομένου ότι τον ανέφερα ως παράδειγμα αξιωματικού της «στρατιάς των φτωχών» – το σώμα των αξιωματικών παντός είδους πάντα εφημίζετο για τις σχέσεις ενδογαμίας που αναπτύσσει.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Η ουσία, Αφτερ, είναι ότι υπάρχουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη που με τη συμπεριφορά τους δείχνουν ότι δεν σέβονται την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

  Και λόγω του πάθους που έχουν υποστηρίξει -και συνεχίζουν βέβαια- ολοκληρωτικά καθεστώτα, δεν το διασκεδάζουμε καθόλου που αυτά τα ούφο είναι στην εξουσία.

  Η δημοκρατία είναι ντελικάτο μπιζουδάκι, και όσοι δεν την εκτιμούν είναι προβληματικοί και …ύποπτοι ακόμα και για …εκτροπή. 🙂

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η aftercrisis λέει:

  σχο,
  δίκιο έχεις αλλά είναι διαχρονικό πρόβλημα. Long ago.
  Τι να πρωτοθυμηθώ (περιοριζόμενος στη μεταπολιτευτική περίοδο); Τα έγχρωμα και άχρωμα ψηφοδέλτια για εκλογή ΠτΔ; Τη διαρκή αλλαγή των εκλογικών συστημάτων ανάλογα με το τί συμφέρει την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία; Την έντεχνη χειραγώγηση (και από εν μέρει εξωθεσμικά κέντρα) όλου του κομματικού σκηνικού σε ανορθολογικές και αυτοκαταστροφικές θέσεις στην περίοδο του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου και του «Νέου Μακεδονικού»; Τις παρεμβάσεις όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων στη δικαστική εξουσία;
  Τη διαρκή καταχρηστική χρήση της συνταγματικής πρόβλεψης περί «εθνικών θεμάτων» για να γίνονται διαρκώς πρόωρες εκλογές, όποτε βολεύει (ή νομίζουν ότι βολεύει) τους εκάστοτε κυβερνώντες; Έλεος. Άν μετρήσεις από το 2007 μέχρι 2015 τις εκλογικές αναμετρήσεις και κάνεις τη μαθηματική πράξη, προκύπττει ότι κατά μέσο όρο γίνονται εκλογές πάσης φύσεως κάθε 9 μήνες, σαν τις εγκύους.
  Να προσθέσω το κυριότερο, τη διαρκή αποφυγή της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού (με τη βοήθεια και «έντεχνων» συνταγματικών προβλέψεων, αλλά και του βολικού Κανονισμού της Βουλής)
  Και τούτοι εδώ οι ατσούμεπαλοι δεν σέβονται τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν είναι κάτι νέο. Μια απο τα ίδια.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Aν μη τι άλλο, τα εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά της δικαιοσύνης σε αυτή την ιστορία δημιουργούν κάποιες απορίες.

  http://www.kathimerini.gr/863618/article/epikairothta/ellada/apopeira-syllhyhs-on-air-dhmosiografoy-toy-skai

  Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ εισέβαλε στις δύο τα ξημερώματα εισαγγελέας με στόχο να συλλάβει τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαϊδη για δήθεν παραβίαση δικαστικής απόφασης. Η εισαγγελέας υπηρεσίας μπήκε στο κτίριο συνοδευόμενη από αστυνομικές δυνάμεις και για περίπου 40 λεπτά έκανε εξονυχιστικούς ελέγχους και στους τρεις ορόφους, για να εντοπίσει τον δημοσιογράφο. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό και η εισαγγελέας αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του σταθμού στις 2:40. Τα περιπολικά παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό και τελικά αποχώρησαν.

  Είχε προηγηθεί σήμα για να μην προβληθεί η χθεσινοβραδινή εκπομπή του κου Θωμαϊδη, «Δίκη στον ΣΚΑΪ» , ωστόσο δεν υπήρχε ένταλμα και η εκπομπή μεταδόθηκε κανονικά.

  Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του σταθμού κάνει λόγο για «πρωτόγνωρες καταστάσεις για ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες οι οποίες προσβάλλουν το κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης του ΣΚΑΪ:

  «Πρωτόγνωρες καταστάσεις για ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες συνέβησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξημερώματα Τρίτης 14 Ιουνίου 2016. Κατόπιν εγκλήσεως του Βαγγέλη Μαρινάκη για δήθεν παραβίαση δικαστικής απόφασης (πλημμέλημα του μονομελούς) από τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη κατά τη διάρκεια της εκπομπής του η «Δίκη στον ΣΚΑΪ» κινητοποιήθηκε η αστυνομία και η εισαγγελία Πειραιά και εισήλθαν στο κτίριο των εγκαταστάσεων του ΣΚΑΪ προσπαθώντας να εντοπίσουν και να συλλάβουν το δημοσιογράφο. Η εντυπωσιακή κινητοποίηση της αστυνομίας, η έρευνα σε χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΚΑΪ. Ο υπερβάλλων ζήλος για τη σύλληψη του δημοσιογράφου με αφορμή μία αβάσιμη καταγγελία του Μαρινάκη, προσβάλλουν το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία και προκαλούν απορία στους πολίτες γιατί στα σοβαρά κακουργήματα δεν βλέπουν αντίστοιχη ετοιμότητα της αστυνομίας»!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s