Ο αυτισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Να οφείλεται σε ανικανότητα, είναι η καλή -για τους συριζανελ- εκδοχή

Ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών μάλιστα δήλωνε περιχαρής ότι ο κ. Ράμα δεν του ανέφερε s11_skitso--4-thumb-large
το θέμα των Τσάμηδων (αφού φυσικά το είχε θέσει δημοσίως και ενώ λίγες ώρες πριν το είχε αποδεχθεί ο κ. Κοτζιάς στις συνομιλίες με τον  ομόλογο του)  αλλά προφανώς δεν είχε δει την ανάρτηση του κ. Ράμα στο Facebook που είχε φροντίσει να τοποθετήσει τον κ. Κοτζιά κάτω από μια μεγάλη γκραβούρα των Βαλκανίων όπου  έδειχνε τα γεωγραφικά όρια της Μεγάλης Αλβανίας…

Liberal  /  Ο αυτισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Συμπτώματα βαρύτατου και επικίνδυνου αυτισμού, εμφανίζει η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης συγχέοντας πλέον την πραγματικότητα, με τις επιθυμίες της, αποδεχόμενη απαιτήσεις και διεκδικήσεις γειτόνων, τις οποίες κατόπιν επιχειρεί να εμφανίσει ως …ελληνικές επιτυχίες.

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε έτσι, μετά από ένα θετικό (για τους Αλβανούς) ταξίδι του στα Τίρανα και έναν τραγικό χειρισμό μιας πολύ ευαίσθητης υπόθεσης όπως ήταν η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά να επιχειρεί να εξωραΐσει την εικόνα και των Αλβανών και του Τ. Ερντογάν!

Σε μια εντυπωσιακή μάλιστα επίδειξη υποκειμενικής αντίληψης της πραγματικότητας, ο υπουργός εξωτερικών σε δυο συνεντεύξεις του επεχείρησε λίγο πολύ να εμφανίσει το άσπρο μαύρο, εκφράζοντας …ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στα Τίρανα, αλλά και στην διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Σε μια από τις συνεντεύξεις του ο κ. Κοτζιάς προκειμένου να δικαιολογήσει την αμήχανη και ανύπαρκτη ουσιαστικά πολιτική αντιμετώπισης της Τουρκίας, σπεύδει να αποδώσει τα πάντα στην «νευρικότητα» της Άγκυρας λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και της προσπάθειας του κ. Ερντογάν να κερδίσει τις εθνικιστικές ψήφους. Διαστρεβλώνοντας μάλιστα την πραγματικότητα, υποστηρίζει ότι η αποστολή της Νατοϊκής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο …δικαίωσε την Ελλάδα και εξέθεσε την Τουρκία, ενώ ανακαλύπτει ως αντίβαρο στην ανάγνωση του Κορανιού στην Αγιά Σοφιά, τις θετικές κινήσεις του Ερντογάν να επιτραπεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει σε ορισμένες εγκαταλειμμένες εκκλησιές και στην Σμύρνη και να κάνει την τελετή αγιασμού των υδάτων στην παραλία της πόλης, αλλά και στην επαναλειτουργία Σχολείου στην Ίμβρο.

Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ κ. Κοτζιάς σε μια μοναδική προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν ήθελε» την ανάπτυξη της Νατοϊκής Δύναμης, ότι η Τουρκία «δεν ήθελε την επέκταση της δράσης του στην τρίτη και τέταρτη περιοχή δηλαδή Δωδεκάνησα, Ικαρία, Σάμος», ότι η Τουρκία «δεν ήθελε να σηκώνονται ελικόπτερα και άλλα μέσα γιατί φοβάται ότι θα δημιουργήσει κεκτημένα η Ελλάδα στον εναέριο χώρο» και τελικά ότι η Τουρκία θέλει να τερματισθεί η επιχείρηση.

Όλα αυτά είναι η αντανάκλαση της πραγματικότητας σε παραμορφωτικό καθρέφτη: Είναι γνωστό ότι η Τουρκία με την Γερμανία πρότειναν την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η Τουρκία έβαλε απαράδεκτους όρους για να αναπτυχθεί  η Νατοϊκή Δύναμη στους δυο νότιους τομείς και η Ελλάδα δεν μπόρεσε να επιβάλλει την ανάπτυξη της, με τρόπο που θα γίνονταν αποδεκτά και σεβαστά κυριαρχικά δικαιώματα της (π.χ. Ίμια και Καστελόριζο) από την Συμμαχία, ενώ τα πτητικά μέσα δεν χρησιμοποιήθηκαν γιατί το ΝΑΤΟ αποδέχεται την τουρκική αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναερίου χώρου….

Σε ότι αφορά τις «θετικές» κινήσεις του κ. Ερντογάν, να υπενθυμίσουμε ότι δεν αποτελούν παρά μια πολύ μικρή συμβολική κίνηση προς τα μέλη της ελληνικής και ορθόδοξης κοινότητας στην Τουρκία που είναι τούρκοι πολίτες και φυσικά η άδεια για λειτουργιά μια μέρα τον χρόνο  σε κάποιες Εκκλησίες που παραμένουν εγκαταλειμμένες η έχουν υφαρπαγεί από το τουρκικό κράτος ,δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο σημαντικό αντάλλαγμα, προκειμένου να αποδεχτεί κανείς την προσπάθεια μετατροπής της Άγιας Σοφιάς  σε τζαμί.

Όσο αφορά τα  Σχολεία της Ίμβρου ,η χορήγηση άδειας έγινε περισσότερο για να αποδειχθεί η έλλειψη μαθητών…

Στα Τίρανα ο κ. Κοτζιάς έφτασε, ενώ οι Αλβανοί με πρώτους τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον υπουργό εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι του είχαν επιβάλλει με προκλητικό τρόπο το Τσάμικο, στην ατζέντα των συζητήσεων. Και για να μην υπάρχει παρεξήγηση φρόντισαν να κινητοποιήσουν συμβολικά και καμιά εκατοστή Τσάμηδες και άλλους εθνικιστές ώστε να δημιουργήσουν το κλίμα έξω από το αλβανικό ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κοτζιάς προκειμένου να μην υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλους τρόπους αντίδρασης η ακόμη περισσότερο να μην αναγκασθεί να ματαιώσει την επίσκεψη που αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες συμβούλευαν να μην κάνει, έπραξε το αδιανόητο: αποδέχτηκε ουσιαστικά αυτό που επί δεκαετίες  επιχειρούν να βάλουν επί ματαίω στην ατζέντα οι Αλβανοί  και να βρεθεί να συζητά θέμα Τσάμηδων.

Εάν δεν επρόκειτο για προαποφασισμένη επιλογή (οπότε τίθενται άλλα ζητήματα, για το ποιος επέβαλλε στην ελληνική κυβέρνηση αυτή την υποχώρηση, στον αλβανικό εθνικισμό), τότε αποτελεί έναν τραγικό χειρισμό που υπονομεύει την ελληνική πολιτική στα Βαλκάνια και κυρίως εμφανίζει την Ελλάδα υποχωρητική έναντι  του Αλβανικού Αλυτρωτισμού.

Ο κ. Κοτζιάς ικανοποιήθηκε όπως είπε που ο Αλβανός ομόλογος του,  έθεσε το θέμα των Τσάμηδων όχι στην διάσταση  εδαφικής διεκδίκησης. Με απλά λόγια ο κ. Κοτζιάς θεωρεί …επιτυχία ότι ο κ. Μπουσάτι όταν επέβαλλε στην ατζέντα την «ανθρωπινή διάσταση του Τσάμικου» δεν υπέβαλλε ταυτόχρονα και αίτημα για «επιστροφή» της Ηπείρου μέχρι και την  Θεσπρωτία  υπό Αλβανική κυριαρχία!

Αυτό που δεν θέλησε να πει όμως ο κ. Κοτζιάς η προφανώς το υποβαθμίζει για να μην αποκαλυφθεί το σοβαρότατο ολίσθημα, είναι ότι δημοσίως δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσουν τα ζητήματα των παιδιών και απογόνων των Τσάμηδων άλλα και εκείνων των Τσάμηδων που δεν καταδικάστηκαν από τα ελληνικά στρατοδικεία, αποτελεί δέσμευση για την χώρα και αποδοχή μιας βασικής  διεκδίκησης του Αλβανικού Αλυτρωτισμού.

Ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών μάλιστα δήλωνε περιχαρής ότι ο κ. Ράμα δεν του ανέφερε το θέμα των Τσάμηδων (αφού φυσικά το είχε θέσει δημοσίως και ενώ λίγες ώρες πριν το είχε αποδεχθεί ο κ. Κοτζιάς στις συνομιλίες με τον  ομόλογο του)  αλλά προφανώς δεν είχε δει την ανάρτηση του κ. Ράμα στο Facebook που είχε φροντίσει να τοποθετήσει τον κ. Κοτζιά κάτω από μια μεγάλη γκραβούρα των Βαλκανίων όπου  έδειχνε τα γεωγραφικά όρια της Μεγάλης Αλβανίας…

Και τελικώς αυτό που ο κ. Κοτζιάς προσπαθούσε να εμφανίσει ως επιτυχημένο ταξίδι ,κατέληξε σε μια συμφωνία όπου δίπλα σε θέματα όπως η Συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών (την οποία ρητά οι αλβανοί δηλώσαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν ), τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια και την αλλαγή των σχολικών βιβλίων (για τα οποία επανειλημμένα έχουν συμφωνήσει αλλά ποτέ δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους), θα βάλουν και οι Αλβανοί όλα τα ζητήματα που επιχειρούν δεκαετίες να θέσουν, με πρώτο το θέμα των Τσάμηδων, καθώς και την διδασκαλία της αλβανικής στα ελληνικά δημόσια σχολεία…

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

17 Responses to Ο αυτισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

 1. Ο/Η δεξιος λέει:

  Oι συριζαίοι ζούν σε ένα δικό τους κόσμο «μεταεθνικό» που δεν ασχολούνται με πεζά βαλκανικά θέματα αλλά με πολυπολιτισμούς,μετανάστες,πρόσφυγες,συνεργασίες και τα παρόμοια και όπου σημασία έχει κυρίως να μη φαίνεται ότι τσακωνόμαστε με άλλες χώρες.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η δεξιος λέει:

  Παλιές ιστορίες με τα αλβανικά ενός αστέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

  http://www.himara.gr/prosopa/5278-otan-o-polakis-epitethike-se-omilia-tou-sevastianou-gia-tin-vorio-ipiro

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Ενη λέει:

  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5366348/proklhtiko-albaniko-pano-sto-euro-gia-thn-enoxh-ellada-sthn-tsamoyria/

  Η σημερινη ειδησεογραφια στα ελληνικά ΜΜΕ

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η aftercrisis λέει:

  «Καθάρισε» πάντως η Ουαλλία για λογαριασμό μας

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Η Ελβετία, συγγνώμη

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η physicist λέει:

  Περισσότερο ενδιαφέρον κι από την ανάρτηση του πανό από τα αλβανικά εθνοταγάρια έχει το γεγονός ότι οι εν λόγω βρίσκονται μέσα στο μπλοκ των Ελβετών οπαδών. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα της Ελβετίας έχει αρκετούς (νομίζω 5) παίκτες με αλβανική καταγωγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μεσοεπιθετικός της Γκλάντμπαχ (από την 1η Ιουλίου της Άρσεναλ) Granit Xhaka, ο αδελφός του οποίου Taulant Xhaka αγωνίζεται για την Εθνική ομάδα της Αλβανίας. Γεννημένοι στη Βασιλεία, έχουν και οι δύο διπλή υπηκοότητα, ελβετική και αλβανική.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η physicist λέει:

  Αυτά για τους υπερασπιστές της μετανάστευσης και της μαζικής ανάμειξης «των λαών»: στην Ελβετία γεννημένα κι αναθρεμμένα τα αλβανικά φασιστοεθνίκια αλλά τον αλβανικό αλυτρωτισμό τον έχουν κορώνα στο κεφάλι τους.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η physicist λέει:

  Έντεκα βουλευτές του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Κοινοβουλίου με τουρκική καταγωγή βρίσκονται πλέον υπό αστυνομική προστασία αφού έλαβαν μαζικές απειλές κατά της ζωής τους από Τούρκους πολίτες και μετανάστες μετά την ψήφο τους στο θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/nach-morddrohungen-tuerkischstaemmige-abgeordnete-unter-verstaerktem-polizeischutz-14281706.html

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Εμετικό γλείψιμο στον παρανοϊκό δικτάτορα.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:
 11. Ο/Η physicist λέει:

  @ΔΠ,

  εδώ το άρθρο στο πρωτότυπο:

  http://www.spiegel.de/politik/ausland/tuerkische-agenten-sollen-in-morde-an-pkk-aktivistinnen-verwickelt-sein-a-1096328.html

  Η μεταφορά και η περίληψη στα Ελληνικά είναι σε γενικές γραμμές εντάξει, χωρίς όμως ν’ αποφεύγονται ορισμένες δημιουργικές παρεμβάσεις.

  1. Ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Η Γερμανία δεν επαναφέρει τίποτε, πρόκειται για δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.

  2. Η δίκη του Ομέρ Γκιουνέι δεν είναι «επικείμενη»: σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Δικαιοσύνης, προγραμματίζεται να γίνει τον Δεκέμβριο.

  3. Στην παράγραφο που αφορά την ένταξη του Γκ. στις Κουρδικές οργανώσεις, παρέλειψαν να αναφέρουν ότι ήταν τόσο μέσα στα πράγματα, ώστε έλαβα μέρος στη διαδήλωση διαμαρτυρίας των Κούρδων μετά τη δολοφονία την οποία ο ίδιος διέπραξε, κρατώντας μάλιστα κι ένα πανό που έγραφε «εκδίκηση».

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η physicist λέει:

  Ε ρε γέλιο που κάνω με τα ΜΜΕ που έχουν ξεσαλώσει εδώ και κανα μήνα για τις «Παρελάσεις Υπερηφάνειας» αλλά δεν τολμάνε σήμερα να γράψουν ότι το FBI διενεργεί έρευνες για τρομοκρατική πράξη στο γκέι-μπαρ του Ορλάντο, επειδή υπάρχουν υποψίες ότι κίνητρα του δράστη ήταν θρησκευτικά.

  Α, ασφαλώς, είναι σοβαρά ΜΜΕ και δεν γράφουν τίποτε για υποψίες προτού επιβεβαιωθούν.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Mitsos λέει:

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Η μεταφορά και η περίληψη στα Ελληνικά είναι σε γενικές γραμμές εντάξει, χωρίς όμως ν’ αποφεύγονται ορισμένες δημιουργικές παρεμβάσεις.»

  Χαίρομαι Φυσικέ που σε γενικές γραμμές η μεταφορά και περίληψη της είδησης είναι εντάξει (παρά κάποιες επιμέρους «δημιουργικές» παρεμβάσεις) γιατί το e-amyna είναι ένα σοβαρό σαϊτ και η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι πως οι συντελεστές του πράγματι προσπαθούν να προσφέρουν ενημέρωση, αποφεύγοντας τους εντυπωσιασμούς και τις υπερβολές.

  Σε σχέση με το θέμα τώρα, αν τελικά αποδειχτεί η εμπλοκή αυτού του τύπου με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, κάτι τέτοιο μάλλον θα επιβραδύνει σημαντικά, αν δεν ανακόψει πλήρως, τις όποιες προσπάθειες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Physicist λέει:

  Omar M., με καταγωγή από το Αφγανιστάν. 50 νεκροί.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Εδω περισσότερες πληροφορίες για την τρομοκρατική ενέργεια που έλαβε χώρα στο Ορλάντο.

  http://edition.cnn.com/2016/06/12/us/orlando-nightclub-shooting/

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s